Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Με το σταγονόμετρο δίνουν δάνεια οι τράπεζες



Οικονομική «ασφυξία» για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Συρρίκνωση της τραπεζικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα τον Νοέμβριο καταδεικνύουν στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα μειώθηκε σε -2,4% το Νοέμβριος του 2011 (Οκτώβριος 2011: -2,2%, Δεκέμβριος 2010: 0,0%).

Συνολικά, το Νοέμβριο του 2011, η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 1.267 εκατ. ευρώ (Νοέμβριος 2010: αρνητική καθαρή ροή 736 εκατ. ευρώ).

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις το Νοέμβριο του 2011 ήταν αρνητική κατά 614 εκατ. ευρώ (Νοέμβριος 2010: αρνητική καθαρή ροή 544 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης διαμορφώθηκε σε -0,5% από -0,4% τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριος 2010: 1,1%).

Αναλυτικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε -1,0% από -0,9% τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπου περιλαμβάνονται και μεγάλου ύψους ενδο-ομιλικές συναλλαγές, ανήλθε σε 10,0% από 7,6% τον προηγούμενο μήνα.

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 147 εκατ. ευρώ τον επισκοπούμενο μήνα (Νοέμβριος 2010: αρνητική καθαρή ροή 16 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης μειώθηκε σε -6,5% από -5,7% τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριος 2010: 0,3%).

Αρνητική κατά 506 εκατ. ευρώ ήταν και η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα το Νοέμβριο του 2011, έναντι επίσης αρνητικής καθαρής ροής 177 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο του 2010.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα να σημειώσει περαιτέρω μείωση (Νοέμβριος 2011: -3,8%, Οκτώβριος 2011: -3,6%, Δεκέμβριος 2010: -1,2%).


Διαβάστε περισσότερα...

«Χρυσορυχείο» οι καλοί δάσκαλοι



Μακροχρόνια η επιρροή τους στη ζωή των μαθητών.

Την ευεργετική επίδραση που έχει σε ένα μαθητή ένας καλός δάσκαλος, όχι μόνο στα σχολικά θρανία αλλά και στην ενήλικη ζωή του, διαπιστώνουν σε μελέτη τους δύο καθηγητές του φημισμένου πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Παρακολουθώντας την πορεία δύο εκατομμυρίων μαθητών σε διάστημα είκοσι ετών, οι καθηγητές Ράι Τσέτι και Τζον Φρίντμαν, επιβεβαίωσαν το Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος αναγνώριζε ότι χρωστούσε στο δάσκαλό του το «ευ ζην».

Σχεδόν 2.500 χρόνια από τότε, οι δύο οικονομολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εκείνοι οι μαθητές που είχαν καλούς δασκάλους εμφάνιζαν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν γονείς στην εφηβική ηλικία και συγχρόνως περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην ανώτατη εκπαίδευση, αλλά και να βγάλουν περισσότερα χρήματα στην ενήλικη ζωή τους.

Για τους δύο ερευνητές, ο καλός δάσκαλος είναι εκείνος που καταφέρνει να κάνει τους μέτριους μαθητές του να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους και τους καλούς να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα τις δικές τους.

Αν και δεν λείπουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι είναι δύσκολο να απομονωθεί από άλλους παράγοντες, όπως το οικογενειακό περιβάλλον, η επίδραση που έχει ο διδάσκων στην πορεία ενός μαθητή, οι δύο οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι ένας μαθητής που είχε έναν πολύ καλό δάσκαλο για ένα χρόνο, θα κερδίσει, κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο 4.600 δολάρια περισσότερα στη ζωή του, σε σχέση με ένα μαθητή που είχε ένα μέτριο δάσκαλο.

Οι δύο καθηγητές από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, συνεργάστηκαν με τον καθηγητή Τζόνα Ρόκοφ από το πανεπιστήμιο του Κολούμπια, για να διακρίνουν δασκάλους και καθηγητές σε καλούς, μέτριους και καλούς και να εξετάσουν στη συνέχεια την πορεία των μαθητών τους, μελετώντας στοιχεία για τα εισοδήματά τους στην ενήλικη ζωή τους, το ποσοστό εκείνων που γράφτηκαν στο πανεπιστήμιο, την ηλικία που απέκτησαν παιδιά, την πόλη και την περιοχή που επέλεξαν για να ζήσουν. Τα αποτελέσματα, όπως δήλωσαν οι ίδιοι, ήταν «εντυπωσιακά».


Διαβάστε περισσότερα...

Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για χρήστες ναρκωτικών ουσιών



Κατατέθηκε στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.

Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για χρήστες ναρκωτικών ουσιών, με αποποινικοποίηση του αδικήματος για ίδια, αποκλειστική χρήση, αλλά και αυστηρότερες ποινές για οργανωμένες μορφές διακίνησης, καθώς και υπό όρους απόλυση από τις φυλακές όσων έχουν εκτίσει το ένα τρίτο της πραγματικής ποινής τους, προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, για τον «Κώδικα Ναρκωτικών».

Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, τονίζεται ότι «η μεταρρύθμιση του κώδικα νόμων για τα ναρκωτικά εμφανίζεται αναγκαία στις εξής κατευθύνσεις:

- Αυστηρή καταστολή των βαρύτερων και οργανωμένων μορφών διακίνησης, αλλά με προσεκτικό διαχωρισμό τους από τις ελαφρύτερες περιπτώσεις.

- Προσπάθεια διάκρισης και διαβάθμισης των σχετικών εγκλημάτων, ώστε να αποφεύγονται οι δυσανάλογα βαριές ή ευνοϊκές μεταχειρίσεις.

- Αποποινικοποίηση τόσο της χρήσης ναρκωτικών ουσιών όσων και των υποστηρικτικών αυτής πράξεων, όπως κατοχή και με οποιονδήποτε τρόπο προμήθεια προς ίδια χρήση.

- Διευκόλυνση της ουσιαστικής εφαρμογής μέτρων απεξάρτησης, σωματικής και ψυχολογικής αντί του εγκλεισμού στις κοινές συνθήκες της φυλακής».


Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι υποφέρουν από αϋπνία



Ποιες αιτίες δεν σας αφήνουν να… δείτε όνειρα γλυκά.

Πολλοί από σας, υποφέρετε από διάφορες διαταραχές ύπνου. Μία από αυτές είναι και η αϋπνία. Ένας στους τρεις ενήλικες, υποφέρουν από τα συμπτώματά της.

Οι περισσότεροι την αποδίδουν στα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά και είναι κυρίως οικονομικού χαρακτήρα. Στην πραγματικότητα όμως οι πιθανές αιτίες της αϋπνίας, είναι πολύ περισσότερες.

Σύμφωνα με κορυφαίους ειδικούς, πολλοί παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε αυτήν:

- Ο συχνός και επίμονος πονοκέφαλος, συχνά ευθύνεται για την αϋπνία. Αρκετοί από σας θα έχετε διαπιστώσει, ότι ο πονοκέφαλος όταν επιμένει, ειδικά τις απογευματινές και βραδινές ώρες, σας κάνει πιο νευρικούς με αποτέλεσμα να χάνετε τον ύπνο σας.

- Η αρθρίτιδα. Είναι μία ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο στην κίνηση και στις αρθρώσεις. Έτσι ένα μεγάλο μέρος όσων υποφέρουν από αυτήν, παρουσιάζει πρόβλημα στον ύπνο και δεν μπορεί να κοιμηθεί.

- Το άσθμα είναι μία από τις κυριότερες αιτίες που πολλοί άνθρωποι πάσχουν από αϋπνίες. Όταν κάποιος δεν αναπνέει καλά, λόγω του άσθματος, επιβαρύνεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, τις νυχτερινές ώρες.

- Ο υπερθυρεοειδισμός, είναι ένας από τους παράγοντες που οδηγεί στην αϋπνία, αφού οι περισσότεροι ασθενείς υποφέρουν τις βραδινές ώρες από εξάψεις.

- Όσες γυναίκες βρίσκονται στην περίοδο της εμμηνόπαυσης, δεν μπορούν να κοιμηθούν τα βράδια, για μεγάλη χρονική περίοδο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, καλό θα είναι εάν δεν κοιμάστε τα βράδια, να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό. Με κατάλληλες εξετάσεις, θα διαπιστωθεί εάν έχετε πέσει θύμα της αϋπνίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Περιποίηση… άκρων για ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη



Πώς μπορούν να προστατέψουν τα πόδια τους.

Ίσως πουθενά αλλού στο ανθρώπινο σώμα δεν μπορούμε να παρατηρήσουμε τόσο καθαρά και σε τέτοια έκταση, τις καταστροφικές συνέπειες των επιπλοκών που επιφέρει ο σακχαρώδης διαβήτης, όπως τις παρατηρούμε στα πόδια όσων πάσχουν από αυτόν.

Η Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών, δίνει τις δικές της συμβουλές στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, για να προστατέψουν τα πόδια τους.

• Καταρχήν θα πρέπει οι ασθενείς να αποφεύγουν να κυκλοφορούν μέσα στο σπίτι ξυπόλυτοι. Υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.

• Κάθε βράδυ, θα πρέπει να γίνεται σχολαστικό πλύσιμο των ποδιών με ζεστό νερό, όχι όμως καυτό, γιατί προκαλεί ξηρασία. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιείται αγνό σαπούνι.

• Η ενυδάτωση είναι το άλφα και το ωμέγα. Μετά από το πλύσιμο, μία ενυδατική κρέμα για τα πόδια είναι ότι καλύτερο.

• Τα νύχια των ποδιών θα πρέπει να είναι κομμένα και περιποιημένα, έτσι ώστε να αποφεύγονται τυχόν τραυματισμοί από τα νύχια στο δέρμα.

• Το αντισηπτικό καλό θα ήταν να αποφεύγεται, όπως επίσης και αιχμηρά αλλά και πολύ ζεστά αντικείμενα πάνω στα πόδια.

• Οι κάλτσες μπορεί να κρατήσουν τα πόδια ζεστά.

• Η κακή συνήθεια του καπνίσματος, θα πρέπει να κοπεί.


Διαβάστε περισσότερα...

Η μαριχουάνα δεν προκαλεί αμνησία



Μπορεί όμως να προκαλέσει ψύχωση.

Δύο νέες βρετανικές έρευνες εμφανίζουν μια μάλλον αμφιλεγόμενη εικόνα για τις παρενέργειες που προκαλεί η χρήση μαριχουάνας.

Η πρώτη μελέτη διαπίστωσε ότι η μαριχουάνα περιέχει δύο χημικές ουσίες που προκαλούν αντίθετα αποτελέσματα στον εγκέφαλο. Από τη μια, η τετραϋδροκανναβινόλη μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση συμπτωμάτων ψύχωσης σε υγιείς ή να επιδεινώσει ήδη προϋπάρχοντα τέτοιου είδους συμπτώματα σε ασθενείς. Από την άλλη, η μαριχουάνα περιέχει την κανναβιδιόλη που μπορεί να καταπολεμήσει τέτοια συμπτώματα.

Στην έρευνα απεικονίστηκαν περιοχές του εγκεφάλου μέσω της τεχνικής της μαγνητικής λειτουργικής απεικόνισης και διαπιστώθηκε ότι η τετραϋδροκανναβινόλη «μπερδεύει» την ικανότητα του εγκεφάλου να διακρίνει ανάμεσα σε ερεθίσματα που είναι σημαντικά και σε όσα δεν είναι. Η συγκεκριμένη ουσία φαίνεται να μεταβάλει το επίπεδο ενός κρίσιμου νευροδιαβιβαστή, της ντοπαμίνης.

Από την άλλη όμως η νέα έρευνα βρήκε ενδείξεις ότι, χάρη στην κανναβιδιόλη, η μαριχουάνα μπορεί να δράσει και ως αντιψυχωτικό, μειώνοντας πιθανώς τα σχετικά συμπτώματα.

Η δεύτερη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μεσήλικες που βλέπουν τη μνήμη τους να εξασθενεί, δεν πρέπει να το αποδίδουν στην κατά καιρούς χρήση μαριχουάνας. Από την άλλη όμως, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η παρατεταμένη χρήση του συγκεκριμένου ναρκωτικού μπορεί να προκαλέσει βλάβες στις νοητικές λειτουργίες.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις νοητικές λειτουργίες και τη μνήμη σχεδόν 9.000 ατόμων με ηλικία περίπου 50 ετών και βρήκαν ότι όσοι είχαν κάνει μέχρι πρόσφατα χρήση 'ελαφριών' ναρκωτικών, όπως η μαριχουάνα, τα κατάφερναν εξίσου καλά- ή και ελαφρώς καλύτερα- σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που ποτέ δεν είχαν καπνίσει τέτοιες ουσίες.

Η έρευνα δείχνει ότι η χρήση ναρκωτικών ουσιών στο παρελθόν ή και στο παρόν δεν σχετίζεται κατ' ανάγκη με μειωμένες νοητικές λειτουργίες στην αρχή της μέσης ηλικίας. Δεν ισχύει το ίδιο, όμως, για όσους κάνουν εντατική χρήση ναρκωτικών για μεγάλο χρονικό διάστημα.



Διαβάστε περισσότερα...

Μπουκωμένη μύτη



Τι προκαλεί και πώς να την αντιμετωπίσετε.

Η μπουκωμένη μύτη είναι από τα πιο βασανιστικά προβλήματα της καθημερινότητας. Μάλιστα, όταν διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιδρά στον ύπνο, στις κοινωνικές σχέσεις, στην εργασιακή απόδοση και στον ψυχισμό. Πού οφείλεται, όμως, και πώς αντιμετωπίζεται;

Γιατί αποτελεί πρόβλημα η μπουκωμένη μύτη;

Ποιος δε θυμάται αλήθεια πόσο δυσάρεστη κατάσταση είναι να μην μπορείς να πάρεις ελεύθερα αναπνοή από τη μύτη και να χορτάσεις αέρα; Με λίγα λόγια είναι σαν να σου κλείνουν ασφυκτικά το πρόσωπο μ’ ένα μαξιλάρι και νιώθεις ότι θα σκάσεις.

Αυτό συμβαίνει γιατί μελέτες έχουν δείξει ότι η αναπνοή από το στόμα, όταν η μύτη είναι βουλωμένη, δεν μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο να νιώσει ότι «χορταίνει» αέρα, γιατί το στόμα δεν κάνει τις ίδιες λειτουργίες με τη μύτη. Το στόμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ρόλο της μύτης ως κύριου όργανου αναπνοής.

Βέβαια, όταν αυτό συμβαίνει για 2-4 μέρες, όπως όταν κάποιος πάθει μία ίωση του ανώτερου αναπνευστικού ή εκτεθεί σε ερεθιστικούς παράγοντες (ψύχος, αέρας, υγρασία, σκόνη κ.ά.), τότε είναι πολύ πιο εύκολο να το αντιμετωπίσει. Όταν όμως μιλάμε για μια συχνή κατάσταση μέσα στη διάρκεια του χρόνου, τότε σωστό και απαραίτητο είναι να ψάξουμε την αιτία της βουλωμένης μύτης.

Γιατί μπουκώνει η μύτη μας;

Ανάλογα με την εποχή του χρόνου, το μπούκωμα μπορεί να οφείλεται σε εποχιακές αλλεργίες (φθινόπωρο - άνοιξη) ή σε ιώσεις, οι οποίες είναι πολύ συνηθισμένες, κυρίως στη μεταβατική περίοδο από φθινόπωρο σε χειμώνα.

Άλλες αιτίες που προκαλούν μπούκωμα στη μύτη είναι διάφορες ανατομικές ανωμαλίες στην κατασκευή της, όπως το στραβό διάφραγμα, καταστάσεις όπως οι πολύποδες και οι χρόνιες ιγμορίτιδες, ανεπιθύμητες ενέργειες από φάρμακα που μπορεί να παίρνει ο ασθενής για άλλες ασθένειες, ή συστηματικές παθήσεις που έχει ο ασθενής και μπορεί να επηρεάσουν και τη μύτη, π.χ. υποθυρεοειδισμός. Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια και πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως αιματολογικά προβλήματα ή κακοήθειες.

Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα της βουλωμένης μύτης;

Το εντυπωσιακό είναι ότι όταν η μύτη είναι βουλωμένη για μακρό χρονικό διάστημα, ο ασθενής μπορεί να μην αναφέρει το μπούκωμα ως κύριο πρόβλημα γιατί έχει εξοικειωθεί μ’ αυτό, αλλά να έρθει παραπονούμενος για πονοκέφαλο, κούραση, στεγνό λαιμό, βήχα ή προβλήματα στα αφτιά.

Ποιοι άλλοι παράγοντες μπορεί να αποτελέσουν αιτία για μπουκωμένη μύτη;

• Αν έχει προηγηθεί επέμβαση ή τραύμα στην περιοχή της μύτης.
• Αν υπάρχει ιατρικό ιστορικό από άλλες παθήσεις, όπως άσθμα, δυσανεξία στην ασπιρίνη, κυστική ίνωση, φυματίωση, λέμφωμα, μυκητιασική λοίμωξη.
• Η χρήση φαρμάκων, αλκοόλ, καπνού και άλλων ουσιών.
• Το επάγγελμα του ασθενούς.

Η ηλικία του ασθενούς. Στα μικρά παιδιά συχνά πρέπει να σκεφτούμε τα ξένα σώματα. Στην εφηβεία, στη φάση του εμμηνορυσιακού κύκλου και στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, λόγω των υψηλών επιπέδων οιστρογόνων, προκαλείται αγγειοδιαστολή και μπούκωμα στη μύτη.

Γιατί πρέπει να ασχοληθούμε όταν η μύτη μας είναι μπουκωμένη;

Επειδή συχνά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως διαταραχές στον ύπνο (αποφρακτική άπνοια), παραρρινοκολπίτιδα, οξεία μέση ωτίτιδα και άσθμα ή μπορεί να σχετίζεται με γενικότερες παθήσεις, απλές ή σοβαρότερες, και να οδηγήσει στην έγκαιρη διάγνωσή τους.

Αυτό προϋποθέτει τη σωστή συνεργασία διαφόρων ειδικοτήτων, έτσι ώστε ασθενείς με χρόνια συμπτώματα να αξιολογηθούν ολοκληρωμένα και έγκαιρα από τον ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο, για να αποφασιστεί σε ποιους από αυτούς χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματός τους, όπως στις περιπτώσεις του στραβού διαφράγματος, πολυπόδων ή χρόνιας ιγμορίτιδας.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω απλά την μπουκωμένη μύτη;

Αν πρόκειται για ένα μπούκωμα που προέκυψε λόγω μιας ιογενούς λοίμωξης, όλα θα λυθούν εύκολα αν κάνουμε πολλές πλύσεις την ημέρα με φυσιολογικό ορό, παίρνουμε βιταμίνη C, αποφεύγουμε τη χρήση καπνού και αλκοόλ. Πολύ ανακουφιστική είναι η χρήση αγγειοσυσπαστικού spray το βράδυ για 3-4 μέρες, όχι όμως σε τακτική βάση για το μόνιμο μπούκωμα, γιατί οδηγεί σε μια σοβαρή παρενέργεια, τη φαρμακευτική ρινίτιδα.

Επιπλέον, η καλή υγιεινή των χεριών, η σωστή διατροφή, η σωματική άσκηση και οπωσδήποτε η αποφυγή κλειστών χώρων συγχρωτισμού για να αποφύγουμε την επιπλοκή της ιώσεως και άρα μεγαλύτερες ταλαιπωρίες που θα προκύψουν από αυτήν.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θα χορέψουν για καλό σκοπό



Πανελλαδικός μαραθώνιος χορού στη Λάρισα.

Στο χορό... θα το ρίξουν στις 21 Ιανουαρίου όσοι συμμετάσχουν στον πρώτο Μαραθώνιο Χορού που διοργανώνεται σε πανελλαδικό επίπεδο.

Το κόστος συμμετοχής για όλους είναι μία σακούλα με προϊόντα (όπως αλεύρι, γάλα, ζάχαρη, ζυμαρικά, λάδι και άλλα είδη πρώτης ανάγκης) τα οποία θα διατεθούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο που λειτουργεί εδώ και καιρό στη Λάρισα.

Ο μαραθώνιος θα γίνει στις 7 το απόγευμα της 21ης Ιανουαρίου σε κεντρικό εστιατόριο - μπαρ της Λάρισας ενώ όσοι αποφασίσουν να χορέψουν θα πρέπει να αντέξουν όσο γίνεται περισσότερο, με την προϋπόθεση να κινούνται τα πόδια τους συνεχώς για 45 λεπτά κάθε ώρας.

Τα τρία καλύτερα ζευγάρια θα βραβευτούν και όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν αναμνηστικό συμμετοχής.


Διαβάστε περισσότερα...

Εργασιακό στρες



Μπορεί το περιβάλλον εργασίας να διαταράξει τον ψυχισμό μας;
Το στρες αναφέρεται στις εσωτερικές αντιλήψεις που έχουμε για μια πιεστική κατάσταση και οι οποίες οδηγούν σε αρνητικά συναισθήματα και σωματικά συμπτώματα.

Το εργασιακό στρες περιγράφει τις νοσηρές σωματικές και συναισθηματικές αντιδράσεις μας όταν νιώθουμε ότι οι εργασιακές πιέσεις που δεχόμαστε υπερβαίνουν τις ικανότητές μας να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά. Εκδηλώνεται με τα εξής συμπτώματα:

• Σωματικά (μυϊκοί πόνοι, πόνοι στο στήθος, ταχυκαρδία, κόπωση, εφίδρωση, υψηλή πίεση, πονοκέφαλος, δύσπνοια, δυσπεψία, δερματοπάθειες)

• Συναισθηματικά (άγχος, μελαγχολία, ένταση, θυμός, κακή διάθεση, αίσθημα ανικανοποίητου)

• Συμπεριφορικά (επιθετικότητα, μειωμένη εργασιακή απόδοση, κυνισμός, καταχρήσεις, μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, διαταραγμένη όρεξη, αϋπνία, απομόνωση)

• Νοητικά (μειωμένη συγκέντρωση και μνήμη, αίσθημα απώλειας ελέγχου, χαμηλή αυτοεκτίμηση)

Το εργασιακό στρες είναι σημείο των καιρών μας. Στις χρόνιες μορφές του αποκτά τα χαρακτηριστικά μιας πάθησης, η οποία προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική υγεία (λ.χ. διαταραχές καρδιάς, αγγείων, πίεσης, πεπτικού και ανοσοποιητικού συστήματος) και στην ψυχική υγεία του ατόμου (λ.χ. κατάθλιψη, αγχώδεις και ψυχοσωματικές διαταραχές).

Ποιες τεχνικές βοηθούν στη ρύθμιση του εργασιακού στρες;
Ένα πρώτο βήμα είναι το άτομο να αντιληφθεί ότι το στρες του είναι διαχειρίσιμο. Κλειδί είναι η κατανόηση ότι το άγχος δεν προκαλείται από εξωτερικές πιέσεις, αλλά από τον τρόπο που το άτομο απαντά σε αυτές.

Ο εργαζόμενος μπορεί να αρχίσει να αναγνωρίζει τα ερεθίσματα που του προκαλούν αρνητικές αντιδράσεις και να αξιολογεί τον εαυτό του «εκ των έσω», με γνώμονα την αποτελεσματικότητα της συμπεριφοράς του (π.χ. να διαπιστώσει ότι η μείωση της ανάγκης για έλεγχο στην καθημερινότητα μπορεί να είναι λυτρωτική).

Φυσικά, όλες αυτές οι νοητικές διεργασίες απαιτούν χρόνο και εδώ σύμμαχος είναι συχνά ένας ψυχολόγος, η παρουσία του οποίου θα λειτουργήσει κατευναστικά και ορθολογικά απέναντι στο πρόβλημα. Τέλος, η εκμάθηση σωστής αναπνοής, οι τεχνικές χαλάρωσης και η τακτική γυμναστική μπορούν να κατευνάζουν τις σωματικές εκφάνσεις του στρες.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Η πρώτη παγκόσμια μελέτη για το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει τη σφραγίδα Κρητικού - Τι έδειξε



Η έρευνα έγινε από ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον ερευνητή Κωνσταντίνο Βαρδαβά ενώ δημοσιεύεται επίσημα στο διακεκριμένο επιστημονικό περιοδικό Chest.


Όπως διαβάζουμε στο CretaLive, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως οι επιπτώσεις από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, είναι παρόμοιες με αυτές του κανονικού καπνίσματος.
Για την ακρίβεια, υπάρχουν σχετικά μικρότερες επιπτώσεις, κυρίως όσον αφορά τις βλαβερές συνέπειες από την καύση του τσιγάρου.

«Στη μελέτη παρατηρήσαμε αύξηση των πνευμονικών αντιστάσεων μετά από πέντε λεπτά χρήσης, παρόμοια με την αύξηση που παρατηρείται με το ενεργητικό κάπνισμα τσιγάρου» αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας κύριος Βαρδαβάς κι εξηγεί:

«Συνολικά οι πνευμονικές αντιστάσεις σε ευρύ φάσμα συχνοτήτων αυξήθηκαν στατιστικά σημαντικά περίπου κατά 20%. Παρόμοια αύξηση των πνευμονικών αντιστάσεων παρατηρείται μετά το κάπνισμα κανονικού τσιγάρου και τέτοιες αυξήσεις έχουν παρατηρηθεί σε ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Επίσης βρέθηκαν αλλαγές στο εκπνεόμενο μονοξείδιο του αζώτου, οι οποίες έχουν συσχετιστεί με την πνευμονική φλεγμονή και την ανάπτυξη πνευμονικής υπεραντιδραστικότας».

Ο επικεφαλής της ομάδας ερευνητών λέει πως το ότι δε γίνεται καύση κατά τη διάρκεια χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου, δε σημαίνει αυτό ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν περιέχει ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες.

Εθνικές αλλά και διεθνείς τοξικολογικές αναλύσεις από διάφορους φορείς αλλά και από τον αντίστοιχο αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων, έχουν δείξει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει χημικές ουσίες, οι οποίες σε κάποιες αναλύσεις έχουν ανιχνευτεί τοξικές και καρκινογόνες.

Ενα παράδειγμα ουσίας που περιέχει το ηλεκτρονικό τσιγάρο και που προβάλλεται ως «αβλαβής ατμός» είναι ο λεγόμενος «διαλύτης» του ηλεκτρονικου τσιγάρου το οποίο αποτελείται κυρίως από προπυλική γλυκόλη.
Η ουσία αυτή έχει ενοχοποιηθεί για ερεθισμό των αεροφόρων οδών και την ανάπτυξη άσθματος στα παιδιά. Χρησιμοποιείται και ως αντιψυκτικό, αποσμητικό σώματος και για αραίωση μπογιάς.

Σύμφωνα με τον κύριο Βαρδαβά παράλληλα, έχουν κυκλοφορήσει πολλά φυλλάδια στην αγορά, τα οποία αναφέρουν ότι το κάπνισμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν προκαλεί βλάβες στην υγεία, ότι βγάζει «αβλαβή ατμό» και ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού, ακόμα και σε κλειστούς χώρους.

«Αυτά τα στοιχεία αποτελούν παραπλάνηση των καταναλωτών μιας και ούτε «αβλαβή» είναι και ούτε επιτρέπεται η χρήση του παντού αφού υπόκειται στις ίδιες νομοθετικές ρυθμίσεις που ισχύουν για το τσιγάρο, οπότε απαγορεύεται η χρήση του σε κλειστούς δημόσιους χώρους, σε αεροδρόμια, αλλά και γενικά σε κάθε χώρο που ισχύει η απαγόρευση του καπνίσματος» εξηγεί ο κύριος Βαρδαβάς.

«Αν χρησιμοποιούσαμε το ηλεκτρονικό τσιγάρο για τη διακοπή του καπνίσματος, πιθανώς το μακροχρόνιο κέρδος να είναι μεγαλύτερο από το βραχυπρόθεσμο κίνδυνο για την υγεία» υποστηρίζει αναφερόμενος στη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου ως μεθόδου διακοπής του καπνίσματος ο κ. Βαρδαβάς.

«Παρ' όλα αυτά δεν έχουν γίνει μελέτες που να δείχνουν ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου βοηθαέι στην διακοπή» προσθέτει ο ερευνητής και συμπληρώνει:

«Η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου απλώς παρατείνει την εξάρτηση στην νικοτίνη. Δεν αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα που είναι η εξάρτηση αλλά απλώς δημιουργούμε προσωρινή ανακούφιση. Ο καλύτερος τρόπος διακοπής είναι ο συνδυασμός φαρμακοθεραπείας και συμβουλευτικης υποστήριξης και τα κέντρα διακοπής καπνίσματος στην Ελλάδα κάνουν εξαιρετική και επιστημονικά αποδεδειγμένη δουλειά».


Διαβάστε περισσότερα...

Στην ουρά για το εφάπαξ 60.000 ασφαλισμένοι



Κατακόρυφη αύξηση στον αριθμό των αιτήσεων.

Σε 60.000 αναμένεται να φθάσουν, ως το τέλος του χρόνου, οι αιτήσεις προς το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων για την καταβολή εφάπαξ. Ο αριθμός των αιτήσεων στις αρχές του Δεκεμβρίου, ανέρχονταν σύμφωνα με πληροφορίες, στις 47.000. Η απότομη αύξηση του αριθμού των αιτήσεων, που οφείλεται στις μαζικές αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω των μισθολογικών αναπροσαρμογών και της εφαρμογής της εργασιακής εφεδρείας, προκαλεί σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας στο ΤΠΔΥ.

Για την καταβολή του εφάπαξ και στους 60.000 συνταξιούχους, απαιτούνται περίπου 2,3 δισ. ευρώ. Παρά τις μέχρι σήμερα μειώσεις που περιορίζουν το μέσο ποσό της εφάπαξ παροχής στα 38.000 ευρώ από 44.000 ευρώ, τα διαθέσιμα του Ταμείου δεν επαρκούν και οι πληρωμές γίνονται με μεγάλη καθυστέρηση. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το πρώτο τρίμηνο του 2012, θα καταβληθεί εφάπαξ, σε όσους είχαν συνταξιοδοτηθεί το Δεκέμβριο του 2009.


Διαβάστε περισσότερα...

Πυγμαίος χιμπατζής μαγειρεύει και τρώει σαν άνθρωπος



Τον αποκαλούν δικαίως έναν από τους πιο κοντινούς συγγενείς του ανθρώπου.

Εντυπωσιακές φωτογραφίες από έναν πυγμαίο χιμπατζή ονόματι Kanzi ενώ μαζεύει ξύλα, τα τοποθετεί σε στοίβα και ανάβει φωτιά για να ετοιμάσει το γεύμα του, έδωσε στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Daily Telegraph».

Ο χιμπατζής φωτογραφήθηκε να κόβει τα ξύλα σε μικρότερα κομμάτια, να ανάβει ένα σπίρτο και όσο περίεργο κι αν ακούγεται να παίρνει και μια μεταλλική σκάρα για να τοποθετήσει σε αυτήν ένα τηγάνι και να μαγειρέψει το φαγητό του.

O πυγμαίος χιμπατζής, ένας από τους πλησιέστερους συγγενείς του ανθρώπου, απειλείται με εξαφάνιση λόγω της λαθροθηρίας και των ανταρτών που έχουν εγκατασταθεί στο εθνικό πάρκο του Κονγκό. Οι μπονόμπο δεν ζουν σε καμία άλλη χώρα του κόσμου, ενώ σύμφωνα με την WWF ο πληθυσμός του πυγμαίου χιμπατζή έχει μειωθεί από τις πενήντα στις δέκα χιλιάδες.







Διαβάστε περισσότερα...

Θύματα της απιστίας οι... υψηλόμισθες



Ρωγμές στη σχέση φέρνουν οι αποδοχές των δύο φύλων.

Ποια είναι άραγε η διαφορά μεταξύ μιας υψηλόμισθης και μιας χαμηλόμισθης γυναίκας έστω κι αν είναι το ίδιο γοητευτικές;

Όσες βγάζουν περισσότερα έχουν περισσότερες πιθανότητες να απατηθούν από τους συζύγους ή τους συντρόφους τους, καθώς οι άνδρες που κερδίζουν λιγότερα χρήματα είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν και αλλού ερωτική συντροφιά.

Όσο για τα αίτια; Οι ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου Κορνέλ όπου πραγματοποιήθηκε σχετική έρευνα εξηγούν πως η απιστία ενδεχομένως να είναι μια μέθοδος για να αποκατασταθεί η ηγετική φυσιογνωμία ενός άνδρα, δεδομένου ότι… κατεβάζει ορισμένα σκαλοπάτια στην ιεραρχία του σπιτιού.

Άλλωστε όπως περιγράφουν οι ειδικοί, όταν η γυναίκα αμείβεται με περισσότερα, οι άνδρες νοιώθουν πως απειλείται η αρσενική τους ταυτότητα, με αποτέλεσμα να προσπαθούν να την ανακτήσουν και πάλι αναζητώντας συντροφιά σε ξένες αγκαλιές.

Η ίδια έρευνα έδειξε ότι γενικότερα οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στην απιστία καθώς μετά από καταγραφή της ζωής συγκεκριμένων ζευγαριών διαπιστώθηκε σε ένα διάστημα έξι ετών, ότι το 6,7% των ανδρών απάτησε τη σύντροφό του, σε αντίθεση με το 3,3% των γυναικών.


Πηγή: http://iatropedia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θύμα ληστείας παράλυτη ηλικιωμένη



Της πήραν ακόμα και τη βέρα.

Παράλυτη ηλικιωμένη έβαλαν στο στόχαστρο ανίδεοι ληστές που αφού την φίμωσαν και την έδεσαν της αφαίρεσαν ότι οικονομίες είχε κρυμμένες, ενώ δεν δίστασαν να της αρπάξουν και τη βέρα που φορούσε.

Το γεγονός συνέβη τη νύχτα στην Ηράκλεια Σερρών. Οι δύο κουκουλοφόροι ληστές, αφού κατάφεραν να παραβιάσουν το ξύλινο παράθυρο της οικίας που διέμενε μόνη της η παράλυτη 83χρονη, εισήλθαν στο σπίτι και δεν δίστασαν να τη φιμώσουν, να τη χτυπήσουν και να την δέσουν ζητώντας όλες τις οικονομίες της.

Μέσα σε λίγη ώρα οι δράστες κατάφεραν να βρούνε κάτω από το μαξιλάρι της ηλικιωμένης τα λιγοστά χρήματα από την πενιχρή της σύνταξη, ενώ φεύγοντας της έβγαλαν από το δάχτυλό της την βέρα και το δαχτυλίδι που φορούσε.

Η 83χρονη έχοντας τις αισθήσεις της βρήκε τη δύναμη να λύσει τα χέρια της και να φωνάξει με όση δύναμη της απέμεινε, βοήθεια.

Αμέσως ενημερώθηκε το αστυνομικό τμήμα Ηράκλειας, ενώ την υπόθεση διερευνά η Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών.



Διαβάστε περισσότερα...

100 ευρώ πρόστιμο σε όσους δεν παίρνουν απόδειξη!



Πιο ακριβή θα γίνει η ... κλήση για την απόδειξη από την κλήση για παράνομο παρκάρισμα!

Μπορεί μέχρι τώρα οι κύριοι με τα μπλε-ραφ κοστούμια και τις ριγέ γραβάτες που έκαναν ελέγχους να πήγαιναν για τα... περαιτέρω μόνο στον καταστηματάρχη, τώρα τα πράγματα φαίνεται ότι αλλάζουν.
Το νέο φορολογικό που... μαγειρεύεται από το καλοκαίρι, όπως όλα δείχνουν θα περιλαμβάνει πρόστιμο και για τον πολίτη-παραβάτη.
Η μη έκδοση απόδειξης θα επιβαρύνει και τον καταναλωτή και μάλιστα με το ποσό των 100 ευρώ, άσχετα από το ύψος της αγοράς.
Όπως και με τις κλήσεις της... τροχαίας (!) θα δίνεται η δυνατότητα αν πολίτης εξοφλήσει το πρόστιμο μέσα σε 10 ημέρες να πληρώσει μόνο το μισό ποσό, δηλαδή 50 ευρώ.
Αυτό καθώς το γεγονός ότι έχουν αποσυνδεθεί οι αποδείξεις από την επιστροφή φόρου το υπουργείο φοβάται ότι θα επιστρέψουμε ξανά στο παρελθόν όπου κανείς δεν ζητούσε απόδειξη και φυσικά κανείς δεν “έκοβε” με αποτέλεσμα να υπάρχει όργιο φοροδιαφυγής.


Διαβάστε περισσότερα...

Μόνο με ενεργειακό πιστοποιητικό οι ενοικιάσεις διαμερισμάτων



Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Μόνο με την έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού θα είναι νόμιμα τα συμβόλαια ενοικιάσεων που θα πραγματοποιηθούν από αύριο. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, από την 9η Ιανουαρίου οι μισθώσεις ακινήτων πρέπει να συνοδεύονται από το ανάλογο πιστοποιητικό. Σε διαφορετική περίπτωση η μίσθωση θεωρείται άκυρη, καθώς οι εφορίες δεν θα δέχονται τα συμβόλαια.

Έτσι από αύριο ο ιδιοκτήτης του ακινήτου είναι υποχρεωμένος να καλεί τους ενεργειακούς επιθεωρητές, οι οποίοι θα μετρούν την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου, θα το βαθμολογούν και φυσικά ο ενοικιαστής θα ενημερώνεται κατά πόσο το σπίτι είναι θωρακισμένο από το κρύο τον χειμώνα και από τη ζέστη το καλοκαίρι.

Αρχικά το μέτρο έπρεπε να ισχύει από τις 9 Ιουλίου του 2011 αλλά πήρε αναβολή έξι μηνών, ενώ έχει τεθεί σε ισχύ από πέρυσι τον Ιανουάριο για όλες τις αγοραπωλησίες ακινήτων ή τις ενοικιάσεις μόνο ενιαίων κτιρίων. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος το κόστος ανέρχεται στα 2 ευρώ το τετραγωνικό για τα διαμερίσματα πολυκατοικιών και στο 1,5 ευρώ για τις μονοκατοικίες. Τα διαμερίσματα, που είναι μικρότερα των 50 τετραγωνικών μέτρων εξαιρούνται.

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, «σε κάθε μίσθωση ακινήτου, ο αριθμός πρωτοκόλλου του ΠΕΑ πρέπει να αναγράφεται στο ιδιωτικό ή συμβολαιογραφικό μισθωτήριο έγγραφο. Η φορολογική αρχή δε θεωρεί μισθωτήρια έγγραφα εάν δεν προσκομίζεται Πιστ/κό Ενεργειακής Απόδοσης».

Ως «μίσθωση ακινήτου» νοείται κάθε μίσθωση ακινήτου με κτίσματα που καταρτίζεται για πρώτη φορά από την ημέρα ισχύος της διάταξης, προς νέο μισθωτή που εγκαθίσταται για πρώτη φορά στο μίσθιο.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr



Πρεμιέρα για το ενεργειακό πιστοποιητικό σε ενοικιάσεις.



Όσα πρέπει να ξέρουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές.

Από σήμερα ξεκινάει το μέτρο της υποχρεωτικής έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών για κάθε συμβόλαιο ενοικίασης διαμερίσματος. Το μέτρο, που μέχρι σήμερα ίσχυε μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων και για αγοραπωλησίες, θα επιτρέπει στον ενοικιαστή να γνωρίζει πόσο ενεργοβόρο είναι ένα διαμέρισμα.

Οι «μεγάλοι χαμένοι» από την εφαρμογή του πιστοποιητικού στις ενοικιάσεις των διαμερισμάτων είναι τα παλιά ακίνητα.

Αντίθετα, περισσότερους πόντους κερδίζουν τα νεόδμητα, αλλά και τα ανακαινισμένα. Και αυτό, γιατί οι ενοικιαστές θα γνωρίζουν κατά πόσο το σπίτι, που θέλουν να νοικιάσουν, έχει τα κατάλληλα κουφώματα, αν είναι ενεργοβόρο και κατά πόσο έχουν γίνει σωστές εργασίες για τη θωράκισή του το χειμώνα και το καλοκαίρι.

Έτσι, ένα ακίνητο υψηλής κλάσης «Α», σημαίνει ότι ο ενοικιαστής του θα έχει μικρότερους λογαριασμούς της ΔΕΗ, καθώς θα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια για θέρμανση και ψύξη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από σήμερα η έκδοσή των ενεργειακών πιστοποιητικών είναι υποχρεωτική μαζί με κάθε συμβόλαιο ενοικίασης διαμερίσματος. Συγκεκριμένα, οι εφορίες δεν θα δέχονται τα νέα συμβόλαια μίσθωσης, στην περίπτωση που δεν υπάρχει μαζί και το ανάλογο πιστοποιητικό.

Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες και οι ενοικιαστές σχετικά με τα ενεργειακά πιστοποιητικά.


1) Τι περιγράφει το πιστοποιητικό;

Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του ενεργειακού επιθεωρητή και συστάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, ώστε οι καταναλωτές να είναι σε θέση να συγκρίνουν και να αξιολογήσουν την πραγματική τους κατανάλωση και τις τυχόν δυνατότητες βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης.

2) Είναι υποχρεωτικό;

Ναι. Από σήμερα για όλα τα ακίνητα που νοικιάζονται και είναι άνω των 50 τετραγωνικών.

3) Ποιες περιπτώσεις εξαιρούνται;

-Νέες μισθώσεις κτισμάτων (κατοικιών-επαγγ/κών) συνολικής επιφανείας κάτω των 50 τ.μ.

-Παρατάσεις παλαιών μισθώσεων με τον ίδιο μισθωτή.

-Τροποποιήσεις όρων υφισταμένων μισθώσεων (π.χ. μειώσεις καταβαλλομένων μισθωμάτων).

-Μισθώσεις κάθε είδους γηπέδων (οικοπέδων και αγροτεμαχίων) χωρίς κτίσματα.

-Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων που στεγάζουν βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια, παρασκευαστήρια, υπηρεσίες με σημαντικό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων και τα εργοστάσια, οι βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, τα συνεργεία συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτων, τα βαφεία, τα ξυλουργεία, τα παρασκευαστήρια τροφίμων, τα καθαριστήρια, τα σιδερωτήρια, τα οργανωμένα πλυντήρια ρούχων, τα αυτοτελή κέντρα μηχανογράφησης καθώς και τα εργαστήρια ερευνών και εκπαίδευσης, διυλιστήρια και οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας.

-Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων, που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση αγαθών, φύλαξη αντικειμένων ή στέγαση ζώων.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων και οι γενικές αποθήκες, οι αγροτικές αποθήκες, τα λιμενικά υπόστεγα, οι αποθήκες καταστημάτων (αλλά και κατοικιών), οι αποθήκες μουσείων, σταύλοι, βουστάσια, χοιροστάσια, ορνιθοτροφεία κλπ.

-Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων για στάθμευση αυτοκινήτων, δικύκλων ή τρικύκλων, πρατήρια υγρών καυσίμων και πλυντήρια αυτοκινήτων.

4) Πόσο κοστίζει;


Το κόστος διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος του ακινήτου. Για διαμερίσματα είναι 2 ευρώ το τετραγωνικό, με ελάχιστη αμοιβή 150 ευρώ. Σε περίπτωση που όλοι οι ιδιοκτήτες συνεννοηθούν και πάρουν ενεργειακό πιστοποιητικό για όλα τα διαμερίσματα, τότε το κόστος είναι 1 ευρώ το τετραγωνικό.



5) Τι εξετάζουν οι ενεργειακοί επιθεωρητές;


Το καύσιμο, που χρειάζεται το σπίτι για να θερμανθεί το χειμώνα. Αν έχει φυσικό αέριο, λαμβάνει καλύτερη βαθμολογία από το εάν ο λέβητας είναι πετρελαίου ή υπάρχουν καλοριφέρ, που λειτουργούν με ρεύμα. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας δίνει έξτρα πόντους. Όπως και τα καινούργια κουφώματα. Ακόμη, εξετάζεται ο συντελεστής απορροφητικότητας ηλιακής ενέργειας των τοιχωμάτων, το χρώμα που είναι βαμμένο το κτίριο και σειρά ακόμη πολεοδομικών θεμάτων.

6) Που μπορώ να βρω ενεργειακό επιθεωρητή;


Δεν έχουν όλοι οι μηχανικοί το δικαίωμα της υπογραφής και έκδοσης ενεργειακού πιστοποιητικού. Οι ενεργειακοί επιθεωρητές υπάρχουν σε βάση του υπουργείου Περιβάλλοντος και έχουν ειδική ταυτότητα. Οι πολίτες μπορούν να εντοπίζουν επιθεωρητές στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών, το οποίο έχει αναρτηθεί στην κεντρική ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ www.ypeka.gr και στο πεδίο «Επιθεώρηση / Ενεργειακή Επιθεώρηση / Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών», στις Τράπεζες, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», αλλά και στα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).



Διαβάστε περισσότερα...

Στις 14 Ιανουαρίου η έναρξη των εκπτώσεων



Οι οδηγίες του εμπορικού συλλόγου Αθηνών στις επιχειρήσεις.

H περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων ξεκινάει το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2011 και θα διαρκέσει ένα μήνα, όπως ενημερώνουν τα μέλη τους οι εμπορικοί σύλλογοι της χώρας. Η εκτίμηση του εμπορικού κόσμου είναι ότι οι μειώσεις των τιμών θα διαμορφωθούν σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι και σε 70% προκειμένου να προκαλέσουν οι καταστηματάρχες το ενδιαφέρον των καταναλωτών, ενώ παράλληλα αρκετές είναι οι περιπτώσεις καταστημαρχών που περιμένουν με τις εκπτώσεις να ρευστοποιήσουν το στοκ τους για να προχωρήσουν στη συνέχεια στο κλείσιμο της επιχείρησης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που επικρατεί στην αγορά.

Ο εμπορικός σύλλογος Αθηνών στις οδηγίες του προς τις επιχειρήσεις συστήνει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα κάτωθι:

* Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται.
* Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης. Εάν αναγραφεί ποσοστό, πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. 20% έκπτωση).
* Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.
* Εάν διαπιστωθεί παράβαση του νόμου ή παραπλάνηση των καταναλωτών, οι ποινές και τα πρόστιμα είναι βαρύτατα. Όσοι παραβαίνουν τις διατάξεις του νόμου διώκονται ποινικά και τιμωρούνται με φυλάκιση, ενώ, επιπλέον, τους επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι ποσού ίσου με το 0,5% του ετησίου κύκλου εργασιών που πραγματοποιούν, το οποίο, σε περίπτωση υποτροπής, μπορεί να αυξάνεται μέχρι το 3% του ετησίου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Το πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση του οικείου Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας.
* Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται, με απόφαση του οικείου Νομάρχη, διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) μέχρι εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.


Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινά η κατασκευή δυο «πράσινων» σχολείων στην Κατερίνη



Θα είναι έτοιμα το 2013.

Το πράσινο φως για την κατασκευή δύο νέων βιοκλιματικών δημοτικών σχολείων στην Κατερίνη, δόθηκε μετά την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων από το Δήμο Κατερίνης και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας. Η χρηματοδότηση θα γίνει σε ποσοστό 100% από το ΕΣΠΑ. Ο Δήμος Κατερίνης είναι από τους πρώτους Δήμους της χώρας που αποκτά «πράσινα» σχολεία.

Ο προϋπολογισμός κάθε σχολείου ανέρχεται στο ποσό των € 3.700.000, ενώ συνολικά, με την κατασκευή ενός ακόμη σχολείου στην περιοχή των Ευαγγελικών, που πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα, η Δημοτική Αρχή της Κατερίνης πέτυχε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ , ύψους 11 εκατ. ευρώ.

«Τα 3 νέα πράσινα σχολεία, θα λύσουν στεγαστικά προβλήματα πολλών ετών με τον καλύτερο τρόπο: αξιοποιώντας τους ενεργειακούς πόρους και συντελώντας έτσι τόσο στη μείωση του κόστους σε ότι αφορά την ενέργεια, όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος», τόνισε ο Δήμαρχος Κατερίνης, Σάββας Χιονίδης.

Τα δύο «πράσινα» δημοτικά σχολεία της Κατερίνης αναμένεται να ανοίξουν τις πύλες τους και να υποδεχτούν τους μαθητές τον Σεπτέμβριο του 2013.


Διαβάστε περισσότερα...

Θύμα ενδοσχολικής βίας το 10% των μαθητών



Ραγδαία έχουν αυξηθεί οι επιθετικές παρενοχλήσεις μεταξύ παιδιών ακόμα και στο δημοτικό.

Ραγδαία αύξηση των επιθετικών παρενοχλήσεων μεταξύ παιδιών ακόμα και στο δημοτικό σχολείο σημειώνεται στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το 10% του συνόλου του μαθητικού πληθυσμού γίνεται θύμα επιθετικής παρενόχλησης από συνομηλίκους του ή παιδιά διαφορετικών ηλικιών. Το ποσοστό των θυτών ανέρχεται στο 5% του μαθητικού πληθυσμού και σε αναλογία των εμπλεκομένων σε περιστατικά βίας αγοριών - κοριτσιών 3 προς 1, με τα αγόρια να υπερτερούν σε περιστατικά σωματικής βίας και τα κορίτσια σε λεκτική.

Να σημειωθεί ότι η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού έχει αναλάβει πρωτοβουλία, για τη συγκρότηση του «Δικτύου κατά της σχολικής βίας», στην οποία συμμετέχουν το υπουργείο Παιδείας, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, άλλοι σημαντικοί φορείς και πανεπιστήμια. Στόχος της εν λόγω εκστρατείας είναι η οργάνωση μιας συνολικής δράσης, κατά του φαινομένου.

Όπως ανέφερε σε σχετική ημερίδα ο πρόεδρος της ΕΨΥΠΕ, η εταιρεία έχει αναλάβει δράσεις υλοποιώντας ευρωπαϊκά προγράμματα από το 2005 και έχει δημιουργηθεί ένα εγχειρίδιο εκπαίδευσης για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα πρόληψης του εκφοβισμού στο σχολείο.

Σε πρώτη φάση υλοποιείται ένα πρόγραμμα σε παιδιά του δημοτικού και στόχος είναι η δράση, μέσω του «Δικτύου», να γενικευτεί σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, να δημιουργηθεί μια κινητή μονάδα αντιμετώπισης κρίσεων, δηλαδή όταν καταγράφεται ένα περιστατικό βίας να υπάρχει μια ειδική ομάδα που θα επεμβαίνει.

Κύριος σκοπός, όμως, είναι η πρόληψη τέτοιων φαινομένων. Τα παιδιά θα πρέπει να μιλούν και να καταγγέλλουν τα περιστατικά βίας, γιατί συνήθως υπάρχει μια συνωμοσία σιωπής στα περιστατικά βίας.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο του Νέου Σχολείου προχωρεί σε καινοτόμες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις για τη μείωση της παραβατικότητας και της βίας στα σχολεία, υλοποιώντας σχετικά προγράμματα, επιμορφώνοντας τους εκπαιδευτικούς, ενημερώνοντας τους γονείς και σε συνεργασία και με άλλα υπουργεία, οργανώσεις και φορείς.


Διαβάστε περισσότερα...