Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Ιλιον: Τους πάντρεψε με σύστημα Μπράιγ



Ένας διαφορετικός πολιτικός γάμος έγινε πριν από λίγες μέρες στο Ίλιον. Για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά, ο αντιδήμαρχος της πόλης διάβασε στο ζευγάρι τα κείμενα και τις ευχές χρησιμοποιώντας το ανάγλυφο σύστημα γραφής και ανάγνωσης για τυφλούς!

«Το μόνο μου άγχος για την τελετή ήταν, όταν θα ρωτούσα τους νεόνυμφους αν δέχονται ο ένας τον άλλον για σύζυγο, μην τυχόν μου απαντούσαν κάνοντάς μου νόημα. Θα μέναμε εκεί ως το πρωί» δηλώνει με αυτοσαρκαστική διάθεση ο Βαγγέλης Αυγουλάς, ο τυφλός αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής που άνοιξε μια νέα σελίδα στην ιστορία των ατόμων με αναπηρία στη χώρα μας, διαβάζοντας τα κείμενα της τελετής με σύστημα Μπράιγ.

Το πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα γεγονός έγινε στις 4.00 το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στο δημαρχείο Ιλίου. Ένα νεαρό ζευγάρι, ο Θεόδωρος και η Μαρία, ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου απαντώντας στις ερωτήσεις που διάβαζε ο κ. Αυγουλάς ψηλαφώντας με τα δάχτυλά του το ειδικά εκτυπωμένο βιβλίο.

«Ενωσα τις ζωές της Μαρίας και του Θεόδωρου σε κοινή πορεία και συνάμα ένωνα την πορεία της κοινωνίας μας με τη διεκδίκηση των ΑμεΑ για καθολική ισότιμη συμμετοχή σε κάθε πτυχή της ζωής του τόπου μας» δήλωσε μετά το τέλος της τελετής ο κ. Αυγουλάς και συμπλήρωσε: «Από το Ίλιον στέλνουμε ένα ακόμη μήνυμα αισιοδοξίας, αγώνα και αποφασιστικότητας της κοινωνίας, και ιδιαίτερα της νέας γενιάς, σε μια δύσκολη εποχή που σήμερα συνεχώς μας αποκαρδιώνει».

Ο κ. Αυγουλάς είναι ασκούμενος δικηγόρος στο επάγγελμα και τυφλός εκ γενετής. Εκτός από τον πρώτο πολιτικό γάμο σε Μπράιγ, έχει στο ενεργητικό του δύο ακόμη «πρωτιές»: σήμερα είναι ο νεότερος σε ηλικία αντιδήμαρχος στην Ελλάδα, μόλις 23 ετών, και ο μόνος με αναπηρία αυτή τη στιγμή.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς μεγάλωσε και ζει στο Ίλιον, αλλά κατάγεται από τα Χανιά της Κρήτης. Ξεκίνησε την εκπαίδευσή του από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών στην Καλλιθέα και πήρε απολυτήριο με «Αριστα 20» από το 6ο Ενιαίο Λυκείου Ιλίου. Μπήκε από τους πρώτους στη Νομική Σχολή Αθηνών, όπου διακρίθηκε με βραβείο επιδόσεων από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Τον Νοέμβριο του 2010 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Ιλίου και στη συνέχεια ορκίστηκε αντιδήμαρχος.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα για την ενίσχυση εκπαίδευσης των Ρομά στα σχολεία της Ηράκλειας


Ένα πρόγραµµα, στο πλαίσιο του οποίου θα καταγραφούν για πρώτη φορά συνολικά τα προβλήµατα συνθηκών διαβίωσης και οι ανάγκες των Ροµά, καθώς επίσης η αναπηρία των αθίγγανων παιδιών και οι δυσλειτουργίες τους στη µάθηση, βρίσκεται σε εξέλιξη από το Σεπτέµβριο του 2010, και αφορά όλους τους πληθυσµούς που διαβιούν σε καταυλισµούς, οικισµούς και περιφρονηµένες συνοικίες της βόρειας Ελλάδας ,µεταξύ των οποίων και της Ηράκλειας Σερρών.

Το πρόγραµµα υλοποιεί το Παιδαγωγικό Τµήµα Δηµοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης, µέσω του ΕΣΠΑ, µε στόχο την µείωση του µεγάλου ποσοστού εγκατάλειψης (περίπου 77%, σύµφωνα µε τον τελευταίο υπολογισµό που έγινε το 2007) του σχολείου από τα παιδιά Ροµά, αλλά και του αριθµού των τσιγγανόπαιδων που δεν είχαν ποτέ επαφή µε το σχολείο.

«Μέχρι το Σεπτέµβριο θα υπάρχει πλήρης εικόνα από την χαρτογράφηση των πληθυσµιακών και άλλων χαρακτηριστικών των οικισµών Ροµά» δήλωσε η καθηγήτρια ΠΤΔΕ του ΑΠΘ και υπεύθυνη του προγράµµατος, Ευαγγελία Τρέσσου, και πρόσθεσε ότι µε βάση τα ευρήµατα δροµολογούνται δράσεις και παρεµβάσεις από εξειδικευµένους ψυχολόγους, κοινωνιολόγους και εκπαιδευτικούς, προσαρµοσµένες σε κάθε οικισµό Ροµά ξεχωριστά. Στις δράσεις περιλαµβάνονται η ψυχοκοινωνική στήριξη των οικογενειών, υποστηρικτικά µαθήµατα των παιδιών, ενίσχυση του ενδιαφέροντος των παιδιών για το σχολείο, ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών κ.α

Σύµφωνα µε τον αρµόδιο αντιδήµαρχο Ηράκλειας κ Πασχάλη Τόσιο θα καταγραφούν για πρώτη φορά συνολικά τα προβλήµατα συνθηκών διαβίωσης και οι ανάγκες των Ροµά, καθώς επίσης η αναπηρία των αθίγγανων παιδιών και οι δυσλειτουργίες τους στη µάθηση

.Αφορά όλους τους πληθυσµούς που διαβιούν σε καταυλισµούς, οικισµούς και περιφρονηµένες συνοικίες της βόρειας Ελλάδας.

Το πρόγραµµα υλοποιεί µέσω του ΕΣΠΑ, µε στόχο την µείωση του µεγάλου ποσοστού εγκατάλειψης του σχολείου από τα παιδιά Ροµά, αλλά και του αριθµού των τσιγγανόπαιδων που δεν είχαν ποτέ επαφή µε το σχολείο,σηµειώνει ο κ. Τόσιος.

Το πρόγραµµα θα διαρκέσει µέχρι το 2013, και αφορά επίσης τους καταυλισµούς Αγίας Σοφίας, Περαίας και Υψωµάτων Θεσσαλονίκης, Κατερίνης, Πτολεµαϊδας, Τριφυλλοπάζαρου και Εργοχωρίου Βέροιας, τους οικισµούς Άρατου, Τοπείρου, Κυµερίων και Εύλαλου Θράκης.


Διαβάστε περισσότερα...