Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Fast and furious: Παγιδευμένος οδηγός με κολλημένο γκάζι στα 200 χλμ


Γκάζι αυτοκινήτου κόλλησε στα 200 χιλιόμετρα την ώρα. Ο οδηγός του ταξίδεψε στην βόρεια Γαλλία και μπήκε σε Βελγικό έδαφος. Η τρελή περιπέτεια έληξε όταν τελείωσε όταν άδειασε το ντεπόζιτο της βενζίνης.

Σαν να πρωταγωνιστούσε άθελά του στην ταινία "Fast and furious" ήταν ένας Γάλλος ο οποίος αντί να πάει για ψώνια στο σουπερμάρκετ της πόλης Pont-de-Metz κατέληξε στο Βέλγιο όταν άθελά του κόλλησε το γκάζι του αυτοκινήτου και έτρεχε στους δρόμους με 200 χιλιόμετρα την ώρα!

Ο λόγος για τον Franck Lecerf ο οποίος έχει ένα ειδικά διαμορφωμένου για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) Renault Laguna 3.

Σύμφωνα με τη Βρετανική Daily Telegraph ο 36χρονος βγήκε στον αυτοκινητόδρομο Α16 της βορειοδυτικής Γαλλίας από την πόλη Abbeville, έπιασε την αριστερή λωρίδα και... έγινε «πύραυλος».

Χωρίς να χάσει την ψυχραιμία του τηλεφώνησε από το κινητό του στην αστυνομία, εξηγώντας την κατάσταση.

Ανέλαβαν δράση στέλνοντας περιπολικά τα οποία προσέγγισαν το Renault και σχημάτισαν μια αυτοκινητοπομπή που κινείτο με ιλιγγιώδη ταχύτητα, ανοίγοντας τον δρόμο μπροστά. Την ίδια στιγμή έδωσαν εντολή να σηκώσουν τις μπάρες τρεις σταθμοί διοδίων, ώστε να μην συμβεί ατύχημα.

Ο 36χρονος πέρασε από το Calais και Dunkirk και... μπήκε στο έδαφος του Βελγίου! Το μαρτύριο έλαβε τέλος μετά από περίπου μία ώρα, όταν το αμάξι έμεινε από βενζίνη.

Το έριξε σε ένα χαμηλό χαντάκι, χωρίς ο ίδιος να τραυματισθεί. Ωστόσο αμέσως μετά έπαθε δύο κρίσεις επιληψίας στην Courrier Picard.

Τώρα την υπόθεση έχει αναλάβει ο δικηγόρος του ο οποίος έκανε αγωγή εναντίον της Renault γιατί έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του πελάτη του.

Η αυτοκινητοβιομηχανία επιφυλάχθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε ανακοίνωση πριν από την ολοκλήρωση της έρευνας που διενεργεί η γαλλική τροχαία για το περιστατικό.



Πηγή: http://news247.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταγγελία: Ελεγκτές του ΟΑΣΑ χτύπησαν ΑμεΑ


Την καταγγελία ότι άτομο με ειδικές ανάγκες έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από ελεγκτές του ΟΑΣΑ μέσα σε λεωφορείο κάνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητώντας την άμεση διερεύνηση του θέματος και την απόδοση πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών.

Περιγράφοντας το περιστατικό η ανακοίνωσηαναφέρει:

"Η είδηση έγινε γνωστή μέσω ιστοσελίδας. Τo συμβάν, εις βάρος πάσχοντα από εγκεφαλίτιδα, φέρεται να συνέβη, το βράδυ της Τρίτης στο λεωφορείο Β9 που εκτελεί το δρομολόγιο Χαλκοκονδύλη - Ν. Κηφισιά.

Ελεγκτές του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας που εισήλθαν στο λεωφορείο από τη στάση Αγίου Μελετίου, ζήτησαν από τους επιβάτες να επιδείξουν τα εισιτήρια τους.

Όπως είναι γνωστό τα ΑμεΑ απαλλάσσονται από την αγορά εισιτηρίου και για το λόγο αυτό ο πολίτης δήλωσε ότι είναι άτομο με αναπηρία και δεν προσκόμισε εισιτήριο.

Να σημειώσουμε ότι πάσχει από εγκεφαλίτιδα και η πάθηση του μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτή από τον καθένα.

Όπως καταγγέλθηκε, όταν προσπάθησε να κατέβει από το λεωφορείο, τον εμπόδισαν οι ελεγκτές και όταν επέμεινε να φύγει του μίλησαν χυδαία και του άσκησαν σωματική βία (χαστούκι και κλωτσιές).

Στο βίντεο που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο, φαίνονται ξεκάθαρα τα σημάδια στα ρούχα του από τις κλωτσιές.

Ο πολίτης κατέφυγε στα γραφεία του κινήματος ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, από όπου κλήθηκε το ΕΚΑΒ και διακομίστηκε στον Ερυθρό Σταυρό για να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις, διότι αισθανόταν αδιαθεσία".

"Το συμβάν αποτελεί όνειδος για κάθε πολιτισμένη κοινωνία (...) οι υπαίτιοι του ξυλοδαρμού ΑμεΑ, αλλά και οποιουδήποτε πολίτη, δεν είναι δυνατόν να έχουν θέση στον ΟΑΣΑ" αναφέρει η ανακοίνωση.

"Οποιαδήποτε συγκάλυψη του θέματος ή επανάληψη παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον, είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη και χαρακτηριστική μίας κοινωνίας που διολισθαίνει σε επικίνδυνες ατραπούς. Μια κοινωνία βίας, έλλειψης σεβασμού, ανομίας και τραμπουκισμού στους πλέον ευάλωτους" τονίζουν.

Το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το "Δεν πληρώνω"





Πηγή: http://www.nooz.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φωτογραφίζουν ασθενείς για να ζητιανεύουν


Ομάδες τσιγγάνων εισβάλλουν στα δημόσια νοσοκομεία στην Κύπρο, φωτογραφίζουν ασθενείς που βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση και χρησιμοποιούν τις φωτογραφίες για να ζητιανεύουν δήθεν για δικούς τους συγγενείς.

Το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις το τελευταίο διάστημα. Το «κόλπο όμως έγινε αντιληπτό και μάλιστα με άσχημο τρόπο. Οι θρασύτατοι τσιγγάνοι, χτύπησαν την πόρτα οικογένειας που αγωνιούσε για τον δικό της άνθρωπο, ο οποίος βρισκόταν στο νοσοκομείο και παρουσίασαν την φωτογραφία του ζητώντας βοήθεια. Το τραγικό στην όλη υπόθεση είναι ότι στην φωτογραφία, η τσιγγάνα παρουσιάζεται να χρησιμοποιεί κάποιο φάρμακο με σύριγγα στον ασθενή. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, πρόκειται για φωτομοντάζ.

Το περιστατικό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της οικογένειας του ασθενή, η οποία επικοινώνησε με το SigmaLive και κατήγγειλε το περιστατικό.

Το κοινό καλείται να είναι ιδιαίτερα προσεχτικό και καχύποπτο όταν έρχεται αντιμέτωπο με τέτοια περιστατικά και να τα καταγγέλλει αμέσως στην Αστυνομία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στουρνάρας: Από το 2014 ο ενιαίος φόρος ακινήτων


Οι αλλαγές και οι ελαφρύνσεις που θα υπάρξουν με τον ενιαίο φόρο ακινήτων να ισχύσουν από το 2014, επαναλαμβάνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, με δήλωσή του στο “ΒΗΜΑ της Κυριακής”.

"Για τις αλλαγές στη φορολογία ακινήτων εισηγήθηκα στον πρωθυπουργό το ειδικό τέλος να παραμείνει ως έχει, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ως το τέλος του 2013 και ο ενιαίος φόρος και οι ελαφρύνσεις που θα υπάρξουν με τις αλλαγές να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2014", λέει ο κ. Στουρνάρας.

Έτσι, υπογραμμίζει, "θα έχουμε και το χρόνο προετοιμασίας του μηχανισμού είσπραξης των φόρων (περιουσιολόγιο κ.λπ.), αλλά και τα έσοδα από το τέλος, που είναι σημαντικά, θα εισπράξει κανονικά το κράτος εφέτος, που είναι η πιο κρίσιμη χρονιά του προγράμματος".



Διαβάστε περισσότερα...

"Θεραπευτής" μόλυνε 16 πελάτες του


Οι αστυνομικές αρχές της Ελβετίας συνέλαβαν σήμερα έναν αυτοαποκαλούμενο "θεραπευτή" όταν εκείνος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο όπου έχει προσαχθεί με την κατηγορία ότι μόλυνε 16 ανθρώπους με τον ιό HIV, που προκαλεί το AIDS.

Αστυνομικοί εισέβαλαν στο σπίτι του 54χρονου ο οποίος είχε ταμπουρωθεί μέσα και ήταν οπλισμένος με ένα μαχαίρι. Μαζί του συνελήφθη και μία γυναίκα, η ταυτότητα της οποίας δεν δόθηκε στην δημοσιότητα.

Ο κατηγορούμενος είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση τον περασμένο Αύγουστο. Η δίκη του ξεκίνησε στις 6 Μαρτίου, όμως από την Πέμπτη σταμάτησε να εμφανίζεται στο δικαστήριο.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν ένας οροθετικός ασθενής είπε στους γιατρούς σε νοσοκομείο της Βέρνης ότι μολύνθηκε όταν ο θεραπευτής του έκανε βελονισμό. Σύμφωνα με τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης οι περισσότεροι από τους 16 ασθενείς ήταν σπουδαστές στο ωδείο που είχε ο 54χρονος, ο οποίος παράλληλα έκανε και συνεδρίες βελονισμού.

Τα στοιχεία του κατηγορουμένου δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, όπως ορίζει η ελβετική νομοθεσία.



Διαβάστε περισσότερα...

Μαθήτρια εισέπνευσε σκόνη πυροσβεστήρα


Με αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, νωρίς το μεσημέρι, μία ανήλικη μαθήτρια από σχολείο του Ηρακλείου, η οποία όπως όλα δείχνουν, φέρεται να εισέπνευσε - κατά λάθος - πάνω στο παιχνίδι, σκόνη από πυροσβεστήρα!

Αμέσως, διεκομίσθη στο νοσοκομείο όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και υποβλήθηκε στις απαραίτητες εξετάσεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το ιατρικό check up των γυναικών ανά ηλικία


Ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνονται προληπτικά.

Οι εξετάσεις που αναφέρονται παρακάτω, αφορούν το προληπτικό check up που πρέπει να κάνει κάθε γυναίκα, µε µία µέση σεξουαλική ζωή (που δεν έχει πολλαπλούς συντρόφους, αλλά και δεν απέχει από το σεξ), που δεν καπνίζει, δεν κάνει κατάχρηση αλκοόλ και καφέ, δεν έχει διατροφικές µονοµανίες, δεν έχει ειδικές κληρονοµικές επιβαρύνσεις για ορισµένα νοσήµατα (π.χ. σάκχαρο, χοληστερόλη, καρκίνος, καρδιά), δεν έχει γνωστά προβλήµατα υγείας και δεν είναι παχύσαρκη.

Γυναίκες έως 35 ετών

Ιατρική εξέταση ετησίως από τον οικογενειακό παθολόγο.

Παπ τεστ κάθε χρόνο, για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της µήτρας. Όταν χρησιµοποιούνται σύγχρονες υψηλής ευαισθησίας και ειδικότητας µέθοδοι, το Παπ τεστ µπορεί να πραγµατοποιείται ανά τριετία.

Εξέταση για χλαµύδια κάθε χρόνο. Τα χλαµύδια αποτελούν µία από τις πιο σηµαντικές αιτίες στείρωσης και υπογονιµότητας στη σεξουαλικά ενεργό γυναίκα και επιπλέον συχνά δεν έχουν συµπτώµατα.

Η πρώιµη ανίχνευση και εκρίζωσή τους προστατεύει το αναπαραγωγικό σύστηµα της γυναίκας.

Γυναίκες από 35 έως 40 ετών

Τις προηγούμενες και επιπλέον:

Μέτρηση σακχάρου, χοληστερόλης, ουρικού οξέος. Η µέτρηση γίνεται µία φορά και, αναλόγως των αποτελεσµάτων, προγραµµατίζεται παύση των µετρήσεων ή νέες µετρήσεις.

Γυναίκες από 40 και άνω

Τις προηγούμενες και επιπλέον:

Μαστογραφία µε µαστογράφους χαµηλής έκθεσης σε ακτινοβολία και υψηλής ευκρίνειας, κάθε δύο χρόνια, για την πρόληψη του καρκίνου του µαστού.

Γυναίκες άνω των 50 ετών

Τις προηγούμενες και επιπλέον

Εξέταση κοπράνων για αιµοσφαιρίνη κάθε χρόνο ή σιγµοειδοσκόπηση κάθε πέντε χρόνια ή κολονοσκόπηση κάθε 10 χρόνια, για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Γυναίκες άνω των 50 ετών

Μέτρηση οστικής µάζας για οστεοπόρωση. Αναλόγως των αποτελεσµάτων, προγραµµατίζεται παύση των µετρήσεων ή περιοδικές νέες µετρήσεις.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νομιμοποιούνται αυθαίρετοι οικισμοί μέσα σε δάση


Ποιες είναι οι προϋποθέσεις.

Το δρόμο για τη νομιμοποίηση ολόκληρων οικισμών μέσα σε δάση, επικυρώνει με νόμο το υπουργείο Περιβάλλοντος, με την προϋπόθεση να είναι εντός σχεδίου ή προϋφιστάμενοι του 1923, να έχουν εγκεκριμένες πολεοδομικές μελέτες και να μην υπάρχουν εκκρεμότητες ή άλλες αμφισβητήσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αναλυτικότερα στο σχέδιο νόμου για την επιτάχυνση του κτηματολογίου το ΥΠΕΚΑ, φέρνει ειδική ρύθμιση με την οποία όλες οι οικιστικές εκτάσεις που τα προηγούμενα χρόνια αμφισβητήθηκαν από την διοίκηση ως δασικές, πλέον νομιμοποιούνται και επιτρέπονται σε αυτές επισκευές, τροποποιήσεις, μεταβιβάσεις, πωλήσεις που είχαν παγώσει λόγω αμφισβήτησης του χαρακτήρα τους.

Ο νόμος διευκρινίζει ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο κάτοχος της έκτασης να έχει την νομή της για δέκα έτη με νόμιμο τίτλο ή για 30 χρόνια χωρίς τίτλο.

Οι περιοχές αυτές θα εξαιρούνται της υποχρέωσης για κύρωση δασικών χαρτών. Μάλιστα πλέον το Δημόσιο χάνει το δικαίωμα να επικαλείται δικαιώματα κυριότητας (ως δάση) σε καταπατημένα ακίνητα άνω των δύο στρεμμάτων, τα οποία σήμερα βρίσκονται εντός σχεδίου ή εντός ορίων οικισμού και κάποιος τα νέμεται για 30 χρόνια, ακόμη κι αν δεν έχει τίτλους ιδιοκτησίας.

Η ρύθμιση αυτή, η οποία περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Συμπλήρωση των διατάξεων περί Εθνικού Κτηματολογίου και άλλες διατάξεις».

Στο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) της Βουλής, προβλέπεται επίσης διάταξη με την οποία αίρεται η αναστολή έκδοσης αδειών δόμησης στα «τυφλά» οικόπεδα.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Φακελάκι" 9.000 € για να μεταφέρουν ασθενή


Στα χέρια της αστυνομίας και της αρμόδιας διεύθυνσης εσωτερικών υποθέσεων, έπεσαν αργά το βράδυ της Πέμπτης δύο υπήκοοι Γερμανίας, ένας ελληνικής καταγωγής και ένας ιταλικής.

Οι ίδιοι, ως εκπρόσωποι ιατρικού κέντρου αποκατάστασης στο εξωτερικό, απαίτησαν εκβιαστικά από συγγενή ασθενούς που νοσηλεύεται σε ιατρικό κέντρο στο εξωτερικό, 9.000 ευρώ για τη μεταφορά του στο εν λόγω νοσηλευτικό ίδρυμα.
Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ το μεσημέρι θα γίνουν και ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ.


Διαβάστε περισσότερα...

Αυστηρότεροι οι όροι εγγραφής εργατών γης στον ΟΓΑ


Ο διοικητής του Ταμείου διευκρινίζει τις αλλαγές που ισχύουν από φέτος.
Οδηγίες για την ένταξη στα Μητρώα Ασφαλισμένων του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), των εργατών γης, τη χορήγηση των βιβλιαρίων υγείας για το έτος 2013, και βεβαιώσεων για ανανέωση των αδειών διαμονής, παρέχονται με εγκύκλιο του διοικητή του Οργανισμού, Δημήτρη Κοντού.

Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση από την 1η Ιανουαρίου του 2013, όλοι οι εργάτες γης εντάσσονται στον Κανονισμό του ΟΓΑ με βάση τις διατάξεις περί εργοσήμου.

Ο ασφαλιστικός νόμος (ν. 3863/2010) ορίζει, ότι για να δικαιούνται βιβλιάριο υγείας οι απασχολούμενοι ως εργάτες γης θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει 150 τουλάχιστον ημέρες εργασίας μέσα στο προηγούμενο δωδεκάμηνο από την ημέρα που ζητείται η θεώρηση του βιβλιαρίου υγείας και να έχουν εξαργυρώσει εργόσημα συνολικής ονομαστικής αξίας τουλάχιστον 5.035,57 ευρώ

Η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι κατ' εξαίρεση, η οποία ισχύει μόνο για το 2012, δικαιούνται βιβλιάριο υγείας για το 2013 και οι εργάτες γης, οι οποίοι δεν έχουν πραγματοποιήσει τις150 ημέρες εργασίας μέσα στο 2012, εφόσον καταβάλουν τις υπολειπόμενες, ασφαλιστικές εισφορές,

Από το έτος 2013 και στο εξής, ο χρόνος ασφάλισης όλων των εργατών γης, θα υπολογίζεται, αποκλειστικά και υποχρεωτικά, με βάση μόνο τα εργόσημά τους.

Οι εργάτες γης οι οποίοι, μέσα στο έτος 2012, δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία ημέρα εργασίας με εργόσημο δεν θα ασφαλιστούν στον ΟΓΑ για το έτος αυτό.

Στην εγκύκλιο τονίζεται, ότι για να θεωρηθεί το βιβλιάριο υγείας οι ασφαλισμένοι δεν θα πρέπει να οφείλουν καθυστερούμενες, μέχρι το έτος 2011, ασφαλιστικές εισφορές.

Γι' αυτό οι ενδιαφερόμενοι για τη θεώρηση βιβλιαρίου υγείας θα πρέπει να απευθύνονται στον αρμόδιο Ανταποκριτή ΟΓΑ προκειμένου να προμηθευτούν το έντυπο της ΑΤΕ (ΚΜΠ 639) για την πληρωμή των υπολειπόμενων ασφαλιστικών εισφορών έτους 2012 και των τυχόν καθυστερούμενων εισφορών μέχρι το έτος 2011.

Επίσης, οι υπήκοοι τρίτων χωρών θα πρέπει να διαμένουν νόμιμα στη χώρα και σε κάθε περίπτωση η διάρκεια ισχύος του βιβλιαρίου υγείας, δεν μπορεί να υπερβαίνει την ημερομηνία λήξης της άδειας διαμονής.

Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, δεν θα λαμβάνονται υπόψη για την ασφάλιση στον ΟΓΑ εργόσημα που εκδόθηκαν και εξαργυρώθηκαν από το ίδιο πρόσωπο, ενώ θα αποκλείονται περιπτώσεις έκδοσης - εξαργύρωσης μέσα σε μία μέρα, ποσού εργοσήμου που αντιστοιχεί σε 150 ημέρες εργασίας

Αποκλείονται επίσης περιπτώσεις προσώπων που αμείβονται με εργόσημο, ενώ δεν απασχολούνται ως εργάτες γης. Στις περιπτώσεις αυτές, οι ημέρες εργασίας δεν θα λαμβάνονται υπόψη οι δε παρακρατηθείσες μέσω εργοσήμου εισφορές, δεν θα επιστρέφονται.

Με την εγκύκλιο, δίδονται τέλος οδηγίες προς τους ανταποκριτές του ΟΓΑ, να ελέγχουν την ορθότητα των αριθμών φορολογικού μητρώου και μητρώου κοινωνικής ασφάλισης, όπως, επίσης, και να προβαίνουν στην καταχώρησή τους εάν διαπιστώσουν ότι δεν έχουν καταχωρηθεί.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Δεν καταργείται η σύνταξη υπερηλίκων ΟΓΑ από υπερήλικους που λαμβάνουν το προνοιακό



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 15.03.2013

Μετά από τις συνεχείς οχλήσεις και πιέσεις της ΕΣΑμεΑ, δεν περιλαμβάνονται τελικά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην αγορά εργασίας» οι διατάξεις του άρθρου 69 με τις οποίες καταργούνταν η σύνταξη υπερηλίκων ΟΓΑ από υπερήλικους που λαμβάνουν και το προνοιακό επίδομα. Η ΕΣΑμεΑ συνεχίζει τις παρεμβάσεις και τον αγώνα να μη θιχθούν περαιτέρω η αναπηρική οικογένεια και να αρθούν κατάφωρες αδικίες που υποβαθμίζουν το βιοτικό επίπεδο των φτωχότερων των φτωχών της χώρας.

Για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η Συνομοσπονδία καταγράφει συγκεκριμένες προτάσεις και αλλαγές σε έγγραφο που στάλθηκε στο υπουργείο Εργασίας. Περιληπτικά στο Α΄ Κεφάλαιο προτείνονται τροποποιήσεις/συμπληρώσεις/βελτιώσεις στις διατάξεις του παρόντος ν/σ με μοναδικό σκοπό την προστασία των μελών της αναπηρικής οικογένειας, ενώ στο Β΄ η ΕΣΑμεΑ επαναφέρει τις προτάσεις που αφορούν σε τροποποιήσεις/προσθήκες/συμπληρώσεις των διατάξεων του ν. 4093/2012 και 4111/2013 αρμοδιότητας του Υπουργείου προκειμένου να αρθούν μέτρα με τα οποία συρρικνώνονται τα εισοδήματα των ΑμεΑ και των οικογενειών τους (π.χ. μειώσεις συντάξεων, κατάργηση δώρων εορτών και αδείας και του ΕΚΑΣ).

Αναλυτικά οι προτάσεις στο επισυναπτόμενο έγγραφο.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 92 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 153 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

Μαθητής λιποθύμησε από την πείνα


Η κοινωνία παρακολουθεί «μουδιασμένη» τα περιστατικά λιποθυμίας μικρών παιδιών λόγω ασιτίας.

Το πιο πρόσφατο «κρούσμα» σημειώθηκε στην Πάτρα σε κεντρικό δρόμο της περιοχής Οβρυά, όταν μαθητής Δημοτικού κατέρρευσε μπροστά στα μάτια μαθητών αλλά και γονέων.

Κοντά του έσπευσαν συμμαθητές αλλά και συνοδοί τους οι οποίοι του πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες για να αποδειχθεί στη συνέχεια πως το παιδί είχε να φάει δύο ημέρες, καθώς οι γονείς του αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη για την διατροφή της οικογένειας.

Ο διάλογος μεταξύ των γονέων και του παιδιού είναι αποκαλυπτικός, καθώς όταν ρωτήθηκε «εάν το πονάει κάτι και τι νιώθει» η απάντηση ήταν σοκαριστική, με τον μικρό να τους κάνει γνωστό «πως έχει να φάει δυο ημέρες και ότι στο στόμα του έχει βάλει μόνο λίγο γάλα».

Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων αποφάσισε να προχωρήσει στην αγορά τροφίμων τα οποία θα δοθούν στην οικογένεια του αγοριού.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φοροκαταιγίδα 6,7 δισ. € στα ακίνητα


Από 2 έως και 6 φόρους συνολικού ύψους 6,7 δισ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν φέτος 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φέρεται να έχει συμφωνήσει με την τρόικα για να μην καταργηθεί για το έτος 2013 το «χαράτσι», που επιβάλλεται στα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υπέκυψε στις πιέσεις των δανειστών να συνεχιστεί η υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας εκατομμυρίων –ήδη υπερχρεωμένων- Ελλήνων πολιτών με το άδικο «χαράτσι», θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίσει και για το 2013 την είσπραξη εσόδων συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ από την φορολογία της κατοχής ακινήτων!

Ομως, η συμφωνία υπουργείου Οικονομικών και τρόικας να διατηρηθεί για ένα ακόμη έτος το «χαράτσι» συνεπάγεται τη διατήρηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Σημαίνει, δηλαδή, ότι ματαιώνεται για φέτος η εφαρμογή του σχεδίου αντικατάστασης του ΕΕΤΗΔΕ και του ΦΑΠ από τον ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας και ότι, ως εκ τούτου, το 2013 θα ισχύσει όχι μόνο το ΕΕΤΗΔΕ, αλλά και ο ΦΑΠ, ο οποίος θα επιβληθεί σε όσου κατείχαν την 1η-1-2013 οικόπεδα αξίας άνω των 200.000 ευρώ!



Ετσι, θα παραμείνουν φέτος σε ισχύ και οι 2 επαχθέστατοι φόροι, οι οποίοι θα προστεθούν στους άλλους 4 που ήδη καλούνται να εξοφλήσουν εντός του τρέχοντος έτους οι ιδιοκτήτες ακινήτων! Την ίδια στιγμή οι περισσότεροι πολίτες, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν αυτούς τους υπέρογκους φόρους για την ακίνητη περιουσία, δεν έχουν ακόμη καταφέρει να αποπληρώσουν εμπρόθεσμα ούτε καν τα προηγούμενα “μνημονιακά” χαράτσια.

Οι υπέρογκοι φόροι που ανέγραφαν τα εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου εισοδήματος, εισφοράς αλληλεγγύης και τέλους επιτηδεύματος του οικονομικού έτους 2012, αλλά και πλήθος άλλων άμεσων και έμμεσων φόρων που αυξήθηκαν ή επιβλήθηκαν για πρώτη φορά με βάση τα προηγούμενα “Μνημόνια” και Μεσοπρόθεσμα Προγράμματα, δεν κατέστη δυνατό να εξοφληθούν από εκατομμύρια υπερχρεωμένα ελληνικά νοικοκυριά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα δωρεάν υπηρεσία από το ΕΒΕΑ


Δημιουργία και τήρηση του Ειδικού Μητρώου Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών στo πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλει για την αρτιότερη και άμεση εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων – μελών του αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου, σας ενημερώνει ότι προχώρησε στη δημιουργία και τήρηση του Ειδικού Μητρώου Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ν. 2328/1995 (αρθρ. 10, παρ. 3) και όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον Ν. 3166/2003 (αρθρ. 22, παρ. 6) «για την άσκηση του επαγγέλματος του παραγωγού οπτικοακουστικών έργων , απαιτείται η εγγραφή υπό την ιδιότητα αυτή στο οικείο για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο επιμελητήριο».

Στο ειδικό μητρώο παραγωγών οπτικοακουστικών έργων, έχουν υποχρέωση εγγραφής λόγω της συγκεκριμένης ιδιότητας που ασκούν, τα φυσικά πρόσωπα (φορείς ατομικών, ομόρρυθμοι διαχειριστές Ο.Ε. και Ε.Ε., διαχειριστές Ε.Π.Ε., διευθύνοντες σύμβουλοι Α.Ε.), αφού προσκομίσουν συγκεκριμένα δικαιολογητικά (απολυτήριο λυκείου, πιστοποιητικό ότι δεν τελούν υπό δικαστική συμπαράσταση, Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986 και πιστοποιητικό περί μη πτώχευσης), κατοχυρώνοντας έτσι την άσκηση του επαγγέλματός τους. (βλ. προϋποθέσεις εγγραφής και αιτήσεις)

Τα οφέλη θα είναι σημαντικά για τις επιχειρήσεις - μέλη μας . Με τη δημιουργία του συγκεκριμένου μητρώου στο Ε.Β.Ε.Α., θα κατοχυρώνουν την ιδιότητά τους αυτή χωρίς κόστος αφού η υπηρεσία προσφέρεται δωρεάν με μόνη προϋπόθεση να είναι μέλη στο επιμελητήριο μας. Επίσης δεν θα απαιτείται η υποχρέωση εγγραφής εταιρειών σε δύο Επιμελητήρια λόγω των διαφορετικών δραστηριοτήτων που ασκούν, με κύριο όφελος την μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και των οικονομικών επιβαρύνσεων.

Όσοι επιθυμούν να εγγραφούν στο Ειδικό Μητρώο Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων, για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ειδικών Μητρώων, τηλ.: 210 3382149,147 και 210 3645000, φαξ.: 210 3609675 και e- mail: eme@acci.gr.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γι' αυτό δεν απολύονται οι επίορκοι


Απίστευτο κι όμως ελληνικό. Οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν απολύονται επειδή δεν συνεδριάζει το πειθαρχικό συμβούλιο. Δείτε το βίντεο από το πρωινό του Mega.






Διαβάστε περισσότερα...

«Οι δήμοι φταίνε για τα λάθη με το χαράτσι της ΔΕΗ»


Δεν έστειλαν εγκαίρως τις διορθώσεις, υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Στους δήμους ρίχνει την ευθύνη για την «διαιώνιση» των λαθών με το «χαράτσι» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας σε πλήθος σχετικών ερωτήσεων βουλευτών.

Στις 13 Μαρτίου, διαβιβάστηκε στη Βουλή ακόμη ένα έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο υπογράφεται από τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη και στο οποίο επαναλαμβάνεται: «Στις περιπτώσεις που οι αρμόδιοι δήμοι δεν απέστειλαν εμπρόθεσμα (μέχρι 31.3.2012) τα στοιχεία με τις διορθώσεις, τούτο είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια αλληλουχία μη ενημέρωσης των στοιχείων των ακινήτων από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, καθότι η ΔΕΗ δεν ενημερώθηκε για τις αλλαγές αυτές και συνεπώς δεν απέστειλε τα στοιχεία των ακινήτων στην ορθή τους, μετά τις διορθώσεις, κατάσταση. Επίσης, μεταβολές που δόθηκαν από τους δήμους στο ΔΕΔΔΗΕ (ο αρμόδιος φορέας Διαχείρισης Δικτύου της ΔΕΗ) μετά την 31.3.2012 δεν λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό του ΕΕΤΗΔΕ έτους 2012».

Για τη διόρθωση των λαθών στα στοιχεία υπολογισμού του ΕΕΤΗΔΕ έτους 2011, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες, που είχαν εντοπίσει λάθη στα στοιχεία, είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις αιτήσεις για τη διόρθωση στον αρμόδιο δήμο μέχρι την 20η Ιανουαρίου 2012, σημειώνει.

Επιπλέον, ανεξάρτητα από τα ανωτέρω, οι δήμοι όλης της χώρας είχαν υποχρέωση να ελέγξουν αν στις σχετικές καταστάσεις αποτυπώνονται οι ορθές τιμές ζώνης και, στην περίπτωση που έπρεπε, να προβούν στη διόρθωσή τους. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι δήμοι όφειλαν να αποστείλουν μέχρι την 27η Ιανουαρίου 2012 τις ενημερωμένες καταστάσεις στον Διαχειριστή Δικτύου της ΔΕΗ. Η ημερομηνία αυτή άτυπα ίσχυσε μέχρι 31η Μαρτίου 2012, επισημαίνει ο κ. Μαυραγάνης.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αν είστε άνεργος σας αφορά


Την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, με τη συμπλήρωση τουλάχιστον 50 ημερών ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2012), είτε κατά τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες, και την παράταση έως τον Φεβρουάριο του 2014 της ασφαλιστικής κάλυψης των ανέργων, προβλέπει μεταξύ άλλων διάταξη του νόμου που έχει καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Η διάταξη αλλάζει τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση βιβλιαρίου ασθενείας αναγνωρίζοντας, ότι λόγω της μεγάλης ανεργίας ή υποαπασχόλησης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, δε μπορούν να συμπληρώσουν τις ελάχιστες χρονικές προϋποθέσεις που έθετε έως σήμερα η σχετική νομοθεσία.

Στο μεταξύ και μέχρι την ολοκλήρωση της νομοθετικής ρύθμισης ο υπουργός Εργασίας ζητά από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ προκειμένου να μη μείνουν ανασφάλιστοι οι άνεργοι οι υποαπασχολούμενοι και τα μέλη των οικογενειών τους να προβαίνουν:

1) Στη θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας των ασφαλισμένων για τη χορήγηση παροχών ασθένειας σε είδος, (ιατρική, φαρμακευτική, νοσοκομειακή κλπ), εφόσον έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 50 ημέρες ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2012), είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπενταμήνου.

2) Στην παράταση της ασφαλιστικής κάλυψης για παροχές ασθένειας σε είδος έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2014, των ανέργων που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 2768/1999 (Α΄ 273) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Με τη συγκεκριμένη διάταξη οι ανασφάλιστοι άνεργοι ηλικίας από 29 έως 55 ετών καλύπτονται για 2 χρόνια από τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο ήταν ασφαλισμένοι πριν από τη διακοπή της εργασίας τους, εφόσον έχουν συμπληρώσει 600 ημέρες ασφάλισης. Από το 30ο έτος οι ημέρες ασφάλισης αυξάνονται κατά 100 ημέρες για κάθε έτος.

3)Τέλος, στη θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας για τη χορήγηση παροχών ασθένειας σε είδος στους εργαζόμενους της επιχείρησης με την επωνυμία «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ», χωρίς την συμπλήρωση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης.



Διαβάστε περισσότερα...

Τρώμε πια μόνο όσπρια, ρύζι και πατάτες


Με ρύζι, πατάτες και όσπρια σιτίζονται περισσότερο οι Έλληνες, καθώς η κρίση έχει βάλει «μαχαίρι» σε πιο ακριβά είδη διατροφής, όπως είναι το κρέας και τα ψάρια.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας «Διατροφή και Οικονομική Κρίση», σύμφωνα με τα οποία πάνω από τα μισά νοικοκυριά (55,1%) έχουν υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους.

Το 44% απάντησε ότι το εισόδημά του δεν επαρκεί για την κάλυψη των καθημερινών διατροφικών του αναγκών.

Βασικό κριτήριο για την επιλογή τροφίμων, αλλά και για την επιλογή του καθημερινού γεύματος είναι το κόστος.

Τα τρόφιμα που έχουν περιοριστεί περισσότερο λόγω κόστους είναι το κρέας (63,7%), τα ψάρια (60,5%), τα γλυκά (51,2%) και το αλκοόλ (48,8%).

Τα τρόφιμα που επιλέγονται συχνότερα για κατανάλωση προκειμένου να μειωθεί το κόστος διατροφής είναι ρύζι/πατάτες (70,8%), όσπρια (70,8%), ψωμί (50,2%) και λαχανικά (46,9%).
Επιπλέον το 93% του δείγματος δήλωσε ότι έχουν περιορίσει το φαγητό από έξω (π.χ. εστιατόρια, ταβέρνε
ς).

Διαβάστε περισσότερα...

Έκοψαν το νερό σε 67χρονη


Η κυρία Ευαγγελία Αναγνωστάκη δεν περίμενε ποτέ ότι θα έρθει η στιγμή που δεν θα έχει πρόσβαση σε ένα δημόσιο αγαθό όπως είναι το νερό. Κι όμως πριν από τρεις ημέρες η ΔΕΥΑΧ την ενημέρωσε ότι διακόπτει την σύνδεση της ύδρευσης γιατί είναι παράνομη.

Το σπίτι στο οποίο διαμένει τα τελευταία 15 χρόνια στην περιοχή της Σπλάντζιας Χανίων το παραχώρησε στην 67χρονη, μια φίλη της αφού η ίδια δεν έχει στην κατοχή της κανένα περιουσιακό στοιχείο και αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα. Στήριγμα της τρεις γείτονες που την προσέχουν σαν «τα μάτια τους» αφού όπως οι ίδιοι λένε, η κυρία Ευαγγελία όταν ήταν υγιής βοηθούσε πολύ κόσμο.

Το μόνο που ζητά είναι η ΔΕΥΑΧ να της συνδέσει το νερό για να μπορεί να ζει σαν άνθρωπος μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Για την υπόθεση ενημερώθηκε ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης όσο και η Δημόσια Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης, οι οποίοι άμεσα προχώρησαν στην επανασύνδεση του νερού. Τις επόμενες ημέρες μάλιστα θα εξετάσουν και τον τρόπο με τον οποίο το σπίτι της κύριας Ευαγγελίας Αναγνωστάκη θα συνδεθεί νόμιμα με την ΔΕΥΑΧ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

To 16% των μαθητών θύματα bullying


Για το αυξανόμενης ανησυχίας φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού (bullying) εξέδωσε ανακίνωση η αναπληρώτρια γραμματέας Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, δρ. Τέτα Διαμαντοπούλου, με αφορμή τη συμμετοχή της σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα.

Η ανακοίνωσή της έχει ως εξής:

"Το φαινόμενο της σχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού (bullying), έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις στη χώρα μας.
Σοκάρουν τα στοιχεία ερευνών για τον σχολικό εκφοβισμό και τη βία στα σχολεία.
Σύμφωνα με έρευνα του ΕΨΥΠΕ στα δημοτικά σχολεία της χώρας, το 16% των μαθητών εκφοβίζονται και το 6% εκφοβίζουν.
Επίσης, Ευρωπαϊκή Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 167 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας, σε δείγμα 4.098 μαθητών, κατέδειξε ότι το 32% των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπήρξε θύμα σχολικού εκφοβισμού.
Οι μαρτυρίες των παιδιών που υφίστανται τη βία και τον εκφοβισμό μέσα στα σχολεία, οδηγούν στην ανάγκη αφύπνισης της κοινωνίας, των γονέων και των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα τώρα που η βία στην κοινωνία έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις με κίνδυνο ρήξης του κοινωνικού ιστού.
Η αξία της υιοθέτησης μιας σωστής αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας και του bullying είναι επιτακτική με προγράμματα πρόληψης και διαχείρισης του φαινομένου.
Ωστόσο, κανένα πρόγραμμα δεν θα αποδώσει καρπούς, εάν όλοι οι θεσμοί που εμπλέκονται στην κοινωνικοποίηση των νέων δεν επιδιώξουν να εμπνεύσουν στα παιδιά ήθος, ποιότητα στις σχέσεις, στην επικοινωνία, στην αισθητική, καθώς και το σεβασμό στην ύπαρξη του άλλου.
Η νεολαία της χώρας ζητάει αγάπη, ενδιαφέρον, ασφάλεια και το δικαίωμα να ονειρεύεται έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς, φτώχεια, ανεργία και βία, έναν κόσμο με εξασφαλισμένη Κοινωνική Συνοχή και Αλληλεγγύη".


Διαβάστε περισσότερα...

Μοίρασαν σε παιδιά σάπια φρούτα


Η φωτογραφία που δημοσιεύει το τοπικό ειδησεογραφικό πόρταλ CretePlus.gr, είναι από Δημοτικό σχολείο του Ηρακλείου Κρήτης. Τα φρούτα που μοιράστηκαν εκεί, στο πλαίσιο προγράμματος, ήταν σάπια.

Οι δάσκαλοι και οι 148 μικροί μαθητές που άνοιξαν σήμερα τα κουτιά με τα φρούτα που τους δόθηκαν δεν πίστευαν στα μάτια τους. Πολλά από τα φρούτα που δόθηκαν στους μαθητές ήταν σάπια, ενώ κάποια ήταν εκτός εποχής.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έξοδος 5.000 υπαλλήλων


Πρόταση για αποχώρηση 5.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του 2014 υπέβαλε η κυβέρνηση προς την τρόικα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει εάν σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι επίορκοι, όσοι προσελήφθησαν με πλαστά δικαιολογητικά κλπ.

Η τρόικα δεν απάνησε εάν θεωρεί τον προτεινόμενο αριθμό αποχωρήσεων επαρκή και ζήτησε περισσότερα στοιχεία ώστε να αξιολογήσει την πρόταση.

Σημειώνεται ότι το μνημόνιο είναι ασαφές ως προς αυτό το σημείο. Αναφέρει ότι θα πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα 25.000 υπάλληλοι έως το τέλος του 2013 κι ένα "μεγάλο μέρος" από αυτούς να απολυθούν μετά την πάροδο ενός έτους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ψάχνουν δουλειά πάνω από ένα χρόνο


Περισσότεροι από 6 στους 10 ανέργους έχουν κλείσει πάνω από ένα χρόνο εκτός εργασίας. Για το τέταρτο τρίμηνο του 2012 οι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή όσοι αναζητούν εργασία από 12 ή και περισσότερους μήνες, αποτελούν το 65,3% του συνόλου των ανέργων.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2012 οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.295.535 και το ποσοστό ανεργίας στο 26%.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε λειτουργία το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο


Σε λειτουργία τίθεται, ξανά από την ερχόμενη εβδομάδα, το καρδιοχειρουργικό τμήμα του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» και, σύμφωνα με πληροφορίες, σταδιακά θα λειτουργήσουν και πάλι όλα τα τμήματά του.

Την επαναλειτουργία του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» είχαν ζητήσει, με επιστολές τους στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, Ιατρικοί Σύλλογοι και οι γονείς των παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας, Ενημέρωσης και Βοήθειας Καρδιοπαθών Παιδιών «Η Καρδιά του Παιδιού» ανέφερε ότι 1.500 οικογένειες παιδιών, που πάσχουν από συγγενείς καρδιοπάθειες βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, από μόνο του δεν δύναται να καλύψει όλα τα κενά που δημιουργούνται και ζητά την επαναλειτουργία της Παιδοκαρδιοχειρουργικής και Παιδοκαρδιολογικής Κλινικής, ως πρότυπης Πανεπιστημιακής Μονάδας.



Διαβάστε περισσότερα...

Βρούτσης: Χρηματοδότηση για την ανεργία


«Η κοινωνική συνοχή και η προώθηση της απασχόλησης δεν συνιστούν μόνο αποτέλεσμα της ανάπτυξης, αλλά και βασική προϋπόθεση για αυτήν», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σε παρέμβασή του στην τριμερή Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση.

Ο κ. Βρούτσης συνέδεσε τις προσπάθειες για ανάπτυξη, με τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της ανεργίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, «ώστε να ανταποκριθούμε στο αίτημα για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και στις υψηλές προσδοκίες των ευρωπαϊκών λαών», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε, επίσης, ότι «η ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της ΟΝΕ αποτελεί βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι για την ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης και στην Ελλάδα, αποτελεί το πλέον επώδυνο σύμπτωμα της κρίσης, δηλαδή τα υψηλά επίπεδα ανεργίας».

«Στη χώρα μας» είπε ο υπουργός Εργασίας «η ανεργία ανέρχεται σε πρωτοφανή επίπεδα, ειδικά στους νέους ηλικίας 15- 24 ετών, που ανέρχεται στο 60% και προκαλεί, όχι μόνο κοινωνικά προβλήματα και υψηλότατο κόστος για την οικονομία, αλλά και σοβαρές εσωτερικές πολιτικές επιπτώσεις».

Αναφέρθηκε, επίσης στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την ενίσχυση της απασχόλησης και ειδικότερα στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ενίσχυση της Απασχόλησης και της Επιχειρηματικότητας των Νέων και στο στοχευμένο πρόγραμμα, «που έχει ως στόχο την ανακούφιση περίπου 400.000 οικογενειών που δεν διαθέτουν ούτε έναν εργαζόμενο».

Ο υπουργός επισήμανε την ανάγκη της αύξησης της χρηματοδότησης για την υλοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων.

«Απαιτείται γενναία χρηματοδότηση των νέων παρεμβάσεων, από το σύνολο των Διαρθρωτικών Ταμείων και όχι μόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο» τόνισε ο υπουργός, ενώ ζήτησε την άρση εμποδίων που επιδρούν ανασταλτικά στην αξιοποίηση των πόρων για την καταπολέμηση της ανεργίας, όπως είναι ο κανόνας De Minimis.

Αναφερόμενος στο ελληνικό πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι «η Ελλάδα επιδεικνύει τους ταχύτερους ρυθμούς σε όλη την Ευρώπη, σε διαρθρωτικές αλλαγές και σε επίπεδο δημοσιονομικής προσαρμογής» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ήδη, από φέτος, η χώρα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Σε ότι αφορά στο ζήτημα του κοινωνικού διαλόγου, ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει με ωριμότητα και πνεύμα προσαρμογής να τον καταστήσει εποικοδομητικό και, κυρίως, χρήσιμο.

«Μόνο αν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι εμπλακούν ενεργά στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων, μπορεί να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των δράσεων και να αντληθούν αμοιβαία οφέλη, που θα ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, αλλά και την εμπιστοσύνη των πολιτών στο ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα» κατέληξε ο κ. Βρούτσης.



Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε σε ποια αλλαντικά βρέθηκε κρέας αλόγου


Την άμεση απόσυρση από την ελληνική αγορά επτά προϊόντων λόγω ανίχνευσης κρέατος αλόγου απαίτησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα προϊόντα:

- «Σαλάμι μπύρας τεμάχια βάρους 450γρ.» με εμπορική ονομασία «ΠΑΣΣΙΑΣ», αριθμό παρτίδας 75556 111124 και ημερομηνία λήξης 10/04/2013.

- «Αλλαντικό σκορδάτο βραστό τεμάχια βάρους 330 γρμ.» με εμπορική επωνυμία «ΠΑΣΣΙΑΣ», αριθμό παρτίδας 75832 και ημερομηνία λήξης 26/05/2013,

- «Σαλάμι αέρος τεμάχια βάρους 0,496kg» με εμπορική επωνυμία «ΠΑΣΣΙΑΣ» με αριθμό παρτίδας 76039 και ημερομηνία λήξης 20/05/2013 που παράγονται από την εταιρεία «Ε.Γ. ΠΑΣΣΙΑΣ Α.Β.Ε.Ε.».

- «Λουκάνικα τ. Φραγκφούρτης σε συσκευασία βάρους 300 γρμ.» με εμπορική ονομασία «Mr. Grand», αριθμό παρτίδας 75846 και ημερομηνία λήξης 30/03/2013.

- «Παριζάκι Γίγας Κλασικό τεμάχια βάρους 600 γρμ.» με εμπορική επωνυμία «Mr. Grand», αριθμό παρτίδας 76114 και ημερομηνία λήξης 18/06/2013 που παρασκευάζονται για λογαριασμό του Ομίλου «Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ A.E.» από την εταιρεία «Ε.Γ. ΠΑΣΣΙΑΣ Α.Β.Ε.Ε.».

- «Κεφτεδάκια ΝΑΠΟΛΙΤΕΝ κατεψυγμένα σε συσκευασία βάρους 2kg» με αριθμό παρτίδας 06021339, ημερομηνία παραγωγής 06/02/2013 και ημερομηνία λήξης 06/02/2014 που παράγονται από την εταιρεία «SPECIAL ΕΔΕΣΜΑΤΑ Α.Ε.».

- «ΚΕΜΠΑΠ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ Χ/ΚΑΛ ΚΤΨ σε συσκευασία βάρους 815γρ.», με αριθμό παρτίδας L:310, ημερομηνία συσκευασίας 13-02-2013 και ημερομηνία λήξης 20-07-2013 που παρασκευάζεται και συσκευάζεται από την επιχείρηση «KRIVEK Α.Ε.» και δειγματίστηκε από την Υπεραγορά Τροφίμων «ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ Α.Ε.».

- «Λουκάνικο Πέταλο» με την εμπορική επωνυμία «Ozyorem Kaysevi sucuk 455 gr», με κωδικό παραγωγής L-12345 και ημερομηνία λήξης 10-4-2013 το οποίο παράγεται από την ολλανδική επιχείρηση «NL 687 EG» για λογαριασμό της γερμανικής εταιρείας «DEMKA GmbH» και δειγματίστηκε από το κατάστημα «ΑΛΗ ΜΠΑΜΠΑ».

- «ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΑΛΑΜΙ» με την εμπορική επωνυμία «LeFruMarin- Salam Rustic», σε συσκευασία των 1800 gr και ημερομηνία λήξης 02-03-2013 που παράγεται από τη ρουμανική εταιρεία «LeFruMarine S.R.L.».

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι έλεγχοι που αφορούν και στη διερεύνηση της προέλευσης της χρησιμοποιούμενης πρώτης ύλης. Για τις συγκεκριμένες παρτίδες θα ληφθούν τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία μέτρα.



Διαβάστε περισσότερα...

Χαράτσι στα ακίνητα μέσω ΔΕΗ και το 2013


Τη διατήρηση του «χαρατσιού» στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ και για το 2013, ακόμη και πιο «ήπιο» εισηγείται στην κυβέρνηση ο υπουργός Οικονομικών.


Από τις Βρυξέλλες που βρίσκεται ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι η είσπραξη του τέλους ακινήτου μέσω της ΔΕΗ θα πραγματοποιηθεί και το 2013 ενώ κυβερνητικές πήγες έκαναν λόγο για προσδιορισμό των αποχωρήσεων από το δημόσιο.


Αυτό σημαίνει, ότι το ΕΕΤΗΔΕ θα ισχύσει και φέτος και ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2014. Μένει να διευκρινιστεί τι σημαίνει το πιο «ήπιο» που διαρρέεται, αν δηλαδή θα υπάρξουν πιο χαμηλοί συντελεστές για ορισμένες κατηγορίες ακινήτων ώστε να μην είναι μεγάλη η επιβάρυνση για τους μη έχοντες.


Μ' αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εισπράξει τα 3,2 δισ. που έχει προϋπολογίσει ως έσοδα από τα ακίνητα και να προετοιμαστεί καλύτερα για το νέο φόρο που θα επιβληθεί από του χρόνου, αν και το πρόγραμμα της κυβέρνησης έλεγε ότι θα ισχύσει από φέτος και θα είναι σημαντικά χαμηλότερος από το «χαράτσι».



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιχείρηση-νερό στα νησιά του Αιγαίου


Το ερχόμενο καλοκαίρι αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΥΔΑΠ, να ξεκινήσει πιλοτικά το πρόγραμμα για την ολοκληρωμένη διαχείριση νερού σε Σίκινο, Φολέγανδρο, Χάλκη, Οινούσσες, Αϊ-Στράτη και Ψαρά.

Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, «αν όλα πάνε καλά», στην επόμενη φάση θα μπορούν να εντάσσονται όποια νησιά θέλουν. Η εκτίμηση είναι ότι θα ενταχθούν η Κίμωλος, τα Κουφονήσια και το Αγαθονήσι.

Στόχος είναι η εξασφάλιση πόσιμου νερού σε επαρκή ποσότητα και πίεση 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και η διασφάλιση της καθημερινής περισυλλογής των λυμάτων των νησιών.

Ωστόσο, το όλο εγχείρημα δεν προβλέπεται να είναι εύκολο καθώς γύρω από τη μεταφορά νερού έχει στηθεί χορός εκατομμυρίων. «Ασφαλώς και οι πολλοί θιγόμενοι - θα χάσουν τεράστια έσοδα - να προσπαθήσουν με νύχια και δόντια να εμποδίσουν την προσπάθεια» λένε από την εταιρεία.

Οπως επισημαίνουν πηγές της ΕΥΔΑΠ, σήμερα δεν υπάρχει ολοκληρωμένη διαχείριση νερού στα νησιά του Αιγαίου. «Η όλη υποδομή είναι ελαττωματική. Γίνονται απλώς φαραωνικά έργα τα οποία δεν εντάσσονται λειτουργικά στο ευρύτερο περιβάλλον και ύστερα από λίγο καταστρέφονται από την αχρηστία» υποστηρίζουν άνθρωποι της εταιρείας.



Οπως διευκρινίζουν από την εταιρεία, χρειάζονται μόνο έργα μικρής κλίμακας, όπως ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα - με νερό για παράδειγμα από τις αφαλατώσεις -, η καλύτερη διαχείριση του βρόχινου νερού και μικρές επεμβάσεις στα ρυάκια για να μην καταλήγουν τα όμβρια ύδατα στη θάλασσα.

«Θέλουμε να έχουμε μεγαλύτερο μερίδιο στο Αιγαίο. Μας δίνεται έτσι το έναυσμα να μπούμε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας» λένε από την ΕΥΔΑΠ. «Από τα 50 εκατομμύρια ευρώ που είναι η κερδοφορία μπορούμε να διαθέσουμε π.χ. το 10% των κερδών για να επεκταθούμε».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανοιχτές για το ΣΔΟΕ όλες οι καταθέσεις


Πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς χωρίς εισαγγελική άδεια.

Απευθείας πρόσβαση για έλεγχο στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων αποκτούν από την ερχόμενη Τρίτη δέκα εξειδικευμένοι υπάλληλοι από την κεντρική υπηρεσία του ΣΔΟΕ και δύο υπάλληλοι ανά περιφερειακή διεύθυνση.

Οι υπάλληλοι αυτοί θα έχουν άμεση πρόσβαση σε κάθε τραπεζικό λογαριασμό που τηρείται σε 53 πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα και σε κάθε κίνηση κεφαλαίων εις βάθος δεκαετίας.

Όπως αναφέρουν τα Νέα, με το νέο σύστημα, δε θα απαιτείται η έκδοση σχετικής εισαγγελικής διάταξης.

Οι πρώτοι ελεγκτικοί στόχοι θα είναι τα 2.062 ονόματα που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ.

Μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής θα διασυνδεθούν τα πληροφοριακά συστήματα του φοροελεγκτικού μηχανισμού με τα πληροφοριακά συστήματα των τραπεζών.

Όλα τα αιτήματα του ΣΔΟΕ, των εφοριών και των ελεγκτικών υπηρεσιών για τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών φορολογουμένων θα συγκεντρώνονται και θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στις τράπεζες.

Οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να απαντούν άμεσα, την επόμενη μέρα, με την ηλεκτρονική διαβίβαση όλων των στοιχείων που ζητήθηκαν. Με τον τρόπο αυτόν η διασταύρωση των στοιχείων και ο φορολογικός έλεγχος θα ολοκληρώνονται με ταχύτατους ρυθμούς.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο Έλληνας στη δίνη της κρίσης


Τι υποστηρίζουν φορείς, ενώσεις, ειδικοί.

Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, σήμερα Παρασκευή, 15 Μαρτίου, και το 2013 βρίσκει τον Έλληνα με ένα ριζικά αλλαγμένο καταναλωτικό προφίλ, με περιορισμένο διαθέσιμο εισόδημα, υπερχρεωμένο και πολύ πιο «ψαγμένο» και ευαισθητοποιημένο ως προς την τιμή, αλλά και την ποιότητα των προϊόντων που αγοράζει.

«Η οικονομική κατάσταση του Έλληνα καταναλωτή έχει επιδεινωθεί τραγικά και η αγοραστική του δύναμη έχει συρρικνωθεί σημαντικά», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Παναγιώτα Καλαποθαράκου, γενική διευθύντρια της ΕΚΠΟΙΖΩ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών «Η Παρέμβαση», και τονίζει: «Με την ανεργία σχεδόν στο 30% να μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά και την μείωση των εισοδημάτων -μισθών και συντάξεων- στο 30-50%, πολλοί καταναλωτές δεν μπορούν πλέον να διατηρήσουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, πολύ περισσότερο να πληρώσουν οφειλές προς τις τράπεζες, την εφορία κλπ».

Ο καταναλωτής σήμερα, σύμφωνα με την κ. Καλαποθαράκου, λειτουργεί περισσότερο ορθολογικά, ιεραρχεί τις ανάγκες του, θέτει προτεραιότητες και στρέφεται στην πραγματική οικονομία. Παράλληλα έχει αναπτύξει την αλληλεγγύη και την κοινωνική υποστήριξη και οι προτιμήσεις του στρέφονται στην κατανάλωση ελληνικών προϊόντων. Ωστόσο, κριτήριο για τις τελικές επιλογές του είναι η τιμή των προϊόντων, σε συνδυασμό με την ασφάλεια και την ποιότητα.

Το νέο προφίλ του Έλληνα καταναλωτή

Οι λέξεις κλειδιά που προσδιορίζουν τον Έλληνα καταναλωτή της κρίσης είναι: σύγκριση, ελληνικά (προϊόντα), προσφορές, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεώργιος Ι. Δουκίδης, διευθυντής στο Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ειδικότερα, πάνω από το 80% των Ελλήνων καταναλωτών αναζητούν προσφορές (από ειδικά φυλλάδια, ίντερνετ κ.λπ.) και προσπαθούν να αγοράζουν περισσότερα μέσω προσφορών, αφού έτσι αυξάνουν το εύρος αγορών τους, λόγω περιορισμένου budget.

Επίσης, πάνω από το 80% αγοράζει περισσότερα ελληνικά προϊόντα γιατί πιστεύει ότι έτσι στηρίζει την εθνική οικονομία -αυτό είναι μία αντίληψη ιδιαίτερα δημοφιλής σε περιόδους κρίσης.

Τέλος, πάνω από το 75% συγκρίνει περισσότερο τις τιμές (αξιοποιώντας το ίντερνετ, αλλά και τις επισκέψεις στο σούπερ-μάρκετ) και επιλέγει με βάση το «προσωπικό» του πορτοφόλι. Σύμφωνα με τον κ. Δουκίδη, δεν είναι τυχαίο ότι έχουν ανέβει οι πωλήσεις των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Άρα «αρχίζει και προσδιορίζεται μια συμπεριφορά "smart shopping" με στοιχεία "εθνοκεντρισμού"».

Όπως αναφέρει ο κ. Δουκίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μία ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι η αυξημένη χρήση του ίντερνετ. Το 2012 περίπου 2 εκατ. Έλληνες προέβησαν σε on line αγορές προϊόντων-υπηρεσιών, που ξεπέρασαν τα 2,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση πάνω από 30%, σε σχέση με το 2011. Παρόλο που τα στοιχεία είναι χαμηλά σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης είναι το μόνο κομμάτι της αγοράς που αναπτύσσεται.

Το σημαντικότερο όμως, σύμφωνα με τον κ. Δουκίδη, είναι ότι τα 2 εκατ. on line καταναλωτές, για το 50% των αγορών που έκαναν σε φυσικό κατάστημα, βρήκαν και σύγκριναν στοιχεία και τιμές μέσω του ίντερνετ. «Αν λάβουμε υπ' όψη τα 6 εκατ. Έλληνες που χρησιμοποιούν το ίντερνετ, καταλαβαίνουμε τη δύναμη που θα έχει αυτό το ψηφιακό κανάλι για τον Έλληνα καταναλωτή στο άμεσο μέλλον», αναφέρει.

Το νέο προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, όπως διαμορφώνεται σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης, σκιαγραφεί νέα έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), που πραγματοποιήθηκε την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2012 σε δείγμα 2000 καταναλωτών από όλη την Ελλάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας ποσοστό 91% των καταναλωτών δηλώνει ότι έχει μειωθεί το εισόδημά του. Από αυτούς το 79% δηλώνει ότι έχει μειωθεί πάνω από 20% και 31% ότι έχει μειωθεί πάνω από 40%.
Στο 48% των νοικοκυριών, σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχει τουλάχιστον ένας άνεργος.

Όσον αφορά στο πώς συμπεριφέρεται ο Έλληνας καταναλωτής στις αγορές του, από την έρευνα προκύπτει ότι ποσοστό 82% επιλέγει περισσότερες προσφορές, 80% συγκρίνει τις τιμές, 77% αγοράζει ελληνικά προϊόντα, 74% χρησιμοποιεί λίστα, 71% αγοράζει μόνο τα απαραίτητα, 70% αγοράζει γενικά φθηνότερα προϊόντα, 67% αγοράζει οικονομικές συσκευασίες, 65% αλλάζει «μάρκα», 62% αγοράζει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (private label), 59% επισκέπτεται περισσότερα καταστήματα και 58% ψάχνει προφορές σε φυλλάδια και στο ίντερνετ.
Έλλειψη ανεπτυγμένης καταναλωτικής παιδείας

Ενθαρρυντικό, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Καλαποθαράκου, είναι το γεγονός ότι ο Έλληνας αποκτά καταναλωτική συνείδηση. Έχει αρχίσει να αντιδρά κάτω και από την πίεση των συνθηκών (ακρίβεια, ανεργία). Δεν έχει πλέον περιθώρια και πρέπει να ψάξει, να συγκρίνει και να επιλέξει προϊόντα ή υπηρεσίες που ταιριάζουν στις ανάγκες του και στις οικονομικές του δυνατότητες.

«Η ακρίβεια και η υπερχρέωση μετά την ανεργία είναι τα σημαντικότερα προβλήματα στην ελληνική κοινωνία, στη λύση των οποίων πρέπει να συμμετέχουμε όλοι», τόνισε η κ. Καλαποθαράκου και παραδέχθηκε ότι χρειάζεται να γίνουν ακόμα πολλά, για να δημιουργηθεί και στην Ελλάδα ένα ισχυρό, δραστήριο, παρεμβατικό και αξιόπιστο κίνημα καταναλωτών.

«Δεν έχουμε ανεπτυγμένη καταναλωτική παιδεία. Στο χέρι όλων μας είναι να συνεισφέρουμε προς αυτή τη κατεύθυνση. Οφείλουμε συνεπώς να πλαισιώσουμε τις υγιείς, ανεξάρτητες ενώσεις καταναλωτών, διότι μόνο έτσι θα ακουστεί η φωνή μας και θα διεκδικήσουμε ομαδικά την ικανοποίηση των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας», ανέφερε η κ. Καλαποθαράκου.

Εξάλλου, ένα σημαντικό όπλο που διαθέτουν οι καταναλωτές είναι, σύμφωνα με την κ. Καλαποθαράκου, το μποϋκοτάζ. Ωστόσο, για να έχει δυναντότητα επιτυχίας οφείλει να είναι στοχευμένο ως προς το προϊόν και την αναμενόμενη τιμή του, όσο και ως προς τη διάρκεια. «Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι μόνο το στοχευμένο μποϋκοτάζ μπορεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η απόφαση για την κινητοποίηση της κοινωνίας με αυτό το όπλο έχει μεγάλη ευθύνη και ασφαλώς θα το χρησιμοποιήσουμε εφόσον πληρωθούν οι προϋποθέσεις», τονίζει η κ. Καλαποθαράκου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) Νίκος Τσεμπερλίδης επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο Έλληνας καταναλωτής δεν γνωρίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του και έχει πολύ χαμηλή καταναλωτική συνείδηση. Ωστόσο, όταν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα απευθύνεται στις καταναλωτικές ενώσεις προσπαθώντας να βρει λύση.

«Ο Έλληνας καταναλωτής δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι μόνο συλλογικά μπορεί να αντιδράσει και να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, ο καταναλωτής πρέπει να αφυπνιστεί, να ενισχύσει τη φωνή του, να ενταχθεί ως μέλος στις καταναλωτικές ενώσεις και να πιέσει προς όλες τις κατευθύνσεις διεκδικώντας τα δικαιώματά του».

Ο καταναλωτής σε διατροφική ανασφάλεια

Η παγκόσμια ημέρα καταναλωτή βρίσκει τον Έλληνα αντιμέτωπο με ένα ακόμα σοβαρό διατροφικό σκάνδαλο και τους θεσμικούς φορείς σε εγρήγορση με στόχο την προστασία της υγείας του καταναλωτή.

«Στο νέο περιβάλλον της απειλής μιας τεράστιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η απαίτηση για παραγωγή και διάθεση ασφαλών, ποιοτικότερων και επαρκών τροφίμων εμφανίζεται όσο ποτέ άλλοτε πιο επιτακτική» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) Παναγιώτης Βασιλόπουλος.

Αν και η επιλογή και κατανάλωση τροφίμων εξαρτάται και από άλλους παράγοντες πέρα από την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών (όπως π.χ. μορφωτικό επίπεδο, φύλο κ.τ.λ.), σύμφωνα με τον κ. Βασιλόπουλο, αλλαγές ως προς τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων σε περιόδους κρίσης, είναι πιθανές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η άνοδος του ποσοστού του «φτωχού πληθυσμού» των Ελλήνων που δηλώνει ότι στερείται διατροφής που να περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας.

Σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποιεί κάθε χρόνο η Ελληνική Στατιστική Αρχή αναφορικά με το «Εισόδημα και τις Συνθήκες Διαβίωσης των Νοικοκυριών» το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 24,1% του εν λόγω πληθυσμού το 2009, ενώ δύο χρόνια αργότερα (2011) το ποσοστό αυτό σχεδόν διπλασιάστηκε (42,7%).

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) με γνώμονα τις προτεραιότητες και τους στόχους της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» που θέτει τους καταναλωτές στο επίκεντρο όλων των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταβάλλει μία σταθερή και συστηματική προσπάθεια για την λειτουργία ενός νέου, σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος ασφάλειας για τα τρόφιμα στη χώρα μας.

Ενός συστήματος που δεν περιορίζεται στον κατασταλτικό και άμεσης επέμβασης χαρακτήρα του αλλά που επεκτείνεται στον προληπτικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο έλεγχο της διατροφικής αλυσίδας, διασφαλίζοντας έτσι στον Έλληνα καταναλωτή μία αναβαθμισμένη ποιότητα και ασφάλεια τροφίμων.

Ο ΕΦΕΤ, σύμφωνα με τον κ. Βασιλόπουλο, συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Καταναλωτή και μεταφέροντας στη καθημερινή του δραστηριότητα τις αξίες αυτής της επετείου δεσμεύεται απέναντί στους καταναλωτές ότι ο έλεγχος της ασφάλειας των τροφίμων θα συνεχιστεί το ίδιο υπεύθυνα και ακόμη πιο εντατικά για την διασφάλιση του δικαιώματος των καταναλωτών να επιλέγουν ποιοτικότερα τρόφιμα.

Από την άλλη πλευρά, η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα καταναλωτή, επισημαίνει ότι εργάζεται συστηματικά και συντονισμένα για τη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων σε κάθε στάδιο της διατροφικής αλυσίδας, από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση. Ταυτόχρονα, προωθεί τρόπους έγκυρης πληροφόρησης, με στόχο να στρέψει τους καταναλωτές προς την υιοθέτηση ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών, οι οποίες μπορούν να προασπίσουν την υγεία τους και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτροσόκ για τους πολίτες, παραμένει το χαράτσι των ακινήτων


Έντονες αναταράξεις στην συγκυβέρνηση.

Στην τρόικα επιχειρούν να φορτώσουν την μονιμοποίηση του χαρατσιού των ακινήτων μέσω της ΔΕΗ παρά τις εξαγγελίες ότι θα επισπεύσουν τις διαδικασίες για να ισχύσει ο ενιαίος φόρος ακινήτων.

Αν και ουδείς εμπόδισε το οικονομικό επιτελείο και τα κόμματα της συγκυβέρνησης να έχουν έτοιμο το σχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα ελάφρυνε τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα εντούτοις εμφανίστηκε και σε αυτό το θέμα η κυβέρνηση, όπως και στο θέμα του Δημοσίου να μην μπορεί να υποστηρίξει με επιχειρήματα στην τρόικα τη θέση της ή στην χειρότερη περίπτωση να βάζει και πάλι αυτογκόλ.

«Κάτι δεν πάει καλά και θα βρεθούμε σε δυσχερή θέση σύντομα έναντι των πολιτών που μας πίστεψαν» λέει κορυφαίος υπουργός.

Μπορεί ο κ. Στουρνάρας να πήρε πάνω του την εισήγηση προς την κυβέρνηση αλλά το ζητούμενο είναι αφενός η αντίδραση των κυβερνητικών εταίρων που επέμειναν στην κατάργησή του για φέτος και αφετέρου της Βουλής στο νόμο που θα ψηφιστεί.

Ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να έχει συμφωνήσει με την τρόικα ότι θα διατηρήσει το άδικο μέτρο όπως ο ίδιος το χαρακτήριζε στη λογική ότι «είναι το μοναδικό μέτρο που αποδίδει και εισπράττεται».

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι διαφωνίες της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ που ζητούσαν πολύ χαμηλό αφορολόγητο και χαμηλούς συντελεστές και ο κίνδυνος ρήξης οδήγησε σε βραχυκύκλωμα και νέο ηλεκτροσόκ για τους πολίτες.

«Στο επιχείρημα της τρόικας ότι δεν θα μπορέσετε να εισπράξετε από τις εφορίες τους φόρους των ακινήτων και θα υποχρεωθείτε να πάρετε νέα μέτρα, ουδείς σκέφθηκε να αντιτάξει ότι θα μπορούσε μέσω του ίδιου εισπρακτικού μηχανισμού, της ΔΕΗ, να πληρώνεται ο ενιαίος φόρος που θα ελάφρυνε χιλιάδες νοικοκυριά» λέει κορυφαίος υπουργός που κατηγορεί τον κ. Στουρνάρα για «λογιστική αντίληψη ίδια με της τρόικας».

«Η ουσία είναι ότι πρόκειται για την απόλυτη παραδοχή της αδυναμίας του κράτους να προσδιορίσει την ακίνητη περιουσία των πολιτών, για συμβιβασμό με τις δυσλειτουργίες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και εξόντωση της ραχοκοκαλιάς των υποστηρικτών της κυβέρνησης» σημειώνει κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ που ελπίζει ότι «ο Σαμαράς είναι πολιτικό όν και θα αντιληφθεί το λάθος δρόμο που δείχνει ο τεχνοκράτης υπουργός του».

Η αποτυχία της κυβέρνησης να συμφωνήσει τώρα με την τρόικα για τους δημοσίους υπαλλήλους και τα μέτρα που μετατίθενται προκαλούν πλήγμα στην ψυχολογία της οικονομίας και των πολιτών και είναι πιθανόν να μπαίνει η τρικομματική κυβέρνηση σε περιπέτειες.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι έξι φόροι ακινήτων που θα πληρωθούν το 2013


Αναλυτικά όλα τα χαράτσια του έτους.

Με έξι φόρους επιβαρύνονται τα ακίνητα τη φετινή χρονιά μετά την υποχώρηση της κυβέρνησης και του υπουργού οικονομικών Γ. Στουρνάρα στις πιέσεις της τρόικας για το χαράτσι.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά όλους τους φόρους και θα εισφέρουν στον προϋπολογισμό με πάνω από 6,7 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα οι φόροι που θα πληρωθούν μέσα στη χρονιά είναι:

- ΦΑΠ του 2010. Ο φόρος έχει επιβληθεί σε ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ και καλούνται να τον πληρώσουν 200.000 φορολογούμενοι. Μάλιστα οι δύο πρώτες δόσεις έχουν πληρωθεί και αναμένονται τα ραβασάκια για την τρίτη δόση

- ΦΑΠ 2011. Μόλις πληρωθεί και η τελευταία δόση του ΦΑΠ του 2010 στο τέλος Μαρτίου θα φτάσουν τα σημειώματα για τον φόρο του 2011. Μάλιστα θα πρέπει να τον πληρώσουν 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων αφού φορολογούνται ακίνητα με αντικειμενική άνω των 200.000 ευρώ, ενώ και η κλίμακα είναι αυξημένη.

- ΦΑΠ 2012. Πάνω από μισό εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για το 2012. Τα σημειώματα αναμένονται στο τέλος της χρόνιας.

- Χαράτσι ακινήτων του 2012. Μέχρι στιγμής έχουν πληρωθεί οι τρεις δόσεις μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Μέσα στους επόμενους μήνες θα πληρωθούν και οι υπόλοιπες δόσεις.

- Χαράτσι ακινήτων του 2013. Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να χρεώνονται οι λογαριασμοί της ΔΕΗ με το τέλος ακινήτων του 2013.

- ΦΑΠ 2013. Άγνωστο είναι πότε θα πληρωθεί ο φόρος ακίνητης περιουσίας του 2013, όμως δεν αποκλείεται προς το τέλος του έτους να φτάσουν και αυτά τα σημειώματα σε 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.


Διαβάστε περισσότερα...

Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης 135 ευρώ


Υπερδιπλάσιος ο αριθμός των δικαιούχων αυτή τη φορά.

Το ποσό των 37.677.997 ευρώ θα πιστωθεί την Παρασκευή (15/03/2013) στους λογαριασμούς των δικαιούχων που ολοκλήρωσαν τη διαδικασία για το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, το ποσό αυτό αφορά σε 278.489 δικαιούχους σε όλη την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι συγκριτικά με την τελευταία πληρωμή, ο αριθμός των δικαιούχων αλλά και το ποσό πληρωμής, έχουν υπερδιπλασιαστεί
.


Διαβάστε περισσότερα...

Σκάνδαλο στο ΙΚΑ: 550.000 μέρες "ψεύτικης" εργασίας


Εκατοντάδες χιλιάδες ημέρες εικονικής εργασίας. Ψεύτικα ένσημα για δήθεν εργασία που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, προκειμένου να εξασφαλισθούν παροχές και συνταξιοδοτήσεις σε άτομα που δεν το δικαιούνταν κι ένα πάρτυ "τρωκτικών" από επιχειρηματίες, εργαζόμενους και λογιστές που για χρόνια είχαν στήσει ένα κύκλωμα από τον Έβρο ως την Κρήτη, έφερε στο φως η έρευνα των ράμπο του ΙΚΑ, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Cretalive.

Μιλώντας στο cretalive.gr, ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Διονύσης Πατσούρης έκανε λόγο για 550.000 ημέρες εικονικής εργασίας (!) μόνο για για την τετραετία 2008- 2012, από περίπου 13.000 ασφαλισμένους, που αν τα "λαγωνικά" του ΙΚΑ δεν σταματούσαν θα προκαλούσαν ζημία στο Ίδρυμα πάνω από 15.000.000 ευρώ.

Σ'αυτό το "πάρτυ τρωκτικών" εμπλέκονται εκτός από τους ασφαλισμένους και δεκάδες επιχειρήσεις απ'όλη την Ελλάδα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της οικοδομής και των συναφών επιχειρήσεων αλλά και λογιστές. "Ευτυχώς όμως το προλάβαμε" - λέει στο cretalive o κ. Πατσούρης "χάρη στην ειδική ομάδα ηλεκτρονικής αναζήτησης που έχουμε συστήσει το τελευταίο διάστημα και που αναζητούν τα ίχνη των παραβατών, όταν εκείνα εντοπιστούν.

Κι όσο για την Κρήτη; "Δυστυχώς το νησί σας έχει κι εδώ, υψηλή παραβατικότητα, όπως και σε άλλους τομείς παροχών του ΙΚΑ (μαϊμού συντάξεις, αναρρωτικές άδειες, επιδόματα ασθενείας)"συμπληρώνει ο υποδιοικητής, υπογραμμίζοντας πως όλα αυτά ανάγκασαν το ίδρυμα ν'αλλάξει ...ρότα σε ό,τι αφορά τη μεθοδολογία πληρωμής των παροχών.

"Το ΙΚΑ σταματάει πλέον την επί πιστώσει ασφάλιση. Όποιος είναι καθαρός κι έχει υποβάλλει τις αναλυτικές περιοδικές καταστάσεις, θα έρχεται στο ΙΚΑ (και όχι όπως έκανε μέχρι τώρα δια μέσου ηλεκτρονικής υποβολής) για να λαμβάνει τις παροχές που δικαιούται. Τέρμα πια η εικονική ασφάλιση" κατέληξε ο κ. Πατσούρης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στην Κόρινθο


Για την ενίσχυση οικονομικά αδύναμων πολιτών.

Το Κέντρο Κοινωνικής Πολιτικής δήμου Κορινθίων, με σύνθημα, «Κανένας Κορίνθιος μόνος του στην κρίση», οργανώνει εκστρατεία αλληλεγγύης, για την ενίσχυση οικονομικά αδύναμων πολιτών οι οποίοι στηρίζονται από τις κοινωνικές δομές που έχει δημιουργήσει.

Η συγκέντρωση τροφίμων, φαρμάκων, ρούχων, υποδημάτων και ειδών πρώτης ανάγκης, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Μαρτίου από τις 9.00 το πρωί έως τις 3.00 μετά το μεσημέρι στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Κορινθίων, στην οδό Πυλαρινού 84.

Παράλληλα, το Κέντρο Κοινωνικής Πολιτικής ευχαριστεί τους πολίτες, επισημαίνοντας ότι η εθελοντική προσπάθεια είναι αυτή που στηρίζει τις δομές του.


Διαβάστε περισσότερα...

Φωτοβολταϊκά συστήματα στα σχολεία στο δήμο Μουζακίου


Στόχος η ευαισθητοποιήση των μαθητών στην πράσινη ενέργεια
.
Στην τοποθέτηση δύο φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των σχολείων του Δήμου Μουζακίου προχώρησε η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας με τη χρηματοδότηση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων.

Το έργο για τον Δήμο Μουζακίου περιλαμβάνει την εγκατάσταση δύο φωτοβολταϊκών συστημάτων, ισχύος 10 kW το καθένα, σε αντίστοιχες στέγες του Γυμνασίου Μουζακίου και του Δημοτικού Σχολείου Κρανιάς. Οι εργασίες εγκατάστασης του ενός εκ των δύο φωτοβολταϊκών συστημάτων, στη στέγη του Γυμνασίου Μουζακίου, ήδη ξεκίνησαν και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Στόχος του έργου, όπως γίνεται γνωστό από τη Δημοτική Αρχή, είναι αφενός μεν, να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές σχετικά με την πράσινη ενέργεια, ενώ παράλληλα αναμένεται να προσδώσει στο Δήμο Μουζακίου έσοδα περίπου 6.200 ευρ’ω ετησίως, για τα επόμενα 25 έτη, από την πώληση της πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, αυτά τα δύο φωτοβολταϊκά συστήματα έρχονται να προστεθούν στα άλλα 7 που έχει ήδη δρομολογήσει ο Δήμος Μουζακίου με δική του πρωτοβουλία και αφορούν κτίρια, όπως είναι Κινηματοθέατρο - Πολιτιστικό Κέντρο Μουζακίου, 1ο Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου, Δημοτικό Σχολείο & Νηπιαγωγείο Μαγούλας, Γυμνάσιο Φαναρίου, Γυμνάσιο Μαγούλας, Δημοτικό Σχολείο Μαυρομματίου και Γυμνάσιο Αγναντερού. Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός υπογράμμισε ότι «προσδοκούμε μέσα απ’ αυτή τη δράση αφενός μεν να παράξουμε πράσινη ενέργεια, αφετέρου να ενισχύσουμε τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου μας».


Διαβάστε περισσότερα...

Ουρά από τα ξημερώματα στο ΙΚΑ


Από τα ξημερώματα συγκεντρώνονται οι πολίτες που θέλουν να εξυπηρετηθούν από το υποκατάστημα του ΙΚΑ στην οδό Κεφαλληνίας στα Πατήσια.

Στη φωτογραφία, που μας έστειλε αναγνώστης του enikos, διακρίνεται στο βάθος η ουρά των ανθρώπων που ξεπερνά σε μήκος τα 3 οικοδομικά τετράγωνα.



Διαβάστε περισσότερα...

Ταλαιπωρία πάλι στον ΟΠΑΔ


Δεύτερη μέρα ταλαιπωρίας στον ΟΠΑΔ για την ανανέωση των βιβλιαρίων των ανασφάλιστων.

Δείτε το βίντεο από το πρωινό του Mega.






Διαβάστε περισσότερα...

Έκκληση για το παγκόσμιο επισιτιστικό πρόγραμμα του ΟΗΕ


Πρέπει να συγκεντρωθούν 156 εκατ. δολάρια για τους σύρους πρόσφυγες.

Εξαντλούνται τα χρήματα που είναι διαθέσιμα για την έκτακτη επισιτιστική βοήθεια υπέρ των προσφύγων στο συριακό έδαφος (ανέρχονται πλέον περίπου στους 2,5 εκατομμύρια), όπως ανακοίνωσε η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Το Παγκόσμιο επισιτιστικό πρόγραμμα του ΟΗΕ προέτρεψε να συγκεντρωθούν στα ταμεία του στο κοντινό μέλλον 156 εκατ. δολάρια, χρήσιμα για την σίτιση και του περίπου ενός εκατομμυρίου προσφύγων , που έχει πλέον περάσει σε γειτονικά με τη Συρία κράτη. «Θέλουμε κανένας πρόσφυγας να μην πεινάσει», τόνισε το Παγκόσμιο επισιτιστικό πρόγραμμα με την ευκαιρία αυτήν.

Θύμισε τέλος ότι έχει ήδη παράσχει μεγάλες ποσότητες βασικών ειδών διατροφής, που συμποσούνται στις 83.000 κυβικούς τόνους, στους κατοίκους περιοχών της Συρίας -ανεξαρτήτως του εάν αυτές ελέγχει η κυβέρνηση ή η αντιπολίτευση στο καθεστώς Ασαντ.



Διαβάστε περισσότερα...

Άκουσε για πρώτη φορά τη φωνή της μητέρας της


Το κωφό κοριτσάκι είχαν εγκαταλείψει οι γονείς του στην Κίνα.

Η οικογένεια Scholl από την Tulsa των ΗΠΑ έχει ένα λόγο για να γιορτάζει, καθώς το 5 ετών κοριτσάκι που υιοθέτησαν από την Κίνα άκουσε για πρώτη φορά τη φωνή της θετής του μητέρας.

Με τη βοήθεια κοχλιακού εμφυτεύματος η Jayde, όπως φαίνεται στο βίντεο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, αντιδρά στους ήχους που ακούει για πρώτη φορά με χαρά.

Το μικρό κορίτσι έζησε τα τέσσερα πρώτα χρόνια της ζωής του σε ορφανοτροφείο της Κίνας. Οι γονείς της την είχαν παρατήσει στο δρόμο σε ηλικία οκτώ μηνών.

Ήταν όμως τελικά τυχερή, καθώς η οικογένεια Scholl αναζητούσε να υιοθετήσει ένα παιδάκι από τη χώρα. Την είδαν όταν ήταν δύο χρονών, αλλά επειδή η διαδικασία διεθνούς υιοθεσίας διαρκεί αρκετό καιρό, η Jayde ταξίδεψε στην καινούρια της οικογένεια μόλις τα περασμένα Χριστούγεννα.

Η θετή της μητέρα, Jaque, που ειδικεύεται στην ακοολογία παρατήρησε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με την κόρη της στο ταξίδι της επιστροφής στις ΗΠΑ.

Συνειδητοποίησε ότι η Jayde δεν έδειχνε να αντιδρά καθόλου όταν ανέβασε τον ήχο στα ακουστικά της, όταν προβαλλόταν το βίντεο με τις οδηγίες ασφαλείας στο αεροσκάφος.

Αφού έκανε τις απαραίτητες εξετάσεις η Jayde διαγνώστηκε ως κωφή και με άμεση ανάγκη εμφυτεύματος, κάτι που ευτυχώς για εκείνη οι γονείς της μπορούσαν να της προσφέρουν.

«Προσαρμόζεται. Προσπαθεί και επιβιώνει. Καταφέρνει ό,τι βάζει στο μυαλό της» είπε για την κόρη της η Jaque.
Το όνομα της Jayde θα γραφτεί στα ιατρικά ιστορικά καθώς τους επόμενους μήνες θα γίνει ένα από τα πρώτα παιδιά στον κόσμο, τα οποία θα αποκτήσουν ένα νέο επεξεργαστή προσαρμοσμένο σε ένα ακόμη πιο μικρό και λιγότερο ευδιάκριτο εμφύτευμα.






Διαβάστε περισσότερα...

Στο ΑΣΕΠ οι πίνακες με τους 868 υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα


Αναμένονται τα στοιχεία για ακόμη 932.

Έληξε η 20ημερη προθεσμία για τους υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Το ΑΣΕΠ κάνει γνωστό ότι οι Διευθύνσεις Διοικητικού - Προσωπικού των φορέων αποστέλλουν στην ανεξάρτητη αρχή ψηφιακό πίνακα συνδρομής κριτηρίων με όλους τους συγκεκριμένους υπαλλήλους.

Τα στοιχεία που μέχρι και χθες περιήλθαν στο ΑΣΕΠ από τους εν λόγω φορείς έχουν ως εξής:

Ενενήντα οκτώ φορείς απέστειλαν ψηφιακούς πίνακες συνδρομής κριτηρίων που αφορούν 868 υπαλλήλους συνολικά, ενώ ακόμη 98 φορείς ενημέρωσαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι αποστέλλουν ψηφιακούς πίνακες συνδρομής κριτηρίων που αφορούν 932 υπαλλήλους. Όπως σημειώνεται από το ΑΣΕΠ «αναμένονται οι σχετικοί ψηφιακοί πίνακες».



Διαβάστε περισσότερα...

Το μόνο ΑΕΙ που δεν στηρίζεται σε κρατικά χρήματα...


Τα δίδακτρα καθιστούν οικονομικά βιώσιμο το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας.

Τη δυνατότητα αυτοχρηματοδότησής του σε μεγάλο ποσοστό θα έχει από το 2015 το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), αποτελώντας έτσι το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο που θα μπορεί να διαχειρίζεται με υψηλή αυτονομία τον οικονομικό του προγραμματισμό και την ανάπτυξή του.

Ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του πανεπιστημίου, Κώστας Γραμμένος, ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ότι το ΔΙΠΑΕ πραγματοποίησε μελέτη οικονομικής βιωσιμότητας και παρουσίασε τρία σενάρια για την περίοδο 2015-2016, όταν η χρηματοδότηση του πανεπιστημίου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» θα έχει περατωθεί.

Σύμφωνα με την μελέτη αυτή, το ΔΙΠΑΕ θα είναι σε θέση να καλύψει ένα μεγάλο μέρος του λειτουργικού του κόστους από τα δίδακτρα (σε ποσοστό 62-72%), δεδομένου ότι θα «τρέχει» 15 μεταπτυχιακά προγράμματα, με μέσο ετήσιο αριθμό φοιτητών 28,5 ανά πρόγραμμα και μέσα ετήσια δίδακτρα 4.000 ευρώ ανά φοιτητή.

Ταυτόχρονα, θα έχει πραγματοποιήσει την αγορά των κτιριακών του εγκαταστάσεων (η οποία ήδη έχει εγκριθεί με το ποσό των 7,5 εκατομμυρίων), αποφεύγοντας μία σημαντική δαπάνη των ετήσιων μισθωμάτων του, ύψους 667.000, και θα έχει ολοκληρώσει την πρόσληψη ή μετάταξη 22 νέων μελών ΔΕΠ και 20 νέων διοικητικών υπαλλήλων.

Ο κ. Γραμμένος ανέφερε ότι το ΔΙΠΑΕ ανέπτυξε εσωτερικά πιλοτικό ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των δαπανών και εσόδων, από όλες τις χρηματοδοτικές πηγές του πανεπιστημίου, ώστε η διοίκησή του να γνωρίζει την ακριβή οικονομική του εικόνα κάθε στιγμή.

Αναφέρθηκε, εξάλλου, στους στρατηγικούς στόχους του ιδρύματος, λέγοντας ότι στο επίκεντρο μπαίνουν οι φοιτητές, η αριστεία στη διδασκαλία, η έρευνα και η επικοινωνία με την κοινωνία. Για τον τελευταίο αυτό στόχο, το ΔΙΠΑΕ ξεκινά από φέτος και θα θεσμοθετήσει, κάθε χρόνο, την «Εβδομάδα Διεθνούς Πανεπιστημίου», κατά την οποία θα αναπτύσσονται συζητήσεις, ημερίδες και συνέδρια, διαδραστικά σεμινάρια, με θεματολογία σχετική με τα αντικείμενα σπουδών του ΔΙΠΑΕ.

Η φετινή «Εβδομάδα Διεθνούς Πανεπιστημίου» θα διεξαχθεί την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου (1-5/4/2013). Στην εναρκτήρια εκδήλωση με θέμα «Η Ελλάδα του μέλλοντος» θα πάρουν μέρος οι Α. Παπαχελάς, Ζομπανάκης, Α. Τουρκολιάς, Α. Παπαδημητρίου, και Ε. Χριστοδούλου, οι οποίοι θα μιλήσουν για τις προκλήσεις και τις προοπτικές και οι Α. Παπαδημητρίου, Θ. Μαρτίνος, Α. Τουρκολιάς, Γ. Κωστόπουλος, Α. Καΐσης, οι οποίοι θα αναφερθούν σε θέματα ενέργειας.

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο παρέχει δέκα μεταπτυχιακά προγράμματα, στην αγγλική γλώσσα, τα περισσότερα διεπιστημονικά, ενώ έχει ήδη αποφοίτους από 29 χώρες. Δ

ιαθέτει μικρό αριθμό μελών ΔΕΠ και μόνιμων διοικητικών υπαλλήλων, αλλά δημιούργησε φυτώριο νέων επιστημόνων, με 23 ακαδημαϊκούς βοηθούς, οι οποίοι συνδράμουν τόσο στην οργάνωση και υποστήριξη όσο και στη διδασκαλία των προγραμμάτων σπουδών, ενώ ταυτόχρονα στοχεύουν στη δημοσίευση της έρευνάς τους σε υψηλού επιπέδου αναγνωρισμένα διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά.

Η διδασκαλία γίνεται με 107 επισκέπτες καθηγητές, εκ των οποίων οι 49 είναι διακεκριμένοι καθηγητές του εξωτερικού, και εξ αυτών οι 24 είναι ελληνικής καταγωγής.

Οι καθηγητές και τα προγράμματα αξιολογούνται από τους φοιτητές από την έναρξη της λειτουργίας του Πανεπιστημίου, ενώ από διετίας αξιολογείται και ολόκληρο το προσωπικό - ακαδημαϊκό και διοικητικό - και τίθενται στόχοι που πρέπει να υλοποιηθούν εντός του επόμενου ακαδημαϊκού έτους.

Το ΔΙΠΑΕ προσβλέπει στη δημιουργία δικτύου με τις έδρες ελληνικών σπουδών του εξωτερικού και για αυτό έχει ζητήσει τη συνδρομή του Ιδρύματος Ωνάση, έτσι ώστε να ζητά από διακεκριμένους ελληνιστές υποτρόφους να πραγματοποιούν περίπου 30 διαλέξεις και σεμινάρια ετησίως στο πανεπιστήμιο.



Διαβάστε περισσότερα...

Πάνω από το ένα τέταρτο των κοριτσιών στη Νότια Αφρική έχει AIDS


Συγκλονίζουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας.

Ποσοστό περίπου 28% των κοριτσιών εφηβικής ηλικίας στη Νότια Αφρική έχει προσβληθεί από τον ιό HIV, σύμφωνα στατιστικά στοιχεία που αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας Άαρον Μοτσαλέντι σε τοπική εφημερίδα.

«Τα στοιχεία αυτά μου ραγίζουν την καρδιά» δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος διευκρίνισε ακόμη ότι το 4% των εφήβων αγοριών είναι οροθετικά.

«Είναι προφανές ότι αυτοί που κοιμούνται με τα κορίτσια αυτά δεν είναι τα νεαρά αγόρια. Είναι μεγάλοι άνδρες» σχολίασε στην εφημερίδα στην Sowetan.

«Δεν είναι πλέον δυνατό να ζούμε έτσι» είπε και ζήτησε να σταματήσουν να συντηρούνται νεαρά κορίτσια από μεγαλύτερους άνδρες.

Ο Μοτσαλέντι αποκάλυψε ακόμη ότι 94.000 έφηβες -εκ των οποίων ορισμένες δεν ήταν μεγαλύτερες από 10 ετών- συνέλαβαν το 2011.

Η Νότια Αφρική είναι η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό ατόμων παγκοσμίως που έχουν προσβληθεί από τον ιό του AIDS, μολονότι ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται στη νόσο σημειώνει πολύ μεγάλη μείωση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, έξι εκατομμύρια άνθρωποι, σε πληθυσμό περίπου 50 εκατομμυρίων, ζουν με τον ιό στη χώρα.



Διαβάστε περισσότερα...