Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Γιατί οι κατά συρροή δολοφόνοι είναι συνήθως άντρες


Οι λόγοι σχετίζονται και με το κοινωνικό στάτους.

Κάθε φορά που σημειώνεται ένα μακελειό, μια μαζική δολοφονία, οι πιθανότητες ο δράστης να είναι άντρας είναι 98%.

Όπως συνέβη και πριν από λίγες ημέρες με τον Έλιοτ Ρότζερ, ένα 22χρονο φοιτητή στο πανεπιστήμιο City College της Σάντα Μπάρμπαρα, ο οποίος σκότωσε έξι ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 13, προτού στραφεί στον εαυτό του και αυτοκτονήσει.

Για ποιο λόγο, λοιπόν, ένα ακόμη μακελειό διαπράχθηκε από έναν άντρα;

Οι εξηγήσεις θα μπορούσαν να είναι πολλές, γράφει ο Jeffrey Kluger στο Time.

Κάποιες, μάλιστα, από τις απαντήσεις αποκαλύπτουν πολλά, αλλά και τίποτα:

«Η τεστοστερόνη “τρέφει” την επιθετικότητα». «Τα αγόρια αργούν να ωριμάσουν, σε σχέση με τα κορίτσια». «Ο εγκέφαλός των αγοριών δεν αναπτύσσεται πλήρως μέχρι να φτάσουν κοντά στα 30 έτη».

Υπάρχουν, βέβαια, και άλλοι κοινωνικοί παράγοντες: τα βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια, μια κουλτούρα επιθετικότητας που τροφοδοτείται από αθλήματα επαφής και η γενική τάση όλων των κοινωνιών να μετατρέπουν τους άνδρες τους σε κυνηγούς και «πολεμιστές».

Οι λόγοι όμως δεν είναι μόνο αυτοί και φυσικά, πολλά σχετίζονται με το κοινωνικό στάτους.

Οι άντρες, καλώς ή κακώς, είναι υπερβολικά προστατευτικοί σε ό,τι αφορά τη θέση τους σε μια φυλή, κοινότητα, ή κοινωνία και οποιαδήποτε απειλή «αγγίζει» τον πυρήνα της ταυτότητας και αυτοεκτίμησής τους.

Αποτελεί κοινή παρατήρηση ότι σε περιόδους ύφεσης, παρότι η απώλεια μιας θέσης εργασίας είναι οδυνηρή και για τα δύο φύλα, είναι πιο πιθανό οι άντρες να «κατατροπωθούν» από αυτό το γεγονός.

Χωρίς το ρόλο του εργάτη και εκείνου που «φέρνει τα λεφτά», οι άντρες νιώθουν άχρηστοι και αυτό πολλές φορές ξυπνά το αίσθημα της εκδίκησης.

«Κάποιες έρευνες υποστηρίζουν την ιδέα, ότι οι άντρες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αρνητικούς συσχετισμούς και να αποδώσουν τις ευθύνες για κάτι σε εξωτερικούς παράγοντες. Αυτό μεταφράζεται σε θυμό και εχθρότητα απέναντι στους άλλους» εξήγησε η Candice Batton από τη σχολή Εγκληματολογίας και Ποινικής Δικαιοσύνης στο πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα.

«Οι γυναίκες, από την άλλη, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αρνητικούς συσχετισμούς και να ρίξουν την ευθύνη στον εαυτό τους. Συνήθως σκέφτονται ότι το πρόβλημα το έχουν οι ίδιες, ότι δεν προσπάθησαν αρκετά, ή ότι δεν είναι αρκετά ικανές» πρόσθεσε.

Όταν οι γυναίκες μπαίνουν στη θέση ενός δολοφόνου –που συμβαίνει και αυτό- συνήθως το κάνουν με κάποιο πιο «οικείο» τρόπο, όπως πνιγμό ή ασφυξία.

Οι άντρες τείνουν να χρησιμοποιούν όπλα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται και τα πιθανά θύματά τους, καταλήγει ο αρθρογράφος.



Διαβάστε περισσότερα...

Σταμάτησε τον αγώνα κι έκανε πρόταση γάμου


Ο ποδηλάτης Jos van Emden της Belkin σταμάτησε κατά τη διάρκεια του Γύρου της Ιταλίας κι έκανε πρόταση γάμου στη σύντροφό του. Μετά συνέχισε κανονικά τον αγώνα...





Η ομάδα του με χιούμορ επιβεβαίωσε ότι η Kimberly Herpelinck είπε το "ναι" κι ευχήθηκε συγχαρητήρια στο ζευγάρι.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα τυπογραφικά λάθη που λίγο έλειψε να αλλάξουν την Ιστορία


Τα διαβόητα παροράματα που απείλησαν να γκρεμίσουν την τάξη και τη νομιμότητα!

Οποιοσδήποτε περάσει 5-10 λεπτά στο ίντερνετ είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα συναντήσει ένα γλωσσικό ολίσθημα.

Ορθογραφικά, συντακτικά και γραμματικά λάθη είναι πλέον η καθημερινή εμπειρία της online δραστηριότητας, ένα γεγονός αναπόφευκτο μιας ζωής που γεννιέται από τον εκρηκτικό συνδυασμό της αμάθειας με την ημιμάθεια.

Κι ενώ τα τυπογραφικά είναι λαθάκια που δεν επισύρουν συνήθως την καταστροφή (εκτός κι αν είσαι επιμελητής εκδόσεων φυσικά!), στις παρακάτω περιπτώσεις ήταν ικανά να φέρουν το τέλος.

Το αποκαλυπτικό τέλος, καθώς μέχρι και οι θεοί ξεσηκώθηκαν από τις τυπογραφικές αυτές αβλεψίες...

Το λάθος στο όνομα του Ιησού πάνω σε νόμισμα του Βατικανού



Δεν είναι μυστικό ότι οι πολίτες του μικρού κρατιδίου συναντούν τη λέξη «Ιησούς» στην καθημερινότητά τους πολύ περισσότερο από κάθε άλλο άνθρωπο στον πλανήτη. Γι' αυτό και ήταν παγκόσμιο το σοκ από το παρόραμα, γιατί μιλάμε για τον απόλυτο θεματοφύλακα της (καθολικής) χριστιανοσύνης, το Βατικανό! Όταν λοιπόν το κρατίδιο κυκλοφόρησε το επετειακό αυτό μετάλλιο για να τιμήσει την εκλογή του νέου πάπα Φραγκίσκου στο ύπατο αξίωμα της καθολικής εκκλησίας, δεν ήταν λίγοι αυτοί που παρατήρησαν το εξαίσιο λάθος: το «Jesus» είχε δώσει τη θέση του στο «Lesus», φέρνοντας την ιερή μήνη στην παποσύνη. Το Βατικανό ανακάλεσε άρον-άρον τα μετάλλια για να τα καταστρέψει, όχι βέβαια πριν μπόλικα από δαύτα βρεθούν σε χέρια συλλεκτών και φτάσουν να αξίζουν πια αστρονομικά νούμερα, καθώς ο μικρός αριθμός τους τα παρακάνει συλλεκτικά! Όσο για το ποιος χρεώθηκε το λάθος, προφανώς η ευθύνη είναι συλλογική, καθώς μιλάμε για το ιερό κρατίδιο που το όνομα του Ιησού μνημονεύεται συνεχώς μέσα στην καθημερινότητα...

Τα ορθογραφικά λάθη του Τζακ του Αντεροβγάλτη



Ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης αναγνωρίζεται από τα παγκόσμια εγκληματολογικά χρονικά ως ένας από τους πλέον διαβόητους κατά συρροή δολοφόνους της Ιστορίας. Ακόμα και σήμερα, 100 και πλέον χρόνια από τη στιγμή που τρομοκράτησε τους δρόμους του Λονδίνου, οι εγκληματολόγοι συνεχίζουν να ερίζουν για την ταυτότητα και τα κίνητρα πίσω από τις φρικιαστικές του πράξεις. Και βέβαια αυτό που τον έκανε ανάρπαστο στη συνείδηση του κόσμου δεν είναι άλλο από τη συνήθειά του να στέλνει τα σαρκαστικά αυτά γράμματα στην αστυνομία, γεγονός που του εξασφάλισε φήμη ζηλευτή ανάμεσα στους άλλους διεστραμμένους συναδέλφους του. Και οι τρεις επιστολές που θεωρούνται δικές του (το γράμμα «Dear Boss», η καρτ-ποστάλ «Saucy Jacky» αλλά και η επιστολή «From Hell») βρίθουν από ορθογραφικά λάθη, κάτι που βοήθησε τις Αρχές να ταυτοποιήσουν το μοναδικό εκφραστικό του στιλ. Έλα όμως που ο κόσμος δεν συμμεριζόταν την ίδια αγωνία. Μόλις λοιπόν η αστυνομία του Λονδίνου τύπωσε τις δύο πρώτες επιστολές στον καθημερινό Τύπο μπας και αναγνωρίσει κανείς τον γραφικό χαρακτήρα του Αντεροβγάλτη, αυτόματα σχεδόν το αστυνομικό τμήμα κατακλύστηκε από εκατοντάδες πλαστά γράμματα, καθώς ο κόσμος μας αποτελείται φαίνεται από ανόητους φαρσέρ! Και ήταν μάλιστα η ανορθόγραφη φύση του Τζακ που έκανε τη δουλειά των φαρσέρ παιχνιδάκι, αναγκάζοντας την αστυνομία να χάσει άπειρες ώρες μελετώντας τις πλαστές επιστολές, αντί να ασχολείται με τον serial killer...

Το λάθος στο «Principia» του Νεύτωνα που παρέμεινε αθέατο για 3 αιώνες



Το περίφημο σύγγραμμα του επαναστατικού για την ιστορία της επιστήμης νου, εκεί που στρώνει το έδαφος για την ανθρώπινη κατανόηση της βαρύτητας και των νόμων της κίνησης, δεν χρειάζεται φυσικά συστάσεις, καθώς αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά πονήματα της επιστήμης, χιλιομελετημένο στους αιώνες που θα έρχονταν. Γι' αυτό λοιπόν και είναι απορίας άξιο πώς κανείς δεν πρόσεξε το λάθος στη μαθηματική εξίσωση στα 3οο χρόνια ζωής του «Principia» (1687), μέχρι το 1987 δηλαδή! Ο Νεύτωνας κατέληξε σε λάθος συμπέρασμα σε μια από τις ξακουστές εξισώσεις του (βρήκε το εξαγόμενο της εξίσωσης να είναι 11, ενώ το σωστό ήταν 10,5), κάτι που διέφυγε από τους χιλιάδες μελετητές του συγγράμματος και εντοπίστηκε μάλιστα από 23χρονο φοιτητή φυσικής! Στην 8η Πρόταση του Τρίτου Τόμου του «Philosophiae Naturalis Principia Mathematica», εκεί που ο Νεύτωνας προσπαθεί να αποδείξει την εγκυρότητα της θεωρίας του μετρώντας τη μάζα, τη βαρύτητα και την πυκνότητα των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, εκεί έκανε το διαβόητο λαθάκι που κανείς δεν παρατήρησε ποτέ, εκτός φυσικά από τον δαιμόνιο σπουδαστή Robert Garisto. Κι αν αναρωτιέστε, ναι, πήρε «10'» στην πανεπιστημιακή του εργασία...

Οι κακοτυπωμένες εκδόσεις της Βίβλου



Το παγκόσμιο μπεστ-σέλερ έχει τυπωθεί περισσότερο από κάθε άλλο βιβλίο στον κόσμο, τα λάθη ήταν επομένως φυσικό να συμβούν. Κι ενώ τέτοια παροράματα δεν αλλάζουν συνήθως τον ρου της βιβλικής διδασκαλίας, υπάρχει και ένα που απείλησε σύσσωμη τη Βίβλο! Το διαβόητο λάθος της κακοτυπωμένης Βίβλου, που έχει ονομαστεί γλαφυρά «Wicked Bible», ξεχνά το «ου» μπροστά από το «μοιχεύσεις», αλλάζοντας άρδην τη βιβλική εντολή! Οι εκδότες της διαβόητης Βίβλου τιμωρήθηκαν με τσουχτερό πρόστιμο και αφαίρεση της εκδοτικής άδειας, ενώ η εκκλησία που είχε παραγγείλει την έκδοση επιδόθηκε σε ιερό πόλεμο για τη συγκέντρωση και την καύση(!) όλων των βλάσφημων αντιτύπων. Και αυτό δεν είναι καν το μόνο λάθος που έγινε ποτέ σε τύπωμα Βίβλου, αν και είναι φυσικά το πλέον γνωστό...

Το λάθος στο Κοράνι που πυροδότησε εσωτερική κρίση



Όπως και στη Βίβλο, τα παροράματα στο Κοράνι είναι μεγάλη ιστορία και μπορούν να βάλουν σε περιπέτειες τον πλανήτη! Όπως έβαλαν τον Ahmad al-Kulaib, τον επικεφαλής κρατικής έκδοσης του Κορανιού, το οποίο εκδόθηκε με ουκ ολίγα λάθη στις σελίδες του. Τα παροράματα αυτά σήμαναν την πολιτική αυτοκτονία του Kulaib, ο οποίος υπηρετούσε στο Κουβέιτ ως υπουργός Ισλαμικών Θεμάτων, βάζοντας τη χώρα σε περαιτέρω περιπέτειες: από τη δημόσια κατακραυγή, ο εμίρης του Κουβέιτ, σεΐχης Jaber al-Ahmad al-Sabah, αναγκάστηκε να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει επείγουσες εκλογές, με κεντρικό θέμα το ιερό βιβλίο του μουσουλμανικού κόσμου! Όσο για τον απρόσεκτο υπουργό, κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να βεβηλώσει την ισλαμική πίστη, καθώς επέτρεψε την κυκλοφορία του βέβηλου Κορανιού...

Ο Σέξπιρ δεν μπορούσε να συλλαβίσει το όνομά του



Το όνομα του Ουίλιαμ Σέξπιρ συνδέεται όσο κανένα με την προαγωγή της αγγλικής γλώσσας, καθώς ο φημισμένος δραματουργός πήγε την αγγλική γραμματεία μπόλικα επίπεδα παραπάνω. Παρά τον λεκτικό πλούτο όμως και τις ιντριγκαδόρικες περιγραφές του, ο ίδιος είχε πρόβλημα να αποφασίσει πώς γράφεται τελικά το επίθετό του! Και εδώ είναι το περίεργο, πώς ένας από τους γνωστότερους θεατρικούς συγγραφείς του κόσμου δεν μπορούσε να συλλαβίσει το όνομά του. Έχουν βρεθεί 6 διαφορετικές υπογραφές του Shakespeare (Shaksper, Shakspere, Shakspeare κ.λπ.), φέρνοντας έριδες και διαμάχες στην κλασική γραμματεία, η οποία ψάχνει ακόμα τον λόγο για τους διαφορετικούς τρόπους γραφής του ονόματός του! Μπορεί να ήταν αχτύπητος στο χτίσιμο των χαρακτήρων και την ίντριγκα, όχι όμως και στην ορθογραφία...

Ούτε η Τζέιν Όστιν ήταν η καλύτερη ορθογράφος



Κι αν του Σέξπιρ του το συγχωρούμε γιατί έζησε σε μια εποχή ιδιαίτερη για το πνεύμα και τα γράμματα, πώς να δικαιολογήσεις την Τζέιν Όστιν, το παιδί-θαύμα της γραφής; Ως εξαίσιο δείγμα λοιπόν της μαεστρίας της στον γραπτό λόγο στέκει η ιστορία που έγραψε παιδί ακόμα και ονόμασε «Αγάπη και φιλία» (Love and Freindship, και όχι το σωστό Friendship). Κι αν αυτό ήταν λαθάκι της παιδικότητας, η Όστιν συνέχισε με την κακή ορθογραφία σε όλη την ενήλικη καριέρα της, γινόμενη φόβος και τρόμος για τους διορθωτές της στον εκδοτικό! Και μάλιστα δεν ήταν η μόνη συγγραφέας που δεν τα πήγαινε καλά με την ορθογραφία, καθώς η σειρά των ανορθόγραφων λογοτεχνών και πλούσια είναι και μακρά: Τζον Κιτς, Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Σκοτ Φιτζέραλντ, Γουίλιαμ Φόκνερ, Αγκάθα Κρίστι και δεν συμμαζεύεται! Ο Χέμινγουεϊ μάλιστα έλεγε στον εκδότη του ότι η δουλειά του ήταν να διορθώνει τα ορθογραφικά του συγγραφέα...

Η Google είναι αποτέλεσμα τυπογραφικού λάθους

Η μηχανή αναζήτησης είναι στις μέρες μας τόσο δημοφιλής που το ρήμα «google» χρησιμοποιείται πια στην αγγλική ως συνώνυμο του «ψάχνω για κάτι». Κι αν αναρωτιέστε γιατί το ρήμα google δεν γράφεται με κεφαλαίο, είναι γιατί η Google (ο διαδικτυακός κολοσσός) είναι έτοιμη να στείλει μηνύσεις σε όποιον το κάνει, καθώς μέχρι και από τα λεξικά έχει απαγορεύσει να χρησιμοποιούν το όνομά της ως ρήμα της αγγλικής! Κι αυτό γιατί φοβάται λέει ότι το πατενταρισμένο όνομά της θα χάσει την υπόστασή του ως εταιρία, αν περιληφθεί στην καθημερινή χρήση της τρέχουσας αγγλικής. Το πράγμα γίνεται μάλιστα ακόμα πιο περίεργο γιατί και η ίδια η λέξη «google» είναι κακή ορθογραφία του «googol», του περίφημου αριθμού 10 στην εκατοστή δύναμη (10 με 100 μηδενικά δηλαδή), το οποίο έμαθαν οι περισσότεροι από μας από την ταινία «Επιστροφή στο Μέλλον». Όταν λοιπόν οι δύο εμπνευστές της Google, Larry Page και Sergey Brin, έψαχναν όνομα για τη μηχανή αναζήτησης που είχαν σκαρώσει πίσω στο 1996, κατέληξαν τελικά στο «googol». Και τότε άρχισαν τα ωραία: ο Page ζήτησε από προγραμματιστή του να τσεκάρει αν το domain name «googol.com» ήταν διαθέσιμο και εκείνος έκανε λάθος στον συλλαβισμό της λέξης, ψάχνοντας τελικά και βρίσκοντας ελεύθερο το «google.com»! O Larry λάτρεψε το παρόραμα και τον νέο τρόπο γραφής κι έτσι το τυπογραφικό των 160 δισ. δολαρίων έμεινε για πάντα...

Το τυπογραφικό που θα έμενε απαρατήρητο αν δεν ήταν τα Όσκαρ



Την τραγική ιστορία του Solomon Northup την ξέρουμε πλέον όλοι, καθώς λίγοι δεν έχουν δει ακόμα την οσκαρική ταινία «12 χρόνια σκλάβος». Και βέβαια το τυπογραφικό του συντάκτη των «New York Times» θα παρέμενε για πάντα στο σκοτάδι, αν δεν ήταν η βράβευση των Όσκαρ και ο κακός χαμός που έγινε τόσο με την ταινία όσο και με τον πρωταγωνιστή της. Και εξηγούμαστε: ήταν στα 1853 όταν η περίφημη εφημερίδα αφιέρωσε άρθρο της στα χρονικά του ανθρώπου που πιάστηκε παράνομα σκλάβος, το οποίο εντοπίστηκε το 2014 από μελετητή, περισσότερα από 160 χρόνια δηλαδή από την κυκλοφορία του φύλλου! Οι «New York Times» είχαν γράψει λανθασμένα το όνομα του ζοφερού πρωταγωνιστή της ιστορίας και ως «Northrop» και ως «Northrup», ένα αθώο λαθάκι δηλαδή που εντοπίστηκε μετά τη βράβευση της ταινίας με Όσκαρ και ανάγκασε πολλούς να ξεψαχνίσουν τα ιστορικά κιτάπια. Και βέβαια η εφημερίδα απολογήθηκε πρόσφατα για το λάθος των 16 δεκαετιών...



Διαβάστε περισσότερα...

«Η κυβέρνηση ανέλαβε την πρωτοβουλίας εκτίμησης και αξιοποίησης παρακαταθηκών»


Διευκρινίσεις από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Με αφορμή αναφορές στη σημερινή ειδησεογραφία σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση παρακαταθηκών, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων είναι υποχρεωμένο να υπενθυμίσει, ότι για πρώτη φορά στην περίπου εκατονταετή ιστορία του, η κυβέρνηση ανέλαβε την πρωτοβουλία εκτίμησης και αξιοποίησης παρακαταθηκών που φυλάσσονται σ΄αυτό.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή η οποία συνέταξε σχετικό πόρισμα. Με βάση τις διαπιστώσεις αυτού του πορίσματος, το υπουργείο Οικονομικών ήδη προτείνει συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις για την τροποποίηση και εκσυγχρονισμό του πλαισίου που διέπει την ισχύουσα σήμερα διαδικασία.

Οι ρυθμίσεις αυτές θα επιτρέψουν την αξιοποίηση από μακρού αδρανών παρακαταθηκών, προς όφελος της εθνικής οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου.



Διαβάστε περισσότερα...

Τους οριστικούς πίνακες διάθεσης των σχολικών φυλάκων παρέλαβε το ΑΣΕΠ


Μεταβολές από το Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο του υπουργείου Υγείας.

Τους οριστικούς πίνακες διάθεσης των σχολικών φυλάκων παρέλαβε, σε ορθή επανάληψη, το ΑΣΕΠ από το αρμόδιο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο του υπουργείου Υγείας, ύστερα από τις μεταβολές που πραγματοποιήθηκαν από τα Τριμελή Ειδικά Υπηρεσιακά Συμβούλια, των φορέων προέλευσης, προκειμένου να τους αναρτήσει στην ιστοσελίδα του, σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Έτσι, στο πλαίσιο της διαδικασίας της κινητικότητας, το ΑΣΕΠ παρέλαβε τον οριστικό πίνακα διάθεσης υπαλλήλων σε θέσεις κατηγορίας υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ), ο οποίος διαμορφώθηκε από το ΑΣΕΠ με βάση τον οριστικό πίνακα κατάταξης και τις προτιμήσεις των υπαλλήλων και τον πίνακα υπαλλήλων που παραμένουν σε διαθεσιμότητα διότι δεν καταλαμβάνουν κάποια από τις θέσεις προτίμησής τους.

Ο οριστικός πίνακας διάθεσης, όπως εκδόθηκε από το αρμόδιο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο, αναρτάται και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και διαβιβάζεται στο υπουργείο Υγείας.



Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα


Συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Ιδιωτικού Χρέους.

Αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο και τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και δοκιμαστική εφαρμογή του Κώδικα καλών πρακτικών της Τράπεζας της Ελλάδος από το φθινόπωρο αποφασίσθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και με συμμετοχή των υπουργών Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και Εργασίας Γ. Βρούτση.

Για το πτωχευτικό δίκαιο, σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές η κατεύθυνση των αλλαγών είναι αφενός η επιτάχυνση των διαδικασιών και αφετέρου η παροχή δεύτερης ευκαιρίας στους επιχειρηματίες που πτωχεύουν, αλλά με ασφαλιστικές δικλείδες που θα αποτρέπουν την κατάχρηση αυτής της δυνατότητας. Δηλαδή τις εικονικές πτωχεύσεις.

Οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας έχουν ήδη αναγγελθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Κεντρικός στόχος είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών και η επίσπευση των δικών. Στο πλαίσιο αυτό καθίσταται υποχρεωτική η εξωδικαστική διαμεσολάβηση (ώστε να φθάνουν κατά το δυνατόν λιγότερες υποθέσεις στα δικαστήρια και να επιτευχθεί αποσυμφόρηση). Επίσης καταργείται η δυνατότητα πολλαπλών ανακοπών που καθυστερούν την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων.
Ο Κώδικας καλών πρακτικών της Τράπεζας της Ελλάδος τέθηκε στη συνεδρίαση με αφορμή την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης στην οποία μετείχαν καταναλωτικές οργανώσεις, η Ένωση Τραπεζών, κ.α. Όπως έγινε γνωστό ο Κώδικας θα θεσμοθετηθεί με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου ώστε το κείμενο να έχει αυξημένο ειδικό βάρος και θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή στα τέλη του έτους ώστε να προσαρμοστούν τόσο οι τράπεζες όσο και οι δανειολήπτες.

Όπως είναι γνωστό ο Κώδικας περιγράφει τις διαδικασίες επικοινωνίας και ενημέρωσης μεταξύ τραπεζών και οφειλετών, προβλέπει διάφορα στάδια παρέμβασης ανάλογα με τις ημέρες καθυστέρησης των οφειλών και υποδεικνύει εναλλακτικές δυνατότητες ρύθμισης των δανείων σε καθυστέρηση που περιλαμβάνουν
-Βραχυπρόθεσμες λύσεις: καταβολή μόνο τόκων, μειωμένες δόσεις, περίοδο χάριτος, αναβολή πληρωμής δόσης/δόσεων, τακτοποίηση καθυστερούμενου υπολοίπου και κεφαλαιοποίηση καθυστερήσεων.
- Μακροπρόθεσμες λύσεις: μόνιμη μείωση του επιτοκίου ή του συμβατικού περιθωρίου, αλλαγή Τύπου Επιτοκίου (π.χ. από κυμαινόμενο σε σταθερό), παράταση της διάρκειας, διαχωρισμό ενυπόθηκου δανείου σε βιώσιμο δάνειο με εμπράγματη εξασφάλιση, το οποίο ο δανειολήπτης αποπληρώνει, και το υπόλοιπο του δανείου, στο οποίο δεν λογίζονται τόκοι έως μια μεταγενέστερη ημερομηνία αποπληρωμής. Επίσης, παροχή πρόσθετης εξασφάλισης από τον δανειολήπτη, λειτουργική αναδιάρθρωση επιχείρησης και συμφωνίες ανταλλαγής χρέους με μετοχικό κεφάλαιο.

Τέλος, προβλέπονται λύσεις οριστικής διευθέτησης που αποσκοπούν στην οριστική τακτοποίηση της απαίτησης της τράπεζας έναντι του δανειολήπτη. Σε αυτές περιλαμβάνονται η εθελοντική παράδοση ενυπόθηκου ακινήτου, η μετατροπή σε Χρηματοδοτική Μίσθωση, η πώληση και ενοικίαση (ο δανειολήπτης μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου είτε στο ίδρυμα είτε σε τρίτο αποπληρώνοντας μέρος ή το σύνολο του δανείου), μεταβίβαση του δανείου σε άλλο ίδρυμα, αντικατάσταση παλαιού δανείου με νέο μικρότερου υπολοίπου, διαχείριση σε εκκαθάριση στο πλαίσιο της πτωχευτικής διαδικασίας, ρευστοποίηση εξασφαλίσεων και δικαστικές/νομικές Ενέργειες πέραν της ρευστοποίησης εξασφαλίσεων.


Στη σημερινή συνεδρίαση αποφασίσθηκε ακόμη η εκπόνηση τριών μελετών στις οποίες θα βασιστούν οι απαιτούμενες νομοθετικές αλλαγές. Οι μελέτες αυτές αφορούν το πτωχευτικό πλαίσιο φυσικών και νομικών προσώπων καθώς και τη λειτουργία της αγοράς ακινήτων και θα είναι έτοιμες ως το τέλος Ιουνίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Θεσμοθετείται η δυνατότητα μετατροπής αυτοκινήτων με φυσικό αέριο


Η δυνατότητα μετατροπής κυκλοφορούντων αυτοκινήτων προκειμένου να λειτουργούν και με φυσικό αέριο θεσμοθετείται με απόφαση του υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλου.

Μέχρι σήμερα, η δυνατότητα κυκλοφορίας αυτοκινήτων με φυσικό αέριο επιτρεπόταν μόνο για τα αυτοκίνητα που εκ κατασκευής έφεραν τέτοιο σύστημα καύσης και κίνησης. Η τοποθέτηση συσκευών φυσικού αερίου θα γίνεται από εξουσιοδοτημένα συνεργεία και εξουσιοδοτημένους τεχνίτες αερίων, ο δε έλεγχος των εξαρτημάτων τοποθέτησης από τα ΚΤΕΟ.

«Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία αποτελούσε πάγιο αίτημα των πολιτών, σε συνδυασμό και με την δυνατότητα κατασκευής αμιγών ή μικτών πρατηρίων πώλησης φυσικού αερίου, ολοκληρώθηκε όλο το κανονιστικό πλαίσιο της εισαγωγής του φυσικού αερίου στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην Ελλάδα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο υποδομών, τονίζοντας πως «αποτέλεσμα των ρυθμίσεων αυτών είναι αφενός η εξοικονόμηση ενέργειας και αφετέρου η μείωση του κόστους των μετακινήσεων».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περισσότερα από 100 τα μη κατοικήσιμα κτίρια στη Λήμνο


Σε 124 ανέρχονται τα μη κατοικήσιμα κτίρια στη Λήμνο από τα 301 που ελέγχθηκαν από την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων που συνεχίζει να πραγματοποιεί πρωτοβάθμιους ελέγχους στο νησί.


Στον δευτεροβάθμιο έλεγχο, ο οποίος διενεργείται μετά την μείωση του σεισμικού φαινομένου, ελέγχονται όσα κτίρια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα, στον πρωτοβάθμιο έλεγχο, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης από τον πολίτη.

Μετά την οριοθέτηση της σεισμόπληκτης περιοχής όσοι πολίτες επιθυμούν να ελεγχθούν τα κτίρια ιδιοκτησίας τους θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση, όπως θα καθορίζεται από την παραπάνω απόφαση εντός χρονικού ορίου ενός έτους από τη δημοσίευσή της σε ΦΕΚ.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι κάτοικοι και επισκέπτες της Λήμνου, κατά την διέλευση τους από τα σημεία, όπου έχει τοποθετηθεί ειδική σήμανση από το Δήμο Λήμνου, για την αποφυγή ατυχημάτων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

7 τα κρούσματα Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε


Επτά κρούσματα του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα έχουν καταγραφεί στη Σιέρα Λεόνε, όπου ήδη δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την ασθένεια αυτή, ανακοίνωσε σήμερα επίσημη πηγή.

"Στις 28 Μαΐου υπήρχαν δύο θάνατοι, 7 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 3 πιθανά κρούσματα και 26 ύποπτα κρούσματα" του Έμπολα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπνταλάι Μπεϊρατάι, ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Από τα 26 κρούσματα που ανακοινώθηκαν, "τα 23 έχουν καταγραφεί" στην ζώνη Καϊλαχούν, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου πέθανε την Δεύτερα ο πρώτος ασθενής, ένα κρούσμα στο Κόνο, μια ζώνη που βρίσκεται επίσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας, και δύο στην Φριτάουν, επιβεβαίωσε ο Μπεϊρατάι.

Επιπρόσθετη επιμελητειακή και ανθρωπιστική υποστήριξη δρομολογείται προς την Φριτάουν, προς τις ζώνες Καϊλαχούν και Κενέμα, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου ένας δεύτερος ασθενής πέθανε την Τρίτη, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Η Φριτάουν έχει δεχθεί βοήθεια από την Βρετανία, την Ιρλανδία και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ο οποίος απέστειλε δώδεκα ειδικούς και χορήγησε 150.000 δολάρια για την προστασία του προσωπικού στον τομέα της υγείας, πρόσθεσε.

"Καλώ τον πληθυσμό να αποφεύγει τις ανθρώπινες επαφές για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο μετάδοσης" της ασθένειας, δήλωσε παράλληλα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Υγείας Μιάτα Κάργκμπο.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Σιέρα Λεόνε ανακοίνωσε την Δευτέρα το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του Έμπολα στην χώρα, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι λαμβάνει τα μέτρα που χρειάζονται για να αποφευχθεί μια μετάδοση αυτής της ιδιαίτερα μολυσματικής νόσου, η οποία έχει προκαλέσει σχεδόν 100 θανάτους από τον Ιανουάριο στην γειτονική Γουινέα.


Διαβάστε περισσότερα...

Βρήκε 125.000 δολάρια και τα επέστρεψε κι ας είναι πάμφτωχος


Μπορεί στο λογαριασμό του να έχει περίπου ένα δολάριο, αλλά όταν βρήκε στα πόδια του 125 χιλιάδες δολάρια, δε σκέφτηκε ούτε λεπτό να τα κρατήσει.

Ο Joe Cornell από την Καλιφόρνια, πότιζε εθελοντικά τα λουλούδια του Στρατού της Σωτηρίας στο Φρέσνο όταν είδε μια τσάντα να πέφτει από ένα θωρακισμένο αυτοκίνητο.



Χωρίς δεύτερη σκέψη, πήρε την τσάντα και την παρέδωσε στην αστυνομία γιατί όπως είπε θέλει τα εγγόνια του να γνωρίζουν ότι "είναι ένας πραγματικός άντρας που κάνει το σωστό".

Για την πράξη του, η εταιρεία στην οποία ανήκε η τσάντα τον επιβράβευσε χαρίζοντάς του το ποσό των 5.000 δολαρίων.

Η γυναίκα του δήλωσε ότι με αυτό το ποσό θα πληρώσουν το ενοίκιο και θα κλείσουν κάποιες από τις "τρύπες" που έχουν και τόνισε ότι όποιος θέλει να προσλάβει έναν τίμιο υπάλληλο να σκεφτεί τον άντρα της που απέδειξε την τιμιότητά του επιστρέφοντας μία περιουσία...


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Σαφάρι" ελέγχων για πλαστά πτυχία στο υπουργείο Υγείας


Σε αναζήτηση εργαζομένων στο χώρο της υγείας με πλαστά πτυχία, πιθανότατα ακατάλληλων για τις θέσεις που κατέχουν, βρίσκεται το υπουργείο Υγείας.

«Από τα τέλη του 2013, με εντολή δική μου και του γενικού γραμματέα, κ. Καλλίρη, οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας έχουν ξεκινήσει έναν ενδελεχή έλεγχο της γνησιότητας των πτυχίων. Ξεκινήσαμε με τους διοικητές των νοσοκομείων και συνεχίζουμε με όλους όσους εργάζονται στο υπουργείο Υγείας και στους εποπτευόμενους φορείς. Ήδη, αυτό το στάδιο έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς», δήλωσε σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης και ανέφερε ότι εκτός από τον γιατρό, διευθυντή στο Κέντρο Υγείας της Σκύρου, του οποίου ο διορισμός ανακλήθηκε πριν μερικές ημέρες όταν αποκαλύφθηκε ότι το πτυχίο του ήταν πλαστό, άλλη μία διοικήτρια έχει ήδη αποπεμφθεί, για τον ίδιο λόγο.

«Από ό,τι φαίνεται, έχουμε και κάποια επιπλέον ευρήματα σε κάποιες άλλες περιοχές της χώρας. Στη συνέχεια θα έχουμε και τον έλεγχο των πτυχίων ξένων γλωσσών για να ολοκληρώσουμε τον έλεγχο όλων των ανθρώπων οι οποίοι εργάζονται για εμάς», συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των ασθενών, ή πρόβλημα στην ασφάλεια της περίθαλψης τους, τόνισε: «Δεν είναι τα ευρήματα σε τέτοια έκταση, που να πει κάποιος ότι υπάρχει γενικευμένη ανησυχία, αλλά εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε όσους έχουν εξαπατήσει το ελληνικό κράτος, καταθέτοντας πλαστούς τίτλους. Ιδιαίτερα στο χώρο της υγείας, καταλαβαίνετε ότι αυτό έχει έναν επιπλέον κίνδυνο. Ένας με πλαστό τίτλο -δε λέω την κραυγαλέα περίπτωση της Σκύρου που είναι, αν θέλετε, η πιο ακραία- ή παρόμοιες περιπτώσεις σε ιατρικό προσωπικό, είναι ασφαλώς πιο ευαίσθητες σε αυτόν τον χώρο».

Ο κ. Γεωργιάδης αναφερόμενος στην περίπτωση του γιατρού με τα πλαστό πτυχίο στη Σκύρο, τόνισε ότι η διαδικασία ελέγχου του είχε ξεκινήσει πριν δύο χρόνια, μετά από καταγγελία πολίτη. Στο ερώτημα αν κινδύνευσε κάποιος από τις υπηρεσίες του, ο υπουργός Υγείας είπε πως «δεν έχει διαπιστωθεί προς το παρόν κάτι τέτοιο», ωστόσο συνεχίζεται ο έλεγχος. «Φαίνεται ότι υπήρχε κάποιος αδικαιολόγητα μεγάλος πλουτισμός του συγκεκριμένου γιατρού, που ελέγχεται με ποιον τρόπο συνέβη. Σε κάθε περίπτωση μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν ελεγχθεί τα πάντα για όλους», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Πελοπίδας Καλλίρης, γγ του υπουργείου Υγείας, ανέφερε ότι «έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι όσων εργάζονται στο Υπουργείο Υγείας» και συμπλήρωσε: «Πέραν των πτυχίων ελέγχουμε και τα απολυτήρια λυκείου. Έχουμε και πλαστότητες απολυτηρίων λυκείου σε κάποιες περιπτώσεις. Ήδη, έχουμε δρομολογήσει τις διαδικασίες. Έχουν και ποινικές ευθύνες. Έχουν αποσταλεί στον εισαγγελέα αυτές οι περιπτώσεις. Θα τελειώσει ο έλεγχος στο τέλος του 2014 για όλους τους εργαζόμενους στο υπουργείο Υγείας και τους εποπτευόμενους φορείς».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επετεύχθη η τηλεμεταφορά δεδομένων


Ένα βήμα πιο κοντά στη διάψευση του Αϊνστάιν.

Ολλανδοί επιστήμονες έφτασαν ένα βήμα πιο κοντά στην κατάρριψη μιας από τις πλέον διάσημες ενστάσεις του Αϊνστάιν σχετικά με τις συνέπειες της κβαντομηχανικής, την οποία είχε περιγράψει σαν μια «τρομακτική δράση από απόσταση».

Συγκεκριμένα, οι φυσικοί του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Ντελφτ, κατάφεραν να πραγματοποιήσουν ακριβή τηλεμεταφορά κβαντικών πληροφοριών σε απόσταση τριών μέτρων.

Η κβαντική τηλεμεταφορά δεν έχει σχέση με τη μεταφορά ανθρώπων ή αντικειμένων, μοτίβα που συναντούμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Αντίθετα, έχει να κάνει με τη μεταφορά κβαντικών πληροφοριών από το ένα μέρος στο άλλο, χωρίς τη μετακίνηση φυσικής ύλης η οποία «περικλείει» τις πληροφορίες.

Τα κλασικά μπιτ, η βασική μονάδα πληροφορίας στους υπολογιστές, μπορεί να πάρει μόνο δύο τιμές: είτε 0, είτε 1. Από την άλλη, τα κβαντικά μπιτ (γνωστά και σαν qubits) μπορούν να περιγράψουν ταυτόχρονα πολλές τιμές. Και αυτή ακριβώς η ιδιότητα, μας κάνει να προσβλέπουμε σε μια νέα γενιά πιο γρήγορων συστημάτων και σε ένα «κβαντικό διαδίκτυο», που θα διασυνδέει αστραπιαία εξίσου γρήγορους κβαντικούς υπολογιστές.

Ακόμη όμως και προτού υλοποιηθεί το κβαντικό διαδίκτυο, η τηλεμεταφορά κβαντικών δεδομένων θα καταστήσει πιο ασφαλής από τους «ωτακουστές» τις σημερινές επικοινωνίες, καθώς η μετάδοση κβαντικών δεδομένων θεωρείται 100% ασφαλής (θεωρητικά τουλάχιστον).

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητή Ρόναλντ Χάνσον, δήλωσε ότι οι νόμοι της Φυσικής δεν απαγορεύουν την τηλεμεταφορά μεγάλων αντικειμένων, άρα και ανθρώπων. Όπως είπε, κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον δεν αποκλείεται οι άνθρωποι να διακτινίζονται ακόμη και στο διάστημα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η τηλεμεταφορά αφορά κατά βάση την κατάσταση ενός σωματιδίου. «Εφόσον πιστεύει κανείς ότι δεν είμαστε παρά μια συλλογή ατόμων συνενωμένων με ένα συγκεκριμένο τρόπο, θεωρητικά φαίνεται δυνατό να τηλεμεταφέρουμε τους εαυτούς μας από το ένα μέρος στο άλλο. Πρακτικά, κάτι τέτοιο θα είναι πολύ απίθανο, αλλά το να πούμε ότι ποτέ δεν θα γίνει, αυτό θα ήταν επικίνδυνο. Δεν θα το απέκλεια, επειδή κανείς θεμελιώδης φυσικός νόμος δεν το εμποδίζει. Αν όμως συμβεί ποτέ, θα είναι στο μακρινό μέλλον», δήλωσε ο Χάνσον.

Οι ερευνητές έδειξαν, με το νέο πείραμά τους, ότι είναι δυνατό να τηλεμεταφερθούν (και μάλιστα με αξιοπιστία 100%) πληροφορίες, κωδικοποιημένες σε υποατομικά σωματίδια, ανάμεσα σε δύο σημεία που απέχουν τρία μέτρα. Η τηλεμεταφορά βασίζεται στο μυστηριώδες φαινόμενο της κβαντικής «εμπλοκής» ή κβαντικού «εναγκαλισμού», κατά την οποία η κατάσταση ενός σωματιδίου επηρεάζει αυτόματα την κατάσταση ενός άλλου μακρινού σωματιδίου.

Στο ολλανδικό πείραμα χρησιμοποιήθηκαν «εναγκαλισμένα» ηλεκτρόνια παγιδευμένα μέσα σε κρύσταλλο διαμαντιού σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Οι ερευνητές πέτυχαν την τηλεμεταφορά τεσσάρων διαφορετικών καταστάσεων των υποατομικών σωματιδίων, που η κάθε μία αντιστοιχούσε σε μια μονάδα κβαντικής πληροφορίας (qubit).

Οι επιστήμονες του Ντελφτ σχεδιάζουν, τον Ιούλιο, μια πολύ πιο φιλόδοξη τηλεμεταφορά σε απόσταση 1.300 μέτρων στο χώρο του πανεπιστημίου. Συνολικά σε όλο τον κόσμο, πέντε έως έξι επιστημονικές ομάδες ανταγωνίζονται για το ποια θα πετύχει πρώτη την κβαντική τηλεμεταφορά σε μεγάλες αποστάσεις, ίσως και με ταχύτητα μεγαλύτερη και από του φωτός.




Διαβάστε περισσότερα...

Σοκάρει η φωτογραφία των κοριτσιών που βιάστηκαν και κρεμάστηκαν σε δέντρο


ΠΡΟΣΟΧΗ: Σκληρή εικόνα από την Ινδία - Κάνει το γύρο του κόσμου και προκαλεί οργή.

Το φως της δημοσιότητας είδαν σήμερα φωτογραφίες των νεαρών κοριτσιών που έπεσαν θύματα απίστευτης βίας και αγριότητας στην Ινδία.

Η εικόνα από τον τόπο του εγκλήματος κάνει το γύρο του κόσμου και συγκλονίζει: Δύο κορίτσια ηλικίας 14 και 16 ετών βιασμένα, δολοφονημένα με άγριο τρόπο και κρεμασμένα από ένα δένδρο.

Τα δύο κορίτσια που ήταν ξαδέλφες, χάθηκαν το βράδυ της Τρίτης και την επομένη τα σώματά τους βρέθηκαν να κρέμονται από δένδρο. Ο πατέρας του ενός κοριτσιού δήλωσε ότι τα παιδιά βιάσθηκαν από ομάδα πέντε ανδρών, οι οποίοι στη συνέχεια τα κρέμασαν από το δένδρο. Η νεκροψία απέδειξε τον βιασμό και θάνατο από απαγχονισμό, σύμφωνα με τον τοπικό αστυνομικό διοικητή.

Η αστυνομία συνέλαβε τον έναν από τους δράστες, 18 ετών, ενώ 60μελής ομάδα αστυνομικών αναζητεί έναν δεύτερο ύποπτο. «Αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι εάν τα θύματα κρεμάστηκαν από τους δράστες ή αν αυτοκτόνησαν», διευκρίνισε ό αστυνομικός διοικητής.




Διαβάστε περισσότερα...

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα έχει τον «τελευταίο λόγο» για τις υποθέσεις καταχραστών του δημοσίου


Δικαιούται να ασκεί αναιρέσεις κατά παραπεμπτικών ή απαλλακτικών βουλευμάτων.

Το δικαίωμα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ασκεί αναίρεση σε υποθέσεις αλλά και βουλεύματα που αφορούν σε κατάχρηση δημοσίου χρήματος και σχετίζονται με τον νόμο περί καταχραστών 1608/50 ο οποίος επισύρει ποινή έως και ισόβια κάθειρξη ήρθε να «σφραγίσει» με βούλευμα της η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, κάνοντας δεκτή την εισήγηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκου Παντελή αποφάνθηκε ότι ο εκάστοτε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου «δικαιούται να ασκήσει αίτηση αναίρεσης κατά του βουλεύματος του συμβουλίου Εφετών, παραπεμπτικού ή απαλλακτικού, το οποίο «εκδίδεται κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 308 Κώδικά Ποινικής Δικονομίας και αφορά εγκλήματα που περιγράφονται στο άρθρο 1 του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου».

Οι αρεοπαγίτες σημειώνουν ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει τη δυνατότητα να ασκεί αναίρεση και σε βουλεύματα που είναι αμετάκλητα για τους διαδίκους, αλλά και σε αυτά ακόμη που δεν παρέχεται η δικονομική δυνατότητα στον κατηγορούμενο να ασκήσει αναίρεση.

Και αυτό γιατί ο εισαγγελέας, σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι ισόβιος δικαστικός λειτουργός και «λειτουργεί ως αμερόληπτο όργανο της Δικαιοσύνης και την απονομή του δικαίου και δεν εξομοιώνεται ούτε ταυτίζεται με το διάδικο, σε κάθε δε περίπτωση δεν θεωρείται αντίδικος του κατηγορούμενου».

Αφορμή για να ασχοληθεί ο Άρειος Πάγος με το θέμα στάθηκε υπόθεση διεκδίκησης έκτασης περίπου 38.000 στρεμμάτων στην Σκύρο από την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας του Αγίου Όρους, που τελικά κρίθηκε ότι ανήκει σε εκείνην και όχι στο Ελληνικό Δημόσιο.



Διαβάστε περισσότερα...

«Όποτε έβγαινα στο δρόμο, όλος ο κόσμος γύριζε το κεφάλι του και με κοίταζε»


Ο άνδρας που ζούσε με καρκινικό όγκο 6 κιλών.

Ένας καρκινικός όγκος βάρους σχεδόν έξι κιλών αφαιρέθηκε από το πρόσωπο ενός άνδρα στη Σλοβακία.

Ο άνδρας που ονομάζεται Stefan Zoleik, έζησε επί δέκα ολόκληρα χρόνια με τον όγκο που κάλυπτε όλο το λαιμό του και του παραμόρφωνε το πρόσωπο.

Χτυπημένος από μια σπάνια ασθένεια που ονομάζεται «Madelung» και προκαλεί την μεγέθυνση των ιστών του προσώπου ο Zolek, δήλωσε πως όλα αυτά τα χρόνια άκουγε διάφορα περιπαικτικά λόγια για την εμφάνισή του από τον περίγυρό του.

«Όποτε έβγαινα στο δρόμο, όλος ο κόσμος γύριζε το κεφάλι του και με κοίταζε» δήλωσε ο άνδρας που υποβλήθηκε από τον γιατρό Igor Homola, σε πετυχημένη εγχείρηση διάρκειας πέντε ωρών, μετά την οποία το μεγαλύτερο μέρος του όγκου αφαιρέθηκε.

«Τώρα μπορώ να κοιτάζομαι στον καθρέφτη και να είμαι χαρούμενος με αυτό που αντικρίζω» δήλωσε ο άνδρας, «πρόκειται για κάτι το εκπληκτικό, αφού έφυγε όλος ο όγκος που μου είχε δημιουργήσει μια φρικτή όψη και πλέον δεν νοιώθω καθόλου πόνο».

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο του άνδρα πριν και μετά την επέμβαση...










Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεά-μαμούθ του ζεύγους Facebook


Έδωσαν πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζούκεμπεργκ, και η σύζυγός του, Πρισίλα Τσαν, αποφάσισαν να δωρίσουν 120 εκατομμύρια δολάρια στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης του Σαν Φρανσίσκο.

Η δωρεά, όπως μεταδίδει το αμερικανικό οικονομικό δίκτυο, CNBC, θα διανεμηθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια και είναι η μεγαλύτερη δωρεά του ζεύγους, μετά το 1,1 δισ. δολάρια σε μετοχές του Facebook που έδωσαν πέρυσι σε τοπικό ίδρυμα της Silicon Valley, της περιοχής που εδρεύουν οι μεγαλύτερες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες.

«Η παιδεία είναι πάρα πολύ ακριβή και αυτό (η δωρεά) είναι σταγόνα στον ωκεανό», δήλωσε η σύζυγος του Μαρκ Ζούκεμπεργκ, η παιδίατρος, Πρισίλα Τσαν.

Το ζευγάρι αρχικά μίλησε για τη δωρεά στο διεθνές πρακτορείο, Associated Press, και αυτή ήταν η πρώτη τους κοινή συνέντευξη.

Γνωρίστηκαν όταν σπούδαζαν στο Χάρβαρντ και μετά το γάμο τους το Μάιο του 2012 έγιναν μέλη του Giving Pledge, της οργάνωσης του Μπιλ Γκέιτς και του Γουόρεν Μπάφετ που στοχεύει στο να πείσει τους πολύ πλούσιους ανθρώπους να δωρίσουν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της.

Το νεαρό ζευγάρι θεωρεί τη φιλανθρωπία το βασικό σκοπό της κοινής τους ζωής.



Διαβάστε περισσότερα...

Τον Σεπτέμβριο τα πρώτα δάνεια από το αναπτυξιακό ταμείο


Handelsblatt: Κονδύλια μέχρι και 1 εκατ. ευρώ για επιχειρήσεις με τζίρο έως 50 εκατ.

Η διάθεση των πρώτων δανείων από το Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη, το ελληνικό αναπτυξιακό ταμείο, με το οποίο συνεργάζεται η γερμανική τράπεζα επενδύσεων «KfW» αναμένεται να γίνει περί τον Σεπτέμβριο, ενώ μέχρι τα μέσα του 2015 θα έχουν διατεθεί όλα τα διαθέσιμα κονδύλια, δηλώνει ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης στην γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» η οποία επισημαίνει ότι τα δάνεια θα φθάνουν μέχρι το ένα εκατομμύριο ευρώ και θα αφορούν επιχειρήσεις με έως 250 εργαζόμενους και ως 50 εκατομμύρια τζίρο.

«Επιχείρηση ανάκαμψη» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, στο οποίο αναφέρεται ότι την περασμένη Τρίτη ο κ. Χατζηδάκης και ο επικεφαλής της KfW Ούλριχ Σρέντερ έδωσαν το σήμα της έναρξης για το ταμείο στο οποίο η Ελλάδα και η γερμανική κυβέρνηση μέσω της KfW συμμετέχουν με το ποσό των 100 εκατομμυρίων η καθεμία.

«Ο κ. Σρέντερ δήλωσε αισιόδοξος στην εφ. Handelsblatt "ότι τα προς διάθεση δάνεια θα μπορέσουν να δοθούν σύντομα"» αναφέρει η εφημερίδα και σημειώνει ότι η ελληνογερμανική αυτή συνεργασία φέρεται να είναι μόνο ένα πρώτο βήμα.

«Οι κ.κ. Χατζηδάκης και Σρέντερ υπολογίζουν ότι χρήματα θα δοθούν κι από άλλους. Εκτός από την KfW, δηλώσεις προθέσεων έχουν κατατεθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για 50 εκατ. ευρώ και από το Ίδρυμα Ωνάση για 30 εκατ. ευρώ» δήλωσε στην Handelsblatt ο κ. Χατζηδάκης. Επίσης, μεσοπρόθεσμα, η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει το μερίδιό της σε 350 εκατ. ευρώ. Ενδιαφέρον να συμμετάσχουν έχουν εκδηλώσει επίσης το Αμπού Ντάμπι και η αναπτυξιακή τράπεζα της Κίνας, επισημαίνεται.



Διαβάστε περισσότερα...

Κάθειρξη έως 20 ετών σε χρήστες του facebook στο Ιράν


Κατηγορήθηκαν για προπαγάνδα κατά των αρχών.

Σε ποινές κάθειρξης 7 ως 20 ετών, καταδικάστηκαν στο Ιράν οκτώ άνθρωποι, κυρίως για προπαγάνδα κατά των αρχών στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, όπως αναφέρει σήμερα μια ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης.

Η Kaleme, η οποία δεν επικαλείται κάποια πηγή, διευκρινίζει ότι το δικαστήριο ανακοίνωσε τις ποινές αυτές κατά την διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα.

Οι κατηγορούμενοι διώκονταν, σύμφωνα με την Kaleme, για «προσβολή του ανώτατου ηγέτη και των αρχών, δραστηριότητες κατά των αρχών, ιεροσυλία και ψέματα» στο Facebook, η πρόσβαση στο οποίο έχει μπλοκαριστεί στο Ιράν.

Οι πληροφορίες αυτές δεν έχει καταστεί δυνατό να επαληθευτούν από ανεξάρτητη πηγή και τα επίσημα μέσα ενημέρωσης δεν έχουν αναφερθεί σε κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με την Kaleme, μια Βρετανίδα ιρανικής καταγωγής, η οποία βρίσκεται μεταξύ των 8 κατηγορουμένων καταδικάστηκε σε 20ετή κάθειρξη.

Η Ρογιά Σαμπερινετζάντ Νομπάχτ φέρεται ότι συνελήφθη στο Σιράζ το φθινόπωρο που πέρασε για σχόλια που είχαν δημοσιευτεί στην σελίδα της στο Facebook.

Ο Ιρανός μετριοπαθής πρόεδρος Χασάν Ροχανί, ο οποίος εξελέγη τον Ιούνιο του 2013, επιζητεί μεγαλύτερη ελευθερία για τις πολιτιστικές και κοινωνικές υποθέσεις.

Ωστόσο θα πρέπει να αντιμετωπίσει την αντίθεση των δικαστικών αρχών, οι οποίες ελέγχονται από τους συντηρητικούς, που επικρίνουν τακτικά τις θέσεις της κυβέρνησης, κρίνοντάς τις υπερβολικά φιλελεύθερες.



Διαβάστε περισσότερα...

Γιατρός «μαϊμού» επί 13 χρόνια στη Σκύρο


Κυκλοφορούσε με Ferrari και είχε ιδιωτικό αεροπλάνο.

Με πλαστό πτυχίο ασκούσε επί 13 χρόνια το επάγγελμα του γιατρού ο διευθυντής του περιφερειακού ιατρείου Σκύρου.

Η υπόθεση έγινε γνωστή πριν από δύο χρόνια έπειτα από καταγγελία πολίτη και πρόσφατα (15 Μαΐου), με εντολή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας, ανακλήθηκε ο διορισμός του. Ο «μαϊμού» γιατρός αναζητείται.

Με αφορμή την υπόθεση, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε σήμερα ότι έγιναν οι προβλεπόμενες εκ του νόμου διαδικασίες και πριν ένα μήνα υπεγράφη η απόφαση της αποπομπής του. «Φαίνεται ότι υπήρχε κάποιος αδικαιολόγητα μεγάλος πλουτισμός του συγκεκριμένου γιατρού που ελέγχεται με ποιο τρόπο συνέβη», απάντησε, σχολιάζοντας τις πληροφορίες που θέλουν τον γιατρό να διαθέτει Ferrari και ιδιωτικό αεροπλάνο.

Ο υπουργός σημείωσε ακόμη ότι από τα τέλη του 2013 οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας έχουν ξεκινήσει έναν ενδελεχή έλεγχο της γνησιότητας των πτυχίων, ο οποίος έχει ήδη αποδώσει καρπούς. Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, μία διοικήτρια έχει ήδη αποπεμφθεί λόγω πλαστότητας πτυχίου και ενδέχεται να υπάρξει τις επόμενες ημέρες και μια δεύτερη παρόμοια περίπτωση.



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να ανοίξεις το δικό σου φούρνο


Οι φούρνοι και ειδικότερα τα πρατήρια άρτου είναι άλλη μια επιχείρηση η οποία παρουσιάζει άνοδο εν μέσω κρίσης.

Το ανανεωμένο νομοθετικό πλαίσιο του 2013 κατάργησε εν μέρει τη δαιδαλώδη γραφειοκρατική πολιτική που επικρατούσε μέχρι στιγμής στις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων αυτών, μετατρέποντάς τες σε αδειοδοτήσεις «της μιας μέρας». Κατά πόσο το νέο σύστημα αδειοδοτήσεων έχει διευκολύνει ουσιαστικά τον μελλοντικό καταστηματάρχη; Σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβεί για να μπορέσει να ανοίξει το δικό του πρατήριο άρτου;

Το newsbeast.gr παρουσιάζει αναλυτικό οδηγό, με τις διαδικασίες βήμα - βήμα, για το άνοιγμα ενός πρατηρίου άρτου...

Για να ιδρυθεί μία Ατομική Επιχείρηση θα πρέπει:

1. Nα υπάρχει ή να εξευρεθεί ο χώρος εγκατάστασης της. Η ύπαρξη επαγγελματικής εγκατάστασης αποδεικνύεται, είτε με συμβόλαιο ιδιοκτησίας ακινήτου, είτε με μισθωτήριο, είτε με παραχωρητήριο.

2. Να ασφαλιστεί ο καταστηματάρχης στο Υποχρεωτικό Ασφαλιστικό Ταμείο που στην περίπτωση αυτή είναι ο Ο.Α.Ε.Ε.

3. Να γίνει εγγραφή στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο καθώς και να ελεγχθεί η επιθυμητή επωνυμία για την επιχείρησή.

4. Να υπάρχει «Βεβαίωση Έναρξης Δραστηριότητας» και ΑΦΜ από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., στην περιφέρεια της οποίας θα εγκατασταθεί ή υπάγεται η επιχείρησή.

5. Να εκδοθεί «Άδεια Λειτουργίας»

Αρμόδιες υπηρεσίες και έγγραφα που απαιτούνται

Οι υπηρεσίες που ο δυνητικός καταστηματάρχης πρέπει να επισκεφτεί για να αποκτήσει την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι οι παρακάτω.

1. Πολεοδομία.

2. Δημοτική Αρχή για την αίτηση προέγκρισης αδείας. Σε ειδικές περιπτώσεις περιοχών υπάρχει περίπτωση να πρέπει να προηγηθεί επίσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού.

3. Επιμελητήριο για προσωρινή εγγραφή

4. ΟΑΕΕ για Βεβαίωση Εγγραφής στον ασφαλιστικό φορέα, η οποία θα προσκομιστεί στη συνέχεια στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

5. Εφορία για έναρξη ασκήσεως επαγγέλματος και Α.Φ.Μ.

6. Επιμελητήριο για οριστική εγγραφή

7. Δημοτική Αρχή για γνωστοποίηση ίδρυσης και λειτουργίας

1) Πολεοδομία

Στην περίπτωση που η επιχείρηση που πρόκειται να ανοίξετε είναι πρατήριο άρτου, πρέπει η αρχική επίσκεψη να είναι στην πολεοδομική αρχή της περιοχής του καταστήματος. Από την πολεοδομία θα πάρετε το σκαρίφημα ή αποτύπωση χάρτη στο οποίο σημειώνεται η ακριβής τοποθεσία του ακινήτου. Απαιτείται να γνωρίζετε την συγκεκριμένη θέση του ακινήτου, δηλαδή το οικοδομικό τετράγωνο του καταστήματος ή την ονομασία των τεσσάρων οδών που το περικλείουν. Σε μερικές περιπτώσεις την επίσκεψη αυτή πραγματοποιεί ο μηχανικός που επιβλέπει το χώρο. Σε περίπτωση που η δημοτική αρχή στεγάζει τμήμα πολεοδομικού σχεδιασμού το βήμα αυτό παραλείπεται.

2) Δημοτική αρχή για προέγκριση αδείας

Δικαιολογητικά προέγκρισης καταστήματος λιανικής διάθεσης τροφίμων

Για την προέγκριση των καταστημάτων λιανικής διάθεσης τροφίμων όπως είναι τα πρατήρια άρτου, πρέπει να καταθέτει αίτηση- υπεύθυνη δήλωση στην δημοτική αρχή της περιοχής που ανήκει το κατάστημα με τα παρακάτω δικαιολογητικά.

- Αίτηση - Υπεύθυνη δήλωση Ν.1599/86.

Στην Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση που συμπληρώνει ο ενδιαφερόμενος αναγράφονται το ονοματεπώνυμο του και η διεύθυνση κατοικίας του, εφόσον, δε, πρόκειται για εταιρεία, η επωνυμία και η έδρα αυτής. Όταν πρόκειται για υπό σύσταση εταιρεία, η υποβολή της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης γίνεται από το νόμιμο εκπρόσωπο των ιδρυτών, όπως αυτός δηλώνεται στο κείμενο της αίτησης. Στην αίτηση-δήλωση δηλώνεται επίσης, το είδος του καταστήματος, περιγράφεται πλήρως η τοποθεσία του αντίστοιχου οικήματος ή ακινήτου (περιοχή - οικισμός, οδός, αριθμός ή οικοδομικό τετράγωνο) και επισυνάπτεται διάγραμμα της περιοχής (σκαρίφημα ή αποτύπωση χάρτη) στο οποίο σημειώνεται η ακριβής θέση της εγκατάστασης. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν και από τρίτους νομίμως εξουσιοδοτημένους για τον σκοπό αυτό.

- Κανονισμός πολυκατοικίας, εφόσον το κατάστημα στεγάζεται σε χώρο οριζόντιας ιδιοκτησίας

Σε περίπτωση που το κατάστημα που σκοπεύει να ανοίξει ο επιχειρηματίας βρίσκεται σε πολυκατοικία θα πρέπει να προσκομίσει κατά την αίτηση προέγκρισης και τον κανονισμό της πολυκατοικίας ή Υπεύθυνη Δήλωση του διαχειριστή αυτής. Εν ελλείψει ή άρνησης του διαχειριστή να παραχωρήσει τέτοια άδεια, μπορεί να προσκομίσει αντίστοιχη του ιδιοκτήτη του χώρου, στον οποίο θα εγκατασταθεί το κατάστημα. Εκεί πρέπει να δηλώνεται πως ο Κανονισμός της Πολυκατοικίας δεν απαγορεύει τη χρήση του χώρου για τη λειτουργία του υπό ίδρυση καταστήματος. Όταν δεν υπάρχει κανονισμός πολυκατοικίας θα πρέπει να προσκομίζεται υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 της πλειοψηφίας του αριθμού των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας που να βεβαιώνει πως δεν απαγορεύει τη χρήση του χώρου αυτού για τη λειτουργία του υπό ίδρυση καταστήματος. Σε περίπτωση που η υπεύθυνη δήλωση κριθεί αναληθής, ανακαλείται η χορηγηθείσα προέγκριση ή παύει η τυχόν ίδρυση και λειτουργία του καταστήματος.

Μετά την κατάθεση της αίτησης με τα παραπάνω δικαιολογητικά ο δήμος υποχρεούται να εκδώσει την προέγκριση της άδειας εντός 15 ημερών. Εάν παρέλθει η προθεσμία και η προέγκριση δεν έχει χορηγηθεί, θεωρείται πως χορηγείται σιωπηλά. Σε αυτή την περίπτωση ο ενδιαφερόμενος μπορεί με αίτησή του να ζητήσει τη χορήγηση σχετικής βεβαίωσης από τη Δημοτική Αρχή. Πρέπει όμως να κρατήσει την βεβαίωση υποβολής του αιτήματος μιας και θα του χρειαστεί κατά την κατάθεση των δικαιολογητικών στην εφορία.

3) Επαγγελματικό Επιμελητήριο

Με την ταυτότητά του ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επισκεφτεί το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της περιοχής που επιθυμεί να ανοίξει το κατάστημά του ούτως ώστε να γίνει η προεγγραφή του και ο έλεγχος της επωνυμίας. Κατά την προεγγραφή θα χρειαστεί να φέρει μαζί του την ταυτότητά του καθώς και το μισθωτήριο συμβόλαιο του καταστήματος στο οποίο θα εδρεύει η επιχείρησή του.

4) Ο.Α.Ε.Ε.

Στη συνέχεια πρέπει να επισκεφτεί τον Ο.Α.Ε.Ε. για να αποκτήσει τη βεβαίωση εγγραφής που είναι απαραίτητη για να πραγματοποιήσει έναρξη επαγγέλματος στην Εφορία.

Για την επίσκεψη στον ΟΑΕΕ πρέπει να έχει μαζί του:

- Επικυρωμένη φωτοτυπία ταυτότητας

- ΑΜΚΑ( αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης)

- Το μισθωτήριο συμβόλαιο της έδρας της επιχείρησης ή παραχωρητήριο

- Βεβαίωση από άλλο ταμείο αν είναι ή ήταν ασφαλισμένος

- Εκκαθαριστικό τελευταίας 5ετίας.

- 110,10 ευρώ

5) Εφορία για την Βεβαίωση Έναρξης Επιτηδεύματος και Α.Φ.Μ.

Με το φωτοαντίγραφο της χορηγηθείσας προέγκρισης της δημοτικής αρχής ή την βεβαίωση που χορηγείται σε περίπτωση σιωπηρής προέγκρισης μετά το πέρας των 15 ημερών, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να πραγματοποιήσει έναρξη στην εφορία. Σε περίπτωση που τίποτα από τα προηγούμενα δεν έχει χορηγηθεί από τον αρμόδιο δήμο και έχουν παρέλθει οι δεκαπέντε μέρες για να προχωρήσει τις διαδικασίες στην αρμόδια ΔΟΥ οφείλει να έχει μαζί του το αντίγραφο της Βεβαίωσης Υποβολής Αιτήματος και να συμπληρώσει μια υπεύθυνη δήλωση ως εξής:

Κείμενο υπεύθυνης δήλωσης

«Ο/Η κάτωθι υπογράφων/ουσα δηλώνω υπεύθυνα ότι υπέβαλα αίτηση για τη χορήγηση προέγκρισης για την ίδρυση καταστήματος …………………………..( εδώ πρέπει να αναφέρει το είδος του καταστήματος) στο Δήμο ………………..( εδώ ο δήμος που την έχει υποβάλει) με αριθ. πρωτ. ……………………. Επί της αιτήσεως αυτής ο Δήμος δεν έχει μέχρι σήμερα αποφανθεί, ούτε έχει απαντήσει αρνητικά και συνεπώς τεκμαίρεται ότι η προέγκριση έχει χορηγηθεί».

Τα υπόλοιπα δικαιολογητικά που πρέπει κάποιος να υποβάλλει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. είναι

-Φωτοτυπία ταυτότητας επικυρωμένη από δημόσια αρχή

-Βεβαίωση εγγραφής στον Ο.Α.Ε.Ε. την οποία έχει αποκομίσει κατά το βήμα 4

-Βεβαίωση προεγγραφής στο Επιμελητήριο την οποία έχει αποκομίσει κατά το βήμα 3

- Αντίγραφο μισθωτηρίου συμβολαίου θεωρημένο από την εφορία του ιδιοκτήτη. Στην περίπτωση που πρόκειται για ιδιόκτητο κτίριο χρειάζεται φωτοτυπία του συμβολαίου αγοράς, Ε9 ή ΕΤΑΚ και αν το ίδιο κτίριο δηλώνει και σαν κατοικία του, υπεύθυνη δήλωση του ιδίου ότι θα χρησιμοποιηθεί μέρος της κατοικίας - πρέπει να διευκρινίζεται πόσα τετραγωνικά μέτρα - ως επαγγελματική έδρα. Σε περίπτωση που το κτίριο παραχωρείται δωρεάν στον μελλοντικό καταστηματάρχη ή υπεύθυνη δήλωση του Ν1599/86 με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής από δημόσια αρχή αρκεί.

Στην αρμόδια Δ.Ο.Υ θα συμπληρώσει τη Δήλωση Έναρξης - Μεταβολής (Μ2-Μ1), στη συνέχεια θα περάσει από τον έφορο για την λεγόμενη Αυτοψία(σφραγίδα). Με αυτά ολοκληρώνεται η διαδικασία της εφορίας και έχει στα χέρια του την Έναρξη.

6) Επαγγελματικό Επιμελητήριο για οριστική εγγραφή.

Αφού αποκτηθεί ή Έναρξη από την εφορία ο επιχειρηματίας θα πρέπει και πάλι να επισκεφθεί το Επαγγελματικό Επιμελητήριο και με την έναρξη και την ταυτότητά του να ολοκληρώσει την διαδικασία εγγραφής πληρώνοντας 66 ευρώ.

7) Δημοτική Αρχή για την γνωστοποίηση ίδρυσης και λειτουργίας

Δικαιολογητικά έγκρισης αδείας για πρατήριο άρτου

Μετά τη χορήγηση της προέγκρισης από την δημοτική αρχή και την επίσκεψή στις ανωτέρω υπηρεσίες, μπορεί να αιτηθεί για την γνωστοποίηση ίδρυσης και λειτουργίας του καταστήματος στον οικείο δήμο. Το χρονικό περιθώριο είναι τρεις μήνες από την χορήγηση της προέγκρισης με δυνατότητα παράτασης για άλλους δύο. Για την γνωστοποίηση ίδρυσης και λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών υποβάλλονται στον οικείο δήμο τρεις υπεύθυνες δηλώσεις, του ενδιαφερόμενου, του εποπτεύοντος ιδιώτη μηχανικού και του υγειονομικώς υπεύθυνου του καταστήματος.

- Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση του ιδιώτη

Στην αίτηση υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερόμενου γνωστοποιείται η ίδρυση και λειτουργία και δηλώνεται η συμμόρφωσή του με τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην υγειονομική διάταξη αριθμ. Υ1γ/Γ.Π.1οικ.96967/12 (ΦΕΚ 2718 Β’/2012). Ο ενδιαφερόμενος συμπληρώνει κατά την επίσκεψή του στο δήμο αίτηση υπεύθυνη δήλωση σύμφωνα με το υπόδειγμα.

- Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση του εποπτεύοντος ιδιώτη μηχανικού

Με την αίτηση που συμπληρώνει ο εποπτεύων ιδιώτης μηχανικός του χώρου δηλώνεται ότι πληρούνται οι κτιριολογικές προϋποθέσεις και υποχρεώσεις του ισχύοντος τεχνικού πλαισίου για το κατάστημα, ότι ο χώρος πληροί τις προϋποθέσεις χώρου κύριας χρήσης σύμφωνα με τον Οικοδομικό Κανονισμό και τον Κτιριοδομικό Κανονισμό, τις προϋποθέσεις του Κανονισμού Πυροπροστασίας καθώς και εκείνες των εκάστοτε ισχυουσών πολεοδομικών διατάξεων. Σ’ αυτή ο μηχανικός καταγράφει αναλυτικά τα νομιμοποιητικά στοιχεία αυτού ( π.χ. άδεια δόμησης, δήλωση αυθαιρέτου, εξαίρεση από κατεδάφιση, ενημέρωση φακέλου άδειας δόμησης, προϋφιστάμενο κτίριο του 1955 κλπ)

- Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση του υγειονομικώς και αγορανομικώς υπευθύνου

Στην εν λόγω υπεύθυνη δήλωση ο υπεύθυνος αποδέχεται τον ορισμό του.

- Παράβολο

Εκτός από τις τρεις υπεύθυνες δηλώσεις ο ενδιαφερόμενος πρέπει να αγοράσει και το αντίστοιχο παράβολο. Για τα πρατήρια άρτου το παράβολο κοστίζει 185 ευρώ για πόλεις με πληθυσμό πάνω από 5.000 κατοίκους αλλά 75 ευρώ για την περίπτωση που οι κάτοικοι είναι λιγότεροι των 5.000.

- Δημοτική Ενημερότητα

Προϋπόθεση για την αδειοδότηση είναι και η μη ύπαρξη οφειλής από τον καταστηματάρχη στη δημοτική αρχή. Έτσι κατά την αίτηση γνωστοποίησης και ίδρυσης καταστήματος θα πρέπει να ζητήσει φορολογική ενημερότητα από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου που να αποδεικνύει πως δεν υπάρχουν βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη δημοτική αρχή. Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις εκκρεμοδικίας καθώς και εκείνες του διακανονισμού καταβολής αυτών, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία. Εάν το φυσικό ή νομικό πρόσωπο είναι οφειλέτης του Δήμου, δεν μπορεί να χορηγηθεί η άδεια μέχρι να εξοφληθεί το ποσό.

- Βεβαίωση Έναρξης Δραστηριότητας

Η βεβαίωση ασκήσεως επιτηδεύματος που αποκτήσαμε από την Δ.Ο.Υ. πρέπει να κατατεθεί στη δημοτική αρχή γα την έγκριση της άδειας.

Μαζί με τις προαναφερθείσες δηλώσεις με τις οποίες οι αρμόδιοι πιστοποιούν και αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη συμμόρφωσή τους με το νόμο ως προς τη λειτουργία της επιχείρησης, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να συμπληρώσει με ένα Χ τα κενά πεδία του Β’ Μέρους του εντύπου που θα του παραχωρηθεί σχετικά με τις ισχύουσες προϋποθέσεις των καταστημάτων αυτών. Αυτές οι προϋποθέσεις πρέπει να έχουν τηρηθεί κατά την κατασκευή του καταστήματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα λοιπά δικαιολογητικά που απαιτούνται όπως το αντίγραφο οικοδομικής άδειας με βεβαίωση κύριας χρήσης ΚΥΕ, το αναλυτικό και επικαιροποιημένο διάγραμμα ροής της δραστηριότητας της επιχείρησης, το οποίο καταρτίζει και υπογράφει ο υγειονομικά υπεύθυνος είτε επιστήμονας σχετικής ειδικότητας, αλλά και το σύστημα ιχνηλασιμότητας δεν υποβάλλονται πλέον στην καθ’ ύλην αρμόδια αρχή αλλά θα διατηρούνται εντός της επιχείρησης για τις περιπτώσεις διενέργειας ελέγχων.

Μετά τη συμπλήρωση των ανωτέρω, αφού ο δημοτικός υπάλληλος ελέγξει την πληρότητα και μόνο των υποβληθέντων δικαιολογητικών στοιχείων, παραχωρεί τη «Βεβαίωση Υποβολής Γνωστοποίησης και Ίδρυσης Καταστήματος Λιανικής Διάθεσης Τροφίμων και Ποτών» στην οποία εμπεριέχεται και ο αριθμός πρωτοκόλλου παραλαβής η οποία ενέχει θέση αδείας. Από εκεί και πέρα ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ανοίξει το κατάστημά του.

Στην συνέχεια ο φάκελος του καταστήματος διαβιβάζεται εντός 5 ημερών στις συναρμόδιες υπηρεσίες δηλαδή στην υγειονομική υπηρεσία της οικείας περιφερειακής ενότητας, στην οικεία Υπηρεσία Δόμησης καθώς και στην Πυροσβεστική υπηρεσία για τους προβλεπόμενους ελέγχους. Οι υπηρεσίες αυτές πραγματοποιούν δειγματοληπτικό έλεγχο σε ποσοστό τουλάχιστον 20% επί του συνόλου των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος τα οποία ιδρύονται και λειτουργούν με το σύστημα της απλής γνωστοποίησης.

Ο ιδιοκτήτης οφείλει να γνωρίζει βέβαια πως επειδή με την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου η υγειονομική υπηρεσία δεν γνωμοδοτεί πριν την αδειοδότηση, συνήθως πραγματοποιούνται μεταγενέστεροι έλεγχοι στα νεοσυσταθέντα και στα ήδη υπάρχοντα καταστήματα. Στην περίπτωση λοιπόν που διαπιστωθεί κάποια σοβαρή παράβαση οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν να προβούν σε οριστική ή μερική ανάκληση της άδειας.

Ο εκτιμώμενος χρόνος εάν κάποιος συγκεντρώσει και καταθέσει εγκαίρως τα δικαιολογητικά μπορεί να περιοριστεί σε και σε 20 ημέρες, έχοντας υπολογίσει μια ημέρα σχεδόν για κάθε δημόσια υπηρεσία.

Το κόστος του όλου εγχειρήματος από πλευρά αδειοδότησης και μόνο ξεκινά από 361,10 ευρώ χωρίς να υπολογίσουμε την αμοιβή του πολιτικού μηχανικού της οποίας το εύρος ποικίλλει.



Διαβάστε περισσότερα...

Ολοήμερο αφιέρωμα στη τζαζ αύριο στο Μέγαρο


Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα.

Ένας από τους κορυφαίους πιανίστες της τζαζ στον κόσμο, ο Kένι Μπάρον, ο νεωτεριστής ισραηλινός σαξοφωνίστας Γκίλαντ 'Ατσμοντ και σπουδαία ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής θα συμμετέχουν στο ολοήμερο αφιέρωμα στη τζαζ που διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Σάββατο 31 Μαΐου.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του 2009 με τη «Μεγάλη Νύχτα της Τζαζ» και το 2010 με Latin jazz στη «Νύχτα στην Αβάνα», το Mέγαρο ανοίγει τις πόρτες του για μια ακόμη φορά στους φίλους της τζαζ, με συναυλίες, workshops (με δωρεάν συμμετοχή), happenings καθώς και πωλητήριο δίσκων, βιβλίων και memorabilia.

Στη «Μεγάλη Μέρα της Τζαζ» του Μεγάρου θα εμφανιστούν κορυφαία ονόματα από όλες τις γενιές και εκφράσεις της ελληνικής μουσικής σκηνής, και διάσημοι καλλιτέχνες της διεθνούς σκηνής όπως οι Μπάρον και 'Ατσμοντ, καθώς και η μεξικανή τραγουδίστρια Μάρτα Μορελέον που έρχεται με τους μουσικούς της, για να ταξιδέψει τους φίλους της έθνικ τζαζ στους ρυθμούς και τις μελωδίες της Λατινικής Αμερικής.

Το στίγμα της ελληνικής τζαζ θα δώσουν τα Κουιντέτα του Δήμου Δημητριάδη και του Αλέκου Βρέτου, το Τρίο του διεθνούς Έλληνα οργανίστα και πιανίστα Γιώργου Κοντραφούρη, ο Μηνάς Ι. Αλεξιάδης και ο Αλέκος Χρηστίδης με τζαζ για μικρά και μεγάλα παιδιά. Από τη γιορτή της τζαζ δεν θα μπορούσε να λείπει ένα αφιέρωμα στον συνθέτη και δάσκαλο Μάρκο Αλεξίου. Τη σκηνογραφική επιμέλεια των χώρων έχει αναλάβει η αρχιτέκτων και σκηνογράφος Μαίρη Τσαγκάρη.

Η Μεγάλη Μέρα της Τζαζ θα κλείσει με ένα μεταμεσονύκτιο music set (ώρα: 00:30) από τους Crazy People Μusic και ένα jam session με τη συμμετοχή όλων των καλλιτεχνών (ελεύθερη είσοδος για το κοινό).

Aπό τις 10:00 το πρωί έως τις 12:00 θα διοργανώνονται εργαστήρια με δωρεάν συμμετοχή για το κοινό. Την αρχή θα κάνει ο Μηνάς Ι. Αλεξιάδης (10:00-10:30 π.μ.). Ακολουθούν ο Δήμος Δημητριάδης (10:30-11:00) και ο Γκίλαντ 'Ατσμοντ (11:00-12:00). Από τις 14:00-16:00 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με τον Kένι Μπάρον.

Η προπώληση για όλες τις εκδηλώσεις έχει αρχίσει. Οι συναυλίες θα γίνουν στις Αίθουσες Αλεξάνδρα Τριάντη, Δημήτρης Μητρόπουλος και Βanquet, καθώς και στο Αίθριο του Μεγάρου.

Με την αγορά εισιτηρίων για δύο διαφορετικές συναυλίες, προσφέρεται έκπτωση 10%, ενώ για τρεις και πάνω, 20%. To κοινό μπορεί να εξασφαλίσει τα εισιτήριά του και για τις τρεις συναυλίες στην Αίθουσα Banquet (εκτός της συναυλίας του Αλέκου Χρηστίδη Jazz for Kids) στις τιμές των 12 ευρώ (Ζώνη Β΄) και 20 ευρώ (Zώνη Α΄). Ειδικές τιμές έχουν προβλεφθεί για φοιτητές, νέους, ανέργους και Α.Μ.Ε.Α. (5 ευρώ) και για άτομα άνω των 65 ετών, καθώς και για πολυτέκνους (8 ευρώ). Tα μπαρ θα λειτουργούν σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

Την Παρασκευή 30 Μαΐου στις 12:00 το μεσημέρι , ο Δημήτρης Μεντόγιαννης στην κιθάρα, ο Θάνος Τερψιόπουλος στο πιάνο, ο Γιώργος Κίτσης στο μπάσο και ο Δωρόθεος Τζαβάρας στα τύμπανα, μαθητές του δασκάλου του τζαζ πιάνου Μάνου Αθανασιάδη, θα δώσουν μία μίνι συναυλία-πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει στη μεγάλη μέρα της Τζαζ στο σταθμό του Μετρό «Σύνταγμα».

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα ανά αίθουσα:

Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

Kenny Barron Trio, 21:00

Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Δήμος Δημητριάδης Quintet - Dream Modes, ώρα 18:00

Αλέκος Βρέτος Quintet, ώρα 19:30

Αίθριο

Μartha Moreleon Brazilian & Latin Project, ώρα 21:30

Αίθουσα Banquet

Αλέκος Χρηστίδης - Jazz for Kids!, ώρα: 12:00

Μηνάς Ι. Αλεξιάδης - Comeback Project, ώρα: 18:00

Gilad Atzmon & the Orient House Ensemble

Γιώργος Κοντραφούρης Baby Trio, ώρα: 23:00

Crazy People Music, ώρα 00:30



Διαβάστε περισσότερα...

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει το φύλο των χελωνών


Στο μέλλον μπορεί να υπάρχουν περισσότερες θηλυκές απ’ ό,τι αρσενικές
.
Η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στον πλανήτη μας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, θα μπορούσε να «σκοτώσει» τον παγκόσμιο πληθυσμό των θαλάσσιων χελωνών, αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.

Σύμφωνα με το άρθρο, η άνοδος της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας έχει ως αποτέλεσμα να ανεβαίνει και η θερμοκρασία στις αμμώδεις παραλίες, όπου αφήνουν τα αυγά τους τα θαλάσσια αυτά πλάσματα, με αποτέλεσμα να γεννιούνται περισσότερα θηλυκά απ’ ό,τι αρσενικά.

Αυτό συμβαίνει γιατί το φύλο των απογόνων μιας θαλάσσιας χελώνας δεν καθορίζεται από χρωμοσώματα, αλλά από την ατμόσφαιρα του περιβάλλοντος όπου θάβουν τα αυγά οι θηλυκές χελώνες.

«Η λογική πίσω από αυτήν την υπόθεση είναι ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη, θα οδηγήσει στη γέννηση περισσοτέρων θηλυκών, επειδή αυτά “δημιουργούνται” σε πιο θερμά περιβάλλοντα» ανέφερε ο καθηγητής Graeme Hays, ένας εκ των επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Climate Change.

Μια αύξηση έστω και κατά 2 βαθμούς Κελσίου (από τους 29 βαθμούς Κελσίου, όπου θεωρείται η θερμοκρασία ισορροπίας για τη γέννηση τόσο αρσενικών, όσο και θηλυκών) θα μπορούσε να οδηγήσει «στην αποκλειστική γέννηση θηλυκών χελωνών» πρόσθεσε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι ειδικοί αναφέρουν ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του χρώματος μιας παραλίας και της αναλογίας του φύλλου των νεοσσών. Οι ανοιχτόχρωμες, αμμώδεις παραλίες αντανακλούν περισσότερο φως με αποτέλεσμα να προκύπτουν λιγότερες θηλυκές χελώνες, ενώ οι πιο σκούρα άμμος απορροφά περισσότερη θερμότητα, με αποτέλεσμα να γεννιούνται πιο πολλά θηλυκά –σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν και το 93%.



Διαβάστε περισσότερα...

Χώρος πολιτισμού από το 2015 το «Ακροπόλ»


«Το έργο εκτελείται με πολύ καλούς και γρήγορους ρυθμούς».

Σε χρήση αναμένεται να δοθεί στο τέλος του 2015 το διατηρητέο κτίριο και πρώην ξενοδοχείο «Ακροπόλ Παλάς», όπως δήλωσε κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Στο κτίριο, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πατησίων και Αβέρωφ, εκτελούνται εργασίες αποκατάστασης, με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. «Το έργο εκτελείται σε πλήρη εξέλιξη και πηγαίνει με πολύ καλούς και γρήγορους ρυθμούς», επισήμανε χτες η κ. Μενδώνη, έπειτα από αυτοψία που πραγματοποίησε στο χώρο με τη γενική διεύθυντρια Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του ΥΠΠΟΑ, Ευγενία Γατοπούλου, και την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων (η συγκεκριμένη Διεύθυνση έχει την ευθύνη του έργου), Αμαλία Ανδρουλιδάκη.

Το κτίριο του «Ακροπόλ Παλάς» θα στεγάσει πολιτιστικές χρήσεις και λειτουργίες και όχι δημόσιες υπηρεσίες, όπως αρχικά σχεδιαζόταν, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα.

«Το έργο ωρίμασε και έφτασε η στιγμή που ένα ιστορικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας αποκαθίσταται και μάλιστα στο τέλος του 2015 θα αποδοθεί σε χρήση για πολιτιστικούς σκοπούς και λειτουργίες. Ίσως έπειτα από μερικές εβδομάδες χρειαστεί να γίνει συζήτηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων για τις πολύ συγκεκριμένες χρήσεις που θα στεγάσει», υπογράμμισε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, Λίνα Μενδώνη.

Το έργο δημοπρατήθηκε τον Απρίλιο του 2013 με προϋπολογισμό 14,2 εκατομμύρια ευρώ. Στις 24 Ιουλίου του 2013 υπογράφτηκε η σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου, την τεχνική εταιρεία ΕΤΒΟ. Ως προβλεπόμενη ημερομηνία περαίωσης έχει οριστεί η 29η Μαΐου 2015.

Το διατηρητέο (από το 1991) κτίριο, ενδιαφέρον δείγμα της αρχιτεκτονικής αρ νουβό του πρώτου τετάρτου του 20ου αιώνα, έχει εξαγοραστεί από το 1997 από το ΥΠΠΟΑ. Με υπουργική απόφαση του 2008 εγκρίθηκε η οριστική μελέτη για την αποκατάστασή του. Ωστόσο, έπειτα από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο κτίριο τον Ιανουάριο του 2012 κρίθηκε αναγκαία η τροποποίηση της οριστικής μελέτης, τροποποίηση που συζητήθηκε από το χτεσινό Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Η τροποποίηση αφορά σε νέα δεδομένα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των καθαιρέσεων που έγιναν έπειτα από την πυρκαγιά. Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι αποκαλύφθηκε ημικατεστραμμένος δομόλιθος, που φέρει εγχάρακτη επιγραφή με το όνομα του αρχιτέκτονα του κτιρίου Σ.Μαγιάση και προτείνεται η διατήρηση και ανάδειξή της.

Επίσης, η τροποποιημένη μελέτη διορθώνει και σοβαρές αστοχίες της εγκεκριμένης από το ΚΣΝΜ το 2008 οριστικής μελέτης, τα οποία εντοπίστηκαν κατά τις εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η εγκεκριμένη μελέτη αναφερόταν σε ανελκυστήρα για ΑΜΕΑ με διαστάσεις που δεν ικανοποιούν τις προδιαγραφές για ΑΜΕΑ . Επίσης, ο συγκεκριμένος ανελκυστήρας καλύπτει τις ανάγκες μετακίνησης μέχρι τον 5ο όροφο, ενώ η τουαλέτα για τα ΑΜΕΑ θα κατασκευαστεί στον 6ο όροφο!

«Δεν μπορώ να καταλάβω πώς το 2008 έγινε η έγκριση μιας τέτοιας μελέτης», παρατήρησε ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ στο Συμβούλιο, Νίκος Νικολαΐδης. «Δεν μπορεί κανείς να σας απαντήσει γιατί κανένας από το σημερινό Συμβούλιο δεν ήταν μέλος εκείνου του Συμβουλίου του 2008», απάντησε η κ. Μενδώνη.

Στην τροποποιημένη μελέτη προτείνεται για το συγκεκριμένο θέμα δύο άλλοι ανελκυστήρες να μετατραπούν σε μονό ανελκυστήρα μεγαλύτερων διαστάσεων για να εξυπηρετεί ΑΜΕΑ, που θα εξυπηρετεί το κοινό από το υπόγειο ως το roof garden στον 7ο όροφο.

Τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησαν ομόφωνα υπέρ της έγκρισης τροποποίησης της οριστικής μελέτης. Επίσης, ενέκριναν ομόφωνα την προμελέτη φωτισμού του μνημείου. Στην προμελέτη γίνονταν δύο εναλλακτικές προτάσεις για τον τρόπο ανάδειξης του κτιρίου: ο πλήρης φωτισμός του κτιρίου με τονισμό της οριζόντιας οργάνωσης των όψεων ή ο τονισμός των κάθετων ενοτήτων των όψεων. Τα μέλη του ΚΣΝΜ έθεσαν τον όρο να γίνει συγκερασμός των δύο παραπάνω προτάσεων, προκειμένου να αναδειχθεί καλύτερα το μνημείο.



Διαβάστε περισσότερα...

Ολοκληρώθηκε η διάνοιξη της σήραγγας του Όθρυος


Ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση των έργων στο τμήμα Τιθορέα-Λιανοκλάδι-Δομοκός.

Ολοκληρώθηκε η διάνοιξη της σήραγγας του Όρθυος στην περιοχή του Δομοκού, μια από τις μεγαλύτερες σιδηροδρομικές σήραγγες στην Ελλάδα, ανοίγοντας έτσι τον «δρόμο» ολοκλήρωσης των έργων στο τμήμα Τιθορέα- Λιανοκλάδι- Δομοκός.

Το έργο θεωρείται από τα πλέον δύσκολα τεχνικά και ουσιαστικά ολοκληρώνει τα έργα κατασκευής στη διπλή ηλεκτροκινούμενη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα -Θεσσαλονίκη (επιδομή, υποδομή, σηματοδότηση και ηλεκτροκίνηση).

Η σήραγγα του Όθρυος, έχει μήκος 6,5 χλμ ανά κλάδο (ένας κλάδος ανά κατεύθυνση) και ο σχεδιασμός της παρέχει τη δυνατότητα να αναπτύσσονται ταχύτητες των 160 χλμ / ώρα, έτσι ώστε η διαδρομή να μειώνεται κατά 2 χλμ και ο χρόνος του ταξιδιού κατά 30 λεπτά.

Σημειώνεται, ότι στην ίδια γεωγραφική περιοχή βρίσκεται και η σήραγγα Καλλιδρόμου, η διάνοιξη της οποίας ολοκληρώθηκε πριν ένα χρόνο, και με μήκος 9 χλμ ανά κλάδο, αποτελεί τη μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα των Βαλκανίων.

Με την ολοκλήρωσή της, η διαδρομή Αθήνα - Λιανοκλάδι θα διαρκεί έως 90 λεπτά, η διαδρομή Αθήνα-Δομοκός έως 108 λεπτά, ενώ η διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα γίνεται σε 3,5 ώρες.

Την ανακοίνωση για τη διάνοιξη της σήραγγας και στα δύο μέτωπα έκανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ Κ. Σπηλιόπουλος στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, όπου επιβεβαιώθηκε η τήρηση του χρονοδιαγράμματος της συγκεκριμένης σύμβασης.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στρέφονται σε ωρομίσθιους για να βρουν βαθμολογητές στα ΕΠΑΛ


Δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τους εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα και τους αδιόριστους.

Η κατάργηση τομέων όπως ο Υγείας και Πρόνοιας στα ΕΠΑΛ και η διαθεσιμότητα περίπου 2.000 εκπαιδευτικών έχει οδηγήσει το υπουργείο Παιδείας στην αναζήτηση λύσεων προκειμένου να στελεχώσει τα βαθμολογικά κέντρα για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα των ΕΠΑΛ.

Όπως είναι γνωστό δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τους εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα να εργαστούν ως ωρομίσθιοι, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν υπήρξε ενδιαφέρον, ούτε από αδιόριστους εκπαιδευτικούς με αποτέλεσμα το υπουργείο Παιδείας να αναθέσει τη διδασκαλία μαθημάτων των ΕΠΑΛ σε ωρομίσθιους των ΙΕΚ.

Με έγγραφο του το υπουργείο Παιδείας κάνει γνωστό ότι ως μέλη επιτροπών στα βαθμολογικά κέντρα και ως βαθμολογητές/αναβαθμολογητές μπορούν να ορίζονται τόσο οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί των ΙΕΚ που διδάσκουν στα ΕΠΑΛ, όσο και οι ωρομίσθιοι του υπουργείου Παιδείας.

Πιο αναλυτικά αναφέρονται τα ακόλουθα:

Αναφορικά με τη σύσταση των επιτροπών που προβλέπονται στα άρθρα 4 και 5 της με αριθ.Φ.151/24463/Β6/2013 (ΦΕΚ 422 Β΄/9-3-2009) υπ. Απόφασης, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει μπορούν σε κάθε περίπτωση να ορίζονται (μέλη επιτροπών Β.Κ, Ε.Ε.Κ., συντονιστές μαθημάτων, εξεταστές/ βαθμολογητές, εξεταστές – τρίτοι βαθμολογητές (αναβαθμολογητές) και βαθμολογητές ή/και αναβαθμολογητές):

- Διοικητικοί υπάλληλοι, πρώην εκπαιδευτικοί Δ.Ε. των αντίστοιχων ειδικοτήτων που εξαιρέθηκαν από τη διαθεσιμότητα στους οποίους ανατέθηκε η διδασκαλία του εξεταζόμενου μαθήματος κατά τη διάρκεια του τρέχοντος σχολικού έτους ή άλλου σχολικού έτους, εντός της τελευταίας τριετίας.

- Ωρομίσθιοι εκπαιδευτές των Δ. ΙΕΚ που αποσπάστηκαν στα ΕΠΑ.Λ και στις ΕΠΑ.Σ (η με αριθ. πρωτ.5173/22-5-2014 ΑΔΑ: ΒΙΙΠ9-Λ1Η Υπ. Απόφαση) στους οποίους ανατέθηκε η διδασκαλία του εξεταζόμενου μαθήματος κατά τη διάρκεια του τρέχοντος σχολικού έτους.

- Ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί του ΥΠΑΙ.Θ



Διαβάστε περισσότερα...

Φοιτητής αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει στο πανεπιστήμιο Πάτρας


Απειλούσε να πέσει από την οροφή κτιρίου της φοιτητικής εστίας.

Τέλος στη ζωή του αποπειράθηκε να βάλει την Τετάρτη το βράδυ ένας φοιτητής, ο οποίος απειλούσε να πέσει από την οροφή κτιρίου της Φοιτητικής Εστίας στην Πανεπιστημιούπολη.

Σύμφωνα με το patrastimes.gr, στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί και ειδικός διαπραγματευτής, οι οποίοι κατάφεραν να μεταπείσουν τον 21χρονο, ο οποίος κατέβηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου και παραμένει νοσηλευόμενος.

Ωστόσο, άγνωστοι παραμένουν μέχρι τώρα, οι λόγοι που οδήγησαν τον νεαρό φοιτητή στην απόπειρα αυτοκτονίας.



Διαβάστε περισσότερα...