Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Μουσική παράσταση Άννας Μπιθικώτση


Αφιέρωμα στους Ρίτσο και Γκάτσο στη Μπουάτ Απανεμιά.

Μισόν αιώνα Μπουάτ «Απανεμιά» κι εγώ στον ιστορικό αυτό χώρο μαζί με καλλιτέχνες ήθους με αξεπέραστο ταλέντο, ευελπιστώ την Τρίτη 11 Νοεμβρίου στις 9 το βράδυ, να προσελκύσω νοσταλγούς κάθε ηλικίας που αναζητούν τον πυρήνα του τραγουδιού, όπως αυτός παρουσιαζόταν στις θρυλικές μπουάτ της δεκαετίας του ’60 και του ’70.

Σας περιμένω σ΄ ένα μυσταγωγικό μουσικό αφιέρωμα για να βρούμε τη χαμένη μας αθωότητα, για να βιώσουμε υπό το «φως των κεριών» εκείνο το κρυφό σχολειό της Τέχνης που η ποίηση και η μουσική μας έφερναν πιο κοντά τραγουδώντας της ζωής τα χρώματα με της ανάσας μας τη πνοή.

Πρωταγωνιστές, ο Γιάννης Ρίτσος και ο Νίκος Γκάτσος. Συμπρωταγωνιστές, στο τραγούδι ο Σωτήρης Δογανης, στο πιάνο ο Θαλής Τριανταφύλλου και στις απαγγελίες η ψυχή…

Μέσα από τα μελοποιημένα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου θα κάνουμε τη «νύχτα μαγικιά», θα «σφίξουμε το χέρι του συντρόφου μας. Θα δούμε «τη ρωμιοσύνη να πετιέται ξανά εκεί που πάει να σκύψει». Θα διακρίνουμε «αυτά τα κόκκινα σημάδια που μπορεί να είναι και από αίμα». Θα θυμηθούμε εκείνη τη «Μέρα Μαγιού», θα ακούσουμε να «σημαίνουν οι καμπάνες την Ανάσταση» «τούτες τις μέρες που ο άνεμος μας κυνηγάει». Θα δούμε να έρχεται στη παρέα μας νοητά ο Νίκος Γκάτσος, Θα αντικρίσουμε μαζί του το «χάρτινο φεγγαράκι», «το αστέρι του βοριά», θα «θυμηθούμε το όνειρο μας», τραγούδια από το «Ρεμπέτικο» που θα μας πιάσουν στο «Δίχτυ» του όταν μπούμε στου «Θωμά το μαγαζί». Θα συναντήσουμε στη μουσική νυχτερινή μας διαδρομή το «παλικάρι από τα Σφακιά», θα πούμε με μια φωνή: «γεια και χαρά σου Βενετιά» . Θα γλεντήσουμε «στο Λαύριο που γίνεται χορός». Θα τραγουδήσουμε «πάει ο καιρός που ήταν ο κόσμος δροσερός »,τη « μπαλάντα του Ούρι», «Αχ! Ουρανέ», «άσπρο περιστέρι», «μίλησε μου»… Και με «μάτια βουρκωμένα» Θα διακρίνουμε μια «άσπρη μέρα» που θα μας καλεί να ανταμώσουμε «Αύριο πάλι»…

Μπουάτ Απανεμιά (Θόλου 4, Πλάκα) τηλ. κρατήσεων: 210 324 85 80)



Διαβάστε περισσότερα...

Μη-επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος


Πρόκειται για μια καινοτόμο εξέταση μη-επεμβατικού προγεννητικού ελέγχου, εύκολη, ακίνδυνη και με μεγάλη ακρίβεια αποτελεσμάτων, που αναλύει το ελεύθερο εμβρυικό κυτταρικό DNA (cell free DNA-cfDNA) στο αίμα της εγκύου μητέρας. Σκοπός της είναι να δώσει μια ισχυρή ένδειξη εάν το έμβρυο έχει υψηλό ή χαμηλό ρίσκο να πάσχει από τυχόν χρωμοσωμική ανωμαλία.

Το NIPT βασίστηκε στην ανακάλυψη του καθηγητή Dennis Lo και των συνεργατών του, ότι στο ολικό DNA του μητρικού πλάσματος υπάρχει παρουσία μεγάλων ποσοτήτων εμβρυϊκού DNA (3.4%-6.2%). Ο μέσος όρος συγκέντρωσης αυτών αυξάνει κατά 12 φορές στη διάρκεια της κύησης, ενώ εξαφανίζονται δύο ώρες μετά τη γέννηση. Η μέθοδος βασίζεται σε μια νέα τεχνολογία γνωστή ως massively parallel genomics sequencing, η οποία μπορεί μέσα σε λίγες μέρες να ποσοτικοποιήσει εκατομμύρια τμήματα (fragments) ελεύθερου DNA και να δώσει αποτελέσματα με μεγάλη ευαισθησία.

Το NIPT ανιχνεύει:
 Τις συχνότερες χρωμοσωμικές ανωμαλίες: Σύνδρομο Down (Τρισωμία 21) Σύνδρομο Edward’s (Τρισωμία 18)
Σύνδρομο Patau (Τρισωμία 13)
 Ανευπλοειδίες που σχετίζονται με τα φυλετικά χρωμοσώματα: Σύνδρομο Turner (XO)
Σύνδρομο Klinefelter (XXY) Τριπλό Χ ή Υπερθήλυ (ΧΧΧ) Σύνδρομο Jacobs (ΧΥΥ)
 Το φύλο του εμβρύου
Μέχρι σήμερα ο μόνος τρόπος για να γνωρίσουμε σίγουρα εάν ένα έμβρυο έχει μια χρωμοσωμική ανωμαλία είναι με επεμβατικές εξετάσεις, όπως η λήψη τροφοβλάστης (11η- 15η εβδομάδα κύησης) ή η αμνιοπαρακέντηση (16η εβδομάδα εώς το τέλος της κύησης). Αυτές οι εξετάσεις περιλαμβάνουν τη λήψη τροφοβλάστης από τον πλακούντα ή αμνιακού υγρού από τον αμνιακό σάκο με μια βελόνα και φέρουν κίνδυνο αποβολής περίπου 1%. Το NIPT δεν απαιτεί επέμβαση καθώς γίνεται με μια απλή εξέταση αίματος. Είναι δηλαδή 100% ασφαλές για την έγκυο μητέρα και το έμβρυο.
Αξιοπιστία της εξέτασης:
Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η μέθοδος έχει εξαιρετική ακρίβεια για την ανεύρεση των συχνότερων εμβρυικών τρισωμιών.
Ανιχνεύονται το 99-99.5% των εμβρύων με τρισωμία 21, 98-99.6% των εμβρύων με
τρισωμία 18 και το 80-100% εκείνων με τρισωμία 13. Εξακολουθεί όμως να παρέχει μικρότερη ακρίβεια από εκείνη της αμνιοπαρακέντησης ή τη λήψη τροφοβλάστης και γι’αυτό δεν είναι εξέταση διαγνωστική. Παράλληλα όμως τείνει να εμφανίζει μεγαλύτερη ακρίβεια από την αυχενική διαφάνεια του 1ου τριμήνου.

Ποιός μπορεί να κάνει το NIPT:
 Οποιαδήποτε γυναίκα που φέρει ένα έμβρυο ζωντανό που το μήκος του υπερηχογραφικά αντιστοιχεί τουλάχιστον σε 10 εβδομάδες κύησης ή περισσότερο.
 Κάθε έγκυος γυναίκα που επιθυμεί να έχει ένα μη επεμβατικό εμβρυικό προγεννητικό έλεγχο.
 Έγκυες γυναίκες των οποίων τα βιοχημικά και υπερηχογραφικά ευρήματα 1ου ή και 2ου τριμήνου παρουσιάζουν ένα υψηλό ρίσκο παρουσίας χρωμοσωμικών ανευπλοειδιών.
 Για τις κυήσεις υψηλού κινδύνου όπου αντενδείκνυται ο επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος,όπως πχ. σε περίπτωση αποκόλλησης πλακούντα ή σε αυξημένη πιθανότητα αποβολής, σε HBV ή HIV λοίμωξη κλπ.
 Μπορεί να ζητηθεί για μονήρεις που έχουν προκύψει είτε από φυσική σύλληψη, είτε μετά από διαδικασία εξωσωματικής θεραπείας με IVF, με ωάρια της ίδιας της μητέρας ή με δότριας ή που να αφορά ακόμα και παρένθετη εγκυμοσύνη.
 Το τεστ δεν έχει σχεδιαστεί για περιπτώσεις πολυδύναμων κυήσεων. Πότε μπορεί να γίνει η εξέταση και τι απαιτείται:
Το NIPT μπορεί να πραγματοποιηθεί από τη 10η εβδομάδα κύησης. Όποια γυναίκα επιθυμεί και αποφασίσει να κάνει το τεστ αφού υπογράψει μια φόρμα συγκατάθεσης, θα υποβληθεί στο εργαστήριό μας σε απλή αιμοληψία 10 ml φλεβικού αίματος. Κατόπιν το δείγμα που τοποθετείται σε ειδικό σωληνάριο, θα αποσταλεί μαζί με όλα τα προσωπικά στοιχεία της εγκύου στο εξωτερικό (ΗΠΑ ή Ευρώπη) όπου θα διενεργηθεί το τεστ. Δεν θα γίνουν άλλες εργαστηριακές εξετάσεις σε αυτό το δείγμα αίματος.
Πότε δίνεται η απάντηση:

Τα αποτελέσματα είναι έτοιμα συνήθως εντός 2 εβδομάδων και θα ειδοποιείται άμεσα (με mail ή με επιστολή) τόσο ο θεράπων ιατρός όσο και η έγκυος μητέρα.

Αξιολόγηση του αποτελέσματος:

Εάν το NIPT δείξει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος το έμβρυο να έχει τρισωμία 21,18 ή 13, δεν σημαίνει ότι το έμβρυο έχει σίγουρα ένα από αυτά τα σύνδρομα, παρόλο που είναι εξαιρετικά πιθανόν. Σε αυτή την περίπτωση ενδείκνυται περαιτέρω έλεγχος με μια από τις επεμβατικές μεθόδους (αμνιοπαρακέντηση ή λήψη τροφοβλάστης). Παρόμοια, ένα
φυσιολογικό αποτέλεσμα στον ΝΙΡΤ δεν διασφαλίζει ένα φυσιολογικό έμβρυο. Εάν το τεστ δείξει ότι υπάρχει χαμηλός κίνδυνος (κάτω από 1:10.000) για τρισωμία 21,18 ή 13, τότε είναι πολύ απομακρυσμένη η πιθανότητα το έμβρυο να πάσχει από ένα από αυτά τα σύνδρομα. Παρόλα αυτά υπάρχει μια εξαιρετικά μικρή πιθανότητα κάποια έμβρυα με τρισωμίες να μην ανιχνευτούν, καθώς δεν μπορούν να διαγνωστούν όλες οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες λόγω μωσαϊκισμού (ταυτόχρονης ύπαρξης φυσιολογικών και παθολογικών κυττάρων) στον πλακούντα, στη μητέρα ή στο έμβρυο, ή λόγω άλλων αιτιών.
Συμπερασματικά το ελεύθερο εμβρυικό DNA δεν αντικαθιστά την ακρίβεια της προγεννητικής διάγνωσης με CVS ή αμνιοπαρακέντηση. Τέλος όλα τα αποτελέσματα πρέπει να ερμηνεύονται από κλινικό ιατρό λαμβάνοντας υπόψιν τα υπερηχογραφικά ευρήματα, καθώς επίσης το κλινικό και οικογενειακό ιστορικό.

Χρειάζονται άλλες εξετάσεις;
Όπως ήδη αναφέρθηκε το NIPT δεν δίνει πληροφορίες για άλλες πιο σπάνιες χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Δεν ανιχνεύει μωσαϊκισμούς ή μετατοπίσεις και δεν παρέχει πληροφορίες για ανατομικές ανωμαλίες. Ως εκ τούτου, συνιστάται να γίνονται κανονικά όλοι οι υπερηχογραφικοί έλεγχοι στις 11-13 εβδομάδες και στις 20-22 εβδομάδες κύησης για τον έλεγχο ανατομίας του εμβρύου, καθώς και στις 30-32 εβδομάδες για τον έλεγχο της εμβρυϊκής ανάπτυξης.
Επανάληψη δειγμάτων:
Χρειάζεται να υπάρχει επαρκής ποσότητα εμβρυϊκού DNA στο μητρικό αίμα για να δώσει το NIPT αποτέλεσμα. Το αυξημένο βάρος της μητέρας και η πρώιμη ηλικία κύησης ενδέχεται να συμβάλλουν στην παρουσία χαμηλών επιπέδων εμβρυϊκού DNA. Εάν η ποσότητα εμβρυϊκού DNA δεν είναι αρκετή στο δείγμα (<5 br="">
Ποιά είναι τα εμπορικά τεστ και που γίνονται;
Το NIPT πραγματοποιείται σε εργαστήρια συγκεκριμένων εταιρειών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.
Nifty – Europe (BGI)
Harmony -USA (Ariosa Diagnostics) Materni T21 Plus-USA (Sequenom) Verify-USA (Verinata)
Panorama- USA (Natera)
Το εργαστήριο Genelabs Γονιδιωματική πραγματοποιεί τo Harmony test και το Nifty και είναι πάντα στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.


Διαβάστε περισσότερα...

Και τα σκυλιά δεν θέλουν να πάνε στο γιατρό


Έχουν τον τρόπο τους να το δείχνουν - Δείτε τις απίστευτες φωτογραφίες.

Παιδάκια να μην θέλουν να πάνε στο παιδίατρο έχουμε συναντήσει χιλιάδες φορές. Φαίνεται όμως ότι ανάλογα συναισθήματα έχουν και τα σκυλιά όταν είναι να πάνε στον κτηνίατρο.

Οι παρακάτω φωτογραφίες που δημοσιεύει η Daily Mail είναι αντιπροσωπευτικές.

Άλλα είναι θλιμμένα, άλλα παρακαλάνε με το βλέμμα τους τους ιδιοκτήτες τους να τα σώσουν, κι άλλα κρύβονται σε απίστευτα μέρη μήπως και γλιτώσουν.

Δείτε τις απίστευτες φωτογραφίες



















Διαβάστε περισσότερα...

Οι ταξιδιωτικές συμβουλές που πρέπει να...αποφύγετε!


Μάθετε από τα λάθη των άλλων.

Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει, διαβάσει, ή αναπαράγει εσείς οι ίδιοι ταξιδιωτικές οδηγίες του τύπου «μην κάνεις αυτό» και «κάνε οπωσδήποτε εκείνο» πριν από ένα ταξίδι, ή κάθε φορά που συζητάτε για κάτι σχετικό;

Μην πέσετε σε αυτή την παγίδα πριν από το επόμενο ταξίδι σας. Φροντίστε να μαθαίνετε από τα λάθη των άλλων… ρίχνοντας μια ματιά σε μια «κλασική συλλογή» από λανθασμένες ταξιδιωτικές συμβουλές:

1. Οι γυναίκες δεν πρέπει να ταξιδεύουν ποτέ μόνες

Είναι μία από τις πιο «πολυταξιδεμένες» ταξιδιωτικές συμβουλές. Η απάντηση σε αυτήν, ωστόσο, δεν είναι μία και μοναδική. Υπάρχουν σίγουρα μέρη, όπως η Ινδία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, που θα αποτελούσαν τουλάχιστον πρόκληση για μια γυναίκα, όμως αυτό δεν ισχύει για όλα τα μέρη του κόσμου.

Άσχημα πράγματα μπορεί να συμβούν παντού, είτε είσαι άντρας ή γυναίκα. Η καλύτερη συμβουλή που θα μπορούσε να δώσει κανείς, θα ήταν να προσέχει να μην κάνει ριψοκίνδυνα πράγματα και να μην κάνει κάτι που δε θα έκανε και στη δική του πατρίδα!

2. Μην τρώτε φαγητό δρόμου

Πρόκειται σίγουρα για μία από τις χειρότερες συμβουλές στην ιστορία των… ταξιδιών! Εντάξει, σε ορισμένες χώρες πρέπει κανείς να παίρνει τα μέτρα του, όταν διαλέγει σε ποιον μικροπωλητή θα «σβήσει» την πείνα του, όμως το φαγητό του δρόμου είναι η πιο άμεση και φθηνή επιλογή για να γνωρίσει κανείς την ταυτότητα ενός λαού.

3. Η Ιταλία έχει την καλύτερη πίτσα στον κόσμο

Πολλοί ταξιδιώτες που έχουν βρεθεί στην Ιταλία θα έχουν να σας πουν μια ιστορία για τη «χειρότερη πίτσα που έχουν φάει ποτέ».Οι «τουριστικές παγίδες»υπάρχουν παντού, ακόμη και στους πιο φημισμένους για το φαγητό τους προορισμούς.

4. Προγραμματίστε τα πάντα/Μη σχεδιάζετε τίποτα

Παν μέτρον άριστον. Η ισορροπία είναι το «κλειδί», προκειμένου ένα ταξίδι να σας μείνει αξέχαστο.

5. Περισσότερα ρούχα στη βαλίτσα σημαίνει λιγότερο πλύσιμο

Μπορεί να υπάρχει μια αλήθεια μέσα σε αυτό, όμως στην πραγματικότητα μπορεί να αποδειχτεί μεγαλύτερο βάσανο. Εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων, στους περισσότερους προορισμούς το να βάλει κανείς πλυντήριο είναι πολύ πιο εύκολο και φτηνό, απ’ ό,τι αν το έκανε μόνος του στο σπίτι του. Στο Βιετνάμ για παράδειγμα, μπορεί κανείς να δώσει τα άπλυτά του στο ξενοδοχείο/hostel και με ένα δολάριο θα τα έχει πίσω καθαρά.

6. Πάρτε αρκετό υγρό φακών/αντηλιακό/φάρμακα για όλη τη διάρκεια του ταξιδιού

Και πάλι αυτό εξαρτάται σε κάποιο βαθμό από τον προορισμό σας, όμως σε γενικές γραμμές όπου κι αν πάτε, μπορείτε να βρείτε τα πάντα… πολλές φορές μάλιστα πολύ φθηνότερα.

7. Πάρτε για καλό και για κακό ένα μαχαίρι για προστασία

Όποιος σας έχει δώσει αυτήν τη συμβουλή, μάλλον δεν έχει ταξιδέψει και πάρα πολύ.

8. Μην πάρετε οδηγό μαζί σας, ό,τι χρειαστείτε θα το βρείτε στο διαδίκτυο

Στις μέρες μας αυτό ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στην πραγματικότητα, όμως αν θέλετε να γλιτώσετε τις ώρες που θα ψάχνετε μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή σας για πληροφορίες… ένας ταξιδιωτικός οδηγός είναι πάντα η πιο εύκολη και άμεση λύση.


Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί ο ύπνος στα ξενοδοχεία είναι πιο απολαυστικός;


Μια εύκολη απάντηση είναι γιατί μας τα προσφέρουν όλα έτοιμα χωρίς εμείς να κουραστούμε στο ελάχιστο. Αλλά η σωστή απάντηση δεν είναι αυτή.

Οι ρεπόρτερ της Huffington Post επανέλαβαν την ερώτηση σε ειδικούς και μη και κατέληξαν ότι όλες οι εμπειρίες που περιλάμβαναν έναν απολαυστικό ύπνο σε ξενοδοχείο είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Ένα αφράτο λευκό κρεβάτι.

Ίσως να μην το έχετε σκεφτεί ποτέ αλλά αναρωτηθείτε, ανατρέξτε στις φορές που απολαύσατε πραγματικά έναν ύπνο και θα διαπιστώσετε ότι τα σεντόνια ήταν λευκά.

Άδικα αναζητούμε τους ιδανικούς συνδυασμούς χρωμάτων και πρωτότυπων σχεδίων. Το λευκό εκτός από το γεγονός ότι συμβολίζει την πολυτέλεια και την απαλότητα, αναδεικνύεται και στο χρώμα που μας βυθίζει σε έναν χαλαρό και ξεκούραστο ύπνο.Γι αυτό και τα πολυτελή ξενοδοχεία τα προτιμούν.

«Ένα λευκό κρεβάτι δημιουργεί το φαινόμενο του φωτοστέφανου, οι άνθρωποι νομίζουν ότι ο χώρος μόλις ανακαινίστηκε ακόμα κι αν απλώς έχουν αλλαχθεί τα σεντόνια» λέει ένας ειδικός.



Διαβάστε περισσότερα...

Αμφίπολη: Γεμάτη αρχαία η περιοχή - Οι τεχνικές για να βρουν τον υπόγειο λαβύρινθο


Γεμάτη αρχαία η περιοχή γύρω από την Αμφίπολη

Γεμάτο αρχαία ευρήματα είναι το υπέδαφος της περιοχής γύρω από την Αμφίπολη. Κάτοικοι εδώ και δεκαετίες έχουν παραδώσει αρχαιολογικούς θησαυρούς που βρήκαν τυχαία, ωστόσο δεν λείπουν και τα κυκλώματα αρχαιοκαπήλων που λυμαίνονται την περιοχή.

Χαρακτηριστική περίπτωση για την εύρεση των αρχαίων είναι η μαρτυρία ενός ηλικιωμένου αγρότη, ο οποίος πριν από περίπου 20 χρόνια, όταν πήγε να σπείρει το χωράφι του βρήκε χρυσά κτερίσματα ελληνιστικών χρόνων, τα οποία επέστρεψε στις αρμόδιες αρχές.

Δείτε το βίντεο της ΝΕΡΙΤ



-------------------------

Οι τεχνικές για να βρουν τον υπόγειο λαβύρινθο της Αμφίπολης

Νέες έρευνες επιστημόνων την ερχόμενη εβδομάδα
Νέες έρευνες θα ξεκινήσει την εβδομάδα που μας έρχεται ο Γρηγόρης Τόσκας, ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που έχει αναλάβει την επιστημονική διασκόπηση από το υπουργείο Πολιτισμού.

Το υπόγειο οικοδόμημα φέρεται να έχει τη μορφή ενός υπόγειου λαβύρινθου και η αποκρυπτογράφησή του, σε πρώτο στάδιο, μοιάζει να είναι δουλειά των επιστημόνων του Αριστοτελείου, πριν αναλάβουν οι αρχαιολόγοι της διεπιστημονικής ομάδας της Κατερίνας Περιστέρη.

Εξάλλου, τα συμπεράσματα, στα οποία θα καταλήξουν οι επιστήμονες της ομάδας Τόσκα, αναμένεται να γίνουν το «εργαλείο» των αρχαιολόγων για τη συνέχεια της ανασκαπτικής διαδικασίας.

Στόχος της δευτεροβάθμιας διασκόπησης είναι να προσδιοριστούν τα σημεία στα οποία θα γίνουν οι τομές για να έρθουν στο φως κι άλλα τυχόν ευρήματα.

Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής Γρηγόρης Τόσκας και η ομάδα του επιθυμούν την απεικόνιση της εσωτερικής δομής του γεωλογικού σχηματισμού, που αποτελεί το γέμισμα του τύμβου, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει φυσικό βράχο, κοιλώματα του βράχου, χώμα και λίθινες κατασκευές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα θα βεβαιωθεί πρώτα για την ποιότητα των σημάτων που θα συλλέξει, ενώ, στη συνέχεια, για το σύνολο των μετρήσεων θα υπάρχει περαιτέρω επεξεργασία στο εργαστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τα οποία, αν είναι θετικά, θα αποτελέσουν τον... οδηγό της αρχαιολογικής σκαπάνης, μετά και από την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού, στο οποίο, άλλωστε, θα παραδοθούν οι μελέτες.


Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα απίθανα... γκάτζετ των φυλακισμένων!


Τα πιο έξυπνα και ευφάνταστα αντικείμενα που βρέθηκαν στην κατοχή κρατουμένων.

Οι κρατούμενοι έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή τους. Τι καλύτερος τρόπος για να κάνουν χρήση αυτού του «προνομίου» από το να κάνουν χειροτεχνίες: η δημιουργικότητα ανταμείβεται, ειδικά όταν μέσω αυτής διευκολύνεται η διαφυγή. Τα παραδείγματα αυτά μαρτυρούν την αγάπη του ανθρώπου για την ελευθερία.

Ο φωτογράφος Mark Steinmetz κατάφερε και συνέλεξε μερικά από τα πιο έξυπνα σχέδια και γκάτζετ που βρέθηκαν στη κατοχή κρατουμένων τις τελευταίες δεκαετίες.

Μέσα από αυτά μπορεί κανείς να δει την τεχνολογία της εποχής όπως και επίσης και τους άγραφους κανόνες της φυλακής που επιβιώνουν από γενιά σε γενιά. Από όπλα μέχρι εργαλεία απόδρασης, οι τρόφιμοι έχουν μια μακρά παράδοση στο να μετατρέπουν καθημερινές συσκευές σε απίθανες δημιουργικές κατασκευές.

Βελόνα για τατουάζ


 

Φτιαγμένο από την λαβή μιας οδοντόβουρτσας, από ένα κοινό στυλό και ένα ηλεκτρικό μοτέρ. Βρέθηκε και κατασχέθηκε στη φυλακή «Santa Fe» στο Αμβούργο της Γερμανίας. Ο εξοπλισμός των τατουάζ είναι αρκετά συνηθισμένος και δημοφιλής καθώς αποτελεί πηγή εισοδήματος μεταξύ των κρατουμένων

Γκριλ/τοστιέρα


Κρατούμενος από τις φυλακές Ludwigsburg στη Γερμανία κατασκεύασε αυτό το πολλαπλών χρήσεων εργαλείο από σύρμα, μια σπασμένη θερμαινόμενη ράβδο και λίγο αλουμινόχαρτο. Βρέθηκε στο κελί του και κατασχέθηκε κάπου στη δεκαετία του ‘80

Πιστόλι με δυο κάνες


Το όπλο αυτό εντοπίστηκε μαζί με χειροποίητες σφαίρες στις 15 Νοεμβρίου 1984. Τα όπλα κατασκευάστηκαν στο εργαστήριο μεταλλουργίας της φυλακής.

Ραδιοφωνικός πομπός


Κάποτε στη δεκαετία των ‘70s, ένας τρόφιμος των φυλακών Ludwigsburg, έφτιαξε αυτό το ραδιόφωνο το οποίο και έκρυψε μέσα σε μια εγκυκλοπαίδεια.

Καραμπίνα

Κατασκευασμένο από σιδερένια στελέχη κρεβατιού, σωλήνα κουρτίνας και κεφαλές σπίρτων, πυροδοτείται από μια λάμπα και από μπαταρίες. Στις 21 Μαΐου 1984 δύο τρόφιμοι των φυλακών Celle, στη Γερμανία, πήραν έναν δεσμοφύλακα ως όμηρο, και αφού έκαναν επίδειξη ισχύος, κατάφεραν και διέφυγαν με αυτοκίνητο.

Στιλέτο

Είναι άρτια καμουφλαρισμένο μέσα σε έναν ξύλινο σταυρό. Βρέθηκε στο κελί ενός τρόφιμου στις φυλακές Wolfenbüttel κάποια στιγμή μέσα στο 1994. Ο κρατούμενος σκόπευε να το χρησιμοποιήσει για να αποδράσει.

Ραδιοφωνικός σταθμός/ «κοριός»

Κατασκευασμένο από μέρη ενός radio recorder από έναν κρατούμενο στις φυλακές Wolfenbüttel της Γερμανίας. Οι τρόφιμοι τοποθετούσαν τις μικρές αυτές συσκευές στα δωμάτια των φυλακών προκειμένου να είναι έτοιμοι σε περίπτωση εξεγέρσεων. Ήταν κατάλληλο και ως μέσο επικοινωνίας.

Οπλοπολυβόλο

Φτιαγμένο από εγχυτήρα γράσου, ελαστική ταινία και ξύλο. Βρέθηκε το 1994 στο κελί φυλακής Wolfenbüttel όταν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι είχαν πληροφορίες για απόδραση.

Σφεντόνα

«Φιλοτεχνήθηκε» από έναν κρατούμενο στο εργαστήριο μεταλλουργίας της φυλακής Wolfenbüttel στη Γερμανία. Προφανώς το χρησιμοποιούσαν ως μέσο για να πασάρουν ναρκωτικά ή μηνύματα. Πάντως ο κρατούμενος, πριν κατασχεθεί το 1991, ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για ένα κομμάτι αφηρημένης τέχνης

Θερμοσίφωνας

Κατασκευασμένος από λεπίδες ξυραφιών: βρέθηκε σε ένα κελί στη φυλακή «Santa Fu» στο Αμβούργο, της Γερμανίας. Το χρησιμοποιούσαν για την απόσταξη αλκοολούχων ποτών που φυσικά απαγορεύεται στις φυλακές. Το εργαλείο περιλαμβάνει ένα πηνίο βύθισης, έναν σωλήνα από καουτσούκ, και πλαστικό δοχείο για το αλκοόλ.

Πίπα καπνίσματος

Κατασκευασμένο από έναν άδειο σωληνάριο. Κατασχέθηκε στη φυλακή «Santa Fu» στο Αμβούργο και πρόκειται-όσο απίθανο φαίνεται-για πίπα καπνίσματος.

Σιδερογροθιά

Είναι κατασκευασμένη από λίμα που έκλεψαν πιθανότατα από το εργαστήριο μεταλλουργίας της φυλακής.


Κλασικός κόμπος

Φτιαγμένο από σεντόνια και πετσέτες, είναι ίσως ο παραδοσιακότερος τρόπος απόδρασης. Τον Μάιο του 1998 δυο κρατούμενοι από τις φυλακές "Santa Fu» επιχείρησαν να αποδράσουν με τον τρόπο αυτό γλιστρώντας από τον 6ο όροφο. Δυστυχώς για εκείνους, έγιναν αντιληπτοί και επέστρεψαν στα κελιά τους.

Θήκη για ναρκωτικά

Το τεχνητό πόδι αποτέλεσε την ιδανική κρυψώνα για την προώθηση ναρκωτικών ουσιών. Η έμπνευση ανήκει σε κρατούμενο των φυλακών «Santa Fu». Το ιδιαίτερο ωστόσο μέσο μεταφοράς του έγινε αντιληπτό και το 1984 αυτό κατασχέθηκε.

Σκάλα

Κατασκευασμένη από ράφια βιβλιοθήκης. Το 1994 οι τρόφιμοι Gerhard Polak και Raimund
Albert τη χρησιμοποίησαν για να αποδράσουν από τις φυλακές «Santa Fu».

Βαράκι

Κατασκευάστηκε από έναν άγνωστο κρατούμενο των φυλακών Stammheim, στο εργαστήριο μετάλλου της φυλακής. Στα τέλη της δεκαετίας του 80, βρέθηκε κρυμμένο πίσω από τη σκάλα, του εργαστηρίου.

Μαστίγιο

Ένα αντικείμενο που σοκάρει: Κατασκευασμένο από ξυραφάκια και ένα κομμάτι ξύλου.


Διαβάστε περισσότερα...

Ένα τυφλό παιδί δίνει μουσικό ρεσιτάλ


Ο εκπληκτικός Branko Dvorecky.



Δείτε το βίντεο...




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ίδρυση νέων Πειραματικών Σχολείων


Τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας.

Την τροπολογία για τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία που έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον χιλιάδων μαθητών παρουσιάζει κατά αποκλειστικότητα το newsbeast.gr.

«Σύμφωνα με αυτή κατ΄ εξαίρεση και για λόγους που υπαγορεύονται από την ανάγκη προαγωγής της δημόσιας εκπαίδευσης, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από σύμφωνη γνώμη της ΔΕΠΠΕΣ, δύνανται να χαρακτηρίζονται υφιστάμενες σχολικές μονάδες ως Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία ή να ιδρύονται νέα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων για την ίδρυση σχολικής μονάδας της δημόσιας εκπαίδευσης, για την υλοποίηση του σκοπού των ΠΠΣ, σύμφωνα με το άρθρο 36 του παρόντος και χωρίς την ύπαρξη των προϋποθέσεων των προηγούμενων παραγράφων του παρόντος άρθρου. Στην ίδια απόφαση ορίζονται οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια και οι διαδικασίες της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών για την πλήρωση των θέσεων στο ΠΠΣ μετά τον χαρακτηρισμό ή την ίδρυση του Π.Π.Σ.»

Με την πιο πάνω τροπολογία λύνεται το ζήτημα της ίδρυσης νέων Πειραματικών Σχολείων. Θυμίζουμε ότι για το θέμα της ίδρυσής τους είχε κατατεθεί ερώτηση στη Βουλή όπου ο κ. Δερμεντζόπουλος είχε αναφέρει ότι για την ίδρυση ή τον χαρακτηρισμό νέων Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων απαιτείται να τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο του Ν.3996/2011, διότι δεν προβλέπονται οι εν λόγω διαδικασίες με τις διατάξεις του παρόντος νόμου.

Με την τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας είναι πλέον «ανοιχτός ο δρόμος» για νέα Πειραματικά Σχολεία.



Διαβάστε περισσότερα...

Ποια αντικείμενα στο σπίτι γίνονται εστίες μικροβίων;


Η αντικατάσταση κάποιων αντικειμένων μέσα στο σπίτι είναι μία επίπονη και δαπανηρή υπόθεση οπότε είναι λογικό που οι περισσότεροι από εμάς περιμένουμε μέχρι κάτι να σπάσει ή να μην είναι πλεόν κατάλληλο για χρήση πριν αποφασίσουμε να τα αντικαταστήσουμε. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, κρατώντας αντικείμενα καθημερινής χρήσης για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία μας. Τα στρώματα και τα μαξιλάρια έως τα μαγειρικά σκεύη, τον εξοπλισμό καθαρισμού αλλά και άλλα είδη οικιακής χρήσης μπορούν να γίνουν ελκυστικό μέρος για μικρόβια και ασθένειες. Όλα τα αντικείμενα πρέπει να έχουν ένα κύκλο ζωής με ημερομηνία λήξης!

Πάπλωμα


Αν και δεν χρειάζεται να το αλλάζουμε όσο συχνά πρέπει τα μαξιλάρια, μπορεί και αυτό όμως να γίνει ένα «γόνιμο» μέρος αναπαραγωγής για τα ακάρεα της σκόνης. Οι ειδικοί συνιστούν αλλαγή του παπλώματος κάθε πέντε χρόνια.

Στρώμα

Για τους περισσότερους από εμάς η αγορά ενός στρώματος είναι μία ακριβή επένδυση. Πρέπει να δίνετε προσοχή στην ποιότητα του στρώματος αλλά και στην καλύτερη ποιότητα του ύπνου για εσάς τους ίδιους. Οι έμπειροι συνιστούν πως πρέπει να αντικαθιστούμε το στρώμα κάθε 7 χρόνια. Έξτρα τιπ – Ανά διαστήματα να το γυρνάτε και να το σκουπίζετε με την ηλεκτρική σας σκούπα.

Επιφάνειες κοπής

Οι ξύλινες επιφάνειες κοπής πρέπει να λαδώνονται καθώς είναι πιο πορώδεις από τις πλαστικές και απορροφούν τα βακτήρια πολύ πιο γρήγορα. Μόλις παρατηρήσετε σημάδια πάνω στις επιφάνεις με μικρές ουλές ήρθε η ώρα να τις αντικαταστήσετε. Δεν αξίζει να ρισκάρετε το καθημερινό φαγητό όλης της οικογένειας.

Ξύλινο κουτάλι

Δεδομένου ότι το ξύλο είναι πορώδες, όλα τα ξύλινα αντικείμενα είναι επιρρεπή στην απορρόφηση βακτηρίων. Μη βάζετε ποτέ τα ξύλινα κουτάλια και όχι μόνο στο πλυντήριο πιάτων. Μπορεί να κρατήσετε ξύλινα αντικέιμενα οικιακής χρήσης ως και πέντε χρόνια. Εάν παρατηρήσετε όμως καφέ λεκέδες ήρθε η ώρα να τα αποχαιρετήσετε!

Σφουγγάρια και πανιά καθαρίσματος

Σύμφωνα με επίσημες έρευνες το 80% των σφουγγαριών και πανιών που χρησιμοποιούμε για το καθάρισμα στην κουζίνα έχουν κάποιο είδος κολοβακτηριδίων – μία οικογένεια βακτηρίων που περιλαμβάνει τη σαλμονέλα και το επικίνδυνο βακτήριο E. Coli. Αν και πρέπει να τα αλλάζουμε σε εβδομαδιαία βάση, ένα μυστικό είναι τα βάλετε σε υψηλή θερμοκρασία για 30 δευτερόλεπτα μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων καθώς η υψηλή θερμοκρασία θα σκοτώσει τα περισσότερα μικρόβια.

Βουρτσάκι τουαλέτας

Δεδομένου της χρησιμότητας του, δεν είναι περίεργο που το βουρτσάκι τουαλέτας μπορεί να αποτελέσει μία τεράστια εστία μικροβίων. Θα πρέπει να το πλένετε και να το απολυμαίνετε μία φορά την εβδομάδα και γίνεται η αντικατάσταση του κάθε έξι μήνες

Οδοντόβουρτσα

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στοματικής Υγιεινής το να χρησιμοποιούμε φθαρμένες οδοντόβουρτσες εμποδίζει τα δόντια από το να βουρτσίζονται σώστα και μπορεί να βλάψει και τα ούλα. Αλλάζουμε την οδοντόβουρτσα κάθε δύο με τρεις το πολύ μήνες.

Μαξιλάρια

Ο μέσος άνθρωπος «αφήνει» από το σώμα του μέχρι και 10γρ. νεκρού δέρματος σε μία εβδομάδα και μέχρι και 18 κιλά στη διάρκεια της ζωής του. Αυτό καθιστά το υπνοδωμάτιο το τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για τα ακάρεα της οικιακής σκόνης τα οποία είναι γνωστό ότι τρέφονται με το νεκρό ανθρώπινο δρέμα. Με βάση όλα τα παραπάνω, τα μαξιλάρια είναι ότι χειρότερο και για αυτό πρέπει να τα αλλάζουμε τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια αλλά και να αερίζουμε σε τακτικά διαστήματα.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εικοσι ένας νεκροί σε τροχαία τον Οκτώβριο


Η παραβίαση σηματοδοτών μία από τις κυριότερες αιτίες.

Δεν έχουν τέλος οι «ανθρωποθυσίες» στο βωμό της Ασφάλτου. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της τροχαίας Αττικής τον μόνο τον Οκτώβριο σημειώθηκαν στη πρωτεύουσα 535 τροχαία ατυχήματα με 658 παθόντες.

Αναλυτικότερα καταγράφηκαν:

• 20 θανατηφόρα με 21 νεκρούς.
• 25 σοβαρά με 27 σοβαρά τραυματίες.
• 490 ελαφρά με 610 ελαφρά τραυματίες.

Τα κυριότερα αίτια των ατυχημάτων αυτών ήταν η παραβίαση προτεραιότητας, η παραβίαση σηματοδοτών, η οδήγηση χωρίς σύνεση και προσοχή και η παραβίαση των κανόνων κυκλοφορίας από πεζούς, ενώ η μη χρήση προστατευτικού κράνους από τους οδηγούς και επιβάτες των δικύκλων επέτεινε, σε πολλές περιπτώσεις, τη σοβαρότητα του τραυματισμού τους.

Το ίδιο χρονικό διάστημα στο πλαίσιο των στοχευμένων δράσεων που εφαρμόζει η Διεύθυνσή Τροχαίας Αττικής για την τροχονομική αστυνόμευση και την αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στην περιοχή της Αττικής, βεβαιώθηκαν 36.987 παραβάσεις από τις οποίες 1.045 ήταν σε βαθμό πλημμελήματος.

Ειδικότερα βεβαιώθηκαν:

• 773 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος από τις οποίες οι 76 ήταν σε βαθμό πλημμελήματος.
• 1.619 παραβάσεις ορίου ταχύτητας.
• 485 παραβάσεις για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη.
• 1.802 παραβάσεις για χρήση κινητού τηλεφώνου.
• 731 παραβάσεις για μη χρήση ζώνης ασφαλείας.
• 1.981 παραβάσεις για μη χρήση προστατευτικού κράνους.

Σημειώνεται ότι η σωστή οδική συμπεριφορά των οδηγών και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις, τόσο για την ασφαλή μετακίνηση όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.


Διαβάστε περισσότερα...

Καρκινοπαθής αποχαιρέτησε το αγαπημένο της άλογο πριν πεθάνει


Η 77χρονη Βρετανίδα είδε να ικανοποιείται η τελευταία της επιθυμία.

Η κόρη μιας 77χρονης γυναίκας η οποία απεβίωσε έπειτα από μια άνιση μάχη με τον καρκίνο αφηγήθηκε σήμερα πώς η μητέρα της αποχαιρέτισε το άλογο που μεγάλωσε από πουλάρι, το οποίο έσκυψε στο κρεβάτι της για να τρίψει απαλά τη μύτη του στο πρόσωπό της για μια τελευταία φορά.



Η Σίλα Μαρς κατέληξε μόλις μερικές ώρες αφού οι νοσοκόμοι την έβγαλαν, πάνω σε μια χειροκίνητη νοσοκομειακή κλίνη, στο χώρο στάθμευσης του νοσοκομείου του Γουίγκαν, στη βορειοδυτική Αγγλία, για να αποχαιρετίσει την Μπρόνγουεν, ένα θηλυκό πόνι 25 χρονών.

«Όλες οι νοσοκόμες, όλα τα μέλη της οικογένειας έκλαιγαν, νομίζω ότι η μόνη που δεν δάκρυσε ήταν η μητέρα μου, ήταν τόσο ευτυχισμένη», είπε η κόρη της, η Τίνα Μαρς, μιλώντας στο BBC.

«Η μαμά με δυσκολία μπορούσε να μιλήσει σε αυτό το στάδιο —την πήρε τόσο γρήγορα— αλλά είχε τη δύναμη να πει το όνομα της Μπρόνγουεν και να της ζητήσει ένα φιλί, και η Μπρόνγουεν ήξερε ακριβώς τι ήθελε», πρόσθεσε η Τίνα Μαρς.
Μια φωτογραφία του αποχαιρετισμού της γυναίκας και του αλόγου τυπώθηκε σε πολλές βρετανικές εφημερίδες και αναρτήθηκε και αναμεταδόθηκε από χιλιάδες χρήστες του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter.


Διαβάστε περισσότερα...

Χαρά νίκης για την «Ατέρμονη θλίψη»


Απονεμήθηκαν τα βραβεία του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Μια… «Ατέρμονη θλίψη» πήρε τον «Χρυσό Αλέξανδρο - Θόδωρος Αγγελόπουλος» - το βραβείο καλύτερης ταινίας στο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου που ολοκληρώθηκε απόψε (με την απονομή των βραβείων) στη Θεσσαλονίκη.

«La tirisia» (όπως είναι ο αρχικός τίτλος της ταινίας του Μεξικανού Χόρχε Πέρες Σολάνο) μεταφέρει τους θεατές σ ένα απομακρυσμένο χωριό στην έρημο του Μεξικού όπου ανάμεσα σε τεράστιους κάκτους οι γυναίκες (οι άνδρες λείπουν –είναι οικονομικοί μετανάστες) ζουν αυτή την αέναη θλίψη της εγκατάλειψης και της ματαίωσης… Ανάμεσα στους κάκτους οι αφίσες των πολιτικών κομμάτων της περιοχής προαναγγέλλει πως «…το μέλλον είναι τώρα»…

- Σ ένα άθλιο διαμέρισμα της Χάιφα (όπου δυο αδελφές ζουν μαζί –καθώς η μια είναι διανοητικά ανάπηρη και η άλλη έχει αναλάβει τη φροντίδα της) μεταφέρει τους θεατές η ταινία «Δίπλα της» του Άσαφ Κορμάν από το Ισραήλ που επελέγη για το Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος.

Στην ταινία «Μάθημα» της Κριστίνα Γκρόζεβα και του Πέταρ Βαλτσάνοφ από τη γειτονική Βουλγαρία απονεμήθηκε το ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία – Χάλκινος Αλέξανδρος.

Η ταινία – που έλαβε και το βραβείο σεναρίου από την κριτική επιτροπή του 55ου φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, «μιλά» για την «έννοια» και την αποτελεσματικότητα του …μαθήματος μεταφέροντας τους θεατές σ ένα χωριό της σύγχρονης Βουλγαρίας που πλήττεται από την οικονομική κρίση και στο δίλημμα μιας δασκάλας ανάμεσα στο …μάθημα και το δικό της –οικογενειακό πρόβλημα.

Το βραβείο σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στον Μίροσλαβ Σλαμποσπίτσκιι από την Ουκρανία για την ταινία του με τίτλο «Η φυλή» .

Σε ανάλογο κλίμα και με ανάλογου τύπου σενάρια κινούνται όλες οι βραβευμένες ταινίες του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος , των τμημάτων «Ανοιχτοί Ορίζοντες» και «Ματιές στα Βαλκάνια», (αλλά και το σύνολο σχεδόν των 150 ταινιών της φετινής διοργάνωσης).

Το Βραβείο γυναικείας ερμηνείας δόθηκε στην ηθοποιό Μπρουκ Μπλουμ για την ερμηνεία της στην ταινία: «Εκτός ελέγχου» της Άνια Μάρκαρτ από τις ΗΠΑ.

-Το βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στον Σουηδό Σβέριρ Γκούντνασον για την ερμηνεία του στην ταινία: «Το πάρκο με τις μύγες» του Γιενς Όστμπεργκ .

Το Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης απονεμήθηκε στην ταινία: «Πλευρικοί άνεμοι» του Μάρτιν Χέλντε από την Εσθονία που «μιλά» για την ιστορία μιας γυναίκας από την Εσθονία που εξορίζεται στο πλαίσιο της …εθνοκάθαρσης που διεξήγαν οι σοβιετικές δυνάμεις κατοχής στην «ασάλευτη» -παγωμένη Σιβηρία το 1941.

Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Kινηματογράφου (FIPRESCI) αποτελούμενη από τους: Χοσέ Αντόνιο Τεόντορο, πρόεδρος (Καναδάς), Μιγκέ Τουράν (Τουρκία) και Νίνο Φένεκ Μικελίδη (Ελλάδα) , απένειμε βραβεία στις ταινίες : «Καληνύχτα μαμά» των Σεβερέν Φιαλά και Βερόνικα Φραντς από την Αυστρία, στην ελληνική ταινία «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ και ειδική μνεία στην ελληνική ταινία «Πόλκ» των Νίκου Νικολόπουλου και Βλαδίμηρου Νικολούζου.

Το βραβείο της ΠΕΚΚ (Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) απονεμήθηκε στην ταινία «Το μικρό ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη.

Στην ταινία με τίτλο «Μάθημα αποκατάστασης» του 25χρονου Ρώσου Ιβάν Τβερντόβσκι απένειμε το βραβείο της «Ανθρώπινες αξίες» ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση) ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος:

Η ίδια ταινία που «μιλά» για τον αγώνα ατόμων με ειδικές ανάγκες να αντιμετωπίσουν την ανθρώπινη προκατάληψη στη διαφορετικότητα (στη σύγχρονη Ρωσία) επέλεξε να δώσει το βραβείο του και το κοινό του φεστιβάλ (βραβείο Κοινού FISCHER ) ενώ το αντίστοιχο βραβείο του κοινού για ελληνική ταινία δόθηκε στην ταινία «Dark Illusion” του Μάνου Καρυστινού.

To κοινό επίσης, επέλεξε να δώσει το βραβείο του –για ταινία από το τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια» στην ταινία «Τρία παράθυρα και ενας απαγχονισμός» του Ισά Τσόσια από το Κόσοβο (μια σκληρή ταινία για τις ιστορίες βιασμών γυναικών του Κοσόβου κατά τη διάρκεια του πρόσφατου πολέμου από Σέρβους στρατιώτες) .

Από το τμήμα «Ανοιχτοί Ορίζοντες» τέλος, το κοινό επέλεξε να δώσει το βραβείο του (βραβείο Κοινού FISCHER) σε μια σύγχρονη ξεκαρδιστική κωμωδία για το σεξ και τις σχέσεις των σύγχρονων ζευγαριών με τίτλο «The little death” (Ο μικρός θάνατος- η φευγαλέα στιγμή της σεξουαλικής έξαρσης που οι Γάλλοι αποκαλούν «La petite mort»).



Διαβάστε περισσότερα...

Πιο παραγωγικοί οι «μικτοί» εργασιακοί χώροι


Οι άντρες όμως θέλουν να δουλεύουν με άντρες και οι γυναίκες με γυναίκες.

Οι άντρες και οι γυναίκες θα ήταν πιο χαρούμενοι αν εργάζονταν σε εργασιακούς χώρους, όπου θα υπήρχε μόνο το δικό τους φύλο, καθώς αισθάνονται μεγαλύτερη άνεση χωρίς την παρουσία του αντίθετου φύλου.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μία νέα έρευνα, η οποία βρήκε ότι υπάρχει υψηλότερο επίπεδο ικανοποίησης στους άντρες, όταν δε χρειάζεται να προσέχουν τι κάνουν και τι λένε σε ένα χώρο -όπως αν θα υπήρχαν γυναίκες- ενώ από την πλευρά τους, οι γυναίκες, είναι πιο ευτυχισμένες όταν δε χρειάζεται να δουλέψουν σε ένα χώρο «γεμάτο τεστοστερόνη».

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει η ίδια έρευνα, παρότι οι άντρες και οι γυναίκες εργαζόμενοι δηλώνουν πιο άνετοι με το δικό τους φύλο, η παραγωγικότητα αυξάνεται όταν μοιράζονται τον ίδιο εργασιακό χώρο με το αντίθετο φύλο.

«Όλοι πιστεύουν ότι θέλουμε να είμαστε σε μια πλουραλιστική κοινωνία σε ένα ποικίλο σκηνικό. Όταν όμως τα πράγματα σοβαρεύουν και οι συνάδελφοί μας δεν σκέφτονται όπως εμείς, αυτό μπορεί να προκαλέσει μερικές τριβές. Στους εργαζομένους αρέσει η ιδέα της διαφορετικότητας περισσότερο από ό,τι τους αρέσει η πραγματική πολυμορφία» εξήγησε στη Daily Mail η Dr Sara Ellison, λέκτορας Οικονομικών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης και μία εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα δεδομένα από μια αμερικανική έρευνα σε εργαζόμενους από το 1995 ως το 2002.



Διαβάστε περισσότερα...

Μια 14χρονη “ταΐζει” τον κόσμο


Ένα τεράστιο λάχανο οδήγησε τη μικρούλα Katie σε μια εξαιρετικά απλή αλλά και τόσο σημαντική ιδέα.



Όταν πήγαινε στην τρίτη δημοτικού, η Katie Stagliano έφερε στο σπίτι ένα σπορόφυτο λάχανου για σχολική εργασία. Η φροντίδα της Katie έκανε το λάχανο να μεγαλώσει υπερβολικά και να φτάσει τα 18 κιλά.

Η 9χρονη τότε Katie σκέφτηκε ότι το λαχανό της θα μπορούσε να ταΐσει πολλά άτομα. Αυτή η απλή σκέψη οδήγησε την μικρή να αντιληφθεί την ανάγκη για τροφή που υπάρχει στον κόσμο. Το λάχανο έγινε συσσίτιο και το γεύμα μοιράστηκε σε 275 ανθρώπους.

"Σκέφτηκα ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι σαν την οικογένειά μου. Θα μπορούσε και η δική μου οικογένεια να βρεθεί σε αυτή τη δύσκολη θέση", αναφέρει. "Στα εννιά μου δεν καταλάβαινα ακριβώς την πολυπλοκότητα του ζητήματος της παγκόσμιας πείνας. Αυτό που ένιωθα ήταν ότι υπήρχαν οικογένειες στην περιοχή μου που δεν είχαν να φάνε. Είχα μια αυλή, όπου μπορούσα να καλλιεργήσω φρέσκα λαχανικά και να τα δωρίσω σε οικογένειες που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στην τροφή. Μια απλή σκέψη που μπορεί να δώσει λύση τόσο σε τοπικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο στο πρόβλημα της πείνας".

Σήμερα, έξι χρόνια μετά, χάρη σε αυτή την απλή αλλά τόσο δυνατή ιδέα της Katie, έχουν δημιουργηθεί 27 λαχανόκηποι σε 75 πολιτείες των ΗΠΑ, τους οποίους φροντίζουν νέα παιδιά, παρέχοντας φρούτα και λαχανικά στα συσσίτια της περιοχής τους.

Στα 15 της η Katie έχει καταφέρει να συγκεντρώσει 200.000 δολάρια για τον σκοπό της, ενώ άνθρωποι από ολόκληρη τη χώρα προσφέρουν τα χωράφια ή ακόμα και τις αυλές των σπιτιών τους για να συνδράμουν στο έργο της.

Και η προσπάθειά της συνεχίζεται.

Δείτε τις φωτογραφίες 

Διαβάστε περισσότερα...