Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Τα παρασιτοκτόνα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για άνοια και Αλτσχάιμερ


Σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα που βασίστηκε στη μελέτη εργαζομένων στην οινοπαραγωγό περιοχή του Μπορντό, όσοι εκτίθενται επί μακρό χρονικό διάστημα στα παρασιτοκτόνα και ζιζανιοκτόνα, όπως οι γεωργοί και γενικά οι εργαζόμενοι σε στενή επαφή με αυτές τις χημικές ουσίες, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών εγκεφαλικής άνοιας.

Η νέα μελέτη, υπό την Ιζαμπέλ Μπαλντί του Γαλλικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και Επιδημιολογίας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Occupational and Environmental Medicine», έρχεται να προστεθεί σε έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ενδείξεων, ότι η χρόνια χρήση παρασιτοκτόνων στη γεωργία αυξάνει τον κίνδυνο νευρολογικών διαταραχών, ιδίως σε χώρες που γίνεται μεγάλη χρήση τέτοιων ουσιών από τους γεωργούς (η Γαλλία έχει τη μεγαλύτερη χρήση στην Ευρώπη και την τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο, μετά τις Η.Π.Α., την Ιαπωνία και τη Βραζιλία).
Οι Γάλλοι επιστήμονες συνεχίζουν τη μελέτη των εργαζομένων στις καλλιέργειες του Μπορντό και θα ανακοινώσουν νέα αποτελέσματα το 2012 ή το 2013.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέα τεστ ανιχνεύουν έγκαιρα τη νόσο του Χάντινγκτον


Μια ομάδα συνεργαζόμενων επιστημόνων από πολλές χώρες (Βρετανία, Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Η.Π.Α., Αυστραλία, Καναδάς) κατάφερε να αναπτύξει μια νέα σειρά από τεστ που επιτρέπουν την έγκαιρη διάγνωση της εξέλιξης της νόσου του Χάντινγκτον, αρκετό καιρό πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.

Η νόσος του Χάντινγκτον είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση, που εξελίσσεται αργά και προκαλεί στους ασθενείς συναισθηματικά προβλήματα και σταδιακή μείωση των νοητικών λειτουργιών. Οι ασθενείς συνήθως ζουν 10 έως 15 χρόνια μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Οι ερευνητές, υπό τη Σάρα Ταμπρίζι του Ινστιτούτου Νευρολογίας του University College του Λονδίνου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», ανέφεραν ότι τα τεστ -που περιλαμβάνουν μια τεχνολογικά εξελιγμένη μέθοδο απεικόνισης του εγκεφάλου, καθώς επίσης νοητικά και κινητικά τεστ- είναι αρκετά ευαίσθητα, ώστε να φανερώνουν αλλαγές στην εγκεφαλική λειτουργία και να εντοπίζουν σημάδια της νόσου πολλά χρόνια πριν αυτή εκδηλωθεί.

Ένα βασικό εμπόδιο μέχρι σήμερα στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων ήταν η έλλειψη ευαίσθητων και αξιόπιστων βιοδεικτών για την πρόοδο της νόσου. Χωρίς αυτές τις πολύτιμες ενδείξεις, οι ερευνητές θα πρέπει να διεξάγουν πολύχρονες και πανάκριβες κλινικές δοκιμές (διάρκειας πέντε έως δέκα ετών) για να μάθουν αν ένα νέο πειραματικό φάρμακο έχει κάποια επίδραση στους ασθενείς. Χάρη όμως στα νέα διαγνωστικά τεστ, που ανακάλυψαν οι επιστήμονες, θα είναι πλέον εφικτός ο έλεγχος των νέων φαρμάκων με πολύ μικρότερο κόπο, χρόνο και κόστος.

Η ομάδα της Ταμπρίζι ανέλυσε 366 ανθρώπους, από τους οποίους οι 120 έφεραν το μεταλλαγμένο γονίδιο. 


Διαβάστε περισσότερα...

Τεχνητό κρέας: η λύση του μέλλοντος;


Η παγκόσμια αύξηση του πληθυσμού και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου σε πολλές χώρες έχουν οδηγήσει στην ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης κρέατος τις τελευταίες δεκαετίες. Υπολογίζεται ότι η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος πρόκειται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050, καθώς η οικονομική ανάπτυξη χωρών, όπως η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα, προχωρά με ταχείς ρυθμούς.

Η έλλειψη καλλιεργήσιμης γης κάνει προβληματική την καλλιέργεια σιτηρών και σόγιας που προορίζονται για ζωοτροφές. Επίσης, πολλά και σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα προκύπτουν από την εντατική εκτροφή ζώων, καθώς και έντονοι ηθικοί προβληματισμοί σχετικά με την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των παραγωγικών ζώων, 67 δισεκατομμύρια ζώα θα θανατωθούν για τη διατροφή μας το έτος που διανύουμε, με τον αριθμό αυτό να ξεπερνά τα 120 δισεκατομμύρια τις επόμενες δεκαετίες. Όλα τα παραπάνω δημιουργούν σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με τη βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας παγκοσμίως.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι προσπάθειες για την παραγωγή τεχνητού κρέατος (in vitro meat) ως πιθανό υποκατάστατο του κρέατος, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, στοχεύοντας στη μελλοντική χρήση του ως τροφή.

Επιστήμονες σε Η.Π.Α., Σκανδιναβία και Ιαπωνία ήδη ασχολούνται με εργαστηριακές δοκιμές παραγωγής τεχνητού κρέατος. Σε πιο προχωρημένο στάδιο βρίσκονται Ολλανδοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, οι οποίοι ασχολούνται με την παραγωγή χοιρινού κρέατος από το 2007.

Το τεχνητό κρέας είναι ένα ζωικό προϊόν που δεν αποτελεί όμως μέρος του σώματος ενός ζώου. Τα κύτταρα λαμβάνονται από ένα ζωντανό ζώο και δημιουργείται ιστός μυών στο εργαστήριο. Τα δορυφορικά αυτά κύτταρα, κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, συνεχίζουν να αυξάνονται και παράγουν μύες έξω από το σώμα. Το τεχνητό κρέας δεν πρέπει να συγχύζεται με τα υποκατάστατα κρέατος που είναι χορτοφαγικά προϊόντα που παράγονται από φυτική πρωτεΐνη.

«Μέσα στην επόμενη δεκαετία είναι εύλογο ότι η έρευνα θα προχωρήσει από τους χοίρους στις αγελάδες και στα πρόβατα, δημιουργώντας από ένα μόνο κύτταρο την ίδια ποσότητα κρέατος που παράγεται από χιλιάδες ζώα. Θεωρείται ότι το θέμα της αποδοχής του καταναλωτικού κοινού θα αντιμετωπιστεί εν καιρώ, δεδομένων των αναμφισβήτητων πλέον δυσμενών αποτελεσμάτων της εκτροφής ζώων για ανθρώπινη κατανάλωση.

Είναι πλέον αναγκαίο να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας προσφέρει η τεχνολογία για ένα πιο ανθρώπινο και βιώσιμο σύστημα τροφής για το μέλλον» εξηγεί με ανακοίνωσή του το Πανελλήνιο Δίκτυο Οργανώσεων Για Τα Ζώα.

Το ΠΑ.Δ.Ο.ΖΩ. πιστεύει ότι η φυτική διατροφή μπορεί να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων, παρ' όλα αυτά, υποστηρίζει τις προσπάθειες παραγωγής τεχνητού κρέατος, εφόσον δεν εμπεριέχουν τον βασανισμό των ζώων, και υπόσχονται να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση χωρίς τα περιβαλλοντικά και ηθικά ζητήματα που συνοδεύουν την εκτροφή ζώων. Σε αυτή την περίπτωση, η περαιτέρω έρευνα θα παράγει μια εναλλακτική λύση για την καταναλωτική αγορά, σώζοντας ταυτοχρόνως τις ζωές αμέτρητων ζώων.


Διαβάστε περισσότερα...

Το κινητό τηλέφωνο υπεύθυνο (και) για αλλεργίες


Εάν είστε δεινός χρήστης του κινητού τηλεφώνου και εμφανίσετε ξαφνικά ένα «μυστηριώδες» εξάνθημα κατά μήκος της γνάθου, στο μάγουλο ή στο αυτί σας, τότε είναι πιθανό να έχετε εκδηλώσει αλλεργία στο νικέλιο – ένα από τα μέταλλα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των κινητών τηλεφώνων.
Τα τελευταία χρόνια, οι δερματολόγοι βλέπουν έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό ασθενών με τέτοιου είδους δερματοπάθεια, την οποία πλέον αποκαλούν «εξάνθημα του κινητού». Το εξάνθημα, που ανήκει στις δερματίτιδες εξ επαφής, εξαφανίζεται μόλις οι ασθενείς παύουν να εκτίθενται στο επικίνδυνο μέταλλο του κινητού.
Υπολογίζεται ότι τo 3% των ανδρών και το 17% των γυναικών έχουν αλλεργία στο νικέλιο. Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από το «εξάνθημα του κινητού», επειδή συχνά έχουν ήδη εκδηλώσει αλλεργία στα μεταλλικά σκουλαρίκια και άλλα κοσμήματα, κατά τον δρα Κλίφορντ Μπάσετ, αλλεργιολόγο της Νέας Υόρκης και μέλος του Αμερικανικού Κολεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας (ACAAI).
Συμπτώματα της αλλεργίας
Τα συμπτώματα της αλλεργίας στο κινητό είναι ένα κόκκινο, «φουσκωμένο» εξάνθημα που προκαλεί κνησμό (φαγούρα), στα τμήματα του προσώπου που έρχονται σε επαφή με το κινητό. Εξάνθημα μπορεί επίσης να αναπτυχθεί στις άκρες των δακτύλων- εξαιτίας των SMS.
Η δρ Φονέισιερ, καθηγήτρια Κλινικής Ιατρικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, λέει πως έχει δει πολλούς ασθενείς με αλλεργία στο νικέλιο, οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από αυτήν. «Έρχονται δίχως να έχουν την παραμικρή ιδέα τι προκαλεί το εξάνθημά τους» τονίζει.
Για όσους υποψιάζονται ότι έχουν αλλεργία στο νικέλιο, ένα δερματικό τεστ στο ιατρείο ενός αλλεργιολόγου μπορεί να επιβεβαιώσει τις υπόνοιές τους, λέει ο δρ Μπάσετ. Επιπλέον, ένα απλό τεστ μπορεί να επιβεβαιώσει την ύπαρξη νικελίου στο κινητό ή σε άλλο αντικείμενο.
Θεραπεία
Για να αντιμετωπίσετε το «εξάνθημα του κινητού», ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει κάποια ήπια κορτικοστεροειδή αλοιφή, αλλά είναι πολύ σημαντικό να κρατήσετε μακριά από το πρόσωπό σας τα τμήματα του τηλεφώνου που αποτελούνται από νικέλιο.
«Αγοράστε μια θήκη για το κινητό, αρχίστε να μιλάτε με hands-free, χρησιμοποιήστε ένα bluetooth ή αλλάξτε συσκευή, επιλέγοντας μία που δεν περιέχει στις επιφάνειές της νικέλιο» συνιστά η δρ Φονέισιερ.


Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποτελεσματικοί οι «έξυπνοι» βηματοδότες


Έπειτα από τη χρήση νέων «έξυπνων» βηµατοδοτών στον εγκέφαλο, 10 άνθρωποι µε βαριά κινητική αναπηρία στάθηκαν στα πόδια τους, ενώ βλέπουν καθηµερινά τη ζωή τους να βελτιώνεται.

Η εµφύτευση των βηµατοδοτών έγινε στο Νοσοκοµείο «Ευαγγελισµός» από την οµάδα του καθηγητή Νευροχειρουργικής κ. ∆αµιανού Σακά, στο πλαίσιο κλινικής δοκιµής, η οποία διεξήχθη σε παγκόσµια πρώτη, έπειτα από έγκριση που έδωσε η αµερικανική Υπηρεσία Τροφίµων και Φαρµάκων (FDA).

«Η ελληνική κλινική επιλέχθηκε, επειδή οι γιατροί της έχουν από τις καλύτερες τεχνικές στον κόσµο» εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο κ. Σακάς. Στο πλαίσιο των δοκιµών εφαρµόστηκαν πολύ αυστηρά κριτήρια ασφαλείας, ενώ η διαδικασία ενεκρίθη και από τον Ε.Ο.Φ. (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων).

«Σε όλες τις περιπτώσεις εφαρµόστηκε η αποκαλούµενη αυτορρυθµιζόµενη διέγερση πολλαπλών σηµείων του εγκεφάλου και ήταν µια διαδικασία ιδιαίτερα πολύπλοκη. Για πρώτη φορά στην ιστορία χρησιµοποιήσαµε ηλεκτρόδια τα οποία καθιστούν δυνατή την ταυτόχρονη αυτορρυθµιζόµενη βηµατοδότηση16 κόµβων στον εγκέφαλο, δηµιουργώντας αισιοδοξία για την αντιµετώπιση σύνθετων νευροχειρουργικών παθήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ηλεκτρόδια µέχρι σήµερα µπορούσαν να διεγείρουν µόνο έως και δύο κόµβους ταυτόχρονα» εξηγεί ο κ. Σακάς.
 
Όλοι οι ασθενείς που συµµετείχαν στη δοκιµή και ήταν µεταξύ 20 και 40 ετών εµφάνισαν αισθητή βελτίωση της πολύπλοκης κατάστασής τους µέσα σε διάστηµα µόλις 4-6 εβδοµάδων.

Τα νέα «ευφυή» πολυπολικά ηλεκτρόδια δεν έχουν εγκριθεί για χρήση, καθώς θα πρέπει να γίνουν κι άλλες µεγάλες µελέτες σε περισσότερους από 100 ασθενείς.

«Εµείς κάναµε τη µεγάλη και επιτυχηµένη αρχή. Πέτυχε 100%. Εκτιµώ ότι στην επόµενη φάση θα αντιµετωπιστούν 80-100 ασθενείς σε περίπου οκτώ ευρωπαϊκά κέντρα µε συντονισµό της δικής µας κλινικής. Παράλληλα, διερευνούµε τη χρήση ηλεκτρικού ερεθισµού και σε άτοµα που βρίσκονται σε κατάσταση φυτού» καταλήγει ο καθηγητής.


Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η κατάθλιψη μαστίζει τους Έλληνες


Σύμφωνα με έρευνα της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, το 70% των Ελλήνων που είναι σε παραγωγική ηλικία βρίσκεται στα όρια της κατάθλιψης, λόγω της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι πιο έντονο στα άτομα που βιώνουν ανεργία ή δραματική μείωση του μισθού τους.

Τα κύρια συναισθήματα που διαπιστώνονται στα άτομα αυτά είναι ο θυμός, που σημαίνει ματαίωση των προσδοκιών και της ελπίδας για οποιοδήποτε μέλλον, και ο φόβος ότι οι πληροφορίες που ακούμε όλοι γύρω μας είναι πραγματικές.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Μαρία Λασιθιωτάκη, «ο θυμός αυτός συνήθως εκτονώνεται είτε με οξυθυμία είτε με απάθεια, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του ατόμου. Επίσης, παρατηρούνται συναισθήματα ενοχής και ντροπής των Ελλήνων σε σύγκριση με πολίτες άλλων χωρών». Σύμφωνα με την ίδια, η διαχείριση της κατάστασης απαιτεί δράσεις απελευθέρωσης από το συναίσθημα στέρησης.

«Η αισιοδοξία, το χιούμορ και ο εστιασμός σε άλλου είδους αγαθά, έξω από τα καταναλωτικά, είναι ένας πολύ καλός τρόπος αντιμετώπισης».



Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στη Θεσσαλονίκη το 8ο Συνέδριο Αλγολογίας


Από τις 2 έως τις 5 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη το 8ο συνέδριο Αλγολογίας. Θέμα συζήτησης, ο «εφιάλτης» της κατάθλιψης έρχονται αντιμέτωποι χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από χρόνιο πόνο καθώς και η αντιμετώπισή του.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αλγολογικής Εταιρίας, Μιχάλης Αναστασίου, τόνισε ότι ο χρόνιος πόνος είναι συνυφασμένος με την καθημερινότητα των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο, καθώς 30% με 40% δηλώνουν ότι υποφέρουν από αυτόν, ενώ το ποσοστό αυτό αγγίζει το 90% όταν οι ασθενείς βρίσκονται στο τελικό στάδιο.
Διαβάστε περισσότερα...

Νέοι τρόποι αντιμετώπισης της αρθρίτιδας


Ελπίδες για καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, φαίνεται να δίνουν νεότερες βιολογικές θεραπείες.

Είναι γεγονός, ότι η εικόνα με το αναπηρικό αμαξίδιο ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλων ρευματικών νοσημάτων έχει εκλείψει τα τελευταία χρόνια.

Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, σε εννέα διαφορετικά βιολογικά φάρμακα, τα οποία χρησιμοποιούνται σήμερα.

Από τις 1 – 4 Δεκεμβρίου, οπότε και θα διεξαχθεί το 22ο Πανελλήνιο Ρευματολογικό Συνέδριο, πρόκειται να παρουσιαστούν συνολικά 70 ελληνικές ερευνητικές εργασίες που αφορούν σχεδόν το σύνολο των ρευματικών παθήσεων που αγγίζουν τις 200.

Εκτιμάται ότι στη χώρα μας ένας στους τέσσερις ενήλικες ταλαιπωρείται από κάποια ρευματική πάθηση.

Διαβάστε περισσότερα...

Το μήκος των δαχτύλων συνδέεται με τον καρκίνο του προστάτη;


Σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, οι άνδρες με μακριούς δείκτες στα δάχτυλα των χεριών τους έχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Γουόργουικ και του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο (ICR), που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό περιοδικό «British Journal of Cancer», συνέκριναν τα χέρια 1.500 ασθενών με προστάτη με τα χέρια 3.000 υγιών ανδρών, διαπιστώνοντας ότι όσοι είχαν μικρότερο δείκτη σε σχέση με τον παράμεσο είχαν καρκίνο.
«Το σχετικό μήκος των δαχτύλων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν ένα απλό τεστ για τον κίνδυνο από καρκίνο του προστάτη, ιδίως στους άνδρες κάτω των 60 ετών» σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι πιστεύουν ότι η ανακάλυψή τους σχετίζεται με το επίπεδο της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης.
Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει το συγκριτικό μήκος των δαχτύλων με την επιθετικότητα, τη γονιμότητα, την ικανότητα στα σπορ, την ανάληψη κινδύνων, την αυτοπεποίθηση καθώς και με τον χρόνο αντίδρασης στα ερεθίσματα.


Διαβάστε περισσότερα...

Ένας στους τρεις Ευρωπαίους αγνοεί πως είναι φορέας


Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, περίπου το 1/3  των ατόμων που έχει μολυνθεί από τον ιό HIV στην Ευρώπη έχει άγνοια της κατάστασής του.
Στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή τονίζει πως η έγκαιρη ανίχνευση του ιού έχει ζωτική σημασία για την έγκαιρη θεραπευτική αγωγή και αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης.

Παρά τη συνολική μείωση του αριθμού των νέων μολύνσεων από τον ιό HIV, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που ζουν με τον ιό έχει ανέλθει σε 33,4 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο και εξακολουθεί να αυξάνεται, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Υποσαχάρια Αφρική παραμένει η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη και αριθμεί το 71% όλων των νέων μολύνσεων από τον HIV το 2008.

Για τον σκοπό καταπολέμησης του ΑΙDS σε παγκόσμια κλίμακα, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η συμβολή της στο Διεθνές Ταμείο για την καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας θα φτάσει περίπου το 1,3 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2002-2013, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ο μεγαλύτερος δωρητής στο Διεθνές Ταμείο.

Περίπου 6.800 άνθρωποι ανά τον κόσμο μολύνονται καθημερινά από τον ιό του HIV, εκ των οποίων περίπου το 45% είναι νέοι ηλικίας από 15 έως 24 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής.

Διαβάστε περισσότερα...

Οι «γρήγορες» δίαιτες αυξάνουν το στρες στον εγκέφαλο


Όσοι και όσες χάνουν απότομα βάρος κινδυνεύουν τελικά να ξαναπάρουν γρήγορα τα κιλά που έχασαν ή ακόμα και να αυξήσουν περισσότερο το βάρος τους σε σχέση με πριν.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, υπό τον νευροεπιστήμονα Τρέισι Μπέιλ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Journal of Neuroscience», έκαναν πειράματα σε ποντίκια, μελετώντας τις αλλαγές στη συμπεριφορά τους και τα επίπεδα των ορμονών τους σε σχέση με το είδος της δίαιτας στην οποία υποβάλλονταν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα ποντίκια που είχαν υποβληθεί σε απότομες δίαιτες και βρίσκονταν σε συνθήκες στρες έτρωγαν στη συνέχεια περισσότερες λιπαρές τροφές, σε σχέση με όσα πειραματόζωα δεν είχαν στο ιστορικό παρελθόν τέτοιας δίαιτας.

«Τα πορίσματα μας μαρτυρούν ότι η δίαιτα όχι μόνο αυξάνει το στρες, κάνοντας την επιτυχή απώλεια βάρους πιο δύσκολη, αλλά επίσης μπορεί να επαναπρογραμματίσει τις αντιδράσεις του εγκεφάλου στα μελλοντικά άγχη και να αυξήσει έτσι τη συναισθηματική ανάγκη για φαγητό» δήλωσε ο  νευροεπιστήμονας Μπέιλ.

Ο ίδιος, πάντως, εξέφρασε την ελπίδα, ότι στο μέλλον θα υπάρξουν νέα φάρμακα που θα στοχεύουν στις βιοχημικές οδούς του στρες και θα βοηθάνε όσους κάνουν δίαιτα να μην «ξαναπαίρνουν» τα κιλά που «έχασαν» με τόσο κόπο. 

Διαβάστε περισσότερα...

Ένα μήλο την ημέρα… δεν φέρνει την «τέλεια» υγεία


Νέα βρετανική επιστημονική έρευνα υποστηρίζει πως η καθημερινή κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών δεν φαίνεται τελικά να προστατεύει ιδιαίτερα από τον καρκίνο.

Οι ερευνητές, υπό τον καθηγητή επιδημιολογίας Τιμ Κι, του τμήματος κλινικής ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για θέματα καρκίνου «British Journal of Cancer»,  επαναξιολόγησαν έρευνες που έγιναν κατά την τελευταία δεκαετία και αφορούν στη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση φρούτων-λαχανικών και στην εμφάνιση καρκίνου.

Όπως είπε ο καθηγητής Κι, ενώ υπάρχουν αναμφισβήτητα οφέλη από τη διατροφή με φρούτα και λαχανικά, δεν υπάρχουν ακόμα πειστικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι μια τέτοια διατροφή προστατεύει και από τον καρκίνο.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος για καρκίνο σχετίζεται τελικά περισσότερο με το πόσο τρώει κανείς και πίνει, παρά με το τι τρώει. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι οι μόνοι παράγοντες που σίγουρα επιδρούν στον καρκίνο είναι η κατανάλωση αλκοόλ και η παχυσαρκία, καθώς επίσης και ο καπνός.
Σε μία άλλη πρόσφατη αμερικανική έρευνα, επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη διαπίστωσαν ότι για κάθε δύο πρόσθετες μερίδες φρούτων και λαχανικών που κάποιος καταναλώνει μέσα στη μέρα, ο κίνδυνος να εμφανίσει καρκίνο μειώνεται μόλις κατά 3%. 

Διαβάστε περισσότερα...

Πρόπολη: Μια «θαυματουργή» ουσία


Η πρόπολη, ένα από τα σημαντικά προϊόντα της μέλισσας, είναι μία ρητινώδης, κολλητική ουσία που μπορεί να θωρακίσει την υγεία μας.

Η πρόπολη περιέχει περίπου 55% ρητίνες, 30% κερί, 10% αιθέρια έλαια και 5% γύρη, ένζυμα, οργανικά οξέα, πρωτεΐνες, αμινοξέα, μέταλλα και περισσότερα από 30 βιοφλαβονοειδή. Όλα αυτά συνθέτουν ένα μείγμα, διαλυτό στο αλκοόλ και όχι στο νερό, με έντονο άρωμα -όσο πιο έντονο τόσο αποτελεσματικότερο- και σκούρο χρώμα. Η καθαρότητα και η ποιότητά της εξαρτάται τόσο από τη φυτική της προέλευση όσο και από την επεξεργασία.

Από την αρχαιότητα, πολλοί λαοί, από τη μία ως την άλλη άκρη της γης, χρησιμοποιούσαν την πρόπολη ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα. Ήταν γνωστή και ως «μαύρο κερί». Οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι, οι Αιγύπτιοι και οι Άραβες τη χρησιμοποιούσαν για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Ο Ιπποκράτης συνιστούσε την επάλειψη με πρόπολη για την επούλωση των πληγών.

Πολλές μελέτες σε όλο τον κόσμο καθιστούν την πρόπολη ως ένα απαραίτητο «φάρμακο», ικανό να «μπλοκάρει» μία ίωση, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Η πρόπολη  δρα προληπτικά στην ηπατίτιδα Β' και στον έρπητα ζωστήρα, ενώ μπορεί να αναστείλει τη μικροβιακή ανάπτυξη και να εξολοθρεύσει μύκητες και βακτήρια.

Παράλληλα, μπορεί να επουλώσει ένα τραύμα ή ένα κάψιμο, να ανακουφίσει από μία φλεγμονή στο στόμα ή τον λαιμό και να βοηθήσει στη θεραπεία κρυολογημάτων, πονόλαιμων, χρόνιων φαρυγγίτιδων, γαστρεντερίτιδας και κολίτιδας.

Επίσης, η αντιοξειδωτική δράση της πρόπολης έχει μεγάλη επίδραση στην αναγέννηση κατεστραμμένων κυττάρων. Κι όλα αυτά, χωρίς να είναι χημικό φάρμακο.
Η πρόπολη έχει ποικίλες μορφές. Αν εξαιρεθούν τα προϊόντα ομορφιάς και περιποίησης σώματος, μέσω των οποίων είναι πιο γνωστή στην Ελλάδα, η πιο κοινή μορφή της είναι το διάλυμα σε αλκοόλ, το βάμμα, το οποίο διατίθεται πλέον σε όλα σχεδόν τα φαρμακεία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική και εξωτερική χρήση. Αλοιφές, σπρέι, κάψουλες, καραμέλες για τον λαιμό προσφέρουν πολυμορφία χρήσεων για την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων.

Διαβάστε περισσότερα...

Μάστιγα τα χλαμύδια στις Η.Π.Α.


Το πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα στις Η.Π.Α. είναι τα χλαμύδια.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων των Η.Π.Α. (CDC), περίπου 2,8 εκατομμύρια Αμερικανοί μολύνονται κάθε χρόνο από χλαμύδια.
Μάλιστα, τα ποσοστά έχουν εκτοξευθεί στους ομοφυλοφίλους, έχουν εμφανίσει σημαντική μείωση στις γυναίκες, ενώ την ίδια στιγμή πτώση παρατηρείται και στα ποσοστά της βλεννόρροιας.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως ο έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα ευεργετικός, καθώς δεν σχηματίζονται αλλοιώσεις που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες.
Τι συμπτώματα έχουν τα χλαμύδια;
Οι περισσότερες γυναίκες που προσβάλλονται δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Ωστόσο, οι παρενέργειες της ασθένειας είναι εξαιρετικά επικίνδυνες.
Τα χλαμύδια μπορεί να επιφέρουν βλάβες στα τοιχώματα του κόλπου, το στόμα, τα μάτια, την ουροφόρο οδό και το ορθό έντερο.
Στο 30% των γυναικών προκαλούνται φλεγμονώδεις ασθένειες της πυέλου, που, αν δεν θεραπευθούν, μπορεί να οδηγήσουν σε στείρωση.
Η γυναίκα που έχει μολυνθεί και κυοφορεί είναι δυνατόν κατά τον τοκετό να μεταδώσει τη νόσο στο παιδί της. Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα στα νεογέννητα είναι η επιπεφυκίτιδα, αλλά μπορεί να προκαλέσει και πνευμονία.
Ένα σύνηθες σύμπτωμα στους άνδρες είναι το κάψιμο κατά τη διούρηση.
Θεραπεία και αντιμετώπιση
Τα χλαμύδια θεραπεύονται εύκολα, όταν διαγνωστούν με τα σύγχρονα τεστ που γίνονται στα νοσοκομεία.
Ο ειδικός κάνει τη διάγνωσή του μέσα σε μισή με μία ώρα και έτσι η θεραπευτική αγωγή αρχίζει αμέσως με αντιβιοτικά, αλλά τα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά σύμφωνα με τις οδηγίες, ώσπου να ολοκληρωθεί η θεραπεία. Είναι επικίνδυνο να γίνει διακοπή λήψης της θεραπείας μόλις εξαφανιστούν τα συμπτώματα, γιατί η μόλυνση μπορεί να υποτροπιάσει και τότε η επίδρασή τους δεν θα είναι τόσο αποτελεσματική.
Αν οι σεξουαλικές συναντήσεις σας έχουν πραγματοποιηθεί με διαφορετικούς συντρόφους και έχετε προσβληθεί από την ασθένεια, πρέπει να τους ειδοποιήσετε όλους, για να κάνουν διαγνωστική εξέταση και, αν χρειαστεί, να ακολουθήσουν τη σχετική θεραπεία.
Μπορείτε να προστατευθείτε από το ενδεχόμενο μελλοντικής μόλυνσης χρησιμοποιώντας προφυλακτικά, διάφραγμα και σπερματοκτόνες κρέμες.

Διαβάστε περισσότερα...

Προσοχή στην υπερβολική χρήση αντιβακτηριδιακών προϊόντων


Σύμφωνα με έρευνα, τα παιδιά και οι έφηβοι που υπερεκτίθενται σε αντιβακτηριδιακά σαπούνια που περιέχουν τη χημική ουσία τρικλοζάνη ενδέχεται να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για αλλεργίες.  
Η έρευνα ανακάλυψε, επίσης, ότι η έκθεση σε υψηλότερα επίπεδα δισφαινόλης Α (ΒPA) μπορεί  να εξασθενήσει το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ενηλίκου.
Η τρικλοζάνη είναι αντιμικροβιακός παράγοντας που χρησιμοποιείται ευρέως σε προϊόντα, όπως αντιβακτηριδιακά σαπούνια, οδοντόκρεμες και ιατρικές συσκευές. Η BPA, που χρησιμοποιείται για την παρασκευή πολλών ειδών πλαστικών και άλλων κοσμητικών προϊόντων εκτιμάται ότι επηρεάζει και τις ορμόνες.
Οι ερευνητές, από το Πανεπιστημίου του Michigan, παρατήρησαν ότι οι άνθρωποι άνω των 18 ετών με υψηλότερα επίπεδα έκθεσης στη BPA είχαν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων CMV, γεγονός που υποδεικνύει ότι το ανοσοποιητικό τους, που ρυθμίζεται από κύτταρα, μπορεί να μην εργάζεται φυσιολογικά, αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας, Erin Rees Clayton.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι παιδιά και έφηβοι με υψηλότερα επίπεδα τρικλοζάνης είχαν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με αλλεργίες.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό «Environmental Health Perspectives».

Διαβάστε περισσότερα...

Η βιταμίνη Ε αυξάνει το κίνδυνο για εγκεφαλική αιμορραγία


Οι άνθρωποι που παίρνουν βιταμίνη Ε, έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν αιμορραγία στον εγκέφαλο, αλλά ελαφρώς μικρότερο κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με νέα αμερικανο-γαλλική μελέτη.

Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Χάρβαρντ των ΗΠΑ και το Ινστιτούτο INSERM του Παρισιού, με επικεφαλής τον Δρ Μάρκους Σιρκς, που δημοσίευσαν τη σχετική εργασία στο British Medical Journal, σύμφωνα με το BBC, διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη Ε αυξάνει κατά 22% την πιθανότητα αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι επιστήμονες επαναξιολόγησαν εννέα προηγούμενες μελέτες πάνω στο ζήτημα, οι οποίες αφορούσαν περίπου 119.000 άτομα. Δεν είναι ακόμα γνωστό το επίπεδο πέρα από το οποίο η βιταμίνη Ε αρχίζει να γίνεται επικίνδυνη.

Τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια είναι τα λιγότερο συχνά και συμβαίνουν όταν σπάει ένα εξασθενημένο αγγείο που τροφοδοτεί τον εγκέφαλο. Από την άλλη, οι ερευνητές βρήκαν ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να μειώσει κατά 10% τον κίνδυνο ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων, που είναι συχνότερα (το 70% του συνόλου των εγκεφαλικών επεισοδίων) και σημειώνονται όταν φράζουν τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, με συνέπεια να μην μπορεί πια να φτάσει οξυγόνο στον εγκέφαλο μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Πάντως, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι ένα υγιεινό στιλ ζωής και η διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα της αρτηριακής πίεσης του αίματος και της χοληστερόλης προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία από ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με την λήψη πρόσθετης βιταμίνης Ε.

Συνολικά, η βιταμίνη Ε δεν εμφανίζεται να αυξάνει στατιστικά τον συνολικό κίνδυνο για όλες τις μορφές εγκεφαλικών επεισοδίων. Οι επιστήμονες όμως προειδοποιούν ότι «με δεδομένη τη σχετικά μικρή μείωση του κινδύνου για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και τη γενικά πιο σοβαρή πιθανότητα ενός αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, η αλόγιστη και ευρεία χρήση βιταμίνης Ε θα πρέπει να αποφεύγεται».

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να προστατεύσει την καρδιά από τη στεφανιαία νόσο, όμως μερικές άλλες μελέτες έχουν επίσης συμπεράνει ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου σε μεγάλη δοσολογία.


Διαβάστε περισσότερα...

Επιστήμονες κατάφεραν να αντιστρέψουν τη διαδικασία της γήρανσης


Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ κατάφεραν αντιστρέψουν την διαδικασία της γήρανσης σε πειραματόζωα.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον Δρ Ρόναλντ ντε Πίνιο, κατάφεραν να μετατρέψουν αδύναμα ζώα σε υγιή, αναγεννώντας τα όργανα του σώματός τους με μια πειραματική διαδικασία, η οποία μια μέρα μπορεί να εφαρμοστεί και στην αναζωογόνηση των ανθρωπίνων οργάνων, αντιστρέφοντας ή έστω καθυστερώντας τη διαδικασία γήρανσης.

«Αυτό που είδαμε σε αυτά τα ζώα δεν ήταν η επιβράδυνση ή η σταθεροποίηση της διαδικασίας γήρανσης. Είδαμε μια δραματική αντιστροφή της και αυτό ήταν απρόσμενο», δήλωσε ο Δρ ντε Πίνιο.

Οι ερευνητές ήδη μελετούν κατά πόσο η μέθοδός τους μπορεί να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των πειραματόζωων, πέρα από το να επιτρέπει να ζήσουν υγιείς ζωές μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Διαβάστε περισσότερα...

Φάρμακο κατά του καρκίνου ύποπτο για παρενέργειες


Στο «μικροσκόπιο» της αμερικανικής Διοίκησης Τροφίμων και Φαρμάκων βρίσκεται το πειραματικό φάρμακο «Vandetanib» της βιομηχανίας φαρμάκων «AstraZeneca», που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του καρκίνου του θυρεοειδούς.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο  Reuters, το φάρμακο κρίνεται ως ύποπτο για την εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων καθώς και άλλων επικινδύνων παρενεργειών για την ανθρώπινη υγεία και ήδη έχουν ξεκινήσει έρευνες, προκειμένου να διαπιστωθεί η καταλληλότητά του.

Διαβάστε περισσότερα...

Κοντά στα άτομα με αναπηρία ο Ολυμπιακός Β.


Σε μία αξιέπαινη κίνηση θα προχωρήσει ο Ολυμπιακός Βόλου, δείχνοντας για ακόμη μία φορά το κοινωνικό του πρόσωπο.

Με αφορμή τον εορτασμό της 3ης Δεκεμβρίου, Διεθνούς ημέρας για τα άτομα με αναπηρία, οι ιθύνοντες των «ερυθρόλευκων» της Μαγνησίας, αποφάσισαν η απονομή του βραβείου στον Κώστα Καπετάνο για το Best Goal της 12ης αγωνιστικής Super League, να πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης & Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία, ΔΟΥΚ Βόλου (Λήμνου 12, Βόλος, τηλ: 24210 31860), την Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 10:45΄.

Το βραβείο στον Έλληνα επιθετικό θα δώσει ο Γενικός Αρχηγός της Κ-20 του συλλόγου, Θάνος Θεοδώρου.


Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες



Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, καθώς εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. υιοθέτησε το πρόγραμμα δράσης για τα ΑΜΕΑ.

 Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.

Τo 7-10% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από μια αναπηρία, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι με ειδικές ανάγκες. Το 80% κατ' εκτίμηση ζει σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Διαβάστε περισσότερα...