Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Ποια αντικείμενα στο σπίτι γίνονται εστίες μικροβίων;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η αντικατάσταση κάποιων αντικειμένων μέσα στο σπίτι είναι μία επίπονη και δαπανηρή υπόθεση οπότε είναι λογικό που οι περισσότεροι από εμάς περιμένουμε μέχρι κάτι να σπάσει ή να μην είναι πλεόν κατάλληλο για χρήση πριν αποφασίσουμε να τα αντικαταστήσουμε. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, κρατώντας αντικείμενα καθημερινής χρήσης για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία μας. Τα στρώματα και τα μαξιλάρια έως τα μαγειρικά σκεύη, τον εξοπλισμό καθαρισμού αλλά και άλλα είδη οικιακής χρήσης μπορούν να γίνουν ελκυστικό μέρος για μικρόβια και ασθένειες. Όλα τα αντικείμενα πρέπει να έχουν ένα κύκλο ζωής με ημερομηνία λήξης!

Πάπλωμα


Αν και δεν χρειάζεται να το αλλάζουμε όσο συχνά πρέπει τα μαξιλάρια, μπορεί και αυτό όμως να γίνει ένα «γόνιμο» μέρος αναπαραγωγής για τα ακάρεα της σκόνης. Οι ειδικοί συνιστούν αλλαγή του παπλώματος κάθε πέντε χρόνια.

Στρώμα

Για τους περισσότερους από εμάς η αγορά ενός στρώματος είναι μία ακριβή επένδυση. Πρέπει να δίνετε προσοχή στην ποιότητα του στρώματος αλλά και στην καλύτερη ποιότητα του ύπνου για εσάς τους ίδιους. Οι έμπειροι συνιστούν πως πρέπει να αντικαθιστούμε το στρώμα κάθε 7 χρόνια. Έξτρα τιπ – Ανά διαστήματα να το γυρνάτε και να το σκουπίζετε με την ηλεκτρική σας σκούπα.

Επιφάνειες κοπής

Οι ξύλινες επιφάνειες κοπής πρέπει να λαδώνονται καθώς είναι πιο πορώδεις από τις πλαστικές και απορροφούν τα βακτήρια πολύ πιο γρήγορα. Μόλις παρατηρήσετε σημάδια πάνω στις επιφάνεις με μικρές ουλές ήρθε η ώρα να τις αντικαταστήσετε. Δεν αξίζει να ρισκάρετε το καθημερινό φαγητό όλης της οικογένειας.

Ξύλινο κουτάλι

Δεδομένου ότι το ξύλο είναι πορώδες, όλα τα ξύλινα αντικείμενα είναι επιρρεπή στην απορρόφηση βακτηρίων. Μη βάζετε ποτέ τα ξύλινα κουτάλια και όχι μόνο στο πλυντήριο πιάτων. Μπορεί να κρατήσετε ξύλινα αντικέιμενα οικιακής χρήσης ως και πέντε χρόνια. Εάν παρατηρήσετε όμως καφέ λεκέδες ήρθε η ώρα να τα αποχαιρετήσετε!

Σφουγγάρια και πανιά καθαρίσματος

Σύμφωνα με επίσημες έρευνες το 80% των σφουγγαριών και πανιών που χρησιμοποιούμε για το καθάρισμα στην κουζίνα έχουν κάποιο είδος κολοβακτηριδίων – μία οικογένεια βακτηρίων που περιλαμβάνει τη σαλμονέλα και το επικίνδυνο βακτήριο E. Coli. Αν και πρέπει να τα αλλάζουμε σε εβδομαδιαία βάση, ένα μυστικό είναι τα βάλετε σε υψηλή θερμοκρασία για 30 δευτερόλεπτα μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων καθώς η υψηλή θερμοκρασία θα σκοτώσει τα περισσότερα μικρόβια.

Βουρτσάκι τουαλέτας

Δεδομένου της χρησιμότητας του, δεν είναι περίεργο που το βουρτσάκι τουαλέτας μπορεί να αποτελέσει μία τεράστια εστία μικροβίων. Θα πρέπει να το πλένετε και να το απολυμαίνετε μία φορά την εβδομάδα και γίνεται η αντικατάσταση του κάθε έξι μήνες

Οδοντόβουρτσα

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στοματικής Υγιεινής το να χρησιμοποιούμε φθαρμένες οδοντόβουρτσες εμποδίζει τα δόντια από το να βουρτσίζονται σώστα και μπορεί να βλάψει και τα ούλα. Αλλάζουμε την οδοντόβουρτσα κάθε δύο με τρεις το πολύ μήνες.

Μαξιλάρια

Ο μέσος άνθρωπος «αφήνει» από το σώμα του μέχρι και 10γρ. νεκρού δέρματος σε μία εβδομάδα και μέχρι και 18 κιλά στη διάρκεια της ζωής του. Αυτό καθιστά το υπνοδωμάτιο το τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για τα ακάρεα της οικιακής σκόνης τα οποία είναι γνωστό ότι τρέφονται με το νεκρό ανθρώπινο δρέμα. Με βάση όλα τα παραπάνω, τα μαξιλάρια είναι ότι χειρότερο και για αυτό πρέπει να τα αλλάζουμε τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια αλλά και να αερίζουμε σε τακτικά διαστήματα.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.