Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Χορέψτε, εκτονωθείτε και… γυμναστείτε!




Εκμεταλλευτείτε τα οφέλη του χορού!
Η άσκηση είναι υγεία και όλοι οι επιστήμονες τη χαρακτηρίζουν ως τον υπ’ αριθμό ένα σύμμαχο στην βελτίωση τόσο της ποιότητας όσο και της διάρκειας της ζωής όλων μας.

Μιλώντας για άσκηση δεν αναφερόμαστε στον επαγγελματικό αθλητισμό, ούτε απαραίτητα μόνο στο γυμναστήριο, αλλά για μια οποιαδήποτε μορφή κίνησης ή άθλησης που αρέσει και ταιριάζει στον καθένα από εμάς.

Ο χορός είναι μια πολύ καλή μορφή άσκησης για πολλούς λόγους:


1) Βελτιώνει τη διάθεση

Αυτό συμβαίνει ίσως λόγω της έκκρισης κάποιων ορμονών αλλά και λόγω της αποβολής του άγχους που κυριαρχεί κατά την διάρκεια της ημέρας.

2) Βελτιώνει το καρδιοαναπνευστικό μας σύστημα

Άτομα που ασκούνται τακτικά έχουν έως και 50% μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση ενώ έως 30% μικρότερες πιθανότητες για καρδιακό επεισόδιο.

3) Βοηθά στην απώλεια βάρους

Ο χορός απαιτεί προσπάθεια και θερμίδες!

4) Βελτιώνει τη στάση του σώματος

Μαθαίνουμε να στεκόμαστε καλύτερα και να αναπνέουμε σωστότερα.

5) Προάγει την κοινωνικότητα

Με το χορό κάνουμε νέες γνωριμίες, καινούριους φίλους και αποκτούμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Τα οφέλη του χορού μπορούν να ενισχυθούν και να πολλαπλασιασθούν όταν συνοδεύονται από μια ισορροπημένη διατροφή! Άλλωστε οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή μας γίνεται πολύ πιο εύκολα όταν έχουμε ανεβασμένη διάθεση, πόσο μάλλον όταν έχουμε το χορό στη ζωή μας!


Πηγή: http://www.nutrimed.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο επηρεάζουν τα γλυκά ποτά την πίεση;



Αποφύγετε τη σταθερή υπερκατανάλωση.

Σήμερα γνωρίζουμε σίγουρα ότι η αρτηριακή πίεση στο 95% των περιπτώσεων δεν έχει σαφή παθολογική αιτία. Το πρόβλημα φαίνεται ότι βρίσκεται στον καθημερινό τρόπο ζωής: στις καθημερινές συνήθειες, στα ψυχοσωματικά stress, στη διατροφή και ενδεχομένως σε πολλούς άγνωστους παράγοντες της καθημερινότητας. Ο απλός κόσμος μιλά για νευροπίεση και εννοεί όλα αυτά μαζί.

Η αυξημένη πίεση κάποτε ήταν συνήθης αιτία στην οποία αποδίδονταν όλα τα καρδιαγγειακά προβλήματα και ειδικότερα τα εγκεφαλικά επεισόδια. Ήταν η εποχή που τα φάρμακα που την αντιμετώπιζαν ήταν ελάχιστα και αναποτελεσματικά. Σήμερα ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις εκείνες που δεν αντιμετωπίζονται εύκολα με φάρμακα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο πρόεδρος της Αμερικής κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ, έπασχε από υπερτασική εγκεφαλοπάθεια, καθώς η πίεσή του ανέβαινε πάνω από το 25 (250 mmHg).

Για να την αντιμετωπίσουν, χρησιμοποιούσαν αναισθητικά φάρμακα, αφού τότε δεν υπήρχαν τα σύγχρονα αντιυπερτασικά, δηλαδή τον νάρκωναν. Ευτυχώς σήμερα δεν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, δεδομένου ότι τα σύγχρονα αντιυπερτασικά φάρμακα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά.

Σήμερα η θεραπεία της υπέρτασης αρχίζει πρώτα από την αντιμετώπιση των λεγόμενων προδιαθεσικών παραγόντων. Προτού δηλαδή ο υπερτασικός πάρει οποιοδήποτε φάρμακο, πρέπει να ακολουθήσει την ανάλογη δίαιτα, να χάσει το επιπλέον βάρος, να κινείται κανονικά και να γυμνάζεται.

Προδιαθεσικοί είναι οι παράγοντες εκείνοι που σκληραίνουν τα τοιχώματα των αρτηριών και προκαλούν βλάβες στον εσωτερικό τους χιτώνα, το λεγόμενο ενδοθήλιο. Έτσι, σιγά σιγά οι αρτηρίες χάνουν την ελαστικότητά τους και επιτρέπουν, μέσα από τα ρήγματα που δημιουργούνται στο εσωτερικό του τοιχώματός τους, να εισέρχονται τα μόρια τη κακής χοληστερόλης (LDL) και να δημιουργείται η αθηροσκληρωτική πλάκα, η οποία είναι η αρχή όλων των δεινών (εγκεφαλικά, εμφράγματα).

Μέσα στο πλαίσιο της διατροφής των υπερτασικών που αναμφισβήτητα έχουν ιδιαίτερη σημασία, μετά το αλάτι, ένα προς ένα τα συστατικά της διατροφής διερευνώνται από τους ερευνητές. Έτσι, θα ήταν αδύνατο να μη διερευνηθεί και ο ρόλος της ζάχαρης.

Είναι γνωστό ότι η ζάχαρη, που αποτελεί βασικό συστατικό κάθε γλυκού, προκαλεί αυξημένη έκκριση της ινσουλίνης, η οποία με τη σειρά της προκαλεί αύξηση της αδρεναλίνης, η οποία σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει μεταβολή του τόνου των αρτηριών και να παρατηρηθεί αύξηση της πίεσης.

Όμως κατά πόσο τα ηδύποτα (ποτά που περιέχουν ζάχαρη) μπορεί να προκαλέσουν σταθερή αύξηση της πίεσης είναι ένα θέμα προς συζήτηση.

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε μια μελέτη στο εξειδικευμένο περιοδικό για την πίεση, το «Hypertension» που πραγματοποιήθηκε σε 2.500 άτομα. Η μελέτη απέδειξε ότι τα άτομα αυτά έπιναν σταθερά πάνω από 350 ml ποτών που περιείχαν ζάχαρη παρουσίαζαν συγκριτικά αύξηση της πίεσης τους σε σχέσημε τα άτομα που έπιναν αντίστοιχα ποτά χωρίς ζάχαρη.

Το μήνυμα αυτής της μελέτης δεν θα πρέπει να παρεξηγηθεί. Αλίμονο αν οι άνθρωποι πάψουν να τρώνε γλυκά, να πίνουν χυμούς ή αναψυκτικά. Όμως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η αυξημένη κατανάλωση γλυκών, σε συνδυασμό μάλιστα με αλμυρά φαγητά που περιέχουν αυξημένη ποσότητα αλατιού, αναμφισβήτητα δημιουργεί προϋποθέσεις αύξησης της πίεσης.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι η αυξημένη ποσότητα ζάχαρης οδηγεί στην παχυσαρκία που και αυτή με τη σειρά της προάγει την υπέρταση.

Εύλογα, κατά συνέπεια, ο απλός άνθρωπος διερωτάται: «Να μην καπνίζω, να μην πίνω αλκοολούχα ποτά, να μην τρώω αλμυρά, να μην τρώω γλυκά, να μην πίνω ούτε ηδύποτα;» Η απάντηση σαφώς είναι διαφορετική για κάθε ένα από αυτά. Ειδικότερα όμως όσον αφορά τα γλυκά, μόνο η σταθερή υπερκατανάλωση μπορεί να βλάψει. Πρακτικό συμπέρασμα: όχι στην καθημερινή μεγάλη κατανάλωση ποτών που περιέχουν ζάχαρη.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κινδυνεύουν 500.000 παιδιά στην Αφρική



Πολύ υψηλά τα ποσοστά θνησιμότητας.

Η ζωή 500.000 παιδιών στο Κέρας της Αφρικής βρίσκεται σε κίνδυνο, προειδοποίησαν διεθνείς οργανώσεις, καθώς η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών αναγκάζει χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους σε καθημερινή βάση.

Οι υψηλές τιμές των τροφίμων και η ξηρασία, που είναι η χειρότερη από τη δεκαετία του 1950, έχουν οδηγήσει σε απόγνωση δεκάδες φτωχές οικογένειες στην Κένυα, τη Σομαλία, την Αιθιοπία και το Τζιμπουτί, προειδοποιεί η Unicef. «Περισσότερα από δύο εκατομμύρια παιδιά υποσιτίζονται. Το μισό εκατομμύριο από αυτά βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση που κινδυνεύει η ζωή τους. Πρόκειται για αύξηση κατά 50% σε σχέση με τα στοιχεία του 2009», είπε η εκπρόσωπος του οργανισμού, Μαρισί Μερκάδο.

Ο υποσιτισμός των παιδιών σε ορισμένους καταυλισμούς φτάνει στο 45%, ποσοστό τριπλάσιο του «ορίου κινδύνου». Πολύ υψηλά είναι και τα ποσοστά θνησιμότητας.

Η UNICEF ζήτησε βοήθεια ύψους 31,9 εκατομμυρίων δολαρίων για να φροντίσει τα υποσιτισμένα παιδιά της περιοχής αυτής τους επόμενους τρεις μήνες. Επιπλέον, σχεδιάζει μια εκστρατεία εμβολιασμού των παιδιών, ιδίως κατά της ιλαράς, και την παροχή πόσιμου νερού.

Εξάλλου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Επισιτισμού (WFP) εκτιμά ότι ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια για να τραφούν στο Κέρας της Αφρικής θα αυξηθεί στα 10 εκατομμύρια, από 6 εκατομμύρια που προέβλεπε μέχρι τώρα. Στην Αιθιοπία ο WFP αναμένει ότι 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι θα πληγούν από την ξηρασία. Άλλοι τόσοι θα είναι οι πληγέντες και στην Κένυα μέχρι τον Αύγουστο. Στη χώρα αυτή η τιμή του καλαμποκιού αυξήθηκε κατά 160% μέσα σε ένα χρόνο. Ένα σακί βάρους 90 κιλών στοίχιζε τον Ιούνιο 44 δολάρια.

Ανθρωπιστική βοήθεια χρειάζονται και περίπου 2,85 εκατομμύρια άνθρωποι στη Σομαλία, δηλαδή το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας, εξαιτίας της ξηρασίας και των συγκρούσεων, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του WFP, Εμίλια Κασέλα.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα SOS την ώρα της γυμναστικής



Θα σας γλιτώσουν από τους τραυματισμούς.

Όταν γυμναζόμαστε υπάρχουν κάποια μικρά μυστικά τα οποία καλό θα είναι να τα γνωρίζουμε και να τα εφαρμόζουμε ώστε να γλιτώνουμε και από κόπο και από τραυματισμούς, αλλά και να γίνεται η άσκηση πιο αποδοτική.

Εκτελείτε σωστά


Ο σωστός τρόπος εφαρμογής μιας άσκησης σας προστατεύει από τραυματισμούς και εξασφαλίζει τη μέγιστη μυϊκή συμμετοχή σε κάθε προσπάθεια. Η λανθασμένη εκτέλεση και η μεγάλη αντίσταση μπορούν να κάνουν ακόμα και την πιο απλή άσκηση επικίνδυνη.

Προτιμήστε καλύτερα τις βασικές ασκήσεις


Είναι αυτές που γυμνάζουν τις μεγάλες μυϊκές ομάδες. Οι βασικές ασκήσεις δουλεύουν όλους τους μεγάλους μυς του σώματος σε αντίθεση με τις «απομονωτικές» ασκήσεις που λειτουργούν υπέρ των δευτερεουσών μυϊκών κατηγοριών.

Εκπνέετε πάντα στην προσπάθεια
Όλες οι ασκήσεις απαιτούν σωστή αναπνοή. Ασφαλής αναπνοή σημαίνει εκπνοή κατά τη διάρκεια της προσπάθειας και εισπνοή στο εύκολο μέρος μιας επανάληψης. Πολλές φορές ο αντίθετος τρόπος βολεύει περισσότερο όπως σε ασκήσεις έλξεων της αντίστασης. Ωστόσο το βασικό σημείο είναι να μην κρατάτε ποτέ την αναπνοή σας ειδικά στις έντονες προσπάθειες.

Κάντε σωστά τα push ups
Οι περισσότεροι τα εκτελούν λάθος με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται άσκοπα η σπονδυλική στήλη στην περιοχή της μέσης. Όταν κάνετε push ups θα πρέπει να διατηρείτε τον κορμό ίσιο και να μην κυρτώνετε την σπονδυλική στήλη προς τα μπρος (λόρδωση). Τα χέρια να είναι λίγο πιο ανοιχτά από το άνοιγμα των ώμων, το κεφάλι πρέπει να βρίσκεται σε χαλαρή θέση και το βλέμμα να είναι στραμμένο προς τα κάτω.

Ανοίξτε τα πόδια στη σωστή απόσταση ασφαλείας

Σε ασκήσεις που εκτελούνται από όρθια στάση το άνοιγμα των ποδιών πρέπει να είναι σχεδόν όσο το πλάτος των ώμων σας. Το μικρότερο άνοιγμα κάνει επισφαλή την ισορροπία ενώ το μεγαλύτερο μπορεί να προκαλέσει βουβωνοκήλη.

Προσοχή στις υπερεκτάσεις των ώμων

Να αποφεύγετε ασκήσεις που γίνονται από όρθια στάση και επιβάλλουν να υπερεκτείνετε τα χέρια σας πάνω και πίσω από το κεφάλι. Η υπερέκταση των ώμων δημιουργεί λόρδωση στη μέση και επιβαρύνει σημαντικά τους σπονδύλους.

Μην κάνετε βαθιά καθίσματα
Τετρακέφαλοι, γάμπες, γλουτιαίοι, τένοντες, αρθρώσεις αλλά και κοιλιακοί συμμετέχουν στην πιο compact άσκηση που υπάρχει. Τα βαθιά καθίσματα όμως είναι επικίνδυνα για τα γόνατα. Οι μηνίκσοι και οι σύνδεσμοι των γονάτων έρχονται σε ακραία θέση κι αν δεν είστε κατάλληλα προπονημένοι με μία άγαρμπη κίνηση αναπόφευκτα θα τραυματιστούν. Για την ασφάλειά σας να προτιμάτε τα ημικαθίσματα. Προσέχετε να μη λυγίζετε τη μέση σας αλλά να την κρατάτε ίσια και σταθερή.

Το μυστικό
Επένδυση στην άσκηση είναι η προσπάθεια, όχι ο χρόνος. Θα πρέπει να ασκείστε σχεδόν καθημερινά αλλά όχι περισσότερο από μία ώρα. Αυτό που πρέπει σίγουρα να επιδιώξετε είναι να προπονείστε με μεγαλύτερη ένταση μειώνοντας το χρόνο των διαλειμμάτων.


Πηγή: http://www.omorfamistika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το μασάζ ανακουφίζει από τον πόνο στη μέση



Ταλαιπωρεί αρκετούς ανθρώπους.

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι θεραπεία με μασάζ μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιο πόνο στη μέση.

Μετά από 10 εβδομάδες, ασθενείς που υποβάλλονταν σε μασάζ, σε εβδομαδιαία βάση, χρησιμοποίησαν λιγότερα παυσίπονα και πέρασαν λιγότερο χρόνο στο κρεβάτι σε σχέση με όσους δεν χρειάστηκαν ειδική φροντίδα- αν και τα αποτελέσματα εξαφανίστηκαν μετά από 1 χρόνο.

Ο Dr. Richard A. Deyo, από το Πανεπιστήμιο Oregon Health and Science, δήλωσε ότι εστιάζοντας σε ασθενείς με ουσιαστική βελτίωση, η ομάδα του μασάζ βελτιώθηκε κατά τα δυο τρίτα έναντι ενός τρίτου των ασθενών που έλαβαν τη συνήθη φροντίδα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Daniel Cherkin, του Group Health Research Institute, στο Σηάτλ.

Ο Deyo δήλωσε ότι ο πόνος στη μέση είναι συνήθης πάθηση στον πληθυσμό με περίπου 10% των πασχόντων να εμφανίζουν μακροχρόνια συμπτώματα.

Αν και τα αναλγητικά είναι συνήθης αγωγή, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν και εναλλακτικές θεραπείες όπως βελονισμό, μασάζ ακόμα και ψυχοθεραπεία.

Στη νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Annals of Internal Medicine», 401 άνθρωποι χρησιμοποίησαν τη συνήθη φροντίδα ή ένα από δυο είδη μασάζ.

Δέκα εβδομάδες αργότερα, η ομάδα του μασάζ είχε σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με άλλους ασθενείς.
Για παράδειγμα, περίπου το 30% όσων επέλεξαν μασάζ είχαν χρησιμοποιήσει αναλγητικά την προηγούμενη εβδομάδα σε σύγκριση με 40% όσων ακολούθησαν τη συνήθη φροντίδα.

Επιπλέον, διπλάσιος αριθμός, ποσοστό 7%, όσων έλαβαν τη συνήθη φροντίδα έμεινε στο κρεβάτι τουλάχιστον 1 μέρα τον προηγούμενο μήνα.

Ωστόσο, ορισμένα από τα φανερά οφέλη του μασάζ είχαν εξαφανιστεί 6μήνες αργότερα και όλα τα κέρδη είχαν εξαφανιστεί 1 χρόνο μετά.

Δεν υπήρξαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο ειδών μασάζ.

Ο Deyo δήλωσε ότι τα νέα ευρήματα συγκρίνονται με αυτά άλλων ειδών αγωγής, αν και είναι ακόμα ασαφής η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας.

Ένα μειονέκτημα, πρόσθεσε, ήταν ότι οι ασθενείς ήξεραν ποιο είδος θεραπείας θα λάβουν και ορισμένοι ενδεχομένως μπορεί να απογοητεύτηκαν που δεν έκαναν μασάζ, γεγονός που θα μπορούσε να έχει επηρεάσει τα αποτελέσματα.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η νανοτεχνολογία στην υπηρεσία της ιατρικής



Με τη χρήση «έξυπνων» υλικών μπορούν να αντιμετωπίζονται παθήσεις.

Χάρη στις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στην ιατρική, οι καρδιαγγειακές νόσοι, ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις θα μπορούν μελλοντικά να αντιμετωπίζονται με τη χρήση «έξυπνων» νανοϋλικών.

Οι εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στην καρδιολογία αναμένεται σε μία 10ετία να οδηγήσουν την κατάργηση των stend και στην μείωση του μεγέθους ή ακόμη και στην εξάλειψη της αθηρωματικής πλάκας με μία ενδοφλέβια ένεση.

Πειράματα που έγιναν στην Αμερική με τη χρήση νανοσωματιδίων τα οποία περιείχαν το φάρμακο fumagillin (το οποίο διακόπτει τη ροή αίματος στην αθηρωματική πλάκα), έδειξαν μείωση της αθηρωματικής πλάκας κατά 60-80%.

Τα παραπάνω ανέφερε η καρδιολόγος δρ νανοϊατρικής Βαρβάρα Καραγκιοζάκη στο πλαίσιο του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου Νανοεπιστημών και Νανοτεχνολογίας που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι ίσως μετά από μία 10ετία δε θα χρειαζόμαστε καθόλου τα stend και με νανοσωματίδια θα στοχεύουμε την αθηρωματική πλάκα» ανέφερε η κ Καραγκιοζάκη.

Τα stend είναι μεταλλικά πλέγματα τα οποία τοποθετούνται προκειμένου να διατηρηθεί ανοιχτό ένα αγγείο στην περίπτωση της αθηροσκλήρωσης. Η κ. Καραγκιοζάκη τόνισε ότι τα τελευταίας γενιάς stend τα οποία εκλύουν φάρμακο προκειμένου να μη δημιουργηθεί επαναστένωση στο αγγείο, μπορεί μετά από ένα χρόνο να προκαλέσουν θρόμβωση.

«Η θρόμβωση οφείλεται στα πολυμερή από τα οποία είναι φτιαγμένα τα stend και τα οποία δημιουργούν δεξαμενές για να αποθηκεύεται το φάρμακο. Με τη νανοτεχνολογία μπορούμε να κατασκευάσουμε επικαλύψεις ατομικές, δηλαδή νανοεπικαλύψεις που να έχουν μέγεθος 100 νανόμετρων, που δεν θα θρομβώνουν και θα επικαλύψουν την επιφάνεια του stend.

Αντικείμενο τελευταίας έρευνας στο εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ είναι η δημιουργία βιοαποικοδομήσιμων πολυεπίπεδων πολυμερών τα οποία θα έχουνε φάρμακο και θα το εκλύουν με ελεγχόμενο τρόπο.
Αυτά τα πολυμερή θα έχουν την ιδιότητα να διασπώνται όταν μπαίνουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Επομένως δε θα μένει στο αγγείο το πολυμερές που δημιουργεί τη βλάβη στο τοίχωμα και προκαλεί τη θρόμβωση και την επαναστένωση» εξήγησε η ίδια.

Μαγνητικά νανοσωματίδια για την αντιμετώπιση του καρκίνου

Μαγνητικά νανοσωματίδια με χημειοθεραπευτικά φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη στοχευμένη αντιμετώπιση του καρκίνου, χωρίς να πλήττονται τα υγιή κύτταρα.

Ήδη στη Γερμανία έχει φτάσει σε προκλινικό στάδιο έρευνα στο πλαίσιο της οποίας έχει αναπτυχθεί ένα σύστημα με μαγνητικά νανοσωματίδια που πηγαίνουν στον καρκίνο του εγκεφάλου.

Στη συνέχεια καταστρέφονται τοπικά τα καρκινικά κύτταρα με υπερθερμία (αύξηση της θερμοκρασίας στους 41-40 βαθμούς Κελσίου).

«Υπάρχει μια ποικιλία νανοσωματιδίων πχ ανόργανα μαγνητικά σωματίδια στα οποία μπορούμε να βάλουμε ένα χημειοθεραπευτικό φάρμακο. Για παράδειγμα αν ο ασθενής έχει καρκίνο στον πνεύμονα μπορούμε να χορηγήσουμε ενδοφλέβια μαγνητικά νανοσωματίδια, αφού τοποθετήσουμε έναν εξωτερικό μαγνήτη στην περιοχή του πνεύμονα.

Έτσι λόγω της διαφοράς του μαγνητικού πεδίου τα νανοσωματίδια με το φάρμακο οδηγούνται μόνο στη περιοχή του πνεύμονα. Επομένως δεν χρειάζεται ο καρκινοπαθής να παίρνει τη γενικευμένη χημειοθεραπεία που έχει όλες τις ανεπιθύμητες ενέργειες» εξηγεί η κ Καραγκιοζάκη

Με ένα χάπι η χορήγηση ινσουλίνης

Ένα χάπι, με το οποίο θα χορηγείται μελλοντικά η ινσουλίνη, αναμένεται να απαλλάξει τους διαβητικούς από τις ενέσεις.

«Η ινσουλίνη είναι πρωτεΐνη η οποία, όταν την παίρνουμε από το στόμα, καταστρέφεται από το γαστρικό υγρό. Γι αυτό οι περισσότεροι διαβητικοί ασθενείς χρησιμοποιούν υποδόρια ένεση ινσουλίνης.

Έχει διαπιστωθεί ότι αν βάλουμε την ινσουλίνη σε νανοσωματίδια με χυτοσίνη, ένα πολυμερές που περιβάλλει το νανοσωματίδιο, αυτή προστατεύεται από το γαστρικό υγρό. Από την άλλη λόγω της χυτοσίνης η ινσουλίνη απορροφάται καλύτερα από το έντερο.

Άρα ουσιαστικά προσπαθούμε να βρούμε τρόπους μεταφοράς της ινσουλίνης με ένα χάπι που έχει πάρα πολλά νανοσωματίδια» αναφέρει η κ Καραγκιοζάκη

Ωστόσο επειδή τα νανοσωματίδια που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς είναι τόσο μικρά ώστε μπορούν να διεισδύσουν μέσα στο κύτταρο και επιδράσουν στο DNA οι επιστήμονες ερευνούν και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορεί να γίνει ασφαλής η χρήση τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Η πρώτη διπλή μεταμόσχευση ποδιών είναι γεγονός



Ο ασθενής περίμενε τα μοσχεύματα από το 2010.

Η πρώτη διπλή μεταμόσχευση ποδιών στον κόσμο πραγματοποιήθηκε από ισπανούς γιατρούς στη Βαλένθια.

Ο νεαρός λήπτης των μοσχευμάτων έχασε τα δύο του πόδια σε ατύχημα. Δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει προσθετικά μέλη και η μεταμόσχευση ήταν η μοναδική εναλλακτική λύση για να μην περάσει την υπόλοιπη ζωή του καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιατρικής ομάδας, Pedro Cavadas.

Η επέμβαση εγκρίθηκε τον Μάιο του 2010 αλλά ο ασθενής και οι γιατροί χρειάστηκε να περιμένουν για περισσότερο από ένα χρόνο μέχρι να βρεθούν τα κατάλληλα μοσχεύματα.

Η μεταμόσχευση έγινε στο νοσοκομείο La Fe της Βαλένθια, ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής και ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί. Η ομάδα του Cavadas έχει κάνει στο παρελθόν μεταμοσχεύσεις προσώπου και χεριών.

Η βασική δυσκολία στη μεταμόσχευση ποδιών είναι η σύνδεση των νεύρων ώστε τα νέα μέλη να λειτουργούν ικανοποιητικά.


Διαβάστε περισσότερα...

Πάχος και αϋπνία πάνε μαζί



Κοιμηθείτε για να μην… παχύνετε.

Νέα αμερικάνικη έρευνα έρχεται να συνδέσει το πάχος με την αϋπνία και να ενισχύσει τη θεωρία ότι η στέρηση ύπνου συνεπάγεται αυξημένη πρόσληψη λίπους άρα και κιλών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, προβλήματα με το βάρος τους μπορεί να αντιμετωπίσουν όσοι πάσχουν από διαταραχές ύπνου, κι αυτό γιατί προσπαθούν να σκοτώσουν την αϋπνία τους …τρώγοντας.

Η Μαρί-Πιέρ Σεντ Ονζ, του ερευνητικού κέντρου για την παχυσαρκία στο νοσοκομείο St. Luke's-Roosevelt της Νέας Υόρκης, η οποία ηγήθηκε της μελέτης και οι συνεργάτες της, επιστράτευσαν 30 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 30 και 40 ετών τριαντάρηδες και σαραντάρηδες, όλοι με φυσιολογικό βάρος.

Οι εθελοντές διέμεναν και κοιμούνταν στους χώρους ενός ερευνητικού κέντρου σε δύο φάσεις, επί δύο πενθήμερα: στην πρώτη φάση τους επιτρεπόταν να κοιμούνται εννέα ώρες το βράδυ και στη δεύτερη τέσσερις.

Και στις δύο φάσεις διατρέφονταν αυστηρά για τέσσερις μέρες και την πέμπτη ημέρα μπορούσαν να φάνε ό,τι τραβούσε η όρεξή τους.

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις έκαιγαν τις ίδιες θερμίδες, περίπου 2.600 την ημέρα.
Όταν όμως άρχισαν να στερούνται τον ύπνο, έτρωγαν κατά μέσον όρο περίπου 300 επιπλέον θερμίδες την πέμπτη ημέρα σε σχέση με τις ημέρες που κοιμούνταν πολύ.

Ο ερευνητής ύπνου στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, Μάικλ Γκράντνερ, θεωρεί ότι ο ύπνος παίζει ρόλο ως προς το πώς ο οργανισμός χειρίζεται τις ορμόνες οι οποίες με τη σειρά τους καθορίζουν πόσο πολύ ή λίγο πεινάμε. Επίσης, μία άλλη εξήγηση που δόθηκε είναι ότι η κούραση μας ωθεί στο να επιλέγουμε πιο παχυντικές τροφές.


Διαβάστε περισσότερα...

Κάντε το φαγητό ιεροτελεστία και αδυνατίστε!



Απολαύστε το γεύμα σας τρώγοντας αργά.

Έχετε σκεφτεί ποτέ πως αυτό που σας παχαίνει δεν είναι το τι τρώτε αλλά το πώς τρώτε; Φανταστήκατε ποτέ πως ακόμη και η συνήθεια να κάνετε το διάλειμμα μπροστά στον υπολογιστή σας μπορεί να σας παχύνει; Ο τρόπος που επιλέγουμε να φάμε φαίνεται πλέον από πολλές έρευνες πως επηρεάζει καθοριστικά το βάρος μας.

Απολαύστε το φαγητό σας τρώγοντας αργά!


Έρευνες δείχνουν πως 1 στα 2 άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα παχυσαρκίας τελειώνει το κύριο γεύμα του σε λιγότερο από 10 λεπτά, ενώ η αντίστοιχη αναλογία για τα άτομα με φυσιολογικό βάρος είναι μόλις 1 στους 5. Φαίνεται, λοιπόν, πως όταν το φαγητό δεν ικανοποιεί μία από τις σημαντικότερες ιδιότητες του που είναι η γευστική ικανοποίηση, μπορεί να μας «παχύνει». Πως;

Τρώγοντας σε λιγότερο από 10 λεπτά το ερέθισμα από το στομάχι δεν προλαβαίνει να πάει στον εγκέφαλο για να δώσει το σήμα ότι χορτάσαμε και συνεπώς να σταματήσουμε, με επακόλουθη υπερκατανάλωση φαγητού ή σωστότερα να τρώμε κάτι χωρίς πραγματικά να το χρειαζόμαστε. Με άλλα λόγια τα κύρια γεύματά σας δε θα πρέπει να διαρκούν λιγότερο από 20 λεπτά της ώρας ώστε να επιτελείται σωστά η διαδικασία της πέψης.

Πολλοί πιστεύουν πως το 20λεπτο φαγητό και ιδιαίτερα σε χώρους όπως η εργασία είναι αδύνατο… να μερικές συμβουλές για να ξεπεράσετε το «ανυπέρβλητο» εμπόδιο:

• Προσπάθησε να τρως σε κατάσταση ψυχικής ηρεμίας. Ας δούμε τι συμβαίνει κατά την πέψη: Με την κατάποση ενεργοποιούνται μηχανισμοί του σώματος δηλαδή ορμόνες και ένζυμα για να διασπάσουν την τροφή. Η έκκριση ορμονών έχει σαν σκοπό το έντερο να κάνει περισταλτικές(προωθητικές) κινήσεις δηλαδή να σπρώχνει το φαγητό προς τα κατώτερα τμήματα του ώστε να ολοκληρωθεί σωστά ή πέψη και να ξεκινήσει η απορρόφηση. Όταν αυτές οι κινήσεις δεν γίνονται καθόλου ή γίνονται πολύ γρήγορα (στρες – έκκριση κατεχολαμινών – γρηγορότερη κίνηση εντέρου) δεν επιτελείται σωστά η πέψη με συνέπεια να νιώθουμε δυσφορία μετά το γεύμα.

Όταν είσαι ψυχικά φορτισμένος, το σώμα δεν επικεντρώνεται στην πέψη του φαγητού αλλά στις άλλες διεργασίες (συναισθηματικές) που επιτελούνται. Έτσι δεν αιματώνεται σωστά το στομάχι και το έντερο με συνέπεια να δυσχεραίνεται η διαδικασία της πέψης.

• Μην κάνεις τίποτε άλλο την ώρα που τρως. Μία ταινία θρίλερ για παράδειγμα σε φορτίζει συναισθηματικά και το σώμα αποπροσανατολίζεται από τη κύρια δραστηριότητά που είναι η πέψη της τροφής.

• Προετοίμασε το χώρο που θα φας ώστε να σε προδιαθέτει ευχάριστα. Αν για παράδειγμα φας στο γραφείο σου μέσα στις στοίβες των χαρτιών και των σημειώσεών σου είναι βέβαιο ότι θα χάσεις ένα μεγάλο κομμάτι από την επίδραση του φαγητού στο επίπεδο της απόλαυσης και θα μένεις με ένα κενό και την αίσθηση του «ανικανοποίητου». Φρόντισε αν τρως στην κουζίνα αυτή να είναι τακτοποιημένη, αν τρως στο γραφείο σου να επιλέγεις χώρους ευχάριστους. Γενικά να προτιμάς άνετους, ευάερους και ευήλιους χώρους με χρώματα και λουλούδια ώστε να σου βελτιώνουν τη διάθεση.

• Φρόντισε να κάνεις διάλειμμα από τη δουλειά σου για να τρως το γεύμα σου. Βάλε μία μερίδα φαγητό και μάσησε καλά την τροφή σου απολαμβάνοντας κάθε μπουκιά. Ξέχνα για λίγο τα προβλήματα της εργασίας σου και επικεντρώσου στο γεύμα σου σκεφτόμενος ή κάνοντας κάτι ευχάριστο. Τροφοδότησε το σώμα σου με την ενέργεια που χρειάζεται για να συνεχίσει το υπόλοιπο της εργασίας του.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΙΚΑ: Πρόγραμμα Θεραπευτικού Τουρισμού 2011

Αθήνα, 27 Ιουνίου 2011

Δελτίο Τύπου

Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προκειμένου να καταρτίσει το Πρόγραμμα Θεραπευτικού Τουρισμού που αφορά στη χρονική περίοδο Ιούλιου - Οκτωβρίου 2011, για πραγματοποίηση λουτροθεραπείας 12 ημερών, συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και άλλων ασφαλιστικών ταμείων (των οποίων οι συνταξιούχοι τυγχάνουν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), καλεί τις παρακάτω κατηγορίες ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχήςμέχρι 30-6-2011 στη Διοίκηση ΙΚΑ-ΕΤΑΜ - Διεύθυνση Αναπηρίας & Κ.Ε. - Αγ. Κων/νου 16 - 102 41 ΑΘΗΝΑ - Fax 210 - 5248079:

α) ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 2, 3 και 4 αστέρων,
β) ΕΠΙΧ/ΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ - ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ 3 και 4 κλειδιών.

Oι επιχειρήσεις θα πρέπει:


  1. Να βρίσκονται εντός των λουτροπόλεων της χώρας μας, με ιαματικές πηγές τουριστικής ή τοπικής σημασίας, στις οποίες λειτουργούν υδροθεραπευτήρια του ΕΟΤ ή Ιδιωτικά ή Δημοτικά ή Κοινοτικά ανεξάρτητα αν λειτουργούν σαν Δημοτικές ή Κοινοτικές Επιχειρήσεις ή είναι μισθωμένα.
  2. Να είναι εφοδιασμένες με το ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ.
  3. Να διαθέτουν άδεια λειτουργίας κυλικείου από την αρμόδια Δημοτική ή Κοινοτική Αρχή, εκτός από τις επιχειρήσεις επιπλωμένων διαμερισμάτων, που δεν υποχρεούνται να παρέχουν πρωινό εφόσον διαθέτουν οργανωμένη κουζίνα εντός των διαμερισμάτων.
  4. Κατ' εξαίρεση θα γίνουν δεκτές αιτήσεις επιχειρήσεων ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων 2 κλειδιών παραμεθορίων περιοχών.Η ημερήσια επιδότηση για παροχή διανυκτέρευσης και πρωινού καθορίστηκε ως εξής:


Α) Ξενοδοχεία 16,50 € ημερησίως κατ΄ άτομο
Β) Επιπλωμένα Διαμερίσματα 14,00 € " " (χωρίς πρωινό)
Γ) Επιπλωμένα Δωμάτια 13,40 € " "


Η τιμή του γεύματος που θα καταβάλλει ο δικαιούχος (εφόσον επιθυμεί να γευματίζει εντός του ξενοδοχείου) καθορίστηκε σε 14€.

Στην αίτηση που θα υποβληθεί στη Διοίκηση ΙΚΑ-ΕΤΑΜ - Διεύθυνση Αναπηρίας & Κ.Ε. [Αγ. Κων/νου 16/102 41 ΑΘΗΝΑ] θα αναγράφεται:

  • ο τίτλος της επιχείρησης
  • η κατηγορία που έχει καταταγεί
  • ο χρόνος λειτουργίας [έναρξη - λήξη μέσα στο έτος]
  • η εγκεκριμένη δυναμικότητα αναλυτικά [δωμάτια απλά / δωμάτια με λουτρό]
  • η λειτουργία κυλικείου ή εστιατορίου εντός της επιχείρησης.

Τέλος ενδιαφερόμενοι που θα υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα του Θ.Τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καθώς και αυτοί που έχουν εφοδιαστεί με νέο σήμα λειτουργίας, θα πρέπει απαραιτήτως να επισυνάψουν:

1. Το ειδικό σήμα λειτουργίας [φωτοαντίγραφο επικυρωμένο].
2. 'Αδεια λειτουργίας κυλικείου ή εστιατορίου (φωτοαντίγραφο επικυρωμένο]



ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

-----------------

Αθήνα, 28 Ιουνίου 2011


Δελτίο Τύπου


Γνωστοποιούμε στους συνταξιούχους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καθώς και στους συνταξιούχους άλλων ασφαλιστικών Ταμείων που δικαιούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ότι μέσα στον ΙΟΥΛΙΟ 2011, θα διανεμηθούν τα Δελτία Θεραπευτικού Τουρισμού από τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στους δικαιούχους του προγράμματος.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι συνταξιούχοι που έχουν ανάγκη λουτροθεραπείας, ηλικίας άνω 60 ετών οι γυναίκες και άνω των 65 ετών οι άνδρες, των οποίων το ετήσιο συνολικό ατομικό καθαρό δηλωθέν εισόδημα , από οποιαδήποτε πηγή, δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ και το οικογενειακό δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ, βάσει του εκκαθαριστικού σημειώματος της εφορίας.

Του κριτηρίου της ηλικίας εξαιρούνται οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας.

Με το πρόγραμμα αυτό επιδοτείται η διαμονή του δικαιούχου στη λουτρόπολη, από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, για 12 ημέρες. Κάθε δικαιούχος μπορεί να συνοδεύεται και από ένα συνοδό μέλος (εφόσον υπάρχει διαθέσιμο δελτίο στην υπηρεσία) του οποίου η διαμονή επιδοτείται επίσης.


ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΔΕΛΤΙΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ.


  1. Βιβλιάριο ασθενείας δικαιούχου και συνοδού.
  2. Συνταξιοδοτική απόφαση, προκειμένου για συνταξιούχους λόγω αναπηρίας.
  3. Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο δικαιούχου και συνοδού.
  4. Παραπεμπτικό γιατρού μόνο για τον δικαιούχο, ότι χρήζει λουτροθεραπείας.
  5. Εκκαθαριστικό εφορίας.
  6. Απόδειξη προκαταβολής κράτησης ξενοδοχείου.

Πληροφορίες για τη διαδικασία χορήγησης των δελτίων Θεραπευτικού Τουρισμού στους δικαιούχους καθώς και σχετικό λεπτομερές ενημερωτικό φυλλάδιο θα παρέχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υποκ/των ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.



ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Διαβάστε περισσότερα...