Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Από το "μαλλί της γριάς" φτιάχνουν νέους ανθρώπινους λειτουργικούς ιστούς!





Το αγαπημένο παιδικό γλυκό ,σύμφωνα με τους επιστήμονες , γίνεται το μέσο για τη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων μέσα σε εργαστήρια ανάπτυξης οστών, δέρματος, μυών ή λίπους ώστε να γίνει αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή ή άλλες ανατομικές ελλείψεις.

Πως το επιτυγχάνουν ;

Οι ερευνητές περιχύνουν με ένα ειδικό χημικό υγρό ένα απλό ξυλάκι με μαλλί της γριάς και έτσι το υγρό αυτό σταθεροποιείται. Αμέσως μετά βάζουν το ξυλάκι μέσα στο νερό για να λειώσει η καραμέλα του γλυκού.Μετά την διαδικασία αυτή απομένει ένα δίκτυο λεπτών αγωγών που μπορούν να λειτουργήσουν σαν ένα ενιαίο σύστημα και έτσι είναι έτοιμο το κυκλοφορικό δίκτυο ενός ανθρώπινου ιστού!

Οι έρευνες βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο και οι σχετικές μελέτες δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό Soft Matter, από τον Dr Jason Spector που συνεργάζεται με τα νοσοκομεία των Πρεσβυτεριανών της Νέας Υόρκης, το Weill Cornell Μedical Center της Νέας Υόρκης και το πανεπιστήμιο Leon Bellan of Cornell.

Πηγή: http://www.newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όσο πιο πρόωρα βγαίνει κανείς στη σύνταξη, τόσο πιο γρήγορα παίρνει "σύνταξη" και η μνήμη του!

Η πρόωρη συνταξιοδότηση μπορεί να αποτελεί όνειρο πολλών ανθρώπων, αλλά μπορεί να έχει και μια "παρενέργεια", την πρόωρη κατάπτωση της μνήμης και αυτή η συνέπεια φαίνεται να επέρχεται τόσο πιο γρήγορα, όσο πιο πρόωρα συνταξιοδοτείται κανείς, σύμφωνα με μια νέα διεθνή έρευνα.

Η μελέτη με τον εύγλωττο τίτλο "Νοητική συνταξιοδότηση", υπό τον καθηγητή οικονομικών του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν Ρόμπερτ Γουίλις, που δημοσιεύτηκε στο οικονομικό περιοδικό "Journal of Economic Perspectives", σύμφωνα με τους "Τάιμς της Νέας Υόρκης", μελέτησε στοιχεία από τις ΗΠΑ και 12 χώρες της Ευρώπης, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι αν οι άνθρωποι θέλουν να διατηρήσουν υγιή την μνήμη τους, θα πρέπει να συνεχίζουν να είναι ενεργοί στη ζωή τους και επαγγελματικά.

Αν και δεν έχουν πειστεί όλοι οι επιστήμονες από τη νέα έρευνα, αρκετοί θεωρούν ότι φαίνεται να επιβεβαιώνει μια υπόθεση, που μέχρι τώρα ήταν δύσκολο να αποδειχτεί. Οι επιστήμονες εδώ και καιρό έχουν ανακαλύψει πως οι συνταξιούχοι ως ομάδα τείνουν να έχουν χειρότερες επιδόσεις στα νοητικά τεστ σε σχέση με όσους συνεχίζουν να εργάζονται. Θα μπορούσε όμως να υπάρχει μια αντίστροφη σχέση αιτίου-αιτιατού, δηλαδή απλώς να συνταξιοδοτούνται κυρίως όσοι αρχίζουν να έχουν υποβάθμιση της μνήμης και των άλλων γνωσιακών δεξιοτήτων τους, δηλαδή αυτά τα προβλήματα να προϋπάρχουν και να μην έρχονται μετά τη συνταξιοδότηση.

Το κλασικό μνημονικό τεστ είναι πόσο καλά ένας άνθρωπος μπορεί να θυμηθεί ένα κατάλογο δέκα ονομάτων αμέσως μετά που τον άκουσε, καθώς και ύστερα από δέκα λεπτά (το άριστα είναι 20, αν κάποιος θυμηθεί όλα τα ονόματα). Σύμφωνα με τη νέα συγκριτική μελέτη με βάση αυτό το τεστ, υπάρχουν διαφορές στις επιδόσεις ανάλογα με την χώρα: στις ΗΠΑ η μέση "βαθμολογία" είναι 11, στη Δανία και την Αγγλία λίγο πάνω από 10, στη Γαλλία 8, στην Ιταλία 7 και στην Ισπανία 6 (για κάποιο λόγο ο ευρωπαϊκός Νότος φαίνεται να πάσχει από αμνησία!).

Οι αμερικανοί ερευνητές έλαβαν υπόψη τους τη διαφορετική μέση ηλικία που βγαίνουν στη σύνταξη οι κάτοικοι των διαφορετικών χωρών. Στις χώρες με το καλύτερο μνημονικό (ΗΠΑ, Δανία, Αγγλία) οι άνθρωποι βγαίνουν στη σύνταξη αργότερα, ενώ στον Ευρωπαϊκό Νότο νωρίτερα. Στις χώρες με τις υψηλές μνημονικές επιδόσεις το 65% έως 70% των κατοίκων συνεχίζουν να εργάζονται μετά τα 60 τους χρόνια, ενώ στη Γαλλία και την Ιταλία το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 10 - 20% και στην Ισπανία 38%.

Κάπως έτσι, οι αμερικανοί ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στο ποσοστό των ανθρώπων που εργάζονται ακόμα στα 60 - 64 χρόνια τους και στην υψηλότερη "βαθμολογία" τους στα τεστ μνήμης. Όσο μάλιστα βγαίνουν πιο αργά στη σύνταξη οι εργαζόμενοι μιας χώρας, τόσο καλύτερα φαίνεται να τα πηγαίνουν με την μνήμη τους. Η μελέτη δεν αναφέρει πάντως ποιο είδος εργασίας μπορεί να βοηθήσει περισσότερο στη διατήρηση μιας υγιούς μνήμης.

Από την άλλη, ερευνητές όπως ο καθηγητής ψυχολογίας Χιού Χέντρι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Ιντιάνα, εμφανίζονται επιφυλακτικοί, θεωρώντας ότι η νέα μελέτη δεν καταφέρνει να αποδείξει ότι πράγματι υπάρχει σχέση αιτίου-αιτιατού ανάμεσα στην πρόωρη σύνταξη και στην πρόωρη επιδείνωση της μνήμης.

Πηγή: Express.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λύση στα ουρολογικά - ανδρολογικά προβλήματα των παραπληγικών

Ικανοποιητική λύση στα σοβαρά ουρολογικά και ανδρολογικά προβλήματα των εκατομμυρίων ανά τον κόσμο και εκατοντάδων χιλιάδων στη χώρα μας νευρολογικών - παραπληγικών ασθενών δίνει πλέον η επιστήμη, προσφέροντας τους χαρά και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Αυτό τόνισε ο χειρουργός ουρολόγος, λέκτορας Ουρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννης Βακαλόπουλος, σε ενημερωτική Ημερίδα του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Βακαλόπουλος τα σοβαρά ουρολογικά και ανδρολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αυτοί είναι:

* H στυτική δυσλειτουργία.

* Η αδυναμία εκσπερμάτισης.

* Η ακράτεια ούρων.

ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ


Όπως ανέφερε ο λέκτορας της ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ οι νευρολογικές βλάβες στο επίπεδο του εγκεφάλου, του νωτιαίου μυελού και των περιφερικών νεύρων μπορεί να επηρεάσουν ανάλογα με το βαθμό της βλάβης, την σεξουαλική λειτουργία και την εκσπερμάτιση. Οι λύσεις, που παρέχει πλέον η επιστήμη στο πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας είναι:

1) H χορήγηση χαπιών, η οποία όμως έχει αποτέλεσμα στο 70% των περιπτώσεων και ενίοτε εμφανίζει περιορισμούς και παρενέργειες.

2) Οι υποδόριες ενέσεις στο πέος, που λειτουργούν σχεδόν πάντα, αλλά έχουν υψηλό ποσοστό παρατεταμένης επώδυνης στύσης (πριαπισμός) και παρουσιάζουν απώλεια αποτελεσματικότητας με την πάροδο του χρόνου και μακροπρόθεσμα τοπικά προβλήματα στο πέος.

3) Η τρίτη γραμμή θεραπείας, που δίνει μόνιμη και σταθερή λύση και αναβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα της σεξουαλικής ζωής των ασθενών είναι η χειρουργική εμφύτευση πεϊκής πρόθεσης. Το βασικότερο πλεονέκτημα αυτού του εμφυτεύματος, που μιμείται τη φυσιολογική στύση είναι ο αυθορμητισμός, που αποτελεί απαραίτητο παράγοντα σε μια σεξουαλική σχέση. Η πεϊκή πρόθεση είναι μια συσκευή, η οποία τοποθετείται στο πέος του πάσχοντα.

Η επέμβαση γίνεται με μικρή τομή και διαρκεί περίπου 1 ώρα. Εξωτερικά δεν είναι εμφανής και ο ασθενής χειρίζεται τη συσκευή με ένα απλό άγγιγμα πάνω στο δέρμα του. Η τοποθέτηση του εμφυτεύματος δεν έχει παρενέργειες, αφού οι λοιμώξεις περιορίσθηκαν σημαντικά με την εφαρμογή των κανόνων αντισηψίας και με την κάλυψη του με αντιβιοτικό επίστρωμα. Το υλικό καλύπτεται πλήρως από τα ασφαλιστικά ταμεία

ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΙΣΗΣ


Στον τομέα της υπογονιμότητας, ο ανδρολόγος μπορεί να συνεισφέρει με τη λήψη σπερματοζωαρίων, που θα χρησιμοποιηθούν για εξωσωματική γονιμοποίηση:

1) Mε υποβοήθηση μέσω ειδικής συσκευής ηλεκτροεκσπερμάτισης.

2) Πεϊκού δονητή, ή χειρουργικά.

Επιτυχής συλλογή σπέρματος γίνεται στο 95% των ασθενών, ενώ κύηση με ενδομήτρια έγχυση του σπέρματος επιτυγχάνεται στο 9%-18% ανά κύκλο και 30%-60% ανά ζευγάρι.

ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ ΚΑΙ ΝΕΦΡΙΚΗ ΒΛΑΒΗ

Η συχνότερη μορφή ακράτειας είναι αυτή που προκαλείται από βλάβες πάνω από το κέντρο της ούρησης στο νωτιαίο μυελό. Στην περίπτωση αυτή η ουροδόχος κύστη συσπάται αυτόματα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ακράτειας και τη δημιουργία υψηλών πιέσεων, που προκαλούν παλινδρόμηση ούρων και προοδευτική νεφρική βλάβη.

Το σοβαρό αυτό πρόβλημα αντιμετωπιζόταν μέχρι σήμερα με φαρμακευτική αγωγή η χειρουργικές επεμβάσεις.

Η φαρμακευτική αγωγή συχνά δεν είναι αποτελεσματική και έχει παρενέργειες, που οδηγούν στη διακοπή της, ενώ οι χειρουργικές επεμβάσεις είναι βαριές και με σημαντική νοσηρότητα.

Μια νέα εναλλακτική θεραπευτική μέθοδος της νευρογενούς κύστης αποτελεσματικότερης από τα χάπια και σημαντικά ελαφρύτερης από τις χειρουργικές επεμβάσεις, είναι η χορήγηση αλλαντικής τοξίνης με ενέσεις, που γίνονται μέσα στην ουροδόχο κύστη υπό τοπική αναισθησία με τη βοήθεια ενός απλού κυστεοσκοπίου, χωρίς να απαιτείται νοσηλεία. Η διάρκεια του αποτελέσματος φθάνει τους έξι μήνες και κατόπιν η ένεση μπορεί να επαναληφθεί. Η θεραπεία είναι ασφαλής, χωρίς συστηματικές παρενέργειες, αν και οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνονται, ότι σε ένα ποσοστό μπορεί να χρειασθούν διαλείποντες καθετηριασμούς, εάν αυτοί δεν γίνονταν ήδη, πράγμα, που εξάλλου υφίσταται και με τις άλλες θεραπευτικές επιλογές και ιδιαίτερα με τις χειρουργικές επεμβάσεις.

Μια ιδιαίτερη μορφή ακράτειας ούρων, που εμφανίζεται ενίοτε σε νευρολογικούς ασθενείς με βλάβες στο κατώτερο νωτιαίο μυελό οφείλεται σε αδυναμία του σφιγκτηριακού μηχανισμού να συγκρατεί τα ούρα.

Μια νέα και μοναδική θεραπευτική επιλογή είναι η χειρουργική τοποθέτηση τεχνητού σφιγκτήρα. Αυτό είναι ένα εμφύτευμα, που δεν είναι ορατό εξωτερικά και εξασφαλίζει πλήρη εγκράτεια.

Το εμφύτευμα καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία και η χρήση νεώτερων υλικών που επικαλύπτονται από αντιβιοτικό στρώμα, η λήψη των κατάλληλων μέτρων αντισηψίας στο χειρουργείο και η περινεϊκή τοποθέτηση της ταινίας μειώνουν στο ελάχιστο την πιθανότητα λοίμωξης και διάβρωσης της ουρήθρας.

Πηγή: http://www.healthierworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απαλλαγή από το φόρο κατά την αγορά πρώτης κατοικίας


Φορέας: Yπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών, Διεύθυνση Φορολογίας Κεφαλαίων
Θεσμικό πλαίσιο: Άρθρο 1 Ν.1078/1980 (ΦΕΚ 238Α') όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.


Προϋποθέσεις

Ο ενήλικος άγαμος που αγοράζει πρώτη κατοικία να έχει κατά το χρόνο της αγοράς αναπηρία πάνω από 67% ή ο ενήλικος έγγαμος που αγοράζει πρώτη κατοικία να έχει κατά το χρόνο της αγοράς τέκνο οποιασδήποτε ηλικίας με αναπηρία πάνω από 67%.

Δικαιολογητικά

Απόφαση της Υγειονομικής Επιτροπής ή των ασφαλιστικών φορέων.

Διαδικασία

Με την υποβολή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης συνυποβάλλονται τα δικαιολογητικά της αναπηρίας και ζητείται η απαλλαγή από τον οικείο φόρο λόγω απόκτησης πρώτης κατοικίας.

Παρατηρήσεις

Τόσο στον ενήλικο άγαμο με αναπηρία πάνω από 67% όσο και στον ενήλικο έγγαμο με παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας με αναπηρία πάνω από 67%, παρέχεται η απαλλαγή του εγγάμου.
Με την τελευταία τροποποίηση (Ν. 3427/2005 ΦΕΚ 312Α'), τα αφορολόγητα ποσά ανέρχονται για όλους τους δικαιούχους για μεν την αγορά κατοικίας από άγαμο στο ποσό των 75.000€, από έγγαμο, διαζευγμένο ή χήρο ή άγαμο γονέα που έχουν την επιμέλεια των τέκνων τους μέχρι 115.000€, προσαυξανόμενο κατά 23.000€ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 35.000€ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα, ενώ για την αγορά οικοπέδου από άγαμο στο ποσό των 35.000€, από έγγαμο, διαζευγμένο ή χήρο ή άγαμο γονέα που έχουν την επιμέλεια των τέκνων τους μέχρι 64.000€, προσαυξανόμενο κατά 10.000€ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά δώδεκα χιλιάδες ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα.

Σημείωση

Στη φορολογία κεφαλαίου λαμβάνονται υπόψη τα δεδομένα του χρόνου φορολογίας.


------------------------------------------------

Διαβάστε περισσότερα...

Aπροσχημάτιστου κυνισμού το ανάγνωσμα


Πέραν από κάθε όριο κυνισμού! Η απάντηση έκτακτης ειδικής επιτροπής του ΙΚΑ σε ερώτημα της πανελλήνιας ομοσπονδίας σωματείων και συλλόγων ατόμων με σακαχαρώδη διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) αποτελεί την πλέον απροσημάτιστα χυδαία απάντηση εις βάρος των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών με ΣΔ. Η επιστολή της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αφορούσε αίτημα χορήγησης θεραπευτικών υποδημάτων διαβήτη, η απάντηση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της Ελλάδας πρακτικώς συνιστούσε στους αιτούμενους ΚΟΨΤΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΣΑΣ, ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΤΕ!

Επί λέξει η απάντηση έχει ως εξής:
Σε απάντηση των παραπάνω επιστολών σας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Η Έκτακτη Ειδική Επιτροπή της Διοίκησης, δεν ενέταξε στα είδη του άρθρου 28 του Κανονισμού Ασθένειας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τα θεραπευτικά υποδήματα διαβήτη, εφόσον μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με τη χρήση τους, δεν αποφεύγεται ο ακρωτηριασμός του ποδιού, απλά καθυστερεί για ένα με δύο χρόνια και το αναμενόμενο όφελος θα είναι μικρότερο από το προβλεπόμενο κόστος.
Επομένως, το συγκεκριμένο είδος δεν χορηγείται από το ίδρυμα.
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
ΜΑΡΙΑ-ΕΛΕΝΗ ΧΑΡΟΥ

Αποφεύγουμε τον πειρασμό για λογοπαίγνιο με το επίθετο της προϊσταμένης μιάς και το θέμα είναι πολύ σοβαρό.  Αρκούμαστε στην δημοσιοποίηση της εκτενούς απαντητικής επιστολής της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ (συνυπογράφεται και από την εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ) που τα ... λέει όλα :
Σύμφωνα με έγκυρα επιστημονικά στοιχεία τα θεραπευτικά υποδήματα διαβήτη αποτελούν βασικό και αναγκαίο μέτρο πρόληψης των ακρωτηριασμών στα άτομα με διαβήτη,  με πόδια υψηλού κινδύνου για ακρωτηριασμό. Απάντηση που στερείται επιστημονικότητας αλλά δεν στερείται ανηθικότητας και αναισχυντίας. Γιατί πώς αλλιώς να χαρακτηρίσεις μία απάντηση η οποία εξευτελίζει την ίδια την αξία της ανθρώπινης ζωής. Για το μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της ελληνικής πολιτείας του 2010 ο ανθρώπινος πόνος και η ζωή μετριούνται μεταξύ αγοραίου κόστους και θεραπευτικού οφέλους.  Η απάντηση της ειδικής επιτροπής του ΙΚΑ στερείται επιστημονικότητας αφού έρχεται σε αντίθεση με:
·        τα διεθνή έγκυρα βιβλιογραφικά δεδομένα και τις οικονομοτεχνικές μελέτες κόστους - αποτελεσματικότητας στο διαβητικό πόδι. Σύμφωνα με τις μελέτες αυτές ένα σύστημα υγείας μπορεί να πετύχει μείωση των ακρωτηριασμών έως και 85% με την  εφαρμογή των παρακάτω τριών μέτρων, α) ιατρικής διάγνωσης και παρέμβασης, β) χορήγησης θεραπευτικών υποδημάτων και κατάλληλης υπόδησης και γ) εκπαίδευσης του ασθενή.
·       τις κατευθυντήριες οδηγίες των διεθνών, επίσημων και αρμόδιων για το διαβητικό πόδι επιστημονικών φορέων, σύμφωνα με τους οποίους τα θεραπευτικά υποδήματα διαβήτη έχουν ένδειξη και πρέπει να χορηγούνται στα άτομα με διαβήτη με πόδια υψηλού κινδύνου για να μην κάνουν εξελκώσεις.
·       τις οδηγίες και προτροπές της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαβήτη και της Παγκόσμιας Ομάδας Εργασίας Διαβητικού Ποδιού προς τις κυβερνήσεις των χωρών.
·       τις αποφάσεις ασφαλιστικών φορέων άλλων χωρών, όπως π.χ. της Γερμανίας, οι οποίες εδώ και χρόνια βασίζουν την πολιτική και τις αποφάσεις τους σε οικονομοτεχνικά στοιχεία και προβαίνουν σε παροχές με βάση το κόστος και την αποτελεσματικότητα.

Πολύχρονος ο αγώνας της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ να πείσει όλες τις προηγούμενες ηγεσίες των Υπουργείων Εργασίας και Υγείας ότι η χορήγηση των θεραπευτικών υποδημάτων διαβήτη, (τα οποία δεν χορηγούνται από το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων), σε συνδυασμό με την ίδρυση ιατρείων διαβητικού ποδιού στα νοσοκομεία Αθήνας Θεσσαλονίκης και Περιφέρειας θα μπορούσαν να μειώσουν κατακόρυφα τους χιλιάδες ακρωτηριασμούς των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη. Δοθείσης της ευκαιρίας αναφέρουμε ότι η ίδια ολιγωρία επικρατεί και στο Υπουργείο Υγείας για την ίδρυση ιατρείων διαβητικού ποδιού σε όλη τη χώρα και κυρίως στην Περιφέρεια όπου λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις το φαινόμενο του ακρωτηριασμών διαβητικού ποδιού.
Γιατί κωφεύει η πολιτεία; Δεν γνωρίζουν τα οικονομικά επιτελεία των εκάστοτε Κυβερνήσεων ότι οι ακρωτηριασμοί, που θα μπορούσαν στην πλειονότητά τους να είχαν αποφευχθεί,  οδηγούν στην χορήγηση τεχνητών μελών και στην αύξηση των δαπανών για τη χορήγησή τους. Δεν γνωρίζουν ότι οι ακρωτηριασμοί οδηγούν στην αύξηση των αναπηρικών συντάξεων για τις οποίες τόσος θόρυβος γίνεται τώρα τελευταία, σε σημείο που όρος του ¨μνημονίου¨ είναι αυστηροποίηση των όρων χορήγησής τους και η δραστική μείωσή τους. Ουδείς δεν κερδίζει από αυτή την ιστορία παρά μόνο οι εταιρείες  κατασκευής και πώλησης τεχνητών μελών. 
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ μέσα από αυτό το Δελτίο Τύπου καλεί τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, του Υπουργείου Υγείας, τη νέα Διοίκηση του Ι.Κ.Α. και όλων των ασφαλιστικών ταμείων να αλλάξουν την κακοδαιμονία και τις αναχρονιστικές αντιλήψεις που επικρατούν στο χώρο της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης. Τα ταμεία δεν αντέχουν πλέον αντιλήψεις που δοκιμάστηκαν επί τόσα χρόνια. Αντιλήψεις που χρεοκόπησαν το οικονομικό και κοινωνικό σύστημα της χώρας και εξαθλίωσαν τις ψυχές και τις ζωές συνανθρώπων μας. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ενάντια σε γραφειοκρατικές και μικρολογιστικές λογικές. Οποιαδήποτε ολιγωρία και αγνόηση από μέρους όλων των αρμοδίων για ένα τεράστιο κοινωνικοοικονομικό ζήτημα όπως αυτό του διαβητικού ποδιού θα σημάνει ολοκληρωτική καταδίκη τους στις συνειδήσεις ενός εκατομμυρίων και πλέον ελλήνων πολιτών με σακχαρώδη διαβήτη.
*Το καταληκτικό μας σχόλιο : Αφόρητοι καιροί για τα στοιχειώδη έστω ανθρώπινα δικαιώματα. Με αφορμή την οικονομική κρίση καταπατώνται αδίστακτα “ιερά και όσια” κατεκτημένα με αγώνες δεκαετιών.

Διαβάστε περισσότερα...

21 ντοκουμέντα για τον αυτισμό


Πριν μιά δεκαετία, στα πλαίσια της διοργάνωσης των πρώτων στην Ελλάδα οργανωμένων σεμιναρίων εξειδίκευσης εκπαιδευτικών για τον αυτισμό, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ) εξέδωσε 21 βιβλία – ντοκουμέντα γνώσης. Τα συγκεκριμένα βιβλία θεωρούνται τα πλέον έγκυρα και αντιπροσωπευτικά της διεθνούς βιβλιογραφίας. Δεν είναι τα μοναδικά που προσεγγίζουν τον αυτισμό με όρους επιστημονικού κύρους και αξιοπιστίας, πλην όμως αποτελούν απαραίτητα “εργαλεία” γιά όσους επιθυμούν με σοβαρότητα να προσεγγίσουν τα “μυστικά” του κόσμου των αυτιστικών ατόμων.
Η λίστα των 21 βιβλίων – ντοκουμέντων για τον αυτισμό έχει ως εξής :

  1. “Διαταραχές του αυτιστικού φάσματος.” Συγγραφέας: Lorna Wing 
  2. “Η αντιμετώπιση των προβλημάτων συμπεριφοράς σε παιδιά με αυτισμό.” Συγγραφέας: Sutherland House School for autistic children
  3. “Αυτισμός: Ενας ύμνος στην επικοινωνία.” Συγγραφέας : Catherin ColiaFaherty.
  4. “Εγχειρίδιο επιβίωσης γονέων.” Συγγραφέας: Eric Schopler
  5. “Το αυτιστικό φάσμα.” Συγγραφέας: Lorna Wing
  6. “Αυτισμός: Η εκπαίδευση παιδιών και νεαρών ατόμων.” Συγγραφέας:Rita Jordan.
  7. “Κατανόηση και διδασκαλία παιδιών με αυτισμό.” Συγγραφείς: Rita Jordan & Powell.
  8. “Αυτισμός: Από την θεωρητική κατανόηση...” Συγγραφέας: Theo Peters.
  9. “Ζώντας και δουλεύοντας με τον αυτισμό.” Συγγραφέας: Lucia Arendt.
  10.  “Σύνδρομο Asperger: Ενας πρακτικός οδηγός.” Συγγραφέας: Val Cumine.
  11. “Ο αυτισμός ως μεταβολική διαταραχή.” Συγγραφέας: Paul Shattock.
  12. “Η θεραπεία των εμμονών και στερεοτύπων.” Συγγραφέας:Patricia Howlin.
  13. “Γιατί ο Κρις το κάνει αυτό;” Συγγραφέας: Tony Attwood.
  14. “Αυτισμός και μάθηση.” Συγγραφείς: Rita Jordan & Stuart Powell.
  15. “Οι ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών με αυτισμό – δεξιότητες μάθησης και σκέψης.” Συγγραφείς: Rita Jordan & Stuart Powell.
  16. “Εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών με αυτισμό.” Συγγραφέας: Ομάδα εργασίας συνδέσμου διευθυντών σχολείων.
  17. “Ατομα με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας – συμβουλές και πληροφορίες για τους γονείς και Αλλους που νοιάζονται.” Συγγραφείς:Susan JMoreno & Anne MDonellan.
  18. “Διασχίζοντας τις γέφυρες.” Συγγραφείς: Viki Satkeiwicz –GayhardtBarbara Peerenboon & Roxanne Campbell.
  19. “Αναζητώντας τον μίτο της Αριάδνης.” Τα Πρακτικά του Α! Ευρωπαϊκού συνεδρίου για τον αυτισμό στην Ελλάδα.
  20. “Περιγραφή του αυτισμού.” Συγγραφέας: Διεθνής Οργάνωση Αυτισμού.
  21. “Μαμά, αυτό είναι άνθρωπος ή ζώο;”  Συγγραφέας: Hilde deClercq    


Πηγή: http://truerespect.com.cy/
Διαβάστε περισσότερα...