Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Κάνω δίαιτα αλλά δεν χάνω βάρος, γιατί;


Κατέρριψε τους μύθους!

Συχνή είναι η ερώτηση «Κάνω δίαιτα αλλά δεν χάνω βάρος, γιατί;». Πολλοί έχετε κατά καιρούς αναρωτηθεί ενώ άλλοι αναρωτιούνται ακόμα ψάχνοντας να βρουν μαγικές λύσεις. Ας προσπαθήσουμε να δούμε όμως ποια είναι η πραγματικότητα.

Ο οργανισμός του ανθρώπου δεν είναι απλά μια μηχανή που τη ρυθμίζεις και λειτουργεί πάντα με τον ίδιο τρόπο. Αποτελείται από ένα σύνθετο σύστημα πολλών μηχανών μαζί που αρμονικά συνυπάρχουν και λειτουργούν. Αν κάποιο σύστημα δε λειτουργήσει καλά τότε ολόκληρη η μηχανή θα έχει προβλήματα.

Ας βάλουμε τα πράγματα σε μια τάξη και ας προσπαθήσουμε να δούμε ο καθένας ξεχωριστά για ποιους λόγους δεν χάνει βάρος.

1. Ακολουθείς αυστηρές δίαιτες κάτω από 1000 θερμίδες.
Χρειάζεται υπομονή για να χάσεις βάρος. Το βάρος δεν χάνεται από τη μια μέρα στην άλλη, όπως και δεν παίρνουμε βάρος από τη μια μέρα στην άλλη. Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι «Δεν γίνεται να χάσουμε σε 1 μήνα το βάρος που πήραμε σε 10 χρόνια». Οι αυστηρές δίαιτες σε κάνουν να χάσεις υγρά και την υπομονή σου. Στην αρχή βλέπεις απώλεια και μετά το απόλυτο κενό. Έτσι απογοητεύεσαι και τα παρατάς. Μια δίαιτα κάτω από 1000 θερμίδες δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα να εξασθενίσει. Προσπάθησε να ακολουθήσεις ένα πιο ισορροπημένο πρόγραμμα.

2. «Χάσε 5 κιλά σε 1 εβδομάδα». Το πίστεψες; Την πάτησες.
Πολλοί λένε «Ξεκίνησα να χάνω πάνω από 1 κιλό/εβδομάδα και τώρα κόλλησα». Θυμήσου ότι αυτό που θέλεις να χάσεις είναι το λίπος και όχι τους μυς και τα υγρά του σώματος. Να έχεις πάντα στο μυαλό σου ότι η ιδανική απώλεια βάρους είναι 0,5κιλά/εβδομάδα. Το παραπάνω είναι υγρά και μυϊκή μάζα. Μη σε ξεγελά η ζυγαριά. Μη πέφτεις θύμα όσων υπόσχονται γρήγορη απώλεια.

3. Τρως πολλά προϊόντα τύπου light
Εδώ μπορεί να υπάρχει κάποια παγίδα. Ένα προϊόν light δε σημαίνει ότι δεν έχει θερμίδες. Πολλές φορές έχεις της ψευδαίσθηση ότι επειδή είναι light μπορείς να φας περισσότερο. Λάθος. Για παράδειγμα 1 κομμάτι κίτρινο τυρί τύπου light έχει όσες θερμίδες έχει το αντίστοιχο κομμάτι φέτα. Μη τρως ανεξέλεγκτα. Ακόμα και τα light με μέτρο .

4. Το βάρος σου είναι φυσιολογικό
Πολλές φορές κάποιος θέλεις να χάσει βάρος παρότι το βάρος του είναι φυσιολογικό. Τότε ο οργανισμός αντιστέκεται διότι νοιώθει να απειλείται. Βάλε ρεαλιστικούς στόχους και μη κάνεις υπερβολές. Καλύτερα ξεκίνησε άσκηση για να «δέσει» το σώμα και όχι δίαιτα για να εξαντληθείς.

5. Κάνεις 1 μεγάλο γεύμα μέσα στην ημέρα
Έτσι δεν μπορείς να αποφύγεις την υπερφαγία. Είναι λογικό. Αν πεινάς πολύ, θα φας και πολύ. Προσπάθησε να έχεις 3 κύρια και 1-2 ενδιάμεσα σνακ.

6. Ακολουθείς φαρμακευτική αγωγή
Τα στεροειδή, τα αντικαταθλιπτικά κ.α είναι φάρμακα που προκαλούν κατακράτηση υγρών αλλά μπορεί να αυξήσουν και την όρεξη. Προσπάθησε να ελέγχεις το φαγητό σου όσο ακολουθείς τη φαρμακευτική αγωγή.

7. Έχεις ορμονικές διαταραχές
Υποθυρεοειδισμός, εμμηνόπαυση κ.α είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα. Μη το χρησιμοποιείς όμως σαν δικαιολογία. Και εδώ μπορεί η όρεξή σου να αυξάνεται. Πολλοί λένε έχω θυρεοειδή και δε μπορώ να χάσω βάρος. Αυτό είναι λάθος. Όποιος έχει θυρεοειδή το ελέγχει. Λαμβάνει υποκατάστατο θυρορμόνης. Δεν ξέρω κανέναν να γνωρίζει το πρόβλημα και να μην κάνει τίποτα. ’ρα και πάλι προσοχή στο φαγητό.

8. Κάνεις έντονη άσκηση
Για όσους έχουν ξεκινήσει να ασκούνται μπορεί να συμβεί μια κατακράτηση υγρών στους μυς. Έτσι το βάρος φαίνεται να «κολλάει». Αυτό το βλέπεις από το λεγόμενο «πιάσιμο». Είναι η συσσώρευση νερού και γαλακτικού οξέως στους μυς. Κάνε λίγο υπομονή. Μείωσε την ένταση της άσκησης και το βάρος θα αρχίσει να μειώνεται και πάλι σταδιακά.

9. Υπερκόπωση, στρές
Ο οργανισμός έχει ανάγκη από ξεκούραση. Η έλλειψη ύπνου και το έντονο άγχος δε βοηθούν στην απώλεια βάρους. Όταν αγχώνεται, ο οργανισμός εκκρίνει ορμόνες που συμβάλλουν στην εναπόθεση λίπους στα κύτταρα. Η φυσική δραστηριότητα είναι το καλύτερο αγχολυτικό.

10. Υποτιμάς τις θερμίδες που καταναλώνεις
Πολλοί λένε «Δεν τρώω τίποτα και παχαίνω». Ελπίζω να μην είσαι σε αυτή την κατηγορία. Δες πραγματικά τι τρως όλη μέρα. Κατέγραψε την κάθε σου κίνηση. Θα εκπλαγείς όταν συνειδητοποιήσεις πόσα πράγματα τσιμπολογάς μέσα στην ημέρα χωρίς κάν να το καταλαβαίνεις. Εντελώς ασυναίσθητα. Επίσης θα πρέπει να καταλάβεις ότι όλα έχουν θερμίδες, εκτός από το νερό!. Το ξέρεις ότι 1 κουταλιά της σούπας λάδι έχει 150 θερμίδες? Θυμήσου το την επόμενη φορά που θα κολυμπά η σαλάτα σου στο λάδι.

11. Υπερτιμάς τις θερμίδες που καις
Νομίζεις ότι επειδή ξεκίνησες να ασκείσαι ή να περπατάς ότι μπορείς να τρως περισσότερο. Λάθος. Ας δούμε ένα παράδειγμα. Με 1 ώρα περπάτημα θα «κάψεις» περίπου 180 θερμίδες. Αν φας 2 μικρά μπισκότα, τότε θα ξαναπάρεις ότι θερμίδες έκαψες. Δες είναι κρίμα? Επομένως όταν κάνεις άσκηση πρόσεξε ταυτόχρονα και τη διατροφή σου. ’σκηση και σωστή διατροφή πάνε πακέτο.

Τα παραπάνω αποτελούν του πιο συχνούς μύθους και λάθη που κάνει κάποιος όταν θέλει να χάσει βάρος. Δες τις κάνεις κι εσύ προσωπικά και προσπάθησε να το διορθώσεις.
Καλή επιτυχία.



Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περί φυσιολογικών σεξουαλικών φαντασιώσεων


Τι απαντούν οι ειδικοί.

Ελπίζοντας σε περιπτύξεις με δυο γυναίκες είναι... φυσιολογικό, αλλά ορισμένες φαντασιώσεις είναι παθολογικές σύμφωνα με έρευνα που εστιάζει στις φαντασιώσεις.

Τι ορίζουμε ως φυσιολογική και τι ως ασυνήθιστη σεξουαλική φαντασίωση; Η έγκυρη επιθεώρηση Journal of Sexual Medicine δημοσιεύει την απάντηση βάσει έρευνας από το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας του Μόντρεαλ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ.

Οι ερευνητές βασίστηκαν στις απαντήσεις και τις περιγραφές ενός δείγματος 1517 ενηλίκων από το Κεμπέκ – 799 άνδρες και 718 γυναίκες μέσου όρου ηλικίας 30 ετών.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο όπου περιέγραφαν τις φαντασιώσεις τους, καθώς και την αγαπημένη τους σεξουαλική φαντασίωση με μεγάλη λεπτομέρεια. Τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα:
-Η φύση των σεξουαλικών φαντασιώσεων ποικίλει μεν, αλλά ελάχιστες από τις περιγραφόμενες φαντασιώσεις θεωρούνται στατιστικά σπάνιες ή ασυνήθιστες.
- Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι άνδρες έχουν περισσότερες φαντασιώσεις και τις περιγράφουν πολύ πιο ζωηρά από τις γυναίκες.
- Σημαντικό ποσοστό των γυναικών (30-60%) έχουν φαντασιώσεις με θέμα την υποταγή (π.χ. δέσιμο).
- Επίσης σε αντίθεση με τους άνδρες οι περισσότερες γυναίκες διαχωρίζουν ξεκάθαρα την φαντασία και την επιθυμία. Λόγου χάρη οι γυναίκες που έχουν τις πιο ακραίες φαντασιώσεις υποταγής (π.χ. υπό την εξουσία ενός αγνώστου) διευκρινίζουν ότι δεν θέλουν να γίνουν ποτέ οι φαντασιώσεις πραγματικότητα.
- Στις φαντασιώσεις των γυναικών συχνά κυριαρχεί ο σύντροφός τους, ενώ στους δεσμευμένους άνδρες κυριαρχούν οι εξωσυζυγικές φαντασιώσεις.
- Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι στους άνδρες υπάρχει μεγάλη ποικιλία μοναδικών μεταξύ τους φαντασιώσεων.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι φαντασιώσεις που χαρακτηρίζονται παθολογικές είναι εκείνες που εμπλέκουν άτομα χωρίς τη συναίνεσή τους, προκαλούν πόνο ή είναι απολύτως απαραίτητες για την πρόκληση ευχαρίστησης.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Της χάρισαν σαπούνια και απολυμαντικό


Χρήσιμα δώρα γενεθλίων έλαβε η πρόεδρος της Λιβερίας λόγω Έμπολα.

Ακολουθώντας το πνεύμα των καιρών, οι Λιβεριανοί γιόρτασαν τα γενέθλια της προέδρου τους χαρίζοντάς της δώρα απολύτως απαραίτητα για την επιβίωσή της, εν μέσω της επιδημίας του Έμπολα: κουβάδες, σαπούνια και απολυμαντικά.

Της χάρισαν σαπούνια και απολυμαντικό

Λόγω της επιδημίας που πλήττει τη χώρα η πρόεδρος Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ αποφάσισε να γιορτάσει τα γενέθλιά της «διακριτικά, χωρίς πολυτέλειες», όπως αναφέρεται σε μια ανακοίνωση της προεδρίας που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της. Η Σίρλιφ, που γεννήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 1938, έκλεισε προχθές τα 76 χρόνια της.

Το γεγονός αυτό πάντως δεν εμπόδισε πολλούς υπεύθυνους οργανώσεων αλλά και ιδιώτες να της στείλουν τις ευχές τους, να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον αγώνα που δίνει κατά του Έμπολα και να της δωρίσουν χρήσιμα αντικείμενα, όπως σαπούνι και απολυμαντικό.

Τα συμβολικά δώρα παραδόθηκαν στη Σίρλιφ από τα μέλη του συλλόγου των αποφοίτων μιας γεωργικής σχολής. Ο στόχος τους ήταν «να συμμετάσχουν και αυτοί, μαζί με την κυβέρνηση, στον αγώνα κατά του Έμπολα», όπως είπε ο εκπρόσωπός τους, Κένεθ Μπεστ.

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση του συλλόγου, η Σίρλιφ ευχαρίστησε τους συμπατριώτες της για τα δώρα προς την ίδια και για τις δωρεές τους προς τις υπηρεσίες που μάχονται να περιορίσουν την επιδημία και κάλεσε όλους τους Λιβεριανούς να παραμείνουν σε εγρήγορση και σε επαγρύπνηση, μολονότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατάσταση στη χώρα βελτιώνεται.

Η επιδημία του Έμπολα έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 4.922 ανθρώπους, κυρίως σε τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα. Μόνο στη Λιβερία έχουν αναφερθεί 6.535 κρούσματα και έχουν καταγραφεί 2.413 θάνατοι.


Διαβάστε περισσότερα...

Κερδίστε ενέργεια


Με σωστούς συνδυασμούς τροφών.

Ποια όσπρια συνοδεύονται καλύτερα από τη φέτα; Γνωρίστε τους σωστούς συνδυασμούς των τροφών, για να προσλαμβάνετε πάντοτε όλα τα θρεπτικά συστατικά τους!

Πλάθουμε τον κιμά με αυγό, τρώμε τις φακές με φέτα ή απολαμβάνουμε τον καφέ μας μετά το γεύμα. Aγαπημένες συνήθειες και καθιερωμένοι διατροφικοί συνδυασμοί που όμως δεν μας κάνουν πάντα καλό. Tα υλικά μιας συνταγής ή τα συνοδευτικά ενός πιάτου δεν καθορίζουν μόνο το γευστικό αποτέλεσμα, αλλά και το θρεπτικό. Yπάρχουν τροφές που, όταν συναντώνται σε μια συνταγή, εκτινάσσουν στα ύψη τη θρεπτική αξία του πιάτου και άλλες που όταν συνδυάζονται, «ανταγωνίζονται» μεταξύ τους, με αποτέλεσμα η μία να εξουδετερώνει τα θρεπτικά συστατικά της άλλης. Aς δούμε όμως τι γίνεται στην πράξη.

Oι κατάλληλοι συνδυασμοί στο τραπέζι μας


Tο ρύζι με τα όσπρια
Σε ορισμένα μέρη της Eλλάδας, αλλά και του κόσμου, συνηθίζουν να τρώνε τα όσπρια με ρύζι (π.χ. φακόρυζο, φασουλόρυζο κλπ.). Aυτό μπορεί να φαίνεται αρχικά μια παραδοσιακή γευστική παραλλαγή, στην ουσία όμως είναι κάτι περισσότερο. Tα όσπρια είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, αλλά τους λείπει ένα από τα εννέα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα, το οποίο βρίσκεται στο ρύζι. Έτσι, αν μαγειρέψετε όσπρια με ρύζι, προσφέρετε στον οργανισμό σας πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, όπως αυτήν του κρέατος. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που το φακόρυζο αποτελεί ένα από τα πιο δυναμωτικά πιάτα της αραβικής κουζίνας, αφού οι πρωτεΐνες που δίνει είναι υψηλής διατροφικής αξίας και άκρως απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.
Xρήσιμη συμβουλή: Bράστε δύο φλιτζάνια φασόλια και λίγο πριν χυλώσουν, προσθέστε 6 κουταλιές ρύζι, 1 φλιτζάνι του τσαγιού βραστό νερό, 1 κουταλάκι κύμινο, αλάτι, πιπέρι και 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο. Bράστε το μείγμα για 15΄ και σερβίρετε το φασουλόρυζο με λεμόνι. (H συνταγή είναι για 6 άτομα.)

H ρίγανη στο μπριάμ
Tο μπριάμ είναι ένα δημοφιλές φαγητό, εύπεπτο και πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά που προέρχονται από το ελαιόλαδο. Aν το συγκεκριμένο φαγητό το φτιάξετε με ρίγανη αντί για μαϊντανό, τότε τα αντιοξειδωτικά της ρίγανης θα προστατεύσουν και τα μονοακόρεστα λιπαρά του πιάτου αυτού, που αλλοιώνονται κατά το ψήσιμο.
Xρήσιμη συμβουλή: Aνακατέψτε ελαιόλαδο με ψιλοκομμένο σκόρδο και μπόλικη ρίγανη και περιχύστε τα λαχανικά του μπριάμ πριν τα βάλετε στο φούρνο.

Λεμόνι και πορτοκάλι με το σπανάκι και τις φακές
Oι φακές και το σπανάκι είναι καλές πηγές σιδήρου, αλλά με χαμηλό ποσοστό βιοδιαθεσιμότητας (ειδικά το σπανάκι), πράγμα που σημαίνει ότι, ακόμα και αν καταναλώσετε μια μεγάλη μερίδα σπανακόρυζο, δεν θα πάρετε επαρκείς ποσότητες σιδήρου, αφού αυτό το θρεπτικό συστατικό βρίσκεται στο σπανάκι σε τέτοια χημική μορφή που δεν μπορεί να αφομοιωθεί καλά από τον οργανισμό. Aν όμως βάλετε στο σπανακόρυζο λεμόνι ή μετά από ένα κομμάτι σπανακόπιτα, πιείτε αμέσως μια πορτοκαλάδα ή φάτε ένα ακτινίδιο, τότε η βιταμίνη C που περιέχουν τα τρόφιμα αυτά δεν θα αφήσει το σίδηρο να χαθεί, αλλά αντίθετα θα διευκολύνει την απορρόφησή του από τον οργανισμό.• Eκτός από τη βιταμίνη C, άλλα θρεπτικά στοιχεία που συμβάλλουν στη βέλτιστη απορρόφηση του σιδήρου είναι και το μηλικό οξύ του λευκού κρασιού.
Xρήσιμη συμβουλή: Πιείτε ένα ποτήρι λευκό κρασί μαζί με τις φακές σας ή, αντί για ξίδι, βάλτε λεμόνι, που ταιριάζει ιδιαίτερα στις φακές σαλάτα.

H ωμή σαλάτα με τα ζυμαρικά
Tα ζυμαρικά είναι πλούσια πηγή απλών υδατανθράκων. Γι’ αυτό, η κατανάλωσή τους προκαλεί απότομη αύξηση της γλυκόζης στον οργανισμό, με την ανάλογη έκκριση ινσουλίνης, με αποτέλεσμα και το πάγκρεας να κουράζεται και ο οργανισμός να καλείται να αποθηκεύσει λίπος. Aπό την άλλη, η ωμή σαλάτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες καθυστερούν την αφομοίωση των υδατανθράκων, κι έτσι σταματούν την απότομη άνοδο μεταγευματικής γλυκόζης, άρα και την αποθήκευση λίπους.
Xρήσιμη συμβουλή: Tην επόμενη φορά συνοδεύστε τα ζυμαρικά σας με μια σαλάτα που θα φτιάξετε
με κάποια από τα πιο πλούσια σε φυτικές ίνες λαχανικά, όπως αγκινάρες, λαχανάκια Bρυξελλών, καρότα κλπ.

Tο αβοκάντο και το ελαιόλαδο με πράσινα λαχανικά
Συνήθως τις πράσινες σαλάτες τις καταναλώνουμε με λάδι, τώρα όμως έχουμε ακόμη ένα λόγο για να το κάνουμε: Tα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες όμως απορροφώνται από τον οργανισμό μόνο όταν συνοδεύονται με κάτι λιπαρό. Aν, για παράδειγμα, φάτε ένα σκέτο καρότο, θα αφομοιωθεί μόνο ένα μικρό ποσοστό από τις βιταμίνες που περιέχει. Aν όμως το καταναλώσετε με λάδι, τότε θα επωφεληθείτε από όλες τις βιταμίνες του. Tα έλαια, λοιπόν, του αβοκάντο και του ελαιόλαδου είναι ιδανικά για να διευκολύνουν τη διέλευση των παραπάνω αντιοξειδωτικών στον οργανισμό. Tαυτόχρονα, επειδή τόσο το αβοκάντο όσο και το ελαιόλαδο είναι πλούσια σε βιταμίνη E, η οποία είναι πολύ ευαίσθητη στην οξείδωση, τα αντιοξειδωτικά των λαχανικών προστατεύουν με τη σειρά τους από την οξείδωση της πολύτιμης αυτής βιταμίνης.
Aποτέλεσμα; Tέλεια προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.
Xρήσιμη συμβουλή: Φτιάξτε μια σαλάτα άκρως δυναμωτική με αβοκάντο και ελαιόλαδο. Aναμείξτε 1 μαρούλι με 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, 1 φλιτζάνι ρόδι, 1 αβοκάντο κομμένο σε φέτες και περιχύστε τα με μία σος που θα φτιάξετε χτυπώντας στο σέικερ 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο, 1 κουταλιά μέλι και το χυμό ενός λεμονιού.

Mακαρόνια με θαλασσινά
Tα μακαρόνια μπορεί να μην περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμινών και μετάλλων, αν συνδυαστούν όμως με τα κατάλληλα υλικά, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για ένα πιάτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. O συνδυασμός τους, λοιπόν, με φρέσκια ντομάτα και θαλασσινά εκτινάσσει στα ύψη τη θρεπτική αξία αυτού του πιάτου, αφού σας προσφέρει σημαντικές ποσότητες μαγνησίου, φωσφόρου, ασβεστίου και βιταμινών B12, D και A, θρεπτικά στοιχεία που προάγουν την υγεία του δέρματος, του νευρικού συστήματος, των οστών κλπ.
Xρήσιμη συμβουλή: Bράστε 1 κιλό καθαρισμένα θαλασσινά της αρεσκείας σας μαζί με 2 κρεμμύδια, 3 ντομάτες τριμμένες και 2 φύλλα δάφνης. Mόλις βράσουν και μαλακώσουν, αφαιρέστε τα θαλασσινά και βράστε στο ζωμό τους 1 πακέτο λαζάνια. Mην προσθέσετε πολύ νερό, ώστε να μη χρειαστεί να τα σουρώσετε και να πετάξετε έτσι μέρος των θρεπτικών συστατικών τους. Στο τέλος του μαγειρέματος, προσθέστε ελαιόλαδο, αναμείξτε τα μακαρόνια με τα θαλασσινά και πασπαλίστε με λίγο μαϊντανό, για να αυξήσετε και τις ποσότητες σιδήρου του γεύματός σας.

Tα «ναι» και τα «όχι» της διατροφής μας

Nαι
• Στις ψητές σαρδέλες με ρίγανη, λεμόνι και ελαιόλαδο, γιατί ο συνδυασμός τους αυξάνει την πρόσληψη σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα ευεργετικά πολυακόρεστα λιπαρά (ω-3 και ω-6) του ψαριού αυτού κατά το ψήσιμο.
• Στο τυρί αμέσως μετά το γεύμα ή το γλυκό, γιατί έχει βρεθεί ότι το τυρί περιέχει συστατικά που προστατεύουν τα δόντια από την τερηδόνα.
• Στο συνδυασμό γευμάτων με μπαχαρικά όπως το γαρίφαλο και η δάφνη, γιατί τα αιθέρια έλαιά τους, που απελευθερώνονται κατά το μαγείρεμα, είναι αντιοξειδωτικά και καταπραϋντικά.
• Στη φέτα με τα ρεβίθια, γιατί ο συνδυασμός αυτός τα συμπληρώνει σε αμινοξέα. Σκέτα τα ρεβίθια περιέχουν πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας. H δε φέτα, επειδή καταναλώνεται σε μικρή ποσότητα, δεν προσφέρει αρκετή ποσότητα πρωτεϊνών ώστε να καλύπτονται οι ημερήσιες ανάγκες και, επομένως, ο συνδυασμός τους τα αλληλοσυμπληρώνει.
• Στα γεύματα με μαϊντανό, γιατί, εκτός από τα ευεργετικά θρεπτικά στοιχεία που περιέχει, διευκολύνει την πέψη και τη χώνευση.
• Στο κρέας με λαχανικά, γιατί τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να αποτρέπουν την αφομοίωση από το έντερο κάποιων κορεσμένων λιπαρών που προέρχονται από το κρέας. Eπίσης, δεσμεύουν ποσότητα της χοληστερίνης του κρέατος.
• Στα ψητά με δεντρολίβανο, γιατί οι αντιοξειδωτικές του ουσίες προφυλάσσουν από τις καρκινογόνες των ξεροψημένων κρέατων.
• Στα φαγητά με σάλτσα ντομάτας, γιατί η μαγειρεμένη, μη ξεφλουδισμένη ντομάτα έχει περισσότερο αφομοιώσιμο λυκοπένιο από την ωμή.
• Στη δάφνη και στη ρίγανη στην ντομάτα, γιατί διευκολύνει την πέψη της μαγειρεμένης ντομάτας, η οποία, όσο πιο πολύ βράζεται, τόσο πιο δύσπεπτη γίνεται.

Oχι
• Στον κιμά με αυγό, γιατί ο συνδυασμός αυτός αυξάνει πολύ το ποσοστό κορεσμένων λιπών και χοληστερίνης, αφού και τα δύο τρόφιμα είναι πλούσια και στα δύο συστατικά.
• Στις φακές με τυρί, γιατί οι φακές περιέχουν σίδηρο με χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα, ενώ το τυρί είναι πλούσιο σε ασβέστιο, με αποτέλεσμα τα δύο ιχνοστοιχεία να ανταγωνίζονται για την αφομοίωσή τους και το ασβέστιο τελικά να επικρατεί και να «εξουδετερώνει» το σίδηρο της φακής.
• Στον καφέ ή στο μαύρο τσάι μετά το γεύμα, γιατί οι τανίνες και η καφεΐνη που περιέχουν αλληλεπιδρούν με τα ιχνοστοιχεία και τις βιταμίνες του γεύματος, με αποτέλεσμα τα θρεπτικά αυτά στοιχεία να χάνονται στο πεπτικό σύστημα.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δικαστική έρευνα για πιθανή αμέλεια στην υπόθεση της ισπανίδας νοσοκόμας με Έμπολα


Μετά από μήνυση 15 γιατρών του νοσοκομείου Λα Παθ.

Δικαστήριο της Μαδρίτης ζήτησε να ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστωθεί αν τέθηκε σε κίνδυνο η ζωή του υγειονομικού προσωπικού που ήρθε σε επαφή με ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα εξαιτίας της ανεπάρκειας μέτρων πρόληψης, έγινε σήμερα γνωστό από δικαστική πηγή.

Λιγότερο από ένα μήνα μετά την ανακοίνωση, την 6η Οκτωβρίου, ότι προσβλήθηκε από τον ιό μια νοσοκόμα –επρόκειτο για το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον Έμπολα εκτός Αφρικής–, δικαστήριο της Μαδρίτης δέχθηκε να ξεκινήσει έρευνα σχετικά.

Η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από τη μήνυση που υπέβαλαν 15 γιατροί της μονάδας επειγόντων περιστατικών του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λα Παθ, στο οποίο ανήκει και το νοσοκομείο Κάρλος Γ΄ όπου μολύνθηκε η νοσηλεύτρια.

Όπως διευκρινίζεται, η μήνυση αφορά «τα μέτρα που είχαν στόχο να εγγυηθούν την ασφάλεια του υγειονομικού προσωπικού και την εκπαίδευσή του για τη μάχη ενάντια στον ιό Έμπολα».

Πολύ γρήγορα μετά την ανακοίνωση της μόλυνσης της 44χρονης Τερέσα Ρομέρο από τον ιό Έμπολα, στον οποίο εκτέθηκε όταν νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Κάρλος Γ΄ ένας Ισπανός ιεραπόστολος που είχε μολυνθεί, το προσωπικό του νοσοκομείου είχε καταγγείλει την έλλειψη προετοιμασίας για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών και κυρίως την απουσία σχετικής εκπαίδευσης.


Διαβάστε περισσότερα...

«Μη συμβάλουμε στις προκαταλήψεις κατά των ψυχικά πασχόντων»


Την αποφυγή άσχημων χαρακτηρισμών συστήνει η Κ. Παπακώστα.

Σύσταση να αποφεύγει ο κόσμος χαρακτηρισμούς που συμβάλλουν στη διατήρηση των προκαταλήψεων για τους ψυχικά πάσχοντες, έκανε σήμερα η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα.

Την αποφυγή χαρακτηρισμών που συμβάλλουν στη διατήρηση των προκαταλήψεων σχετικά με τους ψυχικά πάσχοντες, προτείνει η υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα, σημειώνοντας ότι η ορολογία που χρησιμοποιείται στον ψυχιατρικό λόγο μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση ή, αντίθετα, στη διαιώνιση του στίγματος που συνδέεται με τους ψυχικά πάσχοντες.

«Ειδικότερα, ο χαρακτηρισμός τους ως «ακαταλογίστων» τονίζει αποκλειστικά την ποινική διάσταση της ιδιότητας των ατόμων αυτών και δεν εξυπηρετεί την προτεραιότητα στη θεραπευτική έναντι της σωφρονιστικής αντιμετώπισής τους. Επιπλέον, ο εν λόγω χαρακτηρισμός στερεί εκ προοιμίου από το άτομο αυτό τη δυνατότητα ανάληψης ευθύνης και υπονομεύει την ψυχικά αναγκαία αναγνώριση του εαυτού του ως υποκειμένου των πράξεών του».

Η υφυπουργός Υγείας, υπενθυμίζει πως ο όρος ο οποίος χρησιμοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (European Committee for the Prevention of Torture and Inhuman or Degrading Treatment or Punishment, CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης, είναι «ψυχικώς πάσχοντες κρατούμενοι», όρος ο οποίος αποτυπώνει τη διττή ιδιότητα των ατόμων αυτών, αλλά και την ενδεικνυόμενη προτεραιοποίηση.

Το θέμα τέθηκε κατά τη συνάντηση της υφυπουργού με τον γενικό γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Άγγελο Τσιγκρή, στην οποία συζητήθηκε το πλαίσιο έκδοσης εισαγγελικών παραγγελιών για τους ψυχικά ασθενείς (ακούσια- αναγκαστική νοσηλεία), το θέμα της φύλαξης των ψυχικά πασχόντων, οι οποίοι χαρακτηρίζονται έως σήμερα ως ακαταλόγιστοι, σύμφωνα με το άρθρο 69 του Ποινικού Κώδικα, καθώς επίσης και το θέμα των ανηλίκων παραβατικών ψυχικά πασχόντων. Ειδικότερα, η υφυπουργός Υγείας επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας κατάλληλων δομών για τους ανηλίκους παραβατικούς ψυχικά πάσχοντες από το υπουργείο Δικαιοσύνης αυτοτελώς, μέσω της αξιοποίησης αναπτυξιακών προγραμμάτων.



Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζεται με δικαστική εντολή η καραντίνα για την Κέισι Χίκοξ


Χθες είχε βγει βόλτα με το ποδήλατό της
.
Προσωρινή διαταγή με την οποία επιβάλει στην Κέισι Χίκοξ, τη νοσοκόμα που επέστρεψε από τη Σιέρα Λεόνε όπου περιέθαλψε ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα, να παραμείνει σε καραντίνα στο σπίτι της, εξέδωσε σήμερα ένας δικαστής της πολιτείας του Μέιν αφού εκείνη χθες αψήφησε τους περιορισμούς και βγήκε βόλτα με το ποδήλατό της.

Συνεχίζεται με δικαστική εντολή η καραντίνα για την Κέισι Χίκοξ

Βάσει της διαταγής του δικαστή Τσαρλς ΛαΒερντιέρ, η Χίκοξ πρέπει να τεθεί «υπό άμεση, ενεργή επιτήρηση» και «να μην είναι παρούσα σε δημόσιους χώρους», όπως τα εμπορικά κέντρα, οι κινηματογράφοι ή οι χώροι εργασίας παρά μόνο για να λάβει την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη.

Η προσωρινή αυτή διαταγή επιτρέπει στην 33χρονη νοσοκόμα να επιδίδεται σε κάποιες δραστηριότητες σε δημόσιους χώρους, όπως το περπάτημα ή το τρέξιμο σε πάρκα, με την προϋπόθεση ότι θα διατηρεί μια απόσταση ενός μέτρου από τους άλλους ανθρώπους.

Η διαμάχη μεταξύ της Χίκοξ και της πολιτείας του Μέιν σχετικά με το αν η νοσοκόμα πρέπει να παραμείνει σε καραντίνα επί 21 ημέρες μετά την επιστροφή της από τη δυτική Αφρική, έχει μπει στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ αρκετών πολιτειών των ΗΠΑ που έχουν επιλέξει να επιβάλουν πολύ αυστηρά μέτρα για να προστατευθούν από την εξάπλωση της επιδημίας του ιού Έμπολα και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης η οποία ανησυχεί ότι κάτι τέτοιο θα αποθαρρύνει τους γιατρούς που επιθυμούν να εργαστούν ως εθελοντές.

Η Χίκοξ βγήκε από το σπίτι της στην πόλη Φορτ Κεντ χθες Πέμπτη και εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν ότι έκανε μια βόλτα με το ποδήλατο, συνοδευόμενη από τον φίλο της Τεντ Ουίλμπουρ.



Διαβάστε περισσότερα...

Θερμιδικές… βόμβες τα ποτά


Πολύς κόσμος δεν έχει ιδέα πόσο παχαίνουν, αναφέρει έρευνα.

Τα ποτά μας δίνουν πολλές θερμίδες και οι περισσότεροι δεν έχουμε ιδέα για το πόσο παχυντικά είναι.

Έρευνα που έγινε σε 2000 ενήλικες από τη Βασιλική Ένωση για τη Δημόσια Υγεία έδειξε ότι το 75% δεν έχουν ιδέα πόσες θερμίδες μας δίνει ένα ποτήρι κρασί και ότι το 90% δεν ήξεραν πόσες θερμίδες έχει ένα ποτήρι μπύρα. Όλα αυτά συμβαίνουν παρά το γεγονός ότι ένας μέσος ενήλικος λαμβάνει το 10% των ημερήσιων θερμίδων του μέσω του αλκοόλ.

Το αποτέλεσμα ήταν οι 2 στους 3 ανθρώπους να ζητούν πλέον να αναγράφονται οι θερμίδες στα ποτά, οι οποίες προς το παρόν δεν είναι υποχρεωτικό να αναφέρονται βάση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, καθώς δεν πρόκειται για τρόφιμα. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι κινδυνεύουμε να πάρουμε πολλά κιλά μέσω των ποτών που καταναλώνουμε χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.

Ένας κατάλογος που δημιουργήθηκε περιγράφει πόσες θερμίδες μας δίνει το κάθε ποτό. Μία μονάδα αλκοόλης δίνει 56 θερμίδες και ισοδυναμεί με ένα μικρό ποτήρι κρασί.
* Ένα ποτήρι μπύρα περιέχει 180 θερμίδες όσες και ένα μικρό κομμάτι κέικ σοκολάτας.
* Ένα μεγάλο ποτήρι λευκό κρασί, 250 ml, ισοδυναμεί με 4 ψαροκροκέτες.
* Ένα κοκτέιλ από την άλλη πλευρά, μία πίνα κολάδα, μας δίνει τόσες θερμίδες όσο ένα μεγάλο χάμπουργκερ.

Τα παραδείγματα γίνονται ακόμα πιο εντυπωσιακά όταν έχουν να κάνουν με το πόση γυμναστική χρειάζεται να κάνουμε για να κάψουμε τις θερμίδες των ποτών κάθε φορά. Έτσι, για να κάψουμε 2 μεγάλα ποτήρια μπύρα χρειάζεται να τρέξουμε για μισή ώρα και δύο διπλά μπέιλις απαιτούν 1 ώρα ποδήλατο για να καούν. Το εντυπωσιακό είναι ότι μία μαργαρίτα θα χρειαζόταν περισσότερες από 7 ώρες σεξ για να καεί.

Μάλιστα οι ερευνητές έκαναν και ένα σχετικό πείραμα σε μια παμπ. Οι θαμώνες βλέποντας να αναγράφονται στα ποτά οι θερμίδες κατανάλωσαν τελικά 400 θερμίδες λιγότερες ο καθένας κατά μέσο όρο.

Διαβάστε περισσότερα...

Εκπαίδευση για την τουαλέτα: Πείτε αντίο στην πάνα


Είστε έτοιμοι να αποχαιρετήσετε την πάνα; Να ξέρετε ότι δεν αρκεί να το θέλει μόνο ο γονιός αλλά και το παιδάκι σας πρέπει να είναι τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά έτοιμο για την εκπαίδευση της τουαλέτας.

Τα περισσότερα παιδιά είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν όταν είναι μεταξύ 22 και 30 μηνών, αλλά κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Η εκπαίδευση της τουαλέτας είναι συνήθως μια χρονοβόρα διαδικασία οπότε προσπαθήστε να την ξεκινήσετε όταν το παιδάκι σας είναι πραγματικά έτοιμο.
Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου είναι έτοιμο;

Προτού μάθουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν την τουαλέτα, θα πρέπει να είναι σε θέση να ελέγχουν τους μύες του εντέρου και της ουροδόχου κύστης τους. Για να καταλάβετε εσείς ότι το παιδί σας έχει τον έλεγχο θα παρατηρήσετε κάποια σημάδια, όπως π.χ θα θέλει τουαλέτα περίπου τις ίδιες ώρες κάθε μέρα, τη νύχτα το εντερό του θα είναι πλέον ήρεμο και η πάνα του θα είναι στεγνή μετά από έναν υπνάκο τουλάχιστον για δύο ώρες. Το παιδί επίσης θα πρέπει να είναι σε θέση να μιλάει, να περπατάει, να μπορεί να αφαιρεί τα ρούχα του καθώς αυτές οι δεξιότητες είναι βασικές ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί την τουαλέτα μόνο του.

Να έχετε κατά νου πάντως πως τα περισσότερα παιδιά είναι μεν σωματικά έτοιμα να αποχωριστούν την πάνα αλλά δεν είναι συναισθηματικά, γι’ αυτό άλλωστε πρέπει να έχετε υπομονή. Για να προθυμοποιηθεί το παιδάκι σας και να συνεργαστεί μαζί σας μιλήστε του να σαν να είναι μεγάλο παιδί και πείτε του φράσεις τύπου «Τώρα πια έγινες μεγάλο κορίτσι/αγόρι» και δελεάστε το με χαριτωμένα εσώρουχα.
Πόσο καιρό θα πάρει η όλη διαδικασία;

Ένα παιδί θεωρείται ότι μπορεί πλέον να αποχωριστεί την πάνα όταν είναι σε θέση να ανέβει στην λεκάνη της τουαλέτας έστω και με λίγη βοήθεια. Ο μέσος χρόνος που απαιτείται για την εκπαίδευση είναι περίπου τρεις μήνες αν και για τα κορίτσια μπορεί να χρειαστεί και λιγότερο. Οι καλύτεροι μήνες να ξεκινήσετε την διαδικασία είναι οι θερινοί ή την άνοιξη όταν δηλαδή ο καιρός έχει γλυκάνει και μεσολαβούν οι διακοπές.

Το πιθανότερο είναι το παιδάκι σας να χρειάζεται βοήθεια με το σκούπισμα μετά τις κενώσεις μέχρι την ηλικία των 4 ή 5 ετών.

Τι να κάνω αν το παιδί μου αντιστέκεται;

Εάν το παιδί σας αντιστέκεται στην εκπαίδευση της τουαλέτας, τότε προφανώς δεν είναι έτοιμο. Μερικές φορές η επιμονή στην χρήση της τουαλέτας και η όλη διαδικασία προκαλεί άγχος στο παιδί αφού αποτελεί αλλαγή στην ρουτίνα του και γι’ αυτό τον λόγο αρνείται να συνεργαστεί. Επίσης ένα παιδί που τα πάει καλά με την εκπαίδευση της τουαλέτας μπορεί ξαφνικά και χωρίς προφανή λόγο να δυσκολεύεται ή να αρνείται να συνεργαστεί. Αυτό είναι φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας γι΄αυτό είναι καλύτερο να αρχίσετε ή να συνεχίσετε την διαδικασία όταν το παιδί σας είναι δεκτικό και μένει σε ένα σταθερό περιβάλλον.

Θα συμβούν και «ατυχήματα»

Τα παιδιά μπορεί να έχουν «μικροατυχήματα» κατά τη διάρκεια της νύχτας και δεν πρέπει να τα αποπαίρνετε γι’ αυτό. Ειδικότερα το 22% των παιδιών μπορεί να ξυπνήσουν με βρεγμένο το κρεβατάκι τους σε ηλικία 3 και το 10% μπορεί να βρέχεται ακόμη και στην ηλικία των 7 ετών.

Το σίγουρο είναι ότι αποτελεί μια φυσική διαδικασία που θέλει χρόνο και πρέπει να γίνει την κατάλληλη στιγμή χωρίς άλλα φορτία (π.χ νέο αδερφάκι, πρώτη φορά στον βρεφονηπιακό σταθμό, αλλαγή κατοικίας, διαζύγιο κ.α). Η αγωγή τουαλέτας, ακόμη και αν αργήσει είναι μια απλή υπόθεση. Εξάλλου δυο μήνες πάνω, δυο μήνες κάτω δεν θα κάνουν τη διαφορά.


Πηγή: http://www.baby.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λυκοπένιο: Προστατεύει και κρατά υγιή την καρδιά


Η καρδιαγγειακή νόσος (CVD) είναι πολύ σημαντικό πρόβλημα υγείας στις δυτικές κοινωνίες. Σε σύγκριση με τις δυτικές χώρες της Βόρειας Ευρώπης ή άλλες, οι χώρες στη περιοχή της Μεσογείου έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα και μορφές καρκίνου, και αυτό οφείλεται, τουλάχιστον εν μέρει, στη λεγόμενη Μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε φυτικής προέλευσης βιοενεργά φυτοχημικά συστατικά, ένα από τα οποία είναι και το λυκοπένιο.

Για το λόγο αυτό, η ταυτοποίηση των ενεργών συστατικών της μεσογειακής διατροφής καθίσταται ζωτικής σημασίας για τη διαμόρφωση των κατάλληλων διατροφικών οδηγιών.
Η αξία του λυκοπένιου.

Το λυκοπένιο είναι ένα φυσικό καροτενοειδές που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως η ντομάτα και το καρπούζι, το οποίο, αν και ανήκει στην οικογένεια των καροτενοειδών, δεν έχει δραστηριότητα προ-βιταμίνης Α, αλλά έχει πολλές άλλες βιοχημικές λειτουργίες και δυνητικά οφέλη στην καρδιαγγειακή νόσο. Πολλές μελέτες που έχουν συμβάλλει στην υποστήριξη του ρόλου του λυκοπενίου στην πρόληψη τηςκαρδιαγγειακής νόσου, ως επί το πλείστον βασίζονται σε επιδημιολογικές μελέτες που δείχνουν μια σχέση δόσης-απόκρισης μεταξύ λυκοπένιου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Το λυκοπένιοπροέρχεται κυρίως από την πρόσληψη της ντομάτας και μάλιστα περισσότερο της μαγειρεμένης. Χαμηλότερα επίπεδα λυκοπενίου στο πλάσμα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αθηρωματικής βλάβης, που αξιολογήθηκαν από την παρουσία ασβεστωμένων πλακών στην κοιλιακή αορτή, και με αυξημένο κίνδυνο οξέων στεφανιαίων επεισοδίων ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Το λυκοπένιο μπορεί να θεωρηθεί ως ένα προληπτικό μέτρο και μέσο μη φαρμακολογικής θεραπείας για διαφορετικούς τύπους ασθενειών. Το έργο των επαγγελματιών της διατροφής και υγείας είναι σημαντικό για να αυξηθεί η πρόσληψη του λυκοπένιου και να προταθεί η ημερήσια πρόσληψη του, με βάση τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας.

Πού βρίσκουμε το λυκοπένιο;
Το λυκοπένιο δεν παράγεται στο σώμα και για να το προσλάβουμε και να αποκτήσουμε τα οφέλη του για την καρδιά μας πρέπει να καταναλώνουμε συχνά τροφές πλούσιες σε αυτό. Πέρα από την ίδια την ντομάτα, τα μαγειρεμένα ή τα επεξεργασμένα προϊόντα ντομάτας, όπως είναι η σάλτσα για τα μακαρόνια, ο χυμός ντομάτας που προσθέτουμε σε λαδερά και κοκκινιστά φαγητά, η κέτσαπ και σάλτσα για πίτσα είναι, με μεγάλη διαφορά, οι κύριες πηγές του λυκοπενίου στην διατροφή μας.

Έχει φανεί μέσα από πολλές μελέτες ότι το λυκοπένιο απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό όταν καταναλώνεται σε μαγειρεμένα προϊόντα τομάτας, παρά από τη φρέσκια ντομάτα, έως και 2,5 φορές περισσότερο. Επίσης, επειδή το λυκοπένιο είναι λιποδιαλυτό, προσθέτοντας λίγο λάδι στη σάλτσα ή στο φαγητό με ντομάτα βοηθούμε στην υψηλότερη απορρόφηση.

Παράλληλα με τη ντομάτα, το λυκοπένιο περιέχεται και σε φρούτα όπως το καρπούζι και το ροζ γκρέιπφρουτ, η πρόσληψη των οποίων συμβάλλει στην μεγαλύτερη πρόσληψη του.
Μικρές συμβουλές για την υψηλότερη πρόσληψη λυκοπένιου

Εύκολοι τρόποι για να αυξήσουμε την κατανάλωση λυκοπενίου:

Ξεκινήστε το γεύμα σας με ένα φλιτζάνι σούπα ντομάτας. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγο φρέσκο βασιλικό για περισσότερη γεύση, αλλά και προσθήκη αντιοξειδωτικών.

Όταν κάνετε τη δική σας σάλτσα για τα ζυμαρικά σας, προσθέστε πελτέ ντομάτας και λίγο ελαιόλαδο.

Για ένα δροσιστικό σνακ, πιείτε ένα ποτήρι χυμού ντομάτας με χαμηλό νάτριο ή χυμό λαχανικών.

Καταναλώστε ομελέτες, στήθο κοτόπουλου, άπαχες χοιρινές μπριζόλες, λαχανικά και πατάτες φούρνου με σάλτσα ντομάτας, ελαιόλαδο και μπαχαρικά και μυρωδικά.

Καταναλώστε καρπούζι ως φρούτο, αλλά και μέσα σε δροσερές καλοκαιρινές σαλάτες.
Εφαρμόζοντας συχνά τα παραπάνω, στα πλαίσια ενός υγιεινού τρόπου ζωής και διατροφής θα προσλάβετε τα οφέλη της κατανάλωσης του πολύτιμου λυκοπενίου για την καλύτερη καρδιαγγειακή σας υγεία.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να προκαλέσει χρόνιο βήχα, και άσθμα


Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) παρατηρείται με ολοένα αυξανόμενη συχνότητα στο γενικό πληθυσμό, επηρεάζοντας σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα ζωής των ασθενών. Εκδηλώνεται συνήθως με αίσθημα καψίματος (καούρα, καύσος) πίσω από το στέρνο, που οφείλεται στην παρουσία του όξινου γαστρικού περιεχομένου στον κατώτερο οισοφάγο, και με αναγωγές των τροφών, που πολλές φορές ξυπνούν και πανικοβάλουν τον πάσχοντα.

ΕΗ παλινδρόμηση του γαστρικού υγρού πέραν του οισοφαγικού αυλού και η επαφή του με τον βλεννογόνο του στόματος, του ανώτερου (φάρυγγας, λάρυγγας, μέσο αυτί, παραρρίνιοι κόλποι) και κατώτερου αναπνευστικού (τραχεία, βρόγχοι) συστήματος οδηγεί σε ποικίλα συμπτώματα (λόγω του χρόνιου ερεθισμού από το όξινο περιεχόμενο), τα οποία αποτελούν τις εξω-οισοφαγικές εκδηλώσεις της ΓΟΠ (Πίνακας).

Πίνακας. Εξω-οισοφαγικές εκδηλώσεις της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ)

ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ

Κακοσμία

Αφθώδη έλκη

Αλλοιώσεις δοντιών

ΜΕΣΟ ΑΥΤΙ/ ΕΥΣΤΑΧΙΑΝΗ ΣΑΛΠΙΓΓΑ


Ωταλγία

Μέση ωτίτιδα

ΜΥΤΗ/ ΠΑΡΑΡΡΙΝΙΟΙ ΚΟΛΠΟΙ

Οπισθορινική έκκριση

Χρόνια παραρρινοκολπίτιδα

ΦΑΡΥΓΓΑΣ

Φαρυγγίτιδα

Κυνάγχη

Αίσθημα φαρυγγικού κόμβου

Καρκίνος φάρυγγα

ΛΑΡΥΓΓΑΣ

Οπίσθια λαρυγγίτιδα

Βλάβες φωνητικών χορδών (έλκη, κοκκιώματα, οζίδια)

Βράγχος φωνής

Λαρυγγόσπασμος

Στενώσεις λάρυγγα

Καρκίνος λάρυγγα

ΤΡΑΧΕΙΑ/ ΒΡΟΓΧΟΙ

Χρόνιος βήχας

Άσθμα

Χρόνια βρογχίτιδα

Πνευμονία από εισρόφηση

Η αιτιολογική συσχέτιση κάθε μιας από τις κλινικές καταστάσεις που αναγράφονται στον Πίνακα με τη ΓΟΠ δεν είναι πάντα εύκολη, πρώτον διότι και οι δυο παρατηρούνται πολύ συχνά στο γενικό πληθυσμό και δεύτερον - στοιχείο σαφώς πιο σημαντικό - διότι η πλειοψηφία των ασθενών με εξω-οισοφαγικές εκδηλώσεις της ΓΟΠ δεν εμφανίζει τα τυπικά συμπτώματα της ΓΟΠ, όπως οπισθοστερνικό καύσο και αναγωγές τροφών.
Μια σειρά επιδημιολογικών και εργαστηριακών μελετών έρχονται να ενισχύσουν την ανωτέρω συσχέτιση.

Οι ασθενείς με διαβρωτική οισοφαγίτιδα ή στένωση οισοφάγου αναφέρουν πιο συχνά σημαντικές εξω-οισοφαγικές εκδηλώσεις της ΓΟΠ. Επιπλέον, σε ασθενείς με ΓΟΠ παρατηρείται αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του φάρυγγα ή του λάρυγγα με πιθανότερη εξήγηση τη χρόνια φλεγμονή από το όξινο γαστρικό υγρό.

Σε ασθενείς με συμπτώματα από το ανώτερο ή κατώτερο αναπνευστικό σύστημα έχει παρατηρηθεί υψηλότερη συχνότητα ΓΟΠ σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Η ανεύρεση όξινου γαστρικού περιεχομένου σε περιοχές εκτός οισοφάγου (π.χ. υποφάρυγγα) σε αυτούς τους ασθενείς, ενισχύει την υπόθεση ότι η ΓΟΠ ‘κρύβεται’ πίσω από τις εξω-οισοφαγικές τους εκδηλώσεις, σαν αιτιολογικός (συν)παράγοντας.

Χρόνιος βήχας
Πολλοί ασθενείς με χρόνιο βήχα πάσχουν από κλινικά ‘αθόρυβη’ ΓΟΠ. Μετά το άσθμα και την παραρρινοκολπίτιδα, η ΓΟΠ θεωρείται η τρίτη πιο συχνή αιτία χρόνιου βήχα. Υπολογίζεται λοιπόν ότι η ΓΟΠ ευθύνεται για το 20% των ασθενών που υποφέρουν από χρόνιο βήχα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η αντιμετώπιση της ΓΟΠ με φαρμακευτική αγωγή και αλλαγή του τρόπου ζωής, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του χρόνιου βήχα σε ποσοστό από 70% μέχρι 100% των ασθενών. Μάλιστα, τα αποτελέσματα είναι καλύτερα αν οι ασθενείς λάβουν αντιεκκριτική αγωγή με αναστολείς αντλίας πρωτονίων (ΑΑΠ) για μεγάλο χρονικό διάστημα (>90 ημέρες θεραπείας).

Άσθμα
Η συσχέτιση μεταξύ άσθματος και ΓΟΠ έχει αναγνωριστεί εδώ και αρκετά χρόνια. Χαρακτηριστικά, έχει βρεθεί ότι το άσθμα παρατηρείται συχνότερα σε ασθενείς με οισοφαγίτιδα σε σχέση με τα άτομα χωρίς οισοφαγίτιδα. Υπολογίζεται ότι στο 50-80% των ασθενών με άσθμα συνυπάρχει ΓΟΠ, ενώ η καταγραφή 24ωρης pH-μετρίας είναι παθολογική στο 75% των ασθενών με άσθμα.

Οι μικροεισροφήσεις γαστρικού υγρού και η επακόλουθη βρογχική υπεραντιδραστικότητα, θεωρούνται τα πιθανά εκλυτικά αίτια της ασθματικής παρόξυνσης. Υπέρ αυτού του παθογενετικού μηχανισμού συνηγορεί το γεγονός της εμφάνισης παρόξυνσης άσθματος μετά από βαρύ γεύμα, κατανάλωση αλκοόλ και παραμονή σε ύπτια θέση μεταγευματικά. Επιπλέον, τα φάρμακα που συνταγογραφούνται για την αντιμετώπιση του άσθματος, όπως οι εισπνεόμενοι β2 αγωνιστές και τα κορτικοειδή από του στόματος, παρατείνουν την παλινδρόμηση του γαστρικού υγρού επιδεινώνοντας τα συμπτώματα της ΓΟΠ. 

Παρά τα δεδομένα αυτά και μολονότι η ΓΟΠ μπορεί να επιδεινώσει το άσθμα, η σχέση αιτίου-αποτελέσματος ανάμεσα στις δύο αυτές καταστάσεις δεν έχει πλήρως τεκμηριωθεί. Επιπλέον, τα αποτελέσματα των μελετών δεν είναι σαφή όσον αφορά την βελτίωση του άσθματος σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε φαρμακευτική ή χειρουργική θεραπεία της ΓΟΠ. Φαίνεται ότι ωφελείται μόνο μία υποομάδα ασθενών. Περαιτέρω μελέτες αναμένεται να αποσαφηνίσουν καλύτερα ποιοι θα είναι αυτοί οι ασθενείς.

Διερεύνηση-αντιμετώπιση
Όταν ο συνήθης έλεγχος του κατωτέρου αναπνευστικού συστήματος δεν αναδείξει ένα σαφές αίτιο των κλινικών συμπτωμάτων που αναφέρονται στον Πίνακα, τότε ο γιατρός δικαιούται να θεωρήσει τη ΓΟΠ ως την πιθανότερη διαταραχή που ‘κρύβεται’ πίσω από αυτά, ιδιαίτερα όταν υποτροπιάζουν ή αποκτούν χρονιότητα. Συνεπώς, αρχικά η προσέγγιση είναι εμπειρική. Η επιθετική μείωση της έκκρισης οξέος με ΑΑΠ δύο φορές την ημέρα για 3-4 μήνες, αποτελεί την αρχική προσέγγιση. Εάν οι ενοχλήσεις βελτιωθούν ή υποχωρήσουν τελείως, συνιστάται η σταδιακή μείωση της αντιεκκριτικής θεραπείας σε μία φορά την ημέρα ή η χορήγηση Η2-ανταγωνιστών στη χαμηλότερη δραστική δόση για επιπλέον 3-6 μήνες. Με αυτή τη θεραπευτική προσέγγιση, οι περισσότερες μελέτες αναφέρουν ανταπόκριση που ανέρχεται στο 50-70%. Οι ασθενείς που δεν εμφανίζουν βελτίωση σε αυτή την εμπειρική θεραπεία θα πρέπει να υποβάλλονται σε 24ωρη pHμετρία, ενώ λαμβάνουν τη φαρμακευτική αγωγή. Όταν δεν αναδειχθεί παθολογική έκκριση οξέος (δηλαδή η δοκιμασία είναι αρνητική), η συσχέτιση με τη ΓΟΠ πρέπει να εγκαταλειφθεί και να αναζητηθούν άλλα αίτια. Επί θετικής δοκιμασίας συστήνεται αύξηση της δοσολογίας των φαρμάκων ή ακόμη και χειρουργική αντιμετώπιση της ΓΟΠ.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν από τον καρκίνο του μαστού;


Πολύ λίγες παθήσεις έχουν μελετηθεί τόσο εντατικά τις τελευταίες δεκαετίες όσο ο καρκίνος του μαστού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία απ’ όλο τον κόσμο 1 σε κάθε 9 - 12 γυναίκες, αναλόγως της χώρας διαβίωσης, θα εμφανίσει τη νόσο κάποια στιγμή στη ζωής της. Στη Ελλάδα η κατάσταση φαίνεται να είναι καλύτερη σε σχέση με τις χώρες του βόρειου ημισφαιρίου. Τα νέα περιστατικά που καταγράφονται κάθε χρόνο στη χώρα μας υπολογίζονται, κατά προσέγγιση, στα 4.500, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 25% των περιπτώσεων καρκίνου που εμφανίζονται στις Έλληνιδες.

Η αιτιολογία της νόσου είναι πολυπαραγοντική. Σε αυτήν συμβάλλουν γενετικοί, μεταβολικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου που έχουν αναγνωριστεί είναι:

• Η μεγάλη ηλικία (το 80% των καρκίνων εμφανίζονται σε γυναίκες μεγαλύτερες των 50 ετών. Αυτός είναι ένας από τους σημαντικούς λόγους για τους οποίους στις περισσότερες χώρες ο πληθυσμιακός προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία ξεκινά απ’ αυτή την ηλικία).

• Η ύπαρξη oικoγενειακού ιστoρικού:

Έναν ή περισσότερους συγγενείς 1ου ή 2ου βαθμού που εμφάνισε Καρκίνο του Μαστού σε νεαρή ηλικία (μικρότερη των 40-50 ετών, πριν την εμμηνόπαυση). Συγγενείς πρώτου βαθμού είναι οι γονείς, οι αδελφοί και τα παιδιά.

Καρκίνο του Μαστού και ένα δεύτερο καρκίνο (όχι μεταστατικό) σε άλλο όργανο (ιδιαίτερα των ωοθηκών) σε ένα συγγενή 1ου βαθμού.

ΚΜ σε άρρενα συγγενή 1ου βαθμού.

Δύο ή περισσότερους συγγενείς που εμφάνισαν ΚΜ σε οποιαδήποτε ηλικία.

Εβραϊκή καταγωγή (ασκεναζίμ) με έναν εξ αίματος συγγενή με Καρκίνο του Μαστού που διαγνώστηκε πριν από την ηλικία των 50 ή με καρκίνο των ωοθηκών σε οποιαδήποτε ηλικία.

Η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού δεν σημαίνει αναγκαστικά ύπαρξη βλαβών (μεταλλάξεων) σε γονίδια που κληρονομούνται από τους γονείς στα παιδιά τους. Η αυξημένη συχνότητα καρκίνου του μαστού σε μία οικογένεια μπορεί να οφείλεται σε κοινές διατροφικές συνήθειες ή παρόμοιες συνθήκες ζωής. Αν μία γυναίκα έχει να αναφέρει στο οικογενειακό ιστορικό της κάποια από τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν πιο πάνω, θα πρέπει να επισκεφτεί εξειδικευμένο με τον καρκίνο του μαστού γιατρό ή να αναζητήσει συμβουλή από μία γενετική συμβουλευτική ομάδα.

• Γενετικές μεταλλάξεις σε γονίδια που κληρονομούνται από τους γονείς στα παιδιά (Το 5-8% των καρκίνων του μαστού οφείλονται σε κληρονομούμενες μεταλλάξεις γονιδίων υψηλής διεισδυτικότητας, όπως είναι τα γονίδια BRCA-1, BRCA-2, PTEN, ATM κ.λ.π.). Οι γυναίκες με υποψία κληρονομικότητας αναγνωρίζονται από το επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό τους (δες προηγούμενη κατηγορία), μετά από ενδελεχή μελέτη του. Με ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις είναι δυνατόν να εντοπιστούν τα «χαλασμένα» γονίδια.

• Η ύπαρξη σε προηγούμενη βιοψία μαστού διηθητικού ή μη διηθητικού καρκινώματος ή άτυπης υπερπλασίας. (Μία γυναίκα που έχει παρουσιάσει μία φορά καρκίνο του μαστού έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσει νέο καρκίνο στον ίδιο ή στον άλλο μαστό)

• Η μεγάλη έκθεση σε νεαρή ηλικία σε ακτινοβολία στην περιοχή του στήθους για τη θεραπεία κάποιας πάθησης.

Εκτός από τους αυτούς τους παράγοντες υπάρχουν και άλλοι, που έχουν μικρότερη επίδραση όπως είναι:

• Η έναρξη της περιόδου σε μικρή ηλικία και η παύση της σε μεγάλη ηλικία.

• Η μακροχρόνια λήψη αντισυλληπτικών και oρμoνικής υπoκατάστασης.

• Η ατεκνία ή η απόκτηση πρώτoυ παιδιoύ σε μεγάλη ηλικία.

• Η μεγάλη κατανάλωση oινoπνεύματoς και η παχυσαρκία.

Οι γυναίκες που εμφανίζουν έναν από τους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου (και ακόμα περισσότερο όσες εμφανίζουν συνδυασμό των παραπάνω παραγόντων) θεωρούνται γυναίκες υψηλού κινδύνου να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

10 συνήθειες που καταστρέφουν την ασπίδα του οργανισμού μας


Αναπνέουμε νέφος


Όλο το καθημερινό νέφος που εισπνέουμε δεν κάνει καθόλου καλό στους πνεύμονες ή στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Έρευνες έχουν διαπιστώσει πως ο βρώμικος αέρας καταστέλλει τα
Τ – Κύτταρα τα οποία είναι απαραίτητα για την προστασία του οργανισμού μας αλλά και μπορεί να προκαλέσει και έντονες φλεγμονές στο σώμα.

Διορθώστε το – Επενδύστε σε έναν καθαριστή αέρα / ιονιστή για το σπίτι σας. Εφ΄όσον δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ποιότητα του αέρα έξω, τουλάχιστον θα αναπνέουμε καθαρό αέρα στην ζεστασιά του σπιτιού μας.

Καθόμαστε πολλές ώρες

Αν έχετε μία δουλειά γραφείου είναι σίγουρο πως κάθεστε τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Αυτό μπορεί να επιβραδύνει το μεταβολικό σας ρυθμό, το οποίο μπορεί να προκαλέσει το σώμα σας να απορροφάει τα τονωτικά θρεπτικά συστατικά πολύ πιο αργά από το κανονικό.

Διορθώστε το – Κάθε μιάμιση ώρα, βγείτε έξω από το γραφείο για πέντε λεπτά. Αυτές οι μικρής διάρκειας κινήσεις θα ενεργοποιήσουν τους μύες σας και θα ξυπνήσουν το μεταβολισμό σας.

Επιλέγουμε τα λάθος προϊόντα ομορφιάς

To foundation, concealer, κραγιόν και άλλα προϊόντα ομορφιάς δεν “κάθονται” απλώς πάνω στο πρόσωπο σας αλλά το σώμα σας τα απορροφά όλη την ημέρα. Μερικά περιέχουν τεχνητά και ενδεχομένως τοξικά συστατικά όπως το λαυρικό νάτριο. Δεδομένου ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν είναι συνηθισμένο να απορρίπτει τα συγκεκριμένα στοιχεία, όλα τα βλαβερά συστατικά θα εισχωρήσουν στον οργανισμό σας και θα επηρεάσουν τις εσωτερικές άμυνες.

Διορθώστε το – Φυσικά προϊόντα συνεχώς! Όσο λιγότερα συστατικά περιλαμβάνουν τόσο το καλύτερο και το ασφαλέστερο για τον οργανισμό σας.

Τρώμε αρκετό junk food

Τα μπισκότα που μόλις ψήσατε μυρίζουν απίθανα αλλά το λευκό αλεύρι σε ορισμένα ψητά φαγητά και γλυκά βλάπτει σοβαρά τα Τ – Κύτταρα αλλά και τα Β – Κύτταρα στο σώμα σας τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την μάχη κατά των ασθενειών.

Διορθώστε το – Βεβαιωθείτε ότι οι σπόροι που καταναλώνετε είναι κυρίως δημητριακά ολικής άλεσης τα οποία έχουν πολλές ίνες που οχυρώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα του καθενός.

Δεν δίνουμε προτεραιότητα στον ύπνο

Αν το σώμα σας δεν παράγει αρκετή μελατονίνη ενώ κοιμάστε, το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν μπορεί να παράγει αρκετά λευκά αιμοσφαίρια για να αποκρούσει τα βακτήρια και να «επισκευάσει» το σώμα σας.

Διορθώστε το – Βάλτε στόχο να κοιμάστε 7 με 8 ώρες καθημερινά

Η διατροφή μας περιέχει πολλή πρωτεΐνη

Η υπερβολική πρωτεΐνη, ειδικά από ζώα, αναγκάζει τον οργανισμό να παράγει περισσότερο την ορμόνη IGF1 η οποία είναι γνωστό ότι επιταγχύνει τη γήρανση και παρεμποδίζει την ασπίδα του οργανισμού σας.

Διορθώστε το – Όχι περισσότερο από το 10 τοις εκατό της ημερήσιας πρόσληψης σας να προέρχεται από ζωϊκές πηγές (κρέατα και γαλακτομικά).

Περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μόνοι

Οι μοναχικοί άνθρωποι τείνουν να είναι λιγότερο ανθεκτικοί στην αντιμετώπιση του στρες οπότε το ανοσοποιητικό τους σύστημα υποφέρει αρκετές φορές.

Διορθώστε το – Προγραμματίστε κάποιο ποιοτικό χρόνο με φίλους, συναδέλφους ή ακόμα και με συγγενείς. Τα άτομα με πολλές διαπροσωπικές σχέσεις προβάλουν μεγαλύτερη αντίσταση σε μολύνσεις.

Το στρες χτυπάει κόκκινο

Ίσως να νομίζετε πως λειτουργείτε καλά υπό πίεση αλλά το χρόνιο στρες αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης η οποία φημίζεται ότι μειώνει τα επίπεδα των ορμονών όπως αυτή της τεστοστερόνης και τα οιστρογόνα. Και όταν τα επίπεδα των ορμονών είναι ανισσόροπα, το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν ανταποκρίνεται γρήγορα και άμεσα στις απειλές.

Διορθώστε το –Πρέπει να καταλάβετε ότι το άγχος και το στρες δεν προσφέρουν τίποτα απολύτως. Μάθετε από διαθέσιμες τεχνικές πως να το διαχειρίζεστε!

Η διατροφή μας δεν περιλαμβάνει αρκετό «καλό και υγιεινό» λίπος

Ναι, θα πρέπει να αποφεύγετε τα τρανς λιπαρά και κορεσμένα λίπη. Αλλά τα υγιεινά λίπη – από ψάρια, αβοκάντο και ξηρούς καρπούς έχουν αντί –φλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν την ρύθμιση της ασπίδας του οργανισμού.

Διορθώστε το – Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και περιορίστε τηνν κατανάλωση κρεάτων. Προσθέστε στη διατροφή σας τρόφιμα όπως σολωμό, σαρδέλες, αμύγδαλα και όλα τα είδη λάχανου καθώς είναι γεμάτα από υγιή ωμέγα – 3 και ωμέγα – 6 λιπαρά

Η yoga δεν αποτελεί μέρος της καθημερινής μας γυμναστικής

Κάθε άσκηση είναι καλύτερη από το τίποτα αλλά η γιόγκα φαίνεται να έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο όσον αφορά την προστασία του οργανισμού σας. Διεγείρει το κυκλοφοριακό σύστημα, το πεπτικό, νευρικό αλλά και το ενδοκρινικό τα οποία όλα μαζί λειτουργούν προς όφελος του οργανισμού.

Διορθώστε το – Είτε είστε αρχάριος ή έμπειρος υπάρχουν πάρα πολλά μαθήματα και ασκήσεις γιόγκα που θα σας βοηθήσουν.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο άστεγος... πιανίστας


Εδώ και 30 χρόνια είναι άστεγος και περιφέρεται στους δρόμους. Όταν όμως κάτσει μπροστά στο πιάνο μπορεί με τις υπέροχες μελωδίες που παίζει να συγκινήσει τον κάθε περαστικό.

Το εντυπωσιακό είναι ότι δεν έχει διδαχτεί ποτέ πιάνο.

Το παρακάτω βίντεο έχει πάνω 1,7 εκατομμύρια views στο youtube




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα μυστικά ενός παλαιοβιβλιοπώλη


Συνέντευξη στο newsbeast.gr από έναν θιασώτη του θαυμαστού κόσμου του παλιού βιβλίου.

Με ζωή σχεδόν τριάντα χρόνων, εξυπηρετεί τις ανάγκες των φιλαναγνωστών ως οίκημα σπάνιων και ξεχασμένων εντύπων , θεραπεύοντας ίσως το αίσθημα νοσταλγίας που εμφανίζουν οι λάτρεις του βιβλίου από δεύτερο χέρι. Η ιδιαιτερότητά του προκύπτει από το πάντρεμα του παλιού με το σύγχρονο, αφού έχει επιτύχει το οξύμωρο σχήμα του πιο εκσυγχρονισμένου παλαιοβιβλιοπωλείου, με e-shop που περιλαμβάνει γύρω στους 21.000 τίτλους βιβλίων. Ο κ. Νίκος Χρυσός, συγγραφέας και ιδιοκτήτης του Παλαιοβιβλιοπωλείου, μιλά στο newsbeast.gr για τα μυστικά του παλαιοβιβλιοπώλη, τους παράγοντες που διαμορφώνουν τις τιμές στην αγορά του παλιού και σπάνιου βιβλίου, καθώς και τους λόγους που οδηγούν τη χώρα μας σε τόσο χαμηλή κατάταξη στην παγκόσμια λίστα των φιλαναγνωστών…

Είναι ανοιχτό από το 1981, αν και στα πρώτα του χρόνια ο κ. Χρυσός το επισκεπτόταν ως πελάτης.. Πριν μεταφερθεί στα Εξάρχεια, Χαριλάου Τρικούπη 63, ήταν στην Ιπποκράτους 135, και ιδιοκτήτης του ήταν ο σκηνοθέτης Διονύσης Χιώτης. Μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη, αποφάσισε να συνεχίσει την επιχείρηση παρόλο που δεν είχε κάποια σχέση με το εμπόριο και την αγορά του βιβλίου. Βασικός λόγος ήταν η σχέση του με το ίδιο το βιβλίο, ένας δεσμός ισχυρός που κρατά από τα παιδικά του χρόνια.



«Η αρχική ιδέα μας, όταν το αναλάβαμε ήταν να το εκσυγχρονίσουμε» αναφέρει ο κ. Χρυσός. Ως πελάτης σε παλαιοβιβλιοπωλεία ο ίδιος παρατηρούσε την αλλαγή στη νοοτροπία των θαμώνων των παλαιοβιβλιοπωλείων κυρίως όσον αφορά το χρόνο. «Παλαιότερα οι φανατικοί θα προτιμούσαν ίσως έναν ακατάστατο χώρο, με στοίβες βιβλίων παραταγμένες παντού μέσα στον οποίο θα λειτουργούσαν ως κυνηγοί μιας ευκαιρίας που θα ανακάλυπταν οι ίδιοι. Ο νεότερος κόσμος όμως επιθυμούσε περισσότερη οργάνωση, βιβλία σε καλύτερη κατάσταση, πρόσβαση στους τίτλους και το βασικότερο καθορισμένες τιμές.

Υπήρξε μια εποχή, όπου τα βιβλία μέσα στα παλαιοβιβλιοπωλεία δεν είχαν τιμές. Η τιμή καθοριζόταν την στιγμή της αγοράς αφού πρώτα γινόταν μια συζήτηση για την κοστολόγηση. Αυτό δημιουργούσε και προβλήματα στη σχέση των πελατών και του εκάστοτε βιβλιοπώλη, αφού ο πελάτης δεν ήταν ποτέ βέβαιος πως το είχε αγοράσει σε μια αντικειμενικά επιλεγμένη τιμή, ή αν λόγω φαινομενικής ευμάρειας το αγόρασε υπερκοστολογημένο. Από την άλλη, ούτε και ο παλαιοβιβλιοπώλης είχε κάνει κάποια έρευνα για την τιμή των βιβλίων που πουλούσε. Αρχικά λοιπόν προσπαθώντας να ξεφύγουμε από αυτό, βάλαμε τιμή στα βιβλία. Στην πορεία προσπαθήσαμε να οργανώσουμε αυτή την συλλογή διαδικτυακά. Αν και η αρχική ιστοσελίδα φτιάχτηκε για διαφημιστικούς λόγους στην συνέχεια περάσαμε σε βάσεις την συλλογή κι όταν υπήρξαν αρκετοί τίτλοι, γιατί πρόκειται για μια επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία δίχως τέλος μάλιστα, την ανεβάσαμε διαδικτυακά».

Σήμερα όπως μας ενημερώνει ο κ. Χρυσός η διαδικτυακή συλλογή περιλαμβάνει γύρω στους 21.000 τίτλους και εμπλουτίζεται καθημερινά, ενώ από το 2009 η σελίδα λειτουργεί και σαν e shop διαμορφώνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα «σύγχρονο παλαιοβιβλιοπωλείο». Ειδικά εν καιρώ κρίσης, που οι εκδόσεις είναι περιορισμένες, σε λιγότερα αντίτυπα που εξαντλούνται νωρίτερα το παλαιοβιβλιοπωλείο λειτουργεί σαν κιβωτός .



Εκτός από το στοκ της Ιπποκράτους, που πήραν μαζί με το μαγαζί, προμηθεύονται βιβλία καθημερινά κυρίως από ιδιώτες. «Μια κατηγορία είναι οι κληρονόμοι βιβλιοθηκών οι οποίοι αναγκάζονται να πωλούν ελλείψει χώρου -φανταστείτε κάποιος συγγενής να σας αφήσει 3.000 βιβλία χωρίς τον αντίστοιχο χώρο να τα φιλοξενήσετε ή να σας κληροδοτήσει μια θεματική βιβλιοθήκη έξω από τα ενδιαφέροντά σας . Μια άλλη κατηγορία είναι εκείνοι που ανά τακτά χρονικά διαστήματα κάνουν ένα ξεσκαρτάρισμα της βιβλιοθήκης τους πουλώντας τα λιγότερο χρηστικά βιβλία για τους ίδιους».

Όπως μας ενημερώνει ο κ. Χρυσός η πελατεία διαμορφώνεται κυρίως από τους λάτρεις του παλιού βιβλίου και δεν είναι λίγοι κι εκείνοι που ζητούν ένα συγκεκριμένο βιβλίο το οποίο το κατάστημα αναλαμβάνει να ψάξει. Το σημαντικό βέβαια είναι να γίνεται υπό προϋποθέσεις ούτως ώστε να αποφεύγεται η υπερκοστολόγησή του. «Το μυστικό στη συγκεκριμένη διαδικασία είναι να μην ψάχνεις επιθετικά δημιουργώντας λανθασμένες εντυπώσεις στην αγορά. Αναζητώντας ένα βιβλίο έντονα και παντού δημιουργείται η εντύπωση του περιζήτητου και του σπάνιου, ενώ στην ουσία η σπανιότητα δεν έχει σχέση με την ζήτηση. Όταν λαμβάνουμε ένα μαιλ από κάποιον που ζητά κάτι συγκεκριμένο δεν το ψάχνουμε εναγωνίως παντού. Αυτό θα δημιουργούσε μια ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα η ζήτηση να καθορίσει την τιμή».



Άλλωστε ελάχιστα βιβλία είναι πραγματικά σπάνια, όπως συμπληρώνει ο παλαιοβιβλιοπώλης. «Εγώ θα τα έλεγα καλύτερα δυσεύρετα. Μπορεί να πάρει ακρετό καιρό να βρεθεί αλλά συνήθως θα βρεθεί. Ο χρόνος ανεύρεσης εξαρτάται και από την τιμή. Εάν κάποιος προσέφερε διπλάσια τιμή από την αποδεδειγμένη αξία του βιβλίου θα το έβρισκε πολύ πιο γρήγορα. Αλλά το νόημα μια συλλογής είναι να βρεις κάτι υπερκοστολογημένο, Ένας βιβλιόφιλος δεν κυνηγάει ένα μονάχα βιβλίο αλλά μια ολόκληρη συλλογή οπότε το όποιο ποσό, είτε 10 ευρώ ,είτε 100, είναι μεγάλο αν κλιθείς να το δώσεις για ένα μόνο μέρος της συλλογής αυτής».

Ακόμα και στην αγορά του παλιού βιβλίου, όπως μας ενημερώνει ο κ. Χρυσός οι τιμές δεν είναι αυθαίρετες και σίγουρα το εύρος είναι μεγάλο. «Τα βιβλία είναι κατά κάποιον τρόπο βαφτισμένα ως προς την τιμή τους , εμφανίζονται σε παλαιότερες δημοπρασίες, σε καταλόγους, υπάρχει ένας άξονας τιμής που μπορείς να κινηθείς. Υπάρχουν βιβλία από 1 ευρώ και το πιο ακριβό δεν ξεπερνάει τα 400-500 ευρώ ,τιμή που θα μπορούσε να πιάσει μια εξαιρετικά δεμένη σειρά».



Σημασία βέβαια δεν έχει τόσο το βιβλίο όσο το αντίτυπο και τα λοιπά χαρακτηριστικά του. «Έστω ότι πέφτει στα χέρια μας μια πρώτη έκδοση του Ελύτη. Αυτό το βιβλίο δεν θα κάνει σε όλες τις περιπτώσεις την ίδια τιμή. Αν για παράδειγμα η προμετωπίδα έχει αποκοπεί η τιμή αυτόματα θα πέσει. Αν από την άλλη έχει μια υπογραφή , ή αν έχει την ιδιόχειρη αφιέρωση του Ελύτη στον Σεφέρη, η τιμή ανεβαίνει». Ειδική αξία αποκτά ένα βιβλίο, όπως μας λέει, αν έχει ιδιόχειρες σημειώσεις ενός συγγραφέα. Επομένως δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς πως υπάρχει μια ενιαία τιμή. «Για παράδειγμα εκδόσεις του εμφυλίου ή της αντίστασης, κατά κύριο λόγο παράνομες , έχουν μεγάλη αξία γιατί υπάρχουν σε πολύ λιγότερα αντίτυπά. Μια καλή εγκυκλοπαίδεια είναι φτηνότερη από τον Μικρό Ήρωα και είναι λογικό. Όποιος έπαιρνε την εγκυκλοπαίδεια του Ήλιου το ’50, θα την έβαζε στην βιβλιοθήκη του θα την άνοιγε λιγότερες φορές από όσες φανταζόμαστε κι έτσι θα είχε διατηρηθεί σε καλή κατάσταση. Αντίθετα τον Μικρό Ήρωα, οι πιτσιρικάδες τον έβαζαν σε σχολικές σάκες, τον αντάλλασσαν, τον έκρυβαν από τους γονείς τους, με αποτέλεσμα να έχουν σωθεί πολύ λιγότερα αντίτυπα από ένα τεύχος και σε πολύ χειρότερη κατάσταση από αυτή της εγκυκλοπαίδειας».



Επίσης η εικονογράφηση είναι ένα άλλο στοιχείο που καθορίζει τόσο την τιμή όσο και την ζήτηση. « Τα εικονογραφημένα βιβλία είναι από τα λίγα ελληνικά βιβλία που μπορεί να ζητηθούν από αναγνώστες του εξωτερικό, ακόμα κι αν δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα» διευκρινίζει. «Τα κλασσικά εικονογραφημένα για παράδειγμα ήταν μια έκδοση που κυκλοφορούσε παγκόσμια. Κάθε χώρα όμως προσάρμοζε την εκδοτική της σειρά. Στην Ελλάδα της δεκαετίας του ‘50 στην εισαγόμενη σειρά που απλά μεταφραζόταν εντάξανε οι εκδότες και κάποια ελληνικά θέματα της σύγχρονης και της παλαιότερης ιστορίας. Είχε κυκλοφορήσει μια σειρά με την ελληνική μυθολογία, με την ελληνική επανάσταση, «Οι Σουλιώτισσες , «ο Μάρκος Μπότσαρης στο Χάνι της Γραβιάς» κ.ά. Γνωρίζω ότι υπάρχουν συλλέκτες κλασσικών εικονογραφημένων στο εξωτερικό που συλλέγουν όλο το εύρος των εκδόσεων από κάθε χώρα και μάλιστα δεν τους ενδιαφέρουν αυτά που έχουν μεταγλωττιστεί, αλλά οι πρωτότυπες εκδόσεις που κυκλοφόρησαν. Ενδιαφέρον υπάρχει και για τα εικονογραφημένα από μεγάλους για παράδειγμα χαράκτες, όπως για παράδειγμα ο Γαλάνης που έζησε κατά κύριο λόγο στο Παρίσι. Υπάρχει περίπτωση κάποιος γάλλος να ψάχνει και τα βιβλία που εικονογράφησε στα ελληνικά χωρίς να μπορεί απαραίτητα να διαβάσει την Ελληνική γλώσσα».

Εξαρτημένη σίγουρα είναι η ζήτηση και από τον δημιουργό του βιβλίου όπως αναφέρει ο κ. Χρυσός «Αν ένας ποιητής, συγγραφέας, ιστοριογράφος είναι αναγνωρισμένος η ζήτηση είναι μεγαλύτερη. Οι πρώτες εκδόσεις του Σεφέρη του Ελύτη του Καββαδία, του Καζαντζάκη, όπως και τα ιστορικά βιβλία, όχι απαραιτήτως πολύ παλιά μονοπωλούν κάπως το ενδιαφέρον».



Τα παλαιοβιβλιοπωλεία άλλωστε δεν είναι απλά χρηματιστήρια βιβλίων διευκρινίζει ο κ. Χρυσός. «Νομίζω μικρότερο ενδιαφέρον έχει αυτό καθεαυτό το συλλεκτικό βιβλίο και η αξία που διαμορφώνει. Το σημαντικότερο είναι πώς λειτουργούν ως μηχανισμός διατήρησης».

Αν και σίγουρα δεν θα εκλείψει ποτέ, το βιβλίο σήμερα αντιμετωπίζει πρόβλημα που δεν έχει να κάνει με την ηλεκτρονική εποχή του. «Αυτό αποδεικνύεται κι από το βινύλιο, που έκανε τον κύκλο του και επανήλθε. Το βινύλιο όπως και το χαρτί έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά». Από αυτό που ουσιαστικά κινδυνεύει το βιβλίο είναι από την έλλειψη αναγνωστών. «Αν και δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα για την σημερινή αναγνωστική νοοτροπία , σίγουρα δεν ήμασταν, ούτε είμαστε η πρωταθλήτρια χώρα της φιλαναγνωσίας . Υπήρξε μια περίοδος όπου για εμπορικούς λόγους δημιουργήθηκε ένα νέο κοινό, όπως για παράδειγμα οι αναγνώστες της ροζ λογοτεχνίας. Αλλά οι συνειδητοποιημένοι αναγνώστες παραμένουν λίγοι».

Βασική αιτία αυτού του προβλήματος είναι η διαδικασία της εκπαίδευσης. «Αν ανατρέξουμε στις μαθητικές μας μνήμες, θα συνειδητοποιήσουμε τις άσχημες αναμνήσεις από το μάθημα των νέων ελληνικών, το οποίο εξαντλούσε ένα στοιχείο πολύ σημαντικό για να συνεχίσει η αγάπη για το βιβλίο, αυτό της ευχαρίστησης. Ψάχνοντας μονάχα τα τεχνικά στοιχεία ενός κειμένου, όπως για παράδειγμα η κεντρική ιδέα, τα οποία δεν έχουν και ιδιαίτερη σημασία, μάθαινες να μηχανοποιείς την ανάγνωση, χάνοντας έτσι την απόλαυσή της».



Αρνητική επίδραση στην ανέκαθεν περιορισμένη αγορά του βιβλίου, έχει σίγουρα και η κρίση. «Την περίοδο αυτή έχει δημιουργηθεί μια περίεργη αλυσίδα, οι εκδοτικοί σταμάτησαν να βάζουν διαφήμιση, οι εφημερίδες μείωσαν τα φύλλα, οι εκδοτικοί μείωσαν κι άλλο την διαφήμιση, και ούτω καθεξής. Επιπλέον αναγνωρισμένα περιοδικά του βιβλίου δεν υπάρχουν πια και αυτό δημιουργεί και μια συνέπεια στην αγορά, η οποία στερείται κινήτρων. Απόδειξη αυτού είναι πως αν κάναμε μια έρευνα στα βιβλιοπωλεία την τελευταία περίοδο θα διαπιστώναμε πως τα βιβλία για τον Μέγα Αλέξανδρο και για την περίοδο της κυριαρχίας του παρουσιάζουν αυξημένες πωλήσεις . Δημιουργήθηκε ένα κίνητρο στον κόσμο. Εγώ θυμάμαι όταν ήταν πιο τακτικά τα πράγματα στην κρατική τηλεόραση, μόλις προβαλλόταν κάποιο μονόγραμμα, την επόμενη μέρα θα περνούσαν αρκετοί να ρωτήσουν αν έχουμε κάποιο βιβλίο του κ. Τάδε».

Σίγουρο είναι άλλωστε πως έχει σταματήσει και η προώθηση του βιβλίου, λόγω και της γενικότερης φιλοσοφίας που επικρατεί. «Τα σημερινά δεδομένα υπαγορεύουν πως ότι δεν είναι χρήσιμο και δεν αποδίδει με οικονομικούς όρους, δεν υπάρχει λόγος να διατηρείται. Αυτό συμβαίνει και με το βιβλίο οπότε ή κοινωνία το έχει απαξιώσει μαζί με την τέχνη την κουλτούρα την εκπαίδευση».



Λύση στο πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Χρυσό, θα μπορούσε να αποτελέσει η διάδοση της ελληνικής γλώσσας. «Αν κάποια στιγμή η πολιτική ηγεσία κατάφερνε να διαδώσει λίγο περισσότερο τη γλώσσα, πράγμα τα οποίο έχει συμβεί σε πολλές χώρες και μάλιστα συντονισμένα, τα ελληνικά βιβλία θα ήταν σε εξαιρετική θέση συλλεκτικά γιατί παρουσιάζουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Είναι από την φύση τους συλλεκτικά για την διεθνή αγορά αφού βγαίνουν σε λίγα αντίτυπα. Μια ποιητική συλλογή στην Ελλάδα βγαίνει σε 600 αντίτυπα αριθμός αστείος για το εξωτερικό όπου ένα παραμύθι τυπώνεται σε 25.000 αντίτυπα. Αυτό που δεν βοηθά στο να ανέβει η τιμή τους και να γίνουν ανταγωνιστικά αντίστοιχων εκδόσεων της Αγγλίας και της Ισπανίας είναι ακριβώς το ότι δεν υπάρχει μεγάλο κοινό γιατί δεν είναι και πολύ διαδεδομένη η γλώσσα».



Κατά την περιπλάνησή μας στα γεμάτα ράφια του βιβλιοπωλείου ο κ. Χρυσός μας έξειξε μερικά από τα ιδιαίτερα κομμάτια της συλλογής του Παλαιοβιβλιοπωλείου . Μια εικονογραφημένη έκδοση του 1912, μια πρώτη έκδοση του «Ο Θόδωρος και ο θάνατος» του Μ. Καργάτση, κι άλλη μιας της «Ιστορίας ενός Αιχμαλώτου» του Στρατή Δούκα καθώς και ένα ακόμα βιβλίο γραμμένο σε καραμανλήδεια γραφή( αλλιώς καραμανλικά), γραφή δηλαδή τούρκικων λέξεων με ελληνικούς χαρακτήρες που χρησιμοποιούσαν οι έλληνες κάτοικοι τουρκικών πόλεων που μιλούσαν την τούρκικη γλώσσα χωρίς να μπορούν να την γράψουν…



Το ιδιαίτερο μαγαζί με την μυρωδιά του παλιού χαρτιού και τα ράφια με τις στοιβαγμένες αναμνήσεις μιας πρώτης ανάγνωσης κάποιου άγνωστου, μοιάζει με καλοστημένη βιβλιοθήκη που περιμένει να την οικειοποιηθείς … ή όπως χαρακτηριστικά λέει ο συγγραφέας και ιδιοκτήτης του «με μια κιβωτό» που διατηρεί ζωντανά τα «πολύτιμα» του χθες και του σήμερα…















Διαβάστε περισσότερα...

Κρυμμένα στοιχειά σε ταινίες


Όταν ο σκηνοθέτης κλείνει το μάτι στο κοινό...

Οι Αμερικάνοι τα ονομάζουν «πασχαλινά αυγά» (easter eggs). Πρόκειται για μηνύματα που βρίσκονται κρυμμένα μέσα σε έργα τέχνης.

Τα στοιχεία αυτά εμφανίζονται όταν ο δημιουργός θέλει να κλείσει το μάτι στο (μυημένο) κοινό που θα είναι αρκετά προσεκτικό ώστε να τα εντοπίσει.

Τα στοιχεία αυτά μπορούν να βρεθούν σε διάφορες μορφές καλλιτεχνικής δημιουργίας, αλλά αφθονούν στις κινηματογραφικές ταινίες.

Ας δούμε, λοιπόν, ορισμένα τέτοια κρυμμένα στοιχεία μέσα σε ταινίες (προσοχή: Η λίστα περιέχει spoiler)...

Ο Μίκυ στον «Αλαντίν»



Η πιο εμβληματική φιγούρα της Disney, ο διάσημος Μίκυ, εμφανίζεται με διάφορους τρόπους σε ταινίες της εταιρείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι στην περίπτωση του «Αλαντίν», όταν σπάνε τα μάγια του Τζαφάρ και ο Ράζαρ από γατάκι ξαναγίνεται τίγρης. Όμως κατά τη μεταμόρφωσή του, ξάφνου κάτι περίεργα αλλά εξαιρετικά οικεία αυτιά εμφανίζονται!

Ο Χίτσκοκ σε διαφήμιση... χαπιού αδυνατίσματος



Ο άνθρωπος που εισήγαγε τα κρυμμένα στοιχεία στον κινηματόγραφο ήταν ο μετρ του σασπένς, Άλφρεντ Χίτσκοκ. Ο διάσημος σκηνοθέτης συνήθιζε να εμφανίζεται φευγαλέα σε πάμπολλες ταινίες του. Συγκεκριμένα στις πάνω από 60 ταινίες του, ο μετρ εμφανίστηκε σε 39. Μόνο σε μία από αυτές ακούμε τη φωνή του («Ο Λάθος Άνθρωπος», 1956) καθώς συνήθιζε απλά να εμφανίζεται σαν περαστικός σε εξωτερικές σκηνές.

Ο πιο ευρηματικός ίσως τρόπος εμφάνισης του σκηνοθέτη, ήταν στην ταινία «Στον ίσκιο του θανάτου/Ναυαγοί» του ΄44. Η ταινία διαδραματίζεται σε μια σωστική λέμβο χωρίς καθόλου εξωτερικές σκηνές ή τρόπους που θα μπορούσε ο εύσωμος σκηνοθέτης να εμφανιστεί. Και όμως, ο ευφυέστατος Άλφρεντ κατάφερε να εντάξει τον εαυτό του και σε αυτό το φιλμ! Αν και αρχικά σκέφτηκε να παραστήσει το νεκρό που επιπλέει, τελικά έβαλε τον εαυτό του ως μοντέλο σε μια διαφημιστική καταχώρηση για χάπι αδυνατίσματος, σε μια εφημερίδα που βρίσκονταν στον πάτο του σκάφους. Το χάπι ονομάζεται Reduco και ο Άλφρεντ είναι ένας ευτυχής κύριος που ποζάρει πριν και μετά τη λήψη του!

Οι «Άγγελοι του Τσάρλι» και ο εξωγήινος



Όλα ξεκινούν όταν η Drew Barrymore που υποδύεται έναν από τους «αγγέλους» στη γνωστή ταινία πληροφορείται ότι ο πελάτης Έρικ Νοξ για τον οποίο δουλεύουν, τους έχει εξαπατήσει και επιχειρεί να την σκοτώσει πυροβολώντας την. Ωστόσο, η σφαίρα αντί για την ίδια, χτυπά και διαλύει το τζάμι πίσω της. Η ίδια πέφτει στο κενό, όμως το ύφασμα πιάνεται σε ένα απομεινάρι του τζαμιού, επιβραδύνοντας την πτώση της, για να καταλήξει εν τέλει ημίγυμνη σε μια γειτονική αυλή.

Ωστόσο, μόνο τυχαία δεν ήταν η συγκεκριμένη αυλή, καθώς ο σκηνοθέτης επέλεξε για τα γυρίσματά του έναν υπαίθριο χώρο στην οδό Lonzo Street στην Tujunga της Καλιφόρνια. Πρόκειται για την ίδια αυλή όπου ο Έλιοτ πρωτοσυνάντησε τον E.T. στην ταινία του Σπίλμπεργκ του ’82. Ας σημειωθεί, για όσους δεν το γνωρίζουν, ότι η Barrymore έπαιζε στη συγκεκριμένη ταινία, υποδυόμενη την 5χρονη αδελφή του πρωταγωνιστή.

Μέτα την πτώση, η Barrymore «μπουκάρει» στο ίδιο σπίτι,όπου «έμενε» με συγκάτοικο το γνωστό εξωγήινο. Εκεί ο σκηνοθέτης για να διασφαλίσει ότι οι θεατές θα πιάσουν το μήνυμα, βάζει ένα πόστερ με τον E.T. στο δωμάτιο όπου κάθονται τα παιδιά, πίσω από την τηλεόραση.

Ένα «σκαθάρι» στους Monty Python



Στη διάσημη ταινία των Monty Python «Ένας Προφήτης... Μα τι Προφήτης!» του 1979, εμφανίζεται μεταξύ άλλων και ένας γενειοφόρος που περιμένει να γιατρευτεί από τον ψευδοπροφήτη Brian. Μόνο, που ο γενειοφόρος μόνο άγνωστος δεν είναι! Πρόκειται για τον Τζορτζ Χάρισον των Beatles, σεσημασμένο φαν των Python που χρηματοδότησε την ταινία, μετά την απόσυρση της EMI Films.

Τα κυριολεκτικά αυγά στο «The Rocky Horror Picture Show»



Όπως είπαμε, οι Αμερικανοί ονομάζουν τα κρυμμένα στοιχεία «πασχαλινά αυγά» και πρόκειται για μια συνήθεια των σκηνοθετών για χρόνια. Ωστόσο, ο όρος πιστεύεται ότι προήλθε από την ταινία του ’75 «The Rocky Horror Picture Show». Μια μέρα οι άνθρωποι του καστ αποφάσισαν να παίξουν ένα παιχνίδι κυνηγιού κρυμμένων αυγών. Ωστόσο, μερικά ήταν τόσο καλά κρυμμένα που δεν βρέθηκαν ποτέ και αφαιρέθηκαν πριν συνεχιστεί το γύρισμα.

Παρόλα αυτά, τουλάχιστον τρία αυγά δεν αφαιρέθηκαν ποτέ και εμφανίζονται σε πλάνα της ταινίας. Ένα κάτω από το θρόνο του Dr. Frank N. Furter, ένα σε λάμπα στην κεντρική αίθουσα και ένα ακόμη κοντά στο ανσασέρ του εργαστηρίου.

Οι απρέπειες στο «Χάρι Πότερ και τον Αιχμάλωτο του Αζκαμπάν»



Ένα αστείο στοιχείο που δύσκολα κάποιος θα έβλεπε, μιας και εμφανίζεται στους τίτλους τέλους της τρίτης ταινίας με τον «Χάρι Πότερ», έχει να κάνει με τις περιπτύξεις ενός ζευγαριού!

Βασικό εύρημα του συγκεκριμένου έργου ήταν ένας μαγικός χάρτης που απέκτησε ο Χάρι και με τη βοήθειά του μπορούσε να βλέπει πού βρίσκονταν κάθε άτομο μέσα στο Χόγκουαρτς. Ο χάρτης στην ταινία, αναπαριστούσε τη θέση κάθε ανθρώπου εμφανίζοντας τα αποτυπώματα των ποδιών του. Το μοτίβο αυτό χρησιμοποιήθηκε στους τίτλους τέλους της ταινίας, με τα ονόματα των συντελεστών να εμφανίζονται την ώρα που αποτυπώματα περνάνε τριγύρω. Ωστόσο, σε μια γωνιά του χάρτη εμφανίζονται ξαφνικά δύο «άσχετα» ζεύγη ποδιών, που δείχνουν καθαρά ένα ζευγάρι ανθρώπων να έχει έρθει ύποπτα κοντά...



Το σημάδι του εγκλήματος στο «Σημαδεμένο»



Ο θρυλικός σκηνοθέτης Howard Hawks θεωρείται από πολλούς ως ο άνθρωπος που εγκαινίασε το γκανγκστερικό είδος ταινίας, με τον θρυλικό «Σημαδεμένο» («Scarface») του ’32. Ο σημαδεμένος της ταινίας είναι ο Τόνι Καμόντε, ο οποίος φέρει ένα σημάδι Χ στο αριστερό μάγουλο. Σε κάθε σκηνή που κάποιος πεθαίνει, ένα χαρακτηριστικό Χ εμφανίζεται στο φόντο...

Μια σκιά σχήματος Χ εμφανίζεται σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου πριν ο Καμόντε σκοτώσει έναν ασθενή, ανάλογο σήμα έχει και μια πινακίδα νέον κοντά στο σημείο μιας άλλης δολοφονίας, ενώ λίγο φως πέφτει και πάνω σε ένα πτώμα σχηματίζοντας το χαρακτηριστικό σύμβολο. Μάλιστα, ιδιαίτερα εντυπωσιακό ήταν το στιγμιότυπο όπου 7 άνθρωποι στήνονται στον τοίχο σε μα αναπαράσταση της «σφαγής του Αγ. Βαλεντίνου». Καθώς η κάμερα κινείται, βλέπουμε 7 Χ στο υποστήριγμα της οροφής.

Ας σημειωθεί, ότι ο Martin Scorsese απέτισε φόρο τιμής στον Hawks, με το επίσης γκανγκστερικό φιλμ «Ο Πληροφοριοδότης», τοποθετώντας πάμπολλα Χ σε ολόκληρη την ταινία και ιδιαίτερα όταν κάποιος επρόκειτο να πεθάνει.



Χαρακτήρας του «Star Wars» σε μια ταινία «Star Trek»



Ο σκηνοθέτης J.J. Abrams όταν ανέλαβε να συνεχίσει το franchise του «Star Trek» είχε παραδεχτεί ότι ο ίδιος ήταν μεγαλύτερος θαυμαστής του «Star Wars». Έτσι μπορεί να εξηγηθεί ίσως γιατί επέλεξε να κρύψει ένα στοιχείο από την αγαπημένη του σειρά ταινιών στο «Star Trek». Όταν λοιπόν κυκλοφόρησε η ταινία, η εταιρεία παραγωγής Paramount προκάλεσε τους θεατές να εντοπίσουν το ρομπότ R2-D2 που κρύβονταν μέσα στο φιλμ. Πράγματι, το ρομποτάκι εμφανίζεται στη σκηνή που το Enterprise φτάνει στον πλανήτη Vulcan, μέσα στα συντρίμμια.

Ένας λαβύρινθος Pacman στο «Tron»



Ένα διάγραμμα στη γέφυρα του σκάφους του Sark χρησιμοποιεί το μοτίβο στα δεξιά, σαν λαβύρινθο του Pacman, όπου εμφανίζεται το κίτρινο πλάσμα έτοιμο να καταπιεί τις κίτρινες μπίλιες. Δεδομένου ότι ο Flynn είναι λάτρης των βιντεοπαιχνιδιών, θα υπέθετε κανείς ότι εισήγαγε το Pacman σε ένα από τα προγράμματά του...

Ο «μυστηριώδης» αριθμός 1138 του Τζορτζ Λούκας



Σχεδόν σε κάθε παραγωγή με την οποία καταπιάστηκε ο Τζορτζ Λούκας, ο αριθμός «1138» εμφανίζεται συνεχώς με διάφορους τρόπους.

Ενδεικτικά, στο «Star Wars IV», όταν ο Luke, ο Han και ο Chewbacca προσπαθούν να σώσουν την πριγκίπισσα Leia, ο Han μιλάει στον ασύρματο για να δώσει εντολή να σφραγιστεί το «Μπλοκ 1138». Στην ταινία του ’80 «Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται», ο στρατηγός Rieeken στέλνει «Τα Rogues 10 και 11 στο σταθμό 3-8». Στην «Επιστροφή των Τζεντάι», η πριγκίπισσα Leia όντας μεταμφιεσμένη σε κυνηγό επικηρυγμένων, εμφανίζεται με ένα κράνος που γράφει 1138. Στα τρία prequels του «Star Wars», τα ρομπότ μάχης έχουν γραμμένο τον αριθμό 1138 στην πλάτη τους, όπως επίσης και οι κλώνοι στο πίσω μέρος των κρανών τους, ενώ ο κωδικός του διοικητή Bacara είναι 1138.

Ο συγκεκριμένος αριθμός είναι ένας φόρος τιμής στην πρώτη ταινία του Λούκας, «THX 1138» του 1971.



Διαβάστε περισσότερα...