Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Πρότεινε σε αστυνομικούς στοματικό έρωτα για να μη συλληφθεί


Η 24χρονη συνελήφθη για οδήγηση υπό την επήρεια ουσιών.

Ήταν μια προσφορά που δε μπορούσαν να αρνηθούν, ούτε ένας αλλά τρεις αστυνομικοί… Κι όμως!

Μια νεαρή γυναίκα από τη Φλόριντα των ΗΠΑ, συνελήφθη για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και κατοχή ναρκωτικών ουσιών (μαριχουάνα και κοκαΐνη), αλλά σκαρφίστηκε κάτι αρκετά πονηρό προκειμένου να γλιτώσει από τα προβλήματα. Πρότεινε να προχωρήσει σε στοματικό έρωτα και στους τρεις ένστολους, αν εκείνοι φυσικά έκαναν τα στραβά μάτια και την άφηναν ελεύθερη.

Η 24χρονη Arielle Engert οδηγούσε το όχημά της σε κεντρικό δρόμο της περιοχής Pinellas όταν οι αστυνομικοί τη σταμάτησαν για έλεγχο, λίγο μετά τις 2 το πρωί, για αλκοτέστ και ναρκοτέστ στα οποία απέτυχε, γεγονός που οδήγησε τους ένστολους στο να της κόψουν κλήση.

Κατά τη σύλληψή της, η νεαρή έκανε τα πάντα για να μη διωχθεί ποινικά, όπως το να τους κάνει ανάρμοστες προτάσεις. Οι άντρες της αστυνομίας δεν υπέκυψαν και της φόρεσαν χειροπέδες, παρά την προτροπή της για ερωτικές αταξίες.

Τελικά η νεαρή αφέθηκε ελεύθερη την επόμενη το πρωί, αφού πέρασε ένα βράδυ στο τμήμα και αφού κατέβαλε το ποσό των 5.100 δολαρίων.






Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα μικρόβια μαρτυρούν την ταυτότητα των ενοίκων ενός σπιτιού


Πες μου με ποια μικρόβια ζεις για να σου πω ποιος είσαι! Σας φαίνεται απίστευτο, όμως οι επιστήμονες αυτό ισχυρίζονται, ότι δηλαδή τα μικρόβια που ζουν μαζί μας στο σπίτι (ναι ζουν όσο κι αν καθαρίζουμε) μαρτυρούν την ταυτότητα των ενοίκων του σπιτιού.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Proceedings of the Royal Society B» σε ένα νοικοκυριό ζουν χιλιάδες είδη από μικρόβια. «Μπορούμε, σε κάποιο βαθμό, να καταλάβουμε πού ζείτε ή τουλάχιστον το κλίμα όπου ζείτε, και με ποιους μπορεί να ζείτε, συμπεριλαμβανομένων σκύλους και γάτες», ισχυρίζεται ο δρ. Noah Fierer, μικροβιακός περιβαλλοντολόγος στο Πανεπιστήμιο Boulder του Κολοράντο και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. Σε μήνυμά του στην αμερικανική Huffington Post τόνισε ότι «μπορούμε γενικά, να καταλάβουμε σε τι πιθανά αλλεργιογόνα μπορεί να εκτεθεί κανείς μέσα στο σπίτι σας». Κι όλα αυτά υποστηρίζει ότι γίνονται αντιληπτά μόνο από ένα δείγμα σκόνης του σπιτιού.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν περίπου 1.200 νοικοκυριά στις ΗΠΑ, αναλύοντας δείγματα σκόνης από τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους των σπιτιών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, κατά μέσο όρο, τα περισσότερα σπίτια περιείχαν περισσότερα από 5.000 διαφορετικά είδη βακτηρίων και γύρω στα 2.000 είδη μυκήτων.

Ακούγεται τρομακτικό, όμως δεν χρειάζεται πανικός, αφού ο Fierer δήλωσε στου Los Angeles Times, ότι τα περισσότερα από αυτά τα "οικιακά" μικρόβια είναι εντελώς ακίνδυνα, και μερικά μπορεί ακόμη και να είναι ευεργετικά.

Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης ποιοι παράγοντες διαμορφώνουν τους διαφορετικούς μύκητες και τα βακτήρια του κάθε σπιτιού. «Για τους μύκητες, η μεγαλύτερη επιρροή φαίνεται να είναι η τοποθεσία του σπιτιού», είπε ο Fierer, ενώ για τα βακτήρια, τόνισε ότι «φαίνεται να δημιουργούνται από τους ανθρώπους και τα ζώα που ζουν στο σπίτι».

Για παράδειγμα, τα βακτήρια που μπορεί να βρεθούν σε ένα σπίτι διαφέρουν ανάλογα με τον αριθμό των αντρών και των γυναικών που ζουν σ' αυτό, ενώ τα είδη των μυκήτων που κατοικούν μέσα και γύρω από το σπίτι θα διαφέρουν ανάλογα με την τοποθεσία του. Για παράδειγμα, υπάρχουν διαφορετικά είδη μυκήτων, σε ένα παραλιακό σπίτι, από ότι σ' ένα σπίτι που βρίσκεται στο βουνό.

«Εάν θέλετε να αλλάξετε τον αέρα που αναπνέεται μέσα στο σπίτι σας, τότε θα πρέπει να είτε να φύγετε μακριά από αυτό, είτε να αλλάξετε τους ανθρώπους και τα ζώα που ζουν μέσα σ' αυτό», επισημαίνεται σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Albert Barberan, μεταπτυχιακός ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην εξιχνίαση εγκλημάτων, καθώς και για την καλύτερη κατανόηση των μικροβίων. «Κάθε μέρα, μας περιβάλλει ένα ευρύ φάσμα οργανισμών που δεν μπορούμε να δούμε», επισήμανε στο ίδιο δελτίο Τύπου ο δρ. Fierer, προσθέτοντας ότι «ζούμε σ' έναν μικροβιακό ζωολογικό κήπο, και αυτή η μελέτη ήταν μία προσπάθεια να καταχωρήσει αυτήν την πολυμορφία».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο 16χρονος Κυριάκος Λιούτας στο Γαλλικό Πρωτάθλημα


Συμμετείχε στο Coupe de France 2015 στην κατηγορία 400 Promosport.

Μία ακόμη επιτυχημένη εμφάνιση Έλληνα οδηγού σε αγώνες ταχύτητας του εξωτερικού πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο 28 και 29 Αυγούστου. Αυτή τη φορά ήταν ο 16χρονος Κυριάκος Λιούτας, που συμμετείχε στο Γαλλικό Πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών, στην πίστα του Bresse.

Ο νεαρός οδηγός από το Βριλήσσια πραγματοποίησε την πρώτη του συμμετοχή σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με σκοπό να συλλέξει εμπειρίες και να προσπαθήσει για ό,τι καλύτερο.

Η προσπάθειά του στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς όχι μόνο εκπλήρωσε τον στόχο του αλλά κατάφερε να τερματίσει στην πρώτη δεκάδα και να συλλέξει τους πρώτους του βαθμούς σε Ευρωπαϊκό θεσμό. Ο Λιούτας συμμετείχε στο Coupe de France 2015 στην κατηγορία 400 Promosport που διεξήχθη στην πίστα circuit de Bresse της κεντρικής Γαλλίας.

Ήταν η πρώτη έξοδος του έφηβου οδηγού από την Ελλάδα μετά από μια σύντομη πορεία στο ελληνικό πρωτάθλημα ταχύτητας. Παρά τη μικρή του εμπειρία στους αγώνες έχει καταφέρει να εντυπωσιάσει με την τεχνική αλλά και τη μαχητικότητά του. Πραγματοποίησε έτσι το μεγάλο βήμα να μετρήσει τις δυνάμεις του σε έναν αγώνα του εξωτερικού.



Στις 3 ημέρες που βρέθηκε στη Γαλλία για την συμμετοχή του στο εθνικό πρωτάθλημα κατάφερε πολύ σύντομα να προσαρμοστεί στην απαιτητική πίστα και να βελτιώνει συνεχώς τους χρόνους του.

Κάτι όχι και τόσο απλό, καθώς η γνωριμία του με την πίστα ήταν περιορισμένη λόγω των τεχνικών δυσκολιών που αντιμετώπισε και τον εμπόδισαν να συμμετάσχει σε όλες τις ελεύθερες δοκιμές.

Ακολουθώντας τις οδηγίες του προπονητή του, Θανάση Χούντρα κατάφερε να αξιοποιήσει όσους γύρους είχε στη διάθεσή του για να συνηθίσει την πίστα, να βρει τις γραμμές του και να ανεβάσει το ρυθμό του.



Στη διάρκεια τόσο των ελεύθερων δοκιμών και των κατατακτηρίων αλλά και κατά τη διάρκεια των οποίων συνεχώς κατέβαζε το χρόνο του. Ξεκίνησε τελικά τον αγώνα από την 15η θέση, ευελπιστώντας να διεκδικήσει τους πρώτους του βαθμούς.

Στον πρώτο αγώνα του Σαββάτου έκανε μια καταπληκτική εκκίνηση, περνώντας 7 οδηγούς στην πρώτη στροφή, προσηλωμένος στον στόχο του όμως δεν ρίσκαρε περισσότερο απ' όσο έπρεπε και τερμάτισε στην 12 θέση. Είχε άλλωστε κατεβάσει άλλα 4 δευτερόλεπτα (!) τον χρόνο του μέσα στον αγώνα.

Στον δεύτερο αγώνα της Κυριακής η βελτίωσή του ήταν ακόμη πιο θεαματική καθώς κατάφερε να τερματίσει στην 10η θέση και με δύο ακόμη οδηγούς στο στόχαστρό του!



Ο Κυριάκος φανερά ενθουσιασμένος από την πρώτη του αυτή συμμετοχή σε πρωτάθλημα εκτός Ελλάδας δήλωσε μετά τον αγώνα: «Ηταν ένα πανέμορφο Σαββατοκύριακο γεμάτο εμπειρίες μετά από αγώνες που μου έδωσαν μεγάλη χαρά και με έφεραν στην 17η θέση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος Γαλλίας. Θέλω να ευχαριστήσω τον προπονητή μου Θανάση Χούντρα του Riding School που με βοηθάει σε ό,τι χρειαστώ, τον μηχανικό μου Νίκο Τσεσμελή που με βοήθησε να ξεπεράσω ένα τεχνικό πρόβλημα που αντιμετώπισα και φυσικά την ομάδα της Yamaha που με αγκάλιασε και με βοήθησε πάρα πολύ κατά την προετοιμασία μου αλλά και κατά τη διάρκεια του αγώνα».



Ποτέ άλλοτε στην ιστορία των Ελληνικών αγώνων ταχύτητας δεν είχε υπάρξει τόσο έντονη παρουσία Ελλήνων και μάλιστα εφήβων οδηγών, απόλυτα ανταγωνιστικών και με δυνατότητες διάκρισης. Μετά τον Νότη Παπαπαύλου που άνοιξε το δρόμο, τους αδελφούς Νίκο και Δημήτρη Καρακώστα, την Ειρήνη Ρομποτή και τώρα τον Κυριάκο Λιούτα, όλα δείχνουν οτι οι Ελληνικοί αγώνες ταχύτητας βρίσκονται σε τροχιά ανανέωσης. Και πλέον η συμμετοχή Ελλήνων σε διεθνή πρωταθλήματα δεν αποτελεί άπιαστο όνειρο, αλλά μια πραγματικότητα που δημιουργεί εύλογες ελπίδες για το μέλλον.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το πιο πρωτότυπο δημοψήφισμα «Μέσι εναντίον Ρονάλντο»


Δικαίωμα ψήφου έχουν οι... καπνιστές κάτοικοι του Λονδίνου.

Λιονέλ Μέσι ή Κριστιάνο Ρονάλντο; Ποιος είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο; Έχετε δει άπειρες εκδοχές αυτής της «κόντρας». Δείτε μια ακόμη, ίσως την πιο πρωτότυπη από όλες.

Οι κάτοικοι του Λονδίνου μπορούν να ψηφίζουν τον αγαπημένο τους παίκτη μεταξύ των δύο, ρίχνοντας το αποτσίγαρό τους σε ειδικό «καλαθάκι» που έχει τοποθετηθεί στην αγγλική πρωτεύουσα.

Μια έξυπνη κίνηση από ομάδα προστασίας του περιβάλλοντος για να ευαισθητοποιήσει τους καπνιστές ώστε να μην πετάνε όπου... βρίσκουν την γόπα τους.




Διαβάστε περισσότερα...

Φόβοι για ξέσπασμα επιδημιών τύφου ή χολέρας στη Συρία


Μεγάλες οι ζημιές στο δίκτυο υδροδότησης της χώρας.

Το δίκτυο υδροδότησης της Συρίας, το οποίο έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τους βομβαρδισμούς και τις βομβιστικές επιθέσεις, κινδυνεύει να καταρρεύσει, καθώς συνεχίζεται ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα, γεγονός το οποίο αυξάνει την απειλή που υπάρχει για το ξέσπασμα επιδημιών τύφου ή χολέρας ή άλλων ασθενειών, προειδοποίησε σήμερα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Η παροχή νερού κόβεται για μέρες κάθε φορά για εκατομμύρια ανθρώπους στο Χαλέπι και τη Δαμασκό, καθώς η τακτική αυτή χρησιμοποιείται από όλες τις εμπόλεμες πλευρές ως όπλο κατά των πόλεων που είναι διαιρεμένες ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα, επισημαίνει η ΔΕΕΣ.

Οι εργαζόμενοι στον Ερυθρό Σταυρό βοηθούν τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους μηχανικούς στην συντήρηση και την επισκευή των απαρχαιωμένων σταθμών ύδρευσης σε ολόκληρη την Συρία από τον Μάρτιο του 2011 που άρχισε η σύγκρουση.

«Όμως τώρα με τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τις ζημιές που προκαλούνται από αυτά ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης, υπάρχει ο κίνδυνος στο εξής αυτά τα μεγάλα δίκτυα να αρχίσουν να καταρρέουν σε μόνιμη βάση, σε ανεπανόρθωτη βάση», δήλωσε ο Πάτρικ Χάμιλτον, συντονιστής επιχειρήσεων της ΔΕΕΣ για τη Μέση Ανατολή, στο Reuters από τα κεντρικά γραφεία του Ερυθρού Σταυρού στη Γενεύη.

«Και κατά τη διάρκεια των δύο επόμενων ετών θα αρχίσουμε να βλέπουμε σε πόλεις όπως το Χαλέπι την επέλαση μεγάλων επιδημιών -τύφου, χολέρας κλπ- όπως δεν έχουμε ξαναδεί μέχρι σήμερα σε αυτό το πλαίσιο», σημείωσε.

Παρά το αποδεκατισμένο σύστημα υγείας, ο πληθυσμός της χώρας έχει παραμείνει «σχετικά υγιής», χάρη στην πρόσβαση σε καθαρό νερό. Ωστόσο η κατάρρευση των δικτύων παροχής νερού θα μπορούσε να φέρει την καταστροφή, υπογράμμισε.

«Θα καταλήξουμε με τεράστιες επιδημίες, οι οποίες θα αποδεκατίσουν μεγάλη μερίδα του πληθυσμού», πρόσθεσε.

Πολλοί από τα δύο εκατομμύρια κατοίκους του Χαλεπιού στον συριακό βορρά αντιμετωπίζουν «σοβαρές δυσκολίες» στην πρόσβαση σε πόσιμο νερό μετά την κατάληψη των διαφόρων σταθμών άντλησης και ηλεκτροδότησης από διαφορετικές πλευρές των εμπολέμων, επισημαίνει εξάλλου η ΔΕΕΣ στην ανακοίνωσή της.

Η Μάριαν Γκέισερ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΔΕΕΣ στην Συρία, πέρασε το Σάββατο από το δυτικό Χαλέπι, το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων, στις ανατολικές περιοχές της πόλης, τις οποίες ελέγχουν οι αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και οι ισλαμιστές της Άχραρ αλ Σαμ και της Τζάμπχατ Αλ Νόσρα, για να συζητήσει για την κατάσταση.

«Όλες οι πλευρές δεσμεύτηκαν να προσπαθήσουν να εγγυηθούν την πρόσβαση των πολιτών σε οποιαδήποτε πλευρά κι αν ανήκουν στο καθαρό νερό», κατέληξε ο Χάμιλτον.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το τρελό ταξίδι τετραμελούς οικογένειας από τον Καναδά στα Ιμαλάια


Σε ηλικία 5 και 3 ετών τα αγόρια διένυσαν πάνω από 20.000 χιλιόμετρα - Δείτε φωτογραφίες.

Το να ταξιδεύουν με παιδιά είναι μια πρόκληση για τους περισσότερους γονείς. Ήταν απόλαυση όμως για τους Bruce Kirkby και Christine Pitkanen που πήραν τους δυο γιους τους, τριών και πέντε ετών, σε ένα ταξίδι σχεδόν 21.000 χιλιομέτρων από τον Καναδά ως τα Ιμαλάια χωρίς σε καμία φάση να χρησιμοποιήσουν για τη μετακίνησή τους αεροπλάνο.

Ο τελικός προορισμός της οικογένειας ήταν ένα βουδιστικό μοναστήρι κρεμασμένο σε βράχο της κοιλάδας Zanskar και για να φτάσουν εκεί χρησιμοποίησαν μεταξύ άλλων τραίνα, κανό, αμαξάκια rickshaw και… γιακ.

Το επικό ταξίδι τους καταγράφηκε στη σειρά εννέα επεισοδίων με τίτλο Big Crazy Family Adventure, όπου φαίνεται πώς πέτυχαν τον φιλόδοξο στόχο τους αλλά και ποια υπέροχα μέρη του κόσμου επισκέφθηκαν στην πορεία.

Οι γονείς εξηγούν πως πάντα ονειρεύονταν να φτάσουν σε αυτό το βουδιστικό μοναστήρι αλλά τελικά αυτό το «κάποια μέρα θα πάμε» δεν ήρθε.

Μετά τη γέννηση των γιων τους Bodi και Taj, αποφάσισαν να ξεκαθαρίσουν τα προγράμματά τους και να κάνουν το ταξίδι που είχαν ονειρευτεί.

Η απόφασή τους να ταξιδέψουν μόνο από στεριάς κι από θαλάσσης γεννήθηκε από το ταξίδι μετανάστευσης που είχε κάνει ο πατέρας του Bruce από την Αγγλία στον Καναδά τη δεκαετία του ’50.

«Το ότι ήμαστε με τα αγόρια ήταν το καλύτερο κομμάτι, τα βλέπαμε να διασκεδάζουν και να αποκτούν νέες εμπειρίες», λέει ο Bruce στη Daily Mail.

Για τα παιδιά βέβαια δεν ήταν το πρώτο τους ταξίδι.

Σε ηλικία μόλις δύο μηνών, ο Bodi είχε ήδη κάνει camping στα βουνά και σε ηλικία 16 μηνών είχε ήδη περάσει το ένα τέταρτο της ζωής του σε... σκηνή!






















Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βατικανό: Οι διαφυλικοί δεν μπορούν να γίνουν νονοί


Εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας τόνισε πως κάτι τέτοιο δεν αποτελεί διάκριση.

Το Βατικανό είπε σε έναν Ισπανό επίσκοπο ότι οι διαφυλικοί δεν μπορούν να γίνουν νονοί, έπειτα από ερώτημα του επισκόπου στο θέμα, ανέφερε ο κληρικός στην επισκοπή Καντίζ και Κέτα.

Ο επίσκοπος Ραφαέλ Θορνόθα Μπόι δήλωσε πως το Βατικανό του απάντησε πως οι διαφυλικοί «δημοσίως εμφανίζουν μια συμπεριφορά αντίθετη με την ηθική απαίτηση για την επίλυση του προβλήματος της σεξουαλικής ταυτότητας κάποιου σύμφωνα με την αλήθεια του φύλου του».

Σε μια ανακοίνωση στον ιστότοπο της επισκοπής ο Θορνόθα ανέφερε πως: «Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει ουσιαστικά δηλώσει σε αρκετές περιπτώσεις, αντίστοιχα με τα διδάγματα της εκκλησίας, πως αυτή η συμπεριφορά είναι ενάντια στη φύση του ανθρώπου».

Η εκκλησία «επιθυμεί να βοηθήσει τους πάντες στην κατάσταση που βρίσκονται με μια συμπονετική καρδιά, αλλά χωρίς να αρνείται την αλήθεια που κηρύττει», πρόσθεσε ο επίσκοπος.

Ο Θορνόθα τόνισε πως έθεσε το ερώτημα στη Σύνοδο για το Δόγμα της Πίστης, εξαιτίας της σύγχυσης μεταξύ των πιστών και λόγω της δημοσιότητας που έχει λάβει το περίπλοκο θέμα.

Ο ιταλικός συντηρητικός καθολικός ιστότοπος Rorate Caeli ανέφερε πως το θέμα αρχικά τέθηκε από έναν διαφυλικό, που γεννήθηκε γυναίκα και ζήτησε να γίνει νονός του ανιψιού του.

Στην απάντηση του προς τον Θορνόθα, το Βατικανό σημείωσε πως η στάση για τους διαφυλικούς νονούς «δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως διάκριση».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνταξιούχος στην Ισπανία πληρώνει τον εργοδότη που θα προσλάβει τον γιο του


Εμφανίζεται διατεθειμένος να δώσει έως και 5000 ευρώ.

Ένας Ισπανός συνταξιούχος αποφάσισε να προσφέρει αμοιβή ύψους 5.000 ευρώ σε όποιον εργοδότη προσλάβει τον 39χρονο γιο του, έναν «απελπισμένο» άνεργο, πατέρα ενός μικρού παιδιού.

«Συνταξιούχος προσφέρει 5.000 ευρώ στην εταιρεία που θα προσλάβει τον άνεργο γιο του ο οποίος είναι προσοντούχος, υπεύθυνος και σκληρά εργαζόμενος, με καλές συστάσεις. Μισθός διαπραγματεύσιμος ανάλογα με τη σύμβαση, απόλυτη εχεμύθεια» γράφει η μικρή αγγελία που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα El Heraldo της Αραγόνας.

Η ανεργία στην Ισπανία φτάνει το 22,4% και βρίσκεται στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Δεκέμβριο.

Ο ηλικιωμένος, που είναι συνταξιούχος δικηγόρος, είπε στην εφημερίδα ότι δεν αντέχει να βλέπει τον γιο του να υποφέρει χωρίς να εργάζεται. «Η αγγελία μπορεί να μην ξεχειλίζει από αξιοπρέπεια αλλά έχασα την αίσθηση της ντροπής πριν από πάρα πολύ καιρό» είπε ο συνταξιούχος ο οποίος δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομά του.

Τα τελευταία έξι χρόνια πολλές οικογένειες στην Ισπανία ζουν όπως αυτή, χάρη στη σύνταξη κάποιου ηλικιωμένου συγγενούς.

Ο συνταξιούχος είπε στην εφημερίδα ότι πολλοί ανταποκρίθηκαν στην αγγελία και έχει λάβει μέχρι στιγμής περίπου 20 τηλεφωνήματα. Οι περισσότεροι από τους υποψήφιους εργοδότες δεν συζήτησαν καν την αμοιβή που τους προσέφερε.

«Στις μικρές αγγελίες, η ανάκαψη του Μαριάνο Ραχόι», έγραψε σε ένα μήνυμά του στο Twitter, που συνοδευόταν από φωτογραφία της αγγελίας, ο Πάμπλο Ετσενίκε, ηγετικό στέλεχος του αριστερού κόμματος Podemos.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Φρένο» από τον ΣτΠ στην χρησιμοποίηση παιδιών στον προεκλογικό αγώνα


Ζητά από τα κόμματα να μην τα βάζουν σε διαφημίσεις, αφίσες και ομιλίες.

Προστασία της εικόνας του παιδιού κατά την προεκλογική περίοδο ζητεί ο Συνήγορος του Πολίτη από τα κόμματα. Προτείνει, συγκεκριμένα, να υπάρξει διακοµµατική συµφωνία για να αποφεύγεται η φωτογράφηση και µαγνητοσκόπηση των πολιτικών µε παιδιά, καθώς και η εµφάνιση και συµµετοχή των παιδιών σε πολιτικά µηνύµατα, διαφηµίσεις, αφίσες, προεκλογικές οµιλίες και εκδηλώσεις.

«Πάγια αντίληψη της Αρχής είναι ότι η φροντίδα για το παιδί και τα δικαιώματά του, η οποία οφείλει μεταξύ άλλων να συγκαταλέγεται στις πολιτικές προτεραιότητες, δεν συμπίπτει με τη δημόσια χρήση της εικόνας του, η οποία θα πρέπει να οριοθετείται», τονίζει η Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού σε επιστολή της προς τους επικεφαλής των κομμάτων, την οποία κοινοποίησε προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Την επιστολή απέστειλε η κ. Σπανού τον περασμένο Ιανουάριο, πριν από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές και την δημοσιοποίησε σήμερα µε αφορµή την τρέχουσα προεκλογική περίοδο.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, στο πλαίσιο των αρµοδιοτήτων του ως Συνήγορος του Παιδιού, έχει ασχοληθεί εκτενώς µε την παρουσία των παιδιών στα µέσα µαζικής ενηµέρωσης και την προστασία της προσωπικότητας, της τιµής και της υπόληψής τους από αυθαίρετες ή παράνοµες επεµβάσεις στην ιδιωτική τους ζωή, σύµφωνα και µε τις επιταγές της ∆ιεθνούς Σύµβασης για τα ∆ικαιώµατα του Παιδιού (άρθρο 16).

Ενδεικτικά αναφέρεται η πρόσφατη παρέμβαση, σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, για ζητήματα που αφορούν τη συμμετοχή παιδιών σε ψυχαγωγικές εκπομπές, reality shows και διαφημίσεις, καθώς και την προστασία της ιδιωτικής ζωής και της εικόνας των παιδιών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας για κενά και πιστώσεις


Χρειάζονται 5.500 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί καθώς και 4.000 καθηγητές στη Β/θμια.

Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΟΠΑΙΘ με αφορμή τη συζήτηση σχετικά με τις λειτουργικές ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων για την τρέχουσα σχολική χρονιά ενημερώνει ότι:

1. Ως αποτέλεσμα της αποδοτικής συνεργασίας των τελευταίων μηνών μεταξύ των Υπηρεσιών του ΥΠΟΠΑΙΘ, της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Προγραμμάτων του ΕΚΤ και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, διασφαλίστηκαν ήδη χωρίς καμία καθυστέρηση λόγω των εκλογών ή της έναρξης του νέου ΕΣΠΑ, κονδύλια ύψους 160.629.590€ για την πρόσληψη 11.925 αναπληρωτών εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων για τις ειδικές δράσεις που αναπτύσσονται στην Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση καθώς και στην Ειδική Αγωγή (τάξεις υποδοχής, στήριξη των σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, ενισχυτική διδασκαλία, ολοήμερα σχολεία, κ.α.)

2. Έχει εγκριθεί η πρόσληψη 2.000 αναπληρωτών με χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του ΥΠΟΠΑΙΘ.

3. Προβλέπεται, όπως και κατά το παρελθόν σχολικό έτος η πρόσληψη 1.000 περίπου επιπλέον αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε θέσεις που δημιουργούνται από τις άδειες χωρίς αποδοχές τις οποίες λαμβάνουν εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης.

4. Βρίσκεται σε εξέλιξη, σε υπηρεσιακό επίπεδο, η τεχνική επεξεργασία του αιτήματος του ΥΠΟΠΑΙΘ προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την έγκριση κονδυλίων πρόσληψης 6.000 επιπλέον εκπαιδευτικών.

5. Σύμφωνα με τεκμηριωμένους υπολογισμούς, οι λειτουργικές ανάγκες σε εκπαιδευτικούς υπολογίζονται ως εξής:
Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση : 11.200, εκ των οποίων 5.500 δάσκαλοι & νηπιαγωγοί
Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση : 4.000
Ειδική Αγωγή : 2.000
Συνολικός αριθμός περίπου : 17.000

6. Η πρόσληψη των εκπαιδευτικών για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων, θα αρχίσει αμέσως μόλις οριστικοποιηθούν οι πίνακες υποψηφίων αναπληρωτών και ωρομισθίων σχ. έτους 2015-2016. Η οποιαδήποτε καθυστέρηση της οριστικοποίησης των πινάκων οφείλεται σε προσφυγές στο Σ.τ.Ε.

Θεωρούμε ότι η ένταση που έχει δημιουργηθεί είναι αδικαιολόγητη, καθώς τα δεδομένα δείχνουν πως δεν θα υπάρξουν σημαντικά ζητήματα όσον αφορά στην ομαλή λειτουργία των σχολείων φέτος, καθώς με βάση τα παραπάνω δεδομένα προκύπτει η κάλυψη των λειτουργικών κενών και η δυνατότητα αντιμετώπισης τυχόν εκτάκτων αναγκών που θα δημιουργηθούν.

Είμαστε σίγουροι πως στις 11 Σεπτέμβρη τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά. Οποιοδήποτε θέμα προκύψει, θα επιλυθεί το ταχύτερο δυνατόν και με πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου και όλων των αρμοδίων φορέων. Εκφράζουμε την βεβαιότητά μας πως καιροσκοπικές απόπειρες εκμετάλλευσης τυχόν ζητημάτων εν μέσω προεκλογικής περιόδου θα διαψευστούν.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το φοινικέλαιο αφανίζει τα δάση


Αποψιλώθηκε έκταση στο μέγεθος της Πορτογαλίας μέσα στο 2014.

Αν και ο ρυθμός με τον οποίο κόπηκαν δέντρα επιβραδύνθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο για τρίτη συναπτή χρονιά το 2014, ωστόσο μέσα στο ίδιο διάστημα αποψιλώθηκε περιοχή δύο φορές μεγαλύτερη από το μέγεθος της Πορτογαλίας, σύμφωνα με μία ανάλυση η οποία αποκαλύπτει ότι η δυτική Αφρική γίνεται η νέα εστία κρίσης όσον αφορά την αποψίλωση των δασών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, η ζήτηση για φοινικέλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται σχεδόν παντού -από τη μαργαρίνη μέχρι τα σαμπουάν-ευθύνεται για την ένταξη τεσσάρων χωρών της δυτικής Αφρικής στον κατάλογο με δέκα χώρες, όπου ο ρυθμός της αποψίλωσης έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη επιτάχυνση από την αρχή της νέας χιλιετίας.

Παγκοσμίως, 180 εκατομμύρια στρέμματα δασικής έκτασης αποψιλώθηκαν τον περασμένο χρόνο εξαιτίας τόσο του ανθρώπινου παράγοντα όσο και φυσικών αιτίων, όπως προκύπτει από τη δημοσιοποίηση δορυφορικών φωτογραφιών από την Global Forests Watch (σ.σ ένας παγκόσμιος χάρτης αναζήτησης που επιτρέπει στο χρήστη να παρακολουθήσει την αποψίλωση των δασών, σε μαζική κλίμακα).

Οι ερευνητές του κέντρου έρευνας με έδρα τις ΗΠΑ World Resources Institute (WRI), που ανέλυσαν τα δεδομένα, δήλωσαν έκπληκτοι από τις διαπιστώσεις που αφορούν τη δυτική Αφρική.

Μεταξύ των δέκα χωρών που βρίσκονται στον κατάλογο είναι οι: Σιέρα Λεόνε, Γουινέα, Γουινέα-Μπισάου, Λιβερία και Μαδαγασκάρη, η οποία πέρυσι έχασε το 2% της συνολικής δασικής έκτασής της εξαιτίας της γεωργίας, της εξόρυξης και της βιομηχανίας ξυλείας.

Ο Νάιτζελ Σάιζερ της WRI δήλωσε ότι τα στοιχεία αποκαλύπτουν πως η αποψίλωση δεν συνιστά πλέον πρόβλημα μόνο της Βραζιλίας και της Ινδονησίας.

«Παρατηρούμε μία επέκταση του φαινομένου (της αποψίλωσης) σε μικρότερες χώρες ή χώρες δεύτερης ταχύτητας, με τις οποίες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, κατά παράδοση, ασχολούνται λιγότερο. Αυτές οι χώρες ανακάμπτουν έπειτα από χρόνια εμφύλιων συγκρούσεων, οι οποίες τις κατέστησαν μη ελκυστικές για τους επενδυτές που τώρα αναζητούν ευκαιρίες--πρόκειται για ένα νέο σύνορο επενδύσεων».

Η ανάλυση της WRI υποδηλώνει ότι η ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία φοινικέλαιου είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες πρόκλησης αυτού του φαινομένου.

Παρότι το φοινικέλαιο στην περιοχή παραγόταν σε μικρή κλίμακα επί σειρά ετών, οι κυβερνήσεις σήμερα πωλούν τεράστιες εκτάσεις σε ιδιωτικές εταιρείες που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την αύξηση της ζήτησης του προϊόντος.

Η Ινδονησία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φοινικέλαιου στον κόσμο, αλλά έχει επιβάλει μορατόριο στις πωλήσεις πρωτογενών δασικών προϊόντων τα τελευταία χρόνια, υπό την πίεση να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα, περίπου το 80% των οποίων προέρχονται από την αποψίλωση και την αλλαγή στη χρήση των δασικών εκτάσεων.

Με την παγκόσμια ζήτηση να αυξάνεται και τις εταιρείες να εξαρτώνται από μία αύξηση της ζήτησης από την Ευρώπη, οι εταιρείες στρέφονται στη δυτική Αφρική-- την πλησιέστερη παραγωγό φοινικέλαιου στην περιοχή.

Ο υπουργός Οικονομικών της Λιβερίας Αμάρα Κόνεχ έχει δηλώσει ότι η χώρα του «ανησυχεί για τις οικολογικές επιπτώσεις» του φοινικέλαιου αλλά θα πρέπει να αναπτύξει την οικονομία της προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Η ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 62% από την αποψίλωση στην τροπική ζώνη τον περασμένο χρόνο σημειώθηκε εκτός της Ινδονησίας και της Βραζιλία-- το αντίστοιχο ποσοστό το 2001 ανερχόταν σε 47%. Στις δύο αυτές χώρες βρίσκονται ορισμένα από τα μεγαλύτερα τροπικά δάση στον κόσμο κι επί μακρόν έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των φορέων που ασχολούνται με τις επιπτώσεις στις κοινότητες των αυτοχθόνων και στα απειλούμενα είδη.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δυο πρώην συζητούν για να διαπιστώσουν τι δεν πήγε καλά


«Γιατί με απάτησε τόσες πολλές φορές;».
Η Ali και ο Andrew είναι δυο πρώην σύντροφοι, που γνωρίστηκαν στο Κολέγιο και επί 7 χρόνια υπήρξαν ένα ερωτευμένο ζευγάρι. Χώρισαν πριν από δυο χρόνια, όταν ο Andrew άρχισε να «φλερτάρει» και με άλλες γυναίκες.

Σε δυο βίντεο που ανέβασε το περιοδικό Glamour, το πρώην ζευγάρι κάνει όλες τις δύσκολες ερωτήσεις, εκείνες που θα έδιναν μια εξήγηση για το τι συνέβη στη σχέση τους.

«Γιατί με απάτησε τόσες πολλές φορές;», ρωτά η Ali. Αν και ο Andrew προσπαθεί να διευκρινίσει ότι δεν την είχε απατήσει-τουλάχιστον όχι ακριβώς-η Ali τον πιέζει να το ομολογήσει και το πετυχαίνει. «Νομίζω ότι ήταν επειδή ενδιαφερόμουν και για άλλες επιλογές», είπε. «Γιατί το έκανα τόσες φορές;», σημειώνει και πάλι ο ίδιος «Δε έχω την απάντηση», εξηγεί.

Ακολούθως οι δυο πρώην, αρχίζουν και αναπολούν την πρώτη τους συνάντηση και μοιράζονται τις αγαπημένες τους αναμνήσεις-όπως αυτή όπου ο Andrew έριξε την ιδέα του γάμου.

«Είπα ‘θα μπορούσα να σε παντρευόμουν τώρα αμέσως’ και εσύ είπες ‘λοιπόν, αν το πρότεινες θα έλεγα Ναι’», λέει ο άντρας.

Στο δεύτερο βίντεο, το ζευγάρι κάνει έναν απολογισμό της σχέσης που είχε πριν το χωρισμό, για το ενδεχόμενο να τα ξαναβρούν και γιατί ο Andrew θέλει να μείνουν φίλοι. «Γιατί πραγματικά μου λείπεις», της λέει με δάκρυα στα μάτια.






Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Χαμηλοί μισθοί και συντάξεις βάθυναν την κρίση


Τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής έχουν αποτύχει σε όλους τους βασικούς στόχους, διευρύνοντας το αναπτυξιακό κενό της ελληνικής οικονομίας και υπονομεύοντας την κοινωνική συνοχή αναφέρει έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Οι χαμηλοί μισθοί και οι χαμηλές συντάξεις φταίνε, σημειώνει μεταξύ άλλων για την κρίση και όχι το αντίστροφο.

Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ έδωσε στη δημοσιότητα την Ετήσια Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για το 2015, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη από τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Οικονομικού Τμήματος Αθηνών και Επιστημονικό Δ/ντη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Γιώργο Αργείτη.

Η Έκθεση σκιαγραφεί την αποτυχία της στρατηγικής οικονομικής προσαρμογής με κύριους άξονες τη δημοσιονομική λιτότητα, την εσωτερική υποτίμηση και την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, έννοιες ασύμβατες με τη σημερινή δομή του ελληνικού μοντέλου ανάπτυξης, καθώς δεν αποτυπώνουν τη δυναμική σχέση κατανάλωση → εγχώρια ζήτηση → οικονομική μεγέθυνση. Σύμφωνα με το ΙΝΕ τα δομικά αυτά χαρακτηριστικά θα έπρεπε να αποτελούν το βασικό πλαίσιο σχεδιασμού της οικονομικής πολιτικής για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση χρέους και την οικονομική και κοινωνική κρίση.

Η Έκθεση αναδεικνύει ότι η αποτυχία της δημοσιονομικής λιτότητας ως μέσου επίτευξης δημοσιονομικής προσαρμογής δεν συνέβαλε στην ανάκτηση της φερεγγυότητας και της αξιοπιστίας του ελληνικού δημόσιου τομέα και αποσταθεροποίησε το μακροοικονομικό και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της οικονομίας. Επιπλέον δεν δημιούργησε συνθήκες διατηρήσιμης δημοσιονομικής σταθερότητας, και πρόσβασης της χώρας στις αγορές κεφαλαίων. Η ανάκτηση της φερεγγυότητας της χώρας είναι απολύτως εξαρτημένη από το ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης και την εξέλιξη των δανειακών υποχρεώσεων κυρίως των τόκων.

Η αγορά εργασίας συνεχίζει να επηρεάζεται αρνητικά από την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, την ύφεση και την αβεβαιότητα ως προς τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο στην ΕΕ, εξέλιξη που απεικονίζει την κατάρρευση του πραγματικού και του δυνητικού προϊόντος. Η ποιότητα των θέσεων εργασίας συνεχίζει να χειροτερεύει. Οι άτυπες και μη ηθελημένες μορφές απασχόλησης αυξάνονται με σημαντικές αρνητικές συνέπειες στο εισόδημα των εργαζομένων, στο ανθρώπινο κεφάλαιο της οικονομίας, στην παραγωγικότητα. Τα εμπειρικά ευρήματα της Έκθεσης δείχνουν επίσης ότι υπάρχει υψηλή συσχέτιση μεταξύ των επισφαλών θέσεων εργασίας και της φτώχειας, ενώ η μείωση των κατά κεφαλήν κοινωνικών δαπανών έχει συμβάλει στην περαιτέρω υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Η οικονομική κρίση, η λιτότητα και η δραματική αύξηση της ανεργίας έχουν επιδεινώσει περαιτέρω τις δομικές αδυναμίες του Συστήματος Κοινωνικής Προστασίας συμβάλλοντας στην πρωτοφανή για τα κοινωνικά δεδομένα της χώρας αύξηση των φαινόμενων απόλυτης ένδειας και αποστέρησης.

Ο Επιστημονικός Δ/ντης του ΙΝΕ ΓΣΕΕ κ. Γ. Αργείτης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η επιβολή βίαιης δημοσιονομικής και εισοδηματικής λιτότητας προκάλεσε τον εγκλωβισμό της ελληνικής οικονομίας σε τρεις θανάσιμες παγίδες: Στην παγίδα δημόσιου χρέους, που κρατά την οικονομία συνεχώς στο χείλος της χρεοκοπίας και επιτρέπει στους δανειστές να ασκούν ασφυκτικές πιέσεις σε βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας και ανεξαρτησίας. Στην παγίδα λιτότητας, η οποία συρρικνώνει την οικονομική δραστηριότητα και καθιστά το τραπεζικό σύστημα εύθραυστο και τη χώρα αφερέγγυα υπονομεύοντας τη δυνατότητά της να αποπληρώσει το χρέος της. Στην παγίδα ρευστότητας, που πνίγει καθημερινά την πραγματική οικονομία και κάθε επενδυτική και παραγωγική δραστηριότητα, δημιουργώντας σημαντικές αρνητικές επιδράσεις στους εργαζομένους και στο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων. Στη δική μας μακροκοινωνική προσέγγιση, τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής και η συρρίκνωση των μισθών και των συντάξεων δεν είναι διέξοδος αλλά μία από τις αιτίες της κρίσης. Δεν δημιουργούν ανταγωνιστικότητα και βιώσιμες επιχειρήσεις, αλλά ενισχύουν παρασιτικές συμπεριφορές και αναδιανέμουν πόρους σε βάρος παραγωγικών δραστηριοτήτων».

Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ έχει επεξεργαστεί και προτείνει τρεις πυλώνες βραχυπρόθεσμου σχεδιασμού της οικονομικής πολιτικής που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην έξοδο της οικονομίας από την κρίση και στη διαμόρφωση συνθηκών σταθερότητας με επίκεντρο την απασχόληση.

Προτείνεται:

Ο επανασχεδιασμός της χρηματοδότησης των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας και η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους βάσει του άξονα: βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα – βιώσιμο χρέος.

Η ενεργοποίηση της εγχώριας ζήτησης με αύξηση των επενδύσεων και της ιδιωτικής κατανάλωσης:

Βασικό προαπαιτούμενο για την αύξηση των επενδύσεων αποτελεί η χρηματοδότησή τους. Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ έχει παρέμβει ενεργά στον δημόσιο διάλογο, προτείνοντας τη «ρήτρα επανεπένδυσης των τόκων».

Για την ενίσχυση της κατανάλωσης, προτείνεται η θεσμοθέτηση «προγραμμάτων εγγυημένης απασχόλησης», καθώς δημιουργεί πολύ σημαντικές δημοσιονομικές, μακροοικονομικές και χρηματοπιστωτικές επιδράσεις συμβάλλοντας στην άμεση αύξηση της απασχόλησης και στην ενίσχυση της κοινωνικής σταθερότητας, στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και στην ενίσχυση του βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, στην ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μέσω της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στην ενίσχυση της μακροοικονομικής σταθερότητας με την άμεση ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης και την πολλαπλασιαστική αύξηση του ΑΕΠ, στη δημιουργία βιώσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων μέσω της αύξησης της απασχόλησης και του ΑΕΠ.

Η επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας και η αποκατάσταση του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινά την Κυριακή η Βουλή των Εφήβων


Την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η Ολομέλεια.

Την ερχόμενη Κυριακή στις 6 Σεπτεμβρίου αρχίζουν οι εργασίες της Κ΄ Συνόδου του εκπαιδευτικού προγράμματος «Βουλή των Εφήβων», οι οποίες και θα κορυφωθούν την Τετάρτη, στις 9 Σεπτεμβρίου, με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Η «Βουλή των Εφήβων» αποτελεί ένα πρόγραμμα προσομοίωσης της λειτουργίας του Κοινοβουλίου με συνεδριάσεις των «εφήβων βουλευτών» σε ομάδες διαβούλευσης, σε Επιτροπή και σε Ολομέλεια και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο (με κατάθεση επίκαιρων ερωτήσεων προς τον υπουργό Παιδείας), ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Φέτος, οι «έφηβοι βουλευτές» θα διαβουλευτούν για το θέμα των διακρίσεων στον χώρο του σχολείου και θα απευθύνουν ερωτήσεις στην υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, προσομοιώνοντας τις διαδικασίες του κοινοβουλευτικού ελέγχου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πράσινο φως» από ΣτΕ για προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών


Στόχος η κάλυψη των κενών στα σχολεία.

Επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν οι προσλήψεις εκπαιδευτικών ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς επικαλείται η αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας στην απόφαση του να εγκρίνει την κατ εξαίρεση πρόσληψη αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η επιτροπή αποφάνθηκε ότι η πρόσληψη των εκπαιδευτικών κατά την προεκλογική περίοδο «χρήζει άμεσης προτεραιότητας για την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων, ενόψει, μάλιστα, των κενών θέσεων που υπάρχουν και οι οποίες πολλαπλασιάσθηκαν από την αποχώρηση για διάφορους λόγους 3.339 μόνιμων εκπαιδευτικών το πρώτο εξάμηνο του 2015». Έτσι, «λαμβάνοντας υπόψη ότι το τρέχον σχολικό και διδακτικό έτος άρχισε την 1.9.2015 και θα συνεχίζεται καθ’ όλο το χρονικό διάστημα από την προκήρυξη των εκλογών (28.8.2015) έως την ορκωμοσία της κυβέρνησης που θα προκύψει, η επιτροπή κρίνει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου για τη διενέργεια των υπηρεσιακών μεταβολών που ζητούνται», του εκπαιδευτικού προσωπικού της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Επιπλέον, η επιτροπή άναψε το πράσινο φως για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψης ωρομίσθιου εκπαιδευτικού προσωπικού για τα 29 Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΟΑΕΔ, τις 51 Επαγγελματικές Σχολές, αλλά και τις λοιπές Σχολές του οργανισμού.

Νέα αιτήματα

Την ίδια ώρα, στο ΣτΕ κατατέθηκαν οκτώ νέα αιτήματα για κατ εξαίρεση προσλήψεις, μεταξύ αυτών του υπουργείου Εσωτερικών για 7.030 άτομα για βρεφονηπιακούς των ΟΤΑ αλλά και του υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο αντιμετώπισης του έντονου μεταναστευτικού ρεύματος και την κάλυψη κενών στα νοσοκομεία της χώρας,. Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο Υγείας ζητεί την πρόσληψη 330 γιατρών, άγνωστο αριθμό αγροτικών γιατρών, 260 νοσηλευτών, κ.λπ. Ακόμη, η ΔΕΗ ζητεί την πρόσληψη 579 ατόμων.

Επίσης:

-Ο Δήμος Αθηναίων ζητεί την πρόσληψη 165 ατόμων (παιδοκόμων, βρεφονηπιοκόμων, μαγείρων, προσωπικό καθαριότητας, κ.λπ.) με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για στελέχωση και λειτουργία των παιδικών σταθμών του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών.

-Ο Δήμος Αγίου Νικολάου Λασιθίου ζητεί την πρόσληψη 32 ατόμων (βρεφονηπιοκόμων, εργατών καθαριότητας, κ.λπ.) για στελέχωση του Οργανισμού Κοινωνικών Υπηρεσιών.

-Ο Δήμος Καρπενησίου ζητεί την πρόσληψη 2 βρεφονηπιοκόμων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

-Τέλος, το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας ζητεί την κατ΄ εξαίρεση πρόσληψη καθηγητών με σχέση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η προθεσμία για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων


H πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ καλεί τους ενδιαφερόμενους πολίτες να τακτοποιήσουν τις αυθαιρεσίες στα ακίνητά τους το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων εφαρμογής του νόμου 4178 για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, καθηγητής Ιωάννης Γκόλιας «Οι πολίτες ας έχουν στο μυαλό τους ότι μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016, οπότε λήγει η προθεσμία ένταξης στις ρυθμίσεις του νόμου, έχουν τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν τις αυθαιρεσίες στα ακίνητά τους. Επισημαίνεται, ότι μετά την προθεσμία αυτή, κανέναν ακίνητο με αυθαιρεσία και κανένα αυθαίρετο κτίσμα δεν θα μπορεί ούτε να μεταβιβασθεί ούτε να αξιοποιηθεί». Η πολιτεία, ανέφερε ο υπουργός, διασφαλίζει πλέον τη νομιμότητα και την ασφάλεια των κατασκευών.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι «η πρακτική της αυθαίρετης δόμησης αποτελεί ίσως το πιο μελανό σημείο των τελευταίων δεκαετιών στα θέματα χωροταξίας και πολεοδομίας για τη χώρα μας», προσθέτοντας ότι «η πολιτεία, τα τελευταία δύο χρόνια έδειξε ότι έχει τα εργαλεία να αντιμετωπίσει οριστικά το ζήτημα, όταν υπάρχει πολιτική βούληση».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΠΕΝ Κωστής Μουσουρούλης δήλωσε, ότι «ο νόμος 4178/2013 αποτελεί την τελευταία μεγάλη ευκαιρία να αντιμετωπιστούν οριστικά οι πολεοδομικές εκκρεμότητες των προηγούμενων ετών στα ακίνητα. Η πρόσφατη κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα του νόμου θωρακίζει αυτή την πρωτοβουλία της Πολιτείας, ώστε να δοθεί επιτέλους οριστικό τέλος στην αναχρονιστική πρακτική της αυθαίρετης δόμησης».

Καταλήγοντας ο Κωστής Μουσουρούλης τόνισε ότι «καμία αυθαιρεσία δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή. Βρισκόμαστε πλέον στο τελευταίο εξάμηνο εφαρμογής του νόμου 4178/2013. Οι πολίτες δεν πρέπει να αμελήσουν, να κλείσουν τους λογαριασμούς τους με το πολεοδομικό παρελθόν των ακινήτων τους».

Το ΤΕΕ ζητάει Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός τόνισε σε δήλωσή του ότι «η πολιτεία οφείλει να προχωρήσει άμεσα την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, που αφορά τα νομίμως υφιστάμενα κτίρια, και την Ηλεκτρονική Έκδοση Αδειών Δόμησης, που αφορά τα νέα κτίρια. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί επιτέλους η νομιμότητα όλων των κατασκευών, θα βελτιωθεί η ασφάλεια των κατασκευών, θα υπάρξει ασφάλεια δικαίου στις συναλλαγές ακινήτων και θα βελτιωθεί η εξυπηρέτηση πολιτών και μηχανικών. Το ΤΕΕ είναι έτοιμο να υποστηρίξει ηλεκτρονικά όλες αυτές τις υπηρεσίες. Ήρθε η ώρα η πολιτεία να εφαρμόσει όσα υπόσχεται για χρόνια».
Όπως έγινε γνωστό από το ΤΕΕ, συνολικά, μέχρι σήμερα, σε 902.961 ανέρχονται τα ακίνητα με αυθαιρεσίες, τα οποία έχουν δηλωθεί τα τελευταία χρόνια. Σε οριστική ρύθμιση έχουν υπαχθεί οι 236.769 δηλώσεις, σε διαδικασία υπαγωγής βρίσκονται οι 202.109, στο στάδιο της αρχικής υποβολής οι 153.909, σε επεξεργασία οι 133.915, ενώ ως άκυρες χαρακτηρίστηκαν 238 δηλώσεις.
Όσον αφορά τα καταχωρημένα πρόστιμα, για τη διετία το ποσό ανέρχεται σε περίπου 3.2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η μέση τιμή του προστίμου ανά κατηγορία ανέρχεται σε 5.023 ευρώ. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου το ποσό το οποίο έχει εισρεύσει στα κρατικά έσοδα ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άφησε στο νοσοκομείο και τα τρία της παιδιά - Συγκλονιστική ιστορία


Μετά την υπόθεση της εξαφάνισης του 11χρονου Διονύση από το νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», το enikos.gr αποκαλύπτει μια νέα δραματική ιστορία η οποία εκτυλίχθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης.

Άναυδοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές του Νοσοκομείου Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού», άκουσαν από μια γυναίκα να ζητάει να πάρουν τα τρία ανήλικα παιδιά της, επειδή όπως είπε: "πέθανε ο σύζυγός μου"! Μετά την αρχική παγωμάρα, επικράτησε κινητοποίηση στα επείγοντα περιστατικά του Γενικού Νοσοκομείου, με τους γιατρούς να προσπαθούν να την μεταπείσουν, ενώ η ίδια παρέμενε αποφασισμένη να αφήσει τα τρία ανήλικα παιδιά της, ισχυριζόμενη ότι δεν έχει τους πόρους να τα μεγαλώσει.



Η γυναίκα που είναι Ρομά, είχε στα χέρια της σχετικό έγγραφο από τον εισαγγελέα, το οποίο καλούσε το νοσοκομείο να παραλάβει και να φιλοξενήσει τα τρία ανήλικα αδέρφια, ηλικιάς περίπου 8 και 5 ετών.



Το προσωπικό του νοσοκομείου κινητοποιήθηκε άμεσα προκειμένου τα παιδιά να υποβληθούν στον απαραίτητο ιατρικό έλεγχο και τη διενέργεια εξετάσεων αλλά και για να βρεθεί δωμάτιο στο οποίο θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν.



Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, η συγκεκριμένη μητέρα έχει χάσει τον άντρα της, έχει συνολικά τέσσερα παιδιά και δεν είναι η πρώτη φορά που έχει προβεί σε αυτήν την ενέργεια, καθώς στο παρελθόν είχε ζητήσει και πάλι να φιλοξενηθούν τα παιδιά της στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.



Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα στο νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» φιλοξενούνται ακόμη 17 εγκαταλελειμμένα παιδιά. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο αφενός διότι πρόκειται για παιδικές αθώες ψυχές και αφετέρου διότι δεν υπάρχουν θάλαμοι, με αποτέλεσμα αυτά τα παιδιά να φιλοξενούνται δίπλα σε άλλα που νοσηλεύονται με διάφορες μεταδοτικές ασθένειες ακόμη και δίπλα σε βαριά περιστατικά. Επιπλέον υπάρχει έλλειψη προσωπικού ώστε αυτά τα παιδιά να να φυλάσσονται με ασφάλεια από τους νοσηλευτές.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέες ρυθμίσεις για τα capital controls - Τι ανακοίνωσε ο Χριστοδουλάκης


Έως το τέλος του χρόνου είναι εφικτό να αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, υπό την προϋπόθεση της οικονομικής σταθερότητας, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι θα δοθεί σε νέους φοιτητές ή σε φοιτητές Erasmus η δυνατότητα να ανοίγουν νέους λογαριασμούς.

Επίσης, και οι υποψήφιοι βουλευτές θα μπορούν να ανοίξουν ειδικό λογαριασμό λίγων εβδομάδων για την κάλυψη των προεκλογικών εξόδων τους, τα οποία θα είναι υποχρεωτικό να γίνονται, μέσω πιστωτικών καρτών.

Ανακοίνωσε, επίσης την ουσιαστική χαλάρωση των συναλλαγών με το εξωτερικό, μέσω ίντερνετ, ενώ σε ό,τι αφορά στα εμβάσματα μέχρι 5.000 ευρώ η έγκριση θα περνάει απευθείας από τις τράπεζες.

Ο κ. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε, επίσης ότι εξετάζονται κίνητρα, αλλά και συστάσεις για την επαναφορά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα των κεφαλαίων που βρίσκονται σήμερα σε ... "στρώματα, το γνωστό στρώμα capital", όπως είπε ο υπουργός ή στο εξωτερικό, ενώ ζήτησε από τις τράπεζες να προχωρήσουν σε μειώσεις των αλλεπάλληλων προμηθειών που πληρώνουν οι πελάτες, λόγω των τραπεζικών περιορισμών.

Ο υπουργός δήλωσε ότι θα καταθέσει φάκελο στην ΕΕ, ζητώντας την αύξηση των κονδυλίων για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, "το ΕΣΠΑ της κρίσης", όπως το χαρακτήρισε. Το ύψος του ποσού που θα διατεθεί, μέσω του νέου ΕΣΠΑ, είναι 20 δισ. ευρώ, είπε ο κ. Χριστοδουλάκης, σημειώνοντας ότι αυτό είναι ένα μικρό ποσό που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία τα επόμενα χρόνια. Υπολογίζεται ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ, μέχρι το 2020, οπότε τα υπόλοιπα 80 δισ. θα πρέπει να βρεθούν από ιδιωτικές επενδύσεις, από ξένα ή ελληνικά κεφάλαια, εκπατρισμένα ή όχι. Από όλες τις πηγές που μπορούν να βρεθούν, υπογράμμισε ο υπουργός.

Τέλος, για το πόρισμα έρευνας της γενικής γραμματείας Εμπορίου που αφορά στη διαφορά λιανικής τιμής υγραερίου και βενζίνης που παρατηρείται μεταξύ πρατηρίων στα νησιά και πρατηρίων στην Αττική ζητήθηκε η διερεύνηση του θέματος από το ΣΔΟΕ και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

«Είμαστε υπηρεσιακή κυβέρνηση, αλλά δεν υπάρχουν υπηρεσιακά προβλήματα. Η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα είναι η μοναδική οδός εξόδου από την κρίση. Τα οράματα της δημιουργίας μιας δημόσιας λεωφόρου από την οποία θα περάσει η ευημερία της οικουμένης. Δεν υπάρχουν», σχολίασε ο υπουργός και σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν θα προωθηθούν ιδιωτικοποιήσεις σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, μέχρι τις εκλογές, τόνισε:

«Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι μια απαιτητική διαδικασία και πρέπει να γίνονται σωστά με σχέδιο και αξιοπιστία και η προσπάθεια δεν σημαίνει επιπολαιότητα. Θυμόμαστε εκτιμήσεις του παρελθόντος που δεν υλοποιήθηκαν. Οι ιδιωτικοποιήσεις, όμως, δημιουργούν ανάπτυξη και χωρίς αύξηση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, την πατήσαμε σε όλα τα επίπεδα σαν χώρα, σαν κοινωνία ... αν δεν κάνουμε κάτι μαζικό για την επανααπασχόληση της ελληνικής κοινωνίας όλα θα αποτύχουν».

Capital Controls

Ο κ. Χριστοδουλάκης εκτίμησε ότι, μέχρι το τέλος του έτους, είναι εφικτό να αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, υπό την προϋπόθεση της οικονομικής σταθερότητας. Μετά από σύσκεψη που είχε την Τετάρτη, ανακοίνωσε ότι τα capital controls χαλαρώνουν στα εξής σημεία:

1. Σε περίπτωση που δεν εξαντλούνται τα ημερήσια όρια ρευστότητας των τραπεζών, τα υπόλοιπα μπορούν να αξιοποιηθούν σε εβδομαδιαία βάση.

2. Όλα τα αιτήματα για εισαγωγές έως και 5.000 ευρώ, τα αναλαμβάνουν οι τράπεζες και δεν ασχολείται η αρμόδια Επιτροπή.

3. Δίνεται η δυνατότητα ανοίγματος λογαριασμού σε φοιτητές.

4. Γίνεται εντατικό ξεκαθάρισμα όλων των υποθέσεων που λιμνάζουν.

5. Γίνεται ουσιαστική χαλάρωση στις διαδικτυακές συναλλαγές εξωτερικού.

6. Συγκέντρωση όλη της νομοθεσίας για τα capital controls σε ένα κείμενο.

7. Δίνεται η δυνατότητα στους υποψηφίους βουλευτές να ανοίξουν ειδικό λογαριασμό λίγων εβδομάδων που θα λήξει, μετά την προεκλογική περίοδο για τις δαπάνες τους.

8. Εξετάζονται κίνητρα, αλλά και συστάσεις, για να επανέλθουν στο τραπεζικό σύστημα το «στρώμα capital", δηλαδή τα κεφάλαια που αποσύρθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Αύξηση της ελληνικής συμμετοχής στο σχέδιο Γιούνκερ

Την επόμενη εβδομάδα, προγραμματίζεται ημερίδα που θα προσκληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (βιομηχανίες, τουριστικές επιχειρήσεις, τράπεζες, επενδυτικές εταιρείες, Περιφέρειες), για να διαμορφωθεί ο ελληνικός φάκελος, προκειμένου να αυξηθεί, όσο γίνεται, το ποσό που θα διατεθεί από το πρόγραμμα Γιούνκερ για την Ελλάδα.

Ποια είναι η στόχευση για το ΕΣΠΑ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός.

1. Εξυγίανση και αναθεώρηση των προγραμμάτων του παλαιού ΕΣΠΑ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

2. Αίτημα προς την ΕΕ για επιμήκυνση της περιόδου απορρόφησης κατά 6-12 μήνες, ώστε να αντιμετωπιστεί η εισροή των εναπομεινάντων πόρων. Η έγκριση παράτασης θα ξεπαγώσει εγκεκριμένες πληρωμές 1 δισ. ευρώ για την ομαλή ολοκλήρωση των έργων.

3. Ομαλή συνέχιση και επέκταση του νέου ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα αυτό είχε εγκριθεί και σχεδιαστεί με βάση τα στοιχεία της περιόδου 2009, δηλαδή πριν την εκδήλωση της κρίσης και της μεγάλης ύφεσης που έπληξε την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τον υπουργό, το νέο ΕΣΠΑ το οποίο ανέρχεται στα 20 δισ. ευρώ, πρέπει να γίνει ένα ΕΣΠΑ εξόδου από την κρίση, να λάβει δηλαδή υπ' όψιν του τις συνέπειες της κρίσης στις επιχειρήσεις και στην απασχόληση. Συγκεκριμένα, πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση ως προς την κατανομή των κονδυλίων στις Περιφέρειες της χώρας, αλλά και ως προς τα κριτήρια ένταξης των επιχειρήσεων.

4. Η Ελλάδα επιζητά και απαιτεί μεγαλύτερα κονδύλια για επενδύσεις, ζητά δηλαδή, όπως είπε ο υπουργός, ένα μέρισμα της κρίσης.

5. Προσανατολισμός του νέου ΕΣΠΑ σε δράσεις που θα προσδώσουν ένα εξαγωγικό προσανατολισμό, αλλά θα λαμβάνουν υπόη και τη δυσμενείς συνθήκες, υπό τις οποίες λειτουργούν οι επιχειρήσεις, όπως έγινε με τις τράπεζες.

6. Το κριτήριο της απασχόλησης να περιλαμβάνεται ρητά και κατηγορηματικά στα προγράμματα.

7. Κλιμάκια της ΕΕ θα έρθουν στην Ελλάδα και θα ενημερωθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου για το νέο ΕΣΠΑ, ενώ στις 11 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσουν και οι Επιτροπές Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ.

Νέος Αναπτυξιακός νόμος

Ο υπουργός είπε ότι ετοιμάζεται η εκπόνηση νέου Αναπτυξιακού νόμου ο οποίος, όπως ανέφερε, θα λαμβάνει υπόψη ότι καμία επιχείρηση δεν μπορεί να φτουρήσει, χωρίς διεθνή παρουσία, καινοτομία και απασχόληση. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός κεφαλαιακού οργανισμού (fund), ο οποίος θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο και θα αθροίζονται σε αυτόν ως κεφάλαιο οι ενισχύσεις του αναπτυξιακού νόμου όλων των επιχειρήσεων.

Επίσης, ο αναπτυξιακός νόμος θα προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις που ενταχθούν σε αυτόν θα είναι υποχρεωμένες να αξιολογείται η πιστοληπτική τους ικανότητα και για το λόγο αυτό θα δημιουργηθεί ένας ειδικός μηχανισμός πιστοποίησης πιστοληπτικής ικανότητας, ο οποίος θα συνδυαστεί με την προσπάθεια αναδιάρθρωσης των υφιστάμενων δανείων. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα εργαλείο ενθάρρυνσης της παροχής κεφαλαίων κίνησης προς τις επιχειρήσεις, αλλά και αναδιάρθρωση των δανείων των επιχειρήσεων. Βασική προϋπόθεση του νέου Αναπτυξιακού είναι να δημιουργεί θέσεις απασχόλησης.

Για τον αναπτυξιακό νόμο είπε ότι γίναμε μάρτυρες πολλών αποτυχιών στην εφαρμογή τους, λόγω της κρίσης, αλλά και λόγω της δομής αυτών των νόμων που υποστήριζε παρόμοια πρότυπα επενδυτικών πρωτοβουλιών. Από τον αναπτυξιακό νόμο του 2004, από 10.000 επενδυτικά έργα, έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς 5.100 και ένα σημαντικό μέρος αυτών 2.000 είναι πλέον μη ενεργά και δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία απολύτως εκταμίευση.

Από το νεότερο νόμο του 2011 έχουν ενταχθεί 1.200 επενδυτικά έργα και έχουν ολοκληρωθεί εννέα. Τα υπόλοιπα βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. "Για να κλείσουμε με αυτούς τους αναπτυξιακούς νόμους για όσα έργα είναι ή μπορεί να γίνουν βιώσιμα, χρειάζονται 3 δισ. ευρώ και γίνεται προσπάθεια να ξεμπλοκαριστούν" είπε ο υπουργός.

Ο ίδιος σχολίασε ότι χρειάζεται νέα φιλοσοφία που θα λαμβάνει υπ' όψιν της την κρίση με επιχειρήσεις προσαρμοσμένες στο διεθνές περιβάλλον όπου καμία επιχείρηση δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς διεθνοποιημένα κριτήρια, συνεχούς παρουσίας στις αγορές με έρευνα, καινοτομία και απασχόληση.

Προς την κατεύθυνση αυτή, οι διαβουλεύσεις για το νέο αναπτυξιακό είναι στο τελικό στάδιο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους της Germanwings


Αεροσκάφος της Germanwings πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση σε αεροδρόμιο της Πίζας. Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ το Airbus A319-132 που εκτελούσε την πτήση 4U887 Ρώμη-Κολωνία προσγειώθηκε σε αεροδρόμιο της Πίζας. Το αεροσκάφος μεταφέρει 122 άτομα.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εντοπίστηκε η σορός του Έλληνα ναυτικού στο Ντακάρ


Εντοπίστηκε από τις αρχές του Ντακάρ η σορός του πλοιάρχου του αλιευτικού σκάφους "Δημήτριος" που βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή της Σενεγάλης στη Δυτική Αφρική.

Η βύθιση του σκάφους, στο οποίο επέβαιναν 18 αλλοδαποί ναυτικοί και ο Έλληνας πλοίαρχος, πιθανόν προκλήθηκε λόγω κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην θαλάσσια περιοχή όπου εξέπεμψε σήμα sos το πλοίο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ήδη οι ελληνικές αρχές έχουν κινήσει τις διαδικασίες για τη μεταφορά της σορού του Έλληνα πλοιάρχου στην Ελλάδα. Από τους ναυτικούς είχαν διασωθεί 12 άτομα, ενώ αγνοούνταν ακόμη επτά μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας καπετάνιος.

Οι έρευνες συνεχίζονται με αρνητικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αιτήσεις ως ωρομίσθιοι για όσους διαγράφονται από αναπληρωτές


Εργασία έως οκτώ ώρες την εβδομάδα.

Στους 861 ανέρχονται συνολικά οι εκπαιδευτικοί που δεν θα ενταχθούν στους πίνακες του 2015-2016 αφού είναι ακόμα σε ισχύ η ρύθμιση για τον διετή αποκλεισμό των αναπληρωτών που παραιτήθηκαν κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους ή δεν ανέλαβαν υπηρεσία.

Οι εν λόγω εκπαιδευτικοί ωστόσο μπορούν να καταθέσουν αίτηση για πρόσληψη ως ωρομίσθιοι όπως μας ενημέρωσε το Υπουργείο Παιδείας μετά από σχετική μας ερώτηση. Οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί εργάζονται έως 8 ώρες την εβδομάδα ( από 1 έως 8) ενώ αμείβονται για τις ώρες εργασίας που πραγματοποίησαν κάθε μήνα. Ο αριθμός των ωρών αυτών δεν είναι σταθερός γιατί εξαρτάται από τις μέρες όπου εργάζεται ο ωρομίσθιος.

Υπογραμμίζουμε ότι οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί δεν πληρώνονται στις αργίες ενώ τα ένσημά τους καθορίζονται και από τον αριθμό των ημερών όπου εργάζονται. Αν για παράδειγμα ένας ωρομίσθιος εργάζεται 4 μέρες ( 4 μέρες Χ 2 ώρες) ο εν λόγω θα συμπληρώνει 4 ένσημα την εβδομάδα. Αν όμως τις 8 ώρες τις πραγματοποιεί σε 2 μέρες τότε θα λαμβάνει 2 ένσημα την εβδομάδα (2 μέρες Χ 4 ώρες).

Απολαβές

Όσον αφορά τις απολαβές των εκπαιδευτικών σημειώνουμε ότι το ωρομίσθιο για κάποιον εκπαιδευτικό ο οποίος εντάσσεται στο κλιμάκιο ΣΤ0 (προϋπηρεσία μικρότερη από 24 μήνες/ 1092 βασικός μισθός ΣΤ0/95,83) είναι μεικτά 11,4 ευρώ και καθαρά περίπου στα 9,5 ευρώ. Δηλαδή με 8 ώρες την εβδομάδα, που είναι το ανώτατο όριο ωρών, ο εκπαιδευτικός θα λάβει 76 ευρώ την εβδομάδα. Φυσικά το ωρομίσθιο αυξάνεται αν ο εκπαιδευτικός έχει προϋπηρεσία μεγαλύτερη των 24 μηνών οπότε και διαμορφώνεται μεικτά στα 12,53 ευρώ και καθαρά στα 10,5 περίπου.

Επιλογή ωρομίσθιων εκπαιδευτικών

Για τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς να τονίσουμε ότι δεν ισχύει στις προσλήψεις το 20% των θέσεων να καταλαμβάνεται από τριτέκνους και φυσικά δεν υπάρχουν κυρώσεις αν κάποιος δεν αποδεχθεί διορισμό ως ωρομίσθιος ή αν παραιτηθεί.

Όσοι θέλουν να εργαστούν ως ωρομίσθιοι δηλώνουν τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας σε μία περιφέρεια. Η επιλογή των ωρομίσθιων δεν γίνεται από το πληροφοριακό σύστημα κεντρικά αλλά κάθε Διεύθυνση Εκπαίδευσης επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον υποψήφιο προς πρόσληψη εκπαιδευτικό με τα περισσότερα μόρια.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περισσότερα από 900.000 τα ακίνητα με δηλωμένες αυθαιρεσίες


«Ήρθε η ώρα η πολιτεία να εφαρμόσει όσα υπόσχεται για χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

Συνολικά, σε 902.961 ανέρχονται τα ακίνητα με αυθαιρεσίες, τα οποία έχουν δηλωθεί τα τελευταία χρόνια στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Σε οριστική ρύθμιση έχουν υπαχθεί οι 236.769 δηλώσεις, σε διαδικασία υπαγωγής βρίσκονται οι 202.109, στο στάδιο της αρχικής υποβολής οι 153.909, σε επεξεργασία οι 133.915, ενώ ως άκυρες χαρακτηρίστηκαν 238 δηλώσεις.

Όσον αφορά τα καταχωρημένα πρόστιμα, για τη διετία το ποσό ανέρχεται σε περίπου 3.2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η μέση τιμή του προστίμου ανά κατηγορία ανέρχεται σε 5.023 ευρώ. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου το ποσό το οποίο έχει εισρεύσει στα κρατικά έσοδα ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΕΕ, παρατηρείται σχετική επιτάχυνση σε περιόδους λήξης προθεσμιών.

Όπως έγινε γνωστό, στην τρέχουσα περίοδο η ένταξη νέων αυθαιρέτων στην ρύθμιση δείχνει σχετική κάμψη, επηρεασμένη έντονα και από τους περιορισμούς των συναλλαγών στο τραπεζικό σύστημα. Στην επιλογή του τρόπου πληρωμής η κατάθεση μετρητών σε κατάστημα τραπεζικού ιδρύματος είναι περίπου 87,5% ενώ το υπόλοιπο 12,5% διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά με web banking. Το διάστημα μετά την επιβολή των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές οι πληρωμές μέσω web banking ανήλθαν στο 23,7% του συνόλου.

Απ΄ την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός τόνισε ότι «η πολιτεία φείλει να προχωρήσει άμεσα την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, που αφορά τα νομίμως υφιστάμενα κτίρια, και την Ηλεκτρονική Έκδοση Αδειών Δόμησης, που αφορά τα νέα κτίρια. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί επιτέλους η νομιμότητα όλων των κατασκευών, θα βελτιωθεί η ασφάλεια των κατασκευών, θα υπάρξει ασφάλεια δικαίου στις συναλλαγές ακινήτων και θα βελτιωθεί η εξυπηρέτηση πολιτών και μηχανικών. Το ΤΕΕ είναι έτοιμο να υποστηρίξει ηλεκτρονικά όλες αυτές τις υπηρεσίες. Ήρθε η ώρα η πολιτεία να εφαρμόσει όσα υπόσχεται για χρόνια».

Σχετικά με το θέμα των αυθαιρέτων, ο κ. Στασινός επεσήμανε ότι «ο νόμος 4178 μετά την κρίση του ως συνταγματικός, δίνει διέξοδο τακτοποίησης σε όλες σχεδόν τις αυθαίρετες κατασκευές και ως εκ τούτου αποτελεί ευκαιρία οριστικής λύσης για τους πολίτες ώστε να αποκτήσουν αδέσμευτη χρήση των ακινήτων τους και να μην επαπειλούνται με την υποβολή δυσβάστακτων προστίμων».

Σε επιπλέον στοιχεία, από τη στατιστική επεξεργασία των δηλώσεων προκύπτει ότι το 25% αφορά ακίνητα χωρίς καμία οικοδομική άδεια ενώ το 75% αφορά αυθαιρεσίας σε κτίσματα με οικοδομική άδεια.

Το 29% των δηλώσεων αυθαιρέτων αφορά ακίνητα εκτός σχεδίου και το 71% ακίνητα εντός σχεδίου, ωστόσο στην εικόνα των προστίμων το 51% αφορά ακίνητα εκτός σχεδίου και το 49% ακίνητα εντός σχεδίου.

Επίσης, προκύπτει ότι οι περισσότερες δηλώσεις αφορούν ακίνητα στην Περιφέρεια Αττικής (186.743 ακίνητα ή ποσοστό 36,41% του συνόλου των δηλώσεων) και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (85.634 δηλώσεις ή ποσοστό 16,69% του συνόλου των δηλώσεων).

Όσον αφορά τις χρήσεις των δηλούμενων ακινήτων, κύρια και μοναδική κατοικία χαρακτηρίζεται το 20% των δηλώσεων, άλλη κατοικία (δευτερεύουσα, εξοχική κλπ) χαρακτηρίζεται το 61% των δηλώσεων, επαγγελματικά κτίρια υπηρεσιών το 14% των δηλώσεων, κτίρια τουρισμού - βιομηχανίας το 3% των δηλώσεων και κτίρια μεταποίησης πρωτογενούς τομέα (αγροτικού, κτηνοτροφικού κλπ) το 2% των δηλώσεων.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ στη δήλωσή του υπενθύμισε, τέλος, ότι «οι πολίτες έχουν πλέον τη δυνατότητα, μέσα από το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, για συμψηφισμό του 50% των προστίμων για τα αυθαίρετα με εργασίες και υλικά ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...