Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Μηχανογραφικό Δελτίο για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις




Δελτίο Τύπου






Ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας του Μηχανογραφικού
Δελτίου για τους υποψηφίους που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις για εισαγωγή στην
Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σε ποσοστό 5%, καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων

Το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ανακοινώνει ότι
αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του (http://www.minedu.gov.gr) το μηχανογραφικό δελτίο,
που αφορά στους υποψηφίους που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις για εισαγωγή στην
Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σε ποσοστό 5%, καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων.


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθεύονται το μηχανογραφικό δελτίο, είτε μέσω του διαδικτύου,
είτε απευθείας από το Λύκειο στο οποίο θα επιλέξουν να το καταθέσουν, προκειμένου να το
μελετήσουν πριν τη συμπλήρωση και υποβολή του, η οποία έχει οριστεί για το χρονικό διάστημα
από την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου ως και την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010.

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.
Για το Μηχανογραφικό Δελτίο πατήστε εδώ.


----------------------------------------------------------------


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 24-12-10 Εισαγωγή Υποψηφίων με Σοβαρές Παθήσεις 5% (έκδοση αποτελεσματων)



Διαβάστε περισσότερα...

Στα χέρια της επιστήμης το «μαλλί της γριάς»


Το γνωστό σε όλους μας γλύκισμα, «μαλλί της γριάς», που ξετρελαίνει για περισσότερο από έναν αιώνα όλα τα μικρά παιδιά, χρησιμοποιείται από επιστήμονες, προκειμένου να αναπτύξουν νέους ανθρώπινους ιστούς.

Το «χνουδωτό» αυτό υλικό μπορεί να είναι το κατάλληλο για τη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων μέσα σε εργαστήρια ανάπτυξης οστών, δέρματος, μυών ή λίπους, ώστε να γίνει αποκατάσταση ύστερα από μαστεκτομή ή άλλες ανατομικές ελλείψεις, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Η διαδικασία που ακολούθησαν οι ερευνητές λειτουργεί με τον εξής τρόπο:

Παίρνουν ένα ξυλάκι με μαλλί της γριάς και το «λούζουν» με ένα ειδικό χημικό υγρό. Αυτό το υγρό «κάθεται» επάνω στα τριχίδια από το «μαλλί της γριάς» και σταθεροποιείται.

Κατόπιν, εμβαπτίζουν την μπάλα από το μαλλί της γριάς και το χημικό μέσα σε νερό, με αποτέλεσμα να λιώσει η καραμέλα του γλυκού.
Το αρχικό υλικό που υπήρχε επάνω στο ξυλάκι εξαφανίζεται, αφήνοντας πίσω του ένα δίκτυο λεπτών αγωγών που μπορούν να λειτουργήσουν σαν ένα ενιαίο σύστημα. Έτσι είναι έτοιμο το κυκλοφορικό δίκτυο ενός ανθρώπινου ιστού!

Μέχρι στιγμής, οι έρευνες είναι σε πολύ αρχικό στάδιο, αλλά φαίνονται πολλά υποσχόμενες για τη δημιουργία νέων λειτουργικών ανθρώπινων ιστών για άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Soft Matter», από τον Dr Jason Spector που συνεργάζεται με τα νοσοκομεία των Πρεσβυτεριανών της Νέας Υόρκης, το Weill Cornell edical Center της Νέας Υόρκης και το Πανεπιστήμιο Leon Bellan of Cornell. 

Διαβάστε περισσότερα...

Επιρρεπείς στην εμφάνιση καρκίνου οι γυναίκες που καπνίζουν


Πιο επιρρεπείς στο κάπνισμα είναι οι γυναίκες, ενώ, όπως δείχνουν οι έρευνες, εκτιμάται ότι ο αριθμός των καπνιστριών θα αυξηθεί κατά 20% μέσα στα επόμενα χρόνια.

Σήμερα, στην Ελλάδα, ο αριθμός των ενήλικων γυναικών που καπνίζουν ανέρχεται στο 41%. Όπως υποστηρίζουν καθηγητές πνευμονολογίας, το υψηλό αυτό ποσοστό αποδίδεται στο γεγονός ότι στις μέρες μας το κάπνισμα αποτελεί μια νέα μόδα, ενώ παράλληλα οι διαφημιστικές καμπάνιες για τα τσιγάρα απευθύνονται κυρίως στο γυναικείο κοινό.
Το 81% των γυναικών στην Ελλάδα συμφωνεί πως το κάπνισμα είναι μια επιλογή Lifestyle.

Οι πνευμονολόγοι προειδοποιούν τις γυναίκες καπνίστριες για κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. Ο κίνδυνος, δε, αυξάνεται, όταν οι ίδιες κάνουν χρήση αντισυλληπτικών.
Επιπρόσθετα, ο καπνός έχει συνδεθεί με σακχαρώδη διαβήτη καθώς και με προβλήματα γονιμότητας που αφορούν στην αδυναμία της γυναίκας να συλλάβει ή τη δημιουργία προβλημάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στις ωοθήκες μιας γυναίκας, ενώ η νικοτίνη που περιέχει το τσιγάρο δύναται  να επηρεάσει καταλυτικά την ανάπτυξη του εμβρύου και ολόκληρη την πορεία του τοκετού.
Η γυναίκα οφείλει να σταματήσει το κάπνισμα πριν από την έναρξη της κύησης, για να μην υπάρξει κίνδυνος αποβολής, πρόωρου τοκετού και άλλων επιπλοκών.

Προβλήματα μπορούν να προκληθούν και στις καπνίστριες που περνούν το στάδιο της εμμηνόπαυσης, λόγω της μικρότερης οστικής τους μάζας.
Γυναίκες που καπνίζουν καθημερινά βιώνουν τη μείωση της οστικής τους μάζας 5-10% περισσότερο σε σχέση με τις γυναίκες που δεν καπνίζουν.

Τέλος, καπνίστριες όλων των ηλικιών είναι πιο επιρρεπείς στο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, ήπατος και του παχέος εντέρου.

Διαβάστε περισσότερα...

Ποια επαγγέλματα κάνουν καλό στην καρδιά;


Όλο όσοι κάνουν χειρωνακτική εργασία δεν χρειάζεται να πηγαίνουν με τις ώρες στο γυμναστήριο, για να έχουν υγιή καρδιά, αφού η ίδια η δουλειά τους φροντίζει να τη δυναμώνει.
Αυτό δείχνει μια νέα μελέτη, στην οποία αναλύθηκαν στοιχεία από σχεδόν 28.000 άνδρες και 30.000 γυναίκες, ηλικίας άνω των 25 ετών, τους οποίους παρακολούθησαν οι ερευνητές επί 18,5 χρόνια.
Σύμφωνα με την ανάλυση, που δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας» (JACC), οι άνδρες που έκαναν έστω και μέτριας έντασης χειρωνακτική εργασία είχαν 10% λιγότερες πιθανότητες καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ η αντίστοιχη μείωση του κινδύνου στις γυναίκες ήταν 20%.
Oι υψηλής εντάσεως χειρωνακτικές εργασίες παρείχαν ακόμα μεγαλύτερο όφελος, αφού μείωναν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας στους άνδρες κατά 17%.
Ως μέτριας έντασης χειρωνακτική εργασία θεωρήθηκαν όλα τα επαγγέλματα που απαιτούν πολύωρη ορθοστασία ή βάδιση (λ.χ. πωλητές, σερβιτόροι), ενώ ως υψηλής έντασης τα επαγγέλματα που απαιτούν και ανύψωση βάρους (π.χ. αγροτικές εργασίες, εργάτες σε βιομηχανίες).

Διαβάστε περισσότερα...

Τα γαλακτοκομικά αδυνατίζουν


Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι τα τυριά παχαίνουν. Ερευνητές, όμως, από την Αυστραλία κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα γαλακτοκομικά τελικά αδυνατίζουν.
Οι άνθρωποι που καταναλώνουν καθημερινά τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα χάνουν περισσότερα κιλά, αναφέρουν Αυστραλοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Curtin University of Technology.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να ακολουθήσουν μια διατροφή χαμηλή σε θερμίδες.
Στο διατροφικό μοντέλο που τους δόθηκε περιλαμβάνονταν σε διάφορες ποσότητες τυρί, γιαούρτι και γάλα με χαμηλά λιπαρά.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όσοι εθελοντές αύξησαν την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων από τρεις σε τέσσερις μερίδες έχασαν περισσότερα κιλά, ενώ παράλληλα είχαν χαμηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης, λιγότερο λίπος στην κοιλιά και «σημαντικά λιγότερες» πιθανότητες να εμφανίσουν παθήσεις της καρδιάς και σακχαρώδη διαβήτη.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, γεγονός που συμβάλλει στο αίσθημα κορεσμού, επιταχύνοντας και τον μεταβολισμό του οργανισμού.
Οι επιστήμονες αναφέρουν, ωστόσο, ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην ποσότητα που καταναλώνουμε αλλά και την περιεκτικότητα των προϊόντων σε λιπαρά.
Η Laura Wyness από το βρετανικό Ίδρυμα Διατροφής (British Nutrition Foundation) επισημαίνει ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, βιταμινών και πρωτεΐνης.
Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι τα τυριά μπορεί να περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού, γι' αυτό καλό είναι, πριν αγοράσουμε το προϊόν, να συμβουλευόμαστε την ετικέτα του. 

Διαβάστε περισσότερα...

Κίνδυνος τα SMS για τα παιδιά


Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι έφηβοι που στέλνουν με το κινητό τους πολλά μηνύματα την ημέρα είναι πιο επιρρεπείς στις καταχρήσεις, στο σεξ, στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά σε σχέση με τους υπόλοιπους συνομηλίκους τους.
Σύμφωνα με τον επικεφαλή της έρευνας δρ Σκοτ Φρανκ, βοηθό καθηγητή Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Case Western Reserve στο Κλίβελαντ του Οχάιο, «Από τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι τα ανεξέλεγκτα μηνύματα και οι άλλες δημοφιλείς μέθοδοι ψηφιακής επικοινωνίας συνδέονται με επικίνδυνες συνήθειες στους εφήβους». Ο ίδιος τονίζει ότι οι γονείς καλό είναι να αποθαρρύνουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν ανεξέλεγκτα και σε υπέρμετρο βαθμό τόσο το κινητό όσο και τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τα παιδιά που στέλνουν περισσότερα από 120 μηνύματα ημερησίως έχουν 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν κάνει σεξ με συνομήλικό τους σε σύγκριση με τα παιδιά που στέλνουν λιγότερα μηνύματα.
Η ίδια κατηγορία μαθητών έχει περισσότερες πιθανότητες να εμπλακεί σε καβγάδες, να κάνει χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών ή να πάρει φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή και χωρίς να το γνωρίζουν οι γονείς τους.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 20 δημόσια λύκεια της περιοχής του Κλίβελαντ και σε δείγμα 4.200 μαθητών ηλικίας από 13 ως 18 ετών, παρουσιάστηκε χθες σε ημερίδα της Αμερικανικής Ένωσης Δημόσιας Υγείας (Αmerican Ρublic Ηealth Αssociation) στο Ντένβερ.
Από την έρευνα προκύπτει ότι ο ένας στους πέντε μαθητές στέλνει υπερβολικά πολλά μηνύματα με το κινητό του τηλέφωνο και ότι ο ένας στους εννέα αφιερώνει πολύ χρόνο  (πάνω από τρεις ώρες την ημέρα)στα λεγόμενα «κοινωνικά δίκτυα» (Facebook, Τwitter κ.λπ.).
Μεγαλύτερη έφεση στις συγκεκριμένες δραστηριότητες δείχνουν τα κορίτσια, τα παιδιά που προέρχονται από εθνοτικές ή φυλετικές μειονότητες, όσα έχουν γονείς χωρίς ανώτερη μόρφωση, καθώς και παιδιά από μονογονεϊκές οικογένειες.
Η έρευνα του δρ Φρανκ είναι από τις πρώτες παγκοσμίως στο είδος της και, όπως επισημαίνει ο Ντάγκλας Τζεντάιλ από το Μedia Research Lab του Πανεπιστημίου της Αϊόβας, τα ευρήματά της δικαιολογούν απολύτως το δικαίωμα των γονέων να παρακολουθούν την καθημερινότητα των παιδιών τους.

Διαβάστε περισσότερα...

Η ικανότητα συνεργασίας είναι θέμα γονιδίων


Σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, η ικανότητα ενός ανθρώπου να συνεργάζεται με άλλους μπορεί να οφείλεται ως ένα βαθμό στα γονίδιά του.

Οι ερευνητές, υπό τον καθηγητή Τίμοθι Μπέιτς του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό ψυχολογίας «Psychological Science», μελέτησαν τις περιπτώσεις 1.000 διδύμων, αναφορικά με την ικανότητά τους να δημιουργούν ομάδες και να συνεργάζονται αρμονικά με άτομα διαφορετικής φυλής και θρησκείας.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν γενετικές επιρροές σε αυτή την ικανότητα, αλλά επεσήμαναν ότι άλλοι παράγοντες (κυρίως πολιτισμικοί και κοινωνικοί) είναι πιο πιθανό να υπερισχύουν.

Οι μελέτες διδύμων είναι ένας κλασικός τρόπος να βρεθεί αν υπάρχει γενετικός παράγοντας που επηρεάζει μια ασθένεια ή μια συμπεριφορά.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η έρευνα κατέδειξε ότι οι ταυτόσημοι δίδυμοι είναι πιο πιθανό, σε σχέση με τους μη ταυτόσημους, να δώσουν παρόμοια απάντηση στο ερώτημα πώς αισθάνονται σχετικά με τη συνεργασία με διαφορετικούς ανθρώπους.
Αυτό, κατά τους ερευνητές, δείχνει ότι υπάρχει κάτι στα πρόσθετα γονίδια των διδύμων, το οποίο επηρεάζει την αντίληψή τους για την ομαδική συνεργασία.

«Η επιτυχία μιας ομάδας αντανακλά τη γενετική κληρονομιά των μελών της, καθώς και πολιτισμικούς παράγοντες, όπως η κοινότητα στόχων, πεποιθήσεων και παραδόσεων» δήλωσε ο Μπέιτς.

Διαβάστε περισσότερα...

Τι σχέση έχει ο διαβήτης με τον καρκίνο;


Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να φανταστούν ότι ο διαβήτης και ο καρκίνος έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους. Ωστόσο, επιστήμονες από την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS) και την Αμερικανική Εταιρεία Διαβήτη (ADA) πρεσβεύουν το αντίθετο.
Σε κοινή δήλωσή τους, οι δύο επιστημονικοί οργανισμοί αναφέρουν πως ολοένα και περισσότερα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι πάσχοντες από διαβήτη είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου.
«Στην πραγματικότητα» γράφουν στην επιθεώρηση «CA: A Cancer Journal for Clinicians», «οι διαβητικοί διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του ήπατος, του παγκρέατος και του τοιχώματος της μήτρας». Επιπλέον, έχουν 20-50% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο
Ωστόσο, ο καθηγητής Μάικλ Πόλακ από το Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ του Καναδά ανέφερε, προ διμήνου στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD), πως ολοένα και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι οι διαβητικοί που λαμβάνουν μετφορμίνη διατρέχουν 40% λιγότερες πιθανότητες καρκίνου σε σύγκριση με όσους δεν παίρνουν.
Η μετφορμίνη είναι ένα από τα πιο παλιά και ευρύτερα χρησιμοποιούμενα φάρμακα για τον διαβήτη (έχει ήδη κλείσει έξι δεκαετίες χορήγησης) και ήδη διερευνάται κατά πόσον μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη ή τη θεραπεία συχνών καρκίνων, όπως αυτοί του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του μαστού και του προστάτη.
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι διαβητικοί ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους έπειτα από εγχειρήσεις για τη θεραπεία καρκίνου. Προ μηνών, λ.χ., επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς δημοσίευσαν στην επιθεώρηση «Diabetes Care» ανάλυση 15 παλαιότερων μελετών, που έδειξε ότι, έπειτα από εγχειρήσεις για διάφορους καρκίνους, οι ασθενείς με προϋπάρχοντα διαβήτη είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σύγκριση με τους μη διαβητικούς.
Στις 15 μελέτες είχαν συμμετάσχει συνολικά 60.000 ασθενείς, με ή χωρίς διαβήτη, οι οποίοι έπασχαν από καρκίνους του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του οισοφάγου, του ήπατος, του στομάχου, του παγκρέατος ή του προστάτη.
Πώς αυξάνει ο διαβήτης τον κίνδυνο καρκίνου;
Τρεις είναι οι έως τώρα θεωρίες:
* Οι δύο ασθένειες μοιράζονται ορισμένους παράγοντες κινδύνου. Ο διαβήτης τύπου 2, που είναι η πιο συχνή μορφή της νόσου (αποτελεί το σχεδόν 90% των κρουσμάτων), σχετίζεται με την κακή διατροφή, την καθιστική ζωή και την παχυσαρκία. Το ίδιο συμβαίνει και με ορισμένες μορφές καρκίνου.
* Βιολογικοί μηχανισμοί μπορεί να συνδέουν τον διαβήτη με τον καρκίνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υπεργλυκαιμία, δηλαδή τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καθώς το αυξημένο σάκχαρο φαίνεται να ευνοεί την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
* Μπορεί να φταίει το περιττό σωματικό λίπος. Είναι τεκμηριωμένο πως ο περιττός λιπώδης ιστός συμπεριφέρεται σαν αδένας, παράγοντας ουσίες που μοιάζουν με ορμόνες. Ίσως οι ουσίες αυτές παίζουν ρόλο στη μετατροπή υγιών κυττάρων σε καρκινικά ή ευνοούν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.
Τι σημαίνουν στην πράξη όλα αυτά; Ότι οι πάσχοντες από διαβήτη πρέπει να ενθαρρύνονται από τους διαβητολόγους τους να κάνουν το τσεκ που συνιστάται για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου (π.χ. μαστογραφία, τεστ Παπ, εξέταση PSA για τους άνδρες).

Διαβάστε περισσότερα...

Συμπτώματα κατάθλιψης εμφανίζουν οι διαβητικοί


Όπως προκύπτει από στοιχεία διαβητολογικών ιατρείων, η κατάθλιψη απειλεί τρεις στους δέκα Έλληνες διαβητικούς.

Η απειλή μιας δυσάρεστης επιπλοκής συμβάλλει σημαντικά στην εμφάνιση κατάθλιψης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει τον διαβητικό σε κακή ρύθμιση του διαβήτη.

Τα παραπάνω ανακοίνωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας  Ι. Ιωαννίδης και η γενικής γραμματέας  Ε. Χατζηαγγελάκη, σε συνέντευξη Τύπου εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου.

Όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες, οι αιτίες της κατάθλιψης μπορεί να αναζητηθούν και στο γεγονός ότι οι διαβητικοί έρχονται αντιμέτωποι με πολλές κοινωνικές προκαταλήψεις και στιγματισμό.

Αναφερόμενοι στο μεγάλο ζήτημα του διαβήτη είπαν ότι η χώρα μας συγκαταλέγεται στις πιο «επικίνδυνες» για εξάπλωση του διαβήτη, λόγω του τρόπου ζωής των Ελλήνων.

Όπως τόνισαν, πέντε απλά βήματα μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην πρόληψη της νόσου:

- Απώλεια 5% - 7% του σωματικού βάρους

- 150 λεπτά άσκηση την εβδομάδα (δηλαδή μισή ώρα κάθε μέρα)

- Μείωση της κατανάλωσης κορεσμένου (ζωικού) λίπους

- Αύξηση κατά τουλάχιστον 10% της κατανάλωσης φυτικών ινών (που μπορεί να επιτευχθεί με λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια) και

- Μείωση των συνολικών θερμίδων που λαμβάνονται με το φαγητό.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, μεγάλη μελέτη στη Φινλανδία έδειξε ότι με αυτά τα μέτρα μειώνεται έως και 58% ο κίνδυνος εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη. Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι στις ηλικίες άνω των 60 ετών η μείωση του κινδύνου υπερβαίνει το 71%.

Διαβάστε περισσότερα...