Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Λάδι χωρίς μεσάζοντες θα διατεθεί στα Ιωάννινα



Δεκάδες κάτοικοι έχουν καταθέσει ήδη αιτήσεις-παραγγελίες στο Δήμο.

Περίπου 300 τόνοι ελαιόλαδου θα διατεθούν από τους παραγωγούς της Μεσσηνίας στα Γιάννινα, όπως προβλέπει η συμφωνία που έκανε μαζί τους ο Δήμος Ιωαννιτών.

Πρόκειται για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, για την πιστοποίηση της ποιότητας του οποίου ο Δήμος θα ζητήσει την βοήθεια της Περιφέρειας Ηπείρου, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας, Φίλιππας Τσουμάνης.

Ήδη δεκάδες κάτοικοι της περιοχής, έχουν καταθέσει αιτήσεις παραγγελίας στο Δήμο για το λάδι, ενώ η προθεσμία γι' αυτές θα λήξει την ερχόμενη Τετάρτη.

Η διαδικασία θα είναι νόμιμη, με αποδείξεις για τους καταναλωτές, δήλωσε ο κ. Τσουμάνης, και η πώληση σε δοχεία των 5 ή 10 κιλών, θα γίνεται με 3 ευρώ το κιλό.

Ο Δήμος εξετάζει τη δυνατότητα να φέρει κι άλλα αγροτικά προϊόντα σε τιμή παραγωγού στα Γιάννινα.


Διαβάστε περισσότερα...

Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις για επιδόματα-μαϊμού



Επί χρόνια είχαν στηθεί οι κομπίνες με τα προνοιακά επιδόματα.

Σημεία και τέρατα φέρνει στο φως η έρευνα του υπουργείου Υγείας για τη χορήγηση προνοιακών επιδομάτων κάθε είδους ανά τη χώρα. Η ζημία από την απάτη εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 4 δισ., καθώς δεκάδες χιλιάδες εισέπρατταν χωρίς να τα δικαιούνται.

Η απογραφή ολοκληρώνεται την Πέμπτη, ωστόσο τα πρώτα στοιχεία από τους ελέγχους που φέρνει στο φως το ΜΕGΑ είναι αποκαλυπτικά. Ενδεικτικά, ασφαλισμένοι έπαιρναν επίδομα τυφλότητας ενώ δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα όρασης ή επιδόματα βαριάς αναπηρίας χωρίς καν να έχουν καταγραφεί στις ιατρικές καρτέλες των νοσοκομείων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 700 «τυφλούς» που αποκαλύφθηκε πέρυσι τον Αύγουστο ότι υπάρχουν στη Ζάκυνθο και έπαιρναν το επίδομα τυφλότητας, μέχρι σήμερα προσήλθαν για έλεγχο στις υγειονομικές επιτροπές μόνον οι 100 και από αυτούς διαπιστώθηκε ότι οι 60 έβλεπαν. Δηλαδή μόλις 40 από τους 700 βρέθηκαν μέχρι στιγμής να είναι πραγματικά τυφλοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, μόνο από την περιοχή του δήμου Ελευσίνας έχουν σταλεί στον εισαγγελέα 107 φάκελοι ασφαλισμένων οι οποίοι ελέγχονται για τον τρόπο που πήραν τα προνοιακά επιδόματα, ενώ για το θέμα αυτό γίνονται διασταυρώσεις στοιχείων και έλεγχοι σε 2 δημόσια νοσοκομεία του λεκανοπεδίου.

Επίσης, η Κάλυμνος εμφανίζεται να έχει χτυπηθεί από «επιδημία» αναπήρων, αφού στο δίμηνο Ιούλιου - Αύγουστου του 2011 καταγράφονται 595 περιπτώσεις δικαιούχων με βαριά αναπηρία. Δηλαδή, με βάση τα στοιχεία, ο Δήμος Καλύμνου έχει το 31% των αναπήρων όλης της Δωδεκανήσου, ενώ ο πληθυσμός του νησιού είναι μόλις το 8% του νομού!

Στην Κάλυμνο, όμως, παρατηρείται πληθώρα προνοιακών επιδομάτων κάθε είδους για το δίμηνο Ιούλιος - Αύγουστος 2011. Ειδικότερα, στο διάστημα αυτό:

* Στα Δωδεκάνησα υπήρχαν 68 δικαιούχοι επιδόματος καυσίμων για άτομα με αναπηρία, εκ των οποίων οι 59 ήταν στην Κάλυμνο, δηλαδή ποσοστό 87%

* Στα Δωδεκάνησα υπήρχαν 335 δικαιούχοι επιδόματος τυφλότητας, εκ των οποίων οι 59 ήταν στην Κάλυμνο, δηλαδή ποσοστό 18%

* Στα Δωδεκάνησα υπήρχαν 311 άτομα με βαριά νοητική υστέρηση, εκ των οποίων τα 53 ήταν στην Κάλυμνο, δηλαδή ποσοστό 17%

* Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών του υπουργειου Υγείας, μέχρι σήμερα έχουν προσέλθει να απογραφούν περίπου 225.000 δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων.

Από τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις διαπιστώνονται σοβαρές παρατυπίες και στη λειτουργία των υπηρεσιών που εκδίδουν τα πιστοποιητικά, αλλά και σε Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας το πρωί στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», έδωσε... μια πρόγευση για την αίσθηση που θα προκαλέσει το πόρισμα του υπουργείου Υγείας για τους ελέγχους την Παρασκευή που θα δοθεί στη δημοσιότητα και θα αποκαλυφθεί η κομπίνα που είχε στηθεί επί χρόνια. «Θα σας φύγει η ψυχή με αυτά που θα δείτε!» είπε χαρακτηριστικά.


Διαβάστε περισσότερα...

Αίθουσα στην Τεχνόπολη διατίθεται για τους άστεγους



Λόγω της επιδείνωσης του καιρού.

Ανοίγει και πάλι για τους αστέγους την αίθουσα Δ12 Νίκος Γκάτσος στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι, ο δήμος Αθηναίων, λόγω της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών. Τηλέφωνο επικοινωνίας για περιπτώσεις ανάγκης 1960.


Διαβάστε περισσότερα...

Κανονικά και όχι μειωμένο το επίδομα ανεργίας του Μαρτίου



Οι δικαιούχοι θα πάρουν αυτό το μήνα 461,5 ευρώ.

Κανονικά, και όχι «κουρεμένα» κατά 22%, θα καταβληθούν την ερχόμενη Παρασκευή τα επιδόματα ανεργίας που χορηγεί ο ΟΑΕΔ.

Τα νέα μειωμένα ποσά, που προβλέπονται από την Kοινή Yπουργική Aπόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, η οποία υπεγράφη την 1η Μαρτίου, θα ισχύσουν, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, μετά τη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, το βασικό επίδομα ανεργίας θα υπολογίζεται με βάση το μειωμένο ημερομίσθιο, που προβλέπει το νέο μνημόνιο και θα ανέρχεται στα 360 ευρώ, από 461,5 ευρώ, προσαυξημένο κατά 10% για κάθε μέλος της οικογένειας.



Διαβάστε περισσότερα...

Στο «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» και κτίρια μετά το 1990



Το πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ αφορά και τις δευτερεύουσες κατοικίες.

Στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον», που ενισχύει με επιδοτήσεις και άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια τους ιδιοκτήτες για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων τους, μπορούν να ενταχθούν νέα κτίρια, που έχουν κατασκευασθεί μετά το 1990, καθώς και δευτερεύουσες κατοικίες.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε σήμερα αλλαγές στις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Σε αυτές περιλαμβάνεται επίσης η δημιουργία νέας εισοδηματικής κατηγορίας για όσους έχουν ατομικό εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ ή ο οικογενειακό χαμηλότερο από 20.000 ευρώ, για τους οποίους προβλέπεται επιχορήγηση 70% και άτοκο δάνειο 30% του προϋπολογισμού των ενεργειακών παρεμβάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι στις επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνεται η αλλαγή των κουφωμάτων, η αντικατάσταση καυστήρα, κ.α.

Το ΥΠΕΚΑ κατήργησε επίσης τον περιορισμό να γίνεται μία μόνο αίτηση ανά πολίτη, επέτρεψε να ενταχθούν στο πρόγραμμα και κενές κατοικίες αρκεί να χρησιμοποιούνταν ως κατοικία κάποια στιγμή κατά τα τρία τελευταία χρόνια, ενώ καταργήθηκε και το όριο που ίσχυε, τα υπό ένταξη κτίρια να έχουν κατασκευαστεί πριν το 1990. Παραμένει η προϋπόθεση, η τιμή ζώνης στην περιοχή να είναι χαμηλότερη από 2.100 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Οι αλλαγές σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ έγιναν μετά τη διαπίστωση της ανάγκης περαιτέρω στήριξης των χαμηλών εισοδημάτων, διευκόλυνσης των πολιτών για συμμετοχή στο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον», παροχής μεγαλύτερης ρευστότητας στην αγορά, και άρσης περιορισμών μετά την αποτύπωση των ενεργειακών αναγκών των κτιρίων από τις επιθεωρήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, από τον Ιούλιο του 2011 (οπότε εκδόθηκε η πρώτη απόφαση υπαγωγής) μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 47.000 αιτήσεις από τις οποίες περίπου οι μισές έχουν λάβει προέγκριση δανείου, ενώ για περισσότερες από 10.000 συνολικού προϋπολογισμού 95 εκ. ευρώ, έχουν ήδη εκδοθεί αποφάσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα. Επίσης, 4.400 αιτήσεις έχουν λάβει προκαταβολή δανείου και για 1.800 έχει γίνει ολική εκταμίευση.

Το ΥΠΕΚΑ χαρακτηρίζει ικανοποιητική την εξέλιξη του προγράμματος, δεδομένης όπως αναφέρει της οικονομικής συγκυρίας και του γεγονότος ότι απευθύνεται σε νοικοκυριά.

Με τις αλλαγές που αποφασίστηκαν παρέχεται επίσης:

- Δυνατότητα για 5/6ετές δάνειο, αντί για 4ετές προκειμένου να αυξηθεί η εγκρισιμότητα δανείων.

- Αύξηση της προκαταβολής από 30% σε 40% του Π/Υ της κάθε αίτησης.

- Πρόβλεψη δαπάνης για αμοιβή συμβούλου έργου, έως 250 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) ανά διαμέρισμα και έως 800 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για πολυκατοικία.



Διαβάστε περισσότερα...

Δώρον-άδωρον η κατάργηση του ΟΔΔΥ



Διατηρούνται όλοι οι υπάλληλοι και επαναλειτουργούν καταργηθέντα τμήματα.

Η κατάργηση των οργανισμών άρχισε. Ζήτω οι οργανισμοί! Αυτό είναι το συμπέρασμα της απόφασης των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφορικά με την κατάργηση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού.

Ο γνωστός σε όλους μας από τις δημοπρασίες αυτοκινήτων, ΟΔΔΥ, βάζει λουκέτο. Τα περιουσιακά του στοιχεία και όλες οι υποχρεώσεις του περνούν στο ελληνικό Δημόσιο.

Οι υπηρεσίες του θα παρέχονται πλέον από τις τελωνειακές διευθύνσεις του υπουργείου Οικονομικών, στις οποίες συστήνονται «Τμήματα Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού».

Έτσι, αντί να μειώνονται, οι διευθύνσεις αυξάνονται σε μέγεθος. Και δεν είναι μόνο αυτό. Οι εργαζόμενοι στον οργανισμό – μόνιμοι, με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου, αλλά και με σχέση έμμισθης εντολής και παγίας αντιμισθίας – μεταφέρονται με την ίδια σχέση εργασίας σε υπηρεσίες του υπουργείου οικονομικών, χωρίς να χάνουν τη θέση τους, την ειδικότητά τους και την προϋπηρεσία τους. Άρα, το μισθολογικό κόστος για το Δημόσιο δεν αλλάζει.

Επιπλέον, σε τρεις πόλεις, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Λάρισα, αίρεται η αναστολή λειτουργίας συγκεκριμένων τμημάτων, για να μπορέσουν να επιτελέσουν το έργο του ΟΔΔΥ και λειτουργίες, όπως το… marketing, στη συμπρωτεύουσα!
Δηλαδή, αντικαθιστούμε έναν οργανισμό, ενεργοποιώντας άλλες υπηρεσίες, τις οποίες έχουμε ήδη καταργήσει στην προσπάθεια για μείωση του κόστους και αποτελεσματικότερη διαχείριση του μηχανισμού.

Με τέτοιες πρακτικές και κινήσεις, που -ακόμα και σήμερα- ακυρώνουν το βασικό σκοπό, που είναι η μείωση των δημόσιων δαπανών και ο εξορθολογισμός του κράτους, χάνουμε για ακόμη μια φορά την ουσία και οδηγούμαστε σε ακόμα πιο επώδυνες πολιτικές για τους πολλούς (ιδιωτικοί υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και συνταξιούχοι), προς όφελος των ολίγων (δημόσιοι υπάλληλοι).


Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι ασφαλισμένοι πληρώνουν λιγότερο ή καθόλου για τα φάρμακα τους



Τις λίστες με τους ασθενείς οι οποίοι είτε δεν πληρώνουν καθόλου είτε καταβάλουν μικρή συμμετοχή για τα φάρμακα τους δημοσίευσε το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με αυτές:

Στους δικαιούχους εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής περίθαλψης των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.), ανεξάρτητα από την ονομασία και τη νομική τους μορφή καθώς και του Οίκου Ναύτου, χορηγούνται τα φάρμακα με συμμετοχή 10% επί της διατιμημένης αξίας του φαρμάκου ή με μηδενική συμμετοχή για την αντιμετώπιση ή θεραπεία των χρόνιων παθήσεων, ως εξής:

Α. Συμμετοχή του ασφαλισμένου σε ποσοστό 10% για τους πάσχοντες από:
1. Νόσο του Parkinson και δυστονίες
2. Άποιο διαβήτη
3. Χρόνια ρευματική βαλβιδοπάθεια και λοιπές βαλβιδοπάθειες, χρόνια πνευμονική καρδιοπάθεια και συγγενή καρδιοπάθεια
4. Συστηματικό ερυθυματώδη λύκο, σκληροδερμία, δερματομυοσίτη, αγγειίτιδες, ρευματοειδή αρθρίτιδα, αγγυλωτική σπονδυλοαρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα
5. Οστεοπόρωση και νόσο Paget
6. Μυασθένεια
7. Φυματίωση
8. Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
9. Κληρονομικό αγγειοοίδημα
10. Αδένωμα υπόφυσης
11. Ελκώδη κολίτιδα, νόσο GROHN, σύνδρομο βραχέως εντέρου
12. Κίρρωση του ήπατος
13. Συγγενή ιχθύαση
14. Νόσο του WILSON
15. Σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ

Β. Μηδενική (0%) συμμετοχή για τους πάσχοντες από:
1. Νεοπλάσματα όλων των συστημάτων και λευχαιμιών
2. Σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι
3. Ψυχώσεις
4. Επιληψία και λοιπές επιληπτικές καταστάσεις
5. Mεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, ομόζυγη μεσογειακή αναιμία, ενδιάμεση μεσογειακή αναιμία και ομόζυγη δρεπανοκυτταρική αναιμία
6. Ιδιοπαθή αιμολυτική αναιμία - θρομβοπενική πορφύρα
7. Νυχτερινή παροξυσμική αιμοσφαιρινουρία
8. Αιμορροφιλία (αντιαιμορροφιλικοί παράγοντες)
9. Υποφυσιογενή νανισμό (αυξητική ορμόνη)
10. Κυστική Ίνωση (κυστική ινώδη νόσο, ινοκυστική νόσο)
11. Αγγειοπάθεια BURGER
12. Άνοια, νόσο Alzheimer και νόσο Charcot
13. Χρόνια ηπατίτιδα Β και C
14. Νόσο Wilson (ηπατοφακοειδή εκφύλιση)
15. Γλυκογονίαση – γλυκογονίαση τύπου ΙΒ
16. Νόσο Gaucher
17. Έλλειψη ορνιθο-καρβαμυλο-τρανσφεράση
18. Πνευμονική υπέρταση
19. Χρόνια νεφρική νόσο, στάδιο 3 και 4
20. Νεφρική ανεπάρκεια, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση
21. Νόσο Niemann-Pick τύπου C
22. Υπερφαινυλαλανιναιμία
23. Σκλήρυνση κατά πλάκας

Δεν καταβάλλουν συμμετοχή για όλα τα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της κατάστασής τους, οι μεταμοσχευθέντες συμπαγών ή ρευστών οργάνων και ιστών, καθώς και οι παραπληγικοί και τετραπληγικοί.

Δεν καταβάλλουν συμμετοχή οι πάσχοντες από το σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS), για τα αντιρρετροϊκά φάρμακα.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΟΦ) αναλαμβάνει την υποχρέωση σύνταξης καταλόγου κατάταξης των φαρμάκων (δραστικές ουσίες με τις αντίστοιχες εμπορικές ονομασίες τους) ανά θεραπευτική κατηγορία, σύμφωνα με το σύστημα κατάταξης «ανατομικής, θεραπευτικής κατηγοριοποίησης ATC» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αντιστοιχίζοντας στο κάθε φάρμακο το προβλεπόμενο ποσοστό συμμετοχής και ο οποίος δημοσιοποιείται στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ και κοινοποιείται στη Διεύθυνση Ασφάλισης Ασθένειας και Μητρότητας, της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Γ.Γ.Κ.Α.) και στους ΦΚΑ, στους Φαρμακευτικούς Συλλόγους και στους Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ) φαρμακευτικών προϊόντων. Η ευθύνη επικαιροποίησης του καταλόγου λόγω εισόδου στην κυκλοφορία νέων φαρμάκων ανήκει από κοινού στον ΕΟΦ, στη Διεύθυνση Ασφάλισης Ασθένειας και Μητρότητας της Γ.Γ.Κ.Α. και στους ΦΚΑ.

Ποσοστό συμμετοχής 10% καταβάλλεται από τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, για όλα τα φάρμακα.

Δεν καταβάλλεται συμμετοχή, για φάρμακα που χορηγούνται κατά την περίοδο κύησης και λοχείας, για την αντιμετώπιση των εργατικών ατυχημάτων, για φάρμακα που προμηθεύονται οι ασφαλισμένοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από τα φαρμακεία ή τις αποθήκες του Οργανισμού, για φάρμακα που προμηθεύονται από τα φαρμακεία των Κρατικών Νοσοκομείων καθώς και για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, βάσει του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού, όπως ισχύει κάθε φορά.
Διαβάστε περισσότερα...

«Κανονικά οι συντάξεις και το δώρο Πάσχα»



Ρ. Σπυρόπουλος: Τα άσχημα έχουν μείνει πίσω.

Τη διαβεβαίωση ότι οι συντάξεις και το δώρο του Πάσχα θα καταβληθούν κανονικά έδωσε μέσω του ΣΚΑΪ ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπυλος, σημειώνοντας ότι από το κούρεμα των ομολόγων στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων δεν κινδυνεύουν μισθοί και συντάξεις.

Σχετικά με νέες περικοπές στις συντάξεις, ο κ. Σπυρόπουλος αρκέστηκε να πει πως η εξέλιξη με το PSI γεννά προσδοκία και ελπίδα υπογραμμίζοντας ότι τα άσχημα έχουν μείνει πίσω.

Προανήγγειλε ότι από τον Απρίλιο οι επιχειρήσεις θα καταβάλλουν αναλυτική περιοδική δήλωση κάθε μήνα και όχι ανά τρίμηνο, όπου θα δηλώνουν και τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών.

Ο διοικητής του ΙΚΑ είπε ότι θα ερευνηθούν όλες οι περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί με εξωπραγματικές δαπάνες στα Ταμεία, με αφορμή την απάτη που αποκαλύφθηκε στο ΙΚΑ Καλλιθέας. Με αυτόν τον τρόπο, εξήγησε, θα επιβεβαιώνεται αν οι αποδοχές των εργαζομένων είναι οι αποδοχές που αντιστοιχούν στις εισφορές που δηλώνονται καθώς όπως είπε έχουν διαπιστωθεί αποκλίσεις έως και 30%.


Διαβάστε περισσότερα...

Σχέδιο αναθεώρησης της διαδικασίας επιστροφής ΦΠΑ μελετά το υπουργείο



Στόχος είναι η επιτάχυνση της επιστροφής των φόρων.

Σχέδιο αναθεώρησης του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου επιστροφής ΦΠΑ επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Στόχος, σύμφωνα με έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, είναι όχι μόνον ο εξορθολογισμός της όλης διαδικασίας αλλά και η επιτάχυνση της επιστροφής των φόρων.

Το έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Μπεκίρη, ο οποίος έχει επισημάνει ότι η μη επιστροφή ΦΠΑ σε ιδιώτες έχει προκαλέσει οικονομική ασφυξία σε χιλιάδες επιχειρήσεις και οι Έλληνες επιχειρηματίες βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης.

Σήμερα η διαδικασία επιστροφής φόρων σε δικαιούχους, ολοκληρώνεται, όπως αναφέρει ο κ. Οικονόμου, «το συντομότερο δυνατόν» μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου, εφόσον προηγουμένως πραγματοποιηθεί ο ενδεδειγμένος έλεγχος, από τα αρμόδια όργανα ως προς τα τυπικά και ουσιαστικά στοιχεία που καθιστούν μια επιχείρηση δικαιούχο επιστροφής και αφού ελεγχθούν τα δικαιολογητικά ως προς τη νομιμότητα της επιστροφής.

Ο αναπληρωτής υπουργός παραδέχεται «δυσλειτουργίες στη διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ» και γι’ αυτό, όπως ενημερώνει τη Βουλή, «οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζονται ήδη ένα σχέδιο αναθεώρησης του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου με σκοπό τον εξορθολογισμό αυτού και την επιτάχυνση της επιστροφής φόρων».


Διαβάστε περισσότερα...

Στις 31/3 ξανά πατάτες Νευροκοπίου στην Κηφισιά



Ουρές σχηματίστηκαν το Σαββατοκύριακο.

Ανάρπαστοι έγιναν περισσότεροι από 150 τόνοι πατάτας Νευροκοπίου οι οποίοι διατέθηκαν απευθείας από τους παραγωγούς στους καταναλωτές, το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Μαρτίου 2012 στο δήμο Κηφισιάς. Χιλιάδες καταναλωτές σχημάτισαν ουρές για να παραλάβουν πατάτες σε χαμηλή τιμή χωρίς μεσάζοντες.

Το επόμενο ραντεβού δόθηκε για τις 31 Μαρτίου και την 1η Απριλίου, στο ίδιο ακριβώς σημείο, στη διασταύρωση των οδών Κηφισού και Ερυμάνθου.

Οι παραγωγοί δεν προλάβαιναν κυριολεκτικά να τις ξεφορτώνουν από τις νταλίκες. Άλλοι έβαζαν τα σακιά στους ώμους, άλλοι πάλι είχαν φέρει καρότσια για να τις μεταφέρουν στα αυτοκίνητα τους. Μεγάλη ήταν και η βοήθεια που παρείχαν οι εργαζόμενοι του δήμου Κηφισιάς οι οποίοι βοηθούσαν κυρίως ηλικιωμένους για να μεταφέρουν τα σακιά με τις πατάτες.

«Προχωρούμε στην οργάνωση νέων δράσεων προς αυτήν την κατεύθυνση. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί και με άλλα προϊόντα τα οποία θα διατίθενται στον κόσμο με τιμές παραγωγού. Ο δήμος Κηφισιάς θα δώσει την ευκαιρία και σε άλλους παραγωγούς της επαρχίας και της παραμεθορίου που δεν μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους, να έρθουν στην πόλη μας και να τα διαθέσουν σε χαμηλή τιμή» είπε ο δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης, που από νωρίς το πρωί ήταν παρόν στο σημείο όπου γινόταν η διάθεση της πατάτας.

Στην οδό Κηφισού παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Νευροκοπίου, Μελέτης Μαυρίδης ο οποίος συνεχάρη τον Νίκο Χιωτάκη για την πρωτοβουλία να φέρει κοντά τους παραγωγούς και τους καταναλωτές.

«Οι έμποροι αγοράζουν την πατάτα μας που είναι ένα προϊόν με ταυτότητα και πιστοποιημένο στα 0,10 λεπτά το κιλό και φτάνει στον καταναλωτή 0,70 και 0,90 λεπτά το κιλό. Η πατάτα είναι μονοκαλλιέργεια στην περιοχή μας, δεν παράγουμε τίποτα άλλο. Από αυτή λοιπόν εξαρτάται η επιβίωσή μας. Η ετήσια παραγωγή πατάτας της περιοχής ανέρχεται σε περίπου 90 - 100 χιλιάδες τόνους. Η επόμενη καλλιεργητική περίοδος θα ξεκινήσει τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει πουληθεί η φετινή παραγωγή για να έχουν χρήματα οι παραγωγοί ώστε να προχωρήσουν στην καλλιέργεια» ανέφερε ο δήμαρχος Νευροκοπίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Έξι τόνους τρόφιμα έστειλαν Κύπριοι στα Τρίκαλα



Θα διατεθούν σε άπορους μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου.

Έξι τόνοι τροφίμων ξεφορτώθηκαν σήμερα, στις αποθήκες του σιδηροδρομικού σταθμού Τρικάλων, στο πλαίσιο της βοήθειας που απέστειλε η κυπριακή κοινότητα Πάχνας προς το δήμο Τρικκαίων.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Τρικκαίων, Χρήστος Λάππας, ανέφερε πως τα τρόφιμα θα διατεθούν σε έχουσες ανάγκη οικογένειες των Τρικάλων, αφού τοποθετηθούν στα ράφια του Κοινωνικού Παντοπωλείου, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί μέχρι το Πάσχα.



Διαβάστε περισσότερα...

Στα 14 της έχει το σώμα... υπεραιωνόβιας!



Στην κυκλοφορία η αυτοβιογραφία της έφηβης που πάσχει από προγηρία.

Η Χέιλι Όκινς είναι… μεγαλύτερη σε ηλικία από τη μητέρα της! Η 14χρονη πάσχει από μία σπάνια διαταραχή, την προγηρία, που έχει ως αποτέλεσμα το σώμα της να μοιάζει με το σώμα γυναίκας ηλικίας… 105 ετών.

Σβήνοντας τα 14 κεράκια της, η Χέιλι διέψευσε το προσδόκιμο της επιβίωσής της, καθώς οι γιατροί εκτιμούσαν πως θα έχει φύγει από τη ζωή πριν κα γίνει 13.

Γιορτάζοντας τα γενέθλιά της, η Χέιλι έχει κι έναν επιπλέον λόγο να γιορτάζει: την κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας της με τίτλο «Old Before my Time».

Εκτός από τα συναισθήματά της για διάφορους ποπ σταρ, όπως κάθε έφηβη της ηλικίας της, και την αποστροφή της για το σχολείο, η αυτοβιογραφία επιτρέπει και μία συγκινητική ματιά στον τρόπο με τον οποίο ένα 14χρονο κορίτσι αντιμετωπίζει τη ζωή μέσα σε ένα σώμα γυναίκας 105 ετών.

Το βιβλίο γράφτηκε με τη βοήθεια της μητέρας της Χέιλι που συνέβαλε σε ορισμένα κεφάλαια.

Η προγηρία έχει ως αποτέλεσμα το σώμα να γερνά με οκταπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τη φυσιολογική εξέλιξη κι έτσι η Χέιλι έχει λεπτό και ζαρωμένο δέρμα και εύθραυστα οστά.

Η 14χρονη είναι μεταξύ των 89 παιδιών σε 32 χώρες που ζουν πάσχοντας από τη συγκεκριμένη νόσο.










Διαβάστε περισσότερα...

Η Super League δίπλα στα παιδιά με καρκίνο



Στις φανέλες των παικτών τα μηνύματα της «Λάμψης» και της «Φλόγας».

Αφιερωμένη στον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου ήταν η 23η αγωνιστική της Super League, που στηρίζει τον αγώνα της «Φλόγας» και της «Λάμψης», των δύο συλλόγων γονέων, των οποίων τα παιδιά πάσχουν από κακοήθη νοσήματα.

Με επιστολή τους προς την διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος οι δύο σύλλογοι ευχαριστούν τη Super League για τη στήριξή της και στέλνουν έναν μήνυμα ζωής: ότι ο παιδικός καρκίνος μπορεί να ιαθεί.

«Ήταν ιδιαίτερη η χαρά και η συγκίνηση μας αντικρίζοντας, τα μηνύματα των Συλλόγων μας στις φανέλες όλων των ομάδων της 23ης Αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας. Νιώσαμε πως είχαμε γι' άλλη μια φορά τη δυνατότητα να στείλουμε το μήνυμα της αισιοδοξίας και της ελπίδας σε όλα τα παιδιά που νοσηλεύονται στα παιδο-ογκολογικά μας τμήματα. Αισθανθήκαμε πως δεν είμαστε μόνοι μας σ' αυτή τη σκληρή δοκιμασία της ζωής μας, στον αξιοπρεπή αγώνα μας πλάι στα παιδιά μας που δίνουν το δικό τους μοναδικό αγώνα ζωής.

Στείλατε έτσι μαζί μας το μήνυμα στο ευρύ κοινωνικό σύνολο πως ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας μπορεί να ιαθεί, ένα μήνυμα που σηματοδοτεί την πορεία μας και ενδυναμώνει τις προσπάθειές μας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου (15 Φεβρουαρίου), για δεύτερη συνεχή χρονιά, αναδεικνύοντας την κοινωνική φυσιογνωμία του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού γενικότερα, σταθήκατε στο πλευρό μας!

Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για την ευκαιρία αυτή που μας δώσατε να προβάλουμε μ' ένα τόσο άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο το έργο ύπαρξης και δράσης των Συλλόγων μας» αναφέρουν οι σύλλογοι στην επιστολή τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Εννέα μήνες μέσα σε ενάμιση λεπτό!

Εννέα μήνες μέσα σε ενάμιση λεπτό!

Έκαναν την εγκυμοσύνη... βίντεο.

Πώς περνούν οι εννέα μήνες της εγκυμοσύνης; Πώς αλλάζει το σώμα της γυναίκας που ετοιμάζεται να φέρει στον κόσμο ένα παιδί;

Το ζεύγος Αμάγια αποτύπωσε σε βίντεο διάρκειας 1,35 δευτερολέπτων τους μήνες που περίμεναν μέχρι να καλωσορίσει τη μικρή Αμελί.

Δείτε το...



Διαβάστε περισσότερα...

Στα 359,9 ευρώ το μήνα πήγε το επίδομα ανεργίας



«Κουρεμένο» κατά 22%.

«Κουρεμένο» κατά 22% θα είναι από σήμερα το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ. Διαμορφώνεται πλέον στα 359,9 ευρώ το μήνα, από 461,5 ευρώ, αφού θα υπολογίζεται βάση το μειωμένο ημερομίσθιο, σύμφωνα με την Kοινή Yπουργική Aπόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας που τίθεται σε εφαρμογή.

Στην «προκρούστεια κλίνη» μπαίνουν και τα υπόλοιπα επιδόματα.

Το επίδομα μακροχρόνια ανέργων συρρικνώνεται στα 156 ευρώ (από 200) ενώ το οικογενειακό μειώνεται για τους δικαιούχους με ένα παιδί από τα 98,64 ευρώ στα 76,9 ευρώ.

Το ειδικό επίδομα μητρότητας πέφτει στα 586 ευρώ μηνιαίως ενώ το επίδομα σε νέους από 20-29 ετών «κονταίνει» στα 57,22 ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό Παντοπωλείο από την Πέμπτη στα Χανιά



Εγκαίνια το απόγευμα.

Ανοίγει την Πέμπτη 15 Μαρτίου το κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου Χανίων, στην Κρήτη. Η λειτουργία του θα εγκαινιαστεί με τελετή αγιασμού στις 6 το απόγευμα.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο θα λειτουργεί στην οδό Περίδου 27 και σε χώρο ο οποίος παραχωρήθηκε από την Ι.Μ. Γουβερνέτου.

Η λειτουργία του εντάσσεται στην προσπάθεια του Δήμου Χανίων για άσκηση αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής και δημιουργίας δομών για την υποστήριξη των κοινωνικά και οικονομικά αδύναμων συμπολιτών.


Διαβάστε περισσότερα...

Το κίνημα της πατάτας εξαπλώνεται…



«Θα γίνει και σε άλλα προϊόντα», λέει στο newsbeast.gr ο δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης.

Ουρές χιλιομέτρων σχηματίζονται στις περιοχές όπου διανέμονται φθηνές πατάτες. Χθες, από πολύ νωρίς το πρωί, κάτοικοι διαφόρων περιοχών έσπευδαν κατά εκατοντάδες για να προμηθευτούν φθηνές πατάτες Νευροκοπίου.

«Γιατί να μην τις αγοράζουμε; Είναι πολύ προσιτή η τιμή τους στην κρίση που περνά η χώρα μας», λέει στο newsbeast.gr η συνταξιούχος Γεωργία Μ., που βρέθηκε στο παλιό αεροδρόμιο Ελληνικού για να αγοράσει 10 κιλά από το συγκεκριμένο προϊόν.

Χθες, στους περισσότερους δήμους της πρωτεύουσας, το προϊόν αυτό που κατάφερε να τα… βάλει με τους μεσάζοντες, πωλείτο προς 0,30 ευρώ το κιλό. «Αρκετά οικονομικό τη στιγμή που στις λαϊκές πωλείται προς 0,80 ευρώ το κιλό», λένε οι καταναλωτές, οι οποίοι θέλουν – περισσότερο από τον καθένα- να δίνονται και άλλα προϊόντα σε πολύ χαμηλές τιμές.

Για την παράκαμψη των μεσαζόντων μιλά και ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης. Όπως λέει ο Χρήστος Κορτζίδης, με τη βοήθεια ενός συνεταιρισμού, σκοπεύουν το επόμενο διάστημα να φέρουν και άλλα προϊόντα σε προσιτές για τους καταναλωτές τιμές.


 

Στο μεταξύ, οι δήμοι δεν έχουν σταματήσει το μοίρασμα της πατάτας. Την επόμενη Κυριακή αναμένεται στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού να μοιραστούν ακόμη 40 τόνοι σε όσους έχουν προλάβει να παραγγείλουν το προϊόν.

Πάντως, οι καταναλωτές, όπως λένε, προτιμούν να αγοράζουν φθηνά προϊόντα.


 

Δείτε βίντεο με τον κόσμο να περιμένει, παρά το τσουχτερό κρύο, να προμηθευτεί τις πατάτες





Κατά εκατοντάδες προσέρχονται οι καταναλωτές στα σημεία διακίνησης της φθηνής πατάτας Ακόμη και με τα πόδια σπεύδουν οι καταναλωτές για να προμηθευτούν το φθηνό προϊόν Στους πάγκους που στήνουν οι δήμοι, οι καταναλωτές δίνουν το όνομά τους, πληρώνουν το αντίτιμο και στη συνέχεια προμηθεύονται τις πατάτες




Διαβάστε περισσότερα...

Στο Κοινωνικό Παντοπωλείο τρέφουν ελπίδες οι άποροι



«Η φτώχεια φέρνει τεράστια αύξηση των αιτήσεων», λέει στο newsbeast.gr ο πρόεδρος
Άστεγοι, άνεργοι, άποροι και εκατοντάδες άλλοι πολίτες που δεν έχουν χρήματα ούτε για ένα πιάτο φαγητό, βρίσκουν παρηγοριά στο κοινωνικό παντοπωλείο.

Κάθε Τρίτη και Πέμπτη, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το μεσημέρι, οι πόρτες του κοινωνικού παντοπωλείου ανοίγουν. Διακόσιες οικογένειες το εξάμηνο καταφθάνουν στην οδό Σοφοκλέους προκειμένου να προμηθευτούν προϊόντα για να ζήσουν. Δεν πληρώνουν με χρήματα αφού δεν τα διαθέτουν. Κάθε Μάιο και Οκτώβριο γίνονται οι αιτήσεις και οι πιο… τυχεροί (που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί η ανεργία και η φτώχεια τύχη!) μπορούν να πηγαίνουν εκεί και να αγοράζουν τρόφιμα.

Σε αυτούς τους ανθρώπους που θα εγκριθούν, οι υπάλληλοι της κοινωνικής υπηρεσίας του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων, δίνουν μία κάρτα με το ποσό των 100 ευρώ για κάθε άτομο μηνιαίως. Δηλαδή, ο κάθε ένας μπορεί να ψωνίζει από εκεί την εβδομάδα τρόφιμα που αντιστοιχούν στα 25 ευρώ.



Μία φορά την εβδομάδα πηγαίνουν στο κοινωνικό παντοπωλείο οι πολίτες

Τα άτομα που επιλέγονται για το κοινωνικό παντοπωλείο, όπως εξηγεί στο newsbeast.gr ο πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων, Γιώργος Αποστολόπουλος, είναι κυρίως άνεργοι και άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα υγείας.



Στα… ύψη οι αιτήσεις φτωχών οικογενειών


Το τελευταίο διάστημα μάλιστα, όπως εξηγεί ο κ. Αποστολόπουλος, οι αιτήσεις των ανθρώπων που θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. «Τουλάχιστον κατά 25% μέσα σε διάστημα ενός έτους και περιμένουμε ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε πολύ περισσότερες αιτήσεις», λέει χαρακτηριστικά.





Στο μεταξύ όμως, οι οικογένειες που επιλέγονται για κάθε εξάμηνο, δεν έχουν δικαίωμα να ξανακάνουν αίτηση μόλις περάσει το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. «Δεν μπορούν να κάνουν συνέχεια αιτήσεις. Όταν περάσει αυτό το διάστημα των έξι μηνών, θα πρέπει να πάρουν σειρά άλλες οικογένειες. Βέβαια, μετά από μια χρονική απουσία, μπορούν να ξανακάνουν αίτηση», αναφέρει ο κ. Αποστολόπουλος.

Και εξηγεί ότι όσες οικογένειες δεν πηγαίνουν στο κοινωνικό παντοπωλείο, μπορούν να σιτίζονται καθημερινά από το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων που μοιράζει καθημερινά φαγητό σε άστεγους και άπορους ανθρώπους.


Διαβάστε περισσότερα...

Το πάχος έχει σχέση με την έλλειψη μητρικής αγάπης



Τα παιδιά αναπληρώνουν την έλλειψη με φαγητό.

Θρεπτική αποδεικνύεται η μητρική αγάπη αφού όσοι έφηβοι την έχουν στερηθεί στα παιδικά τους χρόνια, έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρίσκουν παρηγοριά στο ψυγείο και να φορτώνονται παραπανίσια κιλά.Αμερικανοί ερευνητές που παρακολούθησαν περίπου χίλια παιδιά στην εφηβεία τους διαπίστωσαν ότι το 26% όσων δήλωσαν ότι δεν είχαν καλή σχέση με τη μητέρα τους ως παιδιά έφτασε σε επίπεδα παχυσαρκίας στην ηλικία των δεκαπέντε ετών.

Αντιθέτως, μόλις το 13% των παιδιών που είχαν τρυφερή σχέση με τη μητέρα τους εξελίχτηκε σε παχύσαρκους εφήβους. Αν και οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες, τόνισαν ότι έχουν υπάρξει και άλλες έρευνες στο παρελθόν που έχουν αποδείξει σχέσεις ανάμεσα στη συναισθηματική και νοητική ανάπτυξη των παιδιών και τον τρόπο αλληλεπίδρασης με τη μητέρα τους σε νεαρή ηλικία.

Οπως επεσήμανε η επιστήμονας Σάρα Αντερσον που συμμετείχε στην παραπάνω έρευνα, μια στρεσογόνα παιδική ηλικία είναι πιθανό να στιγματίσει για καιρό τον εγκέφαλο του παιδιού.

«Υπάρχει ένας σύνδεσμος στον εγκέφαλο ανάμεσα στις περιοχές που κυβερνάνε το στρες και την ενεργειακή ισορροπία. Αυτή η στρεσογόνα κατάσταση λοιπόν μπορεί να σχετίζεται με την παχυσαρκία μέσω της ρύθμισης της όρεξης» δήλωσε χαρακτηριστικά η επιστήμονας από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

«Το να ρίχνουμε το φταίξιμο στους γονείς δεν λύνει φυσικά κανένα πρόβλημα. Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι οι γονείς βαρύνονται με πολλές ευθύνες» τόνισε ωστόσο η Αμερικανίδα επιστήμονας. Σε μια προσπάθεια απενοχοποίησης των μαμάδων τάχθηκε και ο Αμερικανός παιδίατρος Ντέιβιντ Γκοζάλ από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ο οποίος επεσήμανε ότι πιο καθοριστικοί παράγοντες για την εμφάνιση της εφηβικής παχυσαρκίας είναι η τήρηση μιας μη υγιεινής διατροφής και η έλλειψη σωματικής άσκησης. Δεν διαφώνησε ωστόσο ότι το στρες και η κακή ποιότητα στη σχέση μητέρας - παιδιού έχουν τον δικό τους αντίκτυπο στις διατροφικές συνήθειες. «Αυτά που βλέπουμε στην ενήλικη ζωή, είναι προφανώς το συσσωρευτικό αποτέλεσμα όσων έχουν προηγηθεί νωρίτερα», δήλωσε χαρακτηριστικά.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χιλιάδες παιδιά με γρίπη στα νοσοκομεία



Μειωμένος ο αριθμός κρουσμάτων στον γενικότερο πληθυσμό.

Κατά εκατοντάδες συρρέουν στα νοσοκομεία και τα ιατρεία οι ασθενείς με συμπτώματα γρίπης. Ιδιαίτερα στα νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας παρατηρείται συνωστισμός, καθώς τους δύο τελευταίους μήνες έχουν οδηγηθεί εκεί τουλάχιστον 20.000 μωρά και νήπια με επίμονα συμπτώματα. Το 15% των περιστατικών χρειάστηκε νοσηλεία.

Γενικότερα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», έχουν καταγραφεί λιγότερα κρούσματα γρίπης σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, ενώ μέχρι στιγμής έχουν παρουσιαστεί 70 σοβαρά περιστατικά και 15 θάνατοι. Όλα τα θανατηφόρα περιστατικά αφορούσαν σε άτομα ηλικιωμένα και με επιβαρυμενη υγεία.

Οι γιατροί συνιστούν την επίσκεψη σε νοσοκομείο ή σε γιατρό εφόσον:
Τα συμπτώματα διαρκούν πάνω από τρεις ημέρες με πυρετό άνω των 38 βαθμών Κελσίου, εάν υπάρχει έντονη καταβολή του ασθενή ή εξανθήματα στο δέρμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Δεν «κόβεται» το κάπνισμα με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα



Τι υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία.

Η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία (E.R.S) ανακοίνωσε πρόσφατα την επίσημη θέση της αναφορικά με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Με βάση λοιπόν, τις τρέχουσες πληροφορίες και τη διαθέσιμη έρευνα, η E.R.S δεν ταξινομεί τα ηλεκτρονικά τσιγάρα... ως ασφαλή εναλλακτική λύση στο κάπνισμα, ούτε τα θεωρεί ένα εγκεκριμένο εργαλείο για τη διακοπή του καπνίσματος ή κατάλληλα για να χρησιμοποιούνται σε χώρους όπου το συμβατικό κάπνισμα απαγορεύεται.

Η E.R.S ενέκρινε την υιοθέτηση της επίσημης θέσης της κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνεδρίασης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της καθώς κρίθηκε απαραίτητη η σωστή πληροφόρηση του κοινού, δεδομένης της έκτασης χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου και του γεγονότος ότι το θέμα απασχόλησε συχνά, ειδικά τον τελευταίο καιρό, τα Μ.Μ.Ε.

Σύμφωνα λοιπόν με το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης, η E.R.S αντιτίθεται στη χρήση όλων των προϊόντων καπνού καθώς και στην προώθηση προϊόντων νικοτίνης χωρίς έγκριση, όπως ο μασώμενoς καπνός και άλλα νέα προϊόντα, που περιλαμβάνουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (e-cigs), το snuss (σουηδικό είδος ενδοστοματικά απoρροφούμενου καπνού), το μασώμενο καπνό και το ναργιλέ.

Σε πολλές περιπτώσεις, αυτά τα νέα προϊόντα θεωρούνται ότι μειώνουν τη βλάβη που προκαλεί το τσιγάρο ή ότι είναι ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις στα συμβατικά τσιγάρα. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη επιστημονική μελέτη για να τεκμηριώσει την υπόθεση αυτή. Αντίθετα, διαθέσιμες έρευνες δείχνουν ότι τα προϊόντα αυτά ενέχουν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία των καπνιστών, θέτοντας τους σε συνεχή υψηλό κίνδυνο για ασθένεια και έχοντας αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατους ελέγχους σε δείγμα ηλεκτρονικού τσιγάρου, διαπιστώθηκε ότι περιέχει καρκινογόνες και τοξικές χημικές ουσίες, όπως διαιθυλενογλυκόλη, ένα συστατικό που χρησιμοποιείται σαν υλικό απόψυξης. Αυτές οι ανησυχίες δεν μπορεί παρά να αντιμετωπιστούν επαρκώς με κατάλληλη αξιολόγηση και ρύθμιση από τις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές.

«Η επιστημονική τεκμηρίωση της ασφάλειας του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν υπάρχει και δεν μπορεί η μέθοδος αυτή να υποστηριχθεί ως επιστημονική θεραπευτική προσέγγιση της διακοπής του καπνίσματος. Υπάρχουν διεθνείς μελέτες, και μάλιστα πρόσφατα και από τη χώρα μας, με δημοσίευση στον ιατρικό τύπο, που δείχνουν την επικινδυνότητα της χρήσης των προϊόντων αυτών. Οι καπνιστές δεν θα πρέπει να ανταλλάσουν ένα καρκινογόνο προϊόν για άλλο» τονίζει η κα. Χριστίνα Γκράτζιου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Καπνίσματος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας. «Η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία υποστηρίζει πλήρως τις κατευθυντήριες γραμμές του άρθρου 14 της σύμβασης-πλαισίου για τον έλεγχο του καπνίσματος (FCTC) και ως εκ τούτου η καλύτερη συμβουλή υγείας για τους καπνιστές είναι να σταματήσουν το κάπνισμα σύμφωνα με επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους».

Στην Ελλάδα ειδικότερα, στο νέο Κέντρο Έρευνας και Ελέγχου του Καπνίσματος της Α΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής του Γ.Ν.Ν.Θ.Α «Σωτηρία», το οποίο λειτουργεί από τις αρχές Φεβρουαρίου, σχεδιάζεται η πραγματοποίηση περαιτέρω ειδικής έρευνας σε καπνιστές από το γενικό πληθυσμό και σε καπνιστές με αναπνευστικά προβλήματα σχετικά με την επίδραση της διακοπής του καπνίσματος, τον έλεγχο του stress και τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Η έρευνα θα τελεί υπό την εποπτεία και ευθύνη της αναπληρώτριας καθηγήτριας κας Χριστίνας Γκράτζιου στη Α΄ Πανεπιστημιακή Κλινική του Γ.Ν.Ν.Θ.Α «Σωτηρία» (Διευθυντής: καθηγητής κ. Ν. Κουλούρης).

Στόχος του νέου Κέντρου Έρευνας και Ελέγχου του Καπνίσματος είναι η έρευνα και η εφαρμογή θεραπευτικών προγραμμάτων για τη διακοπή του καπνίσματος σε καπνιστές που θέλουν να κόψουν το τσιγάρο καθώς και σε ομάδα καπνιστών ασθενών με αναπνευστικά, καρδιολογικά ή άλλα χρόνια προβλήματα υγείας και σε άλλους ειδικούς πληθυσμούς καπνιστών.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

To μέλι περιέχει 180 διαφορετικές ουσίες



Ο άνθρωπος δεν μπορεί να το φτιάξει τεχνητά.

Μία γλυκαντική ουσία που χρησιμοποιείται ευρύτατα τελευταία, εναλλακτικά της ζάχαρης, είναι το μέλι. Εδώ και αρκετά χρόνια το μέλι χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική διάφορων λαών λόγω των διάφορων ιδιοτήτων που του έχουν αποδοθεί κατά καιρούς.To μέλι περιέχει τουλάχιστον 180 διαφορετικές ουσίες, οι οποίες συνδέονται οργανικά με τέτοιον τρόπο ώστε κανείς μέχρι τώρα να μην έχει καταφέρει να το φτιάξει τεχνητά, παρά τη γνωστή του σύνθεση.

Όσον αφορά στην θερμιδική του αξία, η 1 κ. σούπας μέλι περιέχει 64 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα ζάχαρης 46. Οπότε ποιο είναι καλύτερο. Το μέλι ή η ζάχαρη;

Κάποιες ιδιότητες που έχουν αποδοθεί στο μέλι είναι οι ακόλουθες:

Αντιβακτηριακές:
Πολλές μελέτες έχουν πιστοποιήσει την ιδιότητα διαφόρων τύπων μελιού να παρεμποδίζουν την ανάπτυξη κάποιων βακτηρίων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Ο ακριβής μηχανισμός μέσω του οποίου το μέλι επιδεικνύει την αντιβακτηριακή του δράση, δεν είναι πλήρως κατανοητός. Αρχικά, τα σάκχαρα του μελιού απομακρύνουν την υγρασία, που ευνοεί την ανάπτυξη των βακτηρίων.

Επιπλέον, κάποια συστατικά του, όπως είναι η μέθυλογλυοξάλη στο μέλι μανούκα ή το υπεροξείδιο του υδρογόνου σε άλλα, είναι γνωστά για την τοξική τους επίδραση στα βακτήρια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα μίας μελέτης του 2011 από το πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, σύμφωνα με τα οποία η αντιβακτηριακή δράση του μελιού μανούκα εξακολουθούσε να ισχύει ακόμη και μετά την εξουδετέρωση της μεθυλογλυοξάλης, γεγονός που υποδεικνύει πως υπάρχουν και άλλοι άγνωστοι παράγοντες στο μέλι με αντιβακτηριακή δράση.

Αντιοξειδωτικές:
Το ωμό μη παστεριωμένο μέλι περιέχει διάφορα φυτοσυστατικά με πιστοποιημένες αντικαρκινικές ιδιότητες. Δυστυχώς, η παστερίωση του μελιού καταστρέφει αρκετά από αυτά. Μία μελέτη του 2009 που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Journal of Agricultural and Food Chemistry” έδειξε πως οι πιο σκουρόχρωμοι τύπου μελιού, όπως είναι το μανούκα, το μέλι ευκαλύπτου ή φαγόπυρου, συγκριτικά με τους πιο ανοικτόχρωμους.

Αντιβηχικές:
Αν και δεν έχουν εξηγηθεί επιστημονικά, σε μία μελέτη του 2007 από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια όπου συγκρινόταν το μέλι από φαγόπυρο με το αντιβηχικό φάρμακο δεξτρομεθορφάνη, οι γονείς ανέφεραν πως το μέλι ήταν πιο αποτελεσματικό στην ανακούφιση του βήχα κατά τη διάρκεια της νύκτας σε παιδιά με λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δράσεις του ΕΟΦ για την έλλειψη φαρμάκων στην αγορά



Πώς θα καλυφθούν οι ασθενείς που λαμβάνουν «αναντικατάστατα φάρμακα».

Μετά από διερεύνηση των αναφορών από φαρμακεία, αλλά και από τις επιθεωρήσεις που διενεργεί ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), προέκυψε ότι υπάρχουν πραγματικές ελλείψεις 36 φαρμάκων, οι οποίες δεν οφείλονται σε προβλήματα εμπορικής φύσεως (πχ. πιστώσεις, έλλειψη ρευστότητας κ.ά.).

Τα περισσότερα από τα φάρμακα αυτά -24 τον αριθμό- είτε έχουν ανακληθεί, είτε έχουν υποκατάστατα και ως εκ τούτου, οι ενδιαφερόμενοι ασθενείς μπορούν, σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό τους και τον φαρμακοποιό τους, να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη θεραπεία τους, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ.

Για τα υπόλοιπα 12 φάρμακα (αντιβιοτικά, κορτιζονούχα, καρδιολογικά, αντιχολινεργικά, ορμονικά), τα οποία είναι αναντικατάστατα, ο ΕΟΦ έχει ήδη προχωρήσει σε ενέργειες, όπως έκτακτες εισαγωγές μέσω Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), κάλυψη εξατομικευμένων περιπτώσεων μέσω Ασφαλιστικών Ταμείων, αλλά και με κυρώσεις, όπου χρειάζεται, για την άμεση κάλυψη των ασθενών με τα αναγκαία αυτά φάρμακα.

Ο ΕΟΦ υποστηρίζει ότι «οι ελλείψεις των τελευταίων ημερών δεν οφείλονται τόσο σε παράλληλες εξαγωγές, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά κυρίως (όπως άλλωστε αναφέρεται και από τους φορείς των φαρμακοποιών) σε εμπορικούς λόγους, που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ΕΟΦ, αλλά στην αρμοδιότητα της Επιτροπής Ανταγωνισμού».


Διαβάστε περισσότερα...

Το LSD μπορεί να βοηθήσει τους αλκοολικούς να κόψουν το ποτό



Τι δείχνει νέα έρευνα.

Αρκεί μια δόση του γνωστού ψυχεδελικού LSD για να βοηθήσει όσους είναι εξαρτημένοι από το αλκοόλ, να μειώσουν ή και να σταματήσουν τον εθισμό τους από το ποτό, σύμφωνα με μια επαναξιολόγηση, που έγινε τώρα για πρώτη φορά, των σχετικών επιστημονικών ερευνών που είχαν πραγματοποιηθεί ήδη από τη δεκαετία του ’60 και του ’70, αλλά είχαν ξεχαστεί.

Οι ερευνητές του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας, με επικεφαλής τη νευροεπιστήμονα Τέρι Κρεμπς και τον κλινικό ψυχολόγο Παλ-Οριάν Γιόχανσεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση (μετα-ανάλυση) στο περιοδικό ψυχοφαρμακολογίας «Journal of Psychopharmacology», σύμφωνα με το BBC και το «Nature», ανέλυσαν στοιχεία από έξι παλαιότερες κλινικές δοκιμές που αφορούσαν πάνω από 500 ασθενείς.

Οι Νορβηγοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το LSD προσφέρει σημαντικό όφελος στην καταπολέμηση του αλκοολισμού και η ευεργετική επίδρασή του μάλιστα διαρκεί επί τρεις έως έξι μήνες μετά τη λήψη μιας μόνο δόσης, αν και εξαφανίζεται μετά από ένα έτος. Όμως εκτιμάται ότι η πιο τακτική λήψη δόσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα μονιμότερο αντιαλκοολικό αποτέλεσμα.

Το LSD (διαιθυλαμίδιο του λυσεργικού οξέος) αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά τεχνητά ψυχεδελικά που υπάρχουν και στο παρελθόν ταυτίστηκε με την κουλτούρα των χίπηδων. Δρα στον εγκέφαλο μπλοκάροντας μια χημική ουσία-νευροδιαβιβαστή, τη σεροτονίνη, η οποία παίζει ρόλο στην αντίληψη, τη συμπεριφορά, την πείνα και τη ψυχική διάθεση.

Όταν το LSD βρισκόταν στο προσκήνιο, οι επιστήμονες είχαν κάνει αρκετές μελέτες γι’ αυτό, ιδίως την περίοδο 1966-1970, καθώς αρχικά οι ψυχίατροι προσδοκούσαν ότι θα μπορούσαν να το αξιοποιήσουν για την αντιμετώπιση παθήσεων όπως η σχιζοφρένεια. Στη συνέχεια, καθώς η εν λόγω ουσία έγινε πια παράνομη, αυτές οι μελέτες τέθηκαν υποχρεωτικά στο περιθώριο και ξεχάστηκαν.

Όμως, σύμφωνα με τους Νορβηγούς επιστήμονες, το LSD είναι σαφές ότι, μεταξύ άλλων, έχει αντιαλκοολικές ιδιότητες. Μια μόνη δόση της τάξης των 210 έως 800 μικρογραμμαρίων αποδείχτηκε ότι μειώνει έως 59% την κατάχρηση του αλκοόλ έναντι μείωσης 38% όσων είχαν πάρει εικονικό φάρμακο (πλασέμπο). Ακόμα όσοι πήραν το LSD, ανέφεραν γενικότερα ότι είχαν υψηλότερα επίπεδα εγκράτειας.

«Δεδομένων των στοιχείων για τις επωφελείς επιπτώσεις του LSD στον αλκοολισμό, αποτελεί μυστήριο γιατί αυτή η θεραπευτική προσέγγιση παραγνωρίστηκε», αναφέρουν οι Νορβηγοί ερευνητές.

Στη σημερινή εποχή πάντως μια νέα γενιά επιστημόνων έχει αρχίσει πάλι, έστω και διακριτικά, να μελετά τις θεραπευτικές δυνατότητες των παράνομων ναρκωτικών ουσιών, όπως το LSD, η ψιλοσυμβίνη («μαγικά μανιτάρια») ή το ΜDMA («έκστασι»). Οι επιστήμονες ακόμα δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα με ποιο τρόπο αρκεί ακόμα και μια μόνο δόση μιας τέτοιας ουσίας για να υπάρξει θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Ο ψυχοφαρμακολόγος Ρόμπιν Κάρχαρτ-Χάρις του Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος μελετά τη δράση της ψιλοσυμβίνης πάνω στην κατάθλιψη, πιστεύει ότι η συγκεκριμένη ουσία, όπως και τα άλλα ψυχεδελικά, δρα τόσο σε βιολογικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο, με τρόπο που τελικά αναστατώνει τις «κατεστημένες» νευρωνικές συνδέσεις του εγκεφάλου, πράγμα που διευκολύνει την απεξάρτηση ενός ανθρώπου από τον εθισμό ή από μια ψυχική διαταραχή.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι μας οδηγεί στην καρδιακή ανεπάρκεια;



Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη.

Η καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ένα κλινικό σύνδρομο πολλαπλής αιτιολογίας, που εκδηλώνεται με έμφραγμα του μυοκαρδίου, σε σχετικά μεγαλύτερες ηλικίες, και με διατατική μυοκαρδιοπάθεια, σε νεότερες ηλικίες.

Η όλο και πιο συχνή εμφάνιση υπέρτασης και αθηρωματικής νόσου προϊούσης της ηλικίας καθώς και το διαρκώς διογκούμενο πρόβλημα του σακχαρώδους διαβήτη και της παχυσαρκίας είναι υπεύθυνα για την καρδιακή ανεπάρκεια ισχαιμικής αιτιολογίας.

Αντίθετα, η διατατική μυοκαρδιοπάθεια, που προσβάλλει νεότερα άτομα, είναι συνήθως απότοκος μυοκαρδίτιδας, δηλαδή προσβολής και νέκρωσης του μυοκαρδίου από λοιμογόνο παράγοντα, συνήθως κάποιο ιό ή ιούς αν και η κληρονομικότητα και η υπερκατανάλωση αλκοόλ διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της.

Το σύνδρομο αυτό σχετίζεται με κακή ποιότητα ζωής των ασθενών, αρκετά υψηλό κόστος και είναι δυνητικά θανατηφόρο. Στην πραγματικότητα, το 30-40% των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια πεθαίνουν στον πρώτο χρόνο από την πρώτη τους εισαγωγή στο νοσοκομείο, θνητότητα μεγαλύτερη και από τις πιο βαριές μορφές καρκίνου.

Όσο νωρίτερα η καρδιακή ανεπάρκεια διαγνωσθεί και η κατάλληλη θεραπεία αρχίσει, τόσο περισσότερες είναι οι προοπτικές για καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών στο μέλλον, λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία και αυξημένες πιθανότητες επιβίωσης. Στην κατεύθυνση αυτή θα βοηθήσει σημαντικά η δημιουργία Ιατρείων Καρδιακής Ανεπάρκειας, σε όσο το δυνατόν περισσότερα νοσοκομεία της χώρας με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση, σταδιοποίηση και παραπομπή των ασθενών στα εξειδικευμένα κέντρα για την αντιμετώπιση της νόσου.

Όσον αφορά τη φαρμακευτική αντιμετώπιση, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ Αθανάσιος Τρίκας, συντονιστής διευθυντής καρδιολογίας στο νοσοκομείο Ελπίς, οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης ενδέχεται να αποτελούν τη μονοθεραπεία σε υποκλινική δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας, ενώ αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της θεραπευτικής αντιμετώπισης του ασθενούς με συμπτωματική καρδιακή ανεπάρκεια.

Επίσης η χορήγηση των β-αδρενεργικών αποκλειστών, μετά τα ευνοικά αποτελέσματα πολλών μελετών, κρίνεται επιβεβλημένη ακόμη και στους ασθενείς με σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια διότι αφενός μεν βελτιώνει την επιβίωση του ασθενούς αφετέρου δε επιβραδύνει ή και ανακόπτει την εξέλιξη του συνδρόμου (ανάστροφη αναδιαμόρφωση).

Συνδυασμός των αναστολεών του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης και των β-αδρενεργικών αποκλειστών είναι πλέον δόκιμος στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια λόγω του αθροιστικού ευνοϊκού αποτελέσματός τους. Δύο άλλους βασικούς πλέον εκπροσώπους της φαρμακευτικής φαρέτρας του ασθενούς με καρδιακή ανεπάρκεια ανεξαρτήτως βαρύτητας αποτελούν οι αποκλειστές της αγγειοτασίνης ΙΙ και των υποδοχέων της αλδοστερόνης.

Ασφαλώς, όμως, η πρόληψη και η αποφυγή έναρξης των διαδικασιών του συνδρόμου της καρδιακής ανεπάρκειας αποτελούν την πλέον ασφαλή και οριστική αντιμετώπισή του.

Η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους (BMI ≤25), η κατανάλωση λαχανικών τουλάχιστον τρείς φορές την εβδομάδα, η αποχή από το κάπνισμα και την μεγάλη χρήση αλκοόλ καθώς και η σωματική άσκηση μειώνουν σημαντικά την εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Νέες τεχνολογίες, οι οποίες εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια στην καρδιακή ανεπάρκεια, όπως η εμφύτευση αμφικοιλιακού βηματοδότη για την επίτευξη επανασυγχρονισμού της καρδιάς και η εμφύτευση απινιδωτών για την αντιμετώπιση επικίνδυνων αρρυθμιών, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, μειώνουν τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και προλαμβάνουν τον αιφνίδιο θάνατο αποτελώντας απαραίτητο συμπλήρωμα της φαρμακευτικής θεραπείας σε επιλεγμένες ομάδες ασθενών.

Παρά τις βελτιώσεις της τελευταίας 20ετίας στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας σημαντικό ποσοστό ασθενών παρουσιάζει επιδείνωση της νόσου με πολλαπλές εισαγωγές στο νοσοκομείο και υψηλή θνητότητα. Η μεταμόσχευση καρδιάς αποτελεί την πλέον δόκιμη θεραπεία στους ασθενείς αυτούς με βαριά καρδιακή ανεπάρκεια. Κι αυτό γιατί όχι μόνο επιμηκύνει τη ζωή (μέσος χρόνος επιβίωσης πάνω από 12 χρόνια σε ασθενείς, που αν παραμείνουν με την συμβατική θεραπεία θα έχουν μέσο χρόνο επιβίωσης λιγότερο από 12 μήνες) αλλά προσφέρει εντυπωσιακή βελτίωση στην ποιότητα ζωής.

Πάνω από το 50% των μεταμοσχευμένων επιστρέφουν στην εργασία τους και συνεχίζουν να εργάζονται ακόμα και πέντε χρόνια μετά την μεταμόσχευση. Όμως οι μεταμοσχεύσεις παγκοσμίως δεν υπερβαίνουν τις 5500 ,όταν μόνο στις ΗΠΑ ο αριθμός των ασθενών με βαριά καρδιακή ανεπάρκεια ανέρχεται με τους μετριότερους υπολογισμούς στις 300.000. Λόγω, λοιπόν, του περιορισμένου αριθμού δωρητών καρδιάς η συνολική ευεργετική επίδραση της μεταμόσχευσης στην καρδιακή ανεπάρκεια κρίνεται ως «επιδημιολογικά μηδαμινή».

Αντίστοιχα στη χώρα μας ο αριθμός των ασθενών με βαριά καρδιακή ανεπάρκεια, στους οποίους η συμβατική αγωγή έχει καταστεί αναποτελεσματική, ανέρχεται σε 10-20000 και ως εκ τούτου η ανάγκη αντιμετώπισης του ολοένα αυξανόμενου αυτού πληθυσμού, πέραν της μεταμόσχευσης, είναι πλέον επιτακτική.

Το φαινόμενο στη χώρα μας γίνεται ακόμα πιο έντονο αν αναλογισθεί κανείς ότι στην Ελλάδα πραγματοποιούνται, δυστυχώς, λιγότερες από 10 μεταμοσχεύσεις καρδιάς το χρόνο όταν η Ισπανία μεταμοσχεύει τουλάχιστον 250 και η Πορτογαλία 50 ασθενείς . Η συνεργασία Πολιτείας, φορέων υγείας και Εκκλησίας θα μπορούσε να δώσει λύση στο πρόβλημα γι αυτό κρίνεται επιτακτική και απόλυτης προτεραιότητας.

Το κενό που δημιουργεί η σπανιότητα των δοτών παγκοσμίως έρχονται τα τελευταία χρόνια να καλύψουν οι συσκευές μηχανικής υποβοήθησης της κυκλοφορίας, οι λεγόμενες «τεχνητές καρδιές».


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέο είδος ασπιρίνης με αντικαρκινική δράση



Συνεχίζονται οι έρευνες για τις ιδιότητες της ασπιρίνης ενάντια στον όγκο.

Αμερικανοί επιστήμονες του Κολεγίου City στη Νέα Υόρκη αναφέρουν πως μιας μορφής αναβράζουσα ασπιρίνη είναι πολύ αποτελεσματικότερη στη συρρίκνωση όγκων και μπορεί ακόμη και να ξεπεράσει τον «σκόπελο» των παρενεργειών με τις οποίες συνδέεται η «συμβατική» εκδοχή του φαρμάκου, όπως η εμφάνιση γαστρορραγίας.

Είναι πλέον γνωστό πως η ασπιρίνη εμφανίζει εντυπωσιακές προληπτικές ιδιότητες ενάντια στον καρκίνο: δοκιμή που δημοσιεύθηκε πέρυσι έδειξε ότι η καθημερινή λήψη του δημοφιλούς Μη Στεροειδούς Αντιφλεγμονώδους Φαρμάκου (ΜΣΑΦ) επί τουλάχιστον δύο έτη μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού κατά 63%.

Όπως συγκεκριμένα προέκυψε από αυτή τη δοκιμή, μόλις 18 από τα 427 άτομα που λάμβαναν ασπιρίνη ανέπτυξαν τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου σε σύγκριση με 30 άτομα σε σύνολο 434 στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Παράλληλα αποτελέσματα μελετών δείχνουν ότι η ασπιρίνη μπορεί να δράσει προληπτικά ενάντια και σε άλλες μορφές καρκίνου, όπως του μαστού και του προστάτη.

Ωστόσο, είναι επίσης γνωστό ότι το συγκεκριμένο φάρμακο συνδέεται και με παρενέργειες όπως τα έλκη και οι γαστρορραγίες, με αποτέλεσμα να μην συστήνεται η λήψη του σε τακτική βάση από υγιή άτομα.

Τα τοιχώματα του εντέρου προστατεύονται από τις αιμορραγίες και τα έλκη παράγοντας μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ) καθώς και υδρόθειο (H2S, συντομογραφία SH). Αυτό ακριβώς έλαβαν υπόψη τους ο δρ Κόσροφ Κάσφι και οι συνεργάτες του και ανέπτυξαν μια ασπιρίνη η οποία έχει την ικανότητα να παράγει και τα δύο αυτά αέρια καθώς διασπάται εντός του οργανισμού.

Η ομάδα του δρος Κάσφι δοκίμασε το νέο φάρμακο σε κύτταρα 11 διαφορετικών τύπων ανθρώπινων καρκινικών όγκων, συμπεριλαμβανομένων του παχέος εντέρου, του παγκρέατος, του μαστού, του πνεύμονα και του προστάτη, όπως ανέφερε στο επιστημονικό περιοδικό «Μedicinal Chemistry Letters».

«Το πειραματικό φάρμακο αποδείχθηκε πολύ πιο ισχυρό από την απλή ασπιρίνη» υπογράμμισε ο επικεφαλής της μελέτης. Προσέθεσε πως σε ό,τι αφορούσε για παράδειγμα τον καρκίνο του παχέος εντέρου η «αεριούχος» ασπιρίνη ήταν 100.000 φορές πιο ισχυρή από την «παραδοσιακή», κάνοντας τα καρκινικά κύτταρα να σταματήσουν να διαιρούνται και τελικώς να πεθάνουν.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προσλήψεις 1.065 εκπαιδευτικών σε σχολεία

Προσλήψεις 1.065 εκπαιδευτικών σε σχολεία

Διορίζονται σε μόνιμες θέσεις.

Στο διορισμό 1.065 εκπαιδευτικών σε μόνιμες θέσεις σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προχωρά το υπουργείο Παιδείας για το σχολικό έτος 2012-13.

Σύμφωνα με Τα Νέα, οι διορισμοί θα γίνουν κατά 60% από τους ισχύοντες πίνακες διοριστέων εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ και 40% από τους πίνακες προσωρινών αναπληρωτών με πραγματική προϋπηρεσία.

Υπάρχουν ακόμη εκατοντάδες διοριστέοι εκπαιδευτικοί από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 2008 διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι σύμφωνα με τους προγραμματισμούς του υπουργείου Παιδείας ούτε φέτος απορροφώνται όλοι.

Σε ορισμένες ειδικότητες (π.χ. δάσκαλοι) όπου έχει εξαντληθεί ο κατάλογος των διοριστέων του ΑΣΕΠ, οι διορισμοί μονίμων θα γίνουν από τους πίνακες προσωρινών αναπληρωτών.

Οι πίνακες έχουν συνταχθεί με βάση την προϋπηρεσία που αποκτήθηκε μέχρι τις 30/6/2010. Η προϋπηρεσία ύστερα από αυτή την ημερομηνία θα μετρήσει στο μέλλον, μετά τη διεξαγωγή του νέου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

Επίσης, τον Ιούνιο αναμένεται να εκδοθεί η εγκύκλιος για τις προσλήψεις αναπληρωτών - ωρομισθίων το σχολικό έτος 2012-2013.

Ο συνολικός αριθμός των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών αναμένεται να είναι αρκετά μικρότερος από ό,τι την τρέχουσα σχολική χρονιά (22.000 αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί όλων των κατηγοριών).


Διαβάστε περισσότερα...

Έως 5% μείωση των εισακτέων



Πιέσεις για να μην περιοριστεί δραστικά ο αριθμός φοιτητών, κυρίως σε ΤΕΙ.

Σε μείωση των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ περί το 5% σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή 76.000 - 78.000 θέσεις, προσανατολίζεται το υπ. Παιδείας, με δεδομένο ότι τα πανεπιστήμια θα διαθέτουν μειωμένα κονδύλια.

Ωστόσο, ασκούνται πιέσεις από πολλές πλευρές η μείωση να μην «πλήξει» τμήματα κυρίως της περιφέρειας «για να μην υπάρξει επίπτωση στις τοπικές οικονομίες».

Όπως δημοσιεύει η «Καθημερινή», η μείωση του αριθμού των εισακτέων θα προκύψει από ψαλιδίσματα από διάφορα πανεπιστημιακά τμήματα και ΤΕΙ, αλλά πρέπει να επισημανθεί ότι φέτος θα δεχθούν εισακτέους έξι τμήματα ΤΕΙ από τα 24, τα οποία δεν είχαν δεχθεί το 2011.

Πρόκειται για τρία Τμήματα Τουρισμού, ένα Τμήμα Ιχθυοκαλλιεργειών και δύο Τμήματα Βιολογικών Καλλιεργειών. Επίσης, θα προστεθεί η Στρατιωτική Σχολή Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων.

Βέβαια, εάν τελικά θα τονωθούν οι τοπικές οικονομίες θα εξαρτηθεί από το πόσοι νέοι φοιτητές θα επιλέξουν να «μεταναστεύσουν» μακριά από την οικογενειακή στέγη για σπουδές.

Υπολογίζεται ότι για πέντε χρόνια σπουδών το κόστος προσεγγίζει τις 60.000 ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...