Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Κλειστή η παλαιά εθνική οδός Αθηνών-Πατρών


Κλειστή και στα δύο ρεύματα είναι αυτή την ώρα η παλαιά εθνική οδός Αθηνών-Πατρών λόγω κατολίσθησης βράχων.

Αστυνομικοί της Τροχαίας Αιγίου εκτρέπουν την κυκλοφορία των οχημάτων προς τη νέα εθνική οδό Αθηνών-Πατρών, στο ρεύμα προς Αθήνα στον κόμβο Πούντας και στο ρεύμα προς Πάτρα στον κόμβο Ακράτας.



Διαβάστε περισσότερα...

Η τελευταία ολική έκλειψη σελήνης για το 2014


Ένα εντυπωσιακό θέαμα θα έχουν την ευκαιρία να δουν οι κάτοικοι της Βόρειας Αμερικής και της Ασίας, καθώς αύριο θα σημειωθεί ολική έκλειψη σελήνης.

Η ολική έκλειψη δεν θα είναι ορατή από την Ευρώπη και την Αφρική, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία Nasa.

Η έκλειψη θα σημειωθεί στις 6:25 το πρωί στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, δηλαδή περί τις 13:25 ώρα Ελλάδας. Οι ιστότοποι της Nasa και του ρομποτικού τηλεσκοπίου Slooh θα παρουσιάσουν ζωντανά την εξέλιξη του φαινομένου.

Η μετάδοση της Nasa, στην οποία θα μετέχουν και ειδικοί της διαστημικής υπηρεσίας, θα ξεκινήσει στις 10:00 το πρωί (ώρα Ελλάδας) ενώ μία ώρα αργότερα θα αρχίσει και η μετάδοση του Slooh.

Η προηγούμενη ολική έκλειψη σελήνης έγινε στις 15 Απριλίου 2014 και η επόμενη θα γίνει στις 4 Απριλίου 2015.



Διαβάστε περισσότερα...

Προσλήψεις 15.000 εκπαιδευτικών ζητά ο Λοβέρδος


Το αίτημα για άρση της αναλογίας, μία πρόσληψη για κάθε δέκα συνταξιοδοτήσεις, επανέφερε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, έτσι ώστε να προσληφθεί ικανός αριθμός εκπαιδευτικών με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

«Ζητήσαμε την άρση του 1 προς 10 για να προχωρήσουμε άμεσα σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 15.000 εκπαιδευτικών», τόνισε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Είμαστε σε έναν φαύλο κύκλο τον οποίο θα σπάσουμε μόνο εάν βγούμε από το ένα προς δέκα και αυτό γίνεται με συντονισμό με τον κ. Μητσοτάκη κι όχι με αντιπαράθεση και μάλιστα φέτος πήραμε 15 χιλιάδες αναπληρωτές, 2 χιλιάδες από τον τακτικό προϋπολογισμό, 3 χιλιάδες από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Και λέω τώρα, ότι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι για άλλα πράγματα, δεν είναι γι΄αυτά».

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΡΙΤ: «Αυτό που σήμερα προσπαθούμε να διαχειριστούμε είναι τα μεγάλα κενά. Από το 2008 που έγινε ο τελευταίος διαγωνισμός ΑΣΕΠ δεν έγινε ξανά διαγωνισμός για την πρόσληψη εκπαιδευτικών. Από το 2009 έως τώρα, δεν έχουν γίνει προσλήψεις εκπαιδευτικών. Με μέσο όρο 6.000- 6.500 αποχωρήσεις που έχουμε κάθε χρόνο λόγω συνταξιοδότησης, δημιουργείται ένα μεγάλο κενό. Εμείς σαν υπουργείο έχουμε κάνει τις κινήσεις μας, ήδη από χθες με επίσημο τρόπο ο ίδιος ο υπουργός έθεσε δύο μεγάλα θέματα: Πρώτον, την κατάργηση της υποχρέωσης του 1 προς 10 με δεδομένο ότι στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα είναι 1 προς 5. Δεύτερον να μας δοθεί η άδεια από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, να προβούμε σε προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, μέσω των προβλεπόμενων διαδικασιών».



Διαβάστε περισσότερα...

Θετική στον Έμπολα Ισπανίδα νοσοκόμα


Μια Ισπανίδα νοσοκόμα η οποία είχε φροντίσει, σε νοσοκομείο της Μαδρίτης, έναν ιερέα που έπασχε από Έμπολα και πέθανε στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενδέχεται να έχει προσβληθεί από τον ιό, ανέφεραν σήμερα ισπανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα πηγές των υπηρεσιών Υγείας της Ισπανίας.

Εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες αυτές, θα πρόκειται για τον πρώτο άνθρωπο που προσβάλλεται από ιό στην Ευρώπη και γενικότερα σε χώρα εκτός της Δυτικής Αφρικής.

Η εφημερίδα El Pais, και ο ραδιοφωνικός σταθμός Καδένα Σερ ήταν μεταξύ των μέσων που μετέδωσαν ότι οι πρώτες εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε η νοσοκόμα βγήκαν θετικές. Οι αρχές αναμένουν τώρα να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα αυτά.

Μέχρι στιγμής το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας δεν έχει επιβεβαιώσει, ούτε όμως και διέψευσε τις πληροφορίες.

Σύμφωνα με την El Pais, η νοσοκόμα μετείχε στην ιατρική ομάδα που είχε αναλάβει τη νοσηλεία του γιατρού και ιερέα Μανουέλ Γκαρθία Βιέχο, του δεύτερου Ισπανού ιεραπόστολου που κόλλησε τον ιό στη Σιέρα Λεόνε. Ο 69χρονος Βιέχο μεταφέρθηκε για νοσηλεία στη Μαδρίτη όμως υπέκυψε στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε περισσότερα...

Νόμιμος ο γάμος ομοφυλόφιλων σε 24 αμερικανικές πολιτείες


Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφεύγει να αποφανθεί για την ουσία του θέματος.

Περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς ζουν, πλέον, σε πολιτείες που επιτρέπουν το γάμο ανάμεσα σε ζευγάρια του ίδιου φύλου.

Χθες το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε να επιληφθεί των προσφυγών που κατατέθηκαν σε πέντε πολιτείες όπου νόμοι που απαγορεύουν τον γάμο μεταξύ ομοφύλων είχαν κηρυχθεί άκυροι από ομοσπονδιακά δευτεροβάθμια δικαστήρια.

Κατά συνέπεια, τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν πλέον τη δυνατότητα να τελέσουν γάμους στην Γιούτα, την Ιντιάνα και την Οκλαχόμα, τρεις συντηρητικές πολιτείες, καθώς και στη Βιρτζίνια και το Ουισκόνσιν. Με τις πέντε αυτές πολιτείες, ο συνολικός αριθμός των αμερικανικών πολιτειών όπου ο γάμος μεταξύ ομοφύλων είναι νόμιμος ανέρχεται σε 24. Ο πληθυσμός τους ανέρχεται σε 165 εκατομμύρια, που αντιστοιχούν στο 52% του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών. Ηδη στην Βιρτζίνια, την Οκλαχόμα και τη Γιούτα τα πρώτα ομόφυλα ζευγάρια τέλεσαν χθες γάμους χρησιμοποιώντας έγγραφα όπου οι όροι «άνδρας» και «γυναίκα» είχαν αντικατασταθεί από τον όρο «σύζυγοι».

«Οι πολιτείες πρέπει να έχουν το δικαίωμα να θεσπίσουν τη δική τους νομοθεσία περί γάμου. Όμως είμαστε ένα κράτος δικαίου και θα εφαρμόσουμε τους νόμους», δήλωσε ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Γιούτα Γκάρι Χέρμπερτ. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ επανέλαβε χθες ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θεωρεί, σε προσωπική βάση, ότι «αποτελεί σφάλμα η παρεμπόδιση των ομόφυλων ζευγαριών που έχουν μία σοβαρή σχέση και θέλουν να τελέσουν γάμο να το κάνουν».

Ωστόσο, οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου απέφυγαν για μία ακόμη φορά να αποφανθούν επί του κεντρικού θέματος, το οποίο ετέθη για πρώτη φορά το 2004, οπότε ο γάμος μεταξύ ομοφύλων νομιμοποιήθηκε στη Μασαχουσέτη: το αμερικανικό σύνταγμα εγγυάται στα ομόφυλα ζευγάρια το δικαίωμα να τελέσουν γάμο; Τίποτε δεν τους εμποδίζει να αποφανθούν επί της ουσίας του θέματος στο μέλλον, κυρίως εάν το ομοσπονδιακό εφετείο του Σινσινάτι κηρύξει νόμιμη την απαγόρευση του γάμου των ομοφύλων στις πολιτείες που ανήκουν στη δικαιοδοσία του.

Αν και οι οργανώσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων χαιρέτισαν τη χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, παραδέχονται ότι αυτό το καθεστώς δεν μπορεί να διαιωνισθεί.

«Ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα: αυτό το πάτσγουορκ των νόμων περί γάμου, της πολυπλοκότητας και των διακρίσεων, που σήμερα πήρε παράταση, δεν μπορεί να διαρκέσει. Η μόνη αποδεκτή λύση είναι η ισότητα στον γάμο σε ολόκληρη τη χώρα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τσαντ Γκρίφιν, προέδρου της Human Rights Campaign.

Λογικά, η χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αφορά έξι ακόμη πολιτείες, οι οποίες ανήκουν στο ίδιο δικαιικό πλαίσιο με τις πέντε: Δυτική Βιρτζίνια, Βόρεια Καρολίνα, Νότια Καρολίνα, Κάνσας, Κολοράντο, Γουαϊόμινγκ. Με την προσθήκη αυτών, 30 συνολικά αμερικανικές πολιτείες επιτρέπουν τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, που αντιπροσωπεύουν το 60% του πληθυσμού των ΗΠΑ. Το Κολοράντο ήδη έλαβε μέτρα για την εφαρμογή της απόφασης, όμως ορισμένοι πολιτειακοί υπουργοί Δικαιοσύνης δήλωσαν ότι θα περιμένουν δικαστικές διευκρινίσεις.

Μέχρι τη χθεσινή απόφαση, 19 πολιτείες είχαν νομιμοποιήσει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου: Μασαχουσέτη, Νέα Υόρκη, Ουάσινγκτον, Μέιν, Ρόουντ Άιλαντ, Νιού Μέξικο, Νιού Τζέρσεϊ, Μινεσότα, Μέριλαντ, Χαβάη, Ντελαγουέρ, Καλιφόρνια, Ιλινόι, Πενσιλβάνια, Ορεγκον, καθώς και η περιφέρεια της Ουάσινγκτον (το βορειο-ανατολικό τμήμα των ΗΠΑ και η Δυτική Ακτή).

Οι αντιτιθέμενοι στον γάμο για όλους εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που αποτελεί μία νέα ήττα του στρατοπέδου του «όχι» έπειτα από σειρά δικαστικών αποφάσεων εναντίον τους σε ολόκληρη τη χώρα. Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρους έκανε λόγο για «τραγική και απαράδεκτη» απόφαση.

Τον Ιούνιο 2013, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε ακυρώσει ομοσπονδιακό νόμο που απαγόρευε στις ομοσπονδιακές αρχές να αναγνωρίσουν , ως προς τα δικαιώματα συνταξιοδότησης ή τη φορολογία, τους γάμους ομοφυλοφίλων που είχαν τελεστεί σε πολιτείες όπου αυτοί είχαν νομιμοποιηθεί (Defense of Marriage Act).

Η πλειοψηφία των Αμερικανών τάσσεται υπέρ του γάμου μεταξύ ομοφύλων: το 56%, σύμφωνα με δημοσκόπηση των CBS News και New York Times που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο.



Διαβάστε περισσότερα...

Καθηγητής έδειχνε φωτογραφία μαθήτριας με μαγιό στους συμμαθητές της


Ήθελε να δώσει ένα μάθημα στους μαθητές για τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο.

Ρεζίλι έκανε ένας καθηγητής μία 15χρονη μαθήτρια μπροστά σε εκατό συμμαθητές όταν σε ομιλία μες θέμα «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο», ο καθηγητής παρουσίασε μια φωτογραφία της κοπέλας με σορτς και το επάνω μέρος του μαγιό της, την οποία πήρε από το προφίλ της στο facebook.

Το περιστατικό συνέβη στο κολέγιο Eggbuckland του Πλίμουθ, σύμφωνα με τη Metro.

Η μαθήτρια, της οποίας το όνομα δεν έχει δημοσιοποιηθεί, ντράπηκε και τηλεφώνησε στη μητέρα της, που εκείνη την στιγμή βρισκόταν στο γραφείο της. Η μητέρα δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που έγινε και κατήγγειλε το γεγονός στον Ofsted, στον οργανισμό που επιθεωρεί τα σχολεία στη Βρετανία.



H μητέρα της δεκαπεντάχρονης δήλωσε, ότι αν το σχολείο ήθελε να συμβουλεύσει την κόρη της για τους κινδύνους του διαδικτύου, θα έπρεπε οι καθηγητές να της μιλήσουν ιδιαιτέρως. H ίδια εξήγησε ότι η επίμαχη φωτογραφία είναι από το facebook της κοπέλας και την ανάρτησε πέρυσι, ενώ εξήγησε ότι η κόρη της είναι πολύ αναστατωμένη από το περιστατικό, αφού πρόκειται για «ένα παιδί χαμηλών τόνων που δεν έχει καν τρυπήσει τα αυτιά της».

«Η κόρη μου είναι πολύ αναστατωμένη και τα περιστατικό αυτό κλόνισε την αυτοπεποίθησή της. Δεν είναι από τα παιδιά που επιζητούν τέτοιου είδους προσοχή».



Μετά την καταγγελία της μητέρας ο εκπρόσωπος του κολεγίου δήλωσε ότι ο συγκεκριμένος καθηγητής ήθελε με ένα βίντεο που έδειχνε στους μαθητές να τους εξηγήσει πόσο εύκολο είναι να βρει ο οποιοσδήποτε τις φωτογραφίες τους στο διαδίκτυο και να τις χρησιμοποιήσει χωρίς να έχει την έγκρισή τους. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο καθηγητής, βρήκε τυχαία κάποιες φωτογραφίες ανάμεσα στις οποίες και αυτή της μαθήτριας και τις χρησιμοποίησε για να βοηθήσει τους μαθητές να κατανοήσουν τους κινδύνους που παραμονεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.



Διαβάστε περισσότερα...

Που εισάγονται οι 698 επιτυχόντες ειδικών κατηγοριών του εξωτερικού


Οι εγγραφές θα πραγματοποιηθούν 9-23 Οκτωβρίου.

Από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώθηκαν τα ονόματα των εισαγομένων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των τέκνων Ελλήνων του Εξωτερικού, των τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό και των Ελλήνων αποφοίτων ξένων λυκείων του εξωτερικού (ειδικές κατηγορίες).

Τα ανωτέρω αποτελέσματα είναι διαθέσιμα στους ενδιαφερόμενους από το διαδίκτυο (στην ιστοσελίδα του Υ.ΠΑΙ.Θ., http://results.it.minedu.gov.gr). Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται ονομαστικά τα αποτελέσματα, καθώς και την αναλυτική βαθμολογία, εφόσον πληκτρολογήσουν τον οκταψήφιο κωδικό τους αριθμό και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες (Επώνυμο-Όνομα-Πατρώνυμο-Μητρώνυμο).

Στη διαδικασία εισαγωγής, με την ανωτέρω ειδική κατηγορία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, έλαβαν μέρος 1.011 συνολικά υποψήφιοι, από τους οποίους εισήχθησαν οι 698. Τα αναλυτικά στοιχεία για κάθε ειδική κατηγορία αναφέρονται στο συνημμένο πίνακα.

Οι εγγραφές των εισαγομένων στα Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ΑΣΠΑΙΤΕ και Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθούν από 09-10-2014 μέχρι και 23-10-2014.

Η προθεσμία εγγραφής στις Στρατιωτικές Σχολές θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές. Οι ιδιώτες επιτυχόντες στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας θα εγγραφούν κατά το ακαδ. έτος 2016-2017. Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω προθεσμία εγγραφής είναι αποκλειστική και όποιος δεν εγγραφεί μέσα σε αυτή χάνει οριστικά το δικαίωμα εγγραφής στη σχολή επιτυχίας.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν αυτοπροσώπως ή με νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους σχετική αίτηση στη Γραμματεία της Σχολής ή Τμήματος επιτυχίας τους μέσα στην παραπάνω προθεσμία.

Μαζί με την αίτηση εγγραφής οι επιτυχόντες υποβάλλουν:
-Τέσσερις (4) φωτογραφίες σε μικρό μέγεθος και
-υπεύθυνη Δήλωση ότι δεν είναι γραμμένοι σε άλλη σχολή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας.

Τα λοιπά δικαιολογητικά που απαιτούνταν να διαθέτουν οι υποψήφιοι κατά τη διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου, θα κατατεθούν στη Γραμματεία της Σχολής ή Τμήματος εισαγωγής για τον τελικό έλεγχο προκειμένου να εγκριθεί και να ολοκληρωθεί η εγγραφή τους.

Για τον πίνακα στατιστικών πατήστε εδώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Αμφίπολη: Οι δηλώσεις του Καργάκου και της Μενδώνη - Οι αντιδράσεις των αρχαιολόγων - Η επίσκεψη απο το ΕΚ


Καργάκος: Αν βρεθεί τάφος του Μ.Αλέξανδρου,θα είναι στη...

«Ο Αλέξανδρος υπάρχει παντού, αρκεί να σας πω ότι βρήκα τέσσερις σπάνιες εικόνες του Αλεξάνδρου σε ένα χειρόγραφο αρμενικό του 16ου αιώνα, το οποίο ήταν αντιγραφή από ελληνικό χειρόγραφο του 5ου αιώνα», ανέφερε ο ιστορικός και συγγραφέας Σαράντος Καργάκος μιλώντας στον RealFm 97,8 και στον Μάκη Γεωργίου και τον Τάκη Χατζή.

«Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι στο Αλεξαντροπόλ -δεν έχει καμία σχέση με τον Αλέξανδρο τον δικό μας, αλλά έχει με μία αυτοκράτειρα- σε ένα ξενοδοχείο, το οποίο υποτίθεται ότι είναι το πιο πολυτελές, έχει ένα γλυπτό το οποίο παριστάνει τον Αλέξανδρο με την ακολουθία του και να τον υποδέχονται Αρμένιοι, Ιρανοί και Ρωμαίοι, παρακαλώ, ως ελευθερωτή!», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο ιστορικός Σαράντος Καργάκος.

«Επί τρεις μήνες, η Αμφίπολη μονοπωλεί το ενδιαφέρον του ελληνικού λαού. Ο λαός μας έπαψε να ελπίζει στους ζωντανούς και περιμένει, προφανώς, τη σωτηρία του από τους νεκρούς.»

«Διότι η ζωή είναι εν τάφω, ενώ ο τάφος έγινε δική μας ζωή. Αυτό είναι ένα πολιτικό μήνυμα που καλό θα είναι να το εισπράξουν οι πολιτικοί μας.»

«Εγώ προσωπικά, από εικοσαετίας και πλέον, είχα ένα προαίσθημα ότι τα λείψανα του Αλεξάνδρου πρέπει να είχαν μεταφερθεί στη Μακεδονία. Πιθανώς κατά επιθυμία του ιδίου».

«Εγώ επιμένω ότι εάν πρόκειται να βρεθεί τάφος του Αλεξάνδρου, αυτός θα είναι στη Μακεδονία, και για κάποιους ειδικούς λόγους, πιστεύω ότι βρίσκεται στην Αμφίπολη»

Ακούστε εδώ το ηχητικό





----------------- 

Η Μενδώνη για την έρευνα στην Αμφίπολη και τον ένοικο του τάφου


Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της υποστύλωσης του τρίτου χώρου υποστήριξε μεταξύ άλλων στον Real Fm 97,8 η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη σχετικά με τις ανασκαφές στην Αμφίπολη.

Όσο για το πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η έρευνα της Κ. Περιστέρη, η ίδια δήλωσε "Θα μπορούσε κανείς να πει ότι αν δεν έχουμε εξαιρετικά απρόοπτα, μέσα στις επόμενες 20 μέρες - ένα μήνα θα μπορούσε να έχει ολοκληρώσει την έρευνα".

Η Λίνα Μενδώνη υποστήριξε επίσης ότι μπορεί να πάρει χρόνια για να λυθεί ο γρίφος για τον ένοικο ή τους ενοίκους του τάφου καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε "έχουμε ένα μνημείο με χαρακτηριστικά που στη σύνθεσή τους εμφανίζονται για πρώτη φορά".

Ακούστε το ηχητικό






----------------- 

Αμφίπολη: Επιστολή διαμαρτυρίας αρχαιολόγων 

Οι επιστημονικές απόψεις δεν ενοχοποιούνται, αναφέρουν σε επιστολή διαμαρτυρίας τους 140 αρχαιολόγοι και ιστορικοί που υποστηρίζουν ότι οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις υπόκεινται αναπόφευκτα στην κρίση της επιστημονικής κοινότητας.

Με κείμενο, που φέρει την υπογραφή του καθενός ξεχωριστά, 140 αρχαιολόγοι, ιστορικοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του κλάδου, εκφράζουν την αντίθεσή τους «σε κάθε απόπειρα ποινικοποίησης της επιστημονικής άποψης και στοχοποίησης όσων την εκφέρουν», με αφορμή τη διατύπωση μιας επιστημονικής υπόθεσης εργασίας από την καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Όλγα Παλαγγιά, σχετικά με το ανασκαπτόμενο μνημείο στην Αμφίπολη, διατύπωση που προκάλεσε -όπως αναφέρουν οι υπογράφοντες- συνεχιζόμενες επιθέσεις.

«Η αρχαιολογία, όπως άλλωστε και η ιστορία, βασίζει τα πορίσματά της σε μια εξαντλητική διαδικασία αναζήτησης, αμφισβήτησης και αναστοχασμού. Δεν επιζητούμε την απόλυτη αλήθεια, χτίζουμε πάνω στα ερωτήματα» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι διαμαρτυρόμενοι και προσθέτουν:

«Με την παρέμβασή μας αυτή θα θέλαμε να παροτρύνουμε τόσο τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όσο και το κοινό τους να αποδεχτούν τις ιδιαιτερότητες της επιστημονικής συζήτησης. Ο ερευνητικός στοχασμός και ο επιστημονικός διάλογος μπορούν να μας οδηγήσουν στην καλύτερη κατανόηση του παρελθόντος, αλλά αδυνατούν να μετατρέψουν την ιστορική γνώση σε άτεγκτο και απαράβατο "καθεστώς αλήθειας"».

Καταλήγουν: «Όπως και κάθε άλλο επιστημονικό πόρισμα, έτσι και οι δηλώσεις που αφορούν τις πρόσφατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις υπόκεινται αναπόφευκτα στην κρίση της επιστημονικής κοινότητας. Η συνεχής επινόηση «εσωτερικών εχθρών» και «δολίων» κινήτρων πίσω από κάθε έκφραση ακαδημαϊκής παρρησίας όχι μόνον λειτουργεί ως πνευματική τροχοπέδη, αλλά και στερεί το ευρύ κοινό από αυτό ακριβώς το αγαθό που υποτίθεται ότι του εξασφαλίζει: την ανοικτή, απρόσκοπτη και ειλικρινή πρόσβαση στη γνώση».


-----------------

Επίσημη αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αμφίπολη

Επίσημη αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EK) θα επισκεφτεί τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης το 2015, μετά από πρόταση του ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Θεόδωρου Ζαγοράκη. Η αντιπροσωπεία του ΕΚ θα απαρτίζεται από ευρωβουλευτές και πολιτικά στελέχη όλων των πολιτικών ομάδων, καθώς και από υψηλόβαθμους αξιωματούχους του ΕΚ.

Η έγκριση της πρότασης Ζαγοράκη, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, έγινε στην χθεσινή συνεδρίαση των συντονιστών των πολιτικών ομάδων της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίοι συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη στις ανασκαφές στον τάφο της Αμφίπολης εντός του 2015, ως επίσημη αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ανάλογη πρόταση, κατέθεσε και η Σοσιαλιστική ομάδα στο ΕΚ, γεγονός που ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την πρόταση του κ. Ζαγοράκη, καθώς υποστηρίχτηκε από τις δύο μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες.

Ο κ. Ζαγοράκης δήλωσε ότι, "είναι πολύ σημαντικό τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής του Κοινοβουλίου, να έχουν άμεση γνώση των εξελίξεων στην Αμφίπολη. Η επιτροπή μας, έχει σημαντικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή πολιτική για τον πολιτισμό, καθώς αξιολογεί και συναποφασίζει για τα αντίστοιχα προγράμματα. Με την αποστολή αυτή, προβάλουμε τον πολιτιστικό πλούτο της πατρίδας μας, την ιερή γη της Μακεδονίας και αναδεικνύουμε τον Ελληνικό πολιτισμό στην Ευρώπη."

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, υπογράμμισε πώς είναι "η πρώτη φορά μετά το 2007, που ευρωβουλευτές της επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας επισκέπτονται την Ελλάδα. Μάλιστα, η αποστολή αυτή, θα έχει σημαντική πολιτική αξία για την πατρίδα μας, σε μια κρίσιμη περίοδο, στέλνοντας μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση".

Το πρόγραμμα της συγκεκριμένης αποστολής, θα περιλαμβάνει και την επίσκεψη σε εξίσου σημαντικές τοποθεσίες της Μακεδονίας, με επίκεντρο την πολιτιστική της κληρονομιά, τόσο κατά την αρχαιότητα, όσο και κατά τα Βυζαντινά χρόνια.



Διαβάστε περισσότερα...

Μπαράζ διευκρινίσεων από το ΥΠΟΙΚ για τη φορολόγηση παροχών εις είδος


Εμπλοκή στην κυβέρνηση από την εγκύκλιο για τη φορολόγηση παροχών σε είδος. Διευκρινιστικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Οικονομικών μετά το σάλο που προκλήθηκε. Στόχος να φορολογήσουμε τα υψηλόβαθμα στελέχη, διαμηνύεται.

Η τεράστια αναστάτωση που προκάλεσε στην κυβέρνηση η εγκύκλιος της Κατερίνας Σαββαΐδου με την οποία καθορίζεται πώς θα φορολογούνται οι «παροχές σε είδος» που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι ανάγκασε το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε μπαράζ διευκρινίσεων αναφορικά με το τι φορολογείται και τι όχι.

Ήδη από το πρωί έσπευσε με μια γενικόλογη ανακοίνωση να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα φορολογηθούν τα εταιρικά κινητά. Όπως ανέφερε «τα προγράμματα χρήσης κινητών τηλεφώνων που παρέχονται στους εργαζόμενους δεν φορολογούνται ανεξαρτήτως του ύψους τους, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη ενέργεια του φορολογουμένου ή του εργοδότη του.

Ακόμη και σε περίπτωση υπέρβασης του κόστους του προγράμματος χρήσης ούτε το υπερβάλλον ποσό φορολογείται, με τη μόνη προϋπόθεση απλής βεβαίωσης του εργοδότη ότι και το υπερβάλλον αυτό ποσό αφορά σε επαγγελματική χρήση».

Στη συνέχεια παρουσίασε παραδείγματα αναφορικά με το τι θα φορολογηθεί και τι όχι. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών για τους χαμηλόμισθους δεν τίθεται θέμα φορολογικής επιβάρυνσης, αφού οι παροχές αυτές προορίζονται κατά κανόνα για τα υψηλόβαθμα στελέχη που έχουν και μεγαλύτερη φοροδοτική ικανότητα. Παράλληλα, δεν φορολογούνται παροχές σε είδος, οι οποίες δίνονται σε όλο το εργατοϋπαλληλικό προσωπικό μίας επιχείρησης σύμφωνα με επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας, δεδομένου ότι οι συμφωνημένες αυτές παροχές καλύπτουν τις εργασιακές ανάγκες των εργαζομένων της επιχείρησης.

Ειδικά σε όλες τις περιπτώσεις συμβάσεων εργασίας (ατομικές, συλλογικές κ.λπ.) δεν έχουν την έννοια της παροχής και σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών:

• δεν φορολογούνται οι κάθε είδους παροχές προς τους εργαζόμενους για την ασφάλεια και υγιεινή στο χώρο εργασίας

• δεν φορολογείται η παροχή τροφής στο χώρο εργασίας

• δεν φορολογείται η χορήγηση γάλακτος

• δεν φορολογείται η φύλαξη των παιδιών στο χώρο εργασίας

• δεν φορολογείται η μεταφορά των εργαζομένων στο χώρο εργασίας τους με μεταφορικά μέσα (λεωφορεία, mini-bus) με δαπάνες της επιχείρησης

• δεν φορολογείται η παροχή στολής εργασίας στους εργαζόμενους

• δεν θεωρείται εισόδημα και δεν φορολογείται η αξία των διατακτικών μέχρι έξι ευρώ καθημερινά (οι διατακτικές εξαργυρώνονται σε σούπερ μάρκετ κ.ά καταστήματα)

• δεν φορολογούνται γενικώς οι παροχές που δίνονται για την εκτέλεση της εργασίας

• δεν φορολογείται η χορήγηση θέσης στάθμευσης

• δεν φορολογούνται οι παροχές που δίνονται για την κάλυψη δαπανών ή την αποκατάσταση ζημιών του εργαζόμενου στο πλαίσιο της εργασιακής του σχέσης

• δεν φορολογείται η συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια ή σεμινάρια ή σε κάθε είδους εκπαιδευτικά προγράμματα που συνδέονται με την απόκτηση γνώσης ή εμπειρίας σχετικής με την εργασία του υπαλλήλου

• δεν φορολογούνται οι συνδρομές σε επαγγελματικά περιοδικά και επιμελητήρια για τους υπαλλήλους της επιχείρησης

• δεν φορολογούνται οι υποτροφίες που δίνονται από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια για τη φοίτηση σε αυτά, ακόμα και αν υπότροφοι είναι τα τέκνα των υπαλλήλων των εκπαιδευτηρίων

• δεν φορολογείται η χρήση εταιρικών πιστωτικών καρτών για τις ανάγκες της επιχείρησης, όπως για παράδειγμα την κάλυψη δαπανών σε επαγγελματικό ταξίδι

• δεν φορολογείται η παροχή οικίας σε υπηρετούντες στο Δημόσιο και στους φορείς του Δημοσίου, δεδομένου ότι μετακίνησή τους είναι εκ του νόμου υποχρεωτική

• δεν φορολογείται η παροχή οικίας στους εργαζόμενους σε περίπτωση πρόσκαιρης εκτός έδρας μετακίνησής τους σε υποκατάστημα, εργοτάξιο ή άλλη εγκατάσταση του εργοδότη, δεν φορολογούνται ανεξάρτητα από την αξία της παροχής, ακόμα και αν αυτή υπερβαίνει τα 300 ευρώ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

• δεν φορολογούνται τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν οι πωλητές, τεχνικοί κ.ά. εργαζόμενοι των οποίων η εργασία απαιτεί συχνή μετακίνηση, αλλά φορολογούνται τα αυτοκίνητα που παρέχονται λόγω θέσης

• δεν φορολογούνται τα αυτοκίνητα δοκιμών (test-drive)

• δεν φορολογούνται τα αυτοκίνητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για τη μετακίνηση των πελατών τους

• δεν φορολογούνται τα αυτοκίνητα μεταφοράς προσωπικού (mini-bus)

• δεν φορολογούνται τα αυτοκίνητα πίστας των αεροδρομίων

• δεν φορολογούνται τα αυτοκίνητα μεταφοράς προσωπικού ή υψηλών προσώπων των επιχειρήσεων διαχείρισης των αεροδρομίων

• Σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται παροχή η δαπάνη των καυσίμων και συντήρησης των αυτοκινήτων (π.χ. διόδια, βενζίνη, ΚΤΕΟ, service, parking, αλλαγή ελαστικών κ.λπ.)

ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

• δεν φορολογείται το ποσό του παγίου σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας ανεξάρτητα από τον αριθμό συνδέσεων που έχει δοθεί σε κάθε έναν εργαζόμενο

• δεν φορολογείται ούτε το υπερβάλλον ποσό του παγίου, εφόσον αφορά επαγγελματικούς σκοπούς με μία απλή βεβαίωση του εργοδότη

• δεν φορολογείται η παροχή συσκευών Η/Υ, tablets, κινητών και λοιπού εξοπλισμού για ένα τέτοιο εργαλείο ανά είδος

Δηλαδή, αν η επιχείρηση χορηγεί σε εργαζόμενό της έναν φορητό υπολογιστή, μία συσκευή τηλεφωνάς και ένα tablet, η παροχή των τριών αυτών εργαλείων εργασίας δεν αποτελεί εισόδημα.

ΔΑΝΕΙΑ

• δεν φορολογούνται δάνεια παντός είδους (τραπεζικά που χορηγούν οι τράπεζες στο προσωπικό τους, δάνεια με έγγραφη ή μη συμφωνία που δίνουν οι εργοδότες στους υπαλλήλους τους καθώς και προκαταβολές ανεξαρτήτως ποσού) που έχουν δοθεί μέχρι 31/12/2013. Αυτό ισχύει ασχέτως του ποσού του δανείου ή του χρόνου αποπληρωμής του.

Τα ανωτέρω δεν φορολογούνται γιατί δεν θεωρούνται παροχές.

• Σε ό,τι αφορά τις παροχές, δεν φορολογούνται παροχές ως 300 ευρώ ετησίως ανά εργαζόμενο, ακόμα και αν η συνολική αξία της παροχής υπερβαίνει τα 300 ευρώ. Δηλαδή, ακόμα και σε όσα στελέχη εταιριών η αξία της παροχής υπερβαίνει τα 300 ευρώ, το όριο των 300 ευρώ λειτουργεί ως αφορολόγητο όριο και θα φορολογηθεί μόνο για το υπερβάλλον

ΕΞΑΙΡΕΣΗ: φορολογούνται μόνον τα αυτοκίνητα σε υψηλόβαθμα στελέχη (όχι αυτά που παραχωρούνται για επαγγελματική χρήση), δάνεια, stock options και παραχώρηση κατοικίας ακόμα και αν είναι κάτω από 300 ευρώ ετησίως.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προς κατάργηση οδεύουν προνοιακά επιδόματα και ΕΚΑΣ


Τι προμηνύεται βάσει του νέου προϋπολογισμού για προνοιακά επιδόματα και ΕΚΑΣ.

Την κατάργηση προνοιακών επιδομάτων ακόμη και αυτό του ΕΚΑΣ, που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών και οι ανάπηροι με ποσοστό άνω του 80%, σύμφωνα με το dikaiologitika.gr προμηνύει το προσχέδιο του προϋπολογισμού ώστε να μπορέσει αν εφαρμοστεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα Πανελλαδικά και όχι μόνο πιλοτικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή χθες, στο σκέλος για τα ασφαλιστικά ταμεία, γίνεται ξεχωριστή αναφορά στο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, με την υποσημείωση ότι εμφανίζεται αυξημένη η δαπάνη του, «εξαιτίας της μη αναπροσαρμογής των κριτηρίων χορήγησής του και κατά συνέπεια της αύξησης του αριθμού των δικαιούχων».

Άρα με δεδομένο ότι η κυβέρνηση θέλει να μειώσει τις δαπάνες, μια πρώτης τάξεως ευκαιρία μπορεί να παρουσιαστεί από το ΕΚΑΣ, μέσω της αλλαγής των κριτηρίων, που μπορεί να οδηγήσουν σε ουσιαστική κατάργηση για χιλιάδες δικαιούχους.

Επίσης ανασχεδιάζεται πλήρως όπως έχει ήδη κάνει γνωστό το υπουργείο Εργασίας όλη η προνοιακή πολιτική ώστε να αντικατασταθούν πολλά από τα προνοιακά επιδόματα και να ενταχθούν στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει την περικοπή των πιστώσεων σε ύψος περίπου 800 εκατ. ευρώ για την κοινωνική πρόνοια ώστε μπορέσουν αν βρεθούν τα απαιτούμενα κονδύλια για την πλήρη εφαρμογή για το νέο μέτρο που ήδη έχει καθυστερήσει πολύ αφού εκτός απο μνημονιακή δέσμευση. η Ελλάδα είναι και η μοναδική χώρα μέλος της ΕΕ που δεν το έχει εφαρμόσει.

«Με μια διάταξη ακραίας βαρβαρότητας στην σελ. 33 του σχεδίου προϋπολογισμού, τα χρήματα για την επέκταση του εγγυημένου εισοδήματος θα προέλθουν από τη συνολική αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας της χώρας» κατήγγειλε ο Αλέξης Μητρόπουλος χθες στο star εξηγώντας ότι «θα καταργηθούν κοινωνικά και αναπηρικά επιδόματα».



Πηγή: http://news247.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας»


Είχε γίνει πρόσφατα παρόμοια άσκηση εξήγησε ο αρχηγός του ΓΕΣ Χ. Μανωλάς.

Την ώρα που τρεις οικογένειες θρηνούν θύματα από το ατύχημα στο πεδίο ασκήσεων «Γλαφυρών» Μαγνησίας, ο αρχηγός του ΓΕΣ, Χρίστος Μανωλάς, εξήγησε ότι για την πραγματοποίηση των προγραμματισμένων βολών βαρέων όπλων Πεζικού, με όλμους 81 χιλ., είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Δύο επαγγελματίες οπλίτες Πεζικού και ένας οπλίτης θητείας, έχασαν τη ζωή τους, όταν κατά την πραγματοποίηση της άσκησης διερράγη ο πυροσωλήνας μέσα στον οποίο βρισκόταν ο όλμος. «Είχε γίνει πρόσφατα παρόμοια άσκηση… Σήμερα είχαν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας και οι ασκήσεις εκτελέστηκαν όπως έπρεπε... Είναι σπάνια αυτά τα περιστατικά», τόνισε ο αρχηγός του ΓΕΣ. Το σημείο παραμένει ακόμη αποκλεισμένο και πλέον αναμένεται –το ταχύτερο δυνατόν- το πόρισμα που θα δείξει τι ακριβώς συνέβη.

Οι όλμοι είχαν παραληφθεί 1995, δεν ήταν παλιά τα βαρέα όπλα, καθαρίζονται και συντηρούνται μετά από κάθε χρήση, υποστήριξε ο Χρίστος Μανωλάς και εξήγησε πως «όλοι περιμένουμε να μάθουμε τι συνέβη».

Η τραγική ειρωνεία ήταν πως ο ένας από τους νεκρούς στρατιώτες απολυόταν σε ένα μήνα και παρότι ο διοικητής του τού είχε πει να πάρει άδεια απολύσεως ο ίδιος είχε αρνηθεί και είχε πει πως θα συμμετείχε πρώτα στη –μοιραία- άσκηση.

Την ίδια ώρα, στο νοσοκομείο Βόλου βρίσκεται ένας αξιωματικός που τραυματίστηκε από την έκρηξη. Υποβλήθηκε σε τρίωρη επέμβαση κατά την οποία του αφαιρέθηκε ένα θραύσμα 3 εκατοστών και αναφέρεται ότι η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει κανένα κίνδυνο.

Δείτε το βίντεο του Mega:




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μειωμένο εισιτήριο για πρωτοετείς φοιτητές


Θα παρέχεται με την επίδειξη της βεβαίωσης εγγραφής τους και της Αστυνομικής τους Ταυτότητας.

Σύμφωνα με το αριθ. πρωτ. Φ.5/157523/Β3/1-10-2014 έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι πρωτοετείς φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση μειωμένου κομίστρου στις αστικές και υπεραστικές οδικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες έως και την 31η Οκτωβρίου 2014, με την επίδειξη της Βεβαίωσης εγγραφής τους και της Αστυνομικής τους Ταυτότητας.



Διαβάστε περισσότερα...

«Πράσινο φως» για τα μπάνια των κατοικίδιων


Με πρωτοβουλία του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, προωθείται νομοθετική ρύθμιση που επιλύει το ζήτημα της πρόσβασης των δεσποζόμενων ζώων σε παραλίες, καθώς για χρόνια παρατηρούνταν μια αναντιστοιχία μεταξύ υφιστάμενης νομοθεσίας και καθημερινής πραγματικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος αποτελούσε χρόνιο ζητούμενο για πολλούς πολίτες και τουρίστες που συντηρούν κατοικίδια ζώα, ενώ με τη συγκεκριμένη ρύθμιση η χώρα μας εναρμονίζεται στο θέμα αυτό με τη νομοθεσία πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη ρύθμιση, προβλέπεται η δημιουργία ορισμένων ειδικά διαμορφωμένων παραλιών, μετά από υπόδειξη των Λιμενικών Αρχών της χώρας, στις οποίες θα επιτρέπεται στο εξής η πρόσβαση και η επαφή με το νερό για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς (pet friendly areas).

Επισημαίνεται ότι για την επιλογή των συγκεκριμένων παραλιών θα πρέπει να πληρούνται ορισμένα αυστηρά κριτήρια, όπως μεταξύ άλλων, οι παραλίες αυτές να μην έχουν χαρακτηριστεί «πολυσύχναστες» από τις ισχύουσες διατάξεις και να μη συμπεριλαμβάνονται παραλίες που ο λουόμενος καταβάλλει εισιτήριο σε αυτές.

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με θεσμικούς εκπροσώπους της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.



Ο κ.Βαρβιτσιώτης, αφού παρέθεσε στα μέλη των φιλοζωικών σωματείων το καθεστώς που ισχύει μέχρι τώρα, υπογράμμισε το αναχρονιστικό πνεύμα που διέπει το σημερινό νομικό πλαίσιο: «Παρακολούθησα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη συζήτηση και τον προβληματισμό χιλιάδων πολιτών για το θέμα. Παράλληλα, έψαξα να βρω τι ισχύει στις άλλες χώρες της Ευρώπης και κατέληξα στη σημερινή λύση. Πιστεύω, άλλωστε, ότι η διασπορά του πληθυσμού, η πλούσια ακτογραμμή και η μοναδική πολυνησία που χαρακτηρίζουν τη χώρα μας ευνοούνται από στοχευμένες λύσεις σε κάθε θέμα. Οι οριζόντιες διατάξεις δεν καλύπτουν αυτήν τη ιδιομορφία», ανέφερε.

Οι εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, από την πλευρά τους, ευχαρίστησαν τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου για την «ιστορική», όπως την χαρακτήρισαν, πρωτοβουλία του η οποία δίνει λύση σε ένα πάγιο και χρόνιο αίτημα χιλιάδων πολιτών. «Είναι, όμως, πολύ σημαντική και για το μήνυμα που εκπέμπει. Ένα μήνυμα με πολλές κοινωνικές ευαισθησίες και προεκτάσεις», τόνισαν χαρακτηριστικά, απευθυνόμενοι στον κ. Βαρβιτσιώτη.

Υπενθυμίζεται ότι οι παραλίες αποτελούν κοινόχρηστους χώρους, στους οποίους δεν απαγορεύεται η κυκλοφορία και η παραμονή ζώων. Το κολύμπι κατοικίδιων, όμως, σε αυτές εξαρτιόταν μέχρι σήμερα από μη αντικειμενικά κριτήρια, που είχαν να κάνουν για παράδειγμα με την αισθητική ή τη φιλοζωία των παρευρισκόμενων λουόμενων.



Διαβάστε περισσότερα...

Σε 4.790 οι θέσεις για προπτυχιακές σπουδές στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο - Πόσοι αντιστοιχούν στο 5% για τις σοβαρές παθήσεις


Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων εγγραφής ξεκινά την 1η Νοεμβρίου.

Σε 4.790 ανέρχονται οι θέσεις του Ανοικτού Πανεπιστημίου για φοιτητές Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, οι παρεχόμενες θέσεις κατανέμονται ως εξής:
1. Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες (200)
2. Πληροφορική (900)
3. Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών (1.500)
4. Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό (1.100)
5. Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό (1.000)
6. Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός (90).

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου από την 1η Νοεμβρίου έως τη 10η Δεκεμβρίου 2014.

Η συμμετοχή των προπτυχιακών φοιτητών στις δαπάνες σπουδών ανέρχεται στα 550 ευρώ ανά θεματική ενότητα στα Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, τα οποία μπορούν να καταβληθούν είτε μέσω τραπεζικού λογαριασμού είτε με χρέωση πιστωτικής κάρτας (εφάπαξ ή σε δύο έως πέντε άτοκες δόσεις).

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα παροχής υποτροφιών σύμφωνα με τα οριζόμενα στο σχετικό Κανονισμό.

Σημειώνεται, τέλος, ότι με την ίδια απόφαση καθορίστηκε καθ' υπέρβαση ο αριθμός εισακτέων σε ποσοστό 5% επί πλέον του αριθμού παρεχομένων θέσεων και συγκεκριμένα, 240 θέσεις στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών υποψηφίων πασχόντων από σοβαρές παθήσεις, οι οποίοι εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 35 του Ν. 3794/2009 (ΦΕΚ 156 Α').



Διαβάστε περισσότερα...

Ο μεγαλύτερος... μικρός ΝΒΑερ


Ένα πεντάχρονο αγοράκι που δίνει μάχη με τη λευχαιμία υπέγραψε για μία ημέρα με τους Τζαζ.

Ένας ολόκληρος οργανισμός, όπως μια ομάδα του ΝΒΑ, έκανε το λιγότερο που μπορούσε για να δώσει χαρά σε ένα παιδί που γνώρισε το σκληρό πρόσωπο της ζωής πολύ νωρίς.

Ο μεγαλύτερος... μικρός ΝΒΑερ

Οι Τζαζ υπέγραψαν συμβόλαιο μιας μέρας με τον πεντάχρονο Τζέι Πι Γκίμπσον που από το 2012 δίνει μάχη με τη λευχαιμία, προκειμένου να του δώσουν την ευκαιρία να ζήσει για λίγες ώρες σαν επαγγελματίας αθλητής.

Ο μικρός συμμετείχε σε όλες τις εκδηλώσεις της ομάδας, από το ζέσταμα μέχρι και τον καθιερωμένο χορό τον ρούκι, δέχτηκε τις οδηγίες του προπονητή και στο τέλος κάρφωσε με τη βοήθεια του Ενές Καντέρ. Έτσι ξέφυγε για λίγο από τη μάχη που δίνει για τη ζωή του απέναντι στην επάρατη νόσο.

Η απάντησή του γιατί του αρέσουν οι Τζαζ ήταν παιδική, αλλά και ταυτόχρονα αφοπλιστική. «Γιατί είναι φοβεροί», απάντησε ο πιτσιρικάς, την ώρα που οι γονείς του συγκινημένοι ευχαριστούσαν την ομάδα για το «δώρο» που τους έκανε.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποκάλυψε ότι πάσχει από καρκίνο ο Μόρισεϊ


«Ο θάνατος δε με φοβίζει» υποστήριξε ο τραγουδιστής των Smith που αναμένεται και στην Αθήνα.

Τα λόγια του στεναχώρησαν πολλούς… Ο Στίβεν Πάτρικ Μόρισεϊ αποκάλυψε ότι δίνει μάχη με τον καρκίνο και πως έχει νοσηλευτεί αρκετές φορές.

Ο Βρετανός ροκ σταρ σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Mundo τόνισε: «Δεν φοβάμαι τον θάνατο». Μάλιστα, εξήγησε ότι γι’ αυτό δείχνει καταβεβλημένος σε κάποιες φωτογραφίες. «Έχουν αφαιρέσει ήδη τέσσερις φορές καρκινικό ιστό» τόνισε ο τραγουδιστής των Smith, που τους τελευταίους 18 μήνες έχει νοσηλευτεί ουκ ολίγες φορές.



Παρά την διάγνωση, ο 55χρονος σταρ υποστήριξε ότι δεν τον απασχολεί το αν θα πεθάνει, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι γιατροί δεν έχουν βρει τον τύπο του καρκίνου που τον έχει «χτυπήσει», «Εάν πεθάνω, τότε θα πεθάνω. Και εάν δεν πεθάνω, τότε δεν θα πεθάνω. Αυτή τη στιγμή αισθάνομαι καλά. Αναγνωρίζω ότι σε κάποιες από τις πρόσφατες φωτογραφίες μου δεν δείχνω υγιής, αλλά αυτό κάνει η ασθένεια. Δεν με απασχολεί αυτό, θα ξεκουραστώ όταν πεθάνω», ήταν τα λόγια του.

Ο Μόρισεϊ –που στις 5 Δεκεμβρίου αναμένεται για μια εμφάνιση στην Αθήνα, άγνωστο ακόμη αν θα πραγματοποιηθεί- έχει αντιμετωπίσει αρκετά θέματα υγείας τα τελευταία χρόνια. Στις αρχές του 2013 έπαθε έλκος και τον Μάρτιο του 2013 νοσηλεύτηκε με πνευμονία. Τον Ιούλιο του 2013 έπαθε τροφική δηλητηρίαση και αναπνευστική λοίμωξη των Ιούνιο του 2014.



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Αποκλεισμός των ατόμων με ψυχική αναπηρία, ΟΑΕΔ επιτρέποντος


Δελτίο Τύπου 07.10.2014


Αρ. Πρωτ.: 4054

Την «πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος» για την εισαγωγή καταρτιζόμενων στη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης ατόμων με αναπηρία από τον ΟΑΕΔ για το σχολικό έτος 2014 - 2015 στηλιτεύει η ΕΣΑμεΑ, όπου μεταξύ άλλων σημειώνεται το αμίμητο: «Στα προγράμματα δε δύνανται να συμμετέχουν όσοι κατά τα τελευταία τρία (3) χρόνια έχουν συμμετάσχει σε κατάρτιση της Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία Αθήνας ή σε οποιοδήποτε ΚΕΚ ή άλλη Σχολή, καθώς επίσης τα άτομα με αναπηρία οφειλόμενη σε ψυχική ασθένεια».

Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο να υφίσταται τέτοιου είδους αποκλεισμοί στην εποχή μας και να αγνοείται ο λόγος των ίδιων των ατόμων με ψυχική αναπηρία! Η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει και να προωθεί το δικαίωμα στην εργασία και να λαμβάνει κατάλληλα μέτρα προκειμένου τα άτομα με αναπηρία να έχουν αποτελεσματική πρόσβαση σε υπηρεσίες εύρεσης εργασίας και σε επαγγελματική κατάρτιση και συνεχή εκπαίδευση.

Τέλος, η μη συμπερίληψη των ατόμων της συγκεκριμένης κατηγορίας αναπηρίας στις σχολές επαγγελματικής κατάρτισης ΑμεΑ του ΟΑΕΔ, συνιστά διακριτική και άνιση μεταχείριση, σύμφωνα και με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2000/78/ΕΚ για τη Διαμόρφωση Γενικού Πλαισίου Ίσης Μεταχείρισης στην Εργασία και στην Απασχόληση, όπως αυτή ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο με την ψήφιση του Ν. 3304/2005 που αναφέρεται στην τήρηση της εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως αναπηρίας στην απασχόληση.

Τέτοιου είδους αποφάσεις από τις οποίες αποκλείονται συγκεκριμένες κατηγορίες αναπηρίας αποτελούν όνειδος για τη χώρα μας και παραπέμπουν σε εποχές σκοταδισμού. Η άμεση απόσυρση και αντικατάσταση της εν λόγω πρόσκλησης είναι εκ των ουκ άνευ.

Η επιστολή προς τον ΟΑΕΔ επισυνάπτεται.
Το Δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (135.68 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Επείγοντα ζητήματα της Αναπηρίας από το υπ. Υγείας


Δελτίο Τύπου 07.10.2014


Αρ. Πρωτ.: 4054

Η Ε.Σ.Α.μεΑ., έχοντας βαθιά γνώση των θεμάτων που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία/χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, καταθέτει τις προτάσεις της για τη λήψη πολιτικών και θεσμικών μέτρων σχετικών με την αναπηρία και τις χρόνιες παθήσεις, στο νομοσχέδιο που συντάσσεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και θα κατατεθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα στη Βουλή.

Από τα μείζονα ζητήματα για το χώρο της αναπηρίας αποτελεί η επαναφορά των ΚΕΚΥΚΑμεΑ στο σύστημα κοινωνικής φροντίδας, όπου ανήκουν φύσει και θέσει. Η επαναφορά των ΚΕΚΥΚΑμεΑ από το σύστημα υγείας, στο οποίο εντάχθηκαν με την αναιτιολόγητη ψήφιση των διατάξεων του άρθρου 10 και 11 του ν. 4025/2011 πράξη, στο σύστημα κοινωνικής φροντίδας, δύναται να ολοκληρωθεί μόνο μέσω νομοθετικής διάταξης την οποία η Ε.Σ.Α.μεΑ. έχει ζητήσει επανειλημμένως από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας.

Σοβαρό επίσης θέμα αποτελεί η ίδρυση και σύσταση Διεύθυνσης Χρονίων Παθήσεων στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με συστηματικό και μεθοδικό τρόπο τα θέματα των χρονίως πασχόντων. Ο τομέας, επίσης, της αποκατάστασης που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τομείς για την αναπηρία είναι διαχρονικά παραμελημένος. Η πρόταση για τη σύσταση της Διεύθυνσης Αποκατάστασης στο υπουργείο Υγείας αποτελεί τα πρώτο βήμα για να σχεδιαστούν ικανές πολιτικές και μέτρα στον τομέα της αποκατάστασης.

Αναλυτικά οι προτάσεις στην επιστολή προς το υπ. Υγείας που επισυνάπτεται.
Το Δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (135.34 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

Δήλωναν επιπλέον παιδιά για τα... επιδόματα


Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 7 ζευγαριών Ρομά.

Δικογραφία σε βάρος 14 Ρομά για τα κατά περίπτωση, αδικήματα της απάτης και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης σχηματίστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας, καθώς από το 1986 δήλωναν στις αρμόδιες Αρχές μεγαλύτερο αριθμό παιδιών από όσα είχαν στην πραγματικότητα, ώστε να εισπράττουν οικογενειακά επιδόματα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για 7 άνδρες και 7 γυναίκες, ηλικίας από 32 έως 61 ετών.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης προέκυψε ότι τα παραπάνω άτομα (ζευγάρια), από το έτος 1986 έως και σήμερα, δήλωναν στις αρμόδιες Αρχές μεγαλύτερο αριθμό τέκνων, από όσα είχαν στην πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να εισπράττουν παράνομα οικογενειακά επιδόματα.

Το συνολικό χρηματικό ποσό που εισέπραξαν παράνομα μέχρι σήμερα ανέρχεται στα 211.232,34 ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου, ενώ προανάκριση διενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό και τυχόν άλλων δραστών για παρόμοια αδικήματα.



Διαβάστε περισσότερα...

Ποιες μετεγγραφές δεν επιτρέπονται


Προς δημοσίευση οι τροπολογίες του υπουργείου Παιδείας.

ΦΕΚ αναμένεται να πάρει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «Οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ενώσεών τους στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων και λοιπές διατάξεις».

Στο εν λόγω νομοσχέδιο όπως έχει γράψει το newsbeast.gr υπάρχουν και τα άρθρα που αφορούν τις μετεγγραφές των πρωτοετών φοιτητών. Το άρθρο 39 το οποίο παραθέτουμε ακολούθως καθορίζει τις περιπτώσεις όπου δεν επιτρέπεται μεταφορά θέσης εισαγωγής. Χαρακτηριστικά αναφέρονται τα ακόλουθα:
Για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 53 του ν. 4264/2014 (Α' 118) και του άρθρου 47 του ν. 4274/2014 (Α' 147), δεν επιτρέπεται η μεταφορά θέσης:
α) σε αντίστοιχο Τμήμα ή Σχολή του ίδιου Α.Ε.Ι. και
β) μεταξύ αντίστοιχου Τμήματος ή Σχολής Α.Ε.Ι. που εδρεύει στην Περιφέρεια Αττικής ή στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Το χωρίο β φαίνεται ότι έχει προκαλέσει προβληματισμό και ερωτήματα σε αρκετούς γονείς.

Το newsbeast.gr επικοινώνησε με ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Παιδείας το οποίο μας ανέφερε ότι το μεταξύ αντιστοίχου Τμήματος ή Σχολής ΑΕΙ που εδρεύει στην Περιφέρεια Αττικής ή στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης αφορά Τμήματα Πανεπιστήμιων που ανήκουν στην ίδια Περιφέρεια Αττικής, Θεσσαλονίκης όπως για παράδειγμα τα Πανεπιστήμια Καποδιστριακό, Οικονομικό και Πειραιά ή τα Πανεπιστήμια Αριστοτέλειο και Μακεδονίας. Δεν μπορεί ένας φοιτητής από το Οικονομικό στο ΕΚΠΑ να πάρει μετεγγραφή στο αντίστοιχο τμήμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.



Διαβάστε περισσότερα...

Απεβίωσε ο συγγραφέας Ζίγκφριντ Λεντς


Στάινμαϊερ: Ένα μέρος της Γερμανίας μας άφησε σήμερα.

Ο Ζίγκφριντ Λεντς, μεγάλος μεταπολεμικός συγγραφέας της Γερμανίας, απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών, ανακοίνωσε σήμερα ο εκδοτικός οίκος του Hoffmann und Campe.
Απεβίωσε ο συγγραφέας Ζίγκφριντ Λεντς

Γεννημένος το 1926 στο Λικ, περιοχή της Ανατολικής Πρωσίας που έμελλε να γίνει πολωνική στο τέλος του πολέμου, ο Ζίγκφριντ Λεντς έχει γράψει πολυάριθμα μυθιστορήματα, καθώς και πολλά διηγήματα, δοκίμια και θεατρικά έργα.

«Ένα μέρος της Γερμανίας μας άφησε σήμερα», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ σχολιάζοντας το θάνατο του Ζίγκφριντ Λεντς, ο οποίος ανήκει στην ίδια γενιά με τον συγγραφέα Γκίντερ Γκρας –έναν από τους φίλους του– και είναι σχεδόν δέκα χρόνια μικρότερος από τον Χάινριχ Μπελ.

«Ο Ζίγκφριντ Λεντς ήταν απ' αυτούς τους ανθρώπους που δεν υπάρχουν πια σήμερα, ένας συγγραφέας ο οποίος έχαιρε εκτίμησης πέραν των λογοτεχνικών κύκλων», σχολίασε ο Ντάνιελ Κάμπα, ένας από τους υπεύθυνους του εκδοτικού οίκου Hoffmann und Campe.

Το γνωστότερο από τα βιβλία του είναι «Το μάθημα γερμανικών» (1968, στα ελληνικά από τις εκδόσεις Οδυσσέας με τον τίτλο «Έκθεση ιδεών»), στο οποίο ασχολήθηκε με τον τρόπο που ο ναζισμός διείσδυσε στο πνεύμα των ανθρώπων. Το αιχμηρό αυτό μυθιστόρημα αφηγείται την ιστορία του Ζίγκι Γέπσεν, ο οποίος είναι κλεισμένος σε μια φυλακή για νεαρούς εγκληματίες σε ένα νησί στα ανοικτά του Αμβούργου και τιμωρείται επειδή έδωσε λευκή κόλλα σε μια έκθεση για «τη χαρά του καθήκοντος» – ένα θέμα πάνω στο οποίο έχει πολλά να πει, αλλά θα πρέπει να ξυπνήσει το παρελθόν.

Γιος τελωνειακού, ο Ζίγκφριντ Λεντς κατατάχθηκε το 1944 στο γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό. Λίγο πριν από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου λιποτάκτησε στη Δανία, αλλά έγινε αιχμάλωτος πολέμου.

Όταν τελείωσε ο πόλεμος, σπούδασε φιλοσοφία, αγγλικά και ιστορία της λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Διέκοψε ωστόσο σύντομα τις σπουδές του και προσελήφθη από τη συντηρητική εφημερίδα «Ντι Βελτ». Από το 1951 ο Λεντς άρχισε να εργάζεται ως ανεξάρτητος συγγραφέας στο Αμβούργο.

Στρατεύθηκε στους σοσιαλδημοκράτες και υποστήριξε την «Οστπολιτίκ» του καγκελαρίου Βίλι Μπραντ, που επεδίωκε τη συμφιλίωση με την Πολωνία.

Διατηρούσε επίσης μακρά φιλία με τον Χέλμουτ Σμιτ, ο οποίος διετέλεσε καγκελάριος από το 1974 ως το 1982.


Διαβάστε περισσότερα...

Έξι μήνες αργότερα γίνεται γνωστός ο θάνατος του Δημήτρη Γιαννόπουλου


Επιβεβαιώνει την είδηση ο στενός του συνεργάτης και σκηνοθέτης, Πάνος Κοκκινόπουλος.

"Απεβίωσε τον Απρίλιο, αλλά εγώ το έμαθα τώρα όταν τον πήρα στο κινητό του για να του ζητήσω να παίξει στη νέα μου σειρά". Αυτό ανέφερε ο γνωστός σκηνοθέτης, Πάνος Κοκκινόπουλος, με τον οποίο επικοινώνησε το news.gr.



Η είδηση του θανάτου του ηθοποιού, Δημήτρη Γιαννόπουλου, έγινε ευρέως γνωστή αρκετούς μήνες μετά το θάνατό του. Όπως σημείωσε ο κύριος Κοκκινόπουλος, όταν προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον ίδιο, απάντησε στο τηλέφωνο η σύζυγός του, η οποία ανέφερε: "ο Δημήτρης έχει φύγει από τη ζωή".

Ο Γιαννόπουλος έπαιζε συνήθως σε μικρούς ρόλους, αλλά οι συμμετοχές του ήταν πολλές. Κάποιες από αυτές ήταν Οκέι φίλε (1974), Ελευθέριος Βενιζέλος 1910-1927(1980), Μπορντέλο (1985), στασία (1993), Aναστασία, Μην φοβάσαι τη φωτιά (1994), Κόκκινος Κύκλος (2000), 10η Εντολή (2004), Μαύρα Μεσάνυχτα (2007), Κάρμα (2009), Steps (2011). Είχε πρωταγωνιστήσει σε αρκετά επεισόδια στις τηλεοπτικές σειρές του Πάνου Κοκκινόπουλου, "10η Εντολή" και "Κόκκινος Κύκλος".

Τα αίτια του θανάτου του δεν έχουν γίνει γνωστά, καθώς η οικογένειά του δεν προχώρησε στη γνωστοποίηση καμίας λεπτομέρειας σχετικά με το δυσάρεστο γεγονός.


Πηγή: http://www.news.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δημιουργείται on line πλατοφόρμα για την περιβαλλοντική αδειοδότηση


Μανιάτης: Το σύστημα θα εφαρμοστεί σε ορίζοντα διμήνου.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, που πραγματοποιείται σε ξενοδοχείο της Αθήνας, ανήγγειλε τη δημιουργία on line πλατφόρμας, μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παρακολουθούν την πορεία της αίτησής τους για περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΚΑ, με την κατάθεση της αίτησης ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί ηλεκτρονικά να παρακολουθεί πού βρίσκεται ο φάκελός του, ποιος τον έχει χρεωθεί, σε ποια προθεσμία πρέπει να απαντήσει, εάν έχει καθυστερήσει κλπ, στο επίπεδο της διοίκησης αλλά και των αιρετών υπεύθυνων της αυτοδιοίκησης.

Αυτό το σύστημα θα εφαρμοστεί σε ορίζοντα διμήνου και συνδυάζεται με το νέο σύστημα περιβαλλοντικής αδειοδότησης που εφαρμόζεται από το 2011, μέσω του οποίου περιορίστηκε δραστικά το πλήθος των αιτήσεων.

O υπουργός επεσήμανε τη σημασία της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, ως πηγής επενδύσεων, θέσεων εργασίας, εξοικονόμησης πόρων και αύξησης της εγχώριας προστιθέμενης αξίας, τονίζοντας ότι το μέλλον της οικοδομής δεν βρίσκεται στην κατασκευή νέων κτιρίων αλλά στην αναβάθμιση των υπαρχόντων.


Διαβάστε περισσότερα...

Δικηγόρος έκλεβε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων


Με χειροπέδες κατέληξε ένας 40χρονος δικηγόρος ο οποίος καταθέτοντας πλαστά δικαιολογητικά, εκταμίευσε πολλές χιλιάδες ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, δήθεν για λογαριασμό των πελατών του.

Ο δικηγόρος συνελήφθη τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη και σε βάρος του σχηματίζεται δικογραφία, για «Πλαστογραφία», «Απάτη», «Κλοπή» και παράβαση του Νόμου «Περί Όπλων».

Ειδικότερα, εκμεταλλευόμενος την επαγγελματική του ιδιότητα αφού είχε πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούσαν σε ποσά που έχουν καταθέσει πελάτες του στο πλαίσιο επιβολής περιοριστικών μέτρων (εγγυήσεων) ή κατασχέσεων στην προδικασία, παραποιούσε δικαστικές αποφάσεις κατά τρόπο, ώστε να φαίνεται ότι επιβάλλουν την επιστροφή των εγγυήσεων προς τους κατηγορουμένους.

Στη συνέχεια, συντάσσοντας πλαστά πληρεξούσια και χρησιμοποιώντας τις σφραγίδες συμβολαιογράφου, εμφανίζονταν το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και λάμβανε τα επιστραφέντα χρήματα.

Μάλιστα από τον Ιούνιο ο 40χρονος απέσπασε παράνομα το χρηματικό ποσό των 9.150 ευρώ, ενώ συνελήφθη τη στιγμή που έλαβε επιπλέον το χρηματικό ποσό των 2.415 ευρώ, για ανάλογη περίπτωση.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι και το αυτοκίνητό του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

- 2 γνήσιες σφραγίδες που υπεξαίρεσε
- 3 σφραγίδες συμβολαιογράφου
- Πλήθος παραποιημένων εγγράφων και
- Ένα αεροβόλο πιστόλι.

Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του θα οδηγηθεί αρμοδίως.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το ιατρικό ανακοινωθέν για την κατάσταση της υγείας του Παπαγεωργόπουλου


Ιατρικό ανακοινωθέν εξέδωσαν πριν λίγο οι θεράποντες γιατροί του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπου νοσηλεύεται από χθες. Στον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης διαγνώστηκε οξύ στεφανιαίο σύνδρομο και νοσηλεύεται στη Στεφανιαία Μονάδα της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου.

O Συντονιστής Διευθυντής της Β' Καρδιολογικής Κλινικής του Παπαγεωργίου, Ιωάννης Στυλιάδης, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι ο κ. Παπαγεωργόπουλος πιθανόν να υποβληθεί αύριο σε αγγειοπλαστική επεμβαση.

Το ιατρικό ανακοινωθέν αναφέρει:

"Ο κ. Παπαγεωργίου Βασίλειος νοσηλεύεται από τις 6/10/2014 στην στεφανιαία μονάδα της κλινικής του νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Υποβλήθηκε σε στεφανιογραφικό έλεγχο, κατά τον οποίο διαπιστώθηκε αθηρωματική νόσος. Η κατάσταση του κρίνεται σταθερή και εξετάζεται η περαιτέρω αντιμετώπισή του".




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ζημιά 150.000 ευρώ στο ΙΚΑ


Δύο υπάλληλοι εξέδωσαν 703 πλαστές ασφαλιστικές ικανότητες.

«Τρύπα» 150.000 ευρώ προκάλεσαν στο ΙΚΑ Κεραμεικού δύο υπάλληλοι που εξέδωσαν 703 «μαϊμού» ασφαλιστικές ικανότητες, στο 95% των περιπτώσεων σε αλλοδαπούς. Οι δύο υπάλληλοι παραπέμφηκαν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΙΚΑ και τέθηκαν και σε αυτοδίκαιη αργία.

Η Διοίκηση του ΙΚΑ απέστειλε τις καταστάσεις με τα στοιχεία των αλλοδαπών προς το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να ερευνηθεί το πλήθος των περιπτώσεων που αφορούν χορήγηση άδειας παραμονής.

Η βεβαίωση ασφαλιστικής ικανότητας χορηγείται με βάση τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιηθεί κατά το προηγούμενο έτος και χρησιμοποιούνται για τη χορήγηση βιβλιαρίου υγείας, αλλά και αδειών παραμονής.



Διαβάστε περισσότερα...

Δυνατότητα αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης και μετά τη συνταξιοδότηση


Ο προσδιορισμός θα γίνεται με απόφαση του διευθυντή της υπηρεσίας ανακεφαλαίωσης
.
Με έγγραφο του ΙΚΑ διευκρινίζει ότι στον χρόνο ασφάλισης θα υπολογίζονται και οι ημέρες εργασίας που πραγματοποιήθηκαν μετά τη συνταξιοδότηση.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αναστολή καταβολής της σύνταξης, ενώ η αξιοποίηση του χρόνου αυτού γίνεται μόνο για κάθε 300 ημέρες εργασίας.

Για να προσμετρηθούν οι ημέρες ασφάλισης μετά τη συνταξιοδότηση απαιτείται η υποβολή σχετικής αίτησης, στις κατά τόπους υπηρεσίες του Ιδρύματος. Ο προσδιορισμός του χρόνου αυτού στη σύνταξη, θα γίνεται με απόφαση του διευθυντή της αρμόδιας υπηρεσίας ανακεφαλαίωσης που βρίσκεται σε κάθε υποκατάστημα.



Διαβάστε περισσότερα...

Έταζαν επιδόματα, παριστάνοντας υπαλλήλους της Πρόνοιας


Πήραν 500 ευρώ και μια χρυσή αλυσίδα από μία 85χρονη και την 47χρονη κόρη της.

Υπόθεση απάτης σε βάρος δύο γυναικών, που αφορά σε υποτιθέμενη καταβολή επιδόματος πρόνοιας εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κουφαλίων.

Για την υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών, ηλικίας 30 και 27 ετών (άνδρας – γυναίκα αντίστοιχα), για το αδίκημα της απάτης.

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι παραπάνω μαζί με δύο συνεργούς τους, περί τα μέσα Ιουνίου του τρέχοντος έτους, μετέβησαν στο σπίτι δύο γυναικών, ηλικίας 85 και 47 ετών (μητέρα – κόρη) σε περιοχή του Νομού Πέλλας, αναφέροντάς τους ψευδώς ότι εργάζονται σε Υπηρεσία Πρόνοιας και τις έπεισαν να τους παραδώσουν το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ και μία χρυσή αλυσίδα, προκειμένου να διευθετήσουν τις λεπτομέρειες για την καταβολή επιδόματος ύψους 20.000 ευρώ.

Επίσης, σε μεταγενέστερο χρόνο, παρουσιάστηκαν εκ νέου στην 47χρονη, την οποία έπεισαν να τους παραδώσει μία τσάντα με 5.000 ευρώ, την οποία υποτίθεται ότι θα παρέδιδαν στη μητέρα της, που εκείνη την ώρα βρισκόταν σε τραπεζικό υποκατάστημα.

Η σχετική δικογραφία θα αποσταλεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.



Διαβάστε περισσότερα...

Και τον Οκτώβριο οι αιτήσεις των startups


Πενήντα επιχειρήσεις θα φιλοξενηθούν στη Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων Αθήνας.

Μία από τις 50 θέσεις στη Θερμοκοιτίδα -Νεοφυών- Επιχειρήσεων Αθήνας (ΘΕΑ) θα μπορούν να διεκδικήσουν και τον Οκτώβριο οι νεοφυείς επιχειρήσεις που θα σπεύσουν να καταθέσουν τη σχετική αίτηση συμμετοχής, ώστε να κάνουν την καινοτόμο ιδέα τους επιχείρηση.

Στις 30 Σεπτεμβρίου έκλεισε ο Α΄ κύκλος υποβολής αιτήσεων, όπου περισσότερες από 100 υποψήφιες επιχειρηματικές ομάδες υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής. Λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος η ΘΕΑ θα παραμένει ανοιχτή κάθε Τρίτη και Τετάρτη όλο τον Οκτώβριο μέχρι τις 21:00, όπου θα μπορεί κάποιος να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις, να γνωριστεί με την ομάδα υποστήριξης και να ενημερωθεί για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και δράσεις της.

Επίσης, θα υπάρχει δυνατότητα για τη συμπλήρωση της αίτησης συμμετοχής επί τόπου, για την υποστήριξη όποιου χρειάζεται βοήθεια. Τις υπόλοιπες μέρες (Δευτέρα, Πέμπτη και Παρασκευή) η λειτουργία της είναι μέχρι τις 17:00.

Υπενθυμίζεται ότι στη θερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας ΘΕΑ θα φιλοξενηθούν 50 συνολικά νεοφυείς επιχειρήσεις (startups), έως 31 Δεκεμβρίου 2015, κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης και αξιολόγησης της πρότασης. Το έργο εντάσσεται στο χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ πλαίσιο του αναπτυξιακού προγράμματος «Έργο Αθήνα», που υλοποιείται από τον Δήμο Αθηναίων και την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών.

Η Θ.Ε.Α. θα παρέχει στις επιχειρήσεις που θα φιλοξενηθούν τις παρακάτω υπηρεσίες:

1. Φιλοξενία των επιχειρηματικών ομάδων με παροχή γραμματειακής και διοικητικής υποστήριξης.
2. Εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες (ανάλυση αγοράς, νομικά και λογιστικά θέματα, ανάπτυξη επιχειρηματικού σχεδίου, θέματα ανθρώπινου δυναμικού)
3. Εξειδικευμένες υπηρεσίες εκπαίδευσης / κατάρτισης
4. Ενέργειες δικτύωσης για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομάδων
5. Συντονισμό και αξιολόγηση της πορείας των επιχειρηματικών ομάδων



Διαβάστε περισσότερα...

Έρχονται νέες προσλήψεις αναπληρωτών


Μόνο 1500 θέσεις θα καλυφθούν στην Παράλληλη Στήριξη παρά τα 4000 αιτήματα.

«Αύριο ένα κύμα αναπληρωτών θα πάει στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και ως την Παρασκευή ένα άλλο κύμα θα πάει στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση». Τα παραπάνω ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας στη ΝΕΡΙΤ επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του newsbeast.gr για νέες προσλήψεις αναπληρωτών την τρέχουσα εβδομάδα.

Όπως έχουμε γράψει το Υπουργείο έχει ζητήσει τα κενά των εκπαιδευτικών από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ώστε να προχωρήσει μέχρι την Παρασκευή σε προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αιρετός στο ΚΥΣΠΕ κ. Μπράτης μέσω facebook έδωσε την πληροφορία ότι αναμένεται να προσληφθούν για το πρόγραμμα της Παράλληλης Στήριξης 460 εκπαιδευτικού της ειδικότητας δασκάλων Ειδικής Αγωγής, 160 Νηπιαγωγοί Ειδικής Αγωγής ενώ θα γίνουν και 250 προσλήψεις στη Δευτεροβάθμια. Οι προσλήψεις στην Πρωτοβάθμια θα ανακοινωθούν σήμερα 7/10.

Τα αιτήματα για την Παράλληλη Στήριξη ανέρχονται σύμφωνα με τον Υφυπουργό Παιδείας στα 4.000 και το Υπουργείο μπορεί να καλύψει τα 1500 εξ αυτών μέχρι και τις 20 Οκτωβρίου.

Ο κ. Δερμεντζόπουλος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι με την έναρξη του σχολικού έτους δημιουργήθηκαν 300 κενά από εγκυμοσύνες ενώ 400 άτομα έπρεπε να μετακινηθούν γιατί είχαν εκλεγεί στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Σήμερα λοιπόν έχουμε φτάσει να καλύψει τις 12.000 θέσεις των κενών, υπάρχουν ακόμη κενά τα οποία στην πορεία θα αντιμετωπίσουμε γιατί έχουμε ακόμη κάποια διαθέσιμα, για να στείλουμε αναπληρωτές. Ο στόχος που έθεσε ο κ. Λοβέρδος στις 15 του μήνα να έχουμε κλείσει τα κενά τα οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε» τόνισε ο Υφυπουργός ενώ επεσήμανε ότι ποτέ μέχρι και σήμερα δεν υπήρξε πιο σύντομη διαδικασία κάλυψης των κενών και εξασφάλισης των αναγκών.

Επίσης ανέφερε στην τηλεοπτική του συνέντευξη στη ΝΕΡΙΤ ότι υπάρχουν περιπτώσεις που υπάρχουν κάποια ζητήματα με κενά ειδικοτήτων και κατευθύνσεων για τα οποία γίνονται προσπάθειες κάλυψής τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόσβαση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ με ένα «κλικ»


Η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία «e-bill info» διευκολύνει την εξυπηρέτηση των καταναλωτών.

H ΔΕΗ, συνεχίζοντας να εξελίσσει διαρκώς τις υπηρεσίες της για την ολοένα και καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών, δημιούργησε την on-line υπηρεσία «e-bill info».

Μέσω της υπηρεσίας αυτής, ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα οποιαδήποτε στιγμή, από όπου και αν βρίσκεται, να ενημερωθεί για το λογαριασμό του, εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια, έχοντας απλώς πρόσβαση στο ίντερνετ.

Με τη νέα υπηρεσία e-bill info της ΔΕΗ παρέχεται η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε όλους τους λογαριασμούς του τελευταίου 12μήνου, είτε αφορούν οικία, είτε εξοχική κατοικία ή επιχείρηση κλπ., με μία μόνο εγγραφή.

Βοηθά επίσης την ταχεία αρχειοθέτηση των λογαριασμών, δημιουργώντας ένα πλήρες ηλεκτρονικό αρχείο για την παρακολούθηση της εξέλιξης και μεταβολής των χρεώσεων, ανά πάσα στιγμή.

Επιπλέον η υπηρεσία e-bill info διευκολύνει ένα μεγάλο ποσοστό καταναλωτών που έχουν χάσει, για κάποιο λόγο, το λογαριασμό τους, αφού τώρα πια δε χρειάζεται να επισκεφτούν κάποιο κατάστημα για εκτύπωση του λογαριασμού τους, αλλά αυτό μπορεί να γίνει εύκολα από το σπίτι ή το γραφείο, μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο.

Άλλο ένα πλεονέκτημα της υπηρεσίας e-bill info είναι ότι ο καταναλωτής, εφόσον επιθυμεί, την ημέρα έκδοσης του νέου λογαριασμού, μπορεί να ενημερώνεται αυτόματα στην ηλεκτρονική του διεύθυνση για τα βασικά στοιχεία του εκδοθέντος λογαριασμού του και να γνωρίζει πότε θα λάβει τον επόμενο λογαριασμό για καλύτερο οικονομικό προγραμματισμό.

Η εγγραφή στην υπηρεσία e-bill info, για να απολαμβάνει κανείς όλα τα οφέλη που προσφέρει, είναι πολύ απλή. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπουν στο www.dei.gr και να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους, όπως και τον κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής και τον Α/Α λογαριασμού που υπάρχουν στο λογαριασμό τους.

Η υπηρεσία e-bill info αναδεικνύεται σε μια από τις πιο ασφαλείς και λειτουργικές εφαρμογές του είδους που αξίζει κανείς να δοκιμάσει για να απλοποιήσει την καθημερινότητά του και αποτελεί ένα ακόμη βήμα από τη ΔΕΗ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της.


Διαβάστε περισσότερα...

Νόμπελ Φυσικής για τα LED


Το βραβείο μοιράστηκαν τρεις επιστήμονες.

Με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής τιμήθηκαν σήμερα οι Isamu Akasaki, Hiroshi Amano και ο Shuji Nakamura για την εφεύρεση των λαμπτήρων LED.

«Με την έλευση των λαμπτήρων LED έχουμε πλέον εναλλακτικές επιλογές με μεγαλύτερη διάρκεια και μεγαλύτερη αποδοτικότητα απ' ό,τι οι παλιότερες πηγές φωτός. Καθώς περίπου το ένα τέταρτο της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρισμού χρησιμοποιείται για λόγους φωτισμού, οι LED συμβάλλουν στην εξοικονόμηση των φυσικών πόρων της Γης», αναφέρει η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών.

Ο 85χρονος Akasaki, ο οποίος εργάζεται στο ιαπωνικό Πανεπιστήμιο Μέιτζο, διεξήγαγε τις έρευνές του με τον Amano ο οποίος έχει γεννηθεί το 1960, στο Πανεπιστήμιο της Ναγκόγια. Ο Nakamura, ο οποίος έχει γεννηθεί το 1954 στην Ιαπωνία και είναι σήμερα ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα (ΗΠΑ), εργαζόταν πάνω στο ίδιο θέμα σε μια μικρή ιαπωνική επιχείρηση.

«Είναι απίστευτο», δήλωσε ο Nakamura όταν πληροφορήθηκε τη βράβευσή του. Οι οργανωτές δεν κατάφεραν να έρθουν αμέσως σε επαφή με τον Amano, ο οποίος βρισκόταν σε αεροπλάνο που πραγματοποιεί πτήση από την Ιαπωνία στη Γαλλία, δήλωσε ο Στέφαν Νόρμαρκ, γραμματέας της Ακαδημίας.

Η απονομή του βραβείου στους τρεις βραβευθέντες θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη. Οι νικητές θα μοιραστούν χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορωνών (880.000 ευρώ).



Διαβάστε περισσότερα...