Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Το αλκοόλ βλάπτει ταχύτερα τις γυναίκες



Παθαίνουν τρεις φορές πιο γρήγορα ζημιά στον εγκέφαλο.


Οι γυναίκες που πάσχουν από αλκοολισμό, παθαίνουν τρεις φορές πιο γρήγορα ζημιά στον εγκέφαλό τους σε σχέση με τους άνδρες αλκοολικούς, σύμφωνα με μία νέα σουηδική επιστημονική έρευνα που διαπίστωσε ότι βλάβη αφορά κυρίως τη λειτουργία της σεροτονίνης και συνεπώς τις εγκεφαλικές περιοχές που σχετίζονται με την ψυχική διάθεση, τις ορμές και τον ύπνο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες υφίστανται κατά 50% μείωση της λειτουργίας της σεροτονίνης στον εγκέφαλό τους έπειτα από τέσσερα χρόνια υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ (κατά μέσο όρο το ισοδύναμο 12 μπουκαλιών κρασιού την εβδομάδα). Οι άνδρες, για να πάθουν αναλόγου μεγέθους βλάβη, πρέπει να πίνουν την ίδια ποσότητα επί 12 χρόνια, δηλαδή επί τριπλάσιο χρόνο.

«Η βλάβη προχωρά πολύ πιο γρήγορα στις γυναίκες», δήλωσε η επικεφαλής των ερευνητών . Η σεροτονίνη είναι μια ουσία (νευροδιαβιβαστής) που, μεταξύ άλλων, παίζει καθοριστικό ρόλο στην ρύθμιση της ψυχικής διάθεσης (για αυτό αποτελεί «στόχο» των αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών φαρμάκων), στον έλεγχο των ορμών, καθώς και στον κύκλο του ύπνου.

Οι ερευνητές μελέτησαν τους εγκεφάλους 42 ανθρώπων εξαρτημένων από το αλκοόλ, από τους οποίους το ένα τρίτο ήταν γυναίκες, καθώς και -για λόγους σύγκρισης- τον εγκέφαλο 28 μη αλκοολικών. Οι αλκοολικοί αποδείχτηκε ότι είχαν σημαντικά μικρότερες λειτουργίες της σεροτονίνης σε σχέση με όσους δεν έπιναν πολύ, κάτι αναμενόμενο.

Οι επιστήμονες όμως, όπως δήλωσαν, δεν περίμεναν να βρουν ότι ο γυναικείος εγκέφαλος είναι τόσο πιο ευάλωτος στο αλκοόλ σε σχέση με τον ανδρικό. Από την άλλη, αν και με σημαντική χρονική υστέρηση, οι άνδρες τελικά παθαίνουν εξαιτίας του αλκοόλ παρόμοια με τις γυναίκες βλάβη στον εγκέφαλό τους. Λόγω του σχετικά μικρού δείγματος εθελοντών, νέες ευρύτερες μελέτες θα πρέπει να γίνουν. Επίσης, σύμφωνα με τους Σουηδούς ερευνητές, θα πρέπει να διερευνηθεί αν, εκτός από τη βιολογική διαφορά, υπάρχει επίσης διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά τις ψυχολογικές επιπτώσεις της εγκεφαλικής βλάβης.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σωτήριο μετά τα 50 το τσεκ απ για τον καρκίνο του εντέρου



Ο προληπτικός έλεγχος μπορεί να μειώσει το ποσοστό των θανάτων.

Ο προληπτικός έλεγχος για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του παχέος εντέρου μπορεί να μειώσει κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο τους θανάτους από τη νόσο, αποκαλύπτει μια νέα μελέτη.

Στοιχεία που παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο συνέδριο του βρετανικού Εθνικού Ιδρύματος Μελέτης του Καρκίνου (NCRI) στο Λίβερπουλ, δείχνουν πως οι θάνατοι από καρκίνο του παχέος εντέρου μειώθηκαν κατά 27% σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Σκωτίας που έκανε τσεκ απ για τη νόσο.

Το τσεκ απ βασιζόταν στην εξέταση κοπράνων (occult test), κατά την οποία συλλέγονται τα κόπρανα και εξετάζονται για τον εντοπισμό ιχνών αίματος.

Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση της Σκωτίας, είναι η πρώτη που καταδεικνύει την αληθινή αξία της εξέτασης για προληπτικούς λόγους.

Περισσότεροι από 370.000 Σκωτσέζοι, ηλικίας 50-69 ετών, κλήθηκαν να πάρουν μέρος στην πιλοτική μελέτη, η οποία διεξήχθη την περίοδο 2007-2009 σε τρεις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα αρχίσει εθνικό πρόγραμμα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τα ευρήματα από αυτή την ομάδα συγκρίθηκαν με εκείνα ισάριθμων εθελοντών από τρεις άλλες υγειονομικές περιφέρειες, οι οποίοι είχαν την ίδια ηλικία αλλά η περιφέρειά τους δεν είχε ακόμα πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του εντέρου.

«Για πρώτη φορά, είδαμε σε αληθινό πληθυσμό τα οφέλη από την προληπτική, εκτενή χρήση του occult test», είπε ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Ρόμπερτ Στηλ, από το Ερευνητικό Κέντρο Διάγνωσης του Καρκίνου του Εντέρου, στο Νταντή.

Στην Σκωτία, άντρες και γυναίκες ηλικίας 50-74 ετών υποβάλλονται πλέον κάθε δύο χρόνια στο occult test, το οποίο οι υγειονομικές Αρχές αποστέλλουν στο σπίτι τους.

«Τα προγράμματα περιοδικού προληπτικού ελέγχου (τσεκ απ) γενικώς μπορούν να ανιχνεύσουν τους καρκίνους σε πρώιμο στάδιο, πριν προκαλέσουν συμπτώματα και πριν απειλήσουν τη ζωή», δήλωσε η δρ Χέιζελ Ναν, επικεφαλής του τομέα Πληροφόρησης για την Υγεία στον οργανισμό Cancer Research UK.

«Ειδικά στην περίπτωση του καρκίνου του εντέρου, όμως, ανιχνεύουν την ύπαρξη πολυπόδων πριν καν δοθεί η ευκαιρία να εξελιχθούν σε καρκίνο, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την πρόληψη της νόσου».


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Αναγνωρίζοντας τις τροφές που μας «τρώνε»



Κάντε τεστ δυσανεξίας!

Υπολογίζεται ότι σχεδόν πέντε στους δέκα ανθρώπους εμφανίζουν κάποια αντίδραση από το γαστρεντερικό τους σύστημα σε ορισμένες τροφές. Η τροφική δυσανεξία εκδηλώνεται με φουσκώματα, δυσκοιλιότητα ακόμα και ημικρανία. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η τροφική δυσανεξία ευθύνεται για την πρόσληψη βάρους. Αυτό όμως δεν προκύπτει από επιστημονικά δεδομένα.

Με το τεστ δυσανεξίας διερευνάμε ποιες είναι οι ένοχες τροφές οι οποίες όταν καταναλωθούν προκαλούν ενοχλητικά συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα. Επίσης μπορεί να αναδείξει τροφές οι οποίες ενδεχομένως να λειτουργούν ως πολλαπλασιαστής σε ήδη υπάρχοντα προβλήματα όπως οιδήματα, μείωση του μεταβολισμού, εύκολη κόπωση, κεφαλαλγία, διαταραχές στον ύπνο, και μείωση της ενεργητικότητας.

Η εξέταση είναι ανώδυνη και βασίζεται στη μέτρηση, δια μέσω ηλεκτροδίων, της βιοηλεκτρικής κατάστασης σε ορισμένα σημεία του βελονισμού. Η συσκευή λειτουργεί με επιστημονικό πρόγραμμα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και όλα τα δεδομένα, αποθηκεύονται, επεξεργάζονται αλλά και εκτυπώνονται όταν χρειαστεί.

Ο έλεγχος περιλαμβάνει έως 180 τροφές. Ο ειδικός διερευνά αν εμφανίζουμε ευαισθησία, υπερφόρτωση, δυσανεξία ή αλλεργία στα συστατικά τους. Αν τα αποτελέσματα δείξουν ότι πράγματι έχουμε δυσανεξία ή αλλεργία τότε συστήνεται να μην καταναλώνουμε τη συγκεκριμένη τροφή για περιορισμένο χρονικό διάστημα (έως 3 μήνες το ανώτερο). Τα θρεπτικά συστατικά που χάνουμε από το συγκεκριμένο τρόφιμο το αναπληρώνουμε από άλλα.

Για παράδειγμα, αν έχουμε δυσανεξία στο κίτρινο τυρί (πηγή ασβεστίου), αυξάνουμε την πρόσληψη πράσινων λαχανικών ώστε να λαμβάνουμε ημερησίως την απαραίτητη ποσότητα ασβεστίου.

Η απώλεια βάρους δεν σχετίζεται άμεσα με τη δυσανεξία. Όμως φαίνεται ότι αν τα αποτελέσματα ενός τεστ εφαρμοστούν σε ένα διαιτολόγιο μείωσης βάρους, τότε η απώλεια κιλών διευκολύνεται. Εντούτοις, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής σαφή επιστημονικά δεδομένα που να τεκμηριώνουν αυτήν την άποψη.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μικρές συμβουλές για «καλύτερη» υγεία!



Με λίγη προσοχή αποφεύγουμε τα προβλήματα και ζούμε πολλά χρόνια.

Επτά πρακτικές συμβουλές που μπορούμε να τις ακολουθήσουμε στην καθημερινότητα μας για μια «καλύτερη» υγεία.

1. Η σπονδυλική σας στήλη κατά την διάρκεια του ύπνου δεν είναι απαραίτητο να είναι ίσια!

Η σπονδυλική στήλη στο πλάι έχει σχήμα S, γι' αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μαξιλάρι για να ενισχύσετε την φυσική καμπύλη της. Αν κοιμάστε ανάσκελα, ένα μαξιλάρι κάτω απο τα πόδια βοηθάει στην ενίσχυση του κάτω μέρους της σπονδυλικής στήλης.

2. Αν θέλετε να «ζήσετε ευτυχισμένοι», ζήστε κοντά με τους φίλους σας

Η επικοινωνία μέσω Facebook δεν είναι αρκετή, για την επαφή με τους φίλους σας. Οι έρευνες, για τα άτομα που “ξοδεύουν” αρκετή ώρα στο ιντερνετ, δείχνουν οτι δεν είναι ευτυχισμένα. Αυτό που χρειάζεστε είναι ένας καλός φίλος. Έρευνες έδειξαν ότι αν έχουμε ένα φίλο σε απόσταση ενος χιλιομέτρου απο το σπίτι μας, μπορεί να ανέβει το ποσοστό ευτυχίας κατά 25%.

3. Φροντίστε να έχετε ισορροπία

Η καλή ισορροπία του σώματος μπορεί να σας εμποδίσει από το πέσιμο και το σπάσιμο ενος οστού. Μπορείτε να στέκεστε στο “ένα πόδι” όση ώρα βουρτσίζετε τα δόντια σας και να ισορροπείτε στις μύτες των ποδιών σας με τα μάτια σας κλειστά (ασκήσεις ισορροπίας).

4. Μην τρώτε δημητριακά που αλλάζουν το χρώμα του γάλακτος

Τα δημητριακά με σοκολάτα μπορεί να είναι σε μεγάλο βαθμό επεξεργασμένα, γεμάτα πρόσθετα και με επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

5. Η περίμετρος της περιφέρειά σας θα πρέπει να είναι μικρότερη από τα 78 εκατοστά

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται οτι τα 78 εκατοστά θα πρέπει να είναι το μέγιστο για την γυναικεία περιφέρεια. Η ιδανική αναλογία είναι τα 60 εκατοστά. Αξίζει να αναφέρουμε οτι αυτό το τοξικό λίπος που δημιουργείται γύρω απο τη μέση, σας βάζει σε μεγαλύτερη επικινδυνότητα για εμφάνιση διαβήτη και για καρδιοπάθειες.

6 . Αν η τροφή στο πιάτο σας έχει όλη το ίδιο χρώμα, κάτι λείπει...

Το μυστικό και η απάντηση είναι φρούτα και λαχανικά, αλλά όχι πατάτες, γιατί δεν πρέπει να προσμετρώνται σαν λαχανικά ή σαν μία απο τις 5 μερίδες φρούτων που πρέπει να τρώτε καθημερινά. Ένα «ουράνιο τόξο» χρωμάτων είναι το καλύτερο, γιατί η καθε μία απο τις 5 ομάδες (κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί, πράσινο και μώβ) σας προμηθεύει με διαφορετικά θρεπτικά συστατικά.

7. Το βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να σας προστατεύσει από διάφορες ασθένειες

Η πλάκα και τα βακτηρίδια, μπορούν να «βλάψουν» τα ούλα σας. Το καλό και σωστό βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να σας προστατεύσει απο παθήσεις των πνευμόνων και της καρδιάς. Αν “επιτεθούν” στις αρτηρίες μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές καθώς και πρόωρο τοκετό.


Πηγή: http://iatropedia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ενδογενής και εξωγενής κατάθλιψη



Συμπτώματα και αντιμετώπιση.

Όλοι μας γνωρίζουμε τι θα πει καταθλιπτική ή ευφορική (χαρούμενη) διάθεση, όπως επίσης όλοι μας έχουμε περάσει περιόδους απογοήτευσης που επηρέασαν τη διάθεσή μας προς τη μελαγχολική πλευρά.

Έχουν γραφεί τόσα γύρω από την κατάθλιψη, που ακόμα κι όταν ένας ειδικός τα διαβάζει, αναρωτιέται αν ο κόσμος ο οποίος έχει άγνοια γύρω από το θέμα αυτό, τα καταλαβαίνει. Είναι απαραίτητο επομένως, πρώτα, να διασαφηνιστούν τα εξής:

Θα μπορούσαμε να κάνουμε μία κάπως απλή διάκριση της κατάθλιψης σε εξωγενή ή ενδογενή, με κριτήριο αν αυτή επέρχεται ως αποτέλεσμα-αντίδραση του ατόμου σε καταστάσεις προκαλούμενες από το περιβάλλον στο οποίο ζει (εξωγενής), κι η οποία θα λέγαμε ότι αποτελεί τη συχνότερη εκδοχή την οποία συναντά ένας ειδικός, ή αν οφείλεται σε μία τάση του ανθρώπου προς αυτήν την ψυχική διάθεση, ανεξάρτητα από το πώς τον επηρεάζει το περιβάλλον, θετικά ή αρνητικά (ενδογενής). Και οι δύο αυτές καταστάσεις αντιμετωπίζονται πλήρως, η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους όμως βασίζεται στη σωστή διάγνωση της ‘πηγής’ της αιτιολογίας τους.

Η κατάθλιψη, πολύ συχνά, μπορεί να αποτελεί αυτό που ονομάζουν οι ειδικοί συνυπάρχουσα κατάσταση (αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε τον ‘τρομαχτικό’ όρο διαταραχή στο κείμενο, για τους λόγους που αναφέρονται στη σημείωση παρακάτω).

Με αυτό τον όρο εννοούμε ότι ένας άνθρωπος μπορεί να βρίσκεται για παράδειγμα σε παρατεταμένο άγχος, ακόμα και για χρόνια, στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει διάφορες στρεσογόνες καταστάσεις, μη γνωρίζοντας όμως τον τρόπο και νιώθοντας πια αδύναμος απέναντι σε αυτές, επικάθεται στην πρωτεύουσα ψυχική κατάσταση του άγχους, η δευτερεύουσα της καταθλιπτικής διάθεσης ή κατάθλιψης.

Αποτέλεσμα είναι να συνυπάρχουν (ή συχνά να εναλλάσσονται) στο άτομο και οι δύο ψυχικές καταστάσεις, άγχους και καταθλιπτικής διάθεσης (η επίσημη ορολογία που χρησιμοποιείται, αποκαλεί την κατάθλιψη αν συνυπάρχει για παράδειγμα με αγχώδη διαταραχή, Δευτεροπαθή, ή αν εμφανίζεται χωρίς κάποια άλλη συνυπάρχουσα διαταραχή Πρωτοπαθή).

Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τον ειδικό αν η κατάθλιψη αποτελεί την πρωτογενή αιτία της συμπεριφοράς ενός ανθρώπου, ή αν αυτή είναι παράγωγο (αποτέλεσμα) άλλης αιτιολογίας, ένα σημείο το οποίο δυστυχώς μπορεί συχνά να ‘παραπλανήσει’ τον ειδικό στη διάγνωση και επομένως στη θεραπεία του ατόμου.

Η διάγνωση της κατάθλιψης περιλαμβάνει συγκεκριμένα κριτήρια, που αφορούν τη συναισθηματική διάθεση, τη σκέψη, ψυχοσωματικά συμπτώματα, τα οποία πρέπει να εμφανίζονται για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν χρονικές περίοδοι όπου ο άνθρωπος ‘νιώθει καλύτερα’, και το γεγονός αυτό να τον κάνει να αναβάλλει την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής. Η καλυτέρευση αυτή δεν πρέπει να ξεγελά, καθώς η ταλαιπωρία του θα συνεχιστεί.

Τις περιόδους όπου η κατάθλιψη είναι έντονη, τις ονομάζουμε Μείζονα Καταθλιπτικά Επεισόδια. Ο χαρακτηρισμός ‘Επεισόδιο’ δεν πρέπει να τρομάζει, δείχνει απλά αυτό που ακριβώς προαναφέραμε, ότι η κατάθλιψη κατά τη χρονική διάρκεια αυτών των επεισοδίων είναι πολύ πιο έντονη. Αυτά τα επεισόδια μπορούν να έχουν από μικρή έως μεγάλη χρονική διάρκεια, και μετά το τέλος τους, τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι κάπως ελαφρύτερα.

Στη συνέχεια θα αναφέρουμε κάποια από τα βασικά συμπτώματα της κατάθλιψης. Πρέπει όμως να τονιστεί ότι το να παρουσιάζει ένας άνθρωπος κάποια ή αρκετά από αυτά, δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνει μόνος του διάγνωση. Απαραίτητο κριτήριο για τον ειδικό είναι η συνύπαρξη κάποιων από τα συμπτώματα αυτά, η ένταση και η χρονική τους διάρκεια. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι και η καταθλιπτική διάθεση από μόνη της, δεν αποτελεί ένα λόγο συζήτησης με ειδικό, προκειμένου να αντιμετωπισθεί έγκαιρα.

Συμπτώματα της κατάθλιψης, μπορούν να είναι, εκτός της καταθλιπτικής διάθεσης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα:

-η έντονη ελάττωση του ενδιαφέροντος ή της ευχαρίστησης του ατόμου σε δραστηριότητες τις οποίες παλαιότερα έβρισκε ευχάριστες
-η ελαττωμένη ικανότητά του να σκεφθεί ή να συγκεντρωθεί (πχ. δυσκολεύεται να παρακολουθήσει μία ταινία στην τηλεόραση)
-απώλεια ή αύξηση βάρους
-αϋπνία ή υπερυπνία (δυσκολεύεται να σηκωθεί από το κρεβάτι, συχνά δεν βρίσκει λόγο γιατί να το κάνει αυτό).
-οι ενοχικές σκέψεις, για παράδειγμα ότι είναι ανάξιο
-η κόπωση/απώλεια ενεργητικότητας
-είναι πιθανό να υπάρχουν σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονικός ιδεασμός επίσης.

Ιδιαίτερα επιβαρυντικές και τραγικά λανθασμένες, είναι οι κατηγορίες του οικογενειακού περιβάλλοντος προς το άτομο για την κατάστασή του. Αυτές φέρνουν το ακριβώς αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα και επιπλέον επιδεινώνουν την κατάσταση του ατόμου.

Το γεγονός ότι η κατάθλιψη επηρεάζει τη συναισθηματική διάθεση και τον τρόπο σκέψης του ατόμου, δημιουργούν στον άνθρωπο ή και στο περιβάλλον του, την εντύπωση, ότι πρόκειται για ένα ψυχικό φαινόμενο, το οποίο με βάση την λανθασμένη πλατιά διαδεδομένη αντίληψη που επικρατεί, δεν θεραπεύεται, παρά μόνο αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά, κάτι το οποίο είναι απόλυτα λανθασμένο.

Η φαρμακευτική αγωγή δεν θεραπεύει, χρησιμοποιείται μόνο υποστηρικτικά και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα συνήθως, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο, σε συνδυασμό με τον βασικό άξονα που αποτελούν ο ψυχολόγος με το άτομο.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δέκα μύθοι και αλήθειες για τη ζάχαρη



Ποιοι ισχυρισμοί αληθεύουν και ποιοι όχι;

Ποιος μπορεί να αντισταθεί στη γλυκιά γεύση; Σίγουρα όχι πολλοί, αφού η κατανάλωση ζάχαρης στη χώρα μας έχει υπερδιπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η ζάχαρη βλάπτει την υγεία, την καλή κατάσταση των δοντιών, αποτελεί παρασπονδία για τη δίαιτα που ακολουθούν, προκαλεί παχυσαρκία ή διαβήτη. Τελικά, ξέρουμε πραγματικά ποιοι από όλους αυτούς τους ισχυρισμούς αληθεύουν και ποιοι όχι;

1. Όλα τα ζάχαρα είναι ίδια

Η ζάχαρη, όπως και το άμυλο, είναι υδατάνθρακας. Όταν χρησιμοποιούμε τον όρο ζάχαρη, εννοούμε συνήθως την επιτραπέζια ζάχαρη. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες μορφές ζάχαρης, όπως η φρουκτόζη, γλυκόζη, λακτόζη, μαλτόζη, οι οποίες ανευρίσκονται με φυσικό τρόπο σε φρούτα, λαχανικά, στο μέλι και στα γαλακτοκομικά. Η κοινή επιτραπέζια ζάχαρη (σουκρόζη) αποτελείται από γλυκόζη και φρουκτόζη. Η φρουκτόζη εντοπίζεται στα φρούτα και στο μέλι, ενώ η γλυκόζη είναι η απλούστερη μορφή ζάχαρης, καθώς και η μορφή ζάχαρης που κυκλοφορεί στο αίμα και παρέχει ενέργεια στον οργανισμό.

2. Η ζάχαρη προκαλεί τερηδόνα

Η συχνή κατανάλωση ζάχαρης θέτει σε κίνδυνο τα δόντια για ανάπτυξη τερηδόνας. Όμως, η τερηδόνα προκαλείται στην πραγματικότητα από βακτήρια. Εάν δεν υπάρχει η σωστή στοματική υγιεινή, τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας χρησιμοποιούν τη ζάχαρη για να παράγουν οξέα τα οποία προκαλούν αποδυνάμωση και ρήξη του σμάλτου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα ζάχαρα που έχουν υποστεί επεξεργασία, όπως αυτά που βρίσκονται στους φρουτοχυμούς, στο μέλι, στα γλυκά και στα ποτά που περιέχουν ζάχαρη.

3. Η ζάχαρη περιέχει περισσότερες θερμίδες από τη φρουκτόζη

Η ζάχαρη και η φρουκτόζη έχουν ακριβώς τις ίδιες θερμίδες, αφού και οι δύο είναι υδατάνθρακες. Παρέχουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Αυτό που έχει συνδέσει τη φρουκτόζη με τις δίαιτες είναι το γεγονός πως έχει διπλάσια σχεδόν γλυκύτητα από τη ζάχαρη. Επομένως, για να πετύχουμε το ίδιο γλυκαντικό αποτέλεσμα μπορούμε να χρησιμοποιούμε μικρότερη ποσότητα φρουκτόζης από ότι ζάχαρης, με αποτέλεσμα να προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες.

4. Η ζάχαρη προκαλεί παχυσαρκία

Επιστημονικοί φορείς και οργανισμοί υγείας, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έχουν συμπεράνει πως η ζάχαρη δεν προκαλεί παχυσαρκία. Τα τρόφιμα και ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη μπορούν να αυξήσουν το σωματικό βάρος μόνον εάν συνολικά προσλαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες από ότι αυτές που το σώμα μας χρησιμοποιεί. Ωστόσο, τα ζαχαρώδη τρόφιμα είναι ιδιαίτερα εύγεστα και συνήθως πλούσια σε θερμίδες (γλυκά, παγωτό, κέικ, σοκολάτα κ.ά.), με αποτέλεσμα να είναι εύκολο τελικά να καταναλώσουμε πολλές θερμίδες. Χρειάζεται επομένως ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωσή τους προκειμένου να αποφύγουμε την αύξηση του βάρους.

5. Η ζάχαρη προκαλεί διαβήτη

Ο διαβήτης προκαλείται από έναν συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, και όχι από την κατανάλωση ζάχαρης. Βέβαια, το αυξημένο σωματικό βάρος και η παχυσαρκία αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Οι άνθρωποι με οικογενειακό ιστορικό διαβήτη θα πρέπει να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή και να ελέγχουν το βάρος τους.

6. Η ζάχαρη προκαλεί υπερκινητικότητα στα παιδιά

Παρόλο που η επιστημονική κοινότητα έχει συμπεράνει πως τα ζάχαρα δεν ευθύνονται για υπερκινητικότητα, πολλοί γονείς πιστεύουν ακόμη πως η ζάχαρη επηρεάζει τη συμπεριφορά των παιδιών. Το Ινστιτούτο Ιατρικής της Αμερικής επανεξέτασε περισσότερες από 23 έρευνες και κατέληξε στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση ζάχαρης δεν ευθύνεται για την υπερδραστηριότητα που εμφανίζεται σε ορισμένα παιδιά. Αντίθετα, μερικές έρευνες έδειξαν ότι η προσθήκη μικρών ποσοτήτων ζάχαρης στη διατροφή των παιδιών αυξάνει την απόδοσή τους σε δοκιμασίες νοητικών ικανοτήτων.

7. Η ζάχαρη είναι εθιστική

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ζάχαρη προκαλεί εθισμό στους ποντικούς, για τους ανθρώπους ωστόσο δεν υπάρχουν αντίστοιχα στοιχεία. Η ζάχαρη κάνει τις τροφές ιδιαίτερα εύγεστες και διεγείρει το κέντρο του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την απόλαυση και την παραγωγή ενδορφινών, των ορμονών που παράγονται όταν νιώθουμε ευχάριστα. Δεν είναι παράξενο που μας αρέσουν τα γλυκά τρόφιμα, ιδιαίτερα όταν περιέχουν ταυτόχρονα και λίπος. Όμως, δεν υπάρχει κανένας λόγος να συγχέουμε την έντονη επιθυμία μας για αυτά με τον εθισμό.

8. Η αποφυγή της ζάχαρης είναι απαραίτητη για την απώλεια βάρους.

Σε πολλές επιδημιολογικές μελέτες έχει φανεί πως η κατανάλωση ζάχαρης δεν συνδέεται με αυξημένο σωματικό βάρος. Μάλιστα, αρκετές έρευνες έχουν εξετάσει το κατά πόσο η περιεκτικότητα ζάχαρης στη διατροφή δυσκολεύει την απώλεια βάρους, και έχουν συμπεράνει πως τα αποτελέσματα είναι παρόμοια, είτε περιέχεται ζάχαρη στη δίαιτα, είτε όχι. Αυτό που είναι καθοριστικό στην απώλεια και στον έλεγχο του βάρους, είναι η συνολική πρόσληψη ενέργειας και δαπάνης μέσω της σωματικής δραστηριότητας του ατόμου.

9. Η ζάχαρη δεν έχει θέση στην υγιεινή διατροφή

Οι οδηγίες των φορέων υγείας υπογραμμίζουν τη σημασία μιας διατροφής πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά. Παρόλο που τα ζάχαρα δεν περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα, βοηθούν στην πρόσληψη τροφίμων όπως τα γαλακτοκομικά ή τα δημητριακά πρωινού, τα οποία είναι τροφές πλούσιες σε διατροφικά στοιχεία. Έτσι, η μέτρια κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να αποτελεί μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

10. Οι διαβητικοί δεν πρέπει να καταναλώνουν τροφές που περιέχουν ζάχαρη

Το 1920, η επιστημονική κοινότητα πίστευε ότι οι διαβητικοί ασθενείς δεν πρέπει να καταναλώνουν ζάχαρη και υδατάνθρακες. Η θεωρία αυτή καταρρίφθηκε ιατρικώς τις επόμενες δεκαετίες, και πλέον η επιστημονική κοινότητα επιτρέπει την κατανάλωση αμυλούχων τροφών στους διαβητικούς, εφόσον αυτές καταμερίζονται στα γεύματα της ημέρας.

Στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, επιτρέπεται η κατανάλωση ακόμη και ζάχαρης σε μικρές ποσότητες από το διαβητικό. Έχει αποδειχθεί μάλιστα πως, όταν η πρόσληψή της γίνεται παράλληλα με σύνθετους υδατάνθρακες, ίνες, λίπος και πρωτεΐνες, στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου γεύματος, δεν προκαλεί απότομη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τελικοί Πίνακες Τοποθετήσεων των επιτυχόντων του Ν. 2643/98 για τις Περιφερειακές Δ/νσεις Πελοποννήσου & Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης

Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ανακοινώνει ότι την Πέμπτη 10/11/2011 και ώρα 14.00, θα αναρτηθούν οι πίνακες τοποθέτησης προστατευομένων του Ν.2643/98 σε θέσεις του Δημόσιου τομέα, όπως αυτοί καταρτίστηκαν από τις Επιτροπές του άρθρου 9 που έχουν έδρα τους τις Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ σε ΚΑΒΑΛΑ και ΠΑΤΡΑ. Η ανάρτηση θα γίνει στις Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, Περιφερειακή Διεύθυνση Πελοποννήσου (ΠΑΤΡΑ) και Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας κ’ Θράκης (ΚΑΒΑΛΑ) καθώς και στην ιστοσελίδα του Οργανισμού www.oaed.gr.

----------------------

Τελικός Πίνακας Τοποθετήσεων των επιτυχόντων του Ν. 2643/98 για τις θέσεις του Δημοσίου Τομέα έτους 2008, της προκήρυξης με αρ. 4136/19-6-08 για τις Περιφερειακές Δ/νσεις Πελοποννήσου ( Πάτρα ) & Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (Καβάλα)


Περιφερειακή Δ/νση Πελοποννήσου ( Πάτρα )
Περιφερειακλη /νση Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (Καβάλα)
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Θα καταβληθεί, τελικά, όλο το προνοιακό επίδομα



Μετά από τις συντονισμένες ενέργειες και πιέσεις του οργανωμένου αναπηρικού κινήματος, το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε νέα απόφαση στις 10 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την οποία πιστώνονται οι Δήμοι και με τα υπόλοιπα χρήματα που απαιτούνταν για να δώσουν τα προνοιακά επιδόματα στους δικαιούχους. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα το υπουργείο Εσωτερικών είχε ανακοινώσει ότι πιστώνει τους Δήμους με μόλις το 40% του ποσού, «μέχρι νεοτέρας».

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. αισθάνεται δικαίωση μετά από αυτή την απόφαση, διαμηνύει όμως προς πάσα κατεύθυνση ότι, μαζί με τους φορείς - μέλη της, δεν θα επιτρέψει να συμβεί ξανά τέτοιο γεγονός. Δεν μπορεί η επίσημη Πολιτεία να καθυστερεί ούτε για μία ημέρα το επίδομα από την αναπηρική οικογένεια και τις ευπαθείς ομάδες, μεσούσης της πιο σκληρής οικονομικής περιόδου, όπου το επίδομα είναι για τη μεγάλη πλειοψηφία το μοναδικό εισόδημα!

Πρωτίστως η κυβέρνηση αλλά και όλο το πολιτικό σύστημα έχουν τεράστιες ευθύνες που δεν έχουν εφαρμόσει ούτε καν ένα στοιχειώδες σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής προστασίας.

Τώρα είναι η σειρά των Δήμων και των υπηρεσιών τους να καταβάλλουν το ταχύτερο δυνατόν τα επιδόματα στους δικαιούχους. Η Συνομοσπονδία θα παρακολουθεί στενά την διαδικασία καταβολής σε κάθε Δήμο της χώρας.

Η απόφαση του υπουργείου επισυνάπτεται.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 87 KB)
Απόφαση σε ηλεκτρονική μορφή (application/pdf, 164 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο 1ο Παγκύπριο Συνέδριο Έγκαιρης Παιδικής Παρέμβασης του Ιδρύματος «Θεοτόκος»



Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στο 1ο Παγκύπριο Συνέδριο Έγκαιρης Παιδικής Παρέμβασης του Ιδρύματος «Θεοτόκος», που έγινε στη Λεμεσό: 

Ευχαριστώ για την πρόσκληση να χαιρετίσω το σημερινό 1ο Παγκύπριο Συνέδριο Έγκαιρης Παιδικής Παρέμβασης του Ιδρύματος «Θεοτόκος», του οποίου το θέμα θεωρώ ότι είναι σημαντικότατο για την πορεία της ζωής του κάθε παιδιού με αναπηρίες, αλλά και της οικογένειάς του.

Η ύπαρξη και η λειτουργία ενός σωστού συστήματος έγκαιρης παιδικής παρέμβασης είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη μελλοντική εξέλιξη της ζωής των παιδιών με αναπηρίες. Όπως γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά, η σωστή έγκαιρη διάγνωση και οι κατάλληλες θεραπευτικές παρεμβάσεις αμέσως μετά τη γέννηση ενός παιδιού με κάποιου είδους διαταραχές ή ιδιαιτερότητες είναι καθοριστικής σημασίας για τη μετέπειτα ποιότητα της ζωής του. Είναι δεδομένο και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η καταλληλότερη χρονική περίοδος για αποτελεσματικές παρεμβάσεις όσον αφορά στην υγεία και στην ανάπτυξη ενός παιδιού είναι από την πρώτη μέρα της γέννησής του μέχρι και το 6ο έτος της ηλικίας του. Ακριβώς σε αυτές τις ηλικίες απευθύνεται ο θεσμός της έγκαιρης παιδικής παρέμβασης, ο οποίος καλείται να θέσει τα σωστά θεμέλια για την ανάπτυξη των ατομικών ικανοτήτων ενός παιδιού στον μέγιστο δυνατό βαθμό με απώτερο σκοπό τη μελλοντική δυνατότητα ενεργού συμμετοχής και αυτονομίας στο περιβάλλον του.

Βάσει των περί Ατόμων με Αναπηρίες Νόμων 2000-2007, κάθε άτομο με αναπηρία έχει δικαίωμα για έγκαιρη διάγνωση της αναπηρίας καθώς και για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις με σκοπό την πρόληψη περαιτέρω συνεπειών. Επιπρόσθετα, με βάση το Άρθρο 7 του κυρωτικού Νόμου της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, ο οποίος τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ, το κράτος έχει υποχρέωση να λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για τη διασφάλιση πλήρους απόλαυσης από τα παιδιά με αναπηρίες όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών τους σε ίση βάση με άλλα παιδιά.

Ο εθελοντικός τομέας, και ιδιαίτερα το Ίδρυμα «Θεοτόκος», έχει πρωτοπορήσει στον τομέα της έγκαιρης παρέμβασης, προσφέροντας υπηρεσίες που αξίζουν συγχαρητηρίων. Θεωρώ ότι με τη σωστή συνεργασία και συντονισμό μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα σε ό,τι αφορά στις παρεχόμενες υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ακόμη πιο αποτελεσματικούς μηχανισμούς έγκαιρης διάγνωσης, πρόληψης και θεραπείας με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της μελλοντικής ζωής των παιδιών με αναπηρίες.

Οι μηχανισμοί αυτοί, όσον αφορά στις κρατικές Υπηρεσίες, είναι πολύπτυχοι και πολύπλοκοι και απαιτούν τη συνεργασία και το συντονισμό τριών Υπουργείων: του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η Συντονιστική Υπηρεσία Έγκαιρης Παιδικής Παρέμβασης, που λειτουργεί με τον συντονισμό της Επιτροπής Προστασίας Νοητικά Καθυστερημένων Ατόμων και τη συμμετοχή λειτουργών και των τριών Υπουργείων, βρίσκεται στη διαδικασία ετοιμασίας εισηγήσεων για πιο αποτελεσματικούς μηχανισμούς και, όπως έχω πληροφορηθεί, σύντομα θα υποβληθεί σχετική μελέτη προς τα συναρμόδια Υπουργεία.

Βέβαια, βασική προϋπόθεση για τη λήψη των κατάλληλων παρεμβάσεων για κάθε παιδί ξεχωριστά αποτελεί η ύπαρξη ενός επιστημονικού συστήματος αξιολόγησης της αναπηρίας. Μέσα από μια ολιστική αξιολόγηση των δυνατοτήτων και των αναγκών του παιδιού θα υπάρχει η δυνατότητα καθορισμού των απαιτούμενων παρεμβάσεων σε κάθε στάδιο της ζωής του, με σκοπό την καλύτερη δυνατή εξέλιξη του για μια όσο το δυνατόν πιο αυτόνομη και ανεξάρτητη ενήλικη ζωή, με την εξάλειψη κάθε ενδεχόμενου περιορισμού ή κοινωνικού αποκλεισμού λόγω της αναπηρίας του.

Κλείνοντας, θα αναφέρω ότι πράγματι, όπως είναι και ο τίτλος του σημερινού συνεδρίου, η πρώιμη παιδική παρέμβαση αποτελεί τη γέφυρα προς την πλήρη συμμετοχή των παιδιών στην κοινωνία. Είμαι βέβαιη ότι το διήμερο συνέδριο που διοργανώνει το Ίδρυμα «Θεοτόκος» θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για περαιτέρω ενέργειες σε αυτόν τον τομέα και πεδίο άντλησης καλών πρακτικών και σημαντικών συμπερασμάτων. Στο σημείο αυτό, και συγχαίροντας σας για ακόμη μια φορά, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τα πορίσματά σας θα αξιοποιηθούν παραγωγικά από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο πλαίσιο των δικών μας αρμοδιοτήτων.


Διαβάστε περισσότερα...

Κινητοποιήσεις ΑμεΑ για ταλαιπωρία



Σε κινητοποιήσεις για τη μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται τα άτομα με αναπηρία στις μετακινήσεις τους από τη Λήμνο, τον Άγιο Ευστράτιο, τη Χίο, τη Σάμο, την Ικαρία και τα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη για την έκδοση πιστοποιητικών αναπηρίας, προχωρεί η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία στο Βόρειο Αιγαίο.

Με αίτημα την άμεση σύσταση υγειονομικών επιτροπών στις έδρες των νομών, καθώς και μετακίνηση των επιτροπών στα επαρχεία της Λήμνου και της Ικαρίας, η ομοσπονδία απευθύνεται στον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, ζητώντας να αρθεί αυτή η χωρίς προηγούμενο αδικία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άτομα με αναπηρίες και οι οικογένειές τους αναγκάζονται να ταξιδέψουν στη Μυτιλήνη για να περάσουν από επιτροπή πιστοποίησης, μπαίνοντας σε μεγάλη ταλαιπωρία, με σοβαρή οικονομική επιβάρυνση, ενώ ένα μεγάλο μέρος από αυτά έχει και σημαντικά προβλήματα.

Περί τα 8.500 άτομα με αναπηρία από το βόρειο Αιγαίο θα πρέπει, σύμφωνα με την ισχύουσα κατάσταση, να μετακινούνται κάθε φορά που θα πρέπει να περάσουν από επιτροπή στη Μυτιλήνη με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε έξοδα αλλά και ταλαιπωρία.

Για κατάφωρη αδικία μίλησε η πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Σοφία Μιχάλα, τονίζοντας ότι «το κόστος για να μετακινηθεί ένα άτομο με αναπηρία από τη Λήμνο, τη Χίο και την Ικαρία στη Μυτιλήνη με το συνοδό του είναι μεγάλη. Χρειάζονται τουλάχιστον 400 ευρώ, ενώ θα χρειαστεί και δεύτερο και τρίτο ταξίδι για να ολοκληρωθεί η διαδικασία».



Διαβάστε περισσότερα...

Νέα “πυρά” των αναπήρων κατά της κυβέρνησης



Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία καταγγέλλει τις διαδικασίες με τις οποίες υιοθετήθηκε νέο σύστημα αξιολόγησης της αναπηρίας, με τον αναθεωρημένο ΚΕΒΑ, ο οποίος δεν δόθηκε, όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί προς διαβούλευση στην Ε.Σ.ΑμεΑ και στους φορείς της, την ώρα που οδεύει με τη μορφή του κατεπείγοντος για δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο! Παράλληλα, δε, το ΙΚΑ προχωρά σε ανοιχτό Διαγωνισμό, που αφορά στην επιλογή αναδόχου για την υλοποίηση του έργου «Σύζευξη του Αναθεωρημένου Κανονισμού Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας μέσω της συνέργιας του εν λόγω κανονισμού με τα διεθνή πρότυπα αξιολόγησης και πιστοποίησης της αναπηρίας (ICF/ICY) και κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά».
Η εξέλιξη αυτή και ο συνδυασμός των ανωτέρω δύο ενεργειών έρχεται σε άμεση αντίθεση με το όραμα των ατόμων με αναπηρία, οι οποίοι ανέμεναν ότι τα μέτρα και οι πολιτικές του Υπουργείου Εργασίας θα εμφορούνταν από τις αρχές της νέας δικαιωματικής προσέγγισης για την αναπηρία, ειδικά επί θεμάτων που έχουν ταλαιπωρήσει την ελληνική αναπηρική οικογένεια επί σειρά ετών, και τα όσα ελέχθησαν με τους εκπροσώπους της Ε.Σ.ΑμεΑ. στις συνεδριάσεις της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής. Επισημαίνεται, δε, ότι η υιοθέτηση νέου συστήματος πιστοποίησης αναπηρίας και η σύζευξή του με τον αναθεωρημένο ΚΕΒΑ ουδέποτε συζητήθηκε στην ανωτέρω Ειδική Επιστημονική Επιτροπή.


Διαβάστε περισσότερα...

Εξοπλισμός για 13 Ειδικά Σχολεία και Τμήματα Ένταξης




Ενέκρινε τελικά το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Τρικκαίων, την απόφασης ένταξης της πράξης «Προμήθεια Εξοπλισμού Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Σ.Μ.Ε.Α.Ε) για ΑΜΕΑ Δήμου Τρικκαίων» στο Ε.Π. «Θεσσαλία-Στερεά Ελλάδα-Ήπειρος». Επίσης στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε και η έγκριση διενέργειας Διεθνούς Ανοικτού Διαγωνισμού.

Η Πράξη αφορά την προμήθεια εξοπλισμού για τα 13 συνολικά Ειδικά Σχολεία και Τμήματα Ένταξης του Δήμου Τρικκαίων. Συγκεκριμένα θα εξοπλιστούν τα παραπάνω σχολεία με εξοπλισμό ειδικών τεχνικών προδιαγραφών και παιδαγωγικό υλικό τα οποία έχουν εγκριθεί από τη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ.
Τα υπό προμήθεια είδη είναι Υπολογιστές –συσκευές ήχου και εικόνας, διαδραστικοί πίνακες, έπιπλα, εξοπλισμός φυσιοθεραπείας, εξοπλισμός γυμναστικής, αθλοπαιδιών και ψυχοκινητική αγωγή, εξοπλισμός εργαστηρίων αυτόνομης διαβίωσης, εξοπλισμός εργαστηρίων κηπουρικής, εξοπλισμός εργαστηρίων κηροπλαστικής, ειδικός εξοπλισμός για παιδιά με κινητικά προβλήματα, ειδικός εξοπλισμός για προβλήματα όρασης και τέλος λοιπός εξοπλισμός (για παιδικές χαρές, παραϊατρικά κλπ). Η χρονική διάρκεια υλοποίησης της πράξης είναι 12 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης με τον Ανάδοχο.

Διαγωνισμός
Ο Δήμος Τρικκαίων ως Δικαιούχος του έργου θα προκηρύξει ανοικτό δημόσιο διεθνή διαγωνισμό με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή σε ευρώ, προϋπολογισμού δαπάνης 262.381,14 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις. Η πρόταση κρίθηκε επιλέξιμη και με την Απόφαση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Θεσσαλίας, η συγκεκριμένη Πράξη εντάχθηκε στον Άξονα Προτεραιότητας «04-Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Θεσσαλίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θεσσαλία-Στερεά Ελλάδα-Ήπειρος». Η συνολική Δημόσια Δαπάνη της πράξης είναι 262.381,14 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Το παραπάνω ποσό είναι επιλέξιμη δημόσια δαπάνη από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλία-Στερεά Ελλάδα-Ήπειρος» ενώ η Πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.


Διαβάστε περισσότερα...

Ενημερωθείτε για το διαβήτη



Και μετρήστε δωρεάν το σάκχαρό σας.

Φοιτητές από την ιατρική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της νοσηλευτικής σχολής του ΤΕΙ της πόλης σας περιμένουν σήμερα στη πλατεία Αριστοτέλους προκειμένου να σας ενημερώσουν για το διαβήτη αλλά και να κάνουν δωρεάν μέτρηση σακχάρου.

Το περίπτερο θα λειτουργήσει από τις 11:00 το πρωί έως τις 16:00 το απόγευμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Στην βουλή το άγριο «ψαλίδι» στα αναπηρικά επιδόματα

«Παραβιάζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» τονίζουν οι Ηρώ Διώτη και Μιχάλης Κριτσωτάκης.



Με ερώτησή τους προς τους υπουργούς εσωτερικών και οικονομικών οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Η. Διώτη και Μ. Κριτσωτάκης ζητούν εξηγήσεις για το “ψαλίδι” 60% στα προνοιακά επιδόματα.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ο “άδικος χαρακτήρας” και το “ανεξήγητο σκεπτικό” της υπουργικής απόφασης και τονίζεται με έμφαση ότι “η απαξίωση του κοινωνικού δικαιώματος στο κράτος πρόνοιας και στην ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες βάλλει κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας”.

Οι ερωτώντες βουλευτές αξιώνουν “άμεσες ενέργειες για την καταβολή και του υπολοίπου 60% των ποσών των προνοιακών επιδομάτων στους δήμους της χώρας, για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2011” δεδομένου μεταξύ άλλων ότι η παροχή του μηνιαίου προνοιακού επιδόματος στους δικαιούχους ΑμεΑ και απόρους, αποτελεί ένα επιπλέον μικρό έσοδο στην παρούσα έκρυθμη οικονομική κατάσταση”.


Διαβάστε περισσότερα...

Οικογένεια με ανάπηρο παιδί «οδηγείται» στον κοινωνικό Καιάδα

Σκληρή παρέμβαση της ομοσπονδίας γονέων ΑμεΑ μετά την καταβολή μόλις του 40% των προνοιακών επιδομάτων.

«Αυτό επιδιώκουν;» ρωτούν με νόημα οι γονείς και κηδεμόνες ΑμεΑ.


Ακόμα και αυτή η επιβίωση δίχως το προνοιακό επίδομα για χιλιάδες οικογένειες είναι αδύνατη...Ακόμα και αυτή η επιβίωση δίχως το προνοιακό επίδομα για χιλιάδες οικογένειες είναι αδύνατη...

Στις επάλξεις της διαμαρτυρίας και οι γονείς και κηδεμόνες ΑμεΑ χαρακτηρίζουν την μειωμένη κατά 60% καταβολή των προνοιακών επιδομάτων ως εξέλιξη που ξεπερνά κάθε προηγούμενο κοινωνικής αναλγησίας.Με σκληρό δελτίο τύπου της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ), αναφέρεται σε επιβαλλόμενες συνθήκες “κατάρρευσης της Κοινωνικής Αλληλεγγύης συμπαρασύροντας στα ερείπιά της τις οικογένειες παιδιών με αναπηρία”. Όπως επισημαίνεται, οι κυβερνώντες κάνουν ότι δεν αντιαμβάνονται πως “στην χώρα μας στην περίοδο της διαρκώς οξυνόμενης κρίσης υπάρχουν χιλιάδες οικογένειες που επιβιώνουν με το προνοιακό επίδομα”.

“Με την εφαρμοζόμενη πολιτική η οικογένεια με ανάπηρο παιδί οδηγείται στον Καιάδα” τονίζουν με έμφαση. Στην κατάληξη του δελτίου τύπου με ιδιαίτερο νόημα αναρωτιούνται και ρωτούν : “Μήπως τελικά αυτό είναι η επιδίωξή τους;”






Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"
Διαβάστε περισσότερα...