Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Τον "καταπίνουν" τα κύματα για μία φωτογραφία


Ο Clark Little είναι ένας τολμηρός "γητευτής" των κυμάτων. Όλα ξεκίνησαν όταν η γυναίκα του θέλησε να αγοράσει μια ακριβή φωτογραφία που είχε τραβηχτεί μέσα από τα κύματα. Αντί να της την αγοράσει, άρχισε να τραβάει εκείνος αντίστοιχες φωτογραφίες «παλεύοντας» με τα κύματα.



Έχετε αναρωτηθεί πώς είναι τα κύματα από μέσα; Ο Clark Little αγνοεί κάθε φυσικό νόμο και κυριολεκτικά βουτάει μέσα σε θηριώδη κύματα προκειμένου να απαθανατίσει όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό τους. Μια δυνατότητα που έως τώρα είχαν μόνο οι surfers.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το μελιτζάzz πηγαίνει Λατινική Αμερική


Το φεστιβάλ Μελιτζάzz Λεωνιδίου είναι το πιο φευγάτο οπωροχορευτικό και μουσικοκηπευτικό φεστιβάλ, είναι μια πολύχρωμη, πολυεθνική συνεύρεση πολιτισμών, στην πρωτεύουσα της Τσακωνιάς.

Προσκεκλημένοι καλλιτέχνες και chef μεταφέρουν την ατμόσφαιρα των τόπων τους, συνεισφέροντας στη γιορτή με μουσική, χορό, πολιτισμό και γεύσεις. Διάσπαρτες εκδηλώσεις απλώνονται στα σοκάκια, τις πλατείες και τα πυργόσπιτα του παραδοσιακού γραφικού οικισμού του Λεωνιδίου, συναυλιακές σκηνές δρόμου στήνονται σε όλη την πόλη, οι δρόμοι μετατρέπονται σε open air bar και το street food αποκτά άλλη διάσταση, όπου μουσικές και χοροί μπλέκονται με μυρωδιές και γεύσεις από την τοπική αλλά και τη διεθνή γαστρονομία.

Αφορμή και οδηγός η περίφημη Π.Ο.Π. τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου.



Το Λεωνίδιο και η Τσακωνιά γιορτάζουν προβάλλοντας τις σπάνιες ιδιότητές τους, την τσακώνικη γλώσσα με τα θεμέλιά της στη δωρική διάλεκτο, τον τσακώνικο χορό με τις ρίζες του στους μύθους του Απόλλωνα, την τοπική παράδοση και φιλοξενία αλλά και το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον.

Η θεματολογία του φεστιβάλ, εμπνεόμενη από τους φιλοξενούμενους τόπους, περιλαμβάνει τα πάντα. Μέχρι και το 2013 είχαμε από ρεμπέτικο, oriental, flamenco και σέρβικα χάλκινα, μέχρι gypsy swing, jazz, βαλκανικά, κυπριακά, ταραντέλα, οπερέτα και πολλά άλλα.



2014 Μελιτζάzz Goes America Latina

Φέτος η εξωστρεφής τσακώνικη μελιτζάνα ταξιδεύει μακριά, στη Λατινική Αμερική. Επισκέπτεται τις πατρίδες των πολύ καλών της φίλων, της πατάτας από το Περού και της τομάτας από το Μεξικό, που τα λένε συχνά στο μπριάμ, το τουρλού, τον μουσακά, τις σάλτσες. Και μαζί τους συναντά και άλλους λατινοαμερικάνους φίλους, όπως το καλαμπόκι, το κακάο, η σοκολάτα, ο καφές.

Η τσακώνικη μελιτζάνα φέρνει στο Λεωνίδιο πολλά πράγματα από τις χώρες των φίλων της:

• αργεντίνικο tango,

• κουβανέζικη salsa,

• βραζιλιάνικη samba, capoeira και maculele,

• latin των Άνδεων,

• παραδοσιακούς χορούς της Τσακωνιάς αλλά και της Λατινικής Αμερικής

• jazz και latin jazz

• κινηματογραφικές ταινίες

• Dj set

• μαθήματα χορού tango και σαμπαθεραπείας

• εκθέσεις γελοιογραφίας, φωτογραφίας, ζωγραφικής, χειροτεχνίας και προϊόντων

• γεύσεις και γαστρονομία

• παιδικές δραστηριότητες

• ενδιαφέροντες πειραματισμούς και μίξεις.

Ξεφεύγοντας από τα όρια της Μεσογείου που κινείτο τα τελευταία χρόνια, το μελιτζάzz ανοίγεται στον κόσμο, παραμένοντας ένα θεματικό φεστιβάλ που εξερευνά μουσικές, χορούς, πολιτισμούς και γεύσεις σε διάφορες περιοχές του κόσμου, μέσα στα σοκάκια του Λεωνιδίου.

Στο λεξικό

μελιτζάzz, το [ουσ.]: [1] είδος μουσικής jazz που παίζεται μόνο στο Λεωνίδιο Αρκαδίας και συνοδεύεται απαραίτητα από εκλεκτούς μεζέδες και εδέσματα της πραγματικής τσακώνικης μελιτζάνας Λεωνιδίου, [2] πολύ ιδιαίτερη jazz αίσθηση που αφήνει στον ουρανίσκο η γλυκιά σαν μέλι τσακώνικη μελιτζάνα, είτε μαγειρεμένη ή ως γλυκό μελιτζανάκι, [3] ethno-jazz φεστιβάλ της Τσακωνιάς, με οικοδεσπότη το Λεωνίδιο και φιλοξενούμενους τους πολιτισμούς του κόσμου, με τις μουσικές, τους χορούς, τις γεύσεις και τις χαρές τους, [4] το πιο φευγάτο οπωροχορευτικό και μουσικοκηπευτικό φεστιβάλ!



Καούρ εκάνατε τα γιορτά νάμου!

Καλώς ήλθατε στη γιορτή μας.

Πληροφορίες

Web site www.melitzazz.gr

E-mail melitzazz.festival@gmail.com

Social media facebook.com/melitzazz twitter.com/melitzazz youtube.com/melitzazz

Τηλ. 27570.22807



Διαβάστε περισσότερα...

Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί ο σακχαρώδης διαβήτης


«Είμαι 100 ετών και 26 ημερών και εδώ και 35 χρόνια ζω με το φίλο μου, το Σακχαρώδη Διαβήτη. Την προηγούμενη Πέμπτη ήμουν έξω έως τις 3 τα ξημερώματα και αναρωτήθηκα, έτσι είναι οι διαβητικοί;». Τα παραπάνω ανέφερε σήμερα η Έλενη Μαντζουράνη, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα «Με διαβήτη στα 100».

Η ίδια χαρακτήρισε τον εαυτό της αγωνίστρια, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Παλεύω και ακολουθώ πιστά τις οδηγίες των γιατρών μου. Το ότι δεν ακούω και δεν βλέπω πολύ καλά δεν οφείλεται στο διαβήτη αλλά στα 100 χρόνια και κάτι».

«Ο διαβήτης μπορεί να γίνει φίλος και να έχουμε ζωή με ποιότητα και μακροζωία», ανέφερε η Αθανασία Καρούνου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και απόδειξη αυτού, είπε, είναι η κ. Μαντζουράνη. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια πάθηση που απαιτεί θεραπευτική αγωγή με άθληση και διατροφή, εκπαίδευση στα ιατρικά και φαρμακολογικά εργαλεία για πρόληψη των επιπλοκών, πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες και ψυχολογική υποστήριξη, είπε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο σακχαρώδης διαβήτης έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας και εξελίσσεται σε μείζον παγκόσμιο πρόβλημα για την ανθρώπινη υγεία. Ο αριθμός των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη ανέρχεται σε 382 εκατ., ενώ τεράστιος είναι και ο πληθυσμός που παραμένει αδιάγνωστος και, συνεπώς, χωρίς θεραπεία.

Στην Ελλάδα το 54% των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη θεωρούνται αρρύθμιστα, ανέφερε ο Ιωάννης Ντούπης, διευθυντής του Παθολογικού Τμήματος και του Διαβητολογικού Ιατρείου του Ναυτικού Νοσοκομείου, προσθέτοντας ότι η μη ρύθμιση του διαβήτη αποτελεί την πρώτη αιτία παγκοσμίως για μη τραυματικούς ακρωτηριασμούς, νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου και τύφλωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Ντούπη, οι ασθενείς παραμένουν αρρύθμιστοι κυρίως επειδή αδυνατούν να κατανοήσουν την αξία του αυτοελέγχου και της αυτορύθμισης, η οποία «αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πρόληψης των διαβητικών επιπλοκών».

Βασικούς πυλώνες πρόληψης, ανέφερε ο κ. Ντούπης, αποτελούν η συμμόρφωση στη θεραπεία, ο αυτοέλεγχος (μέτρηση) και η αυτοδιαχείριση, η διατροφή η φυσική δραστηριότητα και ο τακτικός έλεγχος οργάνων-στόχων (πόδια, οφθαλμοί, καρδιά κ.ά.).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βότανα: Ποια να προτιμήσεις για να αδυνατίσεις;


Τα βότανα είναι γνωστά από την αρχαιότητα για τις καταπραϋντικές, χαλαρωτικές, αντιφλεγμονώδεις και πάνω απ' όλα αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Δες λοιπόν σύμφωνα με έρευνες, ποια είναι τα καλύτερα βότανα για αδυνάτισμα, αποτοξίνωση και λιπόλυση…

-Λουίζα, η «βασίλισσα» του αδυνατίσματος, με μεγάλη διουρητική δράση που βοηθά στη μείωση της κατακράτησης και στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

-Ιβίσκος, ο «ρυθμιστής» του μεταβολισμού, ενισχύει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και του εντέρου, ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και μειώνει την αρτηριακή πίεση.

-Αψιθιά, για να μειώσεις τις λιγούρες για γλυκά. Η αψιθιά βοηθά στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, μειώνει τα επίπεδα σακχάρων στο αίμα και κόβει «μαχαίρι» τις γλυκές λιγούρες.

- Γκουαρανά, για να μειώνεις την όρεξη. Το γκουαρανά έχει την ιδιότητα να μειώνει την όρεξη και την πείνα, δίνει ενέργεια στον οργανισμό και ενισχύει την καύση λίπους και θερμίδων.

-Πικραλίδα, η «βασίλισσα» της αποτοξίνωσης, αυξάνει το αίσθημα κορεσμού, μεταβολίζει καλύτερα τα λίπη και τα σάκχαρα και επιβραδύνει την πέψη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βασικά και απλά βήματα για να γίνετε πρωϊνοί τύποι


Ξεκινώντας την ημέρα σας με ηρεμία, απόλυτη συνείδηση και ευγνωμοσύνη θα διαμορφώσει την ψυχολογία σας για ολόκληρη την μέρα. Οι πρωινές ώρες μπορεί να γίνουν οι αγαπημένες σας, αλλά για να γίνει αυτό θέλει και προσπάθεια αλλά και αλλαγή των καθημερινών ενεργειών και προγραμμάτων.

Κοιμηθείτε παραπάνω!
Αυτονόητο αλλά σημαντικό γιατί όλοι μας ευχόμαστε καθημερινά να είχαμε κοιμηθεί παραπάνω και όλοι μας το χρειαζόμαστε. Ακριβώς όπως πρέπει να βρίσκουμε χρόνο για την ημερήσια γυμναστική έτσι θα πρέπει να προγραμματίσετε 7 με 9 ώρες ύπνου ημερησίως, διότι είναι μία από τις πιο βασικές και θεμελιώδεις κινήσεις που πρέπει να ακολουθήσουμε προς όφελος της υγείας μας. 8 ώρες «καλού» νυχτερινού ύπνου δεν μπορούν να αντικατασταθούν από τίποτα άλλο.
Λόγω της έντονης καθημερινότητας όμως, πολλοί από εμάς επιμένουν ότι είναι πάρα πολύ απασχολημένοι για να βρουν χρόνο για περισσότερο ύπνο. Αλλά ας το καλοσκεφτούμε - ποιο είναι το νοήμα της επιτυχίας και καριέρας χωρίς υγεία;
Το Ερευνητικό Τμήμα Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard έχει συμπεράνει πως η υγιής καθημερινή δόση ύπνου συνδέεται με: δυνατή μνήμη, καλύτερο μεταβολισμό, υψηλή διάθεση, νοητική συγκέντρωση αλλά και χαμηλή πίεση αίματος και χαμηλά επίπεδα στρες. Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, τα σώματα μας δεν μπορούν να προσαρμοστούν σε νέες συνήθειες και τα παραγωγικά μας επίπεδα ώς εργαζόμενοι δεν είναι καθόλου ικανοποιητικά.

Όχι τηλεοράσεις και tablets στο υπνοδωμάτιο.
Εάν αυτό το μέτρο ακούγεται λίγο δραστικό, τουλάχιστον προσπαθήστε να τα «κλείνετε» όλα σε μία προκαθορισμένη ώρα. Όσο για τα κινητά – καθώς πολλοί από εμάς τα χρησιμοποιούμε ως ξυπνητήρια, θα ήταν καλό να μην ασχολούμαστε με αυτά πριν αποκοιμηθούμε καθώς το γεγονός ότι περνάμε σχεδόν όλοκληρες τις ημέρες μας κοιτάζοντας οθόνες, είτε στο γραφείο ή στο σπίτι, αποτελεί παράγοντα «σύγχυσης» για τον εγκέφαλο μας.



Δημιουργήστε ένα όμορφο και ζεστό «καταφύγιο» για ξεκούραση και ύπνο.
Εάν και σε πολλούς από εμάς, βλέποντας ένα επεισόδιο Game of Thrones ξαπλωμένοι στο κρεβάτι αποτελεί την υπέρτατη σημασία της χαλάρωσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όταν μετά προσπαθούμε να αποκοιμηθούμε ο εγκέφαλος μας καθυστερεί να προσαρμοστεί στη συγκεκριμένη μεταβίβαση της κατάστασης. Πρέπει να περιορίσουμε την επαφή μας με φωτεινές οθόνες τουλάχιστον μία ώρα πριν πέσουμε για ύπνο.

Φτιάξτε μία καθημερινή ρουτίνα ύπνου.
Προσωπικά μιλώντας, μετά από το πλύσιμο του προσώπου και το βούρτσισμα των δοντιών, μου αρέσει να διαβάζω (έντυπα βιβλία, φυσικά!) και να πίνω ένα φλυτζάνι τσάι (το χαμομήλι και η λεβάντα έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα) για 40 λεπτά πριν προσπαθήσω να αποκοιμηθώ. Ότι και εάν διαλέξετε, σιγουρευτείτε να είναι κάτι που όντως σας ηρεμεί και που θα μπορείτε να το επαναλαμβάνετε κάθε βράδυ. Με την πάροδο του χρόνου, το σώμα σας θα συνηθίσει στο συγκεκριμένο τελετουργικό και θα γνωρίζει από μόνο του πότε είναι η ώρα για ύπνο. Επίσης και ο χώρος, αυτός καθαυτός, που κοιμόμαστε είναι πολύ καταλυτικός για έναν ομαλό και ξεκούραστο ύπνο. Ακατάστατα δωμάτια δεν βοηθούν στην ηρεμία του μυαλού και επομένως και του σώματος. Το υπνοδωμάτιο πρέπει πάντα να εκπέμπει ηρεμία και ζεστασιά και θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για ξεκούραση και ύπνο.



Σταματήστε να χουζουρεύετε.
Μία κακή συνήθεια την οποία υιοθετήσαμε όλοι από την επιλογή «snooze» (χουζουρεύω στα Αγγλικά) στα εξελιγμένα smartphone κινητά μας. Αν ξυπνήσουμε και νιώθουμε το μυαλό μας «θολωμενο», ακόμα και μετά από αρκετές ώρες ύπνου, είναι επειδή ένας κύκλος REM (Rapid Eye Movement – Γρήγορη Κίνηση των Ματιών) έχει διαταραχθεί ξαφνικά. Ο βαθύτερος ύπνος που κάνουμε συνήθως διαρκεί για 70 με 90 λεπτά και τότε είναι το στάδιο του κύκλου που ονειρευόμαστε. Είναι πάντα καλύτερα να ξυπνάμε στα αρχικά στάδια του REM κύκλου όπου δεν κοιμόμαστε τόσο βαθιά. Σε αυτό το σημείο έχει ενδιαφέρον να αναφερθούμε σε εφαρμογές κινητών όπως το "Sleep Time". Ενεργοποιείς την ώρα που θέλεις να ξυπνήσεις και η εφαρμογή θα εντοπίσει τη συχνότητα των προσωπικών σας κυμάτων ύπνου και θα σας αφυπνήσει όταν δεν θα είστε στο βαθύ στάδιο. Μόλις ξυπνήσετε, σηκωθείτε αμέσως από το κρεβάτι. Όταν παραμένουμε ξαπλωμένοι, μετρώντας τα λεπτά που έχουν απομείνει για παραπάνω χουζούρεμα, το μόνο που κάνουμε είναι να παρατείνουμε την θολούρα στο μυαλό μας και να δυσκολεύουμε τις ζωές μας.



Πρέπει να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα.
Σταδιακά, θα σταματήσετε να χρησιμοποιείτε και το ξυπνητήρι. Πόσες φορές όλοι μας έχουμε ξυπνήσει μερικά λεπτά πριν χτυπήσει. Δεν είναι κάτι το μαγικό. Με άλλα λόγια, αυτό είναι το εσωτερικό μας ρολόϊ και δεν πρέπει να «παίζουμε» μαζί του.
Μία συμβουλή – προσπαθήστε τα Σαββατοκύριακα να μην ξεφεύγετε πολύ από τις εβδομαδιαίες συνήθειες ύπνου σας.



Γυμναστική το πρωί.
Γνωρίζω τώρα ότι μάλλον θα σκέφτεστε «Είσαι τρελός; Ξυπνάω μετά βίας στην ώρα μου για να προλάβω να πιω καφέ, που να πάω και στο γυμναστήριο!». Εάν καταφέρετε όμως να υιοθετήσετε τη γυμναστική στην καθημερινότητα σας το πρωί, θα έχετε αυξημένο μεταβολισμό και ενέργεια, τα οποία θα αυξήσουν την παραγωγικότητα. Επίσης πάντα η γυμναστική οδηγεί τελικώς και στη σωστή διατροφή.



Πρέπει να εκθέτουμε καθημερινά τους εαυτούς μας στο φυσικό φως.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας πρέπει να απορροφούμε μία καλή δόση βιταμίνης D. Έρευνες αναφέρουν πως η λήψη φυσικού φωτός βοηθάει το βιολογικό μας ρολόϊ και συνδέεται με τη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.



Πάντα να έχετε κάτι να περιμένετε.
Προγραμματίστε την εβδομάδα σας έτσι ώστε να ανυπομονείτε για κάτι που έχετε κανονίσει. Μην κάνετε σχέδια μόνο για την Παρασκευή το βράδυ ή το Σαββατοκύριακο. Πέρα από τη δουλειά, υπάρχουν και οι μικρές χαρές της ζωής. Ένα δείπνο με ένα φίλο, η δοκιμή ενός νέου εστιατορίου, μία καλή ταινία στο σινεμά. Μην ζείτε μόνο για το απόγευμα της Παρασκευής. Στο χέρι μας είναι να κάνουμε την κάθε μέρα ξεχωριστή και να ξυπνάμε με όρεξη κάθε πρωί.



Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα: διάγνωση και θεραπεία


Το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα είναι ο πιο συχνός πρωτοπαθής καρκίνος του ήπατος παγκόσμια. Άλλος πρωτοπαθής καρκίνος του ήπατος είναι το ενδοηπατικό χολαγγειοκαρκίνωμα (βλ. παθήσεις χολής-χολαγγείων).

Στην πλειονότητα των ασθενών αναπτύσσεται σε υπόβαθρο ίνωσης ή κίρρωσης λόγω ηπατίτιδας B ή C ή αλκοολισμού, είναι όμως δυνατό να αναπτύσσεται και σε απουσία αυτού του υποβάθρου.

Η χειρουργική εκτομή είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος θεραπείας του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος. Σε συγκεκριμένη υπο-ομάδα ασθενών με μικρού μεγέθους ηπατοκυτταρικό καρκίνο και επηρεασμένη από την κίρρωση ηπατική λειτουργία η μεταμόσχευση ήπατος είναι ίσως η μόνη ελπίδα θεραπείας.

Κλινική εικόνα

Το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα είναι δυνατό να εμφανίζεται ως μια μάζα στο συκώτι αλλά και ως πολλαπλοί όζοι εστιασμένοι σε ένα ηπατικό τμήμα ή διάχυτα στο ήπαρ.

Είναι σαφές ότι ο τρόπος θεραπείας και ο κατάλληλος χρόνος των χειρισμών, συστηματοποιούνται για κάθε ασθενή ξεχωριστά και έτσι προκύπτει ένα θεραπευτικό πλάνο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ασθενή και της νόσου του αφού έχουν ληφθεί υπόψιν όλες οι παράμετροι και ιδιαιτερότητες της νόσου και του ασθενή.

Συμπτώματα συχνά δεν υπάρχουν ή είναι πολύ γενικά, γι’ αυτό και η συχνή παρακολούθηση ασθενών υψηλού κινδύνου (κιρρωτικών, πάσχοντες από ηπατίτιδες κτλ) είναι ζωτικής σημασίας.

Σε γενικές γραμμές είναι δυνατό να εμφανιστούν ήπιος πόνος δεξιά, πυρετός, ίκτερος, απορύθμιση στην ηπατική λειτουργία σε ένα γνωστό κιρρωτικό άρρωστο, οξείες καταστάσεις όπως ενδοκοιλιακή αιμορραγία ή αιμορραγία από κιρσούς οισοφάγου.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται συνήθως στο πλαίσιο ελέγχου και παρακολούθησης ασθενών υψηλού κινδύνου(κιρρωτικών, πασχόντων από ηπατίτιδες κτλ) είτε σε τυχαίο έλεγχο για άσχετο λόγο ή για κάποιο από τα γενικά συμπτώματα που αναφέραμε πιο πάνω.

Ο ακρογωνιαίος λίθος της διάγνωσης είναι οι απεικονιστικές εξετάσεις: υπερηχογράφημα με ή χωρίς σκιαγραφικό, αξονική τομογραφία διπλής σκιαγράφησης με ή χωρίς αγγειογραφία και μαγνητική τομογραφία με σκιαγραφικό.

Οι εξετάσεις αίματος ποικίλουν και δεν είναι διαγνωστικές του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος, αλλά δείχνουν την φυσική κατάσταση του αρρώστου. Ακόμη και καρκινικοί δείκτες όπως η α-φυτοπρωτεΐνη δεν έχει αμιγώς διαγνωστικό ρόλο αλλά μάλλον συνηγορητικό προεγχειρητικά και ρόλο ελέγχου και παρακολούθησης μετεγχειρητικά, εφόσον ήταν υψηλές οι τιμές της προεγχειρητικά.

Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει στην βιοψία της βλάβης η οποία θα πρέπει να γίνεται σε πολύ περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων έως καθόλου. Στις μέρες μας στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι διαγνωστικοί απεικονιστικοί έλεγχοι οι οποίοι διενεργούνται δίνουν την δυνατότητα ακριβούς προεγχειρητικής διάγνωσης. Είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις όπου ο απεικονιστικός έλεγχος δεν καθορίζει σαφή διάγνωση, αλλά ακόμη και τότε θα πρέπει να αναρωτηθούμε κατά πόσον η σαφής διάγνωση που ίσως μας δώσει η βιοψία, θα επηρεάσει την θεραπευτική μας στρατηγική. Εάν υπάρχει ένας όγκος ήπατος ο οποίος ούτως ή άλλως θα πρέπει να χειρουργηθεί δεν θα μας βοηθήσει σε τίποτα μια βιοψία η οποία ενέχει τον κίνδυνο αιμορραγίας και διασποράς του καρκίνου.

Αντίθετα μια βιοψία όχι από την βλάβη, αλλά από το φυσιολογικό παρέγχυμα ίσως σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται για εκτίμηση της ποιότητας και της κατάστασης του παρεγχύματος του ήπατος το οποίο θα παραμείνει μετά την εκτομή.

Θεραπεία

Η πιο διαδεδομένη θεραπεία είναι η χειρουργική εκτομή.

Η μεταμόσχευση ενδείκνυται σε κάποιους αρρώστους υπό ορισμένες προϋποθέσεις, αλλά με δεδομένη την μειωμένη διαθεσιμότητα μοσχευμάτων η θεραπεία αυτή δεν είναι τόσο ευρείας κλίμακας συν το ότι δεν απευθύνεται σε όλους όσους έχουν ηπατοκυτταρικό καρκίνο, αλλά μόνο σε ορισμένους που πληρούν τα κριτήρια.

Άλλοι τρόποι θεραπείας οι οποίοι πάντοτε συγκρίνονται ως προς την αποτελεσματικότητα τους με την εκτομή η οποία είναι το μέτρο σύγκρισης, είναι η καυτηρίαση με ραδιοσυχνότητες (RF ablation), η καυτηρίαση με μικροκύματα (microwave ablation) και o αρτηριακός εμβολισμός.

Η χειρουργική εκτομή είναι μια θεραπεία που απαιτεί σχεδιασμό ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα για ένα συγκεκριμένο όγκο σε έναν συγκεκριμένο ασθενή.

Ο χειρουργός προβαίνει σε ειδικές εξετάσεις και σε ειδικούς χειρισμούς ώστε να παράσχει την καλύτερη δυνατή θεραπεία κομμένη και ραμμένη σύμφωνα με τις ανάγκες και δυνατότητες του κάθε οργανισμού.

Η συνεργασία του χειρουργού με τον άρρωστο είναι ένα από τα σημαντικότερα προαπαιτούμενα ώστε να πετύχει η κάθε θεραπεία.

Ο χειρουργός οφείλει να ενημερώνει σωστά, με λεπτομέρεια και με τρόπο κατανοητό τον ασθενή για τις ανάγκες της θεραπείας και τα βήματα τα οποία θα ακολουθηθούν έτσι ώστε ο ασθενής να έχει ενεργό ρόλο, εφόσον έχει ενημερωθεί σωστά, σε ένα θέμα το οποίο τον αφορά άμεσα: αυτό της υγείας του.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας και πώς αντιμετωπίζονται


Η θερμοπληξία είναι η υπερθέρμανση (υπερθερμία) του σώματος, δηλαδή αύξηση της θερμοκρασίας του η οποία μπορεί να ανέβει σε υψηλά και επικίνδυνα επίπεδα. Η θερμοπληξία είναι μια βαριά και επείγουσα κλινική κατάσταση που εμφανίζεται συνήθως σε περιόδους καύσωνα και προσβάλλει κυρίως ηλικιωμένα και εξασθενημένα άτομα.

Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας μπορεί να μοιάζουν με αυτά της καρδιακής προσβολής ή του εγκεφαλικού επεισοδίου. Η αντιμετώπιση της θερμοπληξίας απαιτεί γρήγορο δρόσισμα του σώματος για να χαμηλώσει η υψηλή θερμοκρασία του. Ο πάσχων πρέπει να μεταφερθεί σε δροσερό μέρος και να του ριχθεί άφθονο νερό ή να δροσιστεί με ένα πανί βουτηγμένο σε κρύο νερό.

Ο θερμορυθμιστικός μηχανισμός έχει έδρα τον εγκέφαλο και μερικές φορές αποκαλείται απλά «θερμοστάτης». Κάποιες φορές όμως αυτός ο ομοιοστατικός μηχανισμός μπορεί να μπλοκάρει και να υπάρξει υπερθερμία (ή υποθερμία). Ένας τρόπος που μπορεί να συμβεί αυτό είναι η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο (ηλίαση). Το τρίπτυχο υψηλή θερμοκρασία (καύσωνας), υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία και άπνοια συνιστά την προϋπόθεση της θερμοπληξίας. Η άπνοια και η υψηλή υγρασία (πάνω από 70%) παρεμποδίζουν την εξάτμιση του ιδρώτα, η οποία είναι υπεύθυνη για την πτώση της θερμοκρασίας στο δέρμα και στο σώμα.

Από τη δεκαετία του 1980 και μετά, τα μέσα ενημέρωσης υιοθέτησαν τον όρο καύσωνας, υπονοώντας θερμοκρασίες που μπορούν να προκαλέσουν θερμοπληξία. Ετσι κάθε φορά που η μετεωρολογική υπηρεσία προαναγγέλλει αύξηση της θερμοκρασίας άνω των 35 βαθμών Κελσίου, τα μέσα ενημέρωσης προαναγγέλλουν καύσωνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το υπουργείο Υγείας κινητοποιείται, θέτει το ΕΚΑΒ και τα νοσοκομεία σε συναγερμό και εκδίδονται έκτακτες ανακοινώσεις.

Επιρρεπείς σε θερμοπληξία, εκτός από τα ηλικιωμένα άτομα, είναι οι ασθενείς που παίρνουν αγγειοδιασταλτικά και διουρητικά φάρμακα, δηλαδή τα άτομα που πάσχουν από υπέρταση (πίεση) ή καρδιακή ανεπάρκεια ή σακχαρώδη διαβήτη.

Προδιαθεσικοί παράγοντες

Ηλικία άνω των 65 ετών.
Καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια ασθένεια των νεφρών ή του ήπατος.
Χρήση αλκοόλ και άλλων κατασταλτικών φαρμάκων.
Χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, φαινοθειαζινών, αντιπαρκινσονικών. ορισμένων αντιαλλεργικών κ.λ.π..
Ιστορικό παλαιότερης θερμοπληξίας.
Εξασθενημένα άτομα.
Υπέρβαρα άτομα.
Απροπόνητοι αθλητές σε κοπιώδεις αθλητικές δραστηριότητες (π.χ. σε μαραθώνιο).
Εργασία κάτω από πολύ υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Συνοπτικά, τα πρώτα συμπτώματα της θερμοπληξίας περιλαμβάνονται:

Δυνατός πονοκέφαλος
Ατονία
Αίσθημα καταβολής δυνάμεων
Τάση για λιποθυμία,
Πτώση της αρτηριακής πίεσης,
Ταχύς αλλά αδύναμος σφυγμός
Δυσκολία στην αναπνοή
Έντονη εφίδρωση
Κράμπες κυρίως στους μύες της κοιλίας και των κάτω άκρων
Παράξενη συμπεριφορά
Ψευδαισθήσεις
Σύγχυση
Διέγερση
Αποπροσανατολισμός
Ναυτία
Εμετοί.

Σε σοβαρότερες περιπτώσεις εμφανίζονται:
Πολύ υψηλός πυρετός (>39 βαθμούς Κελσίου)
Απουσία εφίδρωσης με δέρμα καυτό, ερυθρό και ξηρό
Εμετοί
Διάρροιες
Ταχύπνοια και προοδευτική εξασθένιση των σφυγμών.

Αν ο ασθενής δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα παρατηρούνται:
Διαταραχές της πηκτικότητας του αίματος
Έμφραγμα του μυοκαρδίου ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο
Νεφρική και αναπνευστική ανεπάρκεια που εκδηλώνονται με αναστολή της αποβολής ούρων και πνευμονικό οίδημα
Σπασμοί
Απώλεια αισθήσεων και σε ακραίες περιπτώσεις
Κώμα ακόμα και θάνατος

Αντιμετώπιση

Είναι ζωτικής σημασίας να μειωθεί η θερμοκρασία του ατόμου που έχει πάθει θερμοπληξία και έτσι πρέπει να του κάνουμε αέρα με και να του βάλουμε κρύες κομπρέσες. Κάνοντας μασάζ στα χέρια, τα πόδια και τοποθετώντας, παράλληλα, θήκες με πάγο στο λαιμό, τη βουβωνική χώρα και τις μασχάλες, επιταχύνουμε την απώλεια θερμότητας από το σώμα. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η τοποθέτηση των ασθενών μέσα σε κρύο νερό είναι λιγότερο αποτελεσματική. Σύμφωνα όμως με τον δρ Gabe Mirkin του Ινστιτούτου Αθλητικής Ιατρικής, η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τη θερμοπληξία είναι να τοποθετήσουμε το θύμα μέσα σε κρύο νερό. Ο Mirkin αναφέρει σαν παράδειγμα έναν αγώνα δρόμου στη Μασαχουσέτη, στη διάρκεια του οποίου 22 δρομείς λιποθύμησαν, εξαιτίας της ζέστης. Οι μισοί από αυτούς μπήκαν μέσα σε κρύο νερό, ενώ οι υπόλοιποι τυλίχθηκαν με υγρές πετσέτες.

Όταν υποψιάζεστε ότι κάποιο άτομο εμφανίζει συμπτώματα θερμοπληξίας πρέπει να:
Μεταφέρετε τον ασθενή, άμεσα, σε μέρος δροσερό, ευάερο και σκιερό ή αν είναι δυνατό σε αεριζόμενο χώρο.
Τοποθετείτε τον ασθενή σε ύπτια θέση.
Αφαιρείτε τα βαριά ρούχα, για να αερίζεται το σώμα του,
Αερίζετε τον ασθενή με ότι πρόχειρο μέσο διαθέτετε (βεντάλιες, χαρτόνια κ.α)
Βρέχετε το πρόσωπο του, το λαιμό, το στήθος και γενικά το σώμα του με κρύο ή παγωμένο νερό.
Τοποθετείτε ψυχρά επιθέματα στο πρόσωπο και το κεφάλι του.
Τοποθετείτε, παράλληλα, θήκες με πάγο στο λαιμό, τη βουβωνική χώρα και τις μασχάλες, επιταχύνοντας με αυτόν τον τρόπο την απώλεια θερμότητας από το σώμα του
Ελέγχετε διαρκώς τη θερμοκρασία του σώματός του και συνεχίζετε τις προσπάθειες ψύξης μέχρι η θερμοκρασία του σώματός του να πέσει στους 38 βαθμούς Κελσίου. Αντιπυρετικά (π.χ., Acetaminophen, ασπιρίνη και άλλα στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα) δεν έχουν κανένα ρόλο στη θεραπεία της υπερθερμίας.
Κάνετε εντριβές στα άκρα του με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω.
Αν είναι εφικτό, χορηγείτε άφθονα υγρά με μικρές ποσότητες αλατιού για να αναπληρώσει αυτά που έχασε ο οργανισμός του εξαιτίας της μεγάλης εφίδρωσης.
Σε περιπτώσεις σπασμών προστατέψετε τον από πιθανό αυτοτραυματισμό, χωρίς ωστόσο να τοποθετήσετε κάτι στο στόμα του και να του δώσετε υγρά.
Σε περίπτωση εμετού σιγουρευτείτε ότι η αεροφόρος οδός παραμένει ανοιχτή γυρίζοντας τον στο πλάι.
Καλείτε το ΕΚΑΒ για την μεταφορά του σε νοσοκομείο και περαιτέρω αντιμετώπιση. Ο θερμόπληκτος πολλές φορές χρειάζεται νοσηλεία σε εντατική μονάδα. Η έγκαιρη παρέμβαση ελαττώνει την θνητότητα.


Διαβάστε περισσότερα...

Έφτιαξαν ρομπότ για τις... ειδήσεις


Ο Ιάπωνας καθηγητής ρομποτικών συστημάτων, Χιρόσι Ισιγκούρο, κατασκεύασε ανδροειδή- παρουσιάστριες ειδήσεων, που όχι μόνο έχουν άριστες γλωσσικές ικανότητες, αλλά διαθέτουν και αίσθηση του χιούμορ!

Αφού έγιναν τα αποκαλυπτήρια σε συνέντευξη Τύπου στο Μουσείο Αναδυόμενων Επιστημών και Καινοτομίας Μιραϊκάν, στο Τόκιο, το χαμογελαστό ρομπότ ονόματι Kodomoroid (από τη λέξη «kodomo», που σημαίνει «παιδί», και την αγγλική λέξη για το ανδροειδές «android») παρουσίασε ενώπιον των δημοσιογράφων δύο ειδήσεις, για έναν σεισμό και για μία επιδρομή του FBI.

Και δεν έμεινε εκεί. Το ρομπότ με μορφή έφηβης κοπέλας αστειεύτηκε λέγοντας στον κατασκευαστή της, Ισιγκούρο, ότι αρχίζει σιγά σιγά «να μοιάζει με ρομπότ», ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει... για τις φιλοδοξίες του: «Το όνειρό μου είναι να αποκτήσω στο μέλλον τη δική μου τηλεοπτική εκπομπή. Αν ακούσετε για καμία τέτοια θέση, παρακαλώ ενημερώστε με». Μάλιστα κάνοντας επίδειξη των άριστων γλωσσικών της ικανοτήτων εξέπληξε τους δημοσιογράφους λέγοντας και μερικούς γλωσσοδέτες!

Δίπλα στο «ανήλικο» Kodo-moroid στεκόταν και το Otonaroid (από την ιαπωνική λέξη «otona» που σημαίνει ενήλικας), με μορφή γυναίκας, το οποίο είχε αρκετό άγχος και μπέρδεψε τα λόγια του όταν του ζητήθηκε να συστηθεί στους δημοσιογράφους, ενώ οι κινήσεις του ήταν πιο σπασμωδικές από του Kodomoroid. «Έχω λίγο άγχος», είπε στη συνέντευξη Τύπου. Και τα δύο ρομπότ εκτελούν από χθες χρέη παρουσιαστριών ειδήσεων στο Μουσείο Αναδυόμενων Επιστημών και Καινοτομίας, συμμετέχοντας παράλληλα στην έρευνα του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οσάκα, Ισιγκούρο, ο οποίος θα συγκεντρώσει στοιχεία για τις αντιδράσεις των επισκεπτών απέναντι στα ρομπότ.

«Θα έχουμε ολοένα και περισσότερα ρομπότ στις ζωές μας στο μέλλον», ανέφερε ο 50χρονος καθηγητής Ισιγκούρο, τονίζοντας ότι «θέλουμε τα ρομπότ να γίνουν εξαιρετικά ευφυή». «Μπορείτε να μεταφέρετε τα ανδροειδή μου μαζί σας στο αεροπλάνο - το σώμα στη βαλίτσα και το κεφάλι στη χειραποσκευή», προσέθεσε τονίζοντας την «πρακτικότητα» των δημιουργημάτων του.

Δίνει διαλέξεις...

Ο Ισιγκούρο έχει φτιάξει μάλιστα ένα ανδροειδές με τη δική του μορφή, το οποίο στέλνει στο εξωτερικό για να δίνει διαλέξεις στη θέση του. «Μειώνει τα επαγγελματικά μου ταξίδια. Οι τεχνολογικές εξελίξεις κάνουν τα ρομπότ να μοιάζουν και να ενεργούν περισσότερο σαν τους ανθρώπους και αυτό μας κάνει να αναλογιστούμε την αξία μας», σχολίασε.

Μετά το επιτυχημένο «ντεμπούτο» του στις αρχές του μήνα ένα ανδροειδές ονόματι Pepper, που θα κρατά συντροφιά μέσα στο σπίτι και θα μπορεί να κάνει κουβεντούλα με τον ιδιοκτήτη του, θα κυκλοφορήσει τον επόμενο χρόνο στην ιαπωνική αγορά έναντι μόλις... 2.000 δολαρίων! «Θα κοστίζει όσο ένας φορητός υπολογιστής. Είναι απίστευτο», είπε ο Ισιγκούρο.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το φυτό που ζει χωρίς αέρα και νερό


Ένας κηπουρός απολαμβάνει τον… κήπο του να αναπτύσσεται σε ένα σφραγισμένο μπουκάλι από το 1972, χωρίς καθαρό αέρα και πότισμα.

Πως λειτουργεί αυτός ο παράξενος «κήπος» και το καταπράσινο φυτό συνεχίζει εδώ και 40 χρόνια να μεγαλώνει χωρίς φρέσκο αέρα και νερό, ερμητικά κλεισμένο μέσα σε ένα γυάλινο μπουκάλι;

Ο David Latimer από το Σάρεϋ φύτεψε ένα φυτό το 1960 στο εσωτερικό ενός μεγάλου μπουκαλιού. Μέχρι το 1972 το μπουκάλι ήταν ανοιχτό και ο κηπουρός το πότιζε τακτικά.

Το 1972, όμως, αποφάσισε να σφραγίσει το μπουκάλι και να σταματήσει το πότισμα προκειμένου να κάνει ένα πείραμα, όπως λέει ο ίδιος.



Το «σκληραγωγημένο φυτό» στην πορεία του χρόνου όχι μόνο δεν ξεράθηκε, αλλά κάλυψε σχεδόν όλο το εσωτερικό του μπουκαλιού.

Η ανάπτυξή του οφείλεται εξ ολοκλήρου σε ένα παράδοξο οικοσύστημα, εντελώς αυτάρκες, το οποίο δημιουργήθηκε στο εσωτερικό του μπουκαλιού, όπου φυτό και βακτήρια του εδάφους συνεργάζονται πλήρως. Το μόνο πράγμα που χρειάζεται για να συνεχίσει την ανάπτυξή του είναι το φυσικό φως, καθώς αυτό το βοηθά να αναπτύξει την ίδια του την τροφή.



Το νερό που μπήκε στο εσωτερικό του μπουκαλιού κατά τη φύτευση συνεχώς ανακυκλώνεται, καθώς το διασπούν τα άχρηστα στοιχεία του φυτού ή τα χαλασμένα μέρη του, απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λογοθεραπεία: Τι κάνουμε όταν το παιδί καθυστερεί να μιλήσει;


Καθυστέρηση λόγου και ομιλίας. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς.

Ο λόγος και η ομιλία είναι ένα σημαντικός τομέας της ανάπτυξης του παιδιού.Τα παιδιά που αναπτύσσουν έγκαιρα αυτή την ικανότητα, βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη θέση σε σχέση με τα άλλα συνομήλικα τους.

Συνήθως, η έναρξη του λόγου και της ομιλίας αρχίζει να εξελίσσεται από 16 μηνών και μέχρι τα γενέθλια των 2 χρόνων όπου το παιδί θα πρέπει αρχίσει να κάνει μικρές προτάσεις.

Στην ηλικία των 2,6 χρονών έχει μάθει σχεδόν όλες τις συντακτικές δομές της γλώσσας μας και τις χρησιμοποιεί σωστά .

Στην ηλικία των 3 χρονών μπορεί και απαντά σε σύνθετες ερωτήσεις και μπορεί να σου εξηγήσει μια ιστορία ή ένα γεγονός.

Συναντήσαμε τον Αναπτυξιακό Εργοθεραπευτή, κύριο Στέλιο Μαντούδη, Επιστημονικό συνεργάτη του Πανεπιστήμιου Αθηνών στην Μονάδα Αναπτυξιακής Παιδιατρικής, ο οποίος μας εξήγησε ότι τα τελευταία χρόνια η καθυστέρηση λόγου και ομιλίας έχει σοβαρές επιπτώσεις στην μελλοντική εξέλιξη του παιδιού στο σχολείο.

Επιστημονικές μελέτες που έχουμε κάνει στην Β’ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστήμιου Αθηνών σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς των ελληνικών σχολείων δείχνουν ότι η καθυστέρηση λόγου είναι μια αρκετά συχνή διαταραχή και εμφανίζεται σε περίπου 1-2 παιδιά σε τμήματα 20-25 παιδιών.

Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά αν υπάρχει αύξηση του προβλήματος σε σχέση με το παρελθόν διότι δεν έχουμε στατιστικές μελέτες από παλαιότερες χρονιές.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι το εκπαιδευτικό σύστημα που εφαρμόζουμε στην χώρα μας είναι πολύ πιο απαιτητικό σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό κάνει επιτακτική την ανάγκη να βοηθήσουμε τα παιδιά έγκαιρα με λογοθεραπεία ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν το λόγο και την ομιλία.

Οι γονείς πλέον γνωρίζουν ότι είναι λάθος η πεποίθηση ότι το παιδί θα μιλήσει αργότερα και θα τα πει όλα μονομιάς. Ο κύριος Στέλιος Μαντούδης επισημαίνει ότι ο λόγος είναι απαραίτητος για την καλή εξέλιξη ενός παιδιού στο σχολείο. Τα παιδιά που έχουν ιστορικό με καθυστέρηση στο λόγο και δεν έχει αντιμετωπιστεί έγκαιρα με λογοθεραπεία έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία. Οι γονείς θα πρέπει να κάνουν διάγνωση από ένα έγκυρο Αναπτυξιακό Κέντρο και να ακολουθούσουν τις οδηγίες που θα τους δώσουν.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανακάλυψαν "υπερ-Γη" πέντε φορές μεγαλύτερη...


Διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε έναν ακόμη εξωπλανήτη στη... γειτονιά μας, ο οποίος βρίσκεται στη δυνητικά φιλόξενη για ζωή ζώνη του άστρου του. Ο πλανήτης Γκλίζε 832c είναι μια "υπερ-Γη", με μάζα πέντε φορές μεγαλύτερη από τη Γη, σε απόσταση μόνο 16 ετών φωτός.

Ο εξωπλανήτης χρειάζεται 36 μέρες (το έτος του) για να διαγράψει μια πλήρη τροχιά γύρω από το άστρο του, τον ερυθρό νάνο Γκλίζε 832, και θεωρείται ένας από τους τρεις πιο ‘γήινους' εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφτεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το Space.com. Οι άλλοι δύο είναι ο Γκλίζε 667c και ο Κέπλερ 62e, αλλά ο Γκλίζε 832c είναι ο πιο κοντινός από τους τρεις, αν και προς το παρόν αποτελεί ερωτηματικό πόσο πραγματικά όμοιος με τη Γη είναι. Δεν αποκλείεται ότι μπορεί να διαθέτει μια πολύ πυκνή ατμόσφαιρα όπως της Αφροδίτης, κάτι που θα τον καθιστούσε μάλλον αφιλόξενο για ζωή.

Αν και το άστρο του είναι πιο αχνό από τον Ήλιο μας, επειδή ο συγκεκριμένος εξωπλανήτης βρίσκεται πολύ πιο κοντά σε αυτό από ό,τι η Γη, τελικά μπορεί να δέχεται περίπου την ίδια ποσότητα ηλιακής ενέργειας. Η ανακάλυψή του, με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Γουίτενμάγιερ του αυστραλιανού Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, έγινε από τρία διαφορετικά τηλεσκόπια, το Αγγλο-Αυστραλιανό στην Αυστραλία και δύο του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου στη Χιλή.

Ο Γκλίζε 832c είναι ο δεύτερος πλανήτης που ανακαλύπτεται γύρω από το άστρο Γκλίζε 832, καθώς το 2009 είχε βρεθεί ο Γκλίζε 832b, ένας αέριος γίγαντας μακριά από το άστρο του, με έτος διάρκειας εννέα ετών.

Καθώς ολοένα περισσότεροι και πιο κοντινοί εξωπλανήτες ανακαλύπτονται, οι οποίοι μάλιστα μπορεί να φιλοξενούν κάποια μορφή ζωής, πιθανότατα όχι νοήμονα, η NASA ετοιμάζεται να στείλει στο διάστημα ένα ακόμη μήνυμα προς πιθανούς εξωγήινους. Όταν η αποστολή «Νέοι Ορίζοντες» ολοκληρώσει την μελέτη του Πλούτωνα το καλοκαίρι του 2015, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία θα στείλει στο σκάφος μια σειρά από δεδομένα, που θα απαρτίζουν ένα ψηφιακό μήνυμα.

Το σκάφος θα βγεί κάποια στιγμή από το ηλιακό μας σύστημα και, μεταφέροντας μαζί του μήνυμα, θα ελπίζει ότι κάποτε στο μέλλον θα υποπέσει στην αντίληψη κάποιου (υποθετικού) εξωγήινου πολιτισμού, που οι απόγονοί μας θα ήθελαν να αποδειχτεί ότι έχει φιλικές προθέσεις - κάτι όχι εγγυημένο, όπως προειδοποιούν διάσημοι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ο Στέφεν Χόκινγκ.

Ήδη ανάλογα, πιο πρωτόγονης μορφής, μηνύματα έχουν σταλεί στο διάστημα με τις διαστημοσυσκευές «Ταξιδιώτης» (Voyager) και «Πρωτοπόρος» (Pioneer). Η επίσημη ανακοίνωση για την αποστολή και το περιεχόμενο του νέου μηύματος θα γίνει στο τέλος Αυγούστου.

Ήδη η NASA δέχεται σχετικές προτάσεις από οποιονδήποτε στον κόσμο. Μάλιοτα, καθώς το διαστημικό σκάφος θα παραμείνει σε επικοινωνία με τη Γη, στην πορεία το μήνυμα θα είναι δυνατό να αλλάξει. Περισσότερα για το πρόγραμμα δημιουργίας του μηνύματος με την εμπνευστική ονομασία "One Earth Message" μπορεί κανείς να βρει στη διεύθυνση: www.newhorizonsmessage.com.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

O γάμος περνάει...κρίση


Διστάζουν οι νέοι να παντρευτούν, καθώς φοβούνται τις συνέπειες της κρίσης και προτιμούν το σύμφωνο συμβίωσης, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Το πρώτο εξάμηνο του 2014 παντρεύτηκαν μόλις 18.806 ζευγάρια, ενώ πέρυσι όλο το χρόνο έγιναν 41.208 γάμοι που και πάλι ήταν λιγότεροι από προηγούμενες χρονιές. Την ίδια στιγμή τα σύμφωνα συμβίωσης έχουν διπλασιαστεί φέτος: από την αρχή του χρόνου συνυπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης 528 ζευγάρια, περισσότερα δηλαδή από ό,τι όλο το 2013 που ήταν μόλις 482.

Παράλληλα η κρίση φαίνεται ότι δυναμιτίζει τις σχέσεις ανάμεσα στους συζύγους και οδηγούνται πιο εύκολα στο διαζύγιο.Ηδη μέσα σε 6 μήνες έχουν χωρίσει 9.419 ζευγάρια, ενώ όλο τον περυσινό χρόνο τα διαζύγια ήταν 13.164.

Δείτε το βίντεο από το STAR




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένας πραγματικός κλέφτης ποδηλάτων σάς συμβουλεύει...


Πώς θα προστατέψετε το ποδήλατό σας.

Ο Nick Smith ήταν μόλις 12 ετών όταν άρχισε να κλέβει ποδήλατα. Η οικογένειά του ζούσε σε ένα προάστιο του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ. Μαζί με ένα φίλο του έκλεβαν ένα ποδήλατο κάθε φορά που ήθελαν να μετακινηθούν στην πόλη.

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος στο vocativ.com οι δυο τους μέσα στα επόμενα χρόνια είχαν αρπάξει πάνω από 100 ποδήλατα.

Το όνομα Nick Smith είναι φυσικά ένα ψευδώνυμο, καθώς ο ίδιος δεν ήθελε να αποκαλύψει την ταυτότητά του, παρά μόνο τα… μυστικά της «τέχνης» του.

Άλλωστε, σήμερα, σε ηλικία 30 ετών εξακολουθεί να την εξασκεί. Οι φοιτητές που ζουν κοντά στο πανεπιστημιακό χώρο της Νότιας Καρολίνα «είναι εύκολος στόχος» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο Nick ισχυρίζεται ότι έχει κλέψει μερικές χιλιάδες ποδήλατα τα τελευταία 18 χρόνια, με το ρεκόρ του να είναι 10 μέσα σε ένα βράδυ.

Τι πρέπει να προσέχετε αν δε θέλετε να σας κλέψουν το ποδήλατό σας, σύμφωνα με τον ίδιο:

Πού είναι πιο ασφαλές να αφήνετε το ποδήλατό σας

Σύμφωνα με τον Smith, ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψετε το ποδήλατό σας είναι να μην το αφήνετε ποτέ σε εξωτερικό χώρο. Αν δεν έχετε αυτήν την επιλογή, φροντίστε τουλάχιστον να το κλειδώνετε σε κάποιο σημείο, όπου έχει καλό φωτισμό και κίνηση.

«Μην το κλειδώνετε ποτέ στην άκρη της σχάρας, γιατί είναι πιο ορατή στους κλέφτες. Φυσικά, αν θέλουν μπορούν να το αρπάξουν, όμως θα τους κάνετε τη ζωή λίγο δυσκολότερη» συμβουλεύει. «Για να είμαστε ειλικρινείς, πουθενά δε θα είναι απολύτως ασφαλές, όμως αν χρειάζεται να το κλειδώσετε σε κάποιο εξωτερικό χώρο, αναζητήστε κάτι μεταλλικό και μεγάλο. Αποφύγετε τις οδικές πινακίδες και τα πάρκινγκ».

Τι κλειδαριά να χρησιμοποιήσετε

Αποφύγετε τις κλειδαριές-καλώδια κι επιλέξτε καλύτερα αυτές με χοντρή αλυσίδα που έχουν ένα μικρό u-lock ή ένα Kryptonite Fahgettaboudit U-Lock. Φροντίστε να κλειδώσετε το ποδήλατο από το σκελετό, κι ακόμη καλύτερα ανάμεσα και από τους τροχούς.

Μην αγοράζετε ακριβά ποδήλατα… ή έστω «μεταμφιέστε» τα

Εκτός από το να τα φυλάσσετε μέσα στο σπίτι σας, ένα ακόμη προληπτικό μέτρο που μπορείτε να πάρετε είναι να… μην αγοράζετε ακριβά ποδήλατα. Μπορείτε επίσης να τα «μεταμφιέσετε». Τυλίξτε το σκελετό του ποδηλάτου με μονωτική ταινία, έτσι ώστε να είναι πιο εύκολο να το αναγνωρίσετε και δυσκολότερο να… πουληθεί.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι επιστημονικές έννοιες πέφτουν θύματα παρανοήσεων


Εννιά χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Πολλές επιστημονικές έννοιες έχουν «ξεφύγει» από το χώρο της επιστήμης και έχουν ενταχθεί στο λεξιλόγιο και την καθημερινότητα των ανθρώπων, πολλές φορές με λανθασμένο τρόπο.

Δείτε παρακάτω εννιά χαρακτηριστικά παραδείγματα «επιστημονικών παρανοήσεων», όπως παρουσιάστηκαν στην ιστοσελίδα io9.com:

1. Απόδειξη

Ο Sean Carroll, φυσικός, επισημαίνει το εξής: «Θα έλεγα ότι η λέξη “απόδειξη” είναι η πιο ευρέως παρεξηγημένη έννοια στο χώρο των επιστημών. Υπάρχει ένας τεχνικός ορισμός -μια λογική απόδειξη ότι ορισμένα συμπεράσματα προκύπτουν από ορισμένες παραδοχές-, ο οποίος έρχεται σε αντίθεση με το πώς χρησιμοποιείται η λέξη αυτή σε ανεπίσημες συζητήσεις, που συνήθως είναι πιο κοντά στην έννοια “ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία για κάτι”».

2. Θεωρία

Ο αστροφυσικός Dave Goldberg έχει τη δική του «θεωρία» για την έννοια –και χρήση- της λέξης «θεωρία»: «Όταν κάποιος ακούει τη λέξη “θεωρία” τη συγχέει με την έννοια της “υπόθεσης” . Οι επιστημονικές θεωρίες είναι ολόκληρα συστήματα ελέγξιμων ιδεών, οι οποίες είναι δυνητικά μαχητές είτε από τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουμε στο χέρι μας, ή από κάποιο πείραμα που θα μπορούσε κάποιος να εκτελέσει.

3. Η κβαντική αβεβαιότητα και κβαντική απροσδιοριστία

Για τον Goldberg υπάρχει μία ακόμη έννοια που χρησιμοποιείται λάθος και παρερμηνεύεται ακόμη πιο «ολέθρια» κι από αυτή της θεωρίας: όταν οι άνθρωποι σφετερίζονται έννοιες από τη φυσική για πνευματικούς σκοπούς.

«Επειδή το σύμπαν δεν είναι ντετερμινιστικό, αυτό δε σημαίνει ότι εσύ μπορείς να το ελέγξεις» λέει ο ίδιος.

«Η αρχή της απροσδιοριστίας ή διαφορετικά αρχή της αβεβαιότητας είναι βασικό αξίωμα της Κβαντικής Μηχανικής που διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 1927 από τον Βέρνερ Χάιζενμπεργκ (Werner Heisenberg, 1901 - 1976).

Σύμφωνα με την αρχή της απροσδιοριστίας είναι αδύνατο να μετρηθεί ταυτόχρονα και με ακρίβεια, ούτε πρακτικά, ούτε και θεωρητικά η θέση και η ταχύτητα, ή ορμή, ενός σωματίου.

Εν αντιθέσει με την αρχή της αιτιοκρατίας, σύμφωνα με την αρχή της απροσδιοριστίας υπάρχουν γεγονότα των οποίων η εκδήλωση δεν υπαγορεύεται από κάποια αιτία.

Η απροσδιοριστία αυτή δεν αναφέρεται στην ανικανότητα του ανθρώπου να παρατηρήσει ορισμένα φαινόμενα στον μικρόκοσμο αλλά σε μία πραγματική ιδιότητα του Φυσικού Κόσμου, η οποία εμφανίζεται και πειραματικά. Ο λόγος που δεν βλέπουμε αυτή την αβεβαιότητα στην καθημερινότητα είναι ότι εμφανίζεται σε πολύ μικρή κλίμακα και γίνεται κυρίως εμφανής στον μικρόκοσμο» αναφέρει η Wikipedia.

4. Αυτό που μάθαμε vs κάτι που είναι έμφυτο

Η εξελικτική βιολόγος Marlene Zuk αναφέρει το εξής: «Μία από τις πιο “κακοποιημένες” έννοιες έχει να κάνει με τη συμπεριφορά που μαθαίνεται σε σχέση με αυτή που είναι έμφυτη. Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που μου κάνουν είναι, αν μια συμπεριφορά είναι “γενετική” ή όχι. Πρόκειται περί παρανόησης, μιας και όλα τα χαρακτηριστικά, όλες τις ώρες είναι το αποτέλεσμα εισροών από τα γονίδια και εισροών από το περιβάλλον. Μόνο μία διαφορά μεταξύ των χαρακτηριστικών μπορεί να είναι γενετική ή να τη μάθει κανείς, και όχι το χαρακτηριστικό από μόνο του».

5. Natural (φυσικός)

Ο συνθετικός βιολόγος Terry Johnson, έχει βαρεθεί τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τη λέξη «φυσικό» (natural) μη γνωρίζοντας τι σημαίνει: «Η λέξη αυτή χρησιμοποιείται σε τόσο διαφορετικά περιεχόμενα και παίρνει τόσο διαφορετικές ερμηνείες, που είναι σχεδόν αδύνατο να την αναλύσει κανείς. Η πιο βασική της χρήση, πάντως, που σχετίζεται με το διαχωρισμό ανάμεσα σε φαινόμενα ανθρωπογενούς προέλευσης ή όχι, είναι σαν να υποθέτει ότι οι άνθρωποι είναι κάτι ξεχωριστό από τη Φύση».

6. Γονίδιο

Ο ίδιος εκφράζει ακόμη τον προβληματισμό του για το πώς χρησιμοποιείται η λέξη «γονίδιο»: «Με ανησυχεί η εκλαΐκευση της ιδέας, όταν μια γενετική παραλλαγή συσχετίζεται με κάτι ως “το γονίδιο” αυτού του κάτι. Για παράδειγμα, πολλοί λένε ότι “αυτό το γονίδιο προκαλεί καρδιακή προσβολή”, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που ισχύει είναι ότι οι άνθρωποι που φέρουν αυτό το αλληλόμορφο γονίδιο φαίνεται να έχουν μια ελαφρώς υψηλότερη συχνότητα καρδιακών παθήσεων, χωρίς να ξέρουμε γιατί, και ίσως υπάρχουν παράγωγα πλεονεκτήματα σε αυτό το αλληλόμορφο που δεν είχαμε προσέξει πριν, γιατί δεν ψάχναμε γι’ αυτά».

7. Στατιστικά σημαντικό

Για το μαθηματικό Jordan Ellenberg η έννοια της φράσης «στατιστικά σημαντικό» είναι μία από αυτές που οι επιστήμονες θα ήθελαν να… μην έχουν «μοιραστεί» με τον υπόλοιπο κόσμο, ή να της έχουν δώσει άλλο «όνομα». «Η λέξη “σημαντικό” υπονοεί μεγάλη σημασία. Ωστόσο η εξέταση της στατιστικής σημαντικότητας, που αναπτύχθηκε από το βρετανό στατιστικολόγο RA Fisher, δεν εκτιμά τη σημασία και το μέγεθος της επίδρασης, αλλά το κατά πόσο είμαστε σε θέση να τη διακρίνουμε, με τη χρήση στατιστικών εργαλείων, από το μηδέν. Οι φράσεις "Στατιστικά αισθητό" ή "Στατιστικά ευδιάκριτο" θα ήταν πολύ καλύτερες».

8. Η επιβίωση του ισχυρότερου

Η παλαιοντολόγος Jacquelyn Gill εξηγεί, ότι «ισχυρότερος» δε σημαίνει πιο δυνατός ή πιο έξυπνος. Σημαίνει απλά, ότι ένας οργανισμός ταιριάζει καλύτερα στο περιβάλλον του.

9. Organic (οργανικός)

Η εντομολόγος Gwen Pearson υποστηρίζει, ότι η λέξη «οργανικός» συνδέεται πολλές φορές με την έννοια του «χωρίς χημικά» ή «φυσικό προϊόν».

«Όλα τα τρόφιμα είναι οργανικά, από τη στιγμή που περιέχουν άνθρακα και άλλα στοιχεία. Οι άνθρωποι τείνουν να χρησιμοποιούν πολύ λανθασμένα τις λέξεις αυτές. Για παράδειγμα, ένα τρόφιμο μπορεί να είναι φυσικό και οργανικό, όμως πολύ επικίνδυνο. Ενώ ένα συνθετικό και κατασκευασμένο να είναι πολύ ασφαλές».



Διαβάστε περισσότερα...

Καρδιοχειρουργός ήρθε από το Χάρβαρντ για σχολή που δεν λειτούργησε ποτέ


Το ελληνικό δημόσιο καλείται να πληρώσει αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Η περιπέτεια ενός πανεπιστημιακού καρδιοχειρουργού που στις αρχές της δεκαετίας του '90 επέλεξε να επιστρέψει στην Ελλάδα εγκαταλείποντας σημαντική καριέρα στην Αμερική, με την ελπίδα ότι θα προσφέρει στην πατρίδα του, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Ο έλληνας καρδιοχειρουργός που έκανε έφτασε ακόμα και στο Χάρβαρντ, ήρθε στην Ελλάδα για να καταλάβει τη θέση καθηγητή, σε υπό ίδρυση πανεπιστημιακή κλινική καρδιοχειρουργικής, η οποία δεν λειτούργησε ποτέ!

Τώρα το ελληνικό δημόσιο καλείται να αποζημιώσει τον γιατρό ο οποίος αν και εργάζεται από το 2001 και πάλι στην Αμερική, προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας αποζημίωση για ηθική βλάβη. Η δικαιοσύνη αποδέχτηκε τον ισχυρισμό του ότι το ελληνικό κράτος με τις ενέργειες του ζημίωσε τον καρδιοχειρουργό, ωστόσο ακόμη δεν έχει καταλήξει στο ποσό με το οποίο πρέπει να τον αποζημιώσει.

Το μόνο βέβαιο είναι πως το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε «υπερβολικά υψηλό» το ποσό-μαμούθ των 250.000 ευρώ που του επιδίκασε το Εφετείο και ζήτησε από το δικαστήριο να προσδιορίσει νέα αποζημίωση.

Όλα ξεκίνησαν τον Ιουνίου του 1992 όταν η γενική συνέλευση του τμήματος ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε την ίδρυση καρδιοχειρουργικής κλινική στο τμήμα ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1993 προκηρύχθηκε η θέση και κλήθηκε ο συγκεκριμένος γιατρός ο οποίος στις 29 Αυγούστου 1995 ορκίστηκε καθηγητής.

Μετά από επτά χρόνια αναμονής και προσδοκιών (Ιούλιος 1994 έως 29 Μάιος 2001) παραιτήθηκε και επέστρεψε πάλι στις ΗΠΑ αφού στα αιτήματα, τα γράμματα και τις εκκλήσεις του, δεν πήρε απάντηση από κανέναν αρμόδιο. Και αυτό γιατί η κλινική δεν λειτούργησε ποτέ στο Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Νοσοκομείο, όπως αρχικά είχε αποφασιστεί.

Ο γιατρός ήταν διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδικότητα γενικής χειρουργικής θώρακος και αγγειοχειρουργικής και μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Εκεί εργάστηκε στο νοσοκομείο Methodist του Χιούστον και σε διάφορα πανεπιστημιακά νοσοκομεία (Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Medical College of Wisconsin και Baylor College of Medicine), ενώ παράλληλα συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του Ιδρύματος Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. Ακόμη δίδασκε στο BaylorCollege of Medicine του Χιούστον και στο Πανεπιστήμιο του Χαρβαρντ, ενώ αναρίθμητες είναι οι επιστημονικές μελέτες και διαλέξεις.

Όταν, τελικά κατάλαβε πως δεν είχε καμία τύχη στην Ελλάδα, έφυγε διεκδικώντας αποζημίωση 5 εκατομμυρίων.
Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών του επιδίκασε 250.000 ευρώ ως ηθική βλάβη ανεβάζοντας το ποσό των 150.000 ευρώ που είχε αρχικά ορίσει το Διοικητικό Πρωτοδικείο.

Το Συμβούλιο Επικρατείας, πάντως, με την υπ΄ αριθμ. 2202/2014 απόφασή του έκρινε ότι το ποσό των 250.000 ευρώ είναι πολύ μεγάλο και γι' αυτό ανέπεμψε την υπόθεση και πάλι στο Εφετείο για νέο προσδιορισμό του ποσού την αποζημίωσης.



Διαβάστε περισσότερα...

Διαμαρτύρονται οι εκπαιδευόμενοι στα ΣΔΕ για την παράταση του διδακτικού έτους


Η παράταση επιτείνει, μεταξύ των άλλων, την ανεργία.

Το διδακτικό έτος εκτός από τα Λύκεια παρατάθηκε και σε αρκετά Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας με αποτέλεσμα η λήξη του να τοποθετείται χρονικά την 31η Ιουλίου, απόφαση που προκαλεί προβλήματα σε αρκετούς από τους εκπαιδευόμενους.

Να σημειώσουμε ότι στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας φοιτούν ενήλικες οι οποίοι δεν είχαν κατορθώσει να ολοκληρώσουν κατά το παρελθόν την 9ετή υποχρεωτική εκπαίδευση και κάποιοι εξ αυτών παράλληλα με τη φοίτησή τους εργάζονται για βιοποριστικούς λόγους ενώ άλλοι αναζητούν εργασία για την οποία είναι απαραίτητο το απολυτήριο γυμνασίου.

Οι εκπαιδευόμενοι μιας σειράς Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας συνέταξαν επιστολή στην οποία και καταγράφουν τα προβλήματα που δημιουργεί η απόφαση για την παράταση του διδακτικού έτους, μια απόφαση που οφείλεται στο γεγονός ότι το ίδιο το Υπουργείο δε φρόντισε να στελεχώσει εγκαίρως τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας ως όφειλε.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι τα ακόλουθα:

-Στερεί τη δυνατότητα στους εκπαιδευόμενους να διεκδικήσουν θέσεις εργασία που προκηρύσσονται αυτόν τον καιρό από του Δήμους ή άλλες υπηρεσίες και οι οποίες απαιτούν απολυτήριο γυμνασίου.

-Τους αποκλείει από το να ασχοληθούν με εποχιακές εργασίες.

-Τους αποκλείει από δημόσιες σχολές που δίνουν πτυχία ειδικότητας (πχ μάγειροι, κρεοπώλες κλπ)

-Τίθεται σε κίνδυνο η δουλειά τους γιατί κάποιοι είχαν προσληφθεί με την υπόσχεση ότι 30/6/2014 θα κατέθεταν το απολυτήριό τους.

-Επίσης υπάρχει εκπαιδευόμενος που η παράταση του στερεί το δικαίωμα να εγγραφεί στη Σχολή Καλών Τεχνών.

Η Πανελλήνια Ένωση Φοιτώντων και Αποφοίτων των ΣΔΕ σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η παράταση δημιουργεί ανισότητες μεταξύ των αποφοίτων άλλων ΣΔΕ και των λοιπών γυμνασίων όπου για τους μαθητές τους το διδακτικό έτος λήγει μέσα στον Ιούνιο ενώ όπως προειπώθηκε επιρρίπτουν ευθύνες στην πολιτεία καθώς οι ίδιοι φοιτούσαν καθημερινά ενώ το Υπ.Παιδείας αποφάσισε να στείλει καθηγητές λίγο πριν τη λήξη των μαθημάτων «θέλοντας να καλύψει την ολιγωρία ή αδιαφορία του».

Οι εκπαιδευόμενοι υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για την καθυστέρηση της πρόσληψης των εκπαιδευτικών αφού πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Οι φοιτώντες στα ΣΔΕ χαρακτηρίζουν τιμωρητική την απόφαση για την παράταση του διδακτικού έτους, επισημαίνουν ότι δεν είναι πολίτες Δεύτερης Κατηγορίας και ζητούν την τροποποίηση της απόφασης και τη λήξη των μαθημάτων στις 30/6/2014 όπως και στα υπόλοιπα σχολεία.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ως αναφορά την επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Φοιτώντων και Αποφοίτων των ΣΔΕ προκειμένου να τοποθετηθεί το Υπουργείο Παιδείας για τα προβλήματα που δημιουργούνται.



Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζεται η φοροδιαφυγή στα καταστήματα


Στα 4 από τα 14 διαπιστώθηκαν παραβάσεις.

Συνεχίζονται οι εντατικοί φορολογικοί και ασφαλιστικοί έλεγχοι από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ειδικότερα, από τις 23-29 Ιουνίου, αστυνομικοί της Υπηρεσίας διενήργησαν ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και επιχειρήσεις, στις περιοχές Πόρτο Ράφτη, Μαραθώνα, Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας Αττικής.

Συνολικά, ελέγχθησαν 14 καταστήματα, σε 4 εκ των οποίων διαπιστώθηκαν παραβάσεις της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας:

• μη έκδοση προβλεπόμενων φορολογικών στοιχείων, σε μία περίπτωση,
• απασχόληση ενός ανασφάλιστου εργαζομένου, σε μία περίπτωση,
• μη καταχώρηση ενός εργαζομένου στους πίνακες προσωπικού, σε μία περίπτωση,
• μη επίδειξη του πίνακα απασχολούμενου προσωπικού, σε δύο περιπτώσεις,
• μη επίδειξη του βιβλιαρίου συντήρησης και επισκευών ταμειακής μηχανής, σε δύο περιπτώσεις.

Για όλες τις περιπτώσεις ενημερώθηκαν τόσο οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. όσο και τα κατά τόπους Υποκαταστήματα του Ι.Κ.Α. για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.



Διαβάστε περισσότερα...

Πότε θα ανακοινωθούν οι μεταθέσεις των εκπαιδευτικών


Περίπου στις 5.300 οι συνταξιοδοτήσεις του 2014.

Στις 10 ή στις 11 Ιουλίου αναμένεται η ανακοίνωση των μεταθέσεων για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σύμφωνα με τον αιρετό κ. Παληγιάννη.

Λίγο πιο αργά αναμένεται η ανακοίνωση των μεταθέσεων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς ο αιρετός στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο εκτιμά ότι με τα σημερινά δεδομένα οι μεταθέσεις αναμένεται να ανακοινωθούν 18 ή 21 Ιουλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι την Παρασκευή 4 Ιουλίου θα πρέπει να καταθέσουν οι Περιφερειακοί Διευθυντές τις προτάσεις τους επί των μεταθέσεων.

Όσον αφορά τις συνταξιοδοτήσεις να αναφέρουμε ότι στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανέρχονται σε 3.166 για το 2014 ενώ στην πρωτοβάθμια ο κ. Παληγιάννης ανέρχονται περίπου στις 2000-2100. Ο συνολικός αριθμός συνταξιοδοτήσεων για το 2014 είναι περίπου 5200-5300. Το 2013 οι συνταξιοδοτήσεις ήταν 6.689. Λόγω των αλλαγών στα χρονικά πλαίσια των αιτήσεων κατάθεσης οι φετινές συνταξιοδοτήσεις αθροίζονται σε αυτές του 2013 και ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται σε περίπου 11.800-12.000 αριθμός που δεν απέχει από τις 9.500-10.000 συνταξιοδοτήσεις που έχει αναφέρει ο Υπουργός Παιδείας σε δηλώσεις του.

Όσον αφορά τις προσλήψεις των αναπληρωτών αυτές έφθασαν, σύμφωνα με τους αιρετούς κ. Κορδή και κα Αναγνώστη τις 14.536 ενώ αν προσθέσουμε και τις περίπου 5.300 συνταξιοδοτήσεις των εκπαιδευτικών διαπιστώνουμε ότι τα κενά για προσλήψεις αναπληρωτών θα φθάσουν τις 20.000. Για ακόμη μια χρονιά οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω ΕΣΠΑ καθώς, αν δεν αλλάξει κάτι, οι πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού επαρκούν για 2000 προσλήψεις αναπληρωτών. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ο κ. Παληγιάννης δήλωσε ότι σε σύνολο 11.000 περίπου αναπληρωτών οι 9.000 ήταν μέσω ΕΣΠΑ γεγονός που αναμένεται να επαναληφθεί και το 2013-14.

Για ακόμη μια χρονιά εκτιμάται να είναι θερμός ο Σεπτέμβριος στην εκπαίδευση και πολλά σχολεία πιθανόν να έχουν κενά στο εκπαιδευτικό προσωπικό τους. Μόλις 2000 προσλήψεις αναπληρωτών μέσω κρατικού προϋπολογισμού μπορούν να γίνουν άμεσα, σύμφωνα με τον κ. Κορδή, καθώς οι προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ είναι πιθανόν να πάνε Οκτώβριο.


Διαβάστε περισσότερα...

Καταγγελία για «ληστεία» στην Τράπεζα Θεμάτων


Η ΟΙΕΛΕ ζητά από τον υφυπουργό Παιδείας να εξεταστεί η καταγγελία.

Σε ιδιωτικό σχολείο είχαν τα θέματα των εξετάσεων της Α Λυκείου πριν ακόμα εξεταστούν σε αυτά σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ που κάνει λόγο για παραχάραξη της διαδικασίας των ενδοσχολικών διαδικασιών .

Η Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών στηρίζει τα όσα αναφέρει σε δημοσίευμα της εκπαιδευτικής ιστοσελίδας i-school.gr σύμφωνα με το οποίο η διοίκηση του ιδιωτικού σχολείου παρέδιδε στις εποπτικές αρχές διαφορετικό (πλαστό) πρόγραμμα εξετάσεων από αυτό που έδινε στους μαθητές. Ενώ λοιπόν το «επίσημο» πρόγραμμα προέβλεπε την εξέταση μαθήματος που τα θέματά του επιλέγονται από την Τράπεζα, στην πραγματικότητα οι μαθητές εξετάζονταν σε κατ’ επιλογήν μάθημα και οι καθηγητές του σχολείου επέλεγαν με την προβλεπόμενη διαδικασία θέματα από την Τράπεζα για το μάθημα που υποτίθεται ότι θα εξέταζαν εκείνη την ημέρα, τα έλυναν και εν συνεχεία τα «δίδασκαν» στους μαθητές, οι οποίοι προσέρχονταν την επόμενη ημέρα και «αρίστευαν» στην εξέταση των θεμάτων που είχαν με αυτή τη μέθοδο υποκλαπεί.

Η ΟΙΕΛΕ τονίζει ότι «παραχαράσσεται μια σημαντική ενδοσχολική διαδικασία και ταυτόχρονα παραποιούνται προαγωγικοί τίτλοι, ενώ ναρκοθετείται ο θεσμός των Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς από φέτος συνυπολογίζονται για τις εξετάσεις αυτές και οι βαθμοί της Α’ Λυκείου. Η παραχάραξη αυτών των διαδικασιών, όπως είναι σαφές, θέτει ζήτημα έκδοσης παράνομων τίτλων σπουδών με τους οποίους πιστοποιούνται προσόντα σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών ζητά από τον Υφυπουργό Παιδείας να διατηρήσει τις συνθήκες ισονομίας και αξιοκρατίας για όλους τους μαθητές είτε φοιτούν σε δημόσια είτε σε ιδιωτικά σχολεία με παράλληλη επανεξέταση του θεσμού της Τράπεζας Θεμάτων. Επίσης η ΟΙΕΛΕ ζητά να διαπιστωθεί, εάν όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα ευσταθούν και να ξεκινήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη διερεύνηση τυχόν πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών των υπευθύνων του σχολείου».

Σύμφωνα πάντως με την ένωση ιδιοκτητών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων δεν υφίσταται το θέμα, καθώς όπως δήλωσαν πηγές της ένωσης στο newsbeast.gr δεν υπάρχει καμία σχετική καταγγελία στο υπουργείο Παιδείας.



Διαβάστε περισσότερα...

«Χορός κάτω από τα άστρα» στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή


Μια εκδήλωση με φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Τον καθιερωμένο «χορό κάτω από τα άστρα» διοργανώνει την Τετάρτη στις 21:00 το βράδυ στις εγκαταστάσεις της η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, προκειμένου να συγκεντρωθούν έσοδα για την υποστήριξη του προγράμματος υποτροφιών και άλλων εκπαιδευτικών σκοπών της σχολής.

Σημειώνεται ότι η σχολή προσφέρει υποτροφίες (δίδακτρα και διαμονή) σε όλους τους μαθητές του δευτεροβάθμιου προγράμματος.



Διαβάστε περισσότερα...

Τιμούν με άγαλμα τη Λήμνο στη Μελβούρνη


Εκπρόσωποι των αυστραλιανών ενόπλων δυνάμεων, βετεράνοι Αυστραλοί στρατιώτες, αρκετοί Αυστραλοί πολιτικοί αλλά και πολυάριθμοι ομογενείς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Ελληνικού Παραρτήματος της Οργάνωσης Βετεράνων Πολεμιστών Αυστραλίας (RSL) και της Επιτροπής Επετειακών Εκδηλώσεων Λήμνου-Καλλίπολης και παρευρέθηκαν στην χοροεσπερίδα που έγινε στην αίθουσα του δημαρχείου της Σεντ Κίλντα.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να συγκεντρωθούν χρήματα για να στηθεί ένα μπρούτζινο άγαλμα προς τιμή των κατοίκων της Λήμνου και των Αυστραλών νοσοκόμων που υπηρέτησαν στο νησί κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των συμμάχων Anzac στην Καλλίπολη το 1915.

Το άγαλμα έχει φιλοτεχνηθεί από τον διακεκριμένο γλύπτη Peter Corlett, και θα στηθεί στο παραλιακό Άλμπερτ Παρκ του χρόνου για να υπενθυμίζει μόνιμα τη μεγάλη, σε σημασία, συνεισφορά της ελληνικής παροικίας αλλά και της Ελλάδας στην εκστρατεία των Αυστραλών στην Καλλίπολη με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη δράση των Anzac. Μια επέτειο που θα τιμηθεί δεόντως από τους Αυστραλούς.

Ο ρόλος της Λήμνου στη μεγάλη εκστρατεία της Καλλίπολης, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο χιλιάδες Αυστραλοί το 1915, δεν έχει αναγνωριστεί όσο πρέπει και με την ευκαιρία των εορτασμών από τα 100 χρόνια της επετείου ομογενείς πολιτικοί καταβάλουν προσπάθειες να αναδειχθεί η συμβολή του νησιού και των Ελλήνων και να αναδείξει τον στρατηγικό ρόλο της Λήμνου, όπου στρατοπέδευσαν οι Αυστραλοί πριν επιχειρήσουν τη μοιραία απόβασή τους στα Δαρδανέλια.

Το νησί του Αιγαίου χρησιμοποιήθηκε ακόμα για τον σχεδιασμό της εκστρατείας αλλά και για τη νοσηλεία των τραυματιών. Εξάλλου στη Λήμνο έχουν ταφεί πολλοί Αυστραλοί, θύματα του πολέμου.



Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς αποζημίωση θα απολύονται προϊστάμενοι στο δημόσιο


Συνταγματικές κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου οι διατάξεις του νόμου Παυλόπουλου που προβλέπουν την αυτοδίκαιη λήξη των συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου στελεχών της δημόσιας διοίκησης χωρίς την πρόβλεψη αποζημίωσης.

Ετσι, χωρίς αποζημίωση θα απολύονται τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, διευθυντές, γενικοί διευθυντές και προϊστάμενοι δημοσίου και σχετικών νομικών προσώπων που καταλαμβάνουν θέσεις πολιτικής εμπιστοσύνης. Παρά την αρνητική εισήγηση τόσο του πρώην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, όσο και της νυν εισαγγελέως Ευτέρπης Κουτζαμάνη, το Ανώτατο Δικαστήριο με μειοψηφία εννέα μελών, έκρινε συνταγματικό το νόμο Παυλόπουλου (Ν. 3260/2004) που προβλέπει την χωρίς αποζημίωση αυτοδίκαιη λήξη των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου των συγκεκριμένων στελεχών.

Η διάταξη προβλέπει τη λήξη «των συμβάσεων προσώπων που προσελήφθησαν από δημόσιες υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας για ορισμένο χρόνο ως μονομελή όργανα διοίκησης (μεταξύ των άλλων και οι γενικοί διευθυντές, διευθυντές ή προϊστάμενοι υπηρεσιών), χωρίς την καταβολή της αποζημιώσεως που τα συμβαλλόμενα μέρη (εργοδότης-εργαζόμενος) συμφώνησαν για την περίπτωση πρόωρης λύσης της συμβάσεως».

Οι δικαστές με τις υπ΄ αριθμόν 5 και 6/2014 αποφάσεις τους θεωρούν τις συγκεκριμένες θέσεις «πολιτικής εμπιστοσύνης» αφού μέσω αυτών ασκείται κυβερνητική πολιτική αφού η πρόσληψη τους «υπαγορεύθηκε προεχόντως από λόγους πολιτικής εμπιστοσύνης, όπως συμβαίνει ύστερα από μια κυβερνητική μεταβολή, όποτε εκτιμάται ότι πρόσωπα που έχουν επιλεγεί και προσληφθεί με βασικό κριτήριο την προς αυτά εμπιστοσύνη μιας συγκεκριμένης πολιτικής ηγεσίας βρίσκονται σε δυσχέρεια να εξακολουθήσουν την άσκηση των καθηκόντων τους και να συνεργαστούν με τη νέα πολιτική ηγεσία, μετά την αποχώρηση εκείνου που τα είχε επιλέξει».

Τους αρεοπαγίτες του απασχόλησε περίπτωση διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, που εργαζόταν με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ο οποίος απολύθηκε κατ’ εφαρμογή του Ν. 3260/2004, χωρίς την καταβολή αποζημίωσης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Του επιδίκασαν αποζημίωση 250.000 ευρώ αλλά…


Επιδικάστηκε αποζημίωση «μαμούθ», ύψους 250.000 ευρώ σε πανεπιστημιακό καθηγητή καρδιοχειρουργικής. Ήρθε από τις ΗΠΑ να αναλάβει πανεπιστημιακή κλινική η οποία ουδέποτε όμως λειτούργησε, ωστόσο το ΣτΕ έκρινε υπερβολικό το ποσό.

Το Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, έκρινε ότι είναι υπερβολικά μεγάλο το «ποσό-μαμούθ» των 250.000 ευρώ που είχε επιδικαστεί ως αποζημίωση σε καρδιοχειρουργό τον οποίον έπεισαν να έρθει στην Ελλάδα, από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, προκειμένου να γίνει καθηγητής σε πανεπιστημιακή κλινική καρδιοχειρουργικής στην Ελλάδα, η οποία όμως ουδέποτε λειτούργησε!

Κατά το ΣτΕ το επίμαχο ποσό είναι σε προφανή δυσαναλογία σε σχέση με την έκταση της ηθικής βλάβης που υπέστη ο πανεπιστημιακός καθηγητής. Για το λόγο αυτό ανέπεμψε την υπόθεση και πάλι στο Εφετείο για νέο προσδιορισμό του ποσού της αποζημίωσης.

Την ηθική βλάβη την υπέστη ο καρδιοχειρουργός από την συμπεριφορά και τις ενέργειες του Ελληνικού Δημοσίου και του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Έλληνας πανεπιστημιακός καρδιοχειρουργός εγκατέλειψε την επιστημονική του καριέρα στις ΗΠΑ προκειμένου να γίνει καθηγητής, όπως του υποσχέθηκαν, σε υπό ίδρυση πανεπιστημιακή κλινική καρδιουχειρουργικής στην Ελλάδα.

Η πανεπιστημιακή κλινική ιδρύθηκε και εκείνος έγινε τακτικός καθηγητής στην Ελλάδα, αλλά η κλινική ουδέποτε λειτούργησε. Μετά από επτά χρόνια αναμονής (Ιούλιος 1994 έως 29 Μαΐου 2001) παραιτήθηκε και επέστρεψε πάλι στις ΗΠΑ.

Ο καρδιοχειρουργός ήταν Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδικότητα γενικής χειρουργικής θώρακος και αγγειοχειρουργικής και μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Εκεί εργάστηκε στο νοσοκομείο Methodist του Χιούστον και σε διάφορα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία (Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Medical College of Wisconsin και Baylor College of Medicine), ενώ παράλληλα συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του ιδρύματος τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. Ακόμη δίδασκε στο Baylor College of Medicine του Χιούστον και στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ενώ αναρίθμητες είναι οι επιστημονικές μελέτες και διαλέξεις.

Το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου 1993 ο τότε υπουργός Παιδείας προκήρυξε την επίμαχη θέση και ο επιστήμων -γιατρός εξελέγη τακτικός καθηγητής.

Όπως αναφέρεται στις δικαστικές αποφάσεις όλων των βαθμών της Διοικητικής Δικαιοσύνης, «....θυσίασε τις επαγγελματικές κατακτήσεις του στο εξωτερικό, την σταθερότητα της οικογενειακής και κοινωνικής του ζωής και ήρθε στην Ελλάδα και στις 29 Αυγούστου 1995 ορκίστηκε καθηγητής».

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ότι το Ελληνικό Δημόσιο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών πρέπει να πληρώσουν στο καθηγητή το ποσό των 150.000 ευρώ για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη από την προσβολή της προσωπικότητας του λόγω της παράλειψης λειτουργίας της καρδιοχειρουργικής κλινικής.

Στη συνέχεια το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ανέβασε το ποσό της ηθικής βλάβης στα 250.000 ευρώ. Όμως το ΣτΕ έκρινε το ποσό υπερβολικά υψηλό και ανέπεμψε την υπόθεση στο Εφετείο για νέο προσδιορισμό του ποσού.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί οι παχουλοί άνδρες έχουν πιο πολύ χιούμορ;


Η εικόνα σώματος και η συζήτηση για την εξωτερική εμφάνιση είναι ένα θέμα «ταμπού» για τους περισσότερους άνδρες. Η ενασχόληση με την αισθητική του σώματος θεωρείται παραδοσιακά «γυναικεία υπόθεση» και οι άνδρες που αφιερώνουν χρόνο για να φροντίσουν τον εαυτό τους «κινδυνεύουν» να χαρακτηριστούν θηλυπρεπείς ή ακόμα και ομοφυλόφιλοι.

Παρουσιάζονται συνεπώς αδιάφοροι για το σώμα τους και η στάση τους αυτή δεν είναι μόνο προϊόν της προκατάληψης που αναφέραμε πριν, αλλά και της καλλιέργειας ενός μύθου που κυριαρχεί στα μέσα ενημέρωσης: του σωματικά άτρωτου άνδρα, που δεν χρειάζεται να νοιαστεί για τη φυσική του κατάσταση. Μόνο δύο συνθήκες φαίνεται πως καθιστούν αποδεκτή την ενασχόληση του άνδρα με το σώμα και την εικόνα του. Πρωτίστως είναι ο φόβος της παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία για τους άνδρες συνδέεται με τη μαλθακότητα, την έλλειψη θέλησης και την απώλεια ελέγχου.

Το εντυπωσιακό είναι ότι, τόσο από τους αδύνατους όσο και από τους υπέρβαρους, η κοροϊδία ή το πείραγμα για το πάχος θεωρούνται θεμιτά. Οι ίδιοι οι υπέρβαροι συχνά χρησιμοποιούν χιούμορ για το πάχος τους, προκειμένου να «αμυνθούν» για την ντροπή που νιώθουν για το σώμα τους. Για να αντιμετωπίσουν λοιπόν το υπερβάλλον βάρος, οι υπέρβαροι άνδρες οδηγούνται συχνά στο γυμναστήριο που έχει καθιερωθεί ως ο «αρρενωπός» τρόπος αδυνατίσματος (σε αντίθεση με τις δίαιτες που θεωρείται «γυναικείος»). Κι ενώ η παχυσαρκία μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για άσκηση και τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, τα δεδομένα είναι μοιρασμένα για το αν αποτελεί κίνητρο για τη βελτίωση της εικόνας και του σχήματος του σώματος. Η δεύτερη συνθήκη που «επιτρέπει» στους άνδρες να ασχοληθούν με το σώμα τους, εμφανίζεται κυρίως σε μικρότερες ηλικίες.

Πολλά αγόρια στην προ-εφηβική και εφηβική ηλικία δηλώνουν ότι νιώθουν μια πίεση από τους συνομηλίκους τους, τους οποίους καλούνται να συναγωνιστούν και στους οποίους συχνά επιθυμούν να μοιάσουν (για να ενσωματωθούν στο σύνολο). Άλλωστε, ο συναγωνισμός μεταξύ των αγοριών ή των ανδρών είναι ένας τρόπος επίδειξης της αρρενωπότητάς τους και κατάκτησης του σεβασμού των άλλων. Από την παιδική ηλικία επίσης αρχίζουν και οι πρώτες πολιτισμικές επιρροές. Τα αγόρια έχουν για παιχνίδια φιγούρες ηρώων που είναι ιδιαίτερα μυώδεις (συχνά με μη ρεαλιστικές αναλογίες). Μερικοί από αυτούς τους ήρωες, μάλιστα, έχουν και υπερδυνάμεις. Οι ταινίες δράσεις που προτιμώνται ιδιαίτερα από το νεανικό ανδρικό κοινό παρουσιάζουν επίσης χαρακτήρες με παρόμοια σώματα. Ο κινηματογράφος είναι ένα μόνο από τα μέσα στα οποία προβάλλεται το ιδανικό ανδρικό σώμα.

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και οι διαφημίσεις (έντυπες ή τηλεοπτικές) και τα ριάλιτι (προϊόντα της τελευταίας δεκαετίας) κατακλύζονται επίσης από γραμμωμένα σώματα. Κατά την εφηβεία και τα πρώτα ενήλικα χρόνια, τα αγόρια αποκτούν ακόμα έναν λόγο για να αποκτήσουν το ιδεατό σώμα. Αρχίζουν και νιώθουν την ανάγκη να είναι θελκτικοί στις γυναίκες και ενίοτε αναφέρεται, από τα αγόρια, ότι ένας λόγος για τη δυσαρέσκεια που αναπτύσσουν για το σώμα τους είναι τα αρνητικά σχόλια των ερωτικών τους συντρόφων. Ωστόσο, φαίνεται πως δεν αποτελεί αρκετά σημαντικό κίνητρο για να αλλάξουν αισθητά το σχήμα του σώματός τους. Τα αποτελέσματα μιας σειρά μελετών (1973, 1986 και 1997), που εξέταζαν τη σχέση των ανδρών με το σώμα τους, δείχνουν ότι μέσα σε 25 χρόνια το ποσοστό των ανδρών που ήταν δυσαρεστημένοι με το σώμα τους και επιθυμούσαν ένα άλλο πιο κοντά στο ιδεατό, αυξήθηκε εντυπωσιακά από 15 σε 43%. Ποιο είναι όμως αυτό το ιδανικό σώμα στο οποίο αναφερόμαστε και το οποίο μικροί και μεγάλοι άνδρες ονειρεύονται;

Από το τέλος της δεκαετίας του ‘80, εμφανίζεται μια αυξημένη κοινωνική πίεση που θέλει τους άνδρες λεπτότερους και μετρίως μυώδεις ή, αλλιώς μ’ έναν «μεσόμορφο» τύπο σώματος. Δηλαδή, ένα σώμα που έχει μέτρια κατασκευή, με καλοσχηματισμένους μύες στο στήθος, τα μπράτσα, τους ώμους και λεπτή μέση με γραμμωμένους κοιλιακούς. Επιβάλλεται, δε, να έχει χαμηλά ποσοστά λίπους, καθώς «επιτρέπουν» στους μύες να είναι πιο ευδιάκριτοι. Σε αυτόν τον «νέο άνδρα» επιτρέπεται κάπως περισσότερο η ενασχόληση με την εμφάνιση.

Μερικοί, μάλιστα, θεωρούν αυτή τη μεταβολή ένα τέχνασμα της κοινωνίας που ζούμε για να στρέψει τους άνδρες σε έναν πιο καταναλωτικό τρόπο ζωής. Αυτός ο άνδρας εμφανίζεται ταυτόχρονα προστατευτικός και φιλάρεσκος. Είναι, θα λέγαμε, μια νέα, πιο εξευγενισμένη εκδοχή του «ματσό» (macho) άνδρα, που ταιριάζει καλύτερα στις σημερινές συνθήκες, όπου ο φεμινισμός έχει κερδίσει πολύ έδαφος. Το ιδανικό ανδρικό σώμα της νέας χιλιετίας γίνεται διαρκώς πιο «ουτοπικό» και οδηγεί, σύμφωνα με ερευνητές, σε μειωμένη αυτοεκτίμηση και σε κατάθλιψη. Ακόμη και αν πράγματι, οι άνδρες νιώθουν την πίεση για το τέλειο σώμα να αυξάνεται, και αποζητούν περισσότερο να είναι αισθητικά αποδεκτοί από τον περίγυρό τους, δεν δείχνουν πρόθυμοι να συζητήσουν αυτό το θέμα γιατί… δεν αποτελεί «ανδρική υπόθεση».

Πρέπει όμως να τονίσουμε πως αυτή η πίεση που δέχονται, κυρίως από τα άκρως επιδραστικά media, ίσως έχει υποεκτιμηθεί στο παρελθόν. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με έρευνες, οι άνδρες τείνουν να βρίσκουν το οπτικό υλικό των μέσων ενημέρωσης πιο υποβλητικό απ’ ότι οι γυναίκες, με αποτέλεσμα η δυσαρέσκεια που νιώθουν με το σώμα τους να βρίσκεται μόνο στην αρχή.


Διαβάστε περισσότερα...

Χρησιμοποιείτε e-banking; Προσοχή


Για την εμφάνιση ενός νέου κακόβουλου λογισμικού, που στοχεύει στην παράνομη πρόσβαση του τραπεζικού τους λογαριασμού (Banking Malware) ενημερώνει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τους πολίτες, που χρησιμοποιούν e-banking.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το νέο κακόβουλο λογισμικό μπορεί να υποκλέπτει τα ηλεκτρονικά στοιχεία πρόσβασης του e-banking και να «συλλέγει» τα δεδομένα της κίνησης του δικτύου του χρήστη (sniff network traffic), υποκλέπτοντας ευαίσθητα δεδομένα και των υπολοίπων συνδεδεμένων χρηστών

Το νέο κακόβουλο λογισμικό ονομάστηκε ως «EMOTET» και εξαπλώνεται γρήγορα μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, ενημερώνει τους πολίτες, που χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική τραπεζική (e-banking) για την εμφάνιση ενός νέου κακόβουλου λογισμικού, που στοχεύει στην παράνομη πρόσβαση του τραπεζικού τους λογαριασμού (Banking Malware).

Ειδικότερα, το νέο κακόβουλο λογισμικό έχει τη δυνατότητα να υποκλέπτει τα ηλεκτρονικά στοιχεία πρόσβασης του e-banking (username, password, κτλ), αλλά και να «συλλέγει» τα δεδομένα της κίνησης του δικτύου του χρήστη (sniff network traffic), υποκλέπτοντας ευαίσθητα δεδομένα και των υπολοίπων χρηστών που είναι συνδεδεμένοι σε αυτό.

Το εν λόγω λογισμικό, που ονομάστηκε ως «EMOTET», εξαπλώνεται γρήγορα μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Πιο συγκεκριμένα, στον χρήστη αποστέλλεται μήνυμα (e-mail), το οποίο τον ενημερώνει για κάποια μεταφορά ποσού, που έγινε στο τραπεζικό του λογαριασμό και το οποίο περιέχει σύνδεσμο (link) για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επίμαχη τραπεζική μεταφορά. Μόλις ο χρήστης πατήσει στο σύνδεσμο (link), που περιέχεται στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αρχίζει η διαδικασία εγκατάστασης του κακόβουλου λογισμικού, εν αγνοία του χρήστη.

Σημειώνεται ότι το κακόβουλο λογισμικό έχει την ικανότητα να παρακάμπτει ακόμα και την ασφαλή σύνδεση HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure). Το γεγονός αυτό, θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο την υποκλοπή των ηλεκτρονικών στοιχείων εισόδου στο e-banking, καθώς οι χρήστες θεωρούν ότι πραγματοποιούν τις online τραπεζικές τους συναλλαγές με ασφάλεια.

Οι πολίτες, που λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με παρόμοιο περιεχόμενο καλούνται να μην ανοίγουν τους συνδέσμους, ούτε να κατεβάζουν τα αρχεία που περιέχονται σε αυτά. Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται σε κάθε χρήστη η επιβεβαίωση των συναλλαγών μέσω του τραπεζικού του ιδρύματος. Κατ' αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται η ορθότητα του μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πριν προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες.

Επιπλέον, σε περίπτωση που ο χρήστης «πατήσει» τον σύνδεσμο σε παρόμοιο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο έχει επιβεβαιωθεί για την πλαστότητά του, συστήνεται η επανεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος.

Υπενθυμίζεται ότι για παρόμοια περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

· Τηλεφωνικά στους αριθμούς 11012 και 210-6476464

· Στέλνοντας e-mail στα ccu@cybercrimeunit.gov.gr, 11012@hellenicpolice.gr



Διαβάστε περισσότερα...