Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Ερευνά τη μετατροπή του «κακού» σε καλό «λίπος»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τον μηχανισμό με τον οποίο τα κύτταρα του λευκού λίπους, που θεωρείται το «κακό λίπος», μετατρέπονται σε κύτταρα καφέ «καλού» λίπους σε ένα ζωντανό οργανισμό κατάφεραν να ανακαλύψουν για πρώτη φορά επιστήμονες – μεταξύ των οποίων και μία Ελληνίδα Βιολόγος, στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχη (ΕΤΗ).

Πρόκειται για την Αλίκη Περδικάρη, η οποία μαζί με τους συναδέλφους της στο εργαστήριο του καθηγητή Κρίστιαν Βόλφρουμ, στο Ινστιτούτο Τροφών, Διατροφής και Υγείας του ΕΤΗ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας του κυττάρου «Nature Cell Biology», κατέδειξαν πειραματικά, πώς το ένα είδος κυττάρου λίπους μπορεί να μετατραπεί στο άλλο. 

Βεβαίως μέχρι τώρα τα πειράματα έχουν γίνει μόνο σε ποντίκια, ωστόσο εκτιμάται ως πολύ πιθανό, ένας παρόμοιος μηχανισμός αυτόματης μετατροπής των κυττάρων του λίπους να υπάρχει και στους ανθρώπους, όταν πέφτει η θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Επόμενος στόχος της επιστημονικής ομάδας είναι να βρεθούν τρόποι ώστε αυτή η κυτταρική μετατροπή να γίνεται πλέον με ελεγχόμενο τρόπο, είτε με νέου τύπου φάρμακα, είτε μέσω της κατάλληλης διατροφής ή με άλλη μέθοδο, με τελικό σκοπό την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Η Αλίκη Περδικάρη η οποία συμμετέχει στην έρευνα, σπούδασε βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο ΕΤΗ, όπου πραγματοποιεί και το διδακτορικό της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.