Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Μαύρα κι άραχνα τα βλέπουν οι Έλληνες


Το 99% των Ελλήνων και των Ισπανών πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας τους είναι «κακή», σύμφωνα με την τακτική εξαμηνιαία δημοσκόπηση «Ευρωβαρόμετρο» για το φθινόπωρο του 2012.

Τα αποτελέσματα του «Ευρωβαρόμετρου» δείχνουν ότι οι απαντήσεις των Ευρωπαίων σχετικά με την κατάσταση της εθνικής οικονομίας τους διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των κρατών-μελών. Ενώ το 75% του πληθυσμού στη Σουηδία και τη Γερμανία πιστεύουν ότι η εθνική οικονομική κατάσταση είναι «καλή», με την άποψη αυτή συμφωνεί ποσοστό χαμηλότερο από 10% σε δέκα κράτη- μέλη και ποσοστό μόλις 1% στην Ελλάδα και την Ισπανία. Ακολουθούν η Κύπρος και η Ρουμανία όπου το 6% του πληθυσμού πιστεύει ότι η εθνική οικονομική κατάσταση είναι «καλή», η Βουλγαρία, η Σλοβενία και η Ιταλία (7%), η Ιρλανδία (8%), η Ουγγαρία και η Γαλλία (9%), η Τσεχία και η Πορτογαλία (11%).

Την ίδια στιγμή, το 77% των Ελλήνων δηλώνει ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του είναι «κακή» (35% στην ΕΕ), έναντι 22% που δηλώνει ότι είναι «καλή» (63% στην ΕΕ). Επίσης, το 100% των Ελλήνων δηλώνουν ότι η κατάσταση της απασχόλησης στη χώρα είναι «κακή», έναντι 98% των Ισπανών και 79% των Ευρωπαίων.

Στην ερώτηση «πώς πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας σας τους επόμενους 12 μήνες;», το 76% των Ελλήνων, το 75% των Κυπρίων και το 40% των Ευρωπαίων απαντούν «χειρότερη». «Καλύτερη» απάντησε το 7% των Ελλήνων, το 6% των Κυπρίων και το 17% των Ευρωπαίων, ενώ «στάσιμη» απάντησε το 15% των Ελλήνων, το 14% των Κυπρίων και το 39% των Ευρωπαίων.

Τα τέσσερα κυριότερα προβλήματα που αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν οι Έλληνες σε εθνικό επίπεδο, είναι η ανεργία (58%), η οικονομική κατάσταση (55%), το δημόσιο χρέος (20%) και η φορολογία (17%). Για τους Ευρωπαίους τα τέσσερα κυριότερα προβλήματα είναι η ανεργία (48%), η οικονομική κατάσταση (37%), ο πληθωρισμός (24%) και το δημόσιο χρέος (17%). Επίσης, οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ αυτήν τη στιγμή είναι η γενικότερη οικονομική κατάσταση (53%), η ανεργία (36%) και η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών των κρατών-μελών (32%).

Στην ερώτηση «σε γενικές γραμμές πιστεύετε ότι τα πράγματα στη χώρα σας πάνε προς καλή ή κακή κατεύθυνση;», το 88% των Ελλήνων δηλώνει «σε κακή», έναντι 80% των Κυπρίων και 56% των Ευρωπαίων. Το 8% των Ελλήνων απαντά «ούτε το ένα ούτε το άλλο» και το 4% απαντά «σε καλή».

Στην ερώτηση «τείνετε να εμπιστεύεστε ή όχι τον γραπτό Τύπο;», το 77% των Ελλήνων απαντά «μάλλον όχι», έναντι 54% των Ευρωπαίων. «Μάλλον ναι» απαντά το 20% των Ελλήνων, έναντι 40% των Ευρωπαίων. Στην ίδια ερώτηση για την τηλεόραση, «μάλλον όχι» απαντά το 84% των Ελλήνων, έναντι 47% των Ευρωπαίων και «μάλλον ναι» απαντά το 15% των Ελλήνων, έναντι 48% των Ευρωπαίων. Επίσης, οι Έλληνες απάντησαν ότι δεν εμπιστεύονται το ραδιόφωνο σε ποσοστό 70%, αλλά εμπιστεύονται περισσότερο το Ίντερνετ σε ποσοστό 41% (35% στην ΕΕ).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κάλαντα Χριστουγέννων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης


Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Ο Σύνδεσμος των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, διοργανώνει εκδήλωση με παραδοσιακά κάλαντα, την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου (20.00), στο χώρο υποδοχής του ΑΜΘ.

Επίσης, την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου (20.00), νέοι μουσικοί θα πλαισιώσουν το χριστουγεννιάτικο μουσικό γκαλά που οργανώνει ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης.

Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.


Διαβάστε περισσότερα...

«Κανένα παιδί χωρίς γάλα»


Πρωτοβουλία στα Τρίκαλα με διανομή γάλακτος μέσω κουπονιών
.
«Κανένα παιδί χωρίς γάλα» είναι το μήνυμα της πρωτοβουλίας που πήρε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων και μία γαλακτοβιομηχανία της περιοχής για τη δωρεάν παροχή γάλακτος σε παιδιά άπορων οικογενειών.

Η Ένωση και το εργοστάσιο γάλακτος καλούν οργανώσεις και φιλανθρωπικούς συλλόγους της περιοχής να ανταποκριθούν στο μήνυμα και να εργαστούν από κοινού για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας.

Η διανομή του γάλακτος θα γίνεται μέσω κουπονιών τα οποία σε συνεργασία με τις οργανώσεις και τους συλλόγους, θα διατεθούν στις άπορες οικογένειες. Οι άποροι θα μπορούν να τα προσκομίζουν στο πρατήριο του εργοστασίου για να λάβουν δωρεάν τις αναγκαίες για τα παιδιά τους ποσότητες γάλακτος.

Στην πρώτη φάση της πρωτοβουλίας η Ένωση και η γαλακτοβιομηχανία θα διαθέσει 100 λίτρα παστεριωμένου γάλακτος ημερησίως.


Διαβάστε περισσότερα...

Δίπλα στα εξαρτημένα άτομα ο δήμος Χανίων


Συνεργασία με το Αριστοτέλειο και τον ΟΚΑΝΑ για τη στήριξή τους.

Στην εφαρμογή προγράμματος ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης και των μελών των οικογενειών τους προχωρά ο δήμος Χανίων, το τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο Οργανισμός Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).

Το πρόγραμμα έχει τίτλο «Προαγωγή Αυτοβοήθειας Χανίων» και η υλοποίησή του εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση το πρόγραμμα στοχεύει:

-Στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη ανθρώπων με προβλήματα εξάρτησης.

-Σε δράσεις προσέγγισης και ευαισθητοποίησης χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών στο δρόμο

-Σε δράσεις εκπαίδευσης και ενημέρωσης για την έννοια και τις εφαρμογές της αυτοβοήθειας - αλληλοβοήθειας στην αντιμετώπιση της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων σε στελέχη υπηρεσιών υγείας και στο γενικό πληθυσμό του δήμου Χανίων.

-Στην ανάπτυξη περαιτέρω συνεργασίας με τις δομές αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στα Χανιά όπως τη Μονάδα Χορήγησης Υποκαταστάτων του ΟΚΑΝΑ, το Κέντρο Πρόληψης κατά των ναρκωτικών, τις ψυχιατρικές υπηρεσίες του νοσοκομείου Χανίων.

Επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος θα είναι ο κ. Φοίβος Ζαφειρίδης, ψυχίατρος, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής ψυχολογίας, ενώ οι κύριοι άξονες των δράσεων του προγράμματος αφορούν:

Τη λειτουργία ημερήσιου κέντρου υποστήριξης, την ατομική συμβουλευτική -υποστηρικτική, την ομαδική συμβουλευτική - υποστηρικτική και την οικογενειακή συμβουλευτική -υποστηρικτική. Ακόμα, τη διασύνδεση με ομάδες αυτοβοήθειας, την υποστήριξη σε ιατρικά, νομικά και εκπαιδευτικά ζητήματα, την υποστήριξη στην κοινωνική και επαγγελματική ένταξη, την υλοποίηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών και ξένων γλωσσών, την εθελοντική δράση στην τοπική κοινότητα και την ενημέρωση και παροχή τεχνογνωσίας για την αυτοβοήθεια σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας και σε φοιτητές.



Διαβάστε περισσότερα...

404 τόνοι τροφίμων σε 3 μήνες


Αυξήθηκε κατά 35% σε σχέση με πέρσι ο αριθμός των αιτήσεων για τη διανομή επισιτιστικής βοήθειας, σύμφωνα με στοιχεία της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.Φέτος τα δικαιολογητικά τους κατέθεσαν 37.000 άνθρωποι στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ωστόσο εγκρίθηκαν οι αιτήσεις 30.000 δικαιούχων που πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με αυτές το ετήσιο εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 12.000 ευρώ ενώ τίθενται κριτήρια που αφορούν ειδικές ομάδες πληθυσμού και κοινωνικά ιδρύματα (νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, παλιννοστούντες, ανάπηρους, φιλανθρωπικά ιδρύματα, μητροπόλεις, δήμους ορεινών περιοχών κ.α.).

Οι δικαιούχοι μπορεί να αυξάνονται, όμως μειώνονται οι ποσότητες των τροφίμων που προμηθεύονται καθώς αυτές είναι οι ίδιες κάθε χρόνο εδώ και μια 20ετία που ξεκίνησε το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειώνεται ότι η διανομή των τροφίμων που αφορά το νομό Θεσσαλονίκης ξεκίνησε στα μέσα Νοεμβρίου και θα συνεχιστεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2013.

Ως τώρα δόθηκαν 20 τόνοι γραβιέρας, 36 τόνοι τυρί φέτα, 180 τόνοι ρύζι ενώ μετά τις γιορτές θα δοθούν 120 τόνοι ζυμαρικών.

Οι ποσότητες των τροφίμων προς διάθεση στη Θεσσαλονίκη φτάνουν τους 404 τόνους ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο είναι 10.500 τόνοι, αξίας 23 εκατομμυρίων ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Εθνικός στόχος η αποπληρωμή των εφάπαξ του Δημοσίου εντός του 2013»


Βρούτσης: Έχουν ξεκινήσει ήδη οι πληρωμές στους δικαιούχους.

Ως «εθνικό στόχο» χαρακτήρισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, την αποπληρωμή 40.000 ληξιπρόθεσμων εφάπαξ στους δικαιούχους και την απορρόφηση εντός του 2013 του ποσού των 1,2 δισ. ευρώ που έχει διασφαλιστεί με τη δανειακή σύμβαση. Μετά τη σημερινή του συνάντηση με το προεδρείο της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων, πρόσθεσε ότι ζήτησε για τον σκοπό αυτόν τη συνδρομή και της ΑΔΕΔΥ.

Ο κ. Βρούτσης τόνισε, ότι έχουν ξεκινήσει ήδη οι πληρωμές ενώ επιταχύνονται διαδικασίες ώστε να αυξηθεί η ταχύτητα της απονομής των εφάπαξ στους δικαιούχους.

Σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και τις προσλήψεις στο ΙΚΑ, ο υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει άμεσα στην τοποθέτηση των επιτυχόντων του σχετικού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ (8Κ) και σημείωσε ότι αναζητείται λύση και για τους 500 επιτυχόντες του διαγωνισμού 9Κ του ΑΣΕΠ «με σεβασμό στην τήρηση της νομιμότητας και τις δικαστικές αποφάσεις».

Πρόκειται για τους επιτυχόντες του διαγωνισμού που είχε διεξαχθεί από την Αγροτική Τράπεζα, αλλά το 2010 με νόμο, οι 500 που είχαν επιτύχει σε αυτόν εντάχθηκαν στο ΙΚΑ.

Τούτο είχε ως συνέπεια να παραμείνουν εκτός του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων 890 άτομα που είχαν ήδη πετύχει στον διαγωνισμό Κ8 του ΑΣΕΠ, ο οποίος είχε διεξαχθεί για πρόσληψη προσωπικού στο ΙΚΑ.

Οι επιτυχόντες στον διαγωνισμό του ΙΚΑ προσέφυγαν στα δικαστήρια τα οποία τους δικαίωσαν, ενώ έκριναν παράνομη την πρόσληψη στο ΙΚΑ των 500 επιτυχόντων στον διαγωνισμό της Αγροτικής.

Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κώστας Τσικρικάς και ο γενικός γραμματέας Ηλίας Ηλιόπουλος, ανέφεραν ότι ζήτησαν από τον υπουργό Εργασίας να μην ενταχθεί το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (Ε.Τ.Ε.Α) μετά την ολοκλήρωση της αναλογιστικής μελέτης, ενώ έθεσαν το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των Ταμείων του Δημοσίου μετά την απομείωση των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, αλλά όπως δήλωσαν οι ίδιοι, ο υπουργός απέφυγε να δεσμευτεί.

Οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ τόνισαν ότι τα Ταμεία τους έχασαν 16 δισ. ευρώ από το PSI, απώλειες που ήρθαν να προστεθούν σε εκείνες που είχαν προκληθεί από την επένδυση των αποθεματικών τους στο χρηματιστήριο και τα δομημένα ομόλογα, επιλογές για τις οποίες, όπως είπαν, δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι.



Διαβάστε περισσότερα...

Και "χαράτσι" και αυξήσεις


Έντονες αντιδράσεις προκαλούν στους καταναλωτές οι νέες «αυξήσεις–φωτιά» που έρχονται από το νέο έτος στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Σε συνδυασμό με την απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία επιτρέπει στη ΔΕΗ να συνεχίσει να εισπράττει το «χαράτσι», οι καταναλωτές καλούνται να αποπληρώνουν τους λογαριασμούς τους, πληρώνοντας και το ειδικό τέλος ακινήτων αλλά και την περαιτέρω αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου.

Σε μια αρκετά δύσκολη περίοδο για τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά, με περικοπές και φορολογικές επιβαρύνσεις, η ΔΕΗ εισηγείται αυξήσεις ενώ πλέον, με την απόφαση του Αρείου Πάγου, θα μπορεί να συνεχίσει να εισπράττει το τέλος (ΕΕΤΗΔΕ) αλλά δεν θα μπορεί όμως να κόβει το ρεύμα στους καταναλωτές που δεν θα το καταβάλλουν. Αν η ΔΕΗ προχωρά στη διακοπή της ηλεκτροδότησης, τότε υποχρεούται, ως ποινική ρήτρα, να καταβάλει σε κάθε καταναλωτή για κάθε ημέρα διακοπής το ποσό των 300 ευρώ, όπως προβλέπει η απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου ισχύει τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, οπότε και έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο η αίτηση αναίρεσης που έχει καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου. Στο σκεπτικό της απόφασης το Ανώτατο Δικαστήριο επικαλείται την ανάγκη να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του προϋπολογισμού καθώς όπως αναφέρει υπάρχει κίνδυνος «βλάβης» του ελληνικού δημοσίου.

Γ.Στουρνάρας: Θα σεβαστώ την απόφαση του Αρείου Πάγου

Ο υπουργός Οικονομικών σχολιάζοντας την απόφαση εξήγησε πως ούτως ή άλλως το χαράτσι θα εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ μόνο μέχρι και το επόμενο εξάμηνο, αφού από εκεί και μετά θα ενσωματωθεί στον ενιαίο φόρο για τα ακίνητα. «Είναι προφανές ότι θα σεβαστώ την απόφαση του Αρείου Πάγου. Το πρόβλημα, εξάλλου, αφορά το επόμενο εξάμηνο, διότι μετά, το ΕΕΤΗΔΕ θα ενσωματωθεί στον ενιαίο φόρο για τα ακίνητα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Σημείωσε, μάλιστα ότι «το υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει υπόψη του Ανωτάτου Δικαστηρίου τους επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν να μην διαταραχθεί το σύστημα είσπραξης του ΕΕΤΗΔΕ μέσω της ΔΕΗ. Και για τους πολίτες, εξάλλου, είναι ευκολότερη η πληρωμή μέσω της ΔΕΗ και όχι μέσω των ΔΟΥ, γιατί υφίστανται μεγαλύτερη ταλαιπωρία».

Α.Ζερβός: Δεν έχουμε κάνει πρόταση για αυξήσεις 49%

Την ώρα που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ έχουν αυξηθεί μέσα σε ένα χρόνο κατά 60%, ξεπερνώντας τα 1,2 δισ. ευρώ, ο πρόεδρος της ΔΕΗ επισημαίνει πως δεν υφίσταται αύξηση 49%, καθώς η ΔΕΗ δεν εισηγείται τιμολόγια, αλλά υποβάλλει τα κοστολογικά της στοιχεία στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία με τη σειρά της εισηγείται στο Υπουργείο και το Υπουργείο είναι εκείνο που αποφασίζει.




Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέες συναλλαγές μέσω του TAXIS net


Μια σειρά από νέες συναλλαγές μέσω του TAXIS net θα μπορούν να κάνουν οι φορολογούμενοι με τις νέες υπηρεσίες που θέτει σε εφαρμογή η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Έτσι όπως ανακοινώσε η ΓΓΠΣ:

Από την Δευτέρα 17/12/2012 η Γ.Γ.Π.Σ.έχει ενεργοποιήσει με τον τίτλο «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» νέες συναλλαγές για τους χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της. Έτσι οι χρήστες του TAXISnet μπορούν να εμφανίσουν στην οθόνη του υπολογιστή τους:

1. Τις βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. ατομικές οφειλές τους εκτός ρύθμισης. Στην ενότητα αυτή παρέχονται πληροφορίες για την γενική εικόνα των ατομικών οφειλών των φορολογούμενων καθώς και α στοιχεία που αφορούν τις δόσεις εξυπηρέτησής της

2. Το Προσωπικό Φορολογικό Ημερολόγιο με τη λήξη των προθεσμιών για το εισόδημα, το ΦΠΑ, τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, τους παρακρατούμενους φόρους και τα τέλη και τους ειδικούς φόρους

3. Τα στοιχεία μητρώου Φυσικών και Νομικών Προσώπων καθώς και τα στοιχεία του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων με τις νέες υπηρεσίες που ενεργοποιήθηκαν και θα ενεργοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους μέσω των Τραπεζών και των ΕΛ.ΤΑ., επιτρέποντας την κατάργηση των ταμείων στις ΔΟΥ.



Διαβάστε περισσότερα...

Μια επιπλέον εξεταστική τον Φεβρουάριο


Η δυνατότητα μιας επιπλέον εξεταστικής περιόδου τον Φεβρουάριο δίδεται μόνο για φέτος, με τροπολογία στη Βουλή για «Θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης» και κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις».

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι, «με δεδομένη την υφιστάμενη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, κρίνεται σκόπιμο να ληφθεί μέριμνα για τους φοιτητές εκείνους που έχουν συμπληρώσει κανονική φοίτηση όπως αυτή προβλέπεται στο ενδεικτικό Πρόγραμμα Σπουδών, προκειμένου να διευκολυνθούν στην περάτωση των σπουδών τους και κατά συνέπεια στην απόκτηση του πτυχίου τους. Για το λόγο αυτό, αποκλειστικά και μόνο για την εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου 2013, δίδεται στους εν λόγω φοιτητές η δυνατότητα να εξεταστούν σε μαθήματα που οφείλουν, ανεξαρτήτως εάν αυτά διδάσκονται σε εαρινό ή χειμερινό εξάμηνο».

Επίσης επιλύονται ζητήματα σχετικά με την επαγγελματική αποκατάσταση κατηγοριών αποφοίτων και με σκοπό την ενεργή συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας. Πρόκειται για θέματα που σχετίζονται με την αντιστοίχιση τίτλων σπουδών προϋφιστάμενων ειδικοτήτων Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (επαγγελματικά δικαιώματα). Αφορά δηλαδή αποφοίτους των ΕΠΑΛ (Επαγγελματικών Λυκείων) των ΕΠΑΣ (Επαγγελματικών Σχολών) καθώς και αποφοίτων της Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης, δηλαδή των αποφοίτων των ΙΕΚ (Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης).

Ακόμη αποσαφηνίζονται και διευκρινίζονται θέματα όσον αφορά την παροχή διδακτικού και ερευνητικού έργου από επιστήμονες με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.

Στην εν λόγω τροπολογία επισημαίνονται τα εξής: «Επιστήμονες ανεγνωρισμένου επιστημονικού κύρους, είτε κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, είτε υποψήφιοι διδάκτορες, είτε εξαιρετικής τεχνικής εμπειρίας δύνανται να προσλαμβάνονται ως πανεπιστημιακοί υπότροφοι δια πράξεως του οικείου Τμήματος με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για τη διεξαγωγή διδακτικού, ερευνητικού, επιστημονικού, οργανωτικού, εργαστηριακού ή κλινικού έργου καθοριζόμενου δια της συμβάσεως. Η προκήρυξη του γνωστικού αντικειμένου γίνεται, μετά από πρόταση της Γενικής Συνέλευσης του τομέα και έγκριση από τη Γενική Συνέλευση Τμήματος. Η διάρκεια της συμβάσεως καθορίζεται μέχρι ενός πανεπιστημιακού έτους, κατά περίπτωση, ανάλογα με τις ανάγκες του Τομέα. Δύναται αυτή να ανανεώνεται ή να παρατείνεται πλην όμως ο συνολικός χρόνος πρόσληψης δεν δύναται να υπερβεί τα τρία πανεπιστημιακά έτη. Η απασχόληση των ανωτέρω δύναται να είναι πλήρης ή μερική και η κάλυψη της αποζημίωσης τους θα γίνεται από υποτροφίες και πόρους που θα εξασφαλίζει το Τμήμα χωρίς αύξηση της κρατικής επιχορήγησης προς το οικείο ΑΕΙ».

Ακόμη αναφέρονται οι διατάξεις για τις μετεγγραφές των δικαιούχων μετεγγραφής φοιτητών, όπως τροποποιήθηκαν, «εφ’ όσον το ετήσιο κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος εισόδημα του δυνητικά δικαιούχου και των μελών της οικογένειάς του δεν ξεπερνά το ποσό των έξι χιλιάδων ευρώ κατά κεφαλήν. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους επιτυχόντες που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 57% το ανωτέρω εισόδημα υπολογίζεται στο διπλάσιο, ήτοι δώδεκα χιλιάδες ευρώ (12.000) κατά κεφαλήν».

Να σημειωθεί ότι η μετεγγραφή πραγματοποιείται με απόφαση του υπουργού Παιδείας και επιτρέπεται μόνο από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο ή από ΤΕΙ σε ΤΕΙ. Ο αριθμός δε των μεταφερόμενων θέσεων δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 10% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά Σχολή ή Τμήμα. Επίσης οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν σχετική αίτηση προς την Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας για τα αντίστοιχα Τμήματα έως δύο διαφορετικών Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Μητρόπολη αγόρασε τα φάρμακα των καρκινοπαθών


Δεν είχε χρήματα το νοσοκομείο να αγοράσει φάρμακα για τους καρκινοπαθείς και τα αγόρασε η Μητρόπολη. Αυτό συνέβη στην Σύρο, όπου με εντολή του Μητροπολίτη κ. Δωρόθεου, έγινε δωρεά ύψους 4.000 ευρώ προς το Βαρδάκειο Γενικό Νοσοκομείο προκειμένου να αγορασθούν τα φάρμακα. Πρόσφατα ο Διοικητής του νοσοκομείου κ. Δημήτρης Τσιργής ενημέρωσε τον Μητροπολίτη κ. Δωρόθεο πως τα χρήματα του νοσοκομείου δεν επαρκούν για την κάλυψη των συγκεκριμένων αναγκών και άμεσα η Μητρόπολη κινητοποιήθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο διάστημα η Μητρόπολη έχει έρθει σε επικοινωνία με φαρμακοποιούς του νησιού ώστε στις περιπτώσεις ασθενών που αδυνατούν να καλύψουν την συμμετοχή τους στην αγορά φαρμάκων, το ποσό αυτό να καλύπτεται από την Εκκλησία.

Διαβάστε περισσότερα...

Δώρο σε λοταρία σύμβαση εργασίας!


Στην Ελλάδα της κρίσης και της ανέχειας ένα λύκειο στα Τρίκαλα, διοργανώνει χορό και λαχειοφόρο αγορά, με δώρο μία εξάμηνη σύμβαση εργασίας, σε σούπερ μάρκετ!

Τον χορό διοργανώνει το Λύκειο Πύλης των Τρικάλων.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέες τηλεφωνικές γραμμές για ραντεβού με ΕΟΠΥΥ


Νέες τηλεφωνικές γραμμές που θα λειτουργούν σε τηλεφωνικά κέντρα μέσα σε τρία πολυιατρεία του ΙΚΑ πιλοτικά ανακοίνωσε νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς.

Πρόκειται για τηλεφωνικές γραμμές οι οποίες θα εξυπηρετούν καθημερινά τους πολίτες 08.00-14.00 και το κόστος τους θα αντιστοιχεί σε αστική χρέωση. Η υπηρεσία θα λειτουργεί με υπαλλήλους του οργανισμού.

Συνολικά ξεκίνησε σήμερα η λειτουργία των τηλεφωνικών γραμμών στις Μονάδες Υγείας Αλεξάνδρας, Αθηνών ( Πλατεία Θεάτρου) και Αγία Σοφία Πειραιά. Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, περίπου σε 20 ημέρες, η λειτουργία των τηλεφωνικών γραμμών θα επεκταθεί και σε άλλα 20 πολυιατρεία του ΙΚΑ, με στόχο στα τέλη Φεβρουαρίου να έχει επεκταθεί σε όλα τα πολυιατρεία.

«Από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι το σύστημα με τα πενταψήφια τηλέφωνα για να κλείσουν οι ασφαλισμένοι τηλεφωνικά ραντεβού, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Σαλμάς και τόνισε ότι «Για αυτό σήμερα ξεκινήσαμε την αλλαγή του τρόπου κλεισίματος τηλεφωνικών ραντεβού που στοιχίζει μόνο αστική χρέωση για όσα ραντεβού χρειαστεί να κλείσει ο ασφαλισμένος».

Αναφορικά με τους υπαλλήλους που θα στελεχώσουν την υπηρεσία, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, δήλωσε σχετικά, έπειτα από επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας:

«Κατά προτεραιότητα θα επιλεχθούν υπάλληλοι που είναι σε καθεστώς διαθεσιμότητας, εξαιτίας κατάργησής της θέσης τους και σύμφωνα με τον σχεδιασμό, από τις αρχές Ιανουαρίου, θα τοποθετηθούν στις νέες τους θέσεις».



Διαβάστε περισσότερα...

«Θα κλείσουμε τα σχολεία, εάν δεν έρθει πετρέλαιο»


Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Μακεδονίας ζητά χρηματοδότηση για τη θέρμανση.

Σκληραίνουν τη στάση τους οι δήμαρχοι της Δυτικής Μακεδονίας εξαιτίας της έλλειψης πετρελαίου στα σχολεία, στα οποία οι μαθητές αναγκάζονται να κάνουν μάθημα κάτω από το ψύχος.

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Μακεδονίας, όπως ανακοίνωσε χθες η πρόεδρός της, δήμαρχος Εορδαίας Βίκυ Βρυζίδου, αποφάσισε να κρατήσουν τα σχολεία κλειστά μέχρι τη διασφάλιση από την Πολιτεία επιπλέον χρηματοδότησης για τη θέρμανση των σχολικών μονάδων από το νέο έτος.

Όπως είπε η κυρία Βρυζίδου, σε συνέντευξη Τύπου, οι δήμοι έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση και δεν μπορούν να αναμένουν την οικονομική τους κατάρρευση. Στη συνέντευξη Τύπου αναλύθηκαν και από τα υπόλοιπα μέλη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων το θέμα της διαθεσιμότητας, η θέρμανση των σχολείων, οι προνοιακές δαπάνες, η μείωση της αντιμισθίας δημάρχων και αιρετών και των χρηματοδοτήσεων.


Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρόφιμα σε 1.700 οικογένειες


Μητρόπολη στην Κρήτη μοιράζει προϊόντα σε οικογένειες που έχουν ανάγκη...

Με μια ενέργεια αλληλεγγύης στο πνεύμα των ημερών, η Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου στην Κρήτη μοιράζει τρόφιμα σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Συγκεκριμένα στόχος είναι τα τρόφιμα που έχουν συγκεντρωθεί να μοιραστούν σε 1.700 οικογένειες.

Η Μητρόπολη συγκεκριμένα μοιράζει γάλα, τυρί, ζυμαρικά και κρέας. Τα τρόφιμα συγκεντρώθηκαν από πιστούς και γενικότερα τοπικούς εμπόρους οι οποίοι θέλησαν να βοηθήσουν και να προσφέρουν σε συνανθρώπους τους.

«Προτεραιότητα είναι να μοιράσουμε τα τρόφιμα σε ημεδαπούς, εάν δούμε ότι έχουμε τη δυνατότητα θα δώσουμε και σε αλλοδαπούς» είπε στο flashnews.gr ο Μητροπολίτης Ανδρέας. Για τον τρόπο που θα διανεμηθούν τα τρόφιμα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια.


Πηγή: http://flashnews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συγκέντρωση αγαθών για το «σούπερ μάρκετ φτωχών»


Ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών του δήμου Αθηναίων χρειάζεται τη βοήθεια όλων.

Προσφορές θα δέχεται την Κυριακή ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών του δήμου Αθηναίων. Συγκεκριμένα, από τις 9π.μ. και για τις επόμενες δώδεκα ώρες (μέχρι τις 21:00) θα συγκεντρώνονται είδη πρώτης ανάγκης στην πλατεία Συντάγματος, τα οποία θα διανεμηθούν σε οικογένειες προκειμένου να εξασφαλιστεί η καθημερινή τους διατροφή και διαβίωσή τους.

Το «σούπερ μάρκετ φτωχών» ζητά κυρίως λάδι, παιδικές και βρεφικές τροφές, ψωμί του τοστ, ψωμάκια, τρόφιμα για παιδιά (το κολατσιό τους στο σχολείο), μπάρες δημητριακών και δημητριακά, βρεφικά γάλατα σε σκόνη, καθαριστικά για απολύμανση και γενικό καθαρισμό, πάνες, παιδικά ρούχα και παπούτσια, ζεστά ρούχα για τον χειμώνα και παπούτσια για ενήλικες, παιχνίδια (πλαστικά ή ξύλινα, καθαρά, σε καλή κατάσταση), παιδικά και βρεφικά κρεβάτια.



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν εκδήλωση για την αγορά εργασίας


Το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου.

Μια σημαντική ευκαιρία να αντλήσουν -απ’ τους ειδικούς- όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για την αγορά εργασίας θα έχουν οι ενδιαφερόμενοι, στα πλαίσια της ημερίδας «Προφητεία Μάγιας: Δεν ήρθε η καταστροφή του κόσμου» η οποία θα φιλοξενηθεί στο πολυσυνέδριο Money Show στο Hilton.

Η ημερίδα θα λάβει χώρα τo Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012 από τις 12:00 το πρωί έως τις 3:00 μετά το μεσημέρι στην αίθουσα «Εσπερίδες» του ξενοδοχείου Hilton στην Αθήνα.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την αγορά εργασίας, θα αποκτήσουν πρόσβαση στις πληροφορίες και τα αποτελέσματα έγκυρων ερευνών και θα ενημερωθούν για νέους τρόπους διαχείρισης καριέρας.

Αφορμή για τη διοργάνωση της εκδήλωσης αποτελεί το έντονο κύμα κινητικότητας των αναζητούντων εργασία στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση απευθύνεται στους αναζητούντες εργασία και μη, που επιθυμούν να διερευνήσουν τις προοπτικές τους, να εμπλουτίσουν τα δικά τους ευρήματα και προσωπικές εμπειρίες από την αγορά εργασίας, να βελτιώσουν τις τεχνικές τους και να δικτυωθούν.


Διαβάστε περισσότερα...

Εγκαταλείπουν τα Ι.Χ. τους στην Καβάλα και την Ξάνθη


Διπλασιάστηκε ο αριθμός των οδηγών που καταθέτουν πινακίδες.

Αδυναμία να συντηρήσουν τα Ι.Χ τους λόγω κρίσης εμφανίζουν οι κάτοικοι της Καβάλας και της Ξάνθης.

Ο αριθμός των κατόχων επιβατικών Ι.Χ που έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους έχει διπλασιαστεί φέτος σε σχέση με πέρσι. Για πρώτη χρονιά φέτος παραδίδουν πινακίδες και οι κάτοχοι επαγγελματικών αυτοκινήτων είτε λόγω διακοπής επαγγέλματος είτε αδυναμία συντήρησης του επαγγελματικού οχήματος.

Όπως τονίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η υπεύθυνη του τμήματος αυτοκινήτων της Δ.Ο.Υ. Καβάλας Νίκη Λαδίκα φέτος παρατηρείται αύξηση στην παράδοση των πινακίδων κυκλοφορίας συγκριτικά με την περσινή χρονιά.

Πέρσι, το ίδιο διάστημα του 2011 είχαν κατατεθεί 800 πινακίδες από ιδιοκτήτες Ι.Χ. και δικύκλων, ενώ φέτος ο αριθμός έχει φθάσει τις 1.400 και θα υπάρχει συνέχεια μέχρι το τέλος του 2012. Ειδικότερα, μέχρι και την περασμένη Παρασκευή (14/12) παραδίδονταν περίπου 50 πινακίδες ημερησίως, όμως από τη Δευτέρα (17/12) και μέχρι χθες το πρωί υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση καθώς το νούμερο ανέβηκε στις 80 πινακίδες ημερησίως.

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση και η αδυναμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας είναι οι κυριότερες αιτίες για την παράδοση μεγάλου αριθμού πινακίδων. Η πλειοψηφία των ιδιοκτητών αυτοκινήτων Ι.Χ. που παραδίδει πινακίδες προέρχεται από τα χωριά της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, ενώ ειδικά φέτος περιλαμβάνει την ακινητοποίηση ακόμη και του πρώτου αυτοκινήτου, κάτι που μέχρι πέρσι γινόταν σε σπάνιες περιπτώσεις.

Άσχημα είναι τα νέα που προκύπτουν και από τη Διεύθυνση Μεταφορών της Π.Ε. Καβάλας, η οποία για πρώτη φορά φέτος δέχεται κατάθεση πινακίδων και από επαγγελματίες. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο αριθμός επαγγελματιών που περνάει από τα γραφεία της Διεύθυνσης για να θέσουν εκτός κυκλοφορίας το επαγγελματικό τους όχημα φτάνει τους είκοσι κατά μέσο όρο, ενώ αναμένεται να υπάρχει αυξητική τάση όσο βαδίζουμε προς το τέλος του έτους.

Στην Ξάνθη μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου είχαν κατατεθεί συνολικά 690 πινακίδες (αυτοκινήτων, δικύκλων), ενώ πέρσι την ίδια χρονική περίοδο μόλις 350. Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο υπεύθυνος του τμήματος αυτοκινήτων της Δ.Ο.Υ. Ξάνθης κ. Βέρτης η αύξηση που αγγίζει το 100% οφείλεται στην οικονομική δυσπραγία λόγω περικοπών σε μισθούς - συντάξεις και επιβολής νέων φόρων, στα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας και στο υψηλό κόστος συντήρησης των οχημάτων.

Η αύξηση που παρατηρείται οφείλεται και στο γεγονός ότι οι κάτοχοι αυτοκινήτων ή δικύκλων που τα χρησιμοποιούσαν επικουρικά (π.χ. για αγροτικές δουλειές στα χωράφια) και τα είχαν ανασφάλιστα σπεύδουν να καταθέσουν τις πινακίδες αυτών των αυτοκινήτων όταν έγινε γνωστό ότι θα επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα σε ανασφάλιστα αυτοκίνητα.



Διαβάστε περισσότερα...

Προβλήματα στη Σχολή Τυφλών της Θεσσαλονίκης


Πρόθεση της διοίκησης είναι να κλείσει για τις γιορτές.

Την ανησυχία τους για την πλήρη απαξίωση που οδηγείται, όπως εκτιμούν, η Σχολή Τυφλών στη Θεσσαλονίκη, εκφράζουν εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών με αφορμή και την επικείμενη, προσωρινή, διακοπή της λειτουργίας του οικοτροφείου από 24 Δεκεμβρίου έως την Πρωτοχρονιά.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της περιφερειακής ένωσης κεντρικής Μακεδονίας, Ελένη Καρυπίδου, η Σχολή υπολειτουργεί από τον περασμένο Απρίλιο καθώς δεν έχει ακόμη γίνει ο διορισμός διοικητή ενώ οι εργαζόμενοι έχουν ζητήσει να πάρουν τις άδειές τους μέσα στις γιορτές οδηγώντας έτσι σε κλείσιμο το οικοτροφείο όπου μένουν 5 άτομα.

Πάντως, όπως διευκρίνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών στη Θεσσαλονίκη, Σοφία Γκίκα, από τους 5 οικότροφους, οι δύο έχουν ήδη κανονίσει για τις ημέρες των εορτών να τις περάσουν στην Περαία ενώ οι υπόλοιποι 3 που μένουν πολλά χρόνια στο οικοτροφείο, αρνούνται να πάνε στις οικογένειές τους.

«Αν και οι οικογένειές τους μένουν μακριά από τη Θεσσαλονίκη, εντούτοις οι 3 οικότροφοι έχουν τα οικονομικά μέσα να μεταβούν στα σπίτια τους και να μείνουν για μία εβδομάδα με τους συγγενείς τους. Μην ξεχνάτε ότι οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος εργάζονται χωρίς ρεπό και άδειες και θέλουν αυτές τις λίγες μέρες, να ξεκουραστούν αφού φυσικά έχει ξεκαθαρισθεί ότι υπάρχει οικογενειακό περιβάλλον για να δεχθεί τους οικότροφους» σημείωσε η κ. Γκίκα

Από την πλευρά της πάντως η κ. Καρυπίδου δήλωσε ότι είναι «προβληματικό» το οικογενειακό περιβάλλον των οικότροφων και γι΄ αυτό αρνούνται να πάνε και, αναφερόμενη στο αίτημα των εργαζομένων, υπογράμμισε ότι αυτοί «είναι διασφαλισμένοι ενώ οι τυφλοί βρίσκονται πάντα στο περιθώριο».



Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτρονικά οι... υποψηφιότητες των συνταξιούχων


Τη Δευτέρα ξεκινάει η λειτουργία του νέου «εργαλείου» του ΙΚΑ.
Μέσω διαδικτύου θα μπορούν να ενημερώνονται από την προσεχή Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για το πότε θεμελιώνεται το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα.

Οι ενδιαφερόμενο θα μπορούν να βρίσκουν στην ιστοσελίδα www.ika.gr το ηλεκτρονικό εργαλείο «Οδηγός Θεμελίωσης Συνταξιοδοτικού Δικαιώματος», που θα είναι ενημερωμένο με τις νέες συνταξιοδοτικές διατάξεις του ν. 4093/2012.

Με ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΙΚΑ ενημερώνει τους ασφαλισμένους του Ιδρύματος, ότι είναι σε εξέλιξη εργασίες βελτίωσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του τομέα συντάξεων προς την κατεύθυνση της σύνδεσης όλων των εργαλείων με τα στοιχεία (αποδοχές και ημέρες ασφάλισης) που τηρούνται στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για κάθε ασφαλισμένο.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ο οδηγός θα συνδεθεί με τις ηλεκτρονική αίτηση για σύνταξη και την παρακολούθηση της πορείας της αίτησης συνταξιοδότησης και της αίτησης για προσδιορισμό χρόνου ασφάλισης.


Διαβάστε περισσότερα...

Την Πέμπτη το επιδόμα για το τρίτο παιδί από τον ΟΓΑ


Δικαιούνται και οι πολύτεκνες οικογένειες.

Την ερχόμενη Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων, (ΟΓΑ) στις τρίτεκνες και στις πολύτεκνες οικογένειες, το επίδομα για το τρίτο παιδί που δεν καταβλήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου, όπως είχε αρχικά προγραμματισθεί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης του Οργανισμού, η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές του επιδόματος ανέρχεται στο ποσό των 3,87 εκατ. ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανοιχτά τα καταστήματα του Πειραιά την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου


Από τις 10.00 π.μ. έως τις 5.00 μ.μ..

Ανοιχτά θα παραμείνουν τελικά τα εμπορικά καταστήματα του Πειραιά, την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012, από τις 10.00 π.μ. έως τις 5.00 μ.μ..

Οπως ανακοίνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά, κατόπιν έκδοσης πράξης νομοθετικού περιεχομένου, (ΦΕΚ 246/18.12.12 άρθρο 4) , επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των επιχειρήσεων και των παντός είδους καταστημάτων την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου και την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012, εντός του προβλεπομένου ωραρίου και τηρουμένων των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας.

Το Σάββατο 22/12 τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά απο τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, ενώ την Κυριακή 23/12, από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Τη Δευτέρα 24/12 παραμονή Χριστουγέννων, τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά απο τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Τα Χριστούγεννα Τρίτη 25/12 και Τετάρτη 26/12 τα καταστήματα θα είναι κλειστά.

Το Σάββατο 29/12 τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά απο τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Την Κυριακή 30/12 τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά απο τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, ενώ τη Δευτέρα 31/12 παραμονή Πρωτοχρονιάς θα είναι ανοιχτά απο τις 9 έως τις 5 το απόγευμα.

Την Τρίτη 1 και Τετάρτη 2 Ιανουαρίου θα είναι κλειστά.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά διοργανώνει και φέτος γιορτινές προσφορές αλλά και εκδηλώσεις σε μια προσπάθεια να προσελκύσει τους καταναλωτές.

Την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου διοργανώνεται μεγάλη χριστουγεννιάτικη γιορτή για μικρούς και μεγάλους, με μουσικά συγκροτήματα, την φιλαρμονική του δήμου, χορευτικά και θεατρικά δρώμενα, 'Αγιο Βασίλη, Καλικάτζαρους, ξυλοπόδαρους.

Παράλληλα, θα προσφέρονται γλυκά κεράσματα και συμβολικά δώρα στα παιδιά και στους μεγάλους, ενώ θα υπάρχουν γιορτινές δράσεις-εκδηλώσεις στους δρόμους του εμπορικού κέντρου.

Επίσης, το τρενάκι του Πειραιά, απο την πλατεία Κοραή θα περιηγεί δωρεάν τα παιδιά και τους επισκέπτες, από τις 11.30 π.μ. έως 5.30 μ.μ., εκτελώντας κυκλικό δρομολόγιο μέσα στην πόλη τις εξής ημέρες:

Κυριακή 23/12, Τρίτη 25/12, Τετάρτη 26/12, Σάββατο 29/12, Κυριακή 30/12 και Δευτέρα 31/12.


Διαβάστε περισσότερα...

Επίσκεψη του Δημοτικού Σχολείου Κωφών στο ΣΕΦ


Το κοινωνικό πρόσωπο της ΚΑΕ Ολυμπιακός.
Στο πλαίσιο του προγράμματος One Team της Euroleague αλλά και του Προγράμματος Κοινωνικής Ευθύνης της, η ΚΑΕ Ολυμπιακός θα υποδεχθεί την Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τους μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κωφών και Βαρηκόων Αργυρούπολης.

Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά την προπόνηση της ομάδας, να φωτογραφηθούν με τους παίκτες αλλά και να θέσουν τις ερωτήσεις τους.

Μετά το τέλος της προπόνησης θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου στην οποία θα παρουσιαστούν από τον εμπορικό διευθυντή της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκο Λεπενιώτη και τον διευθυντή του Ειδικού Σχολείου, Σοφοκλή Πλιακοπάνο, οι ενέργειες και τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος καθώς και οι μελλοντικοί στόχοι του, ενώ θα παρουσιαστεί και ο επίσημος πρεσβευτής του προγράμματος για την ΚΑΕ Ολυμπιακός, o παίκτης της ομάδας, Κάιλ Χάινς.



Πηγή: http://www.sport-fm.gr


-------------------


Διαβάστε περισσότερα...

Σπεύδουν στην Τράπεζα Τροφίμων στην Πάτρα


Ουρές για την παραλαβή δωρεάν προϊόντων.

Το αδιαχώρητο επικρατεί στην Τράπεζα Τροφίμων στην Πάτρα. Εκατοντάδες πολίτες έχουν σπεύσει για να προμηθευτούν τα απαραίτητα ενόψει των Χριστουγέννων.

Όπως λένε οι άνθρωποι που εργάζονται στην Τράπεζα Τροφίμων, φέτος, έχουν έρθει και άνθρωποι που μέχρι πριν κάποιο καιρό ζούσαν χωρίς να χρειάζονται βοήθεια.

Κάποιοι πάντως έχουν φθάσει στην Τράπεζα Τροφίμων μέχρι και με τα αυτοκίνητά τους για να παραλάβουν τα προϊόντα.


Πηγή: http://www.thebest.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έκκληση για τρόφιμα στο δήμο Τρικκαίων


Τη βοήθεια των πολιτών ζητούν για να στηρίξουν τις άπορες οικογένειες.

Την στήριξη άπορων οικογενειών από τα Τρίκαλα που αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς ζητά ο δήμος Τρικκαίων μέσω του «Κοινωνικού Παντοπωλείου».

Αυτή τη στιγμή στο δήμο έχουν καταγραφεί 30 οικογένειες που λαμβάνουν τρόφιμα και αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Ζήσης Γκουγκουστάμος, τονίζει πως αυτή η δομή του «Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Τρικκαίων δεν μπορεί να στηριχθεί αν δεν υπάρξει η κοινωνική αλληλεγγύη». Και γι’ αυτό το λόγο κάνει έκκληση για βοήθεια σε εκείνους που μπορούν να βοηθήσουν από αύριο μέσω του «Ραδιομαραθωνίου Αγάπης» τις οικογένειες που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.


Πηγή: http://www.trikalanews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στη ΡΑΕ η πρόταση αυξήσεων για τα τιμολόγια της ΔΕΗ


Σήμερα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο.

Εντός της ημέρας αναμένεται να συνεδριάσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ΡΑΕ προκειμένου να οριστικοποιήσει την πρότασή της προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Μιλώντας πριν από δύο ημέρες στη Βουλή, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, επιβεβαίωσε ότι η πρόταση που κατέθεσε η Επιχείρηση στη ΡΑΕ προβλέπει αυξήσεις από 14,5% έως 48,7%, ανάλογα με την τιμολογιακή κλίμακα στην οποία εντάσσεται ο κάθε καταναλωτής.

Οι αυξήσεις θα οδηγήσουν σε επιβάρυνση των καταναλωτών από 10 έως 15 ευρώ το μήνα.


Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλές στους καταναλωτές για την αγορά τροφίμων


Ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων.

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) τους ελέγχους στην αγορά των τροφίμων κατά τη διάρκεια των εορτών, με κύριο γνώμονα τη διασφάλιση της υγείας των καταναλωτών, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών, ειδικότερα κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, ο ΕΦΕΤ υπενθυμίζει τα εξής:

Για την προμήθεια κρέατος (αρνιά, κατσίκια κ.λπ.).

- Το κρέας πρέπει πάντα να διατίθεται υπό ψύξη 2º - 5º C για το νωπό, και σε θερμοκρασία - 18º C ή και χαμηλότερη για το κατεψυγμένο κρέας. Το κρέας δεν πρέπει ποτέ να διατίθεται από ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους.

- Ο καταναλωτής πρέπει πάντα να συγκρίνει την τιμή με την ποιότητα του κρέατος και να αναζητεί τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων, που δείχνουν ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο.

- Για όλα τα σφάγια αμνοεριφίων εγχώριας παραγωγής, η σφραγίδα καταλληλότητας είναι χρώματος «τυρκουάζ» («λαμπρό κυανούν», χρωστική Ε 133) και έχει σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου θα πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης, «ELLAS» ή «ΕL».

- Για τα σφάγια αμνοεριφίων που προέρχονται από κοινοτικές χώρες, η σφραγίδα καταλληλότητας είναι χρώματος «τυρκουάζ» («λαμπρό κυανούν», χρωστική Ε 133 ) ή «ερυθρό» («ερυθρό Allura», χρωστική Ε 129) και έχει σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου θα πρέπει να αναγράφονται τα αρχικά του ονόματος της κοινοτικής χώρας προέλευσης.

- Τα σφάγια αμνοεριφίων εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα «καστανό» (χρωστική Ε 155), δηλαδή τη σφραγίδα καταλληλότητας (ωοειδή ή στρογγυλή) και σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου, στο εσωτερικό της οποίας αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.

- Τα σφάγια βοοειδή θα πρέπει, πέραν της σφραγίδας καταλληλότητας, να συνοδεύονται από πρόσθετη επισήμανση με τη μορφή ειδικής αδιάβροχης ετικέτας, σταθερά προσαρτημένης επί του σφάγιου. Η πρόσθετη αυτή επισήμανση των βοοειδών θα πρέπει να περιλαμβάνει τον κωδικό αναγνώρισης του ζώου, την ημερομηνία σφαγής, τη χώρα γέννησης, τη χώρα εκτροφής και τη χώρα σφαγής του ζώου. Στην περίπτωση, δε, κρέατος βοοειδών προερχόμενων από ζώα τα οποία γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφάχτηκαν στην Ελλάδα, θα πρέπει να αναγράφεται «χώρα καταγωγής Ελλάδα» στην ετικέτα, η οποία θα έχει πλαίσιο χρώματος «μπλε του ουρανού».

Για την προμήθεια πουλερικών (γαλοπούλες - κοτόπουλα κ.λπ.) και προϊόντων πτηνοτροφίας.

- Οι γαλοπούλες διατίθενται προς πώληση είτε ως νωπές (συσκευασμένες ή μη) είτε ως καταψυγμένες.

- Οι νωπές γαλοπούλες πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη 2º - 4º C και ποτέ σε ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους. Οι κατεψυγμένες πρέπει να διατηρούνται σε κατάψυξη - 18º C ή και χαμηλότερη θερμοκρασία.

- Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες (απεντερωμένες), χωρίς πούπουλα και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας (είτε με τη μορφή σφραγίδας, είτε, συνηθέστερα, σε καρτελάκι μιας χρήσης, κατάλληλα τοποθετημένο επάνω στο κρέας).

- Οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες γαλοπούλες πρέπει να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την ημερομηνία ανάλωσης (τοποθετημένη επάνω ή κάτω από τη συσκευασία ή το περιτύλιγμα, κατά τρόπο ευανάγνωστο).

- Τα κατεψυγμένα πουλερικά, τα οποία προέρχονται από ομαδική συσκευασία και πωλούνται ασυσκεύαστα, μπορούν να πωλούνται χωρίς ατομική ένδειξη, με την προϋπόθεση, ότι οι ενδείξεις της δεύτερης συσκευασίας θα έχουν μεταφερθεί στην προθήκη του καταψύκτη πώλησης.

- Η διάθεση στην αγορά πτηνοτροφικών προϊόντων (πουλερικά, αυγά κ.λπ.) με ενδείξεις περί ειδικού τρόπου παραγωγής τους (π.χ. «ελευθέρας βοσκής», «βιολογικής εκτροφής» κ.λπ.) πρέπει να συνοδεύεται και από το ειδικό, κατά περίπτωση, σήμα που χορηγεί ο Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π. - AGROCERT σε πιστοποιημένες εκτροφές ή εγκαταστάσεις.

Για την προμήθεια θηραμάτων

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην αγορά σφάγιων άγριων ή εκτρεφόμενων θηραμάτων. Αυτά που διατίθενται ολόκληρα πρέπει να είναι γδαρμένα και εκσπλαχνισμένα και να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας. Τυποποιημένα εισαγόμενα ή εγχώρια θηράματα πρέπει να φέρουν, επίσης, σήμανση καταλληλότητας και αναγραφή ημερομηνίας συσκευασίας και ανάλωσης.

Για την προμήθεια γαλακτοκομικών προϊόντων

- Τα συσκευασμένα τυριά θα πρέπει να φέρουν σήμανση αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα) με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης, η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας θα πρέπει να αναγράφεται επάνω στη συσκευασία.

- Τα τυριά πρέπει να συντηρούνται στο ψυγείο.

- Τα προϊόντα που περιέχουν φυτικά λιπαρά (αντί ζωικού λίπους) είναι μη γαλακτοκομικά προϊόντα και πρέπει να διατίθενται προς πώληση σε διακριτούς χώρους από αυτούς των γαλακτοκομικών.

Για την προμήθεια αβγών

- Η καταλληλότητα του αβγού διαπιστώνεται από την ορθότητα των παραμέτρων που αναγράφονται στη συσκευασία - στην περίπτωση των συσκευασμένων αβγών - ή στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης - στην περίπτωση των αβγών που πωλούνται χύμα - δηλαδή: α) στην ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, β) στην κατηγορία ποιότητας, γ) στην κατηγορία βάρους και δ) στη μέθοδος εκτροφής. Τα αβγά, επίσης, σημαίνονται με τον κωδικό του παραγωγού.

- Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη ράτσα της κότας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του.

- Ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή και δεν επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του αβγού.

- Αποφεύγετε να αγοράζετε αβγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος.

- Αποφεύγετε να καταναλώνετε αβγά με κηλίδες αίματος, με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.

- Για τη καλή συντήρηση των αβγών που αγοράζετε μην τα πλένετε αλλά διατηρήστε τα σε δροσερό χώρο.

- Μετά το βρασμό τους τα αβγά διατηρούνται υποχρεωτικά στο ψυγείο.

Για την προμήθεια προϊόντων ζαχαροπλαστικής

- Για την ασφάλεια και την υγιεινή των προϊόντων ζαχαροπλαστικής θα πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο, με τις σωστές θερμοκρασίες συντήρησης, λόγω του ευαλοίωτου χαρακτήρα τους.

- Εξετάζετε προσεχτικά την επισήμανση στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής, και ιδιαίτερα σε εκείνα που περιέχουν σοκολάτα, προκειμένου να διαπιστώσετε εάν πρόκειται για πραγματική ή «απομίμηση σοκολάτας», κυρίως, για την αποφυγή παραπλάνησης και κερδοσκοπίας και όχι για λόγους ασφάλειας.

Ο ΕΦΕΤ επίσης συνιστά στους καταναλωτές:

- Να αγοράζουν τρόφιμα από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς. Οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους περιστασιακούς πωλητές θα πρέπει να αποφεύγονται συστηματικά, διότι αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων, τα οποία μπορεί να παραπλανήσουν τον καταναλωτή και να προκαλέσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα στην υγεία του.

- Να αγοράζουν πουλερικά και κρεατικά που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή προθήκες - ψυγεία και όχι αυτά που βρίσκονται εκτός ψυγείου, κρέμονται από τσιγκέλια και είναι εκτεθειμένα σε σκόνη και μικρόβια.

- Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς των τροφίμων από το προσωπικό, στις συνθήκες καθαριότητος του προσωπικού, του εξοπλισμού και του χώρου απ' όπου προμηθεύονται τα πουλερικά, τα κρεατικά και άλλα ευαλοίωτα προϊόντα (γαλακτοκομικά, αυγά κ.λπ.).

- Τα μαγειρεμένα φαγητά να μη μένουν εκτός ψυγείου περισσότερο από δύο ώρες. Η δε αποθήκευσή τους να γίνεται πάντοτε σε κλειστούς περιέκτες μακριά από νωπά τρόφιμα.

- Η διατροφή των ημερών να στηρίζεται στην ποικιλία και το μέτρο, όπως παραδοσιακά αρμόζει, και να συνοδεύεται με φυσική άσκηση, ενώ, η κατανάλωση αλκοόλ να γίνεται με μέτρο.


Διαβάστε περισσότερα...

Φίλτρο καθαρισμού του νερού σκοτώνει τα βακτήρια


14χρονη ανέπτυξε σύστημα που τροφοδοτείται από τον ήλιο.

Μια 14χρονη από το Νάσουα του Νιου Χαμπσάιρ των ΗΠΑ θέλησε να «βρει μια λύση στο παγκόσμιο πρόβλημα του νερού», αφότου είδε τη φωτογραφία παιδιών στην Ινδία να πίνουν από ένα βούρκο.

Έτσι, μετά από μακρά έρευνα ανέπτυξε στην αυλή του σπιτιού της ένα σύστημα καθαρισμού του νερού που τροφοδοτείται από τον ήλιο και κέρδισε χρηματικό βραβείο 25.000 δολαρίων στο διαγωνισμό The Discovery Education 3M Young Scientist Challenge.

Το σύστημα της ινδικής καταγωγής Ντιπίκα Κουρούπ βασίζεται στην έκθεση οξειδίου του τιτανίου και οξειδίου του ψευδαργύρου στον ήλιο, η οποία πυροδοτεί μια χημική αντίδραση που με τη σειρά της παράγει ρίζες υδροξυλίου και υπεροξείδια. Αυτές οι χημικές ενώσεις οξειδώνουν τις οργανικές ουσίες που βρίσκονται στο νερό και το διοξείδιο του άνθρακα.

Η 14χρονη Ντιπίκα ανακάλυψε ότι το σύστημά της περιόρισε τα κολοβακτηρίδια από 8000 σε 50, ενώ εξαφάνισε το
E.Coli.

Σε αντίθεση με τις συμβατικές μεθόδους καθαρισμού του νερού που βασίζονται σε ενεργοβόρες υπεριώδεις λάμπες, επιβλαβή χημικά ή ακριβά φίλτρα νερού, το σύστημα της Κουρούπ κοστίζει μερικά σεντς του δολαρίου.

Χρησιμοποιώντας μια φωτοκαταλυτική ράβδο και ένα αντανακλαστικό φιλμ, η 14χρονη πέτυχε πολύ καλά αποτελέσματα στον καθαρισμό του νερού με αποδοτικό τρόπο.

Πλέον, επιδιώκει να κατοχυρώσει την εφεύρεσή της και να ιδρύσει μια ΜΚΟ για να βοηθήσει τα παιδιά στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Όνειρό της είναι να σπουδάσει νευρολογία.


Πηγή: http://www.econews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καίει το πέναλτι φόρου 22% για τις αποδείξεις


Τι ποσά χρειάζονται οι φορολογούμενοι για να εξασφαλίσουν την μείωση φόρου.

Αποδείξεις θα πρέπει να συνεχίσουν να μαζεύουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι το 2013 για να εξασφαλίσουν τη σταθερή έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που θα προβλέπει η νέα φορολογική κλίμακα και το νέο σύστημα φορολόγησης.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας ξεκαθάρισε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ότι ο φόρος που προκύπτει με βάση την νέα κλίμακα μειώνεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Έτσι, το εισόδημα μέχρι και 21.000 ευρώ θα μειώνεται κατά 2.100 ευρώ, με την προσκόμιση αποδείξεων αξίας τουλάχιστον 25% του εισοδήματος του φορολογουμένου.

Η έκπτωση αυτή φόρου μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ που αυξάνεται το εισόδημα και σταματά στις 42.000 ευρώ. Μετά δεν θα υπάρχει έκπτωση φόρου.

Με πιο απλά λόγια το μέτρο των αποδείξεων δεν θα αλλάξει. Οι φορολογούμενοι θα εξακολουθούν να ζητούν και να συλλέγουν αποδείξεις, η συνολική αξία των οποίων θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 25% του εισοδήματος τους (πραγματικού ή τεκμαρτού) για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που προβλέπεται με τη νέα φορολογική κλίμακα.

Ωστόσο, όσοι δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις δεν θα έχουν «πέναλντι» φόρου 10% όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά 22%, καθώς αυτός είναι ο πρώτος συντελεστής της νέας κλίμακας (0-25.000 ευρώ).

Το «πέναλντι» θα επιβάλλεται επί της διαφοράς μεταξύ της αξίας των αποδείξεων που θα έχουν μαζέψει και της αξίας των αποδείξεων που ισοδυναμεί με το 25% του μεγαλύτερου ποσού μεταξύ ετησίου δηλωθέντος ή ετησίου τεκμαρτού εισοδήματος.

Για παράδειγμα φορολογούμενος με εισόδημα 25.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις συνολικού ύψους 5.500 ευρώ για να έχει την έκπτωση φόρου. Στην περίπτωση που μαζέψει λιγότερες αποδείξεις π.χ. 4.500 ευρώ τότε θα πληρώσει έξτρα φόρο 165 ευρώ (5.500 - 4.500 = 1000 Χ 22% = 220). Στο ίδιο παράδειγμα, με την σημερινή κλίμακα και με την ποινή του 10% αντιστοιχούσε πρόσθετος φόρος 175 ευρώ!

Σε ένα άλλο παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 37.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις συνολικού ύψους 9.250 ευρώ για να έχει την έκπτωση φόρου. Στην περίπτωση που μαζέψει λιγότερες αποδείξεις π.χ. 7.300 ευρώ τότε θα πληρώσει έξτρα φόρο 429 ευρώ!


Διαβάστε περισσότερα...

Χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» σε 140.000 φορολογουμένους


Καλούνται να πληρώσουν το ΦΑΠ του 2010.

Χριστουγεννιάτικο «μποναμά» σε 140.000 φορολογουμένους έστειλε η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), καθώς με ισάριθμα ραβασάκια τούς καλεί να πληρώσουν σε τρεις μηνιαίες δόσεις 340 εκατ. ευρώ για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010.

Στις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να αποσταλούν και τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2011.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρουν τα Νέα, έως τις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να έχει συγκεντρωθεί το υλικό για να καταρτιστεί ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος για καθέναν από τους 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενους υπόχρεους σε υποβολή φορολογικής δήλωσης, με πλήρη στοιχεία για δάνεια, καταθέσεις, πιστωτικές κάρτες, μετοχές, ομόλογα, νοσήλια, δίδακτρα, ακόμα και τις δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο.



Διαβάστε περισσότερα...

Ευρωπαϊκή βοήθεια για απολυμένους εργαζομένους


Θα διατεθούν 25,3 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμοποίηση.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) θα καταβάλει το ποσό των 25,3 εκατομμυρίων ευρώ υπέρ απολυμένων εργαζόμενων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκ των οποίων 11,9 εκατ. ευρώ προορίζονται για τους 2.089 απολυθέντες από την PSA Peugeot Citroën στα εργοστάσιά της στη Γαλλία, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αιτήματα χρηματοδότησης από το Ταμείο κατέθεσαν πέντε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, διευκρίνισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συνολικά τα αιτήματα αυτά των πέντε χωρών αφορούν την παροχή βοήθειας σε 4.722 απολυμένους με στόχο να ξαναβρούν μια θέση εργασίας, σύμφωνα με την επιτροπή.

Στην PSA Peugeot Citroën την διετία Μάιος 2012-Μάιος 2014 προβλέπεται οι απολύσεις να ξεπεράσουν τις 11 χιλιάδες, είπαν συνδικαλιστικές πηγές σήμερα στο Reuters.

Άλλοι αποδέκτες της ίδιας οικονομικής βοήθειας είναι η βρετανοσουηδική φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca, 54 ολλανδικές κατασκευαστικές εταιρείες, η ιρλανδική πάροχος συνδέσεων υψηλής ταχύτητας Talk Talk, 35 Ισπανοί προμηθευτές μετάλλου για τα ισπανικά ναυπηγεία, και τέλος η ολλανδική Zalco Aluminium Zeeland Company.

Το ΕΤΠ διαθέτει έως και 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για να βοηθά τους εργαζομένους να βρουν νέα απασχόληση και να αναπτύξουν νέες δεξιότητες όταν χάνουν τη δουλειά τους εξαιτίας των αλλαγών στο παγκόσμιο εμπόριο ή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης.



Διαβάστε περισσότερα...

Απαλλαγή των απόρων από τα δημοτικά τέλη


Την πρόταση κατέθεσε ο δήμαρχος Ναυπλιέων στο δημοτικό συμβούλιο.

Στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ναυπλιέων θα συζητηθεί η πρόταση του δημάρχου Δημήτρη Κωστούρου, για απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη όλο το 2013, των απόρων πολιτών, των πολύτεκνων, των τριτέκνων αλλά και των νέων επιχειρηματιών του δήμου, σύμφωνα με ανακοίνωση του δημάρχου κατά τη διάρκεια της αποψινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της πόλης.

«Ως γνωστόν, η οικονομική κρίση, η ανεργία που μαστίζει σήμερα την Ελλάδα, η τεράστια αύξηση του κόστους διαβίωσης, από τις τιμές των βασικών καταναλωτικών αγαθών, η υπέρογκη φορολογία, καθιστά επιτακτική την ανάγκη να υποστηριχθούν οι κατηγορίες πολιτών του δήμου μας, ως ελάχιστο, με την απαλλαγή τους 100% από την καταβολή των δημοτικών τελών, τουλάχιστον για έναν χρόνο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κωστούρος στο δημοτικό συμβούλιο.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ας δώσουμε ένα γεύμα σε κάποιους αντί για μνημόσυνο»


Συγκλονιστικές ιστορίες στη σκιά της κρίσης.

Με τη δυστυχία, την ανέχεια και τη μοναξιά να τρυπώνουν με ευκολία πια παντού και να απλώνουν τη φρίκη τους, η Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας δίνει τη δική της μάχη με μόνο στόχο τον άνθρωπο. Οι Κρητικοί κάθε μέρα που περνά γίνονται όλο και πιο φτωχοί, οι ιστορίες που έρχονται στο φως αναδεικνύουν τη φρίκη και την απόγνωση. Ο Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος, βιώνει και εκείνος σε καθημερινή βάση, τα προβλήματα ανθρώπων που δεν έχουν ένα χέρι να πιαστούν και που νοιώθουν να βυθίζονται στην απόγνωση. Ηλικιωμένοι αβοήθητοι που δεν μπορούν να φτιάξουν ένα πιάτο φαγητό, άνθρωποι που δεν έχουν τα προς το ζην, οικογενειάρχες που δεν έχουν να δώσουν στο σπίτι τους το καθημερινό πιάτο, άνθρωποι με απλήρωτα ενοίκια και υποχρεώσεις, νέοι άνεργοι και μανάδες χωρίς μεροκάματο και άντρα απευθύνονται σε καθημερινή βάση στην εκκλησία για να ζητήσουν βοήθεια και φαγητό.

Συσσίτια με διακριτικότητα
Η Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας υποψιασμένη από νωρίς για τα δύσκολα που έρχονται είχε οργανώσει συσσίτια τόσο στον ναό του Αγίου Γεωργίου στις Μοίρες, στην Αγία Ειρήνη στον Πύργο αλλά και στον Άγιο Τίτο στο Τυμπάκι. Εκεί, εθελόντριες των τοπικών κοινωνιών φροντίζουν σε καθημερινή βάση και μαγειρεύουν για ανθρώπους που είτε δεν έχουν, είτε δεν μπορούν. Στη συνέχεια πηγαίνουν το φαγητό στα σπίτια των ανθρώπων αυτών με διακριτικότητα και εχεμύθεια έτσι ώστε κανείς να μη θίγεται και κανείς να μην προσβάλλεται.

Συνολικά η Μητρόπολη μας μοιράζει περίπου 50 μερίδες φαγητού σε ημερίσια βάση. Όλα γίνονται εθελοντικά. Παράλληλα φροντίζουμε και μαζεύουμε τρόφιμα στον Άγιο Ραφαήλ στις Μοίρες, στον Άγιο Τίτο στο Τυμπάκι, στην Αγία Βαρβάρα και στο Ασήμι. Έχουμε φτιάξει τράπεζες τροφίμων και έτσι στηρίζουμε κάποιους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Δεν είναι δυνατόν στο διπλανό σπίτι ο άλλος να πεινά και εγώ να πετάω πράγματα ... ας προβληματιστούμε λίγο, επεσήμανε ο Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος.

Φαγητό αντί για μνημόσυνο
Στηρίζοντας με όλες του τις δυνάμεις τις προσπάθειες αυτές ο Γορτύνης Μακάριος κάλεσε τους Μεσαρίτες αλλά και όλο τον κόσμο να στηρίξει τις προσπάθειες αλληλεγγύης που γίνονται υπογραμμίζοντας ότι δε θέλουμε να στερήσουμε τίποτα από κανένα. Ας κόψουμε μόνο τα περιττά και ας τα κάνουμε ένα πιάτο φαγητό για αυτούς που το έχουν ανάγκη. Παρά την κρίση ξοδεύονται πολλά σε διασκεδάσεις και σπατάλες και βλέπετε το αποτέλεσμα. Εγκληματικότητα, δυστυχήματα, θηριωδία. Πρέπει να αλλάξουμε όμως. Όχι άλλες θεωρίες και λαμπιόνια. Να μη σβήσει το φως της ανθρωπιάς. Ας δώσουμε ένα γεύμα σε κάποιους που δεν έχουν αντί για μνημόσυνο ενός δικού μας ανθρώπου. Ένα γεύμα με σεβασμό και αξιοπρέπεια...

Έβγαλε όπλο από απόγνωση
Ο Μητροπολίτης Γορτύνης ωστόσο καθημερινά, όπως αποκάλυψε, γίνεται δέκτης αιτημάτων γεμάτα πίκρα και απογοήτευση. Πολλοί ζητούν φαγητό, κάποιοι ζητούν χρήματα για να πληρώσουν τα χαράτσια αφού το μεροκάματο τους δεν φτάνει παρά μόνο για να θρέψουν την οικογένεια. Κάποιος άλλος, που είχε άμεση ανάγκη να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ζήτησε από τον ιεράρχη να του πληρώσει η εκκλησία τη βενζίνη γιατί εκείνος απλά δεν είχε.
Καθημερινά ακούμε τρομερά πράγματα, ιστορίες που φέρνουν δάκρυα στα μάτια. Πως μπορούμε να βοηθήσουμε τόσο κόσμο; Κάνουμε ότι μπορούμε όμως και η απόγνωση του κόσμου είναι πολύ μεγάλη. Πριν από μερικές μέρες μας κάλεσαν από μια υπηρεσία να μας ενημερώσουν ότι ένας άνθρωπος από την περιοχή μας μέθυσε από απόγνωσηκαι απελπισία που δεν είχε να πληρώσει τα χρέη του και έβγαλε όπλο να πυροβολήσει εκείνον που τον φιλοξενούσε ... μπήκαν στη μέση υπηρεσίες, μας πήραν τηλέφωνο και ζητούσαν βοήθεια... Αλλά εκτός από όλα αυτά υπάρχουν πάντα και οι απατεώνες. Για αυτό καλούμε τους πιστούς να είναι προσεκτικοί και να στοχεύουν σωστά στη φιλανθρωπία, τόνισε ο ιεράρχης.

Λιγότερα φώτα
Τέλος ο ιεράρχης της Μεσαράς δε δίστασε να ξεκαθαρίσει ότι χρειάζεται προσεκτική διαχείριση και περιορισμός των εξόδων έτσι ώστε όλοι να μπορέσουν να βγουν από αυτή τη δύσκολη συγκυρία με ψηλά το κεφάλι. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα απαραίτητα. Στη Μητρόπολη Γορτύνης έχουμε φροντίσει και υλοποιούμε εκείνη την εγκύκλιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης που ορίζει να φροντίζουμε να μην ανάβουμε όλα τα φώτα στους πολυελαίους των ναών όταν δεν υπάρχει ανάγκη. Δεν υπάρχει λόγος να ανάβουν και οι 3 σκάλες στους πολυελαίους, μπορεί να ανάβει και η μία. Αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οι ναοί στους λογαριασμούς του ρεύματος. Γιατί να ανάβουμε τόσα φώτα; Όλα γίνονται και με λιγότερες φωταψίες, με μεγαλύτερη οικονομία... για το καλό όλων μας... κατέληξε ο ιεράρχης.


Πηγή: http://www.prismanews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δίνουν δουλειά σε άνεργους Ελληνες εργάτες γης


Μαζεύουν πορτοκάλια στο πλαίσιο προγράμματος του Δήμου Ευρώτα.

Στον Δήμο Ευρώτα ξεκίνησε η υλοποίηση ενός πρωτοποριακού προγράμματος απασχόλησης Ελλήνων ανέργων εργατών γης, και ήδη εδώ και λίγες ημέρες, 12 πολίτες από διάφορα μέρη της Ελλάδας εργάζονται στη συλλογή πορτοκαλιών στον κάμπο της Σκάλας.

Ο δήμος Ευρώτα παρέχει στους εργάτες κάθε δυνατή διευκόλυνση, προκειμένου να προσαρμοστούν κατά το διάστημα της παραμονής και εργασίας τους στο λακωνικό κάμπο.

Το πρόγραμμα απασχόλησης Ελλήνων ανέργων σε αγροτικές εργασίες είναι ιδέα και πρωτοβουλία του δημάρχου Ευρώτα, Γιάννη Γρυπιώτη.

Όπως δηλώνει ο ίδιος, με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένα μικρό και προσωρινό ανάχωμα στην ανεργία, αλλά και απορροφάται εργατικό δυναμικό που θα ανακτήσει την επαφή του με την αγροτική εργασία.

Η υποβολή των αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα είχε ξεκινήσει πριν από αρκετούς μήνες και αφορούσε Έλληνες άνεργους και όχι αλλοδαπούς.

Αυτές τις ημέρες ο κ. Γρυπιώτης βρίσκεται στην Αθήνα, για εκ του σύνεγγυς επαφές με θεσμικούς φορείς, προκειμένου να εκφράσει τη διάθεση απορρόφησης ανθρώπινου δυναμικού από τον δήμο και να ενθαρρυνθούν περισσότερα άτομα για να συμμετάσχουν.

Το πρόγραμμα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, όμως, έχει προοπτική να συνεχιστεί, αφού πεποίθηση της δημοτικής αρχής είναι ότι ο κόσμος μπορεί να επιστρέψει στην ενασχόληση με τη γη και να επωφεληθεί απ' αυτήν.



Διαβάστε περισσότερα...

Λήγει τη Δευτέρα η απογραφή των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ


Η παράλειψη συνεπάγεται την αναστολή της καταβολής της σύνταξης.

Την ερχόμενη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου λήγει οριστικά η απογραφή των συνταξιούχων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), υπενθυμίζει με ανακοίνωσή της η Διοίκηση του Οργανισμού.

Για την απογραφή είναι υποχρεωτική η φυσική παρουσία στο Πιστωτικό Ίδρυμα ή στο κατάστημα των ΕΛΤΑ, όπου τηρείται ο λογαριασμός του συνταξιούχου.

Η Διοίκηση του ΟΑΕΕ υπενθυμίζει επίσης, ότι η παράλειψη της απογραφής συνεπάγεται την αναστολή της καταβολής της σύνταξης.


Διαβάστε περισσότερα...

Η κρίση γονατίζει τους Κρητικούς


Ο εφιάλτης της ασιτίας χτυπάει την πόρτα σε οικογένειες του Ηρακλείου.

Η ανάγκη άπορων οικογενειών να βρουν στήριγμα επιβίωσης αποτυπώνεται στις κοινωνικές υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης που αδυνατούν να καλύψουν το σύνολο των αναγκών μιας κοινωνίας που ταλανίζεται από τα μέτρα λιτότητας.

Μέσα σε διάστημα δύο ετών το φαινόμενο των νεόπτωχων έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και σήμερα 2.500 χιλιάδες οικογένειες χρήζουν βοήθειας στο Ηράκλειο.

Ο εφιάλτης της ασιτίας χτυπάει την πόρτα σε οικογένειες του Ηρακλείου και απειλεί να τινάξει στον αέρα την κοινωνική συνοχή. Τα στοιχεία της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας προκαλούν σοκ και μαρτυρούν πως το φαινόμενο των... νεόπτωχων παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Από τη λίστα των ανθρώπων που ζητούν βοήθεια στις κοινωνικές δομές δεν λείπουν και μέχρι πρότινος γνωστοί επιχειρηματίες της πόλης ενώ η υπηρεσία πρόνοιας αντιμετωπίζει απίστευτα περιστατικά, ακόμη και περιπτώσεις οικογενειών που δεν έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα (ακόμη και τροφή) για τα παιδιά τους.

Ο εφιάλτης της ασιτίας

Ο εφιάλτης της ασιτίας χτυπάει την πόρτα σε οικογένειες του Ηρακλείου και απειλεί να τινάξει στον αέρα την κοινωνική συνοχή. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η Πρόνοια δέχεται μεμονωμένα περιστατικά ανθρώπων στα όρια της κατάρρευσης επειδή δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις ανάγκες τους για φαγητό.

Οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύτεκνες οικογένειες, με άνεργους γονείς, που δεν μπορούν να βρουν δουλειά και καθημερινά δίνουν τη δική τους μάχη για τροφή. Η απόγνωση αποτυπώνεται στις εκκλήσεις τους για βοήθεια και στην αγωνία τους να καταφέρουν να εξασφαλίσουν φαγητό!

Οι αριθμοί

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Από το καλοκαίρι του 2009, όταν ξεκίνησε η λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου της περιφέρειας Κρήτης η αύξηση των οικογενειών που εξυπηρετούνται πλησιάζει το 300%. Σήμερα εξυπηρετούνται περισσότερες από 770 οικογένειες ενώ η αυξητική τάση παραμένει και η υπηρεσία Πρόνοιας του Ηρακλείου κάνει έκκληση ανθρωπιάς για την κάλυψη των αναγκών.

Σε καθημερινή βάση, άνθρωποι μας χτυπούν την πόρτα ζητώντας βοήθεια επισημαίνει στο prismanews.gr η αρμόδια αντιδήμαρχος Δέσποινα Συγγελάκη και συμπληρώνει αξιολογούμε τα περιστατικά και κάνουμε ότι είναι δυνατό για να καλύψουμε τις ανάγκες αυτών των οικογενειών. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η τροφή.

Χθες, σχηματίστηκαν ατελείωτες ουρές στις αποθήκες της ΚΣΟΣ όπου ο σύλλογος τριτέκνων μοίρασε τρόφιμα σε 350 οικογένειες ενώ υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετήσει μέχρι το τέλος της εορταστικής περιόδου περίπου τρεις χιλιάδες οικογένειες. Επίσης, σήμερα, η Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου θα προσφέρει τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης σε οικογένειες που τα έχουν ανάγκη.



Διαβάστε περισσότερα...

Χιλιάδες πακέτα τροφίμων σε άπορους τις ημέρες των γιορτών


Αυξάνεται ο αριθμός των σιτιζόμενων στα συσσίτια στη Θεσσαλονίκη.

Με τα πακέτα τροφίμων που θα διανεμηθούν τις προσεχείς ημέρες θα περάσουν τις γιορτές χιλιάδες Θεσσαλονικείς που τρέφονται καθημερινά στα συσσίτια της πόλης. Περισσότερα από 4.000 άτομα σιτίζονται κάθε μέρα στα 17 συσσίτια της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, 1.460 στα 15 συσσίτια της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και περισσότεροι από 600 στα συσσίτια του δήμου Θεσσαλονίκης.

Το κύριο βάρος της προετοιμασίας και της διανομής των συσσιτίων το επωμίζονται οι πολίτες που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, ενώ δεν λείπουν και φιλανθρωπικά σωματεία, τα οποία συνεισφέρουν στη σίτιση των κοινωνικά ασθενέστερων πολιτών, όπως π.χ. η Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Θεσσαλονίκης που καθημερινά προσφέρει φαγητό σε 100 άστεγους και άπορους καθώς και σε 25 άπορες φοιτήτριες και σπουδάστριες.

Πέραν των συσσιτίων που λειτουργούν καθημερινά υπάρχουν και συσσίτια που προσφέρονται περιστασιακά, όπως π.χ. το συσσίτιο που ετοίμασε για σήμερα ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου Άγιος Δημήτριος, προσφέροντας περισσότερες από 400 μερίδες αποτελούμενες από φασολάδα, πιπεριές τουρσί και ελιές.

Για τις μέρες των γιορτών που τα περισσότερα συσσίτια θα παραμείνουν κλειστά, οι αρμόδιοι έχουν προνοήσει να διανεμηθούν στους απόρους και αστέγους δέματα με κοτόπουλα, κρεατικά, τυριά, όσπρια, ζυμαρικά, λάδια και γλυκά.

«Ο αριθμός των πολιτών που σιτίζονται στα συσσίτια αυξάνεται και διαφοροποιείται. Ενώ μέχρι πρότινος οι περισσότεροι ήταν αλλοδαποί, τώρα οι περισσότεροι είναι Έλληνες, οι οποίοι βρίσκονται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από τους αλλοδαπούς. Είναι άνθρωποι που είχαν πολλά και τώρα δεν έχουν τίποτα, άνθρωποι που βρίσκονται σε απόγνωση. Πρόπερσι, στα συσσίτια των ενοριών που υπάγονται στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης σιτίζονταν 800 άτομα, πέρσι ο αριθμός τους αυξήθηκε στους 1.200 και φέτος στους 1.460» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχιερατικός επίτροπος, πατήρ Δαβίδ Τσιουμάκας, ο οποίος είναι υπεύθυνος του Φιλόπτωχου Ταμείου της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.

Η μεγαλύτερη αύξηση των πολιτών που αναζητούν ένα πιάτο φαγητό στα συσσίτια παρατηρείται στις φτωχότερες συνοικίες της δυτικής Θεσσαλονίκης. Την τελευταία τριετία υπερτριπλασιάστηκε ο αριθμός των σιτιζόμενων στις ενορίες που υπάγονται στη Μητρόπολη Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως.

Το 2010, στα 17 συσσίτια και τις 10 τράπεζες τροφίμων βρήκαν τροφή 1387 άποροι και άστεγοι πολίτες, το 2010 ο αριθμός τους έφτασε στις 2.445 και φέτος ανήλθε στις 5.223.

«Είμαστε στο φτωχότερο σημείο της πόλης και οι φτωχοί είναι εκείνοι που συντηρούν τους φτωχότερους. Εκτός από τα συσσίτια έχουμε και το Κοινωνικό Παντοπωλείο, από όπου μπορούν να πάρουν δωρεάν τρόφιμα 2 φορές τον μήνα άτομα με πολύ χαμηλό οικογενειακό εισόδημα» επισήμανε ο υπεύθυνος των συσσιτίων και του Φιλόπτωχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως -Σταυρουπόλεως, πατήρ Στέφανος Βασιλείου.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης προσφέρει στο κεντρικό συσσίτιο φαγητό σε 350 άτομα, ενώ τις Κυριακές προσφέρει στη Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ συσσίτιο σε άλλους 300 πολίτες. Πριν από έναν μήνα, με χορηγία του Ιδρύματος Λάτση, άρχισε να λειτουργεί συσσίτιο για 100 άτομα στη Δ' Δημοτική Κοινότητα και πριν από μία εβδομάδα ένα νέο συσσίτιο για άλλα 100 άτομα στην Ε' Δημοτική Κοινότητα. Επιπλέον, από τον περασμένο Σεπτέμβριο συσσίτιο διανέμεται σε 60 πολίτες στο ΚΑΠΗ της Τριανδρίας.

«Ο δήμος Θεσσαλονίκης στηρίζει τους άπορους δημότες μέσα από το πρόγραμμα των συσσιτίων και δεν αρκείται στον προγραμματισμό του αλλά φροντίζει μέσα από δωρεές επιχειρήσεων και εστιατορίων να ενισχύει τις δομές και να καλύπτει τις ανάγκες όλο και μεγαλύτερου αριθμού πολιτών» ανέφερε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη του δήμου Θεσσαλονίκης Καλυψώ Γούλα.

Η Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα φιλανθρωπικά σωματεία της πόλης που εδώ και χρόνια προσφέρει καθημερινά συσσίτιο στους άπορους πολίτες.

«Προσφέρουμε φαγητό καθημερινά σε 100 άπορους και άστεγους καθώς και σε 25 άπορες φοιτήτριες και σπουδάστριες. Για τις ημέρες των γιορτών έχουμε ετοιμάζει πακέτα με τρόφιμα που περιέχουν κοτόπουλο, γλυκά, όσπρια, ζυμαρικά, κονσέρβες, αυγά, βασιλόπιτα και άλλα τρόφιμα για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Όπως όλοι, βιώνουμε κι εμείς την κρίση αλλά είναι μεγάλη η ανταπόκριση των επιχειρήσεων και των σούπερ μάρκετ που προσφέρουν τρόφιμα για τις ανάγκες των απόρων» επισημαίνει η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Θεσσαλονίκης Χαρούλα Σαββαΐδου.

Τις ημέρες των γιορτών, τα περισσότερα συσσίτια της πόλης δεν θα λειτουργήσουν και γι' αυτό οι αρμόδιοι έχουν προνοήσει για τη διανομή τροφίμων. Στις ενορίες που υπάγονται στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια των εορτών θα προσφερθεί ένα γεύμα αγάπης, ενώ το συσσίτιο του ναού των Αγίων Πάντων που υπάγεται στη Μητρόπολη Νεαπόλεως -Σταυρουπόλεως θα λειτουργήσει κανονικά.

«Στους Άγιους Πάντες καθημερινά προσφέρονται 400 μερίδες, αλλά στη διάρκεια των εορτών οι μερίδες θα είναι περισσότερες από 1.000 καθημερινά για να καλυφθούν οι ανάγκες» επισήμανε ο πατήρ Στέφανος Βασιλείου.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης ενόψει των εορτών, θα διανείμει στις 21 Δεκεμβρίου πακέτα τροφίμων σε άπορες οικογένειές της Α΄και Β΄ Δημοτικής Κοινότητας και στις 27 Δεκεμβρίου σε άπορες οικογένειες της Γ', Δ' , Ε' Κοινότητας και της Ενότητας Τριανδρίας. Εξάλλου, την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου από τις 13.00 έως τις 15.00 θα παρατεθεί σε άπορες οικογένειες χριστουγεννιάτικο γεύμα στη Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο δήμος Περάματος δίπλα στους άπορους


Στηρίζει με τις υπηρεσίες του οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Κάθε δυνατή προσπάθεια κοινωνικής στήριξης και δράσης προκειμένου να ανακουφιστεί η κοινωνία του Περάματος που αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα από την φτωχοποίηση, την ανεργία, την τεράστια μείωση των εισοδημάτων καταβάλλει ο δήμος Περάματος μέσω της κοινωνικής υπηρεσίας που διαθέτει.

Συγκεκριμένα το έργο της κοινωνικής υπηρεσίας περιλαμβάνει τράπεζα τροφίμων, παιχνιδιών, ρούχων και διαφόρων άλλων ειδών προς εξυπηρέτηση περίπου 400 άπορων οικογενειών. Ακόμη έχει τράπεζα αίματος.

Διαθέτει γραφείο ευρέσεως εργασίας. Παρέχει στους δημότες δωρεάν μαθήματα Αγγλικών με εθελόντρια δασκάλα. Συνεργάζεται ακόμη με ιδρύματα και αρμόδιους φορείς για την οικονομική ενίσχυση άπορων, τρίτεκνων, πολύτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών.

Επίσης, έχει συνεργασία με το καραβάνι αλληλεγγύης και στηρίζει, όπως μπορεί, μοναχικά κατάκοιτα άτομα. Παρέχει ακόμη οικονομική στήριξη (τρόφιμα, χρήματα ) σε 50 οικογένειες ενώ έχει προγράμματα σίτισης απόρων. Διαθέτει επίσης προγράμματα στήριξης με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια.

Στηρίζει άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα από ψυχολόγο. Αναλαμβάνει διαδικασίες εισαγωγής σε κλινικές ψυχικά ασθενών ατόμων και δίνει δωρεάν εισιτήρια για θέατρα.


Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους είσπραξης του τέλους ακινήτων


Τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών.

Τρόπους να μη χάσει προβλεπόμενα έσοδα σε περίπτωση που ληφθεί απόφαση που θα αποσυνδέει την είσπραξη του τέλους ακινήτων από το λογαριασμό της ΔΕΗ αναζητά το υπουργείο Οικονομικών.

Σε περίπτωση που ο Άρειος Πάγος εναρμονιστεί με τις θέσεις του Πρωτοδικείου το υπουργείο ενδεχομένως να καλέσει τους πολίτες να προσκομίσουν το ενοικιαστήριο ή το πωλητήριο στη ΔΕΗ και να δηλώσουν τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη προκειμένου η εφορία να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στα δεδομένα.

Άλλο σενάριο προβλέπει την πλήρη χρήση του μηχανογραφικού συστήματος της ΔΕΗ ώστε να εκτυπώνοται εκεί ειδικά εκκαθαριστικά με βάση τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται σήμερα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Σε κάθε περίπτωση η αλλαγή του τρόπου είσπραξης θα πλήξει τη ροή εσόδων από το τέλος ακινήτων κάτι που σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο θα συνεπάγεται την ανάγκη λήψης νέων μέτρων.


Διαβάστε περισσότερα...

Έξι μύθοι για τις τροφικές αλλεργίες


Μάθετε τι ισχύει στην πραγματικότητα.

Γνωρίζατε ότι μόλις το 2-3% του ενήλικου πληθυσμού πάσχει από τροφικές αλλεργίες ή ότι η αλλεργία στο γάλα δεν είναι τόσο συνηθισμένη; Μάθετε έξι μύθους για τις τροφικές αλλεργίες και τι ισχύει στην πραγματικότητα.

Πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν τροφικές αλλεργίες
Μόλις το 2-3% του ενήλικου πληθυσμού πάσχει από τροφικές αλλεργίες. Από αυτές τις αλλεργίες, οι πλέον συνηθισμένες είναι η αλλεργία στο γάλα, στα αβγά, στους ξηρούς καρπούς, στη σόγια, στα ψάρια, στα θαλασσινά και στο σιτάρι. Οι αλλεργίες που δεν οφείλονται σε τρόφιμα είναι συχνότερες από τις τροφικές. Αν πιστεύετε ότι πάσχετε από κάποια τέτοια αλλεργία, καλό είναι να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό γιατρό.

Η αλλεργία στο γάλα είναι συνηθισμένη
Αν και αρκετοί θεωρούν πως είναι πολύ συχνή, στην πραγματικότητα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Πολύ συχνά, η τροφική αλλεργία μπερδεύεται με τη δυσανεξία στη λακτόζη. Στην τροφική αλλεργία, αλλεργιογόνοι παράγοντες είναι η καζεΐνη και τα άλλα πρωτεϊνικά συστατικά του γάλακτος. Ο οργανισμός αποκρίνεται ανοσολογικά στην παρουσία της καζεΐνης και αντιδρά.

Αντίθετα, στη δυσανεξία στη λακτόζη, ο οργανισμός δυσκολεύεται με την πέψη των σακχάρων του γάλακτος, της λακτόζης. Το σώμα δεν παράγει αρκετή λακτάση, ένα ένζυμο που διασπά τη λακτόζη σε απλά σάκχαρα (γλυκόζη και γαλακτόζη), προκαλώντας πεπτική ενόχληση.

Γεννιέμαι έχοντας αλλεργία σε κάποιο τρόφιμο
Σοβαρή αντίδραση σε κάποια τροφή μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Τα άτομα, όμως, που κινδυνεύουν περισσότερο από αναφυλακτικές θανατηφόρες αντιδράσεις είναι οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες με άσθμα, που έχουν αλλεργία σε θαλασσινά και ξηρούς καρπούς (φυστίκι, καρύδι, κ.λπ.).

Μεγαλώνοντας τα παιδιά ξεπερνούν τις τροφικές αλλεργίες
Το 85% των παιδιών που παρουσιάζουν αλλεργία στις πρωτεΐνες του γάλακτος ή του αβγού, στα σιτηρά και στη σόγια, ξεπερνούν το πρόβλημα μέχρι την ηλικία των 5 ετών. Αντίθετα, οι αλλεργίες στο ψάρι και τους ξηρούς καρπούς δεν φαίνεται να υποχωρούν με την ηλικία. Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός είναι που θα αποφασίσει την επανεισαγωγή συγκεκριμένων τροφών στο διαιτολόγιο του παιδιού.

Τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη δεν μπορούν να πιουν γάλα
Οι πάσχοντες από δυσανεξία στη λακτόζη δεν είναι ανάγκη να σταματήσουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Απλώς θα πρέπει να ξέρουν να διαχειρίζονται το πρόβλημά τους. Στην πραγματικότητα, το 80% των ατόμων με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να καταναλώσουν ένα ποτήρι γάλα, χωρίς καμία ενόχληση.

Άλλοι τρόποι κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων περιλαμβάνουν την κατανάλωση μικρών ποσοτήτων γαλακτοκομικών σε τακτά διαστήματα, την κατανάλωση γάλακτος μαζί με το φαγητό, την κατανάλωση γιαουρτιού ή τυριού προς αντικατάσταση του γάλακτος. Οι πάσχοντες από δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν, επίσης, να καταναλώσουν γάλα χωρίς λακτόζη, γάλα σόγιας ή να πάρουν δισκία λακτάσης.

Το «Σύνδρομο του Κινεζικού Εστιατορίου» είναι ένας μύθος
Το γλουταμινικό νάτριο έχει κατηγορηθεί για το «σύνδρομο του κινεζικού εστιατορίου», επειδή η πρώτη ανέκδοτη αναφορά έγινε μετά από την κατανάλωση ενός κινεζικού γεύματος και επειδή το γλουταμινικό νάτριο χρησιμοποιείται ευρέως στην ασιατική κουζίνα.

Τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν περιελάμβαναν αίσθημα καψίματος κατά μήκος του πίσω μέρους του λαιμού, σφίξιμο στο στήθος, ναυτία και ιδρώτα. Ωστόσο, μια διπλά τυφλή ελεγχόμενη μελέτη σε άτομα που υποστήριζαν ότι πάσχουν από το «σύνδρομο» δεν επιβεβαίωσε ότι το γλουταμινικό νάτριο ήταν ο αιτιολογικός παράγοντας.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι αντιδράσεις αλλεργικού τύπου μετά από κατανάλωση ασιατικών γευμάτων οφείλονται συχνότερα σε άλλα συστατικά, όπως οι γαρίδες, τα φιστίκια, τα καρυκεύματα και τα βότανα. Το γλουταμινικό μονονάτριο χρησιμοποιείται, εκτός από την κινεζική κουζίνα, στα πατατάκια, στα κρέατα και στα πουλερικά των εστιατορίων.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...