Κυριακή 7 Απριλίου 2013

ΑμεΑ: Πληρώνουν 350 - 500 ευρώ μόνο για να πάνε να εξεταστούν!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Χρειάζονται εκατοντάδες ευρώ για να περάσουν από τα ΚΕΠΑ που τους κόβουν παροχές και δικαιώματα.


Η πολιτική για τα άτομα με αναπηρία κυριολεκτικά τους γδέρνει. Με έναν τρόπο μακάβριο, σαν να τους τιμωρεί κι από πάνω για την αναπηρία ή την αγιάτρευτη πάθησή τους. Δε φτάνει που για μήνες ή και χρόνο κόβεται κάθε εισόδημα για να ζήσουν και να κάνουν θεραπείες μέχρι να περάσουν από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, αναγκάζουν επιπλέον τους ανάπηρους των νησιών να δαπανούν μεγάλα χρηματικά ποσά προκειμένου να ταξιδέψουν για να εξεταστούν. Λες και ευθύνονται οι ίδιοι που έχουν κάποια αναπηρία ή χρόνια πάθηση και πρέπει να πληρώσουν αδρά γι' αυτό...

«Ολα τα άτομα με αναπηρία εκτός του νησιού της Ρόδου είναι υποχρεωμένα να πηγαίνουν δύο και τρεις φορές στο ΚΕΠΑ της Ρόδου προκειμένου να πάρουν ιατρικές βεβαιώσεις, να τις καταθέσουν, να εξετασθούν από τις επιτροπές, να παραλάβουν το αποτέλεσμα», σημειώνει ηΠεριφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Νοτίου Αιγαίου. Στο ΚΕΠΑ της Ρόδου εξετάζονται οι ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες όλων των Δωδεκανήσων, δηλαδή τουλάχιστον 2.500 - 3.000 άνθρωποισύμφωνα με την Ομοσπονδία.

Ακόμη και για μη αναστρέψιμες αναπηρίες και ασθένειες περνούν από τα ΚΕΠΑ και περιμένουν 8-9 μήνες ή και ένα χρόνο. Για όλο αυτό το διάστημα κόβονται: Το επίδομα, π.χ. των παραπληγικών (700 ευρώ το μήνα), η αναπηρική σύνταξη, οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για φορολογικά κ.λπ., και αν λήξει εκείνο το διάστημα η ασφάλισή τους, μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

«Μιλάμε για άτομα με βαριές αναπηρίες που έχουν ανάγκη να αγοράσουν καθετήρες, πάνες, αναλώσιμα, φάρμακα. Τους "εκτελούν" με αυτό τον τρόπο. Πιο μεγάλο πρόβλημα είναι στις νευρολογικές παθήσεις, όπου είναι περισσότερες οι ανάγκες και οι παροχές και γι' αυτό τους καθυστερούν περισσότερο. Υπάρχουν περιπτώσεις που περιμένουν από το 2011 να επανεξεταστούν», είπε στο «Ρ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μ. Ζηδιανάκης.
Πληρώνουν αδρά για το «σφαγείο»

Αν έχουν επιβιώσει από την εξαθλίωση που τους καταδικάζει η αντιαναπηρική πολιτική και έρθει η ώρα να επανεξεταστούν, «θέλουν τουλάχιστον 350 - 500 ευρώ για ακτοπλοϊκά, για δωμάτιο διαμορφωμένο για κινητικά ανάπηρους, για ταξί, τροφή κ.λπ. Κι αν τον πιάσει "καιρός" και χρειαστεί να μείνει μερικές μέρες παραπάνω, τότε αυξάνεται το ποσό αυτό. Ασε αν λείπει κανένα χαρτί και πρέπει να ξαναπάς...», εξηγεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Επιπλέον, από τα νησιά λείπουν αρκετές ειδικότητες, όπως νευρολόγος, ψυχίατρος κ.ά. και πρέπει να ταξιδέψει ο ανάπηρος στη Ρόδο για να πάρει τη γνωμάτευση.

Αλλά και αυτό το Γολγοθά να καταφέρουν να περάσουν, τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη. Στη συντριπτική πλειοψηφία τα ποσοστά αναπηρίας που δίνονται από τα ΚΕΠΑ είναι κατά πολύ μειωμένα, ώστε να μειωθούν οι παροχές στο ελάχιστο ή και να κοπούν τελείως. Το πιο τραγικό είναι πως τα άτομα με αναπηρία έχουν ταλαιπωρηθεί και πληρώσει αδρά για φτάσουν στα σφαγεία που λέγονται ΚΕΠΑ...
Να δοθούν λύσεις τώρα

Το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων από την πρώτη στιγμή είχε αντιταχθεί στα ΚΕΠΑ, καταδεικνύοντας ότι αυτά θα λειτουργούν για να κατακρεουργήσουν δικαιώματα και παροχές. Ωστόσο, είναι ανεπίτρεπτο να βαραίνονται οι ίδιοι και γι' αυτό πρέπει να δοθούν άμεσες λύσεις που θα τους επιτρέπουν να επιβιώσουν: Να μην κόβεται καμία παροχή για το διάστημα μέχρι να επανεξεταστούν. Να έχουν όλοι ανεξαιρέτως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Να πηγαίνουν επί τόπου οι επιτροπές στις περιοχές που δεν υπάρχει ΚΕΠΑ ή να καλύπτεται όλο το κόστος μετακίνησης και διαμονής του ανάπηρου και του συνοδού. Να στελεχωθούν τα κέντρα Υγείας με όλες τις ειδικότητες ή να περνάνε περιοδικά από τα νησιά να εξετάζουν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.