Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Το νέο απελευθερωτικό περιοδικό της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών

ΔΥΟ ΣΤΗΝ ΕΚΤΗ, όσοι και οι συνδυασμοί της γραφής Braille


ΔΥΟ ΣΤΗΝ ΕΚΤΗ : Με έμφαση στα δικαιώματα των ΑμεΑ και την καταπολέμηση του ρατσισμούΔΥΟ ΣΤΗΝ ΕΚΤΗ : Με έμφαση στα δικαιώματα των ΑμεΑ και την καταπολέμηση του ρατσισμού
Η τρίμηνη περιοδική έκδοση της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών (ΠΟΤ) υπό τον μάλλον ιδιόρρυθμο τίτλο ΔΥΟ ΣΤΗΝ ΕΚΤΗ που κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες, φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς στο κυπριακό δημοσιογραφικό στερέωμα γενικά και στις τάξεις του Κυπριακού κινήματος των ατόμων με αναπηρία ειδικότερα.

Το editorial του πρώτου τεύχους προσδιορίζει με σαφή τρόπο τα επιδιωκόμενα. Όπως αναφέρει “στόχος της Οργάνωσης με εκφραστικό εργαλείο τη συγκεκριμένη έκδοση, είναι η αναβάθμιση του κοινωνικού της ρόλου σε δύο κατευθύνσεις: Αφενός, η δημιουργία ενός ψηλού πήχη αναβαθμισμένης, ουσιαστικής και αξιόπιστης πληροφόρησης των Κυπρίων τυφλών και ευρύτερα των ατόμων με αναπηρία. Αφετέρου, η αποφασιστική συμβολή της ΠΟΤ στη μεγάλη κοινωνική προσπάθεια, που αφορά το παρόν και το μέλλον της κυπριακής κοινωνίας, δραστικής αντιμετώπισης των ρατσιστικών φαινομένων και αποδυνάμωσης των ακραία οπισθοδρομικών απόψεων, αντιλήψεων, προκαταλήψεων και στάσεων – συμπεριφορών, που εκτρέφουν και αναπαράγουν κοινωνικό ρατσισμό και αποκλεισμό”.

Ομολογουμένως, η δομή της ύλης του περιοδικού ΔΥΟ ΣΤΗΝ ΕΚΤΗ στο ελάχιστο δεν μοιάζει με την δομή ύλης των σύνηθων περιοδικών που εκδίδουν οι αναπηρικοί φορείς, τόσο στην Κύπρο όσο και στις λοιπές χώρες. Πέραν των εξαιρετικά αναλυμένων θεμάτων τυφλότητας αλλά και της ευρύτερης γκάμας θεμάτων αναπηρίας , η φιλόδοξη έκδοση καταπιάνεται με όλα τα θέματα κοινωνικών δικαιωμάτων μη διστάζοντας ακόμα και ρήξεις με τις συντηρητικές όψεις της κοινωνικής ζωής. Για παράδειγμα, το περιοδικό φιλοξενεί ανάλυση – παρέμβαση σχετική με την διείσδυση ρατσιστικών όρων στη Κυπριακή δημόσια συζήτηση που στο ελάχιστο δεν στρογυλλοποιεί ή ωραιοποιεί τα πράγματα. Εξίσου ρηξικέλευθο είναι το αφιέρωμα – παρέμβαση στον επί εικοσαετία πραγματοποιούμενο Κυπριακό Ραδιομαραθώνιο που συνοδεύεται από σαφείς προτάσεις – όρους άμεσης βελτίωσής του. Κοντολογίς, το ΔΥΟ ΣΤΗΝ ΕΚΤΗ (σύνολο 64, όσες οι σελίδες του περιοδικού αλλά και το σύνολο των συνδυασμών της γραφής Braille) είναι ένα περιοδικό που στο ελάχιστο δεν φοβάται να συγκρουστεί, να προτείνει και να διεκδικήσει. Η εκδότρια ΠΟΤ δεν φοβάται καν τη σκληρή αυτοκριτική όπως αποδεικνύεται από εξαιρετικά εμβαθυμένο άρθρο σχετικό με την δύσκολη τριαντάχρονη πορεία χειραφέτησης του κινήματος των Κυπρίων τυφλών, στο οποίο αναλύονται τα υπέρ και τα κατά, οι επιτυχίες αλλά και οι διαψεύσεις. “Διότι η διαδικασία της ωρίμανσης προϋποθέτει πλήρη συνείδηση της αλήθειας” εξηγεί ο πρόεδρος της Οργάνωσης Χρ. Νικολαίδης με άμεσο και απελευθερωτικό τρόπο.

Στην πραγματικότητα, το περιοδικό ΔΥΟ ΣΤΗΝ ΕΚΤΗ , είναι μεν στοχευμένο στην ανάδειξη και προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, πλην όμως, επί της ουσίας είναι ένα περιοδικό ποικίλλης αντιρατσιστικής ύλης με έμφαση στα ευρύτερα κοινωνικά δικαιώματα. Ακόμα και οι δύο μεγάλες συνεντεύξεις που φιλοξενούνται στο εναρκτήριο τεύχος του – με τον Κύπριο υπουργό εσωτερικών Ν. Συλικιώτη και τον επικεφαλής της Κυπριακής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης καθηγητή Γ. Τσιάκαλο – είναι έτσι δομημένες ώστε να αναδεικνύουν και υποστηρίζουν την προοδευτική/δικαιωματική προοπτική των κοινωνικών εξελίξεων. Περαιτέρω λεπτομέρειες κρίνονται ως περιττές, “καλή και απελευθερωτική σας ανάγνωση” προτείνει προς τους υποψήφιους αναγνώστες η ΠΟΤ, λίαν συντόμως θα επανέλθουμε με πληροφορίες και προς τους Ελλαδίτες ενδιαφερόμενους για τους τρόπους είτε προμήθειας του περιοδικού είτε διαδικτυακής του ανάγνωσης.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο τρόμος του E.coli έφτασε στην Ελλάδα – Ο ΕΦΕΤ αποσύρει μολυσμένα προϊόντα!



- Πρόκειται για κατεψυγμένο κιμά από βοδινό κρέας και κατεψυγμένα πικάντικα σουτζουκάκια 
- Διακινούνται από την εταιρεία LIDL
- Οι καταναλωτές που τα έχουν αγοράσει, καλούνται να μην τα καταναλώσουν
- Το στέλεχος του E.coli δεν είναι το ίδιο που εντοπίστηκε σε άλλες χώρες, αλλά εξίσου επικίνδυνο


Τα κατεψυγμένα προϊόντα κρέατος από τη Γερμανία, μολυσμένα με το παθογόνο βακτήριο E. coli O157, εντοπίστηκαν από ελέγχους του ΕΦΕΤ στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα από την Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση και απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων προϊόντων από την ελληνική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί τα προϊόντα αυτά να μην τα καταναλώσουν.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Γιώργος Νυχάς το στέλεχος που εντοπίστηκε στα προϊόντα που διακινήθηκαν μέσω της Lidl δεν είναι το ίδιο με αυτό που εντοπίστηκε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά είναι εξίσου επικίνδυνο.

«Οι καταναλωτές δεν πρέπει να ανησυχούν, γιατί όλο αυτό δείχνει πόσο καλά αντανακλαστικά έχει ο ΕΦΕΤ, καθώς κατά τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων και σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, που έκανε την ανάλυση, εντοπίστηκε η μολυσμένη παρτίδα και ζητήθηκε η άμεση απόσυρσή της», τόνισε ο κ. Νυχάς.

Συγκεκριμένα πρόκειται: κατεψυγμένο προϊόν κιμά από βοδινό κρέας, σε κλειστή συσκευασία των 500 g (2 Χ 250 g), με την εμπορική επωνυμία «Marvest», που διακινήθηκε από τη γερμανική επιχείρηση «Griechenland Rind, Vion Hilden GmbH» (Westring 21, D-40721, Hilden) στην ελληνική εταιρεία «LIDL Hellas & ΣΙΑ Ο.Ε.».

Το προϊόν έχει αριθμό παρτίδας L91185010 και ημερομηνία λήξης 6-11-2011, και κατεψυγμένα πικάντικα σουτζουκάκια από βοδινό κρέας, σε κλειστή συσκευασία των 1000 gr, με την εμπορική επωνυμία «Marvest», που διακινήθηκε από τη γερμανική επιχείρηση «Vion Convenience GmbH» (Postfach 1269 21, D-31502, Wunstorf) στην ελληνική εταιρεία «LIDL Hellas & ΣΙΑ Ο.Ε.». Το εν λόγω προϊόν έχει αριθμό παρτίδας L1 102 BT και ημερομηνία λήξης 8-11-2011.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. παρακολουθεί την υπόθεση και σε ανακοίνωσή του τονίζει, σε κάθε περίπτωση, την ανάγκη τηρήσεως των απαραίτητων κανόνων υγιεινής κατά τη διάρκεια χειρισμού και κατανάλωσης τροφίμων και ιδιαίτερα παρακάτω μέτρων:

1) Την υγιεινή των χεριών κατά τον χειρισμό των τροφίμων, πριν από την κατανάλωση τροφής και μετά από την χρήση τουαλέτας
2) Το καλό μαγείρεμα των τροφών (θερμοκρασία > 70 βαθμών για περισσότερο από 2 λεπτά)
3) Τον διαχωρισμό ωμών από μαγειρεμένα τρόφιμα και ιδιαίτερα την προσοχή στον ξεχωριστό χειρισμό των ωμών κρεάτων από ωμά λαχανικά

Σε περίπτωση που καταναλωτές των παραπάνω προϊόντων εμφανίσουν κλινική συμπτωματολογία γαστρεντερίτιδας συστήνεται η επικοινωνία με γιατρό.


Διαβάστε περισσότερα...

Υποχρεωτική Φυσική παρουσία των Συνταξιούχων κατ' έτος στα πιστωτικά ιδρύματα




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ


ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΚΑΤ' ΕΤΟΣ ΣΤΑ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ.
Σας ενημερώνουμε ότι από 1 Ιουλίου 2011 έως 30 Σεπτεμβρίου 2011 θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το μέτρο της υποχρεωτικής φυσικής παρουσίας των συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στις Τράπεζες από τις οποίες λαμβάνουν τη σύνταξή τους.


Η διαδικασία αυτή θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.


Για τον λόγο αυτό, παρακαλούμε μέσα στο ανωτέρω χρονικό διάστημα να προσέλθετεστην τράπεζα από την οποία σας καταβάλλεται η μηνιαία σύνταξη, προσκομίζοντας:
  • 1. Το Δελτίο Αστυνομικής σας Ταυτότητας ή Διαβατήριο
  • 2. Το Ενημερωτικό Σημείωμα Συντάξεων
Σε περίπτωση που αδυνατείτε να προσέλθετε ο ίδιος, θα πρέπει ο νόμιμος πληρεξούσιος ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο με πρόσφατη εξουσιοδότηση - θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής - να μεταβεί με τα ίδια δικαιολογητικά στο Υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας σας και ΟΧΙ στην τράπεζα από την οποία καταβάλλεται η μηνιαία σύνταξή σας.


Για την διευκόλυνσή σας, το γνήσιο της υπογραφής μπορεί να βεβαιωθεί και με την παρουσία κατ΄ οίκον της Δημοτικής Αστυνομίας ή της αρμόδιας Αστυνομικής Αρχής.
Παρακαλούμε για την ανταπόκρισή σας, καθόσον εάν μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2011 δεν έχετε δηλώσει την παρουσία σας στις τράπεζες, η Υπηρεσία θα βρεθεί στην δυσάρεστη θέση να αναστείλει την καταβολή της σύνταξης.


Επιπλέον, στο πλαίσιο της καλύτερης εξυπηρέτησής σας και εφόσον επιθυμείτε αλλαγή του λογαριασμού πίστωσης που μέχρι σήμερα καταβάλλεται η σύνταξή σας, μπορείτε να την πραγματοποιήσετε μέσω των τραπεζών και ΕΛΤΑ, χωρίς να απαιτείται η προσέλευσή σας στα Υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.


Επισημαίνεται ότι, εάν στο Ενημερωτικό Σημείωμα δεν αναφέρεται ο ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) στο δεξιό άνω άκρο του Ενημερωτικού Σημειώματος Συντάξεων, θα πρέπει:


  • Εάν έχετε ΑΜΚΑ να τον προσκομίσετε στην Τράπεζα
  • Εάν δεν έχετε ΑΜΚΑ να φροντίσετε για την έκδοσή του, πριν από την προσέλευσή σας για την απογραφή σας στις τράπεζες όπου και θα πρέπει να το συνυποβάλλετε. Ο προσωπικός αριθμός ΑΜΚΑ μπορεί να εκδοθεί σε οποιοδήποτε ΚΕΠ ή στα γραφεία ΑΜΚΑ των Υποκαταστημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

------------------------------------

Ι.Κ.Α. Αριθ. πρωτ.: Σ00/16/29.6.2011
Υποχρεωτική φυσική παρουσία των συνταξιούχων κατ' έτος στα πιστωτικά ιδρύματα

Αθήνα, 29/ 6 /2011
Αριθ. Πρωτ. Σ00/16

ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣH ΠΑΡΟΧΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 (10241)
Πληροφορίες: Π. Δάβου
Αριθ. Τηλεφώνου: 2105215189
FAX: 2105230046
e-mail : diefpar@ika.gr

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

ΓΕΝ. ΕΓΓΡΑΦΟ

ΘΕΜΑ: ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΚΑΤ’ ΕΤΟΣ ΣΤΑ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ.


Σας ενημερώνουμε ότι από 1 Ιουλίου 2011 έως 30 Σεπτεμβρίου 2011 θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το μέτρο της υποχρεωτικής φυσικής παρουσίας των συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στις Τράπεζες ή τα Πιστωτικά Ιδρύματα από τα οποία λαμβάνουν τη σύνταξή τους.

Η διαδικασία αυτή θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Γι’ αυτό το λόγο, οι συνταξιούχοι θα πρέπει να μεταβούν μέσα στο ανωτέρω χρονικό διάστημα στην Τράπεζα ή άλλο Πιστωτικό Ίδρυμα από το οποίο τους καταβάλλεται η μηνιαία σύνταξη προσκομίζοντας:

1. Το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατήριο και

2. Το Ενημερωτικό Σημείωμα Συντάξεων.

Σε περίπτωση που το ενημερωτικό σημείωμα δεν αναφέρεται ο ΑΜΚΑ, οι συνταξιούχοι θα πρέπει :

-Αν έχουν ΑΜΚΑ , να τον προσκομίσουν στην Τράπεζα.

-Αν δεν έχουν ΑΜΚΑ, να φροντίσουν για την έκδοσή του, πριν από την προσέλευσή τους για την απογραφή στις Τράπεζες όπου και θα πρέπει να τον συνυποβάλλουν.

Οι συνταξιούχοι – κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών – των οποίων οι συντάξεις καταβάλλονται μέσω της Αγροτικής Τράπεζας, θα πρέπει να μεταβούν στην Αγροτική Τράπεζα.

Από τη διαδικασία της φυσικής παρουσίας των συνταξιούχων στα Πιστωτικά Ιδρύματα, θα εξαιρεθούν οι κάτοικοι εξωτερικού , οι οποίοι ελέγχονται με διαφορετικό τρόπο από το Περιφερειακό Υποκατάστημα Αθηνών.

ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΣΤΑ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ.


Σε περίπτωση που κάποιοι συνταξιούχοι αδυνατούν να προσέλθουν οι ίδιοι στα πιστωτικά ιδρύματα για την απογραφή τους, θα πρέπει ο νόμιμος πληρεξούσιος ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο (με πρόσφατη εξουσιοδότηση θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής) να προσέλθει με τα ίδια δικαιολογητικά στο Υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας του συνταξιούχου, όπου η φυσική καταγραφή θα επιβεβαιώνεται μέσω των οθονών του Ο.Π.Σ. (σχετικές οδηγίες επισυνάπτονται).

Σας ενημερώνουμε ότι για διευκόλυνση των προσώπων που αδυνατούν να παρουσιαστούν αυτοπροσώπως στα Πιστωτικά Ιδρύματα, το γνήσιο της υπογραφής μπορεί να βεβαιωθεί και με την παρουσία κατ’ οίκον της Δημοτικής Αστυνομίας ή της αρμόδιας Αστυνομικής Αρχής.

Επίσης, για τις περιπτώσεις των συνταξιούχων οι οποίοι - λόγω της κατάστασης της υγείας τους - αδυνατούν να υπογράψουν πληρεξούσιο ή εξουσιοδότηση, θα πρέπει να κινηθεί η διαδικασία διορισμού συμπαραστάτη είτε δια της δικαστικής οδού είτε με την παραπομπή τους στις λειτουργούσες βάσει του άρθ. 6 παρ. 6 του ν. 825/78 Επιτροπές Καθορισμού Ηλικίας, οι οποίες θα πρέπει να εκδώσουν τη σχετική απόφασή τους άμεσα.

Για τις περιπτώσεις που οι συνταξιούχοι βρίσκονται σε αδυναμία επικοινωνίας και νοσηλεύονται σε ιδρύματα, ιδιωτικά ή δημόσια, δεδομένου ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να εξουσιοδοτήσουν ή να καταστήσουν κάποιο πληρεξούσιο, θα πρέπει ο Δ/ντής της κλινικής ή του Κέντρου Περίθαλψης Ηλικιωμένων, να ειδοποιήσει το αρμόδιο Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ της περιοχής ώστε υπάλληλος του Ιδρύματος, ο οποίος θα οριστεί από τον Δ/ντή του Υποκαταστήματος, να προσέλθει στο χώρο νοσηλείας του συνταξιούχου προκειμένου να πιστοποιήσει ότι ο εν λόγω συνταξιούχος νοσηλεύεται στο συγκεκριμένο ίδρυμα ή κλινική και βρίσκεται σε αδυναμία επικοινωνίας.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει μονάδα του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ πλησίον των ως άνω Ιδρυμάτων, η σχετική πιστοποίηση θα γίνεται με την παρουσία άλλης δημόσιας αρχής (αστυνομία, δήμος, Κ.Ε.Π. κ.λ.π.)

Εφιστούμε την προσοχή σας στην περίπτωση που εμφανίζεται πληρεξούσιος του συνταξιούχου, ώστε η αναγγελία στη μηχανογράφηση να γίνεται οπωσδήποτε με ετήσια λήξη , προκειμένου να είναι δυνατός ο έλεγχος - κάθε χρόνο - αν είναι ισχυρό το πληρεξούσιο, με σχετική υπεύθυνη δήλωση του συνταξιούχου ότι εξακολουθεί να επιθυμεί τον ίδιο πληρεξούσιο.

Οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν για τη διαδικασία της φυσικής παρουσίας τους στα Πιστωτικά Ιδρύματα, με σχετικές ανακοινώσεις που θα τους αποσταλούν μαζί με το ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων β’ τριμήνου.


Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΑΒΕΛΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Η ΤΜΗΜ/ΧΗΣ ΓΡΑΜΜ/ΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
& ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ



------------------------------------

Αθήνα, 20 Ιουνίου 2011


Δελτίο Τύπου


ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, για την εξασφάλιση των συντάξεων των πραγματικά δικαιούχων, λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα με σκοπό την αντιμετώπιση των φαινομένων είσπραξης συντάξεων αποβιωσάντων ασφαλισμένων από μη δικαιοδόχα πρόσωπα.

Τα μέτρα αυτά εξειδικεύονται στα εξής:
1. Υποχρεωτική φυσική παρουσία των συνταξιούχων κατ' έτος στα πιστωτικά ιδρύματα

Από 1 Ιουλίου 2011 έως 30 Σεπτεμβρίου 2011 θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το μέτρο της υποχρεωτικής φυσικής παρουσίας των συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στις Τράπεζες από τις οποίες λαμβάνουν τη σύνταξή τους.

Η διαδικασία αυτή θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής ο συνταξιούχος μία φορά κάθε χρόνο θα προσέρχεται αυτοπροσώπως στην τράπεζα από την οποία καταβάλλεται η μηνιαία σύνταξη, επιδεικνύοντας:

  1. Το Δελτίο Αστυνομικής σας Ταυτότητας
  2. Το Ενημερωτικό Σημείωμα Συντάξεων
Σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσης του συνταξιούχου, θα πρέπει ο νόμιμος πληρεξούσιος ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο με πρόσφατη εξουσιοδότηση -θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής- να μεταβεί με τα ίδια δικαιολογητικά στο Υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας του συνταξιούχου και ΟΧΙ στην τράπεζα από την οποία καταβάλλεται η μηνιαία σύνταξή του.

2. Υποχρέωση αναγραφής συμπληρωματικών στοιχείων στις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου

Με διάταξη που προωθείται, στις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου που συντάσσονται θα αναγράφονται επιπλέον ο ΑΦΜ, ο ΑΔΤ και ο ΑΜΚΑ του θανόντος. Το μέτρο αυτό έχει σκοπό την μηναία ενημέρωση του μητρώου των συνταξιούχων με τους θανάτους, ώστε οι υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να προβαίνουν εγκαίρως στη διακοπή της συνταξιοδότησης των θανόντων.


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

&

ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

------------------------------------

Το σχόλιό μας: Για ποιον πραγματικά λόγο γίνονται όλα αυτά; Μα για τον πιο απλό απ' όλους. Απλά το ΙΚΑ αποφάσισε να βγει για σαφάρι. Σαφάρι κάνει λοιπόν το ΙΚΑ για να βρουν τους πεθαμένους (συνταξιούχους του ταμείου) που ακόμα παίρνουν σύνταξη παρότι βρίσκονται στον άλλο κόσμο. Για την ακρίβεια όχι αυτοί αλλά συγγενείς τους που εκμεταλλεύονται τα κενά του συστήματος που εξαπατούν το ασφαλιστικό ταμείο.


Αντί απλά οι αρμόδιες υπηρεσίες (βλέπε ας πούμε ο δήμος) να ειδοποιούν όλα τα ταμεία ασφάλισης και τις υπηρεσίες ότι πέθανε ο πιθανόν ασφαλισμένος τους και να κάνουν απλά ένα έλεγχο αν έχουν το όνομα στην λίστα τους και να κάνουν διακοπή σύνταξης - στέλνοντας και μια επιστολή παράλληλα (μην τυχών έκαναν λάθος κάποιοι λόγω συνωνυμίας), είπαν απλά να τσεκάρουν ότι ζουν οι ασφαλισμένοι - συνταξιούχοι. 

Καλό κυνήγι να ευχηθούμε και καλή τύχη ώστε να βρεθούν όσοι δεν λαμβάνουν δίκαια κάποια χρήματα.
Διαβάστε περισσότερα...

Παρέμβαση της Κομισιόν για την μείωση των εξεταστικών κέντρων των υποψήφιων στις πανελλαδικές μαθητών με αναπηρία

Μετά από ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή


Σοβαρό ενδεχόμενο παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο




Η απόφαση του υπουργείου παιδείας μείωσης των εξεταστικών κέντρων εγκαλείται ως παραβιάζουσα το δικαίωμα ίσων ευκαιριών για τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκεςΗ απόφαση του υπουργείου παιδείας μείωσης των εξεταστικών κέντρων εγκαλείται ως παραβιάζουσα το δικαίωμα ίσων ευκαιριών για τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες






Έρευνα έχει ξεκινήσει η Κομισιόν αναφορικά με τη μείωση των εξεταστικών κέντρων για τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2011, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση της ισχύουσας κατά των διακρίσεων ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Όπως επισημαίνει σε απάντησή της προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή η αρμόδια επίτροπος Reding «είναι σαφές ότι η απόφαση του υπουργείου παιδείας μείωσης των εξεταστικών κέντρων αποθαρρύνει τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και τους γονείς να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση και ως εκ τούτου του λόγου δημιουργείται δυσμενή μεταχείριση εις βάρος τους».

Εξειδικεύοντας την απάντησή της η ευρωπαία επίτροπος τονίζει ότι «η σχετική με την ίση μεταχείριση Οδηγία 2000/78/ΕΚ, απαγορεύει την άμεση ή έμμεση επιβολή διακρίσεων, ιδίως με βάση την αναπηρία, όσον αφορά την πρόσβαση στην απασχόληση και εργασία, καθώς και όσον αφορά την πρόσβαση σε όλα τα είδη και επίπεδα επαγγελματικής εκπαίδευσης». Και καταλήγει επισημαίνοντας ότι «η Επιτροπή θα επικοινωνήσει με τις εθνικές αρμόδιες αρχές για να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την απόφαση του κράτους μέλους και τις συνέπειές της. Σε περίπτωση που η Επιτροπή θεωρήσει ότι το κράτος μέλος έχει παραβεί την οδηγία, μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στο Ευρωπαικό Δικαστήριο».

Διαβάστε περισσότερα...

Οι αδικίες της τελευταίας εγκυκλίου του ΙΚΑ για τα αναπηρικά βοηθήματα

Ενδεικτική καταγραφή από την εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ

«Μην τολμήσετε να την εφαρμόσετε» προειδοποιεί την διοίκηση του ΙΚΑ η ΕΣΑμεΑ, καταθέτοντας σειρά προτάσεων αποκατάστασης των αδικιών




Η αλόγιστη σπατάλη των ταμείων δεν πρέπει να χρεωθεί στους ασφαλισμένους με αναπηρία. Ζήτημα στοιχειώδους κοινωνικής δικαιοσύνης...Η αλόγιστη σπατάλη των ταμείων δεν πρέπει να χρεωθεί στους ασφαλισμένους με αναπηρία. Ζήτημα στοιχειώδους κοινωνικής δικαιοσύνης...ΕΣΑμεΑ : Η εγκύκλιος των σκαστών αδικιών δεν πρέπει να εφαρμοστεί. Τελεία και παύλαΕΣΑμεΑ : Η εγκύκλιος των σκαστών αδικιών δεν πρέπει να εφαρμοστεί. Τελεία και παύλα 
Με επιστολή της προς τον διοικητή ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο, η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ επαναλαμβάνει το αίτημά της για απόσυρση της απόφασης του Δ.Σ. του Ιδρύματος που επανακαθορίζει σε βάρος των ασφαλισμένων με αναπηρία την αποδοτέα δαπάνη αγοράς τεχνικών βοηθημάτων , καταθέτοντας παράλληλα σειρά προτάσεων ώστε “η αλόγιστη μέχρι σήμερα σπατάλη των ασφαλιστικών ταμείων να μην χρεωθεί στους ασφαλισμένους με αναπηρία”

Η ΕΣΑμεΑ αξιώνει από τον Ρ. Σπυρόπουλο να ανακαλέσει προ ημερών ανακοίνωσή του σύμφωνα με την οποία η άδικη για τους ασφαλισμένους με αναπηρία απόφαση του ΙΚΑ θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1ηΙουλίου 2011, εξηγώντας ότι “καταρχάς, η απόφαση αυτή ελήφθη αιφνιδιαστικά χωρίς να τεθεί σε διαβούλευση με την Ε.Σ.ΑμεΑ. και τους φορείς μέλη της, οι οποίοι εκπροσωπούν τα άτομα με κινητικές αναπηρίες”. Αναλύοντας το “άδικον” της απόφασης, η συνομοσπονδία επισημαίνει ότι “στηρίζεται σε τιμές ορθοπεδικών ειδών/μέσων και τεχνητών μελών οι οποίες δεν αντιστοιχούν στο πλείστο των περιπτώσεων σε προϊόντα που πληρούν ευρωπαϊκές τεχνικές προδιαγραφές. Είναι εμφανής η προσπάθεια μείωσης των ασφαλιστικών δαπανών για εκείνες τις παροχές που αφορούν σε μία από τις βαρύτερες κατηγορίες αναπηρίας. Οι τιμές που καθορίζονται με τη νέα αυτή απόφαση αυξάνουν σε υπερβολικό βαθμό το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων στη δαπάνη αγοράς αγαθών, τα οποία είναι απαραίτητα για την ισότιμη ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή του τόπου”.

Ακολούθως, η ΕΣΑμεΑ παραθέτει ενδεικτικά “παραδείγματα της αδικίας” σε βάρος των ασφαλισμένων με αναπηρία, αποδυναμώνοντας την επιχειρηματολογία ΙΚΑ περί της “καλύτερης δυνατής απόφασης”. Συγκεκριμένα :

*Στον κωδικό που αναγράφεται στον κατάλογο για του ελαφριού τύπου αμαξίδια δεν αναφέρονται οι προδιαγραφές και τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα στα αντίστοιχα δεν αναφέρονται κιλά, υλικό κατασκευή. Επιπλέον οι τιμές που χορηγεί το ΙΚΑ στα προαναφερόμενα αμαξίδια παραπέμπει σε μη λειτουργικά αμαξίδια χωρίς ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

*Ηλεκτροκίνητα αμαξίδια: το σημαντικό είναι να αναφερθεί η ιπποδύναμη του αμαξιδίου-moter (εγκέφαλος-ταχύτητα-ποιότητα κατασκευής, σύνθεση υλικό κατασκευής). Οι τιμές που χορηγεί το ΙΚΑ με την νέα απόφαση επιτρέπουν μόνο την αγορά κατώτερης ποιότητας ηλεκτροκίνητων αμαξιδίων με χαμηλά τεχνικά χαρακτηριστικά.

*Γερανάκι: τα χρήματα που δίνονται από τα ταμεία καλύπτουν μόνο την αγορά ανατολικού τύπου προϊόντος (Κϊνα, Ταϊβάν) αμφιβόλου ποιότητας χωρίς ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

*Τεχνικά μέλη: η μείωση του 50% συμμετοχής των ταμείων στις τιμές αποτρέπει τελείως τους χρήστες από τη δυνατότητα αγοράς τεχνητών μελών καλής ποιότητας, δημιουργώντας ταυτόχρονα ανασφάλεια στην χρήση αυτών.

*Ο νέος αυτός κανονισμός δεν χορηγεί ηλεκτρική νοσοκομειακή κλίνη, η οποία κρίνεται αναγκαία σε τεραπληγικά άτομα και άτομα τα οποία είναι κλινήρεις.

Τέλος, τονίζοντας ότι “η απόφαση του ΙΚΑ και η ακολούθως κατατεθείσα διευκρινιστική της εγκύκλιος της δεν ακολουθεί στοιχειώδεις κανόνες δεοντολογίας σε επιστημονικό κοινωνικό και ανθρώπινο επίπεδο”, η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ καταθέτει σειρά προτάσεων ώστε “ο νέος κανονισμός χορήγησης ορθοπεδικών ειδών να αποτελέσει ένα κώδικα δεοντολογίας για όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές του συστήματος χορήγησης στο οποίο εμπλέκονται ασφαλιστικά ταμεία, εισαγωγείς και επαγγελματίες έμποροι του είδους, ιατροί και μέλη υγειονομικών επιτροπών των ασφαλιστικών ταμείων”. Ητοι:

*Άμεση σύσταση Ειδικής Επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν υπηρεσιακοί παράγοντες, επιστήμονες με εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο, όπως και της πολιτικής και των οικονομικών της υγείας καθώς και εκπρόσωποι της Ε.Σ.Α.μεΑ. και της Ε.Ο.Κ.Α. (δευτεροβάθμια οργάνωση κινητικά αναπήρων) για την εκ νέου και σε βάθος εξέταση του καθορισμού των ορθοπεδικών ειδών, ορθωτικών μέσων, τεχνητών μελών βάσει ισχυουσών ευρωπαϊκών τεχνικών προδιαγραφών στις οποίες θα ανατρέχει ο θεράπων ιατρός (δημοσίου νοσοκομείου ή ασφαλιστικού ταμείου). Η παροχή ορθοπεδικών ειδών, ορθωτικών μέσων και τεχνητών μελών θα πρέπει να προσδιορίζεται με βάση τον ανωτέρω οδηγό από τον θεράποντα ιατρό κάθε ασφαλισμένου.

*Δημιουργία επιτροπών καταλληλότητας σε επίπεδο υγειονομικών περιφερειών ιδιαίτερα για την χορήγηση τεχνητών μελών.

*Εκ νέου προσδιορισμός της εγκυκλίου κατασκευής – επισκευής ορθοπεδικών ορθωτικών ειδών βάσει των πραγματικών αναγκών των ασφαλισμένων και των κανόνων δεοντολογίας του υπό συζήτηση νέου Κανονισμού Παροχών Ορθοπεδικών Ειδών.

*Κατάργηση του ποσοστού συμμετοχής που ισχύει διαχρονικά για την αγορά τεχνητών μελών από τα άτομα με κινητικές αναπηρίες (ακρωτηριασμένους). Το ποσοστό συμμετοχής ήταν διαχρονικά ιδιαίτερα υψηλό σε αυτούς τους ασφαλισμένους των οποίων η χρήση τεχνητών μελών είναι απολύτως αναγκαία για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της οικονομικής, επαγγελματικής και κοινωνικής τους ζωής.


Διαβάστε περισσότερα...

Ντροπή! Οι γραφειοκράτες ακύρωσαν στο παρά πέντε διακοπές εκατοντάδων δικαιούχων της Εργατικής Εστίας!




- Θα παραιτηθεί κανένας αρμόδιος για αυτή την απίστευτη κατάσταση;
- Οι άνθρωποι αυτοί κάθησαν ώρες σε ουρές για ένα εισιτήριο!
- Τώρα τους λένε: "Ραντεβού τον Σεπτέμβρη!"
- Οι ημερομηνίες που αλλάζουν


Εκείνοι που χωρίς ίχνος ευαισθησίας ανακοινώνουν στους δικαιούχους οτι δεν θα φύγουν αύριο για διακοπές θα πάρουν κανονικά την άδειά τους. 
Εκείνοι που αναστατώνουν την ζωή οικογενειών που ονειρευόταν αυτές τις διακοπές θα φύγουν στην ώρα τους για το καλοκαίρι όπως έχουν προγραμματίσει!

Γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους εκατοντάδες ανθρώπους που κάθησαν με τις ώρες και από τα χαράματα σε ουρές για να πάρουν το μαγικό χαρτάκι, γιατί πολύ απλά δεν έχουν χρήματα να πάνε αλλιώς έστω και λίγες μέρες διακοπές.

Που είναι η ευαισθησία για τους μη έχοντες; Την ακούμε πολύ συχνά να βγαίνει από τα χείλη των κυβερνώντων. Που είναι η πάταξη της γραφειοκρατίας; Που είναι η πάταξη της ατιμωρησίας σε όποιον δεν κάνει καλά την δουλειά του;

Εξήγηση γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν θα κάνουν διακοπές υπάρχει. Αλλά ποσώς ενδιαφέρει τους δικαιούχους. Το κακό έχει γίνει!

Η εξήγηση


Oι δικαιούχοι που θα έφευγαν αύριο καλούνται να κάνουν διακοπές τον Σεπτέμβρη εάν βέβαια μπορούν να πάρουν άδεια τότε. 
H αναστάτωση είναι τεράστια για εκατοντάδες δικαιούχους του ΟΕΕ οι οποίοι έφτιαχναν βαλίτσες για να ταξιδέψουν αύριο 2 Ιουλίου ή μεθαύριο 3 Ιουλίου.
Στην ίδια μοίρα και εκείνοι που ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσουν 9 και 10 Ιουλίου.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο άργησε να προεγκρίνει την δαπάνη και έτσι οι εκδρομείς ενημερώνονται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή ότι δε θα κάνουν τώρα διακοπές αλλά τον Σεπτέμβρη. 

Φυσικά,  όλοι καταλαβαίνουμε ότι τινάζεται στον αέρα ο προγραμματισμός εκατοντάδων οικογενειών. 

Σύμφωνα μετ τον ΟΕΕ οι 7ημερες και 8ημερες διακοπές που θα ξεκινήσαν 2 και 3 Ιουλίου μετατίθενται για τις 10 και 11 Σεπτεμβρίου και οι εκδρομές που θα ξεκινούσαν στις 9 και 10 Ιουλίου μετατίθενται για τις 17 και 18 Σεπτεμβρίου. 
Όπως δήλωσε στο Newsit η πρόεδρος του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, Βάσω Τσιμπίδα:

"Υπάρχει τεχνικό πρόβλημα που είναι πέρα από τον Οργανισμό, δεν υποκρύπτεται τίποτα πίσω απο αυτό. Αναγκαστήκαμε να μεταθέσουμε τις 2 πρώτες εκδρομές στις ημερομηνίες των δύο τελευταίων του Σεπτεμβρίου, τα εισιτήρια ισχύουν, δεν υπάρχει κανένα θέμα και οι εκδρομές θα πραγματοποιηθουν κανονικά. Είναι τεχνικά θέματα που δυστυχώς είναι πέρα απο τις αποφάσεις του Οργανισμού. Δεν υποκρύπτεται ούτε οικονομικό θέμα, ούτε ακύρωση. Εχουν ξανασυμβεί και στο παρελθόν αυτά."
Και συνεχίζει: "Επρεπε να έχουμε την έγκριση του προσυμβατικού ελέγχου. Από τον Οργανισμό τα έγγραφα πήγαν κανονικά πριν ένα μήνα. Κατανοώ την ταλαιπωρία του κόσμου, πλην όμως θα πρέπει να κατανοήσετε και εμάς καθώς το θέμα μας υπερβαίνει. Χθες το μεσημέρι το πληροφορηθήκαμε και αμέσως οι υπάλληλοι του Οργανισμού επικοινωνούν με τους δικαιούχους τηλεφωνικά. Σήμερα πήραμε την κανονική απόφαση απο το Διοικητικό Συμβούλιο για την μετάθεση των εκδρομών, είναι αλλωστε όρος της προκήρυξης αυτό. Όταν υπάρχουν θέματα που υπερβαίνουν τον Οργανισμό μπορούμε να μεταθέτουμε τις εκδρομές. Δεν είχαμε πιο πριν την ενημέρωση. Το μάθαμε χθες το μεσημέρι. Αυτό δε γίνεται για πρώτη φορά, έχει γίνει και στο παρελθόν πάρα πολλές φορές. Δεν είναι θέμα υπουργείου Οικονομικών, δεν είναι θέμα χρημάτων. Όλες οι συμβάσεις πηγαίνουν σε προσυμβατικό έλεγχο, είναι θέμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Υπολογίζαμε πως μέσα σε ένα μήνα θα είχαμε τελειώσει αλλά δυστυχώς αυτο δεν έγινε. Ζητάμε συγνώμη από τους δικαιούχους αλλά είναι τεχνικά θέματα που υπερβαίνουν τον Οργανισμό".


H ANAΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΑΕΕ
Για λόγους ανωτέρας βίας οι εκδρομές του θερινού προγράμματος νομού Αττικής του Οργανισμού Εργατικής Εστίας που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στις 2,3/7-9/7 και 9,10/7-16/7 μετατίθενται να γίνουν αντίστοιχα στις 10,11/9-17/9 και 17,18/9-24/9.
Η Διοίκηση του Οργανισμού ζητά συγνώμη από τους δικαιούχους του για την αναστάτωση που έστω και χωρίς τη δική του υπαιτιότητα προκλήθηκε. 

Επικοινωνήστε με το newsit.gr εάν είστε δικαιούχος του ΟΕΕ και θέλετε να κάνετε καταγγελία στο e-mail: info@newsit.gr





Πηγή: http://www.newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...