Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Φρένο στην υπερδέσμευση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ


Φρένο στην υπερδέσμευση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ βάζει το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προκειμένου αφενός να υπάρχει ένα περιθώριο ασφαλείας ως προς την απορρόφηση των κονδυλίων σε περίπτωση που υπάρξουν αστοχίες σε κάποια έργα και αφετέρου να μην δημιουργείται κίνδυνος υπέρμετρης επιβάρυνσης του κρατικού προϋπολογισμού.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο είχε ενημερώσει έγκαιρα (με εγκύκλιο που εκδόθηκε στις 20 Αυγούστου 2013) για την ανάγκη περιορισμού της υπερδέσμευσης κονδυλίων. Ωστόσο, αρκετοί φορείς διαχείρισης όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκαν και δεν προχώρησαν από τότε (που το πρόβλημα ήταν σαφώς μικρότερο) σε εκκαθάριση των προγραμμάτων, αλλά προχώρησαν έκτοτε και σε νέες εντάξεις, συγκεκριμένα 729 πράξεων με προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 1,4 δισ. ευρώ. Είναι φανερό συνεπώς, όπως αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, "ότι η εξυγίανση των προγραμμάτων είναι η μόνη ρεαλιστική λύση σήμερα. Την ίδια στιγμή όμως θα εξασφαλισθεί ομαλή προώθηση των προγραμμάτων σε πιο σταθερές βάσεις".

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενόψει της ολοκλήρωσης του ΕΣΠΑ 2007-2013 η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων / ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης προχωρά σε εξυγίανση των προγραμμάτων και επαναπρογραμματισμό των έργων που έχουν ενταχθεί στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, προκειμένου να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη υλοποίησή τους είτε από το τρέχον, είτε από το επόμενο πρόγραμμα.

Αφορμή για την κίνηση αυτή, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, αποτελεί το γεγονός ότι οι εντάξεις στο σύνολο των Τομεακών και Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ανέρχονται σήμερα σε 36,5 δισ. ευρώ, μέγεθος που αντιστοιχεί στο 152,3% της συνολικής δημόσιας δαπάνης του ΕΣΠΑ.

«Η εξυγίανση των προγραμμάτων υπαγορεύεται συνεπώς από την κοινή λογική, επιπλέον όμως αποτελεί και μνημονιακή δέσμευση της χώρας. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος Απριλίου και να κοινοποιηθεί στην ΕΕ ως το τέλος Μαΐου. Σχετική εγκύκλιος έχει ήδη αποσταλεί προς τους φορείς διαχείρισης, με αναλυτικές οδηγίες για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα στις οποίες περιλαμβάνεται προφανώς και η αποφυγή νέων εντάξεων έως ότου ολοκληρωθεί η τακτοποίηση των προγραμμάτων. Από τον κανόνα αυτό θα υπάρξουν εξαιρέσεις μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις που θα συμφωνηθούν προηγουμένως με την ΕΕ» σύμφωνα με όσα γνωστοποιεί το υπουργείο.

Στόχος, όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, είναι η μείωση της υπερδέσμευσης στο επίπεδο του 105 -115 % προκειμένου αφενός να υπάρχει ένα περιθώριο ασφαλείας ως προς την απορρόφηση των κονδυλίων σε περίπτωση που υπάρξουν αστοχίες σε κάποια έργα και αφετέρου να μην δημιουργείται κίνδυνος υπέρμετρης επιβάρυνσης του κρατικού προϋπολογισμού.

Στο πλαίσιο αυτής της ρύθμισης το υπουργείο δηλώνει ότι έχει προγραμματίσει τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου, έργα που δεν προλαβαίνουν να ολοκληρωθούν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, ή δεν χωράνε στον προϋπολογισμό του, να υπαχθούν στο νέο πρόγραμμα της περιόδου 2014-2020. Κάτι που θα διασφαλίσει άλλωστε και την ταχύτερη έναρξη των εκταμιεύσεων κατά τη νέα προγραμματική περίοδο.



Διαβάστε περισσότερα...

Αναμένονται συμφωνίες επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς


Σε ειδική εκδήλωση συμμετείχαν 75 ελληνικές και 168 ξένες επιχειρήσεις.

Το επόμενο διάστημα θα υπογραφούν αρκετές συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των 75 ελληνικών και 168 ξένων επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων.

Η οριστικοποίηση αρκετών συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ των 75 ελληνικών και 168 ξένων επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων, που συμμετείχαν στη διεθνή εκδήλωση τεχνολογικών και επιχειρηματικών συναντήσεων που διοργάνωσε το Δίκτυο Πράξη, αναμένονται το επόμενο διάστημα.

Η εκδήλωση, όπως σημειώνεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο πλαίσιο του συνεδρίου Industrial Technologies 2014 - Smart Growth through Research and Innovation υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την υποστήριξη της ελληνικής Προεδρίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εκπρόσωποι ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων πραγματοποίησαν περισσότερες από 750 διµερείς συναντήσεις, προκειμένου να εντοπίσουν κοινό έδαφος για εµπορικές, τεχνολογικές και ερευνητικές συνεργασίες, να προσεγγίσουν νέους πελάτες, προµηθευτές, αλλά και να γνωρίσουν καινοτόµες τεχνολογίες, προϊόντα και υπηρεσίες.

Συνολικά, εκπροσωπήθηκαν 36 χώρες από 75 ελληνικές και 168 ξένες επιχειρήσεις. Μεγάλη συμμετοχή είχαν η Ισπανία, η Γερµανία, η Ιταλία, ακολουθούμενες από την Κύπρο, την Τουρκία, την Πολωνία, την Αγγλία και τη Ρωσία. Το 47% των συμμετεχόντων ήταν επιχειρήσεις, ενώ το 35% και 18% ήταν ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια, αντίστοιχα.

Ενδεικτικά, συμμετείχαν μεταξύ άλλων: Arcelormittal, AGFA Materials, Siemens, Fraunhofer Institute for Machine Tools and Forming Technology, Thales Research and Technology, Technion Israel Institute of Technology, DICAM Universitΰ di Bologna, CRANN Trinity College Dublin, University of Bath.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ιδιαίτερα σημαντική εκτιμάται και η ελληνική συμμετοχή με πλήθος εκπροσώπων από ερευνητικά κέντρα (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης-ΕΚΕΤΑ, Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος, Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών), από πανεπιστήμια (Πανεπιστήμιο Πάτρας, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, TEI Πειραιά), καθώς και από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.



Διαβάστε περισσότερα...

Προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων εκπαιδευτικών


Οι προσλήψεις αφορούν περιοχές της Ανατ.Μακεδονίας - Θράκης και την Ευρυτανία.

Πτυχιούχοι θεατρικών σπουδών και μουσικής θα προσληφθούν στα πλαίσια προγράμματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Όσοι επιλεχθούν θα υπογράψουν σύμβαση για διάστημα 6 μηνών (με δυνατότητα παράτασης έως τη λήξη του εν λόγω έργου). Οι περιοχές πρόσληψεις είναι οι νομοί Καβάλας-Δράμας καθώς και οι δήμοι Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου. Οι αιτησεις κατατίθενται μέχρι και τις 25 Απριλίου.

Πιο αναλυτικά:

Α. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΟΥ – Καθηγητής Μουσικής

Η υποστήριξη των παιδιών Ρομά και της φοίτησής τους με την πραγματοποίηση ενδοσχολικών διαθεματικών-διεπιστημονικών εκπαιδευτικών παρεμβάσεων μέσω μουσικής εκπαίδευσης.

Ένα άτομο - εμψυχωτής καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων (στη θεματική της μουσικής) στα συνεργαζόμενα σχολεία των Νομών Δράμας και Καβάλας, στο πλαίσιο της Δράσης 2 «Ενδοσχολικές παρεμβάσεις για τη σχολική ένταξη και την υποστήριξη της τακτικής φοίτησης», με αμοιβή 7.200,00€ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και των νόμιμων κρατήσεων) για διάστημα 6 μηνών (με δυνατότητα παράτασης έως τη λήξη του εν λόγω έργου)

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ– ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Πτυχίο τμήματος μουσικών σπουδών ή μουσικής επιστήμης και τέχνης Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ ή Δίπλωμα Σύνθεσης αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Β. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΟΥ – Καθηγητής Μουσικής

Η υποστήριξη των παιδιών Ρομά και της φοίτησής τους με την πραγματοποίηση ενδοσχολικών διαθεματικών-διεπιστημονικών εκπαιδευτικών παρεμβάσεων μέσω μουσικής εκπαίδευσης

Ένα άτομο - εμψυχωτής καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων (στη θεματική της μουσικής) στα συνεργαζόμενα σχολεία των Δήμων Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου, στο πλαίσιο της Δράσης 2 «Ενδοσχολικές παρεμβάσεις για τη σχολική ένταξη και την υποστήριξη της τακτικής φοίτησης», με αμοιβή 7.200,00€ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και των νόμιμων κρατήσεων) για διάστημα 6 μηνών (με δυνατότητα παράτασης έως τη λήξη του εν λόγω έργου)

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ– ΚΡΙΤΗΡΙΑ

- Πτυχίο τμήματος μουσικών σπουδών ή μουσικής επιστήμης και τέχνης Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ ή Δίπλωμα Σύνθεσης αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Γ. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΟΥ – Καθηγητής θεάτρου

Η υποστήριξη των παιδιών Ρομά και της φοίτησής τους με την πραγματοποίηση ενδοσχολικών διαθεματικών-διεπιστημονικών εκπαιδευτικών παρεμβάσεων μέσω μουσικής θεατρικής εκπαίδευσης.

Ένα (1) άτομο - εμψυχωτής καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων (στη θεματική του θεάτρου) στα συνεργαζόμενα σχολεία των Νομών Δράμας και Καβάλας, στο πλαίσιο της Δράσης 2 «Ενδοσχολικές παρεμβάσεις για τη σχολική ένταξη και την υποστήριξη της τακτικής φοίτησης», με αμοιβή 7.200,00€ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και των νόμιμων κρατήσεων) για διάστημα 6 μηνών (με δυνατότητα παράτασης έως τη λήξη του εν λόγω έργου)

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ– ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Πτυχίο Πανεπιστημίου τμήματος Θεατρικών Σπουδών ή Θεάτρου.

Δ. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΟΥ – Καθηγητής Θεάτρου

Η υποστήριξη των παιδιών Ρομά και της φοίτησής τους με την πραγματοποίηση ενδοσχολικών διαθεματικών-διεπιστημονικών εκπαιδευτικών παρεμβάσεων μέσω μουσικής θεατρικής εκπαίδευσης.

Ένα άτομο - εμψυχωτής καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων (στη θεματική του θεάτρου) στα συνεργαζόμενα σχολεία των Δήμων Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου, στο πλαίσιο της Δράσης 2 «Ενδοσχολικές παρεμβάσεις για τη σχολική ένταξη και την υποστήριξη της τακτικής φοίτησης», με αμοιβή 7.200,00€ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και των νόμιμων κρατήσεων) για διάστημα 6 μηνών (με δυνατότητα παράτασης έως τη λήξη του εν λόγω έργου)

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ– ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Πτυχίο Πανεπιστημίου τμήματος Θεατρικών Σπουδών ή Θεάτρου.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αντλήσουν οι ενδιαφέρομενοι από τη σχετική προκήρυξη.

Πρόσληψη παιδαγωγού και γυμναστή στο Καρπενήσι

Η Ενιαία Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού Παιδείας Προστασίας Αλληλεγγύης Δήμου Καρπενησίου (Ε.Κ.Ε.Π.Π.Α.ΔΗ.Κ.). θα προχωρήσει στην πρόσληψη δύο (2) ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου με διάρκεια έως και τις 31/8/2014 με δυνατότητα παράτασης σε περίπτωση συνέχισης του προγράμματος.

Συγκεκριμένα θα προσληφθούν 2 άτομα στις ειδικότητες ΠΕ Παιδαγωγού και ΠΕ Φυσικής Αγωγής. Τη θέση του παιδαγωγού μπορούν να τη διεκδικήσουν απόφοιτοι τμημάτων δημοτικής εκπαίδευσης, νηπιαγωγών καθώς και απόφοιτοι του Φ.Π.Ψ.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στην προκήρυξη. Επίσης μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά προκειμένου να ενημερωθούν για την προθεσμία στο τηλ. 2237021227.



Διαβάστε περισσότερα...

Προγράμματα σπουδών για μαθήματα του Λυκείου


Θα εφαρμοστούν από το νέο σχολικό έτος.

Τα προγράμματα σπουδών μιας σειράς μαθημάτων της Α' και Β' Λυκείου καθόρισε το υπουργείο Παιδείας. Ανάμεσα στα μαθήματα είναι και αυτό των Βασικών Αρχών Κοινωνικών Επιστημών που αποτελεί ένα από τα δυο μαθήματα της ομάδας προσανατολισμού των ανθρωπιστικών επιστημών.

Όπως έχει γράψει το newsbeast.gr στη Β λυκείου οι μαθητές που θα επιλέξουν τις ανθρωπιστικές επιστήμες θα έχουν ως μαθήματα προσανατολισμού τα Αρχαία και το μάθημα των Αρχών Κοινωνικών Επιστημών.

Σκοπός του μαθήματος «Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών»

Σκοπός του μαθήματος είναι ο μαθητής να εμπεδώσει ένα σύνολο κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών εννοιών και κατηγοριών που θα τον βοηθήσουν να κατανοήσει την κοινωνική, οικονομική και πολιτική οργάνωση εντός της οποίας ζει και δραστηριοποιείται.

Ειδικότερα, ο μαθητής να αποκτήσει τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες εκείνες που θα του επιτρέψουν να αντιλαμβάνεται, να ερμηνεύει και να αναλύει τα σύνθετα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά φαινόμενα. Να κατανοήσει και να συνειδητοποιήσει την πολυπλοκότητα των κοινωνικών, οικονομικών, πολιτικών φαινομένων, έτσι ώστε να αναπτύξει κοινωνιολογική, οικονομική και πολιτική παιδεία που θα τον βοηθήσει να καλλιεργήσει δημιουργική και κριτική σκέψη, ώστε να συμμετέχει ενεργά στο κοινωνικό οικονομικό και πολιτικό «γίγνεσθαι» ως ελεύθερος και υπεύθυνος πολίτης.

Επιπλέον, μέσα από τη διεπιστημονική και διαθεματική προσέγγιση της γνώσης των κοινωνικών επιστημών να μπορεί να επιλύει προβλήματα, να κατανοεί τον εαυτό του και τους άλλους και να προάγει την πολιτεία, τη δημοκρατία, την ειρήνη και τη συλλογικότητα

Διδακτική μεθοδολογία

Το μάθημα Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών χρειάζεται μια συνολική και συνθετική θεώρηση. Είναι μάθημα που προσφέρεται για ουσιαστικό διάλογο (όχι επιμέρους μονολόγους), για διερευνητική και ανακαλυπτική μάθηση, χωρίς προκαταλήψεις και φανατισμούς

Ο ρόλος του εκπαιδευτικού

Στην αρχή του σχολικού έτους ο καθηγητής είναι απαραίτητο να κάνει ετήσιο, τετραμηνιαίο και μηνιαίο προγραμματισμό της διδακτέας ύλης. Ο προγραμματισμός είναι απαραίτητος για να χωριστεί η διδακτέα ύλη κατά διδακτική ώρα και για να διδαχτεί ολόκληρη.

Επισημαίνεται ότι ο ρόλος του εκπαιδευτικού αλλάζει. Ο εκπαιδευτικός είναι συνεργάτης και διευκολυντής της ομάδας/τάξης. Ενθαρρύνει και βοηθάει τους μαθητές να κατανοούν, να ερευνούν, να επικοινωνούν και να συμμετέχουν στη διαδικασία της μάθησης προσπαθώντας να αναπτύξει όλα τα είδη νοημοσύνης (γλωσσική, μαθηματική, συναισθηματική κτλ.) των μαθητών. Επίσης, συνδέει τη θεωρία με την πραγματικότητα, διότι έτσι ο μαθητής ενεργοποιείται και έχει ενδιαφέρον για να συμμετέχει ενεργά στο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι

Εκπαιδευτικός και αξιολόγηση

Επισημαίνεται ότι η αξιολόγηση του μαθητή πρέπει να είναι εξατομικευμένη και να αφορά τον μαθητή συνολικά ως προσωπικότητα και όχι μόνο την επίδοσή του. Ο εκπαιδευτικός οφείλει να είναι πολύ προσεκτικός κατά την αξιολόγηση των μαθητών. Ειδικότερα, όσον αφορά τη χαμηλή βαθμολογία, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, διότι η χαμηλή βαθμολογία εισπράττεται από το μαθητή και τους γονείς ως αποτυχία, προκαλεί συναισθήματα αβεβαιότητας και μειονεξίας και μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην προσωπικότητά του.

Το μεγάλο ποσοστό μαθητών με χαμηλή βαθμολογία οδηγεί σε αποτυχία, για την οποία δεν ευθύνονται μόνο οι μαθητές, αλλά και οι διδάσκοντες και όλο το εκπαιδευτικό σύστημα.

Επισημαίνεται ότι, αν ο εκπαιδευτικός χρειάζεται να είναι επιεικής μια φορά, χρειάζεται να είναι δίκαιος εκατόν μία φορές. Ο Καντ μας λέει πως ο μαθητής εξεγείρεται όταν ο εκπαιδευτικός κάνει διακρίσεις, όταν όλοι οι μαθητές δεν υπάγονται στον ίδιο κανόνα. Δεν χρειάζεται λοιπόν χαμηλή, αλλά ούτε και υψηλή βαθμολογία. Χρειάζεται δίκαιη βαθμολογία. Μια τέτοια βαθμολογία πρέπει να έχει περίπου την κανονική κατανομή, σύμφωνα με την καμπύλη Gauss.

Άλλα μαθήματα της Β' Λυκείου

Εκτός από το μάθημα των Βασικών Αρχών Κοινωνικών Επιστημών στο ίδιο ΦΕΚ καθορίζονται τα προγράμματα σπουδών και οι στόχοι των μαθημάτων Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ Β΄ τάξης Γενικού Λυκείου και Επαγγελματικού Λυκείου καθώς και του μαθήματος Πολιτική Παιδεία (Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί και Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία) Β΄ τάξης Γενικού Λυκείου.

Μαθήματα της Α' Λυκείου

Επίσης καθορίστηκαν και τα προγράμματα σπουδών του μαθήματος «Εφαρμογές Πληροφορικής» Α΄ τάξης Γενικού Λυκείου καθώς και του μαθήματος Πολιτική Παιδεία (Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί και Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία) Α΄ τάξης Γενικού Λυκείου και Επαγγελματικού Λυκείου.



Διαβάστε περισσότερα...

Ενισχύεται ο στόλος του Πυροσβεστικού Σώματος


Τριακόσια πενήντα εφτά νέα οχήματα αξίας 38,3 εκατ. ευρώ.

Σε σημαντική αναβάθμιση του στόλου των πυροσβεστικών οχημάτων προχωρά το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Για το σκοπό αυτό είχαν ενταχθεί στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2007-2013, 20 έργα προμηθειών πυροσβεστικών οχημάτων συνολικής αξίας 57,5 εκ. ευρώ, μέσω των οποίων θα ενισχυθεί ο στόλος με την απόκτηση 357 νέων οχημάτων.

Από τα έργα αυτά το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη υλοποιεί 18 διαγωνισμούς προμηθειών εξοπλισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα ύψους 45,2 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 38,3 εκ. ευρώ αφορούν αποκλειστικά προμήθεια σύγχρονων πυροσβεστικών οχημάτων, τα οποία και θα αντικαταστήσουν πεπαλαιωμένα οχήματα σε όλη τη χώρα.

Έως σήμερα έχει συμβασιοποιηθεί το 91,18%, που αφορά ποσό 34,9 εκ. ευρώ για την προμήθεια 252 οχημάτων ενώ έως τέλος Ιουλίου 2014 θα ολοκληρωθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες και για τις υπόλοιπες προμήθειες.

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στα νέα οχήματα που θα αποκτηθούν υπάρχουν τύποι που για πρώτη φορά εντάσσονται στο στόλο του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως ειδικά οχήματα σηράγγων για την προστασία των πολιτών που οδηγούν στους αυτοκινητοδρόμους.

Επίσης στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (Γενική Γραμματεία Εμπορίου) εκκρεμεί η υλοποίηση δύο διαγωνισμών, ύψους 12,3 εκ ευρώ για την προμήθεια 92 οχημάτων.



Διαβάστε περισσότερα...

Ελεύθερος με εγγύηση 4.000 ευρώ (!) ο 33χρονος που σκότωσε τον παππού μπροστά στα μάτια του εγγονού του


Ο 33χρονος επιχειρηματίας που γρονθοκόπησε μέχρι θανάτου, έναν 73χρονο μπροστά στα μάτια του 7χρονου εγγονού του και 8 μαρτύρων, στο κέντρο της Καλαμάτας,πριν από λίγες ημέρες, αφέθηκε ελεύθερος (!) με εγγύηση 4.000 ευρώ και περιοριστικούς όρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εισαγγγελέας και ανακριτής συμφώνησαν να μην προφυλακισθεί ο επιχειρηματίας, με το σκεπτικό ότι έχει μεγάλη περιουσία και επομένως δεν είναι ύποπτος φυγής. Του επέβαλαν χρηματική εγγύηση 4.οοο ευρώ και τους περιοριστικούς όρους, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της παρουσίας, κάθε 1η και 15η του μήνα, σε αστυνομικό τμήμα.

"Απόφαση-πρόκληση"

Οι συγγενείς του 73χρονου κάνουν λόγο για απόφαση "πρόκληση",ενώ πολλά είναι τα ερωτηματικά που τίθενται από τη κοινωνία της Καλαμάτας, για την απελευθέρωση του 33χρονου ο οποίος δεν αντιμετωπίζει κατηγορία ανθρωποκτονίας αλλά αυτή της πρόκλησης βαρέων σκοπούμενων σωματικών βλαβών. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του enikos.gr, η απόφαση αιφνιδίασε ακόμα και αξιωματικούς της ΕΛ ΑΣ που είχαν στείλει στα δικαστήρια αυτοκίνητο για την μεταγωγή του 33χρονου στη φυλακή, καθώς θεωρούσαν ότι η προφυλάκισή του είναι βέβαιη.

"Τον γρονθοκοπούσε νεκρό στην άσφαλτο"

Σύμφωνα με τις περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων αλλά και των συγγενών του θύματος, ο 73χρονος οδηγούσε βέσπα έχοντας στη πίσω θέση τον 7χρονο εγγονό του. Ο 33χρονος με το ιχ του παραβίασε στοπ, με αποτέλεσμα το θύμα να τον επιπλήξει. Τότε ο νεαρός φέρεται να επιτίθεται στον ηλικιωμένο με γροθιές και βρισιές. Του κατάφερε απανωτά χτυπήματα, με τον 73χρονο να μην ανταποδίδει καθώς αν άφηνε τις χειρολαβές, η βέσπα θα έπεφτε παρασύροντας και το 7χρονο παιδί. Όταν ο 33χρονος σταμάτησε να τον χτυπά, ο ηλικιωμένος κατέβηκε από τη μοτοσυκλέτα και κάλεσε την αστυνομία. "Που πας; Φώναξα την αστυνομία" φέρεται να είπε στον 33χρονο που γύρισε πάλι και του επιτέθηκε για δεύτερη φορά με γροθιές αφήνοντάς τον, νεκρό στην άσφαλτο.

Τον εγκατέλειψε

Όταν ο 33χρονος διαπίστωσε ότι ο ηλικιωμένος είχε καταλήξει, μπήκε στο αυτοκίνητό του και έφυγε από το σημείο. Στη συνέχεια ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες, έδωσε τον αριθμό της πινακίδας του αυτοκινήτου του, στην αστυνομία και άρχισαν οι αναζητήσεις για τον εντοπισμό του. Μετά από μία ώρα ο 33χρονος Σ.Τ, παραδόθηκε στους αστυνομικούς.



Διαβάστε περισσότερα...

Σκοτώθηκε σε τροχαίο λίγο πριν τη γέννηση του γιου του!


Όταν η ζωή δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο - Δείτε τις φωτογραφίες.

Ο 25χρονος Michael Coray άφησε την τελευταία του πνοή το Σάββατο στο νοσοκομείο του Λίβερπουλ όπου είχε μεταφερθεί με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις έπειτα από τροχαίο στο οποίο είχε εμπλακεί τρεις ημέρες νωρίτερα.

Δώδεκα ώρες αργότερα άνοιξε για πρώτη φορά τα μάτια του στον κόσμο αυτό ο μικρός Kylan Zane Michael Coray. Ο γιος του…

«Ο σύντροφός μου θα ζει μέσα από τον γιο μας», δήλωσε συντετριμμένη η αγαπημένη του, Gemma-Louise Dunne.



«Πιστεύαμε πως η μέρα που θα γεννούσα θα ήταν η πιο όμορφη της ζωής μας. Ο Mike ανυπομονούσε τόσο πολύ να γίνει μπαμπάς… Ξέρω πως θα ήταν πολύ καλός πατέρας γιατί ήταν ήδη πολύ καλός πατέρας για τα παιδιά μου, που τα θεωρούσε δικά του.



Ήταν ο πιο τρυφερός σύντροφος που θα μπορούσε κανείς να ζητήσει. Είχε τόσο μέλλον μπροστά του…».

Σύμφωνα με τη Daily Mail, ο 25χρονος οδηγούσε τη μηχανή του όταν συγκρούστηκε με αυτοκίνητο.

Είχε σχέση με την 29χρονη Dunne για σχεδόν τρία χρόνια και συμπεριφερόταν σαν μπαμπάς στους γιους της, τον 8χρονο Bradley και τον 7χρονο Jayden.

Η μητέρα του Yvonne Coray κρατούσε το χέρι του στο νοσοκομείο τις τελευταίες του στιγμές…






Διαβάστε περισσότερα...

Πως να βάψετε πασχαλινά αυγά με «φυσικό» τρόπο


Δεν είστε αναγκασμένοι να χρησιμοποιείτε τεχνητές χρωστικές ουσίες για να δημιουργήσετε όμορφα χρωματιστά αυγά το Πάσχα. Ζωηρά χρωματισμένα τρόφιμα και μπαχαρικά, όπως τα τεύτλα (παντζάρια), τα μούρα και η πάπρικα μπορούν να χρησιμεύσουν ως φανταστικές εναλλακτικές λύσεις φυσικής χρωστικής ουσίας.
Οποιοδήποτε τρόφιμο που λερώνει τα ρούχα σας ή τα χέρια σας κατά πάσα πιθανότητα θα κάνει για μια αποτελεσματική βαφή αβγών. Έτσι, γίνετε δημιουργικοί και δοκιμάστε μια εντελώς νέα Πασχαλινή αυγοβαφή, χωρίς τεχνητά χρώματα.

Βήμα 1

Βράστε άσπρα αυγά, τοποθετώντας τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και καλύψτε τα με κρύο νερό. Φέρτε το νερό σε σημείο βρασμού, στη συνέχεια, σβήστε τη φωτιά, σκεπάστε και αφήστε το να καθίσει για 10 λεπτά. Στραγγίξτε τα αυγά και αφήστε τα να κρυώσουν.

Βήμα 2
Σκουπίστε το εξωτερικό των βραστών αυγών με λευκό ξύδι. Αυτό θα βοηθήσει το αυγό να απορροφήσει το χρώμα.

Βήμα 3
Βυθίστε τα αυγά στο χρωστικό υγρό (βλέπε παρακάτω για οδηγίες και ιδέες για τη δημιουργία φυσικό χρώμα). Για πιο διακριτικά βαμμένα αυγά, κρατήστε τα αυγά βυθισμένα για 2 έως 10 λεπτά. Για μια πιο ζωντανή απόχρωση, μουλιάστε τα αυγά από τη μια μέρα στην άλλη.

Βήμα 4
Αφαιρέστε τα αυγά από το χρωματισμό υγρό όταν έχουν φθάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Αφήστε τα να στεγνώσουν εντελώς πριν αφαιρέσετε αυτοκόλλητα ή ταινίες που ίσως έχετε προσθέσει.

Βήμα 5
Τα αυγά που είναι βαμμένα με φυσικό χρώμα έχουν ένα ματ φινίρισμα από ότι τεχνητά βαμμένα αυγά. Αν θέλετε να δημιουργήσετε πιο γυαλιστερά αυγά, χρησιμοποιήστε ένα πανί για να τρίψετε ελαφρά με φυτικό λάδι ή ορυκτέλαιο το εξωτερικό των αυγών.

Τι να χρησιμοποιήσετε ως φυσικές χρωστικές ουσίες

Για μωβ-μπλε αυγά: Βράζουμε 1 κεφάλι κόκκινο λάχανο σε 4 φλιτζάνια νερό για 30 λεπτά. Σουρώνουμε το νερό σε ένα μπολ και βουτάμε τα αυγά.
Για καφέ αυγά: Μουλιάζουμε τα αυγά σε δυνατό μαύρο καφέ.
Για πράσινα αυγά: Βράζουμε 4 φλιτζάνια σπανάκι σε 4 φλιτζάνια νερό για 20 λεπτά. Σουρώνουμε το νερό σε ένα μπολ και βουτάμε τα αυγά.
Για μπλε-γκρι αυγά: Βράστε 1 φλιτζάνι βατόμουρα σε 4 φλιτζάνια νερό για 10 λεπτά. Σουρώνουμε το νερό σε ένα μπολ και βουτάμε τα αυγά.
Για κίτρινα αυγά: Βράζουμε 2 κουταλιές της σούπας κουρκούμη σκόνη σε 4 φλιτζάνια νερό μέχρι να διαλυθεί. Σβήστε τη φωτιά και βουτήξτε τα αυγά.
Για πορτοκαλί αυγά: Βράζουμε 2 κουταλιές της σούπας πάπρικα σε 4 φλιτζάνια νερό μέχρι να διαλυθεί. Σβήστε τη φωτιά και βουτήξτε τα αυγά.
Για ροζ αυγά: Βράζουμε 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένα παντζάρια σε 4 φλιτζάνια νερό για 35 λεπτά. Σουρώνουμε το νερό σε ένα μπολ και βουτάμε τα αυγά.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πασχαλινό τραπέζι για απόρους στο Ρουφ


Στο γεύμα θα παραβρεθεί και ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης.

Το καθιερωμένο του πασχαλινό τραπέζι πρόκειται να στρώσει για ακόμη μια χρονιά το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ).

Το εορταστικό γεύμα θα δοθεί στις εγκαταστάσεις του Κλειστού Γυμναστηρίου Ρουφ (Πειραιώς & Εχελιδών 69) στις 13:00 το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα, παρουσία του ο δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη.

Επίσης θα δοθούν δώρα, προσφορά χορηγιών, σε εκατοντάδες άπορους πολίτες.



Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγές σε αναθέσεις μαθημάτων


Αφορούν τα μαθήματα Οικιακής Οικονομίας και Τεχνικού Σχεδίου.

Αποφάσεις που αφορούν τις αναθέσεις μαθημάτων έλαβε το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με αυτές το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας που διδάσκεται στην Α' και Β' τάξη του Γυμνασίου μπορούν να το διδάξουν ως β' ανάθεση καθηγητές φυσικής αγωγής (ΠΕ11) καθώς και καθηγητές οικονομικών (ΠΕ09).

Η απόφαση αυτή αναμένεται να έχει επιπττώσεις στις προσλήψεις των αναπληρωτών οικιακής οικονομίας, καθως κάποια από τα κενά που θα δημιουργηθούν λόγω συνταξιοδοτήσεων ή άλλων λόγων πιθανόν να καλυφθούν με τη β' ανάθεση.

Το μάθημα της οικιακής οικονομίας το έχουν πλέον ως β' ανάθεση 5 ειδικότητες όπως φαίνεται από τον πίνακα που ακολουθεί:


Μάθημα
Α ανάθεση
Β ανάθεση
Οικιακή Οικονομία
ΠΕ15-Οικιακής Οικονομίας
ΠΕ09-Οικονομολόγοι,
ΠΕ11-Φυσική Αγωγή,
ΠΕ10-Κοινωνιολογοι,
ΠΕ13 -Νομικής,
ΠΕ14-Γεωπόνοι
Επίσης το μάθημα Τεχνικό Σχέδιο, που προβλέπεται ως μάθημα επιλογής για όλες τις κατευθύνσεις στην Γ΄ Γενικού Λυκείου, ορίζεται ως β΄ ανάθεση και στους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ12.04 (Μηχανολόγων).

Το εν λόγω μάθημα το είχαν ως β' ανάθεση οι ειδικότητες ΠΕ08- Καλλιτεχνικών, ΠΕ17.02 – Μηχανολόγοι ΑΣΕΤΕΜ, ΠΕ17.06 Μηχανολόγοι ΤΕΙ.

Πλέον οι αναθέσεις διαμορφώνονται ως εξής:

Μάθημα
Α ανάθεση
Β ανάθεση
Τεχνικό Σχέδιο
ΠΕ12 (01, 02, 03)-Πολ.Μηχανικοί, Αρχιτέκτονες, Τοπογράφοι
ΠΕ17 (01, 05)-Πολιτικοί ΑΣΕΤΕΜ, Πολιτικοί ΤΕΙ
ΠΕ12.04 (Μηχανολόγων)
ΠΕ08- Καλλιτεχνικών,
ΠΕ17.02 – Μηχανολόγοι ΑΣΕΤΕΜ, 
ΠΕ17.06 Μηχανολόγοι ΤΕΙ
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απεργία και στάσεις εργασίας αποφάσισε η ΟΙΕΛΕ


Ζητά την κατάργηση της ρύθμισης που ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις.

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία θα προχωρήσουν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί στις 14 Μαΐου σε περίπτωση που το υπουργείο Παιδείας δεν προχωρήσει στην κατάργηση της ρύθμισης του πολυνομσχεδίου η οποία έχει ανατρέψει τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών έως και τις 13/5.

Παράλληλα τη μέρα της απεργίας θα παρουσιαστεί σε κεντρικό σημείο της Αθήνας η πρόταση της ΟΙΕΛΕ που θα περιλαμβάνει τρεις ενότητες:

α) Την κατά το Σύνταγμα εύρυθμη λειτουργία της ιδιωτικής εκπαίδευσης και τις προϋποθέσεις για την ισοτιμία τίτλων δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων.

β) Τις δραματικές επιπτώσεις της ρύθμισης σε κοινωνία και εκπαίδευση.

γ) Τις περαιτέρω συνδικαλιστικές και νομικές ενέργειες της ΟΙΕΛΕ για την αποκατάσταση της νομιμότητας.

Επίσης στις 21 και 22 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν δίωρες στάσεις εργασίας σε Γυμνάσια-Λύκεια πριν από τις συνεδριάσεις των διδασκόντων για τους χαρακτηρισμούς φοίτησης. Στο διάστημα αυτό θα διεξαχθούν συνελεύσεις των εκπαιδευτικών παρουσία συνδικαλιστών όπου θα τεθούν σε ψήφιση α) η πρόταση της ΟΙΕΛΕ και β) η συμμετοχή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Στις αποφάσεις που έλαβε το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ περιλαμβάνεται και αυτή που προβλέπει την άρση της λειτουργίας όλων των ιδιωτικών σχολείων που δεν διαθέτουν, μετά την 31-12-2013, άδεια λειτουργίας παραβιάζοντας έτσι την εκπαιδευτική, τη φορολογική και την ασφαλιστική νομοθεσία στερώντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τα δημόσια ταμεία. Επίσης η ομοσπονδία θα κινηθεί νομικά εναντίων κάθε διοικητικού στελέχους της εκπαίδευσης και κάθε ιδιοκτησίας ιδιωτικού σχολείου που θα παραβιάσουν νόμους όπως ο 682/77, ο 1035/80 και ο 1566/85, ζητώντας την πειθαρχική και ποινική τους δίωξη.

Η ΟΙΕΛΕ κάνει γνωστό ότι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί δε θα συμμετάσχουν σε καμία διαδικασία αυτοαξιολόγησης ή αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου, αφενός μεν λόγω του αντιεπιστημονικού, αντιπαιδαγωγικού και τιμωρητικού χαρακτήρα των διαδικασιών, αφετέρου δε επειδή οι εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών έχουν πλέον ισοπεδωθεί και η αξιολόγησή τους θα έχει απλώς διακοσμητικό χαρακτήρα.

Στις 28 Μαΐου ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ και το νομικό επιτελείο της ομοσπονδίας θα μεταβούν στις Βρυξέλλες και θα παρουσιάσουν σε προγραμματισμένη συνάντηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναλυτικά στοιχεία για την καταστρατήγηση της ισοτιμίας των τίτλων σπουδών και για εκτεταμένες παρανομίες στο σύστημα πιστοποίησης τίτλων και φορέων.

Επίσης το ΔΣ αποφάσισε την άμεση προσφυγή στο ΣτΕ μόλις προκύψει η πρώτη δυσμενής επίπτωση (απόλυση, βλαπτική μεταβολή όρων εργασίας) εφαρμογής της ρύθμισης του πολυνομοσχεδίου. Ταυτόχρονα θα υπάρξει δημόσια καταγγελία κάθε ιδιωτικού σχολείου που θα κάνει χρήση της αντισυνταγματικής αυτής ρύθμισης, ενώ είναι αυτονόητη η πολιτική και νομική στήριξη της ΟΙΕΛΕ στους συναδέλφους που θα θιγούν από την εφαρμογή της.

Τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθούν Συνελεύσεις σε σχολεία και σωματεία σε όλη την Ελλάδα με στόχο να σταθμιστούν οι μέχρι τότε εξελίξεις και να χαραχθεί η μελλοντική πορεία του κλάδου.



Διαβάστε περισσότερα...

Τη θέση του από τον ΠΙΣ διαχώρισε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης


Προχωρά σε εκλογές στις 11 και 12 Μαΐου.

O Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) διαχωρίζοντας τη θέση του από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) που τάσσεται υπέρ εκλογών στους Ιατρικούς Συλλόγους στις 12 Οκτωβρίου, προχωρά σε εκλογές στις 11 και 12 Μαΐου με απόφαση που ελήφθη από την πλειοψηφία του ΔΣ. Στις εκλογές θα μπορούν να συμμετάσχουν όσοι θα έχουν πληρώσει μέχρι τις 25 Απριλίου τη συνδρομή τους για το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Τον απολογισμό της δράσης της παράταξης ΕΝΟ.ΣΥ-Ν.Ι.Κ.Ι, που είχε την πλειοψηφία στο ΔΣ του ΙΣΘ, έκαναν σήμερα ο πρώην πρόεδρος του ΙΣΘ και επικεφαλής της παράταξης, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο νυν πρόεδρος Δημήτρης Τσάμης, η αντιπρόεδρος Μαρία Χατζηδημητρίου και ο γενικός γραμματέας Νίκος Νίτσας.

Ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι στα τρία χρόνια δράσης της παράταξης υλοποιήθηκαν οι οκτώ από τις 11 δράσεις τις οποίες είχαν εξαγγείλει, ότι η ένατη θα υλοποιηθεί στην επόμενη τριετία και ότι οι δύο δεν υλοποιήθηκαν διότι προσέκρουσαν στο πολιτικό σύστημα. Πρόσθεσε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ΔΣ αγοράστηκαν τα νέα γραφεία του ΙΣΘ, έγινε διασύνδεση με τους ΙΣ Ρηνανίας -Βεστφαλίας και βρήκαν δουλειά περίπου 300 Έλληνες γιατροί και αναπτύχθηκαν δράσεις που σχετίζονται με τον ιατρικό τουρισμό.

«O ΙΣΘ σημείωσε τη μεγαλύτερη πρόοδο της τελευταίας εικοσαετίας στη χειρότερη τριετία της χώρας μας. Η κατάσταση όμως των γιατρών επιδεινώθηκε ουσιαστικά λόγω της κρίσεως και των πολιτικών που εφαρμόστηκαν στο χώρο της υγείας. Ο ΙΣΘ προέβαλε σθεναρή αντίσταση στους ανεκδιήγητους υπουργούς Υγείας, με χειρότερο απ΄ όλους τον νυν λόγω της προσβλητικής του θέσης έναντι ασθενών και γιατρών» είπε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Οι στόχοι της παράταξης για την επόμενη τριετία είναι: η δημιουργία Ταμείου Αλληλοβοήθειας Ιατρών Θεσσαλονίκης, η νομοθετική κατοχύρωση της πρόσβασης όλων των ιατρών στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η δημιουργία υποδομής για τη χορήγηση ιατρικού ISO-πραγματοποίηση ελέγχων δαπανών και ιατρικού απολογισμού, η αυστηρή τήρηση της ιατρικής δεοντολογίας και η η ενίσχυση των ιατρών που κινούνται νομικά κατά του δημοσίου και η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση ιατρείων και πολυϊατρείων, την απασχόληση νέων ιατρών στο πλευρό μεγαλύτερων στα πρώτα βήματα της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας και την παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε ανασφάλιστους και σε ειδικές κατηγορίες πολιτών.



Διαβάστε περισσότερα...

Πιο ενεργή συμμετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών ζητούν οι ΜΚΟ


Άρχισαν οι δράσεις του προγράμματος «Ανάπτυξη και Δημοκρατία».

Ξεκίνησαν επίσημα οι δράσεις του προγράμματος «Ανάπτυξη και Δημοκρατία», που υλοποιεί η Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, με ημερίδα που περιλάμβανε βιωματική δράση για τη διερεύνηση θεμάτων της παγκόσμιας φτώχειας και σεμινάρια για το ρόλο της Κοινωνίας των Πολιτών (ΚτΠ) σε περίοδο κρίσης.

Σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Γλυκερία Ράπτη, πρόεδρος του ΔΣ της Πλατφόρμας και διευθύντρια Λογοδοσίας και Οργανωσιακής Ανάπτυξης της ActionAid Ελλάς, επισήμανε τους στόχους του προγράμματος, οι οποίοι είναι: ενίσχυση του ρόλου και της αποτελεσματικής δράσης των φορέων της ΚτΠ, μέσω της διαμόρφωσης μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής,της ενδυνάμωσης του δικτύου και της υιοθέτησης μηχανισμών λογοδοσίας και διαφάνειας, η αναγνώριση των οργανώσεων της ΚτΠ ως κεντρικού πυλώνα στη διαμόρφωση πολιτικών που αφορούν το κοινωνικό σύνολο και η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και η αύξηση συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Ως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 θα λάβουν χώρα ενημερωτικές εκστρατείες, εκπαιδευτικά σεμινάρια σε σχολεία και πανεπιστήμια, παράλληλα με την άσκηση πολιτικής πίεσης για θέματα που αφορούν την ανάπτυξη στον λεγόμενο «τρίτο τομέα», δηλαδή σε δομές, όπως οι συνεταιρισμοί, οι ΜΚΟ και οι κοινωνίες αλληλοβοήθειας, ανέφερε η Μαρίνα Σάρλη, συντονίστρια του προγράμματος. Επιπλέον περιλαμβάνονται δράσεις για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, όπως και της πολιτικής «Ευρώπης-Φρούριο», για να «μην ξαναζήσουμε τραγωδίες όπως στη Λαμπεντούζα και στο Φαρμακονήσι», τόνισε η κ. Σάρλη.

Η κ. Ράπτη υπογράμμισε πως, σε αντίθεση με πρακτικές που ακολουθούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου οι φορείς της ΚτΠ αποτελούν τον άμεσο συνομιλητή και συνδιαμορφωτή πολιτικών με το κράτος, στην Ελλάδα οι αντίστοιχοι φορείς παραμένουν απλοί παρατηρητές στο διάλογο για την ανάπτυξη. Πρόσθεσε δε πως ακόμα και στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή που έχει οριστεί για να θεσπίσει το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των ΜΚΟ, οι φορείς της ΚτΠ δεν εκπροσωπούνται.

Στην Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη συμμετέχουν 12 ελληνικές ΜΚΟ, οι οποίες δραστηριοποιούνται στους τομείς της Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας, Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης.



Διαβάστε περισσότερα...

«Να επιστρέψουν στα ναυπηγεία οι εργαζόμενοι στον Σκαραμαγκά»


Πρόσκληση Πολεμικού Ναυτικού για την ολοκλήρωση εργασιών σε τέσσερα υποβρύχια.

Ξεκινούν οι διαδικασίες προκειμένου να αρχίσουν και πάλι οι εργασίες στα τέσσερα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού και στη συνέχεια αυτά να ενταχθούν στη δύναμη του στόλου.

Σε πρώτη φάση το Πολεμικό Ναυτικό απηύθυνε πρόσκληση προς τους εργαζομένους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) προκειμένου να ενημερωθούν για τις εργασίες και τον τρόπο ολοκλήρωσής τους, όσον αφορά τα εν λόγω υποβρύχια, στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι καλούνται να προσέλθουν στα ναυπηγεία την Δευτέρα 5 και Τρίτη 6 Μαΐου 2014 στις 10:00 το πρωί.

Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά βρίσκονται από την επομένη ημέρα των σχετικών ανακοινώσεων του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλου, στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού που εξετάζουν την κατάσταση των υποβρυχίων ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι απαραίτητες εργασίες.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Πολεμικό Ναυτικό θα συμβληθεί με τους εργαζομένους των ΕΝΑΕ για την ολοκλήρωση των εργασιών. Η σχέση του Πολεμικού Ναυτικού με τους εργαζόμενους ολοκληρώνεται και λύεται αυτοδικαίως με την ολοκλήρωση των εργασιών στα υποβρύχια.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο πάπας θα πλύνει συμβολικά τα πόδια ατόμων με ειδικές ανάγκες


Οι ασθενείς βρίσκονται στο ίδρυμα «Ντον Νιόκι» της Ρώμης.

Στο πλαίσιο της σημερινής Ακολουθίας του Νιπτήρος ο πάπας Φραγκίσκος επέλεξε να πλύνει συμβολικά τα πόδια δώδεκα ανθρώπων με ειδικές ανάγκες που φιλοξενούνται στο ίδρυμα «Ντον Νιόκι» της Ρώμης.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, πρόκειται για ασθενείς ηλικίας 16 ως και 86 ετών. Εννέα έχουν την ιταλική υπηκοότητα και τρεις είναι αλλοδαποί, ένας εκ των οποίων είναι μουσουλμάνος.

Πάσχουν όλοι τους από σοβαρά νοσήματα νευρολογικού, ορθοπεδικού και ογκολογικού χαρακτήρα. Ανάμεσά τους είναι ένας 19χρονος, ο Μάρκο, από την κωμόπολη Σαμπάουντια, νότια της Ρώμης, ο οποίος πάσχει από εγκεφαλική νεοπλασία και η 86χρονη Αντζέλικα, η οποία αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα κατά την φυσιοθεραπεία, μετά από επεμβάσεις για τοποθέτηση τεχνητής πρόθεσης ισχίου.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, λίγες εβδομάδες μετά την εκλογή του, ο πάπας Φραγκίσκος, για την Ακολουθία του Νιπτήρος είχε επιλέξει τις φυλακές ανηλίκων της Ρώμης «Καζάλ Ντελ Μάρμο».



Διαβάστε περισσότερα...

Πατέρας απέκτησε πέντε παιδιά με την κόρη του


Κρατούσε το παιδί του όμηρο για πολλά χρόνια.

Ένας 53χρονος από την Αργεντινή συνελήφθη με την κατηγορία ότι απέκτησε πέντε παιδιά με την ίδια του την κόρη, η οποία είναι τώρα 31 ετών και την οποία βίαζε συστηματικά επί πολλά χρόνια, κρατώντας την όμηρο από πολύ μικρή ηλικία μέσα στο σπίτι τους στην περιοχή Mendoza.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο 53χρονος πα-τέρας κακοποιούσε σεξουαλικά το ίδιο του το παιδί, ενώ όταν ρωτήθηκε για τη σχέση τους φέρεται να υποστήριξε πως θεωρούσε την κόρη του ως γυναίκα του, αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Ο άντρας κατηγορείται ακόμη ότι απειλούσε την υπόλοιπη οικογένειά του –τα παιδιά του ήταν ηλικίας από 2 έως 13 ετών- τρομοκρατώντας τα, έτσι ώστε να μην αποκαλύακψουν το «βρώμικο» μυστικό του.

Το μαρτύριό τους έληξε την περασμένη Παρασκευή, όταν ο άντρας συνελήφθη από τις Αρχές.

Η αστυνομία είχε αρχίσει να ερευνά την υπόθεση από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ο σύζυγος μιας από τις μεγαλύτερες κόρες του, πήγε σε ένα τμήμα και έκανε καταγγελία.

«Ο ενάγων ανέφερε ότι το κορίτσι δεν είναι σύντροφο και πως την είχε αφήσει έγκυο ο πατέρας της» είπε ο εκπρόσωπος του τμήματος σεξουαλικών εγκλημάτων της Αστυνομίας της Mendoza, Manuel Ontiveros.

«Μερικές φορές την παρουσίαζε ως τη σύζυγό του, όταν τον ρωτούσαν γείτονες, ή άτομα έξω από την οικογένεια» πρόσθεσε ο ίδιος.

Μία άλλη αστυνομική πηγή ανέφερε ότι ο ίδιος άντρας, το όνομα του οποίου δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, είχε κατηγορηθεί ξανά στο παρελθόν για κακοποίηση μίας από τις κόρες του, η οποία όμως έφυγε από το σπίτι.

«Τότε όμως η κατηγορία δεν αφορούσε βιασμό, και γι’ αυτό του έδωσαν μια ποινή με αναστολή και δε φυλακίστηκε» συνέχισε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Οι Αρχές ερευνούν ακόμη τη σχέση της μητέρας του κοριτσιού στην όλη υπόθεση (η οποία εγκατέλειψε την οικογένειά της πριν από έξι χρόνια) και κατά πόσο μπορεί να ήταν συνένοχη στις πράξεις του πρώην συζύγου της.



Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγός υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο διαδίκτυο


Τι συμβουλεύει τους χρήστες του ίντερνετ το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Οδηγίες για το τι μπορούν να κάνουν σε περίπτωση που τα ανθρώπινα δικαιώματα τους αμφισβητούνται, καταστρατηγούνται ή παραβιάζονται παρέχει στους χρήστες του διαδικτύου το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Στον σχετικό Οδηγό του, το Συμβούλιο της Ευρώπης υπογραμμίζει ότι, σε γενικές γραμμές , τα δικαιώματά των χρηστών καθορίζονται στους όρους των εταιρειών του Διαδικτύου , τους οποίους σπάνια διαβάζει κανείς και ακόμη πιο σπάνια είναι πλήρως κατανοητοί.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης αναφέρει ως βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στο Διαδίκτυο: την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης, της ελευθερίας του συνέρχεσθαι, του συνεταιρίζεσθαι και της συμμετοχής, την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την προστασία των δεδομένων, την εκπαίδευση και την παιδεία, την προστασία των παιδιών και των νέων, και το δικαίωμα αποτελεσματικής ένδικης προστασίας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Οδηγός εγκρίθηκε ήδη από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία συμμετέχουν οι υπουργοί εξωτερικών των 47 κρατών-μελών του πανευρωπαϊκού αυτού Οργανισμού.

«Οι κυβερνήσεις , οι ιδιωτικές εταιρείες και άλλοι φορείς έχουν την υποχρέωση να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα offline και online . Θα συνεργαστούμε μαζί τους για να εφαρμόζουν τον οδηγό , και να διασφαλίσουν ότι οι χρήστες του Διαδικτύου έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματικά ένδικα μέσα όταν θεωρούν ότι τα δικαιώματά τους έχουν περιοριστεί ή παραβιαστεί», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιερν Γιάγκλαντ.

Συνοπτικά, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Οδηγός προβλέπει ότι:

- Η πρόσβαση στο διαδίκτυο αποτελεί καταλύτη για την άσκηση και άλλων δικαιωμάτων του ανθρώπου και οι χρήστες δεν θα πρέπει να αποσυνδέονται από το Διαδίκτυο χωρίς τη θέληση τους, παρά μόνον με δικαστικές αποφάσεις.

- Οι χρήστες έχουν το δικαίωμα να εκφρασθούν ελεύθερα στο Διαδίκτυο και να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και απόψεις άλλων , συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που μπορεί να θίξουν, σοκάρουν ή ενοχλήσουν άλλα άτομα, σεβόμενοι την προστασία της ιδιωτικής ζωής των άλλων. Οι δημόσιες αρχές έχουν την υποχρέωση να σέβονται και να προστατεύουν το δικαίωμα αυτό.

Όπως διευκρινίζεται σ' αυτό το σημείο, τυχόν περιορισμοί αυτής της ελευθερίας, πρέπει να υπαγορεύονται από θεμιτό σκοπό, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Αναφέρεται για παράδειγμα ότι ο περιορισμός της ελευθερίας της έκφρασης στο Διαδίκτυο είναι θεμιτός όταν αφορά προστασία της εθνικής ασφάλειας ή της δημόσιας τάξης, αλλά και σ' αυτή την περίπτωση πρέπει να είναι σύμφωνος με το δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι περιορισμοί αυτοί, τονίζεται, μπορούν να εφαρμόζονται σε χρήστες που με τα γραφόμενα τους, υποκινούν διακρίσεις, μίσος ή βία.

- Οι χρήστες έχουν το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι και της συμμετοχής και κατά συνέπεια, έχουν την ελευθερία να επιλέξουν οποιαδήποτε ιστοσελίδα, εφαρμογή ή άλλη υπηρεσία για να συνδεθούν και να συμμετέχουν σε online δραστηριότητες.

Θα πρέπει, ωστόσο, να γνωρίζουν ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν νομικές συνέπειες εάν η online διαμαρτυρία οδηγεί σε αποκλεισμούς πρόσβασης, διακοπή της παροχής υπηρεσιών ή ζημιά στην περιουσία των άλλων.

- Τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών θα πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία μόνον εφόσον έχουν συναινέσει σε αυτό ή προβλέπεται από το νόμο. Οι χρήστες θα πρέπει να ενημερώνονται για το τι επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα γίνεται και από ποιον και για ποιο σκοπό , καθώς και για το γεγονός ότι πως νομιμοποιείται αυτός να ασκεί έλεγχο πάνω τους.

- Οι χρήστες δεν θα πρέπει να υπόκεινται σε γενικά μέτρα επιτήρησης ή παρακολούθησης , εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις που προβλέπονται από το νόμο, όπως η ποινική έρευνα .

- Τα παιδιά και τα νεαρά άτομα δικαιούνται ειδικής προστασίας και καθοδήγηση κατά τη χρήση του διαδικτύου. Εάν το περιεχόμενο που έχουν δημοσιεύσει θέτει σε κίνδυνο την αξιοπρέπεια, την ασφάλεια ή την ιδιωτική τους ζωή , ή μπορεί να είναι επιζήμια για αυτούς στο μέλλον, κατόπιν αιτήματός τους , θα πρέπει να διαγραφεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει επίσης να προστατεύονται από παρεμβάσεις που αποσκοπούν στη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση τους.

- Οι χρήστες έχουν το δικαίωμα πραγματικής προσφυγής κατά της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορούν να προσφύγουν (όχι κατ' ανάγκη δικαστικώς) εναντίον των παρόχων υπηρεσιών στο Διαδίκτυο, των δημοσίων αρχών ή να καταφύγουν στις οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζητώντας εξηγήσεις για τον ενδεχόμενο αποκλεισμό τους, διορθώσεις ή ακόμη και αποζημιώσεις.

Στον Οδηγό αναφέρεται ρητά ότι, οι πάροχοι υπηρεσιών ίντερνετ, οι πάροχοι πρόσβασης σε περιεχόμενο και υπηρεσίες , ή άλλες επιχειρήσεις ή οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να παρέχουν στους χρήστες εύκολα προσβάσιμες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και οι εθνικές αρχές έχουν την υποχρέωση να προστατεύουν τους χρήστες από εγκληματική δραστηριότητα που διαπράττεται μέσω του Internet.

Εάν οι χρήστες κατηγορηθούν για κάποιο ποινικό αδίκημα που διέπραξαν στο Διαδίκτυο, έχουν το δικαίωμα της προσφυγής σε δίκαιη δίκη εντός ευλόγου προθεσμίας, από ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο , καθώς και της ατομικής προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετά την εξάντληση όλων των διαθέσιμων εσωτερικών ενδίκων μέσων.



Διαβάστε περισσότερα...

Οδήγηση κρατικών αυτοκινήτων μόνο με νομοθετημένη θέση οδηγού


Τι προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Την ορθή διαδικασία οδήγησης κρατικών οχημάτων από υπαλλήλους που δεν κατέχουν νομοθετημένη θέση οδηγού, κάνει γνωστή με εγκύκλιό του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Για την παροχή έγκρισης, η ενδιαφερόμενη υπηρεσία θα πρέπει να υποβάλλει αίτημα στο οποίο θα αιτιολογούνται επαρκώς οι ειδικοί λόγοι που επιβάλλουν την οδήγηση των αυτοκινήτων από άλλον, εκτός του υπευθύνου οδηγού και θα πρέπει να αναφέρονται τα στοιχεία του υπαλλήλου, το χρονικό διάστημα για το οποίο ζητείται η έγκριση, με μέγιστη διάρκεια τα δύο χρόνια, καθώς και ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος, η κατηγορία (επιβατικό, λεωφορείο, φορτηγό κλπ).

Επίσης, η αρμόδια υπηρεσία θα πρέπει να αποστέλλει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συνημμένα τα ευκρινή φωτοαντίγραφα των αδειών κυκλοφορίας των οχημάτων, φωτοαντίγραφο της άδειας οδήγησης του προτεινόμενου οδηγού κλπ.

Τέλος, με την εγκύκλιο, προσδιορίζεται και ο τρόπος που θα μπορούν να λαμβάνουν έγκριση για οδήγηση κρατικού οχήματος οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης.



Διαβάστε περισσότερα...

Έκκληση σε αυτόπτες μάρτυρες για το θάνατο του σεφ Βασίλη Παπαζαχαρίου


Οι Αρχές διερευνούν τις συνθήκες του δυστυχήματος.

Τις ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος στο οποίο έχασε τη ζωή του ο γνωστός τηλεοπτικός σεφ Βασίλης Παπαζαχαρίου διερευνούν οι Αρχές.



Για το λόγο αυτό αναζητούνται αυτόπτες μάρτυρες του μοιραίου θανατηφόρου τροχαίου που έγινε την Πέμπτη 3 Απριλίου, το μεσημέρι στη συμβολή των οδών Πίνδου και Κατεχάκη, στο ύψος του ΑΟΟΑ.

Ο 36χρονος Βασίλης, πατέρας δυο ανήλικων παιδιών, χτυπήθηκε από αυτοκίνητο. Η σύζυγός του αλλά και οι φίλοι του που έχουν βυθιστεί στο πένθος, απευθύνουν έκκληση σε όποιον υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας του τραγικού αυτού περιστατικού, να προσέλθει και να καταθέσει στις αρχές (Τμήμα Τροχαίας Καισαριανής).



Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτόκολλο Συνεργασίας της ΕΣΕΕ με «Το Χαμόγελο του Παιδιού»


Στήριξη με είδη από τις επιχειρήσεις των μελών της Ε.Σ.Ε.Ε.

Πρωτόκολλο Συνεργασίας υπέγραψε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (Ε.Σ.Ε.Ε.) και ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Το πρωτόκολλο με το οποίο οι δύο φορείς συμφώνησαν στην ανάγκη για μια αποτελεσματική συνεργασία ανάμεσα τους με σκοπό την ανάπτυξη ισχυρών και αξιόπιστων μηχανισμών παρέμβασης για την απρόσκοπτη και ολιστική παροχή κοινωνικής υποστήριξης προς το παιδί και την οικογένεια που βρίσκονται σε κρίση και στην ανάγκη για ανταλλαγή γνώσεων, πληροφοριών και εμπειριών τόσο στο πεδίο της παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, αλληλεγγύης, προαγωγής της υγείας των παιδιών όσο και στο πεδίο της παρέμβασης και προστασίας των παιδιών.

«Στην παρούσα οικονομική κατάσταση, τα περιστατικά παιδιών και οικογενειών που βρίσκονται σε κρίση θα πρέπει να αντιμετωπίζονται συλλογικά, κατά αρμοδιότητα φορέων» σημειώνει η ΕΣΕΕ σε ανακοίνωσή της.

Η ΕΣΕΕ δηλώνει ότι θα στηρίξει έμπρακτα το έργο και τις δράσεις του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε πανελλήνια κλίμακα, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια παροχής βοήθειας στα παιδιά και τις οικογένειες που αυτός βοηθά, μέσω των δράσεων του. Συγκεκριμένα:

Α.Για τα 13 Σπίτια του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» εντός και εκτός Αττικής, όπου μεγαλώνουν σήμερα 356 παιδιά και για τα 9 Κέντρα Στήριξης Παιδιών με προβλήματα Διαβίωσης προβλέπεται: Στήριξη με είδη από τις επιχειρήσεις των μελών της Ε.Σ.Ε.Ε. Κινητοποίηση εργαζομένων στις επιχειρήσεις των μελών για εθελοντική εργασία και πιθανούς άλλους τρόπους υποστήριξης (ανάλογα με τη δράση).

Β.Σε σχέση με την Προληπτική Ιατρική και τα κινητά πολυϊατρεία του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» τα μέλη της Ε.Σ.Ε.Ε., μπορούν να έχουν κυρίαρχο ρόλο στην προβολή των δράσεων προληπτικής ιατρικής που εφαρμόζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε όλη την Ελλάδα, κινητοποιώντας τους τοπικούς πληθυσμούς προκειμένου να αξιοποιήσουν τις δωρεάν υπηρεσίες που προσφέρονται από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και τους εθελοντές ιατρούς που συμμετέχουν στη δράση. Επιπλέον προβλέπεται συμμετοχή στο πρόγραμμα και των οικογενειών των εργαζομένων στις επιχειρήσεις - μέλη της Ε.Σ.Ε.Ε., ενώ οι τοπικές επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν και αμεσότερα στην πραγματοποίηση προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής στις περιοχές τους, καλύπτοντας μέσα από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, ανάγκες σε είδη και υπηρεσίες που απαιτούνται για κάθε κύκλο προληπτικής ιατρικής (αναλώσιμα ιατρείων, φιλοξενία και διατροφή εργαζομένων κ.α.).

Γ. Για το «AMBER ALERT HELLAS», τα μέλη της Ε.Σ.Ε.Ε. δεσμεύονται για ενεργή συμμετοχή στις προσπάθειες εντοπισμού παιδιών που εξαφανίζονται και διατρέχουν άμεσο και σοβαρό κίνδυνο, μέσω της διάδοσης των AMBER ALERT, με δημιουργία σημείων προβολής σε επιχειρήσεις, εμπορικούς συλλόγους κ.ο.κ.



Διαβάστε περισσότερα...

Πού βρέθηκες εσύ εκεί;!


Νήπιο μπήκε σε... αυτόματο μηχάνημα με παιχνίδια για να παίξει! - Δείτε τις φωτογραφίες.

Ένα δευτερόλεπτο που μια μαμά θα πάρει το βλέμμα της από το μικρό παιδί της είναι αρκετό για να βρει το παιδί το πιο απίθανο μέρος να κρυφτεί. Έτσι μάλλον συνέβη με ένα αγόρι στη Νεμπράσκα που η μαμά του το έχασε και μετά το βρήκε… μέσα σε ένα από τα αυτόματα μηχανήματα με παιχνίδια!

Σύμφωνα με το Skynews, η μητέρα κάλεσε την αστυνομία για να αναφέρει πως ο γιος της εξαφανίστηκε από το διαμέρισμά τους στο Lincoln. Σχεδόν την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι στο Madsen's Bowling Alley, απέναντι από το διαμέρισμα της γυναίκας, κάλεσαν τις αρχές για να αναφέρουν πως ένα μικρό αγόρι είχε βρεθεί μέσα στο αυτόματο μηχάνημα να παίζει με τα παιχνίδια!

Η Rachell Hildreth, εργαζόμενη στο κέντρο μπόουλινγκ, έβγαλε φωτογραφία του αγοριού που έδειχνε χαρούμενο και συγκεντρωμένο στο παιχνίδι του.

«Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε στα μάτια μας, το μόνο που μπορούμε να φανταστούμε είναι πως μπουσούλησε μέσα από την τρύπα από όπου βγαίνουν τα παιχνίδια όταν κάποιος κερδίσει, αλλά και πάλι δείχνει κάπως απίθανο», δήλωσε.

Εκπρόσωπος της εταιρείας που διαχειρίζεται το μηχάνημα έσπευσε να απελευθερώσει το αγόρι που γρήγορα επέστρεψε στη μαμά του.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, ήταν η πρώτη φορά στα 38 χρόνια που ασχολείται με τη δουλειά αυτή που αντιμετώπισε ένα τέτοιο περιστατικό.








Διαβάστε περισσότερα...

Λάθη στα στοιχεία τόκων καταθέσεων εντοπίζονται σε πολλά Ε1


Λάθος δεδομένα έχουν αναρτηθεί στο Taxisnet.

Λάθος δεδομένα τόκων καταθέσεων έχουν αναρτηθεί στο Taxisnet.

Το πρόβλημα έχει να κάνει με το πέρασμα στο Taxisnet τόκων καταθέσεων από λογαριασμούς με τους οποίους ο φορολογούμενος δεν έχει καμία απολύτως σχέση.

Το λάθος δεν προέρχεται από το υπουργείο Οικονομικών αλλά από την ίδια την τράπεζα. Η εισαγωγή των στοιχείων των τόκων στο Taxisnet γίνεται με βάση τον πρώτο ΑΦΜ που εμφανίζεται στον τραπεζικό λογαριασμό.

Κάποιες τράπεζες φέρεται να έστειλαν στοιχεία τόκων με λάθος ΑΦΜ, με αποτέλεσμα κάποιοι φορολογούμενοι να εμφανίζονται να έχουν καταθέσεις, οι οποίες όμως ανήκουν σε άλλους καταθέτες.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης ρωτήθηκε μέσω twitter, από πολίτη στο Ε1 του οποίου εμφανίζονται τόκοι από λογαριασμούς που δεν του ανήκουν, για το τι πρέπει να κάνει. «Δηλώνεις ότι θεωρείς σωστό. Για αυτό είναι στο ενημερωτικό πίνακακι», απάντησε στον φορολογούμενο ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων.



Διαβάστε περισσότερα...

Κινητοποιήσεις της ΟΛΜΕ μετά το Πάσχα


Στάσεις εργασίας για την αναπλήρωση ωρών διδασκαλίας εξαιτίας των καταλήψεων.

Σε κινητοποιήσεις προχωράει η ΟΛΜΕ μετά το Πάσχα, με τους καθηγητές να αντιδρούν στην αναπλήρωση ωρών διδασκαλίας μέσα στις γιορτές, στα σχολεία που ορίζουν οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, εξαιτίας των καταλήψεων.

Έτσι οι καθηγητές προχωρούν σε στάσεις εργασίας 8-11 το πρωί και τις τρεις πρώτες ώρες κάθε επόμενης βάρδιας για τις 23, 24 και 25/4/14.

«Είναι τουλάχιστον υποκριτικό το ενδιαφέρον του Υπουργείου Παιδείας να αναπληρωθούν, ακόμα και με λογιστικό τρόπο, τα μαθήματα που δεν πραγματοποιήθηκαν κατά τις ημέρες των μαθητικών καταλήψεων. Δεν ενδιαφέρεται όμως για τα μαθήματα που χάνονται λόγω της δικής του ευθύνης να μην καλύπτει τα κενά των εκπαιδευτικών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν απαντά πώς θα αναπληρωθούν τα μαθήματα όταν το Δεκέμβρη του 2013 υπήρχαν πάνω από 2.000 κενά εκπαιδευτικών. Δεν απαντά τέλος πώς θα αναπληρωθούν τα μαθήματα στις κατηργημένες ειδικότητες των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ όπου χιλιάδες ώρες δεν πραγματοποιήθηκαν. Με τι εφόδια θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις αυτοί οι μαθητές των ΕΠΑΛ;» λέει η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της.

«Στην πραγματικότητα μια τέτοια ρύθμιση δημιουργεί περισσότερα προβλήματα και αντιπαραθέσεις από αυτά που υποτίθεται επιδιώκει να λύσει. Επίσης είναι και ανεφάρμοστη στο σκέλος που προβλέπει παράταση διδακτικού έτους, αφού σε όλα τα σχολεία τα μαθήματα λήγουν με την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων» προσθέτει, μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία.



Διαβάστε περισσότερα...

Απειλή αυτοφώρου για τους εργαζόμενους σε εμπορικά καταστήματα


Αν πάνε στη δουλειά τους τη Μεγάλη Παρασκευή πριν τις 13:00.

Με αυτόφωρο απειλούνται όσοι εργαζόμενοι εμπορικών καταστημάτων και σούπερ μάρκετ βρεθούν αύριο, Μεγάλη Παρασκευή, εντός της επιχείρησης όπου εργάζονται πριν από τη μία το μεσημέρι.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εστάλη χθες στα καταστήματα, όσοι εργαζόμενοι πάνε στη δουλειά τους πριν τη μία το μεσημέρι, οπότε και ανοίγουν τα μαγαζιά, θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη για να δικαστούν με τη διαδικασία του αυτοφώρου, όπως αναφέρει η στήλη «Στίγμα» της εφημερίδας «Τα Νέα».

Να σημειωθεί ότι αύριο, Μεγάλη Παρασκευή, τόσο τα εμπορικά καταστήματα, όσο και τα σούπερ μάρκετ θα ανοίξουν στη 1 το μεσημέρι και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.



Διαβάστε περισσότερα...

Μυστηριώδης αποστολέας στέλνει λεφτά σε κατοίκους βρετανικής πόλης


Έλαβαν ανώνυμους φακέλους που περιείχαν χρήματα.

Τα λεφτά ως γνωστόν δεν φυτρώνουν στα δέντρα. Για ορισμένους κατοίκους του Colchester στη Βρετανία, ωστόσο, «φυτρώνουν» στο… ταχυδρομικό τους κουτί.

Κάτοικοι της περιοχής έχουν λάβει με ανώνυμες επιστολές εκατοντάδες λίρες και όλοι αναρωτιούνται ποιος στέλνει τους φακέλους με τα λεφτά. Το μόνο κοινό μεταξύ των παραληπτών είναι πως μένουν- ή έμεναν- στον ίδιο δρόμο.

«Σοκαρίστηκα όταν άνοιξα τον φάκελο. Μας τρελαίνει που δεν ξέρουμε ποιος στέλνει τα χρήματα», λέει η 58χρονη Lesley Quilter στη Daily Mail. «Είναι υπέροχο και θα ήθελα να τον ευχαριστήσω».

Το μυστήριο έγινε ακόμα πιο «σκοτεινό» όταν ο γαμπρός της 58χρονης, που κάποτε ζούσε στη Wickham Road, έλαβε επίσης έναν φάκελο με 200 λίρες που εστάλη στη νέα του διεύθυνση!








Διαβάστε περισσότερα...

Αυτοί είναι οι νεότεροι γονείς της Βρετανίας


«Περήφανος» δηλώνει ο πατέρας της 12χρονης μητέρας.

Περήφανος για την κόρη του, τη νεότερη μητέρα της Βρετανίας, δηλώνει ο μπαμπάς της 12χρονης που έφερε την Κυριακή στον κόσμο το πρώτο της παιδί κι έγινε μάνα. Το κορίτσι έμεινε έγκυος στα 11 του από τον 13χρονο σήμερα σύντροφό της, με τον οποίο έχουν σχέση ένα χρόνο και δηλώνουν «απόλυτα ερωτευμένοι».

Ο πατέρας της 12χρονης δηλώνει πως θα σταθεί στο πλευρό της κόρης του, παραδεχόμενος πως «λύγισε» όταν ανακάλυψε, μόλις πριν από ένα μήνα, πως η κόρη του ήταν ετοιμόγεννη.

Τόνισε ωστόσο πως δεν νιώθει καθόλου ντροπή αλλά μόνο περηφάνια για την κόρη του.

«Δεν ξέραμε πως συνέβαινε όλο αυτό. Δυστυχώς τα παιδιά αυτής της ηλικίας θα μεγαλώσουν, θα έχουν συντρόφους. Αν κάνουν πράγματα πίσω από την πλάτη των γονιών τους αυτό είναι κάτι που δεν θα ανακαλύψουμε ποτέ», είπε.

Δηλώνοντας «περήφανος παππούς» ο άνδρας υπογράμμισε πως οι γονείς και των δύο εφήβων θα στηρίξουν τα παιδιά τους και περιέγραψε τον 13χρονο πατέρα πλέον ως «πολύ καλό παιδί».

«Όταν ανακαλύψαμε πως είναι έγκυος ήταν ήδη 8 μηνών. Το μωρό θα γεννιόταν ό,τι και να γινόταν. Μόνο υποστηρικτικός μπορείς να είσαι σε κάτι τέτοιο. Δεν μπορείς να γυρίσεις πίσω το χρόνο, μόνο μπροστά μπορείς να κοιτάς. Δεν ξέρουμε πότε συνέβη. Αν νομίζετε πως ξέραμε πως είχαν σεξουαλικές επαφές, όχι», ξεκαθάρισε.

Ο άνδρας, που δεν ζει πια με τη μητέρα της 12χρονης, επισήμανε πως δεν θα αφήσει την 3χρονη κόρη του και τον 9χρονο γιο του να κάνουν τα ίδια λάθη αλλά δεν δέχθηκε πως θα μπορούσε να είχε αποτρέψει αυτό που συνέβη στη μεγαλύτερη κόρη του.

«Δεν μπορούμε να την κρατάμε ‘δεμένη’ όλη της τη ζωή», τόνισε. «Πηγαίνουν σχολείο, περνούν χρόνο μαζί. Δεν μπορείς να το σταματήσεις αυτό. Δεν μπορώ να παρακολουθώ το κοριτσάκι μου 24 ώρες το 24ωρο, επτά μέρες την εβδομάδα. Δεν είναι δυνατό. Δεν θα ξανασυμβεί, αυτό που έγινε έγινε επειδή αντιμετωπίζεις τα παιδιά σου λίγο χαλαρά. Τώρα θα έχουμε το νου μας, ίσως θα έπρεπε να έχουμε κάνει περισσότερα. Έκαναν ένα λάθος και με αυτό θα πρέπει να πορευτούμε πλέον και να είμαστε περήφανοι για αυτό που έχουμε», κατέληξε.




Διαβάστε περισσότερα...

Γέννησε στο μπάνιο κι έκοψε τον ομφάλιο λώρο με τα… δόντια της


Σοκάρει η υπόθεση ναρκομανούς μητέρας στη Φλόριντα.

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ένα νεογέννητο αγόρι το οποίο γεννήθηκε πρόωρα στο μπάνιο μοτέλ στη Φλόριντα και η μητέρα του, υπό την επήρεια ναρκωτικών, έκοψε τον ομφάλιο λώρο με τα δόντια της!

Η Chrystal A. Hassell κάλεσε την Αστυνομία όταν είδε πως το αγοράκι μελάνιαζε και αργότερα συνελήφθη για παραμέληση παιδιού.

Η 37χρονη έχει άλλον έναν γιο 11 μηνών, που οδηγήθηκε σε ανάδοχη οικογένεια, και μία 16χρονη κόρη που γεννήθηκε με εξάρτηση από τα ναρκωτικά επειδή και η μητέρα της έκανε χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, όπως γράφει η Daily Mail.

Η γυναίκα ομολόγησε στην αστυνομία πως είναι χρήστρια από την εφηβεία της. Όταν είχε ανακαλύψει πως είναι έγκυος, τον Μάρτιο, είχε ορκιστεί να μην ξανακαπνίσει κρακ για χάρη του μωρού. Ο όρκος ωστόσο δεν κράτησε πολύ και η 37χρονη έκανε χρήση μέχρι και το βράδυ πριν γεννήσει, στο Vacation Host Inn.

Πατέρας του παιδιού είναι ο σύντροφος της Hassell, Vincent Terry, που βρίσκεται στη φυλακή για απόπειρα φόνου. Ο 43χρονος είναι πατέρας και του νεογέννητου και του 11 μηνών αδελφού του.

«Ήξερα πως είχε παρελθόν στη χρήση ναρκωτικών αλλά όχι πως έκανε χρήση μέχρι και τώρα. Μόλις τον περασμένο μήνα ανακάλυψε πως είναι έγκυος», δήλωσε ο Terry.

«Φυσικά θα μείνουμε ο ένας δίπλα στον άλλον. Τα παιδιά μου είναι εδώ, η Chrystal δεν είναι κακός άνθρωπος. Απλά έχει ένα πρόβλημα, μαζί θα το παλέψουμε».

Δείτε τις φωτογραφίες








Διαβάστε περισσότερα...