Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Οι άνδρες δεν διαβάζουν σωστά τα ερωτικά μηνύματα



Δυσκολεύονται να αντιληφθούν πότε αρέσουν σε μία γυναίκα.

Τελικά οι άντρες δυσκολεύονται πολύ να αντιληφθούν την πραγματικότητα για τη σχέση τους με το αντίθετο φύλο. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως πολλοί από αυτούς νομίζουν ότι είναι ακαταμάχητοι για κάθε γυναίκα που συναντούν στο δρόμο τους, ενώ άλλοι θεωρούν πως δεν τους κοιτάζει καμία, με συνέπεια να ανοίγουν διάπλατα τον δρόμο της αποτυχίας στο «παιχνίδι» των ερωτικών σχέσεων.

Τα ευρήματα αυτά δύσκολα θα εκπλήξουν όποια γυναίκα έχει δεινοπαθήσει για να απαλλαγεί από τον «καυτό» άντρα της παρέας, ο οποίος δεν εννοεί να καταλάβει πως δεν έχει καμία ελπίδα.

Ούτε θα εκπλήξουν όποια έχει σπάσει τα νεύρα της μέχρι να πάρει χαμπάρι το... αντικείμενο του πόθου της ότι την ελκύει ερωτικά.

Στη μελέτη συμμετείχαν 96 τελειόφοιτοι φοιτητές και 103 συνομήλικές τους φοιτήτριες, που πήραν μέρος σε μία άσκηση με ραντεβού-εξπρές, κατά την οποία έπρεπε να συνομιλήσουν με πέντε άτομα του αντίθετου φύλου, από 3 λεπτά με το καθένα.

Πριν από την άσκηση, όλοι και όλες αυτοβαθμολόγησαν την ελκυστικότητά τους και απάντησαν σε ερωτήματα που στόχο είχαν να αξιολογήσουν πόσο πρόθυμοι ήταν να κάνουν μία πρόσκαιρη ερωτική σχέση.

Μετά το τέλος κάθε ραντεβού, αγόρια και κορίτσια βαθμολογούσαν σε μία κλίμακα από 0 έως 7 την ελκυστικότητα κάθε συνομιλητή τους, αλλά και το πόσο πίστευαν ότι και οι ίδιοι τους είχαν προσελκύσει το ερωτικό ενδιαφέρον.

Η ανάλυση των απαντήσεων έδειξε ότι:

* Οι άντρες που είχαν κατά νου μια πρόσκαιρη σεξουαλική σχέση, είχαν την τάση να υπερεκτιμούν το ενδιαφέρον που επιδείκνυαν οι συνομιλήτριές τους.

* Όσοι άντρες πίστευαν ότι είναι «καυτοί» (όπως είχε προκύψει από την αυτοβαθμολόγησή τους), νόμιζαν ότι οι συνομιλήτριές τους τούς θεωρούσαν ακαταμάχητους – πράγμα που σπανίως συνέβαινε.

* Σχεδόν όλοι οι άντρες που θεωρήθηκαν από τις γυναίκες ως πραγματικά ελκυστικοί, δεν είχαν πάρει χαμπάρι ότι συνέβαινε αυτό.

* Όσο πιο ελκυστική έβρισκαν οι άντρες μία συνομιλήτριά τους, τόσο πιθανότερο ήταν να υπερεκτιμούν το δικό της ενδιαφέρον προς αυτούς.

* Οι γυναίκες είχαν την τάση να υποτιμούν το ενδιαφέρον που προκαλούσαν στους άντρες.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «οι άντρες δεν ερμηνεύουν σωστά τα ερωτικά μηνύματα των γυναικών, διαπράττοντας δύο ουσιώδη λάθη», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κάριν Περιλού, ψυχολόγος στο Κολέγιο Γουϊλιαμς της Μασαχουσέτης.

«Το πρώτο λάθος είναι να νομίζουν πως μία γυναίκα ενδιαφέρεται γι’ αυτούς και να παθαίνουν σοκ όταν διαπιστώνουν ότι αυτό δεν ισχύει, και το δεύτερο να μην αντιλαμβάνονται ότι μια γυναίκα ενδιαφέρεται γι’ αυτούς, οπότε χάνουν την ευκαιρία».

Σε εξελικτικούς όρους, πάντως, αυτοί που νομίζουν ότι είναι ακαταμάχητοι, μπορεί και να βγαίνουν κερδισμένοι κατά την δρα Περιλού.

«Όταν ένας άντρας νομίζει πως είναι ακαταμάχητος, δύσκολα σταματάει το “κυνήγι’ μιας γυναίκας – και ίσως αυτό, στην ιστορία της εξέλιξης του είδους, να σημαίνει πως έχει περισσότερες ευκαιρίες να αναπαραχθεί απ’ ό,τι εκείνος που δεν κάνει καν κίνηση», εξήγησε.

Η μελέτη θα δημοσιευθεί σε επερχόμενο τεύχος της επιθεώρησης «Psychological Science».


Διαβάστε περισσότερα...

Συνεργασία Κύπρου-Αραβικών Εμιράτων κατά της θαλασσαιμίας



Θα λειτουργήσει κέντρο κατά της ασθένειας στην αραβική χώρα.

Την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων συζήτησαν ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου των Εμιράτων, Σουλτάν Αλ Ναχαγιάν.

Ο Αλ Ναχαγιάν δήλωσε ότι βρίσκεται στην Κύπρο ύστερα από πρόσκληση του Κέντρου Θαλασσαιμίας, για να ανταλλάξει με Κύπριους εμπειρογνώμονες ιδέες και απόψεις για την καταπολέμηση της θαλασσαιμίας.

Ανέφερε ότι στα Εμιράτα θα λειτουργήσει ίδρυμα για την καταπολέμηση της θαλασσαιμίας, το οποίο θα συνεργαστεί με την Κύπρο για να επωφεληθεί από τις εμπειρίες των Κύπριων εμπειρογνωμόνων στο θέμα.

Η θαλασσαιμία ήταν ενδημική στην Κύπρο, αλλά με σειρά μέτρων που περιλαμβάνουν προγαμιαία εξέταση για το στίγμα της θαλασσαιμίας, κατέστη δυνατή η πρόληψη νέων περιπτώσεων.


Διαβάστε περισσότερα...

Σπουδαία ανακάλυψη ελλήνων επιστημόνων



Ανακαλύφθηκε νέος μηχανισμός εκφυλισμού των νευρικών κυττάρων.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη, ανακάλυψαν ένα νέο μη αναμενόμενο μηχανισμό εκφυλισμού των νευρικών κυττάρων. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «EMBO Journal» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΙΤΕ, οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες που συνδέονται με τη γήρανση, όπως η νόσοι Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και Χάντιγκτον, καθώς και τα εγκεφαλικά επεισόδια, είναι μερικές από τις πιο σοβαρές παθολογικές καταστάσεις, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής του ανθρώπου και συχνά οδηγούν στο θάνατο.

Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η σταδιακή δυσλειτουργία και τελικά η καταστροφή νευρώνων του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Εξαιτίας της απώλειας των νευρώνων οι ασθενείς εμφανίζουν φυσικές και διανοητικές βλάβες, όπως δυσκολία συντονισμού κινήσεων και προβλήματα κινητικότητας, απώλεια μνήμης και προβλήματα λόγου.

Η ολοένα αυξανόμενη συχνότητα αυτών των ασθενειών καθιστά επιτακτική την εύρεση αποτελεσματικής θεραπείας, που σήμερα δεν υπάρχει.

Παρόλο που η βιο-ιατρική έρευνα προχωράει με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν ακόμα πολλά που οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν για τον νεκρωτικό κυτταρικό θάνατο, δηλαδή τον κύριο τρόπο εκφυλισμού των νευρώνων.

Αυτή είναι μία από τις αιτίες που οι πιο πολλές κλινικές δοκιμές δεν έχουν ακόμα δώσει ουσιαστικά αποτελέσματα. Η αποκάλυψη όλων των μηχανισμών που εμπλέκονται στα φαινόμενα νέκρωσης και νευροεκφυλισμού, θεωρείται απαραίτητο προαπαιτούμενο για την εύρεση νέων φαρμάκων που θα βοηθήσουν στην πρόληψη, την επιβράδυνση, ίσως ακόμα και στην θεραπεία των νευροεκφυλιστικών καταστάσεων.

Χρησιμοποιώντας ως αντικείμενο πειραματισμού το νηματώδη Caenorhabditis elegans, οι ερευνητές του ΙΜΒΒ Κωστούλα Τρουλλινάκη και Νεκτάριος Ταβερναράκης αποκάλυψαν ότι δυο διαδικασίες, απαραίτητες για τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων, συνεισφέρουν επίσης σημαντικά στη νέκρωση τους. Πρόκειται για τους μηχανισμούς της ενδοκύττωσης και ενδοκυτταρικής μεταφοράς.

Η ενδοκύττωση είναι απαραίτητη για την πρόσληψη θρεπτικών και άλλων μορίων από τα κύτταρα. Στην περίπτωση των νευρικών κυττάρων, η διαδικασία της ενδοκύττωσης είναι επίσης μείζονος σημασίας για την επεξεργασία και την μεταφορά σημάτων ανάμεσα στους νευρώνες. Επιπλέον, η ενδοκυτταρική μεταφορά φορτίων στα κατάλληλα σημεία στο εσωτερικό του κυττάρου αποτελεί διαδικασία σημαντική για την κυτταρική σηματοδότηση και την φυσιολογική του λειτουργία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας εμπλέκουν για πρώτη φορά την υπερ-ενεργοποίηση των διαδικασιών αυτών σε φαινόμενα εκφυλισμού νευρικών κυττάρων. Επίσης, οι ερευνητές του ΙΜΒΒ αποκάλυψαν ότι η ενδοκύττωση και ενδοκυτταρική μεταφορά συνδέονται με άλλους ήδη γνωστούς κυτταρικούς μηχανισμούς που εμπλέκονται στη νέκρωση, όπως η αυτοφαγία. Η παρεμπόδιση των διαδικασιών αυτών προστατεύει τους νευρώνες από καταστροφή.

Τα ευρήματα αυτά θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικά, καθώς συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση της κυτταρικής νέκρωσης και είναι πιθανό να οδηγήσουν μελλοντικά στην ανάπτυξη νέων μεθόδων για την πρόληψη ή και την θεραπεία των νευροεκφυλιστικών νόσων.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο καφές δεν είναι σύμμαχος των φαρμάκων



Τι να προσέξετε αν δεν αντέχετε χωρίς καφεΐνη.

Για πολλούς από εμάς, η σκέψη του πρωινού ξυπνήματος δίχως καφέ είναι αβάσταχτη.Υπολογίζεται πως περισσότεροι από ένας στους δύο ενηλίκους πίνει καθημερινά τρία φλιτζάνια καφέ κατά μέσον όρο.Ο περισσότερος κόσμος σπανίως σκέπτεται πως η συνήθεια αυτή μπορεί να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες, πέρα από νευρικότητα ή δυσκολία στον ύπνο. Εντούτοις, τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν πως το πιο δημοφιλές ρόφημα του πλανήτη δεν «ταιριάζει» με ορισμένα φάρμακα, επειδή εμποδίζει την απορρόφησή τους ή εντείνει τη δράση τους, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Σε πολλές περιπτώσεις, η αλληλεπίδραση οφείλεται στην καφεΐνη, αλλά μπορεί να παίξουν ρόλο και άλλα συστατικά του καφέ. Μελέτες έχουν δείξει πως ο καφές μπορεί να επηρεάσει γύρω στα 12-15 φάρμακα – μεταξύ αυτών αντικαταθλιπτικά, οιστρογόνα, φάρμακα για τον θυρεοειδή και σκευάσματα για την οστεοπόρωση. Το 2008, λ.χ., μελέτη έδειξε πως όσοι πίνουν καφέ λίγο πριν ή λίγο μετά τη λήψη λεβοθυροξίνης (είναι φάρμακο για τον θυρεοειδή), παρουσιάζουν μείωση έως 55% στην απορρόφησή του από τον οργανισμό τους.

Αλλες μελέτες έχουν δείξει πως ο καφές μπορεί να μειώσει έως 60% την απορρόφηση του φαρμάκου αλενδρονάτη που χορηγείται για την οστεοπόρωση. Υπάρχουν επίσης συνταγογραφούμενα φάρμακα που μπορεί να αυξήσουν τη δράση του καφέ. Αυτή είναι η περίπτωση ορισμένων αντικαταθλιπτικών, αντιβιοτικών και αντισυλληπτικών φαρμάκων, τα οποία δεσμεύουν ένα ένζυμο (λέγεται CYP1A2) που μετέχει στον μεταβολισμό της καφεΐνης. Συμπέρασμα: αν παίρνετε φάρμακα, ελέγξτε στο φύλλο οδηγιών χρήσης αν επηρεάζονται από τον καφέ – ειδάλλως, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.


Πηγή: http://www.omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα οφέλη της μουσικοθεραπείας



Επιφέρει συγκέντρωση και χαλάρωση.

Όταν εργάζεστε σε έναν τομέα όπως η ψυχολογία, όπου καμία θεραπεία δεν ταιριάζει σε όλους τους ασθενείς, ένα ανοιχτό μυαλό είναι σημαντικό να εξασφαλίσει ότι μπορείτε να προτείνετε τις παραδοσιακές επιλογές σε εκείνους που μπορεί να τους ωφελήσουν. Για παράδειγμα, τα αντικαταθλιπτικά σε κάποιους κάνουν καλό και σε κάποιους όχι. Το ίδιο πράγμα μπορεί να συμβεί και με την φροϋδική ανάλυση και την μετέπειτα θεραπεία. Ακόμη και να συνδυαστεί η θεραπεία με τα φάρμακα, αυτή δεν πετυχαίνει πάντα. Με άλλα λόγια οι ειδικοί στο χώρο της υγείας, έχουν ανάγκη να βρίσκουν νέες θεραπείες που να ταιριάζουν σε όλους τους ασθενείς.

Η μουσικοθεραπεία είναι ένας αναδυόμενος τομέας, που ίσως δεν έχει πάρει την απαραίτητη προσοχή, που αξίζει, ενώ θα μπορούσε να ωφελήσει πολλούς ασθενείς. Μιλώντας γενικά, υπάρχουν δύο τύποι της θεραπείας.

Πρώτον, ο παθητικός. Ο ασθενής σε αυτήν την περίπτωση, ακούει τη μουσική με τον θεράποντα ιατρό του, χαλαρώνει και έτσι μπορεί να υπάρξει κίνητρο για να γνωρίσει τον εαυτό του καλύτερα και να έρθει αντιμέτωπος με τα προβλήματα. Αυτή η διαδικασία είναι παρόμοια με τις ανοιχτές συζητήσεις μεταξύ φίλων για το πώς η μουσική κάνει τους ανθρώπους να σκεφθούν και να αισθανθούν.

Δεύτερον, ο ενεργητικός. Σε αυτή τη μορφή θεραπείας, ο ασθενής και ο θεράπων ιατρός δημιουργούν τη μουσική από κοινού. Μία κοινή παρερμηνεία είναι ότι ο ασθενής πρέπει να είναι ειδικευμένος μουσικός. Η πραγματικότητα είναι ότι ο καθένας μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία. Βαθμιαία ο θεράπων ιατρός, βοηθά τον ασθενή να χτίσει ένα κομμάτι της μουσικής. Αυτό χρησιμοποιείται στη συνέχεια ως βάση για την συζήτηση.

Δυστυχώς μόνο ένας μικρός αριθμός μελετών έχει γίνει, αλλά τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα. Μία τελευταία μελέτη που έχει γίνει, έδειξε ότι η μουσική μπορεί να επιφέρει βελτιωμένη συγκέντρωση, αυξανόμενη χαλάρωση και καλύτερη ασυλία. Με άλλα λόγια η μουσικοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει όχι μόνο την πνευματική υγεία, αλλά και ορισμένους τομείς της φυσικής.

Στην πραγματικότητα όλοι μας έχουμε χρησιμοποιήσει τη μουσική για να φύγει η σκέψη μας μακριά από κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Η μουσική μπορεί τελικά να δώσει αφορμή για μια θετικότερη νοοτροπία, κάτι που είναι απαραίτητο στη δύσκολη εποχή που περνάμε.


Διαβάστε περισσότερα...

Παχαίνουν πιο εύκολα οι γυναίκες;



Το χαμηλότερο ποσοστό μυϊκής μάζας δεν βοηθάει στο κάψιμο των θερμίδων.

Η διαρκής ενασχόληση με τα περιττά κιλά είναι κατά βάση γυναικεία υπόθεση εξαιτίας μόνο των προτύπων που προβάλλονται και «επιβάλλονται» από τα Μ.Μ.Ε ή μήπως κρύβεται μια αλήθεια πίσω από αυτό που υποστηρίζουν κάποιοι ότι οι γυναίκες έχουν την τάση να παχαίνουν πιο εύκολα από τους άντρες και συνεπώς οι διαρκείς προσπάθειες για απώλεια βάρους αποτελούν γυναικείο «προνόμιο»;

Πράγματι, η πρόσληψη βάρους στις γυναίκες είναι πιο συχνή και διαβάστε προσεκτικά το γιατί:


1. Το χαμηλότερο ποσοστό μυϊκής μάζας στις γυναίκες δικαιολογεί τη μικρότερη ενεργειακή δαπάνη των γυναικών, συγκριτικά με τους άντρες. Πιο απλά οι άντρες «καίνε» περισσότερες θερμίδες από τις γυναίκες, οπότε τείνουν να είναι περισσότερο «προστατευμένοι» από την πρόσληψη περιττού βάρους, όταν οι διατροφικές τους συνήθειες δεν είναι και οι πιο προσεγμένες.

2. Οι γυναίκες, σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους άντρες, επιδίδονται στη συχνή εφαρμογή αυστηρά υποθερμιδικών διατροφικών σχημάτων (π.χ μονοφαγικές δίαιτες κτλ), με σκοπό τη γρήγορη απώλεια κιλών, τα οποία επανέρχονται σταδιακά μετά τη διακοπή της δίαιτας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη ραγδαία μείωση των υγρών του σώματος αλλά και της μυϊκής μάζας όσο εφαρμόζεται η δίαιτα, βάρος το οποίο επαναπροσλαμβάνουμε με τη μορφή λίπους, όταν επαναπροσλαμβάνουμε βάρος. Συνεπώς όταν χάνουμε και επαναπροσλαμβάνουμε κιλά τείνουμε να αυξάνουμε το ποσοστό λίπους στο σώμα μας και να φαινόμαστε πιο υπέρβαρες από πριν. Αν αυτό επαναληφθεί 3-4 φορές στη διάρκεια ενός χρονικού διαστήματος, το σώμα μας καταλήγει σταδιακά να αποτελείται από περισσότερο λίπος σε σχέση με πριν.

3. Η συναισθηματική αστάθεια και η σύνδεσή της με την κατανάλωση φαγητού αποτελεί και πάλι γυναικείο «προνόμιο». Οι γυναίκες πολύ συχνότερα σε σχέση με τους άντρες «ξεσπούν» στο φαγητό, όταν κατακλύζονται από αρνητικά συναισθήματα, όπως άγχος, ανία, στεναχώρια, απόρριψη, και συνήθως οι διατροφικές επιλογές σε αυτές τις περιπτώσεις είναι τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και λιπαρά (π.χ σοκολάτα, μπισκότα, γλυκά), τα οποία «ανακουφίζουν» προσωρινά από τα αρνητικά συναισθήματα. Συγχρόνως, όμως, προσθέτουν ένα μεγάλο αριθμό θερμίδων στο καθημερινό διαιτολόγιο, οι οποίες αποθηκεύονται με τη μορφή λίπους, με αποτέλεσμα τη σταδιακή άνοδο των κιλών.

Καθώς, λοιπόν, η πρόσληψη βάρους αποτελεί περισσότερο γυναικεία υπόθεση, οι παραπάνω παράγοντες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και να ελέγχονται μεθοδικά σε γυναίκες που τείνουν να παχαίνουν. Η καθοδήγηση ενός ειδικού διαιτολόγου είναι απαραίτητη, ώστε η απώλεια βάρους να γίνεται σωστά και μεθοδευμένα, ελέγχοντας παράλληλα όλα τα παραπάνω, για να είναι μόνιμη. Με αυτό τον τρόπο, ίσως η ενασχόληση με τα περιττά κιλά πάψει να είναι πλέον «αγαπημένο» θέμα συζήτησης στα γυναικεία πηγαδάκια...


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όταν το στομάχι μας ξεγελά



Ποια είναι τα σημάδια μιας ψεύτικης πείνας.

Όταν γουργουρίζει το στομάχι σας, η πείνα σας μιλά! Έτσι εκφράζεται το σώμα σας όταν ζητά τροφή και μάλιστα άμεσα. Αλλά υπάρχουν άλλα πράγματα που μπορούν να σας προτρέψουν σε ένα πρόχειρο φαγητό, ακόμη και όταν δεν πεινάτε. Η αμερικανική ακαδημία των οικογενειακών παθολόγων κάνει αναφορά στα σημάδια μίας ψεύτικης πείνας:

Όταν είστε διψασμένοι ικανοποιείστε τη δίψα σας πίνοντας ένα ποτήρι νερό.

Η λαχτάρα ή η επιθυμία να φάτε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο, είναι επίσης, ένα από τα σημάδια αυτά.

Όταν είστε συναισθηματικά ευάλωτοι, και έχετε διάφορα συναισθήματα, όπως θυμό, λύπη και μοναξιά.

Όταν βρίσκεστε σε ένα κοινωνικό γεγονός, όπως σε μία δεξίωση γάμου, σε βαφτίσια, ή σε κάποιο πάρτι γενεθλίων.

Όταν παρατηρείτε ότι είναι ο χρόνος που παίρνετε το γεύμα σας. Έχετε δηλαδή στο μυαλό σας, ότι επειδή είναι μεσημέρι θα πρέπει να φάτε, χωρίς ωστόσο να πεινάτε.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς μπορείτε να κινητοποιήσετε το παιδί σας;



Η σωματική δραστηριότητα αποτελεί μια πρόκληση!

Η εικόνα ενός παιδιού να παίζει στην παιδική χαρά σας φαντάζει πολύ φυσιολογική, πόσο αληθινή είναι όμως; Η κίνηση αποτελεί μια φυσική τάση των παιδιών και μάλιστα όσο πιο μικρά σε ηλικία τόσο πιο αυθόρμητα την εκφράζουν.

Μεγαλώνοντας ωστόσο η σωματική δραστηριότητα αποτελεί μια πρόκληση εφόσον φαίνεται πως αρχίζουν να την εγκαταλείπουν! Αιτίες; Οι αυξημένες απαιτήσεις του σχολείου, η αίσθηση πως δεν είναι όλοι καλοί στα αθλήματα, η απουσία προτύπων αλλά και η απουσία σωματικής δραστηριότητας στην οικογένεια.

Παρά την φυσική τους τάση, τα παιδιά σήμερα καταλήγουν να είναι λιγότερο δραστήρια, ενώ αυξάνεται ταυτόχρονα η παρακολούθηση τηλεόρασης και η ενασχόλησή τους με ηλεκτρονικά παιχνίδια και υπολογιστές. Και ακόμη κι αν επιθυμούν να παραμείνουν δραστήρια, κοινωνικοί περιορισμοί όπως η ύπαρξη δημόσιων χώρων όπου μπορούν να παίζουν ή να βρίσκονται με τους συνομήλικούς τους με ασφάλεια αποτελεί ζητούμενο.

Θα πρέπει ωστόσο να γνωρίζουμε ότι η συστηματική σωματική δραστηριότητα, την εποχή όπου η παιδική παχυσαρκία αγγίζει τα όρια της «επιδημίας» και οι χρόνιες ασθένειες εμφανίζονται από πολύ μικρές ηλικίες, συμβάλλει όχι μόνο στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, αλλά και σε πολλές ακόμη πτυχές της σωματικής και ψυχικής υγείας, αφού τα σωματικά δραστήρια παιδιά:

• Δημιουργούν δυνατούς μύες και γερά οστά
• Μπορούν να ρυθμίζουν καλύτερα το σωματικό τους βάρους και έχουν μικρότερες πιθανότητες να αυξήσουν υπερβολικά το βάρος τους
• Έχουν μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν χρόνιες παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και η υπέρταση
• Κοιμούνται ποιοτικά
• Μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα σωματικές και συναισθηματικές προκλήσεις
• Έχουν αυξημένη αυτοπεποίθηση και λιγότερο άγχος και στρες.
Πόση σωματική δραστηριότητα;
Όλα τα παιδιά άνω των 2 ετών συστήνεται να έχουν τουλάχιστον 60 λεπτά μέτριας προς έντονης έντασης σωματικής δραστηριότητας καθημερινά.

Παράλληλα, οι συστάσεις αναφέρονται και στις ώρες τηλεθέασης (τηλεόραση, υπολογιστής για ψυχαγωγία, βιντεοπαιχνίδια), όπου η επιτρεπόμενη ώρα παρακολούθησης είναι μέχρι 2 ώρες την ημέρα, ενώ τα παιδιά κάτω των 2 ετών συστήνεται να μην παρακολουθούν καθόλου τηλεόραση.

Πώς μπορείτε να κινητοποιήσετε το δικό σας παιδί;Με τρεις απλούς τρόπους!

Επιλέξτε τις κατάλληλες δραστηριότητες ανάλογα με την ηλικία του. Διαφορετικά υπάρχει το ενδεχόμενο το παιδί να μπερδευτεί ή να βαρεθεί.

Δώστε στα παιδιά διαφορετικές εναλλακτικές! Βοηθήστε τα παιδιά να νιώσουν πως η άσκηση είναι μια εύκολη διαδικασία και μέρος της καθημερινότητάς τους, ώστε να επιδιώξουν να την επαναλάβουν.

Έχει πλάκα! Η διασκέδαση πρέπει να είναι ένα σημαντικό κομμάτι της άσκησης, ώστε να διατηρεί το ενδιαφέρον τον παιδιών!


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς παλεύεις τη γήρανση



Θες να δείχνεις νεότερος; Να τι πρέπει να κάνεις...
Αν βλέπεις τον χρόνο να φέρεται βάναυσα στην επιδερμίδα σου, είναι καιρός να πάρεις μέτρα. Για να μη γεράσεις λοιπόν πριν της ώρας σου, να πώς παίζεις το παιχνίδι της νεότητας!

1. Αντηλιακό.
Ρώτα όποιον δερματολόγο θες: το πιο σημαντικό μέτρο που μπορείς να πάρεις για να αποτρέψεις τις ρυτίδες να κάνουν την εμφάνισή τους στο πρόσωπό σου είναι να φοράς αντηλιακό! Αν μάλιστα είσαι εκτεθειμένος στον ήλιο για πολύ ώρα, η χρήση του οφείλει να είναι καθημερινή. Κι όταν λέμε αντηλιακό, μιλάμε για δείκτη προστασίας 30...
2. Ρετινοειδές. Το κολλαγόνο είναι η πρωτεΐνη που κάνει το δέρμα σου «τσίτα». Καθώς γερνάς και εκτίθεσαι όλο και περισσότερο στον ήλιο, το φυσικό κολλαγόνο φθείρεται και καταλήγεις να μοιάζεις με τον Keith Richards! Η αναγέννηση του κολλαγόνου θα ξαναδώσει ζωή στο δέρμα σου, οπότε μια επίσκεψη στον δερματολόγο για να σου γράψει ένα καλό retinoid είναι η κίνηση-ματ που πρέπει να κάνεις.
3. Αντιοξειδωτικό. Το σώμα σου χρειάζεται αντιοξειδωτικά για να αντισταθμίσει την καταστροφή του κολλαγόνου που συντελείται από τις επεξεργασμένες τροφές που ρίχνεις στο στομάχι σου, τη μολυσμένη πόλη που ζεις, καθώς και τις «αθώες» μπιρίτσες που κοπάνησες χθες βράδυ. Παράλληλα με τη σωστή διατροφή, είναι καιρός να σκεφτείς σοβαρά ένα συμπλήρωμα δέρματος σαν το αντιοξειδωτικό.
4. Πράσινο τσάι. Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση του πράσινου τσαγιού είναι γνωστή, ενώ παράλληλα κρατά το πνεύμα σου κοφτερό και μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αν αυτά δεν είναι ήδη αρκετά για να ξεκινήσεις να το πίνεις σαν τρελός, μάθε ότι πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν ότι μπορεί να αντιστρέψει τα αποτελέσματα της καταστροφής του δέρματος εξαιτίας της ηλιακής έκθεσης.
5. Κόψε το κάπνισμα. Το κάπνισμα μπορεί να σε έκανε να δείχνεις cool στο γυμνάσιο, ωστόσο στα 30 σου το μόνο που θα κάνει είναι να σε δείχνει... 40! Τα χημικά του τσιγάρου επιταχύνουν τη φθορά του κολλαγόνου στο πρόσωπό σου, την ίδια ώρα που οι «τζούρες» που τραβάς αφήνουν ρυτίδες στη μούρη σου. Περαστικά...
6. Κοιμήσου επαρκώς. Ο ύπνος δεν είναι σημαντικός μόνο για την ξεκούραση του οργανισμού, είναι και για το δέρμα! Αν δεν κοιμάσαι τις ώρες που πρέπει, το σώμα σου εκκρίνει περίσσια κορτιζόλη -μια ορμόνη για το στρες-, η οποία καταστρέφει το κολλαγόνο. Κοιμήσου λοιπόν σαν πουλάκι για να φτιάξεις δερματάκι!


Διαβάστε περισσότερα...

Η έλλειψη σιδήρου αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης



Νέα έρευνα σε ασθενείς με κληρονομική νόσο των αγγείων.

Χαμηλά επίπεδα σιδήρου στο αίμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο επικίνδυνων θρόμβων που δημιουργούνται σε μια φλέβα, σύμφωνα με αποτελέσματα νέας έρευνας που περιέλαβε ασθενείς με κληρονομική νόσο των αγγείων.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην πρόληψη της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης, σύμφωνα με ερευνητές του Imperial college στο Λονδίνο.

Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση συνήθως εμφανίζεται στα πόδια και μπορεί να προκαλέσει πόνο και οίδημα και να αποβεί μοιραία αν ο θρόμβος φτάσει στα πνευμονικά αγγεία.

Η μεγάλη εγχείρηση, η ακινησία και ο καρκίνος είναι αναγνωρισμένοι παράγοντες κινδύνου για θρομβώσεις αλλά δεν υπάρχει σαφής αιτία σε πολλές περιπτώσεις.

Η νέα έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 609 ασθενείς με κληρονομική αιμορραγική τηλαγγειεκτασία, γενετική νόσο των αγγείων που προκαλεί υπερβολική αιμορραγία από τη μύτη και το έντερο. Πολλοί τέτοιοι ασθενείς έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου λόγω απώλειάς του μέσω της αιμορραγίας.

Ασθενείς με χαμηλά επίπεδα σιδήρου ήταν σε αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση θρόμβων, αλλά όσοι έλαβαν συμπληρώματα σιδήρου δεν αντιμετώπιζαν υψηλότερο κίνδυνο. Αυτό υποδεικνύει ότι η αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην πρόληψη της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης στο γενικό πληθυσμό, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η επικεφαλής της έρευνας, Dr. Claire Shovlin, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι σε άνθρωπο με κληρονομική αιμορραγική τηλαγγειεκτασία, τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου στο αίμα είναι πιθανόν αντιμετωπίσιμος παράγοντας κινδύνου για θρόμβους.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν μικρές έρευνες στο γενικό πληθυσμό που θα στήριζαν τα ευρήματα αλλά χρειάζονται περισσότερες για να επιβεβαιωθεί Αν τα ευρήματα αφορούν το γενικό πληθυσμό θα έχουν σημαντικές εφαρμογές σε σχεδόν όλους τους τομείς της ιατρικής.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Thorax.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, περίπου 1 δισ. άνθρωποι παγκοσμίως πιστεύεται ότι έχουν αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το μνημόνιο βλάπτει σοβαρά την υγεία



Κατά 35% έχει αυξηθεί η χρήση αντικαταθλιπτικών.

Δραματικές αποδεικνύονται οι συνέπειες του μνημονίου στην υγεία των Ελλήνων. Είναι ενδεικτικό ότι σε σχέση με το 2006, έχει αυξηθεί η κατανάλωση αντικαταθλιπτικών χαπιών κατά 35% και των αντιψυχωτικών κατά 18%.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Κόσμου του Επενδυτή», το φαινόμενο αποδίδεται κυρίως στην αύξηση της ανεργίας και της απειλής απώλειας της εργασίας. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από μελέτες που έχει πραγματοποιήσει ο τομέας οικονομικών της υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Γιάννη Κυριόπουλο.

Η αύξηση των ψυχικών διαταραχών, των προβλημάτων εθισμού και εξάρτησης από ουσίες, των αυτοκτονιών και της θνησιμότητας από ισχαιμική καρδιοπάθεια, είναι οι πιο εμφανείς επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία του πληθυσμού οι οποίες επηρεάζουν κυρίως τις χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις.

Παράλληλα η οικονομική κρίση συνοδεύεται από μείωση των επισκέψεων σε γιατρούς και οδοντιάτρους, μολονότι υπάρχει ανάγκη, σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων από τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.


Διαβάστε περισσότερα...

«Δεν διαθέτουμε οργανωμένο σύστημα Υγείας»



Τα προβλήματα του ΕΣΥ, ανέλυσε ο Ηλίας Μόσιαλος.

«Ανάδελφο» χαρακτήρισε το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη χώρα μας, ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Το ΕΣΥ στη δίνη της οικονομικής κρίσης! Μεταρρύθμιση ή διάλυση;».

Ο κ. Μόσιαλος, αφού διευκρίνισε ότι μιλά με την ιδιότητα τού επιστήμονα, αναφέρθηκε στις «ιδιαιτερότητες» του Εθνικού Συστήματος Υγείας και επισήμανε ότι «η χώρα μας δεν διαθέτει ένα οργανωμένο πρωτοβάθμιο σύστημα Υγείας».

Τόνισε ότι δεν υπάρχει «κάρτα υγείας», ενώ έκανε λόγο για «πληθωρισμό» ιατρικών εξετάσεων. «Έχουμε τετραπλάσιο αριθμό αξονικών τομογράφων απ’ ότι έχουν άλλες χώρες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μόσιαλος αναφέρθηκε, επίσης, στη χρηματοδότηση του ΕΣΥ, στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, στις ασφαλιστικές εισφορές και στα λεγόμενα «ευγενή» ταμεία.

Από την πλευρά του, ο αρχίατρος του ΕΔΟΕΑΠ Θεσσαλονίκης, ειδικός παθολόγος Κώστας Κουτσομητέλης, κατέθεσε τις προτάσεις του για τη βελτίωση της πρωτοβάθμιας και επείγουσας προνοσοκομειακής περίθαλψης.

Την εκδήλωση, που έγινε στο Κέντρο Ιστορίας του δήμου Θεσσαλονίκης, διοργάνωσε η ομάδα «Πολίτες για το Αύριο» της Θεσσαλονίκης.


Διαβάστε περισσότερα...

Αν έχετε κάτι να πείτε, πείτε το τραγουδιστά...



Η μουσική κάνει καλό στην υγεία.

Αν τραγουδάτε κι αν ακούτε μουσική ή παίζετε κάποιο μουσικό όργανο... βοηθάτε και τον οργανισμό σας να αναπτύξει αντισώματα που θα σας προστατέψουν από διάφορα μικρόβια και βακτηρίδια.

Αυτό αποδεικνύουν νέες έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας και μας προτρέπουν να κλείσουμε την τηλεόραση και να συντονιστούμε με μουσικούς σταθμούς στο ράδιο.


Διαβάστε περισσότερα...

Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας!



Χωρίς αυτήν χάνετε... πολλά.

Αν είστε από αυτούς που ναι μεν γυμνάζονται, αλλά προτιμούν τους κλειστούς χώρους των γυμναστηρίων, ιδιαίτερα τώρα το χειμώνα, καιρός να αλλάξετε γνώμη.

Βγείτε, λοιπόν, έξω, στο ύπαιθρο, και θα διαπιστώσετε γρήγορα τη διαφορά, αφού η άσκηση εκεί:

- Χαρίζει ενέργεια, καθώς ο φρέσκος αέρας οξυγονώνει και χαρίζει ζωντάνια στον οργανισμό.
- Σας βοηθάει να «καίτε» 12% περισσότερες θερμίδες, ποσοστό που αυξάνεται αν κινείστε σε διαφορετικά είδη εδάφους και γυμνάζετε διαφορετικούς μυς.
- Είναι υγιεινή, αφού ο ήλιος (με μέτρο) θα βελτιώσει τυχόν δερματικές παθήσεις, θα αυξήσει την παραγωγή βιταμίνης D, θα μειώσει τη χοληστερόλη και θα διώξει την κατάθλιψή σας.

Αντί για μπότοξ, κολύμπι!

Νέο μπότοξ χαρακτήρισαν το κολύμπι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα των ΗΠΑ, αφού σε σχετική έρευνα διαπίστωσαν ότι όσοι κολυμπούν τρεις φορές την εβδομάδα φαίνονται τουλάχιστον 10 χρόνια νεότεροι από τους συνομήλικούς τους. Μάλλον οι επιστήμονες δεν υπερβάλλουν, καθώς είναι γνωστό ότι το κολύμπι ενισχύει τη λειτουργία του κυκλοφορικού και βελτιώνει τον τόνο του δέρματος.

Όποιοι, μάλιστα, αντέχετε προτιμήστε την πιο κρύα πισίνα ή θάλασσα καθώς το κρύο νερό σφίγγει το σώμα και βοηθάει να… καίγονται 50% περισσότερες θερμίδες.

Κοιλιά... πλάκα!
Θέλετε να δείτε γρήγορα τους μυς της κοιλιάς σας να διαγράφονται; Τότε δεν έχετε παρά να φοράτε, όταν γυμνάζετε τους κοιλιακούς, μια φαρδιά ζώνη την οποία θα έχετε κουμπώσει σφιχτά στη μέση σας. Με τον τρόπο αυτό η ζώνη θα κρατάει την κοιλιά σας σφιγμένη όση ώρα γυμνάζεστε, με αποτέλεσμα η άσκησή σας να γίνεται αποτελεσματικότερη.

Αν δεν έχετε ζώνη, χρησιμοποιήστε μια κορδέλα. Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.

Έχετε λίπος στην κοιλιά;

Κάνετε καθιστική ζωή; Αν ναι, προσέξτε, γιατί μπορεί να αποκτήσετε πολύ γρήγορα λίπος στην κοιλιά, το οποίο είναι ένα είδος που ενοχοποιείται για την εμφάνιση διαβήτη και άλλων μεταβολικών προβλημάτων. Με την τακτική όμως άσκηση μπορείτε όχι μόνο να το προλάβετε, αλλά και να ανατρέψετε τη συσσώρευση αυτού του λίπους.

Μια σχετική έρευνα σε υπέρβαρους ενήλικες που έκαναν καθιστική ζωή διαπίστωσε ότι όσοι ξεκίνησαν άσκηση σε διάδρομο και στατικό ποδήλατο έχασαν το 7% του λίπους που είχε συσσωρευτεί γύρω από την κοιλιά τους. Αντίθετα, όσοι εξακολούθησαν την καθιστική ζωή αύξησαν το λίπος αυτό κατά 9% μέσα σε 6 μήνες.

Στην έρευνα φάνηκε ότι η ένταση της άσκησης δεν είχε τόση σημασία όσο η ποσότητα. Γι’ αυτό και οι ειδικοί συστήνουν μισή ώρα περπάτημα καθημερινά, επισημαίνοντας ότι «αφού τρώμε κάθε μέρα, πρέπει και να περπατάμε κάθε μέρα»!


Πηγή: http://www.belife.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι κίνδυνοι της χριστουγεννιάτικης υπερφαγίας



Πώς θα φάτε χωρίς να κινδυνεύσετε να πάρετε βάρος.

Εν όψει «χριστουγεννιάτικης διατροφής» και πριν ετοιμάσετε τα πιρούνια σας για το ρεβεγιόν σας, ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε αν τελικά αξίζει για μια - δύο μέρες διατροφικής «κραιπάλης» να αυξήσετε το βάρος σας.

Οι εορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, πραγματικά αποτελούν «περίπτωση» από διατροφικής πλευράς. Ο χορός γευμάτων και φαγητού ξεκινάει από την παραμονή των Χριστουγέννων περνάει από ανήμερα και δεύτερη ημέρα, συνεχίζει καθ' όλο το διάστημα μέχρι την Πρωτοχρονιά και καταλήγει αισίως στα Φώτα.

Οι κίνδυνοι της χριστουγεννιάτικης υπερφαγίας

Έχετε επισκεφθεί ένα νοσοκομείο την περίοδο εορτών; Τα γαστρεντερικά περιστατικά και τα εμφράγματα λόγω υπερφαγίας κατέχουν σημαντικό μέρος των επισκέψεων από ασθενείς. Η γαλοπούλα και τα υπόλοιπα φαγητά μπορούν να έχουν εξέχουσα θέση στο τραπέζι μας αρκεί να μην παρεκτρεπόμαστε ως προς την κατανάλωσή τους.

Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε μια τυπική ημέρα που υπερκαταναλώνουμε «χριστουγεννιάτικα εδέσματα» να προσλάβουμε... περίπου 4.000 θερμίδες και 1.600 mg χοληστερόλης, ποσά, διπλάσια και τετραπλάσια αντίστοιχα, από την ημερήσια απαίτηση σε ενέργεια και πρόσληψη χοληστερόλης μιας ενήλικης γυναίκας.

Και γιορτινό τραπέζι και... «Light» - Πώς θα φάτε χωρίς να κινδυνεύσετε να πάρετε βάρος


Γαλοπούλα:
Κατέχει περίοπτη θέση και μάλλον είναι η πρωταγωνίστρια του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Υπό κατάλληλες συνθήκες μπορεί να αποτελέσει ένα άκρως διαιτητικό έδεσμα αρκεί να μην προσθέσουμε πολλά λιπαρά (λάδι - βούτυρο) κατά το μαγείρεμα της, να αποφύγουμε το τσιγάρισμα της γέμισης της (ρύζι, κάστανα, σταφίδες κλπ.) και φυσικά να αδιαφορήσουμε ... επιδεικτικά για την πέτσα της.

Πατάτες:
Λίγες σαν γαρνίρισμα και έτσι, για το «καλό» ... του τραπεζιού και φυσικά για την επιβεβαίωση του κανόνα της «μη στέρησης», που είναι πολύ σωστό να εφαρμόζουμε στην περίοδο των εορτών. Ας προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τις τηγανητές…

Μελομακάρονα:
Τα Χριστούγεννα έχουν την τιμητική τους και κατά συνέπεια χωρίς αυτά ότι οι γιορτές θα ήταν λίγο ... άχρωμες. Το πνεύμα των Χριστουγέννων επιβάλει την κατανάλωση τους σε μετριοπαθείς ποσότητες χωρίς ιδιαίτερο άγχος, αφού 1 μεγάλο μελομακάρονο αποδίδει περί τις 130 με 150 θερμίδες, όσες περίπου δύο φρούτα. Κι εδώ φυσικά η υπερκατανάλωση οδηγεί ... σε περιπέτειες.

Κουραμπιέδες:
Ο έτερος «συνάδελφος» του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Ισχύουν τα ίδια και για τους κουραμπιέδες, με τη θερμιδική τους απόδοση να είναι υψηλότερη από τα μελομακάρονα. Ανάλογα με το μέγεθος τους, αποδίδουν 150 με 180 θερμίδες και φυσικά δεν προσφέρονται για ασυδοσία και κραιπάλη...

Αλκοόλ:
Κόκκινο κρασάκι που είναι πολύ περισσότερο υγιεινό, αλλά με μέτρο διότι μπορεί μεν το ποτηράκι να αποδίδει περίπου 50-70 θερμίδες, αλλά κανείς δεν πίνει μόνο ένα. Η κρασοκατάνυξη εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο αύξησης κιλών αλλά και ατυχημάτων ιδιαίτερα όταν οι... επίδοξοι μιμητές του Διόνυσου πρόκειται να οδηγήσουν...


Πηγή: http://www.advancehealth.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ορθοπεταλιές για τη στήριξη των διαβητικών



Επιτυχημένη ποδηλατοδρομία διοργάνωσε η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία.

Στο πλαίσιο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, στις 11 Δεκεμβρίου, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία διοργάνωσε ποδηλατοδρομία στην Γλυφάδα με στόχο να δώσει το μήνυμα της υποστήριξης σε όσους πάσχουν από την ασθένεια αυτή.

Η ποδηλατοδρομία πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, με περισσότερους από 300 ποδηλάτες κάθε ηλικίας να διανύουν 5 χιλιόμετρα περιμετρικά του Γκόλφ της Γλυφάδας, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό τη στήριξη τους στους πάσχοντες από διαβήτη. Το μήνυμα ήταν «Δώσε αξία στο κάθε σου βήμα. Πάμε μπροστά μαζί. Δράση για το Διαβήτη. Τώρα!».

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο αντιδήμαρχος Γλυφάδας, Στάθης Γεωργούλας, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Επειδή η υγεία αποτελεί το σημαντικότερο κομμάτι της ανθρώπινης κοινωνίας, ο δήμος Γλυφάδας στηρίζει δράσεις και λαμβάνει πρωτοβουλίες με γνώμονα την πρόληψη, ως τρόπο ζωής, όπως η σημερινή διοργάνωση, η οποία αποτελεί κοινή προσπάθεια εκπαίδευσης και πρόληψης εμφάνισης διαβήτη, αλλά και ενθάρρυνσης για την υιοθέτηση κατάλληλου προγράμματος σωματικής άσκησης και ισορροπημένης διατροφής».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο δρ. Σταύρος Μπούσμπουλας, πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, παθολόγος-διαβητολόγος, ο οποίος δήλωσε, πριν δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για την ποδηλατοδρομία : «Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία με την οργάνωση της ποδηλατοδρομίας εστιάζει στις δυνατότητες της εκπαίδευσης και της πρόληψης εμφάνισης διαβήτη, ενθαρρύνοντας την υιοθέτηση κατάλληλου προγράμματος σωματικής άσκησης και ισορροπημένης διατροφής. Σκοπός είναι να αναδειχθεί η συμβολή της άσκησης στον έλεγχο της γλυκόζης αίματος των ατόμων με διαβήτη. Με βάση τα δεδομένα η άσκηση για τουλάχιστον 30 λεπτά ημερησίως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε ποσοστό 35-40%».

Η ποδηλατοδρομία τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Γλυφάδας και διοργανώθηκε με την ευγενική χορηγία της φαρμακευτικής εταιρείας sanofi-aventis.

Ο διαβήτης αποτελεί μια σοβαρή πάθηση, καθώς επηρεάζει τις ζωές όλο και περισσότερων ανθρώπων. Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαβήτη, 366 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από τη χρόνια αυτή πάθηση, ενώ ο αριθμός αυτός συνεχίζει να αυξάνεται.

Επιπλέον, 552 εκατομμύρια άνθρωποι θα νοσούν από διαβήτη στο τέλος των δύο επόμενων δεκαετιών και υπολογίζεται ότι ένας στους δέκα ενήλικες σε όλο τον κόσμο θα πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη έως το 2030. Σήμερα, υπάρχουν αποτελεσματικά και ασφαλή φάρμακα που βοηθούν τα άτομα με διαβήτη να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή.

Λαμβάνοντας υπόψη τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των ατόμων που πάσχουν από την ασθένεια, είναι προφανές ότι πρέπει να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για την εκπαίδευση των ανθρώπων και τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισής της νόσου. Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, που βασίζεται στη σωστή διατροφή και την κατάλληλη σωματική άσκηση, συμβάλλει επίσης στην επίτευξη και διατήρηση του γλυκαιμικού ελέγχου.



Διαβάστε περισσότερα...

Αυχενικό σύνδρομο... η πιο συχνή πάθηση



Eπτά στους δέκα το αντιμετωπίζουν λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Μια «τανάλια» σφίγγει επίμονα τον σβέρκο μας. Με τον καιρό το σφίξιμο αυτό γίνεται πόνος (αυχεναλγία), ύστερα εμφανίζονται οι πονοκέφαλοι, τα μουδιάσματα και συχνά οι ζαλάδες.

Αναρωτιόμαστε τι μπορεί να συμβαίνει. Οι πόνοι συνεχίζονται και όταν εμφανίζονται τα μουδιάσματα και η μυική αδυναμία, αποφασίζουμε να πάμε στον γιατρό. Φυσικά δεν γυμναζόμαστε και στις περισσότερες περιπτώσεις κάνουμε καθιστική δουλειά. Ο αυχένας μας δεν αντέχει άλλο και μας προειδοποιεί με κάθε τρόπο...

Το αυχενικό σύνδρομο είναι ένας γενικός όρος ο οποίος περικλείει μια μεγάλη γκάμα συμπτωμάτων που επηρεάζουν τη φυσιολογική λειτουργικότητα και κινητικότητα της ευρύτερης περιοχής του αυχένα. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής , η κακή διατροφή και φυσικά η έλλειψη άσκησης του κορμιού επιδεινώνουν το φαινόμενο αυτό. Συνήθως οφείλεται σε μια σειρά από παθήσεις που έχουν σχέση με τους μυς, τους μεσοσπονδύλιους δίσκους, τους συνδέσμους, τα νεύρα, τα αγγεία ή το νωτιαίο μυελό. Είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι το αυχενικό σύνδρομο δεν εμφανίζει τα ίδια συμπτώματα σε όλους τους ανθρώπους.

Σαν σύνδρομο που είναι εμφανίζεται διαφορετικά σε κάθε παθόντα. Έτσι κάποιος έχει πονοκεφάλους, κάποιος άλλος πονάει στον σβέρκο, ή έχει δυσκαμψία, κάποιος ζαλίζεται, κάποιος έχει αντανακλαστικούς πόνους στα χέρια και την ωμοπλάτη. Αυτά τα κλινικά ευρήματα έχουν σημασία για την πρόγνωση, τη διάγνωση όσο και την αντιμετώπιση του προβλήματος. Βέβαια οι απεικονιστικές εξετάσει βοηθούν σε πολύ μεγάλο ποσοστό τον ιατρό να κρίνει. Ειδικά η μαγνητική τομογραφία έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην παροχή πληροφοριών για τον πάσχοντα.

Το αυχενικό ταλαιπωρεί κατά πλειοψηφία όσους κάνουν καθιστική δουλειά ( οι οποίοι συνήθως δεν κάθονται στη σωστή θέση), όσους βρίσκονται με τις ώρες ακίνητοι, μπροστά από ένα κομπιούτερ, και όσους δεν γυμνάζονται. Βέβαια μπορεί να παρουσιαστεί και ύστερα από κάποιο τροχαίο ή μη τραυματισμό. Μια στατιστική διαπίστωση έχει να κάνει με τις γυναίκες οι οποίες ταλαιπωρούνται περισσότερο από τους άνδρες.

Ενώ η ίδια στατιστική λέει ότι 7 στους 10 κάποια στιγμή στη ζωή τους θα εμφανίσουν πόνο στον αυχένα. Στις διάφορες εκφάνσεις του το αυχενικό σύνδρομο μπορεί να ανακουφιστεί με την κατάλληλη αγωγή από τους ιατρούς,(παυσίπονα, μυοχαλαρωτικά, αυχενικό κολάρο) ενώ σε ακραίες καταστάσεις υπάρχει και το χειρουργείο.

Ο ιατρός θα ξεκινήσει με μια συντηρητική θεραπεία. Θα προτείνει επίσης και φυσιοθεραπείες που θα ανακουφίσουν τόσο στη λύση του σπασμού, όσο και στην ενδυνάμωση των μυών του αυχένα. Συχνά πυκνά η χρήση κολάρου για τον αυχένα μπορεί να αποδειχτεί ευεργετική αφού θα βοηθήσει να αποφευχθούν οι επιβαρυντικές για τον αυχένα κινήσεις. Ο γιατρός επίσης θα μας προτείνει και χρήσιμους τρόπους πρόληψης που έχουν να κάνουν με τη σωστή θέση του σώματος όταν καθόμαστε και δουλεύουμε, έτσι ώστε να επιβαρύνεται όσο το δυνατόν λιγότερο, η περιοχή του αυχένα.

Ένας παράγοντας του σύγχρονου τρόπου ζωής που επιβαρύνει τον οργανισμό μας είναι και το άγχος. Το άγχος που δεν θα μπορούσε να μην επιδεινώνει και μια κατάσταση όπως αυτή του αυχενικού. Έτσι δεν είναι πλέον λίγες οι φορές που κάποιος παρουσιάζει συμπτώματα αυχενικού, αλλά οι εξετάσεις του είναι καθαρές. Το συμπέρασμα που καταλήγουμε είναι πως οι ψυχολογικοί παράγοντες, και το στρες επηρεάζουν την περιοχή του αυχένα και δημιουργούν τις δυσάρεστες ενοχλήσεις που αναφέραμε. Σε αυτή την περίπτωση ο ιατρός κρίνει και χορηγεί την κατάλληλη αγωγή.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΑΠΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ


Σε γενικές γραμμές το αυχενικό σύνδρομο είναι μια ταλαιπωρία που δεν πρέπει να αφήσουμε. Με το παραμικρό σύμπτωμα θα πρέπει να επισκεφτούμε τον γιατρό μας προκειμένου να μην επιδεινωθεί η κατάσταση. Ο αυχένας και η σπονδυλική στήλη είναι το στήριγμα του κορμιού μας, γιαυτό δεν πρέπει να το επιβαρύνουμε δίχως λόγο. Μερικές απλές συμβουλές είναι:

1. Ας προσπαθήσουμε η θέση του κεφαλιού και του αυχένα να είναι σε μια ευθεία. Δηλαδή το κεφάλι να μην προβάλει προς τα μπροστά ενώ καθόμαστε.

2. Καλό θα είναι κάθε 60 λεπτά να σηκωνόμαστε από την καρέκλα μας και με ίσιο τον κορμό μας να περπατάμε για λίγο

3. Όταν γράφουμε ή εργαζόμαστε μπροστά από την οθόνη ενός υπολογιστή, να διανέμουμε το βάρος των χεριών μας. Αυτό γίνεται όταν ακουμπάμε τα χέρια μας στα χερούλια της καρέκλας. Αποφορτίζουμε έτσι τους μύες της ωμικής ζώνης και του αυχένα.

4. Όταν νιώσουμε τις πρώτες ενοχλήσεις καλό θα είναι να τεντώσουμε το κεφάλι μας προς τα πίσω αργά και μετά προς τα μπροστά. Θα μας ανακουφίσει.


Πηγή: http://iatropedia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανοίγει τις πύλες του ο ξενώνας φιλοξενίας καρκινοπαθών



Την ερχόμενη βδομάδα δέχεται τους πρώτους ασθενείς.

Από την ερχόμενη εβδομάδα θα δέχεται κανονικά ασθενείς και τους συνοδούς τους ο ξενώνας φιλοξενίας καρκινοπαθών στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, την έναρξη της λειτουργίας του οποίου κήρυξε σήμερα ο υφυπουργός Υγείας, Μιχάλης Τιμοσίδης.

«Ο Ξενώνας αυτός αποτελεί μια σημαντική πρόοδο στον τομέα της φροντίδας όλων των καρκινοπαθών που αναγκάζονται να ξεσπιτωθούν για να υποβληθούν σε θεραπεία και απαλλάσσει τους συνοδούς τους από δύσκολες και βασανιστικές μετακινήσεις» είπε ο κ Τιμοσίδης.

Παράλληλα ανέφερε ότι ο ξενώνας είναι προσαρμοσμένος στις ανάγκες των ασθενών καθώς διαθέτει προσωπικό εκπαιδευμένο για την αντιμετώπιση των μικροπροβλημάτων τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στα παιδιά αντρών καπνιστών



Διατρέχουν κατά 15% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης λευχαιμίας.

Τα παιδιά, των οποίων οι πατεράδες κάπνιζαν την εποχή της σύλληψης, διατρέχουν 15% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν την πιο κοινή μορφή παιδικού καρκίνου (οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία), αναφέρουν ερευνητές.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας υποδεικνύουν ότι αν ο πατέρας κάπνιζε την εποχή που έγινε η σύλληψη, αυτό αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας» λένε οι ερευνητές, επικεφαλής των οποίων ήταν η Elizabeth Milne από το ινστιτούτο Telethon Institute for Child Health Research της Αυστραλίας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης τους δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Epidemiology.

Παρόλο που η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία είναι η πιο κοινή μορφή παιδικού καρκίνου, παραμένει σπάνια, και εμφανίζεται σε 3 με 5 παιδιά στις 100.000.

Οι επιστήμονες μελέτησαν το ιστορικό των οικογενειών 300 παιδιών με αυτή τη μορφή καρκίνου, ζητώντας από τους γονείς πληροφορίες για τις «καπνιστικές» τους συνήθειες.

Συνέκριναν αυτές τις οικογένειες με εκείνες περισσοτέρων από 800 παιδιών της ίδιας ηλικίας, που δεν είχαν λευχαιμία.
Το αν οι μητέρες κάπνιζαν δεν είχε κάποια επίδραση σε σχέση με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, αλλά τα παιδιά των οποίων οι πατεράδες κάπνιζαν την εποχή που έγινε η σύλληψη είχαν 15% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν λευχαιμία.

Εκείνα τα παιδιά που οι πατεράδες τους κάπνιζαν τουλάχιστον 20 τσιγάρα την ημέρα όταν έγινε η σύλληψη είχαν 44% πιθανότητες να διαγνωστούν με την ασθένεια.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέες διαγνωστικές μέθοδοι κατά της υπογονιμότητας



Ταλαιπωρεί τέσσερα στα πέντε ζευγάρια.

Μια απλή αιματολογική εξέταση για τη γυναίκα, με την οποία μετρώνται τα επίπεδα της αντιμυλλεριανής ορμόνης και μία εξέταση σπέρματος του άντρα, με την οποία ανιχνεύονται τα σπερματοζωάρια των οποίων τo γενετικό υλικό είναι κατακερματισμένο, συμπεριλαμβάνονται στις νέες διαγνωστικές μεθόδους με τις οποίες ο εξειδικευμένος γιατρός θα επιλέξει την κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας.

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν τέσσερα στα πέντε ζευγάρια που όμως μπορούν να αποκτήσουν παιδιά με την κατάλληλη αντιμετώπιση και νέες διαγνωστικές μέθοδοι μπορούν να δώσουν λύση χωρίς να χρειαστεί να οδηγηθεί το ζευγάρι στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν είναι η μοναδική λύση για την απόκτηση παιδιού αλλά η τελευταία. «Στόχος της ιατρικής είναι να μην οδηγεί η υπογονιμότητα το ζευγάρι απευθείας στην εξωσωματική γονιμοποίηση, αλλά στη διάγνωση των αιτίων του προβλήματος και, εφόσον είναι δυνατόν, σε σύλληψη με φυσιολογικές μεθόδους, ανάλογα με την περίπτωση. Σημαντικό είναι να γίνεται πρώτα η διάγνωση και μετά η θεραπεία. Δηλαδή όταν τα αίτια είναι ήπια το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με ήπιες μεθόδους αν τα αίτια είναι σοβαρά επιλέγουμε άλλες μεθόδους» επισημαίνει ο επίκουρος καθηγητής ενδροκρινολογίας στο, ΑΠΘ Δημήτρης Γουλής, με αφορμή την επιστημονική διημερίδα με θέμα: «Πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας και διέγερση των ωοθηκών» που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενος στις νέες διαγνωστικές μεθόδους ο κ Γουλής εξηγεί ότι με την εξέταση της αντιμυλλεριανής ορμόνης, στην οποία υποβάλλεται η γυναίκα από την 3η ως την 5η ημέρα του κύκλου της, παρέχονται πληροφορίες για το αναπαραγωγικό δυναμικό της και για την πιθανότητα να εξελιχθεί ευνοϊκά η εξωσωματική, εφόσον επιλεγεί ως λύση. «Αν τα επίπεδα της ορμόνης αυτής, η οποία παράγεται από τα ωοθυλάκια, είναι υψηλά σημαίνει ότι η γυναίκα έχει υλικό προς ωρίμανση και θα επιλεγούν μέθοδοι διέγερσης των ωοθηκών προκειμένου να τεκνοποιήσει, αν τα επίπεδα είναι χαμηλά τότε θα επιλεγεί η εξωσωματική» εξηγεί.

Όσον αφορά την εξέταση με την οποία εντοπίζονται τα σπερματοζωάρια του άντρα που δεν έχουν καλό γενετικό υλικό, των οποίων δηλαδή το DNA είναι κατακερματισμένο (έχει όλα τα χρωμοσώματα αλλά δεν βρίσκονται στη σωστή θέση), ο κ. Γουλής αναφέρει ότι αυτή βοηθά στην περίπτωση της ανεξήγητης υπογονιμότητας.

«Με την εξέταση αυτή ανιχνεύουμε το αναπαραγωγικό δυναμικό του άντρα. Η εξέταση αυτή βοηθά σε περιπτώσεις ανεξήγητης υπογονιμότητας όπου έχουν έχουμε φαινομενικά καλό σπέρμα. Το πρόβλημα οφείλεται σε οξειδωτικό στρες το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με χορήγηση αντιοξειδωτικών. Μπορούμε όμως να επιλέξουμε τα σπερματοζωάρια που δεν έχουν κατακερματισμένο DNA και τα χρησιμοποιούμε για τεχνητή γονιμοποίηση» εξηγεί.

Τα αίτια της υπογονιμότητας που είναι κοινά και για τα δύο φύλα είναι: γενετικοί παράγοντες, ενδοκρινικά νοσήματα (σακχαρώδης διαβήτης, παθήσεις του θυρεοειδή αδένα, παθήσεις των επινεφριδίων, παθήσεις του υποθαλάμου, υπερπρολακτιναιμία, υποϋποφυσισμός), παράγοντες του περιβάλλοντος (τοξίνες, οργανικές ενώσεις), κάπνισμα (οι καπνιστές έχουν 60% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπογόνιμοι σε σχέση με τους μη καπνιστές). Παράγοντες υπογονιμότητας στις γυναίκες είναι οι διαταραχές ωοθυλακιορρηξίας, οι παθήσεις των σαλπίγγων, παθήσεις της μήτρας, οι λοιμώξεις και η ενδομητρίωση, ενώ για την υπογονιμότητα των ανδρών ευθύνονται οι λοιμώξεις, η κιρσοκήλη και κρυψορχία. Σε ορισμένες περιπτώσεις συνυπάρχουν οι παράγοντες υπογονιμότητας και στον άντρα και στη γυναίκα.

Για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα πρέπει να υποβληθούν σε ένα βασικό έλεγχο, που περιλαμβάνει ιατρικό ιστορικό, κλινική εξέταση, βασικό ορμονικό έλεγχο και υπερηχογράφημα των γεννητικών οργάνων. Στον άνδρα απαιτείται, επιπρόσθετα, μια σειρά σπερμοδιαγραμμάτων (τουλάχιστον δύο έως τρία στιγμιότυπα).

«Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία η ειδικότητα του ιατρού στον οποίο θα απευθυνθεί το ζευγάρι , δηλαδή αν θα είναι ενδοκρινολόγος, μαιευτήρας-γυναικολόγος ή ουρολόγος, με την προϋπόθεση ότι αυτός έχει εξειδικευθεί στον τομέα της υπογονιμότητας. Αντίθετα, μεγάλη σημασία έχει το ζευγάρι να απευθύνεται μαζί στον ιατρό, ως ενιαία μονάδα, τόσο για λόγους ψυχολογικούς όσο και για καθαρά ιατρικούς», καταλήγει ο κ. Γουλής.


Διαβάστε περισσότερα...