Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Αυτόματη ρύθμιση για πέντε φόρους


"Καυτός" αναμένεται να είναι ο Ιούλιος για 5 εκατομμύρια φορολογουμένους καθώς μέχρι και την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα θα πρέπει να πληρώσουν έως και 5 διαφορετικούς φόρους για τα εισοδήματα, τα αυτοκίνητα και τα ακίνητά τους.

Οι φορολογικές υποχρεώσεις θα πέσουν μαζεμένες για τα νοικοκυριά καθώς καλούνται να εξοφλήσουν μέχρι τις 31 Ιουλίου την πρώτη δόση του φόρου που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων αλλά και του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων που επιβάλλεται για πρώτη φορά σε όλα τα ακίνητα.

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα από το Έθνος:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έκαψαν ζωντανό τον διάσημο «Greek Kamaki»


Ο Μπρούνο από τη Ρόδο, το διάσημο «Greek Kamaki» του 70’ και του 80’ βρήκε τραγικό θάνατο μέσα στο ίδιο του το σπίτι.

Έκαψαν ζωντανό τον «Μπρούνο». Η εμβληματικότερη cult φυσιογνωμία των δεκαετιών του 70’ και του 80’ , ο άνθρωπος που αντιπροσώπευε όσο κανείς άλλος τον όρο «ελληνικό καμάκι», φαίνεται να έπεσε θύμα άγριας δολοφονικής επίθεσης μέσα στο φτωχικό του σπίτι όπου έμενε στη Ρόδο.



Ο τρόπος ζωής του τον έκανε πρωταγωνιστή του ντοκιμαντέρ «Οι κολοσσοί του έρωτα» («Colossi of love»), που προβλήθηκε πριν από δύο χρόνια στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

«Έχω βρεθεί με 4.500 γυναίκες. Έκανα τα πρώτα μου βήματα το 67’-68’ στη Ρόδο. Έχω κάνει και μαθήματα σεξ. Άρωμα, ντύσιμο και ευγένεια ήταν το μυστικό. Έλεγα ωραία ψέματα για να τις αποκτήσω. Προσφέρω έργω, κάνω τις γυναίκες ευτυχισμένες», έλεγε ο 64χρονος Ηλίας Φανούρης, αποκαλύπτοντας ζωντανά τα μυστικά του κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ. Ο «ειδικός του έρωτα», αποτελούσε ένα μεγάλο κομμάτι της τουριστικής ιστορίας του νησιού και όχι μόνο.

Λίγο μετά τη μια τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής, ξέσπασε πυρκαγιά σε σπίτι στην οδό Πεισάνδου στον Αγ. Φανούριο Ρόδου. Μετά την κατάσβεση, οι πυροσβέστες εντόπισαν απανθρακωμένο άνδρα στο εσωτερικό του. Τα στελέχη του Ανακριτικού Τμήματος του Πυροσβεστικού Σώματος εντόπισαν ευρήματα που έδειχναν ότι δεν ήταν μια «τυχαία» φωτιά και ενημέρωσαν σχετικά τον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος ανέθεσε την υπόθεση σε αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου.

Ο 64χρονος, όπως επισημαίνουν αστυνομικές πηγές, είχε επαφές με άτομα που εκδίδονται έναντι αμοιβής στη συνοικία του Αγίου Φανουρίου, ενώ περίοικοι κατέθεσαν ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε συνομιλίες και ομηρικούς καβγάδες με κάποιο άγνωστο πρόσωπο μέσω skype.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βild: O Σουμάχερ ζυγίζει 55 κιλά


Ο Μίχαελ Σουμάχερ εξέπληξε ευχάριστα με την αφύπνισή του, τους θαυμαστές του σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο, αλλά έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του να διανύσει για να φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο.



Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Bild, ο Γερμανός παγκόσμιος πρωταθλητής ζυγίζει μόλις 55 κιλά. Αυτό σημαίνει ότι έχει χάσει 20 κιλά, κάτι βέβαια που είναι απόλυτα φυσιολογικό μετά από παραμονή έξι μηνών στην εντατική. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο «Σούμι» ανταποκρίνεται στο περιβάλλον και επικοινωνεί με τα μάτια κυρίως με την σύζυγο του, την Κορίνα.

Ο Σουμάχερ βρίσκεται από χθες στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λωζάννης και συνεχίζει την αποθεραπεία του.




Διαβάστε περισσότερα...

Δυσεύρετοι οι εργαζόμενοι με προσόντα


Δυσκολία αντιμετωπίζει το 42% των εργοδοτών στην Ελλάδα να βρει υποψηφίους με τα απαιτούμενα προσόντα για τη σωστή λειτουργία των επιχειρήσεών τους, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας της ManpowerGroup για το 2014.

Το συγκεκριμένο ποσοστό –αυξημένο κατά 4 μονάδες σε σχέση με πέρυσι και 6 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο- καταδεικνύει, σύμφωνα με την Manpower, το σημαντικό έλλειμμα απαιτούμενης εμπειρίας (42%), τεχνικών δεξιοτήτων (hard skills) (29%), επαγγελματικών δεξιοτήτων (soft skills) (19%) και διαθέσιμων υποψηφίων (18%) που χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά εργασίας, σύμφωνα με τις απόψεις των ίδιων των εργοδοτών.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το α΄τρίμηνο του 2014, για ένατη συνεχόμενη χρονιά, σε 42 χώρες από όλο τον κόσμο, σε περισσότερους από 37.000 εργοδότες. Η Ελλάδα συμμετείχε στην έρευνα για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, με αντιπροσωπευτικό δείγμα 750 εργοδοτών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό των εργοδοτών που δυσκολεύεται να βρει υποψηφίους με τα απαιτούμενα προσόντα για τη σωστή λειτουργία των επιχειρήσεών τους ανέρχεται σε 36%, αυξημένο κατά 1 μονάδα από πέρυσι και στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά χρόνων.

Τη μεγαλύτερη δυσκολία για την εύρεση κατάλληλων ατόμων αντιμετωπίζουν οι εργοδότες στην Ιαπωνία (81%), το Περού (67%), την Ινδία (64%), την Αργεντινή (63%) και τη Βραζιλία (63%). Το ζήτημα της έλλειψης ταλέντου δείχνει να προβληματίζει ελάχιστα τους Ιρλανδούς (2%), Ισπανούς (3%) και Ολλανδούς (5%) εργοδότες.

Στην Ελλάδα, για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, οι εργοδότες αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στην κάλυψη θέσεων επαγγελματιών πωλητών, με δεύτερη σε δυσκολία κάλυψης ειδικότητα αυτή των υψηλόβαθμων στελεχών, η οποία παραμένει στην ίδια θέση της κατάταξης με πέρυσι. Την τρίτη θέση εφέτος κατέχουν οι εξειδικευμένοι τεχνίτες, οι οποίοι πέρυσι βρίσκονταν στην πέμπτη θέση. Εκτός Top-10 για το 2014 μένει το προσωπικό εξυπηρέτησης και υποστήριξης πελατών, το οποίο πέρυσι καταλάμβανε την τέταρτη θέση, όπως και το προσωπικό ΙΤ, το οποίο βρισκόταν στο Νο 7. Οι δύο νέες είσοδοι στη λίστα είναι οι εργάτες και οι χειριστές μηχανημάτων, στις θέσεις 8 και 9, αντίστοιχα.

Στο Νο 1 και Νο 2 της παγκόσμιας κατάταξης με τις θέσεις που οι εργοδότες δυσκολεύονται περισσότερο να καλύψουν παραμένουν για τρίτη συνεχή χρονιά οι εξειδικευμένοι τεχνίτες και οι πτυχιούχοι μηχανικοί. Την τρίτη θέση της εφετινής κατάταξης καταλαμβάνει η ειδικότητα των τεχνικών, που πέρυσι βρισκόταν στο Νο 4. Οι επαγγελματίες πωλητές παραμένουν δυσεύρετοι, παρά το γεγονός ότι από το Νο 3 που βρίσκονταν πέρυσι εφέτος καταλαμβάνουν το Νο 4. Παρά τη συγκεκριμένη μείωση, η έλλειψη ταλέντου στον τομέα των πωλήσεων δείχνει να διευρύνεται, καθώς στο Νο 7 του εφετινού top-10 συναντάμε τους διευθυντές πωλήσεων, μία ειδικότητα που πέρυσι βρισκόταν στο Νο 12. Μία ακόμη αξιοσημείωτη αλλαγή είναι η απουσία από την εφετινή παγκόσμια κατάταξη των εργατών, θέση που σταδιακά τα τελευταία τρία χρόνια έχανε έδαφος.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, δύο στους τρεις (66%) Έλληνες εργοδότες εκτιμούν ότι οι θέσεις απασχόλησης που παραμένουν κενές, λόγω δυσκολίας εύρεσης κατάλληλων εργαζόμενων, έχουν από μέτρια έως υψηλή επίπτωση στην ικανότητα της επιχείρησης να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πελατών της. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πέρυσι.

Παγκοσμίως, το ποσοστό των εργοδοτών που θεωρούν ότι οι κενές θέσεις έχουν μέτρια έως υψηλή επίπτωση στην επιχειρηματική τους λειτουργία διαμορφώνεται στο 54%, αμετάβλητο σε σχέση με πέρυσι.


Πηγή: http://www.enΤikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ολόκληρο το σχέδιο για τα δάνεια


Τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίζουν στο μέλλον οι τράπεζες τις επιπτώσεις από τις καθυστερήσεις πληρωμών και την υπερχρέωση φυσικών και νομικών προσώπων, ορίζει απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας που δημοσιεύθηκε σήμερα στο ΦΕΚ (αριθμός φύλλου 1582).

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδας, θέτει το «Πλαίσιο εποπτικών υποχρεώσεων για τη διαχείριση των ανοιγμάτων σε καθυστέρηση και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων» μέσω του οποίου παρουσιάζονται οι πιο συνηθισμένοι, στη διεθνή πρακτική, τύποι ρυθμίσεων για διευθέτηση της υπερχρέωσης.

Μεταξύ αυτών είναι η μερική διαγραφή χρεών, η παροχή πρόσθετης εξασφάλισης από τον δανειολήπτη, η πώληση και ενοικίαση του ακινήτου η οποία μπορεί να συνοδεύεται με παραχώρηση του δικαιώματος διαμονής στο ακίνητο έναντι μισθώματος (συνήθως για μια ελάχιστη περίοδο τριών ετών).

Επίσης στις ρυθμίσεις είναι η μεταβίβαση/ πώληση του δανείου/αναπροσαρμοσμένο υπόλοιπο, σε άλλο ίδρυμα, πιστωτή ή χρηματοδοτικό σχήμα, η ανταλλαγή με στεγαστικό δάνειο μικρότερης αξίας αλλά και η ρευστοποίηση εξασφαλίσεων.

Για τις επιχειρήσεις, μεταξύ των ενδεικτικών ρυθμίσεων που παρουσιάζονται είναι η λειτουργική αναδιάρθρωση με αλλαγή της διοίκησης της επιχείρησης όταν οι πιστώτρια/ες τράπεζες θεωρούν την επιχείρηση βιώσιμη υπό προϋποθέσεις, αλλά η υφιστάμενη διοίκηση δεν συνεργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά και οι ανταλλαγές χρέους με μετοχικό κεφάλαιο.

Η εν λόγω Πράξη τίθεται σε εφαρμογή από την 31η Δεκεμβρίου του 2014, κατ' εξαίρεση πάντως οι απαιτήσεις που αφορούν τη σύσταση από τα Πιστωτικά Ιδρύματα του Διοικητικού Οργάνου για την παρακολούθηση των καθυστερήσεων (ΔΟΚ) και την καταγραφή της στρατηγικής διαχείρισης των ανοιγμάτων σε καθυστέρηση και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΣΔΚ) θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί μέχρι 30 Ιουνίου 2014. Επίσης μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η αναβάθμιση των συστημάτων και η ολοκλήρωση των λειτουργικών απαιτήσεων (σχεδιασμός τύπων ρύθμισης, σχεδιασμός μεθοδολογιών αξιολόγησης, κλπ).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βορίδης: Επαγγελματική κατάρτιση για 1.200 ανέργους


Σε πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης 1.200 ανέργων προχωρά από την 1η Ιουλίου το υπουργείο Υγείας.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Μ. Βορίδης, πρόκειται για πρόγραμμα που θα διαρκέσει πάνω από 1.000 ώρες και έχει ως στόχο τη θεωρητική και επαγγελματική πρακτική άσκηση για νέους διοικητικούς υπαλλήλους, νοσηλεύτριες και νοσηλευτές, μαίες, βοηθούς ακτινολόγων, επισκέπτες υγείας και πολλές άλλες ειδικότητες.

Οι υπό κατάρτιση άνεργοι θα αμείβονται, ενώ το πρόγραμμα, που υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, θα κοστίσει 14,4 εκατ. ευρώ.

Σύντομα, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, θα ανακοινωθεί και το συνολικό πρόγραμμα προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτών, ενώ τόνισε ότι είναι υπέρμαχος της αξιολόγησης όλων.

Διαβάστε περισσότερα...

ΑΣΕΠ: Παράταση της προθεσμίας στην προκήρυξη για Τελωνειακούς


Στην παράταση της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής των υποψηφίων στην Προκήρυξη 2Κ/2014 του ΑΣΕΠ, για την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 149 θέσεων τακτικού προσωπικού (Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) του κλάδου Τελωνειακών στο υπουργείο Οικονομικών, ανακοίνωσε το ΑΣΕΠ σήμερα.

Η προθεσμία παρατείνεται μέχρι τις 18 Ιουνίου, Τετάρτη και ώρα 20:00, λόγω τεχνικών προβλημάτων, όπως αναφέρει η Αρχή.

Το ΑΣΕΠ επισημαίνει, ότι οι υποψήφιοι για την πλήρωση θέσεων των κατηγοριών Π.Ε., Τ.Ε. και Δ.Ε. πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στο, αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού του τόπου (www.asep.gr, «Online Υπηρεσίες»).

Η συμμετοχή στην συγκεκριμένη διαδικασία ολοκληρώνεται με την αποστολή της υπογεγραμμένης εκτυπωμένης μορφής της ηλεκτρονικής αίτησης των υποψηφίων, με τα απαιτούμενα, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά, στο ΑΣΕΠ, μέχρι και την 23η Ιουνίου 2014, ημέρα Δευτέρα, ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στη διεύθυνση:

Α.Σ.Ε.Π.
Αίτηση για την Προκήρυξη 2Κ/2014
Κατηγορία: Π.Ε. ή Τ.Ε. ή Δ.Ε.
Τ.Θ. 14.308
Αθήνα Τ.Κ. 115.10


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δημόσιο: Ξεκινά ο επανέλεγχος των συμβάσεων που μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου


Ξεκινά η συλλογή και καταγραφή του συνόλου των περιπτώσεων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή έργου που μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου, στο Δημόσιο, με εγκύκλιο που απέστειλε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, προς όλες τις διευθύνσεις διοικητικού.

Στη συνέχεια, εντός δέκα ημερών, οι αρμόδιες διευθύνσεις οφείλουν να αποστείλουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία στο υπουργείο, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία επανέλεγχου των μετατροπών από το ΑΣΕΠ, σύμφωνα με το άρθρο 42 του Ν. 4250/2014.

Συγκεκριμένα, οι διευθύνσεις Διοικητικού ή άλλες αρμόδιες οργανικές μονάδες, οφείλουν να συμπληρώσουν και να αποστείλουν - βάσει σχετικού υποδείγματος:

- Τα ατομικά στοιχεία των υπαλλήλων, την κατηγορία και την ειδικότητα, στην οποία κατετάγησαν κατά τον χρόνο μετατροπής της σύμβασης σε αορίστου χρόνου.
- Την υπηρεσία, στην οποία σήμερα υπηρετούν.
- Τις διατάξεις, βάσει των οποίων έγινε η μετατροπή της σύμβασης σε αορίστου χρόνου
- Την ακριβή ημερομηνία μετατροπής της σύμβασης.
- Τον φορέα, στον οποίο πραγματοποιήθηκε η μετατροπή της σύμβασης, στην περίπτωση που αυτός είναι διαφορετικός από τον φορέα, στον οποίο ο υπάλληλος υπηρετεί.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κρίσιμη μάχη δίνει ο 50χρονος ναύτης


Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στη Μονάδα Εγκαυμάτων του νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, ο 50χρονος ναύτης, ο οποίος τραυματίστηκε μετά από έκρηξη που σημειώθηκε σε αντιρρυπαντικό σκάφος, όπου εργαζόταν, στο Θερμαϊκό.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο 50χρονος καθάριζε εκείνη την ώρα το αντλιοστάσιο του σκάφους. Από την έκρηξη και την μικρής έκτασης πυρκαγιά που ακολούθησε υπέστη εγκαύματα σχεδόν σε όλο του το σώμα, με συνέπεια να διακομιστεί αρχικά στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο, όπου, όμως, οι γιατροί έκριναν ότι η κατάστασή του είναι ιδιαίτερα σοβαρή. Ακολούθως διακομίστηκε στο «Παπανικολάου», όπου και νοσηλεύεται.

Η Λιμενική Αστυνομία απαγόρευσε τον απόπλου του πλωτού διαχωριστήρα από το λιμάνι της πόλης, ενώ ξεκίνησε έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος, την οποία θα διενεργήσει ειδικός επιθεωρητής.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αερογέφυρες ζωής για τρία παιδιά κι έναν 69χρονο


Δύο ελικόπτερα και ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας εκλήθησαν τις τελευταίες 24 ώρες από το ΕΚΑΒ για να μεταφέρουν τρία παιδιά και έναν 69χρονο που έχρηζαν νοσοκομειακής περίθαλψης.

Χθες το βράδυ αεροσκάφος C-130 μετέφερε από την Κω στο Ηράκλειο 4χρονο αγόρι από τη Γερμανία με διάγνωση νόσο Leigh.

Σήμερα το απόγευμα ελικόπτερο Α-109 μετέφερε από τη Νάξο στο στρατόπεδο Σακέτα, στην Αθήνα, 4χρονη με αδυναμία βαδίσματος.

Επίσης, αργά το απόγευμα, ελικόπτερο Σούπερ Πούμα προσγειώθηκε στο Ηράκλειο μεταφέροντας από τη Ρόδο ένα αγοράκι μόλις 2 ωρών σε θερμοκοιτίδα που γεννήθηκε πρόωρα και έναν 69χρονο με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Τα παιδιά και ο 69χρονος μεταφέρθηκαν στη συνέχεια σε νοσοκομεία με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΣτΕ: Από την πρώτη ημέρα της προσφυγής ο τόκος επιστροφής φόρου


Η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας, με τις υπ΄ αριθμ. 2190 και 2191/2014 αποφάσεις της, έκρινε ότι, κατά την επιστροφή άμεσων ή έμμεσων φόρων, τελών και προστίμων από το ελληνικό δημόσιο προς φορολογούμενο, ο τόκος υπολογίζεται από την ημέρα κατάθεσης της σχετικής προσφυγής στα δικαστήρια και όχι έξι μήνες μετά την κοινοποίηση της τελεσίδικης δικαστικής απόφασης που δικαιώνει τον πολίτη στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η σχετική πρόβλεψη των νόμων 1473/1984 και 2120/1993 που καθορίζει το χρόνο τοκοφορίας (6%) της επιστροφής του φόρου που καταβλήθηκε αχρεωστήτως (χωρίς να πρέπει) από τον φορολογούμενο στην Δ.Ο.Υ.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν αντισυνταγματική και αντίθετη στην ΕΣΔΑ τη νομοθετική διάταξη που προβλέπει ότι όταν υπάρχει επιστροφή φόρων, δασμών, κ.λπ. μετά από δικαστική απόφαση που δικαιώνει φορολογούμενο, η τοκοφορία αρχίζει «μετά την πάροδο εξαμήνου από την πρώτη του μήνα του επομένου της κοινοποιήσεως στη φορολογική αρχή της δικαστικής αποφάσεως».

Κρίθηκε αντισυνταγματική καθώς ο προβλεπόμενος χρόνος της τοκοφορίας «έχει ως συνέπεια τη μη προσήκουσα αποκατάσταση της περιουσιακής ζημίας του αχρεωστήτως καταβαλόντος τον φόρο» (σ.σ.: φορολογούμενο).

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ υπογραμμίζει ότι η υποχρέωση καταβολής τόκων, «που εξ ορισμού έχουν ως σκοπό την αποκατάσταση της ζημιάς από στέρηση περιουσιακών στοιχείων, περιορίζεται στο χρονικό διάστημα μετά την πάροδο εξαμήνου από την πρώτη του μήνα επομένου της κοινοποίησεως στη φορολογική αρχή της αποφάσεως του αρμοδίου δικαστηρίου».

Η εν λόγω ρύθμιση κατά την Ολομέλεια «είναι ασύμβατη τόσο με το άρθρο 4 παράγραφος 5 του Συντάγματος περί ισότητας των πολιτών ενώπιον των δημοσίων βαρών, όσο και με το άρθρο 17 παράγραφος 1 του Συντάγματος και το άρθρο 1 του πρώτου πρόσθετου πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ περί προστασίας της ιδιοκτησίας».

Επίσης, η Ολομέλεια έκρινε συνταγματική τη σχετική νομοθετική ρύθμιση (νόμοι 1473/1984 και 2120/1993) που προβλέπει ότι κατά την επιστροφή φόρων και δασμών «αχρεοστήτως καταβληθέντων» η καταβολή των τόκων πρέπει να είναι με το επιτόκιο που ισχύει για «τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου τρίμηνης διάρκειας», δηλαδή, 6%.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υποθαλάσσιος ημιμαραθώνιος για τα 20 χρόνια της σήραγγας της Μάγχης


Πενήντα περίπου εργαζόμενοι στο Eurotunnel από τη Γαλλία και τη Βρετανία γιόρτασαν σήμερα τη συμπλήρωση 20 χρόνων λειτουργίας της σήραγγας της Μάγχης και συμμετείχαν σε έναν ημιμαραθώνιο σε βάθος 100 μέτρων κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Κατά τη διάρκεια αυτού του αγώνα, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στα χρονικά στην υποθαλάσσια σήραγγα που είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, 52 δρομείς, περιλαμβανομένων 35 Γάλλων και 17 Βρετανών εργαζομένων, έτρεξαν μέσα στο τμήμα της σήραγγας που χρησιμοποιείται για τα έργα συντήρησης.

Οι δυο ομάδες συναντήθηκαν μεταξύ τους στη «μέση» της σήραγγας μήκους 50 χιλιομέτρων και έπειτα κάθε ομάδα πήρε το δρόμο της επιστροφής: οι Βρετανοί με προορισμό το Φόλκεστοουν και οι Γάλλοι το Κοκέλ.

Περίπου 30 υπάλληλοι υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα τους Γάλλους δρομείς, οι οποίοι έτρεξαν 27,5 χιλιόμετρα, 25 εκ των οποίων μέσα στο τούνελ. Όλη την ημέρα, οι εργαζόμενοι είχαν επίσης προσκληθεί να τρέξουν ένα ή περισσότερους γύρους σε μια ειδική διαδρομή ενός χιλιομέτρου, τον «αγώνα αλληλεγγύης», μια συμβολική ενέργεια για να συγκεντρώσουν χρήματα που θα δοθούν ως δωρεά στον Ερυθρό Σταυρό.

«Αυτή ίσως είναι η πρώτη φορά στην ζωή μου που θα τρέξω στη σήραγγα της Μάγχης, είναι τέλεια. Είμαστε μια ομάδα, διότι το να τρέξω ολομόναχος στο τούνελ, όχι» (δεν θα το κάνω), δήλωσε ο Τόνι, που συμμετείχε στον αγώνα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συσκευή-τομή για τον «παιδικό» διαβήτη


Επιτυχία σημείωσαν οι δοκιμές της φορητής συσκευής βιονικού (τεχνητού) παγκρέατος που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο δύο πενθήμερων κλινικών δοκιμών, μίας σε ενηλίκους και μίας σε εφήβους.

Η συσκευή, που συνδέεται με ένα «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο, ρυθμίζει αυτόματα το σάκχαρο στο αίμα των ασθενών με διαβήτη τύπου 1 («παιδικό» διαβήτη) και υπόσχεται να αντικαταστήσει τις ενέσεις και τις αντλίες ινσουλίνης, καθώς και τα συχνά τρυπήματα στα δάχτυλα για έλεγχο του αίματος.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή ιατρικής Στίβεν Ράσελ και τον αναπληρωτή καθηγητή βιοιατρικής τεχνολογίας Εντ Νταμιάνο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine", σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το "New Scientist", δήλωσαν ότι, όπως αποδείχτηκε, ο έλεγχος του σακχάρου μπορεί να βελτιωθεί δραστικά χάρη στη νέα συσκευή.

Ο διαβήτης τύπου 1 αφορά περίπου το 5% των διαβητικών (οι περισσότεροι έχουν τύπου 2). Θεραπεία δεν υπάρχει, παρά μόνο έλεγχος του σακχάρου μέσω χορήγησης ινσουλίνης. Τα συμπτώματα της πάθησης περιλαμβάνουν συχνοουρία, υπερβολική δίψα και απώλεια βάρους. Η συχνότητα της νόσου έχει αυξηθεί μετά τα μέσα του 20ού αιώνα.

Μέχρι σήμερα οι διαβητικοί τύπου 1, των οποίων το πάγκρεας δυσλειτουργεί και δεν παράγει την αναγκαία ορμόνη ινσουλίνη, εμφανίζουν επικίνδυνες αυξομειώσεις στο επίπεδο του σακχάρου, το οποίο είτε πέφτει πολύ χαμηλά (υπογλυκαιμία), είτε ανεβαίνει πολύ ψηλά (υπεργλυκαιμία). Γι' αυτό, αρκετές φορές μέσα στη μέρα, πρέπει να «τσεκάρουν» το σάκχαρό τους τρυπώντας το δάχτυλό τους, καθώς επίσης να λαμβάνουν έξτρα ινσουλίνη είτε μέσω ένεσης, είτε μέσω αντλίας.

Όπως ένας θερμοστάτης ελέγχει συνεχώς τη θερμοκρασία ενός χώρου, έτσι το φυσιολογικό πάγκρεας ελέγχει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και αναπροσαρμόζει τις ορμόνες που την ελέγχουν. Οι διαβητικοί τύπου 1 είναι υποχρεωμένοι σήμερα να χρησιμοποιούν ένα είδος χειροκίνητου «θερμοστάτη», μια αντλία με την οποία ρυθμίζουν την ινσουλίνη και το σάκχαρό τους.

Το βιονικό πάγκρεας ουσιαστικά είναι ένας αυτόματος «θερμοστάτης», που παίρνει μόνος του αποφάσεις σχετικά με την κατάλληλη δοσολογία χορήγησης των ορμονών και κάνει καλύτερα τη δουλειά από τη χειροκίνητη αντλία. Το βιονικό πάγκρεας πετυχαίνει να διατηρεί τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα στη φυσιολογική γκάμα, με πολύ λιγότερες επικίνδυνες αυξομειώσεις.

Η συσκευή χρησιμοποιεί έναν μικροσκοπικό ηλεκτρονικό αισθητήρα (μετρητή γλυκόζης), τοποθετημένο στη μύτη μιας πολύ λεπτής βελόνας, που έχει εισαχθεί κάτω από το δέρμα. Ο αισθητήρας καταγράφει συνεχώς σε πραγματικό χρόνο το επίπεδο του σακχάρου και κάθε πέντε λεπτά μεταφέρει τα στοιχεία στο λογισμικό ενός συνδεμένου 'έξυπνου' κινητού τηλεφώνου. Αυτό δίνει εντολή σε δύο συνδεδεμένες αυτόματες αντλίες, να χορηγήσουν -ανάλογα με το τι χρειάζεται - ινσουλίνη ή την αντίθετη ορμόνη, το γλυκογόνο (ενώ η μη αυτοματοποιημένη αντλία χορηγεί μόνο ινσουλίνη). Ο ασθενής συνεισφέρει, μέσω μιας εφαρμογής στο «έξυπνο» κινητό του, εισάγοντας στοιχεία, λίγο πριν φάει, για την ποσότητα των υδατανθράκων που θα καταναλώσει.

Στο πλαίσιο των νέων κλινικών δοκιμών (είχαν προηγηθεί δοκιμές μόνο εντός νοσοκομείου), 20 εθελοντές ενήλικοι διαβητικοί και 32 έφηβοι 12 έως 18 ετών φορούσαν τη συσκευή του τεχνητού παγκρέατος επί πέντε μέρες, κυκλοφορώντας κανονικά στο σπίτι και στην πόλη τους, χωρίς περιορισμούς στις δραστηριότητές τους. Το βιονικό πάγκρεας πέτυχε σε αυτό το διάστημα να μειώσει τη γλυκόζη του αίματος σε επίπεδα που μειώνουν δραματικά τον κίνδυνο επιπλοκών λόγω του διαβήτη.

«Αυτό ήταν τρομερά δύσκολο με την έως τώρα τεχνολογία κι έτσι οι περισσότεροι άνθρωποι με διαβήτη δεν μπορούσαν να το πετύχουν», δήλωσε ο Ράσελ.

Χάρη στο αυτόματο βιονικό πάγκρεας, οι ασθενείς πέτυχαν υπερδιπλάσια μείωση (σε σχέση με τη συμβατική χειροκίνητη αντλία ινσουλίνης) στη διάρκεια της υπογλυκαιμίας στον οργανισμό τους και χρειάστηκαν σχεδόν 40% λιγότερες διορθωτικές παρεμβάσεις για χορήγηση έξτρα ινσουλίνης, ιδίως τα βράδια. Έτσι, δεν χρειάζεται πια κανείς να ανησυχεί τόσο ότι το σάκχαρό του θα πέσει ανησυχητικά χαμηλά ενόσω κοιμάται. Για τους εφήβους η βελτίωση στη μείωση της υπογλυκαιμίας ήταν ακόμη μεγαλύτερη από ό,τι στους ενηκλίκους.

Όπως είπε ο Νταμιάνο, «η ανακάλυψη μιας θεραπείας παραμένει πάντα ο τελικός στόχος, όμως καθώς αυτός μάς διαφεύγει ακόμη, μια πραγματικά αυτοματοποιημένη τεχνολογία, που είναι σε θέση με συνέπεια να κρατήσει τους ανθρώπους υγιείς και ασφαλείς από το πρόβλημα της υπογλυκαιμίας, θα αφαιρέσει ένα τεράστιο συναισθηματικό και πρακτικό βάρος από τους ώμους των διαβητικών τύπου 1, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών».

Οι αμερικανοί ερευνητές σχεδιάζουν άμεσα ακόμη μεγαλύτερες δοκιμές (με χρηματοδότηση από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ) για να επιβεβαιώσουν την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της συσκευής. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι σε λίγα χρόνια το τεχνητό πάγκρεας θα πάρει τη σχετική έγκριση από την αρμόδια εποπτική Αρχή (FDA), βοηθώντας πλέον την καθημερινή ζωή πολλών χιλιάδων ασθενών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το όραμα της ηλεκτρονικής ψήφου πίσω στο 1945


Τι είχε γράψει ένα αμερικανικό περιοδικό 69 χρόνια πριν
.
«Κάποια μέρα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ίσως εκλέγεται με ηλεκτρονικό τρόπο».

Αν η φράση αυτή είχε ειπωθεί από κάποιον ή είχε γραφτεί σε κάποια είδηση στις μέρες μας δε θα ακουγόταν καθόλου «εκτός τόπου και χρόνου».

Κι όμως η «πρόβλεψη» αυτή προέρχεται από ένα άρθρο περιοδικού από το 1945.

Εξήντα εννιά λοιπόν χρόνια πριν, το τεύχος Μαρτίου του περιοδικού Radio-Craft εκείνης της χρονιάς, σε ένα άρθρο με τίτλο «Votes by Radio: An Electronic Machine for Opinion Polls?» φανταζόταν ένα κόσμο, όπου οι άνθρωποι θα ήταν σε θέση να ψηφίζουν για τα πάντα μέσα από το πάτημα ενός κουμπιού: με ασφάλεια, μυστικότητα και φυσικά… από την άνεση του σπιτιού τους!



Ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Alfred N. Goldsmith είχε επινοήσει ένα σύστημα, το οποίο θα έστελνε ραδιοσήματα σε ένα κεντρικό σύστημα-δέκτη, το οποίο θα μετρούσε τα αποτελέσματα.

Το περιοδικό μάλιστα συμπεριέλαβε και εικονογραφήσεις, που απεικόνιζαν πώς θα έμοιαζε αυτή η οικιακή μηχανή ψηφοφορίας και ο κεντρικός σταθμός-υπολογιστής, που θα συγκέντρωνε τα αποτελέσματα αυτής.

Σήμερα, στην εποχή των «έξυπνων» συσκευών, των smartphones και των tablets φαντάζει τεράστιο, όμως… τρία χρόνια μετά οι υπολογιστές έμοιαζαν κάπως έτσι:



Σύμφωνα με το σύστημα ψηφοφορίας του Goldsmith, όπως αναφέρει ο Matt Novak σε άρθρο του στην ιστοσελίδα paleofuture.gizmodo.com, οι ερωτήσεις θα αποστέλλονταν μέσω τακτικών ραδιοφωνικών μεταδόσεων και σε προκαθορισμένο χρόνο.

Στη συνέχεια οι άνθρωποι θα είχαν κάποιο χρόνο για να απαντήσουν μέσω του πίνακα ελέγχου στο μηχάνημα ψηφοφορίας, που θα είχαν στο σπίτι τους.

Όλες οι ερωτήσεις θα έπρεπε να είναι φτιαγμένες με τέτοιο τρόπο που να μπορούν να απαντηθούν με ένα «ναι» ή «όχι». Θα μπορούσαν, ακόμη, να υπάρχουν διαβαθμίσεις όπως «πολύ καλό» ή «πολύ κακό», όμως σε περιορισμένο βαθμό.

Αυτό που το περιοδικό έβλεπε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα ενός τέτοιου συστήματος, ήταν ότι ελάχιστοι άνθρωποι θα μπορούσαν να αποκτήσουν μία τέτοια μηχανή ψηφοφορίας.

Δε θα ήταν καθόλου πρακτικό να έχει ο καθένας το δικό του τερματικό στο σπίτι. Επομένως –όπως συμπέραινε ο αρθρογράφος της εποχής- «ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του αμερικανικού πληθυσμού με δικαίωμα ψήφου θα έπρεπε να καθορίζεται: από όλα τα πολιτικά κόμματα, πλούσιους και φτωχούς, νέους και γέρους, αγρότες και αστούς, όλων των θρησκευτικών πεποιθήσεων».

Αρχικά, φαντάζει κάπως περίεργο ότι υποθέτουν πως ένα μικρό, αλλά αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού, θα μπορούσε να επιλεγεί και μόνο από όσους θα είχαν το δικαίωμα ψήφου.

Αν όμως το καλοσκεφτεί κανείς –σημειώνει ο αρθρογράφος- αυτό το σύστημα δεν απέχει και πολύ από την τρέχουσα αντιπροσωπευτική δημοκρατία της Αμερικής.

Μια μικρή πλειοψηφία πολιτών εκλέγει τους αντιπροσώπους της, ακόμη και στις μεγάλες εκλογικές αναμετρήσεις.
Το 2012 στις κάλπες προσήλθε μόλις το 57,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ενώ ακόμη λιγότεροι ψήφισαν στις ενδιάμεσες και τοπικές εκλογές.

Στις μέρες μας ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε δοκιμάσει ένα τέτοιο σύστημα άμεσης δημοκρατίας μέσω του διαθέσιμου παγκόσμιου δικτύου ηλεκτρονικών υπολογιστών, κάτι τέτοιο δε φαίνεται καν να πλησιάζει την πραγματικότητά μας.

Ίσως όμως αυτό να είναι τελικά υπέρ μας: ας μην ξεχνάμε τα πρόσφατα σκάνδαλα με τις διαδικτυακές υποκλοπές και διαρροές κι ας θυμόμαστε ότι με τους υπολογιστές δεν είμαστε ποτέ απόλυτα καλυμμένοι και ασφαλείς.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι δεξαμενές για τις 6.800 απολύσεις


Μέσα στους επόμενους έξι μήνες θα πρέπει να απολυθούν από το δημόσιο περίπου 6.800 εργαζόμενοι, σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα.

Μέχρι στιγμής, έχουν χάσει την δουλειά τους περίπου 8.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ η τρόικα πιέζει και για νέες απολύσεις για το 2015, κάτι που έχει απορρίψει από την πρώτη στιγμή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οι δεξαμενές για τις απολύσεις στο δημόσιο

- Από τον επανέλεγχο των συμβάσεων, υπολογίζονται σε περίπου 40.000, που μετατράπηκαν από ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου (νόμος Παυλόπουλου).

- «Λουκέτο» θα μπει σε δεκάδες ελλειμματικούς δημοτικούς οργανισμούς, όπως ορίζει ο Καλλικράτης.

- Από τον έλεγχο για πιθανά πλαστά έγγραφα και πιστοποιητικά κατά την πρόσληψη προσωπικού.

- Από την επιτάχυνση της απονομής πειθαρχικής Δικαιοσύνης.

- Από τον περιορισμό του προσωπικού στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, ύστερα από αξιολόγηση.

- Από τους 5.000 υπαλλήλους που έχουν τεθεί ήδη σε διαθεσιμότητα.

Το ΠΑΣΟΚ ζητά επαναδιαπραγμάτευση για τον αριθμό των απολύσεων, ωστόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος η τρόικα να ζητήσει την επιβολή νέων επιπρόσθετων μέτρων. «Θα ήμουν ο ευτυχέστερος των ανθρώπων αν σε κεντρικό επίπεδο θα μπορούσαμε να επαναδιαπραγματευτούμε το στόχο των απολύσεων. Δεν θεωρώ ότι στην παρούσα συγκυρία αυτό είναι εφικτό» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μέχρι στιγμής, έχουν απολυθεί

- 2.650 υπάλληλοι της ΕΡΤ.

- 1.500 σχολικοί φύλακες.

- 2.500 γιατροί του πρώην ΕΟΠΥΥ, που δεν αποδέχθηκαν την αποκλειστική απασχόληση.

- 1000 ή και περισσότεροι, μέσω πειθαρχικών συμβουλίων ή για λόγους υγείας.

- 230 δημοτικοί αστυνομικοί.

Στόχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπως έχει επισημάνει και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, είναι να περάσει στους ποιοτικούς στόχους και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για το Δημόσιο, προκειμένου να γίνει φιλικό και χρήσιμο στους πολίτες, όπως είναι η απλοποίηση των διαδικασιών και η μείωση της γραφειοκρατίας, καθώς και ο νέος τρόπος επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτά αλλάζουν από 1η Ιουλίου σε μισθούς και επιδόματα


Αλλαγές στους μισθούς και τα επιδόματα φέρνει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιουλίου 2014.

Το αποτέλεσμα θα είναι μια μικρή αύξηση του καθαρού μισθού για τους εργαζόμενους, ενώ το όφελος για τους εργοδότες θα είναι μεγαλύτερο αφού οι εργοδοτικές εισφορές μειώνονται περισσότερο. Επίσης καταργούνται ορισμένα επιδόματα που χρημαδοτοτούνταν με τις εισφορές των εργαζομένων.

Το μισό οικογενειακό επίδομα (τέκνων) θα πάρουν φέτος οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα από τον ΟΑΕΔ, λόγω κατάργησης των εισφορών που χρηματοδοτούσαν την παροχή αυτή από τον Ιούλιο. Το οικογενειακό επίδομα από τον ΟΑΕΔ λαμβάνουν περίπου 250.000 μισθωτοί με ασφάλιση ΙΚΑ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν προβλέπεται στη σύμβασή τους, ή δεν λαμβάνουν από την επιχείρηση που εργάζονται επίδομα τέκνων.

Το οικογενειακό επίδομα του ΟΑΕΔ

Το οικογενειακό επίδομα χορηγείται από τον ΟΑΕΔ χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, αλλά μόνο με βάση το αν ο εργαζόμενος ή η εργαζόμενη έχει ασφάλιση ΙΚΑ ώστε να έχει καταβάλλει την προβλεπόμενη εισφορά υπέρ του κλάδου οικογενειακών επιδομάτων (ΔΛΟΕΜ) του ΟΑΕΔ και φυσικά να μην παίρνει το επίδομα μέσω σύμβασης από τον εργοδότη της.

Τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΑΕΔ είναι ανεξάρτητα με τα επιδόματα παιδιών τα οποία χορηγούνται με βάση το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση (Δείτε εδώ αν δικαιούστε επίδομα παιδιών και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το θέμα)

Το οικογενειακό επίδομα χρηματοδοτείται με εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών (1% και 1% αντίστοιχα στις αποδοχές επί των οποίων διενεργούνται οι ασφαλιστικές κρατήσεις ΙΚΑ).

Οι εισφορές αυτές όπως είναι γνωστό καταργούνται από την 1η Ιουλίου του 2014 στο πλαίσιο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες.

Ενα μέρος της μείωσης θα προέλθει από την κατάργηση των εισφορών υπέρ των οικογενειακών επιδομάτων και μοιραία η χρηματοδότηση του ομώνυμου λογαριασμού (ΔΛΟΕΜ) του ΟΑΕΔ διακόπτεται από την 1η Ιουλίου. Οπότε ελλείψει χρηματοδότησης, μαζί με τις εισφορές καταργούνται και τα επιδόματα.

Ετσι το επίδομα θα δοθεί για τελευταία φορά φέτος και θα είναι μισό.

Εργαζόμενος με 2 παιδιά που πήρε πέρυσι 295,8 ευρώ ετήσιο επίδομα, φέτος θα πάρει τα μισά δηλαδή 147,9 ευρώ. Εργαζόμενος με 3 παιδιά που πήρε 665,6 ευρώ πέρυσι, φέτος θα πάρει 332,82 ευρώ.

Πέρυσι πήραν το επίδομα 250.000 μισθωτοί που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και το ποσό που δόθηκε έφτασε στα 75 εκατ. ευρώ.

Η προθεσμία για τις αιτήσεις δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Ωστόσο, αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τα μέσα Ιουλίου και θα διαρκέσουν ως τον Ιανουάριο του 2015

Το οικογενειακό επίδομα καταβάλλεται με τις εξής προϋποθέσεις:

Α. Μισθωτοί (ασφάλιση ΙΚΑ):

Να έχουν πραγματοποιήσει 50 ημέρες ασφάλισης το προηγούμενο έτος (εν προκειμένω 50 ημέρες μέσα στο 2013).

Να έχουν πληρώσει την ανάλογη εισφορά, 1% υπέρ του κλάδου οικογενειακών επιδομάτων (ΔΛΟΕΜ) του ΟΑΕΔ.

Να μην λαμβάνουν ανάλογη παροχή, δηλαδή να μην παίρνουν επίδομα τέκνων με συλλογική ή ατομική σύμβαση, από την επιχείρηση που εργάζονται.

Σε περίπτωση ανεργίας, θα πρέπει να έχουν επιδοτηθεί από τον ΟΑΕΔ για δυο τουλάχιστον μήνες ή αν πρόκειται για αποχή από την εργασία καθώς και για άδεια κύησης - λοχείας, να έχουν επίσης επιδοτηθεί για δυο τουλάχιστον μήνες.

Το οικογενειακό επίδομα που θα καταβάλλει ο ΟΑΕΔ από τα μέσα Ιουλίου


Τα οφέλη από τη μείωση των εισφορών για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Την απώλεια του επιδόματος θα μετριάσει η μείωση των εισφορών, καθώς από τον Ιούλιο όλοι οι μισθωτοί θα πρέπει να δούν μείωση κρατήσεων στις αποδοχές τους κατά 1%, που μεταφράζεται σε μια έμμεση αύξηση μισθού, αν και δεν αποκλείεται -όπως ήδη λέγεται στην αγορά- κάποιοι εργοδότες να την απορροφήσουν συνεχίζοντας να πληρώνουν τους ίδιους μισθούς παρότι οι κρατήσεις θα έχουν μειωθεί για τους εργαζόμενους. Αυτό μένει βέβαια να επιβεβαιωθεί στη μισθοδοσία του Ιουλίου.

Οι αποδοχές μετά τη μείωση των εισφορών κατά 1% από τον Ιούλιο



Πόσο ωφελούνται οι επιχειρήσεις από τη μείωση των εισφορών τους κατά 2,9 μονάδες


Παραδείγματα:

Εργαζόμενος με μισθό 1.516 ευρώ πληρώνει σήμερα 250,14 ευρώ κρατήσεις στο ΙΚΑ, και οι καθαρές του αποδοχές (πριν από το φόρο) είναι 1.265,86 ευρώ. Από τον Ιούλιο, οι ασφαλιστικές του κρατήσεις του θα μειωθούν στα 234,98 ευρώ. Θα έχει δηλαδή μικτό (πριν από το φόρο) κέρδος μισθού κατά 15,16 ευρώ, το μήνα.

Στον μισθό των 1.516 ευρώ ο εργοδότης πληρώνει εισφορές 416,29 ευρώ στο ΙΚΑ. Από τον Ιούλιο θα πληρώνει 372,32 ευρώ που σημαίνει ότι θα έχει 44 ευρώ κέρδος ανά εργαζόμενο. Αν λοιπόν μια επιχείρηση έχει 5 μισθούς των 1.516 ευρώ, τότε το μηνιαίο κέρδος από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι 220 ευρώ. Και στο χρόνο ωφελείται κατά 3.080 ευρώ (220Χ14)

Εισφορές που καταργούνται από 1ης Ιουλίου 2014:
1. εργοδοτική εισφορά 1% υπέρ του Διανεμητικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Μισθωτών (ΔΛΟΕΜ),

2. εργατική εισφορά 1% υπέρ του ΔΛΟΕΜ

3. ειδική εισφορά 1% για την επιδότηση των στρατευμένων μισθωτών.

Εισφορές που μειώνονται από 1ης Ιουλίου 2014:

1. εισφορά υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ) από 0,81% σε 0,46%, από την οποία το 0,36% είναι του εργοδότη και το 0,10% του εργαζόμενου.

2. εισφορά εργοδότη υπέρ του κλάδου παροχών ασθένειας και μητρότητας σε χρήμα, από 0,80% σε 0,25%.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινά στις 20 Ιουνίου το 23ο Φεστιβάλ Ναυπλίου


Το φεστιβάλ μουσικής υποδέχεται σπουδαίους έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.

Από τις 20 έως και τις 29 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί το 23ο διεθνές φεστιβάλ μουσικής Ναυπλίου, που αποτελεί πλέον θεσμό, καθώς είναι ένα από τα πιο γνωστά φεστιβάλ μουσικής στην Ευρώπη και το μοναδικό στο είδος του, στην Πελοπόννησο.

Το φεστιβάλ μουσικής προσελκύει κάθε χρόνο στο Ναύπλιο, το φιλόμουσο κοινό όλης της νότιας Ελλάδας.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Γιάννης Βακαρέλης, στο μήνυμά του για τη φετινή διοργάνωση υπογραμμίζει: «Ακούγεται σχεδόν προκλητικό να συνεχίζει κανείς να διοργανώνει ένα φεστιβάλ, ενώ η χώρα έχει χτυπηθεί τόσο δραματικά τα τελευταία χρόνια. Και εγώ σαν καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ναυπλίου, αλλά και οι συνεργάτες μου αποφασίσαμε να παλέψουμε με τις ατέλειωτες οικονομικές δυσκολίες, να γίνουμε προκλητικοί και επίμονες, αλλά να μη σηκώσουμε τα χέρια και να βάλουμε τέλος στην 23χρονη ζωή του Φεστιβάλ Ναυπλίου».

«Αχτίδες κουράγιου, η ανταπόκριση των καλλιτεχνών που συμμετέχουν, είτε αφιλοκερδώς, είτε με συμβολικές αμοιβές, ο Χρήστος Τσενές και όλοι όσοι δουλεύουν για το φεστιβάλ, γιατί εκείνοι μαζί με το κοινό μας είναι η ψυχή του 23χρονου Φεστιβάλ Ναυπλίου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο δήμαρχος Ναυπλίου, Δημήτρης Κωστούρος, στο χαιρετισμό του για την 23η διοργάνωση επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι «κάθε χρόνο, για δύο Σαββατοκύριακα τον Ιούνιο, το Ναύπλιο κατακλύζεται από εκατοντάδες λάτρεις της μουσικής από όλη την Ευρώπη». Υπογραμμίζει, ότι το φεστιβάλ ενισχύει τη γραφικότητα της πόλης και τονίζει ότι, «μπορεί το κοινό του φεστιβάλ να μην έχει όλο εξειδικευμένες γνώσεις, αλλά είναι ειλικρινές και ιδιαίτερα θερμό».

Το φεστιβάλ ανοίγει τις πύλες του την Παρασκευή 20 Ιουνίου, στις 9:00 το βράδυ στο Φουγάρο, με «Το Αηδόνι και το Ρόδο» με την υψίφωνο Βασιλική Καραγιάννη που τη συνοδεύει στο πιάνο ο Δημήτρης Γιάκας.

Ο Κυπριανός Κατσαρής, κυπριακής καταγωγής και γαλλικής υπηκοότητας, ο παγκοσμίου φήμης πιανίστας που συνέπραξε με ιερά τέρατα της κλασικής μουσικής όπως οι Leonard Bernstein και Kurt Mazur, ο ερμηνευτής που ηλεκτρίζει το κοινό τόσο με την άρτια τεχνική όσο και την έντονη θεατρικότητά του θα βρίσκεται στην πόλη του Ναυπλίου, για ένα ρεσιτάλ πιάνου στο Βουλευτικό, το Σάββατο 21 Ιουνίου.

Η Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων συνεχίζει να πράττει, από το 1998, αυτό που υπήρξε βασική της επιδίωξη: να δώσει σε νέους μουσικούς ευκαιρίες απόκτησης ορχηστρικής εμπειρίας στο συμφωνικό ρεπερτόριο. Έχοντας εμφανιστεί σε όλους τους σημαντικούς ελληνικούς συναυλιακούς χώρους, καταφθάνει με τα 100 μέλη της στην Πλατεία Συντάγματος Ναυπλίου την Κυριακή 22 Ιουνίου, με όλη τη σπιρτάδα της νεότητάς της. Τη διευθύνει ο πολύπειρος σε μουσικά παιδαγωγικά θέματα μαέστρος, Παύλος Σεργίου. Σε ένα πρόγραμμα που συνδυάζει μείζονες στιγμές μεγάλων συνθετών της κλασικής μουσικής με τη jazz και τη νεότερη ελληνική σύνθεση.

Την Δευτέρα 23 Ιουνίου, στο Βουλευτικό, στις 21:00 θα παρουσιαστεί η παράσταση «Της Σκηνής και της Οθόνης» με τη Χαρά Κεφαλά στο τραγούδι, τη Ντιάνα Βρανούση στο πιάνο και επιλογή διαφανειών και σχόλια από τον κριτικό & ιστορικό μουσικής, Γιώργο Β. Μονεμβασίτη.

Την Τρίτη 24 Ιουνίου στο Βουλευτικό, ρεσιτάλ πιάνου από τη νεαρή σολίστ, Νεφέλη Μούσουρα που αποτελεί μία από τις πλέον ανερχόμενες ελληνίδες πιανίστες.

H Ορχήστρα Νυκτών Οργάνων ΑΤΤΙΚΑ συμπράττει με τον καταξιωμένο τενόρο Γιάννη Χριστόπουλο, υπό τις οδηγίες του μαέστρου της Άρη Δημητριάδη, σε μια βραδιά, όπου η ανθρώπινη φωνή και ο γλυκός ήχος του μαντολίνου θα ταξιδέψουν το κοινό σε διαφορετικές χώρες και σε τέσσερις αιώνες μουσικής, στο προαύλιο της Ευαγγελίστριας την Τετάρτη 25 Ιουνίου στις 9:00 το βράδυ.

Την Πέμπτη 26 Ιουνίου στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου στις 21:00, το TRANSCRIPTION ENSEMBLE με τους τρεις νέους καταξιωμένους σολίστ, Γιώργο Κανδυλίδη βιολί, Χρήστο Γρίμπα τσέλο, Νίκο Ζαφρανά πιάνο και με κύριο σκοπό την ανάδειξη του πλούσιου ρεπερτορίου δημοφιλών έργων σε μεταγραφή για μικρό σύνολο, με το πρόγραμμά του να φιλοδοξεί να αναδείξει όλες τις δυνατότητες ενός ευέλικτου μουσικού συνόλου μέσα από μεταγραφές έργων που σπάνια έχει την ευκαιρία να γευθεί το κοινό.

Την Παρασκευή 27 Ιουνίου, στο Βουλευτικό Ναυπλίου και στις 21:00, ο ποιητής Δημοσθένης Δαββέτας απαγγέλλει το ανέκδοτο ποιητικό του έργο «Ήχοι του Σύμπαντος» και οι σολίστ Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού και Δάφνη Παππού, με τη συνοδεία στο πιάνο της Κατερίνας Γκόλγκαρη ερμηνεύουν σε πρώτη εκτέλεση τα τραγούδια του συνθέτη Γιάννη Δροσίτη από το ομώνυμο ποιητικό κείμενο. Προλογίζει ο Κώστας Γεωργουσόπουλος.

Το Σάββατο 28 Ιουνίου συνεχίζεται το φεστιβάλ με μια παράσταση στο Παλαμήδι με τη «MUSICA FICTA» μια διακεκριμένη χορωδία, με έδρα την Κοπεγχάγη, η οποία παρουσιάζει θεματικά προγράμματα που εδράζονται στην πεποίθηση ότι η συνεργεία της ιστορίας, της λογοτεχνίας καθώς και της φιλοσοφίας με τη μουσική, εντείνουν την εμπειρία των θεατών.

Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται την Κυριακή 29 Ιουνίου στο Βουλευτικό στις 9:00 το βράδυ, με ένα μουσικό ταξίδι με την ιστορία της Σεχραζάντ και τα ωραιότερα παραμύθια της Ανατολής. Μάγδα Μαυρογιάννη, κείμενο και αφήγηση, Αλεξάνδρα Νομίδου, πιάνο και Γιάννος Μαργαζιώτης βιολί.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα υπάρχουν και παράλληλες εκδηλώσεις.

Στην ισόγειο αίθουσα του Βουλευτικού, από 20 έως και 29 Ιουνίου, θα λειτουργεί το εργαστήρι κλασικών οργάνων των Κώστα Ξυπολιά και Georgi Georgiev όπου θα παρουσιάσει τον τρόπο κατασκευής εγχόρδων μουσικών οργάνων, που θα συνοδεύεται από έκθεση με βιολιά, βιόλες και βιολοντσέλα.

Την Πέμπτη 19 Ιουνίου στο Βουλευτικό στις 8:00 το βράδυ θα γίνει αναδρομή-χρονολόγιο στο Μουσικό Φεστιβάλ της πόλης και συναυλία από τη νεαρή αναπλιώτισα πιανίστρια Βάγια Ντάφλου με έργα Beethoven, Chopin, Cimarosa.

Το Σάββατο 28 Ιουνίου στο Παλαμήδι, με τη λήξη της συναυλίας, στην έξοδο του κάστρου, το «ΚΤΗΜΑ ΣΚΟΥΡΑ» θα προσφέρει ένα ποτήρι κρασί στους επισκέπτες για να απολαύσουν την πόλη από ψηλά ενώ την Κυριακή 29 Ιουνίου στο Βουλευτικό, το 23ο Φεστιβάλ Μουσικής θα «κλείσει» το μικτό πολυφωνικό σχήμα της χορωδίας του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Τουρισμού του δήμου Ναυπλιέων, υπό τη διεύθυνση του Θεοδόση Αντωνιάδη.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα για την προστασία των καλλιεργειών


Επιχορήγηση ύψους 5 εκατ. ευρώ ενέκρινε ο ΕΛΓΑ.

Πρόγραμμα επιχορήγησης μέσων Ενεργητικής Προστασίας για φέτος συνολικού προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ, ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο του ΕΛΓΑ. Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου προγράμματος, σε σχέση με αντίστοιχα προγράμματα του παρελθόντος είναι η διεύρυνσή του ως προς τον χρόνο υποβολής αιτήσεων και την κάλυψη των επιλέξιμων καλλιεργειών με αντιχαλαζικό δίχτυ και αντιβρόχινη μεμβράνη σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας.
Τα μέσα Ενεργητικής Προστασίας που θα επιχορηγήσει ο ΕΛ.Γ.Α. αφορούν τρεις κατηγορίες.

Πρώτον, στην πρόληψη ζημιών στα εσπεριδοειδή από παγετό, με την εγκατάσταση ηλεκτροκίνητων αντιπαγετικών ανεμιστήρων. Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Άρτας, Αττικής (περιοχή Δήμου Τροιζηνίας), Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας, Λακωνίας, Πρεβέζης και Θεσπρωτίας.

Δεύτερον, στην πρόληψη ζημιών από χαλάζι στα μηλοειδή, τα πυρηνόκαρπα, τα ακτινίδια, τα αμπέλια και τις κερασιές, με την κατασκευή και εγκατάσταση συστημάτων με αντιχαλαζικά δίχτυα. Το πρόγραμμα αφορά όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της επικράτειας.

Και τρίτον στην πρόληψη ζημιών από χαλάζι και βροχή σε καλλιέργεια κερασιάς και αμπέλου, με την κατασκευή συνδυαστικής εγκατάστασης αντιχαλαζικής και αντιβροχικής προστασίας. Το πρόγραμμα αφορά όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας. Το ποσοστό επιχορήγησης όλων των μέτρων ανέρχεται στο 60% του επιλέξιμου κόστους. Ειδικά για τις αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών το ποσοστό ανέρχεται σε 75%. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και ενώσεις προσώπων που έχουν την πλήρη κυριότητα, την επικαρπία ή μόνο την εκμετάλλευση αγροτικών εκμεταλλεύσεων της χώρας πλην της περιοχής του Αγίου Όρους.

Οι αιτήσεις μπορούν ήδη να υποβάλλονται στα αρμόδια υποκαταστήματα ΕΛΓΑ και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014.


Διαβάστε περισσότερα...

Τους έπιασαν στα πράσα με χαλασμένα... πράσα


Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στην κεντρική λαχαναγορά του Ρέντη.

Κυριολεκτικά στα πράσα, τα οποία μάλιστα ήταν χαλασμένα, έπιασαν οι γεωπόνοι της Περιφέρειας Πειραιά, τους υπεύθυνους επιχείρησης χονδρικού εμπορίου φρούτων και λαχανικών στην κεντρική λαχαναγορά του Ρέντη.

Σε αιφνιδιαστικό έλεγχο που έκαναν το μεσημέρι της Δευτέρας εντόπισαν 112 πλαστικές κλούβες με πράσα προέλευσης Ιταλίας συνολικού βάρους 756 κιλών, τα οποία ήταν εμφανώς αλλοιωμένα, την στιγμή που ήταν έτοιμα να τα διαθέσουν στην αγορά.

Το συγκεκριμένο προϊόν παρουσίαζε ποιοτική υποβάθμιση με εκτεταμένες μακροσκοπικές αλλοιώσεις στην εμφάνιση και ως εκ τούτου κρίθηκε ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, ενώ δόθηκε εντολή στην επιχείρηση για την άμεση επιστροφή στην χώρα προέλευσής του.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μουσείο για τον εθνικό ποιητή της Ιαπωνίας στη Λευκάδα


Στη μνήμη του Λευκάδιου Χερν - Εγκαινιάζεται τον Ιούλιο.

Το πρώτο μουσείο στον ευρωπαϊκό χώρο για τον Λευκάδιο Χερν, τον εθνικό ποιητή της Ιαπωνίας, θα εγκαινιαστεί στις 4 Ιουλίου στη Λευκάδα.

Ο Λευκάδιος Χερν (Γιακούμο Κοϊζούμι, 1850- 1904), γιος του Ιρλανδού Τσαρλς Χερν και της Ελληνίδας Ρόζας Κασιμάτη, γεννήθηκε στη Λευκάδα, μεγάλωσε στην Ιρλανδία, μετέβη ως μετανάστης στην Αμερική και τελικά εγκαταστάθηκε και έζησε μία ήρεμη ζωή στην Ιαπωνία. Αποχωρίστηκε τους γονείς του όταν ήταν μικρός και συνεχώς ταξίδευε, χωρίς προκαταλήψεις απέναντι στους διαφορετικούς πολιτισμούς και τις φυλές που συναντούσε σε κάθε τόπο, αντιμετωπίζοντας το κάθε αντικείμενο γνωριμίας με ανοιχτό πνεύμα και συναινετική κατανόηση.

Πρώτες εκδόσεις, σπάνια βιβλία και ιαπωνικά συλλεκτικά αντικείμενα θα απαρτίζουν τα εκθέματα του «Ιστορικού Κέντρου Λευκάδιου Χέρν» το οποίο θα στεγάζεται σε ανακαινισμένη αίθουσα, στο ισόγειο του κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας. Με τη βοήθεια φωτογραφιών, κειμένων, εκθεμάτων και διαδραστικών εφαρμογών, ο επισκέπτης θα περιηγηθεί στις σημαντικές στιγμές της εντυπωσιακής ζωής του Λευκάδιου Χερν αλλά και στους πολιτισμούς της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ιαπωνίας, στα τέλη του 18ου και τις αρχές του 19ου αιώνα, μέσα από το ανοιχτό μυαλό των διαλέξεων, των κειμένων και των ιστοριών του Χερν.

Για τη δημιουργία του «Ιστορικού Κέντρου Λευκάδιου Χερν» το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας συνεργάζεται με τους δήμους Kumamoto, Matsue, Shinjuku και Yaizu, το Πανεπιστήμιο Toyama, την οικογένεια Koizumi και τους Genki Miyagi, Τάκη Ευσταθίου, Μαρία Γενιτσαρίου, Masaaki Noda, Τέτη Σώλου και Fumiko Yoneda.

Παράλληλα θα οργανωθεί ένα τριήμερο αφιερωμένο στον ιαπωνικό πολιτισμό, με αφορμή τη συμπλήρωση 110 χρόνων από τον θάνατο του εθνικού ποιητή της Ιαπωνίας. Οι εκδηλώσεις θα τελούν υπό την αιγίδα της ιαπωνικής πρεσβείας στην Ελλάδα.

Στις 5 και 6 Ιουλίου 2014, στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Ionian Blue, θα διεξαχθεί το διεθνές συμπόσιο «Το Ανοιχτό πνεύμα του Λευκάδιου Χερν. Από τη Δύση στην Ανατολή» στο οποίο θα συμμετάσχουν επιστήμονες από την Ιαπωνία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσουν ο Λευκαδίτης συγγραφέας Σωτήρης Χαλικιάς και ο καθηγητής Δημήτρης Βασιλειάδης. Το διεθνές συμπόσιο πραγματοποιείται συμβολικά στη Λευκάδα, τόπο γέννησης του Ιάπωνα ποιητή, με σκοπό να ερμηνεύσει το πνεύμα του Λευκάδιου, επικεντρώνοντας στο πώς αυτό διαμορφώθηκε μετά από μία ποικιλία επιδράσεων από διαφορετικές κουλτούρες στο ταξίδι της ζωής του.

Τις ίδιες ημέρες, στο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις ιαπωνικού πολιτισμού, όπως η τελετή τεϊοποσίας. Το Σάββατο 5 Ιουλίου, στις 21:30, στο Ανοιχτό Θέατρο, θα παρουσιαστεί μία βραδιά απαγγελίας για τον Λευκάδιο Χερν από τους Ιάπωνες καλλιτέχνες Shiro Sano και Kyoji Yamamoto. Την Κυριακή 6 Ιουλίου, στις 21:30, θα πέσει η αυλαία της διοργάνωσης με το παραδοσιακό ιαπωνικό κουκλοθέατρο Seiwa Bunraku και το έργο «Yuki Onna».



Διαβάστε περισσότερα...

Στην επικαιρότητα η Πηνελόπη Δέλτα με τις «Ρωμιοπούλες»


Επανέρχεται με το κύκνειο άσμα που έγραψε πριν 75 χρόνια.

Η Πηνελόπη Δέλτα επανέρχεται στην επικαιρότητα με το «Κύκνειο άσμα» της, που έγραψε πριν 75 χρόνια και εκδόθηκε μόλις, από τις εκδόσεις «Ερμής».

Τίτλος του οι «Ρωμιοπούλες» ένα τρίτομο μυθιστόρημα, αυτοβιογραφικό, μιας γυναίκας «εγκλωβισμένης στην κοινωνία αλλά και στο ίδιο το σαρκίο της, αλληλεγγύης με τον γυναικείο πληθυσμό μιας εποχής που ο βίος εκτός οικογενείας ανήκε στους άνδρες και οι γυναίκες δεν εκσυγχρονίζονται, παραμένουν καθηλωμένες στο χρυσό κλουβί τους, όπως η ίδια η Δέλτα η οποία ταυτίζεται με την κεντρική ηρωίδα του μυθιστορήματός της. Κι ενώ οι Ελληνίδες αποτελούν το αντικείμενο εξιστόρησης στις Ρωμιοπούλες, η έγνοια της συγγραφέως για τη νεοελληνική ιστορία συγκροτούν το υφάδι του μυθιστορηματικού καμβά» τόνισε η ερευνήτρια Ιωάννα Πετροπούλου, σήμερα, στην παρουσίαση του βιβλίου, που πραγματοποιήθηκε στην οικία Στεφάνου και Πηνελόπης Δέλτα, στην Κηφισιά, όπου στεγάζονται από τη δεκαετία του 1990, τα ιστορικά αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.

Σε αυτή την έπαυλη του 19ου αιώνα, η Πηνελόπη Δέλτα έγραψε τις «Ρωμιοπούλες» που είχε ξεκινήσει το 1926 στην Θεσσαλονίκη και συνέχισε στην Αθήνα έως το 1939. Αποτελεί μια τριλογία από 1.769 χειρόγραφα και σηματοδοτεί και το τέλος της παρουσίασης του Αρχείου Π. Δέλτα, σύμφωνα με τον επιμελητή της έκδοσης, Αλέκο Ζάννα.


Διαβάστε περισσότερα...

Υψηλό το κόστος των εργατικών ατυχημάτων


Βρούτσης: Η πρόληψη των επαγγελματικών κινδύνων ενισχύει την ανταγωνιστικότητα.

Σε περισσότερα από ένα δισ. ευρώ τον χρόνο ανέρχεται το άμεσο κόστος των εργατικών ατυχημάτων στην Ελλάδα, χωρίς να υπολογίζονται οι δαπάνες περίθαλψης και τα επιδόματα μόνιμης ανικανότητας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εργασιών του ευρωπαϊκού συνεδρίου «Πολιτικές για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία στο μέλλον» που διεξάγεται στο Ζάππειο.

«Αλλά και σε διεθνές επίπεδο, το κόστος από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες υπολογίζεται στο 4% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας», πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης και τόνισε ότι «εκτός από τον ανθρώπινο πόνο, το κόστος αυτό είναι απαράδεκτα υψηλό, με άμεση αρνητική επίπτωση στις δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και μετρήσιμες απώλειες στην παραγωγικότητα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάθε χρόνο πάνω από 4.000 εργαζόμενοι πεθαίνουν λόγω ατυχημάτων που συμβαίνουν στην εργασία και πάνω από τρία εκατομμύρια εργαζόμενοι έχουν ένα σοβαρό ατύχημα στην εργασία τους, που έχει ως αποτέλεσμα την απουσία τους από αυτήν για διάστημα μεγαλύτερο των τριών ημερών».

Αντίθετα, συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας, «η επένδυση στην ασφάλεια και την υγεία της εργασίας, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και είναι οικονομικά αποδοτική, καθώς οι "επενδύσεις" στον τομέα αυτόν μπορούν να αποφέρουν πολύ υψηλές αποδόσεις, που ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 2,2 φορές τους πόρους που διατέθηκαν».

Ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι η πρόληψη των κινδύνων στην εργασία αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Κομισιόν και θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα «στις τρεις μείζονες προκλήσεις που προσδιορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περίοδο 2014- 2020. Στην εφαρμογή των κανόνων για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, στην πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών και στη διαμόρφωση πολιτικών που θα συνεκτιμούν τη γήρανση του εργατικού δυναμικού της Ευρώπης».

Επίσης, εκτίμησε ότι «η Ευρώπη εξέρχεται σταδιακά από την κρίση και το 2014 αναμένεται να είναι μία καλύτερη χρονιά». «Η ελληνική οικονομία και η κοινωνία κατόρθωσαν να επιτύχουν βασικούς στόχους, ακολουθώντας ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και, πολλές φορές, ανατρέποντας δυσμενείς προγνώσεις. Μεγάλο μέρος αυτής της προσπάθειας ανέλαβε το υπουργείο Εργασίας με την αποφασιστική βούληση της πολιτικής ηγεσίας του, τόσο του υφυπουργού, Βασίλη Κεγκέρογλου, όσο και τη δική μου», κατέληξε ο κ. Βρούτσης.

Το ευρωπαϊκό συνέδριο «Πολιτικές για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία στο μέλλον» που διοργανώνεται στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκίνησε σήμερα στις 14:30 και θα ολοκληρωθεί αύριο στον συνεδριακό χώρο του Ζαππείου.


Διαβάστε περισσότερα...

Τράπεζα ειδών πρώτης ανάγκης της «Άρσις»


Δυσεύρετα τα παιδικά καροτσάκια και τα ανδρικά παπούτσια για τις οικογένειες που ζουν σε ανέχεια.

Λίστα αναμονής για παιδικά καροτσάκια έχει δημιουργηθεί στην Τράπεζα συλλογής και διανομής ειδών πρώτης ανάγκης της «Άρσις» απ΄ όπου, περισσότερες από 70 οικογένειες εβδομαδιαίως προμηθεύονται δωρεάν ρούχα, κουζινικά σκεύη, παιχνίδια και είδη οικιακής χρήσης.

«Εχουμε καταγεγραμμένες 20 οικογένειες που περιμένουν να προμηθευτούν παιδικά καροτσάκια ενώ μεγάλες είναι οι ανάγκες για αντρικά και παιδικά παπούτσια στα οποία έχουμε έλλειψη σε αντίθεση με τα γυναικεία τα οποία όπως καταλαβαίνετε…. αφθονούν» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Καλλιρρόη Αντωνιάδου από την ΣΥΝ-ΠΡΑΞΗ, τη δομή της "Άρσις" που είναι υπεύθυνη για την Τράπεζα συλλογής και διανομής. Οι χώροι της Τράπεζας, στην οδό Βενιζέλου 70, άνοιξαν σήμερα το απόγευμα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την αναδιοργάνωση της ΣΥΝ-ΠΡΑΞΗΣ και την δραστηριοποίηση της Τράπεζας Χρόνου. «Θέλουμε, με τη διοργάνωση παζαριών και άλλων εκδηλώσεων, να γίνουμε το επιχειρηματικό κομμάτι της ΜΚΟ, σε μια προσπάθεια οικονομικής υποστήριξης» εξηγεί η κ.Αντωνιάδου εξαίροντας παράλληλα το ενδιαφέρον δεκάδων Θεσσαλονικέων που δωρίζουν διάφορα αντικείμενα για τους σκοπούς της Τράπεζας.
«Υπάρχουν, δε, πολλοί που προσφέρουν πράγματα τα οποία εκ των πραγμάτων δεν είναι χρήσιμα στους ανθρώπους που απευθυνόμαστε, όπως για παράδειγμα στολές του σκι και παγοπέδιλα ή ακόμη, γούνες, δερμάτινα μπουφάν και κρυστάλλινα ποτήρια, είδη που τελικά τα βγάζουμε προς πώληση στα παζάρια μας» λέει η κ.Αντωνιάδου.

Περιγράφοντας την κατάσταση που βιώνει καθημερινά, ξεκαθαρίζει ότι για την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης, οι οικογένειες απευθύνονται πρώτα στους κοινωνικούς λειτουργούς της "Άρσις" οι οποίοι τους παραπέμπουν στη συνέχεια στην Τράπεζα.

«Είναι κατά βάση αλλοδαποί που έχουν ως προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των αναγκών των παιδιών τους και τον εξοπλισμό του νοικοκυριού που ξεκινούν να στήσουν. Πολλές φορές ζητάνε έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές, όπως κουζινάκια, ακόμη και απλά «μάτια» και μικρά ψυγεία».

Μια μεγάλη μερίδα των ωφελούμενων εκτιμούν το γεγονός της δωρεάν διάθεσης, επιστρέφοντας για παράδειγμα το παντελόνι που δεν τους έκανε ή συμμετέχοντας στην Τράπεζα Χρόνου που εδώ και περίπου έναν μήνα, λειτουργεί στον χώρο.

«Τους προσεγγίζουμε και τους ζητάμε, αν θέλουν, να ανταποδώσουν, ως εθελοντές, προσφέροντας εργασία. Ήδη, κάποιες γυναίκες δέχθηκαν να καθαρίζουν την Τράπεζα ειδών και κάποιοι άλλοι, άνεργοι άνδρες, βοήθησαν στο βάψιμο και στη γενικότερη αναδιοργάνωση του χώρου» διευκρινίζει η Αναστασία Μαμελετζή από την Τράπεζα χρόνου, ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και αγαθών που δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ανταλλάσσουν χωρίς χρήματα, υπηρεσίες και αγαθά.



Διαβάστε περισσότερα...

Το ωράριο των εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια


Τι προβλέπεται και πώς γίνεται η κατανομή των τμημάτων.

Σύμφωνα με έγγραφό που απέστειλε το υπουργείο Παιδείας προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης όλοι οι εκπαιδευτικοί, συμπεριλαμβανομένων των διευθυντών και υποδιευθυντών, θα πρέπει να εφαρμόζουν και να τηρούν το προβλεπόμενο, από το άρθρο 9 του Νόμου 2517, (ΦΕΚ 160/1997, τ.Α’), διδακτικό τους ωράριο.

Το εβδοµαδιαίο ωράριο διδασκαλίας των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα Δηµοτικά σύμφωνα με το άρθρο 9, παρ. 3 του Ν. 2517/97 διαμορφώνεται ως εξής:

- Εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε ολιγοθέσια (1/θέσια, 2/θέσια, 3/θέσια) δηµοτικά σχολεία, ανεξάρτητα από το βαθµό και το χρόνο υπηρεσίας τους, ώρες είκοσι πέντε (25).

- Εκπαιδευτικοί τετραθέσιων και πάνω δηµοτικών σχολείων, αν έχουν µέχρι 10 χρόνια υπηρεσίας 24 ώρες, αν έχουν από 10 µέχρι και 15 έτη υπηρεσίας 23 ώρες, αν έχουν από 15 µέχρι 20 έτη υπηρεσίας, 22 ώρες, και αν έχουν πάνω από 20 έτη υπηρεσίας, 21 ώρες.

Ωράριο διευθυντών

- ∆ιευθυντές 4θέσιων και 5θέσιων δηµοτικών σχολείων, 20 ώρες.

- ∆ιευθυντές 6θέσιων µέχρι και 9θέσιων δηµοτικών σχολείων, 12 ώρες.

- ∆ιευθυντές 10θέσιων και 11θέσιων δηµοτικών σχολείων, 10 ώρες.

- ∆ιευθυντές 12θέσιων και πάνω δηµοτικών σχολείων, 8 ώρες.

Στο έγγραφο τονίζεται ότι ο εκπαιδευτικός δεν υποχρεούται να παραμείνει στο σχολείο πέραν των 6 ωρών.

Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων μπορούν να αναλαμβάνουν προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών και Καλλιτεχνικών θεμάτων σε εξαιρετικές και μόνο περιπτώσεις με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος σχετικά από άλλον εκπαιδευτικό και υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες για την σύνταξη του ωρολογίου προγράμματος. Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρχει πλήρως αιτιολογημένη απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, στην οποία θα αναφέρονται επακριβώς οι λόγοι που ανατίθεται κάποιο πρόγραμμα στον διευθυντή. Η απόφαση αυτή θα εγκρίνεται υποχρεωτικά από τον οικείο Σχολικό Σύμβουλο. Επιπλέον μπορούν να αναλαμβάνουν την πρωινή ζώνη του ολοήμερου προγράμματος, μόνον εφόσον δεν υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος σχετικά από άλλον εκπαιδευτικό και δε δημιουργείται πρόβλημα στη διεύθυνση του σχολείου.

Επισημαίνεται ότι οι διευθυντές των σχολικών μονάδων φροντίζουν ώστε όλοι οι εκπαιδευτικοί να καλύπτουν πλήρως το διδακτικό τους ωράριο εντός του προβλεπόμενου 6ώρου (08:00-14:00/10:15-16:15).

Σε περιπτώσεις που πλεονάζουν διδακτικές ώρες εκπαιδευτικών ΠΕ70, αυτές διατίθενται κατά κύριο λόγο για την κάλυψη αναγκών του ολοήμερου προγράμματος και στη συνέχεια για την κάλυψη αναγκών συστεγαζόμενου ή όμορου σχολείου, μετά από σχετική εισήγηση και απόφαση των αρμόδιων οργάνων.

Η συμπλήρωση του ωραρίου σε προγράμματα ολοήμερου σχολείου δύναται να γίνει και από εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων.

Οι εκπαιδευτικοί που δεν συμπληρώνουν το υποχρεωτικό τους διδακτικό ωράριο μπορούν να απασχολούνται μέχρι και της συμπληρώσεως του υποχρεωτικού τους διδακτικού ωραρίου αναλαμβάνοντας την ενισχυτική διδασκαλία. Η ανωτέρω απασχόληση καθορίζεται με απόφαση του οικείου περιφερειακού διευθυντή Π.Ε.

Κατανομή τμημάτων

Προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να έχουν τον απαραίτητο χρόνο για την οργάνωση των μεθοδολογικών-παιδαγωγικών ενεργειών τους, η κατανομή των τμημάτων των τάξεων για το επόμενο διδακτικό έτος γίνεται κατά κύριο λόγο, όπου είναι δυνατόν και εφόσον δεν υπάρχουν μεταβολές ή ελλείψεις διδακτικού προσωπικού, το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου μετά από εισήγηση του διευθυντή του σχολείου και απόφαση του συλλόγου διδασκόντων.

Η αναλογία μαθητών ανά εκπαιδευτικό προβλέπεται στις Φ.3/897/97652/Γ1/25-9-2006, (ΦΕΚ 1507/2006, τ.Β΄) και Φ.3/898/97657/Γ1/25-9-2006,(ΦΕΚ 1507/2006, τ.Β΄) Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών-Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Σύμφωνα με την με αριθμ. Φ.12/622/129803/Γ1/16-9-2013 (ΦΕΚ 2451,τ.Β΄) Κοινή Υπουργική Απόφαση δύναται, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο αριθμός των μαθητών στα δημοτικά σχολεία και των νηπίων στα νηπιαγωγεία με απόφαση του οικείου διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να υπερβαίνει κατά 10% την αναλογία μαθητών ανά δάσκαλο και νηπίων ανά νηπιαγωγό, όπως αυτή ορίζεται στις με αριθμ. Φ.3/897/97652/Γ1/25-9-2006 και Φ.3/898/97657/Γ1/25-9-2006 (ΦΕΚ 1507, τ.Β΄/13-10-2006) Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις.

Επισημαίνεται ότι είναι παιδαγωγικά ορθό ο χρόνος ανάληψης τάξης ή τμήματος από εκπαιδευτικό να μην υπερβαίνει τη συνεχόμενη διετία. Η ανάληψη του ιδίου τμήματος από εκπαιδευτικό για τρίτη συνεχόμενη χρονιά γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μετά από απόφαση του συλλόγου διδασκόντων, ειδικά αιτιολογημένη και παιδαγωγικά τεκμηριωμένη και με σύμφωνη γνώμη του Σχολικού Συμβούλου. Επισημαίνεται ότι δεν επιτρέπεται η ανάληψη τάξης από τον ίδιο εκπαιδευτικό πέραν της τριετίας συνεχόμενης ή μη.

Συνιστάται, επίσης, στους εκπαιδευτικούς για παιδαγωγικούς και λόγους δεοντολογίας να μην αναλαμβάνουν τμήματα στα οποία φοιτούν τα τέκνα τους. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, δύναται ο Σύλλογος Διδασκόντων, ύστερα από εισήγηση του διευθυντή της σχολικής μονάδας, να αποφασίζει διαφορετικά, λαμβάνοντας υπόψη περιπτώσεις ιδιαίτερα ευαίσθητες να αποφασίζει με γνώμονα πάντα τις ανάγκες των μαθητών, όχι όμως πέραν της διετίας, συνεχόμενης ή μη. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έγκριση του οικείου Σχολικού Συμβούλου.



Διαβάστε περισσότερα...

Χαλάζι κατάστρεψε χιλιάδες στρέμματα στις Σέρρες


Ο ΕΛΓΑ θα αποφασίσει για το μέγεθος της αποζημίωσης.

Τη σοδειά τους κατεστραμμένη, από το χαλάζι που έπληξε, χθες το βράδυ, περισσότερα από δύο χιλιάδες στρέμματα καλλιεργημένων εκτάσεων, αντίκρισαν το πρωί αγρότες του δημοτικού διαμερίσματος Καμήλας του δήμου Σερρών.

Βαμβάκια, καλαμπόκια, ντομάτες, καρπούζια και πεπόνια καταστράφηκαν ολοσχερώς από την ισχυρή χαλαζόπτωση.

Οι αγρότες αναμένουν τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ να κάνουν τις εκτιμήσεις τους προκειμένου να αποζημιωθούν.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα 10 τμήματα με τον μεγαλύτερο αριθμό εισακτέων


Χιλιάδες εισάγονται και φέτος στα κορεσμένα τμήματα φιλολόγων, δασκάλων και νηπιαγωγών.

Τελικά πόσους εκπαιδευτικούς έχει ανάγκη αυτή η χώρα; Όπως είναι γνωστό η ανεργία στους εκπαιδευτικούς βρίσκεται στα ύψη. Περίπου 65.000 κατέθεσαν πέρυσι αιτήσεις για μια θέση αναπληρωτή ενώ ο αριθμός των αναπληρωτών άγγιξε τις 15.000 με αποτέλεσμα 50.000 εκπαιδευτικοί να μην καταφέρουν να εξασφαλίσουν μια θέση εργασίας στα δημόσια σχολεία ενώ στα ιδιωτικά οι θέσεις περιορίζονται καθώς σε αρκετά εξ αυτών μειώνεται ο αριθμός των μαθητών.

Τα ιδιαίτερα μαθήματα μπορεί να αποτελούν μια λύση για αρκετούς όμως λόγω της μεγάλης προσφοράς υπάρχουν εκπαιδευτικοί που παραδίδουν μαθήματα με 5 ευρώ την ώρα.

Ενδιαφέρον έχει η μελέτη του αριθμού των εισακτέων της φετινής χρονιάς. Στα 7 τμήματα Φιλολογίας ανά την Ελλάδα θα εισαχθούν συνολικά 1.550 υποψήφιοι.

Φιλολογία Θεσσαλονίκης
250
Φιλολογίας Αθήνας
300
Φιλολογία Ιωαννίνων
250
Φιλολογίας Κρήτης
200
Φιλολογία Καλαμάτας
150
Ελληνική Φιλολογία Κομοτηνή
225
Φιλολογία Πάτρας
175
Σύνολο
1.550
Ωστόσο στον κλάδο των Φιλολόγων εντάσσονται και οι απόφοιτοι των τμημάτων Φιλοσοφίας καθώς και των τμημάτων Ιστορίας-Αρχαιολογίας. Σε αυτά τα τμήματα οι εισακτέοι ανέρχονται, όπως φαίνεται και από τους πίνακες που ακολουθούν, σε 2.375.
Φιλοσοφία-παιδαγωγική Θεσσαλονίκης
175
Φιλοσοφία-παιδαγωγική-ψυχολογία Αθήνας

250
Φιλοσοφίας και Κοινωνικών Σπουδών Κρήτης
200
Φιλοσοφία-παιδαγωγική-ψυχολογία Ιωάννινα

300
Φιλοσοφία Πάτρας

175
Σύνολο
1.100

Ιστορία Αρχαιολογία Θεσσαλονίκη
175
Ιστορία Αρχαιολογία Ιωάννινα
200
Ιστορία Αρχαιολογία Κρήτη
175
Ιστορία Αρχαιολογία Αθήνα
150
Ιστορία-Εθνολογία Κομοτηνή
200
Ιστορία Κέρκυρα
150
Ιστορία-Αρχαιολογία και Κοινωνική Ανθρωπολογία  Βόλος
100
Ιστορία Αρχαιολογία Διαχείριση Πολιτισμικών Αγαθών Καλαμάτα
125
Σύνολο
1.275
Συνολικά 3.925 νέοι φοιτητές θα εισαχθούν σε τμήματα που παράγουν φιλολόγους και θα έρθουν να προστεθούν στους χιλιάδες αποφοίτους. Μπορεί τα τελευταία χρόνια να υπάρχει μείωση στον συνολικό αριθμό εισακτέων αλλά αυτή δεν είναι τόσο σημαντική ώστε να αλλάξει τα δεδομένα.

Αλλά και στις υπόλοιπες σχολές έχουμε χιλιάδες εισακτέους παρά τη μείωση των τελευταίων ετών.. Τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης που στο παρελθόν συγκέντρωναν το ενδιαφέρον πολλών υποψηφίων ,λόγω του άμεσου διορισμού, συνεχίζουν να δέχονται χιλιάδες εισακτέους. Αυτό που άλλαξε συγκριτικά με το παρελθόν είναι οι βάσεις εισαγωγής που μειώθηκαν καθώς οι δάσκαλοι έχουν ως διέξοδο το δημόσιο σχολείο. Για το 2014 θα εισαχθούν 1925 φοιτητές στα τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης.
Παιδαγωγικό Δημοτικής Θεσσαλονίκη
225
Παιδαγωγικό Δημοτικής Αθήνα
225
Παιδαγωγικό Δημοτικής Φλώρινα
200
Παιδαγωγικό Δημοτικής Αλεξανδρούπολη
225
Παιδαγωγικό Δημοτικής Ιωάννινα
250
Παιδαγωγικό Δημοτικής Πάτρα
225
Παιδαγωγικό Δημοτικής Ρόδος
200
Παιδαγωγικό Δημοτικής Βόλος
175
Παιδαγωγικό Δημοτικής Ρέθυμνο
200
Σύνολο
1.925
Στα 9 τμήματα νηπιαγωγών οι φετινοί εισακτέοι διαμορφώνονται στους 1775. Φυσικά και οι νηπιαγωγοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα απορρόφησης στη δημόσια εκπαίδευση. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπερτερούν έναντι των δασκάλων καθώς υπάρχει και η δυνατότητα της εργασίας στο εξωτερικό. Πολλοί νηπιαγωγοί από την Ελλάδα έχουν βρει εργασία σε Γερμανία και Αγγλία.
Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ΑΠΘ
150
Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία ΔΠΘ
200
Εκπαίδευση και Αγωγή στην Προσχολική Ηλικία ΕΚΠΑ
150
Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Ρόδος
275
Νηπιαγωγών Φλώρινα
175
Παιδαγωγικό Προσχολικής Βόλος
150
Νηπιαγωγών Ιωαννίνων
275
Παιδαγωγικό Προσχολικής Κρήτη
200
Επιστημών Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Πάτρα
200
Σύνολο
1775
Όσον αφορά τις σχολές με τους περισσότερους εισακτέους κυριαρχούν τα τα τρία τμήματα της νομικής που καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις ενώ πολλά οικονομικά τμήματα θα δεχθούν περισσότερους από 300 εισακτέους. Στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται και δυο μαθηματικά τμήματα, αυτά της Πάτρας και των Ιωαννίνων.
1.       Νομική Αθήνας
425
2.       Νομική Κομοτηνής
400
3.       Νομική Θεσσαλονίκης
375
4.       Μαθηματικό Πάτρας
350
5.       Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ
350
6.       Οικονομικών Επιστημών Πάτρας
325
7.       Οικονομικών Επιστημών Ρέθυμνο
325
8.       Διοίκηση Επιχειρήσεων Αιγαίου
325
9.       Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Κομοτηνή
325
10.   Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ
325
11.   Μαθηματικό Ιωαννίνων
325
12.   Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Πάτρας
325
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...