Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Η καταναλωτική μανία ως υποκατάστατο



Της Μυρσίνης Κωστοπούλου


Ψωνίζετε ακατάπαυστα και η όλη διαδικασία των αγορών σας δημιουργεί ευφορία. Πάσχετε άραγε από νεύρωση;

Τα όρια ανάμεσα στο φυσιολογικό και την ψυχοπαθολογία δεν είναι πάντα ευδιάκριτα. Επίσημα, η καταναλωτική μανία δεν θεωρείται ψυχιατρική νόσος και δεν έχει ενταχθεί στο διαγνωστικό εργαλείο της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, αν και γίνεται λόγος περί αυτού. Αφορά περισσότερο τις γυναίκες 20-30 ετών.

Ειδικά η περίοδος των Χριστουγέννων εγκαθιστά μια αυτόματη και σχεδόν ψυχαναγκαστική συνειρμική σύνδεση με τη διαδικασία της κατανάλωσης. Το «καταναλώνω, άρα υπάρχω» ως άρρητη επιταγή μεταμορφώνεται σε raison d’ etre («λόγο ύπαρξης»). Η καταναλωτική μανία «διαγιγνώσκεται» όταν:

- Φορτίζεσαι από δυσεπίλυτα συναισθήματα θυμού, άγχους, απογοήτευσης.

- Εχεις έντονη παρόρμηση για κατανάλωση χρημάτων.

- Νιώθεις να χάνεις τον έλεγχο των χρημάτων στα καταστήματα.

- «Χρησιμοποιείς» ασυνείδητα τα ψώνια ως διαδικασία αγχόλυσης.

- Αντλείς άμεση ικανοποίηση από τον εαυτό σου μετά τις αγορές, ωστόσο έχεις μακροχρόνιο ψυχικό κενό και ενοχές (η υλιστική πληρότητα συχνά υποκαθιστά ένα βαθύτερο ψυχολογικό κενό).

Η παθολογική σχέση του υπερκαταναλωτικού ανθρώπου με τα ψώνια θυμίζει τη σχέση του εξαρτημένου από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, τον τζόγο. Καταλήγεις να είσαι χρεωμένος για μεγάλα χρονικά διαστήματα, απομονώνεσαι κοινωνικά, νιώθεις ενοχές, σύγχυση και ντροπή, ενώ η καταναλωτική μανία γίνεται όλο και πιο επιτακτική.

Τι γίνεται, όμως, όταν όσο κι αν ψωνίζετε, νιώθετε ότι τίποτα δεν είναι αρκετό; Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτό το συναίσθημα;

Η ειρωνεία καραδοκεί, το «never enough» στοιχειώνει τον ψυχισμό και παγιδεύει στα βασανιστικά δεσμά ενός φαύλου κύκλου. Οσο πιο πολύ ψωνίζει κανείς, τόσο νιώθει ότι θέλει κι άλλο.Ομως το άδειο «μέσα» δεν γεμίζει ούτε με ρούχα ούτε με αντικείμενα και παραδόξως το αδιέξοδο και πάλι μόνο μέσα από την καταναλωτική μανία θα επιδιώξει να το αμβλύνει.

Και η λύση; Το πλαίσιο γύρω μας κάθε άλλο παρά βοηθάει. Τα μανιακά στην κατανάλωση άτομα είναι τα αγαπημένα του συστήματος! Οταν η δυσφορία και το ανικανοποίητο όμως ξεπεράσουν το ανεκτό όριο, η ψυχοθεραπευτική παρέμβαση προτείνεται, γιατί σε βοηθά να εμβαθύνεις στα αίτια της συμπεριφοράς σου και να χτίσεις έναν συνολικό αυτοέλεγχο. Η επίσκεψη σε ψυχολόγο κρίνεται αναγκαία όταν η καταναλωτική συμπερι
φορά παρεμβαίνει στη συνολική λειτουργικότητά σου και σου ορίζει την ίδια την ποιότητα της καθημερινότητάς σου.


Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια (Ph.D.). E-mail:myrsi@hol.gr


Διαβάστε περισσότερα...

Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών


Όπως προκύπτει από μελέτες του Κέντρου Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας (Κ.Ε.ΤΕ.Α.Θ.), η συστηματική άσκηση αποτελεί μια ασφαλή και αποτελεσματική προσέγγιση όχι μόνο για τη μείωση των αρχικών συμπτωμάτων του Συνδρόμου Ανήσυχων Ποδιών αλλά και για τη βελτίωση της ευρωστίας των ασθενών μ' αυτό το Σύνδρομο.

Τι είναι το «Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών»;

Σύμφωνα με τον ερευνητή Κλινικής Εργοφυσιολογίας, Γιώργο Σακκά, ο οποίος θα βρεθεί στο Μόναχο και θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα των μελετών, το Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών (Σ.Α.Π.) (Restless Legs Syndrome) είναι μια νευρολογικής φύσεως διαταραχή, που επηρεάζει κυρίως τα κάτω άκρα και χαρακτηρίζεται από μια ακαταμάχητη επιθυμία για κίνηση.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από το Σ.Α.Π. αισθάνονται πολύ συχνά την επιθυμία να κινήσουν τα πόδια τους, να περπατήσουν, να τεντώσουν τα πόδια τους ή να τα τρίψουν, προκειμένου να μπορέσουν να ηρεμίσουν για λίγο τα κάτω άκρα τους (ή και τα άνω άκρα τους). Τα συμπτώματα αυτά τείνουν να χειροτερέψουν με την ακινησία, όπως ακριβώς την ώρα που χαλαρώνει κάποιος μπροστά από την τηλεόραση. Επειδή τα συμπτώματα εντείνονται συνήθως το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ασθενείς αυτοί συχνά παρουσιάζουν και κακή ποιότητα ύπνου και ως επακόλουθο πολύ συχνά εμφανίζουν ημερήσια υπνηλία.

Το Σ.Α.Π. μπορεί να είναι είτε ιδιοπαθές, δηλαδή να το έχουμε εκ γενετής, είτε δευτεροπαθές, δηλαδή να οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως περιφερειακή νευροπάθεια, νεφρική ανεπάρκεια, σιδηροπενική αναιμία ή και να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ποιους, όμως, επηρεάζει το Σ.Α.Π.;
Σήμερα, υπολογίζεται ότι το 5%-10% του γενικού πληθυσμού πάσχει από το Σ.Α.Π. , ενώ μόνο στο 1% γίνεται σωστή διάγνωση. Το σύνδρομο αυτό εμφανίζεται πολύ συχνά στις εγκύους και σε άτομα με σιδηροπενική αναιμία.

Υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές για το Σ.Α.Π.;

O κ. Σακκάς σημειώνει στο ΑΠΕ ότι δεν υπάρχει θεραπεία για το συγκεκριμένο σύνδρομο. Η αγωγή που δίνεται μέχρι τώρα ανακουφίζει από τα συμπτώματα, αλλά δεν προσφέρει ολική ίαση. Η αγωγή που προτείνεται είναι η θεραπεία με ντοπαμινεργικούς αγωνιστές.

Τι έχουν δείξει μέχρι τώρα οι μελέτες;
Μελέτη έδειξε ότι τόσο η αερόβια συστηματική άσκηση όσο και η θεραπεία με τους ντοπαμινεργικούς (ροπινιρόλη) είναι αποτελεσματικές και ασφαλείς προσεγγίσεις για τη μείωση των συμπτωμάτων του Σ.Α.Π., βελτιώνοντας παράλληλα και τα επίπεδα ποιότητας ζωής των ασθενών.

Παρ' όλα αυτά, μόνο η αερόβια προπόνηση βρέθηκε να έχει τη δυνατότητα να προσφέρει σημαντικές βελτιώσεις στη φυσική κατάσταση (λειτουργική ικανότητα) και να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα της λιπώδους διήθησης στο σκελετικό μυ.
Τα δεδομένα μελετών του Κ.Ε.ΤΕ.Α.Θ. θα παρουσιαστούν, αύριο, σε πανευρωπαϊκό συνέδριο για το Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών, που θα πραγματοποιηθεί στο Μόναχο της Γερμανίας.

Διαβάστε περισσότερα...

Εξέταση αίματος προβλέπει καρδιακά προβλήματα




Νέα εξέταση αίματος μπορεί ενδεχομένως να προβλέψει αν ένας φαινομενικά υγιής άνθρωπος αντιμετωπίζει κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές.

Μια παλαιότερη, λιγότερο ευαίσθητη εκδοχή του τεστ εντοπίζει συγκεκριμένη πρωτεΐνη σε μικρό ποσοστό ανθρώπων αλλά έρευνα στη νέα έκδοση που αναπτύχθηκε από τη Roche την ανακάλυψε στο περίπου 25% των 3.500 δειγμάτων αίματος.

Άνθρωποι στους οποίους ανιχνεύτηκαν επίπεδα πρωτεΐνης, που απελευθερώνεται από τον καρδιακό μυ που έχει υποστεί βλάβη, είχαν σχεδόν επταπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο σε διάστημα 6 ετών.

Και οι δυο εξετάσεις διερευνούν την ύπαρξη πρωτεΐνης που ονομάζεται καρδιακή τροπονίνη Τ, που υποδεικνύει βλάβη στον καρδιακό μυ, αλλά το νεότερο τεστ που ονομάζεται Elecsys Troponin T είναι δέκα φορές πιο ευαίσθητο.

Ο Dr. James de Lemos, του Πανεπιστημίου Texas Southwestern στο Ντάλας, δήλωσε ότι η εξέταση είναι μεταξύ των πιο ισχυρών προγνωστικών παραγόντων θανάτου στον γενικό πληθυσμό που έχει δει μέχρι τώρα. Όπως δήλωσε, φαίνεται πως όσο υψηλότερη είναι η τροπονίνη Τ τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να παρουσιάζει κάποιος πρόβλημα στην καρδιά και τη χειρότερη έκβαση, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου.

Επί του παρόντος, τα τεστ εξετάζουν για την τροπονίνη T, που χρησιμοποιείται στα επείγοντα περιστατικά για να διαπιστωθεί αν κάποιος που παρουσιάζει πόνο στο στήθος έχει καρδιακή προσβολή.

Ο de Lemos πιστεύει ότι η νέα εξέταση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μέρος εξετάσεων ρουτίνας για να ερευνηθούν σημάδια καρδιακής βλάβης που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν ή να αναστραφούν με φάρμακα ή με αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Η ομάδα χορήγησε το standard και το περισσότερο ευαίσθητο τεστ σε 3.500 ανθρώπους μεταξύ του 2000 και 2002 και τους παρακολούθησε μέχρι το 2007.

Άνθρωποι ηλικίας 30 έως 65 ετών χωρίστηκαν σε 5 κατηγορίες με βάση τα επίπεδα τροπονίνης Τ. Η ομάδα χρησιμοποίησε εξέταση MRI για να εξετάσει τη δομή και λειτουργία της καρδιάς, καθώς και άλλες εξετάσεις για συμπτώματα καρδιακής νόσου.

Θα μπορούσαν να εντοπίσουν την καρδιακή τροπονίνη Τ στο 25% των ενηλίκων χρησιμοποιώντας τη νεότερη εξέταση αλλά σε λιγότερο από 1% με τη χρήση του standard test.

Οι άντρες είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να έχουν επίπεδα που εντοπίζονταν σε σχέση με γυναίκες, ενώ οι έγχρωμοι είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους Ισπανικής καταγωγής ή τους λευκούς να έχουν επίπεδα πρωτεΐνης που μπορούσαν να εντοπιστούν.

Ο De Lemos δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει προς νέες χρήσεις της εξέτασης της Roche, που έχει εγκριθεί στην Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι η εξέταση θα μπορεί ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί με άλλους παράγοντες για να προβλέπει ποιοι ασθενείς αντιμετωπίζουν κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο. Επίσης εντοπίζει ανθρώπους που έχουν προβλήματα που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν σήμερα.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of the American Medical Association’.



Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο καφές επηρεάζει το άσθμα;




Η χημική δομή της καφεΐνης μοιάζει με αυτήν της θεοφυλλίνης – ενός κλασικού φαρμάκου για το άσθμα, που χαλαρώνει τους αναπνευστικούς μυς και καταπραΰνει τον συριγμό, τη δύσπνοια και άλλα αναπνευστικά προβλήματα. Στην πραγματικότητα, όταν γίνει η πέψη της καφεΐνης και διασπαστεί από το ήπαρ, ένα από τα υποπροϊόντα που παράγει της είναι μικρές ποσότητες θεοφυλλίνης.

Κάπως έτσι άρχισαν να διερευνούν οι επιστήμονες εάν και κατά πόσον θα μπορούσε η καφεΐνη να επηρεάζει τους πάσχοντες από άσθμα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Πριν από λίγα χρόνια, σε ανάλυση που δημοσιεύθηκε στην ιατρική βάση δεδομένων Cochrane Database of Systematic Reviews, εξετάστηκαν τα ευρήματα έξι κλινικών μελετών επί του θέματος. Το συμπέρασμα ήταν ότι η καφεΐνη παρέχει μικρές βελτιώσεις στην αναπνευστική λειτουργία, που διαρκούν έως τέσσερις ώρες.

Οι βελτιώσεις αυτές, όμως, είναι τόσο μικρές ώστε η καφεΐνη δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα φάρμακα. Επιπλέον, σε μεγάλες δόσεις εξουδετερώνει τη δράση της θεοφυλλίνης. Γι' αυτό και όποιος έχει άσθμα πρέπει να μην το παρακάνει με τον καφέ, το τσάι, τη σοκολάτα και άλλα τρόφιμα με καφεΐνη.

Διαβάστε περισσότερα...

Τα βάρη και η αεροβική ρυθμίζουν το ζάχαρο








Οι πάσχοντες από τύπου 2 διαβήτη μπορούν να ελαττώσουν σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους εάν ακολουθήσουν πρόγραμμα προπόνησης που θα συνδυάζει αεροβική και βαράκια, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα επιστράτευσαν 262 αγύμναστους ασθενείς και τους χώρισαν σε τέσσερις ομάδες. Οι 73 έκαναν ασκήσεις με βάρη τρεις φορές την εβδομάδα, οι 72 αεροβική, 76 και τα δύο και 41 εξακολούθησαν να μη γυμνάζονται.

Επειτα από εννέα μήνες, όσοι εθελοντές έκαναν τη συνδυασμένη προπόνηση παρουσίασαν μείωση των τιμών της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) από 7,7% σε 7,3% κατά μέσον όρο. Η μείωση αυτή σημαίνει σημαντική ελάττωση του κινδύνου ανάπτυξης καρδιολογικών προβλημάτων, κατά τον επικεφαλής ερευνητή δρα Τίμοθι Τσερτς. Οι βελτιώσεις στις άλλες δύο ομάδες που γυμνάζονταν δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντικές.

Το πρόγραμμα που ακολουθούσαν οι εθελοντές της συνδυασμένης προπόνησης ήταν 100 λεπτά αεροβική την εβδομάδα και 15-20 λεπτά προπόνηση με βάρη μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

«Ξέραμε ότι η γυμναστική γενικώς ωφελεί τους πάσχοντες, αλλά η νέα μελέτη δίνει μερικά από τα καλύτερα στοιχεία για το τι και πόσο ακριβώς χρειάζονται οι ασθενείς», δήλωσε ο δρ. Τσερτς.

Η HbA1c δείχνει πόσο ρυθμισμένο είναι το σάκχαρο στον οργανισμό τους τελευταίους μήνες.



Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Κεφίρ: Ελιξίριο ζωής



Το κεφίρ είναι ένα παραδοσιακό γαλακτοκομικό προϊόν που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στον Καύκασο και έχει συνδεθεί με την εκπληκτική μακροζωία των φυλών που ζουν εκεί - η εκτιμώμενη διάρκεια ζωής τους υπερβαίνει τα 110 χρόνια.

Tο κεφίρ παράγεται από οποιονδήποτε τύπο γάλακτος με τη χρήση κόκκων κεφίρ, μια αποικία φιλικών βακτηρίων που στην όψη μοιάζουν με κουνουπίδι.

Οφέλη:

1.Προάγει την πέψη των τροφών και γενικότερα την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού. συστήματος.

2.Ανακουφίζει από τις εντερικές διαταραχές.

3.Θεωρείται άριστο διαιτητικό προϊόν με λίγα λιπαρά και θερμίδες.

Οδηγίες για παρασκευή κεφίρ στο σπίτι:

* Βάλτε 50 γραμμάρια κόκκους κεφίρ σε ένα γυάλινο βάζο(θα το βρείτε κυρίως σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα).

* Προσθέστε 1/2 λίτρο γάλα της προτίμησής σας και κλείστε καλά το καπάκι.

* Αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου 24 ώρες. Αν το θέλετε ποιο αραιό αφήστε το 12 ώρες. Όσο πιο πολύ το άφήνετε τόσο πιο πηχτό και όξινη θα γίνεται η γεύση. Γενικά μην το αφήνεται πάνω από τρεις μέρες και λιγότερο από 12 ώρες. Φροντίστε επίσης να είναι μακριά απο το άμεσο ηλιακό φώς.

* Περάστε το από πλαστικό σουρωτήρι (όχι μεταλλικό). Αυτό που θα περάσει είναι το πόσιμο κεφίρ, ότι μείνει στο σουρωτήρι είναι οι δραστικοί κόκκοι τους οποίους θα ξαναχρησιμοποιήσετε για την επόμενη καλλιέργεια.

* Ξεβγάλτε καλά το βάζο, και τους κόκκους όπως είναι μέσα στο πλαστικό σουρωτήρι, με φρέσκο γάλα ή με κρύο νερό προσέχοντας να στραγγίσει καλά και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία παρασκευής από την αρχή.


Διαβάστε περισσότερα...

Παράλυτος πίθηκος ξαναπερπάτησε με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων



Ομάδα Ιαπώνων ερευνητών ανακοίνωσε σήμερα, ότι πίθηκος, που είχε μείνει παράλυτος από κάκωση μπόρεσε να χρησιμοποιήσει και πάλι τα μέλη του, χάρη στην έγχυση πολυδύναμων βλαστοκυττάρων (iPS).

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές, υπό τον καθηγητή Χιντεγιούκι Οκάνο του Πανεπιστημίου του Κέιο,
διοχέτευσαν  τα βλαστοκύτταρα στον πίθηκο, εννέα ημέρες μετά τον τραυματισμό του.

«Σε διάστημα έξι εβδομάδων, ξαναβρήκε την ικανότητά του να πηδά σχεδόν κανονικά. Η δύναμη της λαβής επίσης επανήλθε στα μπροστινά του μέλη κατά 80%», επεσήμανε ο επιστήμονας.

Τα βλαστοκύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν, δημιουργήθηκαν με την εμφύτευση τεσσάρων τύπων γονιδίων στα κύτταρα ανθρώπινου δέρματος για να αναπρογραμματισθούν.

«Πραγματοποιούμε πειράματα με τη πρόθεση να χρησιμοποιήσουμε πιο ασφαλή και καλύτερα ποιοτικά κύτταρα, ώστε κάποια μέρα να γίνουν δυνατές κλινικές μελέτες επί ανθρώπων», δήλωσε ο καθηγητής Οκάνο κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με θέμα την μοριακή βιολογία στο Κόμπε.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα των εργασιών αυτών δεν βρίσκονται ακόμη σε ικανοποιητικό σημείο, ώστε να επιτρέψουν την ιατρική εφαρμογή. Χρειάζεται η επαλήθευση των κινδύνων, η ανάπτυξη τεχνικών και η δημιουργία θεραπευτικών αγωγών.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι καλύτεροι βαθμοί φέρνουν… και καλύτερη υγεία


Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, οι καλοί βαθμοί των μαθητών κάνουν καλό τόσο στην αυτοπεποίθησή τους, όσο και στην μετέπειτα υγεία τους.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η εκπαίδευση συνδέεται με καλύτερη υγεία γενικά, όμως η νέα έρευνα δείχνει ότι οι καλύτερες επιδόσεις στο γυμνάσιο και το λύκειο παίζουν κρίσιμο ρόλο για την ύπαρξη καλύτερης υγείας σε όλη τη ζωή ενός ενήλικου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Πάμελα Χερντ του Πανεπιστημίου Ουισκόνσιν-Μάντισον, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο «Journal of Health and Social Behavior» (Περιοδικό Υγείας και Κοινωνικής Συμπεριφοράς), μελέτησαν περισσότερους από 10.000 μαθητές, που αποφοίτησαν από το σχολείο το 1957, και κατέγραψαν την πορεία της υγείας τους κατά τα επόμενα 53 χρόνια, μέχρι δηλαδή το 2010.

Η έρευνα έδειξε ότι όσο καλύτεροι ήταν οι βαθμοί με τους οποίους αποφοίτησε ένας μαθητής, τόσο μικρότερη ήταν η πιθανότητα να επιδεινωθεί η υγεία του μελλοντικά, κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησής του. Μια πιθανή εκτίμηση σύμφωνα με τους ερευνητές, θα μπορούσε να είναι ότι το αίσθημα ευσυνειδησίας, που χαρακτηρίζει τους καλούς μαθητές, έχει ευεργετική επίδραση και στην κατοπινή υγεία τους.
«Το πόσο καλά τα πάει κανείς στο σχολείο, μετράει, όχι μόνο σε πράγματα όπως η εργασία και τα εισοδήματα, αλλά και στην υγεία, όπως αποδεικνύεται πλέον», δήλωσε η Χερντ. Η ευεργετική επίδραση στην υγεία μπορεί να γίνει φανερή χρόνια ή και δεκαετίες μετά την αποφοίτηση από το σχολείο.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέο είδος κυττάρου εμπλέκεται με την όραση


Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν, μέσα από έρευνες σε πειραματόζωα, ότι εκτός από τα ραβδία και τα κωνία κύτταρα του αμφιβληστροειδούς, την  όραση βοηθά κι ένας πολύ πιο σπάνιος τύπος κυττάρου. Πρόκειται για τα γαγγλιοκύτταρα που περιέχουν την ουσία μελανοψίνη και τα οποία αποτελούν μόλις το 1% έως 2% των συνολικών κυττάρων του αμφιβληστροειδούς που επικοινωνούν με τον εγκέφαλο.

Αν όντως επιβεβαιωθεί και στους ανθρώπους ότι αυτά τα γαγγλιοκύτταρα είναι εξίσου σημαντικά για την όραση, τότε μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για νέες θεραπείες σε μερικές μορφές τύφλωσης, αν και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για κάτι τέτοιο, ακόμα κι αν αυτό είναι εφικτό.

Η νέα μελέτη, υπό τον καθηγητή Ρόμπερτ Λούκας και τον νευροεπιστήμονα Τίμοθι Μπράουν της Σχολής Επιστημών της Ζωής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας «PLoS Biology», εκτιμά ότι περίπου το 40% των εγκεφαλικών κυττάρων, τα οποία επεξεργάζονται οπτικά σήματα που στέλνει το μάτι, φαίνεται να λαμβάνουν σχετικές πληροφορίες από τα γαγγλιοκύτταρα.

Οι Βρετανοί ερευνητές σχεδιάζουν νέες μελέτες, σε ανθρώπους αυτή τη φορά, για να βεβαιώσουν κατά πόσο τα κύτταρα αυτά είναι σημαντικά και για την ανθρώπινη όραση, πράγμα που, αν όντως συμβαίνει, θα μπορούσε να οδηγήσει κάποια στιγμή σε καινοτομικές θεραπείες τυφλών ανθρώπων, οι οποίοι πάσχουν από εκφύλιση των κωνίων και ραβδίων του αμφιβληστροειδούς. Η θεραπεία θα μπορούσε να αφορά βοηθήματα όρασης, τα οποία βελτιώνουν τη δράση των γαγγλιοκυττάρων που παράγουν την μελανοψίνη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η έρευνάα αυτή,  θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεχνολογικές εφαρμογές, όπως σε βελτιωμένες μεθόδους τεχνητού φωτισμού, καθώς επίσης σε φωτεινότερες οθόνες τηλεόρασης και ηλεκτρονικών υπολογιστών. 


Διαβάστε περισσότερα...

Έλληνες: Παχύσαρκοι και θεριακλήδες


Στο κάπνισμα και το φαγητό φαίνεται πως «το ρίχνουν» οι Έλληνες, σύµφωνα µε την κοινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ο.Ο.Σ.Α. (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και  Ανάπτυξης) για την κατάσταση της υγείας των πολιτών στα 27 κράτη-µέλη της Ε.Ε.

Βάσει των στοιχείων της έκθεσης, για το έτος 2008, το 39,2% των Ελλήνων άνω των 15 ετών καπνίζει καθημερινά, όταν ο µέσος κοινοτικός όρος δεν ξεπερνάει το 24,2%.
Πολύ ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός πως περισσότεροι από τους µισούς ενηλίκους στην Ε.Ε. είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, γεγονός που επιβαρύνει την υγεία τους. Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα αυξημένο και στα παιδιά – ένα στα επτά είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Σε αυτήν την κατηγορία η Ελλάδα έρχεται δεύτερη, σύµφωνα µε τα στοιχεία της έκθεσης, καθώς το ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών ηλικίας 11 έως 15 ετών φθάνει το 18,8% – πρώτη έρχεται η Μάλτα µε ποσοστό 29,5%.

Όπως αναφέρει η έκθεση, «τα παχύσαρκα ή υπέρβαρα παιδιά είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν σοβαρά προβλήµατα υγείας στην ενήλικη ζωής τους, µε σοβαρότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, ορισμένα είδη καρκίνου, αρθρίτιδα, άσθµα, κακή ποιότητα ζωής, ακόµη και πρόωρο θάνατο».

Διαβάστε περισσότερα...

Αντιμετωπίζουν σπάνια διαταραχή του αίματος με γονιδιακή θεραπεία



Γερμανοί ερευνητές πέτυχαν, με τη χρήση γονιδιακής θεραπείας, να «επιδιορθώσουν» ένα ελαττωματικό γονίδιο το οποίο είναι υπαίτιο για το σύνδρομο Wiskott-Αldrich (σύνδρομο WΑS), μια σπάνια φυλοσύνδετη διαταραχή (εμφανίζεται αποκλειστικά σχεδόν σε μικρά αγόρια) .
Τα άτομα με τη συγκεκριμένη διαταραχή, εμφανίζουν ακατάσχετη αιμορραγία ακόμη και από μια μικρή πληγή ή γδάρσιμο, ενώ έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποιες μορφές καρκίνου  καθώς και επικίνδυνες λοιμώξεις.

Οι ερευνητές, όπως ανέφεραν κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Αιματολογίας στο Ορλάντο της Φλόριδα, αφού εισήγαγαν σε 10 παιδιά, που έπασχαν από το σύνδρομο, ένα υγιές γονίδιο το οποίο παράγει την πρωτεΐνη WΑS στα βλαστικά αιμοποιητικά κύτταρα, μεταμόσχευσαν αυτά τα βλαστικά κύτταρα στους ασθενείς με «όχημα» έναν ιό. Όπως προέκυψε, η προσπάθεια στέφθηκε με επιτυχία.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι το ένα από τα 10 παιδιά που έλαβαν τη θεραπεία ανάπτυξε οξεία λευχαιμία των Τ-κυττάρων. Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες θεωρούν ότι σε γενικό πλαίσιο η συγκεκριμένη μορφή θεραπείας έχει μεγάλη δυναμική για την αντιμετώπιση του συνδρόμου. Τονίζουν ωστόσο ότι είναι απαραίτητο να βρεθούν ασφαλέστερα «ιικά οχήματα» μεταφοράς του γονιδίου.

Διαβάστε περισσότερα...

Η οστεοπόρωση πλήττει και τους άνδρες


Όπως προκύπτει από νέα μελέτη, που έγινε στην χώρα μας, ένας στους δύο άνδρες που έχει κλείσει τα 50 του χρόνια πάσχει από οστεοπόρωση.
Τα ευρήματα της ελληνικής έρευνας συμφωνούν απόλυτα με διεθνή δεδομένα που δείχνουν πως οι μεσήλικες άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν από οστεοπόρωση παρά να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη.
Ειδικότερα, στην έρευνα συμμετείχαν 1.067 ασθενείς από όλη την Ελλάδα και 93 γιατροί (ρευματολόγοι, ενδοκρινολόγοι, ορθοπεδικοί, παθολόγοι). Οι ασθενείς, ηλικίας 50 ετών και άνω, υποβλήθηκαν σε έλεγχο οστικής πυκνότητας, είτε λόγω βεβαρημένου ιστορικού, είτε μετά από προτροπή γιατρού, είτε προληπτικά.
Όπως εξήγησαν κατά την παρουσίαση της μελέτης, ο ενδοκρινολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης του Εργαστηρίου Έρευνας Μυοσκελετικών Παθήσεων και Μέλος του Δ.Σ. της Ε.Ε.Μ.Μ.Ο. (Eλληνική Εταιρεία Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών) κ. Γιώργος Τροβάς και ο αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπαιδικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Έρευνας Μυοσκελετικών Παθήσεων κ. Νίκος Παπαϊωάννου, «οι επιβαρυντικοί παράγοντες εμφάνισης οστεοπόρωσης που ανεδείχθησαν με στατιστικά σημαντική διαφορά από τη μελέτη ήταν μεταξύ άλλων η ηλικία, η κληρονομικότητα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ανεξάρτητα από τη λήψη κορτιζόνης».

Η έλλειψη ενημέρωσης οδηγεί σε... κάταγμα
Έλλειψη ενημέρωσης διαπιστώνουν οι ειδικοί στην χώρα μας, με τους άνδρες να κλείνουν τα μάτια τους στην απειλή της οστεοπόρωσης, αφού η διάγνωση της πάθησης γίνεται αφού προηγηθεί ένα κάταγμα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καλύτερος τρόπος για τον εντοπισμό του προβλήματος είναι η απλή εξέταση της μέτρησης της πυκνότητας των οστών.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης συνίσταται συνήθως στη χορήγηση ασβεστίου και βιταμίνης D, ενώ θέση στην αγωγή έχουν και τα διφωσφονικά φάρμακα όπως η ρισεδρονάτη κ.α.


Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διευκρινίσεις από τον ΟΑΕΔ για την υπαγωγή των μακροχρόνια ανέργων στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ


Σχετικά με τη δυνατότητα υπαγωγής των μακροχρόνια ανέργων στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού διευκρινίζει τα εξής:
Δικαιούχοι έκπτωσης της τάξεως του 20% έναντι του οικιακού τιμολογίου της ΔΕΗ που ισχύει σήμερα, στις πρώτες 800kWh της τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το άρθρο 34 του ν. 3882/2010 (για την εφαρμογή του Κοινωνικού Οικογενειακού Τιμολογίου) οι μακροχρόνια άνεργοι (άνεργοι για συνεχές χρονικό διάστημα άνω των 12 μηνών την 30/11/10) με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ατομικό αφορολόγητο όριο μισθωτών –συνταξιούχων.

Όπως διευκρινίζει η ΔΕΗ ΑΕ οι δικαιούχοι που θέλουν να ενταχθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2011 στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο υποβάλουν έως  τις 15 Δεκεμβρίου 2010 τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά (στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ στην διεύθυνση www.dei.gr) είτε τηλεφωνικά (στο 210-9298000) είτε μέσω ΚΕΠ και το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζουν είναι:
1)    Τα στοιχεία της παροχής τους (Κωδικό Ηλεκτρονικής Πληρωμής και Αύξοντα Αριθμό λογαριασμού)
2)    Τα στοιχεία της αστυνομικής τους ταυτότητας (ή διαβατηρίου) και
3)    Ο ΑΦΜ τους (και του/της συζύγου εφόσον είναι έγγαμοι).

Δεν απαιτείται κατάθεση ή προσκόμιση κατά την υποβολή της αίτησης δικαιολογητικών που να αποδεικνύουν ότι οι δικαιούχοι είναι μακροχρόνια άνεργοι, καθώς ο έλεγχος των προϋποθέσεων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο γίνεται με απευθείας διασταύρωση στοιχείων από τον ΟΑΕΔ σε συνεργασία με τους Διαχειριστές του Δικτύου.


Συνεπώς οι μακροχρόνια άνεργοι δεν απαιτείται να εκδώσουν από τον ΟΑΕΔ ή να προσκομίσουν στη ΔΕΗ οποιοδήποτε δικαιολογητικό που να αποδεικνύει το διάστημα κατά το οποίο είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι στα μητρώα του Οργανισμού.




Διαβάστε περισσότερα...