Σάββατο 31 Μαΐου 2014

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει με τη δέουσα σοβαρότητα τα θέματα των γενοκτονιών»


Γεροντόπουλος: Ελπίζουμε κάποια στιγμή η Τουρκία να σταθεί με ωριμότητα απέναντι στο οθωμανικό παρελθόν της.

«Θέματα τόσο σοβαρά, όπως είναι τα ζητήματα των γενοκτονιών, αντιμετωπίζονται με την δέουσα σοβαρότητα και ευαισθησία από τη Βουλή των Ελλήνων, από το σύνολο της ελληνικής Πολιτείας, καθώς και από το υπουργείο Εξωτερικών».

Αυτή την απάντηση έδωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος, σήμερα στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γαβριήλ Αβραμίδη, για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ασσυρίων από το καθεστώς των Νεότουρκων.

«Η Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Γεροντόπουλος, «έχει κάνει αποτίμηση των γεγονότων αυτών, με εντιμότητα και αίσθημα τιμής και ευθύνης, ως ελάχιστη ηθική υποχρέωση, απέναντι στους ηρωικούς νεκρούς της συγκεκριμένης περιόδου» επισημαίνοντας ότι «μέσα από τις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων για τη μνήμη των νεκρών του Ποντιακού Ελληνισμού, των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και των Αρμενίων, αναδεικνύονται όλες οι πτυχές αυτής της εγκληματικής, εκ μέρους των Τούρκων, περιόδου».

«Ελπίζουμε», σημείωσε ο υφυπουργός, «κάποια στιγμή η Τουρκία να σταθεί με γενναιότητα και ωριμότητα απέναντι στο οθωμανικό παρελθόν της και να αναγνωρίσει την ιστορική αλήθεια, όσο οδυνηρή και αν είναι, για τα γεγονότα της περιόδου αυτής».

Τα γεγονότα αυτά, πέρα από τον αριθμό των εθνικών κοινοβουλίων που τα αναγνωρίζουν, όπως τόνισε ο κ. Γεροντόπουλος, «συνέβησαν και αποτελούν μέρος της ιστορίας, ανεξάρτητα από το ότι κάποια κράτη, για λόγους άγνοιας, πολιτικής σκοπιμότητας ή ενδεχομένως άλλους, τοποθετούνται απέναντι σε αυτά. Η Ιστορία έχει καταγράψει τα γεγονότα, ανεξάρτητα αν κάποιοι τα παραδέχονται ή όχι».

«Η χώρα μας» κατέληξε ο υφυπουργός, «επιδιώκει την αναγνώριση και ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας μέσα από μια ειλικρινή προσέγγιση του παρελθόντος και των ιστορικών γεγονότων. Η Βουλή των Ελλήνων έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια για τα γεγονότα της εγκληματικής, εκ μέρους των Τούρκων, αυτής περιόδου, σαν ένα ελάχιστο φόρο τιμής στους ηρωικούς νεκρούς».



Διαβάστε περισσότερα...

Ο ποδηλάτης που έσωσε τη ζωή πολλών Εβραίων στον πόλεμο


Ο Gino Bartali ποτέ δεν είδε τον εαυτό του ως ένα ήρωα.

Με αφορμή την έναρξη του 97ου Ποδηλατικού Γύρου της Ιταλίας (Giro d'Italia), που έγινε στις 9 Μαΐου στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας, το BBC ετοίμασε ένα αφιέρωμα σε έναν από τους σπουδαιότερους ποδηλάτες στην ιστορία του θεσμού.

Τον άνθρωπο που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του, για να σώσει τις ζωές άλλων ανθρώπων.

Τον Gino Bartali.

Τον τρεις φορές νικητή του Giro d’ Italia και δύο φορές νικητή του Ποδηλατικού Γύρου της Γαλλίας (Tour de France) με 10 χρόνια διαφορά, πριν και μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του ο ίδιος δεν ήθελε να μιλάει για τα χρόνια του πολέμου.

Οι πληροφορίες για τις δραστηριότητές του ήρθαν στο φως μόνο μετά το θάνατό του, το 2000.

Το απόγειο της καριέρας του και το «όχι» στο Μουσολίνι



Καθώς πλησίαζε ο πόλεμος ο Bartali, που καταγόταν από μια φτωχική οικογένεια σε ένα χωριό της Τοσκάνης, βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του.

Στέφθηκε νικητής για πρώτη φορά στον ποδηλατικό γύρο της Ιταλίας το 1936, τίτλο που διατήρησε και την επόμενη χρονιά. Το 1938 κέρδισε και στον ποδηλατικό γύρο της Γαλλίας, μια στιγμή που ο φασίστας ηγέτης Μπενίτο Μουσολίνι περίμενε με ανυπομονησία.

«Ο Μουσολίνι πίστευε ότι εφόσον ένας ιταλός αναβάτης θριάμβευσε στο γύρο της Γαλλίας, αυτό αποτελούσε σημάδι ότι και οι Ιταλοί ανήκαν στην κυρίαρχη φυλή» είπε ο γιος του Bartali στο σκηνοθέτη Oren Jacoby, ο οποίος ετοίμασε ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του.

«Η νίκη του πατέρα μου το 1938 αποτέλεσε ζήτημα εθνικής υπερηφάνειας και φασιστικού γοήτρου, με αποτέλεσμα ο ίδιος να νιώθει έντονη πίεση».

Κλήθηκε, μάλιστα, να αφιερώσει τη νίκη του στο Μουσολίνι, κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε. Το γεγονός αυτό θεωρήθηκε μεγάλη προσβολή για το Ντούτσε και φυσικά ήταν μεγάλο ρίσκο για τον Bartali, αναφέρει ο αρθρογράφος.

Η αποστολή διάσωσης των Εβραίων



Όταν τα γερμανικά στρατεύματα κατέλαβαν τα βόρεια και κεντρικά τμήματα της χώρας, «εκκαθαρίζοντας» τις περιοχές από τους Εβραίους και στέλνοντάς τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ο Bartali –αφοσιωμένος καθολικός- ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Καρδιναλίου της Φλωρεντίας, Αρχιεπισκόπου Elia Dalla Costa, να ενταχθεί σε μια μυστική οργάνωση, η οποία ως σκοπό είχε να προστατέψει τους Εβραίους και άλλους ανθρώπους που βρίσκονταν σε κίνδυνο.

Ο ρόλος που του ανατέθηκε φυσικά ταίριαζε απόλυτα στο μοναδικό του ταλέντο: έγινε μεταφορέας.

Εκ πρώτης όψεως ο Bartali προπονούνταν σκληρά γι’ αυτό που ήταν ήδη γνωστός, όμως στην πραγματικότητα μετέφερε φωτογραφίες και πλαστά έγγραφα ταυτότητας από και προς ένα μυστικό τυπογραφείο, τα οποία ήταν καλά κρυμμένα στο σκελετό και το τιμόνι του ποδηλάτου του.

Κάποια στιγμή συνελήφθη και ανακρίθηκε από τον επικεφαλής της φασιστικής μυστικής αστυνομίας στη Φλωρεντία, όπου ζούσε. Για κάποιο διάστημα μάλιστα κρύφτηκε και ο ίδιος, ζώντας ινκόγκνιτο στην πόλη Citta Di Castello στην Ούμπρια.

Όταν τον σταμάτησαν για έλεγχο ζήτησε να μην πειράξουν το ποδήλατό του, γιατί τα διαφορετικά κομμάτια του είχαν συναρμολογηθεί πολύ προσεχτικά, για να επιτυγχάνει τη μέγιστη ταχύτητα.

Επιπλέον, έκρυψε τον Εβραίο φίλο του Giacomo Goldenberg και την οικογένειά του, αδιαφορώντας για τις αυστηρές τιμωρίες, που επιφύλασσαν οι Γερμανοί στους προδότες.

«Έθεσε σε κίνδυνο όχι μόνο τη δική του ζωή, αλλά και των δικών του ανθρώπων. Ο Gino Bartali έσωσε τη ζωή τη δική μου και της οικογένειάς μου. Αν δεν μας είχε κρύψει αυτός, δεν είχαμε πού αλλού να πάμε» λέει ο γιος του Giacomo Goldenberg, Giorgio.

Ο γιος του, Andrea Bartali, αναφέρει ότι τελικά ο πατέρας του άρχισε να του εξιστορεί σιγά σιγά τις πράξεις του κατά τη διάρκεια του πολέμου, όμως τον έβαλε να ορκιστεί ότι δε θα αποκάλυπτε τίποτα εκείνη την εποχή.

«Όταν τον ρώτησα γιατί δε μπορούσα να το πω σε κανέναν μου απάντησε: “Πρέπει να κάνεις το καλό, χωρίς να μιλάς γι’ αυτό. Αν μιλάς γι’ αυτό, εκμεταλλεύεσαι τη δυστυχία άλλων για δικό σου κέρδος”».

Τον περασμένο Σεπτέμβρη τιμήθηκε μετά θάνατον με το βραβείο «Righteous Among the Nations» από τον Yad Vashem στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ.

Ο Andrea Bartali λέει ότι ο πατέρας του δεν θεωρούσε τον εαυτό του ήρωα.

«Όταν οι άνθρωποι του έλεγαν “Gino, είσαι ήρωας” εκείνος απαντούσε: “Όχι, όχι. Εγώ θέλω να με θυμούνται για τις αθλητικές μου επιτυχίες. Οι αληθινοί ήρωες είναι άλλοι, αυτοί που έχουν υποφέρει στην ψυχή, την καρδιά, το πνεύμα και το μυαλό τους για τους αγαπημένους τους. Εκείνοι είναι οι πραγματικοί ήρωες. Εγώ είμαι απλά ένας ποδηλάτης».



Διαβάστε περισσότερα...

Συνελήφθησαν έξι αστυνομικοί που έκλεβαν... κιλότες


Είχαν πάρει στη Βραζιλία το προσωνύμιο «η συμμορία των κιλοτάκηδων».

Έξι αστυνομικοί από το Ρίο ντε Ζανέιρο, υπεύθυνοι για την οδική ασφάλεια, επωφελούνταν από τη θέση τους για να λεηλατούν φορτηγά γεμάτα με... γυναικεία εσώρουχα και να εκβιάζουν τους οδηγούς τους, γεγονός που τους στοίχισε – πέρα από τη σύλληψη τους – και το προσωνύμιο «η συμμορία των κιλοτάκηδων».

«Οι αστυνομικοί κρατούνται και έχουν ήδη τεθεί εκτός του σώματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής αστυνομίας που είναι αρμόδια για την ασφάλεια του Ρίο. Όλοι τους κατηγορούνται για ληστεία, εκβιασμό και κατάχρηση εξουσίας.

Στο σπίτι του ενός από αυτούς βρέθηκαν 117 κιλοτάκια και στηθόδεσμοι, συσκευασμένα και έτοιμα προς πώληση. Σύμφωνα με την εφημερίδα O Dia οι αστυνομικοί απέσπασαν περίπου 9.000 ρεάλ (3.000 ευρώ) από 13 θύματά τους. Απειλούσαν μάλιστα τους οδηγούς ότι θα τους σκότωναν εάν δεν υπάκουαν στις εντολές τους.

Οι έξι αστυνομικοί χρησιμοποιούσαν τα περιπολικά για να κρατούν ομήρους τους οδηγούς των βιοτεχνιών εσωρούχων που μετέφεραν τα προϊόντα από μια ορεινή περιοχή του Ρίο στο Σάο Πάουλο, σε απόσταση 450 χιλιομέτρων. Για να γλιτώσουν από τους «κιλοτάκηδες» οι οδηγοί συχνά έπαιρναν έναν άλλο δρόμο, κάνοντας παράκαμψη 100 χιλιομέτρων.



Διαβάστε περισσότερα...

Κρατούσε έγκλειστους και βασάνιζε τη γυναίκα και τα παιδιά του επί 16 χρόνια


Τους βίαζε και τους έκαιγε με ηλεκτρισμό και ηλεκτροκόλληση
.
Ένας Νοτιοαφρικανός κατηγορείται από τη δικαιοσύνη για τον βασανισμό της γυναίκας και των παιδιών του.

Το δικαστήριο του Σπρινγκς, ενός προαστίου του Γιοχάνεσμπουργκ, στο οποίο παρουσιάστηκε σήμερα ο άνδρας απαγόρευσε τη δημοσιοποίηση του ονόματός του προκειμένου να προστατευθούν τα πέντε παιδιά του, ηλικίας 2 με 16 ετών.

Ο επιχειρηματίας 36 ετών κατηγορείται ότι τα βασάνιζε με ηλεκτρικό ρεύμα και τα έκαιγε με μια συσκευή συγκόλλησης, δήλωσε ο επιθεωρητής της αστυνομίας Ρούντι Γιάνσεν.

Η σύζυγός του είπε στους αστυνομικούς ότι την έγδυνε τακτικά, την έδενε και τη χτυπούσε. Μια ιατρική έκθεση αναφέρει ότι η μεγαλύτερη από τις κόρες του άνδρα, ηλικίας 16 ετών, ήταν σεξουαλικά ενεργή παρόλο που δεν είχε βγει ποτέ από το σπίτι.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε επίσης ότι ο άνδρας κρατούσε έγκλειστους τη γυναίκα και τα παιδιά του επί 16 χρόνια, πρόσθεσε ο Γιάνσεν.

Μπροστά από την αίθουσα του δικαστηρίου κάποιοι διαδηλωτές ζητούσαν από την αστυνομία να τους παραδώσει τον κατηγορούμενο. «Ας τον δώσουν σε εμάς. Ξέρουμε τι να κάνουμε», είπε ένας εξ αυτών. «Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι τέτοια πράγματα συμβαίνουν σήμερα κάτω από τα μάτια μας», πρόσθεσε ένας άλλος.

Ο επιθεωρητής Γιάνσεν διευκρίνισε ότι οι γείτονες ενημέρωσαν την αστυνομία την προηγούμενη εβδομάδα αφού ένας από τους γιους του ζευγαριού, ηλικίας 11 ετών, κατάφερε να ξεφύγει.

Ο πατέρας πήγε να τον βρει στο σπίτι των γειτόνων και στη συνέχεια τον τιμώρησε: Του κράτησε το κεφάλι κάτω από το νερό στην πισίνα του σπιτιού και τον χτύπησε, σύμφωνα με την αστυνομία. Μετά έκρυψε το αγόρι στη αποθήκη τόσο καλά που οι αστυνομικοί δεν κατάφεραν να τον εντοπίσουν όταν έφτασαν στο σπίτι.

Οι αρχές πήραν τα άλλα τέσσερα παιδιά, ενώ ο άνδρας τους είπε ότι ο γιος του έφυγε. Στη συνέχεια τον έστειλε να μείνει στους γονείς του, όμως λίγες ημέρες αργότερα η μητέρα του έσπασε και ομολόγησε στους αστυνομικούς πού βρισκόταν.

Τα παιδιά βρίσκονται σε ασφαλές μέρος, μακριά από τη μητέρα τους την οποία επίσης ερευνά η αστυνομία, είπε ο Γιάνσεν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Beeld, το «σπίτι του τρόμου» διέθετε ακριβά έπιπλα, αλλά τα παιδιά μοιράζονταν το ίδιο κρεβάτι. Η εφημερίδα αναφέρει ότι είναι πολύ βρώμικο και γεμάτο αλυσίδες, σκοινιά και DVD με πορνογραφικό περιεχόμενο.

Οι γείτονες δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν πως το ζευγάρι είχε πέντε παιδιά, αν και είχαν δει κάποια από αυτά.

Μια ηλικιωμένη γειτόνισσα, η οποία είχε κατηγορήσει τον άνδρα ότι νοικιάζει δωμάτια του σπιτιού του παράνομα, είπε ότι μία από τις κόρες του της είχε ζητήσει φαγητό. «Άκουγα καμιά φορά φωνές από το σπίτι, ανθρώπους που έκλαιγαν, και φώναζαν ότι θέλουν να βγουν», πρόσθεσε.

Η σημερινή ακροαματική διαδικασία διήρκησε μόλις δέκα λεπτά και η δίκη αναβλήθηκε για τις 4 Ιουνίου εν αναμονή της ολοκλήρωσης της έρευνας. Ο άνδρας παραμένει υπό κράτηση και προς το παρόν κατηγορείται για επίθεση και κακοποίηση παιδιών. Αναμένεται να ακολουθήσουν κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας, παράνομη κράτηση και παρακώλυση της δικαιοσύνης, σύμφωνα με τον Γιάνσεν.



Διαβάστε περισσότερα...

Το Μουντιάλ των Social Media


Όσοι είχατε την άποψη ότι η Βραζιλία είναι διάσημη για την σάμπα, το Καρναβάλι του Ρίο, τον καφέ, το ποδόσφαιρο και τις φαβέλες (φτωχογειτονιές), ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσετε την άποψη σας.

Για την ακρίβεια να προσθέσετε σε όλα αυτά και ότι οι Βραζιλιάνοι τρελαίνονται για τα social media. Έχουν πάθος με το facebook, το twitter, το Υοu Tube.

Μόλις πέρσι σε έρευνα της έγκυρης Wall Street Journal, είχε δοθεί στη Βραζιλία η ονομασία: «Παγκόσμια πρωτεύουσα των Social Media»!

Η έρευνα έδειξε ότι η Βραζιλία είναι Νο2 αγορά στο Facebook, Νο 3 στην αντίστοιχη του Twitter και Νο2 στην κίνηση του YouTube.

Αν προσθέσουμε και την έξαρση των Social Media τα τελευταία χρόνια, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι εκτός των άλλων έχουμε να κάνουμε με το Mundial του Facebook και του Τwitter.

Άλλωστε το παγκόσμιο κύπελλο και οι Ολυμπιακοί αγώνες έδιναν πάντα την ευκαιρία στην εκτόξευση της τεχνολογίας.

Το 1930 η χρήση του τηλεφώνου εκτοξεύτηκε στη διάρκεια του Μουντιάλ της Ουρουγουάης όπως και έγινε αντίστοιχα με το ιντερνέτ το 1996 στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα.

Το 2002 οι Κορεάτες και οι Ιάπωνες ήταν οι πρώτοι διοργανωτές που δημιούργησαν websites για να εκμεταλλευτούν εμπορικά το Μουντιάλ και με την ευκαιρία η δημοτικότητα του προϊόντος έφθασε στο υψηλότερο ποσοστό που είχε ποτέ.

Τέσσερα χρόνια αργότερα στη Γερμανία το 2006, το internet δεν έκανε άλματα σε σχέση με το 2002 καθώς δεν είχαν μπει ακόμη στη ζωή μας σε παγκόσμιο επίπεδο τα social media.

To twitter «γεννήθηκε» άλλωστε λίγο πριν το Γερμανικό Μουντιάλ τον Μάρτιο του 2006 και διαδόθηκε αρκετά μετά τους αγώνες ενώ το Facebook παρά το ότι «γεννήθηκε» τον Φεβρουάριο του 2004, δεν είχε ευρύτατα διαδοθεί το 2006.

Η πρώτη έκρηξη των Social Media ήρθε επί της ουσίας στο Μουντιάλ του 2010 καθώς η Κίνα δεν ήταν έτοιμη σε αυτό το (τεχνολογικό) επίπεδο στην Ολυμπιάδα του 2008.

Στην Ευρώπη το Euro του 2008 αποτέλεσε την απαρχή της επικοινωνίας μέσω social media και απογειώθηκε το 2012 λόγω της Ολυμπιάδας του Λονδίνου (κυρίως) και του Euro στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας.


Πηγή: http://www.pamesports.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Καταργήστε την... προίκα»


Ο πρώην Πρωθυπουργός της Βικτόριας, Τεντ Μπέιλιου, ζητεί από την αυστραλιανή πολιτεία να καταργήσει διά νόμου τον θεσμό της προίκας, ισχυριζόμενος ότι οδηγεί σε οικογενειακή βία.

«Προίκα», ενδέχεται να είναι δώρα, χρήματα, ακίνητα τα οποία δίνει η νύφη ή η οικογένειά της στον μέλλοντα γαμπρό.

Ο Τεντ Μπέιλιου είπε ότι μερικές νέες γυναίκες που έρχονται στην Αυστραλία με συνοικέσιο, αντιμετωπίζουν συχνά πίεση να προσφέρουν περισσότερα στον μελλοντικό τους σύζυγο, γεγονός το οποίο ενδέχεται να προκαλέσει κακοποίηση.

«Ενδέχεται να βρεθούν κάτω από πίεση και απαιτήσεις για μεγαλύτερη προίκα, απαιτήσεις για συνεχόμενη προίκα, γεγονός που συχνά οδηγεί σε εξαναγκασμό, διάλυση της οικογένειας ή ακόμη και σωματική κακοποίηση» δήλωσε κ. Μπέιλιου, ο οποίος πρόσθεσε:

«Υπάρχουν αποδείξεις ότι απαιτήσεις για συνεχόμενη προίκα υφίστανται στην Αυστραλία, γεγονός που οδηγεί σε οικογενειακή βία συχνά, γι' αυτό και θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το αλκοόλ στο φαντασμαγορικό μικροσκόπιο


Δείτε το αγαπημένο σας ποτό όπως αναμφίβολα δεν το έχετε ξαναδεί!
Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι όταν απολαμβάνουμε το ποτάκι μας δεν φανταζόμαστε ποτέ τις καλειδοσκοπικές του ιδιότητες.

Κι αυτό γιατί δεν μας έρχεται συνήθως στον νου τι θα γινόταν αν το βάζαμε κάτω από το μικροσκόπιο.

Ευτυχώς όμως που υπάρχουν άνθρωποι με το επιστημονικό φιλοπερίεργο που έρχονται να καλύψουν και αυτό τον τομέα, κάτι που μας κάνει φυσικά ευγνώμονες!

Η εταιρία λοιπόν που ακούει στο όνομα BevShots έκανε ακριβώς αυτό, συνδυάζοντας αλκοόλ, επιστήμη και τέχνη σε ένα ιδανικό μείγμα φαντασμαγορικής και πολύχρωμης μαγείας.

Πώς το έκαναν; Πρώτα κρυσταλλοποίησαν το ποτό σε μια μικροσκοπική πλάκα και κατόπιν κατέγραψαν την εικόνα μέσω ενός ειδικού μικροσκοπίου πολωμένου φωτός. Καθώς λοιπόν το φως διαχέεται στους κρυστάλλους, παράγει απίστευτα σχηματικά μοτίβα, διατρέχοντας το φάσμα της χρωματικής παλέτας.

Όσο για τα αποτελέσματα, παραμένουν μαγευτικά…

Dry Martini



Σαμπάνια



Αγγλική Stout



Bourbon



Αμερικανική Pale Ale



Κοκτέιλ Sex On The Beach



Βότκα



Σάκε



Pina Colada



Ιρλανδέζικη Pale Lager



Τεκίλα



Μαργαρίτα



Αμερικανική Lager



Αυστραλέζικη Pale Lager



Βέλγικη Dark Ale



Κοκτέιλ Black Russian



Κοκτέιλ Cosmopolitan



Τζιν Τόνικ



Τζαμαϊκανή Lager



Ρούμι Κόλα




Διαβάστε περισσότερα...

Η κάμπια που μοιάζει με φίδι


Αυτό θα πει «φυσική μεταμφίεση»!

Πολλά ζωικά είδη καμουφλάρονται ανάλογα με τον περιβάλλοντα χώρο στον οποίο βρίσκονται, προκειμένου να αποφεύγουν να δίνουν στόχο στους θηρευτές του.

Οι χαμαιλέοντες, για παράδειγμα, είναι «μάστορες» στο να αλλάζουν χρώμα.

Μία κάμπια όμως έχει φτάσει τη «μεταμφίεσή» της όμως… κυριολεκτικά σε άλλο επίπεδο!

Στην προσπάθειά της να τρομάξει τους θηρευτές της μεταμορφώνεται σε ένα μικροσκοπικό μεν, αλλά… φίδι δε!

Η κάμπια-φίδι δίνει την εντύπωση ότι είναι ένα επικίνδυνο ερπετό, μαζεύοντας τα πόδια της και τεντώνοντας το πίσω μέρος του σώματός της, στο οποίο υπάρχουν κάποια σημάδια που θυμίζουν μάτια.



Φυσικά, στη Φύση δεν αρκεί να μοιάζεις με κάτι, αλλά πρέπει και να συμπεριφέρεσαι σαν αυτό και σύμφωνα με τον καθηγητή βιολογίας του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια Daniel Janzen, η συγκεκριμένη κάμπια κάνει ακριβώς αυτό.



Όταν την πλησιάζει κάτι, κάνει μια απότομη κίνηση σαν να θέλει να επιτεθεί… ακόμη κι αν δεν έχει αυτήν την ικανότητα, αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline.






Διαβάστε περισσότερα...

Το σημειωματάριο που δεν τελειώνει ποτέ


Πρωτοποριακός σχεδιασμός από μια ομάδα φοιτητών
.
Ίσως έχει έρθει η ώρα να πείτε «αντίο» στα παραδοσιακά τετράδια, μολύβια και χαρτιά.

Οι δημιουργοί του επαναχρησιμοποιούμενου σημειωματάριου Esquoia, ισχυρίζονται ότι το καινοτόμο προϊόν τους θα φέρει μια «επαναστατική» προσέγγιση στο παραδοσιακό… γράψιμο.

Το Esquoia επιτρέπει στους χρήστες του να κρατήσουν σημειώσεις και στη συνέχεια να καθαρίσουν τις «σελίδες» του, με όποιο τρόπο τους είναι πιο εύκολος: με μια γόμα, με ένα στεγνό πανάκι ή με ένα βρεγμένο κομμάτι ύφασμα.

Επιπλέον, το πρωτοποριακό σημειωματάριο που δημιούργησαν φοιτητές του πανεπιστημίου Bradford είναι ανθεκτικό στο νερό, ενώ μπορεί κανείς να μεταφέρει εύκολα σελίδες από το ένα τετράδιο στο άλλο.



Η ομάδα των δημιουργών του ανέφερε ότι εμπνεύστηκε την ιδέα από τους ασπροπίνακες, «μεταφέροντας τα ευέλικτα χαρακτηριστικά τους στο μέγεθος ενός τετραδίου», σημειώνει δημοσίευμα της Daily Mail.

«Θέλουμε να κάνουμε τους ανθρώπους να αρχίσουν να σχεδιάζουν, να γράφουν και να κρατούν σημειώσεις, όπως δεν είχαν φανταστεί μέχρι τώρα» πρόσθεσαν.

Στα μελλοντικά σχέδιά τους είναι η δημιουργία μεγαλύτερων σελίδων, καθώς επίσης και σελίδων που θα μπορούν να διπλώνονται και να κόβονται.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα μεγαλύτερα μυστήρια του πλανήτη Γη


Παραμένουν αναπάντητα, παρά την επιστημονική πρόοδο.

Το 1970 οι γεωλόγοι έβαζαν τις τελευταίες «πινελιές» στο μοντέλο που εξηγούσε τη δράση των τεκτονικών πλακών στην επιφάνεια της Γης.

Από τότε έχουν περάσει περισσότερα από 40 χρόνια, ωστόσο πολλά αινίγματα γύρω από τον πλανήτη μας παραμένουν αναπάντητα.

Για παράδειγμα, πώς γίνεται δεκάδες διαστημόπλοια να έχουν χαρτογραφήσει την επιφάνεια του Άρη με μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι τα βάθη των ωκεανών της Γης;

Δείτε παρακάτω μερικά από τα μεγαλύτερα άλυτα μυστήρια του πλανήτη μας, όπως παρουσιάστηκαν σε δημοσίευμα του Fox News.

1. Το νερό στον πλανήτη Γη



Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η Γη πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια ήταν ένας ξερός «βράχος». Από πού λοιπόν προέκυψε η πιο διαδεδομένη χημική ένωση που υπάρχει στον πλανήτη μας; Η γνωστή σε όλους μας –ακόμη και σε εκείνους που δεν ήταν καλοί στη χημεία: H2O ή με απλά λόγια… το νερό;

Ίσως –αναφέρει το δημοσίευμα- η Γη σφυροκοπήθηκε από παγωμένους αστεροειδείς και «γέμισε» τους ταμιευτήρες νερού της κατά τη διάρκεια της περιόδου, που ονομάζεται Τελευταίος Βαρύς Βομβαρδισμός (Late Heavy Bombardment).

Ωστόσο, οι απαρχές της ύπαρξης νερού στη Γη εξακολουθούν να καλύπτονται από μυστήριο…

2. Τι υπάρχει στον πυρήνα της Γης;



Η ιστορία του πυρήνα της Γης έχει γοητεύσει επιστήμονες και λογοτέχνες. Για ένα μικρό χρονικό διάστημα, το μυστήριο γύρω από τη σύνθεση του απρόσιτου πυρήνα της Γης είχε λυθεί. Αυτό συνέβη τη δεκαετία του 1940.

Έχοντας ως βάση τους μετεωρίτες, οι επιστήμονες εκτίμησαν την αρχική ισορροπία των βασικών μετάλλων του πλανήτη και σημείωσαν ποια έλειπαν. Η απουσία σιδήρου και νικελίου από το φλοιό της Γης τους έκανε να υποθέτουν ότι τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να βρίσκονταν στον πυρήνα της. Όμως μετρήσεις βαρύτητας που έγιναν τη δεκαετία του 1950 αποκάλυψαν ότι αυτές οι εκτιμήσεις ήταν λανθασμένες. Ο πυρήνας ήταν πολύ ελαφρύς, προσθέτει το δημοσίευμα.

Σήμερα, οι ερευνητές εξακολουθούν να προσπαθούν να μαντέψουν ποια στοιχεία «ευθύνονται» για την έλλειψη πυκνότητας κάτω από τα πόδια μας. Τους προβληματίζουν ακόμη, οι περιοδικές ανατροπές στο μαγνητικό πεδίο της Γης, το οποίο δημιουργείται με τη ροή υγρού σιδήρου στον εξωτερικό της πυρήνα.

3. Πώς βρέθηκε το φεγγάρι στη «θέση» του;



Μήπως το φεγγάρι δημιουργήθηκε από μια τιτάνια σύγκρουση μεταξύ της Γης και ενός πρωτοπλανήτη σαν τον Άρη;
Δεν υπάρχει γενική συναίνεση γι’ αυτή τη θεωρία της γιγαντιαίας κρούσης, γιατί κάποιες λεπτομέρειες δεν ταιριάζουν.

Για παράδειγμα, η χημική σύνθεση των δύο ουράνιων σωμάτων ταιριάζει τόσο πολύ, που κάνει τους ειδικούς να πιστεύουν ότι το φεγγάρι θα πρέπει να «γεννήθηκε» από τη Γη και όχι από κάποιο άλλο σώμα που συγκρούστηκε με αυτήν. Όμως, άλλες θεωρίες υποστηρίζουν ότι η νεαρή, περιστρεφόμενη Γη θα μπορούσε να «πετάξει» μακριά ένα λιωμένο πέτρωμα κατά την πρόσκρουση από το οποίο σχηματίστηκε ένα χημικά παρόμοιο φεγγάρι.

4. Από πού προήλθε η ζωή;



Η ζωή «γεννήθηκε» στη Γη ή μήπως πυροδοτήθηκε στο διαστρικό διάστημα και μεταφέρθηκε εδώ με μετεωρίτες;

Τα πιο βασικά συστατικά της ζωής, όπως τα αμινοξέα και οι βιταμίνες, έχουν βρεθεί σε κόκκους πάγου μέσα αστεροειδείς και στα πιο ακραία περιβάλλοντα στη Γη.

Το να καταφέρουν οι ειδικοί να βρουν πώς αυτά τα στοιχεία συνδυάστηκαν για να δημιουργηθεί η πρώτη μορφή ζωής, παραμένει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της βιολογίας.

5. Από πού προήλθε όλο το οξυγόνο;



Οφείλουμε την ύπαρξή μας στα κυανοβακτήρια, τα μικροσκοπικά πλάσματα που βοήθησαν στη ριζική αλλαγή της ατμόσφαιρας της Γης. Αυτά παρήγαγαν ως απόβλητο το οξυγόνο, «γεμίζοντας» τον ουρανό για πρώτη φορά, πριν από 2,4 δισεκατομμύρια χρόνια.

Ωστόσο, πετρώματα αποκαλύπτουν πως τα επίπεδα οξυγόνου ανεβοκατέβαιναν, σαν ένα τρενάκι του λούνα παρκ για 3 δισεκατομμύρια χρόνια, μέχρι που σταθεροποιήθηκαν γύρω από την Κάμβρια περίοδο, πριν από περίπου 541 εκατομμύρια χρόνια.

Αυτό οφειλόταν σε βακτήρια ή σε κάποιο άλλο παράγοντα; Η κατανόηση της μετάβασης σε μια πλούσια σε οξυγόνο η Γη, είναι ένας βασικός παράγοντας για την αποκωδικοποίηση της ιστορίας της ζωής επάνω στον πλανήτη μας.

6. Τι προκάλεσε την Κάμβρια έκρηξη;



Η εμφάνιση περίπλοκης μορφής ζωής κατά την Κάμβρια περίοδο, μετά από 4 δισεκατομμύρια χρόνια ιστορίας της Γης, σηματοδοτεί ένα σημαντικό σημείο καμπής, υποστηρίζει η γεωλόγος στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα Donna Whitney.

Ξαφνικά υπήρξαν ζώα με εγκεφάλους και αιμοφόρα αγγεία, μάτια, καρδιά κ.τ.λ. τα οποία εξελίσσονταν πολύ πιο γρήγορα, απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη γνωστή σήμερα, πλανητική εποχή.

Πολλοί το αποδίδουν σε μια άνοδο στα επίπεδα του οξυγόνου, λίγο πριν αυτήν την έκρηξη ζωής της Κάμβριας περιόδου, ωστόσο κι άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να εξηγούν τη μυστηριώδη εμφάνιση ζώων.

7. Θα μπορέσουμε ποτέ να προβλέψουμε ένα σεισμό;



Στην καλύτερη περίπτωση, τα στατιστικά μοντέλα ίσως να μπορέσουν να προβλέψουν τη μελλοντική πιθανότητα ενός σεισμού, όπως οι μετεωρολόγοι προβλέπουν τις καιρικές συνθήκες.

Οι άνθρωποι δεν έχουν σταματήσει να προσπαθούν να προβλέψουν πότε θα χτυπήσει ξανά ο Εγκέλαδος, «χωρίς επιτυχία μέχρι τώρα», σημειώνει ο αρθρογράφος.

Το μεγαλύτερο πείραμα που έγινε πριν από 12 χρόνια -όταν οι γεωλόγοι προέβλεψαν ότι το 1994 θα γινόταν σεισμός στην περιοχή Parkfield της Καλιφόρνια- δεν ήταν επιτυχές. Ο σεισμός έγινε δέκα χρόνια μετά, το 2004.

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γεωλόγοι, είναι ότι ακόμη δεν έχουν κατανοήσει τι είναι αυτό που ξεκινά και σταματά ένα σεισμό.

Ωστόσο, έχει υπάρξει πρόοδος στην πρόβλεψη των μετασεισμών και των ανθρωπογενών σεισμών, όπως αυτοί που συνδέονται με τα φρεάτια ένεσης λυμάτων (που χρησιμοποιούνται στο λεγόμενο fracking).



Διαβάστε περισσότερα...

Τα πουλιά μπορούν να καταλάβουν την ανθρώπινη ομιλία


Πείραμα απέδειξε ότι ανταποκρίνονται σε ορισμένα πρότυπα ομιλίας.

Τα ωδικά πτηνά μπορούν να εκπαιδευτούν, προκειμένου να κατανοούν μη γλωσσικές πτυχές της ανθρώπινης ομιλίας, όπως ο τόνος, ο όγκος και η διάρκεια των συλλαβών.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται μία έρευνα, η οποία έδειξε ότι οι σπίνοι ζέμπρα είναι πιο ευαίσθητοι σε αυτές τις προσωδιακές τροποποιήσεις της γλώσσας από τους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα ερευνητών από τις Κάτω Χώρες, τα προσωδιακά χαρακτηριστικά των φωνητικών ήχων μπορεί να είναι προγενέστερα της εξέλιξης των δομημένων γλωσσών.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι ειδικοί εκπαίδευσαν τα πτηνά να ανταποκρίνονται σε μοτίβα συλλαβών ανθρώπινου λόγου, τα οποία έπαιζαν σε μεγάφωνα επάνω από τα κλουβιά τους.

Ανάλογα με τον ήχο, τα πουλιά έπρεπε να ακουμπήσουν με το ράμφος τους ένα συγκεκριμένο κλειδί, ή να μην κάνουν τίποτα.

Η σωστή απόκριση ανταμείβονταν με πρόσβαση σε τροφή, ενώ οι λανθασμένες ενέργειες οδηγούσαν σε 15 δευτερόλεπτα σκοταδιού.

Χρησιμοποιήθηκαν δύο διαφορετικές συχνότητες τεσσάρων συλλαβών με φυσική ομιλία, τις οποίες εκφώνησαν ένας άντρας και μια γυναίκα.

Τα προσωδιακά μοτίβα, που αποτελούν χαρακτηριστικό της ανθρώπινης ομιλίας, προστέθηκαν αλλάζοντας τον τόνο, τον όγκο ή τη διάρκεια, για να τονιστεί ανάλογα η πρώτη ή την τελευταία συλλαβή σε κάθε ομάδα.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, οι σπίνοι όχι μόνο αναγνώρισαν τις αλλαγές στα μοτίβα, αλλά εφάρμοσαν τις γνώσεις τους και σε άλλες ακολουθίες, που αποτελούνταν από νέες συλλαβές.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, της οποίας ηγήθηκε η Michelle Spierings από το πανεπιστήμιο Leiden, δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the Royal Society B.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα παρατσούκλια των 32 ομάδων του Μουντιάλ


Η ιστορία πίσω από την προέλευσή τους.

Από τις πιο απλές μέχρι τις πιο περίεργες ιστορίες κρύβονται πίσω από τα παρατσούκλια των 32 ομάδων που θα λάβουν μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας. Εσείς αλήθεια πόσα από αυτά γνωρίζετε;

1ος όμιλος

1. Βραζιλία
«Pentacampeões» πεντάκις πρωταθλητές, «Verde-Amarela», πράσινο-κίτρινο, «Auriverdes» χρυσό-πράσινο, «Canarinhos» μικρά καναρίνια -όλα τα προηγούμενα από τα εθνικά χρώματα-, «Samba Kings», οι βασιλιάδες της σάμπας από τον διάσημο χορό της χώρας, «Selecaο» επακριβώς η ερμηνεία του επιλογή, κοινώς εθνική.

2. Κροατία
«Vatreni» οι φλογεροί, οι φλόγες, «Bilic’ s boys» τα παιδιά του Μπίλιτς επί εποχής εθνικού εκλέκτορα Σλάβεν Μπίλιτς.

3. Μεξικό
«El Tri», «El Tricolor» από τα τρία χρώματα -κόκκινο, λευκό, πράσινο- στη σημαία της χώρας.

4. Καμερούν
«Indomitable Lions» τα αδάμαστα λιοντάρια, το λιοντάρι είναι ο παροιμιώδης βασιλιάς της ζούγκλας σε πολλά αφρικανικά παραμύθια. Βόρειο Καμερούν τώρα και Βόρειο Νιγηρία μοιράζονται το πρότζεκτ για την προστασία των λιονταριών στην περιοχή Bénoué-Gumti.

2ος όμιλος

5. Ισπανία
«La Furia Roja» η κόκκινη οργή, από το χρώμα της φανέλας που συμβολίζει το πάθος και την ενέργεια, κέρδισαν αυτό το παρατσούκλι το 1920 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας οπότε κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο διαδίδοντας το τίκι-τάκα στυλ παιχνιδιού τους, «La Seleccione» η εθνική.

6. Ολλανδία
«Oranje», πορτοκαλί καθώς η βασιλική οικογένεια της Ολλανδίας ανήκε στον Οίκο Huis van Oranje-Nassau, το χρώμα (και η στολή) του οποίου ήταν το πορτοκαλί, μερικές φορές τώρα αποκαλείται και «Clockwork Orange» κουρδιστό πορτοκάλι κάνοντας επίκληση στο φιλμ του Κιούμπρικ, κυρίως όμως στο ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο με την κατοχή της μπάλας και την ακρίβεια σαν ρολογιού στις πάσες.

7. Χιλή
«La Roja» η κόκκινη, από το χρώμα της φανέλας, «El Equipo de Todos» η ομάδα όλων, από το επιθετικό στυλ παιχνιδιού της που αρέσει σε όλους τους φιλάθλους του ποδοσφαίρου.

8. Αυστραλία
«Socceroos» παιχνίδι με τις λέξεις Soccer + Kangaroos, το διάσημο ζώο της χώρας δηλαδή Socceroos. Τα πνευματικά δικαιώματα φέρεται να ανήκουν σε δημοσιογράφο.

3ος όμιλος

9. Κολομβία
«Los Cafeteros» καλλιεργητές καφέ, από το πιο εξαγώγιμο προϊόν τους.

10. Ελλάδα
«Εθνική», «γαλανόλευκη», «το πειρατικό» το τελευταίο βγήκε ασφαλώς στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Πορτογαλίας το 2004 και η έμπνευση ήταν από ένα καράβι που εμφανίστηκε στην τελετή έναρξης της διοργάνωσης.

11. Ακτή Ελεφαντοστού
«Les Elephants» οι ελέφαντες όπως και η ίδια η χώρα το παρατσούκλι βγήκε από τα τεράστια θηλαστικά, το ελεφαντόδοντο των οποίων είναι κερδοφόρο εμπόριο για τους κατοίκους.

12. Ιαπωνία
«Blue Samurai» οι μπλε σαμουράι, μπλε από το χρώμα της φανέλας και Σαμουράι προς τιμή των Ιαπώνων πολεμιστών. Το μπλε τώρα σύμφωνα με τον θρύλο έγινε το επίσημο χρώμα της εθνικής Ιαπωνίας για λόγους προληπτικούς. Φορέθηκε στην πρώτη μεγάλη εμφάνιση της ομάδας σε διεθνή διοργάνωση, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936, και ο σύλλογος κέρδισε τη Σουηδία 3-2.

4ος όμιλος

13. Ουρουγουάη
«Celeste» γαλάζια από το χρώμα της φανέλας, το οποίο πρωτοφορέθηκε πριν από 103 χρόνια προς τιμή της Ρίβερ Πλέιτ. Το δεύτερο όχι τόσο γνωστό παρατσούκλι είναι το «Los Charrúas» από τον ομώνυμο λαό νομάδων στη χώρα. Μετά την άφιξη των ευρωπαϊκών εποίκων σταδιακά σκοτώθηκαν ή ενσωματώθηκαν στις επικρατούσες αποικιακές κουλτούρες.

14. Κόστα Ρίκα
«Los Ticos» έτσι αποκαλούνται στην καθομιλουμένη οι κάτοικοι της Κόστα Ρίκα, οι Κοσταρικανοί δηλαδή, «La Sele» η εθνική.

15. Αγγλία
«The Three Lions» τρία λιοντάρια, τα οποία υπάρχουν και στο εθνόσημο και στο έμβλημα της Αγγλίας, οι ρίζες του οποίου βρίσκονται στην εποχή του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου.

16. Ιταλία
«Azzurri» μπλε «squadra azzurra» μπλε ομάδα από το χρώμα της φανέλας. Οι ρίζες του χρώματος πηγαίνουν στον 19ο αιώνα όταν ο Vittorio Emanuele II, ο οποίος προσπάθησε να ενοποιήσει την κατακερματισμένη χερσόνησο, έγινε ο πρώτος βασιλιάς της Ιταλίας το 1861. Ο νέος κυβερνήτης ήταν μέλος του Οίκου της Σαβοΐας, το επίσημο χρώμα του οποίου ήταν το μπλε.

5ος όμιλος

17. Ελβετία
«Schweizer Nati» «La Nati» η εθνική ομάδα.

18. Εκουαδόρ
«El Tricolore», «El Tri» από τα τρία χρώματα στη σημαία, κίτρινο-μπλε-κόκκινο, «Amarillos» κίτρινοι.

19. Γαλλία
«Les Bleus» οι μπλε, το χρώμα της φανέλας.

20. Ονδούρα
«Los Catrachos» με αυτό το όνομα αποκαλούν οι άλλες Νότιο-Αμερικανικές χώρες τους κατοίκους της Ονδούρας προ τιμή του στρατηγού Florencio Xatruch, ο οποίος οδήγησε το στρατό της Ονδούρας ενάντια στον πρόεδρο της Νικαράγουας και γεννημένο στην Αμερική Γουίλιαμ Γουόκερ το 1856, «La Bicolor» η διχρωματική, «La H» από το πρώτο γράμμα της χώρας Honduras.

6ος όμιλος

21. Αργεντινή
«L’ Albiceleste» η γαλανόλευκη από τα χρώματα στην εμφάνιση και τη σημαία της Αργεντινής

22. Βοσνία-Ερζεγοβίνη
«Zmajevi» δράκοι, ο διεθνής Τύπος τους αποκαλεί έτσι, «Zlatni Ljiljani» χρυσά κρίνα είναι το αγαπημένο τους παρατσούκλι από το φυτό που ευδοκιμεί στη χώρα και κοσμεί το έμβλημά της.

23. Ιράν
«Team Melli» εθνική ομάδα, επίσης Αστέρια της Περσίας από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006, Λιοντάρια του Ιράν και Πρίγκιπες της Περσίας από το 2011 και το Ασιατικό Κύπελλο.

24. Νιγηρία
«The Super Eagles» σούπερ αετοί καθώς το έμβλημα της ομοσπονδίας δείχνει έναν αετό πάνω σε μία ποδοσφαιρική μπάλα, παλιότερα ονομάζονταν κόκκινοι διάβολοι και μετά πράσινοι αετοί – από το χρώμα της φανέλας και της σημαίας, ψευδώνυμο μετά την κατάκτηση της ανεξαρτησίας. Το σούπερ αντικατέστησε το πράσινοι μετά την κατάκτηση του κυπέλλου Εθνών το 1994.

7ος όμιλος

25. Γερμανία
«Die Mannschaft», «Nationalmannschaft» εθνική ομάδα.

26. Πορτογαλία
«Selecção das Quinas» η ομάδα των πέντε, αναφέρεται στις πέντε ασπίδες που ξεχωρίζουν στο εθνόσημο και την Πορτογαλική σημαία. Εκπροσωπούν τα πέντε βασίλεια που κατακτήθηκαν από τον βασιλιά Αλφόνσο Ενρίκο ή Αλφόνσος Α΄ της Πορτογαλίας, «Os Navegadores» οι θαλασσοπόροι.

27. Γκάνα
«Black Stars» μαύρα αστέρια, από το αστέρι που κοσμεί στο μέσο της σημαίας της χώρας. Το αστέρι υιοθετήθηκε ως εθνικό σύμβολο από τον πρώτο μετά την ανεξαρτησία ηγέτη της Γκάνας Kwame Nkrumah, ως τιμή στην ναυτιλιακή εταιρεία του Μάρκους Γκάρβι, την επονομαζόμενη Black Star Line.

28. Η.Π.Α
«The Yanks» οι γιάνκηδες από την ομάδα των Γιάνκις, αστερόεσσα από την σημαία.

8ος όμιλος

29. Βέλγιο
«Red Devils» «Rote Teufel» (γερμανικά) «Rode Duivels» (Ολλανδικά) «Diables Rouges» (Γαλλικά) κόκκινοι διάβολοι. Το παρατσούκλι χρησιμοποιήθηκε πρωταρχικά από έναν δημοσιογράφο ύστερα από μια σειρά νικών της εθνικής το 1906 απέναντι σε Γαλλία και Ολλανδία. Το κόκκινο τώρα έχει εξέχουσα θέση στη φανέλα του Βελγίου.

30. Αλγερία
«Les Fennecs» οι αλεπούδες της ερήμου. Πάνω από το 80% του εδάφους της Αλγερίας είναι έρημος. Fennecs το αραβικό όνομα για τις μικρές νυχτερινές αλεπούδες που βρίσκονται στη Βόρειο Αφρική.

31. Ρωσία
«Sbornaya» εθνική ομάδα.

32. Νότιος Κορέα
«The Taeguk Warriors» Οι Πολεμιστές του Ταεγκούκ, Ταεγκούκ είναι το σύμβολο ισορροπίας (γιν και γιανγκ) που βρίσκεται στο κέντρο της κορεατικής σημαίας, «The Reds» οι κόκκινοι από το χρώμα της φανέλας.


Διαβάστε περισσότερα...

10 άγνωστες χρήσεις της οδοντόκρεμας


Η οδοντόκρεμα εκτός από καθαριστική δράση στα δόντια διαθέτει κάποιες άλλες απίθανες ιδιότητες που την κάνουν ιδιαίτερα χρήσιμη μέσα στο σπίτι. Μπορείτε να φανταστείτε πόσο χρήσιμη είναι στην καθαριότητα διάφορων αντικειμένων αλλά και στην απομάκρυνση λεκέδων.

Δείτε τη λίστα που ακολουθεί και θα καταλάβετε…

1. Απολύμανση των πλαστικών θερμός: Βουρτσίστε το εσωτερικό του δοχείου με οδοντόκρεμα και τοποθετήστε το μετά στο πλυντήριο πιάτων.

2. Γυάλισμα χρυσών κοσμημάτων και διαμαντιών: Τρίψτε τα κοσμήματα με οδοντόκρεμα χρησιμοποιώντας μια βούρτσα και ξεπλύνετε με νερό προτού σκληρύνει. Γυαλίστε με ένα κομμάτι ύφασμα.

3. Απομάκρυνση λεκέδων: Βάλτε οδοντόκρεμα πάνω στο λεκέ, τρίψτε δυνατά και πλύνετε το ρούχο στο πλυντήριο. Μην χρησιμοποιήσετε λευκαντική οδοντόκρεμα σε χρωματιστά υφάσματα.

4. Καθαρισμός ντους: Οι γυάλινες πόρτες της ντουζιέρας θα λάμψουν ξανά αν τις σκουπίσετε με ένα βρεγμένο πανί ή σφουγγάρι με λίγη οδοντόκρεμα. Για πιο επίμονους λεκέδες, αφήστε την οδοντόκρεμα για 1-2 λεπτά και μετά σκουπίστε.

5. Γδαρμένα DVD: Τρίψτε μια μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας με ένα πανάκι από το κέντρο προς τα έξω.

6. Απομακρύνετε την ψαρίλα και την κρεμμυδίλα από τα χέρια σας: Η οδοντόκρεμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θέση του σαπουνιού με πολύ καλύτερα αποτελέσματα στην απομάκρυνση οσμών.

7. Καθαρισμός σίδερου σιδερώματος: Καθαρίστε τη βρόμικη πλάκα του σίδερου με ένα υγρό πανάκι και οδοντόκρεμα. Σκουπίστε μετά με καθαρό πανί.

8. Ασημικά σαν καινούρια: Τρίψτε με ένα πανί με λίγη οδοντόκρεμα! Αφήστε λίγο και τρίψτε με μαλακό πανί.

9. Καθαρισμός καταδυτικής μάσκας: Τρίψτε μια μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας πάνω στο γυαλί με απαλές κυκλικές κινήσεις για να μην χαράξετε τον φακό. Σκουπίστε με καθαρό πανί.

10. Βρύσες χωρίς λεκέδες: Τρίψτε απαλά όπου υπάρχουν άλατα και ξεπλύνετε με νερό.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απαλλαγείτε με φυσικό τρόπο από τις μύγες


Ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός και απόλυτα φυσικός τρόπος, προκειμένου να απαλλαγούμε από τις ενοχλητικές μύγες το καλοκαίρι; Δείτε τις πιο έξυπνες λύσεις:

Φύλλα δάφνης: Γεμίστε ένα υφασμάτινο σακουλάκι με φύλλα δάφνης και κρεμάστε το κοντά σε πόρτες ή παράθυρα. Οι μύγες θα βρουν το δάσκαλό τους.

Η μέντα επίσης διώχνει μακριά τις μύγες και χαρίζει ευχάριστο άρωμα στο χώρο. Τρίψτε μερικά φύλλα μέντας και βάλτε τα σε κουτάκια ή σε σακουλάκια σε διάφορα σημεία του σπιτιού.

Τα φύλλα ευκαλύπτου και το αρωματισμένο γαρίφαλο τις απομακρύνουν εξίσου. Δοκιμάστε επίσης να ρίξετε μερικές σταγόνες ευκαλύπτου σε ύφασμα (π.χ., στις κουρτίνες σας). Το άρωμά του θα εμποδίσει εκτός από τις μύγες και άλλα έντομα.

Σημειώνεται ότι επειδή οι μύγες είναι εξίσου ενοχλητικές και για τα κατοικίδια, βάλτε σε ένα μπολ του γλυκού, βασιλικό και τριφύλλι και τοποθετήστε το δίπλα στο φαγητό της γάτας ή του σκύλου σας. Φυσικά, αυτό ισχύει και για το δικό σας φαγητό.


Πηγή http://www.metrogreece.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο Λονδίνο η βρύση... στάζει κοκαΐνη


Σε μια οικονομία σαν την ευρωπαϊκή, η οποία βρίσκεται σε κρίση, το μόνο που δεν φαίνεται να επηρεάζεται είναι η κατανάλωση παράνομων ναρκωτικών όπως κοκαΐνης, αμφεταμινών, μεθαμφεταμινών, ecstasy και κάνναβης.

Η κατανάλωση εν γένει είναι σαφέστατα μεγαλύτερη στη Βόρεια, τη Βορειοδυτική και την Ανατολική Ευρώπη σε σχέση με την κατανάλωση στη Νότια. Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύει σχετική δειγματοληπτική έρευνα στα συστήματα αποχέτευσης 42 των μεγάλων πόλεων 22 χωρών της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Τα ευρήματα της έρευνας του πανευρωπαϊκού δικτύου SCORE, στο οποίο συμμετέχουν και ερευνητές σε γνωστά πανεπιστήμια, είναι πραγματικά εντυπωσιακά και συμπεριλήφθηκαν στην ετήσια έκθεση περί ναρκωτικών για το 2014 του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταγραφής των Ναρκωτικών και του Εθισμού (EMCDDA).

Οι ερευνητές που δημοσίευσαν τη μελέτη τους στην επιθεώρηση Addiction εξέτασαν δείγματα νερού για ίχνη κατανάλωσης κοκαΐνης, αμφεταμινών, μεθαμφεταμινών, ecstasy και κάνναβης, τα οποία έλαβαν από αποχετευτικά δίκτυα πόλεων της Ευρώπης για δύο εβδομάδες, σε διάστημα δύο ετών. Μια εβδομάδα μέσα στον Απρίλιο του 2012 πήραν δείγματα από 23 πόλεις σε 11 χώρες και άλλη μια εβδομάδα τον Μάρτιο του 2013 πήραν δείγματα από 42 πόλεις 21 χωρών.

Με τεχνικές φασματοσκοπίας μάζας κατάφεραν να εντοπίσουν βιοδείκτες που σχετίζονται με τον μεταβολισμό των εν λόγω ναρκωτικών σε ένα σύνολο πλήθους περίπου 8 εκατομμυρίων ανθρώπων. Με τον τρόπο αυτόν, οι ερευνητές πιστοποίησαν ότι οι ποσότητες που εντόπισαν όντως καταναλώθηκαν και δεν βρήκαν ας πούμε ποσότητες που απλά κατέληξαν στην αποχέτευση.



«Πρωταθλητές» Βέλγιο - Ολλανδία, στις τελευταίες θέσεις η Αθήνα

Πρωταθλητές στη χρήση ναρκωτικών είναι οι κάτοικοι της Αμβέρσας, αφού η πόλη τους βρίσκεται ανάμεσα στις πόλεις με τη μεγαλύτερη κατανάλωση και στις τέσσερις από τις πέντε εξεταζόμενες ουσίες. Συγκεκριμένα η Αμβέρσα είναι πρώτη στην κατανάλωση κοκαΐνης (περισσότερα από 837mg / 1.000 άτομα την ημέρα), τρίτη στην κατανάλωση αμφεταμινών (118mg / 1.000 άτομα την ημέρα), τέταρτη στην κατανάλωση ecstasy (73mg / 1.000 άτομα την ημέρα) και τέταρτη στην κατανάλωση κάνναβης (130mg / 1.000 άτομα την ημέρα). Γενικότερα οι πόλεις της Ολλανδίας και του Βελγίου εμφανίζονται να έχουν υψηλή κατανάλωση σχεδόν σε όλες τις εξεταζόμενες ουσίες πλην της μεθαμφεταμίνης.

Όσον αφορά στην ελληνική πρωτεύουσα, την Αθήνα, τα στοιχεία εν συγκρίσει με τις άλλες χώρες, δείχνουν μικρή κατανάλωση για τα περισσότερα ναρκωτικά. Συγκεκριμένα στην Αθήνα καθημερινά καταναλώνονται 59mg κοκαΐνης ανά 1.000 άτομα, 16mg αμφεταμινών ημερησίως ανά 1.000 άτομα, 5mg μεθαμφεταμίνης ανά 1.000 άτομα καθημερινώς, 2mg την ημέρα ecstasy ανά 1.000 άτομα και 104 mg κάνναβης κάθε μέρα ανά 1.000 άτομα. Τα στοιχεία αυτά τα έδωσε το εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...