Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Αμφίπολη: Οι δηλώσεις του Καργάκου και της Μενδώνη - Οι αντιδράσεις των αρχαιολόγων - Η επίσκεψη απο το ΕΚ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Καργάκος: Αν βρεθεί τάφος του Μ.Αλέξανδρου,θα είναι στη...

«Ο Αλέξανδρος υπάρχει παντού, αρκεί να σας πω ότι βρήκα τέσσερις σπάνιες εικόνες του Αλεξάνδρου σε ένα χειρόγραφο αρμενικό του 16ου αιώνα, το οποίο ήταν αντιγραφή από ελληνικό χειρόγραφο του 5ου αιώνα», ανέφερε ο ιστορικός και συγγραφέας Σαράντος Καργάκος μιλώντας στον RealFm 97,8 και στον Μάκη Γεωργίου και τον Τάκη Χατζή.

«Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι στο Αλεξαντροπόλ -δεν έχει καμία σχέση με τον Αλέξανδρο τον δικό μας, αλλά έχει με μία αυτοκράτειρα- σε ένα ξενοδοχείο, το οποίο υποτίθεται ότι είναι το πιο πολυτελές, έχει ένα γλυπτό το οποίο παριστάνει τον Αλέξανδρο με την ακολουθία του και να τον υποδέχονται Αρμένιοι, Ιρανοί και Ρωμαίοι, παρακαλώ, ως ελευθερωτή!», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο ιστορικός Σαράντος Καργάκος.

«Επί τρεις μήνες, η Αμφίπολη μονοπωλεί το ενδιαφέρον του ελληνικού λαού. Ο λαός μας έπαψε να ελπίζει στους ζωντανούς και περιμένει, προφανώς, τη σωτηρία του από τους νεκρούς.»

«Διότι η ζωή είναι εν τάφω, ενώ ο τάφος έγινε δική μας ζωή. Αυτό είναι ένα πολιτικό μήνυμα που καλό θα είναι να το εισπράξουν οι πολιτικοί μας.»

«Εγώ προσωπικά, από εικοσαετίας και πλέον, είχα ένα προαίσθημα ότι τα λείψανα του Αλεξάνδρου πρέπει να είχαν μεταφερθεί στη Μακεδονία. Πιθανώς κατά επιθυμία του ιδίου».

«Εγώ επιμένω ότι εάν πρόκειται να βρεθεί τάφος του Αλεξάνδρου, αυτός θα είναι στη Μακεδονία, και για κάποιους ειδικούς λόγους, πιστεύω ότι βρίσκεται στην Αμφίπολη»

Ακούστε εδώ το ηχητικό





----------------- 

Η Μενδώνη για την έρευνα στην Αμφίπολη και τον ένοικο του τάφου


Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της υποστύλωσης του τρίτου χώρου υποστήριξε μεταξύ άλλων στον Real Fm 97,8 η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη σχετικά με τις ανασκαφές στην Αμφίπολη.

Όσο για το πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η έρευνα της Κ. Περιστέρη, η ίδια δήλωσε "Θα μπορούσε κανείς να πει ότι αν δεν έχουμε εξαιρετικά απρόοπτα, μέσα στις επόμενες 20 μέρες - ένα μήνα θα μπορούσε να έχει ολοκληρώσει την έρευνα".

Η Λίνα Μενδώνη υποστήριξε επίσης ότι μπορεί να πάρει χρόνια για να λυθεί ο γρίφος για τον ένοικο ή τους ενοίκους του τάφου καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε "έχουμε ένα μνημείο με χαρακτηριστικά που στη σύνθεσή τους εμφανίζονται για πρώτη φορά".

Ακούστε το ηχητικό






----------------- 

Αμφίπολη: Επιστολή διαμαρτυρίας αρχαιολόγων 

Οι επιστημονικές απόψεις δεν ενοχοποιούνται, αναφέρουν σε επιστολή διαμαρτυρίας τους 140 αρχαιολόγοι και ιστορικοί που υποστηρίζουν ότι οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις υπόκεινται αναπόφευκτα στην κρίση της επιστημονικής κοινότητας.

Με κείμενο, που φέρει την υπογραφή του καθενός ξεχωριστά, 140 αρχαιολόγοι, ιστορικοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του κλάδου, εκφράζουν την αντίθεσή τους «σε κάθε απόπειρα ποινικοποίησης της επιστημονικής άποψης και στοχοποίησης όσων την εκφέρουν», με αφορμή τη διατύπωση μιας επιστημονικής υπόθεσης εργασίας από την καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Όλγα Παλαγγιά, σχετικά με το ανασκαπτόμενο μνημείο στην Αμφίπολη, διατύπωση που προκάλεσε -όπως αναφέρουν οι υπογράφοντες- συνεχιζόμενες επιθέσεις.

«Η αρχαιολογία, όπως άλλωστε και η ιστορία, βασίζει τα πορίσματά της σε μια εξαντλητική διαδικασία αναζήτησης, αμφισβήτησης και αναστοχασμού. Δεν επιζητούμε την απόλυτη αλήθεια, χτίζουμε πάνω στα ερωτήματα» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι διαμαρτυρόμενοι και προσθέτουν:

«Με την παρέμβασή μας αυτή θα θέλαμε να παροτρύνουμε τόσο τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όσο και το κοινό τους να αποδεχτούν τις ιδιαιτερότητες της επιστημονικής συζήτησης. Ο ερευνητικός στοχασμός και ο επιστημονικός διάλογος μπορούν να μας οδηγήσουν στην καλύτερη κατανόηση του παρελθόντος, αλλά αδυνατούν να μετατρέψουν την ιστορική γνώση σε άτεγκτο και απαράβατο "καθεστώς αλήθειας"».

Καταλήγουν: «Όπως και κάθε άλλο επιστημονικό πόρισμα, έτσι και οι δηλώσεις που αφορούν τις πρόσφατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις υπόκεινται αναπόφευκτα στην κρίση της επιστημονικής κοινότητας. Η συνεχής επινόηση «εσωτερικών εχθρών» και «δολίων» κινήτρων πίσω από κάθε έκφραση ακαδημαϊκής παρρησίας όχι μόνον λειτουργεί ως πνευματική τροχοπέδη, αλλά και στερεί το ευρύ κοινό από αυτό ακριβώς το αγαθό που υποτίθεται ότι του εξασφαλίζει: την ανοικτή, απρόσκοπτη και ειλικρινή πρόσβαση στη γνώση».


-----------------

Επίσημη αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αμφίπολη

Επίσημη αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EK) θα επισκεφτεί τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης το 2015, μετά από πρόταση του ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Θεόδωρου Ζαγοράκη. Η αντιπροσωπεία του ΕΚ θα απαρτίζεται από ευρωβουλευτές και πολιτικά στελέχη όλων των πολιτικών ομάδων, καθώς και από υψηλόβαθμους αξιωματούχους του ΕΚ.

Η έγκριση της πρότασης Ζαγοράκη, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, έγινε στην χθεσινή συνεδρίαση των συντονιστών των πολιτικών ομάδων της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίοι συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη στις ανασκαφές στον τάφο της Αμφίπολης εντός του 2015, ως επίσημη αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ανάλογη πρόταση, κατέθεσε και η Σοσιαλιστική ομάδα στο ΕΚ, γεγονός που ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την πρόταση του κ. Ζαγοράκη, καθώς υποστηρίχτηκε από τις δύο μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες.

Ο κ. Ζαγοράκης δήλωσε ότι, "είναι πολύ σημαντικό τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής του Κοινοβουλίου, να έχουν άμεση γνώση των εξελίξεων στην Αμφίπολη. Η επιτροπή μας, έχει σημαντικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή πολιτική για τον πολιτισμό, καθώς αξιολογεί και συναποφασίζει για τα αντίστοιχα προγράμματα. Με την αποστολή αυτή, προβάλουμε τον πολιτιστικό πλούτο της πατρίδας μας, την ιερή γη της Μακεδονίας και αναδεικνύουμε τον Ελληνικό πολιτισμό στην Ευρώπη."

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, υπογράμμισε πώς είναι "η πρώτη φορά μετά το 2007, που ευρωβουλευτές της επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας επισκέπτονται την Ελλάδα. Μάλιστα, η αποστολή αυτή, θα έχει σημαντική πολιτική αξία για την πατρίδα μας, σε μια κρίσιμη περίοδο, στέλνοντας μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση".

Το πρόγραμμα της συγκεκριμένης αποστολής, θα περιλαμβάνει και την επίσκεψη σε εξίσου σημαντικές τοποθεσίες της Μακεδονίας, με επίκεντρο την πολιτιστική της κληρονομιά, τόσο κατά την αρχαιότητα, όσο και κατά τα Βυζαντινά χρόνια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.