Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Ξυλόκαστρο: Δράσεις κοινωνικής πολιτικής από τον Δήμο


Πολλές παροχές σε ευπαθείς ομάδες.
Δράσεις κοινωνικής μέριμνας και αλληλεγγύης αποφάσισε και υλοποιεί ο Δήμος Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης προκειμένου να βοηθήσει και να στηρίξει τους δημότες που έχουν ανάγκη και πλήττονται από την κρίση .Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου , οι δράσεις- αποφάσεις αυτές είναι:

1. Λειτουργία του Ειδικού Σχολείου Συκιάς για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Προσφέρει πολύτιμες κοινωνικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες σε ολόκληρη τη Δυτική Κορινθία.

2. Ίδρυση και λειτουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου. Συγκέντρωση και διανομή τροφίμων, φαρμάκων, ρούχων, παπουτσιών, παιχνιδιών, βιβλίων κ.λ.π. σε απόρους πολίτες.

3. Ίδρυση και λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου Ψυχικής Υγείας στο Ξυλόκαστρο και στο Δερβένι, για τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας και συμβουλευτικής υποστήριξης σε ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

4. α) Καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη, β) μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών για τους απόρους, πολύτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες και ΑΜΕΑ (άτομα με αναπηρία).

5. Κατάργηση των τελών αγροτικής οδοποιίας από την 1-1-2012 για την οικονομική ανακούφιση των αγροτών μας, που βιώνουν δραματική μείωση των εισοδημάτων τους.

6. α) Μείωση του τιμολογίου κατανάλωσης πόσιμου νερού κατά 10% (στις κλίμακες από 30-100 m³), β) μείωση του τιμολογίου κατανάλωσης πόσιμου νερού έως 80% για το Δερβένι και τις παραλιακές Τοπικές Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Ευρωστίνης (Λυγιά, Στόμι, Σαρανταπηχιώτικα, Λυκοποριά), γ) οι επαγγελματίες εστιάτορες, ξενοδόχοι και χώροι μαζικής εστίασης εφόσον πληρώνουν έγκαιρα τους λογαριασμούς τους θα έχουν έκπτωση 15%.

7. α) Μείωση των τελών κατάληψης πεζοδρομίων και κοινόχρηστων χώρων (μείωση από 3,5%-17% για τη Δημοτική Ενότητα Ξυλοκάστρου – εκτός της πόλης του Ξυλοκάστρου – και μείωση από 14,5%-20% για το Δερβένι και τη Δημοτική Ενότητα Ευρωστίνης), β) μείωση των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων και πεζοδρομίων για τα ψυγεία των περιπτέρων και των καταστημάτων (μείωση από 18%-22%).

8. Δωρεάν δράσεις προληπτικής ιατρικής (μετρήσεις οστικής πυκνότητας, ημερίδα για τη σωστή διατροφή και την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη κ.λ.π.).
Τηλέφωνα Δήμου Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης:α. Δημοτική Ενότητα Ξυλοκάστρου: 2743 360201β. Δημοτική Ενότητα Ευρωστίνης: 2743 360101.


Διαβάστε περισσότερα...

Βρετανία: Ο υπ. Οικονομικών πάρκαρε σε θέση αναπήρων!


Στο στόχαστρο βρίσκεται για μια ακόμη φορά ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος όχι μόνο ανακοίνωσε περικοπές στον προϋπολογισμό και περιστολή του κοινωνικού κράτους, αλλά εθεάθη επίσης να παρκάρει σε... θέση αναπήρων.

Όπως φαίνεται στη φωτογραφία που δημοσίευσε η "Daily Mirror", ο υπουργός Όσμπορν μπαίνει στο υπουργικό του αμάξι, ο οδηγός του οποίου το έχει παρκάρει σε θέση αναπήρων.

Σύμφωνα με πηγές, ο υπουργός είχε πάει να παραγγείλει φαγητό από τα McDonald's και δεν γνώριζε ότι το αμάξι του είχε παρκάρει παράνομα.

"Ο Τζορτζ δεν τα ανέχεται κάτι τέτοια"δήλωσε μια πηγή.

Ο Ρίτσαρντ Χόουκς της οργάνωσης για ΑμΕΑ "Scope", δήλωσε στην εφημερίδα ότι η φωτογραφία αυτή δείχνει "πόσο ο υπουργός Οικονομικών δεν αντιλαμβάνεται τα προβλήματα των αναπήρων στη Βρετανία".

Και πρόσθεσε: "Τα ΑμΕΑ θα το εκλάβουν αυτό ως 'αλάτι στις πληγές τους'. Πολλοί ήδη αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα​​, όμως η απάντηση του υπουργού ήταν να μειώσει τη ζωτική οικονομική υποστήριξη και να συμπιέσει τους τοπικούς προϋπολογισμούς πρόνοιας".






Πηγή: http://www.nooz.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Ναδάλ εμπνέεται από 14χρονο κωφό τενίστα


Ο Ράφα Ναδάλ προστέθηκε στη λίστα των φανατικών υποστηρικτών του 14χρονου κωφού τενίστα από την Κορέα, Ντακ Χι Λι.

Μια αναφορά του Ράφα Ναδάλ στο Twitter υπενθυμίζει σε όλους την ιστορία του νεαρότερου επαγγελματία τενίστα (της ATP), του Κορεάτη Ντακ Χι Λι.

Ο 14χρονος δεξιόχειρας εξασφάλισε τον πρώτο βαθμό του στην ATP σε τουρνουά της σειράς Futures στην Ιαπωνία. Ε και; Θα αναρωτηθεί κανείς. Ο Λι γεννήθηκε κωφός. Αυτή η παράμετρος δεν τον εμποδίζει να κυνηγήσει τα όνειρα του.

"Η συγκινητική ιστορία του #DuckHeeLee μας διδάσκει πως πρέπει να πολεμάμε. Ο νεαρότερος παίκτης στην #ATP", έγραψε ο αριστερόχειρας από τη Μαγιόρκα.



Στην πόλη Τσουκούμπα ο Ιάπωνας Μασατόσι Μιγιαζάκι αγκάλιασε τον Λι που τον απέκλεισε από τον 1ο γύρο, επικρατώντας με 6-1, 6-3.

"Το τένις είναι η ζωή μου", λέει ο Λι και εξηγεί πως "είναι δύσκολη η επικοινωνία με τους διαιτητές, τους επόπτες γραμμών. Δεν ακούω τις αποφάσεις τους, ειδικά όταν φωνάζουν out, οπότε συνεχίζω να παίζω. Αυτό είναι δύσκολο, αλλά όχι τίποτα το ιδιαίτερο".



Ο Λι, Νο83 στην παγκόσμια κατάταξη των τζούνιορ, θεωρεί πως είναι τυχερός γιατί "η αναπηρία μου επιτρέπει να συγκεντρωθώ στο ματς γιατί δεν μπορώ να ακούσω τίποτα. Οπότε έχω μεγαλύτερη άνεση στο να παίξω. Δεν με ενδιαφέρει το γεγονός πως δεν ακούω".

Το όνειρο του είναι να γνωρίσει το είδωλο του, τον Ρότζερ Φέντερερ και να παίξει μαζί του σε έναν αγώνα επίδειξης. Αυτό είναι εύκολο, τώρα που έμαθε την ιστορία του ο Ναδάλ.



Διαβάστε περισσότερα...

Συντομότερα οι κρίσεις, περισσότερες οι νόσοι για ισόβια αναπηρία


Αναμονή για εξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές που υπερβαίνει τους έξι μήνες, στέρηση προνοιακού επιδόματος, αναπηρικής σύνταξης και βιβλιαρίου υγείας για αντίστοιχο διάστημα, εξαναγκασμός των πολιτών σε νέες εξετάσεις με πρόσθετο κόστος για τους ίδιους και τα ασφαλιστικά ταμεία, έκδοση γνωματεύσεων με ελλιπή αιτιολογία και με περιορισμένο χρόνο ισχύος. Αυτές είναι μερικές από τις σοβαρές αδυναμίες που παρουσιάστηκαν κατά τη λειτουργία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), τις οποίες αναδεικνύει με ειδική έκθεσή του ο Συνήγορος του Πολίτη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανεξάρτητη αρχή δέχθηκε και εξέτασε πάνω από 350 αναφορές πολιτών για το θέμα. Με την ειδική έκθεσή του, ο ΣτΠ τονίζει την ανάγκη λήψης βελτιωτικών νομοθετικών και οργανωτικών πρωτοβουλιών, ώστε να επιτυγχάνεται η ομαλή λειτουργία των επιτροπών του ΚΕΠΑ, σε συνεργασία με τους φορείς που καλούνται βάσει των γνωματεύσεων των επιτροπών να χορηγήσουν κοινωνικές παροχές ή διευκολύνσεις στα άτομα με αναπηρία, σύμφωνα πάντα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο.

Οι προτάσεις του Συνηγόρου κυρίως επιδιώκουν τη σύντμηση του χρόνου που απαιτείται για την πιστοποίηση της αναπηρίας μέχρι και την έκδοση οριστικής γνωμάτευσης. Προτείνονται μέτρα για την καλύτερη οργάνωση και στελέχωση των υγειονομικών επιτροπών, αλλά και για τον περιορισμό του έργου που ανατίθεται σε αυτές, μέσω της ελαχιστοποίησης των περιπτώσεων επανεξέτασης ή αναπομπής. Τέλος, ζητεί την αύξηση των νόσων και βλαβών για τις οποίες προβλέπεται ισόβια αναπηρία, συνέχιση της χορήγησης των συνταξιοδοτικών παροχών και παράταση της ισχύος των βιβλιαρίων ασθενείας για όσο χρόνο εκκρεμεί η επανεξέταση από υγειονομική επιτροπή, καθώς και επιστροφή του παραβόλου των 46,14 ευρώ σε όσους κρίνονται δικαιούχοι προνοιακών παροχών αναπηρίας.



Πηγή: http://www.avgi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δύσκολες ώρες για τον Ίβο Κάρλοβιτς


Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο του Μαϊάμι.

Κρίσιμες ώρες για τον Ίβο Κάρλοβιτς που νοσηλεύεται σε κλινική του Μαϊάμι. Τα δημοσιεύματα για τον34χρονο Κροάτη τενίστα είναι… μπερδεμένα με άλλα να κάνουν λόγο για βαρύ εγκεφαλικό και άλλα για εγκεφαλική μόλυνση.


Οι γιατροί αρχικά εκτίμησαν πως πρόκειται για εγκεφαλικό όμως όσο περνούν οι ώρες πιθανολογούν πως ο Κάρλοβιτς έχει υποστεί εγκεφαλική μόλυνση, ίσως από τσίμπημα κάποιου εντόμου, γράφει τοπικό Μέσο.

Ο Κάρλοβιτς, γνωστός για το δυνατό και γρήγορό του σερβίς, ζει στο Μαϊάμι με τη σύζυγό του και την κόρη τους.


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τελευταία ευκαιρία για τη ρύθμιση οφειλών


Ο Γ. Βρούτσης καλεί τους οφειλέτες να επωφεληθούν.

Πρόσκληση σε όλους όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία να ενταχθούν στην ρύθμιση που ψηφίζεται απόψε στο πολυνομοσχέδιο, απηύθυνε από την Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, επισημαίνοντας εμφατικά: «Είναι η τελευταία ευκαιρία».

Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια, ο κ. Βρούτσης με κατηγορηματικό τρόπο δήλωσε πως «η χώρα δεν θα δει άλλη ρύθμιση» και με το αιτιολογικό ότι είναι η καλύτερη δυνατή κάλεσε τους οφειλέτες να ανταποκριθούν καθώς πρόκειται για σημαντική ευκαιρία. Διευκρίνισε ότι το ΝΑΤ εξαιρέθηκε διότι η ρύθμιση ήταν πολύ ευνοϊκή για τους εφοπλιστές και αν υλοποιούνταν θα κατέρρεε το Ταμείο.

Αναφερόμενος στο θέμα της ανεργίας ο υπουργός μίλησε για το πιο επώδυνο σύμπτωμα της κρίσης και επισήμανε ότι αμβλύνεται με την υγιή ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Ανέφερε ωστόσο ότι αξιοποιούνται όλα τα όπλα που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο και τόνισε χαρακτηριστικά ότι είναι εξασφαλισμένα 2,4 δισ. ευρώ στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και σήμερα σε εξέλιξη μέσα από πολλές επιχειρηματικές δράσεις πρόγραμμα 1 δισ. ευρώ που αφορά 500.000 ανέργους.

«Δεν σταματάμε όμως εδώ. Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και σε συνεργασία με τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Κουβέλη δίνεται μάχη και προσπάθεια μέσα από αναθεώρηση επιχειρησιακών προγραμμάτων, τα οποία δεν έχουν εξαντλήσει τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν" και ταυτόχρονα θα αξιοποιηθούν πόροι από την αναδιάρθρωση άλλων προγραμμάτων, πρόσθεσε.

Ακόμη ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε ότι την 1η Ιουνίου του τρέχοντος έτους η Ελλάδα θα γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των συνταξιούχων αλλά και την μέση σύνταξη στην Ελλάδα και επανέλαβε ότι οι συντάξεις είναι εξασφαλισμένες και δεν υπόκεινται σε καμία μείωση ενώ το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μπαίνει σε περίοδο σταθερότητας και ασφάλειας.


Διαβάστε περισσότερα...

Καταργείται η Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών


Αντικαθίσταται από την Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης.

Στην κατάργηση της δυσκίνητης και αποτελεσματικής Επιτροπής Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών προχωρεί από τα τέλη Ιουλίου η Κυβέρνηση και στην θέση της θα λειτουργήσει από την 1η Αυγούστου στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων η Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης.

Η προσφυγή των φορολογουμένων στην εν λόγω υπηρεσία θα είναι υποχρεωτική μέσω της υποβολής αίτησης στη φορολογική αρχή που εξέδωσε την πράξη, η οποία και έχει τη νομική μορφή της ενδικοφανούς προσφυγής.

Η κατάθεση ενδικοφανούς προσφυγής εξυπηρετεί δύο σκοπούς. Πρώτον, επιλύει όσες υποθέσεις επιδέχονται άμεσης επιλύσεως και, δεύτερον, λειτουργεί ως στάδιο προελέγχου για εκείνες τις υποθέσεις που πρόκειται να εισαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, έτσι ώστε να έχουν ήδη αναδειχθεί τα βασικά νομικά ζητήματα και να έχουν τεθεί υπό επεξεργασία τα πραγματικά ζητήματα, που χρήζουν τεχνικών αναλύσεων και παρατηρήσεων.

Η αίτηση πρέπει να υποβάλλεται εντός 30 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της πράξης στη φορολογική αρχή, η οποία, εν συνεχεία, διαβιβάζεται μαζί με τις απόψεις της και όλα τα σχετικά έγραφα στην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης. Η απόφαση της Υπηρεσίας οφείλει να εκδοθεί ή να κοινοποιηθεί στο φορολογούμενο εντός 60 ημερών, άλλως τεκμαίρεται, ότι έχει απορριφθεί. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση πρέπει να περιέχει τουλάχιστον την οριστική φορολογική υποχρέωση του φορολογούμενου, το καταλογιζόμενο ποσό και την προθεσμία καταβολής αυτού.

Προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια απευθείας κατά της πράξης προσδιορισμού φόρου που εξέδωσε η Φορολογική Αρχή είναι απαράδεκτη.

Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η κατά το δυνατόν αποφόρτιση των διοικητικών δικαστηρίων από υποθέσεις που μπορεί να επιλυθούν σε επίπεδο φορολογικής διοίκησης και, μάλιστα, σε σύντομες προθεσμίες.



Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι θα φύγουν από το Δημόσιο


Ο Α. Μανιτάκης «φωτογράφισε» τους υποψήφιους προς αποχώρηση.

Τις ομάδες εργαζομένων από τις οποίες θα αναζητηθούν οι 15.000 υπάλληλοι που θα πρέπει να αποχωρήσουν μέχρι το τέλος του 2014, περιέγραψε με σαφήνεια ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης μιλώντας απόψε στη Βουλή.

«Η κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη και οι τρεις αρχηγοί με τις δηλώσεις τους το επιβεβαίωσαν, να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα ώστε νομίμως και τηρώντας όλες τις συνταγματικές εγγυήσεις του κοινωνικού κράτους δικαίου να αποχωρήσουν από το δημόσιο 15.000 υπάλληλοι που υπηρετούν στο σύνολο του δημόσιου τομέα», είπε ο κ. Μανιτάκης και διευκρίνισε ότι «ο αριθμός αυτός δεν προέρχεται αποκλειστικά από τους 25.000 υπαλλήλους που πρόκειται να μετακινηθούν, όπως λάθος διαδίδεται. Η κινητικότητα των 25.000 υπαλλήλων είναι αποσυνδεδεμένη αριθμητικά από τις 15.000 αποχωρήσεις».

Κύριος σκοπός της κινητικότητας είναι και παραμένει η ορθολογική ανακατανομή του προσωπικού και όχι οι αποχωρήσεις εκτός αν κάποιοι κατά τη διαδικασία της κινητικότητας αποφασίσουν την αποχώρηση, υπογράμμισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο υπουργός κατήγγειλε πως όσοι κάνουν λόγο για υποχρεωτικές αποχωρήσεις, περισσότερες των 15.000, επιχειρούν καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας στους δημοσίους υπαλλήλους και το κάνουν για μικροκομματικούς σκοπούς.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό για τις 15.000 αποχωρήσεις, οι πηγές είναι εξής:

- Οι πειθαρχικά υπόλογοι υπάλληλοι που θα κριθούν απολυτέοι με τελεσίδικη δικαστική απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου ουσίας που στην προκειμένη περίπτωση είναι το ΣτΕ.

- Από την κατάργηση των ΝΠΙΔ και από τη λύση των συμβάσεων του προσωπικού που υπηρετούν σε αυτά.

- Από την αποτίμηση των προσόντων, δηλαδή, από την αξιολόγηση των προσόντων που θα γίνει κατά την επανατοποθέτηση του προσωπικού στις νέες διευθύνσεις των δημοσίων υπηρεσιών, η οποία γίνεται αμέσως μετά την αξιολόγηση των δομών και ενόψει της μετακίνησης του πλεονάζοντος προσωπικού σε άλλη δημόσια υπηρεσία που έχει διαπιστωμένα κενά, όπως αυτά προκύπτουν από τα σχέδια στελέχωσης.

- Από την εθελούσια έξοδο όλων όσοι ενώ βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, αργίας ή αναγκαστικής μετακίνησης λόγω κινητικότητας, προτιμήσουν να αποχωρήσουν από το δημόσιο με τη θέλησή τους λαμβάνοντας αποζημίωση που δικαιούνται ή εξαγοράζοντας τρία πλασματικά έτη.

- Κατά την αποτίμηση των προσόντων και με αφορμή την αξιολόγηση των δομών, θα ελεγχθούν και αξιολογηθούν αναγκαστικά τα τυπικά προσόντα όλων όσων απασχολούνται στο δημόσιο. Θα ελεγχθεί η νομιμότητα της έννομης σχέσης που τα συνδέει με αυτή, η πραγματική συνδρομή των τυπικών προσόντων που επικαλούνται και θα γίνει πιστοποίηση των προσόντων και δικαιολογητικών τους.
"Δεν έχουν καμία θέση στο δημόσιο και δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι όσους δεν τους συνδέει έγκυρη έννομη σχέση με το δημόσιο ή δεν έχουν καν σύμβαση εν ισχύ πρόσληψης με αυτό. «Οι συγκεκριμένες αποχωρήσεις δεν αποβλέπουν στη μείωση του προσωπικού των δημοσίων υπαλλήλων αφού η προβλεπόμενη μείωση υπαλλήλων επιτυγχάνεται και με το παραπάνω με τις συνταξιοδοτήσεις. Οι σχεδιαζόμενες αναγκαστικές αποχωρήσεις αποβλέπουν αποκλειστικά στην άμεση ποιοτική ανανέωση του προσωπικού», είπε ο κ. Μανιτάκης.

«Με την επείγουσα ποιοτική αναβάθμιση του προσωπικού, θέλουμε να αντιμετωπίσουμε μια κοινωνική αδικία, απομακρύνουμε τους υπαλλήλους που διαπιστωμένα δεν έχουν τα προσόντα του ελληνικού δημοσίου, που δεν έχουν καν προσληφθεί ή έχουν κριθεί ακατάλληλοι ή ως ανίκανοι, από τα αρμόδια πειθαρχικά ή δικαστικά όργανα ή έχουν καταδικαστεί πειθαρχικά και στη θέση τους τοποθετούμε υπαλλήλους άξιους και νέους», είπε ο κ. Μανιτάκης και πρόσθεσε: «καταπολεμούμε έναν εσωτερικό ύπουλο εχθρό της μεταπολιτευτικής μας Δημοκρατίας, την φαυλοκρατία και πελατοκρατία».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Λύση για ΟΚΑΝΑ χωρίς να επωμιστούν όλο το βάρος οι εργαζόμενοι»


Αισιόδοξη εμφανίζεται η Φωτεινή Σκοπούλη.

Αισιόδοξη ότι θα βρεθεί λύση στο θέμα που έχει προκύψει μετά το αίτημα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) για αναδρομική επιστροφή αμοιβών που είχαν καταβληθεί στον ΟΚΑΝΑ, δήλωσε από το βήμα της Βουλής η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη.

«Είναι πράγματι σκληρό να ζητάμε λεφτά από τους εργαζόμενους. Θεωρώ όμως ότι θα βρεθεί λύση με τρόπο όμως που θα συμβάλουν και εκείνοι στις αποφάσεις χωρίς να επωμίζονται όλο το βάρος», ανέφερε.

Σημείωσε ωστόσο ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στα συμπεράσματα και τις εκτιμήσεις των καθ΄ ύλην αρμοδίων αρχών διότι αυτά που προτείνουν δεν είναι παντελώς αβάσιμα.

Το θέμα συζητήθηκε με πρωτοβουλία της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλικής Κατριβάνου, η οποία κατήγγειλε ότι δημιούργησε μείζον πρόβλημα η απόφαση των ελεγκτών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να ακυρώσουν αναδρομικά αμοιβές-αποδοχές που είχαν καταβληθεί νόμιμα στη βάση της εργατικής νομοθεσίας, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των συμβάσεων που είχαν υπογράψει εργαζόμενοι με τη διοίκηση του Οργανισμού.



Διαβάστε περισσότερα...

Μπλόκο στις πανελλαδικές


Μπλόκο στις πανελλαδικές εξετάσεις, είτε με τη μορφή απεργίας κατά τη διάρκειά τους είτε με αποχή από τη βαθμολόγηση των γραπτών, απειλεί να στήσει η ΟΛΜΕ αντιδρώντας στο βομβαρδισμό του κλάδου με ρυθμίσεις που ανατρέπουν πλήρως το εργασιακό του καθεστώς.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, η αύξηση του διδακτικού ωραρίου του εκπαιδευτικού προσωπικού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με διάταξη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θεωρείται από τους συνδικαλιστές εργαλείο «μαζικής εξόντωσης» των καθηγητών με τη μέθοδο της δημιουργίας πλεονάζοντος προσωπικού, το οποίο αργά ή γρήγορα θα βρεθεί αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της εξόδου όχι μόνο από τη δημόσια εκπαίδευση, αλλά συνολικά από το δημόσιο τομέα.


Το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για την τύχη που επιφυλάσσει στο πλεονάζον προσωπικό. Το Προεδρικό Διάταγμα για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις που απέστειλε προχθές στο Συμβούλιο της Επικρατείας ρυθμίζει το θέμα μόνο των υπεράριθμων εκπαιδευτικών. Η διαφορά υπεράριθμου και πλεονάζοντος εκπαιδευτικού είναι ότι ο πρώτος περισσεύει στο σχολείο του καθώς συμπληρώνει λιγότερο από το 75% του ωραρίου του, ενώ ο δεύτερος περισσεύει σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με το Π.Δ. για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις, οι εκπαιδευτικοί που χαρακτηρίζονται εξ ολοκλήρου υπεράριθμοι (όσοι δεν συμπληρώνουν το 75% του υποχρεωτικού ωραρίου τους σε σχολική μονάδα) κατατάσσονται σε πίνακες υποχρεωτικής μετάθεσης που συντάσσονται από τα υπηρεσιακά συμβούλια ανά περιοχή μετάθεσης, ανά κλάδο και ειδικότητα. Για μεταθέσεις εντός της ίδιας περιφερειακής διεύθυνσης θα ζητηθεί η συναίνεσή τους.

Οσοι όμως δηλώσουν ότι δεν συναινούν στην υποχρεωτική τους μετάθεση, καθώς και όσοι δεν υποβάλλουν δήλωση, κατατάσσονται στους πίνακες υποχρεωτικών μεταθέσεων πανελλαδικής εμβέλειας. Αυτό σημαίνει ότι ο καθηγητής που βρέθηκε υπεράριθμος στη Θεσσαλονίκη μπορεί να πάρει υποχρεωτική μετάθεση για Κρήτη. Για την κατάταξη των υπεράριθμων εκπαιδευτικών στους πίνακες υποχρεωτικών μεταθέσεων προβλέπεται ότι θα εφαρμοστούν τα κριτήρια του Διατάγματος του ‘96 που είναι η συνυπηρέτηση, τα χρόνια υπηρεσίας, η εντοπιότητα και οι οικογενειακοί λόγοι.

Οι ρυθμίσεις για το ωράριο και τις υποχρεωτικές μεταθέσεις μεγάλωσαν τους λογαριασμούς που έχει ανοίξει το υπουργείο Παιδείας με τους εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο των μέτρων που επιβάλλονται από την τρόικα. Οι ομοσπονδίες των δασκάλων και των καθηγητών έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με το Π.Δ. για την αξιολόγηση, ενώ αντιδρούν έντονα στο νέο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, με βάση το οποίο εκατοντάδες εκπαιδευτικοί οδηγούνται σε καθεστώς υποχρεωτικής αργίας.

Το ήδη τεταμένο κλίμα φορτίζεται ακόμη περισσότερο από την προσυνεδριακή περίοδο που διανύει η ΟΛΜΕ. Η ρύθμιση για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις είχε προαναγγελθεί από το χειμώνα ότι θα εφαρμοζόταν άμεσα. Η διάταξη για το ωράριο όμως αιφνιδίασε τις παρατάξεις. Κακώς, διότι είχε συμπεριληφθεί στα δύο τελευταία Μεσοπρόθεσμα με κρυστάλλινη διατύπωση που δεν άφηνε περιθώρια εφησυχασμού. «Μείωση αναπληρωτών με αύξηση των ωρών διδασκαλίας» ήταν η περιγραφή του μέτρου στα Μεσοπρόθεσμα με πρόβλεψη για εξοικονόμηση 103 εκατ. ευρώ το 2013 και το 2014.

Ωστόσο, οι συνδικαλιστές ευελπιστούσαν ότι η κυβέρνηση, αφού δεν το είχε κάνει μέχρι τώρα, δεν θα έπαιρνε το ρίσκο να ανοίξει θέμα ωραρίου παραμονές των πανελλαδικών εξετάσεων. Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση της ΔΑΚΕ η οποία υπερέβη τις αναστολές που πάντοτε τη διέκριναν όταν οι άλλες παρατάξεις σε περιόδους κρίσεων έθεταν θέμα απεργίας του κλάδου μέσα στις εξετάσεις: «Το υπουργείο Παιδείας λίγο πριν από την ευαίσθητη περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων έσπειρε ανέμους, θα θερίσει θύελλες», είναι οι υπογραμμισμένες φράσεις με τις οποίες καταλήγει η ανακοίνωση της παράταξης.

«Δεν θα ανεχθούμε την εκτέλεση των συναδέλφων μας», δήλωσε στον Τύπο της Κυριακής ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νίκος Παπαχρήστος, στέλεχος της ΔΑΚΕ.

Οι ίδιοι υψηλοί τόνοι διακρίνουν και την ανακοίνωση της ΟΛΜΕ: «Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι αν προχωρήσει στην ψήφιση των μέτρων αυτών, ο κλάδος των καθηγητών θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και κατά την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων. Την περίοδο την επέλεξαν το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση και όχι οι εκπαιδευτικοί. Για ό,τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα, την αποκλειστική ευθύνη έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας», προειδοποιεί η ομοσπονδία.

Στις 18 Μαΐου η γενική συνέλευση των ΕΛΜΕ

Οι ιδιομορφίες του πολιτικού σκηνικού αλλά και η προσυνεδριακή περίοδος που διανύει η ΟΛΜΕ προοιωνίζονται «διαγωνισμό επαναστατικών προτάσεων». Οι μισές ΕΛΜΕ της χώρας δεν έχουν ακόμη προλάβει να κάνουν εκλογές για συνέδρους. Για να αποφασιστεί απεργία πρέπει η εισήγηση του Δ.Σ. της ομοσπονδίας να συγκεντρώσει τα 2/3 των ψήφων που αντιστοιχούν στις ΕΛΜΕ με βάση τη δυναμικότητα κάθε συλλόγου. Η απόφαση θα ληφθεί σε γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ, η οποία συζητείται να πραγματοποιηθεί στις 18 Μαΐου, ακριβώς την επομένη της πρεμιέρας των πανελλαδικών εξετάσεων.

Το παρελθόν

Μετά το 1988 δεν έγινε ξανά απεργία των καθηγητών μέσα στις Πανελλαδικές. Το 1990 η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε αναβάλει επ’ αόριστον τις εξετάσεις, οι οποίες τελικώς διεξήχθησαν αρχές Αυγούστου με επιστρατευμένους καθηγητές. Εκτοτε, οι κρίσεις στις σχέσεις καθηγητών-κυβέρνησης οδηγούσαν σε περιορισμένες εμπλοκές με αίσια έκβαση για τους υποψηφίους, χωρίς ποτέ να ξαναπάρουν διαστάσεις μετωπικής σύγκρουσης μέσα στα εξεταστικά κέντρα. Ωστόσο, σε όλες τις περιπτώσεις ανάλογων κρίσεων κατά το παρελθόν λειτουργούσε ως ανάχωμα η εκάστοτε κυβερνητική παράταξη.

Πώς διαμορφώνεται το νέο ωράριο

Σύμφωνα με τη ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας, οι ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας και διεξαγωγής πρακτικών ασκήσεων από το εκπαιδευτικό προσωπικό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ορίζονται από 1ης/9/2013 ως εξής:

- Εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των κλάδων της κατηγορίας ΠΕ ώρες 23, αν έχουν έως έξι έτη υπηρεσίας, ώρες 21 αν έχουν από έξι μέχρι δώδεκα έτη υπηρεσίας και ώρες 20 αν έχουν πάνω από δώδεκα έτη υπηρεσίας.

- Εκπαιδευτικοί εργαστηρίων του κλάδου ΤΕ01 ώρες 24 εάν έχουν έως επτά έτη υπηρεσίας, ώρες 21 εάν έχουν επτά μέχρι δεκατρία έτη υπηρεσίας και ώρες 20 εάν έχουν πάνω από δεκατρία έτη υπηρεσίας.

- Τεχνίτες του κλάδου ΔΕ01 ώρες 30.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι 20+2 φορείς που καταργούνται


Γράφουν και σβήνουν μέχρι και την τελευταία στιγμή τα αρμόδια στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που θα καταργηθούν και θα απολυθούν οι εργαζόμενοί τους αμέσως μετά το Πάσχα. Η ανακοίνωση της τελικής κατάστασης με τους φορείς αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας, πιθανότατα τη Μεγάλη Τρίτη ή τη Μεγάλη Τετάρτη.

Στα χέρια του κυβερνητικού επιτελείου έχει περιέλθει λίστα-φωτιά που αφορά την κατάργηση 20+2 φορέων του Δημοσίου, η οποία στηρίζεται σε μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας των οργανισμών, που έχουν πραγματοποιήσει ιδιωτικές εταιρείες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα που αποκαλύπτει σήμερα το Έθνος της Κυριακής, καθώς και οι μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας των οργανισμών θα αποτελέσουν τον βασικό άξονα πάνω στον οποίο θα κινηθεί η τελική απόφαση για την κατάργηση των φορέων.

Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν πάντως ότι μέχρι την τελευταία στιγμή δεν αποκλείονται εκπλήξεις, ακόμα και πλήρης ανατροπή των δεδομένων με την ένταξη και μεγάλων φορέων που θα τεθούν προς κατάργηση, καθώς ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης βρίσκεται σε συνεχή επαφή με υπουργούς προκειμένου να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι τα περισσότερα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που αξιολογούνται ότι δεν επιτελούν κρατικό σκοπό και πρέπει να καταργηθούν δεν απασχολούν μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει και στην κατάργηση οργανικών θέσεων ακόμα και διοικητικών μονάδων σε ΔΕΚΟ και σε εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα που βρίσκονται υπό ιδιωτικοποίηση. Για τους υπαλλήλους που υπηρετούν στις συγκεκριμένες θέσεις θα καταγγελθεί η σύμβασή τους και θα απολυθούν αμέσως.

Από τη Δευτέρα αναμένεται να γίνει το οριστικό ξεκαθάρισμα των φορέων που θα καταργηθούν, καθώς η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στις απολύσεις περίπου 2.000 υπαλλήλων μέχρι τα τέλη Μαΐου, προκειμένου να αξιοποιήσει αμέσως τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει 2.000 προσλήψεις από επιτυχόντες παλαιότερων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.

Κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν πως θεωρείται σχεδόν βέβαιον ότι μαζί με τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα καταργηθούν, θα ανακοινωθούν και καταργήσεις οργανικών θέσεων ακόμα και ειδικοτήτων ή δομών σε φορείς που βρίσκονται υπό ιδιωτικοποίηση.

Δεξαμενή απομακρύνσεων. Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μια μεγάλη δεξαμενή υποχρεωτικών απομακρύνσεων θα προέλθει από καταργούμενες θέσεις στην ΕΥΑΘ, στους οργανισμούς μικρών λιμανιών και μαρινών, στα περιφερειακά αεροδρόμια, αλλά και σε ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, στον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών, αλλά και από την ΕΥΔΑΠ, τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ, τα ΕΛΠΕ ή τη ΛΑΡΚΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να καταργηθούν ειδικότητες όπως προσωπικό καθαριότητας ή κλητήρες που κρίνεται ότι μπορούν να αντικατασταθούν από εξωτερικούς συνεργάτες, μειώνοντας το μισθολογικό κόστος των φορέων.

Σε περιπτώσεις συγχωνεύσεων οργανισμών προβλέπεται ότι οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου που θα κριθούν ως πλεονάζοντες θα απολυθούν μετά την καταγγελία της σύμβασής τους. Η τελική απόφαση για την κατάργηση φορέων, των οργανικών θέσεων αλλά και των δομών του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα καταργηθούν θα έχει ως αιτιολογική βάση τη μη εξυπηρέτηση των σκοπών του Δημοσίου.

Ο αρμόδιος υπουργός Α. Μανιτάκης σε πρόσφατη εγκύκλιό του για τη συμπλήρωση του Μητρώου των Φορέων του Δημοσίου άφησε ανοιχτό το παράθυρο να μετατραπούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου σε φορείς ιδιωτικού δικαίου, εάν διαπιστωθεί ότι δεν εξυπηρετούν σκοπούς που εντάσσονται στον σκληρό πυρήνα του κράτους.

Με την αλλαγή του νομικού καθεστώτος θα τεθούν σε διαδικασία αξιολόγησης προκειμένου να κριθεί εάν θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους, θέτοντας τους υπαλλήλους τους στην «κόκκινη γραμμή» της απόλυσης.

Οι φορείς που έχουν μπει στην «κόκκινη ζώνη» της κατάργησης είναι:

1. Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού

2. Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών

3. Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών

4. Εθνικό Ίδρυμα Μελετών Θ. Κολοκοτρώνης ο «Γέρος του Μοριά»

5. Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων

6. Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Εθνικής Άμυνας

7. Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας

8. Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία

9. Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου

10. Ελληνικό Ινστιτούτο Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου

11. Ινστιτούτο Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων

12. Ινστιτούτο Αιγαίου και Δικαίου της Θάλασσας

13. Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας

14. Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Συνεργασίας

15. Ταμείο Χρηματοδοτήσεων Δικαστικών Κτιρίων

16. Ανώνυμη Εταιρεία της Διώρυγας της Κορίνθου

17. Ανώνυμη Εταιρεία «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις»

18. ΑΕΜΥ ΑΕ (Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας)

19. Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης

20. Εταιρεία Διανομής Αερίου ΑΕ

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται επίσης η κατάργηση της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ ΑΕ) και η κατάργηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όλες οι συντάξεις από ένα ταμείο


Την πρόταση για δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Σύνταξης, με βασικό κορμό το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, επεξεργάζεται η διοίκησή του και θα την καταθέσει άμεσα στον Αντώνη Σαμαρά. Το σχέδιο προβλέπει την ένταξη στον νέο φορέα των βασικών συνταξιοδοτικών ταμείων της χώρας και εν προκειμένω -πέραν του ΙΚΑ- τη συμμετοχή του ΟΓΑ, του ΕΤΑΑ και του ΟΑΕΕ.

Στην πράξη, θα εφαρμοστεί το σουηδικό μοντέλο. Αυτό σημαίνει ότι θα επανασχεδιαστεί όλη η η δομή των συνταξιοδοτικών παροχών, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ από το 2015, έτος κατά το οποίο αναμένεται να γίνει και έναρξη εφαρμογής του θεσμού της βασικής σύνταξης. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία έχει προσδιοριστεί στα 360 ευρώ.

Ο επανασχεδιασμός της δομής των συντάξεων θα περιλαμβάνει κατ' αρχήν τη βασική σύνταξη, την οποία θα λαμβάνουν όλοι οι ασφαλισμένοι με την έξοδο από την εργασία. Θα ακολουθεί το αναλογικό-ανταποδοτικό τμήμα της σύνταξης, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί καθ' όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου.

Το τρίπτυχο αλλαγών στην απόδοση των συντάξεων θα κλείνει με τη δυνατότητα συμπληρωματικών παροχών από επαγγελματικά ταμεία κατά επιχείρηση, κλάδο ή επάγγελμα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έχεις ακίνητο; Τέσσερις φόροι...


Σε μια ιδιαίτερη δύσκολη εξίσωση με πολλούς άγνωστους «Χ» εξελίσσεται για την τρικομματική κυβέρνηση η επιβολή του νέου Ενιαίου Φόρου σε όλα τα ακίνητα από το 2014.

Σύμφωνα με την Ημερησία, σε πολιτικό επίπεδο το πιο «καυτό» σημείο είναι το αν θα ισχύσει αφορολόγητο όριο που θα ανακουφίσει τους μικροϊδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν πληγεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια κυρίως από το «χαράτσι». Για να γίνει αυτό όμως πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση των ακινήτων ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για είσπραξη 3,2 δισ. ευρώ ετησίως που είναι και αυτό που ζητά η τρόικα.

Το σχέδιο για την επιβολή του Ενιαίου Φόρου, ο οποίος θα αντικαταστήσει από το επόμενο έτος το Έκτακτο Ειδικό Τέλος που επιβάλλεται μέσω της ΔΕΗ και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, επανεξετάζεται σχεδόν από μηδενική βάση με στόχο το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιουνίου. Εκτός από το αφορολόγητο όριο άγνωστος «Χ» είναι και οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, που αποτελούν τη βάση για τον υπολογισμό του φόρου.

Όλα τα σενάρια που βρίσκονται αυτή τη στιγμή πάνω στο τραπέζι των συζητήσεων της διακομματικής επιτροπής για τη φορολογία των ακινήτων γίνονται σύμφωνα με τις σημερινές τιμές ζώνης. Το καλοκαίρι όμως αναμένεται η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων η οποία θα φέρει αυξήσεις και μειώσεις σε πολλές περιοχές οι οποίες θα επηρεάσουν το ύψος της φορολογικής επιβάρυνσης με την εφαρμογή του νέου φόρου. Έτσι δεν αποκλείεται, το Φθινόπωρο να χρειαστεί το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε διορθώσεις των διατάξεων του ενιαίου φόρου.

Σύμφωνα με το σχέδιο ο νέος «Ενιαίος Φόρος Ακινήτων» θα επιβληθεί σε όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα των φυσικών προσώπων, δηλαδή και στις εκτός σχεδίων πόλεων εκτάσεις που μέχρι σήμερα απαλλάσσονται από τη φορολογία.

Με τη διασφάλιση της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα καταστεί δυνατό ο νέος φόρος να εφαρμοστεί από το επόμενο έτος με αφορολόγητο όριο, ώστε να εξαιρεθούν από τις φορολογικές επιβαρύνσεις εκατομμύρια ιδιοκτήτες που έχουν πολύ μικρής αξίας ακίνητη περιουσία..



Το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο γίνονται οι συζητήσεις και οι υπολογισμοί προβλέπει:

1. Την εφαρμογή του ενιαίου φόρου σε όλα τα ακίνητα εντός και εκτός σχεδίων πόλεων (κατοικίες, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες, γκαράζ, οικόπεδα, αγροτεμάχια, βοσκότοπους, αγρούς).

2. Ο υπολογισμός του φόρου θα γίνεται ατομικά για κάθε φυσικό πρόσωπο με βάση συγκεκριμένη φορολογική κλίμακα. Μια από τις προτάσεις που εξετάζονται προβλέπει αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ, ενώ δεν έχει απομακρυνθεί από το τραπέζι το σενάριο για την εφαρμογή του φόρου χωρίς αφορολόγητο δηλαδή από το πρώτο ευρώ αξίας της ακίνητης περιουσίας. Σε περίπτωση καθιέρωσης ατομικού αφορολόγητου ορίου 50.000 ευρώ για το ζευγάρι θα ισχύει συνολικό αφορολόγητο όριο αξίας ακίνητης περιουσίας 100.000 ευρώ. Έτσι υπολογίζεται ότι από το νέο φόρο θα απαλλαγούν περίπου 1.000.000 φορολογούμενοι.

3. Η κλίμακα υπολογισμού του φόρου θα έχει 6 - 8 κλιμάκια και αντίστοιχους συντελεστές φόρου που θα ξεκινούν από το επίπεδο του 0,1% και δεν θα υπερβαίνουν το 2%, για περιουσίες πολύ μεγάλης αξίας.

4. Ακίνητα επιχειρήσεων. Με ενιαία κλίμακα και χωρίς αφορολόγητο όριο θα φορολογούνται τα ακίνητα των επιχειρήσεων καθώς και τα ακίνητα που εκμεταλλεύεται η Εκκλησία και τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Για τα ακίνητα των νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα θα εφαρμοστεί ενιαία κλίμακα άνευ αφορολόγητου ορίου αποτελούμενη από 4 συντελεστές 0,1%, 0,2%, 0,3% και 0,6%. Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων (κτίσματα ξενοδοχείων, γήπεδα κ.λπ.) καθώς και για τα ακίνητα που εκμεταλλεύεται η Εκκλησία. Για τα ακίνητα αυτά, η πρόταση που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την εφαρμογή των χαμηλών συντελεστών 0,1%, 0,2% και 0,3%.

Αγροτεμάχια

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» για την εφαρμογή του νέου φόρου αποτελούν τα αγροτεμάχια καθώς τα έσοδα που θα προέλθουν από τη φορολόγησή τους θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το αν θα υπάρξει ή όχι αφορολόγητο όριο.

Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι να φορολογηθούν όλα τα αγροτεμάχια ακόμη και αυτά που ανήκουν στους κατ΄ επάγγελμα αγρότες. Το σχέδιο προβλέπει το διαχωρισμό των αγροτεμαχίων σε αγροτικά και μη αγροτικά και την εφαρμογή ξεχωριστής φορολογικής κλίμακας για τον υπολογισμό του φόρου.

Για τα μη αγροτικά εξετάζεται να επιβάλλεται φόρος από το πρώτο ευρώ ενώ για τα αγροτικά τα σενάρια προβλέπουν την εφαρμογή μικρού αφορολόγητου της τάξης των 30.000 ευρώ ή την χορήγηση έκπτωσης φόρου.

Νέο έντυπο Ε9

Ωστόσο, η φορολόγηση των αγροτεμαχίων αναμένεται να βάλει σε νέα ταλαιπωρία τους φορολογούμενους οι οποίοι θα κληθούν να δηλώσουν εκ νέου, σε έναν αναμορφωμένο πίνακα 2 του Ε9, όλες τις εκτάσεις γης που κατέχουν σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων (αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκότοπους, δάση κ.λπ.).

Ειδικότερα, όλα τα φυσικά πρόσωπα που κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2013 εδαφικές εκτάσεις σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων, δηλαδή αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκότοπους και λοιπές εκτάσεις γης, θα κληθούν να εισέλθουν σε ειδική εφαρμογή στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ για να υποβάλουν ηλεκτρονικά νέου τύπου δηλώσεις Ε9, στις οποίες ο «πίνακας 2», όπου δηλώνονται οι εκτός σχεδίων πόλεων εκτάσεις, θα είναι πλήρως αναμορφωμένος με εντελώς διαφορετική γραμμογράφηση.

Στον αναμορφωμένο αυτό πίνακα θα ζητείται από τους φορολογούμενους να δηλώσουν πολύ περισσότερα πληροφοριακά στοιχεία για τα αγροτεμάχια και τις λοιπές εκτάσεις γης που κατέχουν, προκειμένου η ΓΓΠΣ να καταφέρει να υπολογίσει με ακρίβεια τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αυτών επί των οποίων θα επιβληθεί ο νέος «Ενιαίος Φόρος Ακινήτων». Στις πρόσθετες πληροφορίες που θα κληθεί να δηλώσει κάθε φορολογούμενος περιλαμβάνει και το εάν η εδαφική έκταση βρίσκεται σε «ορεινή», «ημιορεινή» ή «πεδινή περιοχή».

4 φόροι στους ιδιοκτήτες ακινήτων από τον Ιούνιο του 2013 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2014

Ούτε ένα, ούτε δυο, αλλά τέσσερα φορολογικά «χτυπήματα» θα δεχθούν μέσα στους επόμενους εννέα μήνες οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι αποδεικνύονται για άλλη μια φορά η εύκολη λεία για την άντληση πρόσθετων εσόδων και την στήριξη του προϋπολογισμού.
Η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων θα κληθεί να καλύψει μεγάλο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής και τα «ραβασάκια» από την εφορία αναμένεται να προκαλέσουν σημαντική επιβάρυνση στα νοικοκυριά. Ο φορο - «λογαριασμός» που θα πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2014 είναι σημαντικά «φουσκωμένος» και περιλαμβάνει τους εξής φόρους:

1. «Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων» του έτους 2013 από το οποίο αναμένονται έσοδα 1,9 δισ. Περίπου 5 εκατομμύρια νοικοκυριά θα κληθούν από τον Ιούνιο να πληρώσουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ το νέο «χαράτσι» δηλαδή το « Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων» του 2013. Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση:

Το «χαράτσι» του 2013 θα υπολογιστεί με τους ίδιους ακριβώς συντελεστές που ίσχυσαν το 2011 και το 2012 αλλά θα μειώνεται εκ των υστέρων κατά 15%.

Στις απαλλασσόμενες ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες εντάσσεται και το 17% των επιφανειών των επιχειρήσεων κάμπινγκ.

Το νέο «χαράτσι» θα είναι σημαντικά αυξημένο για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικών τιμών. Για τα ακίνητα των περιοχών αυτών, θα υπολογίζεται με σημαντικά υψηλότερο συντελεστή ανά τετραγωνικό μέτρο, προσδιοριζόμενο με βάση τη μέση τιμή ζώνης του δημοτικού διαμερίσματος ή του δήμου που υπάγεται το κάθε εκτός αντικειμενικού συστήματος ακίνητο, ενώ για τα έτη 2011 και 2012 υπολογιζόταν με σταθερό συντελεστή 3 ευρώ ανά τ.μ.

Το «χαράτσι» του έτους 2013 θα επιβάλλεται και στους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά τους στο Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τους δήμους και τις δημοτικές επιχειρήσεις.

Το νέο ειδικό τέλος θα επιβαρύνει όλες ανεξαιρέτως τις ηλεκτροδοτούμενες κατά την 1η Μαΐου 2013 δομημένες επιφάνειες, ακόμη και τις μη αποπερατωμένες οικοδομές που χρησιμοποιούν «εργοταξιακό» ρεύμα.

Έως τις 15 Μαΐου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να μεταβούν στους δήμους και να διορθώσουν λανθασμένα στοιχεία των ακινήτων τους που εμφανίζονται στους λογαριασμούς ρεύματος.

Το νέο «χαράτσι θα βεβαιωθεί τον Ιούνιο και θα εμφανιστεί στον αμέσως επόμενο λογαριασμό της ΔΕΗ. Η εξόφληση θα γίνει σε πέντε διμηνιαίες δόσεις με την τελευταία δόση να πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου 2014.

2. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2011 και του έτους 2012. Πάνω από 500.000 φορολογούμενοι που κατέχουν κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν με ένα εκκαθαριστικό το ΦΑΠ της διετίας 2011 - 2012. Ο ΦΑΠ του 2011 θα υπολογιστεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως και 2% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κάθε υπόχρεου, μετά την αφαίρεση του αφορολογήτου ποσού των 200.000 ευρώ. Η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε 7 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ.

3. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2013. Περίπου 500.000 φορολογούμενοι οι οποίοι την 1η Ιανουαρίου 2013 είχαν στην κατοχή τους κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν και το Φόρο Ακίνητης. Ο ΦΑΠ του 2011 θα υπολογιστεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως και 2% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κάθε υπόχρεου, μετά την αφαίρεση του αφορολογήτου ποσού των 200.000 ευρώ. Η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπόψιν υπουργείου Εργασίας... - Έκοψαν την σύνταξη ανάπηρου ηλικιωμένου από την Ημαθία


Έκοψαν την σύνταξη ανάπηρου ηλικιωμένου από την Ημαθία. Λάμβανε από τον ΟΓΑ 340 ευρώ.

Του έστειλαν ειδοποίηση ότι από τον επόμενο μήνα δεν θα πάρει χρήματα από την σύνταξη διότι ξεπέρασαν το όριο μαζί με την γυναίκα του. 340 ευρώ είναι η δική του σύνταξη, 370 ευρώ της επίσης ανάπηρης γυναίκας του.








Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανακοίνωση του Δ.Σ. της Ε.Ν.Ι.Λ. για την καταβολή εξέταστρου 5 ευρώ


Η επιτροπή αγώνα Ιεράπετρας από την Δευτέρα 1 Απριλίου 2013 πραγματοποιεί κατάληψη των ταμείων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας με σκοπό την διαμαρτυρία για το 5ευρω που καλείται να πληρώσει κάποιος για να εξετασθεί. Αντίστοιχη κατάληψη έγινε και στο Νοσοκομείο της Σητείας. Είναι λυπηρό που ο υποδιοικητής του Νοσοκομείου Ιεράπετρας ζήτησε την συνδρομή της αστυνομίας για την απομάκρυνση των καταληψιών από τον χώρο του Νοσοκομείου στις 2-4-2013.

Σε όλα τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας του νομού Λασιθίου ζητείται από όλους τους προσερχόμενους να πληρώσουν το παραπάνω ποσό, γεγονός που στις πλείστες των περιπτώσεων είναι παράνομο, όπως θα αποδείξουμε παρακάτω.


Η ιστορία του 5ευρου

Η ιστορία των εξέταστρων στα νοσηλευτικά ιδρύματα δεν είναι καινούρια. Το 1991, επί Υπουργού Υγείας της κας Μαριέττας Κουτσίκου, καθιερώθηκε εξέταστρο 1000 δραχμών στους προσερχόμενους στα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων, το οποίο όμως επιβάρυνε τα ασφαλιστικά ταμεία και από το οποία εξαιρούνταν οι προσερχόμενοι ως έκτακτα περιστατικά, καθώς και οι οικονομικά αδύναμοι, οι ανασφάλιστοι και οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ.

Το 2002 καθορίστηκε εξέταστρο 3 ευρώ και στους προσερχόμενους στα Κέντρα Υγείας, το οποίο επίσης κάλυπταν τα ασφαλιστικά ταμεία των ασθενών και από το οποίο εξαιρούνταν ανασφάλιστοι, πολιτικοί πρόσφυγες και άτομα με αναπηρία.

Το 2003, οι 1000 δραχμές εξέταστρο στα νοσοκομεία έγιναν 3 ευρώ και συνέχισαν να καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το 2010 τα 3 ευρώ έγιναν 5ευρώ, συνέχισαν όμως να καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ εξαιρούνταν από την καταβολή τους οι προσερχόμενοι στα Κέντρα Υγείας για περιοδική συνταγογράφηση καθώς και οι οικονομικά αδύνατοι και οι ανασφάλιστοι.

Το 2011, επί Υπουργίας του κ. Λοβέρδου, το κόστος των 5 ευρώ μετακυλίεται από τα ασφαλιστικά ταμεία στις τσέπες των ασθενών, εκδόθηκαν δε συνολικά 7 (!) διευκρινιστικές εγκύκλιοι σχετικές με το θέμα. Σε αυτές επισημαίνονται τα εξής:

Η καταβολή των 5 ευρώ γίνεται εφάπαξ και δεν καταβάλλεται νέο εξέταστρο αν ο ασθενής παραπεμφθεί σε ιατρό άλλης ειδικότητας εντός της ίδιας ημέρας.

Δεν καταβάλουν εξέταστρο

Οι προσερχόμενοι στα πλαίσια προληπτικού και προσυμπτωματικού ελέγχου (εμβολιασμοί, οδοντιατρικές εξετάσεις). Άρα εξαιρούνται από την καταβολή εξέταστρου και όλες οι εξετάσεις που γίνονται στα παιδιά για την εγγραφή τους στα σχολεία.

Οι χρόνιοι πάσχοντες όταν προσέρχονται για περιοδικό έλεγχο στα τμήματα των νοσοκομείων στα οποία παρακολουθούνται. Ως χρόνιοι πάσχοντες θεωρούνται οι πάσχοντες από:

Καρκίνο ή λευχαιμία, ανοσοανεπάρκεια, συγγενείς καρδιοπάθειες, βαλβιδοπάθειες, χρόνια πνευμονική καρδία, στεφανιαία νόσο, υπερλιπιδαιμίες, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, άσθμα, χρόνια ηπατίτιδα, κίρρωση ήπατος, ελκώδη κολίτιδα, νόσο Crohn, οστεοπόρωση, νοσήματα συνδετικού ιστού (ρευματικά νοσήματα), επιληψία, ψυχώσεις, κατάθλιψη, χρόνια νευροεκφυλιστικά νοσήματα, παραπληγικοί, τετραπληγικοί, μεταμοσχευθέντες, νεφροπαθείς, τυφλοί, πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, AIDS, AMEA με ποσοστό αναπηρίας > 67%.

Το στρατιωτικό προσωπικό

Οι κάτοχοι βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας

Οι πολιτικοί πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο

Οι προσερχόμενοι ως επείγοντα περιστατικά. Το περιστατικό χαρακτηρίζεται ως επείγον από τον ιατρό.

Το 2012 ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας επιπλήττει όσες Διοικήσεις Νοσοκομείων ζητούν εξέταστρα για επείγοντα περιστατικά!!! (Η υποκρισία στην νιοστή)

Με βάση τα παραπάνω, προτείνονται τα εξής:

Οι προσερχόμενοι στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας ως έκτακτα περιστατικά να ζητούν από ιατρό τον χαρακτηρισμό τους ως επείγοντος περιστατικού, χωρίς αναφορά στο είδος του προβλήματός τους, λόγω ιατρικού απορρήτου και ακολούθως να επιδεικνύουν την παραπάνω βεβαίωση στο Γραφείο Κινήσεως. Είναι αυτονόητο ότι από την στιγμή που διακόπτουν την λειτουργία τους τα Τακτικά Ιατρεία, δηλαδή κατά την διάρκεια της εφημερίας, καθώς και τα Σαββατοκύριακα, όλα τα περιστατικά είναι έκτακτα – επείγοντα.

Οι προσερχόμενοι στα Τακτικά Ιατρεία, να ζητούν από τους θεράποντες ιατρούς τους βεβαίωση ότι πάσχουν από χρόνιο πρόβλημα για το οποίο παρακολουθούνται περιοδικά, χωρίς αναφορά στο είδος του προβλήματος λόγω ιατρικού απορρήτου, την οποία θα προσκομίζουν στο Γραφείο Κίνησης.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για Δημόσια και Δωρεάν υγεία και είμαστε αντίθετοι στην επιβολή οποιοδήποτε χαρατσιού στον χώρο της Υγείας.

Στηρίζουμε όσες κινήσεις γίνονται από πολίτες και από το υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων που έχουν ως σκοπό την διασφάλιση της Δημόσιας και Δωρεάν υγείας για όλους.

Για το ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου

Ο Πρόεδρος
Αντώνης Γερμανάκης



Πηγή: http://104fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η αϋπνία περνάει από... το στομάχι


Οι τροφές που βοηθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αν τα βράδια δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, μην καταφεύγετε στα υπνωτικά. Λύστε το πρόβλημα της αϋπνίας με κάποια τρόφιμα που αποδεδειγμένα βοηθούν να έχετε καλό ύπνο.

Η αϋπνία, από ό,τι φαίνεται, είναι ο νυχτερινός φόβος εκατομμυρίων ανθρώπων, αφού ένα στα δύο άτομα αντιμετωπίζει κάποια διαταραχή ύπνου, ενώ ένας στους πέντε πάσχει από σοβαρής μορφής αϋπνία.

Εκτός από τις τροφές όμως που δημιουργούν υπερδιέγερση, όπως λέγεται, υπάρχουν και οι τροφές που βοηθούν τον ύπνο.

Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι ένα βραδινό γεύμα που αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες (ρύζι, μακαρόνια, ψωμί, λαχανικά και φρούτα) εξασφαλίζει γρήγορο και καλό ύπνο.

Οι τροφές αυτές προκαλούν έκκριση ινσουλίνης, δηλαδή της ορμόνης που, διαμέσου ενός σύνθετου μηχανισμού, βοηθά τον εγκέφαλο να παράγει ένα βασικό αμινοξύ, την τριπτοφάνη, η οποία διεγείρει τη σεροτονίνη, ουσία που θεωρείται φυσικό υπνωτικό.

Η έλλειψη σιδήρου και μαγνησίου μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο. Πηγές μαγνησίου είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης τα όσπρια, το λάχανο, το σπανάκι, ενώ τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο είναι το μοσχαρίσιο κρέας τα αβγά και τα ψάρια.

Επίσης η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β6 είναι πιθανόν να οδηγήσει σε αϋπνία. Καλές πηγές βιταμίνης Β6 είναι τα πουλερικά, τα αβγά, τα όσπρια, το ρύζι και τα καρύδια.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τεστ αίματος ανιχνεύει τους μύκητες


Οι δοκιμές έδειξαν μεγάλη ακρίβεια στη διάγνωση.

Ένα νέο τεστ αίματος που μπορεί να διαγνώσει τυχόν μόλυνση από μύκητες τύπου Candida μέσα σε λίγες μόνο ώρες, ανέπτυξαν Έλληνες και Αμερικανοί επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Η νέα διαγνωστική μέθοδος μπορεί να συντομεύσει σημαντικά το χρόνο που χρειάζονται οι γιατροί για να ανιχνεύσουν τις συχνές μολύνσεις από τον εν λόγω μικροοργανισμό.

Ο καθηγητής Ελευθέριος Μυλωνάκης (επικεφαλής από πέρσι του Τμήματος Λοιμωδών Νόσων της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Μπράουν), η Θεοδώρα Αναγνώστου (συνεργάτης του στο πανεπιστήμιο Μπράουν), καθώς και αμερικανοί συνάδελφοί τους με επικεφαλής τον Τόμας Λόουερι ανέπτυξαν ένα τεστ που σε σύντομο χρόνο ανιχνεύει το DNA πέντε από τα πιο κοινά είδη μυκήτων Candida.

Το τεστ βασίζεται στην τεχνολογία της μαγνητικής αντήχησης, μέσω της οποίας απομακρύνεται ο «θόρυβος» από άλλα βιολογικά μόρια στο αίμα και έτσι γίνεται ευκολότερος ο εντοπισμός των μυκήτων. Οι δοκιμές σε ένα μικρό αριθμό ασθενών έδειξαν ότι το τεστ έχει μεγάλη ακρίβεια διάγνωσης των μυκήτων.

Πολλά είδη Candida «φιλοξενούνται» στους ανθρώπους και το πιο κοινό από αυτά είναι το είδος Candida albicans, το οποίο, μεταξύ άλλων, ευθύνεται για συχνές κολπικές και στοματικές μολύνσεις. Πιο σοβαρές μολύνσεις συμβαίνουν, όταν ο μύκητας εισέρχεται στο αίμα, κάτι που συχνά συμβαίνει στα νοσοκομεία, π.χ. μέσω των καθετήρων και άλλων ιατρικών συσκευών.

Η ανίχνευση του μύκητα Candida στο αίμα είναι δύσκολη, καθώς θα πρέπει να ανιχνευθούν λιγοστά κύτταρα του συγκεκριμένου μικροοργανισμού ανάμεσα σε εκατομμύρια άλλα κύτταρα. Η σημερινή διαγνωστική μέθοδος παίρνει μέρες, γι’ αυτό το νέο τεστ, που είναι πολύ πιο σύντομο, αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά τους γιατρούς και τους ασθενείς.


Διαβάστε περισσότερα...

Το ωμό ελαιόλαδο συμβάλλει στο αδυνάτισμα


Συμβάλλει στην αίσθηση κορεσμού της πείνας.

Στο αδυνάτισμα συμβάλλει το ωμό ελαιόλαδο, καθώς η μυρωδιά του διεγείρει το αίσθημα κορεσμού της πείνας, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων που διερεύνησε τις επιδράσεις που ασκούσαν σε ομάδα εθελοντών το λαρδί, το βούτυρο, το έλαιο κράμβης και το ελαιόλαδο.

Οι εθελοντές έτρωγαν καθημερινά, επί τρεις μήνες, 500 γρ. γιαούρτι λίγων λιπαρών, εμπλουτισμένο με ένα από τα τέσσερα έλαια και λίπη.

Όσοι έτρωγαν το ελαιόλαδο, κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες, και κανείς δεν παρουσίασε αύξηση του σωματικού βάρους.

Αυτό όμως που εντυπωσίασε ιδιαίτερα τους επιστήμονες από το τεχνικό πανεπιστήμιο του Μονάχου (TUM) και το πανεπιστήμιο της Βιέννης, ήταν η διαφορά των αποτελεσμάτων μεταξύ αυτών που κατανάλωναν το έλαιο κράμβης και το ελαιόλαδο, παρόλο που αυτά τα δύο περιέχουν παρόμοια λιπαρά οξέα.

Έτσι, εστίασαν την προσοχή τους στα συστατικά των ελαίων και των λιπών που τους προσδίδουν το χαρακτηριστικό τους άρωμα, επειδή το ελαιόλαδο διαθέτει ορισμένα που δεν υπάρχουν στα υπόλοιπα.

Για να διαπιστώσουν μάλισταν εάν οι υπόνοιές τους ευσταθούσαν, πρόσθεσαν τα συστατικά αυτά σε γιαούρτια και χώρισαν τους εθελοντές τους σε δύο ομάδες. Η μία έτρωγε το γιαούρτι με τα συστατικά του ελαιολάδου και η άλλη σκέτο γιαούρτι.

Το συμπέρασμα ήταν ότι οι εθελοντές που έτρωγαν το εμπλουτισμένο γιαούρτι κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως το ελαιόλαδο ασκούσε το μεγαλύτερο όφελος στο αίσθημα κορεσμού της πείνας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Πέτερ Σίμπερλε, επικεφαλής του Τμήματος Χημείας Τροφίμων στο TUM και διευθυντής στο Ερευνητικό Κέντρο Χημείας Τροφίμων της Γερμανίας (DFA).

Και πρόσθεσε πως είτε οι εθελοντές έτρωγαν γιαούρτι εμπλουτισμένο με ελαιόλαδο είτε με τις ουσίες που του προσδίδουν το χαρακτηριστικό άρωμά του, προσάρμοζαν ακούσια τις διατροφικές συνήθειές τους.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα προκαλεί 170.000 θανάτους κάθε χρόνο


Η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Μηνιγγίτιδας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 24 Απριλίου. Και φέτος, λοιπόν, Συνομοσπονδία Οργανώσεων κατά της Μηνιγγίτιδας (CoΜΟ) και τα μέλη της αποσκοπούν στην ενημέρωση των ατόμων, των οικογενειών τους και της κοινότητας σχετικά με τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας, τη σημασία της άμεσης θεραπείας, αλλά ακόμα και της πρόληψης, η οποία είναι διαθέσιμη μέσω του εμβολιασμού κατά ορισμένων μορφών μηνιγγίτιδας.

Τι πρέπει να ξέρετε για τη μηνιγγίτιδα

Η μηνιγγίτιδα είναι μια φλεγμονή που εντοπίζεται στις μήνιγγες (δηλ. στις μεμβράνες που περιβάλλουν τον εγκέφαλο), καθώς και το υγρό που βρίσκεται μεταξύ αυτών (εγκεφαλονωτιαίο υγρό). Οι μηνιγγίτιδες διακρίνονται σε οξείες, χρόνιες και κεραυνοβόλες. Τα αίτια που προκαλούν τις μηνιγγίτιδες είναι πολλά, όμως συνηθέστερα οφείλονται σε ιούς ή βακτήρια.

Οι ιογενείς μηνιγγίτιδες παρουσιάζονται συνήθως κατά τους χειμερινούς μήνες, με τη γενικότερη έξαρση των ιώσεων, και συνήθως έχουν καλή πρόγνωση.

Οι βακτηριακές μηνιγγίτιδες προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία και συνήθως έχουν πολύ πιο σοβαρή πρόγνωση. Ο αιμόφιλος της γρίπης, ο μηνιγγιτιδόκοκκος και ο πευμονιόκοκκος είναι τα τρία μικρόβια που ευθύνονται συνήθως για τις βακτηριακές μηνιγγίτιδες.

Ο αιμόφιλος της γρίπης προκαλεί συχνότερα μηνιγγίτιδα σε βρέφη και παιδιά ηλικίας μικρότερης των 5 ετών. Ο μηνιγγιτιδόκοκκος προκαλεί μηνιγγίτιδα σε μεγαλύτερα παιδιά και σε ενήλικες και μπορεί να προκαλέσει μικρο-επιδημίες. Και τα τρία μικρόβια φιλοξενούνται συχνά στο ρινοφάρυγγα υγιών ατόμων, χωρίς να προκαλούν προβλήματα.

Η μετάδοση της μηνιγγίτιδας γίνεται με τα σταγονίδια που εκπέμπουν οι υγιείς φορείς αυτών των μικροβίων. Τα μικρόβια από το ρινοφάρυγγα εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και από εκεί φτάνουν μέχρι τους μήνιγγες. Σπανιότερα η μηνιγγίτιδα μπορεί να προκληθεί από άλλες λοιμώξεις (π.χ. από ωτίτιδες).

Οι κλινικές εκδηλώσεις που προκαλούν οι μηνιγγίτιδες ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, τη γενικότερη κατάσταση του ατόμου και το είδος του μικροβίου. Στα βρέφη η συμπτωματολογία είναι ασαφής και η διάγνωση πολύ δύσκολη.

Η μηνιγγίτιδα δεν είναι εύκολο να αναγνωριστεί στα πρώιμα στάδια, και τα συμπτώματα της μπορεί να είναι παρόμοια με εκείνα της κοινής γρίπης. Στα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες τα κύρια συμπτώματα που προειδοποιούν για μηνιγγίτιδα είναι ο αιφνίδιος υψηλός πυρετός, η ευερεθιστότητα, ο εμετός, η κεφαλαλγία, η δυσκαμψία του αυχένα, η ευαισθησία στο φως, η υπνηλία, ο μυϊκός πόνος και ο πόνος στα πόδια. Σπανιότερα, ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει και δερματικό εξάνθημα, κάτι που συνήθως υποδηλώνει βαριά νόσο.

Αν η νόσος δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα τότε ο ασθενής μπορεί να πέσει ακόμα και σε κώμα. Η θεραπεία της μηνιγγίτιδας πρέπει να γίνεται πάντοτε στο νοσοκομείο με τη χορήγηση των κατάλληλων αντιβιοτικών. Όσο νωρίτερα αρχίσει η θεραπεία τόσο καλύτερη είναι και η έκβαση της νόσου.

Στατιστικά Στοιχεία

Κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν από μηνιγγίτιδα, ή πάσχουν από αναπηρίες που προκαλούνται από τη μηνιγγίτιδα. Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα, η οποία είναι η πιο σοβαρή και κοινή μορφή, προκαλεί περίπου 170.000 θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Οι επιζώντες της μηνιγγίτιδας βλέπουν τη ζωή τους να αλλάζει ως αποτέλεσμα των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της ασθένειας, οι οποίες μπορεί να είναι κώφωση, εγκεφαλικές βλάβες, κλπ.

Ενώ η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών, τα βρέφη, τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν αυξημένο κίνδυνο.

Πολλοί άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν τα προειδοποιητικά σημάδια, ούτε γνωρίζουν ότι πολλοί τύποι της μηνιγγίτιδας προλαμβάνονται με εμβολιασμό.

Εμβολιασμός

Προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο για την προστασία από όλα τα μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν μηνιγγίτιδα.

Για τον μηνιγγιτιδόκοκκο, υπάρχουν εμβόλια για τους τύπους A και C καθώς και το πολυδύναμο εμβόλιο για τους τύπους A,C,Y και W-135. Για τον μηνιγγιτιδόκοκκο της ομάδας Β που προκαλεί και τα πιο πολλά κρούσματα στην Ελλάδα δεν υπάρχει εμβόλιο.

Εάν κάποιος αρρωστήσει και υπάρξει εργαστηριακή επιβεβαίωση ότι ο μηνιγγιτιδόκοκκος που απομονώθηκε ήταν ομάδας A ή C, η χορήγηση του εμβολίου γίνεται σε άτομα «υψηλού κινδύνου» και σε άλλες ειδικές περιπτώσεις εφόσον το κρίνουν οι γιατροί.

Εμβόλιο για τον αιμόφιλο της ομάδας b υπάρχει στην Ελλάδα όπως και σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό το μικρόβιο προκαλεί μηνιγγίτιδα σχεδόν αποκλειστικά σε παιδιά κάτω των 4 ετών. Το εμβόλιο αποτελεί τώρα μέρος του συνηθισμένου προγράμματος εμβολιασμού για όλα τα μωρά.

Εμβόλια που προστατεύουν από την πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα υπάρχουν, αλλά συνιστώνται μόνο για άτομα ομάδων υψηλού κινδύνου, για παράδειγμα άτομα με δρεπανοκυτταρική αναιμία ή άτομα που έχουν υποστεί σπληνεκτομή.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η μεσογειακή διατροφή κάνει καλό στην καρδιά


Μειώνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Συστατικά της μεσογειακής διατροφής μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πολυκεντρικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, συστατικά που περιέχονται στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και στους ξηρούς καρπούς μειώνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό κ.α.

Η έρευνα έγινε σε 7.447 ασθενείς ηλικίας 55-80 ετών. Τα άτομα που συμμετείχαν χωρίστηκαν σε τρία γκρουπ.

Το πρώτο είχε μια διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, το δεύτερο σε διάφορους ξηρούς καρπούς και το τρίτο τίποτα από τα δύο. Ανάμεσα στα τρία γκρουπ βρέθηκε ότι στα δύο που περιείχαν τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής αναφέρθηκαν σημαντικά λιγότερα καρδιαγγειακά επεισόδια.

Διαβάστε περισσότερα...

Πιερία: Ανάγκη να στελεχωθεί η παράλληλη στήριξη


Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή.Για τις σοβαρές ελλείψεις στην εφαρμογή της παράλληλης στήριξης μαθητών στην ΠΕ Πιερίας κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕΘεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου. Όπως σημειώνουν:

«Σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή του μέτρου της παράλληλης στήριξης μαθητών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, συνεχίζουν να παραμένουν στην ΠΕ Πιερίας.

Να τονιστεί δε ότι για το θέμα αυτό το Κόμμα μας είχε καταθέσει σχετική Ερώτηση (αρ. πρ. 5832/14.01.2013), η οποία παρέμεινε αναπάντητη από το αρμόδιο Υπουργείο.

Συγκεκριμένα, για τη φετινή χρονιά κατατέθηκαν από την περιοχή στο αρμόδιο Υπουργείο 38 αιτήσεις για παράλληλη στήριξη. Αρχικά, με μεγάλη καθυστέρηση από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, καλέστηκαν μόνο 13 εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής για να εξυπηρετήσουν τους μαθητές αυτούς. Στη συνέχεια, στα τέλη του Φεβρουαρίου 2013 καλέστηκαν περίπου 8 εκπαιδευτικοί ακόμη, καλύπτοντας κάποια κενά, όμως οι ώρες που αφιερώνονται σε κάθε παιδί εξακολουθούν να είναι αναντίστοιχες των αναγκών.

Επιπλέον, το σύνολο των εκπαιδευτικών αυτών πρόκειται να παρακολουθήσει εκπαιδευτικό σεμινάριο διάρκειας δύο βδομάδων, με αποτέλεσμα για ακόμη μια φορά τα παιδιά αυτά να μένουν στα σπίτια τους ή στο σχολείο να γίνεται απλά η φύλαξή τους.

Για την κατάσταση αυτή, το υπουργείο επικαλείται και φέτος την έλλειψη πόρων ή ακόμα και την έλλειψη εκπαιδευτικών, αποκλείοντας ουσιαστικά τους μαθητές αυτούς από την εκπαιδευτική διαδικασία.

Επειδή, όμως, οι μαθητές αυτοί έχουν ανάγκη από στήριξη και παιδαγωγική βοήθεια για την προσωπική τους ανάπτυξη και την όσο το δυνατόν καλύτερη κοινωνική τους ένταξη».

Οι βουλευτές ζητούν από τον υπουργό να γίνουν άμεσα οι απαραίτητοι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, ώστε να καλύπτονται πλήρως και χωρίς κενά οι ανάγκες των μαθητών για παράλληλη στήριξη.


Διαβάστε περισσότερα...

Στο μικροσκόπιο 1.530 διώξεις υπαλλήλων


Στα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια έχουν περιέλθει και εξετάζονται με «γοργούς ρυθμούς» 1.530 υποθέσεις διώξεων κατά υπαλλήλων για όλες τις περιπτώσεις παραπτωμάτων που προβλέπει ο Ν. 3528/2007.

Τα παραπάνω αναφέρει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, διαβίβασε την περασμένη Τρίτη στη Βουλή στοιχεία για τις διώξεις που έχουν περιέλθει στα πρωτοβάθμια και τα δευτεροβάθμια πειθαρχικά συμβούλια των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο κ. Μανιτάκης ενημερώνει ότι οι υποθέσεις που εκκρεμούν στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο είναι 577, εκ των οποίων οι 433 αφορούν σε υπαλλήλους υπουργείων, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ β΄ βαθμού και οι 144 αφορούν σε υπαλλήλους των ΟΤΑ α΄ βαθμού. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν ήδη εξεταστεί 250 υποθέσεις και έχει επιβληθεί το μέτρο της οριστικής παύσης σε 91 περιπτώσεις.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, συγκροτήθηκε και συστάθηκε το τρίτο τμήμα του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου που αφορούσε τους δήμους και τις περιφέρειες, το οποίο εκδικάζει 149 εκκρεμείς υποθέσεις υπαλλήλων ΟΤΑ.

Σημειώνεται ότι το έγγραφο διαβιβάστηκε από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Θωμά Ψύρρα ο οποίος καλούσε τον υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή που οφείλεται η καθυστέρηση συγκρότησης των νέων πειθαρχικών συμβουλίων και πόσες είναι οι πειθαρχικές υποθέσεις που εκκρεμούν.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπως επισημαίνει ο υπουργός, «προέβη σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την επίσπευση των διαδικασιών σύστασης και συγκρότησης των πειθαρχικών συμβουλίων και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτάχυνση των απαιτούμενων ενεργειών προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία το συντομότερο δυνατό».

Ο κ. Μανιτάκης σημειώνει ότι την αρμοδιότητα για τη σύσταση - συγκρότηση των πειθαρχικών συμβουλίων φέρει ο καθ΄ ύλην αρμόδιος υπουργός ενώ το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν έχει αρμοδιότητα υπόδειξης στους αρμόδιους φορείς, αλλά περιορίζεται στη διατύπωση προτάσεων-κατευθύνσεων, καθ΄ ερμηνεία των οικείων διατάξεων του Ν. 4057/2012, καθώς και στη διενέργεια των απαραίτητων οχλήσεων προς τα αρμόδια υπουργεία και στη στενή παρακολούθηση της όλης πορείας των ενεργειών τους.

Βάσει των στοιχείων που έχει στη διάθεσή του το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, στο οποίο κοινοποιούνται υποχρεωτικά οι αποφάσεις σύστασης και συγκρότησης όλων των πειθαρχικών συμβουλίων, έως σήμερα έχουν συσταθεί 60 πειθαρχικά συμβούλια για τα υπουργεία, τα ΝΠΔΔ που εποπτεύονται από αυτά και τους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού.

«Σε κάθε περίπτωση, η πειθαρχική εξουσία εξακολουθεί, κατά τη μεταβατική περίοδο, να ασκείται σύμφωνα με το προϊσχύον καθεστώς, προκειμένου να λειτουργεί η Διοίκηση και να μην υφίσταται διοικητική κενό», αναφέρει στην απάντησή του ο κ. Μανιτάκης και θυμίζει ότι με το Ν. 4057/2012 προβλέφθηκε ότι, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγκρότησης των νέων πειθαρχικών συμβουλίων, εξακολουθούν να ασκούν τις πειθαρχικές αρμοδιότητες τα υπηρεσιακά συμβούλια.


Κινητικότητα: Ειδική μοριοδότηση για τους υπαλλήλους υψηλών προσόντων

Εξάλλου σε άλλο έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο κ. Μανιτάκης ενημερώνει ότι «σύμφωνα με τα κριτήρια για την κινητικότητα, προβλέπεται ειδική μοριοδότηση για τους υπαλλήλους υψηλών προσόντων (απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή κάτοχοι δεύτερου τίτλου της ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας), προκειμένου να αξιοποιηθούν οι ιδιαίτερες ικανότητες τους και να ενδυναμωθούν οι δημόσιες υπηρεσίες με το κατάλληλο στελεχιακό δυναμικό».

Ο κ. Μανιτάκης για την επιλογή των προϊσταμένων των Γενικών Διευθύνσεων, αναφέρει ότι η γραπτή εξέταση αποτελεί ένα από τα κριτήρια επιλογής αλλά επειδή ακόμη δεν έχει προκηρυχθεί από το ΑΣΕΠ, μέχρι τη διεξαγωγής της, το αρμόδιο όργανο δεν δύναται να προχωρήσει σε επιλογές προϊσταμένων επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης. Με βάση τα παραπάνω, σύμφωνα με το έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, «με εξαίρεση τις θέσεις προϊσταμένων επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης, οι θέσεις προϊσταμένων οργανικών μονάδων επιπέδου Τμήματος και Διεύθυνσης δύνανται να πληρωθούν δυνάμει των κριτηρίων των μεταβατικών διατάξεων του Ν. 3839/2010, μέχρι δε την πλήρωσή τους με τον τρόπο αυτό και στο πλαίσιο ανάγκης ορθής και αποδοτικής λειτουργίας των οργανικών μονάδων των δημοσίων υπηρεσιών, δύναται να εφαρμοστούν προσωρινά οι διατάξεις περί αναπλήρωσης προϊσταμένων οργανικών μονάδων του άρθρου 87 του Υπαλληλικού Κώδικα, όπως αντικαταστάθηκαν με το άρθρο πρώτο του Ν. 3839/2010».

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης των δομών 11 υπουργείων και της ΓΓΕ-ΓΓΕ

Τέλος ο κ. Μανιτάκης ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης και αναδιάρθρωσης των δομών για έντεκα υπουργεία και τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ενώ για τέσσερα υπουργεία η διαδικασία βρίσκεται στο τελικό στάδιο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απεργία διαρκείας στις λαϊκές


Απεργία διαρκείας εξήγγειλαν οι πωλητές στις λαϊκές αγορές από την Τετάρτη 8 Μαΐου 2013, έως ότου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Πενελλήνιας Ομοσπονδίας του κλάδου, ν' ανατραπεί ο νέος νόμος που αλλάζει το καθεστώς αδειοδότησης των Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

"Όσο αντέξουμε. Τους προειδοποιούμε ότι θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους τόσο στην επαφή μας με το καταναλωτικό κοινό όσο και στην ενεργή συνεργασία του κλάδους μας, με τους υπόλοιπους συνδικαλιστικούς φορείς του εμπορίου και της παραγωγής. Δεν θα λυγίσουμε, μέχρι να νικήσουμε", αναφέρουν στην ανακοίνωση.



Διαβάστε περισσότερα...

Παπάς μοίρασε ψάρια, ρύζι, χαλβά


Με κάθε τρόπο και παρά τις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν ο πατέρας Δημήτριος Κυρίτσης, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Εκ Μετσόβου, στηρίζει τους ενορίτες του.

Το Σάββατο του Λαζάρου μοίρασε σε οικογένειες που έχουν ανάγκη, περισσότερα από 30 κιλά ψάρι, για να τιμήσουν την ημέρα των Βαΐων, καθώς και νηστίσιμα τρόφιμα για όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, αρακά, ρύζι, ελιές και χαλβά.



«Μέσα σ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση που όλοι βιώνουμε, αυτό που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε είναι να απλώσουμε ο ένας το χέρι στον άλλον» λέει στο trikalavoice.gr «να δώσουμε ότι περίσσευμα καρδιάς και ψυχής έχει ο καθένας, να γεννηθεί μέσα μας η χαρά και η προσδοκία για κάτι νέο».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Κούρεμα» 75% σε δανειολήπτη


«Κούρεμα» οφειλών που ξεπερνά το 75%, προβλέπει απόφαση του Ειρηνοδικείου Αμαλιάδας για 59χρονο δανειολήπτη από δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Ήλιδας, ο οποίος είχε προσφύγει στην δικαιοσύνη αιτούμενος να τύχει των ρυθμίσεων του Νόμου 3869/2010 (γνωστού ως ‘Νόμος Κατσέλη’), λόγω αδυναμίας καταβολής των οφειλών του.

Βάσει της απόφασης που εκδόθηκε, οι οφειλές του δανειολήπτη μειώνονται σε ποσοστό που ξεπερνά το 75%, ενώ ο δανειολήπτης κατάφερε να διασώσει την κατοικία του από την διαδικασία της εκποίησης.

Το δικαστήριο δέχτηκε την αδυναμία καταβολής των οφειλών, εκτιμώντας την γενικότερη οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη, καθώς και την αδυναμία κάλυψης από περιουσιακά στοιχεία και βάσει της απόφασης που εξέδωσε, ο δανειολήπτης μετά το "κούρεμα" θα κληθεί να καταβάλει το συνολικό ποσό των 42.497 ευρώ. Η δε καταβολή θα αρχίσει να γίνεται δύο χρόνια μετά την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου και η εξόφληση θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε 18 χρόνια.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σκονάκια μέσω κινητών


"Ντετέκτιβ" αλλά χωρίς τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας πρέπει να γίνουν όσοι πανεπιστημιακοί επιχειρούν να "συλλάβουν" φοιτητές που αντιγράφουν στις εξετάσεις.

Κι αυτό διότι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ζήτησε από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης να αποσύρει τις συσκευές απενεργοποίησης των κινητών τηλεφώνων, οι οποίες χρησιμοποιούνταν το δίωρο των εξετάσεων κατά των αντιγραφέων.

Η Επιτροπή δικαίωσε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, που είχε υποβάλει σχετικό αίτημα, και με τον τρόπο αυτό "αφαίρεσε" από τα ΑΕΙ το τεχνολογικό οπλοστάσιο ώστε να αντιμετωπίσουν τους αντιγραφείς με τα... θαυματουργά jammers.

Την ίδια ώρα, οι επίδοξοι αντιγραφείς έχουν τελειοποιήσει τις μεθόδους τους, πολλές φορές με τη συνδρομή των φοιτητικών παρατάξεων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Βήμα-βήμα» η ενέργεια από τον άνθρωπο


Στον Μαραθώνιο του Παρισιού, που διεξήχθη την Κυριακή 7 Απριλίου, διαπιστώθηκε πειραματικά ότι ο άνθρωπος μπορεί να παράγει ενέργεια μονάχα από το περπάτημα του.

Σε συνεργασία με τη βρετανική εταιρία ενέργειας, Pavegen Systems Ltd, οι διοργανωτές και οι χορηγοί του Μαραθωνίου του Παρισιού κάλυψαν μία περιοχή 25 μέτρων, στη συνολική διαδρομή των 42,2 χιλιομέτρων, με ελαστικά πλακάκια κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα ελαστικά φορτηγών.

Ένας ανθρώπινος βηματισμός πάνω στα ειδικά αυτά πλακάκια παράγει έως και 8 Watt κινητικής ενέργειας, η οποία διοχετεύεται σε μπαταρίες οι οποίες εφοδίασαν οθόνες και άλλα ηλεκτρονικά χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Σύμφωνα με τη Pavegen Systems Ltd, τα πλακάκια αυτά αποτελούν την πρώτη μέθοδο παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας από τους ίδιους τους ανθρώπους.


Πάντως παρόμοιες διαδικασίες έχουν ήδη εφαρμοστεί σε δημόσιους χώρους με έντονη ανθρώπινη κινητικότητα, όπως σχολεία, εμπορικά κέντρα ή σταθμούς του μετρό.

Στόχος του χορηγού Schneider Electric ήταν, χάρη σε όσους έτρεξαν στο Μαραθώνιο του Παρισιού, να παραχθεί περισσότερη ενέργεια από αυτή που ξοδεύτηκε. Όσον αφορά τη Pavegen, έχει θέση ως στόχο τα πλακάκια της να ελαττώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να αυξήσουν την ενεργειακή αποδοτικότητα στις πόλεις.

Η εταιρία όμως δεν δημοσίευσε πόση ενέργεια παρήχθη από τα πλακάκια της κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου, καθώς ο κόσμος που συμμετείχε ρωτήθηκε πόση ενέργεια πίστευε ο καθένας ότι παράχθηκε στο πλαίσιο διαγωνισμού.

Εάν πάντως η συνολική ενέργεια ξεπερνούσε τα 7 Kw, η Schneider υποσχέθηκε ότι θα έδινε 10.000 ευρώ επιπλέον σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αθλητής πέθανε από τσίμπημα φιδιού


Συγκλονιστική είναι η ιστορία ενός αθλητή, ο οποίος στη προσπάθειά του να απομακρύνει δηλητηριώδες φίδι από το γήπεδο, πέθανε λίγο αργότερα από το τσίμπημα του ερπετού.

Πρόκειται για τον Καλ Μπέρι αρχηγό της ομάδας χόκεϊ Commerce-Pints στην περιοχή Darwin.

Στη διάρκεια της προπόνησης εντόπισε ένα φίδι στον αγωνιστικό χώρο. Ο άτυχος 26χρονος το μετέφερε με το μπαστούνι του και το πέταξε στους θάμνους όμως αυτό πρόλαβε να τον τσιμπήσει στο δάχτυλο. Όλοι νόμιζαν ότι επρόκειτο για έναν ακίνδυνο μικρό πύθωνα. Τελικά, επρόκειτο για το φίδι με την ονομασία Western Brown ένα από τα πιο δηλητηριώδη ερπετά της Αυστραλίας.

Αρχικά ο Μπέρι δεν συνειδητοποίησε ότι το φίδι τον είχε δαγκώσει. Συνέχισε την προπόνηση, κάτι που σύμφωνα με τους γιατρούς ήταν ότι χειρότερο μπορούσε να κάνει καθώς το δηλητήριο εξαπλώθηκε ταχύτατα σε όλο του το σώμα. Ο άτυχος αθλητής κατέρρευσε μέσα στο γήπεδο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ροδιόλα: H βιταμίνη που…σώζει!


Υπάρχουν στη φύση διατροφικοί θησαυροί που μπορούν να βελτιώσουν την σωματική και ψυχική μας υγεία, χωρίς να τα χημικά πρόσθετα των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι αυτό της ροδιόλας, τη λεγόμενης “χρυσής ρίζας”, που όπως μας εξηγεί ο σύμβουλος υγείας κύριος Θανάσης Ηλιόπουλος, έχει ευεργετικές επιπτώσεις για τον οργανισμό μας.


Τι είναι η ροδιόλα;

Η ροδιόλα (Rhodiola) είναι ένα προσαρμογόνο βότανο το οποίο μας βοηθά να αποκτήσουμε έναν οργανισμό- χαμαιλέοντα. Ο οργανισμός μας, δηλαδή, προσαρμόζεται σε κάθε συνθήκη διαβίωσης, ιδίως σε ό,τι αφορά στις αντίξοες συνθήκες. Σπανίως θα το βρούμε στη μορφή του βοτάνου. Στην Ελλάδα δεν το έχουμε καλλιεργήσει γιατί δεν το έχουν βοηθήσει οι συνθήκες, φυτρώνει σε αντίξοες καταστάσεις, όπως στη Ρωσία. Αγαπάει τα βόρεια δάση, εκεί ευδοκιμεί περισσότερο.

Πώς λαμβάνουμε την ροδιόλα;

Η ροδιόλα είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής και όπως όλα τα βότανα και όλες οι βιταμίνες συμπληρώνουν την διατροφή μας. Δεν αντικαθιστά το γεύμα, αλλά παράλληλα με μία ισορροπημένη διατροφή έχουμε και αυτό. Την βρίσκουμε και την λαμβάνουμε σε μορφή κάψουλας. Συνίσταται μία κάψουλα την ημέρα ή δύο σε περιπτώσεις πολύ πεσμένων οργανισμών. Η ροντιόλα λαμβάνεται σε μορφή χαπιού και όχι σε αναβράζουσα μορφή γιατί τα αναβράζοντα σκευάσματα καταστρέφουν τα νεφρά. Η ιδιαιτερότητα του να βρίσκουμε την ροδιόλα σε μορφή κάψουλας είναι ότι μπορούμε να μεγιστοποιούμε την απόδοση του βοτάνου και συγκεκριμένα του εκχύλισματός του.

Τι προσφέρει η ροδιόλα στον οργανισμό μας;

Η ροδιόλα είναι ευεργετική για το νευρικό μας σύστημα. Πρόκειται για ένα πολύ καλό αντικαταθλιπτικό, ενώ βοηθάει σημαντικά και σε περιπτώσεις ψυχοσωματικών προβλημάτων. Είναι γενικότερα ένα βότανο που ενισχύει τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η ροδιόλα δουλεύει σε ένα ευρύ φάσμα του ορμονικού μας συστήματος. Αυτή είναι η ιδιαιτερότητα της ροδιόλας, την οποία δούλευαν αρχικά οι Ρώσοι για τις αντίξοες και ακραίες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα- ιδίως τον χειμώνα- και τους έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Η ροδιόλα χρησιμοποιείται ακόμη από διάφορους αθλητές στην Βουλγαρία και στη Ρωσία.

Η ροδιόλα συνίσταται σε άτομα που έχουν πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα ή θέλουν να ενισχύσουν το ορμονικό τους σύστημα. Είναι ένα βότανο που βοηθάει όλο το ορμονικό. Μην πάει το μυαλό μας μόνο στο ορμονικό της γυναίκας, όλοι έχουμε ένα ορμονικό σύστημα και αυτό με τη σειρά του έχει ανάγκες. Η ροδιόλα είναι ένα βότανο που εξυγιαίνει συνολικά τον οργανισμό, ενώ είναι απαραίτητο για άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη.

Πού οφείλονται οι ευεργετικές επιδράσεις της ροδιόλας;

Όλα τα βότανα οφείλουν τις ιδιότητές τους στα αλκαλοειδή και στα φλαβονοειδή. Το κάθε βότανο έχει τα δικά του φλαβονοειδή. Τα στοιχεία που κάνουν την ροδιόλα μοναδική και της προσφέρουν αυτές τις ιδιότητες είναι οι πολυφαινόλες και τα φαινυλοπροπενοειδή, όπως είναι η ροδιολίνη, ροζίνη, ροζαβίνη και η ροζιριδίνηροζαβίνη. Το συγκεκριμένο βότανο έχει 70% πολυφαινόλες στην μορφή της κάψουλας.


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...