Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Οι δικηγόροι δίνουν αίμα


Στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (Ακαδημίας 60) στις 22 Απριλίου 2013 από 10 π.μ. έως 2μ.μ. θα πραγματοποιηθεί εθελοντική αιμοδοσία.

Στη σχετική ανακοίνωση του ΔΣΑ επισημαίνεται ότι η μέχρι τώρα ανταπόκριση των δικηγόρων για την τράπεζα αίματος του Συλλόγου δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες που παρουσιάζονται στον δικηγορικό κόσμο και τις οικογένειές τους και ζητεί την συμμετοχή των δικηγόρων στην αιμοδοσία που πρόκειται να πραγματοποιηθεί.



Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό ιατρείο και στην Καρδίτσα


Την Τρίτη, στις 17:00, ξεκινά η λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου του δήμου Καρδίτσας που φιλοξενείται στον χώρο του ΚΑΠΗ της πόλης και απευθύνεται σε ανασφάλιστους και οικονομικά αδύναμους πολίτες όλου του νομού.

Στηρίζεται στον εθελοντισμό και θα λειτουργήσει με τη συνεργασία του δήμου, του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καρδίτσας και την υποστήριξη εθελοντριών και εθελοντών πολιτών.

Το Κοινωνικό Ιατρείο θα λειτουργεί -σε πρώτη φάση- κάθε Τρίτη & Τετάρτη 17:00 - 20:00 με εθελοντές γιατρούς, παθολόγο & χειρουργό και κάθε Πέμπτη 14.30 – 17.30 με παιδίατρο και θα μπορούν να εξετάζονται δωρεάν, κατόπιν ραντεβού, δέκα άτομα κάθε φορά.

Οι πολίτες που δεν είναι ασφαλισμένοι σε κάποιο ταμείο, ή έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα, θα πρέπει αρχικά να απευθύνονται στη Διεύθυνση Πρόνοιας, η οποία θα τους χορηγεί κάρτα δικαιούχου. Παραλαμβάνοντας την κάρτα τους θα κλείνουν τα ραντεβού τους, καλώντας από τις 10.00 έως τις 13.00 στο τηλέφωνο του ΚΑΠΗ (2441027175).

Οι γιατροί του Κοινωνικού Ιατρείου θα έχουν τη δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων, που ο εξεταζόμενος θα μπορεί να παραλαμβάνει επίσης δωρεάν από το Κοινωνικό Φαρμακείο, το οποίο θα λειτουργεί τις ίδιες ημέρες και ώρες, στον χώρο του ΚΑΠΗ, με εθελοντές φαρμακοποιούς. Επιπλέον, θα χορηγούνται παραπεμπτικά για δωρεάν εξέταση από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων.

Για τις ανάγκες του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου οι πολίτες θα μπορούν να προσφέρουν φάρμακα, που δεν έχουν λήξει, τα οποία θα συγκεντρώνονται από τους φαρμακοποιούς και από εθελοντές στον χώρο του Κοινωνικού Φαρμακείου, καθώς και στο ειδικό περίπτερο που θα στήνεται κάθε δεύτερο Σάββατο στην κεντρική πλατεία.



Διαβάστε περισσότερα...

Τζούντο: Υπεύθυνη στις Ένοπλες Δυνάμεις η Καραγιαννοπούλου


Η πέμπτη Ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, Μαρία Καραγιαννοπούλου ορίστηκε υπεύθυνη για θέματα τζούντο στις Ένοπλες Δυνάμεις, έπειτα από απόφαση της Ομοσπονδίας.



Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ της Ε.Ο. Τζούντο στις 29 Οκτωβρίου 2012 ορίζεται η στρατιωτικός, παλιά πρωταθλήτρια και 5η Ολυμπιονίκης στους Ο.Α της Αθήνας κα. ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ υπεύθυνη για θέματα Τζούντο στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Επίσης με απόφαση του ΔΣ στις 25 Φεβρουαρίου 2013 ορίζονται ο παλιός πρωταθλητής και διαιτητής κ. ΜΑΡΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ υπεύθυνος για τα θέματα Βετεράνων και ο Καθηγητής Φυσικής Αγωγής και παλιός πρωταθλητής κ. ΣΤΡΑΓΑΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ υπεύθυνος Τζούντο στα άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ).

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας εύχεται κάθε επιτυχία στο έργο των ανωτέρω υπευθύνων και βεβαιώνει ότι θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειές τους για τη διάδοση και περαιτέρω ανάπτυξη του αθλήματός μας».


Διαβάστε περισσότερα...

Ο Adrian Anantawan αποδεικνύει πως η αναπηρία δεν είναι εμπόδιο


Ο βιολιστής με το ένα χέρι, Adrian Anantawan, αποδεικνύει ότι η αναπηρία δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στις επιθυμίες ενός ανθρώπου. Όπως φαίνεται και στο αφιέρωμα του CNΝ, ο νεαρός άνδρας αφηγείται τη ζωή του, πριν ξεκινήσει την ενασχόληση με τη μουσική. Αναφέρεται στην εσωστρέφεια που τον διακατείχε λόγω της αναπηρίας του και στο γεγονός ότι η κατάστασή του τον είχε καταβάλει ψυχολογικά.

Επρόκειτο για μία περίοδο που η αναπηρία στο χέρι του δεν τον άφηνε να ζήσει φυσιολογικά, μέχρι που η μουσική εισέβαλε στη ζωή του. Όπως ο ίδιος αποκαλύπτει, του έδωσε ενέργεια, αισιοδοξία και το κίνητρο να ασχοληθεί με κάτι διαφορετικό. Μέσα από τη μουσική αντελήφθη έναν διαφορετικό τρόπο έκφρασης, ο οποίος του έδωσε δύναμη να βοηθήσει ανθρώπους με αναπηρίες. 

Η δύναμη που κατάφερε να αντλήσει προσέδωσε ένα διαφορετικό νόημα στην υπόστασή του, το οποίο έκτοτε διδάσκει στους ανθρώπους που έχουν παρόμοια προβλήματα, βοηθώντας τους να τα αντιμετωπίσουν και να τα ξεπεράσουν.


video platformvideo managementvideo solutionsvideo player


Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΑμεΑ: Πληρώνουν 350 - 500 ευρώ μόνο για να πάνε να εξεταστούν!


Χρειάζονται εκατοντάδες ευρώ για να περάσουν από τα ΚΕΠΑ που τους κόβουν παροχές και δικαιώματα.


Η πολιτική για τα άτομα με αναπηρία κυριολεκτικά τους γδέρνει. Με έναν τρόπο μακάβριο, σαν να τους τιμωρεί κι από πάνω για την αναπηρία ή την αγιάτρευτη πάθησή τους. Δε φτάνει που για μήνες ή και χρόνο κόβεται κάθε εισόδημα για να ζήσουν και να κάνουν θεραπείες μέχρι να περάσουν από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, αναγκάζουν επιπλέον τους ανάπηρους των νησιών να δαπανούν μεγάλα χρηματικά ποσά προκειμένου να ταξιδέψουν για να εξεταστούν. Λες και ευθύνονται οι ίδιοι που έχουν κάποια αναπηρία ή χρόνια πάθηση και πρέπει να πληρώσουν αδρά γι' αυτό...

«Ολα τα άτομα με αναπηρία εκτός του νησιού της Ρόδου είναι υποχρεωμένα να πηγαίνουν δύο και τρεις φορές στο ΚΕΠΑ της Ρόδου προκειμένου να πάρουν ιατρικές βεβαιώσεις, να τις καταθέσουν, να εξετασθούν από τις επιτροπές, να παραλάβουν το αποτέλεσμα», σημειώνει ηΠεριφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Νοτίου Αιγαίου. Στο ΚΕΠΑ της Ρόδου εξετάζονται οι ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες όλων των Δωδεκανήσων, δηλαδή τουλάχιστον 2.500 - 3.000 άνθρωποισύμφωνα με την Ομοσπονδία.

Ακόμη και για μη αναστρέψιμες αναπηρίες και ασθένειες περνούν από τα ΚΕΠΑ και περιμένουν 8-9 μήνες ή και ένα χρόνο. Για όλο αυτό το διάστημα κόβονται: Το επίδομα, π.χ. των παραπληγικών (700 ευρώ το μήνα), η αναπηρική σύνταξη, οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για φορολογικά κ.λπ., και αν λήξει εκείνο το διάστημα η ασφάλισή τους, μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

«Μιλάμε για άτομα με βαριές αναπηρίες που έχουν ανάγκη να αγοράσουν καθετήρες, πάνες, αναλώσιμα, φάρμακα. Τους "εκτελούν" με αυτό τον τρόπο. Πιο μεγάλο πρόβλημα είναι στις νευρολογικές παθήσεις, όπου είναι περισσότερες οι ανάγκες και οι παροχές και γι' αυτό τους καθυστερούν περισσότερο. Υπάρχουν περιπτώσεις που περιμένουν από το 2011 να επανεξεταστούν», είπε στο «Ρ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μ. Ζηδιανάκης.
Πληρώνουν αδρά για το «σφαγείο»

Αν έχουν επιβιώσει από την εξαθλίωση που τους καταδικάζει η αντιαναπηρική πολιτική και έρθει η ώρα να επανεξεταστούν, «θέλουν τουλάχιστον 350 - 500 ευρώ για ακτοπλοϊκά, για δωμάτιο διαμορφωμένο για κινητικά ανάπηρους, για ταξί, τροφή κ.λπ. Κι αν τον πιάσει "καιρός" και χρειαστεί να μείνει μερικές μέρες παραπάνω, τότε αυξάνεται το ποσό αυτό. Ασε αν λείπει κανένα χαρτί και πρέπει να ξαναπάς...», εξηγεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Επιπλέον, από τα νησιά λείπουν αρκετές ειδικότητες, όπως νευρολόγος, ψυχίατρος κ.ά. και πρέπει να ταξιδέψει ο ανάπηρος στη Ρόδο για να πάρει τη γνωμάτευση.

Αλλά και αυτό το Γολγοθά να καταφέρουν να περάσουν, τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη. Στη συντριπτική πλειοψηφία τα ποσοστά αναπηρίας που δίνονται από τα ΚΕΠΑ είναι κατά πολύ μειωμένα, ώστε να μειωθούν οι παροχές στο ελάχιστο ή και να κοπούν τελείως. Το πιο τραγικό είναι πως τα άτομα με αναπηρία έχουν ταλαιπωρηθεί και πληρώσει αδρά για φτάσουν στα σφαγεία που λέγονται ΚΕΠΑ...
Να δοθούν λύσεις τώρα

Το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων από την πρώτη στιγμή είχε αντιταχθεί στα ΚΕΠΑ, καταδεικνύοντας ότι αυτά θα λειτουργούν για να κατακρεουργήσουν δικαιώματα και παροχές. Ωστόσο, είναι ανεπίτρεπτο να βαραίνονται οι ίδιοι και γι' αυτό πρέπει να δοθούν άμεσες λύσεις που θα τους επιτρέπουν να επιβιώσουν: Να μην κόβεται καμία παροχή για το διάστημα μέχρι να επανεξεταστούν. Να έχουν όλοι ανεξαιρέτως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Να πηγαίνουν επί τόπου οι επιτροπές στις περιοχές που δεν υπάρχει ΚΕΠΑ ή να καλύπτεται όλο το κόστος μετακίνησης και διαμονής του ανάπηρου και του συνοδού. Να στελεχωθούν τα κέντρα Υγείας με όλες τις ειδικότητες ή να περνάνε περιοδικά από τα νησιά να εξετάζουν.



Διαβάστε περισσότερα...

Αναστολή λειτουργίας Κέντρων Ημέρας Ατόμων με ΔΑΔ, Κ.Ημ.Α. 1 & 2


Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών και Βουλευτής Β' Αθήνας κ. Γιάννης Δημαράς και ο Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης κ. Γαβριήλ Αβραμίδης Κύριοι Υπουργοί,

Τα Κέντρα Ημέρας για άτομα με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές (Κ.Ημ.Α.) 1 και 2 αποτελούν Μονάδες της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικών Μελετών (Ε.ΨΥ.ΜΕ.) που απευθύνονται σε άτομα με διάχυτη αναπτυξιακή διατα¬ραχή (αυτισμό) και κατοικούν στον Πειραιά και στους όμορους Δήμους.

Η Ελλάδα από το 2009 (σύμφωνο Spidla) ανέλαβε να συν-χρηματοδοτεί (με έταιρο την ΕΕ) τις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας προς ΑμεΑ, καταργώντας ιδρύματα εγκλεισμού (Λέρος ή Δαφνή) προς αντικατάστασή τους με μικρότερου μεγέθους Κέντρα παροχής Δωρεάν θεραπευτικών ή υποστηρικτικών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας κατόπιν επιλογής περιπτώσεων παιδιών ύστερα από αίτηση και αξιολόγηση. Η διαδικασία χρηματοδότησης είναι αναγκαίο να γίνεται πρώτα από το Κράτος ( κατά το όποιο μερίδιο αναλογίας) για να μην διακοπεί η ροή από τα ταμεία της ΕΕ.


Σωρεία προβλημάτων που σχετίζονται με τη μη ομαλή χρηματοδότηση της λειτουργίας των παραπάνω φορέων απειλεί να διακόψει την λειτουργία αυτών των δομών. Στα πλαίσια χειρισμών της οικονομικής κρίσης το Ελληνικό Δημόσιο αποφάσισε να περικόψει ατεκμηρίωτα με εγκυκλίους τις όποιες εγκρίσεις χρηματοδότησης χωρίς να μπει στη διαδικασία παρακολούθησης των όρων της καθημερινής πρακτικής, εις βάρος των δαπανών της Ψυχικής Υγείας ενώ εποπτεύον φορέας είναι το Υπουργείο Υγείας.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι για παιδιά 2-14 χρόνων (Κ.Ημ.Α. 1) στα οποία γίνεται προετοιμασία για ένταξη στο νηπιαγωγείο ή στο δημοτικό (τυπικό ή ειδικό) , για ανήλικους εφήβους αλλά και νέους ενήλικες (Κ.Ημ.Α.2) στους οποίους γίνεται εκπαίδευση κυρίως στις κοινωνικές δεξιότητες αυτονομίας και προεπαγγελματικής κατάρτισης (στην ουσία δηλ. πρόληψη της ασυλοποίησης αυτών των ατόμων).

Οι εργαζόμενοι, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, παιδοψυχίατροι, αναπτυξιακοί ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ειδικοί παιδαγωγοί παραμένουν απλήρωτοι , καθώς τους οφείλονται δεδουλευμένα 5 μηνών.

Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν οι εργαζόμενοι ενώ σύντομα θα αναγκαστούν να παραδώσουν τη διαχείριση των δομών στο Υπουργείο Υγείας .Δεκάδες γονείς βρίσκονται σε απόγνωση με δεδομένο ότι τα παιδιά τους δεν μπορούν να φοιτήσουν σε κανονικά σχολεία, ενώ θα κληθούν να καλύψουν προσωπικά τα έξοδα των θεραπευτικών επεμβάσεων από την «Αγορά» Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας ( έστω και κατόπιν της αβέβαιης από χρονικής πλευράς αποζημίωσής τους σε σχέση με τη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ) επιβαρύνοντας δυσανάλογα τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό και διακινδυνεύοντας τη μη κάλυψη απόλυτα ζωτικών αναγκών τους, εν μέσω της τρέχουσας οικονομικής κρίσης.

Σε περίπτωση δε που οι γονείς δεν έχουν την στοιχειώδη οικονομική άνεση τα παιδιά με ψυχικές διαταραχές καταδικάζονται σε έναν επ’ αόριστο αποκλεισμό από το δικαίωμα στην εκπαίδευση και την ψυχοκοινωνική τους αποκατάσταση, με επακόλουθο σοβαρές συνέπειες στην υγεία τους.


Καταργείται δε η δυνατότητα ο ένας γονέας να αναζητήσει εργασία γιατί δεν θα υπάρχει δυνατότητα εποπτείας του παιδιού με ειδικές ανάγκες και ψυχικές αναπηρίες, το οποίο θα βρίσκεται αναγκαστικά εγκλωβισμένο στο στενό οικιακό- οικογενειακό περιβάλλον του.

Μιλάμε λοιπόν για έναν διπλό κοινωνικό αποκλεισμό και γκετοποίηση, τόσο του γονέα όσο και του προβληματικού παιδιού.

Ερωτάστε :

1. Πως σκοπεύετε να επιλύσετε το θέμα της λειτουργίας των Κέντρων Ημέρας Ατόμων με ΔΑΔ, Κ.Ημ.Α. 1 και 2;

2. Ο στόχος είναι η διακοπή ή η αναστολή διακοπής των συγκεκριμένων Κέντρων;

3. Τι σκοπεύετε να κάνετε με το σύνολο των κατευθύνσεων και τις επιταγές της Εθνικής ή Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας αλλά και του Συντάγματος της χώρας που τεκμηριώνουν το γιατί οφείλουν να μετακινηθούν κονδύλια του Κρατικού Προϋπολογισμού από άλλους κωδικούς δαπανών;

4. Γιατί ο διαμορφωμένος Προϋπολογισμός Φορέων τόσο σημαντικών για την Ψυχική Υγεία των Ελλήνων Πολιτών που προωθήθηκε αρμόδια κατά τα τελευταία έτη στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας δεν έτυχε έγκαιρου ελέγχου περί ορθότητας ή μη των προϋπολογισμένων δαπανών από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα;

5. Αν τελικά ο σκοπός είναι η διακοπή των συγκεκριμένων Κέντρων ποιες είναι οι εναλλακτικές Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας που παρέχονται από το Ελληνικό Δημόσιο με τουλάχιστον ίδια ποιοτικά standards στα πλαίσια σεβασμού των νομοθετημάτων για την αποασυλοποίηση; 


Διαβάστε περισσότερα...

Γηροκομείο τυφλών στη Θεσσαλονίκη


Με απόφαση του το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων, που συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη το διήμερο 9-10 Μαρτίου, στηρίζει την πρωτοβουλία της θεματικής ομάδας ΑμΕΑ για την ίδρυση Γηροκομείου Τυφλών από το Δήμο Θεσσαλονίκης με στόχο την προστασία των τυφλών τρίτης ηλικίας.

Στο γηροκομείο αυτό θα λειτουργήσει παράλληλα και πνευματικό κέντρο για την πολιτιστική καλλιέργεια των τυφλών, ενώ παράλληλα θα παρέχεται ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών των ατόμων με πολλαπλή αναπηρία που έχουν και πρόβλημα όρασης. Η δημιουργία ενός γηροκομείου προσαρμοσμένου στις ανάγκες των τυφλών είναι απαραίτητη, δεδομένου ότι τα Άτομα με Αναπηρία όταν φθάνουν στην τρίτη ηλικία, αντιμετωπίζουν αυξημένες δυσκολίες που απαιτούν τη μέγιστη δυνατή φροντίδα. Πολλώ δε μάλλον όταν οι τυφλοί τρίτης ηλικίας δε γίνονται αποδεκτοί στα γηροκομεία της χώρας, επειδή έχουν ανάγκη συνοδείας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε ότι Πολιτεία οφείλει να είναι αρωγός κάθε προσπάθειας, είτε αυτή αφορά σε φροντίδα κατ΄ οίκον από τις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες, είτε με τη δημιουργία δομών, όπως της συγκεκριμένης, που θα εξασφαλίσουν αξιοπρεπή διαβίωση στα ΑμεΑ τρίτης ηλικίας. Τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν ένα ελάχιστο δίχτυ προστασίας προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες το οποίο, ιδιαιτέρα στην περίοδο οικονομικής κρίσης που διανύουμε, είναι απόλυτα αναγκαίο και επιβεβλημένο.



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΟΠΥΥ Πειραιά: Ούτε να προσεγγίσουν δεν μπορούν οι ανάπηροι!


Δεν υπάρχουν ούτε ράμπες, ανελκυστήρες για αμαξίδια κ.τ.λ.

Ούτε καν πρόσβαση δεν έχουν τα άτομα με αναπηρία σε μια σειρά υπηρεσίες, τρανή απόδειξη ανάμεσα σε πολλές άλλες, του ανελέητου εμπαιγμού τους από την κυβερνητική πολιτική που τους «θυμάται» μόνο για να τους τσακίσει.

Σύμφωνα με επιστολή του Πειραϊκού Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων προς τον υπουργό Υγείας, τον ΕΟΠΥΥ, τα κόμματα της Βουλής, τους αναπηρικούς φορείς κ.ά., τα άτομα με κινητική αναπηρία οδηγούνται «σε μέρη χωρίς πρόσβαση, χωρίς ανελκυστήρα για αναπηρικό αμαξίδιο, χωρίς ράμπες, χωρίς τουαλέτες, θέσεις στάθμευσης κ.λπ., σε υπηρεσίες όπως τον ΕΟΠΥΥ Πειραιά (Ηρώων Πολυτεχνείου 19), τις οποίες δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε καν.

Αν είχαμε, κύριοι της κυβέρνησης, τόσα λεφτά να πληρώνουμε για προσωπικούς βοηθούς θα μας είχατε δει στη λίστα Λαγκάρντ, εκτός και αν μας έχει αφαιρέσει κι εμάς κάποιο μαγικό χεράκι και δεν το γνωρίζουμε». Την ίδια ώρα ο Σύλλογος καταγγέλλει τις περικοπές από τον ΕΟΠΥΥ σε αναλώσιμα για κατακλίσεις, στην αγορά αναπηρικών αμαξιδίων και βοηθημάτων, σε όλα τα απαραίτητα για την επιβίωση των ατόμων με σοβαρές αναπηρίες.


Διαβάστε περισσότερα...

Χορευτές με κινητικά προβλήματα σε ένα σκηνικό παιχνίδι με το σώμα και τη γη


Η σκηνή είναι άδεια. Ενας άνδρας με μηχανήματα στα πόδια εμφανίζεται και ξάφνου ο χώρος γεμίζει με χορευτές, κάποιοι με αναπηρία, κάποιοι χωρίς. Τα σώματα περιφέρονται, συγκρούονται, φλερτάρουν, επικοινωνούν μεταξύ τους, σε μια συνεχή ανατροπή της σωματικής ικανότητας και της σωματικής αναπηρίας.

Πρόκειται για την παράσταση «HUMAterra» που παρουσιάζει η ομάδα χοροθεάτρου Δαγίπολη, με πυρήνα της άτομα με κινητικό πρόβλημα και εμπνευστή-δημιουργό τον Γιώργο Χρηστάκη.

Το «HUMAterra» συνδέει τον άνθρωπο (HUman), το υλικό (Material) και τη γη (terra). Η νέα τους δουλειά αναφέρεται στην αιώνια σχέση του ανθρώπου με το χώμα και τη γη, αλλά και με τα υλικά ως πρώτη ύλη ή τεχνολογικά επεξεργασμένα, τα οποία γίνονται ακόμα και προέκταση του ανθρώπινου σώματος.

«Πρόκειται για ένα συγκρουσιακό παιχνίδι που καλεί το θεατή να βγει από την βολική θέση του απλού παρατηρητή και να συγκρουσθεί με τα στερεότυπα και τους δαίμονές του» λένε οι συντελεστές της παράστασης, καθώς «ο θεατής δύσκολα μπορεί να καταλάβει ποιος έχει ή δεν έχει αναπηρία».




Η ομάδα χοροθεάτρου ΔΑΓΙΠΟΛΗ, μια ομάδα σύγχρονου χορού με πυρήνα της άτομα με κινητικό πρόβλημα και εμπνευστή-δημιουργό το Γιώργο Χρηστάκη, παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Τετάρτη 10 και την Πέμπτη 11 Απριλίου την παράσταση «HUMAterra».

HUman (Άνθρωπος), MAterial (υλικό), terra (γη). Η παράσταση «HUMAterra» αναφέρεται στην αιώνια σχέση του ανθρώπου με το χώμα και τη γη, αλλά και με τα υλικά ως πρώτη ύλη ή τεχνολογικά επεξεργασμένα, τα οποία γίνονται ακόμα και προέκταση του ανθρώπινου σώματος, στις συναντήσεις κόσμων διαφορετικών, κόσμων κρυμμένων.

Η ομάδα ΔΑΓΙΠΟΛΗ γι’ αυτή την παράσταση ενώνει τις δυνάμεις της τον Ψαραντώνη, την Ελένη Τσαλιγοπούλου, τον Κώστα Λειβαδά και την Ανδριάνα Μπάμπαλη και την ηθοποιό Χρύσα Παπά στο ρόλο της αφηγήτριας. Η χορογραφία είναι των Γιώργου Χρηστάκη και Ρενάτο Τζανέλλα.

* Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, τηλ. 210-7282.333) 10-11 Απριλίου. Ακολουθούν οι παραστάσεις στο θέατρο Κάππα (16,17/4), στο θέατρο Πίκολο στο Μιλάνο (23-24/4) και στην Κωνσταντινούπολη (μέσα Μαΐου).



Πηγή: http://www.tanea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς μεσάζοντες και στο Μαρούσι


Οι «αλληλέγγυοι δρόμοι» είναι μια νέα κίνηση αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης από πολίτες του Αμαρουσίου, που ως στόχο έχει να εξασφαλίσει τη διάθεση προϊόντων απευθείας από τον παραγωγό στον καταναλωτή προµηθεύοντας φθηνά και ποιοτικά βασικά είδη διατροφής.




Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση:

«Η κίνηση Αλληλέγγυοι Δρόμοι είναι μια ανοιχτή πρωτοβουλία ενεργών πολιτών με διαφορετικές κοινωνικοπολιτικές διαδρομές και προσωπικές εμπειρίες.

Η σύνθεση αυτής της διαφορετικότητας με άξονα την κοινωνική ευαισθησία, τη διάθεση εθελοντικής προσφοράς, δράσης και αντίστασης μας ώθησε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε μια κοινή προσπάθεια, η οποία να αγκαλιάζει ολόκληρη την κοινωνία, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Η πρωτοφανής και εντεινόμενη επίθεση που δέχεται το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας από την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής της άγριας λιτότητας, οδηγεί σε μια βαθιά και παρατεταμένη, κοινωνική, οικονομική, πολιτική κρίση που έχει εξελιχθεί σε ανθρωπιστική και επισιτιστική.

Η κρίση αυτή δημιουργεί τον κίνδυνο όχι απλά διάλυσης του κοινωνικού κράτους αλλά ολόκληρου του κοινωνικού ιστού. Η ανεργία, η φτώχεια, τα κλειστά μαγαζιά, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η συρρίκνωση μισθών και συντάξεων, τα χαράτσια, οι νέοι φόροι, η διάλυση της υγείας και της εκπαίδευσης, η μετανάστευση των νέων, οι ουρές στα συσσίτια, οι άστεγοι συμπολίτες μας, οι αυτοκτονίες, τα πεινασμένα παιδιά που λιποθυμούν στα σχολεία και οι οικογένειες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες τους όλο και πληθαίνουν.

Οι πολιτικές επιστρατεύσεις εργαζομένων που αγωνίζονται, η ένταση της καταστολής και τα ρατσιστικά φαινόμενα δημιουργούν ακραίες συνθήκες φτωχοποίησης του λαού και συρρίκνωσης της δημοκρατίας.

Επομένως, ο δρόμος της αξιοπρέπειας, της αντίστασης, της ανιδιοτελούς συνεργασίας και αμοιβαίας συμμετοχής τίθεται εξαρχής ως όρος επιβίωσης. Οφείλουμε να μείνουμε όρθιοι. Οφείλουμε να σταθούμε αλληλέγγυοι σε κάθε συμπολίτη μας. Να δημιουργήσουμε δομές κοινωνικής στήριξης, οικονομικής ανακούφισης, πολιτισμικής δράσης, ανθρώπινης επικοινωνίας και επαφής. Να συγκροτήσουμε ομάδες αλληλέγγυας δράσης σ’ αυτούς του τομείς, ώστε κανείς να μη νοιώθει μόνος του και αβοήθητος.

Ξεκινάµε λοιπόν τη δράση µας αντιστεκόµενοι στην κερδοσκοπία µιας χούφτας µονοπωλιακών οµίλων και µεγάλων αλυσίδων εµπορίας τροφίµων που ελέγχουν και καθορίζουν τις τιµές βασικών προϊόντων. Καταργούµε τους χονδρέµπορους και τους µεσάζοντες εξασφαλίζοντας τη διάθεση προϊόντων απευθείας από τον παραγωγό στον καταναλωτή προµηθεύοντας φτηνά και ποιοτικά βασικά είδη διατροφής.

Σε αυτή την προσπάθεια, έχει θέση ο κάθε συμπολίτης μας, που επιθυμεί να διαθέσει τις γνώσεις και τον χρόνο του συμμετέχοντας ενεργά και ισότιμα σε εθελοντική βάση».






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η αφιέρωση του πατέρα του 15χρονου από την Πάτρα


Αύριο Δευτέρα, κατά πάσα πιθανότητα, θα υποβληθεί στην λεπτή χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι ο 15χρονος μαθητής του 11ου Γυμνασίου της Πάτρας που από το μεσημέρι του Σαββάτου βρίσκεται στο Ιατρικό Κέντρο του Αννόβερου της Γερμανίας.

Συγκινητική μάλιστα ήταν η στιγμή που ο πατέρας του 15χρονου μαθητή αφιέρωσε στον γιο του το τραγούδι του Γιάννη Χαρούλη "Η ουρά του αλόγου".

Όπως αναφέρει το thebest.gr ολοκληρώθηκε ήδη ο κύκλος των αναγκαίων εξετάσεων και αν όλα κυλήσουν σύμφωνα με τον προγραμματισμό των γιατρών αύριο θα γίνει η επέμβαση. Στο μεταξύ, ο 15χρονος είναι σε καλή διάθεση, έχοντας συνεχώς στο πλευρό του την οικογένεια του αλλά και τον νευροχειρουργό Βασίλη Παναγιωτόπουλο ο οποίος τον συνοδεύει στην Γερμανία και θα είναι παρών και στην χειρουργική επέμβαση.

Η οικογένεια του 15χρονου ευχαρίστησε το πλήρωμα και το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας του αεροσκάφους που ανέλαβε την μεταφορά στη Γερμανία (το αερσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Αννόβερου στις 11.40 τοπική ώρα) καθώς και το ΕΚΑΒ που, επίσης, στάθηκε στο πλευρό του μαθητή.

Μέλος της οικογένειας του 15χρονου, με το οποίο συνομίλησε το thebest.gr, ανέφερε ότι η οικογένεια, εκτός από το πλήρωμα του αεροσκάφους και το ΕΚΑΒ, εκφράζει τις ευχαριστίες του και στον γιατρό κ. Παναγιωτόπουλο για την πολύτιμη συνδρομή του.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα αυστηρότερα μέτρα κατά του ιού Η7Ν9 στην Σανγκάη


Απαγορεύτηκε η πώληση πτηνών για ψυχαγωγία
.
Οι αρχές της Σανγκάης έλαβαν σήμερα νέα αυστηρότερα μέτρα κατά του ιού Η7Ν9 της γρίπης των πτηνών που έχει προκάλεσε τον θάνατο έξι ανθρώπων ενώ έχουν προσβληθεί 18, απαγορεύοντας τους αγώνες ανάμεσα σε ταχυδρομικά περιστέρια και την πώληση πτηνών για ψυχαγωγία

Οι αρχές της οικονομικής πρωτεύουσας της Κίνας κάλεσαν τους διευθυντές των σχολείων να «προστατεύσουν την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών».

Οκτώ από τους 18 ανθρώπους που μολύνθηκαν είναι από την Σανγκάη και τέσσερις από αυτούς έχουν χάσει τη ζωή τους. Δύο νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν χθες Σάββατο.

Μετά την απόφαση να κλείσουν όλες οι αγορές πουλερικών και να θανατωθούν δεκάδες χιλιάδες, οι αρμόδιες υπηρεσίες ανακοίνωσαν την απαγόρευση των αγώνων ταχυδρομικών περιστεριών και την απομόνωση περίπου δύο εκατομμυρίων, αφού ο ιός Η7Ν9 εντοπίστηκε αρχικά σε περιστέρια.

Επίσης απαγορεύτηκαν οι πωλήσεις άγριων πτηνών για ψυχαγωγία και τα κλουβιά των πτηνών στον ζωολογικό κήπο της πόλης έκλεισαν, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απέκλεισε την Τετάρτη τον κίνδυνο πανδημίας, αφού ο ιός αυτός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο σε αντίθεση με τον προηγούμενο ιό Η5Ν1.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι φόροι «καίνε» τις καταθέσεις


Από τους φόρους στην ακίνητη περιουσία το 12% των εισπράξεων.

Λιγότερες κατά 40 δισ. ευρώ είναι οι καταθέσεις των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις τράπεζες της χώρας σε σχέση με τα τέλη του 2010. Τον Ιούνιο 2012 η σχετική ψαλίδα ήταν στα 60 δισ. ευρώ περίπου ωστόσο τους τελευταίους 10 μήνες έχουν επιστρέψει στις τράπεζες καταθέσεις ύψους 19 δισ. ευρώ.

Τα περισσότερα από τα χρήματα αυτά αντιστοιχούν σε καταθέσεις που επαναπατρίστηκαν από το εξωτερικό.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το Σεπτέμβριο του 2012 οι καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό ήταν 24,7 δισ. ευρώ, έναντι 9,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2008. Τεκμαίρεται λοιπόν πως περίπου 15 δισ. ευρώ εγκατέλειψαν την Ελλάδα στο πρώτο εξάμηνο του 2012 υπό το φόβο της απειλής του Grexit.

Παρά την επιστροφή καταθέσεων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα οι αποταμιεύσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων δεν αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τους επόμενους μήνες, καθώς οι φορολογικές υποχρεώσεις και συνολικά το κόστος της λιτότητας που έχει επιφέρει το Μνημόνιο απομυζούν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και οδηγούν σε λουκέτα τις επιχειρήσεις.

Σημειώνεται πως στο διάστημα 2010 -2013 το ΑΕΠ σε απόλυτα νούμερα αναμένεται να μειωθεί κατά 38 δισ. ευρώ από τα 222 δισ. ευρώ το 2010 σε 185 δισ. ευρώ το 2013. Το ίδιο διάστημα τα καθαρά φορολογικά έσοδα αναμένονται να ανέλθουν αθροιστικά σε 195,4 εκατ. ευρώ.

Αν και το 2010 το ΑΕΠ ήταν 222 δισ. ευρώ οι άμεσοι φόροι το ίδιο έτος ήταν 20,2 δισ. ευρώ και οι έμμεσοι φόροι 31 δισ. ευρώ. Ωστόσο, στα χρόνια που ακολούθησαν και παρά την ύφεση η υπερ-φορολόγηση διατήρησε τις εισπράξεις από τους άμεσους φόρους το 2011, το 2012 και -όπως διαφαίνεται- το 2013 στα επίπεδα των 20 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Την τριετία αυτή μόνον από τους φόρους στην περιουσία αναμένονται εισπράξεις 7 δισ. ευρώ, δηλαδή το 12% των συνολικών εσόδων από την άμεση φορολογία θα ανέλθει από την ακίνητη περιουσία.

Αλλά και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αποτυπώνουν την κατάσταση αυτή. Σύμφωνα με αυτά το διαθέσιμο εισόδημά των ελληνικών νοικοκυριών μειώθηκε κατά 10,6% στο γ’ τρίμηνο 2012 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011, ήτοι σε 33,2 δισ. ευρώ από 37,2 δισ. ευρώ.

Η μείωση προήλθε κατά κύριο λόγο, από τη μείωση κατά 11,3% των αποδοχών των εργαζομένων, από τη μείωση κατά 10,2% των κοινωνικών παροχών που εισπράττουν τα νοικοκυριά και από την αύξηση κατά 17,7% των φόρων στο εισόδημα και την περιουσία που πληρώνουν τα νοικοκυριά.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περιορισμοί τροφίμων στα κυλικεία των σχολείων


Γνώμονας ο πιο υγιής τρόπος διατροφής των μαθητών.

Εναν φρεσκοστυμμμένο φυσικό χυμό και μία πίτα λαχανικών με ζύμη-φύλλο, αντί ενός σοκολατούχου γάλακτος και μιας τυρόπιτας σφολιάτας, προτείνει το υπουργείο Υγείας για τους μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων.

Το σχέδιο υπουργικής απόφασης για τους κανόνες υγιεινής σχολικών κυλικείων, καντινών, χώρων εστίασης εντός των σχολείων και τον καθορισμό των προϊόντων που διατίθενται από αυτά που εκπόνησε το υπουργείο Υγείας, θέτει περαιτέρω περιορισμούς στα τρόφιμα που θα μπορούν να διαθέτουν τα σχολικά κυλικεία με γνώμονα έναν υγιεινότερο τρόπο διατροφής των μαθητών.

Ετσι, όπως αναφέρει η Καθημερινή, ρίχνει στο «πυρ το εξώτερον» το γάλα με κακάο, τη ζύμη σφολιάτας, τη σοκολάτα γάλακτος, ακόμα και τους έτοιμους φυσικούς χυμούς, που σήμερα επιτρέπονται με βάση την προηγούμενη σχετική υπουργική απόφαση (2006). Αντί αυτών εισάγει στον κατάλογο φρουτοσαλάτες, σαλάτες με λαχανικά και χυμούς που παρασκευάζονται εντός των κυλικείων, ενώ ορίζει χαμηλά ποσοστά λιπαρών και νατρίου για τα απλά αρτοσκευάσματα (κουλούρια, κράκερ κ.ά.).

Συγκεκριμένες προδιαγραφές βάζει και σε τυρόπιτες και πίτες λαχανικών, απαγορεύοντας ρητά τη ζύμη σφολιάτας.

Το σχέδιο υπουργικής απόφασης -σε αντίθεση με αυτήν που ισχύει σήμερα- περιγράφει και τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας εντός των κυλικείων, καθώς και τη διαδικασία με την οποία θα παραλαμβάνονται και θα φυλάσσονται τα τρόφιμα στα κυλικεία.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπει την ύπαρξη ειδικών χώρων στα ολοήμερα σχολεία, στους οποίους οι μαθητές θα μπορούν να διατηρούν ή και να ζεσταίνουν φαγητό που φέρνουν από το σπίτι τους και συνιστά τη μεσογειακή - ελληνική διατροφή ως «μενού» για τα εστιατόρια σχολικών συγκροτημάτων.

Το σχέδιο υπουργικής απόφασης εκπονήθηκε με βάση την εισήγηση της ομάδας εργασίας που συστάθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, ΕΦΕΤ, Πανεπιστημίου Αθηνών και ιδιοκτητών κυλικείων.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η τρόικα βάζει χέρι και στο ωράριο


Νέος «χάρτης» στα καταστήματα - εκπτώσεις και προσφορές όλο το χρόνο.

Νέα «βόμβα» από την τρόικα που ζητά πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου με ανοιχτά όλα τα καταστήματα, τουλάχιστον 10 Κυριακές του χρόνου, και διενέργεια εκπτώσεων και προσφορών χωρίς αρχή και τέλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα το «Έθνος της Κυριακής», η τρόικα απορρίπτει τις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης που επιτρέπουν τη λειτουργία των μικρών λιανεμπορικών επιχειρήσεων και τις 52 Κυριακές του χρόνου, και των μεγάλων καταστημάτων για μόνο επτά Κυριακές ετησίως.

Οι δανειστές μας επιμένουν εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες, στην άρση των περιορισμών στην αγορά. Η τρόικα ειδικά στο θέμα της εξαίρεσης για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων που προτείνει το υπουργείο, δηλαδή να είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές τα μικρά καταστήματα και όχι τα μεγάλα, είναι κάθετη, θεωρώντας ότι έτσι γίνεται διάκριση και προκαλείται άνισος ανταγωνισμός.

Στον αντίποδα, το υπουργείο Ανάπτυξης επιχειρηματολογεί με τον κίνδυνο κλεισίματος χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και απώλειας άλλων τόσων θέσεων εργασίας αν ανοίγουν και τα μεγάλα καταστήματα όλες τις Κυριακές.



Διαβάστε περισσότερα...

Πότε είναι επικίνδυνη η υπνική άπνοια στα παιδιά


Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα εξέτασαν 263 παιδιά ηλικίας 6-11 ετών.

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου, ένας κοινός τύπος της υπνικής άπνοιας, συνδέεται με αυξημένα ποσοστά συμπεριφοράς Διαταραχών Ελλειματικής Προσοχής σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Sleep».

Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Αριζόνα διήρκεσε 5 χρόνια και αξιολόγησε 263 παιδιά ηλικίας 6 με 11 ετών και τι επίπτωση είχε η υπνική άπνοια στην εμφάνιση διαταραχών ελλειματικής προσοχής.

Στα παιδιά με περιστατικά υπνικής άπνοιας ο κίνδυνος να εμφανίσουν προβλήματα συμπεριφοράς ήταν 4 – 5 φορές πέντε φορές υψηλότερος. Παιδιά που υπέφεραν με έντονη υπνική άπνοια, ο κίνδυνος ήταν 6 φορές μεγαλύτερος να παρουσιάζουν προβλήματα όπως υπερκινητικότητα, μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα διάσπασης προσοχής και επικοινωνίας.

Η υπνική άπνοια είναι διαδεδομένη σε περίπου 2% ανάμεσα στα υγιή παιδιά σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου.

Υπνική άπνοια στα παιδιά αυτής της ηλικίας συνήθως οφείλεται σε υπερμεγέθεις αμυγδαλές . Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά μάλιστα βιώνουν, επίσης, έντονο ροχαλητό.

Κι ενώ συνήθως η παιδική υπνική άπνοια υποχωρεί κατά την εφηβεία δεν θα πρέπει να αγνοείται από τους γονείς που καλό είναι να ζητούν την συμβουλή του γιατρού τους και να αναζητούν τις πιθανές θεραπείες.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν καρδιολογικές εξετάσεις στην Κρήτη


Πραγματοποιούνται τη Δευτέρα λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας.

Δωρεάν καρδιογραφήματα, λήψη ιστορικού και κλινική εξέταση στους πολίτες που επιθυμούν, θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Δευτέρα, 8 Απριλίου, στο ισόγειο της Κεντρικής Υπηρεσίας της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, στο Ηράκλειο, από ειδικευμένο ιατρό της καρδιολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ –Γ.Ν «Βενιζέλειο».

Οι ώρες που προγραμματίζεται να γίνουν τα καρδιογραφήματα είναι από τις 9.30 έως τις 14.00 και με σειρά προσέλευσης των ενδιαφερόμενων πολιτών.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι κάποιος πολίτης χρήζει περαιτέρω εξετάσεων θα στέλνεται στην καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου.

Τη δράση υλοποιεί η Διεύθυνση Προγραμματισμού της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, σε συνεργασία με το ΠΑΓΝΗ-Γ.Ν. «Βενιζέλειο» και τον αναπληρωτή καθηγητή Καρδιολογίας, Φραγκίσκο Παρθενάκη, με αφορμή την 7η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, όπως έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και ακολούθως των σχετικών οδηγιών της Διεύθυνσης Αγωγής Υγείας του υπουργείου Υγείας.

Η 7η Απριλίου αφιερώνεται κάθε χρόνο σε κάποιο θέμα σχετικό με την Υγεία.


Πηγή: http://www.cretalive.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ανάλατη» η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας


Έμφαση στην κατανάλωση του αλατιού δίνουν οι καρδιολόγοι.

Αφιερωμένη στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της υπέρτασης η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στις 7 Απριλίου, με τους καρδιολόγους να επισημαίνουν το ρόλο της άσκησης και της διατροφής, με έμφαση στην κατανάλωση αλατιού.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης κ. Αθανάσιο Ι. Μανώλη, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι:

-Η μείωση της πρόσληψης άλατος σε 2.4 νατρίου την ημέρα -από κάθε πηγή- οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης από 2 ως 8 mm Hg. Δηλαδή αν κάποιος έχει πίεση 143/92 mm Hg (δηλαδή είναι υπερτασικός) μπορεί να την κατεβάσει σε 138/88 mm Hg (δηλαδή εκτός των παθολογικών ορίων).

-Η απώλεια κιλών οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης από 5 ως 20 mm Hg για κάθε 10 κιλά μείωσης του σωματικού βάρους.

-Η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ σε λιγότερο από δύο ποτά την ημέρα οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης από 2 ως 4 mm Hg.

-Περπάτημα 30 λεπτών την ημέρα 5 ως 7 ημέρες την εβδομάδα έχει ως αποτέλεσμα μείωση της αρτηριακής πίεσης από 4 ως 9 mm Hg.

-Όταν φρούτα, λαχανικά και τροφές με χαμηλά λιπαρά αποτελούν την καθημερινή μας διατροφή, η αρτηριακή πίεση μειώνεται κατά 8-14 mm Hg.

Όπως ανάφερε ο κ.Μανώλης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, «το αλάτι μπορεί να αντικατασταθεί με άλλα, χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο προϊόντα, οδηγώντας σε μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά 5.4 mm Hg».

«Η παρακολούθηση της πίεσης στο σπίτι» είναι το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας – Υπέρτασης κ. Γεώργιος Στεργίου.

Και πρόκειται για μια σημαντική εκπαίδευση του πληθυσμού, που γλυτώνει χρόνο και χρήμα σε υπερτασικούς και ασφαλιστικά ταμεία. Το ευτυχές ‘παράδοξο’ είναι πως η μέτρηση στο σπίτι από τον ίδιο τον πάσχοντα είναι συνήθως πιο έγκυρη από αυτή που κάνει ο γιατρός στο σπίτι ή στο νοσοκομείο. Ο κ. Στεργίου μίλησε και για μια πολύ σημαντική «παρενέργεια» που πρέπει να αποφεύγεται με την κατάλληλη ενημέρωση: κάποιες φορές λανθασμένες αντιλήψεις γύρω από την κίνηση της πίεσης μπορεί να οδηγήσουν τον υπερτασικό στην ανάληψη άκαιρων πρωτοβουλιών αλλαγής της θεραπείας του, ερήμην του θεράποντος γιατρού, επειδή κάποιες μετρήσεις έδωσαν αυξημένα αποτελέσματα. Είναι συνήθης και άκρως λανθασμένη τακτική, όταν η πίεση στο σπίτι είναι αυξημένη, ο ασθενής να παίρνει επιπλέον χάπι και αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην έλλειψη ενημέρωσης. Ο κ. Στεργίου αναφέρθηκε και στην επιλογή του κατάλληλου, κατά περίπτωση, πιεσόμετρου καθώς και στις σωστές συνθήκες μέτρησης.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αφιερωμένη στην υπέρταση η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας


Ποιος ο ρόλος της άσκησης και της διατροφής.

Αφιερωμένη στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της υπέρτασης η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στις 7 Απριλίου, με τους καρδιολόγους να επισημαίνουν το ρόλο της άσκησης και της διατροφής, με έμφαση στην κατανάλωση αλατιού.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης κ. Αθανάσιο Ι. Μανώλη, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι:

- Η μείωση της πρόσληψης άλατος σε 2.4 νατρίου την ημέρα -από κάθε πηγή- οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης από 2 ως 8 mm Hg. Δηλαδή αν κάποιος έχει πίεση 143/92 mm Hg (δηλαδή είναι υπερτασικός) μπορεί να την κατεβάσει σε 138/88 mm Hg (δηλαδή εκτός των παθολογικών ορίων).
- Η απώλεια κιλών οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης από 5 ως 20 mm Hg για κάθε 10 κιλά μείωσης του σωματικού βάρους.
- Η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ σε λιγότερο από δύο ποτά την ημέρα οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης από 2 ως 4 mm Hg.
- Περπάτημα 30 λεπτών την ημέρα 5 ως 7 ημέρες την εβδομάδα έχει ως αποτέλεσμα μείωση της αρτηριακής πίεσης από 4 ως 9 mm Hg.
- Όταν φρούτα, λαχανικά και τροφές με χαμηλά λιπαρά αποτελούν την καθημερινή μας διατροφή, η αρτηριακή πίεση μειώνεται κατά 8-14 mm Hg.

Όπως ανάφερε ο κ.Μανώλης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, «το αλάτι μπορεί να αντικατασταθεί με άλλα, χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο προϊόντα, οδηγώντας σε μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά 5.4 mm Hg».

Μετρώντας την πίεση στο σπίτι

«Η παρακολούθηση της πίεσης στο σπίτι» είναι το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας – Υπέρτασης κ. Γεώργιος Στεργίου. Και πρόκειται για μια σημαντική εκπαίδευση του πληθυσμού, που γλυτώνει χρόνο και χρήμα σε υπερτασικούς και ασφαλιστικά ταμεία. Το ευτυχές ‘παράδοξο’ είναι πως η μέτρηση στο σπίτι από τον ίδιο τον πάσχοντα είναι συνήθως πιο έγκυρη από αυτή που κάνει ο γιατρός στο σπίτι ή στο νοσοκομείο.

Ο κ. Στεργίου μίλησε και για μια πολύ σημαντική «παρενέργεια» που πρέπει να αποφεύγεται με την κατάλληλη ενημέρωση: κάποιες φορές λανθασμένες αντιλήψεις γύρω από την κίνηση της πίεσης μπορεί να οδηγήσουν τον υπερτασικό στην ανάληψη άκαιρων πρωτοβουλιών αλλαγής της θεραπείας του, ερήμην του θεράποντος γιατρού, επειδή κάποιες μετρήσεις έδωσαν αυξημένα αποτελέσματα. Είναι συνήθης και άκρως λανθασμένη τακτική, όταν η πίεση στο σπίτι είναι αυξημένη, ο ασθενής να παίρνει επιπλέον χάπι και αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην έλλειψη ενημέρωσης. Ο κ. Στεργίου αναφέρθηκε και στην επιλογή του κατάλληλου, κατά περίπτωση, πιεσόμετρου καθώς και στις σωστές συνθήκες μέτρησης.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σ’ επιφυλακή για μια νέα μορφή γρίπης των πτηνών


Έχουν χάσει τη ζωή τους 5 άνθρωποι στην Κίνα.

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι βρίσκεται σε επιφυλακή σχετικά με μια νέα μορφή της γρίπης των πτηνών και έχει ξεκινήσει διεργασίες για τη δημιουργία εμβολίου, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο αποβεί αναγκαίο.

Μέχρι στιγμής, ο ιός που είναι γνωστός ως Η7Ν9, έχει εντοπιστεί μόνο στην Κίνα και καθώς φαίνεται δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της νέας αυτής μορφής της γρίπης των πτηνών και αξιωματούχοι στην παγκόσμια υγεία βρίσκονται σε συνεχείς συζητήσεις προκειμένου να καταλήξουν εάν είναι αναγκαίο να ξεκινήσουν την παραγωγή του σχετικού εμβολίου.

Τα κρούσματα που σημειώθηκαν στην Κίνα είναι τα πρώτα που έχουν προκληθεί εξαιτίας της νέας μορφής του ιού, που προξενεί σοβαρά προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα.

Ο εκπρόσωπος του CDC, Τομ Σκίνερ, δήλωσε ότι η υπηρεσία παρακολουθεί στενά την κατάσταση σε συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους. Η υπηρεσία έχει αρχίσει να εξετάζει τις πληροφορίες της γενετικής αλληλουχίας της νέας μορφής της γρίπης των πτηνών και έχει ξεκινήσει τη διαδικασία δημιουργίας μιας τροποποιημένης εκδοχής του ιού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τις φαρμακευτικές εταιρείες για τη δημιουργία εμβολίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Ιστοχώρος για καθένα από τα 14 κέντρα υγείας της Κρήτης


Στόχος να ενημερώνονται οι πολίτες.
Ιστοχώρους για την ενημέρωση των πολιτών κατασκεύασε και θέτει σε εφαρμογή η Διεύθυνση Πληροφορικής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασία με τα 14 Κέντρα Υγείας του νησιού.

Για τον σκοπό αυτόν πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία της Διεύθυνσης, παρουσία του αρμόδιου υποδιοικητή, Γιώργου Νεοφώτιστου, με τους διευθυντές και τα στελέχη των Κέντρων Υγείας, οι οποίοι ενημερώθηκαν αναλυτικά και εκπαιδεύτηκαν για τη νέα εφαρμογή.

Έτσι, κάθε Κέντρο Υγείας έχει την ιστοσελίδα του, η οποία αναμένεται ότι έως το τέλος του τρέχοντος μηνός θα έχει ενημερωθεί και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία με επικαιροποιημένα στοιχεία, που αφορούν την κάθε μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η έγκυρη και άμεση ενημέρωση κάθε πολίτη για τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε κάθε Κέντρο Υγείας με τις δραστηριότητες που αναπτύσσει, τους τρόπους επικοινωνίας και κυρίως τα προγράμματα εφημεριών και πορείας που εκτελούν οι γιατροί του.

Η ηλεκτρονική Δ/νση είναι: www.hc-crete.gr/istoselides-kentrwn-ygeias-kritis.



Διαβάστε περισσότερα...

Η χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας λύση για το διαβήτη


Τι έδειξε μελέτη στις ΗΠΑ.

Η χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας πετυχαίνει να ρυθμίσει εντυπωσιακά τον διαβήτη τύπου ΙΙ σε υπέρβαρους και σχετικά παχύσαρκους ασθενείς.

Συγκριτικά μάλιστα, με κάθε εξελιγμένη φαρμακευτική θεραπεία, η λύση του χειρουργείου δίνει καλύτερα αποτελέσματα, όπως προκύπτει από μελέτη ερευνητών στις ΗΠΑ.

Η μελέτη, η οποία φέρει την υπογραφή της Κλίβελαντ Κλίνικ, έδειξε ότι οι ασθενείς που αποφάσισαν να υποβληθούν σε χειρουργική αντιμετώπιση παχυσαρκίας είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να ελέγξουν τα επίπεδα του σακχάρου στον οργανισμό τους έναν χρόνο μετά την επέμβαση, παρά αν ακολουθούσαν αγωγή μόνο με φάρμακα.

Ο αρρύθμιστος διαβήτης, ως γνωστόν, αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εκδήλωση στεφανιαίας νόσου και εμφράγματος.

«Μόλις μερικές μέρες μετά την επέμβαση και πριν να αρχίσουν οι ασθενείς να παρουσιάζουν μετρήσιμη απώλεια βάρους, είδαμε θεαματικές αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου τους. Η πλειοψηφία των χειρουργημένων ασθενών πήραν εξιτήριο έχοντας φυσιολογικές τιμές σακχάρου. Ωστόσο, το αποτέλεσμα αυτό δεν το είχαν και οι χρόνιοι διαβητικοί ασθενείς», διευκρίνισε ο Δρ. Φίλιπ Σάουερ, διευθυντής στο Ινστιτούτο Βαριατρικής και Μεταβολισμού της Κλίβελαντ Κλίνικ.

Ο Σάουερ προέβη στην εκτίμηση ότι τα αποτελέσματα της μελέτης μπορούν να αποτελέσουν ένα σοβαρό παράδειγμα για το πώς ορισμένοι- αν όχι οι περισσότεροι ασθενείς με διαβήτη- μπορούν να ελέγξουν τη νόσο τους.

Στη μελέτη εξετάστηκαν 150 ασθενείς- γυναίκες κατά τα τρία τέταρτα- με Δείκτη Μάζας Σώματος από 27 έως 43. Οι ασθενείς αυτοί χωρίστηκαν σε τρία γκρουπ.

Τα δύο πρώτα γκρουπ αποτελούνταν από ασθενείς που είχαν χειρουργηθεί με κάποια μέθοδο βαριατρικής. Είτε λαπαροσκοπικά με γαστρικό μπάι πας ( μια επέμβαση που ανα-δρομολογεί το πεπτικό σύστημα, επιτρέποντας το φαγητό να παρακάμψει μέρος του λεπτού εντέρου) είτε με γαστρεκτομή (sleeve), μια μέθοδο που περιορίζει το στομάχι στο ¼ της αρχικής του διάστασης.

Οι ασθενείς αυτών των δύο γκρουπ συγκρίθηκαν με τους ασθενείς της τρίτης ομάδας, οι οποίοι είχαν ακολουθήσει την πιο εξελιγμένη θεραπεία για τον διαβήτη ( όχι για ινσουλινοεξαρτώμενους) της εταιρείας (φάρμακο Victoza της εταιρείας Novo Nordisk).

Ο αρχικός στόχος της μελέτης ήταν να περιοριστούν τα επίπεδα σακχάρου στους ασθενείς του δείγματος – έναν χρόνο μετά την επέμβαση ή τη φαρμακευτική θεραπεία- σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο. Τελικά, έναν χρόνο αργότερα, τα αποτελέσματα έδειξαν τα ακόλουθα: 42% των ασθενών που είχαν υποβληθεί σε γαστρικό μπάι πας κατάφεραν να πιάσουν το στόχο της μελέτης. Το ίδιο συνέβη και με το 37% των ασθενών που είχαν υποβληθεί σε γαστρεκτομή. Στο γκρουπ, όμως, των ασθενών που ακολούθησαν φαρμακευτική αγωγή μόλις το 12% κατάφεραν να πιάσουν το στόχο.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι για τους υπέρβαρους/ παχύσαρκους ασθενείς με παθολογικά επίπεδα σακχάρου και αδυναμία ρύθμισης του διαβήτη τους, τελικά, η χειρουργική επέμβαση ίσως αποτελεί τη λύση», υπογράμμισε ο Σάουερ. «Οι διαβητολόγοι ίσως θα πρέπει, λοιπόν, να κατευθύνουν κάποιους από τους ασθενείς τους προς τη χειρουργική λύση».


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πολύ σημαντική πηγή βιταμινών αποτελούν τα κράνμπερι


Προσφέρουν ευεργετικά οφέλη κατά της χοληστερίνης.

Τα κράνμπερι ή αλλιώς γνωστά στη βοτανολογία ως «βακκίνια τα οξύκοκκα» είναι ένας τύπος μικροσκοπικών κόκκινων όξινων μούρων τα οποία είναι καρποί μικρών φυλλοβόλων θάμνων που καλλιεργούνται κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το βοτανολογικό του όνομα «vaccinium oxycoccos» προέρχεται από το λατινικό vacca που σημαίνει αγελάδα, λόγω της αρεσκείας αυτού του ζώου σε αυτά τα φρούτα. Τα κράνμπερι χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά σαν τροφή στη Νότια Αμερική. Οι ιθαγενείς Αμερικάνοι τα χρησιμοποιούσαν σε ποικιλίες φαγητών, σαν φάρμακο επούλωσης τραυμάτων και σαν βαφή.



Αυτήν την στιγμή παραπάνω από το 90% των κράνμπερι της αγοράς καλλιεργούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα περισσότερα από αυτά επεξεργάζονται και χρησιμοποιούνται σε προϊόντα όπως χυμοί, σάλτσες, και αποξηραμένα φρούτα, ενώ τα εναπομείναντα πωλούνται φρέσκα στους καταναλωτές.

Θρεπτικό προφίλ

Τα κράνμπερι είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές ίνες, μαγγάνιο, βιταμίνη Ε και βιταμίνη Κ. Επίσης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε προανθοκυανίνες, μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που ανήκει στην οικογένεια φλαβονοειδών.

Θρεπτική ταυτότητα

Θρεπτική αξία ανά 100 γρ.

Ενέργεια: 46 kcal
Πρωτεΐνες: 0,4 γρ
Λιπαρά: 0,1γρ.
Υδατάνθρακες: 12,2 γρ.
Φυτικές ίνες: 4,6 γρ
Βιταμίνη C: 13,3 mg
Βιταμίνη Κ:5,1 mg
Βιταμίνη Ε:1,2 mg
Μαγγάνιο:0,4 mg

Οφέλη στην υγεία

Προστασία έναντι λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος (ουρολοιμώξεις)

Τα κράνμπερι συστήνονται εδώ και εκατοντάδες χρόνια για την ικανότητα τους να θεραπεύουν και να μειώνουν το ρίσκο μολύνσεων του ουροποιητικού συστήματος.

Μια συγκεκριμένη ουσία που περιέχουν τα κράνμπερι, το ιπουρικό οξύ, σε συνδυασμό με τις προανοθοκυανίνες εμποδίζουν την προσκόλληση του βακτηρίου τής Escherichia coli (Ε. coli) (παθογόνο βακτήριο υπεύθυνο για το 80-90% των λοιμώξεων τού ουροποιητικού συστήματος) στα τοιχώματα της ουροφόρους οδούς και να προκαλέσουν λοίμωξη.

Έρευνα που έγινε σε 153 ηλικιωμένες γυναίκες έδειξε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν χυμό από κράνμπερι εμφάνισαν λιγότερο από το μισό αριθμό ουρολοιμώξεων σε σύγκριση με αυτές που κατανάλωναν χυμούς άλλων φρούτων.

Ευεργετικά οφέλη κατά της χοληστερίνης

Ένας μεγάλος αριθμός ερευνών δείχνει ότι συστηματική κατανάλωση κράνμπερι μπορεί μειώσει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα.

Συγκεκριμένα μια έρευνα που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο του Σκράντον στην Πενσυλβανία έδειξε ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται σε αυτά μπορεί να προστατεύσουν την LDL χοληστερόλη (κακή χοληστερίνη) από οξείδωση και να μειώσουν τα επίπεδα την ολικής χοληστερόλης στο αίμα.

Μια πρόσφατη μελέτη παρατήρησε αύξηση στα επιπεδα HDL χολστερόλης (καλή χοληστερίνη) στο αίμα μετά από τακτική κατανάλωση χυμού κράνμπερι.

Άλλα οφέλη

Η κατανάλωση κράνμπερι έχει βρεθεί επίσης ότι διαθέτει αντιμικροβιακές δράσεις καθώς εμποδίζει αρκετά παθογόνα μικρόβια να έρθουν σε επαφή με υγιή κύτταρα του οργανισμού και να προσκολλήσουν σε αυτά προκαλώντας κατά αυτόν τον τρόπο λοίμωξη.

Επιπλέον εμποδίζει την ανάπτυξη πετρών στα νεφρά , πλάκας στα δόντια και προστατεύει έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τεστ καρδιάς εντοπίζει και τον κίνδυνο άνοιας


Τι διαπίστωσε πρόσφατη γαλλοβρετανική έρευνα.

Τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί για να εκτιμήσουν τον μελλοντικό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού μπορεί να αποδειχθούν πιο ωφέλιμοι δείκτες πρόβλεψης της μελλοντικής έκπτωσης των νοητικών ικανοτήτων, της μνήμης και της αντίληψης, σε σύγκριση με τα τεστ που γίνονται για την εκτίμηση του κινδύνου άνοιας.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα πρόσφατης γαλλοβρετανικής έρευνας που διεξήχθη σε 7.830 άνδρες και γυναίκες μέσου όρου ηλικίας 55 ετών.

Για την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου των συμμετεχόντων αξιολογήθηκαν παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία, η πίεση και η θεραπεία της υπέρτασης, οι τιμές της καλής και της ολικής χοληστερίνης, το κάπνισμα και το σάκχαρο. Για την εκτίμηση του κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικού λήφθηκαν επιπλέον υπόψη το καρδιαγγειακό ιστορικό, καθώς και τυχόν αρρυθμίες.

Τα τεστ αξιολόγησης του κινδύνου άνοιας περιελάμβαναν παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία, η εκπαίδευση, η πίεση, ο ΔΜΣ, η ολική χοληστερίνη, η άσκηση και το κατά πόσο ο εξεταζόμενος έφερε ένα γονίδιο (APOE ε4) που σχετίζεται με την άνοια. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.

Όλα τα τεστ εκτίμησης του μελλοντικού κινδύνου για την υγεία φάνηκε να προβλέπουν και τον κίνδυνο άνοιας. Ωστόσο το τεστ καρδιαγγειακού κινδύνου έδειξε τον ισχυρότερο συσχετισμό όσον αφορά την πρόβλεψη του κινδύνου έκπτωσης των νοητικών ικανοτήτων, συγκρινόμενο ακόμη και με το ίδιο το τεστ για την άνοια.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποτελεσματικότερη απορρόφηση του σιδήρου


Τα συστατικά της διατροφής που επηρεάζουν την πρόληψη του ιχνοστοιχείου.
Κατά τη νηστεία, τη χορτοφαγία καθώς και σε καταστάσεις έλλειψης σιδήρου, όπως η σιδηροπενική αναιμία, η καθημερινή κάλυψη των αναγκών μας σε σίδηρο αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Ποιοι είναι, όμως, οι παράγοντες που βοηθούν στη μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη απορρόφησή του και τι μπορούμε να προσέξουμε στη διατροφή μας για να την επιτύχουμε;

Η απορρόφηση του πολύτιμου αυτού μετάλλου από τον οργανισμό εξαρτάται από δύο βασικούς παράγοντες:

- Την ανάγκη του οργανισμού σε σίδηρο ανάλογα με το φύλο (έμμηνος ρύση, εγκυμοσύνη) και την ηλικία (ανάπτυξη). Αυτό σημαίνει πως όσο μεγαλύτερες είναι οι ανάγκες μας σε αυτόν, τόσο αυξάνεται και η απορρόφησή του από τον οργανισμό.

- Από τη μορφή με την οποία βρίσκεται στο κάθε τρόφιμο. Πιο συγκεκριμένα, ο σίδηρος που βρίσκεται σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα (π.χ. κρέας, συκώτι, ψάρι, πουλερικά) απορροφάται σε ποσοστό που φτάνει και το 30% ενώ ο σίδηρος των φυτικής προέλευσης τροφίμων (π.χ. σπανάκι, φακές κλπ), απορροφάται μόλις κατά 3-5%.

Έτσι, σε μια καθημερινή διατροφή όπου η πρόσληψη του σιδήρου μπορεί να φτάσει στα 10-15 mg την ημέρα, ο οργανισμός απορροφά μόλις το 10% αυτού!

Ποια συστατικά της διατροφής μας επηρεάζουν την απορρόφηση του σιδήρου;

Όταν το θέμα έρχεται στη διατροφή, εκτός από το είδος των πηγών από τις οποίες τον προσλαμβάνουμε (φυτικές ή ζωικές), η απορρόφηση του σιδήρου εξαρτάται και από την παρουσία άλλων θρεπτικών συστατικών στα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Αναλυτικότερα:

Η βιταμίνη C αποτελεί μια από τις πιο γνωστές βιταμίνες που είναι συνδεδεμένη με την καλύτερη απορρόφηση του πολύτιμου, αυτού, συστατικού τόσο από τις ζωικές όσο και από τις φυτικές πηγές.

Ο συνδυασμός της μάλιστα με τη μορφή του μη αιμικού (φυτικού) σιδήρου και των χηλικών συμπλόκων σιδήρου, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις νηστείας ή χορτοφαγίας, κρίνεται απαραίτητος για να απορροφηθούν αποτελεσματικά αυτές οι μορφές του σιδήρου από τον οργανισμό.

Στην πράξη, μπορείτε να αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου ενός γεύματος που περιέχει όσπρια ή σπανάκι εάν το συνοδεύσετε την ίδια ώρα ή αμέσως μετά με ένα εσπεριδοειδές (πορτοκάλι, μανταρίνι, σαγκουίνι, στημένο λεμόνι), με σαλάτα ντομάτα με πιπεριά ή με κάποιο φρούτο όπως ακτινίδιο ή φράουλες.

Παράλληλα, η απορρόφηση του σιδήρου που εντοπίζεται σε φυτικά τρόφιμα μπορεί να αυξηθεί από τον οργανισμό αν τα συνδυάσουμε με συστατικά που συναντούμε κατά βάση σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα όπως πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης, καλά απορροφήσιμο σίδηρο, ο οποίος εντοπίζεται σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα ή και με βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως οι βιταμίνες Β12, Β6, το φυλλικό οξύ αλλά και μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος.

Για παράδειγμα ένα γεύμα με βάση τα μανιτάρια μπορεί συνοδευτεί από μοσχάρι άπαχο αντί τυριού, ενώ στην περίπτωση νηστείας ή χορτοφαγίας από κάποιο θαλασσινό όπως γαρίδες, καλαμάρια ή σουπιές.

Τέλος, έρευνες έχουν δείξει πως τα αντιοξειδωτικά συστατικά όπως το λυκοπένιο – το οποίο συναντούμε στο χυμό ντομάτας και στην κέτσαπ, η λουτεΐνη που εντοπίζεται κυρίως σε σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά και η ζεαξανθίνη που συναντάται σε κίτρινα και πορτοκαλί λαχανικά όπως το καλαμπόκι και η πορτοκαλί πιπεριά, μπορούν να βελτιώσουν την απορρόφηση του σιδήρου όταν συνυπάρχουν μαζί με το μέταλλο σε ένα γεύμα.

Όπως φαίνεται και από τα παραπάνω ο συνδυασμός των κατάλληλων συστατικών είναι απαραίτητος, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη απορρόφηση του σιδήρου ιδιαίτερα σε περιόδους όπου οι ανάγκες σε αυτόν είναι αυξημένες όπως κατά την έμμηνο ρύση, σε καταστάσεις έλλειψης σιδήρου και σε χορτοφαγικές δίαιτες.

Αντίστοιχα, σε περιόδους όπου οι ανάγκες είναι αυξημένες συμβουλευθείτε το γιατρό/ διαιτολόγο σας για το ενδεχόμενο λήψης συμπληρώματος σιδήρου που περιλαμβάνει και συνδυάζει συστατικά που συμβάλλουν στην απορρόφησή του όπως η βιταμίνη C, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το φυλλικό οξύ, μέταλλα όπως ψευδάργυρος αλλά και αντιοξειδωτικά.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στα ροζ ο Λευκός Πύργος


Εκστρατεία για τη διάδοση του μηνύματος «Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να νικηθεί» πραγματοποιεί και στη Θεσσαλονίκη ο Σύλλογος Γυναικών «Άλμα Ζωής».




Το «Sail for pink»  που πραγματοποιείται σήμερα στην παραλία της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων σε θάλασσα και στεριά. Πέρα από τους ιστιοπλοϊκούς αγώνες, το event στον Λευκό Πύργο περιλαμβάνει: Face painting, Zumba, Παραμυθοχώρα, Θέατρο δρόμου και Live Μουσική.



Δείτε τα βίντεο:






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χειρουργείται αύριο ο 15χρονος μαθητής


Αύριο Δευτέρα θα χειρουργηθεί κατά πάσα πιθανότητα, ο 15χρονος μαθητής Μανώλης Βογιατζής, ο οποίος από το μεσημέρι του Σαββάτου βρίσκεται στο Ιατρικό Κέντρο του Αννόβερου της Γερμανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, ολοκληρώθηκε ήδη ο κύκλος των αναγκαίων εξετάσεων και αν όλα κυλήσουν σύμφωνα με τον προγραμματισμό των γιατρών αύριο θα γίνει η επέμβαση. Ο 15χρονος είναι σε καλή διάθεση, έχοντας συνεχώς στο πλευρό του την οικογένεια του.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα φορολογικά βάρη που φέρνει το νέο Ε1


Επιπλέον φόρους θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν οι περισσότεροι φορολογούμενοι εξαιτίας του υπολογισμού των επιδομάτων, των κερδών από μετοχές, ομόλογα κ.λπ. στην εισφορά αλληλεγγύης. Όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τους νέους κωδικούς που έχουν συμπεριληφθεί γι’ αυτό τον σκοπό στο έντυπο Ε1, προκειμένου κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων να υπολογίσει και τα ανωτέρω εισοδήματα. Και φέτος οι δηλώσεις θα υποβληθούν με ηλεκτρονικό τρόπο μέχρι τις 30 Ιουνίου για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους.

Εκτός της ανωτέρω σημαντικής επιβάρυνσης, τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2012 θα φορολογηθούν, όπως ακριβώς και τα εισοδήματα του 2011.

Το αφορολόγητο όριο ανέρχεται στα 5.000 ευρώ, ενώ για τους νέους ηλικίας έως και 30 ετών, για τους συνταξιούχος άνω των 65 ετών και τα άτομα με ειδικές ανάγκες ή συνταξιούχους ανεξαρτήτως ηλικίας που έχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες, το αφορολόγητο ποσό ορίζεται στις 9.000 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, το εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) δεν πρέπει να ξεπερνά τα 9.000 ευρώ. Για τους φορολογούμενους με παιδιά, το βασικό αφορολόγητο όριο των 5.000 εύρω προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 3.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε ένα από τα επόμενα.

Από την πλευρά τους, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, εκτός από τον φόρο εισοδήματος, θα δουν στο εκκαθαριστικό τους την εισφορά αλληλεγγύης καθώς και τον φόρο επιτηδεύματος.

Ωστόσο, προκειμένου να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση και φέτος οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν τις αποδείξεις για τις δαπάνες που έκαναν.

Συγκεκριμένα, η εφορία αναγνωρίζει τις εξής δαπάνες:

• Ενοίκιο κατοικίας. Από τον φόρο εκπίπτει το 10% των δαπανών που αφορούν με ανώτατο ποσό έκπτωσης τα 100 ευρώ. Επίσης, το ενοίκιο που πληρώνουν για τα παιδιά που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής της οικογένειας. Το ανώτατο πόσο της έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ.

• Ασφάλιστρα. Τα ποσά που καταβλήθηκαν για ασφάλιστρα, συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων ή ασθενείας. Το ανώτατο πόσο της έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 120 ευρώ για τον άγαμο και τα 240 ευρώ για τους έγγαμους.

• Τα δίδακτραπου καταβλήθηκαν σε φροντιστήρια μαθημάτων ή σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Για κάθε μέλος της οικογένειας για το οποίο καταβλήθηκαν δίδακτρα, το ανώτατο πόσο της έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ.

• Οι τόκοι στεγαστικών δανείωνπρώτης κατοικίας, οι οποίοι αντιστοιχούν σε ποσό δανείου μέχρι 200.000 ευρώ και σε κατοικία μέχρι 120 τ.μ.

• Τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης του φορολογούμενου και των λοιπών προσώπων που τον βαρύνουν. Το ποσό της έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τις 3.000 ευρώ.

• Οι εισφορέςπου καταβλήθηκαν από τον φορολογούμενο σε ασφαλιστικά Ταμεία.

Σημειώνεται ότι οι αποδείξεις για δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν το 2012 θα πρέπει να καταγραφούν και για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Οι αποδείξεις πρέπει να καλύπτουν το 25% του δηλούμενου ή τεκμαρτού ατομικού ετήσιου εισοδήματος, εφόσον το εισόδημα αυτό δεν υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ.

Αν το εισόδημα υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ, η συνολική αξία των αποδείξεων που πρέπει να έχουν συγκεντρωθεί περιορίζεται στις 15.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση μη κάλυψης του 25% του εισοδήματος με αποδείξεις, υπάρχει «πέναλτι» 10% επί της διαφοράς. Οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να φυλάξουν στα σπίτια τους τις αποδείξεις που μάζεψαν, για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο, καθώς και όλα τα άλλα δικαιολογητικά που αφορούν τις φορολογικές δηλώσεις.

Όπως προαναφέρθηκε, όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν στους κωδικούς 659-660, στον πίνακα 6 όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012. Δηλαδή, θα πρέπει να αναγράψουν επιδόματα, αναπηρικές συντάξεις, κέρδη από αμοιβαία κεφάλαια, κέρδη από πωλήσεις μετοχών, τόκους από καταθέσεις, repos, ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου που εισπράχθηκαν το 2012. Τα συγκεκριμένα εισοδήματα θα υπαχθούν και σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1% - 4%. Δηλαδή, στην περίπτωση που κάποιος απέκτησε εισόδημα 13.000 ευρώ και είχε κέρδη από μετοχές 6.000 ευρώ, θα πληρώσει εισφορά αλληλεγγύης επί των 19.000 ευρώ που είχε το 2012. Δηλαδή, θα πληρώσει 190 ευρώ.

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται σε όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές:

•1% για εισοδήματα από 12.000 ευρώ - 20.000 ευρώ

•2% για εισοδήματα από 20.000 - 50.000 ευρώ

•3% για εισοδήματα από 50.000 - 100.000 ευρώ

•4% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Φιλιππιάδα: Σταματούν τη μεταφορά μαθητών τα ταξί


Σταματούν από αύριο τη μεταφορά μαθητών στην Φιλιππιάδα τα ταξί, σύμφωνα με έγγραφο που απέστειλε το σωματείο ταξί, προς τον Αντιπεριφερειάρχη τον προϊστάμενο οικονομικού της Π.Ε. Πρέβεζας αλλά και τους διευθυντές των σχολίων και τους διευθυντές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Όπως τονίζει το σωματείο στο έγγραφό του, οι οδηγοί ταξί είναι απλήρωτοι από τον Μάρτιο του 2013 γεγονός που τους έχει πλήξει οικονομικά.

«Θα θέλαμε να ζητήσουμε συγνώμη από τις οικογένειες που πλήττονται από αυτήν μας την απόφαση. Ευελπιστούμε στην κατανόηση του προβλήματος μας και την όσο το δυνατό γρηγορότερη επίλυση του» καταλήγει η ανακοίνωση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι ανατροπές στους εισακτέους των ΑΕΙ


Σε ανατροπές των φετινών βάσεων εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση, οδηγεί η ανακατανομή του αριθμού εισακτέων που αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας, φορτώνοντας κυρίως στα Πολυτεχνεία τις «κουρεμένες» θέσεις των ΤΕΙ.

Με… τροχονόμο την πρωτόβγαλτη «ΑΘΗΝΑ» όλα δείχνουν ότι τον Αύγουστο στις Πανελλήνιες θα δημιουργηθεί πανδαιμόνιο.

Συγκεκριμένα, τα φιλέτα των Πολυτεχνείων θα γίνουν προσιτά σε χαμηλότερες βαθμολογίες, ενώ ώθηση προς τα κάτω παίρνει ο αριθμός εισακτέων στις Φυσικομαθηματικές σχολές και λοιπών Καθηγητικών σχολών του δεύτερου πεδίου, αλλά και στις βάσεις των Τμημάτων Πληροφορικής.

«Κούρεμα» έχουν υποστεί και οι θέσεις των Ιατρικών και συναφών Τμημάτων του τρίτου πεδίου, πλην των Οδοντιατρικών. Ωστόσο, αύξηση των εισακτέων ανακοίνωσε το υπουργείο για τα Τμήματα του οικονομικού κύκλου στο πέμπτο πεδίο. Το μοναδικό πεδίο στο οποίο οι θέσεις των Τμημάτων του… κουρεύτηκαν με την ψιλή είναι το πρώτο των Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Ο τελικός και πλήρης αριθμός των φετικών εισακτέων αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα πριν από το Πάσχα, όταν υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση και αφού προηγουμένως εκδοθούν τα Προεδρικά Διατάγματα του σχεδίου "ΑΘΗΝΑ" που θα διαμορφώσουν το νέο χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης.










Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατώτατος μισθός τριών ταχυτήτων


Τρεις ταχύτητες κατώτατου μισθού προωθεί το Υπουργείο Εργασίας από το 2014 και μετά, στο πλαίσιο της μνημονιακής υποχρέωσης για τη διαμόρφωση νέου μισθολογικού μηχανισμού εισόδου στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθήσουν όσοι φορείς και οργανισμοί θα συμμετάσχουν στο νέο μηχανισμό διαμόρφωσης των κατώτατων ορίων, ο μισθός εισόδου στην αγορά εργασία θα διαφοροποιείται αναλόγως με την ηλικία.

Διαφορετικός μισθός μπορεί να προβλέπεται για εργαζόμενους έως 18 ετών, άλλος για ηλικίες έως 24 ετών (όπως ισχύει σήμερα) και άλλος για μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτό υποδεικνύεται και από τους ενδεικτικούς πίνακες που υποβλήθηκαν στον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, λίγο πριν αποσταλεί το τελικό σχέδιο υπουργικής απόφασης στην τρόικα. Μάλιστα, σε αυτό το κείμενο με τίτλο: «Μηχανισμός για τον καθορισμό κατώτατου μισθού και ημερομισθίου», παρατίθενται όχι μόνο οι εκτιμήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας αλλά και εστιασμένες συστάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διακόπηκε η έρευνα «μαγικών» μανιταριών


Οι πρώτες δοκιμές χρήσης "μαγικών μανιταριών" για τη θεραπεία ατόμων με κατάθλιψη διακόπηκαν εξαιτίας κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η πρώτη δοκιμή στον κόσμο που σχεδιάστηκε να εξερευνήσει τη χρήση παραισθησιογόνων μανιταριών για τη θεραπεία ατόμων με κατάθλιψη, διακόπηκε εξαιτίας των βρετανικών και ευρωπαϊκών κανόνων σχετικά με τη χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών σε έρευνες.

Ο Ντέιβιντ Νατ, πρόεδρος του βρετανικού Συλλόγου Νευροεπιστήμης και καθηγητής στο Imperial κολέγιο του Λονδίνου, δήλωσε ότι είχε πάρει το πράσινο φως και τη χρηματοδότηση προκειμένου να ξεκινήσει την έρευνα, αλλά οι κανονισμοί το απέτρεψαν.

«Ζούμε σε ένα κόσμο παράνοιας όσον αφορά τις ρυθμίσεις των ναρκωτικών» είπε κατά τη διάρκεια διάσκεψης νευροεπιστήμης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Λονδίνο.

Στο παρελθόν ο Νατ είχε διεξάγει μικρά πειράματα σε υγιείς εθελοντές και διαπίστωσε ότι η ψιλοκυβίνη –η ψυχεδελική ουσία που εμπεριέχεται στα «μαγικά μανιτάρια»- έχει τη δυνατότητα να ανακουφίσει σοβαρές μορφές κατάθλιψης σε άτομα που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες.

Μετά από τα ελπιδοφόρα πρώτα αποτελέσματα του απονεμήθηκε επιχορήγηση 550.000 βρετανικών λιρών από το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας του Ηνωμένου Βασιλείου, προκειμένου να ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές σε ασθενείς. Όμως η ψιλοκυβίνη θεωρείται παράνομη στη Βρετανία και στο πλαίσιο του Συνεδρίου Ψυχοτρόπων Ουσιών του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε το 1971, έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο επικίνδυνα ναρκωτικά, το οποίο δεν ενδείκνυται για ιατρική χρήση.

Όπως εξήγησε ο Νατ, κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οι επιστήμονες χρειάζεται να έχουν μια ειδική άδεια προκειμένου να χρησιμοποιήσουν «μαγικά μανιτάρια» για ιατρικές δοκιμές στη Βρετανία ενώ η κατασκευή μιας συνθετικής μορφής ψιλοκυβίνης για χρήση σε ασθενείς ελέγχεται αυστηρά από κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το λόγο αυτό, ο Νατ δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να βρει μια εταιρεία που να έχει τη δυνατότητα να παράσχει το ναρκωτικό για τις δοκιμές του, είπε. «Έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολο το να βρεθεί μια εταιρεία που θα μπορεί να κατασκευάσει το ναρκωτικό και να συμβιβάζεται με τους ρυθμιστικούς κανόνες».

Σε προηγούμενες δοκιμές, ο Νατ διαπίστωσε ότι όταν χορηγούνταν σε υγιείς εθελοντές, η ψιλοκυβίνη κατάφερνε να απενεργοποιήσει ένα μέρος του εγκεφάλου που ονομάζεται πρόσθιος φλοιός του προσαγωγίου, το οποίο εμφανίζει υπερδραστηριότητα σε άτομα με κατάθλιψη.

«Ακόμα και σε φυσιολογικά άτομα, όσο περισσότερο το συγκεκριμένο μέρος του εγκεφάλου απενεργοποιείται υπό την επίδραση του ναρκωτικού, τόσο καλύτερα δήλωσαν ότι ένιωθαν οι εθελοντές δύο εβδομάδες αργότερα. Υπήρχε, λοιπόν, μια άμεση σχέση μεταξύ αυτής της παροδικής απενεργοποίησης του κυκλώματος του εγκεφάλου και της μετέπειτα διάθεσης», είπε. «Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία θέλουμε να βασίσουμε τις δοκιμές μας».



Διαβάστε περισσότερα...