Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Δεν τα κατάφερε ο Καπλάνης



Στη 16η θέση του τελικού της ρίψης κορίνας στην κατηγορία F31/32/51 κατετάγη ο Νίκος Καπλάνης με βολή 18.82 μέτρων. Ο 29χρονος Έλληνας αθλητής συγκέντρωσε 634 βαθμούς με αποτέλεσμα να πλασαριστεί στην προτελευταία θέση της κατάταξης.

Η πρώτη προσπάθεια του Καπλάνη ήταν 18.39, ενώ στη δεύτερη βελτίωσε αρκετά την επίδοση του με ρίψη 18.82, ενώ η τρίτη προσπάθεια ήταν άκυρη.

Το χρυσό μετάλλιο πανηγύρισε ο Ντιμιτρίεβιτς, στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Τσέχος Μπέλες, ενώ την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε ο Μπαχλάζ.


Διαβάστε περισσότερα...

Δεν τα καταφέραμε στην κολύμβηση!



Πρόκριση για Ταϊγανίδη, αποκλεισμός για Καραούζα.
Την πρόκρισή στον τελικό των 50μ ελεύθερο της κατηγορίας S13 στην κολύμβη, που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ του Σαββάτου, πήρε ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Ο -«αργυρός» στο Πεκίνο στο συγκεκριμένο αγώνισμα- αθλητής είχε τον έβδομο καλύτερο χρόνο (24.74) και εξασφάλισε το εισιτήριο για τον τελικό του αγωνίσματος.

Δεν τα κατάφερε από την άλλη ο Κωνσταντίνος Καραούζας ο οποίος τερμάτισε έκτος στην δεύτερη προκριματική σειρά των 200μ. ελεύθερο (κατηγορία S5), μένοντας εκτός τελικού καθώς κατέλαβε στο σύνολο την 11η θέση.


Πηγή: http://www.sport-fm.gr


---------------------------




Σε… κακό φεγγάρι ο Ταϊγανίδης.
Στην έβδομη θέση του μεγάλου τελικού στα 50μ. ελεύθερο της κατηγορίας S13 κατετάγη ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης στους παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου με χρόνο 24.69. Ο «αργυρός» στο Πεκίνο έμεινε μακριά από τον καλό του εαυτό και δεν κατάφερε να φτάσει σε κάποια διάκριση.

Στο πρώτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Τσαρλς Μπάουερ από τη Νότια Αφρική με 23.99, ενώ δεύτερος αναδείχθηκε ο Λευκορώσος Ιχάρ Μπόκι με χρόνο 24.07 Τρίτος με το χάλκινο μετάλλιο κατέληξε ο Ουκρανός Ολεξίι Φεντούνα με 24.09.



Διαβάστε περισσότερα...

Αγώνας δρόμου για τα φάρμακα



Αντιμέτωποι με σοβαρή επιδείνωση στην ήδη βεβαρυμένη υγεία τους θα βρεθούν από την Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου εκατομμύρια ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, που καλούνται πια να πληρώσουν από την - άδεια - τσέπη του φάρμακα, απαραίτητα σε πολλές περιπτώσεις για την επιβίωσή τους.

Δείτε το ρεπορτάζ από το δελτίο του Mega:
Διαβάστε περισσότερα...

Μένουν εκτός παιδικών σταθμών


Κορυφώνεται η αγωνία χιλιάδων οικογενειών που δεν έχουν λάβει ακόμα θετική απάντηση από τους δήμους για μία θέση στους παιδικούς σταθμούς. Τα χρήματα δεν επαρκούν και παρά τη λύση που βρέθηκε για 18.000 παιδια, θα μείνουν τελικά 23.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών.

Την ίδια στιγμή οι τιμές στους ιδιωτικούς σταθμούς είναι απαγορευτικές καθώς κυμαίνονται από 300 έως 600 ευρώ το μήνα.

Δείτε το βίντεο από το ΜΕGA




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βιονικό μάτι χαρίζει όραση


Αυστραλοί ερευνητές δημιούργησαν ένα πρωτότυπο βιονικό μάτι που έδωσε την δυνατότητα σε ασθενή με τύφλωση να μπορέσει να δει το εξωτερικό περίγραμμα αντικειμένων...

Η Ντάιαν Άσγουορθ που υπέφερε από σοβαρή απώλεια όρασης, λόγω μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας (Retinitis Pigmentosa), υποβλήθηκε τον περασμένο Μάιο σε εμφύτευση «βιονικού ματιού» στο Βασιλικό Βικτοριανό Νοσοκομείο Όρασης και Ακοής της Μελβούρνης.

Το «βιονικό μάτι» απαρτίζεται από 24 ηλεκτρόδια και ένα μικρό κεντρικό καλώδιο που εκτείνεται από το πίσω μέρος του οφθαλμού σε έναν υποδοχέα που είναι προσκολλημένος στο πίσω μέρος του αυτιού. Μετά την ενεργοποίηση της συσκευής τον περασμένο Ιούλιο, η ασθενής κατάφερε να δει μια έκλαμψη φωτός.

«Ήταν πραγματικά αστείο, όταν ενεργοποίησαν τη συσκευή», θυμάται η Ντάιαν Άσγουορθ. «Δεν ήξερα τι να περιμένω και δεν ξέρω, αν οι επιστήμονες γνώριζαν τι επρόκειτο να δω και τι τελικά κατάφερα να δω, δηλαδή μια έκλαμψη φωτός. Και όταν κατάφερα να διακρίνω την πρώτη μεγάλη ολοκληρωμένη εικόνα, ήταν πραγματικά συναρπαστική εμπειρία».

Η ασθενής θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση για τους επόμενους 18 μήνες, ώστε η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Βιονικής της Αυστραλίας να μπορέσει να αξιοποιήσει τα δεδομένα που θα προκύψουν για την ανάπτυξη νέας γενιάς συσκευών όρασης που θα προσφέρουν πιο σφαιρική οπτική στους ασθενείς.



Διαβάστε περισσότερα...

Νανοσωματίδια αντιμετωπίζουν τις τοξίνες του αίματος μετά από ατύχημα



Μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα επιπλοκών σε ασθενείς με εγκεφαλικά τραύματα.

Ομάδα επιστημόνων κατάφερε επιτυχώς να μετριάσει τις επιπτώσεις στην αγγειακή λειτουργία του εγκεφάλου μετά από έναν τραυματισμό χρησιμοποιώντας νανοσωματίδια. Πρόκειται για την ουσία PEG-HCC, η οποία αποτελείται από πολυαιθυλενογλυκόλη και συστάδες άνθρακος. Σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα, ποσότητες PEG-HCC κατά την αρχική θεραπεία, βοήθησε στην πλήρη αποκατάσταση της ισορροπίας στο αγγειακό σύστημα του εγκεφάλου τους.

«Η ουσία PEG-HCC μπορεί να είναι η πρώτη γραμμή στην άμυνα ενάντια στα αντιδραστικά είδη οξυγόνου (ROS) τα οποία βρίσκονται σε υπερδιέγερση κατά τη διάρκεια ενός τραύματος, είτε μιλάμε για θύματα ατυχημάτων είτε για τραυματισμένους στρατιώτες» λέει ο χημικός του Rice University, James Tour ενώ τονίζει πως «ο αριθμός τους αυξάνεται σημαντικά όταν το υπάρχει τραύμα με μεγάλη απώλεια αίματος».

Κατά τη διάρκεια ενός τραυματισμού, ιδίως αν σε αυτόν τραυματίζεται ο εγκέφαλος, κάποια κύτταρα απελευθερώνουν υπερβολική ποσότητα ROS στο αίμα. Συγκεκριμένα πρόκειται για υπεροξείδια, την ίδια ουσία που χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα για να καταπολεμήσει τους μικροοργανισμούς. Οι υγιής οργανισμοί απελευθερώνουν αμέσως ένα ένζυμο που εξουδετερώνει τα υπεροξείδια, σε περίπτωση ακόμα και ήπιου εγκεφαλικού τραύματος όμως, τα επίπεδα υπεροξειδίων μπορούν να συντρίψουν τις άμυνες του εγκεφάλου.

Τα υπεροξείδια επηρεάζουν κυρίως τον μηχανισμό που διαχειρίζεται το ευαίσθητο σύστημα κυκλοφορίας του εγκεφάλου. Κανονικά τα αγγεία διαστέλλονται όταν η πίεση του αίματος είναι χαμηλή και συστέλλονται όταν αυτή είναι υψηλή προκειμένου να διατηρήσουν μια ισορροπία. Η έλλειψη αυτής της διαρρύθμισης όμως μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική βλάβη του εγκεφάλου, πολύ μεγαλύτερη από αυτή του αρχικού τραύματος.

Στις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν, τα νανοσωματίδια κατέλυσαν αμέσως την δραστηριότητα των υπεροξειδίων και επέτρεψαν στον οργανισμό των ζώων να αποκτήσει άμεσα την ισορροπία του. Τα αποτελέσματα μάλιστα έγιναν αισθητά αμέσως μετά την ένεση με PEG-HCC, καθιστώντας την ουσία ιδιαίτερα αισθητή.

Η έρευνα χρηματοδοτείται από πληθώρα πηγών, ανάμεσά τους η Εθνική Υπηρεσία Επιστημών και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ. Η ομάδα επιστημόνων ελπίζει σύντομα να προχωρήσει σε νέα σειρά πειραμάτων προκειμένου να κριθεί η αποτελεσματικότητα της PEG-HCC και στους ανθρώπους. Τα νανοσωματίδια αυτά μάλιστα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για το αντιστάθμισμα των παρενεργειών της χημειοθεραπείας ή ραδιοθεραπείας, η οποίες απελευθερώνουν μεγάλη ποσότητα ROS στον οργανισμό.



Διαβάστε περισσότερα...

Το πρωινό αδυνατίζει



Mην το παραλείπετε ποτέ.

Το πρόγευμα, αναμφισβήτητα είναι το πιο σημαντικό γεύμα της μέρας για πολλούς λόγους. Μερικοί από αυτούς τους λόγους είναι:

-Γεμίζει το σώμα με ενέργεια. Όταν κοιμόμαστε, το σώμα μας χρειάζεται ενέργεια για τις βασικές του λειτουργίες, όπως τον χτύπο της καρδίας. Το βράδυ μένουμε για πολλές ώρες νηστικοί, έτσι το πρωί πρέπει να αναπληρώσουμε την ενέργεια, με ένα ισορροπημένο και θρεπτικό πρόγευμα.

-Ενισχύει στη συγκέντρωση. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που έπαιρναν καθημερινά πρόγευμα είχαν καλύτερους βαθμούς στα τεστ και καλύτερες αποδόσεις στην τάξη και τη δουλειά, από τα άτομα που δεν έπαιρναν πρόγευμα.

-Επίσης, τα άτομα που έπαιρναν πρόγευμα είχαν καλύτερες επιδόσεις στα σπορ και γενικά ήταν πιο δημιουργικοί.
Ενισχύει την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών. Το ισορροπημένο πρόγευμα δίνει το 1/3 των θρεπτικών ουσιών που πρέπει να λαμβάνουμε καθημερινά. Ένα απλό πρόγευμα, όπως 1 φλιτζάνι δημητριακά μαζί με ένα φλιτζάνι γάλα και ένα φρούτο, προσφέρουν μεγάλη ποσότητα ασβεστίου, σιδήρου, φυτικών ινών, βιταμίνης Β6, ριβοφλαβίνης, φυλλικού οξέως και πολλών άλλων βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

-Ενισχύει τη διατήρηση του βάρους. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που αποφεύγουν τελείως το πρόγευμα, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι από αυτούς που παίρνουν καθημερινά πρόγευμα.

Πρόσφατη γερμανική έρευνα έδειξε, ότι δεν πρέπει απλά να τρώμε κάτι το πρωί για να γεμίζουμε το στομάχι μας, αλλά πρέπει να ελέγχουμε τη ποιότητα και ποσότητα του προγεύματός μας αν θέλουμε να ελέγξουμε το βάρος μας. Η συγκεκριμένη έρευνα, εξέτασε 280 παχύσαρκα και 100 κανονικού βάρους άτομα.

Έβαλε τα άτομα αυτά να καταγράφουν ακριβώς τι καταναλώνουν για 10 μέρες (παχύσαρκα άτομα) και 14 μέρες (άτομα με κανονικό βάρος). Στα παχύσαρκα άτομα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κατανάλωναν στο πρόγευμα από 121 έως 606 θερμίδες. Το ενδιαφέρον αποτέλεσμα αυτής της έρευνας είναι ότι τα άτομα αυτά κατανάλωναν περίπου 550 θερμίδες στο μεσημεριανό και 550 θερμίδες στο βραδινό τους γεύμα, ανεξαρτήτως προγεύματος. Δηλαδή, είτε έτρωγαν πολλές είτε λίγες θερμίδες στο πρόγευμα, τα κυρίως τους γεύματα δεν επηρεάζονταν.

Το μόνο που επηρεαζόταν ήταν το πρωινό ενδιάμεσο (σνακ) που τις μέρες που κατανάλωναν μεγάλο πρόγευμα, ήταν συνήθως πιο χαμηλό σε θερμίδες. Στο τέλος της ημέρας, οι συνολικές τους θερμίδες όταν έτρωγαν μεγαλύτερο πρόγευμα ήταν περίπου 400 περισσότερες, απ’ ό,τι όταν έτρωγαν πρόγευμα φτωχότερο σε θερμίδες. Στα άτομα με κανονικό βάρος, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κατανάλωναν στο πρόγευμα από 134 έως 674 θερμίδες.

Ούτε σε αυτά τα άτομα επηρεάστηκε θερμιδικά η κατανάλωση των κυρίως γευμάτων (μεσημεριανού και βραδινού), που κυμαινόταν γύρω στις 500 θερμίδες το κάθε γεύμα. Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα, ότι ναι μεν το πρόγευμα πρέπει να καταναλώνεται συστηματικά και να μην αποφεύγεται, πρέπει όμως και να είναι ισορροπημένο ποιοτικά και θερμιδικά, αν θέλουμε να διατηρήσουμε ή να χάσουμε βάρος. Πρόγευμα που είναι θερμιδικά πλούσιο, αυτόματα αυξάνει τη συνολική ημερήσια πρόσληψη σε θερμίδες. Ο κανόνας για διατήρηση του βάρους είναι απλός: πρέπει να παίρνουμε ημερησίως όσες θερμίδες καταναλώνει το σώμα μας, μέσω της σωματικής άσκησης και των καθημερινών δραστηριοτήτων.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Για να μην σας… πιάνει κράμπα



Τι να κάνετε.

Η ζέστη επηρεάζει την ομαλή κυκλοφορία του αίματος και γι’ αυτό οι περισσότεροι έχετε συχνά κράμπες.

Έτσι, για να μην αντιμετωπίζετε αυτό το πρόβλημα, καλό είναι να καταναλώνετε αρκετές ποσότητες νερού, ώστε ο οργανισμός να έχει επάρκεια σε ηλεκτρολύτες και μεταλλικά στοιχεία. Να μην είστε εκτεθειμένοι στον ήλιο ή στο κρύο και να κάνετε προθέρμανση πριν τη γυμναστική και στο τέλος ασκήσεις για να χαλαρώσετε.

Οι κράμπες πάντως εμφανίζονται όταν καταπονούνται οι μύες κατά τη διάρκεια ασκήσεων, έχει γίνει αρκετά μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και λόγω της αφυδάτωσης του οργανισμού.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανάπηροι: Τέλος οι φοροαπαλλαγές



Ακόμη και οι ανάπηροι δεν θα γλιτώσουν από τις περικοπές και καταργήσεις δεκάδων φορολογικών απαλλαγών που ισχύουν σήμερα. Συγκεκριμένα στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών και της Τρόικας έχει μπει το πρόσθετο αφορολόγητο όριο των 2.000 ευρώ, το οποίο ισχύει για ανάπηρους, τυφλούς, νεφροπαθείς και λοιπούς πάσχοντες από βαριές ασθένειες, καθώς επίσης και για θύματα πολέμου.

Επίσης οι απαλλαγές από το φόρο εισοδήματος που ισχύουν για τις συντάξεις των θυμάτων πολέμου, τα επιδόματα τυφλών, τους μισθούς και τις συντάξεις των ανάπηρων, καθώς και οι απαλλαγές των ανάπηρων από τα τεκμήρια διαβίωσης και από τα τέλη κυκλοφορίας.

Το υπουργείο οικονομικών σχεδιάζει να επιβάλλει φόρο εισοδήματος σε όλα τα επιδόματα και τις συντάξεις των τρίτεκνων, των πολύτεκνων, στο επίδομα ανεργίας και στο ΕΚΑΣ. Επίσης σκοπεύει να προχωρήσει στην εξάλειψη του προσαυξημένου ορίου που ισχύει για νέους μέχρι 30 ετών, συνταξιούχους άνω των 65 ετών και άτομα με ειδικές ανάγκες, που έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Να σημειωθεί ότι το συνολικό ποσό των εσόδων που προβλέπεται να εξασφαλιστεί τη διετία 2013-2014 από τις περικοπές και τις καταργήσεις των φοροαπαλλαγών κοινωνικού χαρακτήρα φτάνει στα 229 εκ. ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Στην ώρα τους τα σχολικά βιβλία


Στην ώρα τους έφτασαν φέτος τα βιβλία, στις σχολικές μονάδες της Ξάνθης, με το σύνολο αυτών να βρίσκεται εντός των κτιρίων των σχολείων.

Παρά το γεγονός πως η περσινή χρονιά, είχε στιγματιστεί αρνητικότατα από την απουσία των σχολικών βιβλίων και την αντικατάστασή τους από φωτοτυπίες, φέτος τα σχολικά εγχειρίδια έφτασαν εγκαίρως στην Ξάνθη.

Ωστόσο, βασικό λειτουργικό πρόβλημα στα σχολεία της Ξάνθης, αναμένεται να αποτελέσουν οι ελλείψεις σε προσωπικό. Τις επόμενες μέρες θα γίνουν αποσπάσεις εκπαιδευτικών που θα επιφέρει ανακατατάξεις στη δομή και τη λειτουργία των σχολικών μονάδων, άρα δεν είναι ακόμη εφικτό να προσδιοριστεί το μέγεθος του προβλήματος.

Παράλληλα, έως και τα Χριστούγεννα, οι σχολικές μονάδες της Ξάνθης, στο σύνολό τους, έχουν εφοδιαστεί με πετρέλαιο θέρμανσης, γεγονός που σημαίνει πως άμεσα δεν θα εμφανιστούν προβλήματα με τη θέρμανση των μαθητών.

Διαβάστε περισσότερα...

Αυτοί οι οργανισμοί καταργούνται ή συγχωνεύονται



Αυτή είναι η λίστα με τους οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται:

1. Κατάργηση του Επιστημονικού και Ερευνητικού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας (υπουργείο Εσωτερικών), εν όψει του επιχειρησιακού προγράμματος του ΕΣΠΑ.

2. Απορρόφηση της «Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας της Κορίνθου» (ΑΕΔΙΚ) από τη Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών Α.Ε. (ΔΕΚΑ Α.Ε.).

3. Συγχώνευση του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού

Εμπορίου (ΟΠΕ Α.Ε.) με το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων (ΕΛΚΕ).

4. Ένταξη της Σχολής Επιμόρφωσης Υπαλλήλων ΥΠΟΙΟ (ΣΕΥΥΟ) στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΑΑ).

5. Ένταξη του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ως ειδικός κλάδος δραστηριότητας.

6. Ρευστοποίηση περιουσίας της «Α.Ε. Εκμεταλλεύσεως Ακινήτων» (υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών)

7. Ένταξη του Ειδικού Ταμείου Ελέγχου παραγωγής και ποιότητας αλκοόλης αλκοολούχων ποτών στη γενική ρύθμιση για τους ειδικούς λογαριασμούς.

8 – 9. Συγχώνευση σε έναν φορέα του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (ΕΣΙΔ) και του Ελληνικού Ινστιτούτου Μετρολογίας (ΕΙΜ).

10 – 11. Συγχώνευση σε μια εταιρεία της Εταιρείας Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κεραμικών & Πυρίμαχων Υλικών Α.Ε. (ΕΚΕΠΥ Α.Ε.), της Εταιρείας Βιομηχανικής Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μετάλλων (ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε.) και της «Ελληνικό Κέντρο Αργυλλομάζης Α.Ε. (ΕΛΚΕΑ Α.Ε.).

12 – 14. Συγχώνευση της Εταιρείας Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κλωστοϋφαντουργίας, Ενδυσης και Ινών Α.Ε. (ΕΤΑΚΕΙ Α.Ε.), της «Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας Α.Ε.» (ΕΛΚΑ Α.Ε.) και της «Κέντρο Ελληνικής Γούνας Α.Ε.» (ΚΕΓ Α.Ε.) με την «Κέντρο Τεχνολογίας και Σχεδιασμού Α.Ε. (ΕΛΚΕΔΕ Α.Ε.).

15. Συγχώνευση του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης με τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών Αθήνας – Πειραιά σε έναν οργανισμό (υπουργείο Ανάπτυξης).

16. Κατάργηση του Ιχθυοκαλλιεργητικού Κέντρου Αχελώου.

17. Κατάργηση του Τεχνολογικού Πάρκου «Λεύκιππος».

18. Συγχώνευση της «Εταιρείας Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Βιομηχανίας Τροφίμων Α.Ε.» (ΕΤΑΤ Α.Ε.) με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) που εποπτεύεται πλέον από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

19. Συγχώνευση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) σε ένα ενιαίο ερευνητικό κέντρο.

20. Συγχώνευση του Κέντρου Ερευνας Τεχνολογίας & Ανάπτυξης Θεσσαλίας (ΚΕΤΕΑΘ) στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

21. Απορρόφηση της «Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας Α.Ε.» (ΕΔΕΤ Α.Ε.) από την «Αθηνά» – Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας (υπουργείο Ανάπτυξης).

22. Κατάργηση της Εταιρείας Διανομής Αερίου Α.Ε. (υπουργείο Ανάπτυξης).

23. Κατάργηση της Δημόσιας Επιχείρησης Πολεοδομίας και Στέγασης (ΔΕΠΟΣ).

24 – 39. Συγχώνευση των 29 φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών σε 13, ανά διοικητική περιφέρεια, υπό μελέτη και μείωση του αριθμού των διοικητικών συμβουλίων τους.

40. Κατάργηση της Εθνικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Επιστημών.

41. Κατάργηση της Ιονίου Ακαδημίας.

42. Κατάργηση του Ινστιτούτου Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (ΙΠΟΔΕ) λόγω επικάλυψης αρμοδιοτήτων με τη Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (ΔΙΠΟΔΕ) και με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας.

43. Συγχώνευση σε έναν φορέα του Εθνικού Γυμναστηρίου Αθηνών (Ι. Φωκιανός) με το Δημόσιο Πρότυπο Παιδικό Γυμναστήριο Καισαριανής.

44 – 108. Συγχώνευση 65 Κεφαλαίων Αποζημίωσης Φορτοεκφορτωτών (ΚΑΦ) Ξηράς και Λιμένος σε 7 μεγάλα ΚΑΦ Λιμένων – Ξηράς.

109. Ενοποίηση του Εθνικού Κέντρου Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΚΕΠ), του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης και Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΚΕΠΙΣ) και του Εθνικού Συμβουλίου Σύνδεσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με την Απασχόληση (ΕΣΣΕΕΚΑ).

110-202. Συγχώνευση των διοικήσεων 102 Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας σε 9 ξεχωριστά εθνικά δίκτυα κοινωνικής φροντίδας.

203. Κατάργηση του «Οργανισμού Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης» (ΟΓΕΕΚΑ «Δήμητρα») και μεταφορά αρμοδιοτήτων στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών.

204. Κατάργηση της Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος Ελλάδος και μεταφορά των αρμοδιοτήτων της στον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος.

205. Κατάργηση του Επαγγελματικού Κέντρου Επιμόρφωσης Δασικών Υπαλλήλων.

206. Συγχώνευση του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

207. Συγχώνευση του ΟΠΕΠ με το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού και με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ως προς τα εκμαγεία).

208. Κατάργηση του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης λόγω εκπλήρωσης του σκοπού του.

209. Συγχώνευση του Εθνικού Σκοπευτηρίου Χανίων με το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων.

210. Συγχώνευση του Πανηπειρωτικού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων με το Εθνικό Αθλητικό και Ναυτικό Κέντρο Ιωαννίνων.

211. Κατάργηση της «Αγροτουριστική Α.Ε.» λόγω της ανάληψης των αρμοδιοτήτων της από τη νέα εταιρεία «ΑΓΡΟΤΗΜΑ Α.Ε.».

Μαζί ΕΤΑ και ΚΕΔ

212. Συγχώνευση της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Α.Ε. (ΕΤΑ) με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου Α.Ε. (ΚΕΔ Α.Ε.).

213. Συγχώνευση της «ΓΑΙΑ ΟΣΕ Α.Ε.» με την «ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε.».

214. Συγχώνευση της «ΕΔΙΣΥ Α.Ε.» με την «ΟΣΕ Α.Ε.».

215. Κατάργηση της Διεθνούς Ικαρίου Αεραθλητικής Ακαδημίας.

216. Λύση και θέση σε εκκαθάριση της «Ολυμπιακές Αερογραμμές Α.Ε.».

217. Λύση και θέση σε εκκαθάριση της «Ολυμπιακή Αεροπλοΐα Α.Ε.».

218. Μεταβίβαση της «Γαλιλαίος Ελλάς Α.Ε.».

219. Λύση και θέση σε εκκαθάριση της «Ολυμπιακή Αεροπορία Α.Ε. – Υπηρεσίες».

220. Μεταβίβαση της «Ολυμπιακή Εταιρεία Καυσίμων Α.Ε.» (66%).

221. Μεταβίβαση της «Ολυμπιακή Ανώνυμη Ανεφοδιαστική Εταιρεία Αεροπορικού Καυσίμου Α.Ε.» (65%).

222. Μεταβίβαση της «Πάνθεον Airways Α.Ε.»

223. Μεταβίβαση της «Ελληνική Εταιρεία Επίγειας Εξυπηρέτησης Αεροσκαφών Α.Ε.».

224. Μεταβίβαση της «Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης και Επισκευής Αεροσκαφών Α.Ε.».

225-255. 31 Λιμενικά Ταμεία θα εκχωρηθούν στους αντίστοιχους ΟΤΑ. *

256-310 καταργούνται 55 τοπικά αγροτικά κέντρα.


Διαβάστε περισσότερα...

Το δράμα της θαλιδομίδης


Η γερμανική εταιρεία που παρασκεύαζε τη θαλιδομίδη ζήτησε με καθυστέρηση 50 ετών συγγνώμη από τα χιλιάδες παιδιά που γεννήθηκαν με δυσμορφίες και προβλήματα υγείας εξαιτίας της χρήσης της ουσίας αυτής από τις μητέρες τους.

Ο γενικός διευθυντής της Grunenthal, ο Harald Stock, δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του χθες ότι η εταιρεία "εκφράζει την ειλικρινή της λύπη" για τη σιωπή της απέναντι στα θύματα της θαλιδομίδης, η οποία επωλείτο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '50 και στις αρχές της δεκαετίας του '60 στις εγκύους για την αντιμετώπιση της πρωινής ναυτίας.

"Σας ζητούμε συγγνώμη που επί 50 χρόνια δεν βρήκαμε έναν τρόπο να έλθουμε σε επαφή μαζί σας σαν άνθρωπος προς άνθρωπο. Σάς ζητούμε να θεωρήσετε τη σιωπή μας ως ένδειξη του σοκ που μάς προκάλεσε η μοίρα σας".

Οταν η θαλιδομίδη αποσύρθηκε από την αγορά, το 1961, περί τα 10.000 μωρά είχαν γεννηθεί σε ολόκληρον τον κόσμο με ατροφικά μέλη ή χωρίς μέλη, τυφλά, κωφά, με καρδιακά ή εγκεφαλικά προβλήματα.

Αντιδρώντας στην ομιλία, η Φρέντι Αστμπερι, πρόεδρος της Thalidomide UK δήλωσε: "Τούς χρειάστηκε πολύς καιρός για να ζητήσουν συγγνώμη. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, θύματα της θαλιδομίδης, που δίνουν αγώνα για να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας στη Βρετανία και σε ολόκληρο τον κόσμο. Αρα, χαιρετίζουμε την έκφραση συγγνώμης, αλλά πόσο μακριά θέλουν να φθάσουν; Δεν είναι καλό να ζητούν συγγνώμη εάν δεν ανοίξουν συζήτηση για αποζημίωση".


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα 7 θαύματα του νερού



Κατανάλωση οκτώ ποτηριών νερού την ημέρα.

Το βασικότερο συστατικό του σώματός μας
Το 70% περίπου των κυττάρων του ανθρώπου αποτελούνται από νερό και είναι ίσως το πιο σημαντικό μόριο για την εύρυθμη λειτουργία των συστημάτων του οργανισμού μας. Δεν είναι τυχαίο που ένα υγιές άτομο μπορεί να αντέξει έως και 8 εβδομάδες χωρίς φαγητό αλλά μόλις 3 με 5 μέρες χωρίς να καταναλώσει νερό. Όταν το ανθρώπινο σώμα δεν έχει αρκετό νερό (αφυδάτωση) δυσκολεύεται να μεταφέρει σήματα για τον συντονισμό των ιστών, πράγμα που έχει από ήπιες (ζαλάδες) έως και πιο σοβαρές συνέπειες (θάνατος).

Τροφή για το δέρμα
Έχετε παρατηρήσει ότι οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες, γίνονται πιο βαθιές όταν είστε αφυδατωμένοι; Θα λέγαμε ότι το νερό είναι από μόνο του ένα «ελιξίριο ομορφιάς». Πίνοντας νερό, τα κύτταρα του δέρματος ενυδατώνονται και γεμίζουν, κάνοντας το πρόσωπό σας να φαίνεται πιο λείο και συνεπώς νεότερο. Επίσης, συντελεί στην απομάκρυνση των ακαθαρσιών και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, αφήνοντας το πρόσωπο καθαρό και ζωηρό.

Το νερό αυξάνει την ενέργειά σας
Εάν αισθάνεστε διψασμένοι, σημαίνει ότι είστε λίγο αφυδατωμένοι, αν αισθάνεστε όμως κουρασμένοι ή υποτονικοί μπορεί να είναι δείγμα πιο σοβαρής αφυδάτωσης. Τα καλά νέα είναι ότι αυτή η κούραση μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ απλά καταναλώνοντας νερό. Το νερό βοηθά το οξυγόνο και άλλα θρεπτικά συστατικά να μεταφέρονται στο αίμα και από εκεί στα κύτταρά σας. Εάν καταναλώνετε επαρκή ποσότητα νερού, η καρδιά σας δεν θα χρειάζεται να εργαστεί πιο σκληρά για να στείλει το αίμα σε όλο το σώμα σας και έτσι θα είστε πιο ανάλαφροι.

Και αγχολυτικό;
Όπως και στο υπόλοιπο σώμα μας, το 70% έως 80% των ιστών του εγκεφάλου μας αποτελείται από νερό. Είναι επόμενο λοιπόν, εκτός από την αίσθηση της κούρασης, η αφυδάτωση να σχετίζεται και με τη διάθεση. Το νερό δρα μεταξύ άλλων ως μεταφορέας ορμονών, νευροδιαβιβαστών και άλλων απαραίτητων μορίων, που ρυθμίζουν ποικίλες νευρικές οδούς. Έτσι, κρατώντας το σώμα σας ενυδατωμένο, διευκολύνετε την μεταφορά των ουσιών προς τον εγκέφαλο που σας βοηθούν να ρυθμίσετε τα επίπεδα άγχους που βιώνετε. Από μια διαφορετική σκοπιά, το ένστικτο επιβίωσής μας θεωρεί την αφυδάτωση κίνδυνο για το σώμα και έτσι αυξάνονται τα επίπεδα αδρεναλίνης στο σώμα, προκειμένου να ειδοποιηθεί ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Το εισιτήριο στο αδυνάτισμα
Προσπαθείτε να αδυνατίσετε; Γερμανοί ερευνητές βρήκαν το νερό πιθανώς αυξάνει λίγο το μεταβολισμό. Το σίγουρο είναι ότι μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο πλήρης (αυξημένη αίσθηση κορεσμού). Αν θέλετε, λοιπόν να βοηθήσετε τον εαυτό σας, αντικαταστήστε ροφήματα που πλούσια σε θερμίδες με νερό και κάθε φορά που νιώθετε το στομάχι σας να στέλνει σήματα, ρωτήστε τον εαυτό σας πρώτα αν διψάει και μετά αν πεινάει…

Καταπολεμήστε τις κράμπες
Το πόσιμο νερό, βοηθά στο να προλαμβάνονται οι μυϊκές κράμπες και λιπαίνει τις αρθρώσεις του σώματος. Επιπλέον, όπως έχουμε πει, βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς, το οποίο είναι ιδιαίτερα απαραίτητο κατά την άσκηση. Έτσι, όταν είστε καλά ενυδατωμένοι, μπορείτε να ασκήστε για περισσότερη ώρα και με μεγαλύτερη ένταση. Τέλος, μην ξεχνάτε ποτέ πως, επειδή κατά τη διάρκεια της άσκησης ιδρώνετε έντονα, είναι απαραίτητο να αναπληρώνετε τα χαμένα υγρά του σώματός σας.

Για τακτικά ραντεβού με την …τουαλέτα
Μαζί με τις φυτικές ίνες, το νερό είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του εντέρου. Το νερό είναι απαραίτητο γιατί βοηθά στην ομαλή μεταφορά των άπεπτων συστατικών των τροφών κατά μήκος του εντερικού σωλήνα. Εάν είστε αφυδατωμένοι, το σώμα σας θα απορροφήσει όλο το νερό που καταναλώνετε, αφήνοντας ξηρό το περιβάλλον του εντέρου. Έτσι, οι αποβαλλόμενες ουσίες θα είναι πιο συμπυκνωμένες και συνεπώς θα κινούνται δυσκολότερα μέσα στον εντερικό αυλό.

Το νερό μειώνει τις πέτρες των νεφρών
Ο αριθμός των επώδυνων πετρών στους νεφρούς φαίνεται να αυξάνεται επειδή οι άνθρωποι – από την παιδική τους ηλικία ακόμη- δεν πίνουν αρκετό νερό. Το νερό, αραιώνει τα άλατα και τα μέταλλα στα ούρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για τον σχηματισμό των στερεών κρυστάλλων (πέτρες) στα νεφρά. Όσο πιο αραιά είναι ούρα τόσο δυσκολότερος είναι ο σχηματισμός νεφρικών πετρών.

Καταναλώνετε αρκετό νερό;
Σε γενικές γραμμές, οι διατροφολόγοι συνιστούν την κατανάλωση 8 ποτηριών νερού την ημέρα. Μπορεί να χρειάζεστε περισσότερο νερό, αν ασκείστε ή ιδρώνετε πολύ και λιγότερο αν συνυπάρχει κάποια πάθηση για την οποία συστήνεται περιορισμένη πρόσληψη υγρών. Στα 8 ποτήρια μετρήστε και ροφήματα που μπορεί να πίνετε στη διάρκεια της ημέρας, όπως το τσάι, τα αναψυκτικά ή οι χυμοί. Προτιμήστε ωστόσο να δώσετε έμφαση στο νερό.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα tweets λένε πολλά για την ψυχοσύνθεση μας



Μπορούν να δείξουν αν κάποιος έχει ψυχοπαθητικές τάσεις ή όχι.

Η συχνή χρήση λέξεων-κλειδιών όπως «πέθανε», «σκότωσε» και «θάψε» στο twitter μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την ψυχοσύνθεση του χρήστη και το αν είναι ψυχοπαθής ή όχι, αναφέρουν ερευνητές και διδακτορικοί φοιτητές του ιδρύματος Online Privacy Foundation στο Λονδίνο.

Η χρήση συγκεκριμένων λέξεων από τους χρήστες του twitter μπορεί να δείξει χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους κάτι που μπορεί να αξιοποιηθεί από την αστυνομία για πιθανές απειλές και «χτυπήματα» ή από εργοδότες που θέλουν να προσλάβουν κάποιον, αναφέρουν οι ερευνητές σε άρθρο που δημοσιεύει η Daily Mail.

Ο επικεφαλής του ιδρύματος Chris Sumner, προειδοποιεί: «Οι άνθρωποι κρίνουν τους άλλους βασιζόμενοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχουν μάλιστα και εταιρείες που προσφέρουν τέτοιου είδους υπηρεσίες. Ωστόσο, οι περισσότερες μελέτες αναφέρουν ότι χρειάζονται ακόμη μεγαλύτερες έρευνες γύρω από αυτό».

Προηγούμενες μελέτες έχουν ασχοληθεί με τη σχέση ανάμεσα στη χρήση της γλώσσας και την ψυχική κατάσταση των ατόμων, αλλά λίγες έχουν επικεντρωθεί στη χρήση της γλώσσας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που χρησιμοποιούνται από πολλά εκατομμύρια ανθρώπων στον κόσμο καθημερινά, προκειμένου να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους με την «κοινωνία του διαδικτύου».

Ο καθηγητής μηχανικής και επιστήμης των υπολογιστών Taghi Khoshoftaar και ο διδακτορικός φοιτητής Randall Wald μελέτησαν το γράψιμο μερικών ατόμων και το συνέδεσαν με ισχύοντα ψυχολογικά προφίλ για να καθορίσουν αν είναι ψυχοπαθείς ή όχι.

Χρησιμοποίησαν ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή για να σκανάρουν τα tweets 3.000 εθελοντών καθώς επίσης και τις απαντήσεις τους σε συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 1,4% αυτών είχαν ψυχοπαθητικές τάσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Τριπλάσια τα ποσοστά επιβίωσης στις καρδιακές προσβολές εν ώρα άσκησης



Σε σχέση με τα καρδιακά επεισόδια εκτός νοσοκομείων.

Νέα έρευνα ολλανδών επιστημόνων αναφέρει ότι εκείνοι που παθαίνουν καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια άσκησης έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να επιζήσουν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι μισοί από εκείνους που υπέστησαν ανακοπή την ώρα που γυμνάζονταν κατάφεραν να επιζήσουν, συγκριτικά με το 15% εκείνων που έπαθαν καρδιακή προσβολή σε άλλη στιγμή.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στο γεγονός ότι όσοι γυμνάζονταν ήταν σε μεγαλύτερο ποσοστό πιο γυμνασμένοι και σε καλύτερη φυσική κατάσταση. Ωστόσο, όπως προσθέτουν οι ερευνητές οι πιθανότητες επιβίωσης τους ίσως να οφείλονται και στο γεγονός ότι δέχτηκαν ιατρική βοήθεια γρηγορότερα καθώς κατά τη διάρκεια της άσκησης βρίσκονταν σε χώρους με κόσμο.

Οι ερευνητές, όπως αναφέρει η βρετανική Daily Mail, μελέτησαν στοιχεία με όλες τις καρδιακές προσβολές που καταγράφηκαν στο διάστημα 2006-2009 σε χώρους εκτός νοσοκομείων σε άτομα που εκείνη την ώρα γυμνάζονταν. Από τα 2.517 περιστατικά τα 145 συνέβησαν στην πρώτη ώρα άσκησης.

«Παρότι η φυσική δραστηριότητα είναι ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσει κανείς την καρδιαγγειακή του υγεία, με την άσκηση μπορεί να προκληθεί οξύ καρδιακό γεγονός που μπορεί να οδηγήσει και στο θάνατο» είπε ο επικεφαλής της έρευνας Dr Arend Mosterd από το ιατρικό κέντρο Meander στο Amersfoort της Ολλανδίας.

Τα αποτελέσματα των ερευνών τους παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας που έγινε στο Μόναχο.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα γονίδια σε κάνουν υπναρού ή ξενύχτισσα!



Η αϋπνία όμως χτυπά και απόλυτα υγιή άτομα.

Όπως θα έχεις διαπιστώσει ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική ανάγκη για ύπνο ενώ και ο χρόνος χαλάρωσης που χρειάζεται για να παραδοθεί κάποιος στην αγκαλιά του Μορφέα διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Και μπορεί άτομα με περίεργα ωράρια ή ψυχικές νόσους να αδυνατούν να κοιμηθούν τα βράδια, η αϋπνία όμως χτυπά και απόλυτα υγιή άτομα. Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες γι΄ αυτό ευθύνονται τα γονίδια!

Η δυσκολία στον ύπνο είναι γονιδιακή
Όπως λένε οι επιστήμονες, η δυσκολία στον ύπνο αν φυσικά δεν υπάρχει λόγος όπως για παράδειγμα άγχος ή υπερβολική κατανάλωση καφέ – μπορεί και να οφείλεται στα γονίδια μας! Φαίνεται δηλαδή πως κάποιοι άνθρωποι έχουν γεννηθεί δίχως τα γονίδια του… ύπνου. Αντίθετα είναι σχεδιασμένοι να βρίσκονται σε μια κατάσταση πνευματικής εγρήγορσης, κάτι που καθιστά αδύνατο τον παρατεταμένο ύπνο, με αποτέλεσμα να κοιμούνται σε δόσεις.

Γι΄ αυτό κάποιοι έχουν τον ύπνο στο τσεπάκι ενώ άλλοι στριφογυρίζουν ψάχνοντας μάταια μια θέση άνετη και βολική ενώ ακόμη κι όταν καταφέρουν να περάσουν σε κατάσταση ύπνου ένας και μόνο ήπιος θόρυβος είναι ικανός για να τους ξυπνήσει.

Η έρευνα αλλάζει δηλαδή τα όσα μέχρι σήμερα πιστεύαμε, καθώς μέχρι πρόσφατα, η αϋπνία θεωρούταν καθαρά ψυχολογική διαταραχή προκληθείσα από το άγχος, την θλίψη ή κάποια άλλη κατάσταση που σε έβγαζε εκτός προγράμματος, όπως για παράδειγμα τα ωράρια εργασίας, ένα τζετλαγκ μετά από ταξίδι ή η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης.

Ωστόσο, οι επιστήμονες δίνουν πλέον μια διαφορετική προσέγγιση, που ίσως εξηγεί το γιατί μεγάλο ποσοστό ανθρώπων (περίπου το 1/3 του πληθυσμού) υποφέρουν από αϋπνία. Όπως μάλιστα υποστηρίζουν υπάρχουν τουλάχιστον έξι διαφορετικοί τύποι αϋπνίας που συνδέονται με τη γενετική.

Τα γονίδια της αϋπνίας μάλιστα έχουν τις ρίζες τους πίσω στο χρόνο, όταν τα μέλη των φυλών αναγκάζονταν να φυλούν σκοπιά σε βάρδιες για την ασφάλεια της κοινότητας.

Γιατί η αϋπνία χτυπά μόνο τους ενήλικες;
Γιατί όμως η αϋπνία επηρεάζει σπάνια τα παιδιά ενώ χτυπάει συχνά τους ενήλικες και κυρίως τους πιο ηλικιωμένους;
Αυτό είναι κάτι που η επιστήμη δεν έχει καταφέρει να διαλευκάνει αλλά ακόμη κι αυτό δείχνει πως το θέμα ίσως να είναι γονιδιακό κι έχει να κάνει με την ηλικία και την εξέλιξή μας. Μελέτες, άλλωστε, έχουν δείξει ότι το 40% του πληθυσμού επηρεάζεται κατά πολύ μετά την ηλικία των 60 ετών ενώ σε ακραίες περιπτώσεις ηλικιωμένοι ζουν επί χρόνια με 2 ή 3 ώρες ύπνου ημερησίως.

Καλός και ξεκούραστος ύπνος χωρίς ηρεμιστικά
Οι νέες βέβαια ανακαλύψεις δίνουν νέες ελπίδες για δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος από τη ρίζα του. Έρευνες μεγάλης κλίμακας έχουν ξεκινήσει στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική για την παρακολούθηση του ζητήματος και την αναζήτηση των γονιδίων που έχουν από κοινού όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου.

Μάλιστα, μέσα στα επόμενα χρόνια, τα ευρήματα αυτά αναμένεται να οδηγήσουν στη δημιουργία φαρμάκων που να μπλοκάρουν τις χημικές ουσίες που παράγονται από αυτά τα γονίδια αϋπνίας ανακουφίζοντας αποτελεσματικά και δίχως ηρεμιστικά όλους όσους έχουν χάσει τον ύπνο τους.

Μέχρι τότε, οι ειδικοί συνιστούν αποχή από καφεΐνη και στρες και μικρές τεχνικές χαλάρωσης.


Πηγή: http://www.womenonly.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θα προλαμβάνουν το εγκεφαλικό «ψαρεύοντας» θρόμβους



Eιδικό «δίχτυ» θα αφαιρεί πιθανά σημεία θρόμβωσης.

Ρίχνουν «δίχτυα» για να προλάβουν τα εγκεφαλικά επεισόδια οι επιστήμονες. Σύμφωνα με δυο νέες επιστημονικές έρευνες που επικαλείται δημοσίευμα του BBC, οι ειδικοί έχουν στα «σκαριά» ένα ειδικό «δίχτυ»- πλέγμα, το οποίο θα μπορεί να αφαιρεί εγκαίρως τους θρόμβους από τα αγγεία του εγκεφάλου, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού αλλά και καθιστώντας τις εγχειρίσεις μετά το επεισόδιο πιο αποτελεσματικές και την ανάρρωση του ασθενούς ταχύτερη.

Εκτός των εγκεφαλικών, οι θρόμβοι στα αγγεία του εγκεφάλου αποτρέπουν την ροή οξυγόνου προς τον εγκέφαλο, κάτι που προκαλεί παράλυση και ενίοτε προβλήματα στην ομιλία και την άρθρωση του ανθρώπου.

Σύμφωνα με τις μελέτες, μέσω ενός μικρού σωλήνα, οι γιατροί θα βυθίζουν στον θόλο του εγκεφάλου του πάσχοντος κάτι σαν λεπτό καλώδιο. Αυτό θα πλέκεται σαν «δίχτυ» γύρω από το θρόμβο και θα τον αφαιρεί.

Μάλιστα, κατόπιν μελετών, προέκυψε ότι οι ασθενείς οι οποίοι θεραπεύονται από θρομβώσεις στον εγκέφαλο κατ' αυτόν τον τρόπο έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αποκατασταθεί πλήρως η υγεία τους και οι συνθήκες της ζωής τους μετά την επέμβαση εν συγκρίσει με ασθενείς που θεραπεύονται με άλλες μεθόδους.


Διαβάστε περισσότερα...

Πότε το αλκοόλ προστατεύει τα οστά



Η κατανάλωση με μέτρο θωρακίζει τον οστικό ιστό των γυναικών.

Η κατανάλωση ενός ή δυο αλκοολούχων ποτών αρκετές φορές την εβδομάδα μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών στις γυναίκες μειώνοντας τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης.

Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές του πολιτειακού Πανεπιστημίου του Oregon εξετάζοντας 40 γυναίκες που είχαν μπει στην εμμηνόπαυση, μέσης ηλικίας 56 ετών, οι οποίες έκαναν μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και δεν λάμβαναν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Ως μέτρια κατανάλωση θεωρούνται τα 1-2 ποτήρια αλκοολούχου ποτού την ημέρα.

Σύμφωνα με την μικρή αυτή έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Menopause, όταν οι γυναίκες σταμάτησαν την κατανάλωση αλκοόλ για δυο εβδομάδες, οι εξετάσεις αίματός τους (δηλαδή οι ειδικοί δείκτες οστεοπόρωσης) αποκάλυπταν σημάδια της αποδόμησης του οστικού ιστού. Μέσα σε λιγότερο από μια μέρα μετά την εκ νέου έναρξη κατανάλωσης αλκοόλ με τη συνήθη συχνότητα, οι δείκτες οστεοπόρωσης του αίματος (π.χ. ασβέστιο) επανήλθαν στις προηγούμενες τιμές τους.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μετρημένη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί τελικά να θωρακίζει τον οστικό ιστό σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, αποτρέποντας την αποδόμησή του. Τονίζουν, όμως, ότι δεν ισχύει το ίδιο για τους έφηβους που «χτίζουν» το σκελετό τους. Στην περίπτωση αυτή η κατανάλωση αλκοόλ συνιστά απειλή για τα οστά τους.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κινητοποιήσεις συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΠΥ



Από την τσέπη των ασφαλισμένων και οι ιατρικές επισκέψεις από 3 Σεπτεμβρίου.

Αναστέλλουν από τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου τη συνεργασία τους με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) οι συμβεβλημένοι γιατροί, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι εκτός από τα φάρμακα, αφού και οι φαρμακοποιοί έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις, να πληρώνουν από την τσέπη τους και τις ιατρικές επισκέψεις.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η συγκρότηση του μεγαλύτερου οργανισμού παροχής υπηρεσιών υγείας έγινε με πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο, χωρίς σωστό σχεδιασμό και κυρίως με ελλιπέστατη χρηματοδότηση. Ο προϋπολογισμός του, σημειώνεται, ξεκίνησε με έλλειμμα 683 εκατ. ευρώ και αυτή τη στιγμή παρουσιάζει ήδη για τους πρώτους 8 μήνες του 2012 «μαύρη τρύπα» 1,5 δισ. ευρώ με προοπτική αυτό το ποσό να γίνει 2 δισ. μέχρι τέλους του έτους.

Σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός οφείλει στους κλινικούς ιατρούς πάνω από 50 εκατ. ευρώ και στους εργαστηριακούς ιατρούς 200 εκατ. για το 2012 καθώς και 570 εκατ. ευρώ και 540 εκατ. αντίστοιχα για τα έτη 2010 και 2011. Προσθέτει ότι «όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι ιατροί έχουν δανείσει ατόκως τον ΕΟΠΥΥ με πάνω από 1,3 δισ. ευρώ τα τελευταία 2 έτη».

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ κατηγορούν τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά, για έλλειψη διαλόγου και για «τακτική απειλών και εκβιασμών».

Για όσο διάστημα οι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι (εφημερίες-ιατρικές πράξεις), να μην εισπράττουν το μισθό τους ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ και ο αρμόδιος υπουργός Υγείας, προτείνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). Να στηρίξουμε όλοι μαζί, σημειώνει, χωρίς εξαιρέσεις και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας της χώρας μας και να αναλάβουμε το βάρος αυτής της κατάστασης.

«Όταν ο Υπουργός αδυνατεί να δώσει τα δεδουλευμένα χρήματα στους λειτουργούς Υγείας, οφείλει και ο ίδιος για το διάστημα που τους έχει απλήρωτους να μην λαμβάνει δεύτερο μισθό (τον υπουργικό, εκτός από το βουλευτικό). Θα πρέπει και αυτός να στηρίξει με μια συμβολική αλλά ουσιαστική πράξη την προσπάθεια, ασκώντας τα καθήκοντά του σε μία "εθελοντική βάση". Είναι μια πράξη ύψιστου εθνικού συμβολισμού» καταλήγει η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρακτική άσκηση για άτομα με αναπηρίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο



Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσφέρει αμειβόμενες περιόδους πρακτικής άσκησης σε άτομα με αναπηρίες, ως μέτρο θετικής δράσης που αποσκοπεί στη διευκόλυνση της ένταξης των ατόμων με αναπηρίες στον χώρο εργασίας.

Αυτές οι περίοδοι πρακτικής άσκησης απευθύνονται τόσο σε αποφοίτους πανεπιστημίων ή εξομοιούμενων σχολών, όσο και σε άτομα των οποίων οι τίτλοι σπουδών είναι κατώτεροι του πανεπιστημιακού επιπέδου. (Το άρθρο 18 των Εσωτερικών Διατάξεων σχετικά με τις Περιόδους Πρακτικής Άσκησης και τις Επισκέψεις Μελέτης στη Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αφορά τα ακαδημαϊκά προσόντα που απαιτούνται για αποδοχή σε αμειβόμενη περίοδο πρακτικής άσκησης δεν εφαρμόζεται σε αυτό το πρόγραμμα.)

Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι να προσφέρει σε ορισμένα άτομα με αναπηρία μια εποικοδομητική και πολύτιμη εργασιακή εμπειρία και μια ευκαιρία να εξοικειωθούν με τις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι περίοδοι αμειβόμενης πρακτικής άσκησης έχουν διάρκεια πέντε μηνών, μη δυνάμενη να παραταθεί. Επισημαίνεται ότι οι περίοδοι πρακτικής άσκησης δεν παρέχουν στους ασκούμενους δικαίωμα για περαιτέρω απασχόληση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι υπάλληλοι προσλαμβάνονται κατόπιν διαγωνισμών που οργανώνονται από την EPSO. Οι συμβασιούχοι υπάλληλοι απασχολούνται βάσει των προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσιεύει η EPSO.

Οι περίοδοι άσκησης είναι δύο και ξεκινούν:
  • 1η Μαρτίου
  • 1η Οκτωβρίου

Οι προθεσμίες εγγραφής είναι:
  • 15 Aυγούστου - 15 Οκτωβρίου μεσάνυχτα για την πρώτη περίοδο (1η Μαρτίου)
  • 15 Μαρτίου - 15 Μαΐου μεσάνυχτα για τη δεύτερη περίοδο (1η Οκτωβρίου)

Όσοι υποβάλλουν αίτηση για το πρόγραμμα αυτό πρέπει:
  • να έχουν την ιθαγένεια ενός κράτους μέλους της ΕΕ ή μιας υποψήφιας προς ένταξη χώρας
  • να είναι ηλικίας άνω των 18 ετών κατά την ημερομηνία έναρξης της περιόδου άσκησης
  • να έχουν άριστη γνώση μίας από τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ και επαρκή γνώση μιας δεύτερης
  • να μην έχουν μετάσχει σε άλλη αμειβόμενη περίοδο πρακτικής άσκησης και να μην έχουν απασχοληθεί επ' αμοιβή για διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων συνεχών εβδομάδων σε ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο ή σε βουλευτή ή πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  • να είναι σε θέση να πιστοποιήσουν ότι έχουν κάποια/ες αναπηρία/ες (ιατρικό πιστοποιητικό ή κάρτα / πιστοποιητικό αναπηρίας που έχει εκδοθεί από εθνική αρχή).

Εάν επιλεγείτε, θα σας ζητηθούν τα κατωτέρω έγγραφα ως δικαιολογητικά:
  • υπογεγραμμένο έντυπο αίτησης (εκτυπώστε την αίτησή σας αφού την επικυρώσετε)
  • φωτοτυπία διαβατηρίου ή αστυνομικής ταυτότητας
  • φωτοτυπία του τελευταίου πιστοποιητικού σπουδών σας ή του πανεπιστημιακού πτυχίου (ή πτυχίων), εάν υπάρχει
  • συστατική επιστολή υπογεγραμμένη από διδάσκοντα σε πανεπιστήμιο ή άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα ή επιστολή από επαγγελματία που είναι σε θέση να παράσχει αντικειμενική αξιολόγηση των ικανοτήτων σας
  • έγγραφο που να πιστοποιεί την/ις αναπηρία/ες σας, αναγνωρισμένο σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε υποψήφια προς ένταξη χώρα.

Εάν ενδιαφέρεσθε για μια περίοδο αμειβόμενης πρακτικής άσκησης της κατηγορίας αυτής, παρακαλείσθε να διαβάσετε την περιγραφή του Προγράμματος Πρακτικής Άσκησης για άτομα με αναπηρίες, Εσωτερικές Διατάξεις σχετικά με τις Περιόδους Άσκησης και τις Επισκέψεις Μελέτης στη Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις Πρακτικές πληροφορίες - Βρυξέλλες/Λουξεμβούργο.

Επισημαίνεται ότι θέσεις για περιόδους πρακτικής άσκησης υπάρχουν κυρίως στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο, δεδομένου ότι ορισμένα από τα Γραφεία Πληροφοριών στα κράτη μέλη μπορεί να μην είναι σε θέση να προσφέρουν τις ειδικές προσαρμογές που απαιτούνται για την προσβασιμότητα.

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΙΤΗΣΗΣ.


Διαβάστε περισσότερα...

Κινητοποίηση του Συλλόγου Αλληλεγγύη 12/9 στο Σύνταγμα



Σε μια περίοδο που τα γεγονότα μας προσπερνούν και οι εξελίξεις μας κατακλύζουν,πρέπει να κινητοποιηθούμε άμεσα και δυναμικά.

Σύσσωμοι και απαλλαγμένοι από κόμματα και χρώματα Η Ομάδα "Αλληλεγγύης" Ανθρώπων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, στις 12 του Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 11:00 το πρωί θα βρίσκεται στην Πλατεία Συντάγματος ώστε να φωνάξει ένα ηχηρό ΟΧΙ στην πολιτική εξαθλίωσης των ανθρώπων με ΣΚΠ αλλά και συνολικά των Α.με.Α.


Διαβάστε περισσότερα...

Ψάρια και υδράργυρος



Ποιες είναι οι συνέπειες του στον οργανισμό.

Με κλειστά μάτια ενθάρρυναν οι επιστήμονες υγείας, μέχρι πρόσφατα, τους πολίτες στην κατανάλωση ψαριών, πηγή πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα. Ποιος δεν έχει ακούσει για τις πολυσυζητημένες ιδιότητές τους! Η ευεργετική τους δράση στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς και σε περιπτώσεις ρευματοειδής αρθρίτιδας, κατάθλιψης και υψηλής πίεσης, δεν μπορεί πλέον να αμφισβητηθεί. Μάλιστα, μελέτες που δεν έχουν ακόμη πλήρως τεκμηριωθεί, υποστηρίζουν ότι μπορεί να επιφέρουν και κάποιας μορφής προστασία και από ορισμένες μορφές καρκίνου.

Ωστόσο, μεγάλος ντόρος έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, καθώς έρευνες έθεσαν τα ψάρια στο ειδώλιο του κατηγορουμένου, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε υδράργυρο, φέρνοντας τους καταναλωτές σε μία πραγματική σύγχυση. Τελικά πού βρίσκεται η αλήθεια;

Ο υδράργυρος φτάνει στη θάλασσα, σε λίμνες και σε ποταμούς, αφενός εξαιτίας βιομηχανικής μόλυνσης από εργοστάσια που χρησιμοποιούν άνθρακα ως καύσιμη ύλη, αφετέρου μέσω ορισμένων πετρωμάτων που απελευθερώνουν υδράργυρο. Έτσι λοιπόν, εύκολα μπορούμε να αντιληφθούμε ότι σε μολυσμένους υδάτινους ορίζοντες, ο υδράργυρος δε θα μπορεί να μην έχει ανάλογη επίπτωση και στα ψάρια.

Οι πρώτες ενδείξεις από διάφορες μελέτες, δείχνουν ότι η έκθεση στον υδράργυρο στην Ευρώπη είναι ισοδύναμη με αυτήν στις ΗΠΑ, όπου υπολογίζεται ότι 1 στις 6 γυναίκες μπορεί να γεννήσει ένα παιδί προσβεβλημένο από υδράργυρο. Ποικίλες είναι και οι έρευνες στην Ελλάδα που έχουν επισημάνει τα υψηλά, αλλά εντός των ασφαλών ορίων, επίπεδα υδραργύρου σε υδροφόρους ορίζοντες, όπως στον ποταμό Νέστο και στο Δέλτα του Αξιού. Το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής (ΕΙΔ), με αφορμή ένα σύνολο παρομοίων δημοσιευμάτων πραγματοποίησε μελέτη, στην οποία εξετάστηκαν ψάρια που έχουν ενοχοποιηθεί για υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων. Κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα:

1) Ο ξιφίας της Μεσογείου έχει 25πλάσια ποσότητα υδραργύρου σε σχέση με άλλα ψάρια που μελετήθηκαν.

2) Ο καπνιστός σολομός ελληνικής προελεύσεως έχει διπλάσια ποσότητα υδραργύρου σε σχέση με άλλα είδη σολομού, αποδεικνύοντας περίτρανα τη μεγάλη επιβάρυνση της Μεσογείου με τοξικά.

Ποιες όμως είναι οι συνέπειες του υδραργύρου στον οργανισμό;

Ο υδράργυρος αποτελεί ένα μέταλλο το οποίο ταξιδεύει παγκοσμίως και επικάθεται και στο έδαφος και στο νερό. Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί, ότι σε παράκτιες περιοχές μεσογειακών χωρών και της Αρκτικής, σύμφωνα με την Επιτροπή Εκτίμησης της Εξάπλωσης της Επίδρασης Υδραργύρου της Ε.Ε, υπάρχει συνεχής έκθεση στον υδράργυρο, σε συνιστώμενα ασφαλή επίπεδα ή και πάνω από αυτά.

Ο μικροβιακός μεταβολισμός του οδηγεί στο μεθυλυδράργυρο, ένα παράγωγο ακόμη πιο τοξικό. Ο μεθυλυδράργυρος έχει την ικανότητα να συσσωρεύεται στους ανθρώπινους και ζωικούς οργανισμούς (βιοσυσσώρευση) και στην τροφική αλυσίδα (βιομεγένθυση). Έχει την ιδιότητα να προκαλεί βλάβες στον ανθρώπινο εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα.

Σύμφωνα με μία έρευνα στα νησιά Faroe της Δανίας, όπου εξετάστηκαν 1000 μητέρες, μαζί με τα παιδιά τους, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά με αυξημένα επίπεδα υδραργύρου παρουσίασαν, όχι μόνο προβλήματα μετάδοσης ηλεκτρικών σημάτων του εγκεφάλου, αλλά και διαταραχές του καρδιακού ρυθμού. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Προστασίας Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών, 300.000 έως 600.00 βρέφη ετησίως πάσχουν από απώλεια νοημοσύνης, εξαιτίας της έκθεσης σε μεθυλυδράργυρο.

Επιπλέον, η συσσώρευση του υδραργύρου στον οργανισμό, λόγω του ότι αυτός δρα ως νευροτοξίνη, μπορεί να είναι υπαίτια για αλλαγές στη συμπεριφορά, τρέμουλο, αδυναμία συγκέντρωσης, νεφρική δυσλειτουργία. Χαρακτηριστικές ήταν και οι μοιραίες επιπτώσεις στη Minimata της Ιαπωνίας, όπου ο μεθυλικός υδράργυρος, ως απόβλητο εργοστασίων, διοχετεύτηκε στη θάλασσα μολύνοντας την πανίδα. Μεγάλο μέρος των ατόμων που κατανάλωναν ψάρια εμφάνισαν τις παραπάνω επιπτώσεις, ενώ περίπου 1000 άτομα απεβίωσαν.

Συνοψίζοντας, ας μην ξεχνάμε ότι τα ψάρια, όπως αναφέρθηκε και στην αρχή, αποτελούν ιδιαίτερα ευεργετική τροφή, απαραίτητη για τον οργανισμό μας. Κατανάλωση ψαριών χαμηλών σε υδράργυρο, έως και 2 μερίδες την εβδομάδα για τους ενήλικες, οδηγεί μόνο σε θετικές επιδράσεις για την υγεία μας. Ας δούμε ορισμένες διατροφικά tips που θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας στην επιλογή κατανάλωσης ψαρικών:

Δεν συσσωρεύουν όλα τα ψάρια στο ίδιο ποσοστό υδραργύρου. Αυτά με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα είναι τα μεγάλα σε μέγεθος ψάρια, όπως ο ξιφίας, ο τόνος, ο λούτσος, οι φάλαινες, ο καρχαρίας, ο κολιός, το λαβράκι.
Αντίθετα, πιο μικρά ψάρια, όπως οι γαρίδες, οι σαρδέλες, η πέστροφα, η γλώσσα, ο μπακαλιάρος, τα μύδια και στρείδια έχουν αισθητά μικρότερες συγκεντρώσεις υδράργυρου.
Οι έγκυες γυναίκες, ή γυναίκες που προσπαθούν να κάνουν παιδί και παιδιά κάτω των 16 ετών, θα ήταν προτιμότερο να αποφεύγουν την κατανάλωση των ψαριών της πρώτης κατηγορίας και να προτιμούν τα μικρά ψάρια.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οδοντόπαστα από φύκια;



Τι υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Newcastle.

Όλα είναι πιθανά αν οι έρευνες των επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Newcastle καρποφορήσουν! Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι προσθέτοντας ένζυμα από μικρόβια που διαβιούν σε φύκια στην οδοντόπαστα και το στοματικό διάλυμα τα δόντια προστατεύονται καλύτερα από την τερηδόνα. Οι ειδικοί μελετούν τη συμπεριφορά του μικροοργανισμού Bacillus licheniformis.

Αρχικά τον μελετούσαν αναφορικά με τη δυνατότητά του να καθαρίσει τις καρίνες των πλοίων από τους μικροοργανισμούς που κολλούν πάνω τους. Τώρα ,όμως, πιστεύουν ότι αυτό το ένζυμο μπορεί να προστατεύσει τα δόντια από το «φιλμ» μικροβίων που αναπτύσσεται ανάμεσα σε αυτά και δύσκολα απομακρύνεται με το βούρτσισμα.

Συγκεκριμένα, εκτιμούν ότι με τη βοήθεια αυτού του μικροοργανισμού θα απομακρυνθούν από την οδοντική πλάκα τα επιβλαβή μικρόβια όπως ο Streptococcus mutans που προκαλεί τερηδόνα.

Επισημαίνουν ωστόσο, ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί αν τελικά μια τέτοια πρωτοποριακή οδοντόκρεμα, καθώς και ένα στοματικό διάλυμα από φύκια μπορεί να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι γάτες κάνουν καλό στην υγεία



Νέες έρευνες ανατρέπουν τα δεδομένα.

Διάφορες έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας τα προηγούμενα χρόνια κατηγόρησαν τις γάτες σχεδόν για τα πάντα: από την πρόκληση καρκίνων μέχρι ψυχικές διαταραχές.

Ωστόσο, νέες έρευνες δείχνουν πως οι γάτες έχουν θετική συμβολή στην ανθρώπινη υγεία, καθώς μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνων και άλλων ασθενειών.

Ενδεικτικά, έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Biology Letters κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμμία σύνδεση ανάμεσα στον καρκίνο του εγκεφάλου σε μεσήλικες και την κατοχή κατοικίδιας γάτας.

Παρόμοιο ήταν το συμπέρασμα της ερευνήτριας Μαριόν Βιτκόκ του ερευνητικού κέντρου Tour du Valat στη μεσογειακή Γαλλία, η οποία επισημαίνει πως όχι μόνο δεν υπάρχει σύνδεση, αλλά ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου του εγκεφάλου είναι μειωμένος στους ιδιοκτήτες γατών.

Ο λόγος της θετικής επίδρασης των κατοικιδίων στην ανθρώπινη υγεία δεν έχει ακόμα διακριβωθεί.

Ωστόσο, ολοένα και περισσότερες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα κατοικίδια κάνουν καλό στην υγεία όπως η πρόσφατη που δείχνει ότι τα σκυλιά προστατεύουν τα βρέφη από λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Πλήθος άλλων ερευνών αποδεικνύουν τα οφέλη των κατοικιδίων στην ψυχική υγεία, ειδικά στους μαθητές, τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με χρόνιες ασθένειες.


Πηγή: http://www.econews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απειλούσε να βάλει μπουρλότο στη Βουλή



Επειδή αδυνατούσε να εξασφαλίσει τα φάρμακά του.

Άνω κάτω έκανε τη Βουλή και ολόκληρη την αστυνομία 58χρονος Ρεθυμνιώτης που απειλούσε με μπουρλότο τη Βουλή.

Σε κατάσταση αμόκ δήλωνε αποφασισμένος να τινάξει στον αέρα το Κοινοβούλιο, αλλά και τη μισή πλατεία Συντάγματος καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, στον υπάλληλο που απάντησε στο τηλεφώνημα του, θα εξαφάνιζε ακόμη και τα ανθοπωλεία που βρίσκονται επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας.

Τα απειλητικά μηνύματα δέχτηκε την περασμένη Παρασκευή το τηλεφωνικό κέντρο της Βουλής, όπου απευθύνθηκε ο 58χρονος.

Όπως είπε στον τηλεφωνητή που δέχτηκε την κλίση, έφτασε στην απελπισία καθώς, λόγω της κρίσης, αδυνατούσε να εξασφαλίσει ακόμη και τα φάρμακα του.

«Αν δεν μου φέρετε τα φάρμακα μου, θα τα τινάξω όλα στον αέρα. Και τη Βουλή και τους βουλευτές και τα ανθοπωλεία μαζί», φέρεται να είπε.

Όπως αναφέρει η neakriti, ο 58χρονος θέλοντας να τους πείσει ότι δεν αστειεύεται τους εξήγησε ότι εργάζεται σε λατομείο και ότι γνώριζε πολύ καλά από εκρηκτικά, τα οποία θα χρησιμοποιούσε για να ισοπεδώσει τη Βουλή.

Ακολούθησαν 48ώρες αγωνίας για τις διωκτικές αρχές, που εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό στα λατομεία.

Έκπληκτοι αστυνομικοί άκουσαν τον 58χρονο να παραδέχεται τις πράξεις του αβίαστα, όταν κλήθηκε στην Ασφάλεια Ρεθύμνου.

Όπως διαπιστώθηκε πάντως πρόκειται για άτομο που αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα για τα οποία λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή.

Το λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη για τον 58χρονο, που δεν συνελήφθη λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου, ωστόσο κατηγορείται για απειλή και διατάραξη οικιακής ειρήνης.


Διαβάστε περισσότερα...

Ψαλιδίζονται οι φοροαπαλλαγές κοινωνικού χαρακτήρα



Στα 229 εκατ. ευρώ το ποσό των εσόδων από τις περικοπές τη διετία 2013 - 2014
.
Σε περικοπές και καταργήσεις δεκάδων φορολογικών απαλλαγών που ισχύουν σήμερα για αναπήρους, τριτέκνους, πολυτέκνους, χαμηλοσυνταξιούχους και άνεργους σκοπεύουν να προχωρήσουν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η τρόικα.

Τα σχέδια, όπως δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος,, προβλέπουν την επιβολή φόρου εισοδήματος σε όλα τα επιδόματα και τις συντάξεις των αναπήρων, των τρίτεκνων και των πολυτέκνων, στο επίδομα ανεργίας και στο ΕΚΑΣ.

Προβλέπουν επίσης την κατάργηση ή τη μείωση του πρόσθετου αφορολογήτου ορίου των 2.000 ευρώ που ισχύει για τους αναπήρους, την περικοπή ή την κατάργηση των απαλλαγών από τα τέλη κυκλοφορίας, τα τέλη ταξινόμησης και τα τεκμήρια, οι οποίες ισχύουν για τους αναπήρους, τους τριτέκνους, τους πολυτέκνους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς και την εξάλειψη του προσαυξημένου στις 9.000 ευρώ αφορολογήτου ορίου που ισχύει για νέους έως 30 ετών, συνταξιούχους άνω των 65 ετών και άτομα με ειδικές ανάγκες που έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Το συνολικό ποσό των εσόδων που προβλέπεται να εξασφαλιστεί τη διετία 2013 -2014 από τις περικοπές και τις καταργήσεις των φοροαπαλλαγών κοινωνικού χαρακτήρα φτάνει τα 229 εκατ. ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Κύμα φυγής από τα ιδιωτικά σχολεία



8.000 μαθητές δεν ανανέωσαν την εγγραφή τους λόγω κρίσης.

Κύμα φυγής των μαθητών από τα ιδιωτικά σχολεία καταγράφεται λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, καθώς περίπου 8.000 μαθητές δεν έχουν επανεγγραφεί λίγες ημέρες πριν χτυπήσει το πρώτο «κουδούνι».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπήρχαν διαθέσιμα τον Ιούνιο και τα οποία δημοσιεύει το Έθνος, ο αριθμός των μαθητών που δεν είχαν δηλώσει επανεγγραφή σε πολλές ιδιωτικές μονάδες της χώρας έφτανε τους 10.000, αριθμός σαφώς μεγαλύτερος από τον περσινό της αντίστοιχης περιόδου.

Πολλοί είναι οι γονείς που θέλουν πάση θυσία να φοιτήσουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία και περιμένουν μέχρι τελευταία στιγμή μήπως οι ιδιοκτήτες των σχολείων ρίξουν τα δίδακτρα.

Επισήμως, τα δίδακτρα παραμένουν ίδια με την περσινή χρονιά, με τη διαφορά ότι ορισμένα σχολεία μέσω των ιστοσελίδων τους ενημερώνουν τους γονείς για μειώσεις διδάκτρων που φτάνουν κοντά στο 15% ή που κάνουν εκπτώσεις στους γονείς που έχουν δύο ή και τρία παιδιά στο σχολείο.

Την περσινή χρονιά το μήνα Ιούνιο δεν είχε επανεγγραφεί το 10% του μαθητικού δυναμικού έναντι 15% φέτος.


Διαβάστε περισσότερα...

Λίστα - φωτιά με περικοπές 11,9 δισ. ευρώ - Δείτε όλα τα νέα μέτρα


72 παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα των κρατικών δαπανών, περιλαμβάνουν τα μέτρα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης , ύψους 11,9 δισ. ευρώ. Οι περικοπές στο δημόσιο, φτάνουν τα 3,3 δισ. ευρώ, με κατάργηση των δώρων, μείωση στο μισό των επιδομάτων θέσης, αναστολή των ωριμάνσεων και συρρίκνωση των μισθολογικών δαπανών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κατά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου προβλέπεται μείωση, μέχρι και 30% του μισθού των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ, ενώ περικόπτονται μεσοσταθμικά κατά 12% τα ειδικά μισθολόγια. Η νέου τύπου εφεδρεία θα εφαρμοστεί από το 2013, με 35.000 υπαλλήλους να ακολουθούν το δρόμο της εξόδου από το δημόσιο. Η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες, θα «πέσει» στο 7%, από το 11%.

ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ


- Προσαρμογή οικογενειακών επιδομάτων
- Αναπροσαρμογή αναπηρικών επιδομάτων
- Ιατρική επανεξέταση όλων των δικαιούχων αναπηρικών επιδομάτων
- Αναπροσαρμογή της σύνταξης των ανασφάλιστων ηλικιωμένων
- ΕΚΑΣ στους άνω των 65
- Κατάργηση εποχιακών επιδομάτων
-Κατάργηση ειδικών επιδομάτων ανεργίας
-Αναπροσαρμογή δαπάνης μετακίνησης νεφροπαθών
-Εισαγωγή επιδόματος μακροχρόνια ανέργων
-Νεα προγράμματα ΟΕΕ
-Πιλοτική εφαρμογή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΔΕΚΟ


- Αύξηση εσόδων από την αύξηση των τιμών των εισιτηρίων κατά 25%
- Σχέδια αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ και μείωση των λειτουργικών δαπανών
- Πώληση μη στρατηγικών δραστηριοτήτων
- Μείωση επιχορηγήσεων στις ΔΕΚΟ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό

ΜΙΣΘΟΙ

- Εξορθολογισμός ειδικών μισθολογίων
- Μείωση δώρων δημοσίων υπαλλήλων
- Εργασιακή εφεδρεία (πιθανότατα με άλλο όνομα)
- Εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ
- Νεο μισθολογικό καθεστώς για τους υπαλλήλους της Βουλής

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ


- Συγχώνευση ή κατάργηση ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ
- Αποκομιδή σκουπιδιών από ιδιώτες
- Αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας
- Ενιαία αρχή προμηθειών ανα Δήμο

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ


- Περικοπή της φαρμακευτικής δαπάνης των ταμείων
- Μείωση του λειτουργικού κόστους του ΕΟΠΥΥ
- Μείωση της δαπάνης των νοσοκομείων για τα φάρμακα (γενόσημα)
- Αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ


- Μετάθεση πληρωμής των εξοπλιστικών προγραμμάτων
- Κλείσιμο / αξιοποίηση στρατοπέδων – νοσοκομείων
- Μείωση όλων των λειοτουργικών εξόδων

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ


- Συγχωνεύσεις ΑΕΙ/ΤΕΙ
- Προμήθειες συγγραμμάτων
- Επιβολή διδάκτρων (σε αιώνιους φοιτητές)
- Μείωση προσωπικού σε ΑΕΙ/ΤΕΙ
- Αύξηση των ωρών διαδασκαλίας
- Μείωση δαπανών κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών

Δείτε τον πίνακα με τα μέτρα.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν ξεναγήσεις στην έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων»



Η πρώτη είναι τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου.

Νέα σειρά ξεναγήσεων για ενήλικες, μεμονωμένους επισκέπτες, στην στην περιοδική έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων» που φιλοξενείται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο προσφέρει εθελοντικά η διπλωματούχος ξεναγός και μέλος της Εταιρείας των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Δήμητρα Ποτσίκα.

Οι ξεναγήσεις έχουν διάρκεια μιάμισης ώρας και προγραμματίζονται στις παρακάτω ημερομηνίες:

• 3 Σεπτεμβρίου, Δευτέρα, ώρα έναρξης 18:00

• 1 Οκτωβρίου, Δευτέρα, ώρα έναρξης 17:30

• 4 Νοεμβρίου, Κυριακή, ώρα έναρξης 11:00π.μ., είσοδος δωρεάν

• 2 Δεκεμβρίου, Κυριακή, ώρα έναρξης 11:00π.μ., είσοδος δωρεάν

Η τηλεφωνική κράτηση είναι απαραίτητη, καθώς ο αριθμός των ατόμων ανά ξενάγηση δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 50 άτομα.

Tηλ. Επικοινωνίας: 210 8217724, 210 8217717

Ώρες επικοινωνίας: 09:00π.μ. - 13:00



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Βιονικό» μάτι για τυφλούς


Αυστραλοί επιστήμονες πραγματοποίησαν την πρώτη στον κόσμο πρωτοποριακή εμφύτευση ενός «βιονικού» ματιού σε μια τυφλή γυναίκα, από τη Βικτόρια, η οποία κατάφερε να δει μικρά στίγματα φωτός για πρώτη φορά μετά από είκοσι χρόνια.
«Ξαφνικά μπόρεσα να δω μια μικρή λάμψη», λέει ενθουσιασμένη η Ντάιαν Ασγουορθ, μητέρα δυο παιδιών.

Η εμφύτευση έγινε στο νοσοκομείο Royal Eye and Ear Hopsital της Μελβούρνης και σύμφωνα με τον καθηγητή Ντέιβιντ Πένινγκτον από το Bionic Vision Australia, το «βιονικό μάτι» είναι πολύ πιθανό να επιτρέψει τελικά στους ασθενείς να έχουν μια «χρήσιμη όραση».

Το βιονικό μάτι αναπτύχθηκε από μια ομάδα Αυστραλιανών επιστημόνων και αφορά την εμφύτευση μιας μικροσκοπικής συσκευής που είναι συνδεδεμένη με 24 ηλεκτρόδια στα μάτια των ασθενών που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης. Τα ηλεκτρόδια στέλνουν ηλεκτρικά ερεθίσματα στους νευρώνες του ματιού, υποκαθιστώντας τη διαδικασία που συμβαίνει φυσικά στους ανθρώπους που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
«Το επόμενο μεγάλο βήμα θα είναι όταν θα αρχίσει εμφύτευση ολόκληρων συσκευών», υποστηρίζει.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το μάτι πιθανότατα θα οδηγήσει σε όραση μόνο σε ασπρόμαυρη κλίμακα, αλλά τελικά θα επιτρέπει στους ασθενείς να κινούνται ανεξάρτητα.

Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε τα νέα μέτρα για τα αυθαίρετα


Η μειωμένη προσέλευση των ενδιαφερομένων για την υπαγωγή στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα, αναγκάζει την κυβέρνηση να κάνει «δεύτερες σκέψεις», τόσο για νέες ρυθμίσεις, όσο και στην πέμπτη κατά σειρά παράταση της προθεσμίας του μέτρου.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1
Διαβάστε περισσότερα...