Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Ομοφυλόφιλος φοιτητής θα... εκθέσει την απώλεια της παρθενιάς του


Υποστηρίζει ότι κάνοντας σεξ μπροστά σε κοινό θα αποβάλλει το στίγμα από πάνω του.
Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση ενός νεαρού φοιτητή στο πανεπιστήμιο Central Saint Martins College of Arts and Design στην Αγγλία να κάνει παράσταση με την απώλεια της παρθενίας του.

Ο 19χρονος Clayton Pettet ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να χάσει την παρθενιά του μπροστά σε ένα κοινό 100 ατόμων, σε ένα χώρο που βρίσκεται στο κέντρο του Λονδίνου… στο όνομα της τέχνης!

Ο φοιτητής, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, ονομάζει το project αυτό «Art School Stole My Virginity». Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, θα κάνει σεξ για πρώτη φορά μπροστά στα μάτια ζωντανού κοινού σε μια γκαλερί.

Ο ίδιος ελπίζει ότι αυτή η «παράσταση-έργο τέχνης», που θα συνοδευτεί με μια συνεδρία ερωτήσεων και απαντήσεων, θα φέρει στο προσκήνιο την έννοια της σεξουαλικότητας.

Ο Clayton σχεδιάζει την παράσταση αυτή τα τελευταία τρία χρόνια και όπως αναφέρει ο ίδιος εκείνος και ο σύντροφός του (που δεν κατονομάζει) θα κάνουν ασφαλές σεξ και στη συνέχεια θα συζητήσουν με το κοινό τις σκέψεις που τους προκάλεσε η… παράσταση (!).



«Όταν όλοι οι συμμαθητές μου στο σχολείο έχαναν την παρθενιά τους, ήταν πολύ δύσκολο να με ρωτούν γιατί ήμουν ακόμη παρθένος και γιατί σήμαινε τόσα πολλά αυτό στους ανθρώπους γύρω μου» φέρεται να έχει γράψει στην προσωπική του σελίδα tumblr.

«Το έργο μου δεν είναι μια δήλωση, αλλά μια ερώτηση. Η όλη προσέγγιση της παρθενίας ήταν απίστευτα συναισθηματική για εμένα από πάντα» πρόσθεσε.

Ο ίδιος, προσθέτει το δημοσίευμα, μπορεί να μην έχει ενημερώσει τους γονείς του για το project που ετοιμάζει, όμως το έχει συζητήσει με τους καθηγητές του στο κολέγιο.

«Το στοιχείο ‘κλειδί’ μιας παράστασης performance art είναι ότι συμβαίνει μόνο μία φορά και αυτή είναι η απόλυτη ‘once-in-a-lifetime performance’. Έχω κρατήσει την παρθενία μου για 19 χρόνια και δεν πρόκειται να την πετάξω έτσι απλά. Βασικά, είναι σαν να χάνω το στίγμα της παρθενίας. Θέλω το κοινό να δει αν έχει αλλάξει κάτι ανάμεσα σε μένα και το σύντροφό μου» είχε πει ο ίδιος πριν από ένα χρόνο.

Πολλοί τον κατηγορούν ότι με την επιλογή του αυτή κάνει «φτηνό» τόσο το σεξ και τις σεξουαλικές σχέσεις, όσο και την τέχνη, ενώ ο διευθυντής του προγράμματος Καλών Τεχνών του κολεγίου, Alex Schady, δήλωσε τα εξής: «Το project του Clayton Pettet δεν αποτελεί μέρος των σπουδών του. Το προσωπικό της σχολής συζητά μαζί του για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό, τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε νομικό επίπεδο, και εξετάζει τη δυνατότητα εναλλακτικών μορφών έκφρασης» καταλήγει το δημοσίευμα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παιχνίδια μιας άλλης εποχής


Φέρνουν νοσταλγία για τα ξέγνοιαστα, παιδικά χρόνια.

«Όταν παίζεις, απλά φαντάζεσαι, δε χρειάζεται να σκεφτείς». Η ρήση αυτή αντιπροσωπεύει τη συλλέκτρια παλαιών παιχνιδιών Νίνα Καρακώστα – Γαβριλάκη, που έχει κάνει σκοπό της ζωής της να μαζεύει παιχνίδια μιας άλλης εποχής, όταν τα παιδιά έπαιζαν στους δρόμους με αντικείμενα της καθημερινότητας.

Παιχνίδια απλά, αλλά διασκεδαστικά, που το μόνο που χρειάζονταν ήταν μια πέτρα, ένα κομμάτι ξύλο ή ένα σχοινί, σε συνδυασμό με την ατελείωτη, μεγαλειώδη, παιδική φαντασία. Κούνιες φτιαγμένες από ξύλο και σχοινί στηριγμένο σε ένα δέντρο, μικρά αυτοσχέδια ξύλινα σπιτάκια, που στα μάτια των παιδιών φάνταζαν σαν μεγάλα αρχηγεία, τα πεντόβολα, το κουτσό ή οι τσουβαλοδρομίες, ήταν μερικά από τα παιχνίδια, που χάριζαν στα παιδιά ατελείωτες ώρες χαράς και ξεγνοιασιάς.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, εκτός από τα παιχνίδια που παίζονταν στον δρόμο ομαδικά, υπήρχαν και αυτά που προορίζονταν για τη διασκέδαση μέσα στο σπίτι. Πολλά από αυτά μοιάζουν με τα σύγχρονα, αλλά ήταν φτιαγμένα από διαφορετικά υλικά και με διαφορετική αισθητική.

Κούκλες, ντυμένες με παραδοσιακές στολές, κουζινικά ή άλλα έπιπλα μινιατούρες, που μοιάζουν με εκείνα που βλέπουμε στις παλιές ελληνικές ταινίες. Τα σημερινά σιδερένια στρατιωτάκια, ήταν τότε φτιαγμένα από ξύλο και οι πλαστικές κούκλες με τη μορφή μωρού που πατάμε ένα κουμπί και ακούγεται το κλάμα τους, ήταν η Πατατούφα, η χαριτωμένη κούκλα με τα φουντωτά πορτοκαλί μαλλιά.

Πολλά από αυτά τα παιχνίδια, βρίσκονται στη συλλογή της κ. Καρακώστα, η οποία ξεκίνησε να μαζεύει παλιά διασκεδαστικά αντικείμενα, πριν από δεκαοκτώ χρόνια. Σε μια αποθήκη του σπιτιού της, αλλά και σε διάφορα σημεία στο καθιστικό και την κρεβατοκάμαρά της, θα δει κανείς παλιά παιχνίδια όλων των ειδών, από επιτραπέζια, σβούρες, κουκλάκια και χειροποίητα ποδοσφαιράκια, μέχρι καροτσάκια για κούκλες και ποδηλατάκια που θυμίζουν αντίκες. «Με γαληνεύουν τα παιχνίδια. Είναι ένα θέαμα που μου αρέσει» λέει η κ. Καρακώστα, συμπληρώνοντας: «μου αρέσουν γενικά τα παλιά πράγματα και η ποιότητα που βγάζουν. Επίσης, μου φέρνουν νοσταλγία για τα ξέγνοιαστα, παιδικά χρόνια».
Όσον αφορά τα σύγχρονα παιχνίδια και τη διαφορά τους με τα παλιά, η κ. Καρακώστα επισημαίνει πως «τα σημερινά παιχνίδια είναι σε πολλές περιπτώσεις τρομαχτικά. Η παιδική ψυχή δεν πρέπει να έχει τέτοιες εικόνες. Φυσικά ένα παιδί δεν πρέπει να το απομονώσεις από την εποχή του, αλλά δεν πρέπει να το απομονώσεις και από τη δημιουργική πλευρά του».

Αυτό που ώθησε την κ. Καρακώστα σε αυτή τη διασκεδαστική συλλογή, ήταν η επίσκεψή της σε ένα σπίτι γεμάτο παλιά πράγματα και παιχνίδια, τα οποία ο ιδιοκτήτης ήθελε να «ξεφορτωθεί». Εκεί, μια μικρή ντουλάπα του 1912 την εξέπληξε, όπως λέει, και μαζί με ακόμα λίγα αντικείμενα, την πήρε σπίτι της.

«Με γοήτευαν όλα τα παλιά πράγματα, αλλά κάποια στιγμή κατάλαβα ότι έπρεπε να περιοριστώ σε ένα μόνο είδος» λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και συνεχίζει: «Διάλεξα τα παιχνίδια, γιατί φέρνουν μόνο ευχάριστα συναισθήματα και επίσης σκέφτομαι ότι ίσως κάποτε αποκτήσω μια εγγονή που θα έχει τόσα πολλά παιχνίδια για να παίζει». Μάλιστα, η αγάπη της για τα παλιά παιχνίδια ήταν τόση που για να μάθει να τα διαχειρίζεται παρακολούθησε μαθήματα Ιστορίας, Τέχνης και Μουσειολογίας.

Η ασχολία με τα παιχνίδια έχει κάνει τη συλλέκτρια να προβληματίζεται και με τα παιδαγωγικά θέματα.

Θεωρεί πως το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας «δεν ακολουθεί τη φύση και τα ταλέντα του κάθε παιδιού».
«Μέσα από το παιχνίδι κατάλαβα πως πολλά κράτη επενδύουν στα παιδιά, πολύ περισσότερο από την Ελλάδα. Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, χρειάζεται σίγουρα αλλαγή» καταλήγει.



Διαβάστε περισσότερα...

Bloomberg: Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους σε καρτούν


Με ένα βίντεο-καρτούν το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, κάνει μια ιστορική αναδρομή στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους και εξηγεί τους λόγους που οδήγησαν την Ε.Ε. σε αυτήν. Συγκεκριμένα, το Bloomberg αναφέρει:

«Στην καρδιά της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, βρίσκεται το ευρώ –το ενιαίο νόμισμα που συνδέει 17 χώρες. Έτσι, όταν μια χώρα παραπαίει… στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης, ολόκληρη η ήπειρος τίθεται σε κίνδυνο. Πώς δημιουργήθηκε ένα τέτοιο προβληματικό σύστημα;» διερωτάται το Bloomberg.

Δείτε το Βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινούν οι πληρωμές για παραγωγή ενέργειας


Την έναρξη της εξόφλησης 2.600 τιμολογίων για παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για τον Ιούνιο του 2013, ανακοίνωσε ο ΛΑΓΗΕ, ενώ ξεκινάει και η πληρωμή των οφειλόμενων στους παραγωγούς ενέργειας από φωτοβολταϊκά.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του λειτουργού της αγοράς: «Ο ΛΑΓΗΕ έδωσε σήμερα 12.2.2014 εντολή στην Τράπεζα για εξόφληση 2.600 τιμολογίων εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ μηνός Ιουνίου 2013, πληρωτέου ποσού έως 4.000 ευρώ».

Στο μεταξύ, σήμερα το μεσημέρι πραγματοποίησαν συγκέντρωση οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και κλιματικής Αλλαγής και από τη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποί τους με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, τους διαμηνύθηκε ότι τα οφειλόμενα του Ιουνίου του 2013 θα πληρωθούν στο τέλος Φεβρουαρίου 2014, στις 10 Μαρτίου θα πληρωθούν τα οφειλόμενα του Ιουλίου και στο τέλος Μαρτίου θα πληρωθούν τα οφειλόμενα του περασμένου Αυγούστου.

Σε ότι αφορά στον Φ.Π.Α. που δεν έχουν εισπράξει οι παραγωγοί από το Δημόσιο, θα υπάρξει συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα.



Διαβάστε περισσότερα...

Κίνα: Ειδικό ταμείο για την ατμοσφαιρική ρύπανση


Η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα ταμείο με αποθεματικό 10 δισεκ. γιούαν (1,2 δισεκ. ευρώ) για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, το οποίο θα ανταμείβει τις εταιρείες εκείνες που υιοθετούν πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον.

Το ζήτημα της μόλυνσης ανησυχεί όλο και περισσότερο τους ηγέτες της Κίνας, οι οποίοι έχουν έμμονη ιδέα με την πολιτική σταθερότητα και επιδιώκουν να καταστέλουν εν τη γενέσει τους πιθανές εστίες αναταραχής. Η ανερχόμενη μεσαία τάξη των πόλεων το τελευταίο διάστημα έχει στραφεί εναντίον του μοντέλου της ανάπτυξης με κάθε κόστος, που συνέβαλε να δηλητηριαστεί ο αέρας, το νερό, το έδαφος και το υπέδαφος της ασιατικής χώρας τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι κινεζικές αρχές έχουν εκδώσει αναρίθμητες διαταγές και έχουν καταρτίσει αλλεπάλληλες πολιτικές για να υπάρξει απορρύπανση της χώρας, ενώ έχουν επενδύσει σε διάφορα σχέδια για την καταπολέμηση της μόλυνσης και έχουν επιτρέψει στα δικαστήρια να επιβάλλουν ακόμη και τη θανατική ποινή στις πιο σοβαρές υποθέσεις μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Όμως η επιβολή των κανόνων που έχει υπαγορεύσει το Πεκίνο έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανομοιόμορφη σε τοπικό επίπεδο, καθώς οι αρχές συχνά αρκούνται να εισπράττουν τους φόρους που καταβάλλουν οι βιομηχανίες που ρυπαίνουν.

Ο Πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, κατά την διάρκεια μιας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, εξήγγειλε ότι η κεντρική κυβέρνηση θα δημιουργήσει το ταμείο με διαθέσιμα 10 δισεκ. γιούαν που θα παρέχει χρηματοδοτικά κίνητρα σε αντικατάσταση των κρατικών ενισχύσεων με στόχο «την καταπολέμηση της μόλυνσης σε περιοχές-κλειδιά», όπως ανέφερε μια ανακοίνωση της κινεζικής κυβέρνησης.

Οι επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες θεωρείται ότι πρωτοπορούν στους κλάδους τους όσον αφορά την μείωση των εκπομπών ρύπων θα λαμβάνουν «κίνητρα», σύμφωνα με την ανακοίνωση, η οποία δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες.

Η κυβέρνηση της Κίνας υποστηρίζει ότι ήδη έχει σημειωθεί πρόοδος στην προσπάθεια αντιμετώπισης της αιθαλομίχλης η οποία κάνει τους κατοίκους πολλών πόλεων, ιδίως του Πεκίνου και της Σαγκάης, να ασφυκτιούν.

«Το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης πήρε (τη σημερινή του) μορφή σε μια μακρά χρονική περίοδο και πρέπει να αναγνωρίσουμε πόσο σοβαρό είναι, να το αντιμετωπίσουμε και να επιμείνουμε ακατάπαυστα» στις προσπάθειες αυτής της φύσης, ανέφερε η ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να προωθεί πρωτοβουλίες για αποτελεσματικότερη ενεργειακή διαχείριση και καθαρή ενέργεια, θα συνεχίσει να προσπαθεί να βελτιώσει την ποιότητα των καυσίμων για τα οχήματα και να πιέζει να αποσυρθεί πεπαλαιωμένος εξοπλισμός ή ακόμα και να διακόψουν την λειτουργία τους τα πιο ρυπογόνα παλιά εργοστάσια, σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση.

Ακόμη, η κυβέρνηση επιδιώκει να «τελειοποιήσει» τον εποπτικό ρόλο των υπηρεσιών περιβαλλοντικής προστασίας και να «τυποποιήσει» την δημοσίευση πληροφόρησης σχετικά με την ρύπανση.

Και αυτόν τον χειμώνα, το πρόβλημα της αιθαλομίχλης ήταν ιδιαίτερα έντονο σε πολλές αστικές περιοχές και ασυνήθιστα οξύ στη Σαγκάη.

Η Κίνα ενδέχεται, σύμφωνα με ορισμένες πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, να αναβαθμίσει το ως σήμερα παραγκωνισμένο υπουργείο Περιβάλλοντος, πιθανόν παρέχοντάς του τη δυνατότητα να ασκεί βέτο σε ορισμένα έργα, αλλά και την δικαιοδοσία να επιβάλει ποινές σε όσους ρυπαίνουν, στο πλαίσιο ενός κυβερνητικού ανασχηματισμού τον επόμενο μήνα.



Διαβάστε περισσότερα...

Προσοχή στο θανατηφόρο «παιχνίδι» του Neknominate


Οι μαρτυρίες των γονιών που είδαν τα παιδιά τους να κινδυνεύουν από την διαδικτυακή «μόδα».

«Μερικές μέρες πριν, ο 15χρονος γιος μου Jake κατέγραψε σε βίντεο και ανέβασε στο διαδίκτυο, την μίξη αλκοολούχων που κατανάλωσε... μέσα από την μπότα του»!

Αυτή είναι η μαρτυρία του έκπληκτου πατέρα Brian Viner, με τα... ανδραγαθήματα του γιου του που συνεχίζει λέγοντας, «όσοι είδαν το βίντεο που ανέβασε στο Facebook, τον παρατήρησαν να ανακατεύει παγωμένα φασόλια και ένα ωμό αυγό με μισό μπουκάλι βότκα και να πίνει άσπρο πάτο το "δημιούργημά" του»...

Καλωσήρθατε στον όλο και πιο επικίνδυνο και θανατηφόρο κόσμο του «Neknominate» που αυτή την εβδομάδα κατέγραψε έναν ακόμα θάνατομεταξύ των συμμετεχόντων σε αυτό.

Η Neknominate-μανία είναι πολύ διαδεδομένη κυρίως στην Βρετανία και στην Αυστραλία και μεταδίδεται με ταχείς ρυθμούς μέσω του Facebook, σαν επικίνδυνος ιός.

Η ιδέα στην οποία βασίζεται το «παιχνίδι» είναι απλή και πρόκειται για την καταγραφή σε βίντεο του «πρωταγωνιστή» την ώρα που πραγματοποιεί την πιο τρελή του ιδέα και αφού έχει καταναλώσει μονορούφι μια μεγάλη ποσότητα από αλκοόλ, ενώ αμέσως μετά κατονομάζει δυο φίλους του που θα πρέπει να τον ξεπεράσουν μέσα σε 48 ώρες το πολύ.

Μέσω του ίντερνετ η ταχύτητα της εικόνας είναι απίστευτη και ακόμα και «έξυπνα» άτομα πείθονται να προβούν σε βλακώδεις όσο και επικίνδυνες για την ίδια τους τη ζωή ενέργειες...

Όπως αναφέρει ο Viner, μέχρι την περασμένη εβδομάδα ούτε που είχε ακούσει τη λέξη «Neknominate» στη ζωή του και οπωσδήποτε δεν περίμενε να δει σε ρόλο πρωταγωνιστή τον ίδιο του το γιο.

Ακόμα μια μαρτυρία ενός γονέα είναι χαρακτηριστική. Η Nikki Hunter βρήκε έντρομη τον γιο της στο σπίτι τους στο Εδιμβούργο της Σκωτίας, να κείτεται στον καναπέ χωρίς τις αισθήσεις του (φωτογραφία) αφού συμμετείχε στο Neknominate.

Η μητέρα, του 19χρονου Keiren, αποφάσισε να δράσει άμεσα για την καταπολέμηση του φαινομένου, «ανεβάζοντας» τη φωτογραφία του γιου της στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, όπου φαίνεται να είναι λιπόθυμος μετά την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ουίσκι μαζί με βότκα.

Από την πλευρά του ο κολοσσός των Μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει με ανακοίνωσή του πως το Facebook δεν μπορεί να λογοκρίνει τα βίντεο των συμμετεχόντων στο «παιχνίδι», αφού δεν πρόκειται για προσβλητικές εικόνες ούτε παραβιάζουν κάποιον από τους κανόνες της εταιρίας...



Μερικά από τα προφίλ των συμμετεχόντων στο θανατηφόρο «παιχνίδι»











Ο Brian Viner πατέρας του 15χρονου


Διαβάστε περισσότερα...

Ποδήλατο με πλαίσιο τιτανίου από 3D εκτυπωτή


Εκτυπωτής τιτανίου που μπορεί να φέρει επανάσταση στη βιομηχανία.

Όταν το ζητούμενο στην κατασκευή πλαισίων είναι η υψηλή αντοχή αλλά με το κατά το δυνατόν χαμηλότερο βάρος, το υλικό που προκρίνεται είναι σαφώς το τιτάνιο.

Όμως μαζί με αυτά τα κορυφαία χαρακτηριστικά έρχεται κι ο ανάλογος λογαριασμός που κάνει τελικά τη χρήση τιτανίου σχεδόν απαγορευτική. Είναι το υψηλό κόστος της πρώτης ύλης, η χρονοβόρα επεξεργασία αλλά και το κόστος της φύρας του υλικού που ανεβάζουν το κόστος.

Για το κόστος του υλικού αυτού καθ’ εαυτού δεν μπορούν να γίνουν και πολλά πράγματα, όμως για τα άλλα δύο βρέθηκε λύση. Δύο αγγλικές εταιρείες ένωσαν τις δυνάμεις τους και έφτιαξαν τον πρώτο τρισδιάστατο εκτυπωτή τιτανίου!

Όπως το ακούτε. Η Renishaw, μία εταιρεία παραγωγής πρόσθετων υλών και η Empire Cycles που σχεδιάζει και κατασκευάζει πλαίσια ποδηλάτων, συνεργάστηκαν και κατασκεύασαν τον πρώτο τρισδιάστατο εκτυπωτή για πλαίσια ποδηλάτων.

Το πρώτο εγχείρημα ήταν η κατασκευή του MX-6 Evo, ενός mountain bike κατασκευασμένου εξ ολοκλήρου από τιτάνιο. Η Empire διαθέτει ήδη στην αγορά το μοντέλο ΜΧ-6, κατασκευασμένο όμως από αλουμίνιο.

Το πλαίσιο κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας μια AM250, μια μηχανή τήξεως και συγκόλλησης με λέιζερ, κατασκευασμένη από την Renishaw. Κατά τη διαδικασία κατασκευής, ένα υψηλής ισχύος λέιζερ ίνας υττερβίου χρησιμοποιήθηκε για να ενώνονται επιλεκτικά σωματίδια σκόνης κράματος τιτανίου.

Στρώματα αυτών των σωματιδίων - συντηγμένα μαζί χτίζονταν το ένα πάνω στο άλλο, για να σχηματίσουν τα τελικά τμήματα του πλαισίου. Αυτές τα τμήματα κατόπιν συγκολλούνται μεταξύ τους με τη χρήση ισχυρού συγκολλητικού υλικού (κόλλας).

Επειδή το τιτάνιο έχει μεγαλύτερη πυκνότητα από το αλουμίνιο, εάν η Empire ήθελε ένα ποδήλατο που τελικά να ήταν ελαφρύτερο από το απλό μοντέλο (αλουμινίου) έπρεπε να χρησιμοποιηθεί λιγότερο υλικό.

Για να γίνει εφικτό αυτό, πραγματοποίησε μια τοπολογική βελτιστοποίηση του λογισμικού. Αυτό σημαίνει ότι εκτιμήθηκε δομικά κάθε σημείο του πλαισίου και οι περιοχές εκείνες απ’ όπου θα μπορούσε να μειωθεί η εναπόθεση υλικού χωρίς να επηρεαστεί η αντοχή του.

Το αποτέλεσμα είναι το πλαίσιο του Evo να ζυγίζει μόλις 1.400 γραμμάρια και να είναι κατά 33% ελαφρύτερο από το ομόλογό του από αλουμίνιο. Ενδεικτικά, σε δοκιμές αντοχής, η περιοχή όπου στηρίζεται η σέλα, ξεπέρασε κατά 6 φορές τα πρότυπο αντοχής ΕΝ 14766 για τα mountain bikes. Η αντοχή του πλαισίου ως σύνολο είναι ακόμη υπό δοκιμή.

Πώς θα μπορούσε λοιπόν αυτό το έργο να οδηγήσει σε οικονομικότερα πλαίσια τιτανίου; Για δύο απλούς αλλά σημαντικούς λόγους. Ο ένας είναι ότι κατά τη διεργασία τήξης με λέιζερ, δεν υπάρχει απώλεια υλικού. Όλη η σκόνη του κράματος τιτανίου σκόνης που δεν καταλήγει στο πλαίσιο, συλλέγεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο επόμενο.

Επίσης η τοπολογική διαδικασία βελτιστοποίησης της χρήσης του υλικού εξασφαλίζει ότι εξ αρχής θα χρησιμοποιηθεί το λιγότερο δυνατόν. Επιπλέον αυτών, δεν χρειάζεται κάποια ειδική κατεργασία υλικών, σχεδιασμός και κουρμπάρισμα σωλήνων ή συγκόλληση τμημάτων, καθώς τα σημεία αυτά βγαίνουν έτοιμα από τον τρισδιάστατο εκτυπωτή. Διαδικασίες που είναι όλες απαραίτητες στην συμβατική κατασκευή των πλαισίων.

Με τη νέα μέθοδο γίνεται πιο απλό να τοποθετούνται – «εκτυπώνονται» πιο σωστά – όλες εκείνες οι επιπλέον βάσεις στήριξης για τα διάφορα περιφερειακά στοιχεία του ποδηλάτου. Που σε ένα συμβατικό τρόπο κατασκευής απαιτούν συγκόλληση ένα προς ένα.

Τέλος δεν θα υπάρχει πλέον περιορισμός για τον σχεδιασμό και κατασκευή πιο περίπλοκων σχημάτων και υλικών, τόσο για τα πλαίσια όσο και για τα περιφερειακά. Βλέποντας δε λίγο πιο μακριά στο μέλλον, η επαναστατική αυτή μέθοδος θα μπορούσε εύκολα να περάσει και στις μοτοσυκλέτες όπου το χαμηλό βάρος είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας.

Ως σήμερα πάντως η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αεροναυπηγικής Άμυνας και Διαστήματος (EADS ) ήταν η μόνη που είχε δημιουργήσει κάτι ανάλογο. Ένα «εκτυπωμένο» ποδήλατο από εκτυπωτή 3D, μόνο που το δικό της ήταν κατασκευασμένο από …νάιλον.

Τελικά οι δύο βρετανικές εταιρείες άνοιξαν με το ΜΧ-6 Evo έναν νέο δρόμο που μπορεί να φέρει επανάσταση στην εξέλιξη και το μέλλον όχι μόνο των ποδηλάτων και μοτοσυκλετών αλλά πλήθους άλλων προϊόντων της παγκόσμιας βιομηχανίας…








Διαβάστε περισσότερα...

Φόλες σε ζώα στη Φορτέτσα Ηρακλείου


Έξι σκυλιά και δυο γάτες δηλητηριάστηκαν στην περιοχή.

Ασυνείδητος σκόρπισε τροφή με δηλητήριο δηλητηριάζοντας έξι σκυλιά και δύο γάτες στη Φορτέτσα Ηρακλείου.

Κανένα από τα άτυχα ζώα δεν ήταν αδέσποτο και όπως είπαν στο irakliolive κάτοικοι της περιοχής, οι ιδιοκτήτες τους τα έβγαλαν έξω για βόλτα και λίγο αργότερα τα έβρισκαν να ψυχορραγούν.

Τρία από τα ζώα μεταφέρθηκαν σε κτηνίατρο που δεν κατάφερε να τα σώσει ενώ όπως είπε στους ιδιοκτήτες τους όλα δείχνουν ότι δηλητηριάστηκαν από φυτοφάρμακο, προφανώς σε τροφή.



Από τους ίδιους τους κατοίκους γίνεται έρευνα στην περιοχή προκειμένου να εντοπίσουν τη τροφή πριν δηλητηριαστούν κι άλλα ζώα. Κάποιοι μάλιστα εκφράζουν φόβους ότι δεν ξέρουν αν την τροφή, επειδή δεν ξέρουν κι αν είναι τροφή για ζώα ή ίσως ένα... κομμάτι ψωμί θα μπορούσε να την καταναλώσει και κάποιο από τα παιδιά που παίζουν στους δρόμους. Τη φωτογραφία τράβηξε κάτοικος της περιοχής.



Διαβάστε περισσότερα...

Συλλήψεις για παράνομη εργασία σε νοσοκομείο


Στη φάκα της αστυνομία έξι αποκλειστικές νοσοκόμες.

Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε χθες από αστυνομικούς του Τμήματος Αλλοδαπών Δυτικής Αττικής, σε Νοσοκομείο της Δυτικής Αττικής, για τον εντοπισμό αλλοδαπών γυναικών που εργάζονται παράνομα ως αποκλειστικές νοσοκόμες.

Ειδικότερα, διενεργήθηκε έλεγχος στο παραπάνω Νοσοκομείο, κατά τη διάρκεια του οποίου διαπιστώθηκε ότι έξι αλλοδαπές γυναίκες (δύο υπήκοοι Γεωργίας, δύο Βουλγαρίας, μία Αλβανίας και μία Ρωσίας), εργάζονταν ως αποκλειστικές νοσοκόμες, χωρίς να διαθέτουν το προβλεπόμενο πτυχίο Σχολής Αδελφών Νοσοκόμων, άδεια άσκησης επαγγέλματος της αρμόδιας Αρχής, βιβλιάριο υγείας και δεν ήταν εγγεγραμμένες στο μητρώο αποκλειστικών νοσοκόμων του Νοσοκομείου.

Σημειώνεται ότι η άσκηση του επαγγέλματος της αποκλειστικής νοσοκόμας, χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις, έχει σαν αποτέλεσμα τη στέρηση εσόδων από το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία του Ι.Κ.Α., καθώς δεν εκδίδονται οι απαιτούμενες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, ενώ επιπρόσθετα δεν καταβάλλονται οι προβλεπόμενες από το Νόμο ασφαλιστικές εισφορές.

Οι συλληφθείσες με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Παράλληλα, θα ενημερωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες Δ.Ο.Υ. και Ι.Κ.Α., προκειμένου να επιβληθούν τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα και κυρώσεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Ζωντανό σκουλήκι ζούσε μέσα στο αυτί της


Οι γιατροί εντόπισαν μέσα σε αυτό μια προνύμφη μύγας.

Μια γυναίκα από την Ταϊβάν που υπέφερε από πόνους στο αυτί, ανακάλυψε ότι μέσα σε αυτό ζούσε ένα ζωντανό σκουλήκι, μια προνύμφη μύγας των φρούτων.

Η 48χρονη γυναίκα αποφάσισε να αναζητήσει ιατρική φροντίδα, καθώς ο πόνος που ένιωθε δεν υποχώρησε μετά από 24 ώρες.

Όταν οι γιατροί από το νοσοκομείο Tri-Service General Hospital στην Ταϊπέι αφαίρεσαν το ακουστικό που φορούσε στο αριστερό της αυτί, παρατήρησαν ότι το κανάλι του αυτιού της ήταν γεμάτο από εκκρίματα και αίμα.

Εξετάζοντας το εσωτερικό του αυτιού της, εντόπισαν μέσα σε αυτό μια ζωντανή προνύμφη!

Οι γιατροί πιστεύουν ότι βρισκόταν εκεί για τουλάχιστον μία ημέρα και σύμφωνα με όσα είπε ο Dr Cheng-Ping Shih στο NBC News, φαίνεται πως το αυτί της γυναίκας ήταν λιγότερο ευαίσθητο από το φυσιολογικό, καθώς επί πολλά χρόνια η γυναίκα χρησιμοποιούσε ακουστικό βαρηκοΐας.



Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι το ακουστικό έκανε το αυτί της ακόμη πιο θερμό, με αποτέλεσμα να αποτελεί ελκυστικό «σπιτικό» για μια προνύμφη.

Σύμφωνα με το περιοδικό New England Journal of Medicine το σκουλήκι είχε καταφέρει να ανοίξει μια μικρή δίοδο, στη βάση του ακουστικού πόρου κοντά στο τύμπανο. Οι γιατροί κατάφεραν να το αφαιρέσουν και στη γυναίκα χορηγήθηκαν αντιβιοτικά. Δύο εβδομάδες μετά η πληγή μέσα στο αυτί της είχε επουλωθεί.

Η περίπτωση της γυναίκας αυτής από την Ταϊβάν, ωστόσο, δεν είναι η μοναδική.

Την περασμένη χρονιά η Rochelle Harris από τη Μ. Βρετανία, αναζήτησε ιατρική φροντίδα όταν οι πονοκέφαλοι που ένιωθε μετά την επιστροφή της από ένα ταξίδι στο Περού, δεν έλεγαν να σταματήσουν.

Έντρομη άκουσε τους γιατρούς της να της εξηγούν ότι μέσα στο αυτί της ζούσαν οκτώ μεγάλες προνύμφες.


Διαβάστε περισσότερα...

Η μητρότητα «γεννά» ιδέες


«Έξυπνη» εφαρμογή λύνει τα χέρια των γονιών.

Η κόρη της, τής έδωσε τη... Σοφία και η ανεργία την ώθηση για να δημιουργήσει μια εφαρμογή που θα «λύσει τα χέρια» σε πολλούς γονείς, παρέχοντάς τους πληροφορίες για την ψυχαγωγία των παιδιών τους και τη δημιουργική τους απασχόληση.

Η δημοσιογράφος-μαμά, όπως υπογράφει στην πρότασή της στον διαγωνισμό «Εφαρμογές για τη Θεσσαλονίκη», Φωφώ Μπόνιου εμπνεύστηκε από την 5χρονη της κόρη Σοφία, έναν χρηστικό οδηγό για γονείς που αναζητούν διεξόδους με τα παιδιά τους καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

«Κατέθεσα την εφαρμογή "mazimetopaidi" στον διαγωνισμό (thessaloniki.appsforgreece.eu) με στόχο την ενημέρωση του γονέα για το τι μπορεί να κάνει μαζί με το παιδί του, πρότεινα τη δημιουργία ενός χάρτη με φωτογραφίες από όλες τις παιδικές χαρές και τη σύνταξη ενός καταλόγου, ο οποίος θα περιλαμβάνει τους παιδότοπους και τις παροχές τους καθώς και σχόλια των επισκεπτών» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Φωφώ Μπόνιου.

Άνεργη τα τελευταία δύο χρόνια η Φωφώ Μπόνιου, ύστερα από πολυετή εργασία στην εφημερίδα «Μακεδονία», αποφάσισε να επιλύσει, όπως λέει, τα ζητήματα που βίωνε στην καθημερινότητά της με την κόρη της.

«Αναζητούσα διεξόδους για το παιδί αλλά και για μένα, ήθελα να προσπαθήσω να αλλάξω κάτι στη ζωή μου με μια δημιουργική απασχόληση που ίσως θα μου αποφέρει και κάτι στο μέλλον» σημειώνει.

Άλλωστε, ο διαγωνισμός «Εφαρμογές για τη Θεσσαλονίκη», στοχεύει στην ενεργοποίηση του δυναμικού της πόλης για τη δημιουργία εφαρμογών web και κινητών τηλεφώνων, οι οποίες θα βελτιώσουν τη λειτουργία της, παρέχοντας στους κατοίκους, τους επισκέπτες και τις επιχειρήσεις νέες, καινοτόμες υπηρεσίες.

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας (Open Knowledge Foundation Greece,OKFN Greece) και την Ερευνητική Μονάδα URENIO του ΑΠΘ και αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας Apps4Greece του Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας.

«Υπέβαλα την πρότασή μου, εγκρίθηκε και ευελπιστώ να επιλεγεί ανάμεσα στις συνολικά 163 που έχουν ήδη κατατεθεί. Προς το παρόν, είμαι στις πέντε πρώτες όσον αφορά την ψηφοφορία του κοινού, που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς αντιστοιχεί σε τρία επιπλέον μέλη της Κριτικής Επιτροπής» τονίζει.

Πάντως, η υποβολή δηλώσεων συμμετοχής λήγει στις 15 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια θα γίνει η αξιολόγηση και στις 8 Απριλίου η βράβευση των τριών νικητών.

«Ωστόσο, πέρα από το αν θα είμαι νικήτρια ή όχι, έχω αποφασίσει να υλοποιήσω την ιδέα μου και να δημιουργήσω ένα site, συνδυάζοντας τη δημοσιογραφία με την κατάρτιση ενός χρηστικού οδηγού για παιδιά» καταλήγει η δραστήρια δημοσιογράφος-μαμά.



Διαβάστε περισσότερα...

Κουβαλάει νεκρό έμβρυο για 44 χρόνια!


Η 82χρονη γυναίκα από τη Βραζιλία δεν επιθυμεί, πλέον, την αφαίρεσή του.

Μια γυναίκα 84 ετών από τη Βραζιλία ανακάλυψε ότι οι έντονοι πόνοι που ένιωθε στο στομάχι της δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα… έμβρυο, που κουβαλούσε μέσα της τα τελευταία 44 χρόνια.

Η γυναίκα μεταφέρθηκε την περασμένη Παρασκευή στο νοσοκομείο της περιοχής Natividade με πόνους στο στομάχι και ζαλάδες.

Οι ακτινογραφίες αποκάλυψαν στους γιατρούς, ότι η ηλικιωμένη γυναίκα κουβαλούσε μέσα της ένα έμβρυο ηλικίας περίπου 20-28 εβδομάδων, και διέταξαν τη μεταφορά της στο νοσοκομείο Porto Nacional Hospital για να υποβληθεί σε περαιτέρω εξετάσεις.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό δίκτυο Globo 1, η γυναίκα είπε στους γιατρούς ότι είχε μείνει έγκυος πριν από 44 χρόνια. Κάποια στιγμή είχε νιώσει αφόρητους πόνους και επισκέφτηκε ένα κομπογιαννίτη, καθώς στο χωριό της δεν υπήρχαν γιατροί. Εκείνος της έδωσε ένα φάρμακο, το οποίο την έκανε αμέσως να νιώθει καλά.

«Η κοιλιά της δε μεγάλωσε άλλο, το μωρό είχε σταματήσει να κουνιέται και η ίδια πίστεψε ότι είχε αποβάλλει» ανέφερε η γυναικολόγος του νοσοκομείου Gesneria Saraiva Kratka στο G1.

Παρότι το έμβρυο είχε πεθάνει, παρέμεινε μέσα στο σώμα της γυναίκας για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες.



«Με τους υπερήχους δεν καταφέραμε να δούμε το έμβρυο, όμως ‘μίλησαν’ οι ακτινογραφίες. Μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε το πρόσωπο, τα οστά των χεριών και των ποδιών, τη σπονδυλική του στήλη και τα πλευρά» πρόσθεσε η Dr Kratka.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, η γυναίκα δήλωσε στους γιατρούς ότι δεν επιθυμεί να αφαιρεθεί το έμβρυο από τον οργανισμό της, ωστόσο θα υποβληθεί σε περαιτέρω εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν μπορεί να κινδυνεύει από επιπλοκές.

Τον περασμένο Δεκέμβρη μια 82χρονη γυναίκα από την Κολομβία ανακάλυψε επίσης ότι οι πόνοι στο στομάχι της ήταν ένα έμβρυο 40 ετών που είχε «πετρώσει» μέσα στον οργανισμό της. Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 2009, γιατροί από την Κίνα ανακάλυψαν ένα έμβρυο 60 ετών μέσα στο σώμα μιας 92χρονης.

Το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό «πέτρινου μωρού» (λιθοπαίδιον) ήταν αυτό που βρέθηκε σε μια 68χρονη Γαλλίδα, την Madame Colombe Chatri, όταν η αυτοψία που έγινε στο σώμα της το 1582 αποκάλυψε ότι κουβαλούσε ένα πλήρως ανεπτυγμένο πέτρινο μωρό στην κοιλιακή της κοιλότητα επί 28 χρόνια.



Διαβάστε περισσότερα...

Γενικές συνελεύσεις πραγματοποιούν οι αγρότες στα μπλόκα


Θα προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους.

Γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα που έχουν στήσει σε διάφορες περιοχές στη Β. Ελλάδα πραγματοποιούν αυτήν την ώρα οι αγρότες, οι οποίοι και πρόκειται να προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, ύστερα από την «άκαρπη», όπως χαρακτήρισαν συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Τα μπλόκα που πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις είναι αυτά της Κουλούρας στην Ημαθία και της Νίκαιας στη Λάρισα.
Αύριο οι αγρότες της Μαυροθάλασσας Σερρών προχωρούν σε κινητοποιήσεις στον κόμβο των Κερδυλλίων στην Εγνατία οδό όπου δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε συμβολικό κλείσιμο του δρόμου.



Διαβάστε περισσότερα...

Sexting: Η επικίνδυνη μόδα του διαδικτύου


Πονοκέφαλος για τους αξιωματικούς του ηλεκτρονικού εγκλήματος αποτελεί η νέα διαδικτυακή μόδα μεταξύ των εφήβων που ακούει στο όνομα sexting. Ένα παιχνίδι που αρχικά μοιάζει αθώο αλλά που τελικά καταλήγει στην σεξουαλική κακοποίηση. Δείτε τι λέει στο STAR ο επικεφαλής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Ελλάδα προσφέρει κλιμάκιο της ΕΜΑΚ στη Βρετανία


Να συνδράμει το έργο των βρετανικών Αρχών με αποστολή κλιμακίου της ΕΜΑΚ προσφέρθηκε η Ελλάδα, ύστερα από επικοινωνία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, με τον Βρετανό Πρέσβη στην Ελλάδα, Τζον Κίτμερ.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε στον διπλωμάτη την υποστήριξη της Ελλάδας για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη Βρετανία και του ανέφερε ότι η χώρα προσφέρεται να στείλει κλιμάκιο της ΕΜΑΚ για να συνδράμει τις βρετανικές Αρχές.

Ο κ. Κίτμερ ευχαρίστησε τον κ. Δένδια και τον διαβεβαίωσε ότι θα διαβιβάσει την πρόθεση της Ελλάδας στις Αρχές της χώρας του.

Για το ίδιο ζήτημα, ο κ. Δένδιας αποστέλλει σχετική επιστολή στην ομόλογό του της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.



Διαβάστε περισσότερα...

Τι αλλάζει στις εμπορικές μισθώσεις


Αλλαγές στο καθεστώς των εμπορικών μισθώσεων θα ενσωματωθούν, την προσεχή εβδομάδα, στο νομοσχέδιο για τη Σύσταση του Ενιαίου Φορέα Εξωστρέφειας.

Όπως γνωστοποιήθηκε οι νέες μισθώσεις θα έχουν τριετή χρονική διάρκεια, κατ' ελάχιστον. Παράλληλα, θα υπάρξουν τροποποιήσεις και στις ισχύουσες μισθώσεις που θα αφορούν στο ύψος της αποζημίωσης που θα είναι υποχρεωμένα να καταβάλλουν τα συμβαλλόμενα μέρη.

Αναφερόμενος στη χρονική διάρκεια των νέων μισθώσεων ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι "πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να υπάρξει μεν προστασία των μισθωτών αλλά με όριο την τριετία".

Όπως σχολίαζαν πριν από λίγο στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, δεν θα επηρεάζονται οι ισχύουσες συμβάσεις και θα καθιερωθεί τριετής ελάχιστη διάρκεια για τις νέες εμπορικές μισθώσεις, δηλαδή όσες συναφθούν μετά την ψήφιση του νόμου. Επίσης περιορίζεται η διαφορά στο ύψος των αποζημιώσεων που οφείλουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, για πρόωρη λύση της μίσθωσης

Σημειώνεται ότι οι ρυθμίσεις αυτές έχουν συμφωνηθεί με το ΠΑΣΟΚ αλλά δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με την τρόικα. Με δεύτερη τροπολογία καταργείται ο θεσμός του υπολόγου -φυσικού προσώπου στις πληρωμές για τις δημόσιες συμβάσεις και έργα. Ο υπόλογος θεσπίστηκε στη δεκαετία του '50, σε περίοδο δηλαδή που δεν υπήρχαν οι έλεγχοι που γίνονται σήμερα από τις αρχές που προβλέπονται από τους Κανονισμούς των Διαρθρωτικών Ταμείων, το Ελεγκτικό Συνέδριο, την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Με την κατάργησή του απλοποιείται και επιταχύνεται η υλοποίηση έργων και συμβάσεων που χρηματοδοτούνται ή συγχρηματοδοτούνται από το Δημόσιο.

Τέλος, σε ότι αφορά στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, προωθείται η ενίσχυση της ηλεκτρονικής υποβολής εγγράφων και απλοποίηση στην υποβολή στοιχείων (απλή ηλεκτρονική αντί για ψηφιακή υπογραφή).



Διαβάστε περισσότερα...

Ψηφίζεται η επέκταση του νόμου για την ευθανασία και στους ανηλίκους


Για τους ενήλικες είναι νόμιμη στο Βέλγιο από το 2002.

Οι βέλγοι βουλευτές ψηφίζουν σήμερα για την επέκταση του νόμου για την ευθανασία στους ανηλίκους που πάσχουν από ανίατες ασθένειες εν μέσω εκκλήσεων να καθυστερήσει η ψηφοφορία.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η ευθανασία για τους ενήλικες είναι νόμιμη στο Βέλγιο από το 2002, όμως ελάχιστοι ασθενείς καταφεύγουν σ' αυτήν.

Σύμφωνα με το BBC, το 2012 καταγράφηκαν στο Βέλγιο 1.432 περιπτώσεις ευθανασίας, δηλαδή 25% περισσότερες από το 2011.

Οι περισσότεροι ενήλικες που επέλεξαν την ευθανασία ήταν άνω των 60 ετών κι έπασχαν από καρκίνο.
Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, οι ασθενείς που θα επιλέξουν την ευθανασία πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 ετών και να έχουν διατυπώσει σαφώς, εκουσίως και επανειλημμένως το αίτημα να πεθάνουν.

Μόνον αν ο ασθενής πάσχει από ανίατη ασθένεια, υποφέρει διαρκώς και διατηρεί σώας τας φρένας, θα εγκρίνεται το αίτημά του. Επίσης θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον ένας μήνας μεταξύ του γραπτού αιτήματος, που μπορεί να γίνει και από ειδικώς ορισμένο ενήλικα εφόσον ο ασθενής δεν μπορεί να γράψει μόνος του, και του θανάτου του αρρώστου.

Σε περίπτωση έγκρισης του νομοσχεδίου, το Βέλγιο θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο όπου δεν θα υπάρχει όριο ηλικίας για την ευθανασία.

Με βάση το νέο νομοσχέδιο ένας ανήλικος που έχει συνείδηση θα μπορεί να ζητήσει να υποβληθεί σε ευθανασία υπό τέσσερις όρους: εάν βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο ανίατης ασθένειας, εάν υποφέρει από επίμονους, αφόρητους σωματικούς πόνους, εάν λάβει την έγκριση των γονέων του και εάν έχει συμβουλευτεί μια ομάδα ειδικών γιατρών.
Ένας ψυχολόγος θα αποφασίζει αν ο ανήλικος ασθενής είναι ικανός να λάβει ελεύθερα την απόφαση τερματισμού της ζωής του.

Το επίμαχο νομοσχέδιο έχει ήδη λάβει από τον περασμένο Δεκέμβριο την έγκριση της Γερουσίας, με 50 ψήφους υπέρ και 17 κατά και σήμερα αναμένεται η ψηφοφορία για την τελική έγκρισή του. Αν υπερψηφιστεί από τη Βουλή, θα πρέπει να υπογραφεί από τον βασιλιά Φίλιππο για να τεθεί σε ισχύ.

Βουλευτές των Σοσιαλιστών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων καθώς και το εθνικιστικό κόμμα N-VA υποστηρίζουν την πρόταση, αλλά οι συντηρητικοί είναι αντίθετοι.

«Είμαι υπερήφανος που εμείς οι Σοσιαλιστές βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή των ηθικών ζητημάτων ώστε να γίνονται σεβαστές με τον καλύτερο τρόπο οι ατομικές επιλογές», δήλωσε ο Πολ Μάγκνετ, ηγέτης του κόμματος μετά την ψηφοφορία στη Γερουσία.

Το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία είναι οι μοναδικές χώρες στην Ευρώπη όπου επιτρέπεται η ευθανασία. Η Ολλανδία επιτρέπει την ευθανασία σε παιδιά ηλικίας από 12 και άνω.

Η Εκκλησία διεξάγει εκστρατεία κατά του νομοσχεδίου στο Βέλγιο, όπου εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν την περασμένη εβδομάδα σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

«Θεωρούμε τους εφήβους νομικά ανίκανους να πράξουν επί σημαντικών ζητημάτων σε οικονομικό και συναισθηματικό επίπεδο κι όμως ξαφνικά γίνονται ικανοί να αποφασίσουν για τον θάνατό τους», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Belga ο Καθολικός αρχιεπίσκοπος Αντρέ-Ζοζέφ Λεονάρ.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (πολιτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχει ως έργο του την προάσπιση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της έννομης τάξης, της κοινωνικής συνοχής, της ασφάλειας των πολιτών και της πολυπολιτισμικότητας) υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο προκαλεί «την ίδια τη βάση της πολιτισμένης κοινωνίας» και ότι τα παιδιά δεν μπορούν να δώσουν την «πρέπουσα ενήμερη συναίνεση».

Οι επικριτές της πρότασης απευθύνουν εκκλήσεις να καθυστερήσει η διαδικασία εκφράζοντας ανησυχίες ότι οι βουλευτές μπορεί να δεχτούν πιέσεις ενόψει των εκλογών του Μαΐου.

Μάλιστα, ομάδα 160 παιδιάτρων ζήτησε αυτή την εβδομάδα την μετάθεση της ημερομηνίας διεξαγωγής της ψηφοφορίας για μετά τις εκλογές.

Η ευθανασία απαγορεύεται στις περισσότερες χώρες. Το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία είναι οι μοναδικές ευρωπαϊκές χώρες όπου επιτρέπεται υπό συγκεκριμένους όρους.



Διαβάστε περισσότερα...

Τι πρέπει να ξέρουν οι ξενοδόχοι για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους»


Όλες οι προϋποθέσεις.

Εγκρίθηκε η υλοποίηση της ΒΆ Φάσης του Προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» 2013-2014, με ισχύ από το Μάρτιο 2014 έως 30 Ιουνίου 2014. Το πρόγραμμα θα αναπτυχθεί επίσης μέσω δύο υποπρογραμμάτων (εξαήμερων διακοπών και ΓΆ ηλικίας).

Η ακριβής ημερομηνία έναρξης της Β φάσης του προγράμματος θα ανακοινωθεί με ανάλογες εγκυκλίους, προς τους επιχειρηματίες και τους δικαιούχους.

Στο πλαίσιο διαχείρισης του προγράμματος θα εφαρμοστεί μηχανισμός παρακολούθησης και καταγραφής των δεδομένων και διενεργείται η σχετική αξιολόγηση του.

Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του Προγράμματος, ανέρχεται μέχρι το ποσό των 2.000.000 ευρώ.

Διαβάστε τις προϋποθέσεις ένταξης των καταλυμάτων στο πρόγραμμα.



Διαβάστε περισσότερα...

Συνάντηση σχολικών συμβούλων και ΔΟΕ


Αντίθετοι οι σχολικοί σύμβουλοι στην αξιολόγηση που δεν συνοδεύεται από επιμόρφωση.

Αντίθετοι δήλωσαν οι σχολικού σύμβουλοι στην αξιολόγηση που συνδέεται με ποσοστώσεις στη βαθμολογική - μισθολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών και από την οποία απουσιάζει παντελώς η σύνδεσή της με την επιμόρφωση. Επίσης η Πανελλήνια Ένωση Σχολικών Συμβούλων τοποθετήθηκε και στο θέμα των πιέσεων, που ασκούν σύμφωνα με τη ΔΟΕ, σχολικοί σύμβουλοι τονίζοντας ότι αυτό που μεταφέρει η ΠΕΣΣ στα μέλη της είναι η υποχρέωση ενημέρωσης και υποστήριξης των εκπαιδευτικών και σε καμία περίπτωση η άσκηση οποιασδήποτε πίεσης προς αυτούς. Τα παραπάνω προκύπτουν από τη συνάντηση που είχε η Πανελλήνια Ένωση Σχολικών Συμβούλων με τη ΔΟΕ.

Στη συνάντηση που έγινε στα γραφεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας η ΔΟΕ «ανέλυσε τις θέσεις της για το επίκαιρο θέμα της αξιολόγησης και την απόλυτη αντίθεσή μας στην προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας να επιβάλει ένα σύστημα ελέγχου που θα οδηγεί στην υποβάθμιση της εκπαίδευσης και θα αποτελεί μηχανισμό διαθεσιμότητας και απολύσεων.

Τονίστηκε το ότι οι σχολικοί σύμβουλοι αποτελούν για τη Δ.Ο.Ε. αναπόσπαστο κομμάτι του κλάδου, υπηρετώντας ένα δασκαλογέννητο θεσμό που αντικατέστησε τον επιθεωρητισμό και τη σημασία που έχει να διαφυλαχθεί ο ρόλος της ενίσχυσης από αυτούς, των εκπαιδευτικών και του έργου τους, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη συγκυρία. Συγκυρία που απαιτεί τη χάραξη κοινής πορείας, με δεδομένες τις θέσεις της ΠΕΣΣ ενάντια στην επιχειρούμενη αξιολόγηση, αλλά και κοινής στάσης και δράσης ώστε να μην υλοποιηθεί η αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση των ποσοστώσεων και της κατηγοριοποίησης.

Συζητήθηκε επίσης το ζήτημα των διαγραφών σχολικών συμβούλων από κάποιους Συλλόγους Εκπαιδευτικών. Η ΠΕΣΣ κατέθεσε την αντίθεσή της με το μέτρο και την πεποίθησή της ότι δεν προσφέρει στη συνεργασία. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ξεκαθάρισε πως θέλει τους εκπαιδευτικούς όλους μαζί στην πράξη αλλά αυτό σημαίνει ότι από το θεσμικό του ρόλο ο καθένας θα υπηρετούν τον κοινό σκοπό της υπεράσπισης της δημόσιας εκπαίδευσης και ιδιαίτερα για το θέμα της αξιολόγησης θα πρέπει όλοι, έμπρακτα, να υπερασπίζονται τις θέσεις και τις αποφάσεις του κλάδου.

Εκφράστηκε, επίσης, η πρόθεση η συνάντηση αυτή να αποτελέσει την απαρχή μιας ουσιαστικής συνεργασίας με ζητούμενο τη χάραξη θέσεων και πορείας που θα έχει να προσφέρει στη στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης και του Έλληνα εκπαιδευτικού».



Διαβάστε περισσότερα...

Σιγή από τη μάνατζερ του Σουμάχερ


Η μάνατζερ του Μίχαελ Σουμάχερ, Σαμπίνε Κεμ, αρνείται να επιβεβαιώσει ότι ο 45χρονος πρώην πιλότος της Formula 1, που νοσηλεύεται σε κώμα, προσβλήθηκε από πνευμονία.



Αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις φήμες πως ο Μίχαελ Σουμάχερ προσβλήθηκε από πνευμονία η μάνατζέρ του, Σαμπίνε Κεμ.

Γερμανικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως «πάγωσε» η διαδικασία σταδιακής αφύπνισης του 45χρονου πρώην πιλότου της Formula 1 από το τεχνητό κώμα, καθώς ο εξασθενημένος οργανισμός του προσβλήθηκε από μικρόβιο. Αυτή η εξέλιξη θεωρείται αρνητική και επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την υγεία του «Σούμι», που από τις 29 Δεκεμβρίου νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Γκρενόμπλ μετά από ατύχημα που είχε κάνοντας σκι.

«Δεν θα σχολιάσουμε τη φημολογία», δήλωσε η Σαμπίνε Κεμ, πιστή στην πάγια τακτική της να μην αναφέρει το παραμικρό πέρα από όσα της επιτρέπουν οι θεράποντες ιατροί του Σουμάχερ.



Διαβάστε περισσότερα...

Τι είναι η τρόικα...


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο... λύνει τις απορίες - Δείτε το βίντεο.

«Τρόικα». Μια λέξη την οποία ο μέσος Έλληνας ακούει ακόμα και δεκάδες φορές κάθε μέρα και έγινε συνώνυμο της κρίσης. Ωστόσο, αρκετοί είναι εκείνοι που δεν γνωρίζουν απόλυτα τι είναι η τρόικα, ποιος είναι ο ρόλος της, πώς ξεκίνησε ως θεσμός και ποιους αντιπροσωπεύει.

Με αφορμή την έρευνα που διεξάγει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις ενέργειες της, η τηλεοπτική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, EuroparlTV, έφτιαξε ένα βίντεο 04:30 λεπτών, απαντώντας σε πιθανά ερωτήματα που θέτουν οι Ευρωπαίοι για την επιτροπή, στα χέρια της οποίας βρίσκεται η μοίρα και το αύριο των πολιτών…





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αμετάβλητο το βοήθημα για τα παιδιά των στρατιωτικών


Αμετάβλητη παραμένει η τιμή μεριδίου του βοηθήματος οικογενειακής και επαγγελματικής αυτοτέλειας (ΒΟΕΑ) για το 2014, σύμφωνα με την ΚΥΑ που υπέγραψαν χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας Αθανάσιος Δαβάκης.

Μετά την εξέλιξη αυτή καθίσταται δυνατή η ικανοποίηση των αιτημάτων χορήγησης ΒΟΕΑ για το 2014 στα δικαιούχα τέκνα των μετοχομερισματούχων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, χωρίς να μειωθεί το ποσό του βοηθήματος σε σχέση με τα έτη 2012 και 2013.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επί 2 χρόνια έκλεβε ρεύμα από τη ΔΕΗ


Δικογραφία για κλοπή ρεύματος σχηματίστηκε εναντίον ενός 25χρονου στο Πυρί Θηβών, όταν σε έλεγχο που διενεργήθηκε στο σπίτι του, από την αστυνομία μαζί με κλιμάκιο τεχνικών υπαλλήλων της ΔΕΔΔΗΕ, διαπιστώθηκε πως έκλεβε ρεύμα για περισσότερα από δύο χρόνια.

Όπως διαπιστώθηκε από τον επιτόπιο έλεγχο, ο νεαρός είχε παραβιάσει τη σφραγίδα του ρολογιού και είχε επέμβει στον μετρητή κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα την μη καταγραφή των καταναλωθέντων κιλοβατώρων.

Όπως αναφέρει το lamiareport.gr και σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΔΕΔΔΗΕ Θηβών, η απώλεια σε κιλοβατώρες, κατά το χρονικό διάστημα από 26-10-2011 έως και 12-02-2014, ανέρχεται στις 12.852 και η συνεπακόλουθη οικονομική ζημιά που υπέστη η εταιρεία, ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 2.025,83 ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

ΥΠΟΙΚ: Οι βελτιώσεις καλύπτουν πλήρως τους αγρότες


Οι αγρότες καλύπτονται πλήρως από τις βελτιώσεις που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, μετά τις σημερινές άκαρπες συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τις σημερινές διαδοχικές συναντήσεις, ο κ. Στουρνάρας κάλεσε τους εκπροσώπους των αγροτών να συζητήσουν και να μετάσχουν στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, στο οποίο ο γεωργικός τομέας θα έχει σημαντική συμμετοχή, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ειδικότερα, οι συγκεκριμένες βελτιώσεις, όπως αναφέρουν οι παράγοντες του υπουργείου, είναι οι εξής:

α) Υποχρεούνται να τηρούν στοιχεία εσόδων- εξόδων οι αγρότες των οποίων το ακαθάριστο εισόδημα ξεπερνά τις 15.000 ευρώ.

β) Όλοι οι αγρότες (ακόμη και όσων το εισόδημα είναι άνω των 15.000 ευρώ) δεν θα έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων, παρά μόνο να συγκεντρώνουν παραστατικά εσόδων- εξόδων (εξαιρούνται όσοι έχουν άλλες δραστηριότητες για τις οποίες ήδη τηρούν βιβλία).

γ) Για τα πρώτα πέντε χρόνια, οι αγρότες που μπαίνουν στο νέο σύστημα απαλλάσσονται του τέλους επιτηδεύματος, όπως και εκείνοι που βρίσκονται τρία χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση.

δ) Όλοι οι αγρότες θα έχουν υποχρέωση μίας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, που θα υποβάλλεται στο τέλος του έτους. Επίσης, η υποχρέωση για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων, όσον αφορά στα έξοδα, γίνεται ετήσια και στο ειδικό καθεστώς μιας δήλωσης για επιστροφή ΦΠΑ.

ε) Απαλλάσσονται από την καταβολή ΦΠΑ ως φυσικά πρόσωπα, όσοι αγρότες διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων (ομάδων, συνεταιρισμών και εμπόρων).

στ) Οι ομάδες και συνεταιρισμοί που εκκαθαρίζουν τις πωλήσεις των αγροτών πραγματοποιούν την εκκαθάριση μια φορά τον χρόνο.

ζ) Οι αγρότες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς, εφέτος θα έχουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος (με τη δήλωση που θα υποβληθεί το 2015) 27,5% αντί 55%.



Διαβάστε περισσότερα...

"Έφυγε" ο πρώην βουλευτής Παναγής Γεράκης


Κατέρρευσε, καθώς έχασε τις αισθήσεις του, ο πρώην βουλευτής Κεφαλονιάς και δικηγόρος Παναγής Γεράκης, ενώ βρισκόταν μέσα στο δικαστικό μέγαρο της Πάτρας. Αμέσως κλήθηκε ασθενοφόρο και διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.



Ο Παναγής Γεράκης είχε εκλεγεί δύο φορές βουλευτής Κεφαλονιάς, στις εκλογές του 1974 και του 1977 με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν θα πάει διακοπές


Ένας στους τέσσερις Έλληνες (26%) δεν σκοπεύει να πάει διακοπές φέτος λόγω της οικονομικής κατάστασης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, στις Βρυξέλλες. Στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 11%.

Επίσης, από την κοινοτική δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε από τις 6 έως τις 11 Ιανουαρίου, προκύπτει ότι το 54% των Ελλήνων σκοπεύουν να πάνε διακοπές, αλλά θα προσαρμόσουν τα σχέδιά τους λόγω οικονομικών δυσκολιών (ακολουθούν οι Ιταλοί με 49% και οι Ιρλανδοί με 48%), ενώ μόνο το 10% των συμπολιτών μας δηλώνει ότι δεν θα επηρεαστεί από την κρίση και ως εκ τούτου δεν θα αναγκαστεί να τροποποιήσει τα σχέδιά του λόγω της οικονομικής κατάστασης (ακολουθούν οι Κύπριοι με 12%, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται οι Αυστριακοί με 75%, οι Γερμανοί με 74% και οι Δανοί με 72%). Επίσης, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, οι Έλληνες (37%) είναι αυτοί που επιλέγουν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο Ευρωπαίο τον τουριστικό προορισμό τους με βάση τις τιμές και ακολουθούν οι Φινλανδοί με 36%.

Στο μεταξύ, το 39% των Ελλήνων δηλώνει ότι θα πάει, μεν, διακοπές φέτος αλλά για λιγότερες μέρες σε σχέση με το 2013. Ακόμη, είναι αξιοσημείωτο ότι το 87% των Ελλήνων που θα πάνε φέτος διακοπές θα επιλέξουν ελληνικό προορισμό, ενώ στη χώρα τους θα παραμείνουν, επίσης, το 84% των Κροατών, το 81% των Ιταλών και το 80% των Βούλγαρων. Πάντως, οι Έλληνες (74%) και οι Κύπριοι (69%) είναι οι Ευρωπαίοι πολίτες με τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ που δεν πήγαν διακοπές το 2013. Αντίστοιχα, μόνο το 8% του Σουηδών δηλώνει ότι δεν πήγε διακοπές τον περασμένο χρόνο.



Διαβάστε περισσότερα...

Μειώνεται η τιμή των γενοσήμων


Μείωση της τιμής κατά μέσον όρο περίπου 5% για περισσότερα από 6.000 σκευάσματα, περιλαμβάνει το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων. Η ανακοστολόγηση αφορά 9.191 σκευάσματα, από τα οποία 6.154 είναι γενόσημα και 3.037 πρωτότυπα και off-patent.

Οι νέες τιμές θα τεθούν σε ισχύ για τους παρασκευαστές και εισαγωγείς από 17-2-2014, για τις φαρμακαποθήκες από 26-2-2014 και για τα ιδιωτικά φαρμακεία από 10-3-2014.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, η νέα ανακοστολόγηση θα έχει ως αποτέλεσμα μία μεσοσταθμική μείωση τιμής, της τάξης του 4,7% ενώ η μείωση των γενοσήμων υπολογίζεται στο 9%.

Το νέο δελτίο υπολογίζεται ότι θα επιφέρει μείωση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για τον ΕΟΠΥΥ, περίπου 160 εκατ. ευρώ και 36 εκατ. ευρώ για τα νοσοκομεία.

Στα παραπάνω περιλαμβάνεται και ο κατάλογος τιμολόγησης 290 καινοτόμων φαρμάκων τα οποία εισέρχονται για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά και τα οποία θα αξιολογηθούν άμεσα για την κατάταξή τους στη θετική λίστα.

Η ανακοστολόγηση βασίστηκε στις ρυθμίσεις των δύο πρόσφατων υπουργικών αποφάσεων, με βάση τις οποίες καθορίζονται οι ανώτατες τιμές για τις τρεις βασικές κατηγορίες φαρμακευτικών σκευασμάτων:

α) Για τα προϊόντα αναφοράς υπό προστασία (πρωτότυπα ή on patent) λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών- μελών της ΕΕ.

β) Για τα προϊόντα αναφοράς χωρίς προστασία (off patent) λαμβάνεται υπόψη το 50% της τελευταίας τιμής της υπό προστασία δραστικής.

γ) Για τα γενόσημα λαμβάνεται υπόψη το 65% της τιμής των αντιστοίχων off-patent σκευασμάτων.

Επιπλέον, εκδόθηκε υπουργική απόφαση έγκρισης της αναθεωρημένης θετικής λίστας (αποζημιούμενων φαρμάκων), από την οποία αυτοδικαίως -όπως εκτιμά το υπουργείο Υγείας - εξαιρέθηκαν 838 κωδικοί φαρμακευτικών σκευασμάτων. Τα προϊόντα αυτά διακινούνται από φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες δεν έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις επιστροφών στον ΕΟΠΥΥ (rebate), παρά τις σχετικές αιτιολογημένες και επανειλημμένες αποφάσεις του ασφαλιστικού φορέα. Για τα παραπάνω σκευάσματα υφίσταται η δυνατότητα επανόδου στη θετική λίστα, εφόσον οι εταιρείες εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τον ΕΟΠΥΥ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποσύρεται ακατάλληλο μέλι


Την παρουσία αντιβιοτικών (τετρακυκλίνες) σε μέλι, διαπίστωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΕΦΕΤ, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Αρκαδίας, Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Χανίων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για το προϊόν «Μέλι Ελάτης Μαινάλου», με ημερομηνία λήξης 30.9.15, σε συσκευασία των 950g, που παράγεται από τον Κ. Μουρούτσο, Λαγκάδια Αρκαδίας, το οποίο κρίθηκε ως μη ασφαλές και επιβλαβές για την υγεία.



Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του εν λόγω προϊόντος από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ καλεί τους καταναλωτές, που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν.



Διαβάστε περισσότερα...

Είδη πρώτης ανάγκης στους σεισμοπαθείς από Πακιστανούς


Μια κίνηση αλληλεγγύης από Πακιστανούς που ζουν στο νησί της Κεφαλονιάς, αλλά και Κεφαλλονίτες έγινε σήμερα προς τους σεισμοπαθείς του Ληξουρίου.

Οι Πακιστανοί Μοχάμεντ Μαχμούντ, Μοχάμεντ Ιρφάν, Αντνάν Φαγιάζ και Αμπτούλ Γαφάρ, μαζί με τις κυρίες από την Κεφαλονιά Ρεγγίνα Τραυλού, Μαρίκα Κουρκουμέλη και Ειρήνη Τζαννάτου, μάζεψαν χρήματα και αγόρασαν είδη πρώτης ανάγκης τα οποία παρέδωσαν σήμερα το μεσημέρι στους «Γιατρούς του Κόσμου».


Διαβάστε περισσότερα...

Χατζηδάκης: Τριετείς οι επαγγελματικές μισθώσεις


Τριετή διάρκεια των επαγγελματικών μισθώσεων που θα συνάπτονται εφεξής, προβλέπει τροπολογία που προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Με τη νέα διάταξη, πάντως, διατηρείται το καθεστώς προστασίας για τις υφιστάμενες επαγγελματικές μισθώσεις.

Ακόμη, ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας που αφορά τον αναπτυξιακό νόμο και θα περιέχει ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση των επενδυτών, λόγω των προβλημάτων ρευστότητας. Με άλλη ρύθμιση, καταργείται ο «Θεσμός του υπόλογου», διότι θεωρείται αναχρονιστικός και επιβραδυντικός για την εξέλιξη των έργων και των συμβάσεων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ενημέρωσε την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ότι οι τρεις τροπολογίες πρόκειται να κατατεθούν στο νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φορέα Εσωστρέφειας, το οποίο ψηφίστηκε από την Επιτροπή και αναμένεται η συζήτησή του στην Ολομέλεια.



Διαβάστε περισσότερα...

Κραυγές, καβγάδες, λιποθυμίες και πολύ αλκοόλ


Φωτογραφίες από μια τυπική βρετανική νυχτερινή βόλτα...

Εκατοντάδες νεαροί Βρετανοί «τα έσπασαν» το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Λίβερπουλ και ο φωτογραφικός φακός τους συνέλαβε στην κλασική μισολιπόθυμη και οργιώδη κατάσταση.

Για τρίτη φορά από την αρχή της χρονιάς το «Carnage pub crawl» πραγματοποιήθηκε στη βρετανική πόλη με μαθητές και φοιτητές να συρρέουν για να απολαύσουν φθηνό αλκοόλ με μόλις 1 λίρα. Οι διοργανωτές τους υποσχέθηκαν, άλλωστε, ότι θα ήταν «η καλύτερη νύχτα της ζωής τους»!

Ήπιαν, λοιπόν, μέθυσαν, ξεχύθηκαν στους δρόμους και τα υπόλοιπα είναι λίγο πολύ γνωστά… Κραυγές, καβγάδες, γυμνισμός και όλα όσα συνθέτουν μια τυπική βρετανική νύχτα.

Τις φωτογραφίες δημοσίευσε η Daily Mail.




















Διαβάστε περισσότερα...