Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη γυναικεία γονιμότητα



Σημαντικό ρόλο παίζει ο τρόπος ζωής.

Δεν είναι σπάνιο για αρκετές γυναίκες που σκέφτονται το ενδεχόμενο να αποκτήσουν παιδί στο μέλλον, να αναρωτιούνται για τους παράγοντες που μπορούν να βλάψουν ή αντίθετα να βελτιώσουν τη γονιμότητά τους.

Αν και ορισμένοι εξ αυτών μπορεί να είναι πέρα από τον έλεγχο τους και εξαρτώνται από τη φυσιολογία της κάθε γυναίκας, υπάρχουν και ορισμένοι που αφορούν στον τρόπο ζωής.

Ακολουθούν οι βασικές πληροφορίες που χρειάζεται να ξέρει μια γυναίκα σχετικά με το θέμα της γονιμότητας.

Τι είναι γυναικεία γονιμότητα;

Γυναικεία γονιμότητα είναι η ικανότητα μιας γυναίκας να συλλάβει παιδί. Το ενδεχόμενο να αντιμετωπίζει πρόβλημα γονιμότητας η γυναίκα ή ο άντρας μπορεί να εξεταστεί μετά από ένα χρόνο ατελέσφορων προσπαθειών απόκτησης παιδιού.

Τι προκαλεί τη γυναικεία υπογονιμότητα;


Διάφορα ιατρικά θέματα μπορούν να συμβάλλουν στη γυναικεία υπογονιμότητα, συμπεριλαμβανομένων και των παρακάτω:

-Ανωμαλίες ωορρηξίας
-Βλάβη στις σάλπιγγες
-Ενδομητρίωση
-Προβλήματα της μήτρας

Η ηλικία παίζει ρόλο στη γονιμότητα. Όσο καθυστερεί μια γυναίκα την εγκυμοσύνη, μειώνονται οι πιθανότητες να μπορέσει να συλλάβει. Μετά τα 30, τα ωάρια «χειροτερεύουν» ποιοτικά και η ωορρηξία είναι λιγότερο συχνή, ακόμα κι αν η περίοδος είναι ομαλή. Επιπλέον, τα ωάρια μιας μεγαλύτερης γυναίκας γονιμοποιούνται δυσκολότερα από τα ωάρια μιας νεαρότερης.

Η γονιμότητα μειώνεται και από άλλους παράγοντες, όπως είναι οι ακόλουθοι:

-Το κάπνισμα. Δε βλάπτει μόνο τον τράχηλο και τις σάλπιγγες, αλλά το κάπνισμα «γερνά» τις ωοθήκες και εξαντλεί τα ωάρια. Η νικοτίνη και άλλα χημικά στα τσιγάρα επηρεάζουν την παραγωγή οιστρογόνων και κάνουν τα ωάρια επιρρεπή σε γενετικές ανωμαλίες.

-Το αλκοόλ. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με υψηλό κίνδυνο ανωμαλιών ωορρηξίας, ενώ έρευνα έδειξε πως ακόμα και η μικρή κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τις πιθανότητες σύλληψης. Όσες γυναίκες θέλουν να μείνουν έγκυες, καλύτερο είναι να αποφύγουν εντελώς το αλκοόλ.

-Την υπερβολική καφεΐνη. Η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την παραγωγή οιστρογόνων, τη μείωση μεταβολισμού τους και να συμβάλλει στη βλάβη των σαλπίγγων και την ενδομητρίωση. Για να προστατευτεί η γονιμότητα, καλό είναι η ποσότητα καφεΐνης που μια γυναίκα λαμβάνει να περιορίζεται σε όχι περισσότερο από έξι φλυτζάνια καφέ (900mg καφεΐνης). Αυτό περιλαμβάνει την καφεΐνη στον καφέ, το τσάι, τη σοκολάτα, τα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά.

-Το στρες. Το σοβαρό στρες μπορεί να εμποδίσει την ωορρηξία αλλά και ακόμη το ελαφρύ άγχος μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα. Αν και απαιτούνται περισσότερες έρευνες για τον αντίκτυπο που έχει το στρες στη γυναικεία γονιμότητα, οι επιστήμονες συστήνουν να μειωθεί το στρες στο ελάχιστο κατά την προσπάθεια σύλληψης.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντιδράσεις για τον ειδικό φόρο στο κρασί



Με επιστολή του Σύνδεσμου Ελληνικού Οίνου σε Βενιζέλο-Σκανδαλίδη.

Την έντονη αντίρρησή του στο ενδεχόμενο επιβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί εξέφρασε ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) με επιστολή που απηύθυνε προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη.

Στην εν λόγω επιστολή αναφέρεται πως η σχετική πρόταση για επιβολή ΕΦΚ στον κρασί «δεν εφάπτεται της ελληνικής αλλά ούτε της ευρωπαϊκής πραγματικότητας», καθ' όσον το θέμα έχει επί μακρόν συζητηθεί επανειλημμένα σε αρμόδια Κοινοτικά όργανα αλλά και στο εσωτερικό της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Οίνου.

Όπως υπογραμμίζεται, καμία χώρα, κανένα κράτος - μέλος της Κοινότητας που είναι χώρα παραγωγής οίνου, δεν έχει επιβάλει ΕΦΚ στο κρασί, ούτε η Γερμανία. Αντίθετα κράτη - μέλη που δεν παράγουν κρασί, για ευνόητους λόγους το έχουν κάνει .

Οι δε χώρες παραγωγοί οίνου είναι σταθερές στην απόφασή τους να κρατήσουν μηδενικό τον ΕΦΚ στο κρασί και όπως σημειώνεται η Ελλάδα έχει ακόμα περισσότερους λόγους να μην επιτρέψει την ειδική φορολόγηση του κρασιού.

«Αυτή τη φορά υψώνουμε ουρανομήκη κραυγή: Ας μην γίνει η Ελλάδα αυτή η οποία, μόνη από όλα τα οινοπαραγωγά κράτη, θα ανοίξει την κερκόπορτα για την τελική άλωση ενός προϊόντος, το οποίο αυτή έφερε στον κόσμο και η οποία το προικοδότησε με τέτοιες πολιτισμικές βάσεις που σήμερα το αναδείχνουν ως παγκόσμιο πολιτιστικό μήνυμα του Μέτρου, της Υγείας, της Χαράς και ταυτόχρονα της Τοπικότητας και της Παγκοσμιότητας.

Εάν απαιτούνται οπωσδήποτε χρήματα που θα πιάσουνε τόπο και θα βοηθήσουν την ανάπτυξη, τότε απευθυνθείτε στα προϊόντα αλκοόλης. Είναι τεράστια τα ποσά που φοροδιαφεύγουν εκεί. Όχι στο κρασί όλων μας», τονίζεται στην επιστολή του Συνδέσμου.


Διαβάστε περισσότερα...

Αφήνουν τα παιδιά τους σε ιδρύματα



Χιλιάδες εγκαταλελειμμένα παιδιά την ώρα που ιδρύματα κινδυνεύουν να κλείσουν.

Την ώρα που ο Συνήγορος του Πολίτη προειδοποιεί για τον κίνδυνο να κλείσουν τα ιδρύματα που φιλοξενούν άπορα παιδιά λόγω της οικονομικής κρίσης, ο αριθμός αυτών που φιλοξενούνται σε αυτά προκαλεί σοκ!

Τουλάχιστον 2.500 παιδιά έχουν εγκαταλειφθεί σε δημόσια ιδρύματα παιδικής προστασίας και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, λόγω της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη.

Πάντως, την ίδια ώρα κοινωφελή ιδρύματα και οργανώσεις, που έχουν επιφορτισθεί με την φροντίδα όλων αυτών των παιδιών κινδυνεύουν να κλείσουν, λόγω των περικοπών πόρων.

Μάλιστα, στο παιδικό χωριό SOS, αποδέκτης διπλάσιων αιτημάτων φιλοξενίας παιδιών από οικογένειες που δεν μπορούν να τα κρατήσουν, αυξήθηκαν τόσο οι φορολογικές του υποχρεώσεις, ώστε κινδυνεύει να κλείσει.

Ο Συνήγορος του Πολίτη προειδοποιεί ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα σε συνεργασία της Πολιτείας με τις τοπικές κοινωνίες.


Διαβάστε περισσότερα...

Αντιμετωπίστε τον πονόλαιμο χωρίς φάρμακα



Οι ουσίες που μπορούν να περιορίσουν τον πόνο και την ενόχληση.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της εποχικής γρίπης αλλά και διάφορων ιώσεων είναι ο πονόλαιμος. Ακόμη, οι καπνιστές μπορεί κατά καιρούς να αισθάνονται ενόχληση στο λαιμό.

Πέρα από τα φαρμακευτικά σκευάσματα που κυκλοφορούν, υπάρχουν και ορισμένες ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του πονόλαιμου.

Πράσινο τσάι:
Πέρα από το γεγονός ότι καθετί ζεστό ανακουφίζει το λαιμό, το πράσινο τσάι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση της αιτίας που προκαλεί τον πονόλαιμο.

Μέλι:
Το πιο γνωστό ίσως σπιτικό «γιατροσόφι» που απαλύνει τον πόνο. Μια ακόμη ευεργετική του δράση, είναι η παρεμπόδιση ανάπτυξης βακτηρίων.

Βιταμίνη D:
Μπορεί να βρεθεί στα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι και το γάλα και σύμφωνα με μελέτη όσοι λαμβάνουν καθημερινά βιταμίνη D, εμφανίζουν μειωμένες πιθανότητες να παρουσιάσουν συμπτώματα γρίπης.

Μηλίτης:
Προσθέτοντας μια κουταλιά της σούπας μηλίτη σε ένα φλιτζάνι νερό, με το οποίο θα κάνουμε γαργάρες μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του πονόλαιμου.

Γαργάρες με αλατόνερο: Το αλάτι μπορεί να περιορίσει τυχόν φλεγμονή που προκαλεί πονόλαιμο καθώς και το οίδημα. Μια κούπα ζεστού νερού μέσα στο οποίο θα έχει ανακατευτεί μια κουταλιά του γλυκού αλάτι, μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα «ετερώνυμα έλκονται» αρκεί ο άντρας να έχει... στρες!



Επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει υπό όρους τη γνωστή φράση.

Η γνωστή φράση «τα ετερώνυμα έλκονται», που χρησιμοποιούμε μιλώντας για ζευγάρια που δείχνουν αταίριαστα, φαίνεται πως δεν στερείται επιστημονικής βάσης, τουλάχιστον υπό όρους.

Επιστημονική έρευνα έδειξε, ότι τα ετερώνυμα πράγματι έλκονται, αρκεί ο άντρας να έχει ικανοποιητικά ποσοστά… άγχους! Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, οι γερμανοί ερευνητές που πραγματοποίησαν τη μελέτη, υποστηρίζουν ότι όσο πιο αγχώδης είναι ο άντρας τόσο μεγαλύτερες διαφορές επιλέγει να έχει το ταίρι του.

Η πλειοψηφία των αντρών που βρίσκονταν υπό πίεση και συμμετείχαν στη μελέτη, εκδήλωσαν την προτίμηση τους για εικόνες γυμνών γυναικών, των οποίων τα χαρακτηριστικά του προσώπου παρουσίαζαν μεγαλύτερες διαφορές από των ίδιων.

Αντίθετα, οι λιγότερο αγχώδεις άντρες εμφανίστηκαν να έλκονται από γυναίκες που έδειχναν να έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτούς.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα ζευγάρια έτειναν να έχουν αρκετά κοινά στοιχεία μεταξύ τους και κυρίως παρόμοια χαρακτηριστικά του προσώπου.


Διαβάστε περισσότερα...

Εγκρίθηκε νέα θεραπεία στην Ευρώπη για τη νόσο Cushing



Ενθαρρυντικά νέα για όσους πάσχουν από τη σοβαρή ασθένεια.

Το σύνδρομο Cushing είναι μια ενδοκρινική διαταραχή, προκαλούμενη από την υπερπαραγωγή κορτιζόλης, μίας ορμόνης ζωτικής σημασίας που συμβάλλει στη ρύθμιση του μεταβολισμού, διατηρεί την καρδιαγγειακή λειτουργία και βοηθά τον οργανισμό να ανταποκριθεί σε καταστάσεις στρες.

Νόσος Cushing αποκαλείται το είδος του συνδρόμου Cushing, που προκαλείται από καλόηθες υποφυσιακό αδένωμα, που εκκρίνει μία πεπτιδική ορμόνη γνωστή και ως φλοιοεπινεφριδιοτρόπος ορμόνη (ACTH). Η θεραπεία εκλογής είναι η χειρουργική αφαίρεση του αδενώματος (αδενεκτομή), που γίνεται μέσω της διασφηνοειδούς οδού.

Η νόσος Cushing είναι σπάνια αλλά σοβαρή πάθηση, η οποία προσβάλλει 1-2 άτομα ανά εκατομμύριο πληθυσμού ετησίως. Εμφανίζεται κυρίως σε ενήλικες γυναίκες από 20 έως 50 ετών.

Συμπτώματα της νόσου αποτελούν η αύξηση σωματικού βάρους, η παχυσαρκία κορμού, το πανσεληνοειδές προσωπείο, η έντονη κόπωση και αδυναμία, οι πορφυρές ραβδώσεις του δέρματος, η οπισθοτραχηλική απόθεση λίπους, η κατάθλιψη και το άγχος.

Πρόσφατα, η επιτροπή φαρμακευτικών προϊόντων για ανθρώπινη χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) γνωμοδότησε θετικά για την πασιρεοτίδη, μία νέα θεραπεία για την αντιμετώπιση της νόσου Cushing.

Αυτό αποτελεί ένα ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό νέο για τους ασθενείς, αφού έως τώρα δεν υπήρχε στην Ευρωπαϊκή Ένωση (αλλά και παγκοσμίως) εγκεκριμένη φαρμακευτική θεραπεία για τη νόσο αυτή.
Διαβάστε περισσότερα...

Η ηλικία συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού



Πιο ευάλωτες οι μεγαλύτερες γυναίκες.

Τα ποσοστά θνησιμότητας του καρκίνου του μαστού θεωρούνταν μέχρι σήμερα μεγαλύτερα στις νέες γυναίκες, ωστόσο μία νέα μελέτη δείχνει πως οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από τη νόσο.

Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν, εξετάζοντας τις περιπτώσεις γυναικών διαφορετικών ηλικιών, πως από όσες διαγνώστηκαν με ένα συγκεκριμένο τύπο καρκίνου του μαστού, εκείνες που ήταν άνω των 75 ετών είχαν 63% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από τη νόσο σε σχέση με τις γυναίκες κάτω των 65 ετών.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα κορίτσια-λυκάνθρωποι ελπίζουν σε μία καλύτερη ζωή



Φωτογραφίες από τα συμπτώματα του σπάνιου συνδρόμου από το οποίο πάσχουν.

Πάσχουν από ένα από τα σπανιότερα σύνδρομα στον κόσμο που απαντάται μόλις σε έναν στο ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους. Ωστόσο η οικογένεια αυτή έχει τρία μέλη με το λεγόμενο σύνδρομο του λυκάνθρωπου, λόγω του οποίου είναι καλυμμένα από την κορφή ως τα νύχτα με τρίχες.

Η 23χρονη Σαβίτα, η 18χρονη Μονίσα και η 16χρονη Σαβίτρι που ζουν στην Ινδία κληρονόμησαν τη διαταραχή hypertrichosis universalis από τον πατέρα τους.

Και οι τρεις δίνουν μάχη για να διατηρήσουν την τριχοφυΐα υπό έλεγχο κι ελπίζουν κάποια στιγμή να μπορούν να πληρώσουν για την εξειδικευμένη θεραπεία με λέιζερ που θα τις απαλλάξει από τα περιττά μαλλιά.

Η hypertrichosis universalis είναι μία γενετική μετάλλαξη στην οποία είναι ενεργοποιημένα τα κύτταρα που στηρίζουν την ανάπτυξη τριχών και σε ορισμένες περιοχές είναι κανονικά «ανενεργά».

Από τις συνολικά έξι αδελφές, μόνο οι τρεις αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα. Το σύνδρομο τους κληροδότησε ο πατέρας τους, τον οποίο η μητέρα τους Ανίτα αναγκάστηκε να παντρευτεί όταν ήταν 12 χρονών. Καθώς επρόκειτο για προξενιό και δεν τον είχε δει ποτέ της, η Ανίτα δεν ήξερε πως είχε το συγκεκριμένο σύνδρομο.

Τώρα η Ανίτα ελπίζει να βρεθεί κάποιος διατεθειμένος να πληρώσει για τη θεραπεία με λέιζερ για να σωθούν τα κορίτσια και να ζήσουν μία φυσιολογική ζωή.

Όνειρο των τριών αδελφών είναι επίσης να παντρευτούν κάτι μάλλον δύσκολο με την τωρινή τους κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό πως η μεγαλύτερη κόρη, η Σαβίρα, συχνά αποβάλλεται από τη δουλειά της (!) όταν οι τρίχες
μεγαλώσουν πολύ…

Η επέμβαση θα κόστιζε 4.500 λίρες Αγγλίας για κάθε κορίτσι αλλά η οικογένεια δεν μπορεί να διαθέσει το ποσό αυτό.






Διαβάστε περισσότερα...

Αρχίζουν οι αιτήσεις για τις πανελλαδικές



Από 10 ως 28 Φεβρουαρίου η προθεσμία υποβολής.

Την ερχόμενη Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου, αρχίζει για χιλιάδες υποψηφίους η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Οι υποψήφιοι θα έχουν αποκλειστική προθεσμία ως τις 28 του μήνα για να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά.

Το σχετικό έντυπο έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο (στην ιστοσελίδα www.minedu.gov.gr/eksetaseis.html). Μετά την ηλεκτρονική κατοχύρωση εκτυπώνονται δύο αντίγραφα.

Ο υποψήφιος ελέγχει την ορθότητα των στοιχείων, υπογράφει και στα δύο και παραλαμβάνει το ένα, το οποίο και φυλάσσει μέχρι το τέλος των εξετάσεων. Το δεύτερο αντίγραφο φυλάσσεται στο λύκειο κατάθεσης.


Διαβάστε περισσότερα...

Βίασε γυναίκα με νοητικά προβλήματα



Ο 68χρονος στο παρελθόν είχε σκοτώσει 50χρονη και είχε κάψει το πτώμα της!

Με την κατηγορία του βιασμού σε βάρος 39χρονης, η οποία φέρεται να αντιμετωπίζει νοητικά προβλήματα, θα καθίσει σήμερα στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ηρακλείου 68χρονος έγκλειστος των φυλακών ο οποίος έχει... πλούσιο παρελθόν.

Ο κατηγορούμενος τον Μάρτιο του 2007 είχε «πρωταγωνιστήσει» σε ένα φρικιαστικό έγκλημα σε βάρος 50χρονης Ηρακλειώτισσας, το οποίο αποκαλύφθηκε τυχαία όταν σκυλιά βρήκαν σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίσμα ένα ανθρώπινο κρανίο, το οποίο έσυραν στο δρόμο.

Πρόκειται για μία τραγική ιστορία που είχε συγκλονίσει την τοπική κοινωνία. Σύμφωνα με το CretaLive, μετά τον εντοπισμό του κρανίου, οι διωκτικές αρχές βρήκαν σκεπασμένο με αποκαίδια, κουρέλια και ξύλα έναν σκελετό. Χρειάστηκε να ακολουθήσει επίπονη έρευνα της Αστυνομίας για την ταυτοποίηση του πτώματος.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε η βέρα που βρέθηκε στο χέρι της. Όπως προέκυψε, το πτώμα ανήκε σε μία γυναίκα από το Ηράκλειο, μητέρα τριών παιδιών, η οποία πλήρωσε με την ζωή της την διαταραγμένη ερωτική σχέση που είχε με τον 68χρονο.

Το καλοκαίρι του 2004 ο κατηγορούμενος σκότωσε για την 50χρονη, την ποδοπάτησε και στην συνέχεια μετέφερε το πτώμα της σε ένα παλιό κτίσμα και το κάλυψε με παλιοσίδερα και ρούχα. Την άνοιξη του 2005 έβαλε φωτιά για να κάψει το πτώμα.

Σήμερα ο 68χρονος είναι κατηγορούμενος για το βιασμό μίας 39χρονης γυναίκας, η οποία αντιμετωπίζει νοητικά προβλήματα. Τόσο η ίδια όσο και η ηλικιωμένη μητέρα της είχαν καταθέσει στο πλαίσιο της προανάκρισης για την δολοφονία της 50χρονης, καθώς η γυναίκα που δολοφονήθηκε έμενε κατά καιρούς στο σπίτι τους.

Ήταν εκείνες που είδαν για τελευταία φορά ζωντανή την 50χρονη. Όπως είχαν αναφέρει, είδαν τον κατηγορούμενο να την βρίζει και να την χτυπάει για να επιβιβαστεί στο μηχανάκι του. Έκτοτε δεν την ξαναείδαν.

Δεν συνέβη όμως το ίδιο και με τον κατηγορούμενο, ο οποίος... πήγε στο σπίτι τους και φέρεται πως άρχισε να τις κακοποιεί. Για το βιασμό της κόρης ο 68χρονος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε επτά χρόνια κάθειρξη.


Διαβάστε περισσότερα...

Δίπλα στους Γιατρούς του Κόσμου η τρίτη ηλικία



Φάρμακα και τρόφιμα για να ενισχυθεί το έργο τους.

Φάρμακα και τρόφιμα -ζυμαρικά, ρύζι, γάλα εβαπορέ, ζάχαρη- συγκεντρώνει το Γ' ΚΑΠΗ του δήμου Θεσσαλονίκης για να ενισχύσει το έργο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου».

Η συγκέντρωση των ειδών γίνεται στους χώρους του Γ΄ ΚΑΠΗ, (Χαρ. Μούσκου 9 -τηλ. 2310. 231.836- και Ακροπόλεως 14 και Σαχτούρη 1) στην Άνω Πόλη.

Συγκέντρωση φαρμάκων έχει προγραμματίσει για την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου και η 3η Δημοτική Κοινότητα του δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τους «Γιατρούς του Κόσμου». Τα φάρμακα θα συγκεντρωθούν στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Παναγία Λαοδηγήτρια (Ιουλιανού 50, Άνω Πόλη), από τις 10.00-13.00.


Διαβάστε περισσότερα...

Διανομή τροφίμων σε τρίτεκνους στη Μαγνησία



Δεύτερη χρονιά διανομών από σύλλογο τριτέκνων.

Ξεκινά η διανομή τροφίμων από το Σύλλογο Τριτέκνων Νομού Μαγνησίας «Η ΑΡΓΩ». Η διανομή θα ξεκινήσει στα γραφεία του Συλλόγου Αθηνάς 33 στην Νέα Δημητριάδα την Τετάρτη το απόγευμα από τις 6.00 μ.μ μέχρι τις 8.00 μ.μ και θα συνεχιστεί την Πέμπτη από τις 9.30 το πρωί μέχρι τις 12.30 μ.μ και την Παρασκευή επίσης από τις 9.30 π.μ μέχρι τις 12.30 μ.μ.

Παράλληλα συγκεντρώνονται οι καινούργιες αιτήσεις για τα δικαιολογητικά που αφορούν στη διανομή τροφίμων που συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά. Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι δικαιούχοι είναι πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, φωτοτυπία εκκαθαριστικού σημειώματος του 2011 και αστυνομική ταυτότητα.


Διαβάστε περισσότερα...

To υγειονομικό πήγε στους χώρους διανομής συσσιτίων



Οδηγίες υγιεινής στα γεύματα απόρων στη Θεσσαλονίκη.

Κλιμάκια εποπτών δημόσιας υγείας της διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου της Αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης, ξεκίνησαν να επισκέπτονται χώρους και εγκαταστάσεις όπου γίνεται διανομή συσσιτίου, προκειμένου να δώσουν οδηγίες υγιεινής πρακτικής προς τους υπευθύνους και τους εθελοντές που έχουν επωμιστεί την παρασκευή και τη διανομή των γευμάτων στους άπορους.

«Οι συμμετέχοντες και παρέχοντες το τόσο σημαντικό εθελοντικό ανθρωπιστικό έργο πολίτες και Φορείς, παρακαλούνται να συνεργάζονται με τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας μας με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και για οποιοδήποτε σχετικό ερώτημα να μη διστάσουν να απευθύνονται στην Υπηρεσία μας» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ προσέθεσε ότι οι οδηγίες είναι απαραίτητες καθώς οι άνθρωποι που σπεύδουν στα συσσίτια προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό έχουν αυξηθεί και έτσι οι υγειονομικοί έλεγχοι πρέπει να είναι πιο εντατικοί, όπως γράφει το spnews.gr.

Οι οδηγίες ορθής υγιεινής πρακτικής αφορούν τόσο την αποθήκευση και διαχείριση των πρώτων υλών και των βασικών ειδών τροφίμων που συγκεντρώνονται για τους πολίτες, όσο και τις διαδικασίες παρασκευής και προσφοράς έτοιμων φαγητών και συσσιτίων.



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν σπιρομέτρηση για καπνιστές στο δήμο Θεσσαλονίκης



Θα γίνει την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου.

Με στόχο την έγκαιρη διάγνωση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, η αντιδημαρχία κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας του πολίτη του δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με κλιμάκιο πνευμονολόγων, διενεργεί δωρεάν σπιρομετρήσεις για καπνιστές και πρώην καπνιστές άνω των 40 ετών.

Οι σπιρομετρήσεις θα γίνουν την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012 στο χώρο της Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης (Μοναστηρίου 53-55, 3ος όροφος), από τις 14.00 έως τις 19.00 κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού στο τηλ. 2310.509.053 και 2310.509.020.


Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζεται η διανομή τροφίμων στη Θεσσαλονίκη



Πάνω από 300 τόνοι σε 59 συλλόγους της πόλης.

Συνεχίζεται από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας η διανομή τροφίμων σε συλλόγους και φορείς του νομού Θεσσαλονίκης, οι οποίοι στη συνέχεια θα τα διανείμουν στα μέλη τους.

Μετά τη διανομή 400 τόνων ζυμαρικών την προηγούμενη εβδομάδα, από την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, θα αρχίσει η διανομή 300 τόνων ρυζιού και 67 τόνων φέτας σε 59 συλλόγους και φορείς μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται φιλανθρωπικά ιδρύματα, σύλλογοι πολυτέκνων και μονογενεϊκών οικογενειών, οι τέσσερις Μητροπόλεις του νομού, σύλλογοι παλιννοστούντων, το Χαμόγελο του Παιδιού κα.

Από τη διανομή των τροφίμων αυτών υπολογίζεται ότι θα επωφεληθούν 27.000 άνθρωποι σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης. Η δράση χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, σε συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


Διαβάστε περισσότερα...

Είστε αφηρημένοι ή πάσχετε απο Αλτσχάιμερ;



Αμερικανοί επιστήμονες επινόησαν τεστ διάγνωσης με 21 ερωτήσεις.

Ενα γρήγορο τεστ 21 ερωτήσεων μπορεί να αποκαλύψει εάν ένας άνθρωπος διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσει τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Το τεστ αποτελείται από 21 ερωτήσεις και μπορεί να βοηθήσει όσους ανησυχούν για αγαπημένα τους πρόσωπα να ξεχωρίσουν τη φυσιολογική αφηρημάδα από τις πιο σοβαρές διαταραχές της μνήμης, οι οποίες ενδεχομένως συνιστούν πρώιμες ενδείξεις άνοιας. Οι ερωτήσεις έχουν σχεδιαστεί ώστε να τις απαντούν οι οικείοι τού δυνητικά πάσχοντος ατόμου.

Το «Ερωτηματολόγιο της Αλτσχάιμερ» (Alzheimer's Questionnaire), όπως το ονόμασαν οι αμερικανοί επιστήμονες που το επινόησαν, έχει ποσοστό ακριβείας σχεδόν 90% και ουσιαστικά αξιολογεί την ήπια νοητική διαταραχή - μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από προβλήματα με τη μνήμη τα οποία είναι αρκετά σοβαρά ώστε να τα παρατηρήσει ο πάσχων ή οι οικείοι του, αλλά δεν είναι αρκετά σοβαρά ώστε να επεμβαίνουν στην καθημερινότητά του.

Μελέτες έχουν δείξει πως η ήπια νοητική διαταραχή πρωτοεκδηλώνεται στους 40άρηδες και 50άρηδες και φτάνει να προσβάλλει τον ένα στους πέντε 60άρηδες.

Επιπλέον, ο ένας στους δύο πάσχοντες από αυτήν αναπτύσσει τελικά άνοια (το 15% μέσα σε έναν χρόνο), ενώ από τους υπόλοιπους οι μισοί περνούν φυσιολογικά τη ζωή τους και οι άλλοι μισοί βλέπουν τη μνήμη τους να βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Είναι 13 ετών και... καπνίζει



Πως να αντιμετωπίσετε το γεγονός ότι το παιδί σας ξεκίνησε το τσιγάρο.

Στην Ελλάδα το κάπνισμα μεταξύ των εφήβων είναι συχνότερο από ποτέ, αν και υπάρχει πλέον η επαρκής γνώση ότι οδηγεί σε καρκίνο, καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες και αγγειακά επεισόδια. Δυστυχώς σήμερα εμφανίζεται η τάση να παραμένει σταθερή η αναλογία των εφήβων αγοριών νέων καπνιστών και να αυξάνει η αναλογία των κοριτσιών που πρωτοκαπνίζουν.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Οι μαθητές αρχίζουν να καπνίζουν συνήθως για έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω λόγους:


-Για να μιμηθούν τους γονείς τους ή τους δασκάλους τους.

-Για να αποδείξουν ότι μεγάλωσαν.

-Για να κάνουν ό,τι και οι φίλοι τους και να μην αισθάνονται απομονωμένοι στις παρέες τους.

-Γιατί πέφτουν θύματα καλοστημένων διαφημίσεων.

-Γιατί δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωσή τους για τις συνέπειες του καπνίσματος.

Επομένως, οι παράγοντες που οδηγούν τα παιδιά στο κάπνισμα είναι πολλοί και δρουν σε πολλαπλά επίπεδα: περιέργεια, αίσθηση ανεξαρτησίας, προσπάθεια αυτοεπιβεβαίωσης, εξασφάλιση εκτίμησης από την παρέα, κοινωνικοποίηση. Τα περισσότερα παιδιά καπνίζουν διότι αυτό τα βοηθά να ξεπερνούν το stress της εφηβικής ηλικίας. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να παρουσιάσει ο γονιός εναλλακτικούς μηχανισμούς απόρριψης του τσιγάρου στο παιδί του.

Πρέπει να του εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους του απαγορεύει το κάπνισμα και να το προειδοποιήσει για τις συνέπειες που θα έχει εκ μέρους του εάν συνεχίσει αυτή του τη συνήθεια. Μια έρευνα έχει δείξει ότι τα παιδιά δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τον καρκίνο, τις καρδιακές προσβολές και τα υπόλοιπα. Άρα πρέπει ο γονιός να ρίξει το βάρος στα πιο άμεσα αποτελέσματα του καπνίσματος: δύσοσμη αναπνοή, κίτρινα δόντια, μυρωδιά τσιγάρου στα μαλλιά και τα ρούχα, εύκολη κόπωση και βήχας.

Παρ’ όλα αυτά , πολλοί γονείς εξακολουθούν να μη δείχνουν την απαραίτητη προσοχή και σοβαρότητα στην αντικαπνιστική τους προσπάθεια. Εάν οι γονείς κάνουν πολύ σαφείς στα παιδιά τους τις προσδοκίες τους, αυτά στο τέλος θα συμμορφωθούν με τις οδηγίες τους, παρ’ ότι στην αρχή μπορεί να εκφρασθούν με θυμό ή αγανάκτηση για τις γονεϊκές συμβουλές.

Οι γονείς πρέπει να είναι βέβαιοι ότι εάν καπνίζουν οι ίδιοι, τα παιδιά τους δεν θα δώσουν καμία προσοχή στις προειδοποιήσεις τους για το δικό τους κάπνισμα. Έχει επίσης βρεθεί ότι εάν οι γονείς καπνίζουν, τα παιδιά τους θα ξεκινήσουν το κάπνισμα κλέβοντας από τα δικά τους τσιγάρα.

Το πρώτο μέρος από το οποίο οι γονείς θα ξεκινήσουν τις προσπάθειές τους είναι το σπίτι. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μοντέλο συμπεριφοράς τα μεγαλύτερα αδέλφια, οι φίλοι ή άνθρωποι τους οποίους τα παιδιά θαυμάζουν. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν καπνίζουν.

Επίσης είναι σημαντικό τα παιδιά να μετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες, αθλητικές ή άλλες. Διότι εάν έχουν κάτι να κάνουν έχουν λιγότερο χρόνο για να καπνίσουν. Ακόμη, οι περισσότερες από αυτές τις δραστηριότητες προωθούν ή συμβαδίζουν με έναν αντικαπνιστικό τρόπο ζωής.

Τέλος το σχολείο μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καπνίσματος. Δυστυχώς όμως, στην Ελλάδα το λυπηρό φαινόμενο η πλειονότητα των καθηγητών να καπνίζει στο σχολείο ακόμη και μπροστά στους μαθητές τους μόνο παράδειγμα προς μίμηση δεν μπορεί να αποτελέσει. Διότι το κάπνισμα στην εφηβική ηλικία ξεκινά και ως μία μιμητική ενέργεια με την οποία ο έφηβος προσπαθεί να επιβεβαιωθεί στον εαυτό του και τον κοινωνικό του περίγυρο.

Το κάπνισμα των καθηγητών του, μαζί με το κάπνισμα των γονέων του, αποτελεί αναμφίβολα μια από τις ισχυρότερες δυνάμεις ώθησης προς την παγίωση του δικού του καπνίσματος.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι το κάπνισμα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο παιδείας που διακρίνει μία κοινωνία ως σύνολο, αλλά και αποτελεί ένδειξη σεβασμού προς τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους γύρω μας. Μόνο έτσι θεωρώντας το κάπνισμα μπορούμε να αντισταθούμε στον ορυμαγδό της διαφήμισης και της έντεχνης προώθησης του τσιγάρου και να προστατέψουμε και τα παιδιά μας. Άλλωστε αυτό το τελευταίο είναι κάτι που τους το οφείλουμε.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Μα...γυρεύοντας» στο Ολυμπιακό Μουσείο



Τα παιδιά μαθαίνουν την αξία της μεσογειακής διατροφής.

Το να μπαίνεις σε ένα μουσείο που «μοσχοβολάει» ευωδιές και αρώματα από ψημένο ζυμάρι, φέτα και πιπεριά δεν είναι κάτι συνηθισμένο.

Όχι όμως, όταν πρόκειται για το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όπου τα παιδιά «πάνε Μα…γυρεύοντας!».

Μαθητές σχολείων επισκέπτονται το Ολυμπιακό Μουσείο και με τρόπο βιωματικό, μαθαίνουν την αξία της μεσογειακής διατροφής και τη σημασία της διατροφικής πυραμίδας.

Τα μικρότερα παιδιά φτιάχνουν μαγειρικούς σκούφους, φορούν ποδιές και μπαίνουν… δυναμικά στην κουζίνα.
Ο σεφ Ευστάθιος Πασσαλίδης τους μαθαίνει πώς ένα όχι τόσο υγιεινό έδεσμα μπορεί να μετατραπεί σε ένα θρεπτικό γεύμα και μάλιστα από τα χεράκια τους!

Τα παιδιά πλάθουν ζυμαράκια και φτιάχνουν πίτσες με τυρί φέτα, πιπεριά, ελιές… Ο ενθουσιασμός και τα χαμόγελα είναι διάχυτα στο χώρο.

Εκτός από τη μαγειρική, μια διατροφολόγος τους μιλά για τις τροφές και εξηγεί την αξία τους μέσα από παραμύθια κα παιχνίδια.

«Τα παιδιά διασκεδάζουν και χαίρονται τη διαδικασία. Ειδικά τα προγράμματα του Σαββάτου τα βλέπουν ως παιχνίδι και συγχρόνως μαθαίνουν να ψωνίζουν τρόφιμα, να επιλέγουν και να δημιουργούν συνταγές» εξηγεί ο σεφ.

Στο Ολυμπιακό Μουσείο υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθήσει ένα παιδί (συνήθως από 5 ετών και άνω) εργαστήρια μαγειρικής που πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο και διαρκούν έξι μήνες. Τα προγράμματα αυτά βάζουν τα παιδιά μέσα στην κουζίνα και τους μαθαίνουν να αντικαθιστούν βλαβερές συνήθειες με έξυπνες και λαχταριστές συνταγές.

Στο μουσείο πραγματοποιούνται διάφορα ακόμη εργαστήρια, όπως αυτά της γλυπτικής, του θεάτρου, της ζωγραφικής, της μικρογλυπτικής και κατασκευών.

Το μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα περιλαμβάνει εκθέσεις και δράσεις για μαθητές τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαιδευτικής βαθμίδας, με στόχο τη διαφύλαξη της αθλητικής μας κληρονομιάς και την ανάδειξη της πολιτιστικής πλευράς του αθλητισμού.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα παιδιά που τρώνε με τα χέρια δεν γίνονται παχύσαρκα



Ευαισθητοποιούνται γρηγορότερα σε θέματα υγιεινής διατροφής.

Τα βρέφη και τα νήπια που τρώνε μόνα τους το φαγητό τους με τα χέρια, έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση να τρέφονται υγιεινά όταν μεγαλώσουν και να διατηρούν το σωστό βάρος, δείχνει μελέτη που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση British Medical Journal.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 155 παιδιά ηλικίας 20 μηνών ως έξι ετών, με βάση ένα ερωτηματολόγιο που συμπλήρωσαν οι γονείς τους.

Ενενήντα δύο από τα παιδιά έτρωγαν με τη μέθοδο που ονομάζεται «baby led weaning», που σημαίνει ότι τα παιδιά τρώνε μόνα τους μικρά κομμάτια στερεάς τροφής σε μαλακή μορφή. Τα υπόλοιπα 63 έτρωγαν με την παραδοσιακή μέθοδο: αλεσμένη τροφή που τους την έδιναν με το κουτάλι.

Οι ερευνητές από τη Σχολή της Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Νότινγχαμ έδειξαν ότι οι υδρογονάνθρακες, ήταν το φαγητό που προτίμησαν τα παιδιά τα οποία ανακάλυπταν τις τροφές με τα δάχτυλά τους, ενώ εκείνα που τα τάιζαν με το κουταλάκι προτίμησαν τα προϊόντα με ζάχαρη. Αυτό συνέβαινε αν και τα βρέφη και νήπια της δεύτερης ομάδας έτρωγαν υδρογονάνθρακες, πρωτεΐνες, φρούτα και λαχανικά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα παιδιά που χρησιμοποιούν τα χέρια τους για να φάνε, ευαισθητοποιούνται γρηγορότερα σχετικά με τις τροφές και μαθαίνουν την υφή κάθε τροφής, αντίθετα με τα παιδιά που τρώνε αλεσμένα φαγητά.

Στην ομάδα των παιδιών που τα ταΐζουν οι γονείς, αρκετά ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα, αντίθετα με τα παιδιά της άλλης ομάδας. Αυτή η διαφορά δεν σχετίζεται με το βάρος που είχαν τα παιδιά όταν γεννήθηκαν, ούτε με το βάρος των γονιών ή διάφορους κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες.


Διαβάστε περισσότερα...

Επτά πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο σπίτι



Χρήσιμες συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τη ρύπανση σε εσωτερικό χώρο.

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία που επικαλείται η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, ο ατμοσφαιρικός αέρας στους εσωτερικούς χώρους μπορεί να είναι πιο μολυσμένος από ότι στους εξωτερικούς ακόμα και στις μεγάλες ή βιομηχανικές πόλεις.

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι περνούν το 90% του χρόνου τους σε εσωτερικούς χώρους.

Τα παραπάνω σημαίνουν η «εσωτερική» ρύπανση αποτελεί σημαντικότερο κίνδυνο για την υγεία απ’ ότι η «εξωτερική».

Οι συνέπειες της ρύπανσης στον εσωτερικό χώρο ενδέχεται να προκληθούν ανεξαρτήτως της συχνότητας της έκθεσης σε αυτήν και εκτείνονται από ερεθισμό στα μάτια, τη μύτη και το λαιμό έως πονοκεφάλους, ζαλάδες και κόπωση.

Συνήθως τα συμπτώματα έχουν βραχεία διάρκεια και είναι εύκολα ιάσιμα, καθώς η απομάκρυνση από την πηγή της ρύπανσης συχνά είναι αρκετή.

Ωστόσο, ορισμένες φορές οι συνέπειες από την έκθεση στην εσωτερική ρύπανση μπορούν να γίνουν ορατές μετά από πολλά χρόνια και εκτείνονται από ασθένειες του αναπνευστικού έως καρδιοπάθειες και καρκίνους.

Ακολουθούν ορισμένες -όχι τόσο γνωστές- πηγές ρύπανσης των εσωτερικών χώρων:

1. Καινούργια μοκέτα: τα υλικά κατασκευής μιας μοκέτας μπορεί να εκλύουν μια ποικιλία πτητικών οργανικών χημικών ουσιών (Volatile Organic Compounds – VOCs).

Συμβουλή: Αγοράστε ένα προϊόν με χαμηλά επίπεδα VOC και συγκολλητικές ουσίες χωρίς φορμαλδεΰδη. Αερίστε το προϊόν πριν το τοποθετήσετε και αφότου το κάνετε αφήστε τα παράθυρα ανοιχτά για δύο-τρεις μέρες.

2. Σπασμένες λάμπες φθορισμού: από τις σπασμένες λάμπες φθορισμού εκλύεται υδράργυρος. Οι μοκέτες και τα χαλιά δεν μπορούν να καθαριστούν εντελώς από τον υδράργυρο, ενώ δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρική σκούπα. Μην χρησιμοποιείται λάμπες με υδράργυρο σε σπίτια όπου κυκλοφορούν παιδιά ή έγκυες.

Συμβουλή: Αν κάτι τέτοιο συμβεί ανοίξτε το παράθυρο, κλείστε τον κλιματισμό και εγκαταλείψτε το δωμάτιο για 15 λεπτά. Χρησιμοποιήστε γάντια για να μαζέψετε τα κομμάτια, τυλίξτε τα σε μια πετσέτα και επικοινωνήστε με τις υγειονομικές υπηρεσίες.

3. Νέα ηλεκτρονικά και άλλα πλαστικά προϊόντα: τα προϊόντα που περιέχουν πολυβινυλοχλωρίδιο μπορεί να εκλύουν φθαλικές ενώσεις, ουσίες που συνδέονται με ορμονικές ανωμαλίες και αναπαραγωγικά προβλήματα. Τα πλαστικά ενδέχεται επίσης να εκλύουν επιβραδυντικά φλόγας όπως πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες (PBDE) οι οποίοι συνδέονται με νευροσυμπεριφορικές μεταβολές στα ζώα.

Συμβουλή: Αερίστε το χώρο έως ότου η μυρωδιές εξασθενίσουν και καθαρίζετε συχνά με την ηλεκτρική σκούπα πίσω από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εκτυπωτές και τηλεοράσεις.

4. Κόλλες και συγκολλητικά υλικά: εκλύουν πτητικές οργανικές χημικές ουσίες (VOCs), όπως ασετόνη και βουτανόνη, ουσίες που ερεθίζουν τα μάτια και επηρεάζουν το νευρικό σύστημα. Το τσιμέντο καουτσούκ περιέχει επίσης τη νευροτοξίνη εξάνιο, ενώ οι συγκολλητικές ουσίες μπορεί να εκλύουν τοξική φορμαλδεΰδη.

Συμβουλή: αγοράστε κόλλα χωρίς φορμαλδεΰδη, φροντίστε τον καλό εξαερισμό του χώρου και μην έρχεστε σε άμεση επαφή με τα υλικά.

5. Εξοπλισμός θέρμανσης (σόμπες, θερμάστρες, τζάκια, καμινάδες): οι συσκευές θέρμανσης, κυρίως οι σόμπες φυσικού αερίου μπορεί να εκλύουν μονοξείδιο του άνθρακα, ουσία που προκαλεί πονοκεφάλους, ζαλάδες, κόπωση, ακόμα και θάνατο αν δεν υπάρχει καλός εξαερισμός. Εκλύουν επίσης διοξείδιο του αζώτου και μικροσωματίδια που προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα και “καψίματα” στα μάτια, τη μύτη και το λαιμό.

Συμβουλή: συμβουλευτείτε έναν ειδικό και ελέγξτε κάθε χρόνο ότι το μπόιλερ ή η σόμπα σας λειτουργούν κανονικά, καθαρίστε και συντηρήστε τις καμινάδες σας. Εγκαταστείστε αισθητήρες μονοξειδίου του άνθρακα.

6. Μπογιές και διαβρωτικά χρωμάτων: οι πλαστικές μπογιές είναι καλύτερες από τις λαδομπογιές διότι εκλύουν λιγότερα χημικά. Ωστόσο, όλες οι μπογιές εκλύουν VOCs κατά το στέγνωμα προκαλώντας πονοκεφάλους, ναυτίες και ζαλάδες. Τα διαβρωτικά χρωμάτων, τα αντοκολλητικά και οι μπογιές σε σπρέυ περιέχουν επίσης διχλωρομεθάνιο, ουσία που συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου στα ζώα.

Συμβουλή: χρησιμοποιήστε μπογιές με χαμηλής περιεκτικότητας σε VOC. Κατά τη χρήση τους αερίστε το χώρο με ανεμιστήρες και βάλτε προστατευτική μάσκα. Οι έγκυες πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με διαβρωτικά χρωμάτων που περιέχουν διχλωρομεθάνιο.

7. Έπιπλα με ταπετσαρία και πεπιεσμένο ξύλο: τα καινούργια έπιπλα του είδους εκλύουν φορμαλδεΰδη, ουσία που κατηγορείται για καρκινογενέσεις και που προκαλεί ερεθισμούς στα μάτια, τη μύτη και το λαιμό, ενώ βήχα, δερματίτιδες και αλλεργικές αντιδράσεις.

Συμβουλή: φροντίστε τον καλό εξαερισμό του χώρους σας, ιδίως όταν τοποθετείτε νέες πηγές φορμαλδεΰδης, χρησιμοποιείστε εξωτερικά κόντρα πλακέ και προϊόντα πεπιεσμένου ξύλου και αγοράστε προϊόντα με χαμηλή ή και μηδενική περιεκτικότητα σε φορμαλδεΰδη.


Πηγή: http://www.econews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι να κάνετε όταν το παιδί κλαίει τη νύχτα



Πώς να μην το κακομαθαίνετε.

Οι γονείς τείνουν να τρέχουν στο παιδί τους με το παραμικρό κλάμα τη νύχτα, λένε οι ειδικοί.

Έτσι, σύμφωνα με έμπειρους παιδίατρους, πρέπει να περιμένετε μερικά λεπτά προτού ανταποκριθείτε. Σε περίπτωση που το παιδί σας συνεχίζει να κλαίει, πρέπει να πάτε για να δείτε τι μπορεί να συμβαίνει. Αλλά να θυμάστε… Δεν χρειάζεται να τρέχετε πάντοτε από την αρχή.

Καθησυχάστε το παιδί ότι είστε εκεί χωρίς να του δείχνετε σημάδια ότι απομακρύνεστε από κοντά του.Κάθε φορά που μπαίνετε στο δωμάτιο, φροντίστε να μένετε λίγο μακριά από το κρεβάτι.


Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί πρέπει να τρώτε σνακ στο γραφείο



Συμβουλές για να βελτιώσετε τον μεταβολισμό σας.

Αν δεν τρώτε τίποτα όλη μέρα και τρώτε μία φορά μόνο το βράδυ, πρέπει να αλλάξετε συνήθειες. Είναι χαρακτηριστικό, όπως έχουν δείξει πολλές έρευνες, ότι τα συχνά και μικρά γεύματα - κάθε περίπου 3 ώρες- όχι μόνο βοηθούν το μεταβολισμό αλλά συνεισφέρουν στην απώλεια περισσότερου σωματικού λίπους. Και δίνουν ενέργεια που βελτιώνει την απόδοση στη δουλειά.

Έτσι, εκτός από ένα καλό πρωινό, που δεν πρέπει ποτέ να παραλείπετε, δεν πρέπει να ξεχνάτε ούτε το μεσημεριανό και φυσικά ούτε και το βραδινό. Βέβαια, ανάμεσα στα βασικά σας γεύματα πρέπει να τρώτε μικρογεύματα.

Με αυτό τον τρόπο, ισορροπεί η γλυκογόνη - ινσουλίνη, και ελέγχετε την πείνα σας με αποτέλεσμα να βοηθάτε τον μεταβολισμό και το μυαλό σας ώστε να λειτουργούν καλύτερα.
Πρέπει όμως να δείξετε προσοχή γιατί δεν μπορείτε να μασουλάτε συνέχεια. Άλλωστε, άλλο ενδιάμεσο γεύμα και άλλο τσιμπολόγημα.

Τι πρέπει να τρώτε


Αποφύγετε τα παχυντικά σνακ όπως πατατάκια, σοκολάτες και μπισκότα. Και προτιμήστε φρούτα, μια μπάρα δημητριακών, ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, ένα τοστ με ψωμί ολικής αλέσεως, μια μικρή σαλάτα κ.ά.


Διαβάστε περισσότερα...

Διαβήτης και υπογονιμότητα



Οι διαβητικοί άντρες ενδέχεται να δυσκολεύονται στην πατρότητα.

Συνήθως οι άνδρες με διαβήτη είναι ενημερωμένοι για επιπλοκές όπως η καρδιακή ισχαιμία, η νεφρική ανεπάρκεια, η κακή κυκλοφορία γενικά, η κακή όραση, οι νευρολογικές διαταραχές, αλλά δεν έχουν ενημέρωση για την πιθανότητα να δυσκολευτούν στην πατρότητα.

Οι διαβητικοί άνδρες εκτός από τη σεξουαλική κόπωση, ιδιαίτερα αν έχουν αρρύθμιστο διαβήτη, μπορούν να παρουσιάσουν και ένα δυσάρεστο σύνδρομο που καταργεί την φανερή εκσπερμάτιση (δεν βλέπουν σπέρμα στον οργασμό).

Η κατάσταση αυτή ονομάζεται παλίνδρομη εκσπερμάτιση δηλαδή το σπέρμα πάει προς τα πίσω στη ουροδόχο κύστη και αναμιγνύεται με τα ουρά.

Είναι σημαντικό οι άνδρες να γνωρίζουν, πως το σπέρμα αυτό μπορεί να γίνει γόνιμο με κατάλληλη επεξεργασία και να επιτευχθεί εξωσωματική γονιμοποίηση στις ειδικές μονάδες υποβοηθούμενης γονιμότητας, που στη χώρα μας είναι αρκετές και αξιόπιστες.

Άρα δεν χρειάζεται πανικός στον άνδρα που θα δει να χάνεται το σπέρμα του αλλά να κοιτάξει με τους γιατρούς του τις πιθανότητες λύσης που σήμερα είναι πολλές και σίγουρες.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να γλιτώσεις 50.000 θερμίδες



«Μαγικά» σε έξι απλά βήματα.

Το κλειδί για να χάσεις βάρος είναι η μείωση των θερμίδων. Αν είσαι όπως οι περισσότεροι άντρες, δεν θα σε χάλαγε να απαλλασσόσουν από 3-4 περιττά κιλάκια. Είπαμε, το μεγάλο μυστικό είναι να μειώσεις τις περιττές θερμίδες που λαμβάνεις καθημερινά και να 6 εύκολοι τρόποι να γλιτώσεις μαζικά θερμίδες χωρίς να ψωμολυσσάξεις...

Θες και το καλύτερο; Ένας από τους τρόπους αυτούς μπορεί να σου κόψει μέχρι και 50.000 θερμίδες τον χρόνο, το ανάλογο δηλαδή 6,5 κιλών! Και το ακόμα καλύτερο είναι ότι δεν θα χρειαστεί να ξεχάσεις τα αγαπημένα σου φαγητά (τα περισσότερα τουλάχιστον).

1. Χρησιμοποίησε μικρότερα πιάτα.
Μην τρως ποτέ κατευθείαν από το δοχείο του φαγητού, είτε πρόκειται για τάπερ ή κατσαρόλα, είτε για κυπελλάκι παγωτού ή σακουλάκι τσιπς. Θα καταλήξεις να το φας όλο! Αντιθέτως, βάλε το παγωτάκι σου σε ένα μπολάκι και σιγουρέψου ότι είναι μικρό το μπολάκι. Γιατί; Γιατί οι άνθρωποι έχουμε τη συνήθεια να καταβροχθίζουμε οτιδήποτε υπάρχει μπροστά μας. Οι μικρότερες μερίδες εγγυώνται ότι δεν θα τρως του σκασμού. Πόσες φορές άλλωστε να πας να ξαναγεμίσεις το μπολάκι; Το 'πιασες...

2. Στην πραγματικότητα, χρησιμοποίησε μικρότερα μπλε πιάτα.
Το μπλε χρώμα λειτουργεί ως φυσικός «καταπιεστής» της όρεξης. Έχει την ιδιότητα να καλμάρει τον οργανισμό και να σε κάνει να νιώθεις λιγότερο πεινασμένος. Σκέψου το: δεν είναι και πολλά τα φαγητά με μπλε χρώμα! Προμηθεύσου λοιπόν μπλε σερβίτσια και δες διαφορά.

3. Δώσ' του να καταλάβει στα μπαχαρικά.
Κάνε μια χάρη στον εαυτό σου: πρόσθεσε στις καθημερινές διατροφικές σου συνήθειες καρυκεύματα όπως πιπέρι cayenne, πιπεριές jalapeño, καυτερή μουστάρδα και πιπερόριζα (ναι, ακόμα και στα αυγά σου!). Όχι μόνο χαρίζουν απλόχερα νοστιμιά, αλλά τα συγκεκριμένα μπαχαρικά θα αυξήσουν τον μεταβολισμό σου μέχρι και 20% (τεράστιο ποσοστό, μην αμφιβάλλεις) για τις επόμενες 3 ώρες! Τι άλλο θα κάνουν; Θα μειώσουν την αδηφάγα όρεξή σου. Μπαχαρικά λοιπόν φιλέ μου, μπαχαρικά...

4. Αντικατάστησε τα αναψυκτικά με νερό.
Αν πίνεις το ένα αναψυκτικό πίσω από το άλλο, ώρα να τα κόψεις. Ανακάλυψε τη δύναμη του νερού και δεν θα χάσεις! Το να αντικαταστήσεις τα αναψυκτικά με νερό στην καθημερινότητά σου θα σου εξοικονομήσει μέχρι και 50.000 θερμίδες τον χρόνο. Μιλάμε για 6,5 κιλά, δεν είναι αστείο. Φαντάσου ότι τώρα πίνεις 1-2 αναψυκτικά τη μέρα. Κόψ' τα, πιες αντιθέτως νεράκι και σύντομα θα ψωνίζεις μικρότερα μεγέθη ρούχων.

5. Ακόμα καλύτερα, πιες κρύο νερό.
Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι το κρύο νερό αυξάνει τον μεταβολισμό μέχρι και 24% για 90 λεπτά. Βάλε λοιπόν πάγο στο νεράκι σου. Κι ακόμα καλύτερα, πρόσθεσε και κάνα-δυο φετούλες λεμόνι, μιας και το λεμόνι περιέχει πολύτιμες ίνες που θα σε κάνουν να νιώσεις «πλήρης» χωρίς να είσαι.

6. Κοιμήσου περισσότερο.
Είναι αναγκαίο να κοιμάσαι 6-8 ώρες το βράδυ για διάφορους λόγους. Στο θέμα που μας ενδιαφέρει, αν δεν κοιμάσαι επαρκώς, θα μειωθούν σημαντικά τα επίπεδα λεπτίνης στον οργανισμό σου, της ορμόνης δηλαδή που πληροφορεί τον εγκέφαλό σου ότι χόρτασες. Πέρα από αυτό, η έλλειψη ύπνου οδηγεί τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά στην αναζήτηση παχυντικών τροφών. Με άλλα λόγια, μην κοιμάσαι επαρκώς και θα ονειρεύεσαι ακόμα και στον ξύπνιο σου ζυμαρικά και γλυκά! Ο ύπνος είναι ένας απροσδόκητος σύμμαχος στη μάχη σου με τα περιττά κιλά...


Διαβάστε περισσότερα...