Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Άδωνις: Έλεγχος πόθεν έσχες και για γιατρούς


Την επέκταση του ελέγχου «πόθεν έσχες» και στους γιατρούς που συνταγογραφούν για τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), μετά τους διοικητές των νοσοκομείων, καθώς και την απογραφή ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ τον Σεπτέμβριο, εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός κατήγγειλε περιπτώσεις γιατρών που εκτελούν όλες τις συνταγές σε ένα φαρμακείο ή γράφουν φάρμακα μόνο μίας εταιρείας, σε ποσοστό που φτάνει ακόμα και το 75% και οι ίδιοι βρίσκονται δύο και τρεις φορές πάνω από τον μέσο όρο των γιατρών ίδιας ειδικότητας, δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υπουργός τόνισε ότι οι γιατροί που εμφανίζονται να υπερσυνταγογραφούν φάρμακα και εξετάσεις θα ελέγχονται από τις αρμόδιες οικονομικές Αρχές και επισήμανε ότι όποιος συνεχίσει να συνταγογραφεί εμπορική ονομασία, θα βγαίνει από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Αναφορικά με την απογραφή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ ο υπουργός Υγείας είπε ότι δεν υπάρχει εικόνα για τους έμμεσα ασφαλισμένους και όσους έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους κάλυψη και διευκρίνισε ότι σε πρώτη φάση θα γίνει χωρίς τη συμμετοχή των ασφαλισμένων, αλλά με την αξιοποίηση των ηλεκτρονικών αρχείων της ΗΔΙΚΑ, του Taxis και όσων Ταμείων διαθέτουν μητρώο.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της αύξησης του εισιτηρίου πρόσβασης στα Δημόσια Νοσοκομεία από τα 5 στα 25 ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα συζητηθεί εκ νέου με την τρόικα το Σεπτέμβριο, εκφράζοντας ωστόσο, αμφιβολίες για το κατά πόσον μπορεί να εισπραχθεί το συγκεκριμένο ποσό. «Με δεδομένο ότι η ετήσια δαπάνη για το 2013 εμφανίζεται μειωμένη κατά 80 εκατομμύρια, θα διαπραγματευτούμε με την τρόικα την εφαρμογή του μέτρου ή την αναπροσαρμογή του ποσού». Πρόκειται για εφαρμογή παλαιότερου νόμου, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να αποδώσει ετησίως στο σύστημα 115 εκατομμύρια ευρώ.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε για ακόμα μια φορά ότι δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας από το ΕΣΥ και ότι αναμένεται μέχρι 16 Σεπτεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της κινητικότητας στα οκτώ νοσοκομεία που εφαρμόζεται.

Τέλος, όσον αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ, ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας, είπε ότι προχωρά η εκκαθάριση των οφειλών του 2012 και ότι, μέχρι το τέλος του έτους, θα έχουν πληρωθεί όλες οι οφειλές του Οργανισμού για το 2011.



Διαβάστε περισσότερα...

Προειδοποιεί με απεργία διαρκείας η ΟΛΜΕ


"Η απόφαση του συνεδρίου μας μιλάει για απεργία διαρκείας, θα γίνουν συνελεύσεις με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς για να αποφασίσουμε ακριβώς πώς και με ποιον τρόπο θα κινητοποιηθούμε απέναντι και σε αυτή τη λαίλαπα που έχει έρθει και στο χώρο της εκπαίδευσης", δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης, προσθέτοντας ότι στην πραγματικότητα η κυβέρνηση κλείνει τα σχολεία με την πολιτική της.

Δείτε το βίντεο από το MEGA





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γεωργιάδης: Δεν πρόκειται να αυξηθεί το εισιτήριο


Τη μνημονιακή δέσμευση, που ψηφίσθηκε τον Νοέμβριο του 2012 και προβλέπει τη συμμετοχή με 25 ευρώ στο κόστος νοσηλείας εάν κάποιος κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο θα συζητήσει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με την τρόικα στη σχετική διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι το εισιτήριο πρόσβασης στα δημόσια νοσοκομεία των πέντε ευρώ δεν πρόκειται να αυξηθεί.

Η μνημονιακή δέσμευση των 25 ευρώ θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2014 και σύμφωνα με τον υπουργό το ζήτημα απασχολεί το υπουργείο Υγείας προς την κατεύθυνση προστασίας τουλάχιστον των οικονομικά αδυνάτων.

«Έχουμε ένα ισχυρό επιχείρημα ότι τα οικονομικά στοιχεία των δημοσίων νοσοκομείων πηγαίνουν το 2013 πολύ καλύτερα από το στόχο, θα κλείσουμε, καλώς εχόντων των πραγμάτων, με περίπου 80 εκατομμύρια λιγότερες δαπάνες από τις προϋπολογισθείσες. Εκεί έχει προβλεφθεί ότι το μέτρο αυτό θα έχει μία απόδοση της τάξεως των 114 εκατομμυρίων που αμφισβητούμε αν μπορεί να επιτευχθεί πράγματι σε αυτό τον αριθμό που έχει προϋπολογιστεί. Ίσως να είναι λίγο υπερβολική αυτή η εκτίμηση. Και ξεκινάμε μία συζήτηση για την επαναδιαπραγμάτευση, ει δυνατόν αυτού του ποσού είτε με τη μείωσή του είτε με τη θέσπιση κάποιων κριτηρίων είτε οτιδήποτε άλλο. Αλλά μιλάμε για αυτό, όχι για κάτι καινούριο και όχι για αύξηση του εισιτηρίου», κατέληξε ο υπουργός.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Μπλόκο" σε 900.000 φορολογικές δηλώσεις


Σε προσωρινό μπλόκο περίπου 900.000 φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά έχει προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών μια μέρα μετά την ανακοίνωση ότι παρατείνεται για όλους η προθεσμία για υποβολή δηλώσεων μέχρι τις 30 Αυγούστου.

Από αυτές τις 900.000 περίπου οι 150.000 είναι φορολογουμενων που καλούνται ξανά στην εφορία για να υποβάλλουν οι ίδιοι όλα τα δικαιολογητικά.

Δείτε το βίντεο από το MEGA





Διαβάστε περισσότερα...

Τα κριτήρια για τους πλειστηριασμούς


Στο σφυρί 25.000 ακίνητα.

Ανοίγουν ξανά οι πλειστηριασμοί για περίπου 25.000 ακίνητα που προστατεύτηκαν με νομοθετική ρύθμιση το 2008, αν και τα δάνεια των κατόχων τους είχαν «κοκκινίσει» δύο ή και τρία χρόνια νωρίτερα και μάλιστα σε εποχές οικονομικής ευημερίας.

Αυτό θα είναι το πρώτο στάδιο της σταδιακής απελευθέρωσης των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας καθώς και άλλων ακινήτων που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα «ξεπαγώσουν» οι πλειστηριασμοί για 25.000 σπίτια, από 1ης Ιανουαρίου του 2014, για τα οποία είχαν ξεκινήσει το 2008 οι διαδικασίες αλλά δεν ολοκληρώθηκαν.

Κάθε χρόνο και μετά θα ξεπαγώνουν ακίνητα ετών που έπονται του 2008. Δηλαδή το 2015 θα βγουν στο σφυρί ακίνητα του 2009.

Σύμφωνα με το Έθνος η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη θέσπιση σειράς κριτηρίων ώστε να προστατευτούν οι οικονομικά και κοινωνικά αδύναμοι δανειολήπτες.

Τα κριτήρια

-Μειώνεται στις 150.000 από τις 200.000 ευρώ το ύφος της αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας που θα προστατεύεται.
- Θα λαμβάνεται υπόψη το ύψος του ανεξέλεγκτου δανείου για την προστασία του ακινήτου
- Άνεργοι, πολύτεκνοι, δανειολήπτες με χαμηλά εισοδήματα δεν κινδυνεύουν να βγει σε πλειστηριασμό το σπίτι τους
- Όσοι εντάσσονται σε προγράμματα ρυθμίσεων των δανείων τους κι εφόσον είναι συνεπείς σε αυτά θα προστατεύονται από πλειστηριασμούς



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Κανείς δεν έχει μιλήσει για γενική άρση των πλειστηριασμών»


Μιχελάκης: Να πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού.

Απαράδεκτο χαρακτήρισε το γεγονός που συμβαίνει αυτή τη στιγμή με τους δημοτικούς αστυνομικός ο υπουργός Εσωτερικών. Ο κ. Μιχελάκης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA ανέφερε ότι «Από τη στιγμή που μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου οι δημοτικοί αστυνομικοί πληρώνονται κανονικά θα πρέπει να εργάζονται» και τόνισε ότι για το θέμα ήρθε σε επικοινωνία με τον δήμαρχο Αθηναίων. Είπε ακόμη ότι «τα έσοδα των δήμων από τις κλήσεις εντός των ορίων τους θα παραμείνουν».

Στη συνέχεια ο υπουργός Εσωτερικών έκανε μία εκτενή αναφορά στο τι θα σημαίνουν οι εκλογές αλλά και στο θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.

«Αυτή τη στιγμή έχει γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια η οποία έχει αρχίσει να αποδίδει τους πρώτους καρπούς. Θεωρώ ότι πρέπει να ολοκληρωθεί για να πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού. Είναι έγκλημα να πάμε σε εκλογική διαδικασία. Κανείς δεν πρέπει να φοβάται τις εκλογές αλλά αυτά που θα προκύψουν μετά τις εκλογές. Στις εκλογές αυτός που μιλάει είναι ο ελληνικός λαός», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μιχελάκης πάντως αναφέρθηκε και στους βουλευτές που έχουν δηλώσει ανοιχτά ότι δεν θα ψηφίσουν τους πλειστηριασμούς λέγοντας: «Οι προσωπικές απόψεις είναι προσωπικές απόψεις. Τις σέβομαι αλλά δεν τις ασπάζομαι προσωπικά», ανέφερε. Και ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι: «κανείς δεν έχει μιλήσει για γενική άρση των πλειστηριασμών. Αυτοί οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα θα προστατευτούν. Αναφερόμαστε σε εκείνους που μπορούν και δεν πληρώνουν. Να κάνουμε υπομονή και να περιμένουμε τι θα έρθει. Όλα αυτά δημιουργούν ένα κακό κλίμα στην αγορά. Θα γίνει άρση των πλειστηριασμών γι’ αυτούς που μπορούν να πληρώσουν και δεν πληρώνουν» και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο έργο που πρέπει να επιτελούν οι εκπρόσωποι του λαού στο Κοινοβούλιο λέγοντας: «Οι βουλευτές θα πρέπει να αναδεικνύουν τα κακώς κείμενα και θα πρέπει με τις προτάσεις τους να βοηθούν το κυβερνητικό έργο».





Διαβάστε περισσότερα...

«Πρόκληση» η παιδική εργασία στην Ευρώπη


Καμπανάκι κινδύνου για χώρες που πλήττονται από την οικονομική κρίση.

Ζοφερή είναι η πραγματικότητα την οποία αντιμετωπίζουν τα παιδιά που εργάζονται στις ευρωπαϊκές χώρες, τόνισε σε σχόλιό του που δημοσιεύθηκε σήμερα ο αρμόδιος Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς.

Στο σχόλιό του, ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι η παιδική εργασία στην Ευρώπη συνεχίζει να αποτελεί και σήμερα ένα σοβαρό πρόβλημα και ότι υπάρχει κίνδυνος ραγδαίας αύξησης της σε χώρες που μαστίζονται από την οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Επικαλούμενος στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας ο Επίτροπος αναφέρει ότι σήμερα περισσότερα από 250 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5 ως 14 ετών εργάζονται σ' όλο τον κόσμο, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Unesco, η πραγματικότητα της παιδικής εργασίας στην Ευρώπη είναι ζοφερή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Unesco, στην Γεωργία εργάζεται το 29% των παιδιών ηλικίας 7-14 ετών και το αντίστοιχο ποσοστό στην Αλβανία είναι 19%.

Στην Ρωσία σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, εργάζονται γύρω στο ένα εκατομμύριο παιδιά. Στην Ιταλία μια μελέτη τον Ιούνιο ανέφερε πως εργάζεται το 5,2% των παιδιών κάτω των 16 ετών.

Στην Βουλγαρία, ανήλικα παιδιά εργάζονται μέχρι και 10 ώρες στις καπνοβιομηχανίες και στην Μολδαβία, οι διευθυντές των σχολείων, των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και των γεωργικών συνεταιρισμών έχουν υπογράψει συμβάσεις που απαιτούν από τους σπουδαστές να βοηθούν στη συγκομιδή.

Ο Επίτροπος Μούιζνιεκς, προσθέτει το ΑΜΠΕ, εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία του για το γεγονός ότι τα παιδιά που αναγκάζονται να εργάζονται στερούνται της παιδείας και της εκπαίδευσης.

Η επιλογή της εκπαίδευσης σε βάρος της παιδικής εργασίας αποτελεί τον μόνο τρόπο για να αναπτυχθεί μία χώρα, πρόσθεσε ο Επίτροπος.



Διαβάστε περισσότερα...

Αντιδρούν στις απολύσεις οι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού


Θα μοιράσουν ενημερωτικά φυλλάδια στους επισκέπτες μουσείων.

Ενημερωτικά φυλλάδια στους επισκέπτες αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και μνημείων θα διανείμουν αύριο βράδυ, Τετάρτη 21 Αυγούστου, εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με αφορμή τον εορτασμό της αυγουστιάτικης πανσελήνου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του υπουργείου (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ), τα φυλλάδια θα ενημερώνουν τον κόσμο «για τις επιπτώσεις στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό από τις εκατοντάδες απολύσεις που επιβάλλονται από την τρόικα και που υλοποιεί η κυβέρνηση».

Οι εργαζόμενοι ζητούν, επίσης, από το κοινό να εκφράσει τη συμπαράστασή του στον «αγώνα ενάντια στις απολύσεις», υπογράφοντας στην ιστοσελίδα http://www.poeyppo.gr/.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι, στο πλαίσιο του θεσμού της αυγουστιάτικης πανσελήνου, στον οποίο φέτος συμμετέχουν περισσότεροι από 100 αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία σε όλη την Ελλάδα, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις ανοιχτές στο κοινό, για τις οποίες κάθε χρόνο φροντίζουν πρωτίστως οι αρχαιοφύλακες, αλλά και όλοι όσοι προετοιμάζουν τους χώρους αυτούς.

«Αυτή είναι η προσφορά όλων εμάς που έχουμε ταχθεί να προστατεύουμε, να συντηρούμε και να αναδεικνύουμε τον Ελληνικό Πολιτισμό και για τον σκοπό αυτόν εργαζόμαστε με αυταπάρνηση, κάτω από αντίξοες συνθήκες που προκύπτουν από την υποχρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού και την υποστελέχωση των υπηρεσιών» επισημαίνεται, μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, που ταυτόχρονα εκφράζει την αγωνία «για το εάν θα μπορέσει να επαναληφθεί μια τέτοια εκδήλωση στο μέλλον, εφόσον προχωρήσουν οι απολύσεις στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ραδιενεργό νερό διέρρευσε από τη Φουκουσίμα


«Μάχη» για να αποτραπεί εκτεταμένη μόλυνση στην περιοχή.

Περίπου 300 τόνοι άκρως ραδιενεργού ύδατος διέρρευσαν από δεξαμενή αποθήκευσης στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η διαχειρίστρια εταιρεία Tokyo Electric Power (Tepco), η οποία προσπαθεί τώρα να αντλήσει το νερό για ν' αποτρέψει μεγαλύτερη μόλυνση της περιοχής.

Το τοξικό νερό που εντοπίστηκε χθες στις 09:50 τοπική ώρα και το οποίο σύμφωνα με την Tepco, είναι πιθανό να έχει φθάσει στο έδαφος, διέρρευσε από μια από τις δεξαμενές που έχουν εγκατασταθεί στον πυρηνικό σταθμό για την αποθήκευση του νερού που έχει εν μέρει απαλλαγεί από ορισμένα ραδιενεργά στοιχεία, αλλά παραμένει μολυσμένο.

Στη συγκεκριμένη δεξαμενή παραμένουν 670 τόνοι ριαδιενεργού ύδατος. Γύρω από τη συγκεκριμένη δεξαμενή εντοπίστηκαν λακκούβες με το μολυσμένο νερό.

Ένα λίτρο του ραδιενεργού αυτού ύδατος περιέχει περίπου 80 εκατομμύρια μπεκερέλ στρόντιου και άλλα ραδιενεργά στοιχεία που εκπέμπουν ακτίνες βήτα, εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Ένα τοιχίο που έχει υψωθεί γύρω από τις δεξαμενές δεν κατάφερε να εμποδίσει τη διαρροή, η οποία συνεχίζεται σήμερα το πρωί σύμφωνα με την Tepco, η οποία πάντως υποστηρίζει ότι προς το παρόν το ραδιενεργό ύδωρ που διέρρευσε δεν έχει φθάσει στον Ειρηνικό Ωκεανό, που βρίσκεται 500 μέτρα από το σημείο.

Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, το νερό αυτό θα αναμιχθεί με τα υπόγεια ύδατα και μπορεί να φθάσει ως τη θάλασσα, παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος της Tepco Μασαγιούκι Όνο.

Η ραδιενέργεια που μετρήθηκε περίπου 50 εκατοστά κάτω από τις λακκούβες που εντοπίστηκαν γύρω από τη δεξαμενή ήταν περίπου 100 μιλισιβέρτ ανά ώρα. Εργάτης που θα βρισκόταν εκτεθειμένος σε ένα τέτοιο επίπεδο ραδιενέργειας θα είχε δεχθεί τη μεγαλύτερη επιτρεπόμενη σε διάστημα πέντε ετών δόση για τους εργάτες του πυρηνικού τομέα στην Ιαπωνία.

Η Πυρηνική Ρυθμιστική Αρχή της Ιαπωνίας τοποθετεί τη διαρροή αυτή στο επίπεδο ένα της διεθνούς κλίμακας πυρηνικών συμβάντων (Ines, από 0 ως 7).


Διαβάστε περισσότερα...

Οικονομική συμφωνία προτείνει ο Πιστόριους στους γονείς της νεκρής φίλης του


Στόχος να αποφύγει αστική δίκη.

Φιλική οικονομική διευθέτηση με τους γονείς της Ρίβα Στέενκαμπ, την οποία σκότωσε φέτος ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, ώστε να αποφύγει αστική δίκη, επιδιώκει ο παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους σύμφωνα με δημοσίευμά νοτιοαφρικανικής εφημερίδας.

Ένας από τους δικηγόρους του Πιστόριους, ο Κένι Ολντβάγκε, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την πληροφορία στο Γαλλικό Πρακτορείο και δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δικηγόροι του αθλητή θέλουν να διευθετηθεί η υπόθεση πριν την έναρξη της ποινικής δίκης, η οποία πρόκειται να διεξαχθεί το Μάρτιο του 2014. Προτείνουν αποζημίωση για απώλεια εισοδημάτων και ηθική βλάβη.

Η Ρίβα Στέενκαμπ, η οποία θα γιόρταζε χθες τα 30 της χρόνια, ήταν ένα τοπ μόντελ γνωστό στη Νότια Αφρική και είχε σημαντικά εισοδήματα. Μαζί με τον ετεροθαλή αδελφό της, βοηθούσε οικονομικά τους συνταξιούχους γονείς της, σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Ο νοτιοαφρικανικός Τύπος υποστηρίζει πως οι γονείς ζητούν από τα αστικά δικαστήρια τρία εκατομμύρια ραντ (220.000 ευρώ) ως αποζημίωση.

Για τη νύχτα του θανάτου της Ρίβα Στέενκαμπ ο 26χρονος Πιστόριους υποστηρίζει πως πρόκειται για ατύχημα ενώ η εισαγγελία υποστηρίζει ότι ο παραολυμπιονίκης δολοφόνησε τη σύντροφό του έπειτα από καβγά.


Οικονομική συμφωνία προτείνει ο Πιστόριους στους γονείς της νεκρής φίλης του


Διαβάστε περισσότερα...

Έφηβος απατεώνας γύρισε τον κόσμο... τζάμπα!


Έκανε πραγματικότητα το σενάριο της ταινίας «Πιάσε με αν μπορείς».

Η απόλυτη ενσάρκωση του ρόλου του Λεονάρντο Ντι Κάπριο στην ταινία «Πιάσε με αν μπορείς» είναι ο 19χρονος Reece Scobie από τη Σκωτία, ο οποίος κατάφερε να γυρίσει σχεδόν όλο τον κόσμο πετώντας business class και μένοντας σε πολυτελή ξενοδοχεία, εξαπατώντας το ταξιδιωτικό γραφείο στο οποίο είχε εργαστεί στο παρελθόν αλλά και ένα «αντίπαλο» ταξιδιωτικό γραφείο, μέχρι και τα δικαστήρια της χώρας του!

Ο Scobie ξόδεψε περισσότερα από 82.000 ευρώ ταξιδεύοντας μεταξύ άλλων στη Σιγκαπούρη, το Λος Άντζελες, το Ντουμπάι, το Οκλαντ, τη Νέα Υόρκη και το Βανκούβερ.

Ο νεαρός είχε δουλέψει για την ταξιδιωτική εταιρεία Thomson Travel μόνο για δύο μήνες, αλλά συνέχισε να χρησιμοποιεί τους κωδικούς του γραφείου για να κλείνει εισιτήρια και ξενοδοχεία και μετά την αποχώρηση από τη δουλειά αυτή.
Ο 19χρονος χρησιμοποιούσε το όνομά του αλλά και μια σειρά από ψευδώνυμα ενώ δεν ξέχασε και τους φίλους του κανονίζοντας για δύο «κολλητούς» του να μείνουν σε πολυτελή ξενοδοχεία.

Κάποια στιγμή που βρισκόταν στο lounge της British Airways πρόσεξε πως ένας προηγούμενος χρήστης, που εργαζόταν για το Cambridge Business Travel, δεν είχε κάνει σωστή έξοδο από τον λογαριασμό του στον υπολογιστή. Έτσι απέκτησε πρόσβαση στο σύστημα κρατήσεων της εταιρείας και τη χρησιμοποίησε για να κλείσει εισιτήρια για το Λος Άντζελες, τη Νέα Υόρκη, την Ατλάντα, το Αμπού Ντάμπι και τη Σιγκαπούρη.

Κατά την παραμονή του στο Λος Άντζελες διαπιστώθηκαν κάποιες από τις απάτες του και η πτήση της επιστροφής του ματαιώθηκε, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να δανειστεί μετρητά για να μπορέσει να γυρίσει στη Σκωτία.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, η απάτη του νεαρού, από τον Ιούλιο του 2011 έως τον Ιανουάριο του 2012, κόστισε 11.256 λίρες στο Thomson Travel και 59.878 λίρες στο Cambridge Travel.

Ο Scobie συνελήφθη στις αρχές του έτους και το δικαστήριο του αφαίρεσε το διαβατήριο. Ωστόσο τον Απρίλιο υποστήριξε πως είχε ξαναβρεί δουλειά σε ταξιδιωτική εταιρεία και χρειαζόταν το διαβατήριό του και με πλαστά έγγραφα κατάφερε να το πάρει πίσω!

Ο συνήγορός του, σύμφωνα με τη Daily Mail, δήλωσε στο δικαστήριο πως γνωρίζει πως ο πελάτης του είναι πολύ πιθανό να σταλεί στη φυλακή λόγω της έκτασης της απάτης του.

«Αποδέχομαι εκ μέρους του πως εκτός και να σας πείσω πως υπάρχει αξιόπιστη και ρεαλιστική εναλλακτική λύση, θα κρατηθεί», είπε στον δικαστή.


Έφηβος απατεώνας γύρισε τον κόσμο... τζάμπα!


Διαβάστε περισσότερα...

Τρίχρονος αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι


Βρήκε το όπλο σε ντουλάπα του σπιτιού του στο Μίσιγκαν.

Τραγικό τέλος βρήκε ένα 3χρονο αγόρι από το Μίσιγκαν των ΗΠΑ όταν αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι με όπλο που βρήκε στο πάτωμα της ντουλάπας μέσα στο σπίτι του.

Το περιστατικό συνέβη την Κυριακή στην περιοχή Dundee και, όπως επισημαίνει το CNN, αναμφίβολα θα ανοίξει και πάλι τη συζήτηση για την ασφάλεια των όπλων, κάτι που ζήτησε και ο ίδιος ο πατέρας του παιδιού στο λογαριασμό του στο Facebook.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Damon Holbrook ανακάλυψε το όπλο, το οποίο ανήκε σε φίλο της οικογένειας που έμενε στο σπίτι, γεμάτο και απασφαλισμένο.

«Το μόνο που ζητώ από όλους, ασφαλίστε το όπλο και βάλτε κάπου που να μην μπορεί να το βρει όποιος δεν έχει καμία δουλειά κοντά σε όπλο, ειδικά τα παιδιά. Ο γιος μου θα ήταν εδώ αν το όπλο είχε κρυφτεί όπως έπρεπε», έγραψε ο πατέρας του μικρού Damon στο Facebook. 

Τρίχρονος αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι


Διαβάστε περισσότερα...

Στις 30 Αυγούστου η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής


Μεγάλη πτώση αναμένεται σε πολλά τμήματα.

Την Παρασκευή 30 Αυγούστου, αργότερα από κάθε άλλη χρόνια, θα ανακοινωθούν φέτος οι βάσεις εισαγωγής, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας.

Η φετινή μπορεί να θεωρηθεί μια καλή χρονιά για τους υποψήφιους των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, καθώς αναμένεται μεγάλη πτώση των βάσεων που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει ακόμη και τα χίλια μόρια.

Η μεγαλύτερη «βουτιά» αναμένεται στις σχολές του 2ου και του 4ου επιστημονικού πεδίου (θετικές και τεχνολογικές επιστήμες αντίστοιχα) ενώ πτώση αναμένεται και στο 3ο επιστημονικό πεδίο (επιστήμες υγείας) όπου δεν αποκλείεται η Ιατρική Σχολή να πέσει ακόμη και κάτω από τα 19.000 μόρια.

Πτώση, αλλά σαφώς μικρότερη, αναμένεται και στις βάσεις εισαγωγής στις σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου (θεωρητικές επιστήμες).

Να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες ότι το 2012 οι βάσεις ανακοινώθηκαν στις 27 Αυγούστου και το 2011 στις 29 Αυγούστου.

Η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής δημιουργεί πρόβλημα στους επιτυχόντες μαθητές των δυο κρατικών πανεπιστημίων της Κύπρου που θα πρέπει μέχρι και τις 23 Αυγούστου να απαντήσουν αν επιθυμούν να φοιτήσουν στη μεγαλόνησο χωρίς όμως ακόμη να γνωρίζουν σε ποια τμήματα έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα.


Διαβάστε περισσότερα...

Θηλυκός «Σαμψών» κινδυνεύει με παράλυση


Τα μαλλιά της Asha Mandela φτάνουν σε μήκος τα 16,5 μέτρα.

Το μήκος των μαλλιών της ξεπερνάει αυτό ενός λεωφορείου καθώς φτάνει τα 16,5 μέτρα ενώ το βάρος τους αγγίζει τα 19 κιλά. Και μπορεί να χάρισαν την Asha Mandela μια θέση στο βιβλίο Γκίνες, ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος να της στοιχίσουν ακόμη και τη ζωή της.

Ο λόγος, όπως προειδοποιούν οι γιατροί, το ότι ενδέχεται το βάρος τους να προκαλέσει καμπυλότητα στην σπονδυλική της στήλη και τον αυχένα, με αποτέλεσμα μια ενδεχόμενη παράλυση.

Ωστόσο η Asha Mandela δεν δείχνει να πτοείται. «Είναι όλη μου η ζωή. Δεν θα τα κόψω ποτέ» δηλώνει η 47χρονη μητέρα που ζει στην Ατλάντα και η οποία αφήνει τα μαλλιά της να μακρύνουν εδώ και 25 χρόνια.

Για να καταφέρει μάλιστα να περπατήσει στο δρόμο και να αποφύγει το να σέρνονται ή να πιαστούν ίσως και σε πόρτες λεωφορείων ή ακόμα και του σπιτιού της, τα τυλίγει σε ένα κουβάρι και τα κρατάει.

Όσο για το ενδεχόμενο να τους βάλει ψαλίδι, δεν το συζητάει καν. «Αυτό θα ισοδυναμούμε με αυτοκτονία. Θα ήμουν σαν ζόμπι» δηλώνει η 47χρονη, η οποία θεωρεί τα μαλλιά της κάτι σαν γούρι, αποδίδοντας σε αυτά το γεγονός ότι κατάφερε να γλιτώσει από τον καρκίνο, δύο εγκεφαλικά και δύο καρδιακές προσβολές.





Διαβάστε περισσότερα...

Υποβολή αιτήσεων για το Κοινωνικό Φροντιστήριο


Τα μαθήματα αρχίζουν στις 9 Σεπτεμβρίου.

Δωρεάν κοινωνικό φροντιστήριο θα λειτουργήσει και φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Στο φροντιστήριο θα παρέχονται μαθήματα κατεύθυνσης Β΄ και Γ΄ Λυκείου για το σχολικό έτος 2013-2014.

Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 9 Σεπτεμβρίου. Στους μαθητές της Β΄ Λυκείου διδάσκονται Έκθεση, Αρχαία Ελληνικά και Μαθηματικά ενώ στους μαθητές της Γ' Λυκείου: Έκθεση, Φυσική, Νέα Λογοτεχνία, Μαθηματικά, Αρχαία Ελληνικά, Ιστορία, Λατινικά, Βιολογία, ΑΟΔΕ, ΑΟΘ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για αιτήσεις στο γραφείο της εφορευτικής επιτροπής του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου (πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2310 416606).


Διαβάστε περισσότερα...

4 Έλληνες στη «στέγη» του κόσμου


Σε απάτητες κορυφές στα Ινδικά Ιμαλάια σκαρφάλωσαν τέσσερις Έλληνες ορειβάτες και έστησαν ελληνικές σημαίες σε σημεία που ποτέ κανείς δεν είχε φτάσει πριν.

Μάλιστα οι Έλληνες ορειβάτες ονόμασαν «Χαμένο Μαργαριτάρι» (Mutik Skal στην ντόπια διάλεκτο), μια κατακόρυφη, απότομη και τρομακτική κορυφή, που είναι αθέατη από τις γύρω κοιλάδες.

Αψηφώντας το τσουχτερό κρύο, τη δυνατή βροχή και τον αέρα που θέριζε, οι ορειβάτες κοιμήθηκαν κάτω από βράχους και πάτησαν σε αιώνιους παγετώνες, όπου το χιόνι δεν λιώνει ποτέ και κανείς δεν γνωρίζει τι υπάρχει από κάτω.

Ο Γιώργος Βουτυρόπουλος από την Αθήνα, ο Νίκος Λαζανάς επίσης από την Αθήνα, ο Πάνος Αθανασιάδης που εργάζεται ως ερευνητής Μετεωρολογίας στη Μπολόνια και ο Νίκος Κρούπης από την Πύλη Τρικάλων, οργάνωναν μήνες το ταξίδι και το ξεκίνησαν όταν κατάφεραν να πάρουν το 50% των εξόδων τους από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης.

Ταξίδεψαν μέχρι την Ινδία, έφτασαν στην περιφέρεια Λαντάκ και στην απομακρυσμένη κοιλάδα Ράρου, εκεί όπου φτάνουν μόνο ριψοκίνδυνοι ορειβάτες και αναρριχητές.

Κατά ομάδες, κυρίως ανά δύο, κατέκτησαν τις κορυφές Κατκάτ Κανγκρί (6.148μ.), Χαμένο Μαργαριτάρι (6.243μ.), Σκίλμα Κανγκρί (6.020μ.), Λάμα Σου (5.947μ.).

«Ήταν μια μοναδική εμπειρία, γιατί είμαστε μια μικρή ομάδα ορειβατών, που βάλαμε στόχο τα Ινδικά Ιμαλάια, δύσκολο εγχείρημα για Έλληνες. Οι δυσκολίες ήταν πολλές, αλλά τα καταφέραμε σε όλους τους στόχους», λέει στο «Έθνος» ο Ν. Κρούπης.



Διαβάστε περισσότερα...

Τρώνε τα κλεμμένα τρόφιμα μέσα στα σούπερ μάρκετ


«Τι να λέμε, έχει πέσει πείνα στον κόσμο». Ο υπεύθυνος μεγάλου σούπερ μάρκετ στο κέντρο της Αθήνας μιλάει στην «Καθημερινή» για την έξαρση των μικροκλοπών στα πολυκαταστήματα, την εγκληματικότητα της ανέχειας.

«Παλιότερα “έφευγαν” έτσι κυρίως καλλυντικά, ποτά, είδη προσωπικής υγιεινής, τα οποία δεν μπορούσαν να αγοράσουν γιατί ήταν ακριβά. Σήμερα είναι τα τρόφιμα που γίνονται στόχος: γάλατα, γιαούρτια, μπισκότα. Εχουν ξεφύγει τα πράγματα». Για πρώτη φορά, μάλιστα, καταγράφονται κρούσματα κατανάλωσης τροφίμων εντός των καταστημάτων. Σχεδόν καθημερινά οι υπάλληλοι ανακαλύπτουν συσκευασίες από σοκολάτες ή άλλα είδη στους διαδρόμους, σε γωνίες, πίσω από πάγκους. «Τα ανοίγουν και τα τρώνε επιτόπου», λέει. «Πεινάνε οι άνθρωποι, τι να κάνουν», προσθέτει αμέσως. Γι’ αυτό, σε περίπτωση που οι υπάλληλοι τους δουν, κάνουν τα στραβά μάτια. «Αν ο άλλος πεινάει, εμείς τι να του πούμε; Το τρώει και φεύγει».

Ανάλογη εικόνα δίνουν και πολλά άλλα σούπερ μάρκετ της ευρύτερης περιοχής του κέντρου. «Ενας είχε ανοίξει μια συσκευασία τυρί για τοστ και το έτρωγε βιαστικά. Τον είδα, αλλά δεν ήθελα να τον φέρω σε δύσκολη θέση», διηγείται άνδρας της υπηρεσίας σεκιούριτι ενός καταστήματος. Σε μια άλλη περίπτωση, μια γυναίκα «συνελήφθη» να αρπάζει ένα μπουκάλι λάδι από το ειδικό καλάθι όπου συγκεντρώνονταν. Οπως λένε οι υπάλληλοι των καταστημάτων, δεν υπάρχει διαχωρισμός στην πείνα. Τα κρούσματα αφορούν εξίσου Ελληνες και αλλοδαπούς.

Σε κάθε περίπτωση, σπάνια καλείται η αστυνομία. «Αν δούμε κάποιον να κλέβει, του αφαιρούμε το προϊόν και τον αφήνουμε να φύγει», λέει η υπεύθυνη άλλου καταστήματος. «Για ποιο λόγο να πάρουμε την αστυνομία;» Πηγές της αστυνομίας επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει έξαρση του φαινομένου, ωστόσο συχνά τα περιστατικά αυτά λύνονται «εκ των έσω», χωρίς εμπλοκή των Αρχών. Μόνο εάν πρόκειται για αντικείμενο μεγαλύτερης αξίας καλείται η αστυνομία, αναφέρουν χαρακτηριστικά. «Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, τα κρούσματα σχετίζονται με την ανάγκη επιβίωσης. Παίρνουν ένα κρουασάν, κάτι που καταναλώνεται γρήγορα».

Σημειώνεται ότι οι μικροκλοπές διώκονται κατ’ έγκληση και όχι αυτεπάγγελτα. Σύμφωνα με το άρθρο 377 του Ποινικού Κώδικα, αν η κλοπή ή η υπεξαίρεση έχει αντικείμενο πράγμα ευτελούς αξίας, τιμωρείται με χρηματική ποινή ή με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών. Αν όμως η πράξη τελέστηκε από ανάγκη για άμεση χρήση ή ανάλωση του αντικειμένου της κλοπής ή υπεξαίρεσης, το δικαστήριο μπορεί να κρίνει την πράξη ατιμώρητη. Με λίγα λόγια, εάν πρόκειται για τρόφιμο μικρής αξίας, το οποίο καταναλωθεί επιτόπου και επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για θέμα επιβίωσης, ο δράστης δεν τιμωρείται.
Περισσότερο ευάλωτα στις μικροκλοπές είναι, φυσικά, τα μεγάλα καταστήματα, όπου παρά τα εξελιγμένα συστήματα ασφαλείας, ο έλεγχος είναι δύσκολος. Πέραν εκείνων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, σε αυτούς τους χώρους δρουν και «κανονικοί» παραβάτες που συνεχώς εφευρίσκουν νέες μεθόδους αφαίρεσης ειδών από τα ράφια (πονοκέφαλο, για παράδειγμα, προκαλεί στους υπευθύνους των καταστημάτων η τοποθέτηση σε συσκευασίες γάλακτος ή χυμών άλλων μικροαντικειμένων, μέθοδος γνωστή ως «milkshake»).

Σύμφωνα με τελευταία έρευνα (ECR Hellas), το συνολικό ποσοστό των απωλειών από τα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει αυξηθεί κατά 10% μέσα σε ένα χρόνο, με το κόστος για τις επιχειρήσεις να ανέρχεται σε πάνω από 95 εκατ. ευρώ ετησίως. Ειδικότερα, οι απώλειες στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης ανέρχονται στο 2,1% των πωλήσεων, με έντονα αυξητική τάση. Τα προϊόντα με τα μεγαλύτερα ποσοστά κλοπών είναι το λάδι, το μέλι, ο καφές, τα αλκοολούχα ποτά, τα προϊόντα στοματικής υγιεινής, τα ξυριστικά, τα ζαχαρώδη (τσίχλες, σοκολάτες κ.λπ.), τα καλλυντικά, οι μπαταρίες και τα τρόφιμα (τυριά κ.λπ).

Αντιμέτωποι με το πρόβλημα των μικροκλοπών είναι και οι ιδιοκτήτες μίνι μάρκετ. «Υπάρχει έξαρση, αν και σ’ εμάς, όποιος θέλει να ελέγχει το κατάστημά του, μπορεί», λέει στην «Κ» ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ στο Παγκράτι. «Το θέμα είναι ότι οι υπάλληλοι πια δεν θα ρισκάρουν επ’ ουδενί τη σωματική τους ακεραιότητα για να σταματήσουν μια κλοπή. Δεν στενοχωριούνται πολύ και είναι κατανοητό στην εποχή που ζούμε». Σε άλλα καταστήματα οι κλοπές μειώθηκαν – όπως μειώθηκε και ο τζίρος. «Έπεσε η δουλειά, έπεσαν και οι κλοπές», υποστηρίζει ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ στους Αμπελοκήπους. «Άντε να μπει κανένας ξένος να πάρει (σ.σ. εννοεί κλέψει) κάνα ποτό, άντε να μπει κανένας Ελληνας να πάρει κάνα κουτί ζυμαρικά».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μιχελάκης: Barcode για τους δημοσίους υπαλλήλους


«Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος ελέγχου προσέλευσης και αποχώρησης των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτή η ιστορία με την κάρτα είναι ένα ξεπερασμένο σύστημα. Προσωπική μου άποψη είναι να υπάρχει μια κάρτα με barcode…», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας νωρίτερα στο MEGA ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, αναφερόμενος στους «κοπανατζήδες» του δημοσίου.

Δείτε το βίντεο από το MEGA:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θεοχάρης: Περισσότερες φέτος οι επιστροφές φόρων


Περισσότερες και σε αριθμό και σε ποσά θα είναι οι επιστροφές φόρων φέτος, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.

Περίπου 200.000 φορολογούμενοι που δεν είχαν υποβάλει εντός προθεσμίας τη φορολογική τους δήλωση, έχουν την ευκαιρία να το πράξουν μέχρι τις 30 Αυγούστου, χωρίς την επιβολή προστίμου, ανέφερε μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, με αφορμή τη χθεσινή απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών.

Η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, για ουσιαστική παράταση της υποβολής όλων των δηλώσεων μέχρι τις 30 Αυγούστου, αποτελεί «ανάσα» σε πολλούς πολίτες, ανέφερε ο κ. Θεοχάρης, επισημαίνοντας ότι απομένουν περίπου 900.000 δηλώσεις να υποβληθούν, με τη ροή κατάθεσής τους να ανέρχεται σε περίπου 200.000 την ημέρα.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Θεοχάρης, είπε ότι οι επιστροφές φόρων φέτος, μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματος, θα είναι περισσότερες τόσο σε αριθμό όσο και σε ποσά, σε σύγκριση με πέρυσι.

Επισήμανε, εξάλλου, ότι οι αυστηροί έλεγχοι του ΣΔΟΕ θα συνεχιστούν καθώς αποτελεί συνειδητοποιημένη στάση προκειμένου να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή.


Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Κουνουπιών


Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Κουνουπιών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Αυγούστου με πρωτοβουλία της Αμερικανικής Ένωσης για τον Έλεγχο των Κουνουπιών (AMCA), μιας επιστημονικής οργάνωσης που εδρεύει στις ΗΠΑ και στους κόλπους της περιλαμβάνει επιστήμονες από 50 χώρες του κόσμου.

Στόχος της Ημέρας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με την βλαβερή συμπεριφορά των κουνουπιών και των άλλων συναφών εντόμων απέναντι στον άνθρωπο.

Η 20η Αυγούστου επελέγη, γιατί την ημέρα αυτή του 1897 ο άγγλος γιατρός Ρόναλντ Ρος της Σχολής Τροπικής Ιατρικής του Λίβερπουλ ανακοίνωσε μια σημαντική ανακάλυψη, που έσωσε εκατομμύρια ζωές έκτοτε: Ότι για τη μάστιγα της ελονοσίας ευθύνονται τα κουνούπια.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μανιάτης: Δεν σχεδιάζουμε νέες αυξήσεις στη ΔΕΗ


«Αυτή τη στιγμή, δεν σχεδιάζουμε καμία νέα αύξηση στη ΔΕΗ», διαβεβαίωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

Ο ίδιος, μιλώντας στο MEGA ανέφερε επίσης ότι λόγω της γραφειοκρατίας δεν «ανθίζουν» οι επενδύσεις στην Ελλάδα και ότι κάθε χρόνο γίνονται 19.000 άχρηστες περιβαλλοντικές μελέτες αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Μανιάτης ανέφερε επιπλέον ότι τον Σεπτέμβριο θα κατατεθούν στη Βουλή οι πρώτες συμβάσεις του ελληνικού Δημοσίου για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου από ιδιώτες αναδόχους.

«Μέσα στον Σεπτέμβρη θα φέρουμε στη Βουλή για κύρωση τις δυο συμβάσεις τουλάχιστον δύο, ίσως και τρεις, που θα υπογράψουμε για το οικόπεδο του Πατραϊκού και για το οικόπεδο των Ιωαννίνων», είπε, επισημαίνοντας ότι αυτό έχει τόσο ουσιαστική όσο και συμβολική σημασία επειδή «η Βουλή των Ελλήνων θα μάθει, θα διερευνήσει και θα επικυρώσει τις πρώτες συμβάσεις του ελληνικού Δημοσίου με ιδιώτες αναδόχους για το πώς θα αξιοποιηθεί ο ορυκτός μας πλούτος. Αυτό», είπε ο υπουργός ΠΕΚΑ, «έχει και την έννοια του ελέγχου από τον ελληνικό λαό του θέματος πώς αξιοποιείται ο ορυκτός πλούτος της χώρας και πού θα πάνε τα χρήματα αυτά».

Ο κ. Μανιάτης διευκρίνισε ότι «αμέσως μετά την υπογραφή, ο ανάδοχος παίρνει εντολή από το Δημόσιο να προχωρήσει τις έρευνες. Άρα μέσα στο 2014 θα δούμε και οπτικά νομίζω εξελίξεις», είπε.

Δείτε το βίντεο από το MEGA:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μανιάτης: Δεν υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης για «σεισμόσημο»


«Δεν υπάρχει καμία δέσμευση απέναντι στην τρόικα, ούτε πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια τέτοια ρύθμιση», απαντά ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης σε δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρονται σε επιβολή νέου φόρου ή αλλιώς «σεισμόσημο».

Δείτε το βίντεο από τo MEGA:





Διαβάστε περισσότερα...

Μετέφεραν με γερανό στο νοσοκομείο υπέρβαρο Σαουδάραβα 610 κιλών


Με εντολή του βασιλιά Αμπντάλα.

Ένας Σαουδάραβας ο οποίος έφτασε να ζυγίζει 610 κιλά και έχει πλέον ακινητοποιηθεί μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για θεραπεία, κατ' εντολή του βασιλιά Αμπντάλα.

Ο Χάλεντ Μόχσεν Σαΐρι μεταφέρθηκε από το Τζιζάν, στη νότια Σαουδική Αραβία, στο Ριάντ και εισήχθη στο νοσοκομείο «Βασιλιάς Φαχντ». Τα σαουδαραβικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι επιστρατεύτηκε ένα γερανοφόρο όχημα για να τον βγάλει από το σπίτι του.

Ο υπουργός Υγείας Αμπντάλα αλ Ράμπια είπε ότι μια ομάδα γιατρών πήγε στο Τζιζάν για να οργανώσει τη μεταφορά του παχύσαρκου άνδρα στην πρωτεύουσα.

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη σε τι είδους θεραπεία θα υποβληθεί ο Σαΐρι. Πρόσφατα γιατροί του ίδιου νοσοκομείου χειρούργησαν έναν άλλο υπέρβαρο άνδρα, ηλικίας 27 ετών, και του αφαίρεσαν 80 κιλά λίπους από την περιοχή του στομάχου.


Μετέφεραν με γερανό στο νοσοκομείο υπέρβαρο Σαουδάραβα 610 κιλών


Διαβάστε περισσότερα...

Σπάρτη: Επεκτείνεται το νοσοκομείο μέσω ΕΣΠΑ


Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκε, ύστερα από τη θετική αξιολόγηση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η κατασκευή νέας νοσηλευτικής μονάδας 19 κλινών στο γενικό νοσοκομείο της Σπάρτης, με συνολικό προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 2.785.200 ευρώ.

Η επέκταση θα γίνει σε συνέχεια του υφισταμένου κτιρίου του νοσοκομείου Σπάρτης και συγκεκριμένα θα περιλαμβάνει, επέκταση νέου ισογείου κτιρίου κατά 700 τμ. στο οποίο θα δημιουργηθούν τρεις θάλαμοι ασθενών των τεσσάρων κλινών, 42 τμ έκαστος, δύο θάλαμοι ασθενών των δύο κλινών, 21 τμ έκαστος, τρεις μονόκλινοι θάλαμοι ασθενών 14 τμ έκαστος, τρία γραφεία ιατρών και ένα εξεταστήριο. Επίσης, θα δημιουργηθεί αίθουσα αναμονής 40 τμ, αίθουσα συσκέψεων 15 τμ, γραφείο προϊσταμένης 12 τμ, αίθουσα εργασίας νοσηλευτών 16 τμ, διάδρομοι και βοηθητικοί χώροι πρόσβασης και σύνδεσης με την υφιστάμενη κτιριακή δομή 140 τμ, καθώς και βοηθητικοί χώροι για τα ακάθαρτα, αποθήκες, w.c. κουζίνα κλπ.

Επιπρόσθετα, θα δημιουργηθεί επέκταση υπογείου κατά 742,38 τμ, στο οποίο θα τοποθετηθούν το μηχανοστάσιο και οι αποθήκες.



Διαβάστε περισσότερα...

Κεγκέρογλου: Είναι πολύ υψηλά τα πρόστιμα


Ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου μίλησε στην εκπομπή "Πρωινό ΑΝΤ1" για τα πρόστιμα της αδήλωτης εργασίας και τόνισε ότι είναι πάρα πολύ υψηλά.
«Η μαύρη εργασία παίρνει μη επιτρεπτές διαστάσεις » δήλωσε ο κ. Κεγκέρογλου και στη συνέχεια σχολίασε ότι τα πρόστιμα είναι πολύ μεγάλα, συγκεκριμένα 10.550 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο.
"Φοβούμαι πολύ ότι κλείνουν επιχειρήσεις που τηρούν τους νόμους και δεν αντέχουν και σε ορισμένες περιπτώσεις επιβιώνουν επιχειρήσεις που δεν τηρούν τους νόμους" δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας.

Στη συνέχεια της συζήτησης τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος τόνισε: "Είμαι υπέρ των αυστηρών προστίμων. Η αδήλωτη εργασία είναι μια πρακτική που δεν πρέπει να συνεχιστεί".

Δείτε το βίντεο:



"Δεν υπάρχει πρόστιμο, αλλά απευθείας κλείσιμο της επιχείρησης αν απασχολούν παράνομο μετανάστη. Ήδη έχουν κλείσει 52 επιχειρήσεις" τόνισε ο κ. Κεγκέρογλου.
Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε περισσότερα...

Στήνονται οι πυλώνες της πρωτοβάθμιας φροντίδα υγείας


Ριζικές αλλαγές στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας προωθεί το υπουργείο υγείας.Έπειτα από τα δημόσια νοσοκομεία την σκυτάλη των αλλαγών παίρνει η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ώστε το νέο χρόνο να έχουν μπει οι πυλώνες της.


Ήδη στη συμπρωτεύουσα το τοπίο αλλάζει αφού το Νοσοκοµείο Ειδικών Παθήσεων (πρώην Λοιµωδών) μετατρέπεται σε Κέντρο Υγείας Τούμπας και σε Κέντρο Υγείας Ανατολικής Θεσσαλονίκης το Αφροδισίων - ∆ερµατικών Νόσων.

Ειδικότερα ο υπουργός Υγείας έχει επανειλημμένως ανακοινώσει ότι σύντομα θα γίνει ενοποίηση όλων των πολυϊατρείων του ΙΚΑ με τις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ, τα οποία θα λειτουργούν κάτω από την ίδια «ομπρέλα», ενώ είναι πιθανό να ενταχθούν και τα Κέντρα Υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει ζητήσει από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Δ.Κοντό, να του παραδώσει εντός των ημερών ένα πλήρες σχέδιο. Στο μεταξύ όμως αναμένει άλλο ένα σχέδιο από τον καθηγητή Οικονομικών της Υγείας, Κυριάκο Σουλιώτη, για την πλήρη οργάνωση ενός συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), ώστε να οργανωθεί από την αρχή σε συνδυασμό με τις ενοποιημένες μονάδες.


«Αποκλείεται να συνεχίσουμε όπως πηγαίναμε», έχει δηλώσει κατηγορηματικά ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Υπογράμμισε ωστόσο ότι ο ΕΟΠΥΥ θα παραμείνει και πάροχος Υγείας, ενώ οι δυνάμεις του θα ανασυνταχθούν.

Ιδιαίτερα για τα μεγάλα αστικά κέντρα τα κέντρα υγείας αποτελούν τονωτική ένεση στην περίθαλψη των ασθενών. Παράλληλα ανακουφίζουν τα Δημόσια νοσοκομεία από τα ελαφριά περιστατικά.


Ενδεικτικό είναι ότι τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί το κάθε κέντρο υγείας να περιθάλψει περισσότερους από 4500 ασθενείς.



Πηγή: http://iatropedia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να «πουλήσετε» ένα ψέμα


Τι δείχνουν έρευνες για τα πειστικά επιχειρήματα.

Οι άνθρωποι πολύ σπάνια αλλάζουν τη γνώμη που έχουν για ένα ζήτημα, άρα συνήθως η αντιπαράθεση δεν ωφελεί.

Ωστόσο, όταν πρόκειται να αποφανθούν για μια καινούργια πληροφορία ή να κρίνουν ως αληθή ή αναληθή μια δήλωση, τότε ξαφνικά το μυαλό των ανθρώπων ανοίγει σαν σφουγγάρι και ρουφάει στοιχεία.

Ο εγκέφαλός μας έχει εξελιχθεί για να λαμβάνει αποφάσεις βασισμένος σε περιορισμένες πληροφορίες κι αυτή η ικανότητά του μπορεί να χειραγωγηθεί. Παρακάτω παρουσιάζονται τρεις τρόποι για να συμβεί κάτι τέτοιο.

1. Χρησιμοποιήστε λέξεις όπως «γιατί»
Ένα επιχείρημα είναι πολύ πιο πειστικό όταν υπάρχει ένας λόγος και μια αιτία που το υποστηρίζει. Ωστόσο, όπως έχει δείξει το έργο της ψυχολόγου του Χάρβαρντ, Ellen Langer, την ίδια πειστικότητα έχει ένα επιχείρημα αν υπάρχει έστω κι ένα ίχνος αιτίας να το στηρίζει. Σε μια σειρά διάσημων πειραμάτων, η Langer έβαλε την ομάδα της να ζητήσει από ανθρώπους που στέκονταν σε μια ουρά στο φωτοτυπείο να περάσουν μπροστά στη σειρά. Η μια ομάδα είπε στους ανθρώπους «Συγγνώμη, έχω μόνο πέντε σελίδες να βγάλω, μήπως μπορώ να προχωρήσω»; Παρότι είχαν έναν πολύ καλό λόγο να περάσουν την ουρά, γιατί είχαν μόνο λίγες σελίδες να φωτοτυπήσουν, μόνο το 60% των ανθρώπων ανταποκρίθηκε θετικά. Αντίθετα, το 94% ανθρώπων έδωσαν τη σειρά τους όταν χρησιμοποιήθηκε η λέξη «γιατί» για να δώσει έναν λόγο που ζητήθηκε η προσπέραση των ανθρώπων λέγοντας: «Συγγνώμη, έχω μόνο πέντε σελίδες. Μήπως μπορώ να περάσω γιατί βιάζομαι»;

Φαίνεται ότι η λέξη «γιατί» υπενθυμίζει στους ανθρώπους ότι το αίτημα έγινε γιατί υπάρχει καλός λόγος. Ωστόσο, η λέξη ήταν εξίσου αποτελεσματική ακόμα κι όταν δεν υπήρχε πραγματικός λόγος. Το 93% των ανθρώπων ενέδωσε στο αίτημα όταν αυτό εκφράστηκε έτσι: «Συγγνώμη, έχω πέντε σελίδες. Μπορώ να περάσω γιατί έχω να βγάλω κάποιες φωτοτυπίες;»

Το δίδαγμα: Χρησιμοποιείται μια καλή αιτιολογία και μια σοβαρή πρόταση ακόμα και όταν δεν υπάρχει πραγματική αιτία. Λέξεις όπως «γιατί», «επιπλέον», καθώς και οι λεγόμενες λίστες «των πέντε σημείων» φαίνεται να λογαριάζονται ως καλή λογική.

2. Πείτε μια ιστορία
Φανταστείτε ότι είστε ένορκος σε δυο υποθέσεις φόνων. Στη μια, ο εισαγγελέας εκθέτει τα στοιχεία υποδεικνύοντας ότι κατά 70% ο κατηγορούμενος βρισκόταν στη σκηνή του εγκλήματος, χωρίς όμως να αποδώσει το κίνητρο του κατηγορουμένου. Η δεύτερη υπόθεση είναι ακριβώς ίδια, μόνο που ο εισαγγελέας περιγράφει το ιστορικό του μεσήλικα κατηγορουμένου, που φαίνεται να ήταν, λαϊκιστή, "νταής" στο σχολείο στα εφηβικά του χρόνια. Ποιά υπόθεση πείθει περισσότερο;

Παρόλο που η σύνδεση μιας τέτοιας συμπεριφοράς στην εφηβική ηλικία είναι σχεδόν απίθανο να εξηγήσει μια ανθρωποκτονία που διαπράχθηκε δεκαετίες αργότερα, η δεύτερη υπόθεση μοιάζει πολύ πιο πειστική. Όπως έδειξε η έρευνα των ψυχολόγων Daniel Kahneman και Amos Tversky, οι άνθρωποι αντιδρούν και ανταποκρίνονται πολύ καλύτερα σε άσχετα στοιχεία, αν αυτά ταιριάζουν με τις προσδοκίες τους. Οι δυο ειδικοί ζήτησαν από τους συμμετέχοντες στην έρευνα να αξιολογήσουν τις πιθανότητες να είναι κάποιος γιατρός ή δικηγόρος. Τους εξήγησαν τη σύνθεση της ομάδας από την οποία προέρχονταν οι άνθρωποι (για παράδειγμα, 70 γιατροί και 30 δικηγόροι στη μια ομάδα) άρα ήξεραν τα συνολικά νούμερα. Όταν όμως έδωσαν στους συμμετέχοντες και ένα σκίτσο χαρακτηριστικών του κάθε ανθρώπου, οι ψυχολόγοι ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες αγνόησαν τις πληροφορίες που είχαν στη διάθεσή τους για τον πραγματικό αριθμό των γιατρών και των δικηγόρων και αντ' αυτού βάσισαν την κρίση τους σχεδόν αποκλειστικά στο κατά πόσο το πορτραίτο χαρακτηριστικών ταιριάζει με τα στερεότυπα της εργασίας τους.

Τείνουμε να περικλείουμε ιδέες και γεγονότα μέσα σε ιστορίες και όσο πιο καλή η ιστορία τόσο πιο πειστική είναι. Επομένως, παρόλο που δεν ήταν στα νιάτα τους όλους οι εγκληματίες «νταήδες» και δεν είναι όλοι οι γιατροί «σπασίκλες», δίνουμε πολλή βάση σε ό,τι ικανοποιεί τις προσδοκίες μας. Το γεγονός ότι οι ένορκοι μπορεί να θεωρήσουν πολύ πειστικές τις καλοστημένες ιστορίες είναι γενικώς αναγνωρισμένο γεγονός σε νομικές συζητήσεις.

3. Δείξτε φωτογραφίες ή γραφήματα
Σε μια πρόσφατη έρευνα, οι ψυχολόγοι ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν αν πίστευαν την αλήθεια ή μη ορισμένων προτάσεων που δείχνουν κάποια γεγονότα, όπως το αν ένας διάσημος ζει ή πέθανε ή αν οι ξηροί καρποί είναι ωφέλιμη τροφή.

Όπως αναφέρεται στο Scientific American, η παρουσία μιας φωτογραφίας ή μιας μικρής περιγραφής αυξάνει τον αριθμό των ανθρώπων που πίστευαν ότι αυτή η πρόταση είναι αληθής, ακόμα κι αν η φωτογραφία δεν έδειχνε ουσιαστικά στοιχεία. Παρόλο που οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να αντιληφθούν το «γιατί», αποδεικνύεται ότι οι πληροφορίες που περιβάλλονται από εικόνες ή επιπρόσθετες λεπτομέρειες φαίνονται απλώς πιο πειστικές.

Δεν σημαίνει βέβαια ότι όλοι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν στις ομιλίες και τις διαλέξεις τους διαγράμματα και φωτογραφίες λένε ψέματα, όμως χρειάζεται προσοχή για να κατανοούμε κάθε φορά την ουσία μιας φωτογραφίας ή ενός γραφήματος και να μην παρασυρόμαστε από αυτά άκριτα.



Διαβάστε περισσότερα...

Ρυθμίσεις και «κούρεμα» δανείων- καρτών


Σε μαζικές ρυθμίσεις καθυστερούμενων δανείων που έχουν συνάψει με νοικοκυριά ή επιχειρήσεις προχωρούν οι τράπεζες. Τακτοποιούνται και υποθέσεις που έχουν τεθεί σε οριστική καθυστέρηση. Πρόβλημα έχει δημιουργηθεί ακόμα και με ρυθμισμένα δάνεια.

Σε τροχιά μαζικών ρυθμίσεων όλων των καθυστερούμενων δανείων από 30 μέρες και πάνω έχουν μπει οι ελληνικές τράπεζες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις -όπως είναι οι πιστωτικές κάρτες, αλλά και επιχειρηματικά δάνεια- προχωρούν και σε «κούρεμα» της οφειλής.

Στα στεγαστικά δάνεια, η πλέον διαδεδομένη ρύθμιση είναι η μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου σε συνδυασμό με μείωση του επιτοκίου. Στα καταναλωτικά δάνεια γίνεται «πακετάρισμα» όλων των οφειλών που βρίσκονται στην ίδια τράπεζα με προσημείωση ακινήτου και με επιτόκιο στα επίπεδα του 5%.

Όσον αφορά τις πιστωτικές κάρτες γίνεται και «κούρεμα» το οποίο αφορά κυρίως τους τόκους που ανακεφαλαιοποιούνται όταν μια κάρτα βρίσκεται σε καθυστέρηση. Οι λέξεις ρύθμιση και αναχρηματοδότηση είναι αυτές που ακούς πλέον από όλους τους τραπεζίτες, οι οποίοι έχουν σήμερα να αντιμετωπίσουν, αφενός τους ελεγκτές της BlackRock που «ξεσκονίζουν» για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια και αφετέρου την απειλή των «κόκκινων» δανείων.

Μάλιστα οι τράπεζες ρυθμίζουν σήμερα και τα δάνεια, όπως και τις πιστωτικές κάρτες, που έχουν βγει σε οριστική καθυστέρηση, αφού το ζητούμενο είναι να περιοριστούν οι καθυστερήσεις και να μην προχωρήσουν σε έκδοση διαταγών πληρωμής.

Ετσι, προχωρούν σε ρυθμίσεις των καθυστερούμενων δανείων με ευνοϊκούς όρους και προσφέροντας χαμηλά επιτόκια.

Καταναλωτικά-Μείωση της μηνιαίας δόσης με αύξηση του χρόνου αποπληρωμής

Στα καταναλωτικά δάνεια η πρόταση είναι «πακετάρισμα» όλων των οφειλών που βρίσκονται στην ίδια τράπεζα με προσημείωση ακινήτου και με επιτόκιο στα επίπεδα του 5%. Οι τράπεζες δηλαδή αναχρηματοδοτούν το πακετάρισμα των οφειλών με δάνεια που έχουν περιθώριο 4 μονάδες + euribor 3μήνου 0,227% + 0,6 εισφορά υπέρ του Δημοσίου = 4,827%. Για δάνεια χωρίς προσημείωση το περιθώριο αυξάνεται στις 6 με 7 μονάδες και διαμορφώνεται στο 7% με 8%. Ας σημειωθεί ότι μόλις έναν χρόνο πριν, το επιτόκιο για δάνεια που ρυθμίζονταν ήταν στο 13%.

Στα καταναλωτικά που ρυθμίζονται και υπάρχει προσημείωση ακινήτου εκτός από το χαμηλό επιτόκιο (5% με 6%) αυξάνεται και η διάρκεια αποπληρωμής στα 10 ή 15 χρόνια, οπότε η μηνιαία δόση μειώνεται αισθητά.

Παράδειγμα:

Για παράδειγμα, ένας δανειολήπτης έχει ένα καταναλωτικό ύψους 18.000 ευρώ, 8ετούς διάρκειας με επιτόκιο 13% (δόση 380 ευρώ τον μήνα) και τέσσερις πιστωτικές κάρτες με συνολικά πιστωτικά όρια 16.000 ευρώ, που όμως έχουν υπέρβαση του ορίου και το ποσό έχει αυξηθεί στα 20.000 ευρώ με αποτέλεσμα να βαρύνεται με τόκους υπερημερίας. Η μία κάρτα βρίσκεται σε οριστική καθυστέρηση και οι υπόλοιπες σε προσωρινή. Με αποτέλεσμα ο δανειολήπτης να πρέπει να καταβάλλει περί τα 600 ευρώ κάθε μήνα για δόσεις, που όμως στην πλειονότητα καλύπτουν μόνο τόκους και υπερβάσεις. Αν τα «πακετάρει» όλα και υπάρχει προσημείωση ακινήτου, το συνολικό χρέος γίνεται ένα δάνειο 10ετούς διάρκειας με επιτόκιο 5% και δόση 400 ευρώ τον μήνα.

Στεγαστικά-Μείωση επιτοκίου στο 3%-3,5%. Αποπληρωμή και στα 40 χρόνια

Στα στεγαστικά δάνεια η πλέον διαδεδομένη ρύθμιση είναι η μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου σε συνδυασμό με «κούρεμα» του επιτοκίου.
Η μείωση εφαρμόζεται κυρίως σε δάνεια που χορηγήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και ήταν σταθερού επιτοκίου, το ύψος του οποίου ήταν της τάξης του 5% και 6%. Οι τράπεζες λοιπόν αλλάζουν αυτές τις συμβάσεις, χωρίς να επιβάλλουν «ποινή» στον δανειολήπτη και το νέο επιτόκιο μειώνεται στο 3% με 3,5%.

Παράλληλα αυξάνουν τη συνολική διάρκεια αποπληρωμής του στεγαστικού δανείου και στα 40 χρόνια (σε πολλές περιπτώσεις ανεξάρτητα από την ηλικία του δανειολήπτη).

Περίοδος χάριτος

Περίοδο χάριτος με καταβολή τόκων ή μέρους των τόκων δίδεται και στους δανειολήπτες που εξακολουθούν να εργάζονται, αρκεί να αποδείξουν -με την προσκόμιση του αποδεικτικού της μισθοδοσίας τους- ότι τα εισοδήματά τους έχουν υποστεί σημαντική μείωση.

Με τις λύσεις αυτές στόχος είναι όσο το δυνατόν περισσότερα δάνεια να καταστούν και πάλι ενήμερα, ενώ το ύψος της δόσης διαμορφώνεται σε επίπεδα που δεν υπερβαίνουν το ύψος του ενοικίου για αντίστοιχης αξίας οίκημα.

Επιχειρηματικά-Δυνατότητα ρύθμισης με «κλειδί» την προσημείωση

Στα επιχειρηματικά δάνεια, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα υψηλά επιτόκια, αλλά και το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις έχουν δάνεια σε περισσότερες από μία τράπεζες. Τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων φτάνουν το 8% ή και το 10%, είναι δηλαδή απαγορευτικά για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, οι οποίες στενάζουν σήμερα από την έλλειψη ρευστότητας.

Στα επιχειρηματικά λοιπόν δάνεια οι τράπεζες αναζητούν μία πιο δραστική λύση, που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να ανασάνουν και να προχωρήσουν στην επόμενη μέρα, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας. Στη λογική αυτή κινείται η πρόσφατη πρωτοβουλία της Τράπεζας Πειραιώς που ανακοίνωσε τον μετασχηματισμό της Γενικής Τράπεζας σε επενδυτική τράπεζα που θα αναλάβει και την αναδιάρθρωση «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.

Πάντως και εδώ η προσημείωση είναι το «κλειδί» που εξασφαλίζει σε επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες τη δυνατότητα ρύθμισης των δανείων τους. Μάλιστα σε μεμονωμένες περιπτώσεις οι τράπεζες προχωρούν ακόμα και σε «κούρεμα» -της τάξης του 15% με 20%- της οφειλής. Παράλληλα μειώνουν ακόμα και στο μισό το επιτόκιο, προσφέροντας τη δυνατότητα πληρωμής μόνο τόκων σε συνδυασμό με επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου.

Κούρεμα επιχειρηματικών δανείων-Χαρίζεται έως 20% με προϋποθέσεις

Σε ορισμένες -προς το παρόν- περιπτώσεις οι τράπεζες προχωρούν ακόμα και σε «κούρεμα» της οφειλής επιχειρηματικού δανείου. Βέβαια αυτό το «κούρεμα» δεν υπερβαίνει το 15% με 20% της οφειλής.

Δηλαδή, εάν ο πελάτης οφείλει π.χ. 100 ευρώ σε κεφάλαιο και έχουν συσσωρευτεί και ληξιπρόθεσμοι τόκοι 50 ευρώ, σε ορισμένες περιπτώσεις δέχονται τη διαγραφή ενός μέρους των τόκων, υπό την προϋπόθεση ότι το υπόλοιπο θα ανακεφαλαιοποιηθεί.

Συνήθως τα ποσά αυτά είναι μικρά και διαμορφώνονται ανάλογα με το ύψος της οφειλής και το διάστημα που το προϊόν βρίσκεται σε καθυστέρηση. Κατά μέσον όρο το ποσό αυτό για μία οφειλή της τάξης των 5.000 σε πιστωτική κάρτα δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ.

Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι την πολιτική αυτή οι τράπεζες προς το παρόν την εφαρμόζουν μόνο σε χρέη από πιστωτικές κάρτες. Και αυτό επειδή έχει αυξηθεί πολύ ο αριθμός των πιστωτικών καρτών που δεν πληρώνονται. Στη συγκεκριμένη κατηγορία οι καθυστερήσεις (για 90 μέρες) ξεπερνούν το 55%. Ομως, το ποσοστό των πιστωτικών καρτών που βρίσκονται σε καθυστέρηση από 2 έως 3 μήνες είναι πολύ μεγαλύτερο και προσεγγίζει το 75%.

Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι ενδεχομένως να υπάρξει «κούρεμα» σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, όχι όμως νωρίτερα από τις αρχές του 2015 και θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τα ενήμερα δάνεια.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση και κατάργηση τεκμηρίων


Την εμπρόθεσμη υποβολή όλων των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων (ΦΕΦΠ) μέχρι τις 30 Αυγούστου (καταληκτική ημερομηνία) ανεξαρτήτως του ψηφίου λήξης του αριθμού φορολογικού μητρώου του φορολογουμένου προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο τονίζει ότι πρόκειται για εξαιρετικό και μοναδικό μέτρο, που θα θεσμοθετηθεί με νομοθετική ρύθμιση που πρόκειται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες.

Η δυνατότητα αυτή δίνεται λαμβάνοντας υπόψη τον αυξημένο φόρτο που δημιούργησε η υποχρεωτική για όλους – για πρώτη χρονιά φέτος – ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων, αλλά και τα περισσότερα στοιχεία που ζητήθηκαν (όπως ο ΑΜΚΑ για τα προστατευόμενα μέλη και το ρολόι της ΔΕΗ για τα οικήματα).

Σύμφωνα με το υπουργείο, για την απόφαση αυτή συνυπολογίστηκαν η συμπιεσμένη, σε σχέση με την νομοθετημένη, διάρκεια υποβολής, τα τεχνικά ζητήματα των εφαρμογών στις αρχές Ιουνίου, πως παρατηρήθηκαν αυξημένες, παράλληλες, υποχρεώσεις κατά την υποβολή, ιδιαίτερα το μήνα Ιούλιο, αλλά και οι καθυστερήσεις που έλαβαν χώρα στη συλλογή των απαραίτητων για την υποβολή βεβαιώσεων από επιχειρήσεις, ταμεία και τράπεζες.

Τονίζεται πως η καταληκτική ημερομηνία της 30ης Αυγούστου δεν πρόκειται να πάρει παράταση, καθώς, όπως επισημαίνεται, δεν υπάρχουν τεχνικοί ή άλλοι λόγοι. Σημειώνεται ακόμη πως η υποβολή συνεχίζεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και ο υπολειπόμενος χρόνος κρίνεται αρκετός για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, συνεπώς, κάθε υποβολή μετά την 30η Αυγούστου θα εκκαθαριστεί ως εκπρόθεσμη με τα προβλεπόμενα πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Το υπουργείο κάνει επίσης γνωστό πως ο προγραμματισμός για την υποβολή όλων των δηλώσεων του οικ. έτους 2014 θα ξεκινήσει από το Φθινόπωρο με σκοπό τη δημιουργία πλάνου για την ενίσχυση των πληροφοριακών συστημάτων και την επίλυση δυσλειτουργιών, αλλά και να ανακοινωθούν οριστικές, αμετάκλητες, ημερομηνίες υποβολής το Δεκέμβριο, πράγμα που θα επιτρέψει το σωστό προγραμματισμό εργασίας για όλους τους φορολογούμενους, αλλά και τους επαγγελματίες του κλάδου την επόμενη χρονιά.

Εκκρεμούν ένα εκατομμύριο δηλώσεις στο taxisnet

Περίπου 1 εκατ. φορολογικές δηλώσεις εκκρεμούν στο taxisnet είτε γιατί υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα, είτε γιατί πρέπει να ελεγχθούν από την εφορία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο πρώτο εξάμηνο του έτους τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων παρουσίασαν υστέρηση κατά 285 εκατ. ευρώ ή 33,7% έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ τα έσοδα από άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών (ΦΑΠ 2011) παρουσίασαν υστέρηση κατά 56 εκατ. ευρώ, ή 29,9% έναντι του μηνιαίου στόχου.

Τα τεκμήρια

Εν τω μεταξύ, στην κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης προσανατολίζεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, καθώς όλο το βάρος θα πέσει στον υπολογισμό του εισοδήματος με το περιουσιολόγιο και τις λεγόμενες «έμμεσες τεχνικές ελέγχου».

Το σχέδιο για κατάργηση των τεκμηρίων συνδέεται με την καθιέρωση του καθολικού περιουσιολογίου για όλους τους φορολογούμενους. Με δεδομένο ότι στόχος είναι να καταγράφονται όλες οι δαπάνες και τα έσοδα των φορολογούμενων, η ύπαρξη τεκμηρίων, ειδικά για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, καθίσταται άνευ αντικειμένου.

Εάν προχωρήσει το μέτρο, τότε ο φορολογούμενος δεν θα έχει να αντιμετωπίσει ένα θεωρητικό εισόδημα το οποίο θα προκύπτει επειδή έχει στην κατοχή του ένα σπίτι, ένα αυτοκίνητο ή ένα σκάφος αναψυχής. Η εφορία θα παρακολουθεί τις πραγματικές συναλλαγές για να τον φορολογεί. Δηλαδή, θα καταγράφει -μέσω των έμμεσων πρακτικών ελέγχου- αν υπάρχουν αδικαιολόγητες καταθέσεις στον τραπεζικό του λογαριασμό, αν πραγματοποιούνται πολύ μεγάλες δαπάνες και αν οι δαπάνες αυτές δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που εμφανίζονται στη φορολογική δήλωση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καθημερινότητα οι απάτες σε βάρος ηλικιωμένων


Σχεδόν καθημερινό φαινόμενο αποτελούν οι απάτες σε βάρος ηλικιωμένων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δύο επιτήδειων (Ρομά) που συνελήφθησαν προ 10ημέρου στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Προσποιούμενοι άλλοτε τους ασφαλιστές κι άλλοτε τους εφοριακούς, οι δύο συλληφθέντες - ένας 40χρονος κι ένας 28χρονος - προσέγγιζαν τα ηλικιωμένα θύματά τους, από τα οποία αποσπούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά, που προορίζονταν για τη δήθεν τακτοποίηση οφειλών συγγενικών τους προσώπων.

Μέχρι τη σύλληψή τους είχε διαπιστωθεί ότι, με την παραπάνω μέθοδο, απέσπασαν από 18 θύματα, στη Θεσσαλονίκη, πάνω από 63.000 ευρώ.

Η έρευνα της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, μετά και τη δημοσιοποίηση των στοιχείων ταυτότητας και των ονομάτων τους, οδήγησε στην εξιχνίαση άλλων δύο περιπτώσεων απάτης ηλικιωμένων, στις οποίες "πρωταγωνίστησε" ένας εκ των δύο συλληφθέντων.

Όπως ανακοινώθηκε, ο 40χρονος, τον Απρίλιο και τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, με την παραπάνω μεθοδολογία, εξαπάτησε δύο ηλικιωμένες, από τις οποίες άρπαξε 16.650 ευρώ.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δύο συλληφθέντες, σε ορισμένες περιπτώσεις λειτουργούσαν μεμονωμένα, ενώ κατά διαστήματα είχαν μαζί τους μία συνεργό, η οποία παραμένει ασύλληπτη.

Οι απάτες σε βάρος ηλικιωμένων, που είναι τα "εύκολα" θύματα την εποχή της κρίσης, έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με τα κρούσματα να είναι πλέον καθημερινά. Όπως και στην περίπτωση των δύο παραπάνω συλληφθέντων, οι επιτήδειοι συχνά παριστάνουν τους εφοριακούς και ζητούν από τα θύματά τους την εξόφληση οφειλών συγγενικών τους προσώπων, ενώ ενίοτε ισχυρίζονται ότι οι συγγενείς έχουν αγοράσει προϊόντα και δεν τα έχουν πληρώσει.

Ιδιαίτερα "δημοφιλείς" είναι, το τελευταίο διάστημα, οι απάτες με το πρόσχημα της νοσηλείας συγγενικών προσώπων σε νοσοκομεία. Σε αυτή την περίπτωση, οι δράστες τηλεφωνούν - κατά βάση τις νυχτερινές ώρες, ώστε να πετύχουν τον απόλυτο αιφνιδιασμό - σε ηλικιωμένους, στους οποίους συστήνονται ως δήθεν γιατροί, ενώ υποστηρίζουν ψευδώς ότι παιδιά των θυμάτων αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Για να γίνει, όμως, αυτό πρέπει να καταβάλλουν χρήματα ή τιμαλφή.

Οι ηλικιωμένοι πολλές φορές πείθονται και πέφτουν θύματα αυτής της απάτης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ανθυπασπιστή του Ελληνικού Στρατού, που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα, κατηγορούμενος ότι με τον παραπάνω τρόπο αποπειράθηκε να εξαπατήσει επτά ηλικιωμένους στη Θεσσαλονίκη.

Σε κάθε περίπτωση, οι διωκτικές αρχές συνιστούν προσοχή και ζητούν από τους πολίτες να συμβουλεύσουν τους ηλικιωμένους συγγενείς τους ότι δεν πρέπει να πείθονται από κανέναν για να παραδίδουν χρήματα.


Διαβάστε περισσότερα...

Στο σφυρί 25 χιλιάδες ακίνητα


Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που υπάρχουν από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο η άρση των πλειστηριασμών να αφορά μια μικρή κατηγορία ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει τα ακίνητα εκείνα που τα δάνεια τους ήταν στο «κόκκινο» πριν από το 2009, δηλαδή προ κρίσης και βρίσκονται στο στάδιο της κατάσχεσης χωρίς να έχουν γίνει οι πλειστηριασμοί.

Παράγοντες του υπουργείου οικονομικών σημείωναν πως τα συγκεκριμένα ακίνητα δεν έχουν ουσιαστικά ιδιοκτήτη καθώς από την στιγμή που ουσιαστικά έχουν κατασχεθεί αλλά δεν έχουν προχωρήσει οι πλειστηριασμοί δεν μπορούν να περιέλθουν στην κυριότητα των τραπεζών. Τα ακίνητα αυτά σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί φτάνουν τα 25.000.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως με αυτή την κίνηση θα καμφθούν οι αντιδράσεις των βουλευτών και θα περάσει τελικά το επίμαχο νομοσχέδιο. Παράλληλα υποστηρίζουν πως το σχέδιο δεν αφορά όσους έμειναν άνεργοι ή μειώθηκε δραστικά ο μισθός του κατά την περίοδο της κρίσης, αλλά εκείνα που ουσιαστικά ήδη έχουν βγει στο σφυρί από το 2009 και λόγω της νομοθεσίας δεν μπορούσαν να προχωρήσουν στους πλειστηριασμούς.

Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει μετά από αυτό το πρώτο κύμα της άρσης των πλειστηριασμών – εφ’ όσον περάσει η συγκεκριμένη πρόταση – εάν θα υπάρξει στο άμεσο μέλλον και δεύτερο το οποίο θα αφορά άλλες κατηγορίες.

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις

Ο ένας μετά τον άλλο βουλευτές από τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, δηλώνουν δημόσια πως δεν θα ψηφίσουν την άρση των πλειστηριασμών. Σ. Βούλτεψη και Μιχ. Ταμήλος από την ΝΔ και Θ. Τζάκρη και Μιχ Κασσής από το ΠΑΣΟΚ βγήκαν στο προσκήνιο εκφράζοντας την αντίθεση τους. Ωστόσο οι περισσότεροι περιμένουν την τελική πρόταση της κυβέρνησης προκειμένου να τοποθετηθούν.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Παγώνει» η εγκύκλιος για τις απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών


Δεκτή από το ΣτΕ η αίτηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών.

Η επιτροπή αναστολών του ΣτΕ με την 380/13 απόφασή της έκανε δεκτή την αίτηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας και ανέστειλε την εκτέλεση εγκυκλίου που απέστειλε τον Ιούλιο η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας στις Διευθύνσεις και στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Με την εγκύκλιο ερμηνεύονται διατάξεις των νόμων 4046/12, 4093/12 και Πράξεις του Υπουργικού Συμβουλίου, και υποστηρίζεται ότι σε αντίθεση με το καταργηθέν πλέον ειδικό νομικό καθεστώς για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, η καταγγελία της σύμβασης εργασίας τους είναι πλέον αναιτιώδης, ενώ το ύψος της αποζημίωσης απόλυσης και η προθεσμία προειδοποίησης διέπονται από τις γενικές διατάξεις για όλους τους υπαλλήλους, όπως προβλέπονται στους παραπάνω νόμους.

Η Ομοσπονδία υποστήριξε ότι η εκτέλεση της εγκυκλίου θα έχει ως συνέπεια τις απολύσεις για οποιοδήποτε λόγο χωρίς να χρειάζεται αναφορά (ενώ η μέχρι τώρα νομοθεσία προέβλεπε απολύσεις για ρητά κατονομαζόμενους λόγους), με χαμηλότερες αποζημιώσεις και χωρίς έλεγχο νομιμότητας από το υπουργείο.

Το ΣτΕ έκρινε ότι η επικαλούμενη βλάβη των ιδιωτικών εκπαιδευτικών είναι δυσχερώς επανορθώσιμη και ιδιαίτερα σοβαρή και συντρέχει λόγος χορήγησης αναστολής μέχρι την έκδοση της απόφασης επί της αιτήσεως ακυρώσεως που συζητείται 21/11. Δέχτηκε, επίσης, ότι η βλάβη των ιδιοκτητών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρή αφού με την κείμενη νομοθεσία είναι δυνατή η απόλυση για λόγους σχετιζόμενους με την επάρκεια των εκπαιδευτικών και τη βιωσιμότητα και καλή λειτουργία των εκπαιδευτηρίων.



Διαβάστε περισσότερα...