Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

«Πράσινο φως» για το ψηφιακό μουσείο της Ακαδημίας Πλάτωνος


«Ναι» στη νέα χωροθέτηση και στη δημιουργία πιο διακριτικής κατασκευής, «όχι» στην κοπή δέντρων.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα της γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συνεδρίου για το νέο ψηφιακό μουσείο, προσωρινού χαρακτήρα, που πρόκειται να δημιουργηθεί στην Ακαδημία Πλάτωνος. Ένα έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, που ευελπιστεί να δώσει πνοή σε έναν ιδιαίτερο αρχαιολογικό χώρο, αλλά και σε μια περιοχή που έχει περάσει πολλά δεινά.

Το θέμα της χωροθέτησης της κατασκευής, έτσι όπως τροποποιήθηκε ελαφρώς από τους μελετητές, ήταν το πρώτο που απασχόλησε το Συμβούλιο. «Η ένσταση είναι ότι δεν ακολουθήθηκε η οδηγία της υπουργικής απόφασης σχετικά με τη χωροθέτηση του ψηφιακού μουσείου. Αφορά δηλαδή στη διοικητική διαδικασία και όχι στην ουσία. Το κέντρο είναι χρήσιμο να παραμείνει στον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο, εντός του αστικού ιστού και του δημόσιου χώρου. Είναι επίσης σημαντικό, καθώς απευθύνεται κυρίως σε νέους ανθρώπους, που θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν τι συνέβαινε εδώ, ποιος ήταν ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης και τι η ελληνική φιλοσοφία », δήλωσε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, Λίνα Μενδώνη.

Οι μελετητές έπεισαν την πλειοψηφία των μελών του ΚΑΣ ότι η προηγούμενη χωροθέτηση του κέντρου, λίγα μέτρα βορειότερα από την καινούργια, δεν ήταν η ενδεδειγμένη γιατί θα έπρεπε να κοπούν δέντρα, ενώ δεν συνδέεται νοητά ούτε με την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου ούτε με τις παρακείμενες οδούς, συνεπώς και με τη σύγχρονη ζωή των κατοίκων. Επίσης, θεώρησαν ότι η κατασκευή, αν τραβηχτεί πολύ βορειότερα, δεν θα εξυπηρετεί τα ΑμεΑ, που θα πρέπει να διανύουν αρκετά μεγαλύτερη απόσταση. Ως προς το θέμα της χωροθέτησης, της μορφής αλλά και της έκτασης που θα καταλαμβάνει η κατασκευή, διαφώνησε η Ελένη Μπάνου, προϊστάμενη της αρμόδιας Γ ΕΠΚΑ, της Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων που έχει μια διαφορετική εικόνα για το μελλοντικό μουσείο: πιο μικρό και διακριτικό, με ελαφρύτερα υλικά.

Η μορφή του, πάντως, απασχόλησε και άλλα μέλη του ΚΑΣ, που έκριναν ότι τα βαριά υλικά και το σχήμα του, έτσι όπως «επιβάλλεται» στον χώρο, δεν συνάδει με την περιοχή. Γι αυτό και στην τελική γνωμοδότησή του, το Συμβούλιο έκρινε ότι θα πρέπει να γίνουν κάποιες μορφολογικές αλλαγές.

Όσο για το σκεπτικό που υπάρχει πίσω από το σχήμα του, δηλαδή σαν κουτί που θα ανοίγει την ημέρα και θα κλείνει το βράδυ, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για την αποφυγή καταστροφών και κάθε λογής βανδαλισμών.



Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινά ο διάλογος για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση


Μακρή: Δεν θα χαθεί καμία θέση εργασίας.

Τη Δευτέρα ξεκινά ο διάλογος του υπουργείου Υγείας με τους εργαζόμενους στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, με αντικείμενο την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Η αρμόδια υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους εργαζόμενους που αντιδρούν στο μέτρο της κινητικότητας-διαθεσιμότητας , δήλωσε ότι «τίποτα δε θα γίνει ερήμην τους, τίποτα δε θα γίνει βιαστικά. Όλα θα γίνουν γρήγορα και με τη συμμετοχή τους».

Η κ. Μακρή ανέφερε ότι υπάρχει η σκέψη της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας, αλλά υπάρχει και η απόφαση να μην χαθεί καμιά θέση εργασίας.

Πάντως σύμφωνα με την υφυπουργό Υγείας αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εισήγηση για το θέμα. «Εγώ έχω την ευθύνη των λεγομένων και της υπογραφής μου. Καμία εισήγηση δε ζήτησα. Καμία εισήγηση δε δέχτηκα. Ο διάλογος θα ξεκινήσει με προτάσεις και από την πλευρά μας τη Δευτέρα το πρωί», δήλωσε η κ. Μακρή.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέο βιοκλιματικό Κλειστό Γυμναστήριο στον Βύρωνα!


Το τέταρτο Κλειστό Γυμναστήριο της πόλης, το νέο βιοκλιματικό Κλειστό Γυμναστήριο «Τάκης Παπαγεωργίου», εγκαινιάστηκε από το Δήμο Βύρωνα τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, στις 6:30 το απόγευμα.

Το νέο Κλειστό Γυμναστήριο έρχεται να καλύψει την ανάγκη των κατοίκων της περιοχής για κλειστές αθλητικές υποδομές, καθώς πρόκειται να αποτελέσει χώρο άθλησης τόσο για τη μαθητική κοινότητα όσο και για τους αθλητικούς συλλόγους. Πρόκειται για το τέταρτο Κλειστό Γυμναστήριο για την πόλη του Βύρωνα και το δεύτερο που ολοκληρώνεται και παραδίδεται από τη σημερινή Δημοτική Αρχή, δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την προαγωγή του αθλητισμού και τη δημιουργία σύγχρονων αθλητικών υποδομών στην πόλη.

Πιο συγκεκριμένα, το νέο Κλειστό διαθέτει γήπεδο διαστάσεων 28x15 μέτρα και μπορεί να φιλοξενήσει τόσο αγώνες μπάσκετ όσο και βόλεϊ, ενώ το δάπεδο του αγωνιστικού χώρου είναι FIBA AA. Επιπλέον, διαθέτει αποδυτήρια για δύο ομάδες, ιατρείο, γραφείο και αποδυτήρια διαιτητών, γραφείο Διευθυντή, γραφείο Γραμματείας Διοίκησης, αίθουσα προβολής video, αίθουσα συσκέψεων, κυλικείο, αποθηκευτικούς χώρους, υπόγειο χώρο στάθμευσης για την καλύτερη εξυπηρέτηση των θεατών, ενώ έχει προβλεφθεί και η δυνατότητα προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ.

Το έργο είναι φιλικό προς το περιβάλλον και έχει χαμηλότερες ενεργειακές ανάγκες σε σχέση με ένα συμβατικό κτήριο, καθώς εντάσσεται στο πλαίσιο του βιοκλιματικού σχεδιασμού έργου του παρακείμενου Γυμνασίου Καρέα, το οποίο παραδόθηκε προς χρήση πριν ένα χρόνο. Ειδικότερα, το Κλειστό Γυμναστήριο έχει τη δυνατότητα χρήσης φωτοβολταϊκών συστημάτων του συνολικού έργου για την κάλυψη των αναγκών φωτισμού του, ενώ διαθέτει ενεργειακά υλικά και ψυχρά χρώματα για την καλύτερη μόνωση του κτηρίου.

«Ένα ακόμα βιοκλιματικό έργο ολοκληρώθηκε και παραδίδεται στους συμπολίτες μας, αποδεικνύοντας τη δέσμευσή μας για τη δημιουργία νέων υποδομών στην πόλη μας, με μικρό ενεργειακό αποτύπωμα και σεβασμό προς το περιβάλλον» επισημαίνει ο Δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς και προσθέτει: «Στόχος μας είναι να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των συμπολιτών μας, με το βλέμμα μας στραμμένο στο μέλλον και τις ανάγκες των επόμενων γενεών. Για το λόγο αυτό, πιστοί στις δεσμεύσεις μας, εργαζόμαστε για τη δημιουργία έργων και υποδομών με περιβαλλοντική ταυτότητα και αλλάζουμε την πόλη μας, κάνοντας την "πράσινη ανάπτυξη" μέρος της καθημερινότητάς μας».

Το Κλειστό Γυμναστήριο βρίσκεται επί της λεωφόρου Κατεχάκη, δίπλα στο νέο βιοκλιματικό Γυμνάσιο Καρέα «Χρήστος Ι. Αντωνιάδης».

Το Κλειστό Γυμναστήριο παίρνει το όνομά του εις μνήμην του αείμνηστου Τάκη Παπαγεωργίου, ο οποίος και διετέλεσε πρώτος πρόεδρος του αθλητικού σωματείου της πόλης μας, Α.Ο. Καρέα.

Διαβάστε περισσότερα...

«Οι γυναίκες πρέπει να συμμετέχουν πολιτικά σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής»


Αν και πέρασαν εξήντα ολόκληρα χρόνια από τότε που η πρώτη γυναίκα βουλευτής μπήκε στο ελληνικό Κοινοβούλιο, παρά ταύτα η εκπροσώπηση των γυναικών στη Βουλή ακόμα και σήμερα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα (21% στην Ελλάδα), ενώ η ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών στην πολιτική ζωή καταγράφεται και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αυτό ήταν και το θέμα -«Περισσότερες γυναίκες στην ευρωπαϊκή πολιτική – περισσότερες γυναίκες το 2014» (More Women in European Politics)- ενός ευρωπαϊκού προγράμματος που έχει στόχο την ανάδειξη γυναικών στην πολιτική και το οποίο αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια διακρατικής συνάντησης δύο ημερών, όπου συμμετείχαν εταίροι από 14 χώρες: Βέλγιο, Βουλγαρία, Ελλάδα, Εσθονία, Τσεχία, Ουγγαρία, Ιταλία, Σλοβενία, Λιθουανία, Σουηδία, Σλοβακία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρουμανία και Λετονία.


Εκπρόσωποι και φορείς από τις 14 χώρες συγκεντρώθηκαν στο Ταλίν της Εσθονίας και, στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού διαλόγου, συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις, με σκοπό την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική και ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή πολιτική. Ο κάθε εκπρόσωπος ανέφερε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στη χώρα του, τα οποία τις εμποδίζουν να συμμετέχουν ενεργά στην πολιτική, ενώ συζητήθηκε μια στρατηγική-καμπάνια που θα πρέπει να ακολουθήσει ο κάθε εταίρος σε τοπικό επίπεδο, με στόχο την προσέλκυση των γυναικών στην πολιτική σκηνή. Στο πλαίσιο αυτής της καμπάνιας, στις 22 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στην Αθήνα στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» με θέμα «Γυναίκες στην πολιτική εν μέσω οικονομικής κρίσης».
Φορέας υλοποίησης του προγράμματος στην Ελλάδα είναι το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού. Από τη χώρα μας ταξίδεψε στην Εσθονία και έλαβε μέρος στη συνάντηση η διευθύντρια των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) του Δήμου Δάφνης-Υμηττού και μέλος του Δ.Σ. της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (ΚΟΑ), Χριστίνα Κόκοτα, μητέρα ενός παιδιού μόλις μερικών μηνών, η οποία μίλησε στην «Εφ.Συν.» τόσο για τη συνάντηση στο Ταλίν όσο και για τις δικές της σκέψεις και απόψεις σχετικά με το θέμα.

→Η εκπροσώπηση των γυναικών στο ελληνικό Κοινοβούλιο είναι μόνο 21%

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Στη Χριστίνα Παπασταθοπούλου

• Ποια ήταν η θέση της Ελλάδας στη συνάντηση στο Ταλίν;

Η παρουσίαση της χώρας μας επικεντρώθηκε στην πρακτική των κομμάτων για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική. Και κοινό συμπέρασμα ήταν ότι έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο, καθώς η εκπροσώπηση των γυναικών στο ελληνικό Κοινοβούλιο είναι μόνο 21%. Αντίθετα, η Σουηδία εκπροσωπείται στο Ευρωκοινοβούλιο από 9 γυναίκες και 11 άντρες και από τους 24 υπουργούς της κυβέρνησης της χώρας, οι 13 είναι γυναίκες. Το 54% δηλαδή και όλα αυτά χωρίς ποσόστωση.

• Πώς κατά τη γνώμη σας θα μπορούσε να ανέβει το 21%;

Πρέπει να συνδεθεί η δράση των γυναικών με τα κόμματα. Ξέρετε, πολλές είναι οι γυναίκες σήμερα που ασχολούνται με τον ακτιβισμό σε συλλόγους κοινωνικού χαρακτήρα, ιδιαίτερα τώρα με την κρίση, αλλά και σε οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην ενδοοικογενειακή βία για παράδειγμα, αλλά τελικά προσφέρουν εθελοντική εργασία, χωρίς ποτέ να αναδεικνύεται η δράση τους και φυσικά δεν φτάνουν σε ηγετικές θέσεις.

• Ποια πιστεύετε ότι είναι σήμερα τα εμπόδια που κρατούν εκτός πολιτικής ενασχόλησης τις γυναίκες;

Στη συνάντηση στο Ταλίν καταλήξαμε ότι, παρά τις ιστορικοκοινωνικές διαφορές των εθνών που διαμορφώνουν το πολιτικό σύστημα σε κάθε χώρα, παντού υπάρχουν τρία βασικά εμπόδια που δεν αφήνουν μια γυναίκα να ασχοληθεί με την πολιτική: 1) η οικογενειακή κατάσταση, 2) το εισόδημα και 3) η αυτοπεποίθηση. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκε μια έρευνα από το βρετανικό Κοινοβούλιο σύμφωνα με την οποία το 45% των γυναικών και το 28% των αντρών πολιτικών δεν έχουν παιδιά. Σας το αναφέρω επειδή το στοιχείο αυτό δείχνει ότι υπάρχει ένα «ασυμβίβαστο» μεταξύ οικογενειακής ζωής και πολιτικής καριέρας.

• Εκτιμάτε ότι η οικονομική κρίση που πλήττει τα τελευταία χρόνια όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι ένα επιπλέον εμπόδιο για τις γυναίκες;

Η οικονομική κρίση μπορεί να είναι ένα επιπλέον εμπόδιο για τις γυναίκες που θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική, καθώς πλήττεται το εισόδημά τους και προτεραιότητα έχει η επιβίωση. Την ίδια στιγμή όμως, τα εμπόδια, όπως έχει αποδείξει η Ιστορία, λειτουργούν καταλυτικά. Το κοινό αίσθημα δυσαρέσκειας συσπειρώνει και οργανώνει τους ανθρώπους προκειμένου να προστατευθούν. Με αυτή την έννοια η κρίση μπορεί να είναι και αιτία ενδυνάμωσης της επιθυμίας των γυναικών να ασχοληθούν με την πολιτική. Αλλωστε, τα σημερινά δεδομένα της κρίσης επιβάλλουν την πολιτική αφύπνιση όλων των πολιτών, πόσο μάλλον των γυναικών που πάντα οι δράσεις τους στα κοινά -έστω και άτυπα- ήταν παράγοντας ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.

• Πώς κατά τη γνώμη σας θα μπορούσαν να ξεπεραστούν όλα αυτά τα «εμπόδια»;

Θα πρέπει κατ” αρχάς να ενισχυθεί η πολιτική συνείδηση των γυναικών και να ενθαρρυνθεί η ενεργός συμμετοχή τους στην πολιτική. Αυτό είναι ένα ζητούμενο που αφορά την εκπαίδευση, τα σχολεία, τη στάση και τον λόγο των πολιτικών, των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία είναι άνδρες, και την ενεργός υποστήριξη των κομμάτων, χρηματοδοτώντας και στηρίζοντας καμπάνιες πολιτικών γυναικών. Ετσι κι αλλιώς η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική είναι ένα σύνθετο θέμα, καθώς ακουμπάει και σε μακροχρόνιες αντιλήψεις της κοινωνίας σχετικά με τις δυνατότητες εξέλιξης της καριέρας της γυναίκας και σε μια παγιωμένη εικόνα της γυναίκας πολιτικού, η οποία δεν ανατρέπεται εύκολα.

• Η μέχρι τώρα πορεία σας δείχνει ότι σας ενδιαφέρει η πολιτική. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε προς αυτόν τον δρόμο;

Αντιλήφθηκα την αξία της συμμετοχής στα κοινά μέσα από τον αγώνα μου για την καθιέρωση των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ) στην ελληνική κοινωνία. Πίστεψα στην αξία αυτής της προνοιακής δομής και πάλεψα σκληρά και από τη θέση της προέδρου των εργαζομένων, όταν αυτά απειλήθηκαν με λουκέτο το 2007. Μαζί με τους συναδέλφους μου καταφέραμε να πείσουμε την πολιτική ηγεσία για την αναγκαιότητα αυτής της πρωτοποριακής δομής που στηρίζει την ελληνική οικογένεια με δωρεάν απογευματινή απασχόληση επιμορφωτικού χαρακτήρα για όλα τα παιδιά. Μέσα από αυτή τη διαδικασία που διήρκεσε χρόνια συνειδητοποίησα έμπρακτα τη σημασία της συμμετοχής και της παρέμβασης στα πράγματα που μας αφορούν.

• Το 2014 έχουμε ευρωεκλογές. Τι θα λέγατε στις γυναίκες και δη στις εργαζόμενες και μητέρες όπως εσείς;

Η ψήφος μας στις ευρωεκλογές είναι καθοριστική και σημαντική. Οι σημαντικές μάχες για τη ζωή και την καθημερινότητά μας δίνονται πλέον στις Βρυξέλλες, καθώς εκεί είναι το κέντρο λήψης αποφάσεων. Θα τις παρότρυνα να αφυπνιστούν και να συμμετέχουν πολιτικά σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Η πολιτική εξάλλου ξεκινάει από την ανατροφή των παιδιών μας και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και φτάνει μέχρι το Ευρωκοινοβούλιο.


Διαβάστε περισσότερα...

Δικαίωση για την Bayer μετά από μήνυση 22χρονης που υπέστη πνευμονική εμβολή μετά τη λήψη του αντισυλληπτικού


Η ελβετική δικαιοσύνη δικαίωσε τον γερμανικό φαρμακευτικό όμιλο Bayer, τον οποίο είχε μηνύσει 22χρονη γυναίκα που υπέστη πνευμονική εμβολή μετά τη λήψη του αντισυλληπτικού του χαπιού Yasmin, ανακοίνωσε δικαστική πηγή.

Το δικαστήριο της περιφέρειας της Ζυρίχης απέρριψε μήνυση της οικογένειας του θύματος τον περασμένο Αύγουστο και οι ενάγοντες άσκησαν έφεση.

Η δικαστική απόφαση έγινε γνωστή μέσω της ενημερωτικής εκπομπής Rundschau της ελβετικής τηλεόρασης, και η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από εκπρόσωπο των δικαστικών αρχών της Ζυρίχης.

Η οικογένεια της 22χρονης ζητεί αποζημίωση 5,3 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (4,41 εκατομμύρια ευρώ) και επιπλέον 400.000 ελβετικών φράγκων για ηθική βλάβη.

Το δικαστήριο, που αποφάσισε σε πρώτο βαθμό, απέρριψε το αίτημα αυτό.

Το δικαστήριο επίσης καταδίκασε την οικογένεια να πληρώσει 120.000 ελβετικά φράγκα (100.000 ευρώ) για δικαστικά έξοδα στη Bayer.

Σύμφωνα με την "Rundschau", η ενάγουσα δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι τα αντισυλληπτικά που πήρε παρουσίαζαν παρενέργειες. Η ευθύνη του προϊόντος συνεπώς δεν μπορεί να αποδειχθεί.

Η ελβετική ασφαλιστική εταιρία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης CSS, επίσης ενάγουσα καθώς η νέα γυναίκα ήταν ασφαλισμένη σε αυτήν, άσκησε επίσης έφεση.

Ζητεί από την Bayer να της πληρώσει χιλιάδες ελβετικά φράγκα που δαπάνησε για την περίθαλψη της νεαρής γυναίκας που δηλώνει ότι υπέστη τις παρενέργειες του αντισυλληπτικού Yasmin, όπως δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας στο ελβετικό γερμανόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο SRF.

Η CSS, η οποία δαπάνησε τουλάχιστον 600.000 ελβετικά φράγμα (500.000 ευρώ) για την περίθαλψη του θύματος αυτού, το οποίο φέρει πλέον βαριά αναπηρία ύστερα από θρόμβωση που υπέστη στην ηλικία των 16 ετών, συμμετέχει στη μήνυση της οικογένειας του θύματος.

Για την CSS "είναι απαράδεκτο το ασφαλιστικό ταμείο να πληρώνει από τη μια πλευρά", ενώ ο φαρμακευτικός όμιλος να εισπράττει τα κέρδη", δήλωσε ο δικηγόρος της.

Η ελβετική τηλεόραση είχε ήδη μεταδώσει το 2011 την μαρτυρία μιας 16χρονης που είχε υποστεί πνευμονική εμβολή μετά τη λήψη του χαπιού αυτού και σήμερα φέρει βαθιά αναπηρία, προειδοποιώντας για τις πιθανές παρενέργειες του Yasmin.

Στις ΗΠΑ η Bayer πλήρωσε τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε χιλιάδες ενάγουσες στο πλαίσιο φιλικού διακανονισμού. Η ευθύνη του φαρμακευτικού ομίλου δεν προσδιορίστηκε.

Το Yasmin είναι αντισυλληπτικό 4ης γενιάς και περιέχει δροσπιρενόνη.

Σύμφωνα με μελέτη της ιατρικής επιθεώρησης British Medical Journal, ο κίνδυνος θρόμβωσης είναι διπλάσιος με τα χάπια της 3ης και 4ης γενιάς σε σχέση με τα αυτά της 2ης γενιάς.

Στις ΗΠΑ περί τις 13.500 μηνύσεις έχουν ήδη κατατεθεί κατά της Bayer για το αντισυλληπτικό χάπι Yaz, επίσης 4ης γενιάς.

Στη Γαλλία, τα χάπια 3ης γενιάς, που ενοχοποιούνται για έναν αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης, δεν καλύπτονται οικονομικά από τα ταμεία πλέον από τα τέλη Μαρτίου.

Το γαλλικό υπουργείο έδωσε επίσης οδηγίες το "χάπι 2ης γενιάς να προτιμάται συστηματικά" σε σχέση με τα αντίστοιχα της 3ης και 4ης γενιάς.



Διαβάστε περισσότερα...

Διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά το Film Factory


Στις 7,8 και 9 Δεκεμβρίου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ), σε συνεργασία με το Θεάτρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και την υποστήριξη της Α.Σ.Κ.Τ., διοργανώνουν για δεύτερη συνεχή χρονιά το εκπαιδευτικό τριήμερο Film Factory, στις 7, 8 & 9 Δεκεμβρίου 2013, στην ΑΣΚΤ (Πειραιώς 256).

Οι βραβευμένοι από την ΕΑΚ κινηματογραφιστές της χρονιάς, Ηλίας Αδάμης, Θάνος Αναστόπουλος, Σταύρος Γασπαράτος, Στέλλα Θεοδωράκη, Κόρα Καρβούνη, Γιώργος Καρναβάς, Άρης Λουζιώτης, Αμαλία Μουτούση, Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος, Γιάννης Παμούκης, Λάμπης Χαραλαμπίδης, Δέσποινα Χειμώνα, μεταδίδουν αφιλοκερδώς τη γνώση κι εμπειρία τους, μέσα από μια σειρά σεμιναρίων κι εργαστηρίων, τα οποία απευθύνονται σε νέους κινηματογραφιστές, σπουδαστές και σινεφίλ.

Το Film Factory, πέρα από εκπαιδευτική δράση, αποτελεί κι ένα πλαίσιο συνεύρεσης νέων καλλιτεχνών όλων των ειδικοτήτων, οι οποίοι επιθυμούν να διευρύνουν τους ορίζοντες τους, μέσα από την εξερεύνηση της κινηματογραφικής δημιουργικής διαδικασίας.

Φέτος η εκδήλωση εμπλουτίζεται μ’ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Πανουσόπουλο, ο οποίος θα πραγματοποιήσει ένα masterclass με θέμα την προετοιμασία της νέας ταινίας του, που τιτλοφορείται «Στη Χώρα που Κανείς δεν Ήξερε να Κλαίει». Επίσης, στο Σινεμά της ΑΣΚΤ θα προβληθεί η ταινία του με τίτλο «Μανία» και δύο ταινίες στις οποίες έκανε διέυθυνση φωτογραφίας: «Ξαφνικός Έρωτας» του Γ. Τσεμπερόπουλου & «Μέχρι το Πλοίο» του Δαμιανού (το πρώτο μέρος), όπως και μία ταινία έκπληξη που είναι η πιο αγαπημένη του.

Η είσοδος στο Film Factory είναι δωρεάν κι ανοιχτή στο κοινό, καθώς οι διδάσκοντες προσφέρουν αφιλοκερδώς το χρόνο και τη γνώση τους. Η διοργάνωση υποστηρίζεται από την ΑΣΚΤ, τη Nova (μέγας χορηγός της ΕΑΚ) και τον ΟΠΑΠ (χορηγός δράσεων της ΕΑΚ) και φιλοδοξεί να συμβάλλει τόσο στην καλλιέργεια των νεότερων συναδέλφων κινηματογραφιστών, όσο και στην εκπαιδεύση του ευρύτερου κοινού στην οπτικοακουστική ανάγνωση.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.hellenicfilmacademy.gr ή στο Facebook




Διαβάστε περισσότερα...

«Πώς επηρεάζει την ανθρώπινη σκέψη και παιδεία η μαθηματική σκέψη;»


Συζήτηση με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη στο Μέγαρο.

Τρεις πανεπιστημιακοί διδάσκαλοι, ο Σταύρος Παπασταυρίδης, ο Θεοδόσιος Ζαχαριάδης και ο Στέφανος Τραχανάς λαμβάνουν μέρος σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση για τον ρόλο των μαθηματικών στον ανθρώπινο βίο και στοχασμό, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 Νοεμβρίου (ώρα έναρξης: 19.00) στo Μέγαρο και εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Κύκλου «Η επιστήμη στη ζωή μας» του Megaron Plus.

Κατά τη συζήτηση, θα εξετασθεί το ζήτημα: «Πώς επηρεάζει την ανθρώπινη σκέψη και παιδεία η μαθηματική σκέψη;». Την παρουσίαση και τον συντονισμό έχει αναλάβει ο Ομότιμος Καθηγητής Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών Σταύρος Παπασταυρίδης.

Τα μαθηματικά, στις διάφορες μορφές τους, υπάρχουν όσο υπάρχουν οι άνθρωποι. Η μεθοδολογία και η αποδεικτική διαδικασία που έχουν σήμερα διαμορφώθηκε σε γενικές γραμμές τον 6ο-3ο π.Χ. αιώνα στην αρχαία Ελλάδα. Από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα ζούμε το φαινόμενο της ανάπτυξης της σύγχρονης επιστήμης, φαινόμενο στο οποίο τα μαθηματικά κατέχουν κεντρική θέση, καθώς χρησιμοποιούνταν ανέκαθεν από τις θετικές επιστήμες. Με την πάροδο των αιώνων, ο ρόλος αυτός επεκτάθηκε και σε άλλες επιστήμες (π.χ. οικονομικά, κοινωνιολογία, ιατρική κ.λπ.). Η διαδικασία αυτής της επέκτασης, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, δεν φαίνεται να έχει τέλος. Τα τελευταία 200 χρόνια περίπου (ως αποτέλεσμα κυρίως της Γαλλικής και της Βιομηχανικής Επανάστασης), έχουμε το μείζον κοινωνικό φαινόμενο της μαζικής εκπαίδευσης, όπου τα μαθηματικά παίζουν και εδώ κεντρικό λόγο δίνοντας, μεταξύ άλλων, και τον τόνο στο νέο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο. Στη μαζική εκπαίδευση, τα μαθηματικά διαδραματίζουν όμως και έναν άλλο ρόλο, πέραν του γνωσιολογικού επιπέδου: είναι τα πλέον συχνά επιλεγόμενα εργαλεία αξιολογήσεων-εξετάσεων πάσης φύσεως.

Κατά τη συζήτηση, οι ομιλητές θα προσεγγίσουν ενδεικτικά τα παρακάτω ερωτήματα: Τι είναι τα Μαθηματικά; Πώς προέκυψαν μέσα στην Ιστορία; Ποια η μέθοδός τους; Πόσο σίγουρη είναι η αλήθεια που κηρύσσουν; Πώς σχετίζονται με την υπόλοιπη ανθρώπινη γνώση; Τι περιορισμοί υπάρχουν στον ρόλο τους μέσα στην Ιστορία; Ποιος ο ρόλος τους στην εκπαίδευση;

Ομιλητές
Θεοδόσιος Ζαχαριάδης,
καθηγητής μαθηματικών,
Πανεπιστήμιο Αθηνών
Στέφανος Τραχανάς,
επίτιμος διδάκτορας φυσικής,

Συντονίζει
ο Σταύρος Παπασταυρίδης,
ομότιμος καθηγητής μαθηματικών, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Τρίτη 26 Νοεμβρίου
Ώρα έναρξης: 19:00
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30



Διαβάστε περισσότερα...

Ο 12χρονος Έλληνας που εντυπωσίασε την Google


Ο 12χρονος, Νικόλας Αδάμ, έχει καταφέρει να κερδίσει την Google με τις εφαρμογές που δημιούργησε. Ο «βενιαμίν» προγραμματιστής από τη Θεσσαλονίκη εισήγαγε δύο εφαρμογές λογισμικού για ηλεκτρονικούς υπολογιστές εκ των οποίων η μία είναι ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης στα πρότυπα του Facebook.

Δείτε το βίντεο του STAR




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Φιγουράρει» η δύναμη της ψυχής ενός αθλητή ΑμεΑ



Κόλπα και άλματα με το αναπηρικό καροτσάκι.
Δείτε το σχετικό βίντεο:




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε κατασχέσεις χωραφιών προχωρά ο ΟΓΑ


Με κατασχέσεις περιουσιακών τους στοιχείων, ανάμεσα στα οποία και χωραφιών, κινδυνεύουν, από τον Ιανουάριο του 2014, περισσότεροι από 220 χιλιάδες αγρότες με ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΟΓΑ, αν δεν προσέλθουν στον οργανισμό, μέχρι την προσεχή Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, να εξοφλήσουν τα χρέη τους ή να τα ρυθμίσουν.

Ο οργανισμός σφίγγει ασφυκτικά τον κλοιό στους οφειλές αγρότες αρχής, γενομένης απ’ εκείνους με καθυστερούμενες οφειλές άνω των 5.000 ευρώ. Αν δεν αξιοποιήσουν την πενθήμερη διορία που τους δίνει ο ΟΓΑ, τότε οι οφειλές άνω των 5.000 ευρώ θα διαβιβαστούν, από 1ης Ιανουαρίου 2014, στο κέντρο είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών (ΚΕΑΟ) και θα κινηθεί κάθε νόμιμη διαδικασία είσπραξής τους με βάση τον κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων.

Στους εν λόγω αγρότες θα δοθεί μία νέα προθεσμία δέκα ημερών από το ΚΕΑΟ κι αν ούτε τότε εξοφλήσουν ή ρυθμίσουν τα χρέη τους, θα κινηθούν οι γνωστές πλέον διαδικασίες που ακολουθούνται σε βάρος των οφειλετών του δημοσίου, όπως είναι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, κατασχέσεις εις χείρας τρίτων (για παράδειγμα, μπορεί να κατάσχονται απευθείας από τον έμπορο τα χρήματα που πρόκειται να λάβει ο παραγωγός από την πώληση των προϊόντων του).

Για να μην βρεθούν σ’ αυτήν τη δυσχερή θέση, οι αγρότες έχουν διορία, μέχρι την προσεχή Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του προέδρου του ΟΓΑ, Ξεν. Βεργίνη, ο οποίος καλεί τους ασφαλισμένους του οργανισμού να επωφεληθούν των ευνοϊκών διατάξεων του Ν. 4152/2013 (Ρύθμιση Νέας Αρχής) και να αποφύγουν τη διαβίβαση των οφειλών στο ΚΕΑΟ.

Ο κλοιός γίνεται ακόμη πιο ασφυκτικός για τους παραγωγούς με ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΟΓΑ, καθώς στο εξής δεν θα μπορούν να εισπράξουν:

- Ούτε τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.

- Ούτε την επιστροφή ΦΠΑ.

- Ούτε την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο.

- Ενώ δεν θα έχουν ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αυτοί και τα μέλη των οικογενειών τους.

Σχετική τροπολογία θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστικών φορέων.

Στο μεταξύ, με... σουρωτήρι θα μοιάζουν στο εξής οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις για τους αγρότες, αφού μετά την εφορία, τις τράπεζες και τον ΟΓΑ, τώρα και η «κακή» ΑΤΕ σχεδιάζει να εισπράξει από τις επιδοτήσεις τα ποσά που της οφείλουν οι αγρότες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», τα «κόκκινα» δάνεια των κατ’ επάγγελμα αγροτών προς την «κακή» ΑΤΕ (όσα δάνεια, δηλαδή, δεν μεταφέρθηκαν στην Πειραιώς) υπολογίζονται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ και ένας από τους τρόπους με τους οποίους σχεδιάζεται να εισπραχθούν είναι, μέσω της παρακράτησης των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων.

Η «κακή» ΑΤΕ που τελεί υπό εκκαθάριση, διαβίβασε τα δεδομένα των αγροτών με ληξιπρόθεσμα δάνεια σε τέσσερις εισπρακτικές εταιρείες, οι οποίες αναλαμβάνουν πλέον να έλθουν σε επαφή με τους αγρότες, για να διαπραγματευτούν το χρόνο, τον τρόπο και τους λοιπούς όρους αποπληρωμής της ληξιπρόθεσμης οφειλής.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γέφυρα ζωής για βρέφος σε κρίσιμη κατάσταση


Ευρείας κλίμακας κινητοποίηση της αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη σε Πιερία και Θεσσαλονίκη. Νεογνό που γεννήθηκε στην Κατερίνη, μεταφέρεται εσπευσμένα διασωληνομένο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη, συνοδεία περιπολικών.

Αυτή τη στιγμή, το ασθενοφόρο πέρασε από τα διόδια των Μαλγάρων και κινείται προς τη Θεσσαλονίκη, για να καταλήξει στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συζυγοκτόνος λαμβάνει σύνταξη χηρείας


Οργή και έκπληξη προκάλεσε στους συγγενείς ενός θανόντος που δολοφονήθηκε άγρια από την ίδια τη σύζυγό του η πληροφορία πως αυτή, παρά το γεγονός πως έχει καταδικαστεί για ανθρωποκτονία, λαμβάνει τη σύνταξη του νεκρού συζύγου της.

Μάλιστα ο αδελφός του θύματος, κατέθεσε έγγραφο προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ζητώντας να πληροφορηθεί αναφορικά με το εάν η νύφη του – που έχει κριθεί ένοχη για τη δολοφονία – λαμβάνει τη σύνταξη, αίτημα ωστόσο που μέχρι και σήμερα δεν έχει απαντηθεί.

Το ιστορικό!

Το θύμα (δημόσιος υπάλληλος) δολοφονήθηκε στις 3 Ιανουαρίου του 2009 από τη σύζυγό του, η οποία δικάστηκε και κρίθηκε ένοχη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και μάλιστα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Το δικαστήριο της επέβαλε ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς να της αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό.

«Πρόσφατα έχω πληροφορηθεί πως η δολοφόνος του αδελφού μου, παραδόξως, λαμβάνει τη σύνταξη από τον θάνατο του αδελφού» αναφέρει στο αίτημα του προς τον Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ο αδελφός του θύματος, ζητώντας να λάβει στοιχεία αναφορικά με το εάν καταβάλλεται η σύνταξη του θανόντος στη γυναίκα, από πότε και με ποια δικαιολογητικά αυτή της χορηγήθηκε. Ο ίδιος αιτείται μάλιστα εφόσον αυτή λαμβάνει τη σύνταξη να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη διακοπή καταβολής των χρημάτων και να αναζητηθούν όσα χρήματα της έχουν καταβληθεί. Άξιο αναφοράς το γεγονός πως ο θανών λάμβανε σύνταξη 1.220 ευρώ.

Μέχρι και σήμερα ο αιτών δεν έχει λάβει απαντήσεις. Όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία, η κατηγορούμενη έπνιξε με ένα μαξιλάρι τον άνδρα της το 2009, ενώ αμέσως μετά τη σύλληψή της είχε κριθεί προφυλακιστέα.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται «πόθεν έσχες» για όλους


«Πόθεν έσχες» για όλους από το 2014 σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Θα υπάρξει πλήρης καταγραφή όλων των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων των φορολογούμενων (κατοικίες, οικόπεδα, μετοχές, επενδυτικά χαρτοφυλάκια, αγορές περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας, συναλλαγές με τράπεζες δηλαδή δάνεια και καταθέσεις).

Με βάση αυτά τα στοιχεία θα επιβάλλεται «φόρος διαβίωσης» που θα προκύπτει από το συνολικό εισοδηματικό και περιουσιακό προφίλ του φορολογουμένου και όχι με βάση το εισόδημα που αυτός δηλώνει ή το τεκμαρτό.

Πρόκειται για τη δημιουργία του νέου περιουσιολογίου το οποίο προαναγγέλλεται στο κείμενο του προϋπολογισμού του 2014 και θα επιτρέψει τον ηλεκτρονικό έλεγχο στην ακίνητη και κινητή περιουσία 8,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων. Κι αυτό καθώς θα παρακολουθούνται όλες οι συναλλαγές, καθώς και η καταναλωτική συμπεριφορά τους.

Η εφορία θα έχει στη διάθεση της για κάθε φορολογούμενο έναν ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο που θα περιέχει πλήρη στοιχεία για όλα τα εισοδήματα, ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία, δάνεια, καταθέσεις, πιστωτικές κάρτες, μετοχές, ομόλογα, νοσήλια, δίδακτρα ακόμα και τις δαπάνες για φως, νερό και τηλέφωνο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εντολή εισαγγελέα για αυτοψία στον Πύργο


Εντολή στο γενικό επιθεωρητή υγείας για διενέργεια κατεπείγουσας αυτοψίας στον Πύργο και τα περίχωρα έδωσε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηλείας, Παναγιώτης Μεϊδάνης, για το σοβαρό θέμα των σκουπιδιών που «πνίγει» ευρύτερα το δήμο του Πύργου, το τελευταίο διάστημα.

Ο εισαγγελέας, με την παραπάνω εντολή, ζητά από το γενικό επιθεωρητή υγείας να διαπιστώσει, αν ελλοχεύει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τα σκουπίδια που έχουν συγκεντρωθεί στους κάδους της πόλης και των χωριών, αλλά και στους δρόμους, καθώς και να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό ο κίνδυνος αυτός μπορεί να απειλεί τους κατοίκους και τι επιπτώσεις θα υπάρχουν από την παραμονή των σκουπιδιών στους δημόσιους χώρους.

Η εισαγγελική παρέμβαση, που, για ακόμα μία φορά, γίνεται για το ζήτημα των σκουπιδιών, προκαλεί ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα, ενώ πηγές του δήμου Πύργου αναφέρουν στο patrisnews.com πως για το συγκεκριμένο ζήτημα ο δήμος είχε ζητήσει με έγγραφο αίτημά του από τον προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, Παναγιώτη Μέρκο, να πραγματοποιηθεί αυτοψία και στα σκουπίδια της πόλης, ώστε να διαπιστωθεί ο κίνδυνος που εγκυμονείται για τη δημόσια υγεία των κατοίκων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, επίσης πως το παραπάνω έγγραφο διαβιβάστηκε στους επιθεωρητές δημόσιας υγείας, λόγω αρμοδιότητας.

Tην ίδια στιγμή, συνεχίζεται το αδιέξοδο στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων του δήμου Πύργου, ύστερα και από την τελευταία «επαφή» που έγινε χθες από τη δημοτική αρχή Πύργου με τους κατοίκους των Μακρισίων, από τους οποίους ζήτησε περίοδο χάριτος μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, ώστε να γίνεται μόνο η απόθεση των σκουπιδιών στο ΧΑΔΑ στις «Λίμνες», με δεδομένη και τη νέα πρόταση του δημάρχου, Μάκη Παρασκευόπουλου, για οριστική αποχώρηση του δήμου από το σημείο.

Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση και της λαϊκής συνέλευσης, που πραγματοποίησαν οι κάτοικοι της περιοχής το απόγευμα της Παρασκευής, κάτω από δημοκρατικές διαδικασίες, προκειμένου να συζητήσουν και να αποφασίσουν, αν τελικά θα δεχθούν ή όχι τη νέα πρόταση του δημάρχου Πύργου, φαίνεται πως η όποια προσπάθεια του δήμου έπεσε στο «κενό», αφού, σύμφωνα με πηγές του patrisnews.com, οι κάτοικοι πήραν την απόφαση να μην δεχθούν «ούτε για μία ημέρα» τα σκουπίδια στις «Λίμνες», τονίζοντας, με αυτό τον τρόπο πως δεν καταθέτουν τα όπλα, περιφρουρούν τη νομιμότητα και συνεχίζουν τον πολύμηνο αγώνα τους.

Από την άλλη, οι κάτοικοι επεσήμαναν πως δεν πρόκειται να δεχθούν καμία πρόταση από τους τρεις εμπλεκόμενους δήμους, χωρίς αυτή να κατατεθεί εγγράφως.

Η παραπάνω εξέλιξη οδηγεί σε ένα ακόμα αδιέξοδο το δήμο του Πύργου, αλλά και της Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, που ψάχνουν πλέον να βρουν τρόπους για την άμεση διαχείριση των απορριμμάτων τους και την αποσυμφόρηση των πόλεων και των χωριών από το «χάος» των σκουπιδιών.

Την Τρίτη στην Αθήνα

Από την άλλη πλευρά, οι δήμαρχοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, μαζί με τους θεσμικούς φορείς της Ηλείας, έχουν προγραμματίσει την ερχόμενη Τρίτη το μεσημέρι να βρίσκονται στην Αθήνα, όπου αναμένεται να έχουν συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, όπου και θα του θέσουν το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και, κυρίως, της εξεύρεσης πιστώσεων για την καταβολή των δαπανών για τη μεταφορά των σκουπιδιών σε άλλους ΧΥΤΑ, εκτός Ηλείας.

Μάλιστα, προς αυτό το σκοπό, οι δήμαρχοι θα πιέσουν το υπουργείο, ώστε να στηρίξει την προσπάθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς, όπως αναφέρουν πληροφορίες του δήμου Πύργου στο patrisnews.com, ήδη το πρόγραμμα που «τρέχει» για την ανάθεση σε εργολάβους της μεταφοράς των σκουπιδιών, αποτελεί ασύμφορο μέσο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι φόρο θα πληρώσουν μισθωτοί, μικρομεσαίοι - Παραδείγματα


Εξοντωτικούς φόρους θα κληθούν να πληρώσουν το 2014 εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες για ετήσια εισοδήματα κάτω του ορίου της φτώχιας που απέκτησαν φέτος και αναμένεται να δηλώσουν το επόμενο έτος!

Αιτία η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ και η επιβολή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ του ετήσιου εισοδήματος που προβλέπει το νέο φορολογικό σύστημα, το οποίο «εμπνεύστηκαν» η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η τρόικα.

Σε πολλές περιπτώσεις, τα ποσά των φόρων που θα προκύπτουν θα αντιστοιχούν σε ποσοστά μεγαλύτερα του 50% των δηλούμενων εισοδημάτων καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης θα προσδιορίζουν το ύψος του τελικού φορολογητέου εισοδήματος σε επίπεδο πολλαπλάσιο του πραγματικού.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οικογενειακό δράμα στην Πάτρα


Οικογένειες που βιώνουν καταστάσεις που δύσκολα φαντάζεται ανθρώπινος νους. Και όμως αυτές οι καταστάσεις συμβαίνουν δίπλα μας. Στην Ελλάδα της κρίσης, στην Πάτρα της φτώχειας, σε γειτονιές πολυπληθείς, κοντά στο κέντρο.

Στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας ,όπως γράφει η εφημερίδα "Κόσμος", διαβιεί μία οικογένεια αποτελούμενη από οκτώ άτομα. Μέχρι πρόσφατα το ζευγάρι είχε πέντε παιδιά, απέκτησε όμως και έκτο! Η γυναίκα βρίσκεται συνεχώς υπό την επήρεια χαπιών, μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως όταν γέννησε το 6ο της παιδί στο πρώην 409 Νοσοκομείο (στη μαιευτική κλινική) δήλωσε… πως δεν θέλει ούτε να το δει!

Κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν πως θα πρέπει άμεσα να επέμβουν κρατικές υπηρεσίες, κυρίως για τα παιδιά! Λένε πως ο πατέρας δεν φροντίζει την οικογένεια όπως θα έπρεπε και τα παιδιά διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Το συμβάν γνωρίζει καλά ο διευθυντής σχολείου της περιοχής (προφανώς στο σχολείο του φοιτούν κάποια από τα παιδιά) και μάλιστα γείτονες αναφέρουν πως έχει σταθεί όσο μπορεί στην οικογένεια.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι θα ισχύσει για τους πλειστηριασμούς μέχρι το 2015


Για ακόμη ένα χρόνο θα προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς η κύρια κατοικία με αντικειμενική αξία έως και 200.000 ευρώ, ενώ τέλος μπαίνει από την 1η Ιανουαρίου στο καθεστώς της προστασίας των εξοχικών, εμπορικών καταστημάτων και γραφείων.

Αυτή είναι η στάση που κρατά σύμφωνα με πληροφορίες της «ΗτΣ» η κυβέρνηση έναντι της τρόικας κατόπιν και συζητήσεων μεταξύ των δύο εταιριών, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οι διαβουλεύσεις, βέβαια, ανάμεσα στα δύο κόμματα συνεχίζεται με το ΠΑΣΟΚ να ζητά περισσότερα στοιχεία, λένε οι πληροφορίες,ως προς τον αριθμό των δανειοληπτών που προστατεύονται από τα διάφορα σχέδια που πέφτουν στο τραπέζι.

Την περασμένη Τετάρτη οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκη και Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου επέμειναν στην αναγκαιότητα της διατήρησης της διάταξης που μπήκε το 2010 στον νόμο Κατσέλη και αφορούσε την προστασία της κύριας κατοικίας με κριτήρια την αξία της. Αυτή, λοιπόν, προβλέπει την προστασία της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών εφόσον αυτή είναι αντικειμενικής αξίας ίση με το αφορολόγητο όριο, 200.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 50% ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

Με απλά λόγια, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2013 δεν θα κατάσχεται η κύρια κατοικία των άγαμων αν η αξία της είναι στις 300.000 ευρώ και για τις τετραμελείς οικογένειας μέχρι τις 450.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι κοντά στο να κατέβουν αυτά τα όρια. Τα νέα που θα διαμορφωθούν θα είναι για τις αντικειμενικές αξίες 180.000 έως και 200.000 ευρώ. Επίσης είναι κοντά στο όποια ρύθμιση γίνει να έχει ένα χρόνο διάρκεια, δηλαδή για το 2014.

Επίσης ένα άλλο σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι είναι το όριο των 180.000 ευρώ με 200.000 ευρώ να συνδυαστεί με εισοδηματικά κριτήρια. Ισως και τα 20.000 ευρώ οικογενειακό. Κάτι, που όμως, για την ώρα δεν προκρίνεται.

Οι κακοπληρωτές

Η κυβέρνηση φέρεται επίσης, κατά τις πληροφορίες, διατεθειμένη να συζητήσει την κατάργηση της διάταξης που προβλέπει την προστασία των ακινήτων για οφειλές έως και 200.000 ευρώ. Ετσι, με τον τρόπο αυτό αποκαλύπτονται και οι «μπαταχτσήδες», οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 15.000, που ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα αλλά και δεύτερο ή τρίτο ακίνητο να εκποιήσουν για την πληρωμή των οφειλών τους εντούτοις δεν προστατεύονται από αυτήν την διάταξη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ρατσισμό καταγγέλλουν γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες


Παρότι τόσο η διεθνής νομοθεσία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το Σύνταγμα της Ελλάδας όσο και ο νόμος της Ειδικής Αγωγής (Ν 3699/2008) προβλέπει πως η πολιτεία οφείλει να παρέχει δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση στα άτομα με αναπηρία, γονείς, μαθητές, δάσκαλοι και θεραπευτές βιώνουν την αδιαφορία και τίθενται στο περιθώριο επισήμανε ο Ευάγγελος Σαραντίδης, συντονιστής της Πρωτοβουλίας Γονέων ΑμεΑ μαθητών 1ου Ειδικού Σχολείου Πειραιά σε συνέντευξη τύπου.

Ακόμα και ο ΟΗΕ έχει βγάλει απόφαση-ψήφισμα για την Ειδική Αγωγή στη χώρα μας, το οποίο δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Οι τραγικές ελλείψεις στα ειδικά σχολεία τα καθιστούν «κέντρα διερχομένων ή ποιοτικής φύλαξης» αντί για σχολεία. Οι καθυστερήσεις στην τοποθέτηση δασκάλων, συνήθως 1-2 μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς σε συνδυασμό με την πρόσληψη αναπληρωτών που αλλάζουν κάθε χρόνο, αντί μόνιμων εκπαιδευτικών, εμποδίζει την πρόοδο και την εξέλιξη των μαθητών.

Με δίμηνη καθυστέρηση των δρομολογίων διεξάγεται η σχολική μεταφορά των μαθητών από το σπίτι στο σχολείο. Οι πολυπληθείς τάξεις μειώνουν την εξατομικευμένη διδασκαλία στον ΑμεΑ μαθητή που έχει πρόβλημα επικοινωνίας. Η έλλειψη υποδομών στα ειδικά σχολεία, όπως και λογοθεραπευτών, εργοθεραπευτών, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στερούν το δικαίωμα στους μαθητές να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να ανεξαρτητοποιηθούν.

Η κατάσταση στην επαρχία είναι ακόμα πιο ζοφερή, με απουσία βιβλίων σε όλες τις βαθμίδες. Οι γονείς αναγκάζονται να παραγγέλνουν οι ίδιοι τα βιβλία, για παράδειγμα σε γραφή Braille, που κοστίζουν από 1.000 ως 7.000 ευρώ.

Η συνήθης δικαιολογία, ανέφερε ο κ. Σαραντίδης, είναι πως «λεφτά δεν υπάρχουν». «Υπάρχουν όμως για αναπλάσεις πλατειών, τοποθετήσεις γκαζόν, φύλαξη δημοσιογράφων και πολιτικών, μεγάλων μισθών διευθυντών υπουργείων και συμβούλων υπουργών και πολλά άλλα, άρα εμείς απλώς δεν είμαστε προτεραιότητα, δεν τους ενδιαφέρει τι θα γίνουμε» σημείωσε ο κ. Σαραντίδης.

Οι γονείς ζητούν να σταματήσει ο ρατσισμός απέναντι στα παιδιά τους, αλλιώς η πολιτική ηγεσία βαρύνεται με την κατηγορία ότι «πράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» τόνισε ο κ. Σαραντίδης.

Απαιτούν η μεταφορά να γίνεται από την αρχή της σχολικής χρονιάς, καθώς υπάρχει νομοθεσία (Ν3636/2007) που «λύνει» τα χέρια να αποδεσμεύσουν λεωφορεία από άλλες χρήσεις έως ότου λυθεί οριστικά το ζήτημα. Το εκπαιδευτικό προσωπικό να παραμένει τουλάχιστον 4 χρόνια, ώστε να επιτυγχάνεται εξοικείωση μαθητή-δασκάλου και να αξιοποιείται η πρόοδος που γίνεται κάθε χρόνο. Οι ειδικοί θεραπευτές να επισκέπτονται δυο φορές την εβδομάδα τους μαθητές και να υπάρχει πρόσβαση σε υπολογιστές, βιβλία και άλλα απαραίτητα εργαλεία.

Η Πρωτοβουλία Γονέων ΑμεΑ μαθητών έχει στείλει επιστολές και εξώδικα στην πολιτική ηγεσία και στην περιφέρεια Αττικής, χωρίς να λάβει απάντηση, και κυρίως χωρίς να υλοποιούνται οι ανάγκες των μαθητών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νεκροί από αναθυμιάσεις


Τραγικό θάνατο βρήκε ζευγάρι ηλικιωμένων, μέσα στο σπίτι τους, στην Πολίχνη. Ένας 88χρονος και μια 80χρονη εντοπίστηκαν νεκροί από πυροσβέστες, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως, στις 07:30 το πρωί, στον πρώτο όροφο διώροφης κατοικίας.

Για τα αίτια διενεργείται προανάκρισης, αλλά πιθανολογείται ότι οι αναθυμιάσεις από το τζάκι τους, προκάλεσαν το θάνατό τους.

Αν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, δεν αποκλείεται να μιλάμε για δύο ακόμη θύματα της οικονομικής κρίσης, καθώς αρκετοί συμπολίτες μας διστάζουν να χρησιμοποιήσουν κεντρική θέρμανση πετρελαίου ή φυσικού αερίου και στρέφονται σε άλλες λύσεις, όπως το τζάκι με τραγικές συνέπειες κάποιες φορές.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ξαφνικός θάνατος» για 1.233


Στη μαύρη λίστα της διαθεσιμότητας μπαίνουν από τη Δευτέρα 1233 υπάλληλοι όλων των νοσοκομείων της χώρας, με τον κλάδο των οδηγών σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα να οδηγείται σε «ξαφνικό θάνατο», καθώς καταργείται η ειδικότητα τους.

Ειδικά για τους τελευταίους, προβλέπεται η άμεση ένταξη τους στην κινητικότητα, καθώς η κεντρική απόφαση του υπουργείου Υγείας είναι να ενισχυθεί ο ρόλος του ΕΚΑΒ και να μεταφερθούν εκεί όσοι οδηγοί από τη διαθεσιμότητα κριθεί ότι είναι απαραίτητοι για να λειτουργήσει πιο αποδοτικά η νευραλγική αυτή υπηρεσία της υγείας.



Στη δεύτερη φάση της κινητικότητας δεν περιλαμβάνονται γιατροί, ειδικευμένοι ή ειδικευόμενοι, αλλά, συμφώνα με τα στοιχεία που εξετάστηκαν από άλλες Διευθύνσεις Υπηρεσιών Υγείας, φαίνεται πως μπορούν να περιληφθούν σε κατάσταση διαθεσιμότητας και στη συνέχεια κινητικότητας διαφόρων ειδικοτήτων από όλες τις κατά τόπους υπηρεσίες υγείας.

Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για τα ψυχιατρικά νοσοκομεία, τα οποία όμως δεν γλυτώνουν το «δρεπάνι» της τρόικας, αφού θα συμμετάσχουν στη διαδικασία τόσο το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών όσο και το Δρομοκαΐτειο.

Οι τελικές αποφάσεις για όλα αυτά θα ληφθούν επίσης τη Δευτέρα, έπειτα από τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζομένων και της αρμόδιας υφυπουργού Υγείας Ζέτας Μακρή.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τιμές Κολωνακίου στο «καψιμί»


Καφές στο ΚΨΜ σε τιμές… Κολωνακίου. «Αλμυρά» κρουασάν και χαρτί υγείας 0,80 ευρώ το ρολό. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πιλοτικής εφαρμογής ανάθεσης των ΚΨΜ σε ιδιώτες, πρόγραμμα που ξεκίνησε από το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων στη Θήβα. Και η επιβάρυνση αυτή για τους στρατιώτες έρχεται σε μια στιγμή που ακόμη δεν έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα με τα είδη ρουχισμού και οι οικογένειες πρέπει να βάζουν το… χέρι στη τσέπη.

Όσον άφορα στα ΚΨΜ πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους στρατιώτες. Η πρώτη είχε γίνει πριν από δέκα χρόνια, με τη σίτιση των οπλιτών από ιδιωτικά κέτερινγκ.

Το μέτρο άρχισε και τελείωσε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικού στον Πόρο, αφού τις πρώτες ημέρες της εφαρμογής του οι ναύτες έπαθαν τροφική δηλητηρίαση. Κρίθηκε, δε, εκ των ύστερων, ότι το ιδιωτικό κέτερινγκ ήταν και ασύμφορο οικονόμα για τον προϋπολογισμό του Επιτελείου.

Δεν είναι δυνατόν να χρεώνεται στους νεοσύλλεκτους ο φραπέ 1,40 ευρώ και ο φρέντο καπουτσίνο 1,80 ευρώ, όταν τα ΚΨΜ άλλων μονάδων προσφέρουν καφέ με 0,30 ευρώ. Ακόμη και τα κρουασάν κοστίζουν 1,20 ευρώ, όσο – ίσως και περισσότερο- στα περίπτερα. Ακόμη και το μπουκαλάκι το νερό των 500 ml που πωλείτο 0,20 ανέβηκε στα 0,35. Οι τιμές είναι «αλμυρές» και σε άλλα προϊόντα, όπως οι τυρόπιτες, ενώ τα χαρτιά υγείας δίνονται αντί 0,80 ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η κρίση έφερε… σουβλατζίδικα


Κατά 53% αυξήθηκε ο αριθμός των εταιρειών εστίασης το 10μηνο του 2013 σε σχέση με το 2011. Την πρώτη θέση κατέχουν τα σουβλατζίδικα και τα σνακ μπαρ.

Στην εύκολη και στη φθηνότερη λύση του καφενείου, του τυροπιτάδικου, του σουβλατζίδικου ή του ουζερί καταφεύγουν, τα χρόνια της ύφεσης, οι άνεργοι προκειμένου να βρουν ξανά απασχόληση και μάλιστα, από τη θέση του αφεντικού πια…

Έτσι εξηγούνται οι ρυθμοί της ραγδαίας αύξησης του ανοίγματος επιχειρήσεων στον χώρο της εστίασης, τω καφέ, καθώς και των πρόχειρων γευμάτων, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που αποκαλύπτει σήμερα το «Έθνος».

Σε μια χώρα όπου η ύφεση τρέχε… για έξι χρόνια και η ανεργία καλπάζει, όσοι χάνουν τη δουλειά τους βρίσκουν ξανά απασχόληση στη γρήγορη και χαμηλού κόστους, αν και ρηχή, επιχειρηματικότητα. Είναι χαρακτηριστικό, όπως προκύπτει από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο που τηρεί η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, ότι ο αριθμός των εταιρειών που άνοιξαν στη χώρα το 10μηνο του 2013 αυξήθηκε κατά 53% σε σχέση με το 2011. Έφτασαν στα 2.836 από 1.853 που ήταν πριν από δύο χρόνια. Οι «λήξεις», δηλαδή και οι επιχειρήσεις που έκλεισαν, ήταν 73 το 2013 και 398 το 2011.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τεταμένο το κλίμα...


Τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στα πανεπιστήμια μετά και τη νέα 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση που αποφάσισαν για την Δευτέρα και την Τρίτη οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Παράλληλα αρνήθηκαν την πρόσκληση σε διάλογο που τους απηύθυνε το υπουργείο Παιδείας, υπό την προϋπόθεση όμως να ανοίξουν πρώτα τα Πανεπιστήμια. Ωστόσο η κατάσταση που επικρατεί στην Ανώτατη εκπαίδευση έχει διχάσει ακόμα και τους φοιτητές οι οποίοι έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, σε εκείνους που θέλουν ανοιχτά τα πανεπιστήμια και εκείνους που στηρίζουν τους διοικητικούς υπαλλήλους.

Οι φοιτητές που πρόσκεινται στην «Κίνηση για Ανοιχτά Πανεπιστήμια» ισχυρίζονται πως η συντριπτική πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας ζητά να ανοίξουν άμεσα τα Πανεπιστήμια, ενώ στον αντίποδα οι υπόλοιποι φοιτητές, που σύμφωνα με πληροφορίες πρόσκεινται σε εξωκοινοβουλευτικούς πολιτικούς χώρους, δηλώνουν αποφασισμένοι να υποστηρίξουν μέχρι τέλους τους διοικητικούς υπαλλήλους.

Πάντως σε σχετική ιστοσελίδα έχουν συγκεντρωθεί ήδη 28.766 διαδικτυακές υπογραφές υπέρ της επανέναρξης της λειτουργίας των Πανεπιστημίων. Την ίδια ώρα, πάντως, η Σύγκλητος του Ιδρύματος, που συνεδρίασε σημείωνε σε ανακοίνωσή της ότι «με την εφαρμογή των πράξεων διαθεσιμότητας 399 διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος, και μάλιστα με τις αμφισβητούμενης εγκυρότητας δημοσιοποιήσεις ονομαστικών καταλόγων καταργούμενου και μοριοδοτούμενου προσωπικού, το Πολυτεχνείο αδυνατεί να λειτουργήσει» και σημειώνει πως «υπό αυτές τις συνθήκες αδυνατεί να ανατάξει τις διοικητικές λειτουργίες του Ιδρύματος». Η Σύγκλητος του ΕΜΠ θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα για να συνεκτιμήσει όλα τα δεδομένα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο νέος γύρος συναντήσεων μεταξύ του υπουργού Παιδείας με τους πρυτάνεις τους οποίους συναντά ξεχωριστά ώστε να συζητηθεί το θέμα της αναδιάρθρωσης και της τεχνικής υποστήριξης των οκτώ Πανεπιστημίων. Στις 11 το πρωί ο υπουργός Παιδείας θα συναντηθεί με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνη όπου εκεί όλες οι σχολές παραμένουν κλειστές.

Χθες ο Κ. Αρβανιτόπουλος συναντήθηκε με τους πρύτανεις του Πολυτεχνείου, του Οικονομικού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Πάτρας. Ο κ. Σίμος Σιμόπουλος, τόνισε: «Δεν έχει μόνο σημασία το νούμερο, πόσοι απομένουν αλλά και ποιοι απομένουν και ποια ήταν η δουλειά την οποία έκανε ο καθένας και αν αυτοί μπορεί να αναπληρωθεί από κάποιους άλλους».

«Το κλίμα ήταν εποικοδομητικό θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις και κατ' ιδίαν και μετα πολλών», είπε ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Γάτσιος. Από την πλευρά του ο πρύτανης του Πανεπιστήμιου Πατρών, Γ. Παναγιωτάκης δήλωσε: «Μετά τη διαθεσιμότητα οι δρόμοι του Πανεπιστημίου είναι δύο: ή να λειτουργεί ή να λειτουργεί».


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Σώζονται" 78 διοικητικοί υπάλληλοι


Κρίσιμη συνάντηση έλαβε χώρα χθες στο υπουργείο Παιδείας, ανάμεσα στον αρμόδιο υπουργό κ. Αρβανιτόπουλο και τον πρύτανη του πανεπιστημίου Πατρών κ. Παναγιωτάκη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε ο μελλοντικός τρόπος λειτουργίας του πανεπιστημίου, μετά το πλήγμα που δέχθηκε το Ίδρυμα από την απόφαση του υπουργείου να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας 118 διοικητικοί υπάλληλοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παναγιωτάκης, έλαβε τη δέσμευση του υπουργού, πως 78 από τους υπαλλήλους που τίθενται σε διαθεσιμότητα θα μετακινηθούν στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, το οποίο έχει ανάγκη από διοικητικό προσωπικό.

Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο κάποιοι υπάλληλοι να μετακινηθούν και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Από την πλευρά τους οι διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου Πατρών σε γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν εχθές, αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με 48ωρη απεργία την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη. Επιπλέον αποφασίστηκε κατάληψη της Πρυτανείας και των διοικητικών υπηρεσιών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

7.500 αιτήσεις για δωρεάν σίτιση


Πρωτόγνωρο ενδιαφέρον για δωρεάν σίτιση στη Φοιτητική Λέσχη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης επιδεικνύουν φοιτητές του ιδρύματος, καθώς σε διάστημα μόλις τριών εβδομάδων υποβληθήκαν 7.500 αιτήσεις για σίτιση.

Σε ανακοίνωση σχετικά με τον τρόπο λειτουργιάς της Λέσχης επισημαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια καταβάλλεται προσπάθεια ώστε οι οργανικές θέσεις που έχουν δημιουργηθεί σε αυτή να καλυφθούν από μόνιμους υπαλλήλους, ενώ μειώθηκε η δαπάνη λειτουργίας από 7.853.742 ευρώ που ήταν το 2009 σε 4.739.107 ευρώ το 2012.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι παίρνουν σύνταξη στα 55


Τη δυνατότητα να πάρουν πρόωρη σύνταξη από τα 55 έως τα 60 έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, που συμπλήρωσαν 25ετία μέχρι το τέλος του 2012. Ωστόσο, σε περίπτωση που το δικαίωμα θεμελιώνεται φέτος, η «έξοδος» γίνεται στα 62.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως η απαιτούμενη 25ετία μπορεί να αποτελείται τόσο από τον χρόνο ασφάλισης που έχει διανύσει ο ασφαλισμένος στο Δημόσιο όσο και από εκείνον του ιδιωτικού τομέα που έχει διανυθεί σε φορείς ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.α.).

Επιπρόσθετα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πλασματικά έτη για την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη. Οσοι θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 μπορούν να αναγνωρίσουν τα «νέα» πλασματικά έτη που προβλέπονται από τον νόμο 3865/2010 (τέκνα, σπουδές), ενώ οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι μπορούν να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη που προβλεπόταν σε παλαιότερους νόμους (στρατός, προσόν διορισμού κ.λπ.).

Πέναλτι

Προσοχή, καθώς όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα στο Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2010, έχουν «πέναλτι» 4.5% για κάθε έτος πρόωρης εξόδου (και μέχρι 22.5% για την πενταετία). Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011, η μείωση είναι 6% τον χρόνο και 30% την πενταετία.

Συγκεκριμένα τα όρια ηλικίας για πρόωρη σύνταξη στο Δημόσιο έχουν ως εξής:

Αντρες. Τυχεροί είναι όσοι συμπληρώνουν 25ετία τη διετία 2011-2012, καθώς προβλέπονται μειωμένα όρια συνταξιοδότησης. Ειδικότερα για θεμελίωση το 2011 η «έξοδος» γίνεται στα 56 και το 2012 σε ηλικία 58 ετών.

Οσοι άντρες συμπληρώνουν την 25ετία μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010, μπορούν να αποχωρήσουν στα 60 με μειωμένη σύνταξη. Οπως ήδη αναφέρθηκε, από φέτος το όριο πάει στα 62 για πρόωρη σύνταξη (καθώς πλήρης σύνταξη δίνεται στα 67).

Γυναίκες. Κερδισμένες είναι οι γυναίκες που θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010, καθώς αποχωρούν με πρόωρη σύνταξη στα 55. Τη διετία 2011- 2012 προβλέπονται μεταβατικές ρυθμίσεις, ενώ από φέτος πρόωρη σύνταξη καταβάλλεται στα 62.

Συγκεκριμένα εφόσον η θεμελίωση γίνεται μέσα στο 2011 το όριο πάει στα 56 (δηλαδή ισχύουν ενιαίες ρυθμίσεις με τους άντρες). Σε περίπτωση που η 25ετία συμπληρώνεται το 2012 το όριο ηλικίας πάει στα 58.



Διαβάστε περισσότερα...

Στο στόχαστρο 849 φοροαπαλλαγές


Στο στόχαστρο της τρόικας τίθενται 849 φοροαπαλλαγές σε εισοδήματα φυσικών και νομικών προσώπων, ακίνητα, συναλλαγές, φόρους κατανάλωσης, ΦΠΑ, ειδικούς φόρους, αυτοκίνητα, στο πλαίσιο της κατάρτισης του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για την περίοδο 2014-17.

Οι ισχύουσες φοροαπαλλαγές καταγράφηκαν από ειδική ομάδα εργασίας του υπουργείου Οικονομικών και περιλαμβάνονται σε ειδικό τόμο, ο οποίος κατατέθηκε στη Βουλή και είναι προς αξιολόγηση, καθώς περιλαμβάνει όλες τις απαλλαγές από το φόρο που ισχύουν, μετά το πρώτο «κούρεμα» που έγινε πέρυσι, όπως επίσης και την απώλεια εσόδων για το Δημόσιο.

Σημειώνεται πως η τρόικα για την περίοδο 2015-2016 εκτιμά πως υπάρχει ένα δημοσιονομικό κενό ύψους 3,9-4,2 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο μπορεί να μεταβληθεί. Μεταξύ των μέτρων που έχει υποδείξει στην κυβέρνηση είναι η κατάργηση φοροαπαλλαγών, η μείωση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και οι μειώσεις διαφόρων άλλων δαπανών του προϋπολογισμού.

Το υπουργείο Οικονομικών κατέγραψε τις φοροαπαλλαγές που ίσχυσαν μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2013, οι οποίες ανέρχονται σε 849, ενώ το κόστος τους για τον κρατικό προϋπολογισμό υπολογίστηκε από το ΥΠΟΙΚ σε 4,3 δισ. ευρώ, ποσό που καλλιεργεί προσδοκίες για περικοπές.

Στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις) καταμετρήθηκαν 178 περιπτώσεις φοροαπαλλαγών, μεταξύ των οποίων είναι η αυτοτελής φορολόγηση εισοδημάτων, η ειδική φορολόγηση εισοδημάτων, οι απαλλαγές από το εισόδημα και τα ακίνητα, η μειωμένη εφαρμογή τεκμηρίων κ.λπ. Φέτος (για τη χρήση 2012) έγινε χρήση 10.723.322 περιπτώσεων φοροαπαλλαγών (κάθε φορολογούμενος έκανε χρήση περισσότερων της μίας φοροαπαλλαγής).

Τα δηλωθέντα ποσά ανά κατηγορία δαπάνης που απαλλάσσονταν από το φόρο ανήλθαν στο ποσό των 11,21 δισ. ευρώ, το ποσό της απαλλαγής (έκπτωσης από εισόδημα ή φόρο) ήταν 3,53 δισ. ευρώ, και το όφελος που αποκόμισαν οι φορολογούμενοι και …ζημιώθηκε το Δημόσιο ήταν 1,02 δισ. ευρώ. Η καταγραφή έγινε με βάση τα στοιχεία των δηλώσεων του 2013, ενώ όπως προκύπτει, από τις δαπάνες που καταργήθηκαν ήδη από τη φετινή χρήση, το όφελος θα είναι:
51,7 εκατ. ευρώ, από τη δαπάνη ασφαλίστρων ζωής.
21,7 εκατ. από τα δίδακτρα.
104,1 εκατ. ευρώ, από τις ασφαλιστικές εισφορές.
52,2 εκατ. ευρώ, από το ενοίκιο κύριας κατοικίας των φοιτητών.
3,6 εκατ. ευρώ, από την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων.
317,8 εκατ. ευρώ, από την κατάργηση της φοροαπαλλαγής των κατοίκων παραμεθόριων περιοχών με παιδιά.

Φορολογία Κεφαλαίου

Αφορά στη φορολογία κληρονομιών, δωρεών, κερδών, και γονικών παροχών, μεταβίβασης ακινήτων και το φόρο ακίνητης περιουσίας. Από τη φορολογία κληρονομιών το κόστος για το Δημόσιο ανήλθε σε 39,9 εκατ. ευρώ, από τη φορολογία δωρεών σε 56,7 εκατ., της μεταβίβασης ακινήτων σε 156,4 εκατ. και του ΦΑΠ σε 386,8 εκατ. ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, το ΥΠΟΙΚ υπολογίζει πως οι συγκεκριμένες φοροαπαλλαγές κοστίζουν στον προϋπολογισμό 639,8 εκατ.

Επίσης, η απαλλαγή από το φόρο της απόκτησης πρώτης κατοικίας (με γονική παροχή, δωρεά, μεταβίβαση) κοστίζει 102,6 εκατ. Η απαλλαγή του Δημοσίου από φόρους κληρονομιάς, δωρεάς και μεταβίβασης κοστολογείται στα 40,9 εκατ. ευρώ.

Οι εκπτώσεις του ΦΠΑ

Οι απαλλαγές που ισχύουν σήμερα στο καθεστώς του ΦΠΑ, υπολογίζεται ότι κοστίζουν 942,3 εκατ. ευρώ. Μεταξύ αυτών είναι:
Οι υπερμειωμένοι συντελεστές (6,5%), σε βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, φάρμακα και εμβόλια, ξενοδοχεία και παρόμοιους χώρους και θέατρα, που κοστίζουν 533,4 εκατ. ευρώ.
Οι μειωμένοι, κατά 30%, συντελεστές στα νησιά του Αιγαίου, που κοστίζουν δημοσιονομικά 291,3 εκατ. ευρώ.
Η απαλλαγή των υπηρεσιών των Ελληνικών Ταχυδρομείων, που κοστίζει 26,6 εκατ. ευρώ.
Η απαλλαγή των πράξεων των εθνικών δικτύων ραδιοφωνίας και τηλεόρασης (εκτός εμπορικών πράξεων), που κοστίζει 30,3 εκατ. ευρώ.
Η απαλλαγή, κατά την εισαγωγή του Δημοσίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με κόστος 52,1 εκατ. ευρώ, αλλά σε περίπτωση κατάργησης το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα είναι ισοδύναμο.

Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης

Oι απαλλαγές στην κατηγορία των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό 989,6 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο δημοσιονομικό κόστος έχουν οι απαλλαγές στα ενεργειακά προϊόντα, 564,7 εκατ. ευρώ, και ακολουθεί η απαλλαγή στην αιθυλική αλκοόλη και στα αλκοολούχα ποτά με δημοσιονομικό κόστος 421,7 εκατ.

Η απαλλαγή από το Τέλος Ταξινόμησης των Οχημάτων έχει κόστος 54,8 εκατ. ευρώ, και αφορά σε πολυτέκνους, αναπήρους, Δημόσιο, ιερές μονές, διπλωμάτες κ.λπ.

Στη Βουλή το ν/σ για τα ακίνητα

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού -στις 7 ή 8 Δεκεμβρίου- και τη σύνοδο του Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών καταβάλλει προσπάθειες να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ακίνητα στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ εξετάζεται πολύ σοβαρά και η πιθανότητα να συζητηθεί αυτό με κατεπείγουσες διαδικασίες. Δεν αποκλείεται δηλαδή το κείμενο του νομοσχεδίου να κατατεθεί στη Βουλή την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου, να συζητηθεί στην Επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων την επομένη και να ολοκληρωθεί με έκτακτη συνεδρίαση και ψηφοφορία στην ολομέλεια, είτε το Σάββατο 30 Νοεμβρίου είτε την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.

Κοινοβουλευτικοί κύκλοι αναφέρουν, μάλιστα, ότι αν κατατεθεί εντός της εβδομάδας το νομοσχέδιο η κατεπείγουσα διαδικασία θα αποτελέσει σχεδόν «μονόδρομο» για την κυβέρνηση. Και αυτό γιατί ολόκληρη την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου η ολομέλεια της Βουλής θα είναι απασχολημένη με την επεξεργασία του κρατικού προϋπολογισμού και δεν θα μπορεί να συζητηθεί άλλο σχέδιο νόμου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γεμάτο φόρους το 2014


Χρονιά άγριας φορολογίας θα είναι και το 2014 σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού. Ιδιοκτήτες ακινήτων, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις είναι οι μεγάλοι χαμένοι του επόμενου έτους καθώς θα κληθούν να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να εκπληρωθούν οι φιλόδοξοι στόχοι του σκέλους των εσόδων του προϋπολογισμού.

Ας δούμε τα στοιχεία αναλυτικά:

• Οι εισπράξεις από τους φόρους στην περιουσία προβλέπεται να αυξηθούν το 2014 κατά 1,153 δισ. ευρώ, στα 3,937 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές νούμερο όσον αφορά στη φορολόγηση των ακινήτων (και των μετοχών διότι περιλαμβάνεται και ο φόρος υπεραξίας μετοχών). Μάλιστα η αύξηση στα έσοδα έρχεται μετά από μια χρονιά που οι φορολογούμενοι έβαλαν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να εξοφλήσουν όχι μόνο το χαράτσι αλλά και τρείς μαζεμένους ΦΑΠ (2011, 2012, 2013). Ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων πρόκειται να φέρει στο δημόσιο ταμείο το ποσό των 2,65 δισ. ευρώ, ωστόσο η βεβαίωση θα φθάσει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, στα 3,3 έως 3,5 δισ. ευρώ.

• Τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1,33 δισ. ευρώ στα 12,91 δισ. ευρώ. Η αύξηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των εσόδων από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων (κυρίως επιχειρήσεων). Το βαρύ λογαριασμό πληρώνουν κατά κύριο λόγο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την εφαρμογή φορολογικού συντελεστή 26% έναντι 20% που ίσχυε για τα κέρδη του 2012, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που φορολογούνται με 26% από το πρώτο ευρώ, οι μικροϊδιοκτήτες που θα πληρώσουν φόρο 11% από το πρώτο ευρώ ενοίκια που θα εισπράξουν και οι επιχειρήσεις που θα κληθούν να επιστρέψουν μεγάλα ποσά για την επιστροφή των αφορολόγητων αποθεματικών της περιόδου 2000-2003.

• Τα συνολικά φορολογικά έσοδα πρόκειται να διαμορφωθούν στα 45,66 δισ. ευρώ έναντι 44,4 δισ.

• Υπάρχει μια ακόμη πρωτοφανής πρόβλεψη του προϋπολογισμού. Είναι αυτή που αφορά στην τάση μεταβολής των φορολογικών εσόδων, δηλαδή στη σχέση μεταξύ της πορείας της οικονομίας και της πορείας των φορολογικών εσόδων. Ενώ το ονομαστικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί μόλις κατά 0,1% τα φορολογικά έσοδα προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 2,8%. Πρόκειται για μια πρωτοφανή τάση μεταβολής (buoyancy) 29,11. Με άλλα λόγια για κάθε ένα ευρώ που αυξάνεται το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται κατά 29,11 ευρώ! Μένει να δούμε αν θα επαληθευτεί αυτή η πρόβλεψη.

Διαβάστε περισσότερα...

Νέο κύμα κακοκαιρίας από το μεσημέρι της Κυριακής


Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία που κάνει αναφορά για ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Συμφώνα με την ΕΜΥ από σήμερα, Σάββατο 23/11/13, στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τις μεσημεριανές ώρες τα φαινόμενα θα ενταθούν στη Δυτική Πελοπόννησο και από αργά το βράδυ και στην Ανατολική Πελοπόννησο.

Αύριο, Κυριακή 24/11/2013, τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν στις παραπάνω περιοχές και σταδιακά θα επεκταθούν στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και μετά το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική), την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και από το απόγευμα στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς, της Δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας (πάνω από τα 1000 μέτρα). Στην Αττική βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες που πιθανόν να είναι ισχυρές αλλά τη νύχτα θα εξασθενήσουν.

Τη Δεύτερα, 25/11/2013, τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν κατά διαστήματα στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά, τη Δυτική και Νότια Πελοπόννησο, στη Θράκη (μέχρι το πρωί), στο Ανατολικό Αιγαίο (μέχρι το απόγευμα) και στα Δωδεκάνησα (μέχρι αργά το βράδυ). Ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς και της Μακεδονίας και από το βράδυ σε ημιορεινές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας (περίπου 600 με 700 μέτρα).

Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από την Τρίτη, 26/11/13, σε όλη τη χώρα από Βορά προς Νότο. Παροδικές χιονοπτώσεις σχεδόν σε όλα τα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Βόρειας χώρας.



Διαβάστε περισσότερα...

Στην Αθήνα η Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής


Ο υφυπουργός Αθλητισμού εκπροσώπησε την κυβέρνηση.

Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, πραγματοποιήθηκε το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η τελετή έναρξης της 16ης Γενικής Συνέλευσης της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (IPC). Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός, ο οποίος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη στήριξη της Ελλάδας στο παραολυμπιακό κίνημα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η απόφαση της IPC να αναθέσει στη χώρα μας ένα τόσο σημαντικό γεγονός «αντικατοπτρίζει το δυναμισμό τον οποίο σταθερά επιδεικνύει η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή».

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει ενεργά και αποφασιστικά το παραολυμπιακό κίνημα, τόσο στο εθνικό όσο και στο διεθνές επίπεδο» τόνισε ο κ. Ανδριανός, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ. «Παρά τις σημαντικές δυσκολίες που έχει προκαλέσει η δημοσιονομική κρίση των τελευταίων ετών, η Πολιτεία σε στενή συνεργασία με την Επιτροπή, συνεχίζει, όπως οφείλει, να στηρίζει με κάθε εφικτό τρόπο τις ομοσπονδίες, τα σωματεία, τις ενώσεις και τους αθλητές μας. Άλλωστε η Ελλάδα, η πατρίδα του αθλητικού ιδεώδους, ανεξάρτητα από την όποια συγκυρία, οφείλει να βρίσκεται πάντα στην πρωτοπορία του αθλητικού κινήματος. Το χρέος αυτό μας το υπενθυμίζει καθημερινά το Καλλιμάρμαρο Στάδιο, μας το υπενθυμίζει ο Μαραθώνας, μας το υπενθυμίζει το κατεξοχήν σύμβολο της αρμονίας και του μέτρου, ο Παρθενώνας, μας το υπενθυμίζει το νοητό σημείο αναφοράς κάθε αθλητικής δράσης, ο ιερός τόπος της Ολυμπίας. Αλλά και πιο κοντά σε μας, το μεγάλο γεγονός των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004 μένει πάντα χαραγμένο στην καρδιά και το μυαλό των Ελλήνων ως μια μεγάλη γιορτή χαράς, άμιλλας και συναγωνισμού, ως ένας θρίαμβος της ανεξάντλητης ανθρώπινης δύναμης, της επιμονής και της αποφασιστικότητας για τη διαρκή υπέρβαση».

Κλείνοντας ο κ. Ανδριανός εξέφρασε την ελπίδα «το διοικητικό συμβούλιο που θα προκύψει από τις αρχαιρεσίες της Συνέλευσης να συνεχίσει με τον ίδιο ενθουσιασμό και την ίδια αποτελεσματικότητα να προωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο τις αυθεντικές αξίες του αθλητισμού, τις αξίες που έμπρακτα ενστερνίζεται το παραολυμπιακό κίνημα. Είμαι βέβαιος ότι το σπουδαίο έργο της Επιτροπής υπό τον Φίλιπ Κρέιβεν θα συνεχίζει να εμπλουτίζεται δημιουργικά και στο μέλλον. Στην προσπάθειά σας αυτή, να είστε βέβαιοι πως σταθερά θα βρίσκετε στην Ελλάδα έναν αποφασισμένο σύμμαχο».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργος Φουντουλάκης τόνισε ότι «οι εργασίες της IPC είναι ιδιαίτερα σημαντικές για το μέλλον του Διεθνούς Παραολυμπιακού Κινήματος. Εδώ θα μπουν οι βάσεις για τη νέα εποχή του Κινήματος που υπηρετούμε όλοι εμείς, ο καθένας από τη δική του θέση. Μια νέα εποχή ακόμη πιο λαμπρή, ακόμη πιο ουσιαστική για τον παγκόσμιο αθλητισμό των ατόμων με αναπηρία».

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, Σερ Φίλιπ Κρέιβεν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Γενική Συνέλευση της Αθήνας θα αποτελέσει την απαρχή της επόμενης μέρας για το Κίνημα, ενώ η τελετή έναρξης έκλεισε με την προβολή βίντεο με αγωνιστικά στιγμιότυπα από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004.



Διαβάστε περισσότερα...

Εντός του μήνα οι αιτήσεις για μετεγγραφές


Σε αναμονή 15.000 φοιτητές.

Μέσα στο Νοέμβριο αναμένεται να κατατεθούν οι αιτήσεις για μετεγγραφές στα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο. Περίπου 15.000 δικαιούχοι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», τόσο της περσινής χρονιάς όσο και παρελθόντων ετών βρίσκονται σε αναμονή προκειμένου να μετακινηθούν σε ιδρύματα κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων δεν έχει επιτρέψει ούτε τις εγγραφές όλων των πρωτοετών αλλά ούτε και να προχωρήσει η διαδικασία των μετεγγραφών.

Το υπουργείο Παιδείας εκτιμά, σύμφωνα με την εφημερίδα, πως άμεσα θα αποκατασταθεί η ομαλότητα στα ιδρύματα- ειδικά στο ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ όπου εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα- και τις επόμενες ημέρες θα καταστεί δυνατό να γίνουν οι εγγραφές και εν συνεχεία να κατατεθούν οι αιτήσεις για τις μετεγγραφές.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μετεγγραφή ενός φοιτητή είναι το ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα της οικογένειάς του το 2012 να μην ξεπερνά τα 9.000 ευρώ ενώ για μονογονεϊκές οικογένειες και υποψήφιους με σοβαρές ασθένειες το ποσό αυτό διπλασιάζεται.



Διαβάστε περισσότερα...

Το ένα πρόβλημα μετά το άλλο στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου


«Η λειτουργία του νοσοκομείου έχει υποβαθμιστεί σε εφιαλτικό βαθμό».

Χωρίς Ορθοπεδική Κλινική για 9 ημέρες έχει μείνει από χθες το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου στην Κρήτη, που κλείνει από την ερχόμενη εβδομάδα για 4 ημέρες, αλλά και χωρίς την Παιδιατρική κλινική αφού για μια ακόμη φορά δεν υπάρχουν γιατροί για τις εφημερίες. Μετ' εμποδίων και η λειτουργία της Ουρολογικής Κλινικής, καθώς έχει απομείνει ένας γιατρός... μόνος του, με αποτέλεσμα όταν παίρνει άδεια για να ξεκουραστεί, η κλινική να μένει χωρίς γιατρό!

«Η λειτουργία του νοσοκομείου έχει υποβαθμιστεί σε εφιαλτικό βαθμό» τονίζει σε επιστολή του το σωματείο εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι συνεδριάζουν σήμερα για να εξετάσουν το πώς θα αντιμετωπίσουν τη σωρεία προβλημάτων και παράλληλα πως θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον του υπουργείου.

Διαβάστε περισσότερα...

Αναστολή λειτουργίας από Δευτέρα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων


«Το Ίδρυμά μας οδηγείται σε διάλυση και η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε ιδιωτικοποίηση».

Συμβολική αναστολή της διοικητικής λειτουργίας του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων την ερχόμενη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, αποφάσισε η έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ιδρύματος, ύστερα από διεξοδική συζήτηση επί του θέματος της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων του, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Συγκλήτου, «το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, από την αρχή του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους αντιμετωπίζει τις αρνητικές συνέπειες της πολιτικής των υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που επιβάλλουν την πλήρη αποδιοργάνωση της διοικητικής λειτουργίας του».

Η Σύγκλητος υποστηρίζει, ότι η οριστική διαθεσιμότητα των 48 διοικητικών υπαλλήλων, σε συνδυασμό με την προηγούμενη προ ενός έτους διαθεσιμότητα άλλων 19 υπαλλήλων, πλήττει τις πιο καίριες και απαραίτητες δομές του Πανεπιστημίου, γεγονός που οδηγεί σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας του.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, με την απομάκρυνση από το ίδρυμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των υπαλλήλων Η/Υ, 15 στους 17 υπάγονται σε διαθεσιμότητα, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, θα βρίσκεται σε αδυναμία να διεκπεραιώσει σημαντικές διοικητικές λειτουργίες, όπως εγγραφές φοιτητών, επιλογές μαθημάτων, διανομή συγγραμμάτων, μισθοδοσίες .

« Η αποχώρηση πολλών διοικητικών υπαλλήλων από γραμματείες των Τμημάτων και άλλες κρίσιμες υπηρεσίες, θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων».

Επίσης, με τη διαθεσιμότητα του συνόλου των υπαλλήλων φύλαξης, των υπαλλήλων του τεχνικού κλάδου και των υπόλοιπων κατηγοριών του προσωπικού, δημιουργείται μια σειρά από αδυναμίες φύλαξης και συντήρησης των υποδομών του Ιδρύματος.

Όλες οι παραπάνω δυσμενείς και καταστροφικές συνέπειες αναμένεται να ενταθούν από την τρίτη, κατά σειρά περικοπή, κατά 15% του προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που από 17 εκατομμύρια το 2010 θα καταλήξει το 2014 σε 6 εκατομμύρια ευρώ.

«Ο συνδυασμός όλων αυτών των δυσμενών εξελίξεων για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας, οδηγεί το Ίδρυμά μας σε διάλυση και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε ιδιωτικοποίηση», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.



Διαβάστε περισσότερα...