Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Το βίντεο γενεθλίων έγινε το συγκινητικό αντίο του



Έφυγε από τη ζωή 35χρονος που έδινε μάχη με τον καρκίνο.

Ο Κρίστιαν Άντερσον διαγνώστηκε το 2009 με καρκίνο του εντέρου και άρχισε χημειοθεραπεία. Στο πλευρό του στάθηκε η σύζυγός του Ρέιτσελ.

Για να την ευχαριστήσει για τη συμπαράστασή της και για να της ευχηθεί για τα γενέθλιά της το 2010, ο Κρίστιαν έφτιαξε ένα βίντεο στο οποίο μάλιστα συνέβαλαν ο ηθοποιός Χιου Τζάκμαν και ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζον Κέι- καθώς από εκεί κατάγεται η Ρέιτσελ!

«Ξέρω πως λες πως μιλάω πολύ, γι' αυτό για τα επόμενα 3 λεπτά και 9 δευτερόλεπτα θα κλείσω το στόμα μου και θα μιλήσω με την καρδιά μου», έγραψε σε μία από τις κάρτες του ο Κρίστιαν, που έφυγε σήμερα το πρωί από τη ζωή.

«Όσο ζω η καρδιά μου θα σου ανήκει ό,τι κι αν μας συμβεί. Δεν θα τα παρατήσω κι εσύ μη με εγκαταλείψεις», ήταν το μήνυμα του Κρίστιαν στη σύζυγό του, ενώ το βίντεο κλείνει με τους δύο μικρούς γιους τους που κρατούν μία κάρτα που γράφει: «Σε αγαπάμε μαμά».

Ο Κρίστιαν ανέβασε το βίντεό του στο διαδίκτυο με σκοπό να το μοιραστεί με συγγενείς και φίλους. Αλλά τα «χτυπήματα» ήταν πολλά κι έγινε επιτυχία στο διαδίκτυο, φέρνοντας το ζευγάρι στη δημοσιότητα.

Το συγκινητικό βίντεο του Κρίστιαν για τα γενέθλια της γυναίκας του έμεινε ως το συγκινητικό αντίο του...

Δείτε το βίντεο





Διαβάστε περισσότερα...

Μετά την απώλεια... διατήρηση βάρους



Γιατί μας δυσκολεύει τόσο;
Τα περιττά κιλά αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες αρκετών προβλημάτων υγείας και διαφόρων επιπλοκών στην λειτουργία του οργανισμού. Η διατήρηση του βάρους εντός των φυσιολογικών ορίων, βοηθά στη διατήρηση της καλής υγείας.

Η απώλεια βάρους είναι ένας εφικτός στόχος, ιδιαίτερα όταν υπάρχει αποφασιστικότητα και καλή διάθεση. Η μακροπρόθεσμη διατήρησή του, ωστόσο, συνιστά ένα δύσκολο πρόβλημα. Η σταθεροποίηση του σωματικού μας βάρους επιτυγχάνεται, διατηρώντας την ισορροπία ανάμεσα στο ισοζύγιο της προσλαμβανόμενης ενέργειας μέσω της τροφής και της καταναλισκόμενης ενέργειας μέσω της σωματικής δραστηριότητας.

Η διατήρηση του σωματικού μας βάρους προϋποθέτει τη ριζική τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς μας, δηλαδή την ένταξη κανόνων υγιεινής διατροφής στη ζωή μας με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Αν μετά το τέλος μιας προσπάθειας απώλειας βάρους, επανέλθουμε στις παλιές κακές συνήθειες, που μας οδήγησαν στην αύξησή του, είναι βέβαιο ότι θα επανακτήσουμε το βάρος και μάλιστα γρήγορα. Αυτό που χρειάζεται είναι το χρυσό τρίπτυχο: ισορροπία- μέτρο- ποικιλία.

Ισορροπία: Η διατροφή μας πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων και οι ποσότητες που προσλαμβάνουμε να είναι αυτές που απαιτούνται για την διατήρηση του φυσιολογικού βάρους και για την κάλυψη των αναγκών μας στα διάφορα θρεπτικά συστατικά.

Μέτρο: Κανένα τρόφιμο, μεμονωμένα, δεν παχαίνει ή θεωρείται απαγορευμένο- αρκεί να καταναλώνεται σε σωστή ποσότητα και συχνότητα. Παρομοίως, δεν υπάρχει και κανένα τρόφιμο που καταναλώνοντας το σε αφθονία, μπορεί να μας εξασφαλίσει καλύτερη υγεία. Υπάρχουν τρόφιμα τα οποία παρέχουν περισσότερη ενέργεια (θερμίδες) συγκριτικά με κάποια άλλα, αλλά αυτό που οδηγεί σε αύξηση βάρους είναι η πρόσληψη περισσότερης ενέργειας από αυτή που καταναλώνουμε κατά την διάρκεια της ημέρας. Καταναλώνοντας όλες τις τροφές με μέτρο, αποφεύγεται το στερητικό σύνδρομο που μπορεί να οδηγήσει στην επανάκτηση του βάρους.

Ποικιλία: στην προσπάθεια να συντηρήσουμε την απώλεια βάρους, συμβάλλει και η κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων από όλες τις ομάδες της διατροφικής πυραμίδας, καθεμιά από τις οποίες έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και ιδιότητες.

Οι ακραίες και στερητικές δίαιτες, που οδηγούν σε γρήγορη απώλεια πολλών κιλών σε μικρό χρονικό διάστημα, δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τη διατήρηση του βάρους που χάθηκε. Όσο πιο αργή είναι η απώλεια των περιττών κιλών, τόσο πιο σταθερή και μόνιμη είναι.

Όταν χάνουμε γρήγορα κιλά, χάνουμε περισσότερο μυϊκό ιστό. Ο μυϊκός ιστός είναι σημαντικός για την διατήρηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού (δηλαδή των θερμίδων που καίμε σε ηρεμία για την λειτουργία του οργανισμού μας). Όσο πιο ατροφικοί οι μύες, τόσο λιγότερες θερμίδες καίμε. Εφόσον μειώνονται οι καύσεις του οργανισμού δυσκολεύεται και η διατήρηση του βάρους.

Οι εξαντλητικές και στερητικές δίαιτες μπλοκάρουν τον μεταβολισμό μας, οπότε αν αυξήσουμε έστω και λίγο την πρόσληψη τροφής, επαναπροσλαμβάνουμε τα κιλά που χάσαμε. Μετά από στερητικές δίαιτες, συνήθως οδηγούμαστε σε αυξημένη κατανάλωση τροφίμων, τα οποία είναι πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά. Έτσι, δυσκολεύουμε την προσπάθεια διατήρησης βάρους.

Στην προσπάθειά μας να αδυνατίσουμε, θα πρέπει να ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα διατροφής που να έχει σχεδιαστεί, με βάση τις προσωπικές ανάγκες και προτιμήσεις μας και να αλλάξουμε σταδιακά τις διαιτητικές συνήθειες μας για να μπορέσουμε εφ’ όρου ζωής να διατηρήσουμε το επιθυμητό βάρος.

Επιπλέον, είναι αναγκαίο τα γεύματα να είναι καθορισμένα μέσα στη μέρα και να συμπληρώνονται με μικρογεύματα. Η μέρα πρέπει να ξεκινάει πάντα με πρωινό, γιατί το πρωί οι ανάγκες του σώματος και ιδιαίτερα του εγκεφάλου μας σε ενέργεια, είναι μεγάλες.

Το σώμα μας προέρχεται από περίπου οκτώ ώρες νηστείας και είναι λογικό να χρειάζεται άμεσα ενέργεια για να καλύψει τις πρώτες ανάγκες της ημέρας. Πρέπει μα συνηθίσουμε να καταναλώνουμε γεύματα σε τακτικά χρονικά διαστήματα γιατί μόνο έτσι μπορούμε να ελέγξουμε την ποσότητα που θα φάμε. Επίσης, η κατανάλωση 2-3 μικρογευμάτων στα ενδιάμεσα των γευμάτων διατηρεί τον μεταβολισμό μας σε εγρήγορση.

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι φθάνοντας στο επιθυμητό βάρος, παύουν να καταναλώνουν τακτικά γεύματα μέσα στη μέρα, με αποτέλεσμα σταδιακά να ανακτούν το βάρος που είχαν απωλέσει.

Άσκηση: Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η συστηματική άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο και στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους.

Σαν άσκηση ή σαν φυσική δραστηριότητα εννοούμε κάθε ρυθμική δραστηριότητα που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό με την χρήση μιας μεγάλης ομάδας μυών ή με την συγχρονισμένη λειτουργία πολλών μυϊκών ομάδων (π.χ. περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι, γυμναστήριο, τρέξιμο κ.ά.).

Ο πιο εύκολος και πρακτικός τρόπος άσκησης είναι το ζωηρό περπάτημα για 30΄/ημέρα. Ο συνδυασμός σωστής διατροφής και άσκησης θεωρείται το μυστικό για τη διατήρηση του νέου βάρους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εντάξουμε την φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητά μας, όχι σαν αγγαρεία, αλλά ως ουσιαστικό στοιχείο για την σωματική μας ευεξία.

Έχει παρατηρηθεί ότι άτομα που πετυχαίνουν μόνιμη απώλεια βάρους, συνήθως γυμνάζονται για 30-60 λεπτά την ημέρα.

Η διατήρηση του βάρους προϋποθέτει επομένως, μόνιμες αλλαγές στις συνήθειες του ατόμου, την υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφικής συμπεριφοράς και την συχνή φυσική δραστηριότητα, διαδικασίες ενσωματωμένες στην καθημερινότητα.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η επιτυχία στο τοπικό αδυνάτισμα



Τι πραγματικά συμβαίνει;
Το τοπικό αδυνάτισμα αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους μύθους στον χώρο του αδυνατίσματος. Τα υπάρχοντα δεδομένα καταδεικνύουν πως ο όρος τοπικό αδυνάτισμα με μεμονωμένες ασκήσεις ή διάφορες άλλες τεχνικές προκειμένου να μειωθούν τα αποθέματα λίπους σε συγκεκριμένες περιοχές ίσως να μην ισχύει στην πραγματικότητα. Αυτές οι τεχνικές δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματικές.

Σάουνα, ατμόλουτρο, πλαστικές φόρμες, κρέμες, λάδια έχουν κατά καιρούς διαφημιστεί για το τοπικό αδυνάτισμα. Η σάουνα και το ατμόλουτρο προκαλούν απώλεια νερού. Ο λιπώδης ιστός δεν μπορεί να απομακρυνθεί από τους πόρους του δέρματος καθώς ιδρώνει κανείς. Οι κρέμες αδυνατίσματος προκαλούν τοπική υπεραιμία που καμιά σχέση δεν έχει με την απώλεια λιπώδους ιστού. Η υπεραιμία που προκαλείται με την άσκηση είναι πολύ μεγαλύτερη.

Πρέπει να αναφερθεί πως καμιά ουσία δεν μπορεί να εισχωρήσει μέσα από το δέρμα και να φτάσει τον λιπώδη ιστό. Το θετικό ισοζύγιο ενέργειας μετατρέπεται ως λίπος στον οργανισμό, το οποίο αποθηκεύεται στα λιποκύτταρα. Από την στιγμή, που τα λιποκύτταρα θα σχηματιστούν, είναι πολύ δύσκολο κάποιος να απαλλαγεί από αυτά.

Τα ίδια δεδομένα ισχύουν και για ασκήσεις σε συγκεκριμένες περιοχές που επαναλαμβάνονται. Σε μια πρόσφατη έρευνα πραγματοποιήθηκε και βιοψία λιπώδους ιστού για να εξεταστεί εάν η άσκηση την «κοιλιακών» όντως μείωνε το ποσοστό λίπους στην κοιλιακή χώρα. Οι εθελοντές έκαναν 5000 τέτοιες ασκήσεις για ένα χρονικό διάστημα περίπου ενός μηνός. Όμως, η συγκεκριμένη αυτή άσκηση δεν είχε ως αποτέλεσμα επιλεκτική μείωση του μεγέθους των λιποκυττάρων της κοιλιακής περιοχής.

Έτσι φαίνεται πως η απώλεια του τοπικού λίπους είναι πιθανότερο να συμβεί στις περιοχές με την μεγαλύτερη συγκέντρωση αποθεμάτων λίπους (συνήθως στην κοιλιακή χώρα), ανεξάρτητα με το είδος της άσκησης. Ο έλεγχος της ποσότητας του σωματικού λίπους από συγκεκριμένα σημεία του σώματος γίνεται με τη μέθοδο DEXA και κάποιους ακόμη εξειδικευμένους λιπομετρητές

Ωστόσο, συγκεκριμένες περιοχές του σώματος δείχνουν ανθεκτικότητα σε τέτοιου είδους μεταβολές, ειδικά ο τύπος κατανομής λίπους γύρω από τους γλουτούς και τους μηρούς. Ανάλογα με την ένταση της άσκησης οι μυς καταναλώνουν ποσότητα λιπώδους ιστού που βρίσκεται στην αιματική ροή και μπορεί να προέρχεται από κάθε σημείο του σώματος, άσχετα με τους μυς που παράγουν έργο.

Πάνω απ' όλα είναι ξεκάθαρο ότι εκτελώντας ασκήσεις για τοπικό αδυνάτισμα η μείωση του σωματικού λίπους στα συγκεκριμένα σημεία είναι αδύνατη. Ιδιαίτερη προσοχή επίσης θέλει σε όσους υποστηρίζουν πως είναι ειδικοί στο τοπικό αδυνάτισμα (ζώνες και φόρμες αδυνατίσματος, κρέμες, μασάζ και διάφορα μηχανήματα). Δυστυχώς δεν υπάρχει καμιά προστασία του καταναλωτή και μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως αυτά τα προϊόντα διαφημίζονται ακόμη και από κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Για καλύτερα λοιπόν αποτελέσματα στην προσπάθεια για τη μείωση του σωματικού λίπους πρέπει να συνδυάσουμε τη σωστή διατροφή, την προπόνηση με βάρη για όλο το σώμα και την αερόβια προπόνηση στη σωστή ποσότητα, συχνότητα και αναλογία.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνο το κόκκινο κρέας σε μεγάλες ποσότητες



Υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του νεφρού.

Την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του νεφρού από την υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος επισημαίνει έρευνα αμερικανών ερευνητών.

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 500.000 ανθρώπων, ηλικίας άνω των 50 ετών, οι οποίοι εξετάστηκαν επί 9 χρόνια, προκειμένου να εντοπιστεί πιθανή εμφάνιση καρκίνου στα νεφρά τους.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας νόσησαν με καρκίνο του νεφρού 1800 άνθρωποι, ποσοστό μικρότερο και από το μισό τοις εκατό. Κατά μέσο όρο οι άνδρες κατανάλωναν 57-85 γραμμάρια κόκκινου κρέατος την ημέρα, ενώ οι γυναίκες μέχρι 57 γραμμάρια.

Εκείνοι που έκαναν την μεγαλύτερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος - περίπου 113 γραμμάρια την ημέρα - είχαν κατά 19% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του νεφρού σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν μικρή ποσότητα καθημερινά.

Στην έρευνα ελήφθησαν υπόψιν, εκτός από την ποσότητα του κόκκινου κρέατος, άλλοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου, όπως η ηλικία, η φυλή, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και άλλα προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης και η υπέρταση.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι τρεις μύθοι της ακμής



Συμβουλευτείτε καλύτερα έναν ειδικό.

Η ακμή είναι μια συνηθισμένη κατάσταση που εμφανίζεται σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ιδιαίτερα στην εφηβική και μεταεφηβική ηλικία.

Η βαρύτητά της ποικίλει από τα μικρά μαύρα στίγματα στο μέτωπο και τη μύτη μέχρι στις βαρειές οζοκυστικές μορφές που μπορεί να απλώνονται σε όλο το πρόσωπο, το στέρνο και την πλάτη και που συνήθως αφήνουν δύσμορφες ουλές.

Σήμερα έχουμε πολλά όπλα για να αντιμετωπίσουμε την ακμή, όμως πριν από όλα πρέπει να καταρριφθούν τρείς ευρέως διαδεδομένοι μύθοι σχετικοί με την ακμή που δυσκολεύουν τη ζωή των ασθενών και το έργο των δερματολόγων.

1ος μύθος: Η διατροφή επηρεάζει την εμφάνιση και τη βαρύτητα της ακμής
Όλοι ξέρουμε ότι διάφορες τροφές έχουν κατηγορηθεί για την επιδείνωση της ακμής, με πρωταγωνιστές τη σοκολάτα και τους ξηρούς καρπούς. Παρά τη σχετική φημολογία που διαρκεί δεκαετιές, σχετικές μελέτες δεν έχουν δείξει πραγματική συσχέτιση, οπότε η κατανάλωση με μέτρο σοκολάτας και ξηρών καρπών επιτρέπεται ελεύθερα. Μια κατηγορία τροφίμων που έχει μπει στο μικροσκόπιο των ερευνητών τα τελευταία χρόνια είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα από αγελαδινό γάλα.

Ερευνητές ισχυρίζονται οτι τα συγκεκριμένα προιόντα λόγω του εξαναγκασμού των ζώων σε συνεχή παραγωγή γάλακτος περιέχουν αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων που με τη διατροφή προσλαμβάνονται από τον άνθρωπο και συμβάλλουν στην επιδείνωση της ακμής. Ιδαίτερα φαίνεται να επηρεάζονται οι γυναίκες καθώς έχουν χαμηλά επίπεδα ενδογενών ανδρογόνων στο σώμα. Παρότι οι σχετικές μελέτες είναι σε εξέλιξη, ήδη κάποιοι δερματολόγοι προτείνουν ολική αποχή από αγελαδινό γάλα και αντίστοιχα προιόντα για χρονική περίοδο τουλάχιστον ενός εξαμήνου.

2ος μύθος: Αν πλένομαι συχνότερα και με δυνατότερα καθαριστικά θα φύγουν τα σπυράκια

Το πλύσιμο του προσώπου ή/και του σώματος βοηθά να ανοίγουν οι πόροι των τριχοσμηγματογόνων θυλάκων και να μειώνεται η ενοχλητική πολλές φορές λιπαρότητα του δέρματος.

Όμως η υπερβολική χρήση ισχυρών καθαριστικών φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα καθώς καταστρέφει το φυσιολογικό και προστατευτικό λιπιδικό φιλμ του δέρματος καθιστώντας το ευάλωτο σε εξωτερικούς βλαπτικούς παράγοντες και διεγείρει αντιδραστική υπερέκκριση σμήγματος που επιδεινώνει την ακμή.

Το καλύτερο που μπορεί να κάνει ένα άτομο με ακμή είναι να προμηθευτεί ένα φαρμακευτικό καθαριστικό που σέβεται το pH της επιδερμίδας και αφαιρεί τη λιπαρότητα χωρίς να ερεθίζει και το οποίο με μια λογική χρήση συνήθως πρωί-βράδυ να προετοιμάζει το δέρμα για τις τοπικές φαρμακευτικές θεραπείες.

3ος μύθος: Η ακμή φεύγει με την ολοκλήρωση της εφηβείας

Παρόλο που η ακμή είναι μια πάθηση που συνήθως εμφανίζεται στη διάρκεια της εφηβείας, είναι λάθος να υποσχόμαστε ότι τα σπυράκια θα φύγουν με την ενηλικίωση.

Ακόμα χειρότερα και ιδιαίτερα οι γυναίκες, μπορεί να μην εμφανίσουν ακμή στην εφηβεία αλλά αργότερα, πολλές φορές κοντά στην ηλικία των 25 ετών ενώ σε ένα ποσοστό μέχρι και 10% συνεχίζουν να βγάζουν βλάβες μεχρι την πέμπτη δεκαετία της ζωής.

Αρκετές φορές το υπόβαθρο είναι μια διαταραχή που επηρεάζει τις ορμόνες του φύλου (όπως πχ στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών) ή λόγω της λήψης ορισμένων φαρμάκων αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν βρίσκουμε ορμονικές διαταραχές στις εξετάσεις αίματος και πρέπει να σκεφτούμε την αυξημένη ευαισθησία των υποδοχέων του δέρματος στα ανδρογόνα ή άλλες αιτίες που πρέπει να διερευνηθούν από το δερματολόγο.


Πηγή: http://iatropedia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνάντηση με μία... αρκούδα



Δωρεάν συμμετοχή σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Αρκτούρου.

Παιδικό εργαστήρι με ελεύθερη συμμετοχή για τα παιδιά διοργανώνει αύριο και μεθαύριο ο Αρκτούρος στο Ίδρυμα Θεοχαράκη στην Αθήνα.

Οι μικροί επισκέπτες θα συναντηθούν με μία αρκούδα που αγαπάει τα δέντρα και τις αγκαλιές και θα έχουν την ευακιρία να συμμετάσχουν σε ένα δημιουργικό εργαστήριο με κατασκευές από πηλό και ανακυκλώσιμα υλικά, αφηγήσεις παραμυθιών, διαδραστικά παιχνίδια, την ιστορία του Αρκτούρου και το παζλ μιας αρκούδας.

Παράλληλα, θα λειτουργήσει πωλητήριο αναμνηστικών αντικειμένων του Αρκτούρου, για την υποστήριξη των δράσεων προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της άγριας ζωής.

Η συμμετοχή στο γιορτινό εργαστήρι της αρκούδας είναι δωρεάν και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 210 3611206 . Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

«Γιορτινό εργαστήρι της Αρκούδας»
Ημερομηνίες: 3-4 Ιανουαρίου
Ώρες λειτουργίας: 10:00-14:00
Διάρκεια προγράμματος: 50 λεπτά
Αριθμός παιδιών ανά εργαστήριο: 15
Ηλικιακές ομάδες: 4-7 ετών και 7-12 ετών
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 3611206


Διαβάστε περισσότερα...

Τροπολογία για τις αποφυλακίσεις κατέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης



Στόχος η αποσυμφόρηση των φυλακών.

Βελτιωμένη κατατέθηκε στη Βουλή, από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, η τροπολογία για τα μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών, έτσι ώστε να επιτευχθούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων στα υπερκορεσμένα σωφρονιστικά ιδρύματα.

Εκτιμάται ότι η επίμαχη τροπολογία, που έχει ενταχθεί στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, θα λειτουργήσει ευεργετικά τουλάχιστον για 1.500 κρατούμενους και θα δώσει μία ανάσα στις φυλακές της χώρας που είναι χωρητικότητας 9.700 θέσεων, αλλά βρίσκονται σε αυτές 12.586 κρατούμενοι, από τους οποίους οι 7.000 είναι αλλοδαποί (ποσοστό 57,4%).

Η βασική τροποποίηση που έγινε, σε σχέση με το αρχικό κείμενο το οποίο έχει δοθεί στην δημοσιότητα, είναι ότι στις εξαιρέσεις από τις διατάξεις περί αποφυλακίσεων, εκτός από κάποια οικονομικά εγκλήματα (κατάχρηση δημοσίου χρήματος, παράβαση της φορολογικής νομοθεσίας-φοροδιαφυγή, συμμετοχή σε εγκληματική ή τρομοκρατική οργάνωση), προστέθηκαν και τα εγκλήματα ηθικής απαξίας, όπως είναι ληστείες, βιασμοί, αποπλανήσεις παιδιών, εμπορία ανθρώπων και δούλων, αρπαγές ανηλίκων, κ.λπ.

Η νέα ρύθμιση αφορά δύο μεγάλες κατηγορίες ατόμων, αυτούς που ήδη έχουν καταδικαστεί και αυτούς που δεν έχουν φυλακισθεί ακόμα, αλλά εκκρεμούν σε βάρος τους διώξεις για ήσσονος σημασίας αδικήματα και ανεκτέλεστες καταδικαστικές αποφάσεις.

Σε ό,τι αφορά στην πρώτη κατηγορία (δηλαδή όσους έχουν καταδικαστεί), οι κρατούμενοι οι οποίοι εκτίουν ποινή που δεν υπερβαίνει τα 10 χρόνια απολύονται ως εξής:

1) Εάν η ποινή έχει διάρκεια έως 3 χρόνια, απολύονται εφόσον έχει εκτιθεί το 1/10 της ποινής.

2) Για ποινές άνω των 3 χρόνων και έως 5 χρόνια, εφόσον έχει εκτιθεί το 1/5 της ποινής, και

3) Για ποινές μεγαλύτερες των 5 χρόνων και έως 10 χρόνια, εφόσον έχουν εκτίσει ή εκτίουν το 1/3 της ποινής.

Η απόλυση γίνεται υπό τον όρο ότι, μέσα στην επόμενη τριετία, οι απολυθέντες δεν θα τελέσουν νέο αδίκημα. Σε αντίθετη περίπτωση θα εκτίσουν σωρευτικά τη νέα ποινή μαζί με την παλαιότερη για την οποία απολύθηκαν. Ο όρος αυτός, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, έχει ταυτόχρονα, αντεγκληματικό και προληπτικό χαρακτήρα, αφού κάποιος μετά την απόλυση πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στην καθημερινή του συμπεριφορά.

Η εξαίρεση από τις παραπάνω ευεργετικές διατάξεις αφορά στους καταδικασθέντες για αδικήματα που σχετίζονται με το δημόσιο οικονομικό συμφέρον, όπως περιπτώσεις καταχραστών δημοσίου χρήματος ή φοροφυγάδων, και όσους έχουν παραβιάσει τα άρθρα 322, 323Α, 324, 336, 339 παράγραφοι 1 α΄ και β΄, καθώς και το άρθρο 380 παράγραφοι 1β και 2 του Ποινικού Κώδικα (ληστείες, βιασμοί, αποπλανήσεις παιδιών, εμπορία ανθρώπων και δούλων, αρπαγές ανηλίκων κ.λπ.). Με άλλα λόγια σε αυτήν την κατηγορία κρατουμένων δεν θα εφαρμόζονται οι ευνοϊκές διατάξεις για τις απολύσεις.

Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη κατηγορία, δηλαδή όσους εκκρεμούν σε βάρος τους διώξεις, παραγράφονται ποινές μέχρι ενός έτους, μετατρέπονται ποινές φυλάκισης σε χρηματικές και παραγράφεται το αξιόποινο ήσσονος απαξίας πλημμελημάτων και πταισμάτων.

Παράλληλα, η τροπολογία, με άλλη διάταξή της, επιτρέπει την εξαγορά πλημμεληματικών ποινών, καθώς και την παραγραφή αδικημάτων ήσσονος απαξίας για όσους διώκονται ή έχουν ανεκτέλεστες καταδίκες, ενώ δεν κλείνουν με παραγραφή ή παύση της δίωξης όσοι έχουν παραβιάσει την υποχρέωση για την καταβολή διατροφής ή την εργατική νομοθεσία (μη καταβολή στους εργαζόμενους των κάθε είδους αποδοχών από την πλευρά των εργοδοτών).


Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινάει η διανομή των δελτίων θεάματος του ΟΕΕ





Καθημερινά 8:00-14:30.

Πρεμιέρα κάνει σήμερα η δωρεάν διανομή 120.000 δελτίων θεάματος χειμερινής περιόδου για τους δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Εστίας.

Τα δελτία θα χορηγούνται καθημερινά από 8.00-14.30 από τα γραφεία διανομής του ΟΕΕ στην Αττική:

Αθήνας: Αγίου Μάρκου 11, Πατησίων 125

Πειραιά: Ομηρίδου Σκυλλίτση 19

Ταύρου: Τιμόθεου Ευγενικού 5

Ελευσίνας: Χαριλάου 30

Νέας Ιωνίας: 28ης Οκτωβρίου 42 και Αγίου Κωνσταντίνου 1

Αργυρούπολης: Αργυρουπόλεως 94-96

Χολαργού: Αγαμέμνονος 22

Κερατσινίου: Ήρας 2






Το γραφείο διανομής του Οργανισμού που λειτουργούσε στο Περιστέρι στη διεύθυνση Θίσβης 7 και μεταφέρθηκε στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 127 λόγω της μετεγκατάστασης δεν λειτουργεί προσωρινά.

Για τη χορήγηση των δελτίων θεάματος απαραίτητη προϋπόθεση για τον εργαζόμενο αποτελεί η πραγματοποίηση 100 ημερών εργασίας το έτος 2011 και για το συνταξιούχο 4.050 ημέρες εργασίας και να είναι δικαιούχος των παροχών του Οργανισμού.

Για τις παιδικές σκηνές τα δελτία θεάματος θα διατεθούν σε προστατευόμενα μέλη των δικαιούχων παροχών ΟΕΕ ηλικίας από 3-10 ετών.

Δικαιολογητικά:

Εργαζόμενοι:

Ατομικό και οικογενειακό βιβλιάριο ασθενείας

Αστυνομική ταυτότητα

Εκκαθαριστικό σημείωμα για το 2011

Συνταξιούχοι:

Αρχική απόφαση σύνταξης

Ατομικό και οικογενειακό βιβλιάριο ασθενείας

Εκκαθαριστικό σημείωμα για το 2011



Διαβάστε περισσότερα...

Αυξάνονται έως και τρία χρόνια τα όρια συνταξιοδότησης



Εξαιρούνται όσοι ασφαλίστηκαν πρώτη φορά πριν από το 1983.

Την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από έξι μήνες έως και τρία χρόνια προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος.

Τα νέα αυξημένα όρια θα ισχύσουν για όλους τους ασφαλισμένους, πλην εκείνων, που έχουν ασφαλιστεί πρώτη φορά πριν το 1983.

Συγκεκριμένα, στο Δημόσιο η αναπροσαρμογή των ορίων θα ολοκληρωθεί το 2013 και στον ιδιωτικό τομέα το 2015, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να παίρνουν σύνταξη μετά από 40 χρόνια δουλειάς στο 65ο έτος της ηλικίας τους.

Πάντως, από το 2012 θα υπάρχει η δυνατότητα αναγνώρισης μέχρι 5 (από 4) πλασματικών ετών ασφάλισης (1.500 ημέρες).


Διαβάστε περισσότερα...

Από 10/1 η online χορήγηση βεβαιώσεων από το ΙΚΑ



Σταματάει η χορήγηση μέσω fax.

Τίθεται σε λειτουργία από τις 10 Ιανουαρίου η διαδικασία της online χορήγησης από το ΙΚΑ, βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενημερότητας, με παράλληλη δυνατότητα επιβεβαίωσης της εγκυρότητάς τους μέσω διαδικτύου, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην υπ' αριθμ. Φ. 11321/25754/1695/15-12-2011 απόφαση υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Από την ίδια ημερομηνία καταργείται, η χορήγηση βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενημερότητας, μέσω fax, και η χορήγησή τους θα γίνεται αποκλειστικά μέσω του ΟΠΣ ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, χρησιμοποιώντας τη νέα υπηρεσία που τίθεται σε εφαρμογή.

Εναλλακτικά οι συναλλασσόμενοι είναι δυνατόν να εξυπηρετούνται:

-Μέσω των υπηρεσιών εσόδων των Υποκαταστημάτων και Παραρτημάτων του Ιδρύματος.

-Μέσω διαδικτύου από πιστοποιημένους φορείς (Δημόσιες Υπηρεσίες, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α., Τραπεζικά Ιδρύματα, Συμβολαιογράφοι κ.λπ.) και απογεγραμμένους εργοδότες, πιστοποιημένους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ι.Κ.Α-Ε.Τ.Α.Μ..

Με τη νέα υπηρεσία, παρέχεται δυνατότητα σε πιστοποιημένους φορείς του Δημοσίου και απογεγραμμένους εργοδότες, πιστοποιημένους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, να λαμβάνουν βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας μέσω διαδικτύου με χρήση της αντίστοιχης εφαρμογής, από το δικτυακό τόπο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ( http://www.ika.gr/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ), ακολουθώντας τα βήματα που περιγράφονται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη:

-σε όσους φορείς ή πρόσωπα (δημόσιες υπηρεσίες, ΚΕΠ τράπεζες, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, Επιμελητήρια, Συμβολαιογράφους κ.λπ.) έχουν πιστοποιηθεί ή θα πιστοποιηθούν στο μέλλον, οι οποίοι θα μπορούν να εξυπηρετούν τόσο τους απογεγραμμένους εργοδότες κοινών επιχειρήσεων & οικοδομοτεχνικών έργων, όσο και τους αναπόγραφους εργοδότες κοινών επιχειρήσεων. Οι μη απογεγραμμένοι εργοδότες οικοδομικών έργων θα εξυπηρετούνται μόνο στα κατά τόπους αρμόδια υποκαταστήματα/ παραρτήματα ΙΚΑ - ΕΤΑΜ -σε απογεγραμμένους στο Μητρώο Εργοδοτών του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ εργοδότες (κοινών επιχειρήσεων & οικοδομοτεχνικών έργων), που διαθέτουν ενεργούς κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ιδρύματος για την υποβολή ΑΠΔ.

Η έκδοση των βεβαιώσεων γίνεται μέσω του λογισμικού του Ο.Π.Σ. Ι.Κ.Α- Ε.Τ.Α.Μ.:

-αυτόματα από το σύστημα χωρίς καμία παρέμβαση του χρήστη,

-με προεκτυπωμένη την υπογραφή και σφραγίδα του εκάστοτε Διευθυντή της Δ/νσης Εφαρμογών της Γενικής Δ/νσης Πληροφορικής του Ι.Κ.Α-Ε.Τ.Α.Μ.,

-χωρίς να απαιτείται πλέον η έγκριση και υπογραφή τους από το Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο Εσόδων, πλην των βεβαιώσεων για είσπραξη λογαριασμού δημοσίου έργου.

Τα είδη Ασφαλιστικής Ενημερότητας που εκδίδονται είναι, για κοινές επιχειρήσεις:

-βεβαίωση μη οφειλής - ασφαλιστικής ενημερότητας,

-βεβαίωση για θεώρηση φορολογικών βιβλίων και στοιχείων,

-βεβαίωση οφειλής,

-Υπηρεσιακό Σημείωμα για επιστροφή εισφορών/πληρωμή προμηθευτών Ι.Κ.Α-Ε.Τ.Α.Μ.,

-Υπηρεσιακό Σημείωμα για άλλη χρήση.

Για οικοδομοτεχνικά έργα:

-βεβαίωση για μεταβίβαση κτίσματος,

-βεβαίωση για συμμετοχή σε δημοπρασίες,

-βεβαίωση για είσπραξη λογαριασμού δημοσίου έργου,

-Υπηρεσιακό Σημείωμα για επιστροφή εισφορών/πληρωμή προμηθευτών Ι.Κ.Α-Ε.Τ.Α.Μ..

Τα Κ.Ε.Π. θα χρησιμοποιούν τη νέα υπηρεσία, όπως και οι λοιποί πιστοποιημένοι φορείς, οι δε βεβαιώσεις που θα εκδίδονται από αυτά θα χρησιμοποιούνται, όπως και οι χορηγούμενες στα Υποκαταστήματα/Παραρτήματα I.K.A.-Ε.Τ.Α.Μ..

Για την πιστοποίηση των φορέων, θα τηρούνται οι οδηγίες του υπ' αριθμ. 095/104/11.11.2011 Γεν. Εγγράφου της Γενικής Δ/νσης Πληροφορικής, ενώ για τους απογεγραμμένους εργοδότες δεν απαιτείται διαδικασία πιστοποίησης, αφού αρκεί η εγγραφή τους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ιδρύματος για την υποβολή ΑΠΔ.

Σε όσες περιπτώσεις, με βάση τα τελευταία επεξεργασμένα στοιχεία από το μηχανογραφικό σύστημα, διαπιστώνεται ότι συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, θα εκδίδεται η αιτούμενη βεβαίωση.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα εκδίδεται Eνημερωτικό Σημείωμα, με το οποίο ο ενδιαφερόμενος θα ενημερώνεται για την αδυναμία ικανοποίησης του αιτήματος του και, ταυτόχρονα, θα παραπέμπεται στο αρμόδιο υποκατάστημα/παράρτημα IKA -ΕΤΑΜ.

Το υποκατάστημα/παράρτημα ΙΚΑ - ΕΤΑΜ θα πρέπει να καταχωρήσει για το συγκεκριμένο ενδιαφερόμενο νέο αίτημα και να ακολουθήσει τη διαδικασία που περιγράφεται στο εγχειρίδιο διαδικασιών.

Η εγκυρότητα των βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενημερότητας, που εκδίδονται μέσω της νέας υπηρεσίας, είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί μέσω του δικτυακού τόπου του Ιδρύματος ( http://www.ika.gr/Ηλεκτρονικές_Υπηρεσίες ), ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες.

Οι βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας, που εκδίδονται μέσω διαδικτύου από τους πιστοποιημένους φορείς (υπηρεσίες ή πρόσωπα), ισχύουν αποκλειστικά για τη συναλλαγή που ζητήθηκαν, χωρίς να απαιτείται επικύρωσή τους.

Επίσης, δεν επιτρέπεται η οποιαδήποτε διόρθωσή τους, η αναπαραγωγή τους σε φωτοαντίγραφα ή η θεώρησή τους από οποιονδήποτε.

Οι εργοδότες, που λαμβάνουν μέσω διαδικτύου βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας, έχουν τη δυνατότητα να εκτυπώσουν περισσότερα του ενός αντίγραφα, χωρίς να απαιτείται θεώρησή τους, δεδομένου ότι υφίσταται δυνατότητα ελέγχου της εγκυρότητάς τους.

Για τυχόν χρήση των βεβαιώσεων στο εξωτερικό, θα τηρούνται, ως προς την επικύρωσή τους, οι οδηγίες του υπ' αριθμ. Ε99/6/21.10.2011 Γενικού Εγγράφου της Δ/νσης Οργάνωσης & Απλούστευσης Διαδικασιών.

Εάν κατά την επεξεργασία αιτήματος για χορήγηση βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας (κοινών επιχειρήσεων ή οικοδομοτεχνικών έργων) εντοπισθούν μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες δεν έχουν βεβαιωθεί με τη σύνταξη Πράξης Επιβολής Εισφορών (ΠΕΕ), παρέχεται η δυνατότητα, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων (σχετ. Εγκ. 45/2011) και εφόσον ο ενδιαφερόμενος εργοδότης το επιθυμεί, να καταβληθούν τα αντίστοιχα ποσά (με τα αναλογούντα πρόσθετα τέλη) στα Υποκαταστήματα/ Παραρτήματα ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, ώστε η σχετική πληροφορία να είναι άμεσα διαθέσιμη, για τη διενέργεια, στη συνέχεια, των απαιτούμενων μηχανογραφικών ελέγχων και την έκδοση της ζητούμενης βεβαίωσης.



Διαβάστε περισσότερα...

Εξάμηνη παράταση για το «Βοήθεια στο σπίτι»



Παρατείνεται η ισχύς των συμβάσεων των εργαζομένων.

Παρατείνονται για ένα εξάμηνο οι συμβάσεις των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Εσωτερικών Φώφη Γεννηματά, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου ρυθμίζεται, εκτός από το θέμα της χρηματοδότησης, η παράταση έως τις 30.6.2012 τόσο του προγράμματος όσο και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου του προσωπικού που απασχολείται σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στα Νομικά τους πρόσωπα.


Διαβάστε περισσότερα...

Η ικανότητα να αγαπάμε «κρύβεται» στην παιδική ηλικία



Μην ψάχνετε τις ρίζες αλλού...

Η ικανότητα να εμπιστευόμαστε, να αγαπάμε και να επιλύουμε τις συγκρούσεις με αγαπημένους, αρχίζει στην παιδική ηλικία-πολύ νωρίτερα από ότι μπορεί να πιστεύει κάποιος.

Αυτό προκύπτει από νέα επισκόπηση που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Current Directions in Psychological Science».

Οι διαπροσωπικές εμπειρίες με τη μητέρα, τους πρώτους 12 έως 18 μήνες προβλέπουν τη συμπεριφορά στις ενήλικες συντροφικές σχέσεις 20 χρόνια αργότερα, δηλώνει ο συγγραφέας, ψυχολόγος Jeffry A. Simpson, με τους συναδέλφους του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, W. Andrew Collins και Jessica E. Salvatore.

Σημειώνουν ότι πριν μπορέσουμε να θυμηθούμε, πριν έχουμε γλώσσα για να περιγράψουμε και με τρόπους που δεν έχουμε επίγνωση, οι σιωπηρές συμπεριφορές καταγράφονται στον εγκέφαλο σχετικά με το πώς θα μας μεταχειριστούν ή πόσο αξίζουμε αγάπη και στοργή.

Ενώ αυτές οι συμπεριφορές μπορούν να αλλάξουν με νέες σχέσεις, ενδοσκόπηση και θεραπεία, σε περιόδους στρες, οι παλιές στάσεις συχνά επανεμφανίζονται. Το νεογνό που υπέστη κακομεταχείριση γίνεται ο αμυνόμενος διαπληκτιζόμενος. Το μωρό του οποίου η μητέρα ήταν υποστηρικτική, λύνει τα προβλήματα και είναι σίγουρο για την καλή θέληση του άλλου.

Ο Simpson εξηγεί ότι οι άνθρωποι βρίσκουν έναν τρόπο προσαρμοστικό και με συνοχή και όσο καλύτερα μπορούν, για να ανταποκριθούν στο τρέχον περιβάλλον με βάση αυτό που τους συνέβη στο παρελθόν. Αυτό που σας συνέβη ως μωρό επηρεάζει τον ενήλικα που είστε. Δεν πρόκειται για νέα ιδέα στην ψυχολογία αλλά λείπουν ισχυρές αποδείξεις:

Οι Simpson, Collins και Salvatore παρέχουν τις ενδείξεις ερευνώντας τις σχέσεις μεταξύ μητέρας-νεογνού και αργότερα συντροφικές σχέσεις ως μέρος της έρευνας Minnesota Longitudinal Study of Risk and Adaptation. Μελέτησαν 75 παιδιά μητέρων χαμηλού εισοδήματος που αξιολόγησαν από τη γέννηση μέχρι την αρχή των 30 ετών, περιλαμβανομένων των στενών φίλων και των συντρόφων.

Όταν τα παιδιά ήταν νεογνά, τέθηκαν σε παράξενες ή στρεσογόνες καταστάσεις με τις μητέρες τους, για να ερευνηθεί πόσο ασφαλής ήταν ο δεσμός μητέρας-παιδιού. Από τότε, τα παιδιά, που τώρα είναι ενήλικες, επέστρεφαν τακτικά για αξιολόγηση της συναισθηματικής και κοινωνικής ανάπτυξής τους. Οι συγγραφείς εστίασαν στις ικανότητές τους και την ευλυγισία στη λύση των συγκρούσεων με συμμαθητές, καλύτερους φίλους στην εφηβεία και τέλος ερωτικούς συντρόφους.

Μέσω πολλαπλών αναλύσεων, η έρευνα αποκάλυψε ενδείξεις της πρώιμης εγγραφής-επιβεβαιώνοντας παλαιότερες θεωρίες. Ωστόσο, τα ευρήματα ξεφεύγουν επίσης από τις ιδέες των προηγούμενων. Ο Simpson δήλωσε ότι ανακάλυψε αδύναμο αλλά σημαντικό νήμα μεταξύ του νεογνού στην αγκαλιά της μητέρας και της 20χρονης στην αγκαλιά του εραστή. Ωστόσο, ένα γεγονός του έκανε εντύπωση με το πέρασμα των χρόνων. Είναι συχνά δυσκολότερο να βρεθούν ενδείξεις για σταθερή συνέχεια παρά για αλλαγή σε πολλές μετρήσεις.

Τα καλά νέα: Αν μπορείτε να αποσαφηνίσετε τι είναι τα παλιά μοντέλα και τα περιγράψετε λεκτικά και αν έχετε σχέση με αφοσιωμένο αξιόπιστο άνθρωπο, δηλώνει ο Simpson, μπορεί να καταφέρετε να αναθεωρήσετε τα μοντέλα σας και να ρυθμίσετε τη συμπεριφορά σας διαφορετικά.

Οι παλιές συνήθειες μπορεί να ξεπεραστούν. Ένα προδομένο μωρό μπορεί να γίνει πιστό. Ένα μωρό που δεν έχει αγαπηθεί μπορεί να μάθει να αγαπά.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί τα κεράσια κάνουν καλό στην υγεία



Αν δεν τα βρίσκετε, εξ ίσου ευεργετικός είναι και ο χυμός τους.

Τα κεράσια μπορεί να είναι καλοκαιρινό φρούτο και να μην μπορείτε να το βρείτε στη χώρα μας τους χειμερινούς μήνες, μπορείτε όμως να πιείτε χυμούς από κεράσι. Το φρούτο αυτό δεν είναι μόνο νόστιμο, αφού περιέχει μία ουσία με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Η ανθοκυανίνη, μία χρωστική ουσία που περιέχεται στα κεράσια, μπλοκάρει δύο ένζυμα, που εμπλέκονται στον σχηματισμό ανεπιθύμητων φλεγμονωδών ουσιών. Με τον τρόπο αυτό, οι ανθοκυανίνες, λειτουργούν παρόμοια με τα φάρμακα, όπως η ασπιρίνη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, που χρησιμοποιούνται για την μείωση του πόνου.

Αυτός είναι ο λόγος, όπου για αρκετούς αιώνες, οι θεραπευτές υποστήριζαν ότι τα κεράσια, μπορούν να απαλύνουν τους πόνους που προέρχονται, από την αρθρίτιδα, τους μύες και τη μέση.

Δύο ξινές ποικιλίες κερασιών περιέχουν υψηλά επίπεδα της μελατονίνης, μίας ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο. Σε μία πρόσφατη μελέτη που έγινε, εξετάστηκαν τα επίπεδα της μελατονίνης στα ούρα 20 εθελοντών. Κάποιοι ήπιαν χυμό κερασιών και κάποιοι όχι. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.

Η μία ομάδα ήπιε χυμό κερασιού και η άλλη ψευδοφάρμακο. Μετά από επτά ημέρες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας είχαν πολύ υψηλά επίπεδα μελατονίνης ενώ είχαν κοιμηθεί 25 λεπτά περισσότερο από εκείνους που είχαν πάρει το ψευδοφάρμακο.

Ωστόσο τα κεράσια περιέχουν και την σορβιτόλη, μία αλκοόλη που βρίσκεται σε καραμέλες και τσίχλες. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η σορβιτόλη μπορεί μερικές φορές να επιδεινώσει τα συμπτώματα σε όσους υποφέρουν από ασθένειες του εντέρου. Έτσι λοιπόν προτού εντάξετε τα κεράσια στην καθημερινή σας διατροφή, θα πρέπει να ενημερώσετε τον διαιτολόγο σας.


Διαβάστε περισσότερα...