Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Τοστ και καφές ανεβάζουν την απόδοση των αθλητών



Ο «μαγικός» συνδυασμός καφεΐνης και υδατανθράκων.

Ένα τοστ και ένα καφεδάκι μπορεί να ενισχύσει την απόδοση των αθλητών, αναφέρουν ερευνητές.

Είναι γνωστό ότι η καφεΐνη και οι υδατάνθρακες βελτιώνουν την αντοχή, αλλά για πρώτη φορά οι επιστήμονες αναφέρουν ότι μπορεί να έχουν θετική επίδραση στις ικανότητες και την απόδοση κάποιου που ασχολείται με τα σπορ.

Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο Sheffield Hallam ζήτησαν από εθελοντές ηλικίας 18-22 ετών να παίξουν ποδόσφαιρο με σκοπό να εξετάσουν την ευκινισία, τις ντρίπλες, τις κεφαλιές και την ακρίβεια στις κλωτσιές.

Στο πρώτο «παιχνίδι» οι συμμετέχοντες ήπιαν ένα υγρό που δεν περιείχε καφεΐνη ή υδατάνθρακες, για το δεύτερο ήπιαν κάτι που περιείχε μόνο καφεΐνη και για το τρίτο τους έδωσαν ένα υγρό που περιείχε και καφεΐνη και υδατάνθρακες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης τους, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Sports Medicine, έδειξαν ότι ο συνδυασμός καφεΐνης και υδατανθράκων «έδινε» τα καλύτερα αποτελέσματα, βελτιώνοντας τόσο την ταχύτητα όσο και την ακρίβεια των παικτών.


Διαβάστε περισσότερα...

Η έντονη γυμναστική σύμμαχος στο κάψιμο θερμίδων



Τι πρέπει να προσθέσετε στην άσκηση για καλύτερο αποτέλεσμα.

Προσθέτοντας ένταση στη γυμναστική βελτιώνετε τη δύναμη, την ταχύτητα και την αντοχή σας και ταυτόχρονα βοηθάει στο κάψιμο περισσότερων θερμίδων.

Οι αθλητές εκτελούν δυναμικές ή πλειομετρικές ασκήσεις για να μπορούν να πηδούν ψηλότερα, να αντέχουν περισσότερο και να προστατεύονται από τους τραυματισμούς. Ευτυχώς, δε χρειάζεται να προπονείστε σαν αθλητές για να έχετε τα οφέλη της δυναμικής προπόνησης. Δείτε τι μπορείτε να προσθέσετε στην άσκησή σας:

Άλματα


Η προσθήκη διαφορετικών τύπων αλμάτων στην προπόνησή σας αυξάνει κατά πολύ τον καρδιακό παλμό σας. Πηδήξτε προς τα πάνω και προσγειωθείτε κάνοντας ελαφρύ κάθισμα, πηδηξτε μπροστά με τα πόδια ενωμένα ή πηδήξτε πάνω σε step και με τα δύο πόδια.

Άλματα με το ένα πόδι


Τα άλματα με το ένα πόδι είναι αρκετά δύσκολα, αλλά αποτελούν εντελώς διαφορετική πρόκληση. Δοκιμάστε να κάνετε κουτσό στο δωμάτιο, να πηδήξετε πάνω σε step ή απλώς να κάνετε επιτόπια άλματα με το ένα πόδι. Η κίνηση πρέπει να είναι αργή αλλά απότομη.

Δυναμικά καθίσματα


Άλλος ένας τρόπος για να προσθέσετε ένταση στην άσκηση. Πηδήξτε πάνω και προσγειωθείτε κάνοντας ανοιχτό κάθισμα, όσο πιο χαμηλά μπορείτε. Με μια απότομη κίνηση, πηδήξτε και ένώστε τα πέλματα.

Δυναμικές προβολές


Μπορείτε να κάνετε το ίδιο και με τις προβολές (αν και είναι πιο δύσκολες)! Κάντε απλώς προβολή και πηδήξτε ψηλά, κάνοντας ψαλιδάκια στον αέρα και προσγειωθείτε κάνοντας ξανά προβολή.


Πηγή: http://www.omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η σχέση του καφέ με τα φάρμακα



Η καφεΐνη αλληλεπιδρά με φαρμακευτικές ουσίες.

Για πολλούς από εμάς, η σκέψη του πρωινού ξυπνήματος δίχως καφέ είναι αβάσταχτη. Υπολογίζεται πως περισσότεροι από ένας στους δύο ενηλίκους πίνει καθημερινά τρία φλιτζάνια καφέ κατά μέσον όρο.

Ο περισσότερος κόσμος σπανίως σκέπτεται πως η συνήθεια αυτή μπορεί να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες, πέρα από νευρικότητα ή δυσκολία στον ύπνο. Εντούτοις, τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν πως το πιο δημοφιλές ρόφημα του πλανήτη δεν «ταιριάζει» με ορισμένα φάρμακα, επειδή εμποδίζει την απορρόφησή τους ή εντείνει τη δράση τους, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Σε πολλές περιπτώσεις, η αλληλεπίδραση οφείλεται στην καφεΐνη, αλλά μπορεί να παίξουν ρόλο και άλλα συστατικά του καφέ.

Μελέτες έχουν δείξει πως ο καφές μπορεί να επηρεάσει γύρω στα 12-15 φάρμακα – μεταξύ αυτών αντικαταθλιπτικά, οιστρογόνα, φάρμακα για τον θυρεοειδή και σκευάσματα για την οστεοπόρωση.

Το 2008, λ.χ., μελέτη έδειξε πως όσοι πίνουν καφέ λίγο πριν ή λίγο μετά τη λήψη λεβοθυροξίνης (είναι φάρμακο για τον θυρεοειδή), παρουσιάζουν μείωση έως 55% στην απορρόφησή του από τον οργανισμό τους. Αλλες μελέτες έχουν δείξει πως ο καφές μπορεί να μειώσει έως 60% την απορρόφηση του φαρμάκου αλενδρονάτη που χορηγείται για την οστεοπόρωση.

Υπάρχουν επίσης συνταγογραφούμενα φάρμακα που μπορεί να αυξήσουν τη δράση του καφέ. Αυτή είναι η περίπτωση ορισμένων αντικαταθλιπτικών, αντιβιοτικών και αντισυλληπτικών φαρμάκων, τα οποία δεσμεύουν ένα ένζυμο (λέγεται CYP1A2) που μετέχει στον μεταβολισμό της καφεΐνης.

Συμπέρασμα: αν παίρνετε φάρμακα, ελέγξτε στο φύλλο οδηγιών χρήσης αν επηρεάζονται από τον καφέ – ειδάλλως, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς μπορούμε να απαλλαχθούμε από τις καούρες



Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο στομάχι σας.

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και ήδη οι σκέψεις όλων βρίσκονται στο εορταστικό τραπέζι. Ένα τραπέζι που η ποσότητα των φαγητών αυξάνεται, όπως και ο πειρασμός να τα καταναλώσουμε.

Πρέπει, όμως, να προσέχουμε τι θα φάμε και πως θα το φάμε γιατί το υπερβολικό αφνικό φόρτωμα του στομάχου μπορεί να μας δημιουργήσει μικροπροβλήματα πέψης.

Το πιο συχνό από αυτά τα προβλήματα είναι οι καούρες. Οι καούρες είναι ένα πρόβλημα που μας απασχολεί μετά το φαγητό, αλλά μπορούμε να το προβλέψουμε και να το κάνουμε όσο το δυνατόν πιο ανώδυνο, από πριν.

Η καούρα είναι με απλά λόγια η παλινδρόμηση του όξινου περιεχομένου του στομάχου μας, προς τον οισοφάγο. Η παλινδρόμηση αυτή γίνεται εξαιτίας της χαλάρωσης του οισοφαγικού σφιγκτήρα ( είναι σαν μια βαλβίδα η οποία επιτρέπει να περάσει η τροφή από τον οισοφάγο προς το στομάχι και κλείνει όταν πάει να συμβεί το αντίθετο.) Όταν λοιπόν ο σφιγκτήρας αυτός παραμείνει ανοιχτός τότε το φαγητό μπορεί να ακολουθήσει την αντίθετη κατεύθυνση δηλαδή από το στομάχι προς τον οισοφάγο.

Ο βλεννογόνος του οισοφάγου μας δεν αντέχει να δέχεται όξινο περιεχόμενο (διότι απλά δεν είναι κατασκευασμένος για κάτι τέτοιο). Όταν λοιπόν το δεχτεί, τότε νιώθουμε το κάψιμο που ονομάζουμε καούρα. Συχνά πυκνά αυτό συνοδεύεται και από το αίσθημα του βαριού στομάχου, του φουσκώματος δηλαδή και της δυσπεψίας. Οι γαστροεισοφαγική παλινδρόμηση είναι ένα φαινόμενο που περισσότερο από το 40% του πληθυσμού το έχει νιώσει.

Τι πρέπει να κάνουμε


«Ένα τσιγάρο μετά το φαγητό είναι από τις μεγαλύτερες απολαύσεις» λένε αλλά σε αυτό επιτρέψτε μας να διαφωνήσουμε. Η νικοτίνη έχει την ιδιότητα να βοηθά στη χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα και να επιτρέπει την όποια παλινδρόμηση, να γίνεται ευκολότερα. Ας μην το ανάψουμε μετά το φαγητό και ας το απολαύσουμε εάν δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, λίγο αργότερα.

Μην παραφορτώνουμε το στομάχι. Όσο και εάν το τραπέζι είναι ένας πειρασμός καλό θα είναι εμείς να βάλουμε μέτρο στις ποσότητες που θα καταναλώσουμε. Θα πρέπει να τρώμε αργά και να μασάμε καλά την τροφή μας για να διευκολύνουμε την πέψη μας αργότερα.

Αναψυκτικά κομμένα.Τα αεριούχα ποτά δεν βοηθούν σε καμία περίπτωση τη διαδικασία της πέψης ενώ βοηθούν και στη χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα.

Ένα ποτηράκι κρασί για το καλό, αλλά και αυτό με μέτρο. Το αλκοόλ σε ποσότητες κάνει ότι ακριβώς και τα αναψυκτικά

Μόλις φάτε βγείτε λίγο και περπατήστε κάνει καλό και διευκολύνει απίστευτα το στομάχι μας να χωνέψει. Δεν χρειάζεται να πάρετε τα όρη και τα βουνά απλά σε χαλαρό ρυθμό περπατήστε για λίγη ώρα. Αμέσως θα δείτε τη διαφορά.

Προσπαθείτε να μην πέσετε για ύπνο αμέσως μόλις φάγατε. Δώστε λίγο χρόνο στον οργανισμό σας και μην ξαπλώσετε. Η πέψη διευκολύνεται από μια πιο όρθια στάση. Καλή πέψη σημαίνει σπάνια καούρα. Εάν παρόλα αυτά πρέπει να κοιμηθείτε γιατί δεν αντέχετε προσπαθείτε να έχετε τον κορμό σας, σε μια πιο όρθια στάση και όχι εντελώς ξαπλωμένο. (δυο μαξιλάρια στην πλάτη σας θα σας βοηθήσουν)

Καλό θα ήταν τα βαριά και πικάντικα φαγητά και σάλτσες να τα αποφύγετε όσο μπορείτε γιατί δεν βοηθούν.


Πηγή: http://www.iatropedia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανταμείψτε τα παιδιά σας για να μάθουν να τρώνε υγιεινά



Πώς θα τα κάνετε να δοκιμάσουν λαχανικά
.
Αν το παιδί σας αντιπαθεί τα λαχανικά, μια μικρή ανταμοιβή, ακόμα και για να τα δοκιμάσει, θα μπορούσε να βοηθήσει, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν οι γονείς έδιναν στα παιδιά τους, ηλικίας 3 και 4 ετών, ένα αυτοκόλλητο κάθε φορά που δοκίμαζαν έστω και λίγο ένα λαχανικό που αντιπαθούσαν, σταδιακά άλλαζε η στάση των παιδιών.

Μετά από 2 εβδομάδες, τα παιδιά που επιβραβεύτηκαν με αυτοκόλλητα αξιολόγησαν καλύτερα τα λαχανικά που μισούσαν πρωτύτερα.

Κατά μέσον όρο τα λαχανικά ανήλθαν δύο κλίμακες, από το 1 έως 2, στο 2 έως 3.

Σε πειράματα γεύσης στο εργαστήριο τα παιδιά ήταν επίσης περισσότερο πρόθυμα να καταναλώσουν περισσότερη ποσότητα από το λαχανικό.

Η λεκτική επιβράβευση αντίθετα, δεν είχε το ίδιο καλό αποτέλεσμα, ανακάλυψε η έρευνα.

Οι γονείς θα μπορούσαν να δοκιμάσουν τη μέθοδο με τα αυτοκόλλητα, σύμφωνα με την ερευνήτρια Jane Wardle, του University College στο Λονδίνο.

Η Wardle, συνιστά στους γονείς να σκεφτούν να χρησιμοποιήσουν μικρές ανταμοιβές εκτός τροφίμων, που θα δίνονται καθημερινά για τη δοκιμή κομματιών τροφίμων.

Η Wardle σημειώνει στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition ότι θα ήταν εμφανές πως μια ανταμοιβή θα μπορούσε να οδηγήσει τα παιδιά να τρώνε τα λαχανικά. Ωστόσο η ιδέα είναι αντιφατική.

Αυτό οφείλεται στο ότι ορισμένες έρευνες έχουν υποδείξει ότι οι ανταμοιβές μπορεί να εξασθενήσουν. Στις περισσότερες από αυτές τις έρευνες οι ανταμοιβές οδήγησαν τα παιδιά να χάσουν το ενδιαφέρον τους για τροφές που ήδη αγαπούσαν.

Στην τελευταία έρευνα, οι επιστήμονες εστίασαν σε λαχανικά που δεν άρεσαν στα παιδιά. Ενέταξαν τυχαία 173 οικογένειες σε μια από 3 ομάδες. Σε μια ομάδα, γονείς χρησιμοποίησαν αυτοκόλλητα για να ανταμείψουν τα παιδιά κάθε φορά που δοκίμαζαν μικρό δείγμα από το λαχανικό που δεν προτιμούσαν (είτε καρότο, είτε σέλερι, είτε αγγούρι, είτε κόκκινη πιπεριά, είτε κουνουπίδι).

Δεύτερη ομάδα γονέων χρησιμοποίησε την επιβράβευση ως ανταμοιβή (‘έξοχα! Είσαι σπουδαίος δοκιμαστής λαχανικών’), ενώ η τρίτη αποτέλεσε ομάδα ελέγχου.

Γονείς στις ομάδες ανταμοιβής πρόσφεραν στα παιδιά τους μια γεύση του λαχανικού-στόχου κάθε μέρα για 12 μέρες.

Σύντομα, τα παιδιά στην ομάδα με τα αυτοκόλλητα έδωσαν μεγάλο βαθμό στα προηγουμένως μισητά λαχανικά. Και στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο ήταν πρόθυμα να τρώνε περισσότερο. Από 5 γραμμάρια κατά μέσον όρο στην έναρξη της έρευνας, σε περίπου 10 γραμμάρια μετά το 12ήμερο πείραμα.

Η μεταστροφή φάνηκε επίσης να διαρκεί. Τα παιδιά στην ομάδα των αυτοκόλλητων ήταν ακόμα πρόθυμα να τρώνε περισσότερο από το μισητό λαχανικό 3 μήνες αργότερα.

Η λεκτική επιβράβευση ήταν αναποτελεσματική.

Επίσης, είναι απίθανο να πρέπει οι γονείς να δωροδοκήσουν τα παιδιά τους με αυτοκόλλητα μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι περίπου 10 μέρες είναι συνήθως αρκετές για να αλλάξει η στάση των παιδιών.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η διατροφή για το έλκος



Τι πρέπει να αποφεύγουμε;
Το πεπτικό έλκος χαρακτηρίζεται από απώλεια ιστού του πεπτικού σωλήνα. Όπως στις περισσότερες παθήσεις του πεπτικού συστήματος, έτσι και στο πεπτικό έλκος συστήνεται αλλαγή των διατροφικών συνηθειών με σκοπό τη μείωση των συμπτωμάτων και την επούλωση του έλκους.

Η διατροφή των ασθενών θα πρέπει να αποκλείει ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, αλκοόλ, τρόφιμα πλούσια σε πιπέρι και μπαχαρικά. Τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι θα πρέπει να περιορίζεται και η κατανάλωση αλατιού καθώς το αλάτι κάνει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (η συχνότερη αιτία πρόκλησης πεπτικού έλκους) πιο επιθετικό για την εμφάνιση έλκους.

Οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν τηγανητά φαγητά, παστά ψάρια, σκληρά διπλομαγειρεμένα, καπνιστά ή με πολλά μπαχαρικά κρέατα, λιπαρές τροφές, γλυκά με σιρόπι και ξηρούς καρπούς και λαχανικά που σχηματίζουν αέρια όπως το κρεμμύδι, το σέλινο κ.α.

Η επιλογή της τροφής θα πρέπει να βασίζεται στην ανεκτικότητα του ασθενούς σε συγκεκριμένες τροφές. Τροφές που αρχικά μπορεί να ενοχλούν μπορεί στη συνέχεια να ενταχθούν στο διαιτολόγιο του ασθενούς. Επίσης, θα πρέπει να γίνονται πολλά και μικρά γεύματα σε τακτά και καθορισμένα χρονικά διαστήματα. Το βραδινό γεύμα θα πρέπει να καταναλώνεται δυο με τρεις ώρες πριν το βραδινό ύπνο.

Οι ασθενείς θα πρέπει να τρώνε αργά και να μασάνε σχολαστικά την τροφή τους. Καλό θα ήταν, πριν αλλά και μετά την κατανάλωση ενός γεύματος να υπάρχουν κάποια λεπτά ξεκούρασης και χαλάρωσης του ασθενούς.

Μια και αναφερόμαστε στο πεπτικό έλκος δεν πρέπει να ξεχάσουμε την αναφορά της μαστίχας. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η μαστίχα, ακόμη και σε μικρές ποσότητες (ένα γραμμάριο για 2 εβδομάδες), μπορεί να θεραπεύσει το πεπτικό έλκος. Αυτό αποδίδεται στην αντιμικροβιακή της δράσης έναντι του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι 4 χειρότερες δίαιτες του 2011



Διαδεδομένες αλλά και επικίνδυνες!


Εάν κάθε Πρωτοχρονιά θέτετε έναν καινούριο στόχο για το νέο έτος, αυτή τη φορά φροντίστε να μπείτε σε έναν πιο σωστό διατροφικό δρόμο, αφήνοντας στο παρελθόν ανορθόδοξα διατροφικά σχήματα που υπόσχονται θαύματα.

Σας δίνουμε κι εμείς ένα μικρό χέρι βοηθείας παραθέτοντας τέσσερις από τις πιο διάσημες αλλά ταυτόχρονα πιο αμφιλεγόμενες και ορισμένες φορές δυνητικά επικίνδυνες δίαιτες που μας απασχόλησαν φέτος.

Baby Food Diet


Πρόκειται για μία δίαιτα που περιλαμβάνει την κατανάλωση έως και 14 γευμάτων πολτοποιημένης ή παιδικής τροφής την ημέρα. Να τρώει η μάνα και του παιδιού να μη δίνει δηλαδή! Παρότι αρκετές σταρ του Χόλυγουντ δηλώνουν φανατικές οπαδοί της, η αλήθεια είναι πως η συγκεκριμένη διατροφή είναι κατάλληλη - όπως φανερώνει και το όνομά της - μόνο για μωρά! Μην ξεχνάτε ότι η διαδικασία της μάσησης είναι καίριας σημασίας για την αίσθηση του κορεσμού. Επίσης σκεφτείτε πόσο άβολο θα είναι να βγαίνετε το βράδυ για φαγητό και να κουβαλάτε μαζί το βαζάκι σας…

Raw Food Diet


Η συγκεκριμένη δίαιτα υποστηρίζει πως πρέπει να τρώμε ωμές τροφές που δεν έχουν μαγειρευτεί ή υποστεί επεξεργασία καθώς και μη παστεριωμένα/ ομογενοποιημένα γαλακτοκομικά. Κάτι τέτοιο, όπως καταλαβαίνετε, αφήνει εκτός «πλάνου» πολλά τρόφιμα που μπορούν να καταναλωθούν μόνο μαγειρεμένα (πχ, ρύζι, ζυμαρικά, πατάτα, ψωμί, όσπρια κα). Μπορεί μεν η συγκεκριμένη διατροφή να είναι χαμηλή σε θερμίδες και λιπαρά, ωστόσο μπορεί παράλληλα να είναι και φτωχή σε ασβέστιο, βιταμίνη D, σίδηρο, πρωτεΐνη και άλλα θρεπτικά συστατικά. Και για να σας πούμε την … ωμή αλήθεια, όσοι επιλέξουν να καταναλώσουν κρέας σε αυτή τη δίαιτα μπορεί να βάλουν τον εαυτό τους σε περιπέτειες … γαστρεντερικής φύσης!

Η δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος

Μια δίαιτα (για την οποία δεν υπάρχουν σχετικά επιστημονικά δεδομένα) που υποστηρίζει ότι θα πρέπει να τρώμε ανάλογα με την ομάδα αίματός μας. Πχ, τα άτομα με ομάδα αίματος Α πρέπει να ακολουθούν κατά βάση χορτοφαγική διατροφή στην οποία δεν επιτρέπονται γαλακτοκομικά, στα άτομα της ομάδας Β υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία και μπορούν να καταναλωθούν και γαλακτοκομικά, η ομάδα ΑΒ ακολουθεί ένα διατροφικό σχήμα ενδιάμεσο των δύο παραπάνω, ενώ στα άτομα της ομάδας Ο συστήνεται να καταναλώνουν αρκετό κρέας, και να απέχουν από γαλακτοκομικά και σιτηρά. Για να μη … «χυθεί αίμα» στην προσπάθειά σας να χάσετε βάρος, αποφύγετέ την!

Δίαιτα Dukan


Η νέα μόδα στις διάσημες δίαιτες, είναι ένα σχετικά περίπλοκο σχήμα που χωρίζεται σε 4 φάσεις. Ξεκινά με την αποκλειστική κατανάλωση πρωτεΐνης, στην 2η φάση προστίθενται και τα λαχανικά, ενώ οι αμυλούχες τροφές παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο … πυρ το εξώτερον! Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι πρόκειται για μια πολύ αυστηρή δίαιτα που αποκλείει σημαντικά τρόφιμα από το διαιτολόγιο (τα φρούτα εντάσσονται σε μικρές ποσότητες στην 3η φάση και αφού έχουμε χάσει τα επιθυμητά κιλά), συνεπώς θεωρείται αρκετά αμφιλεγόμενη όσον αφορά τις επιπτώσεις της στην υγεία και ιδιαίτερα για άτομα που έχουν να χάσουν αρκετά κιλά. Συμπέρασμα: μην τη δοκιμάσετε (Du)καν!


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα άπαχα τρόφιμα «μπερδεύουν» τον οργανισμό



Ενδέχεται να μη σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος.

Τα λίγων λιπαρών και άπαχα τρόφιμα που επιλέγουμε σε μια προσπάθεια να διατηρήσουμε σταθερό ή να μειώσουμε το σωματικό βάρος μας, μπορεί να έχουν το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα επειδή μπερδεύουν τον οργανισμό, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, όταν γευόμαστε λάιτ σνακ, ο οργανισμός προετοιμάζεται να δεχθεί πολλές θερμίδες, αλλά καταλήγει να τροφοδοτείται με λιγοστές – και αυτό του προκαλεί σύγχυση και τον κάνει να επιζητά περισσότερη τροφή.

Το εύρημα αυτό εξηγεί εν μέρει γιατί εξακολουθεί να εξαπλώνεται η παχυσαρκία στη Δύση, παρά την εκτενή χρήση λάιτ τροφίμων από εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

«Η υποκατάσταση μέρους της τροφής με τρόφιμα που έχουν παρόμοια γεύση αλλά λιγότερες ή μηδέν θερμίδες, μοιάζει σαν μία πολύ λογική προσέγγιση για την απώλεια βάρους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σούζαν Σουϊδερς, καθηγήτρια Ψυχολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Purdue, στις ΗΠΑ.

«Ωστόσο, στο όλο θέμα παίζουν ρόλο πολλοί και διαφορετικοί βιολογικοί μηχανισμοί. Τα υποκατάστατα αυτά μιμούνται την γεύση του λίπους, αλλά δεν παρέχουν τις θερμίδες του – και αυτό προκαλεί σύγχυση στον οργανισμό».

Όπως εξήγησε, οι διάφορες γεύσεις φυσιολογικά διεγείρουν το σώμα μας ώστε να αναμένει πως θα τροφοδοτηθεί με θερμίδες, τις οποίες εν συνεχεία θα πέψει.

Όταν αυτό δεν συμβεί, ο οργανισμός το εκλαμβάνει ως δυσλειτουργία του μηχανισμού ελέγχου της πρόσληψης τροφής και ενεργοποιεί άλλους μηχανισμούς για να αντισταθμίσει τη «δυσλειτουργία» αυτή.

Η δρ Σουϊδερς και οι συνεργάτες της εξήγαγαν τα συμπεράσματά τους μελετώντας τις διακυμάνσεις του σωματικού βάρους σε ομάδα αρουραίων.

Τα μισά ζώα έτρωγαν επί 28 ημέρες κριτσίνια με πλήρη λιπαρά, ενώ τα υπόλοιπα κατανάλωσαν για λίγες μέρες τα κανονικά κριτσίνια και στη συνέχεια άρχισαν να τρέφονται με τις λάιτ εκδοχές τους.

Στο τέλος των τεσσάρων εβδομάδων, οι αρουραίοι που είχαν αλλάξει διατροφή ζύγιζαν περισσότερο και διέθεταν περισσότερο σωματικό λίπος απ’ ό,τι εκείνοι που έτρωγαν τα παχυντικά κριτσίνια μέχρι το τέλος της μελέτης.

«Η μελέτη μας μπορεί να έγινε σε ζωικά μοντέλα, αλλά υπάρχουν πολλές ομοιότητες με τους ανθρώπους», δήλωσε ο ερευνητής δρ Τέρι Ντέιβιντσον, επίσης καθηγητής Ψυχολογικών Επιστημών στο Purdue. «Τα ευρήματά μας θέτουν υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα της χρήσης υποκατάστατων λίπους στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής ελέγχου του σωματικού βάρους».

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Behavioural Neuroscience».


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Το παιχνίδι δεν είναι πολυτέλεια για ένα παιδί



Κινητοποιήστε το παιδί σας να είναι περισσότερο δραστήριο.

Η εικόνα ενός παιδιού να παίζει στην παιδική χαρά σας φαντάζει πολύ φυσιολογική, πόσο αληθινή είναι όμως; Η κίνηση αποτελεί μια φυσική τάση των παιδιών και μάλιστα όσο πιο μικρά σε ηλικία τόσο πιο αυθόρμητα την εκφράζουν.

Μεγαλώνοντας ωστόσο η σωματική δραστηριότητα αποτελεί μια πρόκληση εφόσον φαίνεται πως αρχίζουν να την εγκαταλείπουν! Αιτίες; Οι αυξημένες απαιτήσεις του σχολείου, η αίσθηση πως δεν είναι όλοι καλοί στα αθλήματα, η απουσία προτύπων αλλά και η απουσία σωματικής δραστηριότητας στην οικογένεια.

Παρά την φυσική τους τάση, τα παιδιά σήμερα καταλήγουν να είναι λιγότερο δραστήρια, ενώ αυξάνεται ταυτόχρονα η παρακολούθηση τηλεόρασης και η ενασχόλησή τους με ηλεκτρονικά παιχνίδια και υπολογιστές. Και ακόμη κι αν επιθυμούν να παραμείνουν δραστήρια, κοινωνικοί περιορισμοί όπως η ύπαρξη δημόσιων χώρων όπου μπορούν να παίζουν ή να βρίσκονται με τους συνομήλικούς τους με ασφάλεια αποτελεί ζητούμενο.

Θα πρέπει ωστόσο να γνωρίζουμε ότι η συστηματική σωματική δραστηριότητα, την εποχή όπου η παιδική παχυσαρκία αγγίζει τα όρια της «επιδημίας» και οι χρόνιες ασθένειες εμφανίζονται από πολύ μικρές ηλικίες, συμβάλλει όχι μόνο στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, αλλά και σε πολλές ακόμη πτυχές της σωματικής και ψυχικής υγείας, αφού τα σωματικά δραστήρια παιδιά:

• Δημιουργούν δυνατούς μύες και γερά οστά
• Μπορούν να ρυθμίζουν καλύτερα το σωματικό τους βάρους και έχουν μικρότερες πιθανότητες να αυξήσουν υπερβολικά το βάρος τους
• Έχουν μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν χρόνιες παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και η υπέρταση
• Κοιμούνται ποιοτικά
• Μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα σωματικές και συναισθηματικές προκλήσεις
• Έχουν αυξημένη αυτοπεποίθηση και λιγότερο άγχος και στρες.

Όλα τα παιδιά άνω των 2 ετών συστήνεται να έχουν τουλάχιστον 60 λεπτά μέτριας προς έντονης έντασης σωματικής δραστηριότητας καθημερινά.

Παράλληλα, οι συστάσεις αναφέρονται και στις ώρες τηλεθέασης (τηλεόραση, υπολογιστής για ψυχαγωγία, βιντεοπαιχνίδια), όπου η επιτρεπόμενη ώρα παρακολούθησης είναι μέχρι 2 ώρες την ημέρα, ενώ τα παιδιά κάτω των 2 ετών συστήνεται να μην παρακολουθούν καθόλου τηλεόραση.

Κινητοποιήστε το παιδί σας να παίξει. Πώς; Με τρεις απλούς τρόπους;

- Επιλέξτε τις κατάλληλες δραστηριότητες ανάλογα με την ηλικία του. Διαφορετικά υπάρχει το ενδεχόμενο το παιδί να μπερδευτεί ή να βαρεθεί.

- Δώστε στα παιδιά διαφορετικές εναλλακτικές! Βοηθήστε τα παιδιά να νιώσουν πως η άσκηση είναι μια εύκολη διαδικασία και μέρος της καθημερινότητάς τους, ώστε να επιδιώξουν να την επαναλάβουν.

- Έχει πλάκα! Η διασκέδαση πρέπει να είναι ένα σημαντικό κομμάτι της άσκησης, ώστε να διατηρεί το ενδιαφέρον τον παιδιών!


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εσείς τι σχέση έχετε με το νερό;



Μάθετε τα πάντα για τη σωστή ενυδάτωση.

Τo 50-60% του σώματός μας αποτελείται από νερό και κάθε σταγόνα νερού που χάνεται πρέπει να αποκαθίσταται. Πράγματι, η ισορροπία ανάμεσα στην πρόσληψη και την απώλεια νερού είναι κρίσιμης σημασίας και εξασφαλίζει τη φυσιολογική σωματική και νοητική λειτουργία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενυδάτωσης.

Με αφορμή το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής & Διαιτολογίας, η Μαρία Καψοκεφάλου, Επίκουρος Καθηγήτρια Διατροφής του Ανθρώπου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μας παρουσίασε τα νεότερα δεδομένα σχετικά με την ενυδάτωση. Τη στιγμή που μόλις το 10% των Ελλήνων γνωρίζει πόσο νερό πρέπει να καταναλώνει καθημερινά, εσείς πόσα πιστεύετε ότι γνωρίζετε για τη σωστή ενυδάτωση;

- «Ακούτε» τη δίψα σας; Το αίσθημα της δίψας δεν είναι η καλύτερη ένδειξη για την πρόσληψη νερού, αντίθετα αποτελεί «σήμα κινδύνου» καθώς μαρτυρά πως είμαστε ήδη αφυδατωμένοι. Πιείτε λοιπόν νερό πριν διψάσετε, αφού η κόπωση, οι πονοκέφαλοι και η απώλεια συγκέντρωσης αποτελούν μερικές από της συνέπειες της ήπιας αφυδάτωσης, που αντιστοιχεί μόλις σε απώλεια νερού ισοδύναμη ή λιγότερη από το 2% του σωματικού μας βάρους!

- Το νερό.. νεράκι : Η πεποίθηση ότι μόνο το νερό μπορεί να «ξεδιψάσει» τον οργανισμό σας αποτελεσματικά ανήκει… στην ιστορία. Όλα τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα επιβεβαιώνουν πως ένα μεγάλο μέρος των αναγκών μας καλύπτεται από το νερό που περιέχεται στα μη αλκοολούχα ροφήματα και ποτά, όπως είναι οι χυμοί, το γάλα, ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά, αλλά και από αυτό που υπάρχει στα στερεά τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά!

- Τι λένε οι συστάσεις; Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), επαρκής θεωρείται η πρόσληψη 2,5 και 2 λίτρων νερού ημερησίως για άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα, μέσω του πόσιμου νερού αλλά και άλλων ροφημάτων, όπως οι χυμοί, το γάλα, τα αναψυκτικά, το τσάι, καθώς και μέσω στερεών τροφίμων όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Ωστόσο, εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα της μελέτης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου σχετικά με την ενυδάτωση καθώς βρέθηκε πως στην Ελλάδα περίπου 1 στις 5 γυναίκες και το 35% των ανδρών προσλαμβάνουν λιγότερο νερό από την ποσότητα που συνιστά η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA).

Το χειμώνα ιδιαίτερα όπου το αίσθημα της δίψας δεν είναι πάντα φανερό, είναι σημαντικό να ελέγχετε καθημερινά τα επίπεδα υδάτωσής σας ώστε να χτίσετε μια όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική σχέση με το νερό και την ενυδάτωση.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφή εναντίον… κατάθλιψης



Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή προστατεύει τον οργανισμό από πολλές ασθένειες.

Μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό μας από πολλές ασθένειες. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο που να βοηθάει στον έλεγχο της κατάθλιψης. Στην πραγματικότητα, καμία έρευνα δεν έχει αποδείξει ότι μία συγκεκριμένη διατροφή, θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συμπτώματα ή τα αποτελέσματα της κατάθλιψης.

Τα καλά νέα από την άλλη είναι ότι μερικές τροφές μπορούν να αποβάλλουν πλήρως τα συμπτώματα της κατάθλιψης, διατηρώντας ένα σωστό βάρος, ενώ μπορούν να βοηθήσουν στη γενική θεραπεία της. Σας παρουσιάζουμε μερικά tips για να γίνει η διατροφή σας πιο σωστή.

Τα Ω3 λιπαρά οξέα κάνουν καλό γενικά στην υγεία. Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει τα στοιχεία που συνδέουν τα οξέα αυτά με την κατάθλιψη. Συγκεκριμένα η έρευνα έδειξε στους πολιτισμούς που γίνεται χαμηλή κατανάλωση ωμέγα-3, υπάρχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης κατάθλιψης.

Σε άλλη μελέτη που έγινε, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι καταναλώνουν ελάχιστα ή καθόλου θαλασσινά είναι πιθανότερο να πάσχουν από τη νόσο της εποχής μας. Τα ψάρια, ειδικά ο σολομός και ο τόνος, τα καρύδια αλλά και τα λαχανικά είναι τροφές πλούσιες σε ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα.

Εάν πάσχετε από κατάθλιψη, η δίαιτα του Άτκινς μπορεί να μην είναι η σωστή επιλογή για εσάς. Και αυτό επειδή η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες όπως τα ζυμαρικά και το ψωμί, αυξάνει σημαντικά το ποσοστό σεροτονίνης στον εγκέφαλο.

Τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά και τα δημητριακά έχουν θρεπτικές ουσίες και ίνες, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη και πρέπει να ενταχθούν στο διαιτολόγιό σας.

Η βιταμίνη D έχει αποδειχθεί επίσης ότι αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, αλλά είναι ασαφές η ποσότητα που πρέπει να καταναλώνετε.

Η τελευταία έρευνα έδειξε, ότι η βιταμίνη αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην ανακούφιση των αποτελεσμάτων της συναισθηματικής αναταραχής. Μιλήστε στον γιατρό σας για να καθορίσετε την συγκεκριμένη ποσότητα που πρέπει να καταναλώνετε, ώστε η διατροφή σας να γίνει πιο σωστή.

Το σελήνιο είναι ένα στοιχείο που είναι απαραίτητο για την καλή υγεία. Διάφορες μελέτες, μάλιστα, που έχουν γίνει έχουν βρει μία σχέση μεταξύ του σεληνίου και της κατάθλιψης. Όσο μεγαλύτερη ποσότητα σεληνίου τρώτε, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα έχετε να μειωθούν τα συναισθήματα της κατάθλιψης.

Το στοιχείο αυτό βρίσκεται στα καρύδια, στα φασόλια, στα δημητριακά, στα θαλασσινά και σε ορισμένα κρέατα. Προσοχή όμως στην υπερκατανάλωσή του. Ρωτήστε τον γιατρό σας προτού εντάξετε στη διατροφή σας τα παραπάνω, καθώς δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι παν μέτρο άριστον!


Διαβάστε περισσότερα...

Όταν η μητέρα είναι χορτοφάγος



Πολλαπλά τα οφέλη για το παιδί.

Η χορτοφαγία για κάποιους ξεκινάει σαν στάση ζωής και για άλλους σαν μια πιο υγιεινή διατροφή απαλλαγμένη από το ζωικό λίπος. Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες χορτοφάγων:

Vegetarian: Ονομάζονται οι χορτοφάγοι οι οποίοι δεν καταναλώνουν κρέας, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών και των πουλερικών. Οι χορτοφάγοι, ανάλογα με το αν καταναλώνουν γαλακτοκομικά, αυγά ή και τα δύο, χωρίζονται σε γαλακτο- χορτοφάγους, αυγό-χορτοφάγους και γαλακτο-αυγο-χορτοφάγους.

Vegans: Ονομάζονται οι χορτοφάγοι που έχουν αποκλείσει από τη διατροφή τους, όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, ακόμη και αυτά που παράγονται από έμβιους οργανισμούς, όπως τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και το μέλι. Παρ’ όλα αυτά, όσο και αν φαίνεται ελλιπής μια τέτοια διατροφή, μια καλή σχεδιασμένη χορτοφαγική δίαιτα μπορεί να καλύψει τις διατροφικές απαιτήσεις σε όλα τα στάδια της ζωής, εγκυμοσύνης, θηλασμού, παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

Η καλύτερη δίαιτα χορτοφαγίας για το θηλασμό είναι παρόμοια με αυτή που συστήνεται και για την εγκυμοσύνη. Οι συστάσεις για πρωτεΐνη είναι οι ίδιες ενώ αυτές για βιταμίνη Β12 είναι πιο υψηλές. Επίσης οι συστάσεις για σίδηρο και θερμίδες είναι χαμηλότερες από ό,τι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι χορτοφαγικές δίαιτες που δεν περιέχουν ζωική πρωτεΐνη ενδέχεται να χρειάζονται ενίσχυση με συμπλήρωμα βιταμίνης Β12, για να αποφευχθεί η εμφάνιση έλλειψης στη μητέρα ή στο μωρό. Στα μωρά, η έλλειψη μπορεί να προκαλέσει απώλεια της γεύσης, παλινδρόμηση στην κινητική ανάπτυξη, λήθαργο, ατροφία στους μυς, εμετούς ή ανωμαλίες στο αίμα. Οι μητέρες των μωρών με συμπτώματα μπορεί να εμφανίζουν συμπτώματα και οι ίδιες, αλλά μπορεί και όχι.

Διατροφικά, θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην καθημερινή κάλυψη των αναγκών τους σε σίδηρο και κυρίως βιταμίνη B12. Μόνο το 5-8% του φυτικού σιδήρου (συνδυασμός δημητριακών με όσπρια, το οποίο σημαίνει π.χ. ρύζι με φακές) απορροφάται από τον οργανισμό.

Το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί, εάν στα γεύματα αυτά προσθέσουμε μια πηγή βιταμίνης C, όπως χυμό πορτοκαλιού, πιπεριές, ακτινίδια, φράουλες, καρότα ή εμπλουτισμένους χυμούς. Αντίστοιχα, τη βιταμίνη B12 τη συναντάμε σε εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως δημητριακά πρωινού και σε μικρότερες ποσότητες στο κους-κους, στο πλιγούρι και στον ταραμά.

Επίσης, μια έρευνα έδειξε ότι αν και οι μητέρες που ακολουθούν χορτοφαγική δίαιτα τείνουν να καταναλώνουν λιγότερο ασβέστιο από τις άλλες μητέρες, τα επίπεδα του ασβεστίου στο ανθρώπινο γάλα δεν επηρεάζονται. Αυτό πιστεύεται ότι συμβαίνει, από το γεγονός ότι οι χορτοφάγοι καταναλώνουν λιγότερη ποσότητα πρωτεΐνης, οπότε χρειάζονται λιγότερο ασβέστιο.

Καλές πηγές ασβεστίου, εκτός από τα γαλακτοκομικά, θεωρούνται τα μικρά ψάρια, που καταναλώνονται με τα κόκαλα, τα αμύγδαλα, το σουσάμι, καθώς και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως οι φυσικοί χυμοί με ασβέστιο και βιταμίνη D ή τα δημητριακά. Για την καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου στην περίπτωση αυτή, είναι απαραίτητη και η κάλυψη των αναγκών σε βιταμίνη D.

Ενώ οι ίδιες χορτοφάγοι μητέρες στην ίδια έρευνα είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, συμπληρώματα συνήθως δεν συστήνονται, διότι οι περισσότερες μητέρες και τα μωρά τους μπορούν να συνθέσουν αρκετή βιταμίνη, μέσω της επαρκούς έκθεσής τους στον ήλιο. Η βιβλιογραφία προτείνει ότι οι γυναίκες με σκούρο δέρμα ή αυτές που η ένδυσή τους καλύπτει όλο το σώμα τους και δεν επιτρέπει την έκθεση του δέρματος στον ήλιο, θα πρέπει να σκεφτούν το ενδεχόμενο να προσλάβουν συμπλήρωμα βιταμίνης D για τις ίδιες και τα μωρά τους.

Το γάλα της χορτοφάγου μητέρας είναι πιο χαμηλό σε περιβαλλοντικούς ρύπους από ότι το γάλα της μητέρας που δεν ακολουθεί τέτοια δίαιτα. Οι περιβαλλοντικοί ρύποι αποθηκεύονται κυρίως στο λίπος. Βέβαια οι χορτοφαγικές δίαιτες τείνουν να είναι χαμηλότερες σε λίπος, γι’ αυτό και μεταφέρονται λιγότερο στο γάλα της μητέρας.

Οι επαγγελματίες υγείας, και πιο συγκεκριμένα οι παιδίατροι και οι πιστοποιημένοι σύμβουλοι γαλουχίας (IBCLCs), θα πρέπει ενισχύουν την ανάγκη της μητέρας να ακολουθεί χορτοφαγική δίαιτα (υπό την επίβλεψη πάντα κλινικού διαιτολόγου) και να τη διαβεβαιώνουν ότι δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο το μωρό τους όταν το θηλάζουν.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα χρώματα της... υγείας στο πιάτο σας



Οι τροφές και οι ιδιότητές τους.

Αν θέλετε ενέργεια, καλή φυσική κατάσταση και αντιγηραντική φροντίδα βάλτε χρώμα στη διατροφή σας.

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν τη σημαντικότερη πηγή αντιοξειδωτικών.

Συμβάλλουν δραστικά στην επιβράδυνση της διαδικασίας της γήρανσης, στην ανάπτυξή των σχετικών νόσων και στη διατήρηση της υγείας μας σε άριστη κατάσταση.

Σημασία φυσικά δεν έχει μόνο η ποσότητα που καταναλώνουμε καθημερινά, αλλά και η ποιότητα.

Μην ξεχνάτε ότι όσο πιο έντονα και ζωηρά είναι τα χρώματα των φρούτων και λαχανικών, τόσο πιο πλούσια είναι σε αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες.

Ας δούμε λοιπόν ποιά χρώματα και συνεπώς ποιά φρούτα και λαχανικά αποτελούν έναν καλό οδηγό για την υγεία μας.

• Πράσινο:

Η πράσινη ομάδα περιλαμβάνει το μαρούλι, το μπρόκολο, τα ακτινίδια, το αβοκάντο, το σπανάκι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα πράσινα φασολάκια, το λάχανο και τις πράσινες πιπεριές.

Τα σκουρόχρωμα κυρίως λαχανικά έχουν πολλές βιταμίνες Β.

Επίσης περιέχουν λουτεΐνη, η οποία βοηθά στη διατήρηση της καλής όρασης και ινδόλια, που μειώνουν το ρίσκο για ορισμένες μορφές καρκίνου.

Αυτό όμως που ίσως να μην γνωρίζετε είναι ότι οι πράσινες τροφές είναι γεμάτες χλωροφύλλη και μαγνήσιο, ουσίες πολύ σημαντικές για τα νεύρα, τους μυς, την καρδιά, τα οστά, αλλά και για τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και της γλυκόζης.

Επομένως, αποτελούν σημαντικό παράγοντα στην παραγωγή ενέργειας για τον οργανισμό.

• Άσπρο:

Στην άσπρη ομάδα περιλαμβάνονται τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, το κουνουπίδι, τα μανιτάρια, οι πατάτες κ.α.
Το κρεμμύδι και το σκόρδο περιέχουν αλλισίνη, ένα ενεργό συστατικό που καταπολεμά ιούς και βακτήρια, ενώ τα μανιτάρια περιέχουν σελήνιο, το οποίο ενσωματώνεται σε πρωτεΐνες τις σεληνιοπρωτείνες, οι οποίες είναι σημαντικά αντιοξειδωτικά ένζυμα.

• Κίτρινο και Πορτοκαλί:

Στα φρούτα και λαχανικά αυτής της ομάδας ανήκουν τα πορτοκάλια, τα γκρέϊπφρούτ, τα μανταρίνια, τα καρότα, τα ροδάκινα, τα βερίκοκα, τα κολοκύθια, ο ανανάς, τα αχλάδια, τα πεπόνια, οι κίτρινες πιπεριές, οι γλυκοπατάτες αλλά και το καλαμπόκι και οι μπανάνες.

Οι τροφές αυτές περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη C, αλλά και δύο κατηγορίες φυτοχημικών ουσιών, τα καροτενοειδή και τα φλαβονοειδή.

Η κυριότερη αιτία που καθιστά τα παραπάνω ευεργετικά για την υγεία είναι οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, μειώνοντας το ρυθμό της γήρανσης, ορισμένες μορφές καρκίνου, καθώς και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

• Κόκκινο:

Οι τομάτες, οι κόκκινες πιπεριές, οι φράουλες, τα κεράσια, το ρόδι, το καρπούζι, τα παντζάρια και τα μήλα είναι φρούτα και λαχανικά που ανήκουν σε αυτή την ομάδα.

Οι ουσίες των παραπάνω τροφών περιλαμβάνουν το λυκοπένιο που θεωρείται ασπίδα έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως ο προστάτης, και τις ανθοκυανίνες που συμβάλλουν σημαντικά στην αντιγήρανση.

• Μπλε / Μωβ:

Εδώ συναντάμε τα μούρα, τα μαύρα σταφύλια, τις μελιντζάνες, τα δαμάσκηνα και το μωβ λάχανο.

Τα φρούτα και λαχανικά αυτής της κατηγορίας περιέχουν φυτοχημικά, όπως οι ανθοκυανίνες και οι φαινόλες.

Οι δύο αυτές ουσίες έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, βοηθώντας έτσι σημαντικά στη μείωση ρίσκου για καρδιοπάθειες, κάποιες μορφές καρκίνου, αλλά και στην αντιγήρανση.

Βάλτε λοιπόν, σε καθημερινή βάση τα χρώματα της φύσης στο πιάτο σας, επιλέγοντας απο μία τεράστια ποικιλία και ωφεληθείτε από τις ευεργετικές τους ιδιότητες.


Πηγή: http://antigiransi.com
Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνο το hands free



Το θέμα δεν είναι πού βρίσκονται τα χέρια, αλλά το μυαλό
.
Είτε το θέλουμε, είτε όχι, όταν κάποιος μας μιλά, το μυαλό μας «ακούει», επεξεργάζεται και σκέφτεται αυτό που λέγεται, ακόμη και αν είμαστε στη θέση του οδηγού και προσπαθούμε να συγκεντρωθούμε στην... κυκλοφορία του δρόμου.

Για αυτό, ακόμη και οι οδηγοί που χρησιμοποιούν hands free για το κινητό τους, αποσπώνται από τη συζήτηση, κάτι που τους βάζει σε κίνδυνο, αναφέρουν Αμερικανοί ερευνητές.

Το θέμα δεν είναι πού βρίσκονται τα χέρια του οδηγού, αλλά πού βρίσκεται το μυαλό του, σημειώνει η Ντέμπορα Χέρσμαν, ερευνήτρια της αμερικανικής Εθνικής Επιτροπής για την Ασφάλεια της Κυκλοφορίας NTSB.

Σύμφωνα με την επιτροπή, σε 300 έρευνες που έχουν γίνει για τη χρήση των κινητών «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι οδηγοί που χρησιμοποιούν hands free βρίσκονται σε μικρότερο κίνδυνο».


Διαβάστε περισσότερα...

«Όπλο» οι στατίνες για την αντιμετώπιση της γρίπης



Περιορίζουν τον κίνδυνο θανάτου από τον ιό.

Οι στατίνες μπορεί ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο θνησιμότητας σε ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί για γρίπη, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Journal of Infectious Diseases».

Ερευνητές από το Oregon Public Health Division, ανέλυσαν στοιχεία από το Emerging Infections Program. Τα στοιχεία προήλθαν από περισσότερους από 3.000 ενήλικες ασθενείς, που νοσηλεύτηκαν για γρίπη μεταξύ του 2007 και 2008.

Το ένα τρίτο των ασθενών λάμβαναν ήδη στατίνες ή τους δόθηκαν στο νοσοκομείο. Έχοντας λάβει υπόψη άλλους παράγοντες, όπως ηλικία, φυλή και νόσους καρδιάς και πνευμόνων, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ασθενείς που δεν λάμβαναν στατίνες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από γρίπη σχέση με όσους λάμβαναν στατίνες.

Η Meredith Vandermeer, του Kaiser Permanente Center for Health Research, δήλωσε ότι οι στατίνες αποτελούν υποσχόμενο τομέα περαιτέρω έρευνας, καθώς η σχέση έδειξε ότι μειώνουν τις πιθανότητες θνησιμότητες και ότι αποτελούν υποσχόμενη περιοχή για περαιτέρω έρευνα. Η αγωγή κατά της γρίπης περιορίζεται στον εμβολιασμό και τα αντιικά φάρμακα αλλά οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι στατίνες μπορεί να αποτελέσουν ακόμα ένα όπλο για την αντιμετώπιση του ιού.

Ο Dr. Carl Lavie, του Ochsner Clinical School στη Νέα Ορλεάνη, δήλωσε ότι αμφιβάλλει ότι πολλοί θα αρχίσουν την αντιμετώπιση της γρίπης με στατίνες. Εκτιμά ότι η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι οι πιο υγιείς ασθενείς και που ενδιαφέρονται για την υγεία τους ήταν περισσότερο πιθανό να λαμβάνουν στατίνες και αυτό αποτελούσε συσχετισμό και όχι αιτιατή σχέση.

Ο Cam Patterson, του University of North Carolina at Chapel Hill, δήλωσε ότι θεωρητικά οι στατίνες μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσουν την ιική διαδικασία επειδή συμβάλλουν σε περισσότερα από τη μείωση απλώς των επιπέδων χοληστερόλης.

Οι στατίνες μειώνουν τη φλεγμονή που μπορεί ενδεχομένως να προκληθεί από τον ιό της γρίπης, δήλωσε ο Patterson.Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερη βλάβη ιστού από τον ιό καθιστώντας ευκολότερο για τους ασθενείς να ανακάμψουν από σοβαρή γρίπη.

Ωστόσο πριν αρχίσει κάποιος να συνιστά στατίνες για την αντιμετώπιση της γρίπης, ειδικοί δήλωσαν ότι χρειάζεται τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή όπου ασθενείς με γρίπη θα αντιμετωπιστούν με στατίνες έναντι εικονικού.

Ο Patterson δήλωσε ότι δεν μπορούν να συστήσουν στατίνες για ασθενείς με γρίπη με βάση την έρευνα και είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η παρούσα έρευνα δεν αναφέρει τίποτα σχετικά με την πρόληψη της εκδήλωσης γρίπης μετά από λήψη στατινών.

Ωστόσο τέτοιες έρευνες αποτελούν καλή βάση για τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή για την εξέταση λήψης στατινών σε κάθε ασθενή που νοσηλεύεται με γρίπη.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι ευεργετικές ιδιότητες του σουσαμιού



Ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Το σουσάμι και τα προϊόντα του (χαλβάς, ταχίνι, σησαμέλαιο) περιέχουν συστατικά που μειώνουν τη χοληστερόλη και την πίεση του αίματος. Στο σουσάμι υπάρχει ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό σύστημα, αποτελούμενο κυρίως από τρεις ουσίες, τη σεσαμίνη και τη σεσαμινόλη και τη βιταμίνη Ε (με μορφή γ-τοκοφερόλης).

Οι ουσίες αυτές παρουσιάζουν ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση, εμποδίζοντας την οξείδωση των λιπαρών οξέων στον οργανισμό. Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει εντυπωσιακή συμβολή αυτών των συστατικών του σησαμιού στη δέσμευση ισχυρότατων ελεύθερων ριζών και την εξουδετέρωσή τους.

Μία εξίσου σημαντική δράση του σησαμιού, που δεν έχει μελετηθεί αρκετά, είναι η προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος και πιο συγκεκριμένα η ευεργετική του επίδραση στο ενδοθήλιο.

Το ενδοθήλιο είναι ο μεγαλύτερος αδένας μας και καλύπτει εσωτερικά όλα τα αγγεία. Σήμερα, βάσει πλήθους επιστημονικών ερευνών, έχει βρεθεί ότι το ενδοθήλιο έχει ενεργό ρόλο στη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και εμπλέκεται σε διάφορες λειτουργίες του, όπως στη συστολή ή στη χαλάρωση των αγγείων, στη φλεγμονή, στην εξέλιξη την αθηρωματικής διαδικασίας κ.α.

Τα ενδοθηλιακά κύτταρα ανιχνεύουν διάφορα φυσικά ή χημικά ερεθίσματα, που διεγείρουν το αγγείο, και ως απάντηση σε αυτά, τροποποιούν το σχήμα του αγγείου ή απελευθερώνουν απαραίτητα προϊόντα για τη διατήρηση της ισορροπίας του αγγείου. Μάλιστα, έχουν την ικανότητα, να παράγουν μια μεγάλη ποικιλία μορίων, που είτε χαλαρώνουν το αγγείο, προκαλώντας διαστολή στα τοιχώματά του, είτε συσπούν το αγγείο, προκαλώντας συστολή στα τοιχώματά του.

Η φυσιολογική και επιθυμητή αντίδραση του αγγείου είναι η χαλάρωση, καθώς έτσι το αίμα διέρχεται ευκολότερα, γρηγορότερα και χωρίς πίεση. Κάποια από τα ερεθίσματα που δέχονται τα ενδοθηλιακά κύτταρα και επηρεάζουν τη λειτουργία τους είναι η κατανάλωση κάποιων τροφίμων, κάποιων θρεπτικών συστατικών, κάποιων φαρμάκων, το αλκοόλ, το κάπνισμα και η άσκηση.

Ο καπνός, για παράδειγμα, επιδρά αρνητικά στη λειτουργία του ενδοθηλίου, προκαλώντας αγγειοσύσπαση και σκληραίνοντας τα τοιχώματα των αγγείων, γεγονός που δυσκολεύει τη διέλευση του αίματος. Αντίθετα, η κατανάλωση κόκκινου κρασιού έχει ευεργετική δράση στην ενδοθηλιακή λειτουργία.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, που έγινε σε Έλληνες άνδρες, με υπέρταση (με μέσος όρος ηλικίας τα 55 έτη), οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση που έχει η κατανάλωση σησαμέλαιου στη λειτουργία του ενδοθηλίου, αμέσως μετά το γεύμα.

Το σησαμέλαιο, μολονότι, είναι αναμφισβήτητα ένα τρόφιμο με μεγάλη θρεπτική αξία, έχει μελετηθεί περιορισμένα. Η παρούσα βιβλιογραφία έχει αναδείξει περισσότερο τις ιδιότητες του σησαμέλαιου και του σουσαμιού ως αντιϋπερτασικού και αντιοξειδωτικού, λόγω της σησαμίνης.

Το δείγμα της μελέτης, λοιπόν, χωρίστηκε σε δύο ομάδες. Την ομάδα παρέμβασης, στην οποία προσφέρθηκε ένα γεύμα, μια χορτόσουπα με 35ml σησαμέλαιο και σε μία δεύτερη ομάδα, την ομάδα ελέγχου, στην οποία προσφέρθηκε ένα άλλο γεύμα, μια χορτόσουπα με 35ml ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο. Δύο ώρες μετά το γεύμα, μετρήθηκε ένας δείκτης, που εκτιμά την ενδοθηλιακή λειτουργία.

Τελικά, προέκυψε ότι η κατανάλωση 35 ml σησαμέλαιου από υπερτασικούς άρρενες ασθενείς οδηγεί σε βελτίωση της ενδοθηλιακής λειτουργίας τους, αμέσως μετά το γεύμα. Αντίθετα, η κατανάλωση κάποιου άλλου ελαίου, όπως του ελαιολάδου ή του ηλιέλαιου δε βελτιώνει την ενδοθηλιακή λειτουργία, αμέσως μετά το γεύμα.

Το εύρημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς πλέον η ενδοθηλιακή λειτουργία θεωρείται ο καθρέφτης της έναρξης και εξέλιξης της αθηρωματικής διαδικασίας. Αναμένουμε, λοιπόν, να διερευνηθεί περαιτέρω η δράση των συστατικών του σουσαμιού και του ελαίου του στην ενδοθηλιακή λειτουργία και στο καρδιααγγειακό σύστημα γενικότερα.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η πιο κοντή γυναίκα στον κόσμο ζει στην Ινδία



Το ύψος δεν ξεπερνά τα 62,8 εκατοστά!
Η πιο κοντή γυναίκα στον κόσμο είναι μια μαθήτρια λυκείου στη δυτική Ινδία που έχει ύψος 62,8 εκατοστά, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος των ρεκόρ Γκίνες.

Η Τζιότι Άμγκε έλαβε σήμερα τον τίτλο με την ευκαιρία των 18ων γενεθλίων της, τα οποία γιόρτασε οικογενειακά στην πόλη Ναγκπούρ, 529 χλμ. ανατολικά της Βομβάης.

«Οι μετρήσεις έγιναν τρεις φορές το τελευταίο 24ωρο, καθώς το ύψος μπορεί να διαφοροποιηθεί ελαφρά στη διάρκεια μιας ημέρας», δήλωσε ο Ρομπ Μολόι του Βιβλίου των ρεκόρ Γκίνες. «Οι γιατροί μέτρησαν την Τζιότι παρουσία μας τρεις φορές, και όρθια και ξαπλωμένη. Υπολογίσαμε τον μέσο όρο».




Η 18χρονη έλαβε τον τίτλο χαμογελώντας, υπό το βλέμμα των γονιών της. «Είμαι πολύ χαρούμενη που απέσπασα αυτή τη διάκριση» είπε ενώ φορούσε το παραδοσιακό σάρι.

Η Τζιότι πάσχει από αχονδροπλασία, μια νόσο των οστών, και το σώμα της έχει το ύψος ενός βρέφους τεσσάρων μηνών. Ονειρεύεται μια καριέρα στον ινδικό κινηματογράφο, στο Μπόλιγουντ, είπε ο πατέρας της.

Η προηγούμενη κάτοχος του τίτλου, η 22χρονη Αμερικανίδα Μπρίτζετ Τζόρνταν, από το Ιλινόι, είχε ύψος 69,49 εκατοστά.



Διαβάστε περισσότερα...

«Πινόκιο - Η αλήθεια κάτω από τη μύτη μας»




Θεατρική παράσταση για τα Παιδικά Χωριά SOS.

Μετά την επιτυχία του Οκτωβρίου, η παράσταση «Πινόκιο - Η αλήθεια κάτω από τη μύτη μας» ανεβαίνει για δεύτερη φορά, τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων.

Τα έσοδα των έξι παραστάσεων για το μήνα Οκτώβριο διατέθηκαν στην Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων. Τώρα τον Δεκέμβριο τα έσοδα των παραστάσεων θα προσφερθούν στα Παιδικά Χωριά SOS για την ενίσχυση της λειτουργίας τους.

Η παράσταση φιλοξενείται στον Πολυχώρο Πολιτισμικού Οργανισμού Δήμου Αθηναίων «Άννα και Μαρία Καλουτά», στο Νέο Κόσμο, για τέσσερις ημέρες, από τις 27 Δεκεμβρίου έως και τις 30 Δεκεμβρίου και η ώρα προβολής είναι 20:30-22.30.


 


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αριθ. πρωτ.: Φ80000/οίκ.30002/1896/14.12.2011 Ισχύς αποφάσεων προσδιορισμού ποσοστών αναπηρίας εκδοθεισών πριν την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του ΚΕΠΑ

Αθήνα, 14 -12-2011
Αριθ.Πρωτ.: Φ80000/οίκ.30002/1896


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΓΕΝ. ΓΡΑΜ. ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚ/ΚΗΣ ΥΠΟΣΤ/ΞΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚ/ΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ : Α΄

Ταχ. Δ/νση : Σταδίου 29, Αθήνα
Ταχ. Κωδ. : Τ.Θ. 1141-10110

ΘΕΜΑ: «Ισχύς αποφάσεων προσδιορισμού ποσοστών αναπηρίας εκδοθεισών πριν την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του ΚΕΠΑ»

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 3863/2010, συστήθηκε και λειτουργεί από 1/9/11 Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί ενιαία υγειονομική κρίση, όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων.

Ειδικότερα από τις εν λόγω διατάξεις προβλέπεται ότι πλέον οι Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι αρμόδιες για τον καθορισμό ποσοστού αναπηρίας, το οποίο θα χρησιμοποιείται για τους προσερχόμενους σε αυτές πολίτες μετά την 1/9/11, για χορήγηση σύνταξης αναπηρίας, για τον χαρακτηρισμό τους ως ΑμεΑ καθώς και για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται τα άτομα με αναπηρία.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι αποφάσεις χορήγησης ποσοστών αναπηρίας, οι οποίες έχουν εκδοθεί πριν την 1/9/2011 από τις Α/βάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές των νομαρχιών, της περιφέρειας ή των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης μπορούν να χρησιμοποιούνται για κάθε νόμιμη χρήση επ’αόριστον, αν πρόκειται για επ’αόριστον κρίση, ή άλλως μέχρι την ημερομηνία που λήγει η ισχύς τους, χωρίς να απαιτείται οι ενδιαφερόμενοι να εξετάζονται εκ νέου από τις Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕΠΑ.

Τέλος, παρακαλούμε για την απαρέγκλιτη και άμεση εφαρμογή των διαλαμβανομένων στην παρούσα εγκύκλιο με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών και την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.


Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ



Ολόκληρη η πιο πάνω απόφαση υπάρχει εδώ.

Σημαντική επίση είναι κι αυτή η εγκύκλιος για το θέμα: Ισχύς γνωματεύσεων των ΚΕ.Π.Α. & των Υγειονομικών Επιτροπών που λειτουργούσαν μέχρι 31/08/2011
Διαβάστε περισσότερα...