Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

ΥΠΟΙΚ: Τρία νομοσχέδια κατά της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς


Η κατάθεση τριών νομοσχεδίων θα είναι το επόμενο βήμα του υπουργείου Οικονομικών στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο καπνού, το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές καθώς και αυτό για την αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων όπως προκύπτει από δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη στην τηλεόραση του ΑΠΕ - ΜΠΕ, μετά την παρουσίαση της μεγάλης αποκάλυψης από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων του ΣΔΟΕ της ποσότητας οπιούχων ναρκωτικών δισκίων η οποία έγινε τη συνδρομή της υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΠΕ - ΜΠΕ είπε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει να καταθέσει τα τρία νομοσχέδια. Σε ότι αφορά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές δήλωσε ότι θα περιλαμβάνει και κίνητρα για τη χρήση καρτών από τους πολίτες καθώς και νέα υποχρεωτικά όρια για τη διενέργεια των συναλλαγών αυτών.

Σε ότι αφορά την υπόθεση που αποκάλυψε το ΣΔΟΕ, η οποία είναι η μεγαλύτερη κατάσχεση οπιούχων ναρκωτικών δισκίων στην ελληνική επικράτεια, ο αναπληρωτής υπουργός, κατά την παρουσίασή της, είπε ότι έχει και εθνικό και διεθνές αντίκτυπο. "Είναι μια απάντηση σε όσους σχεδίαζαν τη διάλυση του ΣΔΟΕ, που εξυπηρετούσαν πολιτικές και άλλες σκοπιμότητες, δεν εξυπηρετούσαν όμως τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τρύφων Αλεξιάδης. Και πρόσθεσε ότι "στα θέματα του οικονομικού εγκλήματος που έχει επικεντρωθεί το ΣΔΟΕ θα ενισχύσουμε τις υπηρεσίες και υλικοτεχνικά και με προσωπικό".

Ο επικεφαλής του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ Λουκάς Δανάμπασης εξήγησε ότι σε συνεργασία με την αμερικάνικη υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών εντοπίστηκε κοντέινερ από την Ινδία με τελικό προορισμό την Λιβύη και ενδιάμεσο σταθμό τον Πειραιά για να μεταφορτωθεί. Όπως είπε, οι Αρχές προχώρησαν στη δέσμευσή του μετά από παρακολούθηση πολλών ημερών. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι εταιρίες αποστολής και παραλαβής είχαν προηγούμενες εμπλοκές σε ύποπτες μεταφορές και ιδιαίτερα η εταιρία της Λιβύης που έχει κατηγορηθεί για σχέσεις με το ισλαμικό κράτος (ISIS). Οι έρευνες συνεχίζονται από τις Αρχές για να βρεθούν οι πραγματικοί παραλήπτες του φορτίου. Μετά την παρουσίαση της υπόθεσης ακολούθησε τιμητική βράβευση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ από τον Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορά την αποκάλυψη και κατάσχεση στο λιμάνι του Πειραιά:

Α) 479 χαρτοκιβωτίων που περιείχαν 26.084.000 ναρκωτικά δισκία με την δραστική ουσία Τραμαδόλη (η οποία ανήκει στον πίνακα Δ’ του Ν. 4139/13 «Περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις» ) και

Β) 48 χαρτοκιβωτίων που περιείχαν τα περιγραφόμενα στα φορτωτικά έγγραφα λευκά είδη οικιακής χρήσεως και τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί ως μέσο κάλυψης (τάπα) με σκοπό την παραπλάνηση των Αρχών.

Η αξία των κατασχεθέντων ναρκωτικών δισκίων ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των 13.000.000 δολαρίων Η.Π.Α (κατά προσέγγιση 11.700.000€).


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μπλόκο στο αλκοόλ στους αμερικανούς ναύτες


Γυναίκα στο Σώμα προκάλεσε ατύχημα μεθυσμένη στην Ιαπωνία.

Την απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ επέβαλε στο προσωπικό του που σταθμεύει στην Ιαπωνία το αμερικανικό ναυτικό, ενώ υιοθετούνται περιορισμοί και στη γενικότερη συμπεριφορά των Αμερικανών ναυτών εκτός των βάσεων.

Η εξέλιξη αυτή δρομολογήθηκε μετά τη σύλληψη μιας Αμερικανίδας που υπηρετεί σε βάση του ναυτικού και η οποία κατηγορείται ότι υπό την επήρεια αλκοόλ προκάλεσε τροχαίο ατύχημα με συνέπεια των τραυματισμό δύο κατοίκων στην Οκινάουα.

«Για δεκαετίες έχουμε στενές σχέσεις με τους κατοίκους στην Ιαπωνία. Είναι σημαντικό ο κάθε ναύτης να καταλάβει ότι οι ενέργειες μας, επηρεάζουν τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας στο σύνολό τους» τόνισε σε δήλωσή του σήμερα ο υποναύαρχος Μάθιου Κάρτερ, διοικητής των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων στην Ιαπωνία.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μια ανάσα από τον δολοφόνο της Αγραφιώτου


Ένα αποτύπωμα, που ενδέχεται να οδηγήσει στην εξιχνίαση της δολοφονίας της 69χρονης Ελευθερίας Αγραφιώτου, ανακάλυψαν οι αστυνομικοί στο κλιμακοστάσιο που οδηγεί στο τρίτο εγκαταλελειμμένο υπόγειο του σούπερ μάρκετ, όπου εκτυλίχθηκε το άγριο έγκλημα.

Μάλιστα, το αποτύπωμα φέρεται ότι ανήκει σε άτομο το οποίο γνώριζε η άτυχη γυναίκα και στο παρελθόν είχε προστριβές, ίσως οικονομικής φύσης.

Οι αστυνομικοί του τμήματος Ανθρωποκτονιών εξέταζαν το τελευταίο διάστημα το ενδεχόμενο ο δολοφόνος της συνταξιούχου να ήταν πρόσωπο γνωστό της και γι΄ αυτό προσπάθησε να διαφύγει από το γκαράζ του σούπερ μάρκετ μόλις τον αντίκρισε. Τα αποτύπωματα της άτυχης γυναίκας και οι κηλίδες αίματος που ανακάλυψαν οι ειδικοί των εγκληματολογικών εργαστηρίων στο δεύτερο υπόγειο γκαράζ οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι η 69χρονη προσπάθησε να ανέβει στον πρώτο όροφο, σε μια προσπάθεια να ζητήσει βοήθεια.

Ωστόσο, αυτά που έλειπαν ήταν τα αποτυπώματα του δράστη και αυτό έκανε τους αστυνομικούς να εκτιμούν πως φορούσε χειρουργικά γάντια. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί των εργαστηρίων και οι έμπειροι αστυνομικοί του Ανρθωποκτονιών έκαναν νέα έρευνα στους χώρους του υπογείου το μεσημέρι του Σαββάτου, χρησιμοποιώντας εξελιγμένα μηχανήματα. Έτσι κατάφεραν να ανακαλύψουν το επίμαχο αποτύπωμα, αλλά και ένα νέο αποτύπωμα από το παπούτσι του δράστη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα δείτε πόσα γνωρίζει η Google για εσάς


Οι πληροφορίες που η μηχανή αναζήτησης έχει συλλέξει για εσάς.

Από το τι καιρό θα κάνει, μέχρι τις αναζητήσεις για διάφορα μέρη του κόσμου, εστιατόρια και ξενοδοχεία, η Google είναι το πρώτο «λιμάνι» για τους χρήστες που ψάχνουν πληροφορίες.

Βέβαια, εκτός από τις πληροφορίες που αναζητούμε στη δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης, η Google συλλέγει από τις αναζητήσεις μας πλήθος χρήσιμων για την ίδια στοιχείων, αποκτώντας έτσι λεπτομερείς πληροφορίες για την έρευνά μας.

Αν και πολλοί μπορεί να μην το φαντάζονται, η Google γνωρίζει πολλά πράγματα για τους χρήστες όπως το πού ζουν, ποια καταστήματα τους αρέσουν, το επόμενο προγραμματισμένο μέρος για διακοπές, αλλά και πότε έχουν κανονίσει να φύγουν. Αν θέλετε, ωστόσο, να μάθετε τι ακριβώς γνωρίζει η Google για εσάς, υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να δείτε ποια τα στοιχεία έχει συλλέξει από εσάς.

Κάνοντας κλικ στο Web & App Activity, είναι το πρώτο βήμα για να δείτε πόσα πράγματα γνωρίζει για εσάς η Google. Το πιο σημαντικό με αυτή την εφαρμογή είναι ότι πέρα από τις πληροφορίες, υπάρχει δυνατότητα παραμετροποίησης: Μπορείτε να επιλέξετε τι έχετε ψάξει την τελευταία μέρα, εβδομάδα ή μήνα ακόμη και τι έχετε ψάξει ανέκαθεν. Ένα ραβδόγραμμα παρουσιάζει τις αναζητήσεις σας ανά ημέρα καθώς και το συνολικό αριθμό αναζητήσεων που έχετε κάνει το προηγούμενο διάστημα. Θα δείτε επίσης τις πιο δημοφιλείς ιστοσελίδες για εσάς καθώς και τα τελευταία πράγματα που... googlάρατε.

Σε ένα άλλο σημείο της εφαρμογής φαίνεται το φύλο και η ηλικία σας και μπορεί επίσης να εμφανιστούν κάποια ενδιαφέροντά σας στην κορυφή της εφαρμογής. Έτσι σε μερικά μόνο κλικ μπορείτε εύκολα να δείτε ποιες ποιο είναι το προφίλ σας που είναι γνωστό στο διαδίκτυο. Ένα ακόμη πιο διασκεδαστικό πράγμα είναι ότι μπορείτε να πατήσετε διάφορες διασκεδαστικές αναζητήσεις για να το... μπερδέψετε εντελώς.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Εισαγγελική έρευνα για τα πλαστά πτυχία στο Δημόσιο


Ένας ακόμη αστυνομικός κατηγορείται ότι διορίστηκε με χρήση νοθευμένων δικαιολογητικών.

Στο στόχαστρο του εισαγγελέα μπαίνουν όσοι προσλήφθηκαν στο Δημόσιο με πλαστούς τίτλους σπουδών. Ο εισαγγελέας αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης, ξεκίνησε έρευνα σε βάθος χρόνων για να εντοπίσει εάν υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη δημόσιοι υπάλληλοι που διορίστηκαν με πλαστά πτυχία και πιστοποιητικά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αντεισαγγελέας Εφετών αναμένεται σε πρώτη φάση να καλέσει στο γραφείο του εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να αντλήσει στοιχεία για το εάν υπάρχουν ή είναι εις γνώσιν τους περιπτώσεις ψεύτικων πτυχίων σπουδών, ή νοθευμένων απολυτηρίων λυκείου, που ενδεχομένως χρησιμοποιήθηκαν για την πρόσληψη υποψηφίων στο Δημόσιο. Σε δεύτερη φάση θα κληθούν να καταθέσουν εκπρόσωποι επιτροπών του ΑΣΕΠ, για να εξηγήσουν τις προϋποθέσεις και τον τρόπο επιλογής υποψηφίων σε διαγωνισμούς που διενεργήθηκαν κατά καιρούς.

Όπως έγινε γνωστό, τα αδικήματα που ερευνώνται στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας είναι αυτά της απάτης σε βάρος του Δημοσίου, της ψευδούς βεβαίωσης και της πλαστογραφίας.

Την ίδια ώρα πάντως, αρκετές είναι οι υποθέσεις πλαστογράφησης πτυχίων και πιστοποιητικών (με στόχο την πρόσληψη στο Δημόσιο) που βρίσκονται ήδη στα χέρια εισαγγελέων και ανακριτών της Θεσσαλονίκης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δύο αστυνομικών από την Κ. Μακεδονία, για τους οποίες κατατέθηκαν ισάριθμες εισαγγελικές προτάσεις παραπομπής τους σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης, για τα αδικήματα της απάτης και της πλαστογραφίας σε βαθμό κακουργήματος.

Η πρώτη υπόθεση έγινε γνωστή την περασμένη εβδομάδα και αφορά 50χρονο αστυνομικό που πέτυχε το 2000 σε διαγωνισμό πρόσληψης συνοριοφυλάκων της ΕΛ.ΑΣ. Κατηγορείται ότι πλαστογράφησε τα πιστοποιητικά συμμετοχής του στο διαγωνισμό, ως προς το έτος γέννησης αλλά κι ως προς το βαθμό του απολυτηρίου. Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, κατά την 15ετία που υπηρέτησε στο αστυνομικό Σώμα, εισέπραξε μικτές αποδοχές που ξεπερνούν τις 293.000 ευρώ.

Η δεύτερη υπόθεση αποκαλύφθηκε σήμερα και συνδέεται με αστυνομικό που προσλήφθηκε το 2001, κι αυτός ως συνοριοφύλακας, σε διαγωνισμό που προκήρυξε εκείνη τη χρονιά η ΕΛ.ΑΣ.. Από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν κατόπιν εντολής του αρχηγείου της Αστυνομίας, φαίνεται ότι ο κατηγορούμενος είχε νοθεύσει το απολυτήριο λυκείου, αλλάζοντας τους βαθμούς των επιμέρους μαθημάτων (κατά περίπτωση από 3 έως 7 μονάδες) και τον γενικό βαθμό (από «Μέτρια» 11 και 7/11 σε «Καλά» 16 και 7/11).

Όπως αναφέρεται στην εισαγγελική πρόταση, νοθεύοντας το απολυτήριο λυκείου συγκέντρωσε τόσα μόρια ώστε να πετύχει το διορισμό του. Κατά την ίδια πρόταση, από τον Ιούλιο του 2001 που προσλήφθηκε στο Σώμα έως τον Ιούνιο του 2015, εισέπραξε συνολικά 211.750,45 ευρώ, που είναι και το ποσό της ζημιάς που προκάλεσε στο δημόσιο. Ο εισαγγελέας εισηγείται να παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών. Ο ίδιος ο κατηγορούμενος μετά την απολογία του σε ανακριτή, αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Οι δύο εισαγγελικές προτάσεις υποβλήθηκαν στο Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, το οποίο θα αποφανθεί το επόμενο διάστημα με βούλευμα για την παραπομπή τους ή μη σε δίκη.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χορηγήθηκε η άδεια εγκατάστασης για την κατασκευή του ΤΑΡ


Τι προβλέπει η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Χορηγήθηκε στην εταιρεία Trans Adriatic Pipeline AG άδεια εγκατάστασης, τριετούς διάρκειας, για την κατασκευή του ∆ιαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου ΤΑΡ στις περιφερειακές ενότητες Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, ∆ράµας, Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Ηµαθίας, Φλωρίνης, Κοζάνης και Καστοριάς, σύμφωνα µε τα υποβληθέντα σχέδια, τη μελέτη εγκατάστασης, τον προϋπολογισμό, το ερωτηµατολόγιο, τη μελέτη ασφαλείας και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου.

Αυτό ορίζει η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, που δημοσιεύτηκε σήμερα στο Διαύγεια και προβλέπει τους εξής όρους και περιορισµούς:

Να υπάρχουν και να διατηρούνται σε καλή κατάσταση τα αναγκαία και προβλεπόµενα µέτρα ασφαλείας για τη ζωή και την υγεία των εργαζοµένων.

Να λαµβάνονται τα απαραίτητα µέτρα για την προστασία των περιοίκων, του κοινού και του περιβάλλοντος, από κάθε κίνδυνο βλάβης της υγείας ή ενόχλησης ή ρύπανσης, που µπορεί να προκληθεί κατά την κατασκευή του έργου.

Να τηρούνται οι εκάστοτε ισχύουσες αστυνοµικές και υγειονοµικές διατάξεις, καθώς και οι διατάξεις του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Να τηρούνται οι όροι ασφαλείας που επιβάλλονται από τους ελληνικούς και κοινοτικούς κανονισµούς.

Πριν την πραγµατοποίηση των υδραυλικών δοκιµών, θα ενηµερώνονται εγκαίρως οι αρµόδιες υπηρεσίες και οι εµπλεκόµενοι φορείς, ενώ κατά τη διάρκεια των δοκιµών θα λαµβάνονται τα απαραίτητα µετρά ασφαλείας που προβλέπονται από την κείµενη νοµοθεσία.

Να απασχολείται προσωπικό που έχει τα απαιτούµενα προσόντα, σύµφωνα µε την κείµενη νοµοθεσία.

Να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στην υπουργική απόφαση της παραγράφου 21 του προοιµίου της παρούσας. Η υπουργική απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων να ανανεώνεται πριν από τη λήξη της και να προσκοµίζεται αντίγραφο στη ∆ιεύθυνση Υδρογονανθράκων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διατηρεί το δικαίωµα να επιβάλει την εκτέλεση μεταρρυθμίσεων στην υπόψη εγκατάσταση σε κάθε περίπτωση που θα διαπιστωθεί ότι τούτο είναι αναγκαίο, για να εκπληρωθούν οι επιδιωκόµενοι σκοποί που προβλέπονται από το άρθρο 2 του β.δ. 15/21-10-1922, καθώς και της υπουργικής απόφασης ∆3/Α/οικ.4303/22-02-2012 της παρ. 13 της παρούσας, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν.

Η θεώρηση των σχεδίων αφορά µόνον σε θέµατα σχετικά µε την εφαρµογή της βιοµηχανικής νοµοθεσίας και γίνεται µε την προϋπόθεση της τήρησης των πολεοδοµικών διατάξεων.

Την ευθύνη για την ορθότητα και ακρίβεια των σχετικών στοιχείων, υπολογισµών και σχεδίων, που περιέχει η μελέτη εγκατάστασης και η μελέτη ασφαλείας, έχουν οι µελετητές. Σε περίπτωση που θα διαπιστωθεί ότι οι προαναφερθείσες μελέτες εγκατάστασης και ασφαλείας δεν εφαρµόζονται ή ότι τα στοιχεία που περιέχουν δεν είναι ακριβή, η παρούσα απόφαση µπορεί να ανακληθεί από την αρµόδια ∆ιεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σε περίπτωση αλλαγής οποιωνδήποτε εκ των λειτουργικών παραµέτρων του εν θέµατι έργου, η εταιρεία θα πρέπει να υποβάλει αίτηµα για τη χορήγηση σχετικής άδειας από την αρµόδια διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η παρούσα άδεια δεν απαλλάσσει την εταιρεία Trans Adriatic Pipeline AG από την υποχρέωση να εφοδιασθεί µε άλλη άδεια, αν από άλλες διατάξεις προκύπτει αντίστοιχη υποχρέωση.

Η παρούσα απόφαση να δηµοσιευθεί στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως.

Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης και εντός της διάρκειας ισχύος της παρούσας άδειας, θα πρέπει να υποβληθεί αρµοδίως αίτηση για χορήγηση άδειας λειτουργίας, συνοδευόµενη µε όλα τα προβλεπόµενα από τη σχετική νοµοθεσία δικαιολογητικά.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μέριμνα για όσους βγαίνουν στη σύνταξη και έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ζητά ο ΟΑΕΕ


Προτείνει στο υπ. Εργασίας να γίνει νομοθετική παρέμβαση γι’ αυτές τις περιπτώσεις.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΕ, στη σύνθεση του οποίου εκπροσωπείται η ΕΣΕΕ, ασχολήθηκε στην τελευταία του συνεδρίαση με το χρόνιο πρόβλημα των ασφαλισμένων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και βρίσκονται στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης και αποφάσισε να ζητήσει συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση γι' αυτές τις περιπτώσεις από το υπουργείο Εργασίας.

Αυτό αναφέρεται σε ενημερωτικό έντυπο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και σημειώνεται η ικανοποίησή της για την προσπάθεια κεφαλαιοποίησης οφειλών και μετατροπή τους σε ασφαλιστικό χρόνο.

Το ισχύον καθεστώς γι' αυτές τις περιπτώσεις, όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφό της ΕΣΕΕ, περιλαμβάνει τα ακόλουθα: Για όσους έχουν υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης και οφείλουν, παρέχεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης από τον Οργανισμό από τον επόμενο μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, μόνον αν το οφειλόμενο ποσό από οποιαδήποτε αιτία δεν ξεπερνά το ύψος των 30 μηνιαίων συντάξεων κατωτάτων ορίων, το οποίο, προσαυξανόμενο με τα πρόσθετα τέλη και με ανώτατο όριο το ποσό των 20.000 ευρώ, συμψηφίζεται ή παρακρατείται από το ποσό της σύνταξης σε ίσες μηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 40. Ποσό που υπερβαίνει τα παραπάνω όρια, πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ εντός δύο μηνών από την έγγραφη γνωστοποίηση της οφειλής. Εάν παρέλθει το δίμηνο, θεωρείται ληξιπρόθεσμο το σύνολο της οφειλής και, στην περίπτωση αυτή, έναρξη της σύνταξης ορίζεται η πρώτη του επόμενου μήνα της ολοσχερούς εξόφλησης της αναπροσαρμοζόμενης κατά τα ισχύοντα οφειλής, με αποτέλεσμα την απώλεια των αναδρομικών συντάξεων. Στην περίπτωση αυτή, η αίτηση παραμένει σε εκκρεμότητα.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΕ, λοιπόν, ενόψει και των νέων δεδομένων που ισχύουν, μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου, αποφάσισε να ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας νομοθετική ρύθμιση, με το εξής περιεχόμενο: «Στους υποψήφιους συνταξιούχους, που συμπληρώνουν τα 67 χρόνια, με οφειλές πάνω από 20.000 ευρώ, ηλικίας 67 ετών και με 20ετή τουλάχιστον ασφάλιση, να χορηγείται σύνταξη ανάλογη με τα έτη που έχουν καταβληθεί εισφορές, με υποχρεωτική παρακράτηση του υπολοίπου σε δόσεις από τη σύνταξη που θα χορηγηθεί και, εφόσον εξοφληθεί πλήρως η οφειλή, η σύνταξη θα προσαυξάνεται ανάλογα. Το ποσό της σύνταξης που απομένει, μετά την παρακράτηση, δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της εθνικής σύνταξης, όπως θα ισχύει κάθε φορά».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Στιγμιότυπα από το 1ο Φεστιβάλ Φορέων Ειδικής Εκπαίδευσης


Δελτίο Τύπου 06.06.2016


Αρ. Πρωτ.: 899

Υπό την αιγίδα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) και του Δήμου Αθηναίων πραγματοποιήθηκε στις 5 & 6 Ιουνίου στο Γκάζι το 1ο Φεστιβάλ Φορέων Ειδικής Εκπαίδευσης, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ), μαζί με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ), το Σύλλογο Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής (ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ), το Σύλλογο Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής (ΣΑΤΕΑ), την Ένωση Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝΕΛΕΑ), μαζί με εκπροσώπους εκπαιδευτικών και συλλόγων Γονέων Σχολικών Μονάδων Ειδικής Εκπαίδευσης και με την «ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ Α.Ε.».

Μεγάλη επιτυχία και οι δύο ημέρες, όπου το παρόν έδωσαν πλήθος μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών, εκπρόσωποι μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, εκπρόσωποι των ΚΕΔΔΥ, Σχολικοί Σύμβουλοι, Ομοσπονδίες, συνδικαλιστικοί και επιστημονικοί φορείς, σύλλογοι, Ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων κ.α.

Ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης κήρυξε επίσημα την έναρξη του Φεστιβάλ και της ημερίδας, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Αυτό το διήμερο φεστιβάλ είναι η αποκορύφωση μιας εξαιρετικής συνεργασίας των φορέων της ειδικής εκπαίδευσης από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Αυτή η συνεργασία αποτελεί τη βάση για τη συγκρότηση ενός κινήματος προάσπισης των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση καθώς επίσης και της διασφάλισης του ρόλου όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας. Όλοι μαζί θα πρέπει τώρα συστηματικά και μεθοδικά να δώσουμε τη μάχη για να ανοίξουν τα σχολεία την ίδια ώρα και για τα παιδιά με αναπηρία τον Σεπτέμβρη»!

Χαιρετισμούς απηύθυναν την πρώτη ημέρα στην ημερίδα οι κ.κ. Στάθης Καρπενησιώτης Πρόεδρος ΠΟΣΕΕΠΕΑ, Γιάννης Λυμβαίος Προέδρος ΠΟΣΓΚΑμεΑ, Γεωργία Μπουλμέτη, Προέδρος ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, Μαρίνα Κακαζιάνη, Πρόεδρος ΣΑΤΕΑ και Δημήτρης Αφουξενίδης από τη ΕΝΕΛΕΑ. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ http://www.esaea.gr/pressoffice/press-releases/2973-programma-festibal-foreon-eidikis-ekpaideysis-5-6-6-sto-gkazi 

Φωτογραφίες στο facebook της Ε.Σ.Α.μεΑ.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word (136.23 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αγνοούνται 11.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα σε χώρες της Ε.Ε.


Εξαφανισμένα στην Ελλάδα 1.096 παιδιά, από τα οποία μόνο τα 16 είναι κορίτσια.

Η πιο τραγική πτυχή του προσφυγικού δράματος αναδείχθηκε σε ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για τα ασυνόδευτα και εξαφανισμένα προσφυγόπουλα.

Την ημερίδα διοργάνωσε το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων και είχε θέμα «Το παιδί πρόσφυγας». Όπως ανέφεραν οι ομιλητές, επικαλούμενοι στοιχεία διεθνών οργανισμών, από πέρυσι που κορυφώθηκε η προσφυγική κρίση, περισσότεροι από 11.000 ανήλικοι πρόσφυγες, οι οποίοι δεν συνοδεύονταν, εξαφανίσθηκαν, ενώ είχαν περάσει σε χώρα της ΕΕ. Συγκεκριμένα, περίπου 4.700 παιδιά αγνοούνται στη Γερμανία, 4.000 παιδιά στην Ιταλία, 1.000 στη Σουηδία, ενώ στη χώρα μας αγνοούνται 1.096, από τα οποία μόνο τα 16 είναι κορίτσια.

Οι ηλικίες των ανήλικων που έχουν χαθεί τα ίχνη τους είναι κυρίως από 15 έως 18 ετών.

Αναφερόμενη σε αυτό το θέμα, η εισαγγελέας ανηλίκων Κατερίνα Κολιοκώστα υπογράμμισε ότι οι ξενώνες φιλοξενίας που διαθέτουν, σήμερα, η πολιτεία αλλά και οι ΜΚΟ για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, είναι πλήρεις, με αποτέλεσμα 240 ανήλικοι να είναι σε αστυνομικά τμήματα. Όπως σημείωσε, σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος έχει ο θεσμός της συγγενικής αναδοχής (και όχι μόνο για συγγενείς εξ' αγχιστείας), καθώς και της προσωρινής φιλοξενίας σε τρίτα πρόσωπα. Στη δεύτερη περίπτωση έχει σημασία, πρόσθεσε η κ. Κολιοκώστα, να μιλάνε την ίδια γλώσσα και αν είναι δυνατόν να είναι της ίδιας εθνότητας. Ήδη, η Εισαγγελία Αθηνών έχει εκδώσει 20 εντολές για την προσωρινή φιλοξενία ισάριθμων ανηλίκων προσφύγων με αυτήν τη διαδικασία.

Όλοι οι ομιλητές τόνισαν τις δυσκολίες που υπάρχουν στην καταγραφή των ασυνόδευτων ανήλικων. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους δεν έχουν στοιχεία ή δηλώνουν άλλα, είτε επειδή φοβούνται, είτε για δικούς τους λόγους, όπως, ότι έτσι τους είχαν πει να κάνουν οι δικοί τους ή τα κυκλώματα που βρίσκονται πίσω από τη διακίνησή τους.

--------------

Καμία άφιξη προσφύγων στα νησιά

Ο συνολικός αριθμός φτάνει στην Ελλάδα τους 52.578.

Καμία νέα άφιξη προσφύγων και μεταναστών δεν έγινε σήμερα στα νησιά, σύμφωνα με την πρωινή συνοπτική κατάσταση των προσφυγικών ροών.

Στο Σχιστό υπάρχουν 1.810 πρόσφυγες, στον Ελαιώνα 2.285, στον Πειραιά 1.479 και στον Σκαραμαγκά 2.930.

Συνολικά στη χώρα μας υπάρχουν 52.578 πρόσφυγες και μετανάστες.

prosfuge


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς τρένα και προαστιακό σιδηρόδρομο την Πέμπτη


Σε 24ωρη απεργία οι μηχανοδηγοί του ΟΣΕ.

Ακινητοποιημένα θα είναι τα τρένα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος την Πέμπτη 9 Ιουνίου, λόγω της 24ωρης απεργίας των μηχανοδηγών του ΟΣΕ, που αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ζητούν την άμεση πρόσληψη μηχανοδηγών για την κάλυψη των 200 και πλέον κενών οργανικών θέσεων στον κλάδο έλξης.

Επίσης, λόγω της απεργίας θα υπάρξουν ματαιώσεις και στα νυχτερινά δρομογόγια της προηγούμενης ημέρας (Τετάρτη 8 Ιουνίου).

«Την ώρα που σε όλες τις προηγμένες Ευρωπαϊκές χώρες, οι σιδηροδρομικές εταιρείες παραμένουν υπό Δημόσιο έλεγχο ή επανακρατικοποιούνται, η Ελληνική Κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αγνοώντας όλες τις φωνές που τονίζουν ότι αυτή η πράξη θα θέσει σε μεγάλο κίνδυνο την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αλλά και την τιμολογιακή πολιτική για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης ΟΣΕ (ΠΕΠΕ).

Και προσθέτει: «Την ίδια ακριβώς ώρα εκατομμύρια ευρώ χάνονται κάθε μήνα από την έλλειψη Μηχανοδηγών και την καθημερινή κατάργηση εμπορικών δρομολογίων.

Παρά τις διαβεβαιώσεις από κυβερνητικά στελέχη για προσλήψεις, αλλά και τις οικονομικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι αυτές δεν θα έχουν κανένα οικονομικό κόστος, οι προσλήψεις δεν προχωρούν».

Τέλος, το Σωματείο των εργαζομένων αναφέρει πως το επόμενο διάστημα και εν όψει των δεσμευτικών προσφορών στις 22 Ιουνίου 2016, θα εντατικοποιήσει τις ενέργειές του ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οριστικός πίνακας για 413 θέσεις κοινωφελούς εργασίας


Περιλαμβάνει τους ωφελούµενους, εγγεγραµµένους στα µητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Αναρτήθηκε σήµερα στη διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕ∆, στην ενότητα «προγράµµατα κοινωφελούς χαρακτήρα 2016» ο οριστικός πίνακας κατάταξης ανέργων στο πρόγραµµα κοινωφελούς χαρακτήρα 2016 για 413 θέσεις πλήρους απασχόλησης σε επιβλέποντες φορείς, ύστερα από σχετική απόφαση της διοικήτριας του ΟΑΕ∆ καθ. Μ. Καραµεσίνη.

Ο οριστικός πίνακας περιλαµβάνει τους ωφελούµενους, εγγεγραµµένους στα µητρώα ανέργων του Οργανισµού, ηλικίας 18 ετών και άνω, που θα εργαστούν για πέντε µήνες µε πλήρη απασχόληση και ασφάλιση στους επιβλέποντες φορείς, όπως έχουν καθοριστεί, βάσει της ∆ηµόσιας Πρόσκλησης Νο 3/2016. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η κατάρτιση του οριστικού πίνακα πραγµατοποιήθηκε µε αυτοµατοποιηµένο, διαφανή και αντικειµενικό τρόπο, µέσω του ολοκληρωµένου πληροφοριακού συστήµατος (ΟΠΣ) του ΟΑΕ∆, µε βάση τα προβλεπόµενα κριτήρια της εγκεκριµένης από το ΑΣΕΠ ∆ηµόσιας Πρόσκλησης.

Οι ενδιαφερόµενοι έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν τη σειρά κατάταξής τους στον πίνακα κατάταξης ανέργων µε τον αριθµό πρωτοκόλλου της αίτησής τους. Οι άνεργοι που έχουν επιλεγεί για τοποθέτηση, καλούνται να προσέλθουν στην αρµόδια Υπηρεσία (ΚΠΑ2), στην αρµοδιότητα της οποίας ανήκει ο επιβλέπων φορέας τοποθέτησής τους, εντός προθεσµίας πέντε εργάσιµων ηµερών από την ενηµέρωσή τους και να παραλάβουν συστατικό σηµείωµα, προκειµένου να υποδειχθούν στους επιβλέποντες φορείς.

Για τη διαδικασία υπόδειξης και την προσκόµιση των σχετικών δικαιολογητικών στους επιβλέποντες φορείς, οι ωφελούµενοι άνεργοι µπορούν να ενηµερωθούν από το διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕ∆ www.oaed.gr, στην ενότητα «ηλεκτρονικές υπηρεσίες»/«προγράµµατα κοινωφελούς χαρακτήρα»/ «οδηγός εφαρµογής προγράµµατος κοινωφελούς χαρακτήρα», όπως, επίσης, από τις αρµόδιες υπηρεσίες του Οργανισµού (ΚΠΑ2).


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου


Θα ρυθμίζει τις διαδικασίες αλλαγής του ονόματος και του φύλου που δηλώνεται στα κρατικά έγγραφα.

Στη θέσπιση νέου νομοθετικού πλαισίου που θα αφορά τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου προχωρά το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το νομοσχέδιο θα αφορά τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την αλλαγή του ονόματος και του φύλου που δηλώνεται στη ληξιαρχική πράξη γέννησης στα κρατικά έγγραφα και μητρώα (ταυτότητα, βιβλιάριο υγείας, διαβατήριο, πτυχίο κ.α.) προκειμένου να αναγνωριστεί η ταυτότητα φύλου ενός ατόμου σύμφωνα με το πως αυτοπροσδιορίζεται και όχι σύμφωνα με το έμφυλο κανονιστικό δίπολο.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και έχει ήδη δρομολογηθεί καθώς σχετικό σχέδιο νόμου επεξεργάζεται η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που κατήρτισε το νομοσχέδιο για το νέο Σύμφωνο Συμβίωσης και τους επόμενους μήνες θα κατατεθεί στη Βουλή. Ήδη, μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής και στέλεχος του Υπουργείου Εσωτερικών με ειδίκευση στα ληξιαρχικά θέματα πραγματοποίησαν επίσκεψη εργασίας στη Μάλτα για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο και τις βέλτιστες πρακτικές για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Μάλιστα, η συγκεκριμένη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης επισημαίνει πως «η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου θα διασφαλίσει θεμελιώδη δικαιώματα μιας μερίδας συμπολιτών μας, σύμφωνα και με τις συστάσεις διεθνών οργανισμών» και τονίζει την αναγκαιότητα για ενημέρωση της κοινής γνώμης «αναφορικά με την ανάγκη σεβασμού της ετερότητας και θετικές οι συναφείς δράσεις ευαισθητοποίησης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αφορμή για την ανακοίνωση της νομοθετικής πρωτοβουλίας στάθηκαν δημοσιεύματα σχετικά με διαφημιστικό σποτ του Athens Pride που υποβλήθηκε στο ΕΣΡ αλλά δεν εγκρίθηκε η δωρεάν προβολή του ως κοινωνικού μηνύματος.

Το Athens Pride 2016 έχει θέμα την διεκδίκηση νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου και κεντρικό μήνυμα «Γυναίκα δε γεννιέσαι γίνεσαι , άνδρας δε γεννιέσαι γίνεσαι ». Με αυτό το διπλό μήνυμα στηρίζει και συνεργάζεται με την τρανς κοινότητα και, όπως λένε, «μιλούμε για την ταυτότητα και την έκφραση φύλου και διεκδικούμε τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου χωρίς προϋποθέσεις».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ισόβια στον παιδεραστή που κακοποιούσε βρέφη και παιδιά


Τα θύματά του ήταν από 6 μηνών έως 11 ετών.
Σε ισόβια κάθειρξη καταδίκασε σήμερα δικαστήριο του Λονδίνου τον βρετανό παιδεραστή Ρίτσαρντ Χακλ για τη σεξουαλική κακοποίηση 23 μωρών και παιδιών στη Μαλαισία και την Καμπότζη στη διάρκεια σχεδόν μιας δεκαετίας.

Ισόβια στον παιδεραστή που κακοποιούσε βρέφη και παιδιά

Ο 30χρονος Χακλ στεκόταν στο κακουργιοδικείο του Λονδίνου με τα χέρια του ενωμένα σαν να προσεύχεται την ώρα που του ανακοινωνόταν ότι θα πρέπει να παραμείνει για τουλάχιστον 25 χρόνια στη φυλακή για τα εγκλήματα που διέπραξε σε βάρος των θυμάτων του ηλικίας από 6 μηνών ως 11 ετών.

«Πράγματι είναι πολύ σπάνιο ένας δικαστής να πρέπει να εκδώσει ετυμηγορία για τα σεξουαλικά εγκλήματα ενός ατόμου σε μια τέτοια κλίμακα όπως αυτή», δήλωσε ο δικαστής Πίτερ Ρουκ.

Ο Χακλ, που κατηγορείται για τον βιασμό παιδιών κυρίως στις υποβαθμισμένες συνοικίες της πρωτεύουσας της Μαλαισίας Κουάλα Λουμπούρ, όπως και ενός στην Καμπότζη, κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο του Όλντ Μπέιλι για 22 κατηγορίες.

Οι ανακριτές τον περιέγραψαν ως έναν αδίσταχτο και ιδιαίτερα πανούργο άρπαγα παιδιών που χρησιμοποιούσε τις φιλανθρωπικές του δραστηριότητες σε μια θρησκευτική οργάνωση για να επιτεθεί στα θύματά του.

Ένα από τα πιο επιβαρυντικά στοιχεία κατά του Χακλ, σύμφωνα με τον δικαστή, ήταν ότι είχε στόχο παιδιά και τις οικογένειές τους στις φτωχές συνοικίες, τα οποία εντυπωσίαζε με τον σχετικό του πλούτο και την κατάστασή του ως Δυτικός.

Ο Χακλ δήλωσε ένοχος για 71 σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμούς. Ωστόσο η αστυνομία υποπτεύεται ότι έχει διαπράξει πολλούς περισσότερους. Εξάλλου στον υπολογιστή και την φωτογραφική του μηχανή βρέθηκαν περισσότερες από 20.000 άσεμνες φωτογραφίες παιδιών μετά τη σύλληψή του στο αεροδρόμιο του Γκάτγουϊκ το 2014.

Τις ύποπτες δραστηριότητές του εντόπισαν Αυστραλοί ερευνητές κατά τη διάρκεια ερευνών που πραγματοποίησαν σε έναν ιστότοπο παιδεραστών και η επίσημη έρευνα κατέδειξε επισήμως 23 θύματα, με το μικρότερο να είναι μόλις και μετά βίας 6 μηνών.

Η αστυνομία βρήκε ωστόσο ένα αρχείο στο οποίο καταγράφεται με λεπτομέρεια η κακοποίηση 191 θυμάτων. Απουσία όμως του απαραίτητου φωτογραφικού υλικού για τη στοιχειοθέτηση και των άλλων υποθέσεων γιατί οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να αποκρυπτογραφήσουν όλο το υλικό από τον υπολογιστή του Χακλ, δεν μπορούσαν να απαγγελθούν κατηγορίες για όλες τις υποθέσεις αυτές.

Τα εγκλήματα του Χακλ εκτείνονται σε περίοδο 9 ετών, μεταξύ του Μαρτίου του 2006 και του Δεκεμβρίου του 2014, και όλα έγιναν στην Μαλαισία, εκτός από το πρώτο, το οποίο αφορούσε την κακοποίηση ενός παιδιού 2 ετών κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Καμπότζη.

«Επρόκειτο για μια παρατεταμένη εκστρατεία βιασμού παιδιών από μια μικρή κοινότητα», σημείωσε ο δικαστής Πίτερ Ρουκ κατά την ανακοίνωση της καταδίκης του 30χρονου. «Διέλυσε για πάντα» τη ζωή των θυμάτων του, σημείωσε επίσης ο δικαστής.

Ο 30χρονος υπερηφανευόταν εξάλλου στο Διαδίκτυο για τα εγκλήματά του και είχε γράψει μάλιστα ένα 60σελιδο εγχειρίδιο με το οποίο συμβούλευε άλλους παιδεραστές πως να κακοποιούν παιδιά και το οποίο ετοιμαζόταν να δημοσιεύσει. «Είναι πιο εύκολο να αποπλανήσεις τα φτωχά παιδιά απ' ό,τι τα παιδιά των δυτικών μεσαίων τάξεων», έγραφε στον «οδηγό» αυτόν.

Ο δικαστής τόνισε ότι πρόκειται για ένα «πραγματικά διαβολικό κείμενο προσηλυτισμού στην παιδεραστία» και σημείωσε ότι ο Χακλ σκόπευε να το μετατρέψει σε εμπορική επιχείρηση.

Η καταδίκη του Χακλ ήταν το πρώτο θέμα των ειδησεογραφικών δελτίων σήμερα στη Μαλαισία.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έσβησε Πάνω Στο Ιερό Ο Πατήρ Αυγουστίνος Της Εκκλησίας Της Σίνδου


Απεβίωσε στις 10:30 το πρωί ο Πατήρ Αυγουστίνος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σίνδου, σε ηλικία 66 ετών. Ο ιερέας υπέστη ανακοπή καρδιάς κατά το τέλος της Κυριακάτικης Λειτουργίας.

Ο Πατήρ Αυγουστίνος Κουτελιέρης βρισκόταν στο Ιερό του Ναού και κρατούσε ένα Σταυρό, ευλογώντας με Αγιασμό τους πιστούς κατά την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας. Ξαφνικά ένιωσε έντονη αδιαθεσία και έχασε τις αισθήσεις του, πέφτοντας λιπόθυμος μπροστά στο Ιερό. Ο Πατήρ Αντώνιος έκανε αμέσως έκκληση για ιατρική βοήθεια και στο σημείο έσπευσαν πέντε γιατροί όπου βρίσκονταν στην εκκλησία, οι προσπάθειες τους όμως να τον σώσουν ήταν μάταιες. Όταν έφτασε το ασθενοφόρο, ο ιερωμένος είχε ήδη χάσει τη μάχη με τη ζωή.

Γεννημένος το 1950 στο Περιστέρι Αττικής, ο κατά κόσμον «Παπαυγουστίνος» λέγεται πως πήρε την απόφαση να γίνει ιερέας από ένα τάμα. Έχοντας σοβαρά προβλήματα όρασης, είχε υποσχεθεί ότι αν κατάφερνε να δει, θα αφιέρωνε την ζωή του στο Θεό και θα γινόταν παπάς, όπως και συνέβη. Ήρθε στην Σίνδο με την οικογένειά του το 1980 ως εφημέριος του ναού, κερδίζοντας αμέσως την εκτίμηση και την συμπάθεια της τοπικής κοινωνίας.

Η κηδεία του θα τελεσθεί αύριο Δευτέρα στις 10 το πρωί, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Σίνδο, ενώ θα ακολουθήσει δεξίωση στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού. Η σορός του βρίσκεται ήδη στην εκκλησία όπου και θα παραμείνει όλο το βράδυ, προσφέροντας στο ποίμνιο του την ευκαιρία να τον επισκεφθεί για να του πει το τελευταίο αντίο.




Ο Ιερέας Αυγουστίνος Κουτελιέρης, από την Παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2014


Πηγή: http://deltanews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θετή μητέρα εγκατέλειψε το μωρό γιατί «δεν ήταν αυτό που φανταζόταν»


Το μωράκι με τη σπάνια γενετική πάθηση που επέστρεψε και πάλι στη μαμά του.

Αυτό το 5 μηνών κοριτσάκι, η Abigail Lynn, υποτίθεται ότι τώρα θα ζούσε με τους θετούς γονείς της αλλά αντίθετα ζει και πάλι με τη βιολογική της μητέρα στη Φλόριντα.

Η Abigail Lynn γεννήθηκε με μια σπάνια πάθηση, ένα σύνδρομο, στις 11 Ιανουαρίου του 2016. Λόγω αυτής της γενετικής κατάστασης, η οποία οδήγησε στην υπανάπτυξη ορισμένων δομών του προσώπου της, η θετή μητέρα της την εγκατέλειψε και έφυγε από το νοσοκομείο μόλις την είδε υποστηρίζοντας ότι η Abigail δεν ήταν το μωρό που φανταζόταν. Το μωρό τώρα επέστρεψε στη βιολογική του μητέρα η οποία αναφέρει ότι δεν μπορεί να φανταστεί πώς θα ζούσε χωρίς αυτήν.



«Πέρασα σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος της εγκυμοσύνης μου σχεδιάζοντας να δώσω την Abigail για υιοθεσία» εξηγεί η βιολογική μητέρα της και προσθέτει: «Γεννήθηκε με ένα σύνδρομο, προς έκπληξη μας ενώ δεν είχε ανιχνευθεί στην αμνιοκέντηση ή στο υπερηχογράφημα. Όταν γεννήθηκε η θετή μητέρα της που είχε αναλάβει την υιοθεσία, έφυγε κλαίγοντας από το νοσοκομείο λέγοντας πόσο παραμορφωμένο είναι και δεν ξανάκουσα τίποτα από αυτήν. Συνειδητοποίησα ότι ήταν γραφτό να μείνει σε μένα».



Η γυναίκα είχε αποφασίσει να δώσει το κοριτσάκι για υιοθεσία καθώς είχε ήδη μια κόρη 18 ετών και όπως αναφέρει δεν ήταν σε θέση να μεγαλώσει αυτό το παιδί καθώς και ο πατέρας του ήταν εξαφανισμένος ενώ η ίδια ζούσε σε ένα μικρό λυόμενο. Παρά το σπάνιο σύνδρομο με το οποίο γεννήθηκε, αυτό σύμφωνα με τους γιατρούς δε θα την εμποδίσει να έχει μια φυσιολογική ζωή, ήταν όμως κάτι που δεν μπορούσαν να χειριστούν οι θετοί της γονείς. Τώρα η μητέρα δηλώνει πιο ευτυχισμένη από ποτέ και αναφέρει ότι συνειδητοποιεί πως δεν θα μπορούσε να ζήσει χωρίς την όμορφη κόρη της.
















Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε πότε κλείνουν οι σήραγγες σε Αγ. Κωνσταντίνο και Καμένα Βούρλα για εργασίες συντήρησης


Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις στην περιοχή Αγ. Κωνσταντίνου και Καμένων Βούρλων για την εκτέλεση εργασιών συντήρησης εξοπλισμού σηράγγων.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ, από τις 7 έως τις 23 Ιουνίου, στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου και των Καμένων Βούρλων, με στόχο τη διενέργεια εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού των τοπικών σηράγγων.

Ειδικότερα, στις 7, 8, 9 και 14 Ιουνίου και από τις 08:00 έως τις 19:00 κάθε ημέρας, η κυκλοφορία προς Λαμία θα εκτρέπεται από τον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Λογγού, στην Περιφερειακή Οδό Αγ. Κωνσταντίνου - Καμένων Βούρλων έως τον ημικόμβο Καμένων Βούρλων, από όπου τα οχήματα θα επανεισάγονται στον αυτοκινητόδρομο. Κατά το ανωτέρω διάστημα, η κυκλοφορία προς Αθήνα θα διεξάγεται κανονικά.

Tέλος, στις 15, 16, 22 και 23 Ιουνίου και από τις 08:00 έως τις 19:00 κάθε ημέρας, η κυκλοφορία προς Αθήνα θα εκτρέπεται από τον ημικόμβο Καμένων Βούρλων στην Περιφερειακή Οδό Αγ. Κωνσταντίνου - Καμένων Βούρλων έως τον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Λογγού, από όπου τα οχήματα θα επανεισάγονται στον αυτοκινητόδρομο. Κατά το ανωτέρω διάστημα, η κυκλοφορία προς Λαμία θα διεξάγεται κανονικά.

Η Νέα Οδός έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και εξυπηρέτηση των οδηγών, ενώ σχετικές προσωρινές σημάνσεις θα τοποθετηθούν με στόχο την πλήρη ενημέρωση όλων των οδηγών.

Η Νέα Οδός ευχαριστεί για την κατανόηση και παρακαλεί τους οδηγούς να επιδείξουν προσοχή και να συμμορφώνονται πλήρως με τη σχετική σήμανση.


Πηγή: http://www.lamiareport.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νοίκιασαν το νέο τους σπίτι και βρήκαν μέσα αποτυπώματα αίματος


Το λάθος του ιδιοκτήτη και η δυσάρεστη έκπληξη.

Με ένα σοκαριστικό θέαμα ήρθε αντιμέτωπος ένας νεαρός πατέρας με την μικρή κόρη του όταν μετακόμισαν στο νέο τους σπίτι.

Ο 25χρονος Kyle Davenport υπέγραψε ένα συμβόλαιο 12 μηνών για ένα σπίτι στο Salford σύμφωνα με το Manchester Evening News. Όμως προς μεγάλη του έκπληξη, ο άνδρας βρήκε στο σπίτι αποτυπώματα αίματος και αργότερα ανακάλυψε ότι μια γυναίκα είχε σκοτωθεί εκεί πέρυσι, χωρίς να το ξέρει, προσθέτοντας πως δεν επρόκειτο να το μισθώσει αν ήξερε τι είχε γίνει. Μάλιστα ο ιδιοκτήτης δεν είχε καν καθαρίσει το σπίτι πριν το παραδώσει.



«Νοίκιασα το ακίνητο και έριξα μια γρήγορη ματιά στο χώρο αλλά δεν παρατήρησα το αίμα στους τοίχους. Πήρα όμως αργότερα τα κλειδιά και κοίταξα καλύτερα για να το διακοσμήσω. Αλλά παρατήρησα ότι υπάρχει αίμα σε όλο το σπίτι και στοιχεία ιατροδικαστικού και αστυνομικού ελέγχου» ανέφερε ο ενοικιαστής και πρόσθεσε ότι η κόρη του είναι τρομοκρατημένη και δε θέλει να μείνει σε ένα τέτοιο σπίτι.


Παίρνοντας διάφορες πληροφορίες και ερευνώντας το θέμα, ανακάλυψε ότι όντως είχε σκοτωθεί μια γυναίκα στο σπίτι και ένας άνδρας είχε κατηγορηθεί για φόνο πράγμα που τους απέκρυψε ο ιδιοκτήτης και η εταιρεία που μεσολάβησε για την ενοικίαση ενώ δεν καθαρίστηκε καν το σπίτι μετά το συμβάν. Αυτό που ζητάει τώρα είναι η εταιρεία να του ξεκαθαρίσει τι συμβαίνει και βέβαια να καθαριστεί σχολαστικά ο χώρος ενώ εκφράζει την απογοήτευσή του και τη δυσαρέσκειά του για όλο αυτό που συνέβη. Εκπρόσωπος της εταιρείας ζήτησε συγγνώμη για τη δυσάρεστη εμπειρία που είχε ο 25χρονος με την κόρη του και ανέφερε ότι εργάζονται σχολαστικά ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα και να προσφέρουν στους νέους ενοικιαστές τις καλύτερες υπηρεσίες και ένα διαμέρισμα σε άριστη κατάσταση.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μεταπτυχιακά προγράμματα για νομικούς στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας


Τα προγράμματα προσφέρονται σε μορφή πλήρους και μερικής φοίτησης.

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι δέχεται αιτήσεις για τα τρία μεταπτυχιακά προγράμματα του κλάδου της νομικής, τα οποία προσφέρονται σε μορφή πλήρους (full time) και μερικής φοίτησης (part time):
  • LL.M. in Trasnational & European Commercial Law Mediation, Arbitraion & Energy Law

Διεθνικό και Ευρωπαϊκό Εμπορικό Δίκαιο και Εναλλακτικοί Τρόποι Επίλυσης των διαφορών (Διαιτησία και Διαμεσολάβηση), Ενεργειακό Δίκαιο.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε απόφοιτους Νομικών, Πολιτικών και Οικονομικών Τμημάτων και Σχολών.
  • MSc in Energy Law, Business, Regulation and Policy

Δίκαιο της Ενέργειας, Επιχειρήσεις, Ρυθμιστική και Ενεργειακή Πολιτική. Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε πτυχιούχους Τμημάτων Α.Ε.Ι. της ημεδαπής και αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής καθώς και σε πτυχιούχους Τμημάτων των Τ.Ε.Ι. συναφούς γνωστικού αντικειμένου.
  • MA In Art, Law & Economy

Τέχνη, Δίκαιο και Οικονομία

Το πρόγραμμα απευθύνεται στους απόφοιτους Νομικών, Πολιτικών και Οικονομικών Τμημάτων και Σχολών, Ιστορίας της Τέχνης, Φιλοσοφικών Σχολών.



Έναρξη των μαθημάτων τον Οκτώβριο του 2016.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Με καθυστέρηση ενός χρόνου η κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης


Τεράστιας αρχαιολογικής σημασίας το κομμάτι της παλιάς Εγνατίας Οδού που θα αναδείξει.

Με καθυστέρηση ενός περίπου χρόνου σε σχέση με το υπόλοιπο έργο, θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου του μετρό της Θεσσαλονίκης, ανέφερε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό», Γιάννης Μυλόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι το τμήμα της παλιάς οδού Εγνατίας που θα αναδειχθεί στον σταθμό θα έχει εφάμιλλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον με τον Λευκό Πύργο και την Αψίδα του Γαλερίου και θα αποτελέσει «brand name» για την πόλη.

«Θα γίνει ένα έργο για το οποίο θα είμαστε υπερήφανοι, πρόκειται για ολόκληρο τμήμα αρχαίου δρόμου, μια πόλη κάτω από την πόλη, όπως είναι ο Λευκός Πύργος και η αψίδα του Γαλερίου. Έτσι θα είναι και ο σταθμός της Βενιζέλου θα είναι ένα brand name για τη Θεσσαλονίκη» είπε στην εκπομπή «ΑΠΕριττα» ο κ. Μυλόπουλος, διευκρινίζοντας ότι θα γίνει εξαρχής ο σχεδιασμός της μελέτης και ότι θα δοθεί σε χρήση το 2021, με καθυστέρηση περίπου ενός χρόνου από τους υπόλοιπους σταθμούς της βασικής γραμμής.

Ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό», ανέφερε, επίσης, ότι έως στιγμής έχει ολοκληρωθεί κατά 80% η διάνοιξη των σηράγγων της βασικής γραμμής (Ν.Σ. Σταθμός – Νέα Ελβετία) από τους δύο μετροπόντικες και ως το τέλος του χρόνου θα ολοκληρωθεί το 100%, ενώ, αντίστοιχα, σε ποσοστό 80% ολοκληρώθηκαν και οι αρχαιολογικές εργασίες και στις αρχές του 2017 θα αποχωρήσουν από τα εργοτάξια οι αρχαιολόγοι.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ΓΣΕΕ ενάντια σε κάθε αλλαγή στα εργασιακά δικαιώματα


Θα χρησιμοποιήσει «κάθε μέσο και κάθε τρόπο που έχει στη φαρέτρα της».

Την πλήρη και κατηγορηματική του αντίθεση σε κάθε αλλαγή που θα πλήττει τα εργασιακά δικαιώματα «τα οποία έχουν χτυπηθεί βάναυσα τα τελευταία χρόνια» εκφράζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος σε δήλωση του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι συνομολογεί σε αυτές τις αλλαγές.

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σημειώνει ότι το ισχύον πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις στην Ελλάδα εναρμονίζεται με τα κοινοτικά και εργασιακά στάνταρς. Όπως αναφέρει στη δήλωση του, τον Οκτώβρη του 2014 σε συνάντηση υπό την αιγίδα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας στην οποία μετείχαν εκτός από τη ΓΣΕΕ εκπρόσωποι των εργοδοτών και του υπουργείου Εργασίας και η οποία κατέληξε σε ένα κείμενο συμπερασμάτων σχετικά με την ανταπεργία (λοκ άουτ), όλα τα μέρη αναγνώρισαν πως δεν υπάρχει λόγος τροποποίησης της σχετικής νομοθεσίας, ενώ για τη συλλογική συνδικαλιστική δράση η κοινή θέση όλων των συμμετεχόντων ήταν ότι η εθνική νομοθεσία στη χώρα μας συνάδει με τους κανόνες και τις πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί που επιδιώκουν να δώσουν τη χαριστική βολή στους εργαζόμενους και ποιοι θα το επιτρέψουν να γίνει; Η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα προστατεύσει τα εργασιακά όπως έκανε με τις συντάξεις και τα κόκκινα δάνεια. Τα αποτελέσματα της προστασίας της τα είδαμε. Άρα για ποια προστασία μιλάμε;», τόνισε ο ίδιος. Ο κ. Παναγόπουλος θα μεταβεί σήμερα στη Γενεύη όπου θα συναντηθεί για όλα τα κρίσιμα ζητήματα με το Γενικό Διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας του ILO Γκάι Ράιντερ. Εκεί, όπως δηλώνει ο κ. Παναγόπουλος, η ΓΣΕΕ θα χρησιμοποιήσει για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων «κάθε μέσο και κάθε τρόπο που έχει στη φαρέτρα της».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι είπε ο 7χρονος στον πατέρα που τον άφησε στο δάσος για τιμωρία


Η περιπέτεια του Γιαμάτο Τανούκα συγκλόνισε στην Ιαπωνία.

Ο πατέρας του 7χρονου παιδιού που επιβίωσε μόνο του επί έξι ημέρες στο δάσος, όπου το εγκατέλειψαν οι γονείς του για τιμωρία, δήλωσε ότι ο γιος του τον συγχώρησε.

Τι είπε ο 7χρονος στον πατέρα που τον άφησε στο δάσος για τιμωρία

«Τού είπα "ο μπαμπάς σε ανάγκασε να ζήσεις τόσο δύσκολες στιγμές... Είμαι λυπημένος" », διηγήθηκε ο Τακαγιούκι Τανούκα, 44 ετών, σύμφωνα με συνέντευξή του που δόθηκε στη δημοσιότητα από το δίκτυο TBS. «Και τότε ο γιος μου απάντησε: "Είσαι ένας καλός μπαμπάς, σε συγχωρώ"».

Ο Γιαμάτο Τανούκα, η περιπέτεια του οποίου συγκλόνισε στην Ιαπωνία, βρέθηκε έξι ημέρες μετά σε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης, σε απόσταση 5,5 χιλιομέτρων από το σημείο όπου οι γονείς του τον κατέβασαν από το αυτοκίνητο και τον εγκατέλειψαν, για μόλις πέντε λεπτά, λένε οι ίδιοι, στις 28 Μαΐου.

Ο μικρός αρχικά κυνήγησε κλαίγοντας το αυτοκίνητο, αλλά στη συνέχεια έχασε τον προσανατολισμό του και κινήθηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση, σύμφωνα με την εφημερίδα Mainichi. Φοβούμενος ότι θα χαθεί στο δάσος, περπάτησε περί τις 5 ώρες μέχρι να βρει καταφύγιο στο στρατόπεδο, όπου επί έξι μέρες δεν έπινε παρά νερό. Έχασε 2 από τα 22 κιλά του. Δεν συνάντησε ψυχή κατά τη διάρκεια της περιπέτειάς του, εκτός από τον στρατιώτη που τον βρήκε τελικά.

Ο πατέρας του εξήγησε ότι ήταν οργισμένος με τον γιο του, που πετούσε πέτρες στα αυτοκίνητα, ενώ πρόσφατα είχε συλληφθεί στο σχολείο να χτυπά αυτοκίνητα με ένα ρόπαλο.

«Ήθελα να του δείξω ότι μπορώ να είμαι τρομακτικός εάν θυμώσω», είπε ο πατέρας επικαλούμενος την «αξιοπρέπειά» του, και ζήτησε συγγνώμη για την πράξη του.

Η τοπική αστυνομία έχει απευθυνθεί για την υπόθεση στις υπηρεσίες προστασίας των παιδιών, σύμφωνα με την Hokkaido Shimbun και άλλες εφημερίδες.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ειδικά πακέτα προσφορών για το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου


Τα εισιτήρια θα διατίθενται από τις 14 Ιουνίου έως 30 Ιουλίου.

Το Εθνικό Θέατρο συνεχίζει τη δράση που ξεκίνησε πιλοτικά το περσινό καλοκαίρι, τα ειδικά πακέτα προσφορών, τα οποία αφορούν τις τρεις καλοκαιρινές παραγωγές του και θα παρουσιαστούν στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου: «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, στις 15 και 16 Ιουλίου, «Οιδίπους τύραννος» του Σοφοκλή, στις 29 και 30 Ιουλίου και «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, στις 5 και 6 Αυγούστου.

Θα προσφέρονται 1.000 εισιτήρια ανά ημέρα στην τιμή των 16 ευρώ για το άνω διάζωμα και 500 εισιτήρια ανά ημέρα στην τιμή των 26 ευρώ για το κάτω διάζωμα, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς προς και από το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Στα πούλμαν θα υπάρχουν θεατρολόγοι, οι οποίοι θα κάνουν παρουσίαση και ανάλυση των έργων στο κοινό.

Τα εισιτήρια θα διατίθενται από τις 14 Ιουνίου έως 30 Ιουλίου στα ταμεία του Εθνικού Θεάτρου στο κτίριο Τσίλλερ, από Τρίτη έως Σάββατο, από τις 09:00 έως τις 16:30.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μια έκθεση φοιτητών για το πώς βιώνουν την προσφυγική κρίση


«Ο άνθρωπος, παιδί μου, είναι σαν το νερό. Δεν τον σταματάει τίποτε».

Έκθεση από τους τελειόφοιτους φοιτητές του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με υπεύθυνη καθηγήτρια την επίκουρη καθηγήτρια Μουσειολογίας Νάσσια Χουρμουζιάδη, με τίτλο «Ο άνθρωπος, παιδί μου, είναι σαν το νερό. Δεν τον σταματάει τίποτε», διοργανώνεται, από το Σάββατο 11 έως και την Κυριακή 19 Ιουνίου, στην αυλή του ιστορικού κτηρίου της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη.

Η έκθεση έχει ως αφορμή την προσφυγική κρίση έτσι όπως τη βίωσαν και τη βιώνουν οι φοιτητές, ζώντας στη Λέσβο όλο αυτό το διάστημα, σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Η διοργάνωσή της δε, αποτέλεσε αντικείμενο ενός εξαμηνιαίου μαθήματος, στο πλαίσιο του οποίου δεν αναζητήθηκαν απλώς τα εργαλεία και οι τεχνικές που απαιτούνται για την πραγματοποίησή της, αλλά κυρίως το πώς μπορεί κανείς να παρουσιάσει μια πολυεπίπεδη κρίση τη στιγμή που αυτή εξελίσσεται, κρατώντας τις δύσκολες ισορροπίες ανάμεσα στη συναισθηματική φόρτιση και την κριτική ματιά.

Έτσι, αν και η έκθεση έχει ως αφετηρία το σημερινό πρόβλημα, θίγει γενικότερα ζητήματα προσφυγιάς και μετανάστευσης, κάνοντας νύξη ακόμη και για την προσωπική αποξένωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Δεν εστιάζει στους πρόσφυγες και το δράμα τους αντιμετωπίζοντάς τους ως «έκθεμα» που προσφέρεται για εύκολη συγκίνηση, αλλά επιχειρεί να δώσει μια συνολική εικόνα που περιλαμβάνει επιπλέον τους ντόπιους, τις πολιτικές Αρχές, τους επαγγελματίες διαχειριστές του προβλήματος, όλους εμάς.

Στην έκθεση αξιοποιούνται φωτογραφικό υλικό, βίντεο, ψηφιακές εφαρμογές, γραφιστικές συνθέσεις και κατασκευές, που έγιναν από τους ίδιους τους φοιτητές.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 11 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα, ενώ θα λειτουργεί καθημερινά από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

Λίγα λόγια για την έκθεση από τους διοργανωτές

«"Η φρίκη δεν κουβεντιάζεται, γιατί είναι ζωντανή" λέει ο ποιητής. Μπορεί, λοιπόν, να εκτεθεί; Χωρίς να πέσουμε στην παγίδα της τρομολαγνίας των τηλεοπτικών καναλιών, χωρίς να καταφύγουμε στην εύκολη συγκίνηση ενός μελοδραματικού φωτορομάντζου; Αυτό το ερώτημα μας απασχόλησε για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Πώς είναι δυνατόν να επιχειρήσουμε μια έκθεση πάνω στο θέμα που απασχολεί όλους εμάς που ζούμε στη Λέσβο, κρατώντας τις δύσκολες ισορροπίες ανάμεσα στη συναισθηματική μας φόρτιση και την κριτική ματιά; Πώς είναι δυνατό και θεμιτό να διαχειριστούμε εκθεσιακά ένα δράμα που συνεχίζει να εξελίσσεται μπροστά μας; Πώς βάζουμε στο μουσείο την ιστορία την ίδια την ώρα που αυτή γράφεται;

Χρειαστήκαμε πολύωρες θυελλώδεις συζητήσεις. Έπεσαν στο τραπέζι δεκάδες ιδέες. Ενθουσιαστήκαμε, απογοητευτήκαμε, φοβηθήκαμε, πεισμώσαμε. Για να διαπιστώσουμε, τελικά, ότι είχαμε πολλά να πούμε. Επειδή αντιληφθήκαμε ότι για να μιλήσουμε για το «προσφυγικό» δε θα έπρεπε να εκθέσουμε «αυτούς», εκείνους δηλαδή που καταγράφονται στο hot spot της Μόριας, αλλά τον ίδιο μας τον εαυτό. Αυτόν που υποδέχεται, που περιθάλπει, που ανέχεται, αγανακτεί ή, απλώς, αδιαφορεί. Αυτόν που κουβαλάει μέσα του την γλυκιά μνήμη ενός μικρασιάτη παππού, αυτόν που βίωσε την έλλειψη ενός γονιού μετανάστη, αυτόν που γίνεται φυγάς κάθε φορά που δεν τον χωράει ο τόπος του, αυτόν που νιώθει "ξένος ως και στη χαρά του" κάθε φορά που μοιάζει διαφορετικός. Αυτόν που μετά βίας διασώθηκε από το ναυάγιο ενός ονείρου για καλύτερη ζωή σε έναν πολλά υποσχόμενο απατηλό παράδεισο.

Η έκθεση που προέκυψε, τελικά, είναι μια μικρή συλλογή μαρτυριών. Ό,τι μπορέσαμε να αιχμαλωτίσουμε από το ποτάμι των στιγμών που κατρακυλούν δίπλα μας. Επειδή η ιστορία όπως και "ο άνθρωπος, παιδί μου, είναι σαν το νερό. Δεν τον σταματάει τίποτε"».

pic


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο 12χρονος που πέθανε παίζοντας ένα επικίνδυνο παιχνίδι στο διαδίκτυο


«Το παιχνίδι των καλών αγοριών» που του κόστισε τη ζωή.

Νεκρό βρέθηκε ένα 12χρονο αγόρι στο Ηνωμένο Βασίλειο με το θάνατό του να θεωρείται ότι προήλθε από ασφυξία παίζοντας ένα επικίνδυνο παιχνίδι διαδικτυακά.

Το αγόρι με το όνομα Karnel Haughton, σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής Sun, βρισκόταν στο δωμάτιό του στο Μπέρμιγχαμ όταν έπαιζε το επικίνδυνο παιχνίδι γνωστό και ως «το παιχνίδι των καλών αγοριών» επειδή δεν περιλαμβάνει αλκοόλ ή ναρκωτικά. Οι νέοι που συμμετέχουν σε αυτή τη τρέλα σταματούν την αναπνοή τους δημιουργώντας μια κατάσταση πνιγμού, μαγνητοσκοπούν το εγχείρημά τους και το «ανεβάζουν» στο διαδίκτυο. Δεν υπολογίζουν, ωστόσο, την επικινδυνότητά του και ότι μπορεί να πεθάνουν ή να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες στον οργανισμό τους.



Το νεαρό αγόρι σύμφωνα με μαρτυρίες έκανε το ίδιο όντας στο δωμάτιό του και βρέθηκε αναίσθητος από τη μητέρα του. Μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο αλλά οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον σώσουν. Δεν είναι σαφές αν έπαιζε μόνος του ή με άλλα παιδιά την ίδια ώρα μέσω διαδικτύου. Ένας οικογενειακός φίλος δήλωσε:



«Ήταν η μαμά του που τον βρήκε στο σπίτι. Έπαιζε προφανώς το παιχνίδι του πνιγμού. Δεν ξέρουμε αν ήταν τότε εντελώς μόνος του. Ο Karnel ήταν ένα χαρούμενο παιδί με πολύ χιούμορ και ήταν πολύ κοντά στον αδερφό και την αδερφή του. Ήταν ένα δημοφιλές παιδί στο σχολείο με πολλούς φίλους, είχε μια καλή κουβέντα να πει σε όλους».



Ένας άλλος φίλος της οικογένειας έγραψε στο Facebook μια δημοσίευση-προειδοποίηση για τους γονείς ώστε να προσέχουν τα επικίνδυνα παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά τους χωρίς να το γνωρίζουν και μπορεί να αποβούν μοιραία. Ο ίδιος αναφέρει ότι αρχικά δεν γνώριζαν από τι προήλθε ο θάνατος του παιδιού αλλά αργότερα μαρτυρίες άλλων φίλων του αποκάλυψαν το τραγικό παιχνίδι. Αν και είναι γνωστό εδώ και αρκετά χρόνια, φαίνεται πως τελευταία έχει εξαπλωθεί ακόμη περισσότερο.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...