Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Αυξήθηκαν οι αιτήσεις για άσυλο


Αυξήθηκαν οι εγκρίσεις αιτήσεων ασύλου στην ΕΕ, το 2012 σε σχέση με το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Συγκεκριμένα, το 2012, δόθηκε άσυλο σε 102.700 μετανάστες στην ΕΕ, έναντι 84.300, το 2011.

Οι περισσότερες αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ εγκρίθηκαν από τη Γερμανία (22.200), τη Σουηδία (15.300), τη Μ. Βρετανία (14.600) και τη Γαλλία (14.300).

Την ίδια χρονιά, στην Ελλάδα εξετάστηκαν 12.840 αιτήσεις ασύλου και εγκρίθηκαν 625, εκ των οποίων 275 για ανθρωπιστικούς λόγους, 215 με καθεστώς πρόσφυγα και 135 με επικουρική προστασία. Επίσης, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι, το 2012 στην Ελλάδα έλαβαν καθεστώς ασύλου 210 Ιρακινοί (33,3%), 90 Ιρανοί (14,7%) και 85 Αφγανοί (13,6%).

Στην ΕΕ, έλαβαν καθεστώς ασύλου 18.725 Σύριοι (18%), 13.485 Αφγανοί (13%) και 8.100 Σομαλοί (8%).



Διαβάστε περισσότερα...

Ελληνικά νοικοκυριά... από την Βουλγαρία


Νταλίκες με φορτωμένα νοικοκυριά ακόμη και ολόκληρα προκατασκευασμένα σπίτια περνούν καθημερινά το μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα με προορισμό την Ελλάδα, καθώς όλο και περισσότεροι Έλληνες, κυρίως από τη Β. Ελλάδα, φαίνεται να προτιμούν για οικονομικούς λόγους την αγορά της Βουλγαρίας, για να ανακαινίσουν τα σπίτια τους ή για να στήσουν τα εξοχικά τους.

Προκατασκευασμένα σπίτια, κουφώματα, είδη υγιεινής, έπιπλα σπιτιού, έπιπλα κουζίνας, υδραυλικά και κάθε λογής αντικείμενα οικιακού εξοπλισμού από τη Βουλγαρία είναι σε πρώτο πλάνο της προτίμησης των Ελλήνων καταναλωτών, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τα είδη πρώτης ανάγκης.

Οι χαμηλές τιμές πώλησης με διαφορά ακόμη και 50% κάτω σε σύγκριση με την Ελλάδα, που παρά την οικονομική κρίση οι τιμές παραμένουν σταθερές, ελκύουν τον κάθε ενδιαφερόμενο.

Το γειτονικό Πετρίτσι της Βουλγαρίας, σε απόσταση μόνο 15 χιλιομέτρων από τον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, έχει πλέον την τιμητική του με τα πολυκαταστήματα να... θησαυρίζουν καθημερινώς και το εργοστάσιο παραγωγής επίπλων που εδρεύει στη συγκεκριμένη πόλη να κάνει “χρυσές δουλειές”.

Την ίδια ώρα δεν είναι μόνο οι απλοί καταναλωτές που μεταβαίνουν στη Βουλγαρία, αλλά και επαγγελματίες κάθε δραστηριότητας, μαραγκοί, υδραυλικοί, και τεχνικοί άλλων ειδικοτήτων που “κλείνουν” δουλειές στην Ελλάδα και κάνουν με τη σειρά τους τις παραγγελίες τους στη Βουλγαρία, εξασφαλίζοντας έτσι ένα πολύ καλό μεροκάματο, χωρίς κόπο, παρά με ένα τηλέφωνο ή μία κοντινή επίσκεψη στη γείτονα χώρα από όπου παραλαμβάνουν τα προϊόντα που παρήγγειλαν εκεί και τα παραδίδουν στους Έλληνες πελάτες τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κολυμβητικός διάπλους από το Αντίρριο στο Ρίο


Μια ζωή χωρίς ουσίες είναι το μήνυμα των συμμετεχόντων.

«Στην χρήση απομακρυνόμουν από τον εαυτό μου, από τις προσδοκίες μου και ένιωθα κενό. Στην ΓΕΦΥΡΑ ξεκίνησα να εμπιστεύομαι τον εαυτό μου, να νιώθω ανθρώπους γύρω μου και να χτίζω γερές βάσεις για το μέλλον μου. Μπορώ παράλληλα με την θεραπεία να δημιουργώ, να σπουδάζω, να εργάζομαι, να κάνω όνειρα. Μαζί με την ομάδα μου κολυμπάμε από το Αντίρριο στο Ρίο με αλλαγή πλεύσης προς μία ζωή χωρίς ουσίες».

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν τα μέλη της ΘΚ ΓΕΦΥΡΑ προς τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης καθώς το Σάββατο, 22 Ιουνίου, για 15η συνεχή χρονιά το Δίκτυο θεραπευτικών Υπηρεσιών ΓΕΦΥΡΑ του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών – ΟΚΑΝΑ πραγματοποιεί τον κολυμβητικό διάπλου από το Αντίρριο στο Ρίο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών.

Η κολυμβητική ομάδα –μέλη του Προγράμματος, άνθρωποι που έχουν ολοκληρώσει και αποφοιτήσει από το Πρόγραμμα, μέλη της ομάδας αδελφών, συντρόφων– θα πραγματοποιήσει τον διάπλου με την ουσιαστική συμβολή του κ. Βασιλείου Νίκου, προπονητή, του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πατρών, της Ναυτικής Διοίκησης Ιονίου, του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, του Πατραϊκού Κέντρου Καταδύσεων, του Ομίλου Παράκτιων και Θαλάσσιων Αθλημάτων, του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, του ΕΚΑΒ, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, των δήμων Πατρέων, Ναυπάκτου και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας και Αιτωλίας.

Το πρόγραμμα δράσεων:

- Πέμπτη, 20 Ιουνίου (10:00-13:30 και 18:00-21:00): Ενημερωτικό Περίπτερο στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως Πάτρας από θεραπευόμενα μέλη του Προγράμματος Κοινωνικής Δραστηριοποίησης, μέλη που έχουν ολοκληρώσει και αποφοιτήσει από το πρόγραμμα.

- Σάββατο, 22 Ιουνίου Κολυμβητικός Διάπλους Αντιρρίου-Ρίου, Δυτική Προβλήτα Ρίου, 11:30 π.μ.


Πηγή: http://www.patrastimes.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ζημίωσε κατά 4 εκατ. ευρώ το Δημόσιο


Εξιχνιάσθηκε έπειτα από έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, υπόθεση προμήθειας φαρμακευτικού υλικού από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, σε ποσότητες πολλαπλάσιες από τις απαιτούμενες για τη διενέργεια των ιατρικών εξετάσεων, επιβαρύνοντας με αυτό τον τρόπο το Νοσοκομείο και κατά συνέπεια το Ελληνικό Δημόσιο.

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 60χρονης διευθύντριας εργαστηρίου ανοσολογίας και ιστοσυμβατότητας, για Απιστία σχετικά με την Υπηρεσία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική οργάνωση και παράβαση του Νόμου Περί Καταχραστών Δημοσίου.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, που αφορά στα έτη 2007 έως 2012, η 60χρονη, προέβαινε στην προμήθεια-αγορά πολλαπλάσιας ποσότητας αντιδραστηρίων (φαρμακευτικό σκεύασμα), από διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες.

Συγκεκριμένα, για ορισμένο αριθμό εξετάσεων, οι ποσότητες προμήθειας αντίστοιχων αντιδραστηρίων, για όλα τα έτη που αφορούσε η έρευνα, ήταν δυσανάλογα μεγαλύτερη (είκοσι και πλέον φορές) από αυτά που χρησιμοποιήθηκαν. Η πλεονάζουσα ποσότητα αντιδραστηρίων, καταστρέφονταν χωρίς να έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους και παραγγέλνονταν νέα, χωρίς να συντάσσεται πρακτικό καταστροφής.

Ενδεικτικά, για μία μόνο εξέταση κατά τη διάρκεια ενός έτους, παραγγέλθηκαν 3.040 αντιδραστήρια, ενώ χρησιμοποιήθηκαν από αυτά μόνο τα 21. Αγοράστηκαν δηλαδή 3.019 επιπλέον αντιδραστήρια, με την επιβάρυνση για το νοσοκομείο να ανέρχεται στο ποσό των 45.867,83 ευρώ.

Η συνολική επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου από την επιπλέον προμήθεια αντιδραστηρίων προσδιορίζεται στο ποσό των 4.005.404,85 ευρώ λαμβάνοντας υπόψη τη μέγιστη δυνατή κατανάλωση αντιδραστηρίων που χρησιμοποιούνται σε κάθε τύπο εξέτασης και για όλα τα έτη 2007-2012.

Επίσης, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 44χρονου υπαλλήλου φαρμακευτικής εταιρείας, ο οποίος εργαζόταν επί 15 έτη στο συγκεκριμένο εργαστήριο του Νοσοκομείου τοποθετούμενος εκεί από την εταιρεία του. Τον Οκτώβριο του 2011 απολύθηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία και εξακολουθούσε να εργάζεται στο εργαστήριο, χωρίς να μισθοδοτείται από καμία δημόσια ή ιδιωτική επιχείρηση έως τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, όταν απομακρύνθηκε από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου έπειτα από την έρευνα που πραγματοποίησαν αστυνομικοί της προαναφερόμενης Υπηρεσίας.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα αποσταλεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης ενώ συνεχίζεται η έρευνα σχετικά με τυχόν εμπλοκή των φαρμακευτικών εταιρειών που προμήθευσαν με το προαναφερόμενο φαρμακευτικό υλικό το εργαστήριο και για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.


Διαβάστε περισσότερα...

Δήμος Πειραιά: Νέοι αριθμοί τηλεφώνων


Με στόχο την εξοικονόμηση πόρων, αλλά και της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού της τηλεπικοινωνιακής υποδομής του, ο δήμος Πειραιά προχώρησε στην ένταξη του στο δίκτυο «ΣΥΖΕΥΞΙΣ».

Γι αυτό το λόγο, τις επόμενες δύο ημέρες, αντικαθίστανται όλοι οι αριθμοί τηλεφώνων του δήμου από 210-4194000 έως 210-4194799 με τους αριθμούς 213-2022000 έως 213-2022799.

Όσοι καλούν τους καταργούμενους αριθμούς θα πληροφορούνται, από αυτόματο τηλεφωνητή του ΟΤΕ, την αλλαγή του τρόπου κλήσης των υπηρεσιών του δήμου Πειραιά.

Το «ΣΥΖΕΥΞΙΣ» είναι ένα έργο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Δικυβέρνησης (ΥΔΜΗΔ) και πρόκειται για ένα δίκτυο πρόσβασης και κορμού για τους φορείς του Δημοσίου, με σκοπό να καλύψει όλες τις ανάγκες για τη μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία, Internet και Video (τηλεδιάσκεψη - τηλεεκπαίδευση).



Διαβάστε περισσότερα...

Εκδήλωση για την παιδική παχυσαρκία


Ενημερωτική εκδήλωση για την Παιδική Παχυσαρκία θα πραγματοποιηθεί από τον Δήμο Αμαρουσίου και το Μητροπολιτικό Κολλέγιο.

Συγκεκριμένα, το Τμήμα Διαιτολογίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου και ο Δήμος Αμαρουσίου διοργανώνουν την Τετάρτη, 19 Ιουνίου και ώρα 19:00 ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ: μια σύγχρονη απειλή», αγγίζοντας ένα από τα φλέγοντα θέματα υγείας του παιδιού σήμερα.

Προσκεκλημένοι ομιλητές είναι ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, ο Ακαδημαϊκός Διευθυντής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, Δημήτρης Διαμαντής, ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Τμήμα Διαιτολογίας, του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, Γρηγόρης Ρίσβας και ο Αν. Καθηγητής, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας –Διατροφής, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Γιάννης Μανιός.


Πρόκειται για μια πρωτοβουλία η οποία απορρέει από τη συνεργασία του Μητροπολιτικού Κολλεγίου με τον Δήμο Αμαρουσίου, στα πλαίσια της οποίας το Τμήμα Διαιτολογίας αξιολογεί την αιτιολογία της παιδικής παχυσαρκίας, μέσω ερωτηματολογίων που αποστέλλει στους γονείς και μετρήσεων σε παιδιά προσχολικής ηλικίας στους Παιδικούς Σταθμούς του δήμου, με στόχο την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας και την παροχή συμβουλών διατροφής προς την οικογένεια. Η όλη ενέργεια αποτελεί μία πρωτοβουλία του τμήματος, με στόχο τη εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων, τα οποία θα παρουσιαστούν στα πλαίσια της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο κεντρικό αμφιθέατρο του κολλεγίου (Σωρού 74, Μαρούσι) και η είσοδος είναι ελεύθερη.


Διαβάστε περισσότερα...

Η μάχη για την μείωση του ΦΠΑ - «Αγκάθια» ΕΟΠΥΥ και χαράτσι


Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει στην συνάντηση με την τρόικα την άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Α. Σαμαράς θα εξηγήσει τους λόγους που η ελληνική πλευρά ζητά εδώ και τώρα την μέιωση του συγκεκριμένου φορολογικού συντελεστή καθώς η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει.

Στο Μαξίμου και για επικοινωνιακούς λόγους θέλουν την θετική έκβασης της υπόθεσης. Από την μία - όπως λένε συνομιλητές του Α. Σαμαρά - θα πάρει μια βαθιά ανάσα η οικονομία και από την άλλη θα αλλάξει και το βαρύ κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης.

Ωστόσο μεγάλο «αγκάθι» σε ένα ακόμη έλεγχο αποτελεί η «μαύρη τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ. Πολιτικά η κυβέρνηση έχει απόφασίσει να απομακρύνει τον Πρόεδρο του Οργανισμού Λ. Παπαγεωργόπουλο αλλά η κίνηση αυτή δεν λύνει την μεγάλη απόκλιση που υπάρχει στα έσοδα. Παράλληλα υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπουν «λουκέτα» σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας που λειτουργούν κυρίως στο Ν. Αττικής.

Ένα ακόμα πρόβλημα είναι το «χαράτσι» που πληρώνουμε μέσω της ΔΕΗ καθώς η τρόικα επιμένει πως δεν μπορεί να ενταχθεί στον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα αρχίσει να ισχύει από το 2014.

Επίσης όπως ανέφερε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών θα τεθεί και το θέμα των καθυστερήσεων στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, μετά την αποτυχία του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ.

Οι δύο πλευρές επιχειρούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία, πριν από το Eurogroup την προσεχή Πέμπτη, αλλά άγνωστο είναι ακόμη εάν οι επικεφαλής της τρόικας επιστρέψουν εκ νέου στην Αθήνα στο τέλος του Ιουνίου, εάν παραμείνουν ανοικτά αρκετά πεδία.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο προγραμματισμός για την νέα σχολική χρονιά


Τον προγραμματισμό της νέας σχολικής χρονιάς 2013-2014 ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Με απόφασή του ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης κατανέμει 20 εκατ. ευρώ από τη ΣΑΤΑ για τη συντήρηση των σχολικών μονάδων και 5.061.040 ευρώ για την κάλυψη μισθωμάτων σχολικών μονάδων. Επιπλέον, το υπουργείο κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου θα καταβάλλει 20 εκατ. ευρώ για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολικών μονάδων (θέρμανση κλπ).

Επίσης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, για το θέμα της μεταφοράς μαθητών δημοσιεύθηκε μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που συνυπογράφουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Παιδείας, Οικονομικών και Ανάπτυξης. Η νέα ΚΥΑ προσδιορίζει το καινούριο θεσμικό πλαίσιο για την επικείμενη σχολική χρονιά. Παράλληλα, έχουν γίνει οι αναγκαίες ενέργειες για να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι διαγωνισμοί σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας ώστε να εκτελεστούν με πληρότητα οι μεταφορές των μαθητών από το Σεπτέμβριο και μετά.

Για να διευκολύνει αυτή τη διαδικασία, ο υπουργός Εσωτερικών στις αρχές Ιουλίου θα καταβάλλει επιπλέον 30 εκατ. ευρώ προς τους μεταφορείς που οφείλονται από το παρελθόν έτος.


Διαβάστε περισσότερα...

Εγκύκλιος για την υπαγωγή στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών


Αναλυτικές οδηγίες στις εφορίες για τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής της ρύθμισης «τελευταίας ευκαιρίας» των ληξιπρόθεσμων οφειλών που είχαν οι φορολογούμενοι έως 31.12. 2012 δίνει το υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιό του που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Από την περασμένη εβδομάδα έχει ξεκινήσει προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση των οφειλετών που επιθυμούν να εξοφλήσουν εφάπαξ τα χρέη τους επωφελούμενοι την μείωση κατά 50% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής ενώ από την ερχόμενη Πέμπτη αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση θα μπορούν να υποβάλλουν όσοι επιθυμούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε πολλές δόσεις.

Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, η ρύθμιση κρίθηκε απαραίτητη λόγω της οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας πολλών οφειλετών (φυσικών και μη φυσικών προσώπων) να ανταποκριθούν άμεσα στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους προς το Δημόσιο δίνοντας μία «τελευταία ευκαιρία» εξόφλησης των βεβαιωμένων και ληξιπροθέσμων έως την 31.12.2012 οφειλών σε πολλές μηνιαίες δόσεις. Το σύνολο των δόσεων μπορεί να φθάσει έως τις 48, ενώ υπό προϋποθέσεις ο οφειλέτης μπορεί να επιλέξει πρόγραμμα μηνιαίων δόσεων με ανώτατο όριο τις 100 δόσεις και με καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής την 31.12.2013.

Αναλυτικότερα στην εγκύκλιο προβλέπονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

1.Οφειλές που υπάγονται στη ρύθμιση

- Στη ρύθμιση, υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων έως και την 31.12.2012 οφειλών που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο (αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών).

Στη ρύθμιση, με τους ίδιους όρους δύνανται να υπαχθούν, εφόσον αιτηθεί ο οφειλέτης και:

α) βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως και την 31.12.2012 οφειλές που τελούν σε διοικητική ή δικαστική αναστολή,

β) βεβαιωμένες έως και την 31.12.2012 οφειλές με ημερομηνία καταβολής από 01.01.2013,

γ) βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως και την 31.12.2012 οφειλές που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ληξιπροθέσμων οφειλών, των οποίων οι όροι τηρούνται, εφόσον υφίστανται και άλλες ληξιπρόθεσμες έως και την ανωτέρω ημερομηνία μη ρυθμισμένες οφειλές οι οποίες υπάγονται υποχρεωτικά. Στην περίπτωση υπαγωγής στην νέα ρύθμιση επέρχεται απώλεια των ανωτέρω διευκολύνσεων ή ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών,

δ) βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως και την 31.12.2012 οφειλές που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ληξιπροθέσμων οφειλών, των οποίων οι όροι τηρούνται, εφόσον επιλεγεί πρόγραμμα ρύθμισης με αριθμό δόσεων μικρότερο ή ίσο με το μεγαλύτερο αριθμό των εναπομενουσών δόσεων των υπαγόμενων ρυθμίσεων (π.χ. εάν τηρούνται δύο ρυθμίσεις και στην πρώτη υπολείπονται 10 δόσεις και στην δεύτερη 15 δόσεις η υπαγωγή τους στη νέα ρύθμιση θα γίνει για 15 δόσεις ή λιγότερες κατ΄ επιλογή του οφειλέτη), με την προϋπόθεση ότι ο ανώτατος αριθμός δόσεων δεν υπερβαίνει τις σαράντα οκτώ (48) και η αποπληρωμή δεν εκτείνεται πέραν της 30ης Ιουνίου 2017. Στην περίπτωση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση επέρχεται, με την καταβολή της πρώτης δόσης, απώλεια των ανωτέρω διευκολύνσεων ή ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής ληξιπροθέσμων χρεών.

ε) βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως και την 31.12.2012 οφειλές πτωχών οφειλετών.

2. Δικαιούχοι υποβολής αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση

Η ρύθμιση χορηγείται ανά οφειλέτη και για τις οφειλές για τις οποίες έχει ευθύνη καταβολής. Στη ρύθμιση δύνανται να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής με τους ίδιους όρους:

α) ο πρωτοφειλέτης (φυσικό πρόσωπο ή ο νόμιμος εκπρόσωπος στην περίπτωση του νομικού προσώπου).

β) τα πρόσωπα που ευθύνονται μαζί με τον πρωτοφειλέτη κατά το μέρος ευθύνης τους.

γ) οι κληρονόμοι αποβιωσάντων οφειλετών, δεδομένου ότι δεν πρόκειται περί συνυπευθυνότητας με τον οφειλέτη αλλά επιμεριστικής ευθύνης καταβολής σύμφωνα με το ποσοστό της κληρονομικής τους μερίδας.

δ) οι οφειλέτες σύζυγοι για φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που προέκυψε από την κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος, δεδομένου ότι η ευθύνη καταβολής ανήκει στον κάθε σύζυγο χωριστά για το φόρο που αναλογεί στα εισοδήματά του.

3. Ποιοι εξαιρούνται:

α) οφειλέτες με οφειλές που έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση ληξιπροθέσμων χρεών ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής η οποία απωλέσθη με υπαιτιότητα του φορολογούμενου μετά την 26η Απριλίου 2013.

β) οφειλέτες που έχουν καταδικαστεί για τα αδικήματα των άρθρων 17, 18 και 19 του ν. 2523/1997 ή έχει ασκηθεί κατ΄ αυτών ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή για τα ως άνω αδικήματα.

- Στην περίπτωση οφειλών που έχουν βεβαιωθεί στα Τελωνεία ρυθμίζονται:

α. οφειλές που αφορούν συμπληρωματικές χρεώσεις εκ των υστέρων επί τελωνειακών παραστατικών.

β. οφειλές που αφορούν πρόστιμα, πολ/λα τέλη και ποινές για παραβάσεις της τελωνειακής νομοθεσίας

γ. το 30% του ποσού της καταλογιστικής πράξης, το οποίο είναι απαιτητό με την κατάθεση προσφυγής κατά αυτής, σύμφωνα με το άρθρο 150 του Τελωνειακού Κώδικα.

Δεν ρυθμίζονται:

α.. οφειλές, η προηγούμενη καταβολή των οποίων είναι προϋπόθεση για την έκδοση άδειας παράδοσης του εμπορεύματος.

β. το 50% οφειλής, το οποίο είναι απαιτητό κατά την άσκηση προσφυγής, σύμφωνα με το άρθρο 31 του Τελωνειακού Κώδικα.

4. Η αίτηση και η καταβολή των δόσεων:

Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής.

Μεταβατικά και για όσο διάστημα υφίσταται τεχνική αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης, η αίτηση υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ./Τελωνείο/ Υπηρεσία που είναι αρμόδια για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής.

Κατ' εξαίρεση, όταν η αίτηση δεν υποβάλλεται από τον πρωτοφειλέτη, η υποβολή της διενεργείται μόνο στην αρμόδια Υπηρεσία.

Ειδικότερα:

- η υποβολή της αίτησης για την εφάπαξ εξόφληση (με έκπτωση 50% των έως και τις 31.12.2012 προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής) και η καταβολή πραγματοποιούνται στην αρμόδια υπηρεσία από την 14η Ιουνίου έως και την 1η Ιουλίου 2013.

- η υποβολή των αιτήσεων για υπαγωγή σε πρόγραμμα δόσεων και η καταβολή αυτών πραγματοποιείται στην αρμόδια υπηρεσία από 20.06.2013 έως και την 18.07.2013. Μετά την ημερομηνία αυτή η αίτηση υποβάλλεται μόνο ηλεκτρονικά και η καταβολή των δόσεων πραγματοποιείται υποχρεωτικά στους φορείς είσπραξης.

- Καταβολή της πρώτης δόσης της ρύθμισης ή η εφάπαξ εξόφληση λαμβάνει χώρα εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών της αίτησης.

- Η καταβολή των δόσεων διενεργείται στους φορείς είσπραξης (συνεργαζόμενες Τράπεζες, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΕΛ.ΤΑ.), με πάγια εντολή πληρωμής των επόμενων δόσεων, χωρίς να επιβάλλεται στον οφειλέτη οικονομική επιβάρυνση για την εντολή αυτή.

- Η ανωτέρω πάγια εντολή αυτόματης χρέωσης είναι υποχρεωτική για όλους τους οφειλέτες δικαιούχους τραπεζικών λογαριασμών ή δικαιούχους λογαριασμών πληρωμών των Ελληνικών Ταχυδρομείων - ΕΛΤΑ Α.Ε.

5. Προϋποθέσεις υπαγωγής:

- Σε κάθε περίπτωση για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα πρέπει να αποδεικνύεται τη δεδομένη χρονική στιγμή, η αδυναμία εξόφλησης της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία της βεβαίωσης καθώς και η βιωσιμότητα του διακανονισμού.

- Οι οφειλέτες πρέπει να έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και τις εκκαθαριστικές δηλώσεις του φόρου προστιθέμενης αξίας της τελευταίας πενταετίας καθώς και τις περιοδικές δηλώσεις του φόρου προστιθέμενης αξίας που έπονται της τελευταίας εκκαθαριστικής.

- Οι αιτούντες πρέπει να είναι ενήμεροι για τις οφειλές τους με ημερομηνία καταβολής από την 01.01.2013 και μετά, ήτοι να έχουν καταβάλει ή τακτοποιήσει με νόμιμο τρόπο (αναστολή πληρωμής, ενήμεροι σε ρύθμιση/διευκόλυνση τμηματικής καταβολής) τις οφειλές αυτές.

- Με την υποβολή της αίτησης, ο οφειλέτης πρέπει:

α) να δηλώσει με υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων (κινητή και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής), όπως το μηνιαίο εισόδημά του, επενδύσεις/συμμετοχές κάθε μορφής, τους αριθμούς των τραπεζικών του λογαριασμών (IBAN), μεταφορικά μέσα, τα ακίνητα επί των οποίων έχει εμπράγματο δικαίωμα, απαιτήσεις από τρίτους, καθώς και πληροφορίες που θα περιλαμβάνουν οφειλές του σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα και άλλες πάγιες υποχρεώσεις προς τρίτους, εφόσον υφίστανται, το τρέχον και το αναμενόμενο (επιπλέον) εισόδημά του (πχ εκτίμηση για τυχόν έσοδα από μελλοντική εκμίσθωση ακινήτου, εμπορική συμφωνία κλπ).

β) για ποσό βασικής οφειλής άνω των 75.000 Euro, να προσκομίσει υποχρεωτικά και βεβαίωση, από τρίτο ανεξάρτητο εκτιμητή περί της ορθότητας των οικονομικών στοιχείων καθώς και των λοιπών δικαιολογητικών που αποδεικνύουν την αδυναμία εξόφλησης της οφειλής καθώς και τη βιωσιμότητα του διακανονισμού. Η προαναφερθείσα βεβαίωση - μελέτη βιωσιμότητας πρέπει να περιλαμβάνει την καθαρή θέση, ανάλυση ρευστότητας και προσδοκώμενα έσοδα - αναμενόμενες δαπάνες του αιτούντα. Από το αποτέλεσμα της ανωτέρω μελέτης πρέπει να προκύπτει τόσο η βιωσιμότητα του αιτούμενου προγράμματος ρύθμισης όσο και η οικονομική αδυναμία εξόφλησης ή ανταπόκρισης σε πρόγραμμα ρύθμισης με λιγότερες δόσεις.

γ) για ποσό βασικής οφειλής άνω 300.000 Euro, πέραν των παραπάνω στοιχείων απαιτείται να παρέχει εγγυήσεις ή εμπράγματες ασφάλειες για τη διασφάλιση της οφειλής οι οποίες μπορούν να συνίστανται (διαζευκτικά ή σωρευτικά) σε προσκόμιση εγγυητικής επιστολής τράπεζας για όλο το διάστημα της ρύθμισης για το σύνολο της ρυθμιζόμενης οφειλής πλέον των επιβαρύνσεων, πλήρη διασφάλιση της οφειλής με εγγραφή υποθήκης επί ακινήτου ελευθέρου βαρών αντικειμενικής αξίας τουλάχιστον ίσης με το ύψος της συνολικής οφειλής ή επί βεβαρημένου ακινήτου αντικειμενικής αξίας, αφαιρουμένων των ποσών για τα οποία έχουν εγγραφεί βάρη, τουλάχιστον ίσης με τη συνολική οφειλή, εγγύηση τρίτου αξιόχρεου προσώπου και οποιοδήποτε άλλο τρόπο εγγύησης αποδεκτό από τις φορολογικές και τελωνειακές αρχές.

Διευκρινίζεται ότι για ποσά βασικής οφειλής συνολικού ύψους κάτω των 75.000 ευρώ, η αρμόδια υπηρεσία οφείλει να πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους, ζητώντας από τους οφειλέτες να αποστείλουν τα ανωτέρω δηλωθέντα στοιχεία και δικαιολογητικά, εντός μηνός από την έγγραφη ειδοποίησή τους.

6. Ο αριθμός των δόσεων και τα κίνητρα υπαγωγής στη ρύθμιση:

- Δυνατότητα καταβολής των οφειλών που ρυθμίζονται εφάπαξ ή σε μηνιαίες δόσεις, έως σαράντα οκτώ με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την 30.06.2017, αλλά και πέραν των 48 και έως 100 δόσεις υπό προϋποθέσεις.

- Απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής κατά ποσοστό ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων της ρύθμισης. Συγκεκριμένα, οι ρυθμιζόμενες οφειλές καταβάλλονται:

α. εφάπαξ, με απαλλαγή ποσοστού 50% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής με καταληκτική ημερομηνία καταβολής την 1η Ιουλίου 2013,

β. με απαλλαγή ποσοστού σαράντα τοις εκατό (40%) των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής με καταληκτική προθεσμία καταβολής της τελευταίας δόσης την 30ή Ιουνίου 2014,

γ. με απαλλαγή ποσοστού τριάντα πέντε τοις εκατό (35%) των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής με καταληκτική προθεσμία καταβολής της τελευταίας δόσης την 30ή Ιουνίου 2015,

δ. με απαλλαγή ποσοστού τριάντα τοις εκατό (30%) των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής με καταληκτική προθεσμία καταβολής της τελευταίας δόσης την 30ή Ιουνίου 2016,

ε. με απαλλαγή ποσοστού είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής με καταληκτική προθεσμία καταβολής της τελευταίας δόσης την 30ή Ιουνίου 2017.

στ. Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των δέκα πέντε (15) ευρώ.

ζ. Η υπαγωγή στη ρύθμιση μπορεί να γίνει οποτεδήποτε με ανάλογη ως ανωτέρω απαλλαγή των προσαυξήσεων και καταληκτική ημερομηνία καταβολής της τελευταίας δόσης την 30.06.2017.

Σημειώνεται ότι το δημόσιο μπορεί να επιβάλλει κατασχέσεις και να εγγράφει υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, των συνυπόχρεων προσώπων ή των εγγυητών, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη,

Επίσης δύναται να μη χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας εφόσον δεν διασφαλίζονται τα συμφέροντά του, ή να ορίζει ποσοστό παρακράτησης, κατά την κρίση του Προϊσταμένου της αρμόδιας Υπηρεσίας, μέρους ή του συνόλου του εισπραττόμενου ποσού.

7. Προϋποθέσεις υπαγωγής σε πρόγραμμα αριθμού δόσεων άνω των σαράντα οκτώ.

- οι οφειλέτες φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες μπορούν να ζητήσουν την εξόφληση της οφειλής τους σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις και πέρα των 48 όταν αποδεικνύουν αδυναμία συμμόρφωσης στα ανωτέρω προγράμματα, αλλά δυνατότητα τήρησης ρύθμισης σε παραπάνω δόσεις και βιωσιμότητας αυτής.

Στην περίπτωση αυτή υπάγονται μόνο οφειλές που δεν προέρχονται από επαγγελματική δραστηριότητα ή προέρχονται από επαγγελματική δραστηριότητα η οποία έχει διακοπεί.

Η καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση της παρούσας ενότητας είναι η 31.12.2013.

Ειδικότερα:

α). Ο μέγιστος αριθμός δόσεων δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος των 100,

β) το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ορίζεται ως ποσοστό επί του συνολικού μηνιαίου καθαρού εισοδήματος ως ακολούθως:

5% για δηλούμενο μηνιαίο εισόδημα μέχρι πεντακόσια ευρώ και πάντως όχι κάτω των 15 ευρώ

6%, επί του συνολικού δηλουμένου εισοδήματος, για δηλούμενο μηνιαίο εισόδημα άνω των πεντακοσίων ευρώ και μέχρι χίλια ευρώ,

7%, επί του συνολικού δηλουμένου εισοδήματος, για δηλούμενο μηνιαίο εισόδημα άνω των χιλίων ευρώ και μέχρι χίλια πεντακόσια ευρώ,

10%, επί του συνολικού δηλουμένου εισοδήματος, για δηλούμενο μηνιαίο εισόδημα άνω των χιλίων πεντακοσίων ευρώ και μέχρι δύο χιλιάδες ευρώ,

20%, επί του συνολικού δηλουμένου εισοδήματος, για δηλούμενο μηνιαίο εισόδημα άνω των δύο χιλιάδων ευρώ και μέχρι τις πέντε χιλιάδες ευρώ

30%, επί του συνολικού δηλουμένου εισοδήματος, για δηλούμενο μηνιαίο εισόδημα άνω των πέντε χιλιάδων (5 ευρώ).

γ) Στην περίπτωση ρύθμισης χρέους σε περισσότερες από 48 δόσεις ο οφειλέτης δεν έχει καμία έκπτωση στις προσαυξήσεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέες διευκρινίσεις για την απόφαση του ΣτΕ


Νομικά αλλά και πρακτικά προβλήματα, ανέκυψαν από τη χθεσινή προσωρινή διαταγή του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Κωνσταντίνου Μενουδάκου για τη μερική άρση του κλεισίματος της ΕΡΤ Α.Ε.

Σήμερα, από πλευράς του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου δόθηκαν ορισμένες εξηγήσεις - ερμηνείες για την επίμαχη προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου.

Κατ' αρχάς επισημάνθηκε ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Σίμος Κεδίκογλου θα πρέπει άμεσα να ορίσουν το προσωπικό για την προσωρινή λειτουργία της κρατικής τηλεόρασης. Το προσωπικό αυτό (που θα έχει κατά έναν τρόπο τη μορφή προσωπικού ασφαλείας) θα προσληφθεί με σύμβαση έργου ή με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Το αν αυτό το προσωπικό θα προέρχεται από το απολυμένο προσωπικό της ΕΡΤ, ή από άλλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού ή δημόσιου φορέα, αυτό θα καθοριστεί από τους δύο συναρμόδιους υπουργούς. Το προσωπικό αυτό θα λειτουργήσει την κρατική ραδιοτηλεόραση στο σύνολό της (ΝΕΤ-ΕΤ-ΕΡΤ 3, ραδιόφωνα, κ.λπ.).

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 3 τής από 11.6.2013 απόφασης των δύο υπουργών (που αφορά την κατάργηση της ΕΡΤ Α.Ε.), όλοι οι εργαζόμενοι από την ημερομηνία αυτή (11.6.2013) είναι απολυμένοι και, όπως είναι φυσικό, δεν θα τους καταβληθεί μισθός.

Παράλληλα, οι δύο υπουργοί θα πρέπει να ορίσουν και τον διαχειριστή της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, ο οποίος θα «στρώσει τον δρόμο» για τη λειτουργία της νέας ΕΡΤ, όπως την προβλέπει το νομοσχέδιο, που έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

Αυτός ο διαχειριστής, λοιπόν, θα κρίνει ποιος είναι ο αναγκαίος αριθμός προσωπικού (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, κ.λπ.) για τη λειτουργία της νέας ΕΡΤ, ενώ θα καθορίσει και τον αριθμό και τα πρόσωπα που θα επαναπροσληφθούν, όπως και εκείνα που θα απολυθούν.

Επίσης, ξεκαθαρίστηκε ότι δεν προβλέπεται μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα να εκδοθεί απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ επί του αιτήματος της ΠΟΣΠΕΡΤ για την έκδοση απόφασης αναστολής. Πάντως, δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να εκδοθεί μέσα στην εβδομάδα απόφαση επί του αιτήματος της ΠΟΣΠΕΡΤ για έκδοση αναστολής, εάν προκύψουν νέα σημαντικά δεδομένα που ανατρέπουν τον σημερινό χάρτη στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Για το γεγονός ότι δεν έχει επανέλθει ακόμα το σήμα της ΕΡΤ, διευκρινίστηκε ότι δεν προβλέπεται δικονομικά κάποια ενέργεια του κ. Μενουδάκου. Αντίθετα, όμως, μπορεί η ΠΟΣΠΕΡΤ να προσφύγει εγγράφως στον πρόεδρο του ΣτΕ για το επίμαχο ζήτημα, δηλαδή τη μη εκτέλεση της προσωρινής διαταγής του. Στην τελευταία αυτή περίπτωση θα εξετασθεί τι δικονομικές δυνατότητες έχει ο κ. Μενουδάκος για να κινηθεί, χωρίς να αποκλείεται και η εισαγγελική επίκληση.

Όμως, ορισμένοι σύμβουλοι Επικρατείας συνδύαζαν το άνοιγμα του σήματος της ΕΡΤ με την απόφαση των δύο συναρμοδίων υπουργών για την τοποθέτηση προσωπικού προσωρινής λειτουργίας της κρατικής τηλεόρασης. Μάλιστα, θεωρούσαν την καθυστέρηση της άρσης του «μαύρου» της ΕΡΤ δικαιολογημένη, καθώς, όπως έλεγαν αργά χθες το βράδυ, εκδόθηκε η προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου και δεν υπήρξε ο απαιτούμενος χρόνος.

Τέλος, οι δικαστές επανέλαβαν ότι η προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου δεν περιλαμβάνει τα τρία μουσικά σύνολα της ΕΡΤ και τους εργαζόμενους στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση», καθώς η «τύχη τους» θα καθοριστεί από τον διαχειριστή, που θα οριστεί από τους δύο συναρμόδιους υπουργούς.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χρύσπα: Έτσι καταπολέμησα την βουλιμία


Η Χρύσπα μίλησε στην κάμερα της εκπομπής "FTHISTV" και δήλωσε ότι στο παρελθόν ήταν βουλιμική, καθώς είχε πρόβλημα με την εικόνα της.

Η τραγουδίστρια δήλωσε ότι ξεπέρασε την βουλιμία της όταν σταμάτησε να κάνει δίαιτα.

Δείτε το βίντεο από την εκπομπή "FTHISTV":





Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγός λεωφορείου πλάκωσε στο ξύλο επιβάτη


Εξαγριώθηκε επειδή πλήρωσε μειωμένο εισιτήριο.

Χειροπέδες πέρασαν οι αρχές στο Φοίνιξ της Αριζόνα την περασμένη Παρασκευή σε έναν οδηγό λεωφορείου, ο οποίος πλάκωσε στο ξύλο έναν 21χρονο, επειδή αντί να πληρώσει ολόκληρο εισιτήριο χρησιμοποίησε εκπτωτική κάρτα για ανήλικους.

Ο 45χρονος οδηγός Todd Allen Shields σταμάτησε σε μια στάση για να ανέβει ο νεαρός επιβάτης, ο οποίος του έδειξε το μειωμένο ναύλο. Ο οδηγός του ζήτησε ταυτότητα και όταν ο νεαρός αρνήθηκε, άναψαν τα αίματα. Ακολούθησε λεκτική αψιμαχία και τελικά ο Shields… αποφάσισε να τον πετάξει… πυξ λαξ από το λεωφορείο.

Το περιστατικό κατέγραψε με το κινητό της τηλέφωνο μια επιβάτης, που βρισκόταν μέσα στο λεωφορείο. «Είδα να πετάει το παιδί κυριολεκτικά στον αέρα» είπε η ίδια στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox 10, η οποία ήταν αυτή που τελικά κάλεσε την αστυνομία.

«Μου προκάλεσε μεγάλη ταραχή. Είναι οδηγός και έρχεται κάθε μέρα σε επαφή με το κοινό. Υποτίθεται ότι είναι επαγγελματίας» πρόσθεσε.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα για το περιστατικό ο οδηγός τέθηκε σε αργία.





Διαβάστε περισσότερα...

Εταιρεία προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας


Φιλοδοξεί να αλλάξει τα δεδομένα της αγοράς.

Εάν η κίνηση μίας σχετικά άσημης εταιρίας, να προσφέρει δωρεάν κινητή τηλεφωνία καταφέρει να κεντρίσει το ενδιαφέρον των κατασκευαστών, θα αποτελέσει ένα ισχυρό σοκ για τις μεγάλες εταιρίες τηλεπικοινωνιών, που θα αναγκαστούν να προσφέρουν πολύ πιο ανταγωνιστικά πακέτα σε καλύτερες τιμές.

Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο στοίχημα, όμως η μόλις επτά μηνών εταιρία FreedomPop ελπίζει πως θα καταφέρει να προσφέρει ένα δωρεάν πακέτο υπηρεσιών στους χρήστες της που θα περιλαμβάνει 500 MB δεδομένων 4G, απεριόριστη χρήση γραπτών μηνυμάτων αλλά και 200 λεπτά δωρεάν ομιλίας κάθε μήνα.

Η FreedomPop προσφέρει ήδη φθηνά πακέτα ευρυζωνικών συνδέσεων, ενώ για μόλις 99 δολάρια μπορεί να μετατρέψει ένα παλιό iPod σε τηλέφωνο VoIP με δυνατότητα σύνδεσης LTE. Η εταιρία υποστηρίζει πως πρόκειται για μία 100% δωρεάν υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας, ελπίζοντας να εδραιώσει τη θέση της θέση της στη συγκεκριμένη αγορά.

«Δεν είναι ένα τέχνασμα, είναι ένα επιχειρηματικό μοντέλο», εξηγεί ο Stephen Stokols, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρίας. Ο Stokols, που διαθέτει μεγάλη εμπειρία στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, πιστεύει πως η συγκεκριμένη κίνηση θα φέρει την επανάσταση στις τηλεπικοινωνίες και θα ασκήσει σημαντική πίεση στους άλλους φορείς ώστε να μειώσουν τις τιμές.

Μάλιστα, με το μοντέλο freemium και το σύστημα «pay as you go», σύμφωνα με τον Stokols, η FreedomPop μπορεί να συγκριθεί με το Skype. Επιπλέον υποστηρίζει πως η εταιρία δεν σπαταλά υπέρογκα ποσά για διαφημίσεις και μάρκετινγκ, γεγονός που της δίνει τη δυνατότητα να καλύψει τη σημαντική διαφορά του μπάτζετ που έχει από τις μεγάλες εταιρίες του χώρου.

Η FreedomPop μάλιστα, έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών, μεταξύ των οποίων και ο ιδρυτής του Skype Niklas Zennstom, συγκεντρώνοντας χρηματοδοτήσεις ύψους 9 εκατομμυρίων δολαρίων.

Χωρίς να αποκαλύπτει ακριβή στοιχεία, ο Stokols υποστηρίζει πως ο αριθμός των χρηστών της υπηρεσίας είναι ήδη εξαψήφιος, ενώ αναμένεται να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο αργότερα μέσα στο έτος. Τα κέρδη της εταιρίας βασίζονται στις πωλήσεις των συσκευών που θα υποστηρίζουν την υπηρεσία, με τα HTC Evo και Galaxy S2 να είναι έτοιμα να μπουν στη λίστα επιλογών.

«Το διαδίκτυο είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο», εξηγεί ο ίδιος, ενώ χαρακτηρίζει την υπηρεσία ως την καλύτερη λύση ώστε ακόμα και οι χαμηλόμισθες τάξεις χρηστών να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ.

Φυσικά, υπάρχουν κάποια παράπονα από τους χρήστες για την υπηρεσία, με τον Stokols να παραδέχεται πως «όταν θες να μειώσεις σε μεγάλο βαθμό τα έξοδα σου, είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσεις. Το 55% των χρηστών μας δεν έχουν πληρώσει σε εμάς ούτε δεκάρα».

«Η υπηρεσία δεν είναι τόσο “γλυκιά” όσο φαίνεται», υποστηρίζει ο Spencher Chen, ανώτερος διευθυντής της Appcelerator. Χαρακτηρίζει τη FreedomPop σαν μία «σαγηνευτική επιλογή», αλλά τονίζει πως υπάρχουν περιοριστικοί όροι. «Τα δωρεάν 500MB δεδομένων 4G είναι πραγματικά πάρα πολύ λίγα, ενώ για με 30 δολάρια μπορείτε να πάρετε 4GB δεδομένων, τη στιγμή που άλλες εταιρίες με 40 δολάρια προσφέρουν απεριόριστο όγκο, χωρίς το φόβο τον επιπλέον χρεώσεων αν ξεπεράσετε το όριο».

Το εάν θα καταφέρει η FreedomPop να αλλάξει τα δεδομένα στην κινητή τηλεφωνία θα το δείξει μόνο ο χρόνος. Από τη μεριά του ο πρωτεργάτης αυτής της πρωτοβουλίας πιστεύει πως «κάτι μεγάλο πρόκειται να συμβεί», δείχνοντας ενθουσιασμένος από την προοπτική αλλαγής της βιομηχανίας.




Διαβάστε περισσότερα...

Ερευνά τη μετατροπή του «κακού» σε καλό «λίπος»


Τον μηχανισμό με τον οποίο τα κύτταρα του λευκού λίπους, που θεωρείται το «κακό λίπος», μετατρέπονται σε κύτταρα καφέ «καλού» λίπους σε ένα ζωντανό οργανισμό κατάφεραν να ανακαλύψουν για πρώτη φορά επιστήμονες – μεταξύ των οποίων και μία Ελληνίδα Βιολόγος, στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχη (ΕΤΗ).

Πρόκειται για την Αλίκη Περδικάρη, η οποία μαζί με τους συναδέλφους της στο εργαστήριο του καθηγητή Κρίστιαν Βόλφρουμ, στο Ινστιτούτο Τροφών, Διατροφής και Υγείας του ΕΤΗ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας του κυττάρου «Nature Cell Biology», κατέδειξαν πειραματικά, πώς το ένα είδος κυττάρου λίπους μπορεί να μετατραπεί στο άλλο. 

Βεβαίως μέχρι τώρα τα πειράματα έχουν γίνει μόνο σε ποντίκια, ωστόσο εκτιμάται ως πολύ πιθανό, ένας παρόμοιος μηχανισμός αυτόματης μετατροπής των κυττάρων του λίπους να υπάρχει και στους ανθρώπους, όταν πέφτει η θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Επόμενος στόχος της επιστημονικής ομάδας είναι να βρεθούν τρόποι ώστε αυτή η κυτταρική μετατροπή να γίνεται πλέον με ελεγχόμενο τρόπο, είτε με νέου τύπου φάρμακα, είτε μέσω της κατάλληλης διατροφής ή με άλλη μέθοδο, με τελικό σκοπό την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Η Αλίκη Περδικάρη η οποία συμμετέχει στην έρευνα, σπούδασε βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο ΕΤΗ, όπου πραγματοποιεί και το διδακτορικό της.


Διαβάστε περισσότερα...

Μηχανή του γκαζόν ακρωτηρίασε δίχρονη


Νέα ζωή με προσθετικά πόδια για το κοριτσάκι.

Τα πρώτα της βήματα με τα προσθετικά της πόδια έκανε χθες η 2χρονη Ireland Nugent από την Τάμπα των ΗΠΑ. Το άτυχο κοριτσάκι έχασε και τα δύο του πόδια τον Απρίλιο όταν ο πατέρας της την παρέσυρε κατά λάθος με τη μηχανή που κόβει το γκαζόν.

Η γενναία Ireland έμεινε δύο μήνες σε αναπηρικό αμαξίδιο και υποβλήθηκε σε επτά επεμβάσεις από τον Απρίλιο έως σήμερα. Εξιτήριο από το νοσοκομείο πήρε στις αρχές Μαΐου.

Η μικρούλα έκανε υπομονή επί πέντε ώρες που διήρκεσε η διαδικασία τοποθέτησης και μόλις ήταν έτοιμη σηκώθηκε κι άρχισε να περπατά.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα μάτια του μπαμπά της γέμισαν δάκρυα καθώς βιντεοσκοπούσε το νέο ξεκίνημα της κόρης του. «Είμαι άφωνος και τόσο περήφανος», δήλωσε ο Jerry Nugent. Ο περήφανος μπαμπάς μίλησε για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητα της 2χρονης και είπε: «Είναι η ηρωίδα μου, είναι ο άγγελός μου».





Το ατύχημα συνέβη τον Απρίλιο όταν το κοριτσάκι έτρεχε πίσω από τον μπαμπά του καθώς εκείνος κούρευε το γκαζόν στο σπίτι τους στο Palm Harbor. Η μητέρα Nicole Nugent του έκανε απεγνωσμένα νόημα να σταματήσει αλλά εκείνος δεν κατάλαβε το νεύμα.

Οι γιατροί φοβούνταν πως ίσως η Ireland δεν θέλει να χρησιμοποιήσει τα προσθετικά της πόδια αλλά εκείνη ήταν πανευτυχής όταν της τα τοποθέτησαν.

«Είμαστε πολλοί χαρούμενοι που θα γυρίσουμε στο σπίτι αλλά έχουμε και αγωνία για το πώς θα γίνουν όλα», δήλωσε η μαμά της όταν έφευγαν από το νοσοκομείο. «Αλλά ξέρω πως θα τα καταφέρουμε. Αν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, μπορούμε να κάνουμε τα πάντα».







Διαβάστε περισσότερα...

Περιπολίες με θαλάσσια ποδήλατα


Τις θαλάσσιες περιπολίες με ποδήλατα εγκαινιάζει το Λιμενικό Σώμα Λέσβου, πρωτοτυπώντας και προστατεύοντας το περιβάλλον.

Μετά την πολύ επιτυχημένη εφαρμογή της Δημοτικής Αστυνομίας με ποδήλατα, η Λέσβος πρωτοπορεί, εγκαινιάζοντας τον θεσμό των λιμενικών περιπολιών με θαλάσσιο ποδήλατο.

Πέντε αριστούχοι της Ποδηλατικής Ακαδημίας Λέσβου προσλήφθηκαν για να πλαισιώσουν τα 5, προς το παρόν, πλωτά ποδήλατα του Λιμενικού που θα περιπολούν στις ακτές της πόλης.

Πρόκειται για μία επιλογή οικολογική και οικονομική, καθώς δε θα ρυπαίνουν και δε θα προκαλούν θόρυβο στο βυθό, προστατεύοντας περιβάλλον, ψαράδες και λουόμενους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τουλάχιστον.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Νοσηλευτική κερδίζει τις προτιμήσεις των μαθητών


Τι δείχνουν έρευνες Τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων και Διεθνών Οργανισμών.

Τα επαγγέλματα υγείας σε όλες τις έρευνες παρουσιάζονται με θετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας. Το γεγονός αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τους νέους που σε περιόδους αυξημένης ανεργίας αναζητούν σπουδές που θα τους εξασφαλίσουν εργασίας. Πολλοί μαθητές στρέφονται προς τα τμήματα της νοσηλευτικής ελπίζοντας σε άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Ακολούθως θα παρουσιαστούν στοιχεία για τις προοπτικές.

Νοσηλευτική ΑΕΙ και Νοσηλευτική ΤΕΙ

Αυτό που οφείλουν να γνωρίζουν οι μαθητές είναι ότι τμήματα νοσηλευτικής υπάρχουν σε ΑΕΙ άλλα και σε ΤΕΙ. Δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές στα επαγγελματικά τους δικαιώματα εκτός από το γεγονός ότι οι απόφοιτοι των ΑΕΙ εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ και έχουν ελαφρά μεγαλύτερες απολαβές συγκριτικά με τους συναδέλφους των ΤΕΙ που εντάσσονται στον κλάδο νοσηλευτών ΤΕ.

Βάσεις και ζήτηση

Οι βάσεις εισαγωγής δεν βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Αντίθετα η ζήτηση για τις σχολές της νοσηλευτικής είναι αυξημένη. Συνολικά τα τμήματα των ΤΕΙ τα είχαν ως πρώτη τους επιλογή 1398 μαθητές και τα δυο τμήματα των ΑΕΙ 691 μαθητές. 2089 μαθητές κυρίως της θεωρητικής και θετικής κατεύθυνσης είχαν ως πρώτη τους επιλογή τη νοσηλευτική.



ΒΑΣΕΙΣ ΑΕΙ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
16592
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (ΣΠΑΡΤΗ)
14644
ΒΑΣΕΙΣ ΤΕΙ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ)
11118
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΙ  ΑΘΗΝΑΣ
13426
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΙ  ΗΠΕΙΡΟΥ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ)
11556
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΙ  ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
13113
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΙ  ΛΑΜΙΑΣ
11377
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΙ  ΛΑΡΙΣΑΣ
11615
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΙ  ΠΑΤΡΑΣ
12050
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ (ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ)
10877

Σύγκριση πρώτων προτιμήσεων ΑΕΙ - ΤΕΙ
Ενδιαφέρον έχει ο παρακάτω πίνακας που αποδεικνύει ότι πολλοί μαθητές έχουν σπάσει το ταμπού των ΤΕΙ. 613 μαθητές είχαν ως πρώτη τους επιλογή τη Νοσηλευτική ΑΕΙ και 358 τη Νοσηλευτική των ΤΕΙ. Αντίθετα τη νοσηλευτική του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου την είχαν ως πρώτη επιλογή μόλις 78 μαθητές γεγονός που αποδίδεται στην οικονομική κρίση.

Πολλοί μαθητές που θέλουν να σπουδάσουν νοσηλευτική προτιμούν ένα τμήμα των ΤΕΙ στον τόπο της κατοικίας τους παρά ένα τμήμα των ΑΕΙ που βρίσκεται μακριά γεγονός που συνεπάγεται και αυξημένα έξοδα διαμονής και μετακινήσεων.


ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΩΝ ΑΕΙ - ΤΕΙ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
613
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΙ  ΑΘΗΝΑΣ
358
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (ΣΠΑΡΤΗ)
78


Επαγγελματικά δικαιώματα και χώροι εργασίας

Οι νοσηλευτές έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Μπορούν να εργαστούν είτε ως στελέχη νοσηλευτικών μονάδων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα , είτε ως αυτοαπασχολούμενοι. Οι νοσηλευτές μπορούν να εργαστούν σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, σε κέντρα υγείας, κλινικές, σε ιδιωτικά ιατρεία, σε παιδικούς σταθμούς, ΚΑΠΗ, εργοστάσια κ.α.

Νοσηλευτές ΑΕΙ (μόνο) και δημόσια σχολεία

Οι απόφοιτοι των ΑΕΙ και όχι των ΤΕΙ έχουν δικαίωμα να εργαστούν ως εκπαιδευτικοί σε δημόσια σχολεία. Συγκεκριμένα οι απόφοιτοι νοσηλευτικής των ΑΕΙ εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ14.01 μαζί με γιατρούς, φαρμακοποιούς και οδοντιάτρους. Παραθέτουμε και σχετικό απόσπασμα της προκήρυξης 4Π/2008
(i) Ειδικότητα Ιατρών, Οδοντιάτρων, Φαρμακοποιών και Νοσηλευτικής [Κωδικός: ΠΕ14.10] Πτυχίο Ιατρικής (κωδ. 1411) ή Οδοντιατρικής (κωδ. 1412) ή Φαρμακευτικής (κωδ. 1413) ή Νοσηλευτικής (κωδ. 1414) ΑΕΙ Πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμο αντίστοιχης ειδικότητας της αλλοδαπής.

Σε χαμηλά επίπεδα η ανεργία των νοσηλευτών

Νοσηλευτική ΤΕΙ

Χαμηλά είναι τα ποσοστά της ανεργίας για τους αποφοίτους της νοσηλευτικής. Σύμφωνα με την έρευνα του γραφείο διασύνδεσης του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης για τους αποφοίτους των ετών 2002-2006 Τμήμα Νοσηλευτικής το ποσοστό της ανεργίας είναι μονοψήφιο και ανέρχεται μόλις στο 5%. Το 98% απασχολείται επάνω στο αντικείμενο των σπουδών του. Στο 5,7% ήταν το ποσοστό της ανεργίας αντίστοιχης έρευνας του ΤΕΙ Κρήτης. Βέβαια πρέπει να σημειώσουμε ότι οι δυο αυτές έρευνες αφορούσαν αποφοίτους των ετών 2002-2006 και 2002-5 αντίστοιχα. Την περίοδο αυτή είχαμε αρκετούς διορισμούς στο δημόσιο. Το τελευταίο διάστημα οι διορισμοί έχουν μειωθεί άρα η ανεργία λογικά πρέπει να ξεπερνά το 5-6% που έδειξαν οι έρευνες.

Νοσηλευτική ΑΕΙ

Σε χαμηλά επίπεδα βρίσκεται και η ανεργία των νοσηλευτών ΑΕΙ. Στην έρευνα που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο Αθηνών και αφορούσε τους αποφοίτους των ετών 1998-2000 το 88% δήλωσε ότι εργαζόταν ενώ άνεργοι δήλωσε το 1,3%. Βέβαια αυτή η έρευνα είναι αρκετά παλιά και πιθανόν τα ποσοστά να έχουν μεταβληθεί προς το χειρότερο. Επίσης σημαντικό στοιχείο που δείχνει ότι η απόφοιτοι των ΤΕΙ μπορούν να προσληφθούν στη θέση των πτυχιούχων ΑΕΙ είναι το γεγονός ότι το 82,9% των νοσηλευτών ΑΕΙ υποστήριξε (ΝΑΙ/ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ) ότι ο εργοδότης του θα μπορούσε να προσλάβει και πτυχιούχο ΤΕΙ.

Μικρός αριθμός νοσηλευτών σύμφωνα με έρευνες του ΟΟΣΑ

Στη χώρα μας αν και έχουμε πληθώρα γιατρών, οδοντιάτρων, φαρμακοποιών παρατηρείται έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτό φαίνεται και από το ακόλουθο διάγραμμα που αποδεικνύει ότι οι γιατροί είναι διπλάσιοι από το νοσηλευτικό προσωπικό.


Γράφημα: Εξέλιξη ιατρών και νοσηλευτών ανά 1000 κατοίκους 1990-2009 (Πηγή: ΟΟΣΑ 2010)


Επίσης η Ελλάδα έχει μια από τις χειρότερες αναλογίες νοσηλευτών προς ιατρικό προσωπικό. Έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού παρατηρείται σε νησιά και παραμεθόριες περιοχές.


Γράφημα: Λόγος νοσηλευτών ανά ιατρό στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ (2009)


Γράφημα: Νοσηλευτικό προσωπικό ανά 1000 κατοίκους στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, 2009

ΠΕ – ΤΕ – ΔΕ – ΥΕ. Προβάδισμα οι απόφοιτοι ΑΕΙ για διορισμό στο δημόσιο

Το νοσηλευτικό προσωπικό χωρίζεται σε κατηγορίες εκπαίδευσης. Οι νοσηλευτές των ΑΕΙ και ΤΕΙ εντάσσονται στις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ αντίστοιχα και έχουν όπως αναφέρθηκε κοινά επαγγελματικά δικαιώματα. Όσοι τελειώνουν τις Επαγγελματικές Σχολές των Νοσοκομείων και τα Επαγγελματικά Λύκεια φέρουν τον τίτλο βοηθών νοσηλευτών και όχι νοσηλευτές.

Το 46% του νοσηλευτικού προσωπικού είναι απόφοιτοι ΤΕΙ και μόλις το 2,7% είναι απόφοιτοι ΑΕΙ. Το γεγονός ότι υπάρχουν μόνο δυο τμήματα ΑΕΙ δίνει ένα προβάδισμα στο διορισμό των νοσηλευτών ΠΕ στο δημόσιο συγκριτικά με τους αποφοίτους των ΤΕΙ που μπορεί να διεκδικούν περισσότερες θέσεις άλλα είναι πολλοί και οι υποψήφιοι.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο άνθρωπος που δεν μπορεί να παχύνει


Σύνδρομο εντοπίζεται σε μόλις οκτώ ανθρώπους στον κόσμο.

Το σύνδρομο MDP, μία πολύ σπάνια μεταβολική διαταραχή, διέγνωσαν οι γιατροί στον 23χρονο Tom Staniford, έναν από τους κορυφαίους παραολυμπιακούς αθλητές της Βρετανίας.

Ο οργανισμός του 23χρονου αθλητή δεν μπορεί να αποθηκεύσει λίπος και να πάρει βάρος παρότι ο ίδιος πάσχει από διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το σύνδρομο οφείλεται σε μια γενετική μετάλλαξη που φαίνεται να ευθύνεται για πολλά φαινομενικά ασύνδετα προβλήματα.

Ο Tom γεννήθηκε με φυσιολογικό βάρος αλλά κατά την παιδική και την εφηβική του ηλικία έχασε όλο το λίπος στο πρόσωπο και τα πόδια του.

Έτσι ο σκελετός του δεν έχει κανενός είδους προστασία με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει διαρκώς τον κίνδυνο να σπάσει κάποιο κόκαλο από μία απλή πτώση.



Ο 23χρονος αντιμετωπίζει και πρόβλημα ακοής και χρησιμοποιεί βοηθήματα.

Ο Tom έχει βάλει στόχο να συμμετάσχει στους παραολυμπιακούς αγώνες του 2016 στη Βραζιλία.

Το σύνδρομο MDP είναι εξαιρετικά σπάνιο και σύμφωνα με τους ειδικούς εντοπίζεται σε μόλις οκτώ ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Δείτε το βίντεο





Διαβάστε περισσότερα...

Στις 25 Ιουνίου οι αποφάσεις για την παράταση της υποβολής του Ε1


Μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί περίπου 450.000 δηλώσεις.

Στις 25 Ιουνίου θα αποφασισθεί το θέμα της παράτασης της υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης δήλωσε πως το μέχρι πότε θα παραταθούν οι δηλώσεις των φυσικών προσώπων θα αποφασισθεί κοντά στις 25 Ιουνίου, δηλαδή πέντε ημέρες πριν την εκπνοή της καταληκτικής προθεσμίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 450.000 δηλώσεις από το σύνολο των 6.500.000 που εκτιμάται ότι θα υποβληθούν φέτος.

Οι φορολογούμενοι κρατούν στάση αναμονής καθώς δεν έχουν αποσαφηνισθεί αρκετά ζητήματα γύρω από την υποβολή του Ε1 και ειδικά το τι θα ισχύσει με τους τόκους καταθέσεων και με τους συνδικαιούχους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί συνταξιούχοι δεν έχουν παραλάβει ακόμη τις βεβαιώσεις αποδοχών για το 2012, με το πρόβλημα να είναι αισθητό στους δικαιούχους του ΟΑΕΕ.


Διαβάστε περισσότερα...

Άλλαξαν χρώμα τα Μάταλα για το φεστιβάλ


Μικροί και μεγάλοι ζωγράφισαν το χωριό-Δείτε τις φωτογραφίες.

Σε ένα τεράστιο καμβά εκατοντάδων μέτρων μετατράπηκαν χτες τα Μάταλα, με αφορμή την προετοιμασία για το Διεθνές Φεστιβάλ Matala Beach Festival 2013.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών, επαγγελματίες ζωγράφοι και μικρά παιδιά, βρέθηκαν από νωρίς το πρωί της Κυριακής σε ένα πάρτι χρωμάτων και για τρίτη χρονιά ζωγράφισαν ένα ολόκληρο χωριό, ενώ για καμβά θα έχουν την άσφαλτο γύρω από τους δρόμους των Ματάλων, συνθέτοντας ένα όμορφο όσο και εντυπωσιακό γεγονός γεμάτο χρώματα.

Μικροί και μεγάλοι ζωγράφοι χρησιμοποίησαν δεκάδες κιλά χρωμάτων, εκατοντάδες πινέλα, αλλά και πολύ δημιουργικό πνεύμα, προκειμένου να δώσουν χρώμα σε ολόκληρο τον οικισμό των Ματάλων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και φέτος ο καμβάς ήταν πολύ μεγαλύτερος, ξεκινώντας από την είσοδο του οικισμού, για να φτάσει μέχρι το τέλος του. Αρκετά άτομα είχαν δηλώσει συμμετοχή, συνθέτοντας ένα μαγευτικό σκηνικό με θέμα την ειρήνη, την αγάπη, αλλά και την ελευθερία, όπου μικροί και μεγάλοι ζωγράφισαν τους δρόμους, που αποτελούν σήμα-κατατεθέν της περιοχής.

Το event του street painting λειτούργησε προσθετικά στην τουριστική ανάπτυξη και κυρίως στην τουριστική προβολή της ευρύτερης περιοχής του δήμου Φαιστού καθώς με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, τα Μάταλα απέκτησαν άλλο χρώμα ενώ είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών το επόμενο τετραήμερο του Αγίου Πνεύματος, που αρχίζει από τις 21 και διαρκεί ως τις 24 Ιουνίου.











Διαβάστε περισσότερα...

Μαζί στη ζωή, μαζί στο θάνατο...


Μισός αιώνας αγάπης για το ζευγάρι που «έφυγε» σε τροχαίο.

Ήταν αχώριστοι στα 52 χρόνια του έγγαμου βίου τους, λίγο περισσότερο από μισό αιώνα. Αχώριστοι παρέμειναν και τη στιγμή που κόστισε τις ζωές τους: ο 82χρονος Βρετανός John Hodgkiss και η 79χρονη σύζυγός του Betty ανασύρθηκαν μέσα από τα συντρίμμια του αυτοκινήτου τους, έπειτα από τροχαίο. Κρατούσαν ο ένας το χέρι του άλλου μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ο θάνατος του John διαπιστώθηκε στο σημείο του δυστυχήματος ενώ η Betty διακομίστηκε στο νοσοκομείο όπου εξέπνευσε 24 ώρες αργότερα.

Η οικογένειά τους, συντετριμμένη από την απώλεια, δήλωσε ανακουφισμένη από το γεγονός πως το ζευγάρι είχε μια τελευταία ευκαιρία να μοιραστεί την αγάπη του πριν τους χωρίσει ο θάνατος.

Ο 47χρονος γιος τους David Hodgkiss πιστεύει πως οι γονείς του αξιοποίησαν τα τελευταία τους λεπτά στη ζωή για να αποχαιρετιστούν. «Είμαι συντετριμμένος αλλά με παρηγορεί το γεγονός πως έφυγαν μαζί», δήλωσε.



Ο John και η Betty ήταν παντρεμένοι για 52 χρόνια και είχαν τέσσερα εγγόνια.

Το δυστύχημα σημειώθηκε στην περιοχή Shropshire στις 7 Ιουνίου. Το αυτοκίνητό τους- το οποίο ήταν καινούριο- συγκρούστηκε μετωπικά με όχημα που κινείτο στο αντίθετο ρεύμα.







Είχαν συναντηθεί τυχαία στο λεωφορείο πριν από μισό αιώνα, όταν ο John συνόδευε μια ομάδα επισκεπτών- ανάμεσά τους και η μέλλουσα γυναίκα του- από τα Midlands στο London Palladium.

Άρχισαν να μιλούν, έβγαιναν για δέκα μήνες και τελικά παντρεύτηκαν το 1961.








Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...