Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Η φύση της νοητικής υστέρησης


Τα παιδιά με νοητική υστέρηση συνιστούν μια από τις πλέον ανομοιογενείς και εκπαιδευτικά απαιτητικές ομάδες ατόμων με αναπηρία.

Όπως επισημαίνει η λογοθεραπεύτρια, Σπυριδούλα Κυπριτζόγλου, πρόκειται για άτομα τα οποία έχουν δείκτη νοημοσύνης μικρότερο από τα άτομα φυσιολογικής ανάπτυξης και χρειάζονται συνεχή και εκτεταμένη υποστήριξη σε όλες, σχεδόν, τις δραστηριότητές τους. Διαφοροποιείται ανάλογα με τη σοβαρότητα της διαταραχής, όπως αυτή αξιολογείται από την απόδοση του παιδιού στις ανάλογες για την ηλικία του, κλίμακες αξιολόγησης (τεστ ευφυΐας) και σε σύγκριση με τον μέσο όρο.

Έτσι, σύμφωνα με το Διαγνωστικό Στατιστικό εγχειρίδιο της Αμερικάνικης Ψυχιατρικής Εταιρίας (DSM-IV) υπάρχουν τέσσερις τύποι νοητικής διαταραχής, οι οποίοι είναι οι εξής:
• Ήπια (ελαφριά) νοητική υστέρηση
• Μέτρια (μέση) νοητική στέρηση
• Σοβαρή νοητική υστέρηση
• Βαριά νοητική υστέρηση.

Παρακάτω περιγράφονται με τίτλους τα χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν γενικώς τα παιδιά και τα άτομα με νοητική υστέρηση:
• Χαμηλή γενική νοητική ικανότητα
• Σημαντικά περιορισμένη μνήμη
• Σοβαρές δυσκολίες στο σχηματισμό εννοιών και στην εξαγωγή συμπερασμάτων, στη διαμόρφωση κριτικής σκέψης και στην κατανόηση λογικομαθηματικών εννοιών
• Παθητικότητα
• Μεγάλα προβλήματα με τη γενίκευση και τη μεταφορά μάθησης
• Διαταραχές προσοχής
• Δυσκολίες στην επικοινωνία
• Αδυναμία χειρισμού συμβολικών συστημάτων
• Αποτυχία στην κλασική σχολική μάθηση
• Δυσκολίες κοινωνικής προσαρμογής
• Περιορισμένες ικανότητες αυτοεξυπηρέτησης
• Αδυναμία οργάνωσης ελεύθερου χρόνου
• Σοβαρές δυσκολίες στην επίλυση προβλημάτων καθημερινής ζωής.

Εξαιτίας όλων των παραπάνω χαρακτηριστικών, τα οποία συνοδεύονται συχνά και από προβλήματα υγείας, τα παιδιά με νοητική υστέρηση παρουσιάζουν ρυθμό και τελικό επίπεδο ανάπτυξης που βρίσκονται, συνήθως, κάτω του ρυθμού και του επιπέδου που αντιστοιχεί σε κάθε ηλικία.

Για το λόγο αυτό, αποτελούσαν πάντοτε και εξακολουθούν να αποτελούν μια πρόκληση για το εκπαιδευτικό σύστημα και την Ειδική Παιδαγωγική αλλά και για τους ίδιους τους γονείς που καθημερινά αυτό που βιώνουν είναι μία κατάσταση που απαιτεί υπευθυνότητα και ετοιμότητα.

Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι «ένας άνθρωπος δε γεννιέται αλλά γίνεται»! Έτσι, οι γονείς ενός παιδιού με τη συγκεκριμένη διαταραχή μπορούν να καταφέρουν αξιέπαινα πράγματα, όπως το να τα μεγαλώσουν και να δημιουργήσουν υπέροχες προσωπικότητες με αρχές και αξίες, αλλά και σημαντικές ικανότητες, οι οποίες εντοπίζονται από τους ειδικούς των σχολικών μονάδων και φροντίζουν να τις καλλιεργήσουν!


Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ζάκυνθος: ΟΔΑΖ παροχή ιατρικής βοήθειας


Τη Ζάκυνθο, επισκέπτεται αύριο, η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας-Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Έφη Μπέκου, η οποία θα έχει επαφές με τον βουλευτή, τον αντιπεριφερειάρχη, τους μητροπολίτες Ζακύνθου και Δωδώνης και τον διοικητή και τους εργαζόμενους του ΟΔΑΖ.

Όπως δήλωσε σήμερα στην ΕΡΑ, ο διοικητής του ΟΔΑΖ, Στάθης Μπετίνης, η κ. Μπέκου, τηρώντας την υπόσχεση της, μετά από αρκετές συναντήσεις που είχε μαζί της, για θέματα που απασχολούν τον Οργανισμό, όπως το πρόβλημα που υπάρχει με το κόστος των 17.000 ευρώ για την μηνιαία καταβολή των συντάξεων, έρχεται στο νησί μας, προκειμένου να έχει επιτόπου ενημέρωση. Σύμφωνα με τον κ. Μπετίνη, η κ. Μπέκου, θα ενημερωθεί και για τα κτιριακά έργα στον ΟΔΑΖ, ενώ, θα έχει επαφές και με τους εκπροσώπους του σωματείου ατόμων με αναπηρία. Παράλληλα, ο κ. Μπετίνης, τόνισε ότι ο ΟΔΑΖ πήρε την πρωτοβουλία και με την παρουσία του ιδίου και γιατρού του οργανισμού, από αυτό το Σαββατοκύριακο, θα παρέχεται ιατρική βοήθεια σε συμπολίτες μας, στα σπίτια τους, δεδομένου ότι έχουν καταγραφεί ήδη δέκα περιπτώσεις συνανθρώπων μας, που έχουν ανάγκη, ανεξάρτητα από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που υλοποιεί ο δήμος Ζακύνθου.


Πηγή: http://www.ert.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πάτρα: "Φωνάζουμε καιρό για την τυφλή υπάλληλο στο Νοσοκομείο "Άγιος Ανδρέας" αλλά κανείς δεν ακούει...

Ανακοίνωση του Σωματείου Ατόμων με αναπηρία.
"Μετά την δημοσίευση του άρθρου με θέμα τις συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζει η συναδέλφισσα με ποσοστό τύφλωσης 95% που εργάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» θα επιθυμούσαμε να ενημερώσουμε τους πολίτες της Πάτρας ότι το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας με έγγραφο από τις 6 Φεβρουαρίου 2013 (Αριθμ. Πρωτ. 42) προς την Διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου-Ιονίων Νήσων-Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ» και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ανέδειξε το σοβαρότατο θέμα που έχει προκύψει με τις συνθήκες εργασίας της στο νοσοκομείο καθώς παρά τα επανειλημμένα αιτήματά της προς την Διοίκηση, το ζήτημα δεν έχει επιλυθεί ενώ προβλήματα υγείας αντιμετωπίζει η ίδια αλλά και η οικογένειά της", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

"Καταλήγοντας αναφέραμε ότι εάν υπήρχε βούληση και ευαισθησία από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου θα μπορούσε να εξευρεθεί λύση", προστίθεται στην ανακοίνωση του Σωματείου.


Διαβάστε περισσότερα...

Συγκλόνισε ο «Σουλεϊμάν»: «η αδερφή μου έχει νοητική αναπηρία»


Μία άγνωστη πτυχή της ζωής του, αλλά και την ευαίσθητη πλευρά του, έδειξε ο τηλεοπτικός «Σουλεϊμάν»: μιλώντας σε εκδήλωση αφιερωμένη στα παιδιά με σύνδρομο Down, ο Halit Ergenc εξομολογήθηκε πως η αδερφή του έχει νοητική στέρηση!

Ο Τούρκος πρωταγωνιστής ήταν βασικός ομιλητής σε εκδήλωση που έγινε στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη, μιας και η 21η Μαρτίου είναι η παγκόσμια ημέρα για το σύνδρομο Down.



«Η αδερφή μου έχει νοητική στέρηση... Αυτοί οι άνθρωποι έχουν απλά ένα χρωμόσωμα παραπάνω. Δεν μπορούμε να το καταλάβουμε, όμως, αυτοί οι άνθρωποι μας διδάσκουν πραγματικά την αξία της ζωής. Είναι θαυμάσιο να ζούμε δίπλα τους», είπε ο Halit, που συνομίλησε και φωτογραφήθηκε με αρκετά παιδιά.

Μάλιστα, ο «Σουλεϊμάν» δεν παρέλειψε να επισημάνει πως παιδιά με σύνδρομο Down είναι σπουδαίοι αθλητές και για τον λόγο αυτό τόνισε την ανάγκη οι γονείς και η Πολιτεία να τα «σπρώξουν» στον Αθλητισμό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες!



Πηγή: http://www.star.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οδοιπορικό στη Θεσσαλονίκη από το σύλλογο Παρκινσονικών


Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ασθένειας Πάρκινσον.

Ένα μικρό οδοιπορικό στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ξεκινώντας από το άγαλμα του Βενιζέλου και διασχίζοντας την Αριστοτέλους πραγματοποίησαν μέλη του Συλλόγου Παρκινσονικών ασθενών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασθένειας Πάρκινσον. Το οδοιπορικό κατέληξε σε περίπτερο στη διασταύρωση Αριστοτέλους με Τσιμισκή όπου ενημέρωναν το κοινό για την νόσο του Πάρκινσον, τις επιδράσεις της στους ασθενείς, στους οικείους τους, στους φροντιστές τους, στους θεραπευτές τους.

Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον σε όλη την Ευρώπη και ο αριθμός τους υπολογίζεται ότι θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030, ενώ η ετήσια δαπάνη για την νόσο στην Ευρώπη ανέρχεται σε 13,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι ασθενείς με Πάρκινσον συμμετείχαν σε on line συλλογή υπογραφών δέσμευσης του EPDA (Ευρωπαϊκού Συλλόγου για την Ασθένεια του Πάρκινσον) για διεκδίκηση: αύξησης της χρηματοδότησης για την έρευνα, καθιέρωση βέλτιστων πρακτικών για τη διαχείριση της νόσου, διεύρυνση της επιρροής των εθνικών οργανισμών υγείας ώστε να βοηθήσουν τους Παρκινσονικούς να ασχολούνται περισσότερο με τη θεραπεία τους και διασφάλιση ότι οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις πρέπει να είναι πολιτική προτεραιότητας στην ευρωπαϊκή περίθαλψη. Κατά τη χθεσινή εκδήλωση συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 300 υπογραφές.


Διαβάστε περισσότερα...

Tο δημόσιο... αλλάζει


Την απόφαση για 15.000 αποχωρήσεις από το δημόσιο καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση μέχρι το 2014.

Εκτός δημοσίου αναμένεται να βρεθούν επίορκοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι οργανισμών που κλείνουν ή συγχωνεύονται.

Ενώ θα γίνει και εθελούσια έξοδος. Την ίδια ώρα μικρότερο φόρο κατά 15% έναντι του χαρατσιού προβλέπει ο ενιαίος φόρος για τα ακίνητα.

Δείτε το βίντεο του ALPHA.





Διαβάστε περισσότερα...

Αντισυνταγματική η διαθεσιμότητα για 4 δικαστήρια


Τέσσερα δικαστήρια με αποφάσεις τους που αφορούν ασφαλιστικά μέτρα, και δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Εργατικού Δικαίου υπογραμμίζουν ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας είναι αντίθετο προς το Σύνταγμα και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.

Πιο συγκεκριμένα, όπως υπογραμμίζουν οι δικαστές, η διαθεσιμότητα προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια η οποία προστατεύεται από το άρθρο 2 του Συντάγματος, και αυτό γιατί ανεξάρτητα της αποτελεσματικότητας και της προσφορότητας του μέτρου, οι θιγόμενοι εργαζόμενοι θυσιάζονται χάριν των οικονομικών στόχων της κυβέρνησης και της περιστολής των κρατικών δαπανών, ενώ προσβάλλεται βάναυσα και η προσωπικότητά τους, καθώς τους στερείται το δικαίωμα να εργαστούν.

Εξάλλου, τονίζεται στις δικαστικές αποφάσεις, ότι σύμφωνα με τον Ν. 4093/2012 κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας θα καταβάλλεται το 75% των αποδοχών. Όμως, συνεχίζουν τα δικαστήρια, οι αποδοχές των εργαζομένων ούτως ή άλλως είχαν ήδη υποστεί δραματικές μειώσεις, σε συνδυασμό με την επιβολή νέων φόρων, κάτι που θέτει σε διακινδύνευση την αξιοπρεπή διαβίωση των ιδίων και των οικογενειών τους. Επίσης, παραβιάζονται τα άρθρα 4 παράγραφος 5 και 25 παράγραφος 1 του Συντάγματος, καθώς το μέτρο της διαθεσιμότητας επιβαρύνει δυσανάλογα ορισμένες κατηγορίες πολιτών, έναντι άλλων και προσθέτει νέα μέτρα σε βάρος των ιδίων εργαζομένων, ενώ τα προηγούμενα μέτρα είχαν αποδειχθεί απρόσφορα, με μοναδικό κριτήριο την ειδικότητα και το αντικείμενο εργασίας τους.

Ακόμη, η διαθεσιμότητα -σύμφωνα πάντα με τις δικαστικές αποφάσεις- παραβιάζει το δικαίωμα για δίκαιη αμοιβή που καθιερώνει το άρθρο 4 παράγραφος 1 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, αφού οι αποδοχές όσων τίθενται σε διαθεσιμότητα υπολείπονται του ορίου της φτώχειας. Για τον ίδιο λόγο παραβιάζεται και το άρθρο 22 παράγραφος 1 του Συντάγματος, όπως επίσης παραβιάζεται και η αρχή της μη διακρίσεως, καθώς οι εργαζόμενοι τίθενται σε διαθεσιμότητα με μοναδικό κριτήριο την κατηγορία και τον κλάδο, χωρίς επαρκή αιτιολογία, ενώ το κριτήριο που χρησιμοποιείται, δηλαδή η μη τήρηση της διαδικασίας του ΑΣΕΠ, είναι εντελώς προσχηματικό.

Επιπλέον, οι διατάξεις του Ν. 4093/2012 για τη διαθεσιμότητα αντιστρατεύονται ευθέως και τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος), της αξιοκρατίας (άρθρο 103 του Συντάγματος) και της ορθολογικής διάρθρωσης των υπηρεσιών του Δημοσίου. Και αυτό, γιατί η επιλογή των εργαζομένων που τίθενται σε τέτοια κατάσταση δεν γίνεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων (υπηρεσιακών και κοινωνικών, προσόντων, βάσει των ικανοτήτων, της απόδοσης, της αρχαιότητας, της ηλικίας, της οικογενειακής και της οικονομικής κατάστασης των εργαζομένων), ούτε όμως λαμβάνονται υπ' όψη κριτήρια που συνάπτονται με την προσωπική αξία και την ικανότητα των ενδιαφερομένων. Επιπλέον, σημειώνεται στις δικαστικές αποφάσεις, η κατάργηση των οργανικών θέσεων δεν πραγματοποιείται στη βάση ολοκληρωμένης μελέτης αναδιάρθρωσης των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά στηρίζεται στο τυχαίο κριτήριο της κατάληψης θέσεων συγκεκριμένων ειδικοτήτων και κατηγοριών, χωρίς να λαμβάνονται υπ' όψη οι συγκεκριμένες ανάγκες της καθεμιάς υπηρεσίας ή φορέα. Θεωρείται δηλαδή «εκ προοιμίου βέβαιο» ότι οι υπηρεσίες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του Ν. 4093/2012 δεν χρειάζονται τις υπηρεσίες αυτών των ειδικοτήτων, μολονότι δεν έχει συνταχθεί σχετικό οργανόγραμμα στη βάση των πραγματικών αναγκών τους.

Παράλληλα, τα Μονομελή Πρωτοδικεία Χίου και Ξάνθης υπογραμμίζουν ότι η διαθεσιμότητα: 1) Μεταβάλλει «επί τα χείρω τους όρους εργασίας, αφενός μειώνοντας τον μισθό των αιτούντων κατά 25%, αφετέρου καθιστώντας αβέβαιο το μέλλον της εργασιακής σχέσης». Και αυτό, γιατί «πιθανολογείται βάσιμα ότι η διαθεσιμότητα θα οδηγήσει σε οριστική απώλεια της θέσεως εργασίας, δεδομένου ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4093/2012, η σχέση εργασίας αυτών που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, εφόσον δεν μεταταχθούν ή μεταφερθούν -ενδεχόμενο σφόδρα πιθανό με τα σημερινά δεδομένα- λύεται με τη λήξη του καθεστώτος της διαθεσιμότητας», 2) Τίθενται σε διαθεσιμότητα «με μοναδικό κριτήριο την κατηγορία και τον κλάδο, χωρίς επαρκή αιτιολογία για ποιον λόγο επιφυλάσσεται διαφορετική μεταχείριση σε άλλους εργαζόμενους της ίδιας κατηγορίας και του ίδιου κλάδου, κατά παράβαση της αρχής της μη διακρίσεως». Μάλιστα, υπογραμμίζουν οι δικαστές, το κριτήριο που χρησιμοποιείται, δηλαδή «η μη τήρηση της διαγωνιστικής διαδικασίας του ΑΣΕΠ, είναι παντελώς προσχηματικό», 3) Ο «νομοθέτης λειτουργώντας ισοπεδωτικά αντιμετωπίζει κατά τον ίδιο τρόπο τους ικανούς και ευσυνείδητους υπαλλήλους με τους αργόμισθους και τους ανεπαρκείς» και 4) Προσβάλλει «την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, όπως προσβάλλεται βάναυσα και η προσωπικότητα», καθόσον απομακρύνονται από τη θέση εργασίας τους και τους αποστερείται το δικαίωμα να εργαστούν.

Ακόμη, τα δικαστήρια Χίου και Ξάνθης επισημαίνουν ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας παραβιάζει και το άρθρο 4 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, καθώς «καταλείπεται στους εργαζόμενους ελάχιστο ή ανύπαρκτο εισόδημα».

Τέλος, τα Μονομελή Πρωτοδικεία Ξάνθης και Ρεθύμνου τονίζουν επίσης, μεταξύ των άλλων, ότι η διαθεσιμότητα αποτελεί βλαπτική μεταβολή της εργασιακής τους σχέσης, προσβάλλει στον πυρήνα τους τα συνταγματικά δικαιώματα των ενδιαφερομένων, και ειδικότερα αυτά που έχουν θεσμοθετηθεί στα άρθρα 2 παράγραφος 1, άρθρο 4 παράγραφος 5, άρθρο 22 παράγραφος 1, άρθρο 25 παράγραφοι 1 και 4 του Συντάγματος που επιβάλλουν τον σεβασμό και την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την ισότιμη συνεισφορά στα δημόσια βάρη, την προστασία της εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή παραβιάζει και τις αρχές της αναλογικότητας και της αξιοκρατίας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ελληνικές ιστορίες κοπανατζήδων


Η πολιτική απόφαση για να ανοίξει η πόρτα εξόδου στους επίορκους υπαλλήλους του Δημοσίου, έρχεται στη σκιά των αποκαλύψεων για απίστευτες περιπτώσεις κοπανατζήδων και επιτήδειων.

Στο αλαλούμ του ελληνικού Δημοσίου κάποιοι είχαν καταφέρει να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους, καθώς η υπηρεσία τους βρισκόταν στην Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής και κρίθηκε... δυσπρόσιτη.

Δείτε το βίντεο από τον ALPHA:





Διαβάστε περισσότερα...

Ο δήμος Φαιστού αποκτά πρόγραμμα τηλεϊατρικής


Θα επωφεληθούν κυρίως ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα τηλεϊατρικής αναμένεται να ξεκινήσει από το δήμο Φαιστού, στο Περιφερειακό Ιατρείο Ζαρού και σήμερα η δήμαρχος της περιοχής Μαρία Πετρακογιώργη, παρέλαβε τον απαραίτητο εξοπλισμό του, από το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας και το παρέδωσε στο γιατρό του ιατρείου.

Το πρόγραμμα τηλεϊατρικής, το οποίο παρέχεται δωρεάν, αφορά στη διαδικασία λήψης εξετάσεων όπως καρδιογράφημα, σπιρομέτρηση κ.ά. σε ασθενείς, μέσω ειδικών ιατρικών μηχανημάτων, που έχουν παραχωρηθεί στο δήμο.

Στη συνέχεια για τις εξετάσεις αυτές προβλέπεται η ηλεκτρονική αποστολή τους σε Ιατρικό Κέντρο της Αθήνας, μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας, με σκοπό την παροχή διαγνωστικών υπηρεσιών υγείας ως και υπηρεσιών ιατρικής συμβουλής, από ειδικευμένους γιατρούς, καρδιολόγους και πνευμονολόγους, που απαντούν με τον ίδιο τρόπο.

Το πρόγραμμα της τηλεϊατρικής καλύπτει τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, αλλά και τους πολίτες που θεωρούνται «υψηλού κινδύνου» όπως παχύσαρκοι, καπνιστές κ.ά.

Τα οφέλη για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα είναι η δυνατότητα προληπτικής ιατρικής, αλλά και η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των δημοτών, εφόσον καταργούνται οι γεωγραφικοί περιορισμοί και παρέχεται η δυνατότητα σε όλους, είτε χρόνιους ασθενείς, είτε υψηλού κινδύνου να ελέγχονται άμεσα, στον τόπο διαμονής τους.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατάλογο δεσμευτικών υποχρεώσεων θα υπογράφουν οι διοικητές νοσοκομείων


Εκπρόσωπος του ΑΣΕΠ στις επιτροπές διορισμών.

Ποσοτικά και ποιοτικά καθήκοντα θα περιλαμβάνει ο κατάλογος υποχρεώσεων που θα υπογράφουν εφεξής οι νέοι διοικητές στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.

Στόχος του υπουργείο Υγείας είναι οι διοικητές να δεσμεύονται πριν την ανάληψη των καθηκόντων τους για την οικονομική διαχείριση, τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων.

Όπως δε ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, στη Βουλή, εφεξής στις επιτροπές που θα μελετούν τις αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος και θα αποφαίνονται για τον ορισμό διοικητών, θα μετέχει και εκπρόσωπος του ΑΣΕΠ.

«Αυτοί που ορίζονται διοικητές και υποδιοικητές είναι για να λύνουν προβλήματα και όχι για να κάνουν εσωτερικό συνδικαλισμό στον υπουργό που τους όρισε», είναι η χαρακτηριστική η φράση του υπουργού Υγείας, ο οποίος έσπευσε να υπογραμμίσει: «Δεν υποχρεώνουμε κανέναν να γίνει διοικητής. Αν δεν είναι ικανοί γι’ αυτές τις θέσεις, υπάρχουν και άλλες επιλογές».

Τις αναφορές αυτές έκανε ο κ. Λυκουρέντζος με αφορμή τη συζήτηση επίκαιρη ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Συρμαλένιου για τη συγχώνευση των νοσοκομείων Σύρου και Νάξου.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναπτύσσοντας την ερώτησή του, προειδοποίησε ότι η συγχώνευση, όπως προχωρά, μόνο δεινά και ανασφάλεια μπορεί να επιφέρει στους κατοίκους των νησιωτικών, προεχόντως, περιοχών, αλλά και των κατοίκων ορεινών περιοχών. Κατήγγειλε επίσης ότι γιατροί φεύγουν λόγω της υποχρηματοδότησης, με συνέπεια να καταρρέει η 24ωρη λειτουργία του νοσοκομείου, με κίνδυνο η παροχή υπηρεσιών υγείας να είναι ελλιπής, ιδίως τους θερινούς μήνες που οι κάτοικοι των νησιών αυξάνονται.

Επιμένω και αποτελεί πολιτική επιλογή η υγειονομική αυτοτέλεια κάθε νοσηλευτικής μονάδας, δήλωσε ο υπουργός Υγείας και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση μπορεί να τα συζητήσει όλα, εκτός από τη διοικητική συνένωση, που έχει στόχο την αποτελεσματικότητα, την πάταξη της σπατάλης και την ορθολογική διαχείριση των πόρων.

Για δε το Αιγαίο οι ανάγκες καλύπτονται κατά προτεραιότητα και με την έγκριση των απαιτούμενων πιστώσεων θα καλυφθούν οι ανάγκες, διαβεβαίωσε ο κ. Λυκουρέντζος.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός Υγείας αναφέρεται στις δεσμεύσεις που θα πρέπει να αναλαμβάνουν οι διοικητές των νοσοκομείων.

Πριν από λίγες ημέρες, απαντώντας σε άλλη επίκαιρη ερώτηση, ο κ. Λυκουρέντζος έκανε γνωστό ότι μελετάται από το υπουργείο να τίθενται στόχοι στους διοικητές για την αποτροπή και αντιμετώπιση του φαινομένου των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υψηλή χοληστερίνη στα παιδιά


Ο ρόλος της διατροφής.

Οι περισσότεροι έχουν συνδέσει τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης με την μέση ηλικία και το γήρας, όπου η ουσία αυτή αποτελεί παράγοντα κινδύνου εμφάνισης καρδιοπαθειών.
Ωστόσο, πρόκειται για πρόβλημα το οποίο μπορεί να απασχολεί και πολύ νεαρές ηλικίες: παιδιά και εφήβους.

Οι επιστημονικές εργασίες οι οποίες συνδέουν τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο πλάσμα παιδιών με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών σε μεγαλύτερη ηλικία πληθαίνουν συνεχώς και ωθούν τους ειδικούς να συστήσουν μέτρα πρόληψης. Πληθώρα επιστημονικών εργασιών κατέδειξε ότι η στεφανιαία νόσος και η αθηρωμάτωση αρχίζουν να αναπτύσσονται από την παιδική ή εφηβική ηλικία.

O ρόλος της διατροφής για τη διατήρηση της χοληστερίνης σε χαμηλά επίπεδα είναι πολύ σημαντικός. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι επίσης στην πρόληψη της εμφάνισής της στα παιδιά που έχουν οικογενειακό ιστορικό, αλλά και στα παιδιά που δεν έχουν «ενδείξεις» όπως παχυσαρκία ή ιστορικό.

Αν η χοληστερίνη είναι συνάρτηση της κακής διατροφής και της καθιστικής ζωής ή της παχυσαρκίας, τότε με την προσεγμένη διατροφή μπορούμε πολύ εύκολα να την ελέγξουμε. Στην πραγματικότητα η «δίαιτα» που προτείνεται για την αντιμετώπιση της αυξημένης χοληστερίνης στα παιδιά είναι το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής.

H υγιεινή διατροφή είναι μέρος της αντιμετώπισης της χοληστερίνης, αλλά και σημαντική παράμετρος πρόληψης για να μεγαλώνουμε υγιή παιδιά.

Λάθη στη διατροφή του παιδιού που μπορεί να επηρεάζουν τη χοληστερίνη του

Κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, κιμάς) πάνω από 2 φορές την εβδομάδα.

Προτίμηση σε πλήρες γάλα και γιαούρτι.

Υπερκατανάλωση σε κίτρινα τυριά και φέτα.

Πολλά γλυκά.

Αυξημένη χρήση σε λιπαρές ύλες όπως βούτυρο και μαγιονέζα.
Υπερκατανάλωση αυγών.

Πρόσληψη trans λιπαρών από πατατάκια, γαριδάκια, μπισκότα γεμιστά κ.α.

Τι πρέπει να αυξηθεί στη διατροφή του παιδιού
Φρούτα (τουλάχιστον 2-3 την ημέρα)
Λαχανικά (μία σαλάτα σε κάθε γεύμα του)
Ανάλατοι ξηροί καρποί ως σνακ
Προτίμηση σε προϊόντα ολικής αλέσεως
Ψάρι τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα (με προτίμηση σε λιπαρά ψάρια)
Πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα) 2 φορές την εβδομάδα
Όσπρια και λαδερά φαγητά 2 φορές την εβδομάδα
Ημιάπαχα γαλακτοκομικά (1 – 2 % λιπαρά)
Χαμηλά σε λιπαρά τυριά
Σπιτικά γλυκά και επιδόρπια με ελαιόλαδο ή φυτική μαργαρίνη

Αυγά. Τα αυγά είναι μια τροφή πλούσια σε αυτούσια χοληστερίνη (στον κρόκο τους) αλλά όχι σε λίπος. H ιδιαιτερότητά τους αυτή έχει αποδειχτεί πως δεν διαταράσσει μια διατροφή χαμηλή σε χοληστερίνη, αρκεί να μη δίνουμε στο παιδί καθημερινά αυγό. Μπορούμε να του δώσουμε 1-2 φορές την εβδομάδα βραστό αυγό ή να χρησιμοποιήσουμε ασπράδια και έναν κρόκο για να φτιάξουμε ομελέτα με λίγο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι.

Eκτός φυσικά από τις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, είναι πολύ σημαντικό να βάλουμε στο πρόγραμμα του παιδιού ή του εφήβου σωματική άσκηση, ανάλογα με την ηλικία και τις προτιμήσεις του.

Παιχνίδι στο πάρκο και βόλτες με το ποδήλατο για τα μικρότερα παιδιά, ενώ στα μεγαλύτερα μπορούμε να προτείνουμε ομαδικά σπορ, χορό ή κολύμπι.

H σωματική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης, αλλά και της παιδικής παχυσαρκίας.


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παίξτε με την άμμο και διώξτε την κατάθλιψη


Έχει ευεργετικές επιδράσεις σε άτομα που βρίσκονται αντιμέτωπα με κρίσεις πανικού.

Διώξτε μακριά από τη ζωή σας το άγχος, την κατάθλιψη και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση παίζοντας με την άμμο. Το παιχνίδι με την άμμο λειτουργεί θεραπευτικά και έχει ευεργετικές επιδράσεις σε άτομα που βρίσκονται αντιμέτωπα με κρίσεις πανικού, με προβλήματα στη δουλειά ή το σχολείο, με μαθησιακές δυσκολίες, ακόμη και με διατροφικές διαταραχές.

Μόνο που δεν πρόκειται για ένα απλό παιχνίδι αλλά για μία θεραπευτική μέθοδο, τη «sandplay therapy» (θεραπεία, παίζοντας με την άμμο), η οποία είναι μία υποκατηγορία της εικαστικής θεραπείας.

Τη μέθοδο αυτή χρησιμοποιούν ειδικευμένοι ψυχολόγοι προκειμένου να «αναδυθούν» ιδέες, φόβοι, ελπίδες ή συγκρούσεις που αντιμετωπίζει ο θεραπευόμενος, ώστε να μπορέσει να τις συνειδητοποιήσει και να τις συζητήσει με τον θεραπευτή σε ένα ασφαλές περιβάλλον. H μέθοδος, που ξεκίνησε από την Αμερική και στη συνέχεια επεκτάθηκε στη Σουηδία, εφαρμόζεται πλέον και στη χώρα μας. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 5000 πιστοποιημένοι sandplay θεραπευτές.

«Στη μέθοδο sandplay, ο θεραπευόμενος έχει μπροστά του ένα κουτί με άμμο και ράφια με πολλές μινιατούρες -αρχέτυπα, όπως π.χ. σπιτάκια , ανθρωπάκια, ζωάκια, δεντράκια, κλαδάκια, πέτρες, διαβολάκια, θρησκευτικά σύμβολα κ.λπ.

Ο θεραπευόμενος έρχεται για να χαλαρώσει και να χρησιμοποιήσει τις μινιατούρες που θέλει, παίζοντας με την άμμο, χωρίς να σκέφτεται κάτι συγκεκριμένο. Μπορεί πάλι να μην θέλει να κάνει κάτι και να παίζει με την ίδια την άμμο. Έτσι, αρχίζει να δουλεύει το ασυνείδητο και να κάνει ο θεραπευόμενος πράγματα που βγαίνουν από μέσα του και όλο αυτό να γίνεται σαν ένα όνειρο.

Η διαδικασία αυτή γίνεται σιωπηλά, παρουσία του θεραπευτή, ο οποίος παρατηρεί χωρίς σχόλια ή καθοδήγηση» εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Ελληνοσουηδέζα ψυχολόγος Μαρία Χρήστου, η οποία είναι εξειδικευμένη στη θεραπεία και τη συμβουλευτική παιδιών, ενηλίκων και οικογενειών, χρησιμοποιώντας τις μεθόδους της εικαστικής θεραπείας και της θεραπείας sandplay.

Η αποτελεσματικότητα της «sandplay therapy», όπως αναφέρει η κ. Χρήστου, έγκειται στο γεγονός ότι παρέχει τόσο στον θεραπευτή όσο και στον θεραπευόμενο κάτι τρισδιάστατο και χειροπιαστό πάνω στο οποίο μπορούν να εργαστούν και οι δύο.

Προσφέρει μια «αμεσότητα» η οποία μπορεί να είναι ισχυρότερη από μια προφορική περιγραφή και μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου είναι δύσκολο να κατανοηθεί και να εκφραστεί αυτό το οποίο ταλαιπωρεί τον θεραπευόμενο.

Ο θεραπευτής συμμετέχει βοηθώντας τον θεραπευόμενο να χρησιμοποιήσει τη δημιουργία του στο κουτί με την άμμο ώστε να εξερευνήσει τον εσωτερικό του κόσμο και να εργαστεί προς μια καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στον εαυτό του και τον κόσμο.

Η μέθοδος αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για παιδιά και για ενήλικες. «Για τους ενήλικες, η προσωρινή “παράκαμψη” της γλώσσας που επιτυγχάνεται όταν κάποιος εκφράζεται μέσω του sandplay είναι χρήσιμη γιατί προσφέρει την ευκαιρία να απομακρυνθούμε από τυχόν παγιωμένους τρόπους που έχουμε, να σκεφτόμαστε για τα θέματα που μας απασχολούν και να προσπελάσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο πιο άμεσα» λέει η κ. Χρήστου.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της αποτελεσματικότητας της «sandplay therapy» σε ενήλικες, η κ. Χρήστου αναφέρει την περίπτωση μίας 48χρονης που είχε χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, κατάθλιψη και προβλήματα με την οικογένειά της και τα τέσσερα παιδιά της, στα οποία δεν μπορούσε να βάλει όρια.

«Η γυναίκα, παίζοντας με την άμμο, χρησιμοποιούσε πάντα μια μινιατούρα καλόγρια. Ταυτιζόταν με την καλόγρια. Στα έξι χρόνια που έκανε τη θεραπεία η καλόγρια ακολούθησε μια διαδρομή και στο τέλος μεταμορφώθηκε σε Betty Boop.

Η καλόγρια, σε αυτή τη διαδρομή της έχει θαφτεί, έχει ανέβει πάνω σε σπίτια, έχει μεταμορφωθεί. Η επιλογή της καλόγριας είχε να κάνει και με τη θρησκεία, αλλά με την αντικατάστασή της με την Betty Boop βλέπουμε το σύνδρομο που ο Φρόυντ ονόμασε "madonna - whore coplex" (διπολικό σύνδρομο μαντόνα-πόρνη).

Σιγά - σιγά απελευθερώθηκε από τηΝ καλόγρια που την καταπίεζε και μπόρεσε να δει παραπέρα. Μπόρεσε να βάλει όρια, να ντυθεί διαφορετικά, να φανεί διαφορετικά, να χορέψει, να βγει στον κόσμο, να αρχίσει η ζωή της να παίρνει μια άλλη μορφή και τελικά να γίνει και η ίδια πιο χαρούμενη. Μπόρεσε ακόμη να δεχτεί και την άλλη πλευρά της - γιατί όλοι μας έχουμε δύο πλευρές, την καλή και την κακή, το άσπρο και το μαύρο» λέει η κ. Χρήστου.

Για τα παιδιά, η μέθοδος sandplay φαίνεται ελκυστική,γιατί αποτελεί ένα είδος παιχνιδιού που το παιδί βρίσκει φυσικό. Ταυτόχρονα, όμως, δίνει την ευκαιρία να ξεπεραστεί η δυσκολία που έχει το παιδί στο να κατανοήσει και να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τα συναισθήματά του ή να εξηγήσει το πώς νιώθει με επαρκή ακρίβεια.

Το παιχνίδι με άμμο βοηθά τον θεραπευτή να οδηγήσει το παιδί μέσα από τρόπους έκφρασης που είναι φιλικότεροι και ασκούν λιγότερη πίεση σε σχέση με μια συζήτηση που βασίζεται αποκλειστικά σε ερωτήσεις -απαντήσεις.

«Στην περίπτωση των παιδιών, πολλές φορές το παιχνίδι με την άμμο είναι πιο ζωντανό. Το παιδί μπορεί να κάνει πράγματα που δεν μπορεί να εκφράσει με τα λόγια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός παιδιού που μάλωναν οι γονείς του και το ίδιο δεν μπορούσε να το πει.

Στο παιχνίδι του με την άμμο, η μάνα και ο πατέρας μεταμορφώνονταν σε ένα λιοντάρι που μάλωνε τον ελέφαντα. Κάποια στιγμή, το παιδάκι πήρε το λιοντάρι και άρχισε να χτυπάει με τόση δύναμη τον ελέφαντα που μάτωσε το χέρι του. Και μετά μού έδειξε το χέρι του λέγοντας: “να τόσο πολύ πονάω”. Και βγήκε ο θυμός του και μετά από αυτό κάπως ησύχασε» πρόσθεσε η κ. Χρήστου.

Στις συνεδρίες «sandplay therapy» επιτρέπονται τα πάντα. Ο θεραπευόμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει όλα τα παιχνίδια - μινιατούρες, να τα χτυπήσει ακόμη και να τα κάψει. Ένα μόνο απαγορεύεται: να πετάξει την άμμο έξω από το κουτί.

«Βλέπω τα παιδιά που έχουν πολύ άγχος να προσπαθούν να πετάξουν την άμμο έξω. Αυτό είναι το μόνο όριο το οποίο βάζω και δεν επιτρέπω να ξεπεραστεί, γιατί έχει να κάνει με την ασφάλεια. Διαφορετικά όλα επιτρέπονται ακόμη και να βάλουν φωτιά» εξηγεί η κ. Χρήστου.

Η Μαρία Χρήστου έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές εικαστικής ψυχοθεραπείας στο Lesley University των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι πιστοποιημένη εικαστική θεραπεύτρια από το Art Therapy Credentials Board των ΗΠΑ και έχει εργαστεί για περισσότερα από δέκα χρόνια ως εικαστική θεραπεύτρια τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα.

Στη Θεσσαλονίκη εργάζεται τα τελευταία επτά χρόνια. Είναι αντιπρόεδρος της επιστημονικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Ψυχολογία και Τέχνη», όπου παραδίδει μαθήματα sandplay και εικαστικής θεραπείας.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι αλλαγές στον Κ.Ο.Κ


Τσουχτερά πρόστιμα στους οδηγούς που «συλλαμβάνονται» να μην έχουν την άδεια οδήγησης ή να διαθέτουν διπλώματα που έχουν λήξει, αλλά και αλλαγές στον τρόπο έκδοσης αδειών οδήγησης, προβλέπονται στον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι αλλαγές που έρχονται με την διάταξη που έφερε στη Βουλή, το Υπουργείο Ανάπτυξης, είναι:

-Πρόστιμο 200 ευρώ για οδηγό μοτοσικλέτας, αυτοκινήτου όταν εντοπίζεται να οδηγεί χωρίς την κατάλληλη άδεια οδήγησης. Επίσης, επανέρχεται η παλαιά διάταξη του ΚΟΚ, με την οποία προβλέπεται ότι αυτός που συλλαμβάνεται να οδηγεί χωρίς δίπλωμα, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από έναν έως δώδεκα μήνες. Αφαιρείται ακόμη η κατεχόμενη άδεια για 30 ημέρες.

-Διπλασιάζεται, από 200 ευρώ σε 400 ευρώ, το πρόστιμο που επιβάλλεται σε επαγγελματία οδηγό (φορτηγό ή λεωφορείο) εφόσον οδηγεί χωρίς να κατέχει το κατάλληλο Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας και αφαιρείται η άδεια οδήγησής του, εφόσον υπάρχει, για 30 ημέρες.

- Πρόστιμο ύψους 20 ευρώ για κάθε ένα έγγραφο που ο οδηγός δεν έχει μαζί του, αντί του ισχύοντος προστίμου των 20 ευρώ για το σύνολό τους.

Ο οδηγός υποχρεούται να φέρει ανάλογα με την κατηγορία που ανήκει: τη νόμιμη άδεια οδήγησης, την άδεια κυκλοφορίας, το αποδεικτικό ασφάλισης, την απόδειξη τελών κυκλοφορίας και κατά περίπτωση την ειδική άδεια οδήγησης οδηγού Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου, το Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας, το Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Κατάρτισης Οδηγού Οχημάτων Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων (ΑDR) και τα λοιπά έγγραφα που απαιτεί η Συμφωνία ADR του ν. 1741/1987, το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου, την Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων, τη βελτίωση καλής λειτουργίας ταχογράφου, τη βεβαίωση περιοριστή ταχύτητας και το σχετικό αυτοκόλλητο σήμα, καθώς και οποιοδήποτε άλλο έγγραφο, βεβαίωση ή πιστοποιητικό απαιτείται ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος

-Το κόστος εξέτασης των υποψηφίων οδηγών ορίζεται ότι θα ανέρχεται στα 90 ευρώ.

Ωστόσο, όμως το συνολικό κόστος είναι αυξημένο λόγω της υποχρέωσης παρακολούθησης περισσότερων ωρών μαθημάτων (από 20 ώρες σε 25 ώρες) . Παράλληλα, προβλέπεται χρέωση 30 ευρώ για την εκτύπωση οποιασδήποτε κατηγορίας άδειας οδήγησης. Σε κάθε περίπτωση έκδοσης αντιγράφου οποιασδήποτε κατηγορίας άδειας οδήγησης λόγω απώλειας ή κλοπής, καταβάλλεται , πέραν του αναγκαίου ποσού για την εκτύπωση της άδειας, και το ποσό των 30 ευρώ. θεσπίζεται παράβολο 10 ευρώ, το οποίο θα πληρώνουν οι υποψήφιοι κάθε φορά που θα επανεξετάζονται σε περίπτωση αποτυχίας.

- Μειώνονται τα ποσά για την αρχική χορήγηση (από 110 ευρώ σε 90 ευρώ), ανανέωση (από 90 ευρώ σε 70 ευρώ) και έκδοση αντιγράφου άδειας οδήγησης, καθώς και για τη χορήγηση Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας (από 70 ευρώ σε 40 ευρώ). Επίσης, με σκοπό τη μείωση γραφειοκρατικών διαδικασιών, ορίζεται ότι η αμοιβή για την πρωτοβάθμια ιατρική εξέταση καταβάλλεται από τους πολίτες απευθείας στους γιατρούς και όχι μέσω των υπηρεσιών Μεταφορών και Επικοινωνιών των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, όπως ισχύει σήμερα.

Επίσης, ορίζεται ότι τα νέα διπλώματα οδήγησης (μοτοσυκλέτες, κατηγορία οδήγησης β') θα ανανεώνονται πλέον κάθε δεκαπέντε χρόνια (15 χρόνια) και οι κάτοχοί τους θα περνούν από ιατρικές εξετάσεις (παθολόγος- οφθαλμίατρος). Η διοικητική ισχύς των αδειών οδήγησης που ανανεώνονται πριν από τη συμπλήρωση της ηλικίας των 65 ετών, για όλες τις κατηγορίες αδειών οδήγησης, δεν επιτρέπεται να έχουν ημερομηνία λήξης μεγαλύτερης του 68ου έτους της ηλικίας του κατόχου της άδειας.

Παράλληλα εισάγονται οι νέες κατηγορίες αδειών οδήγησης, οι οποίες δεν υπήρχαν, κατηγορία των μοτοποδηλάτων (ΑΜ), των φορτηγών έως 7,5 τόνων Γ1 (C1) και των λεωφορείων έως 16 θέσεων Δ1 (D1) . Τέλος, το δίπλωμα ΑΜ θα δίδεται και αυτό από τις υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών.

Τα νέα διπλώματα οδήγησης έχουν σχήμα πλαστικής πιστωτικής κάρτας με τυποποιημένη ευρωπαϊκή μορφή και αυστηρότερη προστασία της ασφάλειας. Tα παλιά δεν σταματούν να ισχύουν αλλά θα πρέπει να αντικατασταθούν το αργότερο έως το 2033.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κίνα: 13 τα θύματα του φονικού ιού


Δύο άνθρωποι στην κεντρική κινεζική επαρχία Χενάν, μολύνθηκαν από το νέο στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών.

Ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 13 από τους 60 που συνολικά έχουν μολυνθεί, ύστερα από δύο ακόμη θανάτους που σημειώθηκαν στην Σανγκάη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μην αρρωστήσετε την Τετάρτη


Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν την Τετάρτη 17 Απριλίου, τα δημόσια Νοσοκομεία μετά την απόφαση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας για κήρυξη 24ωρης απεργία και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, για 6ωρη πανελλαδική στάση εργασίας από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

Παράλληλα οι δύο Ομοσπονδίες προγραμματίζουν από κοινού συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 11π.μ. και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή.

Γιατροί και νοσηλευτές διεκδικούν ανατροπή των «μνημονιακών πολιτικών», που έχουν ως αποτέλεσμα συγχωνεύσεις - καταργήσεις νοσοκομείων, τμημάτων, μονάδων, διαθεσιμότητα και απολύσεις και ζητούν άμεση καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών, προσλήψεις προσωπικού και καθολική, δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα υγείας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έτσι θα φύγουν οι 14.000 δημόσιοι υπάλληλοι


Ο κύβος ερρίφθη. 14.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα αποχωρήσουν μέχρι το τέλος του 2014. Διαβάστε ποιοι και πως θα δουν την πόρτα της εξόδου από το δημόσιο.

- Προβλέπονται 14.000 αναγκαστικές αποχωρήσεις, συνολικά μέχρι το τέλος του 2014, εκ των οποίων 4.000 μέχρι το τέλος του 2013.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το Υπουργείο Εσωτερικών: "Οι αποχωρήσεις δεν θα είναι αυθαίρετες ούτε αθρόες, θα πραγματοποιηθούν μετά από αξιολογήσεις οργανισμών, υπηρεσιών και αποτίμηση προσόντων."

Οι αποχωρήσεις αυτές προκύπτουν από τέσσερις «πηγές»:

Από τους οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα καταργηθούν διότι δεν είναι βιώσιμες και δεν εξυπηρετούν ανάγκες επιτακτικές. Η κατάργησή τους θα αποφασιστεί μετά από αξιολόγηση σκοπιμότητας της ύπαρξής τους. Οι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου που υπηρετούν εκεί θα έχουν όλη την κοινωνική προστασία που προβλέπεται από την νομοθεσία και θα τους παρασχεθεί πρόσθετη προστασία ως αντιστάθμισμα της αποχώρησής τους.
Από οργανισμούς του δημοσίου που θα συγχωνευθούν, έπειτα από αξιολόγηση των δομών τους. Οι υπάλληλοι που αντιστοιχούν σε πλεονάζουσες θέσεις θα αξιολογηθούν, αφού αποτιμηθούν τα προσόντα τους και είτε θα μετακινηθούν είτε θα αποχωρήσουν οικειοθελώς με αντιπαροχή κινήτρων.
Από πειθαρχικά υπόλογους υπαλλήλους που θα κριθούν απολυτέοι από τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια.
Ένα μέρος θα προέλθει ακόμη από υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, μετά από αξιολόγηση δομών, διαπίστωση θέσεων που πλεονάζουν, αποτίμηση προσόντων και εφόσον επιλέξουν να αποχωρήσουν αντί να μετακινηθούν, με κίνητρα οικειοθελούς αποχώρησης (εξαγορά πλασματικών χρόνων).
Τονίζεται από κύκλους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι:

- Αυθαίρετες και οριζόντιες απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό. Δεν θα ήταν πράξη δικαιοσύνης αλλά καταστροφή για την κοινωνία που μετράει ήδη ενάμιση εκατομμύριο ανέργους και για τη διοίκηση που δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει στοιχειωδώς, αφού το προσωπικό της είναι ούτως ή άλλως επικίνδυνα μειωμένο.
- Από την πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων διεκδικήθηκε και τελικά επιτεύχθηκε, να ισχύσει για κάθε αναγκαστική αποχώρηση ο κανόνας «1 νέα πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση».
- Επιτυγχάνεται έτσι άμεσα η ποιοτική ανανέωση του δημοσίου με χιλιάδες νέους άξιους υπαλλήλους που είναι διοριστέοι ήδη και περιμένουν χρόνια τώρα στην ουρά.
- Οι πειθαρχικές διαδικασίες επιταχύνονται. Με νομοθετική παρέμβαση δίνεται στους υπαλλήλους που πρωτοβάθμια κρίνονται απολυτέοι η δυνατότητα άμεσης προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Θα εκδικάζονται γρηγορότερα οι σοβαρότερες περιπτώσεις και ο ίδιος ο υπάλληλος θα κρίνεται ταχύτερα ώστε να επιστρέψει ή όχι στην υπηρεσία του.
- Το σημαντικότερο είναι ότι η κινητικότητα αποσυνδέεται από κάθε ενδεχόμενο αναγκαστικής αποχώρησης.
- Έχει αποκλειστικό σκοπό την ορθολογική ανακατανομή του προσωπικού στο δημόσιο, την άμεση κάλυψη επιτακτικών αναγκών και την αξιοποίηση των υπαλλήλων.
- Η αξιολόγηση των δομών στα Υπουργεία που έχει περατωθεί στους προσεχείς μήνες, με τα περιγράμματα θέσεων και την ανακατανομή του προσωπικού στις ριζικά αναδιαρθωμένες διευθύνσεις, με περιορισμένο αριθμό πλεοναζουσών θέσεων, που δεν υπερβαίνει συνολικά το 5%.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο ρόλος των νέων τεχνολογιών στη διατροφή του παιδιού


Τα παιδιά έχουν διπλάσια ποσοστά χρήσης Διαδικτύου σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Τα σημερινά παιδιά δεν έχουν καμία σχέση με τα παιδιά των προηγούμενων εποχών. Παλαιοτέρα, τα παιδιά διάβαζαν από το βιβλίο που ήταν φτιαγμένο με χαρτί, έγραφαν τα μαθήματα σε κόλλες χαρτιού ή στο τετράδιο, έψαχναν πληροφορίες για εργασίες στην εγκυκλοπαίδεια ή ρωτούσαν τους γονείς τους. Τα σημερινά τεχνολογικά επιτεύγματα είναι αποτελεσματικά, ευέλικτα, εύκολα στη χρήση τους γι’ αυτό και εισβάλλουν στη ζωή των παιδιών. Όταν ένα παιδί κάθεται να διαβάσει ένα βιβλίο, αυτό μπορεί να είναι ένα ζωντανό βιβλίο σε CD-ROM. Όταν γράφει σε κάποιον φίλο μπορεί να χρησιμοποιεί τις ευκολίες της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, για να στείλει ψηφιακές φωτογραφίες και άλλες πληροφορίες που πιθανόν έχει βρει στο Διαδίκτυο. Η χρήση της τεχνολογίας στη διακίνηση μιας πληροφορίας, είτε αυτή έχει σκοπό να ενημερώσει, είτε να εκπαιδεύσει, είτε ακόμη και να προωθήσει μια ενέργεια, σήμερα είναι πιο επιβεβλημένη από ποτέ.

Νέες τεχνολογίες είναι εκείνα τα ηλεκτρονικά εργαλεία με διαδραστικό περιεχόμενο που μπορεί να μετέχει σε μεγάλο βαθμό ο τελικός αποδέκτης της πληροφορίας, εκφράζοντας την θετική του ή αρνητική του άποψη, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. Τέτοιες τεχνολογίες ενσωματώνει κυρίως το διαδίκτυο και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.

Ενδεικτικά, αναφέρονται:

- η κατασκευή εταιρικής ιστοθέσης, blog, portal, παρουσία σε social network (π.χ. facebook)
- Newsletter, e-papers, e-brochures, banner
- Εύρεση επιστημονικών πληροφοριών (π.χ. pubmed)
- iPhone Applications, Podcasts, Webcasts.

Το 85% των παιδιών 8-15 ετών χρησιμοποιεί σήμερα Η/Υ. Τα παιδιά παρουσιάζουν διπλάσια ποσοστά χρήσης του Διαδικτύου σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, ενώ σημαντικά υψηλότερη είναι η χρήση των νέων τεχνολογιών στα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, σύμφωνα με έρευνα του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ).

Η τεχνολογία αποτελεί ένα εργαλείο στα χέρια του σύγχρονου διαιτολόγου. Μέσω της τεχνολογίας μπορεί να πλησιάσει το παιδί και να το ενημερώσει για την ισορροπημένη διατροφή. Να το «εκπαιδεύσει» ώστε να κάνει σωστές επιλογές τροφίμων με αποτέλεσμα να του προσφέρουν θρεπτικά συστατικά και όχι «κενές θερμίδες». Να δημιουργήσει παιχνίδια που να του προσφέρουν γνώσεις πάνω στην διατροφή.

Επίσης, μπορεί να το βοηθήσει να ενημερωθεί για σχέση που έχει η διατροφή με τις διάφορες παθήσεις και να κατανοήσει την σπουδαιότητα της διατροφής. Έτσι, η παρουσία των νέων τεχνολογιών βοηθούν τον διαιτολόγο να έρθει πιο κοντά με το παιδί και μακροπρόθεσμα, να οδηγήσει σε βελτίωση της δημόσιας υγείας.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι νεότερες γενιές έχουν χειρότερη κατάσταση υγείας


Τι έδειξε έρευνα του Ολλανδικού Ινστιτούτου Υγείας.

Οι σημερινοί ενήλικες είναι κατά δεκαπέντε χρόνια «μεγαλύτεροι» από όσο ήταν οι γονείς και οι παππούδες τους όταν είχαν την ίδια ηλικία σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην European Journal of Preventive Cardiology.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία 6000 ενηλίκων ηλικίας 20, 30, 40 και 50 ετών για μια χρονική διάρκεια 25 ετών και διαπίστωσαν ότι οι νεότερες γενιές έχουν χειρότερη κατάσταση υγείας σε ότι αφορά το μεταβολικό τους προφίλ, την πίεση και το σωματικό βάρος.

Σύμφωνα με την έρευνα οι σημερινοί 30ρηδες άνδρες έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι σε σύγκριση με τους 30ρηδες των προηγούμενων γενεών ενώ οι σημερινές γυναίκες στην ηλικία των 20 ετών έχουν διπλάσιες πιθανότητες να είναι παχύσαρκες σε σύγκριση με τις 20άρες προ δεκαετίας. Επίσης στις νεότερες γενιές σημειώθηκε αύξηση και όσον αφορά τις τιμές της πίεσης καθώς και τα ποσοστά του σακχαρώδους διαβήτη.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Gerben Hulsegge από το Ολλανδικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος η νεότερη γενιά είναι κατά 15 χρόνια «πιο μπροστά» από την προηγούμενη σε ότι αφορά την κατάσταση του μεταβολικού της προφίλ.

«Οι σημερινές γενιές των ενηλίκων είναι σε χειρότερη κατάσταση από τις προηγούμενες. Για παράδειγμα ο επιπολασμός της παχυσαρκίας στη γενιά των σημερινών 40άρηδων είναι παρόμοιος με εκείνον των παλαιότερων γενεών στα 55 τους» συμπληρώνει ο ίδιος.Αυτό σημαίνει ότι η νεότερη γενιά θα είναι εκτεθειμένη στους κινδύνους της παχυσαρκίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και καθιστά ακόμη πιο σημαντική την ανάγκη για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους μέσω της σωματικής δραστηριότητας και της ισορροπημένης διατροφής.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι «ανδρικές» ορμόνες πυροδοτούν καρκίνο του μαστού


Αμερικανοί ερευνητές εστιάζουν στον έλεγχο των ανδρογόνων.

Μπορεί πίσω από την κατ’ εξοχήν γυναικεία νεοπλασία, τον καρκίνο του μαστού, να βρίσκονται… ανδρικές ορμόνες; Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές οι οποίοι ανακάλυψαν ότι διάφοροι τύποι καρκίνου του μαστού φέρουν στην επιφάνειά τους υποδοχείς ανδρογόνων και ότι οι ανδρικές ορμόνες όπως η τεστοστερόνη πυροδοτούν την ανάπτυξη του όγκου.

Η ανακοίνωση έγινε από ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Έρευνα του Καρκίνου και, όπως φαίνεται, έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς πιθανόν να ανακαλύφθηκε ακόμη ένας τρόπος για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, ο έλεγχος των ανδρογόνων.

Φάρμακα που μπλοκάρουν αυτούς τους υποδοχείς θα μπορούσαν να προσφέρουν μια εναλλακτική μέθοδο αντιμετώπισης της νόσου. Ο σχεδιασμός κλινικών μελετών αναμένεται να επαληθεύσει την θεωρία.

Η Δρ Τζένιφερ Ρίτσερ και οι συνεργάτες της εξήγησαν ότι πάνω από τα τρία τέταρτα όλων των καρκίνων του μαστού διαθέτουν υποδοχείς ανδρογόνων και επομένως μια αντι-ανδρογονική θεραπεία μπορεί να είναι επιβοηθητική. Η θεραπεία αυτή ήδη εφαρμόζεται στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και αρκετά χρόνια ότι ορισμένοι καρκίνοι του μαστού αναπτύσσονται εξαιτίας των γυναικείων ορμονών, όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη.

Η ευρέως χρησιμοποιούμενη ταμοξιφαίνη στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού κάνει ακριβώς αυτό, μπλοκάρει τους υποδοχείς των οιστρογόνων για να αναστείλει την εξέλιξη της νόσου.

Προσθήκη αντι-ανδρογόνων

Η Δρ Ρίτσερ πιστεύει ότι οι ανδρικές ορμόνες είναι επίσης σημαντικές στην ανάπτυξη του καρκίνου και η προσθήκη αντι-ανδρογόνων στην θεραπεία του καρκίνου του μαστού θα βελτιώσει κατά πολύ το αποτέλεσμα.

Εξάλλου, η έρευνα απέδειξε ότι πολλοί καρκίνοι του μαστού διαθέτουν τόσο υποδοχείς οιστρογόνων όσο και ανδρογόνων. Και σε εργαστηριακές συνθήκες οι καρκίνοι αυτοί φάνηκαν να ανταποκρίνονται στην θεραπεία με αντι-ανδρογόνα.

«Οι ασθενείς που κάνουν θεραπεία με ταμοξιφαίνη και υποτροπιάζουν, αλλά διαθέτουν επίσης υποδοχείς ανδρογόνων, ενδεχομένως να έχουν πολλά να κερδίσουν από μια νέα αντικαρκινική θεραπεία», τονίζει η Δρ Ρίτσερ.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όταν η κανέλα... γίνεται συμπλήρωμα διατροφής


Το σπιτικό μπαχαρικό έχει εξαιρετικά οφέλη ενάντια στο διαβήτη.

Η κανέλα είναι μπαχαρικό το οποίο προέρχεται από το δέντρο Cinamomum Celylanicum και Cinamomum Cassia, γνωστό και ως Κασσιά. Καλλιεργείται στην Κεϋλάνη, Ινδία, Κίνα, Αντίλλες και αλλού.

Μια νέα έρευνα του Imperial College του Λονδίνου μαρτυρά πως η λήψη ημερήσιας δόσης δύο γραμμαρίων κανέλας, για χρονικό διάστημα 12 εβδομάδων, μπορεί να βελτιώσει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2.

«Η δόση 2 γραμμαρίων που χορηγήθηκε κατά τις 12 εβδομάδες της έρευνας ήταν ασφαλής κι έγινε καλά ανεκτή», δήλωσε ο Δρ. Rajadurai Akilen στο περιοδικό Diabetic Medicine.

Στην Ευρώπη πάσχουν περίπου 19 εκατομμύρια άνθρωποι από διαβήτη (αριθμός που φαίνεται να φτάσει τα 26 εκατομμύρια έως το 2030), στη Νότια Αφρική περίπου ένας στους 5 ανθρώπους πάνω από την ηλικία των 35 πάσχει από διαβήτη τύπου 2, ενώ στην Ελλάδα περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Περισσότερο από το 50% των ανθρώπων αυτών δε γνωρίζουν πως έχουν διαβήτη.



Το Diabecinn Extra περιέχει το εκχύλισμα κανέλας με υδατική βάση (ΖΝ 112) κι επιπλέον βιταμίνες C, E, B3, B6 και τα μέταλλα Χρώμιο, Ψευδάργυρο, Μαγγάνιο και Μαγνήσιο. Το Diabecinn Extra μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με αντιδιαβητική δίαιτα ή φαρμακευτική αγωγή.

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα στο Diabecinn Extra προσφέρουν, μεταξύ άλλων, υποστήριξη του μεταβολισμού ενέργειας και της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Βοηθά στη μείωση του αισθήματος κόπωσης, στη διατήρηση της φυσιολογικής σύσπασης των μυών και της συγκέντρωσης γλυκόζης στο αίμα και συνεισφέρει στο φυσιολογικό μεταβολισμό των υδατανθράκων.

Diabecinn Extra :Συμπλήρωμα διατροφής για το Διαβήτη Τύπου 2
• Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου στο διαβήτη Τύπου 2
• Βελτιώνει την ανεκτικότητα στη γλυκόζη: βελτιώνει την απορρόφηση της γλυκόζης από τα κύτταρα
• Αυξάνει την ευαισθησία των υποδοχέων ινσουλίνης στην ινσουλίνη, μειώνει την ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη
• Μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με αντιδιαβητική δίαιτα ή φαρμακευτική αγωγή
• Δεν περιέχει σάκχαρα, λακτόζη, γλουτένη, κουμαρίνη, καθώς και επιπλέον συντηρητικές ουσίες.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

H περιφερειακή ενότητα Κορινθίας προσλαμβάνει 60 άτομα


Θα απασχοληθούν στον τομέα της διαχείρισης οργανικών αποβλήτων.
Στην πρόσληψη 60 ανέργων με κάρτα ανεργίας θα προχωρήσει η Ηράκλεια Αναπτυξιακή Σύμπραξη. Στόχος είναι να συμμετάσχουν στο Τοπικό Σχέδιο Δράσης με τη δραστηριοποίηση τους στον τομέα της διαχείρισης οργανικών αποβλήτων, για την παραγωγή λιπάσματος κομπόστ, στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας.

Οι προσλήψεις αυτές έχουν στόχο την ενεργοποίηση και κινητοποίηση των τοπικών φορέων με στόχο την προετοιμασία και προώθηση στην απασχόληση 60 ανέργων προερχόμενων από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν υποψηφιότητα μπορούν να προμηθευτούν τη Δημόσια Πρόσκληση Εκδήλωσης από τα ΚΕΠ των δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας και τα γραφεία της Ηράκλειας Αναπτυξιακής Σύμπραξης: Εθνικής Αντιστάσεως 5 (2ος όροφος), Κόρινθος.



Πηγή: http://www.news.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γνωστή αεροπορική εταιρεία προσλαμβάνει 200 άτομα


Οι νέες θέσεις που θα αφορούν τις αεροπορικές βάσεις σε όλη την Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
H easyJet ανοίγει τα φτερά της για να υποδεχτεί νέους πιλότους για το 2014. Συγκεκριμένα, πρόκειται να προσλάβει 200 άτομα με προοπτική μακροχρόνιας καριέρας στην εταιρεία, μετά την προσθήκη νέων προορισμών στο πτητικό της πρόγραμμα, αυτών της Ρωσίας και της Νορβηγίας.

Οι θέσεις θα καλυφθούν από διαφορετικούς τομείς εμπειρίας. Αφορά πιλότους που ξεκινούν τώρα τη σταδιοδρομία τους, νυν πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας που ενδιαφέρονται να εργαστούν για την πολιτική αεροπορία, καθώς και πιλότοι που σήμερα εργάζονται σε άλλες αεροπορικές εταιρείες, αλλά επιθυμούν να ξεκινήσουν νέα καριέρα στην easyJet.

Οι νέες θέσεις που θα αφορούν τις βάσεις της easyJet σε όλη την Ευρωπαϊκή ήπειρο και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μέσω του site careers.easyJet.com και εάν επιτύχουν, θα ξεκινήσουν την συνεργασία με την easyJet από το καλοκαίρι του 2014.

Ο επικεφαλής του Flight Operations της easyJet, αρχιχειριστής κυβερνήτης Brian Tyrrell, δήλωσε:

" Είμαι πραγματικά ευτυχής που θα ξεκινήσει αυτό το πρόγραμμα πρόσληψης για 200 νέους πιλότους. Αναζητούμε πιλότους από την πολεμική αεροπορία, καθώς γνωρίζουμε από τους ήδη συνεργαζόμενους πιλότους μας, που είναι πρώην εργαζόμενη της πολεμικής αεροπορίας, ότι οι δεξιότητες και η εμπειρία τους θα είναι πλεονέκτημα για την εταιρία μας.

“ Η easyJet είναι μια από τις λίγες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες που κάνουν πρόσληψης σε αυτό τον τομέα. Είναι μια καλή στιγμή κάποιος να συνεργαστεί με την easyJet – καθώς οι πιλότοι μας πετούν με έναν από τους νεότερους στόλους στον κόσμο, λαμβάνουν πρώτης τάξης εκπαίδευση και έχουν γρήγορη εξέλιξη σε μία αεροπορική εταιρεία που χρόνο με το χρόνο γίνετε πιο δυνατή στο χώρο της πολιτικής αεροπορίας.

"Οι πιλότοι που θα ενταχθούν στην easyJet μπορούν να ελπίζουν σε μια μακρόχρονη καριέρα με την αεροπορική εταιρεία, όπως, να γίνουν κυβερνήτες σε λιγότερο από 10 χρόνια - πολύ πιο γρήγορα από ό, τι σε άλλες αεροπορικές εταιρείες. Ως απόδειξη αυτού, θα προάγουμε 100 έμπειρους συγκυβερνήτες σε κυβερνήτες μέσα στο 2014.

" Οι δεξιότητες και ο επαγγελματισμός των πιλότων μας είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για την επιτυχία της easyJet και γι’αυτό, ανυπομονώ του χρόνου, να καλωσορίσω τους επιτυχόντες υποψήφιους στην εταιρία μας."

Από τους 200 νέους πιλότους κάποιοι θα ενταχθούν απευθείας στο δυναμικό της easyJet, ενώ άλλοι θα ενταχθούν μέσω των εκπαιδευτικών συνεργατών της CTC Aviations και την CAE Parc Aviation. Εκεί, θα αποκτούν πρόσθετή εμπειρία και ώρες πτήσης, πριν ακολουθήσει η μόνιμη σύμβαση με την εταιρεία.



Πηγή: http://www.news.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βρείτε δουλειά στο δήμο Βουλιαγμένης


Θα προσληφθούν 30 άτομα με σύμβαση ορισμένου χρόνου.

Στην πρόσληψη 30 ατόμων με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου προχωράει ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, ο οποίος ανακοίνωσε την πρόσληψη προσωπικού εκτάκτων αναγκών. Συγκεκριμένα θα προσληφθούν είκοσι πέντε εργάτες και πέντε οδηγοί απορριμματοφόρων, χρονικής διάρκειας δύο (2) μηνών, και συγκεκριμένα:

-Οδηγοί απορριμματοφόρων Γ΄κατηγορίας 5, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

-Εργάτες Καθαριότητας 25, Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης

Η υποβολή αιτήσεων ξεκίνησε από τη Δευτέρα 8 Απριλίου και θα διαρκέσει έως και τις 12 Απριλίου.

Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στα γραφεία του δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης (Κ. Καραμανλή 18 – Βούλα, τηλ. 213202000) κατά τις εργάσιμες ημέρες από 08.00 έως 14.00. Αιτήσεις οι οποίες δεν θα συνοδεύονται με τα απαραίτητα δικαιολογητικά δεν θα λαμβάνονται υπόψη.
Δικαιολογητικά που θα πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι:

Οι ενδιαφερόμενοι μαζί με την αίτησή τους πρέπει να υποβάλουν υποχρεωτικώς τα εξής δικαιολογητικά:

1.Κυρωμένο φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής τους ταυτότητας, ή της σχετικής προσωρινής βεβαίωσης της αρμόδιας αρχής ή των κρισίμων σελίδων του διαβατηρίου, ή των δύο όψεων της άδειας οδήγησης ή των κρίσιμων σελίδων του ατομικού βιβλιαρίου υγείας όλων των ασφαλιστικών φορέων.

2.Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας (μόνο για υποψήφιο χωρίς ελληνική ιθαγένεια)

3.Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας από το Δήμο ή οποιοδήποτε άλλο νόμιμο έγγραφο για την απόδειξη της μόνιμης κατοικίας (μισθωτήριο κ.α.)

4.- Κυρωμένο φωτοαντίγραφο των κρίσιμων σελίδων της άδειας οδήγησης γ΄ κατηγορίας όπου να φαίνεται το πρώτον κτήσης αυτής και αν απαιτείται, βεβαίωση αρμόδιας υπηρεσίας Υπουργείου Συγκοινωνιών για το πρώτον κτήσης αυτής. (αφορά στους οδηγούς)

5.Πιστοποιητικό σπουδών (αφορά στους οδηγούς)

6.Υπεύθυνη δήλωση για πιθανό κώλυμα υπέρβασης της 8μηνης απασχόλησης (χρονικό διάστημα και φορέα απασχόλησης).

7.Υπεύθυνη δήλωση σε περίπτωση δίμηνης απασχόλησης (χρονικό διάστημα και φορέα απασχόλησης).

8.Υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν κώλυμα 24μηνης απασχόλησης ως εργάτες καθαριότητας ή οδηγοί απορριμματοφόρων, (ανταποδοτικού χαρακτήρα) σε έναν από τους τρεις πρώην Δήμους Βάρης, Βούλας και Βουλιαγμένης & σε περίπτωση απασχόλησης θα αναφέρονται υποχρεωτικά, η χρονική περίοδος, το αντικείμενο απασχόλησης και ο Δήμος.

9. Οποιοδήποτε νόμιμο έγγραφο για την απόδειξη της εμπειρίας.

10. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

11.Βεβαίωση απογραφής από το Ι.Κ.Α., ή υπεύθυνη δήλωση περί μη ασφάλισης σε οποιοδήποτε ασφαλιστικό φορέα.



Πηγή: http://www.news.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανατροπές για 40.000 δημοσίους υπαλλήλους


Από δύο διαφορετικές «δεξαμενές» θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να μειώσει το προσωπικό στο δημόσιο. Συνολικά μέχρι το τέλος του 2015 θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει 150.000, αν και ο Αντώνης Μανιτάκης εκτιμά ότι με τις συνταξιοδοτήσεις ο αριθμός θα φτάσει τις 180.000. 

Ωστόσο θα πρέπει να ξεκαθαριστεί πως δεν συνδυάζονται οι απολύσεις που αποφάσισαν οι πολιτικοί αρχηγοί με την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων. 
Η πρώτη «δεξαμενή» αφορά τις απολύσεις 15.000 υπαλλήλων οι οποίοι θα προέλθουν από τις καταργήσεις οργανικών θέσεων και δημοσίων οργανισμών. Επίσης ένα μεγάλο ποσοστό θα αφορά τους επίορκους όπως και εκείνους για τους οποίους υπάρχουν εναντίον τους αποφάσεις από τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια καθώς τα δευτεροβάθμια όπως όλα δείχνουν θα καταργηθούν.
Ακόμα θα κόβεται άμεσα η μισθοδοσία σε όσους κατηγορούνται για κακουργηματικές πράξεις. 

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχουν απολυθεί 4.000 υπάλληλοι και οι υπόλοιποι 11.000 έως το τέλος του 2014.

Η δεύτερη «δεξαμενή» αφορά το πρόγραμμα κινητικότητας στο οποίο θα πρέπει να ενταχθούν συνολικά 25.000 έως το τέλος του 2014. Όπως είναι ήδη γνωστό αν δεν βρεθούν θέσεις προκειμένου να μεταταχθούν τότε θα βρεθούν εκτός δημοσίου. Πάντως το υπουργείο Δοικητικής Μεταρρύθμισης τονίζει κατηγορηματικά πως θα απορροφηθούν και οι 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι καθώς υπάρχουν ανάλογες κενές θέσεις.  

«Αγκάθι» η εθελουσία 

Κανείς δεν είναι βέβαιος ότι η τρόικα θα εγκρίνει μια ενδεχόμενη εθελούσια έξοδο από το δημόσιο. Οι πολιτικοί αρχηγοί την έχουν συμπεριλάβει στην πρόταση που έστειλαν στους εκπροσώπους των δανειστών, αλλά οι μέχρι τώρα πληροφορίες λένε πως θα υπάρξουν ενστάσεις από την πλευρά της τρόικας. Για τα υπόλοιπα σημεία εκτιμούν στο Μαξίμου πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός επίορκων υπαλλήλων κάτι που ζητάει από την πρώτη στιγμή η τρόικα.

Το παρασκήνιο της σύσκεψης των αρχηγών 

Η συνάντηση στο μέγαρο Μαξίμου κράτησε περισσότερο από 3,5 ώρες. Ο πρωθυπουργός και ο Ευαγγέλος Βενιζέλος προσπαθούσαν να κάμψουν τις αντιστάσεις του Φώτη Κουβέλη αλλά και του Αντώνη Μανιτάκη. 

Τόσο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ όσο και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητούσαν διαρκώς διαβεβαιώσεις ότι όλα θα γίνουν μετά από αξιολόγηση. Παράλληλα είδαν και την αλληλογραφία που είχε ανταλλάξει το υπουργείο οικονομικών με την τρόικα για την συρρίκνωση του δημοσίου. Επίσης εκείνο που μέτρησε περισσότερο ήταν το γεγονός ότι υπάρχει συμφωνία για μία πρόσληψη σε κάθε αποχώρηση μέσω του ΑΣΕΠ. 
Σε εκείνο που συμφώνησαν και οι πολιτικοί αρχηγοί είναι ότι θα πρέπει οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν άμεσα προκειμένου να μην μπει σε κίνδυνο καμία δόση. 
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ άφησε αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαπραγμάτευση. «Δεν είμαι όσο ευχαριστημένος» δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης στο Βήμα της Κυριακής. «Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να γίνεται η διαπραγμάτευση και η εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας με όρους πολιτικής αξιοπρέπειας». Ενώ έξω από το Μέγαρο Μαξίμου εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της τρόικας... «H τρόικα θα πρέπει να αντιληφθεί πως η διαπραγμάτευση δεν είναι η επιβολή απόψεων».



Πιο διαλλακτικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο οποίος σημείωσε πως εκείνο που μετράει είναι η χώρα «να βγει από το κάδρο της κρίσης». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι για μία αποχώρηση θα γίνεται και μία πρόσληψη.




Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι αλλαγές με τα ληξιπρόθεσμα


Ρηξικέλευθες αλλαγές εισάγει το νέο καθεστώς εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που σχεδίασε το υπουργείο Οικονομικών. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι όσοι χρωστούν έως 5.000 ή 10.000 ευρώ θα πληρώσουν την οφειλή σε απεριόριστες δόσεις, ανάλογα με τις δυνατότητές τους, χωρίς ελάχιστο ποσό καταβολής.

Οι υπόλοιποι θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν τα μέσα να αποπληρώσουν την υποχρέωση, ενώ όσοι οφείλουν πάνω από 50.000 ευρώ μόνο με την υπογραφή λογιστή και συνεγγυητών θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις.

Μάλιστα, για τους οφείλοντες ποσά άνω των 300.000 θα υποχρέωση να προσκομίζουν και εμπράγματες εξασφαλίσεις. Στη νέα ρύθμιση προβλέπεται και μείωση των προσαυξήσεων, ανεξαρτήτως ύψους οφειλής. Θα ξεκινούν από 20% για όσους καταβάλλουν τα χρέη τους σε 48 δόσεις και θα κλιμακώνονται έως το 50%, για όσους πληρώσουν τα χρέη τους σε μία δόση.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ρουπακιώτης για φακελάκι


Για το άρθρο 68, που τόση φασαρία έχει προκαλέσει, διότι αναφέρεται στο γνωστό φακελάκι, μίλησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, ο οποίος τόνισε ότι «για πρώτη φορά θα τιμωρείται αυστηρά όποιος παίρνει φακελάκι. Θα πληρώνει υποχρεωτικά το ποσό που δέχτηκε, 50 φορές "επάνω"» είπε ο κ. Ρουπακιώτης, ο οποίος διαπληκτίστηκε... ελαφρώς με τους δύο δημοσιογράφους-παρουσιαστές του Mega.

Δείτε το βίντεο.





Διαβάστε περισσότερα...

Λεηλασία στον ΟΓΑ


Περίπου 8.500 ύποπτες συντάξεις βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ελέγχων του ΟΓΑ, ενώ τα πρώτα στοιχεία αποκαλύπτουν ασφαλισμένους-φαντάσματα και αναπήρους-μαϊμού.

Οι έλεγχοι αποκάλυψαν... τυφλούς που βρήκαν το φως τους και οδηγούν κανονικά, δικαιούχους επιδομάτων απόλυτης αναπηρίας και παραπληγίας που έχαιραν άκρας υγείας και χήρες που παντρεύτηκαν εν κρυπτώ για να μη χάσουν τη σύνταξή τους.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τα κρούσματα λεηλασίας των ασφαλιστικών ταμείων παρά την εντατικοποίηση των ελέγχων.

- Συνταξιούχος που εμφανιζόταν να είναι τυφλός, αποδείχτηκε πως οδηγούσε μοτοποδήλατο και έκανε διανομές προϊόντων.

- Δικαιούχος παραπληγικού επιδόματος εργάζεται κανονικά στην οικογενειακή επιχείρηση.

- Τις 52 έχουν φτάσει μέχρι τώρα οι περιπτώσεις των δικαιούχων συντάξεων χηρείας που έχουν προχωρήσει σε νέο γάμο.

- Για τρία χρόνια καταβαλλόταν η σύνταξη σε γυναίκα που είχε πεθάνει!


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μάχη για τους λουφαδόρους


Άναψαν τα αίματα μεταξύ του Μανώλη Αναγνωστάκη και του προέδρου των εργαζομένων στο δήμο Αθήνας, Β. Πολυμερόπουλου, για όσα αποκαλύφθηκαν τις τελευταίες ώρες σχετικά με τους λουφαδόρους στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας.

Δείτε το βίντεο από το πρωινό του Mega.





Διαβάστε περισσότερα...

Οι αλλαγές στο "χαράτσι"


Με οριζόντια μείωση των συντελεστών κατά 15% «κλειδώνει» το σχέδιο για το νέο «χαράτσι», από τις εισπράξεις του οποίου εκτιμάται ότι θα καλυφθεί μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κενού.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Ημερησία, στην περίπτωση που αποφασιστεί οι νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, να ληφθούν υπόψη και για τον υπολογισμό του νέου «χαρατσιού» στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, τότε τα έσοδα που θα εισρεύσουν από τον φόρο θα είναι μεγαλύτερα.

Και αυτό γιατί σε πολλές περιπτώσεις οι ελαφρύνσεις που θα προκύψουν από τη μείωση των συντελεστών του «χαρατσιού» κατά 15% θα εξουδετερωθούν από πρόσθετες επιβαρύνσεις που θα προκαλέσουν οι νέες υψηλότερες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.

Νέο όνομα

Για το έτος 2013, το «χαράτσι» παύει πλέον να ονομάζεται «Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών» και… βαφτίζεται «Ενιαίος Φόρος Ακινήτων». Οι συντελεστές του «Ενιαίου Φόρου Ακινήτων» του έτους 2013 θα είναι, ωστόσο, μειωμένοι κατά 15% σε σύγκριση με τους συντελεστές του ΕΕΤΗΔΕ του έτους 2012.



Η επιβολή του «Ενιαίου Φόρου» στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα θα εξακολουθήσει να γίνεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος που εκδίδονται από τη ΔΕΗ. Τα έσοδα που θα χαθούν εξαιτίας της μείωσης των συντελεστών κατά 10% ή 15% εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Περισσότερα

Με τη διατήρηση του «χαρατσιού» ακόμη και με τη μείωση του κατά 15% οι φορο-επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι σημαντικές και σε κάθε περίπτωση πολύ μεγαλύτερες από ό,τι θα ήταν αν εφαρμοζόταν ο ενιαίος φόρος ακινήτων, όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση.



Αν και το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις τονίζοντας ότι οι πολίτες θα πληρώσουν λιγότερο φόρο, ωστόσο ο φόρος θα ήταν ακόμα μικρότερος ή και μηδενικός σε αρκετές περιπτώσεις με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων στα αστικά ακίνητα και τα αγροτεμάχια, ο οποίος θα αντικαθιστούσε το ΕΕΤΗΔΕ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Για παράδειγμα σήμερα ένας φορολογούμενος που έχει στην κατοχή ένα διαμέρισμα 26ετίας, 50 τ.μ. αντικειμενικής αξίας 40.000 ευρώ πληρώνει μέσω της ΔΕΗ το ειδικό τέλος που ανέρχεται στο ποσό των 200 ευρώ.
Στην περίπτωση που οι συντελεστές του ΕΕΤΗΔΕ μειωθούν κατά 15% ο φόρος το «χαράτσι» θα διαμορφωθεί στα 170 ευρώ. Εάν όμως εφαρμοζόταν ο ενιαίος φόρος ακινήτων ο συγκεκριμένος φορολογούμενος δεν θα πλήρωνε φόρο.

Η συμφωνία

Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να έχει συμφωνήσει με την τρόικα στο σχέδιο για το νέο «χαράτσι» το οποίο προβλέπει:

1. Την οριζόντια μείωση κατά 15% των συντελεστών (που εφαρμόζονται στις τιμές ζώνης) για τον υπολογισμό του ΕΕΤΗΔΕ. Δηλαδή η μείωση θα αφορά όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων ανεξαιρέτως της αξίας των ακινήτων τους.

2. Η απώλεια αυτή συμφωνήθηκε να καλυφθεί με τις ακόλουθες ρυθμίσεις:

Με τη σημαντική αύξηση του «χαρατσιού» για τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών, θα υποστούν πρόσθετες επιβαρύνσεις. Ο συντελεστής φόρου για τις κατοικίες στις συγκεκριμένες περιοχές θα αυξηθεί ακόμα και κατά 100%, στα 6 ευρώ το τ.μ. από 3 ευρώ το τ.μ. που ήταν σταθερά μέχρι σήμερα. Κι αυτό διότι ο φόρος θα υπολογίζεται πλέον με βάση τη μέση τιμή ζώνης του δήμου στο οποίο είναι ενταγμένη κάθε περιοχή εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών.

Με την επέκταση του «χαρατσιού» και σε όσους εκμισθώνουν τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά τους σε υπηρεσίες και φορείς του δημοσίου, καθώς επίσης και σε όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Οι κατηγορίες αυτές φυσικών και νομικών προσώπων απαλλάχθηκαν τα έτη 2011 και 2012 από το ΕΕΤΗΔΕ αλλά τώρα θα κληθούν να πληρώσουν το νέο «χαράτσι», καθώς θα ενταχθούν στους υπόχρεους καταβολής του.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όχι στην υποβάθμισης της υγείας στη Γαστούνη


Διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υγείας.

Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα δεχθούν καμία μετακίνηση προσωπικού ούτε υποβάθμιση και κλείσιμο του Κέντρου Υγείας και των περιφερειακών ιατρείων έδωσαν γιατροί και εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας Γαστούνης καθώς και φορείς του δήμου Πηνειού που έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στο ψήφισμα που επέδωσαν στον δήμαρχο, Αλέξη Καστρινό, καταγγέλλουν την διοίκηση του νοσοκομείου Πύργου για ενέργειες που οδηγούν στην απαξίωση, την συρρίκνωση και την διάλυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Η χθεσινή συγκέντρωση είχε προγραμματιστεί για τις 10 το πρωί στην είσοδο του Κέντρου Υγείας Γαστούνης και μισή ώρα αργότερα γιατροί, εργαζόμενοι και φορείς ξεκίνησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης της Γαστούνης, η οποία κατέληξε στο κτίριο Σισίνη.

Παραμένουν στον αγώνα

Στην κεφαλή της πορείας οι εργαζόμενοι κρατούσαν πανό που έγραφε: «Όχι στο κλείσιμο του Κέντρου Υγείας Γαστούνης και των Περιφερειακών Ιατρείων. Ανάκληση όλων των μετακινήσεων του προσωπικού» και φωνάζοντας συνθήματα ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τον αγώνα και ότι δεν θα επιτρέψουν ενέργειες που στοχεύουν στην υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Στο πλευρό των γιατρών και των εργαζομένων βρέθηκε και η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, καθώς και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Αμαλιάδας και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, Βασίλης Μιχαλόπουλος, που βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργαζομένων, ενώ στην αρχή της πορείας μαζί με εργαζόμενους και φορείς ήταν και ο δήμαρχος Πηνειού, Αλέξης Καστρινός.

Επέδωσαν ψήφισμα

Όταν η πορεία έφθασε στο κτίριο Σισίνη, αντιπροσωπεία ανέβηκε στο γραφείο του δημάρχου και επέδωσε στον κ. Καστρινό ψήφισμα διαμαρτυρίας, στο οποίο μεταξύ άλλων καταγγέλλεται η διοίκηση του νοσοκομείου Πύργου για τις αποφάσεις μετακίνησης προσωπικού από το Κέντρο Υγείας Γαστούνης, που οδηγεί σε απαξίωση, συρρίκνωση και διάλυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο νομό. Επισημαίνεται δε, ότι είναι απόλυτη ανάγκη να παραμείνουν στελεχωμένα τα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία, που αποτελούν το ανάχωμα σε ότι αφορά την συσσώρευση πολιτών στα νοσοκομεία. Κατηγορούν την διοικήτρια της ενιαίας διοίκησης, ότι μετακινεί προσωπικό θέλοντας να αναδείξει το έργο της, χωρίς καμία ευαισθησία απέναντι στο προσωπικό, ακόμη και απέναντι σε εργαζόμενους με ειδικές ανάγκες. Ζητούν την ανάκληση όλων των μετακινήσεων, για να αποκατασταθεί η ομαλή και ασφαλής λειτουργία του Κέντρου Υγείας προς όφελος της υγείας των πολιτών.

Ο δήμαρχος Πηνειού, Αλέξης Καστρινός, που παρέλαβε το ψήφισμα, ευχαρίστησε τους εργαζόμενους και τους πολίτες για την συμμετοχή τους στην πορεία και μεταξύ άλλων δήλωσε ότι: «Εμμένουμε στις δηλώσεις που είχαμε κάνει και την προηγούμενη φορά. Το Κέντρο Υγείας Γαστούνης δεν είναι ο προθάλαμος ή ο προπομπός της φωτογράφισης κάποιου, δεν είναι κανείς νταβατζής στο Κέντρο Υγείας. Στο χώρο της υγείας δεν υπάρχουν νταβατζήδες. Περιμένω τον κ. Καστίβελα, που έχει δείξει ότι είναι σωστός, να συναντηθώ και να μιλήσω μαζί του. Το να πάω σε διοικητές που άλλα λένε μπροστά και άλλα πίσω δεν το κάνω. Σε μία ευνομούμενη πολιτεία υπάρχουν θεσμοί και διακριτοί ρόλοι και οι σοβαροί υπηρεσιακοί παράγοντες και εμείς είμαστε εδώ για να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα των πολιτών».

Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι, αλλά και οι φορείς του δήμου ξεκαθάρισαν ότι παραμένουν στις επάλξεις και θα συνεχίσουν τον αγώνα τους.


Πηγή: http://www.patrisnews.com
Διαβάστε περισσότερα...