Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Τα «παιχνίδια» των προγραμματιστών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Απρόσμενα αποτελέσματα στο Google, κρυμμένα βιντεοπαιχνίδια και ασυνήθιστες προτάσεις ταξιδιού,

Τα περίφημα «πασχαλινά αυγά», τα κρυμμένα στοιχεία των δημιουργών, δεν υπάρχουν μόνο μέσα σε ταινίες. Αντίθετα, αφθονούν και στη βιομηχανία των υπολογιστών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν και τα βιντεοπαιχνίδια , καθώς κλασικό παράδειγμα τέτοιων κρυμμένων στοιχείων είναι οι «κρυφοί κωδικοί» που επιτρέπουν στον παίκτη να ξεκλειδώσει ειδικές δυνάμεις, νέες πίστες ή τέλος πάντων να επέμβει στο παιχνίδι με τρόπο μη επισήμως προβλεπόμενο. Μάλιστα, σε βιντεοπαιχνίδι πιστεύεται πως έκανε την εμφάνισή του το πρώτο easter egg: πρόκειται για το παιχνίδι Whizball του 1978 για την κονσόλα Fairchild Channel F.

Τα κρυμμένα αυτά στοιχεία εξακολουθούν να τοποθετούνται και σήμερα από προγραμματιστές σε ιστοσελίδες, βιντεοπαιχνίδια και κάθε είδους προγράμματος. Μερικά εξ αυτών είναι μάλιστα ιδιαίτερα διασκεδαστικά...

Ο κωδικός Konami



Πρόκειται για τον πιο κλασικό κωδικό για να «κλέψετε» σε βιντεοπαιχνίδια της Konami, αν και εμφανίζεται και σε τίτλους άλλων εταιρειών. Για την ενεργοποίησή του, ο παίκτης έπρεπε να πατήσει μια σειρά πλήκτρων (που βλέπετε στην παραπάνω εικόνα) πριν εμφανιστεί το ντέμο στην οθόνη του παίκτη.

Ο περίφημος κώδικας πρωτοεμφανίστηκε στο παιχνίδι «Gradius» για NES το 1986. Δημιουργήθηκε από τον προγραμματιστή Kazuhisa Hashimoto, ο οποίος είχε εμπλακεί στη σχεδίαση του παιχνιδιού. Ο ίδιος όντας υποχρεωμένος να δοκιμάσει το παιχνίδι, έγραψε τον κώδικα ώστε να δίνει τη δυνατότητα στον παίκτη να αυξήσει κατά το δοκούν τις «δυνάμεις» του. Ωστόσο, ξέχασε να τον αφαιρέσει στην έκδοση του παιχνιδιού που δόθηκε στην κυκλοφορία.

Ο κωδικός έχει ενσωματωθεί μάλιστα και σε ορισμένες ιστοσελίδες, οδηγώντας σε απρόσμενα αποτελέσματα όταν χρησιμοποιηθεί. Για να δείτε ποιες σελίδες τον χρησιμοποιούν, επισκεφτείτε το site konamicodesites.com και χρησιμοποιήστε τον κώδικα.

Ενδεικτικά, τον κώδικα Konami μπορείτε να εφαρμόσετε και στο γνωστό και μη εξαιρετέο BuzzFeed. Απλά πληκτρολογήστε την παραπάνω ακολουθία και δείτε τη σελίδα να αλλάζει ριζικά.

Τα κρυφά στοιχεία στη μηχανή αναζήτησης της Google



Ιδιαίτερη αγάπη στα πασχαλινά αυγά έχει και η μηχανή αναζήτησης της Google. Πραγματοποιώντας αναζήτηση με αρκετούς όρους-κλειδιά, θα πάρουμε αποτελέσματα κάθε άλλο παρά αναμενόμενα... Ενδεικτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής:

- Γράψτε «do a barrel roll» και δείτε τα αποτελέσματα να περιστρέφονται (το ίδιο θα γίνει και με το «z or r twice»).

- Γράψτε «tilt» ή «askew» και τα αποτελέσματα θα εμφανιστούν με μια μικρή κλίση.

- Αναζητώντας αποτελέσματα για τον όρο «αναγραμματισμός», θα δείτε την Google να προτείνει έναν πραγματικό αναγραμματισμό της αναζήτησης.

- Αναζητώντας τον όρο «recursion» (αναδρομή) η μηχανή θα ρωτήσει: «Μήπως εννοείτε: recursion», δηλαδή τον ίδιο ακριβώς όρο. Έτσι, όσο φορές και αν κάνουμε κλικ στον προτεινόμενο όρο, τα αποτελέσματα θα είναι ακριβώς τα ίδια.

- Πληκτρολογώντας τον όρο «Bletchley Park», το Google εμφανίζει ένα κωδικοποιημένο κείμενο, πριν αποκαλυφτεί ότι γράφει «Bletchley Park».

- Εάν αναζητήσετε την ύψιστη απάντηση στη ζωή, στο σύμπαν και στα πάντα στο Google («the answer to life, the universe, and everything»), η μηχανή θα σας πει «41»! Πρόκειται για μια αναφορά στα μυθιστορήματα του Douglas Adams.

- Πληκτρολογήστε «Zerg Rush» και δείτε γράμματα «Ο» να βομβαρδίζουν τα αποτελέσματα της αναζήτησής σας!

- Δείτε δύο διαφορετικές εκδοχές του Google για χάκερ και... πειρατές αναζητώντας «xx-pirate» ή «xx-hacker» και επιλέγοντας το πρώτο αποτέλεσμα!

- Δείτε τη σελίδα της Google με ασυνήθιστη φορά, πληκτρολογώντας «elgoog» και πατώντας το πλήκτρο «Αισθάνομαι Τυχερός».

- Τέλος, τι θα λέγατε να ψάχναμε για τον Τσακ Νόρις; Αφού απενεργοποιήσετε την εμφάνιση άμεσων αποτελεσμάτων (Google Instant) από τις ρυθμίσεις, ζητήστε από το Google να σας βρει τον Τσακ Νόρις με την εντολή: «Find Chuck Norris». Κατόπιν επιλέξετε το «Αισθάνομαι Τυχερός» και δείτε το Google να αρνείται να ψάξει για τον Νόρις, αφού όπως γράφει «το Google ξέρει πως δεν βρίσκεις εσύ τον Τσακ Νόρις, αυτός βρίσκει εσένα»!

Η ασυνήθιστη διαδρομή στο Google Maps



Στους χάρτες της Google, δοκιμάζοντας να ζητήσετε οδηγίες για να πάτε από το Snowdon στο Brecon Beacon, στην Ουαλία, θα δείτε τρεις επιλογές: δύο με αυτοκίνητο και μία με... δράκο, η οποία μάλιστα είναι χαρακτηριστικά πιο σύντομη από τις άλλες δύο!



Περίεργα αποτελέσματα στο YouTube



Η Google δεν άφησε «απείραχτο» ούτε και το YouTube...

- Αναζητήστε το «Beam me up, Scotty» και δείτε τα αποτελέσματα να εμφανίζονται με τρόπο απρόσμενο.

- Πάρτε τη «Δύναμη» του «Star Wars» στα χέρια σας (ή μάλλον στον κέρσορά σας), πληκτρολογώντας τη φράση «Use the force, Luke» και μετακινώντας το ποντίκι μεταξύ των αποτελεσμάτων.

- Αν και εκτός επικαιρότητας πλέον, βάζοντας στην αναζήτηση τη φράση «do the Harlem shake» θα δείτε τη σελίδα να κουνιέται στους ρυθμούς του γνωστού concept.

Το κρυφό στοιχείο στο Facebook



Το Facebook διαθέτει λιγότερα καλούδια από την Google, ωστόσο ένα ενδιαφέρον στοιχείο βρίσκεται στις ρυθμίσεις γλώσσας. Πηγαίνοντας στις «ρυθμίσεις», επιλέξτε «επεξεργασία» στο πεδίο «γλώσσα». Εκεί θα βρείτε την επιλογή «English (Upside Down)» που θα αλλάξει τον τρόπο εμφάνισης της σελίδας.

Ώρα για παιχνίδι!



Είστε στον υπολογιστή του γραφείου και ακόμη και τα υποτυπώδη παιχνίδια των Windows απουσιάζουν; Περάστε «δημιουργικά» το χρόνο, με τη βοήθεια της Google και όχι μόνο!

- Αναζητήστε τον όρο «Atari Breakout» στο Google, κατόπιν επιλέξτε «Εικόνες» και διασκεδάστε παίζοντας το κλασσικό παιχνιδάκι.

- Ποιος δεν θυμάται το γνωστό «φιδάκι» που συναντούσαμε παλιότερα στα κινητά Nokia; Γνωρίζατε όμως ότι μια εκδοχή του παιχνιδιού μπορείτε να παίξετε και στο YouTube; Βάλτε να παίξει οποιοδήποτε βίντεο και μετά πατήστε ταυτόχρονα: αριστερό βελάκι και πάνω βελάκι.

- Από την άλλη, αν είστε φαν του «Star Wars», δεν έχετε παρά να πατήσετε το πλήκτρο των Windows στο πληκτρολόγιο και το R, ώστε να εμφανιστεί η «Εκτέλεση». Εκεί γράψτε «telnet towel.blinkenlights.nl».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.