Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Διατροφικές συμβουλές για την εποχική κατάθλιψη



Αντιδράστε σωστά με τα πρώτα πρωτοβρόχια!

H εποχική κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από αλλαγές στην ρουτίνα διατροφής και ύπνου, μειωμένα επίπεδα ενεργητικότητας και διάθεσης και εμφανίζεται συνήθως με τα πρώτα πρωτοβρόχια, δηλαδή κατά την έναρξη του φθινοπώρου.

Εμφανίζεται στο 10 με 20% του συνολικού πληθυσμού και τα συμπτώματά της είναι περισσότερο έκδηλα στις γυναίκες. Τα άτομα που πάσχουν από εποχική κατάθλιψη έχουν διαφορετικές διατροφικές συνήθειες αλλά και συνήθειες ύπνου το καλοκαίρι σε σχέση με το χειμώνα. Το χειμώνα έχουν την τάση να καταναλώνουν περισσότερους υδατάνθρακες και ζάχαρη σε σχέση με τους καλοκαιρινούς μήνες.

Επίσης επιθυμούν περισσότερες ώρες ύπνου το χειμώνα σε σχέση με το καλοκαίρι. Εξ’αιτίας της μειωμένης κίνησης αλλά και της αυξημένης κατανάλωσης υδατανθράκων τα άτομα που πάσχουν από εποχική κατάθλιψη έχουν την τάση να αυξάνουν το βάρος τους το χειμώνα και να το μειώνουν το καλοκαίρι, τείνοντας έτσι μακροπρόθεσμα να αυξάνουν το σωματικό τους λίπος και να μειώνουν το βασικό μεταβολισμό τους.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές απλές συμβουλές για την καταπολέμηση της εποχικής κατάθλιψης:

-Αυξήστε την κίνηση: Περπατήστε, κάντε χορό, αερόβια άσκηση, ποδήλατο ή κολύμπι. Οι ενδορφίνες που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης θα σας βελτιώσουν τη διάθεση.

-Αυξήστε την κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων, όπως το άγριο ρύζι και τα μακαρόνια και τα κριτσίνια ολικής άλεσης.

-Καταναλώστε περισσότερες τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη, το αμινοξύ που αυξάνει την παραγωγή σεροτονίνης που είναι ο νευροδιαβιβαστής της ‘καλής διάθεσης’. Υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη έχουν το κρέας, τα αυγά, η μπανάνα, το αβοκάντο, τα ψάρια και οι ξηροί καρποί.

-Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση 100 γρ λιπαρών ψαριών 2-3 φορές στην εβδομάδα συντελεί στην αύξηση της συγκέντρωσης των ω-3 λιπαρών οξέων τα οποία έχουν αντικαταθλιπτική δράση. Συμπερασματικά, θα ήταν ωφέλιμο να καταναλώνετε σε εβδομαδιαία βάση μια μερίδα σολομό, σαρδέλες, σκουμπρί, φρέσκο τόνο, ξιφία, γαύρο ή ρέγγες.

-Αποφύγετε την υπερκατανάλωση προϊόντων αυξημένης περιεκτικότητας σε σακχαρόζη. Η κατανάλωση γλυκών σνακ προσωρινά βελτιώνει τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας, όμως μετά από λίγη ώρα το αποτέλεσμα είναι η μείωση των επιπέδων της γλυκόζης σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα που υπήρχαν πριν την κατανάλωση του πλούσιου σε σακχαρόζης προϊόντος.

-Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις στη βιβλιογραφία ότι φυτικά προϊόντα όπως το σιβηριανό τζίνσενγκ και το βάλσαμο ή σπαθόχορτο (St Johh’s wort) συντελούν στη μείωση των συμπτωμάτων της εποχικής κατάθλιψης, ωστόσο χρειάζονται περισσότερες κλινικές μελέτες για να επιβεβαιώσουν την χρησιμότητα τους.

Είναι κατά συνέπεια εφικτό να καταπολεμήσουμε τα συμπτώματα της εποχικής κατάθλιψης εφαρμόζοντας μια ισορροπημένη διατροφή παράλληλα με τακτική σωματική αερόβια άσκηση.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χορέψτε, εκτονωθείτε και... γυμναστείτε



Πολλαπλά τα οφέλη του χορού.

Η άσκηση είναι υγεία και όλοι οι επιστήμονες τη χαρακτηρίζουν ως τον υπ’ αριθμό ένα σύμμαχο στην βελτίωση τόσο της ποιότητας όσο και της διάρκειας της ζωής όλων μας.

Μιλώντας για άσκηση δεν αναφερόμαστε στον επαγγελματικό αθλητισμό, ούτε απαραίτητα μόνο στο γυμναστήριο, αλλά για μια οποιαδήποτε μορφή κίνησης ή άθλησης που αρέσει και ταιριάζει στον καθένα από εμάς.
Ο χορός είναι μια πολύ καλή μορφή άσκησης για πολλούς λόγους:

1) Βελτιώνει τη διάθεση

Αυτό συμβαίνει ίσως λόγω της έκκρισης κάποιων ορμονών αλλά και λόγω της αποβολής του άγχους που κυριαρχεί κατά την διάρκεια της ημέρας.

2) Βελτιώνει το καρδιαναπνευστικό μας σύστημα

Άτομα που ασκούνται τακτικά έχουν έως και 50% μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση ενώ έως 30% μικρότερες πιθανότητες για καρδιακό επεισόδιο.

3) Βοηθά στην απώλεια βάρους

Ο χορός απαιτεί προσπάθεια και θερμίδες!

4) Βελτιώνει τη στάση του σώματος

Μαθαίνουμε να στεκόμαστε καλύτερα και να αναπνέουμε σωστότερα.

5) Προάγει την κοινωνικότητα

Με το χορό κάνουμε νέες γνωριμίες, καινούριους φίλους και αποκτούμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Τα οφέλη του χορού μπορούν να ενισχυθούν και να πολλαπλασιασθούν όταν συνοδεύονται από μια ισορροπημένη διατροφή! Άλλωστε οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή μας γίνεται πολύ πιο εύκολα όταν έχουμε ανεβασμένη διάθεση, πόσο μάλλον όταν έχουμε το χορό στη ζωή μας!

Διαβάστε περισσότερα...

Μην συγκρατείτε τα δάκρυά σας



Κλάψτε ελεύθερα.

Ερευνητές του πανεπιστημίου Indiana στις ΗΠΑ αποκάλυψαν ότι οι αθλητές που ξεσπούν σε κλάματα μετά από μια ήττα, τα πηγαίνουν καλύτερα στο επόμενο παιχνίδι.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το γεγονός ότι δεν ντρέπονται να αφεθούν δείχνει υψηλά επίπεδα αυτοεκτίμησης.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μόνο όφελος που προσφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό τα… δάκρυα!

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι τα δάκρυα μπορούν να μειώσουν τις αλλεργίες και να ανακουφίσουν ως κάποιο βαθμό από τον πόνο της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Ποια είναι λοιπόν τα οφέλη για τον οργανισμό από το κλάμα;
Κάποια στοιχεία δείχνουν ότι το κλάμα βοηθά στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σε μια μελέτη του 2006 οι επιστήμονες είχαν ζητήσει από ασθενείς με έκζεμα και αλλεργία στο λάτεξ να δουν την πασίγνωστη ταινία «Kramer vs Kramer» με τη Meryl Streep τοποθετώντας λάτεξ στο δέρμα τους πριν και αφού τελείωσε η ταινία και να μετρήσουν τις αντιδράσεις τους.

Όσοι τελικά έκλαψαν παρατήρησαν ότι είχαν μειωμένα συμπτώματα μετά το τέλος της ταινίας συγκριτικά με όσους δεν κατάφεραν να… βγάλουν ούτε δάκρυ.

Το δέρμα τους είχε ακόμη μειωμένα επίπεδα των δεικτών φλεγμονής που ονομάζονται ανοσοσφαιρίνες, που αυξάνονται στο σημείο της αλλεργικής αντίδρασης.

Γιατί ορισμένοι κλαίνε περισσότερο;
Οι γυναίκες γενικά κλαίνε περισσότερο από τους άντρες, λέει ο καθηγητής ψυχολογίας και κορυφαίος ερευνητής του… κλάματος, Ad Vingerhoets, από το πανεπιστήμιο Tilburg της Ολλανδίας.

Ωστόσο, και τα δύο φύλα κλαίνε το ίδιο όταν πρόκειται για πολύ σημαντικά γεγονότα, όπως ο θάνατος ενός κοντινού ανθρώπου.

Σύμφωνα με τις μελέτες οι άντρες συγκινούνται περισσότερο από θετικά γεγονότα, ενώ οι γυναίκες κλαίνε περισσότερο στα αρνητικά.

Και αυτό οφείλεται φυσικά στις ορμόνες. «Η κύρια ορμόνη που προκαλεί το κλάμα στις γυναίκες είναι η προλακτίνη» λέει ο Vingerhoets. Τα επίπεδα της ορμόνης αυξάνονται πριν και για όσο διάστημα κλαίει κάποιος, αν και οι απόψεις των ειδικών στο θέμα αυτό διίστανται.

«Σε ό,τι αφορά τους άντρες, οι ορμόνες τους μπορεί να περιορίσουν τα δάκρυά τους» εξηγεί ο ίδιος.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η τεστοστερόνη μπορεί στην πραγματικότητα να σταματήσει το κλάμα, και ίσως γι’ αυτό οι άντρες κλαίνε λιγότερο.

Αλλά τα επίπεδα της τεστοστερόνης μειώνονται καθώς γερνούν οι άντρες και ίσως γι’ αυτό έχει παρατηρηθεί να συγκινούνται περισσότερο όταν μεγαλώνουν.

Η ποικιλία και τα διαφορετικά επίπεδα των ορμονών, όπως η τεστοστερόνη, εξηγούν γιατί ορισμένοι μπορούν να βάλουν τα κλάματα πολύ εύκολα, ενώ άλλοι δυσκολεύονται αρκετά.

Ακόμη, σύμφωνα με τον καθηγητή, δύο χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ανθρώπου που μπορούν να καθορίσουν αν ένα πρόσωπο κλαίει περισσότερο από ό,τι άλλο ένα άλλο είναι η εμπάθεια και η νεύρωση.

Όσο περισσότερο νευρωτικός είναι κάποιος, τόσο πιο ευαίσθητος είναι για τα αισθήματα κάποιου άλλου, και φυσικά αυξάνονται οι πιθανότητες να… βάλει τα κλάματα!

Γιατί το αλκοόλ με κάνει να κλαίω;
Το αλκοόλ αυξάνει τα επίπεδα προλακτίνης, ενώ και η έλλειψη ύπνου μας φέρνει πιο εύκολα τα δάκρυα στα μάτια. Αυτό γιατί θεωρείται ότι επηρεάζει το μεταιχμιακό σύστημα, το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τα συναισθήματα.

Συνήθως αυτό «ελέγχεται» από το πρόσθιο τμήμα του εγκεφάλου, αλλά η έλλειψη ύπνου περιορίζει τον έλεγχο που «ασκεί» το πρόσθιο τμήμα στα τμήματα που ελέγχουν τα συναισθήματα και έτσι κλαίμε πιο εύκολα, προσθέτει ο καθηγητής.


Διαβάστε περισσότερα...

Ρύθμιση χρεών στον ΟΑΕΕ



Και ΕΚΑΣ σε όσους ζουν μόνιμα στην Ελλάδα.

Παράταση στη ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες οφειλές δίνει με εγκύκλιό της η διοίκηση του Οργανισμού Απασχόλησης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

Η παράταση ισχύει μέχρι τέλη Οκτωβρίου και με τη ρύθμιση αυτή παρέχεται έκπτωση 20% επί των πρόσθετων τελών της κεφαλαιοποιημένης οφειλής, όπως αυτή ήταν στις 31.12.2010.

Η έκπτωση αυτή ισχύει πρωτίστως για όσους υπάχθηκαν στη σχετική ρύθμιση κατά το παρελθόν και είναι συνεπείς με τους όρους της, αλλά επίσης και για όσους δεν υπάχθηκαν καθόλου σε αυτήν ή έχασαν το δικαίωμα συνέχισης αντίστοιχων προηγούμενων ρυθμίσεων, λόγω μη καταβολής δόσεων.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση μέχρι 31.10.2011, στα αρμόδια υποκαταστήματα του ΟΑΕΕ.

Με άλλη εγκύκλιό του το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζει ότι στο εξής το βοήθημα του ΕΚΑΣ θα χορηγείται μόνο σε όσους συνταξιούχους έχουν μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα. Στόχος να λαμβάνουν το βοήθημα όσοι έχουν πραγματικά τις μεγαλύτερες ανάγκες και ζουν μόνιμα στην Ελλάδα.

Για το λόγο αυτό θα αξιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό η απογραφή συνταξιούχων στο ΙΚΑ, με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Ιδρύματος να πραγματοποιούν εστιασμένους ελέγχους.

Επίσης, με άλλη διάταξη προβλέπεται ότι κάποιος που έχει εργαστεί στο εξωτερικό και έχει συμπληρώσει στην Ελλάδα το λιγότερο 300 ημέρες ασφάλισης, μπορεί να λάβει σύνταξη που, μαζί με τη σύνταξη που θα παίρνει από το εξωτερικό δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη από την κατώτατη σύνταξη των 360 ευρώ, που χορηγείται στην Ελλάδα.

Αν η σύνταξη από το εξωτερικό είναι μικρότερη, τότε το ελληνικό κράτος, υποχρεώνεται να καλύπτει τη διαφορά μέχρι το ύψος των 360 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Καρύδια για να γίνετε σκληρό… καρύδι!



Η έξυπνη διατροφική επιλογή.

Τα καρύδια είναι πλούσια σε λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα), λινολεϊκό και α- λινολενικό οξύ, πρωτεΐνες, φώσφορο, φυλλικό οξύ, χαλκό, μαγνήσιο και κάλιο, με καλή αναλογία σε φυτικές ίνες, πολυφαινόλες, τανίνη και βιταμίνη Ε, πλούσια σε ενέργεια και χαμηλά σε σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Συγκρίνοντάς τα με τους περισσότερους ξηρούς καρπούς, που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα καρύδια είναι μοναδικά, επειδή είναι πλούσια σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα. Τα καρύδια διακρίνονται για την πλούσια διατροφική τους αξία σε σχέση με τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια Αιγίνης και άλλους ξηρούς καρπούς.

Συγκεκριμένα, σε μία μελέτη βρέθηκε ότι τα αντιοξειδωτικά τους είναι 2 -15 φορές ισχυρότερα από τη βιταμίνη Ε, η οποία είναι γνωστή για την ιδιότητά της να μας προστατεύει ενάντια στις αρρώστιες. Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών, με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαφόρων τύπους καρκίνου, σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ και άλλων προβλημάτων υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση καρυδιών καθυστερεί την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη στα ποντίκια και έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε πολλά γονίδια σχετικά με την ανάπτυξη όγκου. Έρευνα που παρουσιάστηκε από την American Chemical Society στο San Francisco, έδειξε ότι όταν τα ποντίκια με όγκο στον προστάτη κατανάλωναν ποσότητα καρυδιών, που εύκολα μπορεί να καταναλωθεί από έναν άνδρα, η ανάπτυξη του όγκου ήταν ελεγχόμενη(3).

Μία άλλη μελέτη, που επιβεβαιώνει όλο και περισσότερο τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες των καρυδιών, παρουσιάστηκε στην 100ή ετήσια σύσκεψη της American Association for Cancer Research το 2009. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διατροφή με καρύδια μείωνε ουσιαστικά την εκδήλωση καρκίνου του μαστού.

Επίσης, προσθέτοντας μια μέτρια και όχι υψηλή, ποσότητα καρυδιών σε ένα ήδη υγιεινό διατροφικό σχήμα, τα ηλικιωμένα άτομα μπορούν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους σε καθήκοντα που απαιτούν κινητικές και συμπεριφοριστικές ικανότητες, σύμφωνα με έρευνα από την Agricultural Research Service (ARS).

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε ηλικιωμένα ποντίκια, έδειξε ότι οι δίαιτες που περιέχουν 2-6% καρύδια, είναι ικανές να βελτιώσουν τις κινητικές και γνωστικές ανεπάρκειες. Οι ερευνητές τόνισαν, ότι τα καρύδια, εάν τρώγονται με μέτρο, φαίνεται, μεταξύ άλλων τροφών που περιέχουν πολυφαινόλες, να παρουσιάζουν πολλαπλές δράσεις στον νευρικό ιστό.

Παρομοίως, σύμφωνα με μία ερευνητική ομάδα του Penn State, μία δίαιτα πλούσια σε καρύδια και καρυδέλαιο μπορεί να προετοιμάσει το σώμα να διαχειριστεί καλύτερα το στρες. Όπως εξηγούν η δρ West και οι συνεργάτες της στην «Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Διατροφής» (JACN), τα καρύδια είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, ένα θρεπτικό συστατικό το οποίο έχει τεκμηριωθεί ότι ελαττώνει την «κακή» (LDL) χοληστερόλη και δρα προστατευτικά στην καρδιαγγειακή υγεία.

Έτσι, η κατανάλωση καρυδιών μετά από ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικό λίπος φαίνεται να προσφέρει μεγαλύτερη προστασία στις αρτηρίες από τις βραχυπρόθεσμες βλάβες του ζωικού λίπους, σε σύγκριση με το ελαιόλαδο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of the American College of Cardiology», το 2006.

Με βάση τα αποτελέσματα, προσθέτοντας καρύδια, βοηθιέται η διατήρηση της ελαστικότητας και της ευκαμψίας των αρτηριών, ανεξάρτητα από τα επίπεδα χοληστερόλης των ατόμων. Αυτή η ελαστικότητα επιτρέπει στις αρτηρίες να διαστέλλονται όταν χρειάζεται και να αυξάνουν την ροή αίματος στο σώμα. Έτσι, περιορίζεται ο κίνδυνος για εγκεφαλικά επεισόδια και εμφράγματα του μυοκαρδίου.

Τα καρύδια, όπως προαναφέρθηκε, είναι πλούσια σε ακόρεστα (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα) λιπαρά οξέα, τα οποία σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας μπορούν να δράσουν σαν αναστολείς της χολολιθίασης και να προστατέψουν τα άτομα ενάντια στον σχηματισμό πετρών στη χολή(8). Άλλη μία ιδιότητα των καρυδιών, είναι ότι βελτιώνουν το μεταβολισμό της γλυκόζης και βοηθούν στη δράση της ινσουλίνης. Διάφορες έρευνες έδειξαν ότι μία υψηλότερη πρόσληψη μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων βελτιώνει την ευαισθησία της ινσουλίνης.

Επίσης, σε διάφορες μελέτες βρέθηκε αρνητική συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης ξηρών καρπών και στεφανιαίας νόσου (όσο δηλαδή αυξάνεται η κατανάλωση καρυδιών, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και αντίστροφα). Αυτά τα επιδημιολογικά ευρήματα υποστηρίζονται από διάφορες κλινικές μελέτες, στις οποίες δίαιτες πλούσιες σε ξηρούς καρπούς είχαν ευεργετικά αποτελέσματα στα λιπίδια του αίματος.

Επιπρόσθετα, υπάρχει ένα επιπλέον πλεονέκτημα στην επιλογή των καρυδιών ως πηγή αντιοξειδωτικών. Η θερμότητα από το ψήσιμο των ξηρών καρπών μειώνει γενικώς την ποιότητα των αντιοξειδωτικών που περιέχουν. Οι άνθρωποι όμως συνηθίζουν να τρώνε τα καρύδια, ωμά, παρά καβουρδισμένα, με αποτέλεσμα να παίρνουν πλήρη τα αντιοξειδωτικά.

Με βάση όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, διαπιστώνουμε πόσο σημαντικά είναι για τη διατροφή και την υγεία μας τα καρύδια. Ωστόσο, αν και τόσο υγιεινά, δεν καταναλώνονται στον βαθμό που θα έπρεπε. Σύμφωνα με έρευνα, οι ξηροί καρποί αποτελούν μόλις το 8% της ημερήσιας πρόσληψης αντιοξειδωτικών στη διατροφή του μέσου ανθρώπου. Κι αυτό, είτε γιατί πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τις ευεργετικές ιδιότητες των καρυδιών, είτε γιατί μπορεί να ανησυχούν για την περιεκτικότητά τους σε λιπαρά και θερμίδες.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι στα άτομα που συμμετείχαν σε διάφορες έρευνες δεν παρατηρήθηκε αξιόλογη συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης ξηρών καρπών και αύξησης του βάρους.

Αρκεί να προσέχετε το μέγεθος της μερίδας. Περίπου 7 καρύδια την ημέρα, είναι αρκετά για να λάβει κάποιος ικανοποιητικές ποσότητες αντιοξειδωτικών. Έτσι, την επόμενη φορά που θα χρειαστείτε κάποιο σνακ, προτιμήστε καρύδια αντί για μπισκότα ή πατατάκια.

Βάλτε τα καρύδια στη διατροφή σας, προσθέτοντάς τα στα δημητριακά σας, σε πολύσπορα ψωμιά, σε μπισκότα, σε χορτοφαγικά χάμπουργκερς, σε dressing σαλατών, αλλά καταναλώστε τα και σαν σνακ, σκέτα ή με γιαούρτι και μέλι ή με αποξηραμένα φρούτα.

Συνοψίζοντας, οι επιλογές των τροφίμων που κάνουμε για να φάμε κάθε μέρα, έχουν σοβαρές και διαρκείς επιδράσεις στη σωματική και στην ψυχική μας υγεία. Οι έξυπνες διατροφικές επιλογές μπορούν να μας προστατεύσουν από καρδιακές παθήσεις, ασθένειες του κυκλοφορικού συστήματος, να συμβάλουν στην πρόληψη του καρκίνου, να δυναμώσουν τη μνήμη και το πνεύμα, ενώ είναι δυνατόν να μας προσφέρουν μια καλύτερη και μακρύτερη ζωή.

Τα καρύδια έχουν σημαντική διατροφική ιστορία και θα πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής.

Διαβάστε περισσότερα...

Τα αντισυλληπτικά επηρεάζουν τις επιλογές των γυναικών στους άντρες



Τα «παιχνίδια» των ορμονών.

Ο γάμος σας μπορεί να διαρκέσει κατά μέσο όρο δύο χρόνια περισσότερο αν γνωρίσατε τη γυναίκα σας ενώ εκείνη έκανε χρήση αντισυλληπτικών χαπιών.

Ενώ μπορεί να μην νιώθουν πολύ μεγάλη έλξη ή σεξουαλική ικανοποίηση από τους άντρες τους, όσες γυναίκες παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια είναι γενικότερα πιο ευχαριστημένες από άλλες πτυχές του γάμου τους, όπως η οικονομική τους κατάσταση και η πίστη στο σύντροφό τους, με αποτέλεσμα να έχουν λιγότερες πιθανότητες να χωρίσουν.

Τα αντισυλληπτικά χάπια «ισορροπούν» τις ορμόνες των γυναικών για περισσότερο από ένα μήνα, και τις διατηρούν σε επίπεδα όπως αυτά που «επικρατούν» στα μη γόνιμα στάδια του κύκλου τους.

Η μη χρησιμοποίηση χαπιού σημαίνει ότι τα επίπεδα των ορμονών μεταλλάσσονται, προκαλώντας συναισθηματικές αλλαγές βάζοντας σε «προτεραιότητα» τη… φυσική έλξη.

Ερευνητές ρώτησαν 2.500 γυναίκες από διάφορες χώρες για διάφορους τομείς στη σχέση τους με τους βιολογικούς πατεράδες των πρώτων τους παιδιών.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Proceedings of the Royal Society B». Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της τα αντισυλληπτικά χάπια μπορούσαν να επηρεάσουν την επιλογή της γυναίκας σε σχέση με τον ποιον διαλέγει για άντρα της.

Ο επικεφαλής της μελέτης Dr Craig Roberts, από το πανεπιστήμιο Stirling ανέφερε ότι: «Τα αποτελέσματα δείχνουν μερικές θετικές και μερικές αρνητικές επιπτώσεις από τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών όταν μια γυναίκα συναντά για πρώτη φορά το σύντροφό της. Αυτές οι γυναίκες, κατά μέσο όρο, μπορεί να είναι λιγότερο ικανοποιημένες από τη σεξουαλική τους σχέση, αλλά είναι περισσότερο ικανοποιημένες από άλλα στοιχεία αυτής.

Ως ένα γενικό συμπέρασμα, οι σχέσεις των γυναικών που γνωρίζουν τους συζύγους τους ενώ κάνουν χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, διαρκούν περισσότερο (κατά μέσο όρο 2 χρόνια περισσότερο) και έχουν λιγότερες πιθανότητες να χωρίσουν».


Διαβάστε περισσότερα...

Ποια είναι τα διατροφικά όπλα του μαθητή;



Για βελτιωμένη μνήμη και επιδόσεις!

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι μια από τις προϋποθέσεις για να βοηθηθεί ο μαθητής. Κάθε αρχή της μαθητικής χρονιάς υπάρχει μια μικρή περίοδο ώστε ο μαθητής να εισέλθει στο φυσιολογικό ρυθμό διαβάσματος. Τι πρέπει να προσέχει ο μαθητής στην διατροφή του και με ποιους τρόπους μπορεί αυτή να τον βοηθήσει;

Μια νέα ερευνητική μελέτη σε πειραματόζωα, που έγινε από επιστήμονες στο Τορόντο του Καναδά, δείχνει τώρα ότι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρές ουσίες, υστερούν όσον αφορά τις ικανότητες μνήμης και εκμάθησης νέων πραγμάτων ή απόκτησης νέων γνώσεων σε σύγκριση με άλλα πειραματόζωα που τρέφονταν με μια κανονική διατροφή. Αυτό σύμφωνα με τους επιστήμονες οφείλεται στην παρουσία ινσουλινοαντίστασης.

Η ινσουλίνη έχει βασικό ρόλο στον οργανισμό και στα κύτταρα του εγκεφάλου διευκολύνοντας την είσοδο της γλυκόζης στα κύτταρα διασφαλίζοντας έτσι ότι θα έχουν επαρκή προμήθεια σε ενέργεια. Η αντίσταση στην ινσουλίνη παρεμποδίζει το φυσιολογικό αυτό μηχανισμό.

Οι πρωτεΐνες διασπώνται κατά τη διαδικασία της πέψης σε αμινοξέα. Ένα συγκεκριμένο αμινοξύ, η τυροσίνη, συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων της ντοπαμίνης και επινεφρίνης, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να χαρίζουν στον οργανισμό ενέργεια και να τον κρατούν σε εγρήγορση. Τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι το αυγό, τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα πουλερικά, το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η κατανάλωση τροφών που περιέχουν υδατάνθρακες προκαλεί χαλάρωση και απαλλαγή από εκνευρισμό. Αυτό συμβαίνει διότι με τη διάσπαση των υδατανθράκων κατά την πέψη τους παράγεται η σεροτονίνη, η οποία προκαλεί αίσθηση χαλάρωσης και ηρεμίας (αντικαταθλιπτική). Τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες που βοηθούν να μειωθεί το στρες είναι διάφορα γλυκά εδέσματα, το μαύρο ψωμί, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, το ρύζι, οι πατάτες, τα όσπρια καθώς και τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Έλλειψη φυλλικού οξέος ευθύνεται για την μείωση των επιπέδων σεροτονίνης, με αποτέλεσμα να προκαλείται στρες. Το φυλλικό ανιχνεύεται στο πορτοκάλι, τη μπανάνα, τις ζύμες και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι), με αποτέλεσμα όποιος αποφεύγει τα τρόφιμα αυτά να διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης αγχωτικών καταστάσεων. Η βιταμίνη C βοηθάει στην παραγωγή της αδρεναλίνης και της νορ-αδρεναλίνης, οι οποίες βοηθούν στην αντιμετώπιση του στρες.

Βελτίώση της μνήμης

Έρευνες συσχετίζουν τη διατροφή με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών και την ενίσχυση της μνήμης. Θρεπτικά συστατικά που έχουν συνδεθεί με τη διατήρηση της μνήμης και γενικότερα την καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία είναι η βιταμίνη C, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, φυλλικό οξύ, Β6, Β12), η βιταμίνη Ε, ο σίδηρος, τα ω-3 λιπαρά οξέα και ορισμένα από τα απαραίτητα αμινοξέα.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο μουρουνέλαιο, στα ψάρια (κυρίως στο σολομό, τόνο, σκουμπρί, κολιό, σαρδέλες), σόγια, καρύδια, αντράκλα και σε άλλα τρόφιμα ίσως προστατεύουν τον οργανισμό από εξασθένηση της μνήμης. Πιο συγκεκριμένα πειράματα έδειξαν ότι διατροφή πλούσια σε ένα ω-3 λιπαρό οξύ, το δωκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), προστατεύει τον εγκέφαλο από την απώλεια μνήμης.

Τροφές πλούσιες σε χολίνη ενδυναμώνουν τη μνήμη και ενισχύουν τη δυνατότητα συγκέντρωσης. Η χολίνη ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β και συμβάλλει στην έκκριση της χημικής ουσίας ακετυλοχολίνης από τον εγκέφαλο, η οποία συσχετίζεται με την ενδυνάμωση της μνήμης. Η χολίνη συναντάται στα αυγά, σοκολάτα και το συκώτι. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα άτομα που παρουσιάζουν έλλειψη αυτού του θρεπτικού συστατικού εμφανίζουν ασθενή μνήμη.

Μελέτες τελευταίων χρόνων έχουν δείξει ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται στα φρούτα (φρέσκα και αποξηραμένα) και τα φρέσκα πράσινα φυλλώδη λαχανικά βελτιώνουν τη διαδικασία της μνήμης. Τρόφιμα όπως το γάλα, γιαούρτι και δημητριακά πρωινού, ψωμί περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β1, Β6 και φυλλικό οξύ οι οποίες συμβάλλουν στην προστασία από συγκεκριμένα νευρολογικά προβλήματα, όπως μειωμένη μνήμη.

Η βιταμίνη Β12 βοηθάει στην μνήμη και στην συγκέντρωση, καθώς επίσης βοηθάει στην σύνθεση της μυελίνης [προστατευτική μεμβράνη νευρικών κυττάρων]. Το πράσινο τσάι είναι επίσης μια επιλογή πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Οι ουσίες αυτές προστατεύουν τους ιστούς του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες και συμβάλλουν στην προστασία του εγκεφάλου και τη διαδικασία μάθησης.

Η ζάχαρη και οι υδατάνθρακες θεωρούνται επίσης σημαντικά ενισχυτικά της μνήμης. Η γλυκόζη, το βασικό συστατικό της ζάχαρης και όλων των υδατανθράκων, αποτελεί το αποκλειστικό καύσιμο του εγκεφάλου. Όταν λοιπόν στερήσουμε τα εγκεφαλικά μας κύτταρα από την ουσία αυτή, διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία τους. Ταυτόχρονα, επειδή η γλυκόζη συμβάλλει στην έκκριση σεροτονίνης, που είναι βασικός νευροδιαβιβαστής, συμμετέχει στη διατήρηση της μνήμης.

Αυτό που επίσης πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι όταν καταναλώνουμε απλούς υδατάνθρακες [ζάχαρη-γλυκά] προκαλούνται απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου του αίματος, αντίθετα όταν καταναλώνουμε σύνθετους υδατάνθρακες [δημητριακά] η μεταβολή της γλυκόζης στο αίμα, γίνεται αργά και ομαλά. Ιδιαίτερες ευεργετικές ιδιότητες έχει το μέλι και η σοκολάτα όσον αφορά τη λειτουργία της μνήμης, για αυτό το λόγο καλό είναι να προτιμώνται στη θέση της λευκής ζάχαρης.

Η λεκιθίνη, ένα φωσφολιπίδιο είναι υπεύθυνη για την γένεση βασικών νευροδιαβιβαστών, προάγοντας επιπρόσθετα και τις πνευματικές λειτουργίες. Καλή πηγή λεκιθίνης είναι το αυγό. Ο σίδηρος βελτιώνει την πνευματική απόδοση και προλαμβάνει τα μαθησιακά προβλήματα στα παιδιά. Σε κατάσταση έλλειψης σιδήρου παρουσιάζεται μειωμένη αντίληψη και ικανότητα μάθησης. Καλές πηγές σιδήρου είναι το συκώτι, το κρέας και το αυγό. Υπάρχει μια ουσία που προέρχεται από αμινοξύ σερίνη ή φωσφοτιδυλοσερίνη, η οποία φαίνεται να συμβάλει στην βελτίωση της συγκέντρωσης.

Πρωινό

Τα επίπεδα γλυκόζης μειώνονται το βράδυ κατά τον ύπνο. Όταν ξυπνήσουμε, αργούν να αυξηθούν. Η χαμηλή γλυκόζη αίματος έχει συσχετισθεί με φτωχή μνήμη, δυσκολίες της συγκέντρωσης και της μάθησης. Τρώγοντας λοιπόν πρωινό, αυξάνουμε τα επίπεδα γλυκόζης αίματος και επιτρέπουμε στον οργανισμό μας να λειτουργεί κανονικά.

Επίσης, μια σειρά από δημοσιευμένες έρευνες που μελέτησαν την απόδοση μαθητών σε πρωινά τεστ στο σχολείο μετά τη λήψη ή μη πρωινού έδειξαν ότι η απόδοσή τους ήταν υψηλότερη όταν τα παιδιά είχαν καταναλώσει πρωινό στο σπίτι, κάτι που οφείλονταν και στην καλύτερη λειτουργία της μνήμης τους. Μάλιστα, η κατανάλωση υδατανθράκων στο πρωινό συσχετίστηκε ισχυρά με την προσοχή και την ικανότητα μνήμης των παιδιών στο σχολείο.

Ένα ισορροπημένο πρωινό θα πρέπει να περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφίμων, σε καθημερινή βάση, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών και των φυτικών ινών. Ορισμένες καλές προτάσεις για πρωινό είναι:

1 φλιτζάνι γάλα με δημητριακά πρωινού χωρίς προσθήκη ζάχαρης και 1 φρούτο,
1 τοστ (με ψωμί ολικής άλεσης και τυρί) και 1 φυσικό χυμό,
1 φλιτζάνι γάλα, 1-2 φέτες ψωμί με μαργαρίνη και μέλι και 1 φρούτο,
1 φλιτζάνι γάλα, 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης και 1 φρούτο,
1 φλιτζάνι γάλα, 2 μπισκότα digestive,
1 γιαούρτι με δημητριακά πρωινού και 1 φρούτο

Μικρά γεύματα

Τα συχνά γεύματα, χαμηλά σε λιπαρά αποτελούν μια σωστή επιλογή επειδή είναι πιο εύπεπτα, χωρίς να απασχολείται μεγάλη ποσότητα αίματος στο πεπτικό σύστημα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, δίνοντας την δυνατότητα στον μαθητή να επιτελέσει τις πνευματικές του διεργασίες πιο αποτελεσματικά.

Δίαιτες Αδυνατίσματος

Αν ακολουθείτε συχνά κάποιο αυστηρό πρόγραμμα αδυνατίσματος και ξεχνάτε συχνά, μη θεωρήσετε αυτά τα δύο εντελώς άσχετα μεταξύ τους. Ερευνητές έδειξαν ότι άτομα που ακολουθούν αυστηρές δίαιτες (crash diets) έχουν χαμηλότερη ικανότητα μνήμης συγκριτικά με άτομα που δεν επιδίδονται σε τέτοιου είδους δίαιτες. Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι αυτές οι δίαιτες στερούν τα άτομα που τις ακολουθούν και κατά επέκταση τον εγκέφαλό τους από βασικά θρεπτικά συστατικά με κυριότερο τη γλυκόζη, αφού οι συγκεκριμένες δίαιτες είναι πολύ φτωχές σε υδατάνθρακες (συνήθως στηρίζονται στον αποκλεισμό του ψωμιού, ζυμαρικών, πατάτας, ρυζιού και φρούτου).

Επίσης, οι δίαιτες αυτές στερούνται το ελαιόλαδο, πλούσια πηγή βιταμίνης Ε, απαραίτητης για την ομαλή διαδικασία της μνήμης. Για αυτό έχετε έναν ακόμη λόγο να αποφεύγετε δίαιτες που υπόσχονται γρήγορο αποτέλεσμα μέσα όμως από επικίνδυνη για την υγεία σας στέρηση.

Συμπληρώματα διατροφής

Η λήψη συμπληρωμάτων πρέπει να συστήνεται αποκλειστικά από αρμόδιους επιστήμονες [διαιτολόγος, γιατρός], όπου θα έχει ληφθεί υπόψη η κάλυψη των θρεπτικών αναγκών του από το ημερολόγιο καταγραφής του μαθητή, για τυχόν θρεπτικές ελλείψεις. Σε γενικές γραμμές τα συμπληρώματα βοηθούν στην πνευματική λειτουργία, πλην όμως ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθούν σε κάποια που εμπεριέχουν καφεΐνη και μπορεί να υπερδιεγείρουν το νευρικό σύστημα.

Διαβάστε περισσότερα...

Τροφές στην... υπηρεσία του έρωτα



Διατροφικές επιλογές για καλή σεξουαλική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τη λαϊκή ρήση «ο έρωτας περνάει πρώτα από το στομάχι». Η φράση αυτή έχει απασχολήσει πολλούς για το κατά πόσο τελικά το φαγητό μπορεί να επηρεάσει την ερωτική διάθεση των ανθρώπων. Ερευνητές αναφέρουν ότι η γεύση, το άρωμα, ακόμη και το μέγεθος ορισμένων φαγητών μπορούν να έχουν αφροδισιακή δράση, δημιουργώντας το κατάλληλο υπόστρωμα για την βελτίωση της ερωτικής διάθεσης.

Επίσης υπάρχουν τροφές που περιέχουν θρεπτικά συστατικά και ουσίες που επιδρούν στην φυσιολογία του οργανισμού με διάφορους τρόπους όπως την μείωση των αναστολών και την έκκριση ορμονών που αυξάνουν την ψυχική διέγερση.

Φυσιολογικοί και ψυχολογικοί παράγοντες επηρεάζουν την ερωτική διάθεση. Ο συνδυασμός των διαφόρων καταστάσεων που έχει βιώσει ο κάθε άνθρωπος, τον έχει οδηγήσει στο να συνδέσει ορισμένες γεύσεις και αρώματα τροφίμων με την αυξημένη ερωτική διάθεση.

Oι αρχαίοι Έλληνες έδιναν ιδιαίτερη σημασία στην όλη τελετουργία του γεύματος, γι’ αυτό και αφιέρωναν αρκετό χρόνο στο φαγητό. Συμμετείχαν και με τις πέντε αισθήσεις τους, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα αισθησιακό περιβάλλον.

Tα εδέσματα ήταν προσεκτικά διαλεγμένα. Για να διεγείρουν την ερωτική διάθεση, συνήθιζαν να πιάνουν το φαγητό με τα χέρια, υποστηρίζοντας ότι το άγγιγμα προκαλεί ευχαρίστηση, ενώ πίστευαν πολύ στις έντονες μυρωδιές που διεγείρουν τις αισθήσεις. Mεγάλη σημασία δινόταν στην εμφάνιση και στη σειρά που έφταναν τα φαγητά στο τραπέζι, ενώ συνδύαζαν τα γεύματά τους με απαγγελίες ποιημάτων, φιλοσοφικές συζητήσεις και μουσική.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συνδέσει ένα ρομαντικό δείπνο με καλό φαγητό, κρασί και σοκολάτα με την τόνωση της ερωτικής επιθυμίας και δεν έχουν άδικο. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ερωτική μας διάθεση επηρεάζεται από τη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας και πως αν είμαστε υγιείς τότε η ερωτική μας διάθεση αυξάνεται.

Επομένως ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να έχετε μια υγιή σεξουαλική ζωή είναι να προσέχετε τη διατροφή σας και να τρώτε σωστά.

Η ισορροπημένη διατροφή που παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό είναι το κλειδί για την υγεία του οργανισμού. Τα συχνά γεύματα, χαμηλά σε λιπαρά αποτελούν μια σωστή επιλογή επειδή είναι πιο εύπεπτα, χωρίς να απασχολείται μεγάλη ποσότητα αίματος στο πεπτικό σύστημα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, σταθεροποιώντας παράλληλα τα επίπεδα γλυκόζης -κύρια καύσιμη ύλη του εγκεφάλου- στο αίμα.

Ο εγκέφαλος είναι ο ρυθμιστής όλων των σημάτων από και προς τα υπόλοιπα όργανα. Άρα η τελική σύνδεση οποιουδήποτε τροφίμου με αφροδισιακή δράση προγραμματίζεται από τον εγκέφαλο. H ερωτική διάθεση και η σεξουαλική δραστηριότητα σχετίζονται κυρίως με την εγκεφαλική δραστηριότητα.

Σημαντικοί για τη μεταφορά των σεξουαλικών ερεθισμάτων θεωρούνται οι νευροδιαβιβαστές, οι χημικές δηλαδή ουσίες που μεταφέρουν τα μηνύματα από και προς τον εγκέφαλο. Oι νευροδιαβιβαστές συμβάλλουν στην καλή μνήμη και προσοχή, αυξάνουν την καλή διάθεση και την ευφορία, ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιούν τη σεξουαλική διάθεση.

Τροφές που φέρονται ότι τονώνουν τη... λίμπιντο


H βιταμίνη E προστατεύει τα κύτταρα του αίματος, ενώ έχει άμεση επίπτωση στη γονιμότητα και τη σεξουαλική λειτουργία. Είναι ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία και συμβάλλει στη διατήρηση των αιμοφόρων αγγείων και συνδέεται άμεσα με τη στυτική δυσλειτουργία. Γνωστή και ως "αναπαραγωγική βιταμίνη", συστήνεται για τη θεραπεία της ανδρικής ανικανότητας. Bιταμίνη E περιέχουν κυρίως οι ξηροί καρποί, το ταχίνι, το ελαιόλαδο και το αβοκάντο.

Η ημερήσια ανάγκη του οργανισμού σε βιταμίνη E είναι 15 mg, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 1½ αβοκάντο ή 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και 3 κουταλιές της σούπας καρύδια. Για να επιδράσει όμως στη γονιμότητα, είναι απαραίτητη πολύ μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης E, η οποία είναι πολύ δύσκολο να απορροφηθεί μόνο μέσω της διατροφής.

Tα θαλασσινά και ειδικά τα όστρακα (στρείδια, μύδια) και τα μαλάκια (χταπόδι) είναι πλούσια σε αμινοξέα και ψευδάργυρο, στοιχεία απαραίτητα για την παραγωγή διαφόρων ορμονών, όπως τα ανδρογόνα και η τεστοστερόνη. Ειδικότερα για τα στρείδια τελευταίες έρευνες το φέρνουν να περιέχει χημικές ουσίες ασπαρτικό οξύ και υποδοχείς NMDA (Ν-έθυλ-δ-ασπαρτικό οξύ), οι οποίες επιδρούν στον εγκέφαλο ενθαρρύνοντας την απελευθέρωση των σεξουαλικών ορμονών, οιστρογόνα και τεστοστερόνη.

Η έλλειψη του ψευδάργυρου είναι πολλές φορές η αιτία για την ανδρική ανικανότητα. Tα θαλασσινά είναι επίσης καλή πηγή νιασίνης (βιταμίνης B3), η οποία δρα στα άκρα του αγγειακού συστήματος, προκαλώντας τη διαστολή τους και συμβάλλοντας στην καλύτερη αιμάτωση του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Το σελήνιο που περιέχεται επίσης στα θαλασσινά παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική λειτουργία.

Oι ξηροί καρποί (κυρίως τα αμύγδαλα, τα καρύδια και οι σπόροι κουκουναριού) βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, χάρη στις φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά τους στοιχεία. Eπίσης, οι περισσότεροι ξηροί καρποί περιέχουν ψευδάργυρο, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι το άρωμά τους δρα ερεθιστικά στις γυναίκες.

Επίσης τα ω-3 λιπαρά οξέα φαίνεται πως βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και δρουν ευεργετικά στη σεξουαλική λειτουργία. Τροφές πλούσιες σε αυτά τα πολύτιμα στοιχεία είναι τα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο σολομός, και η τσιπούρα.

Σημαντική είναι η περιεκτικότητα του αβοκάντο σε βιταμίνη B6, που συμβάλλει στη δημιουργία ορισμένων νευροδιαβιβαστών. Oι νευροδιαβιβαστές αυτοί επηρεάζουν την ψυχολογική διάθεση και αυξάνουν τη σεξουαλική επιθυμία. Tο αβοκάντο αποτελεί επίσης πολύ καλή πηγή βιταμίνης E, ενώ ταυτόχρονα καθαρίζει τα αγγεία του καρδιοαγγειακού συστήματος, συμβάλλοντας στη σωστή κυκλοφορία του αίματος.

H βανίλια θεωρείται ότι, μέσω της μυρωδιάς της, προκαλεί ένα αίσθημα ευφορίας και επηρεάζει τη σεξουαλική διάθεση.

Tο σέλινο, πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, περιέχει επίσης και ανδρογόνα, ορμόνες που υπάρχουν στο ανδρικό σώμα και ερεθίζουν το γυναικείο φύλο.

Tα φρούτα (η μπανάνα, ο ανανάς, το σύκο, τα μούρα, οι φράουλες και τα σταφύλια), καθώς και τα καρότα, τα σπαράγγια, τα φασόλια και ο αρακάς είναι τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.

Oι φυτικές ίνες βελτιώνουν τη λειτουργία του καρδιοαγγειακού συστήματος, βοηθώντας την αιμάτωση και άρα την καλύτερη υγεία του οργανισμού.

Tο τζίντζερ, το μέλι, η μουστάρδα και το μοσχοκάρυδο είναι τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, που συμβάλλουν στην καλή κυκλοφορία του αίματος.

Tα πολύ καυτερά φαγητά (τσίλι, κάρι κλπ.) ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος, οδηγούν σε υπεραιμία και εντείνουν την κυκλοφορία του αίματος. Προσοχή όμως! H κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με το στομάχι (γαστρικές ευαισθησίες).

Aρωματικά φυτά όπως ο βασιλικός, το γλυκάνισο, το πράσο και το μάραθο περιέχουν πολλές βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, που γεμίζουν τον οργανισμό ενέργεια και δίνουν μια αίσθηση ψυχικής και σωματικής υγείας.

Tο κρασί (το αλκοόλ γενικότερα, κυρίως όμως η σαμπάνια) σε μικρή ποσότητα μειώνει τις αναστολές του ανθρώπου και τον κάνει πιο διαχυτικό. Eπίσης, το κόκκινο κρασί είναι καλή πηγή φλαβονοειδών, που δρουν αντιοξειδωτικά, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος.

Η σοκολάτα δεν θα μπορούσε να λείπει από τον κατάλογο των αφροδισιακών τροφών, αφού έχει ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες λόγω της φαινυλαιθυλαμίνης που περιέχει. Κατά την κατανάλωσή της απελευθερώνονται από τον εγκέφαλο οι ενδορφίνες, φυσικά οπιοειδή τα οποία έχουν αναλγητικές ιδιότητες και βελτιώνουν τη διάθεση.

Η υπερκατανάλωση φαγητού και αλκοόλ μπορεί να μειώσει την ερωτική διάθεση. Η παχυσαρκία και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας είναι δύο κύρια προβλήματα του σύγχρονου τρόπου ζωής σήμερα που ακολουθείται από τον περισσότερο κόσμο και έχει εξίσου αρνητική δράση στην ερωτική διάθεση. Το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και τα ναρκωτικά μειώνουν και εμποδίζουν τη σεξουαλική λειτουργία αντίθετα με την άποψη που επικρατεί ότι συμβάλλουν στη βελτίωσή της.

Mια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, αλλά και η συχνή άσκηση, που θα σας απαλλάξει από το καθημερινό άγχος, είναι τα εγγυημένα μυστικά για καλή σεξουαλική ζωή.

Γενικά μια ισορροπημένη διατροφή που παρέχει στον οργανισμό μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών διατηρεί την ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου και συμβάλλει στην καλή σεξουαλική δραστηριότητα.

Διαβάστε περισσότερα...

Πληθαίνουν τα περιστατικά ελονοσίας στη χώρα



Εμφάνιση κρουσμάτων σε άτομα που δεν έχουν βρεθεί σε ενδημικές περιοχές.

Περιστατικά ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης εμφανίστηκαν το καλοκαίρι στο Δήμο Ευρώτα Λακωνίας, ενώ σποραδικά περιστατικά χωρίς αναφερόμενο ιστορικό ταξιδιού σε ενδημικές χώρες εμφανίστηκαν σε άλλες 4 περιφερειακές ενότητες: Ευβοίας, Λαρίσης, Ανατολικής Αττικής, και Βοιωτίας.

Ειδικότερα έχουν διαγνωστεί συνολικά 28 κρούσματα ελονοσίας, σε Έλληνες που δεν αναφέρουν ιστορικό μετακίνησης σε ενδημικές για την ελονοσία περιοχές. Είκοσι δύο από τους ασθενείς αυτούς διαμένουν στο Δήμο Ευρώτα του νομού Λακωνίας, δύο στην Εύβοια, δύο στην Ανατολική Αττική, ένας στη Λάρισα και ένας στη Βοιωτία.

Στην περιφερειακή ενότητα της Λακωνίας, έχουν διαγνωστεί συνολικά 41 κρούσματα ελονοσίας, από τα οποία τα 22 σε Έλληνες και τα 19 σε αλλοδαπούς, εκ των οποίων οι 14 προέρχονται από το Πακιστάν, ένας από το Μαρόκο, ένας από το Αφγανιστάν και ένας από τη Ρουμανία, ενώ άλλα δύο περιστατικά σε Ρουμάνους ασθενείς που σχετίζονταν με παραμονή στην περιοχή, διαγνώσθηκαν στη Ρουμανία.

Η ελονοσία (malaria) είναι λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως μέσω δήγματος (τσιμπήματος) μολυσμένου κουνουπιού.

Τα συμπτώματα της νόσου (τυπικό παροξυσμικό έντονο ρίγος, υψηλός πυρετός, εφίδρωση, γενική αδιαθεσία, κεφαλαλγία και μυαλγίες) εμφανίζονται συνήθως από μία έως τέσσερις εβδομάδες μετά τη μόλυνση, ενώ συχνά παρατηρούνται υποτροπές (έως και πέντε χρόνια μετά).

Η νόσος ενδημεί σε περισσότερες από 100 χώρες, κυρίως της υποσαχάριας Αφρικής και της Ασίας.

Στην Ελλάδα η νόσος εκριζώθηκε το 1974, μετά από εντατικό και επίπονο πρόγραμμα καταπολέμησης (1946-1960). Έκτοτε, καταγράφονται στην Ελλάδα ετησίως περίπου 30-50 περιστατικά που σχετίζονται (στη μεγάλη τους πλειοψηφία) με ταξίδι ή παραμονή σε ενδημική για την ελονοσία χώρα. Σποραδικά κρούσματα χωρίς ιστορικό ταξιδιού καταγράφηκαν το 1991, 1999, 2000, 2009 και το 2010.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, (ΚΕΕΛΠΝΟ) πολλοί παράγοντες που συνυπάρχουν στη χώρα μας στην παρούσα περίοδο παίζουν σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση κινδύνου της κατάστασης:

α) Η Ελλάδα αποτελεί τόπο διαμονής και εργασίας μεταναστών από χώρες στις οποίες ενδημεί η νόσος.

β) Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας κυκλοφορούν κουνούπια του είδους «ανωφελούς» που αποτελεί το μέσο μετάδοσης της ελονοσίας.

γ) Σημειώνεται αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος με συνακόλουθη αύξηση του πληθυσμού και της δραστηριότητας των κουνουπιών.

«Όλα τα παραπάνω υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα χάραξης μιας ευρύτερης στρατηγικής για την καταπολέμηση της νόσου, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εντατικοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, την ενημέρωση του κοινού και την ευαισθητοποίηση των ιατρών για την ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας όλων των ασθενών με ελονοσία», αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ.


Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί «κολλάμε» με το junk food;



Τι προκαλεί στον οργανισμό!

Την τελευταία δεκαετία τα λιπαρά πρόχειρα φαγητά κάνουν την εμφάνισή τους όλο και περισσότερο στην καθημερινή μας διατροφή. Οι τροφές αυτές γνωστές και ως junk food καταστρέφουν τα εγκεφαλικά κύτταρα που ελέγχουν το βάρος. Επιπλέον δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο παχυσαρκίας αφού προκαλούν εθισμό για αυξημένη πρόσληψη θερμίδων, σύμφωνα με ειδικούς ενδοκρινολόγους.

Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης οι ειδικοί τάισαν αρουραίους με τυπικά αμερικανικά γεύματα τα οποία είναι πλούσια σε λιπαρά με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη με αποτέλεσμα μέσα σε τρεις μέρες τα ποντίκια να καταναλώνουν διπλάσια ποσότητα θερμίδων.

Η υπεύθυνη της μελέτης Dr. Joshua Thaler από το Κέντρο Παχυσαρκίας και Διαβήτη στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, τόνισε πως οι επιστήμονες ανίχνευσαν μια ουλή στον εγκέφαλο, η οποία δημιουργείται σε περιοχές που έχουν καταστραφεί νευρώνες και ονομάζεται «γλοίωση».

Το σοκαριστικό είναι ότι η λεγόμενη «γλοίωση» προκαλείται σε περιπτώσεις εγκεφαλικού ή σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Η επικεφαλής της έρευνας εξήγησε: «Επίσης, με μεγάλη μας έκπληξη εντοπίσαμε βλάβη στους νευρώνες που ρυθμίζουν τις αυξομειώσεις βάρους» και συνέχισε: «Η πιθανότητα η τυπική αμερικανική διατροφή να οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφής και πρόσληψης θερμίδων, είναι μία νέα οπτική γωνία για την κατάσταση και μπορεί να εξηγήσει τους λόγους που οι περισσότεροι παχύσαρκοι δεν μπορούν εύκολα να χάσουν βάρος».


Διαβάστε περισσότερα...

Τι να ταΐσετε… τα γονίδιά σας!



Διατροφή για το DNA.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως αντιδρούν τα γονίδιά μας στο φαγητό που καταναλώνουμε; Και πώς αυτή η αντίδραση «μεταφράζεται» περαιτέρω σε επίπεδο υγείας;

Μια πιθανή απάντηση έρχεται να δώσει μια έρευνα που πραγματοποίησαν βιολόγοι από το Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας της Νορβηγίας, στην οποία φάνηκε πως η αναλογία των μακροθρεπτικών συστατικών στη διατροφή μας, δηλαδή υδατανθράκων, πρωτεΐνης και λίπους, αποτελεί το σημείο-κλειδί για τη διατήρηση της υγείας μας.

Σύμφωνα λοιπόν με τη συγκεκριμένη μελέτη, εάν μπορούσαμε να ρωτήσουμε τα γονίδιά μας ποια διατροφική σύσταση είναι η βέλτιστη για τον οργανισμό μας, η απάντηση που θα λαμβάναμε θα ήταν απλούστατη: 1/3 πρωτεΐνη, 1/3 υδατάνθρακες και 1/3 λίπος, καθώς η συγκεκριμένη αναλογία φαίνεται πως αντικατοπτρίζει την ιδανική «συνταγή» για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων από τα πιο επικίνδυνα χρόνια νοσήματα.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συγκεκριμένο συμπέρασμα, τεστάροντας διαφορετικά είδη δίαιτας σε ελαφρώς υπέρβαρα άτομα και εξετάζοντας πως αντιδρούσαν τα γονίδιά τους στις δίαιτες αυτές.

Στη μελέτη αυτή παρατηρήθηκε, επίσης, ότι μία δίαιτα που αποτελείται κατά 65% από υδατάνθρακες, όπως η αναλογία που καταναλώνει ένας μέσος Νορβηγός σε ορισμένα γεύματα, αναγκάζει ορισμένα γονίδια να δουλεύουν «υπερωρίες»!

Αυτή η διαδικασία οδηγεί με τη σειρά της στην εμφάνιση φλεγμονών στο σώμα και παράλληλα σχετίζεται με την ανάπτυξη επικίνδυνων παθήσεων, όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ορισμένες μορφές καρκίνου, άνοια και διαβήτης τύπου 2.

Αντιθέτως, η συγκεκριμένη αναλογία μακροθρεπτικών συστατικών που αναφέραμε (1/3 υδατάνθρακες, 1/3 πρωτεΐνη και 1/3 λίπος) οδήγησε σε μείωση της δραστηριότητας ορισμένων γονιδίων, όπως εκείνων που σχετίζονται με την εκδήλωση καρδιαγγειακών ασθενειών.

Παρότι οι μηχανισμοί δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστοί, οι υπεύθυνοι της έρευνας υποστηρίζουν πως, όταν καταναλώνουμε πολλούς υδατάνθρακες πυροδοτείται η φυσική άμυνα του οργανισμού μας και το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιδρά σαν να δεχόμασταν επίθεση από κάποιο βακτήριο.

Επιπλέον, η υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων φαίνεται πως δημιουργεί προβλήματα στη ρύθμιση της ινσουλίνης, η οποία υπερεκκρίνεται ως απάντηση στα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα όταν υπερκαταναλώνουμε υδατάνθρακες.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ερευνητές αναφέρουν ότι η εφαρμογή διαιτών χαμηλών ή υψηλών υδατανθράκων αποτελεί μια καθ’ όλα λανθασμένη τακτική, καθώς φαίνεται πως μία ισορροπημένη δίαιτα δε θα πρέπει να παρέχει ανά γεύμα πάνω από το 1/3 της ενέργειας από υδατάνθρακες, αλλιώς προκαλείται υπερλειτουργία των γονιδίων που προαναφέραμε και εμφανίζεται η επακόλουθη φλεγμονή.

Και φυσικά δεν πρόκειται για μια κοινή φλεγμονή που εκδηλώνεται για παράδειγμα με πόνο, αλλά καθιστά μια χρόνια κατάσταση που μπορεί να περιλαμβάνει κατακράτηση υγρών, πνευματική κόπωση και αυξημένη θερμοκρασία σώματος, την οποία οι επιστήμονες ονομάζουν «μεταβολική φλεγμονή».

Πώς όμως αυτό μεταφράζεται στην πράξη; Πώς μπορούμε να υπολογίζουμε με ακρίβεια την αναλογία υδατανθράκων-πρωτεΐνης-λίπους στα γεύματά μας;

Φυσικά και χρειάζεται εξάσκηση!


Οι υδατάνθρακες αποτελούν τη βασική πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό, συνεπώς δε θα πρέπει επ’ ουδενί να τους αποκλείσουμε από το διαιτολόγιό μας, απλώς θα πρέπει να αποφύγουμε την υπερκατανάλωσή τους και να τους μοιράσουμε όσο πιο «ισότιμα» μπορούμε στα 5 γεύματα της ημέρας.

Μπορούμε για παράδειγμα περιορίσουμε την υπερκατανάλωση αμυλούχων λαχανικών (πχ πατάτα) και να τα αντικαταστήσουμε με μη αμυλούχα, να μη συνοδεύουμε το κύριό μας γεύμα με ψωμί εφ΄ όσον το πιάτο μας περιέχει και κάποια άλλη πηγή υδατανθράκων (πχ, πατάτες, μακαρόνια ή ρύζι) και να προσπαθήσουμε να εντάσσουμε σε κάθε μας γεύμα και κάποια ποσότητα πρωτεΐνης και «ωφέλιμου» λίπους, ακόμη και στο πρωινό.

Για παράδειγμα, στο πρωινό μας, αντί για σκέτο ψωμί με μέλι, μπορούμε να εντάξουμε κι ένα ποτήρι γάλα καθώς και λίγη μαλακή μαργαρίνη. Ακόμη και στα σνακ μας, εάν για παράδειγμα δε μας χορταίνει το ένα φρούτο, αντί για να φάμε τρία σε ένα μόνο μικρογεύμα, μπορούμε να φάμε ένα φρούτο και ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών ή λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς.

Είναι σαφές ότι τα συγκεκριμένα αποτελέσματα ανατρέπουν αυτά που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τη διατροφή, καθώς τα κλασσικά διατροφικά μοντέλα δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στους υδατάνθρακες (συνήθως παρέχουν το 50% ή και παραπάνω των συνολικών θερμίδων της ημέρας) ενώ η πρωτεΐνη και το λίπος έχουν λιγότερο πρωταγωνιστικό ρόλο.

Φυσικά είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε σαφή συμπεράσματα, καθώς θα πρέπει να πραγματοποιηθούν κι άλλες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα συγκεκριμένα ευρήματα.

Μέχρι νεωτέρας λοιπόν, φροντίστε να εφαρμόζετε έναν υγιεινό, μεσογειακό τρόπο διατροφής και μην ξεχνάτε ότι η χρυσή τομή κρύβεται στην παλιά, καλή, δοκιμασμένη συνταγή με αναλογία 1/3 ποικιλία, 1/3 ισορροπία και 1/3 μέτρο!

Διαβάστε περισσότερα...

Παραμείνετε αισιόδοξοι, κάνει καλό στην υγεία



Δείτε τη θετική πλευρά των πραγμάτων!

Ανακαλύφτηκε αιτία που οι αισιόδοξοι διατηρούν θετική προοπτική ακόμα και όταν οι ενδείξεις είναι αντίθετες, δήλωσαν οι ερευνητές.

Έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature Neuroscience», υποδεικνύει ότι ο εγκέφαλος είναι πολύ καλός στην επεξεργασία θετικών ειδήσεων για το μέλλον.

Ωστόσο σε ορισμένους ανθρώπους οτιδήποτε αρνητικό πρακτικά αγνοείται και διατηρούν θετική άποψη για τη ζωή.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι πράγματι η αισιοδοξία έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Ερευνητές από το University College London, δήλωσαν ότι περίπου το 80% των ανθρώπων είναι αισιόδοξοι ακόμα και αν δεν θεωρούν τον εαυτό τους τέτοιο.

Αξιολόγησαν 14 ανθρώπους για το επίπεδο αισιοδοξίας τους και τους εξέτασαν με απεικονιστική μέθοδο εγκεφάλου.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για το πόσο πιθανό ήταν να συμβούν 80 διαφορετικά κακά γεγονότα, όπως το διαζύγιο ή η εμφάνιση καρκίνου. Στη συνέχεια ρωτήθηκαν πόσο πιθανά ήταν στην πραγματικότητα. Στο τέλος της εξέτασης ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν πάλι τις πιθανότητες.

Υπήρχε σημαντική διαφορά στα αναθεωρημένα σκορ αισιοδοξίας με βάση το αν η πραγματικότητα αποτελούσε καλά ή κακά νέα.

Η επικεφαλής της έρευνας, Dr Tali Sharot, έδωσε το παράδειγμα για τον κίνδυνο καρκίνου στο 30%.

Αν ο συμμετέχων νόμιζε ότι ο κίνδυνος ήταν 40% τότε στο τέλος του πειράματος υποτιμούσε τον κίνδυνό του στο 31%.
Ωστόσο, αν ο συμμετέχων αρχικά νόμιζε ότι ο κίνδυνος ήταν 10% αύξανε οριακά τον κίνδυνο.

Όταν οι ειδήσεις ήταν θετικές, οι συμμετέχοντες είχαν περισσότερη δραστηριότητα στον μετωπιαίο λοβό που σχετίζεται με την επεξεργασία λαθών. Με αρνητικές πληροφορίες οι περισσότερο αισιόδοξοι άνθρωποι είχαν τη λιγότερη δραστηριότητα στον μετωπιαίο λοβό, ενώ οι λιγότερο αισιόδοξοι είχαν τη μεγαλύτερη, που υποδεικνύει ότι ο εγκέφαλος επιλέγει ποιες ενδείξεις να λάβει υπόψη.

Η Dr Sharot, δήλωσε ότι μηνύματα πως το κάπνισμα σκοτώνει δεν έχουν επίδραση, καθώς οι άνθρωποι σκέφτονται ότι οι πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο είναι χαμηλές. Το ποσοστό διαζυγίου είναι 50% αλλά οι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι είναι το ίδιο για αυτούς. Ο εγκέφαλος μεροληπτεί.

Η αισιοδοξία φαίνεται καλή για την υγεία. Έρευνα σε σχεδόν 100.000 γυναίκες έδειξε χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας στους αισιόδοξους.

Ωστόσο, η Dr Sharot σημειώνει ότι το αρνητικό είναι ότι υποεκτιμούμε τους κινδύνους.

Διαβάστε περισσότερα...

Ιάσιμο το 80% των περιστατικών τύφλωσης



Παγκόσμια ημέρα κατά της τυφλότητας.

Η μάχη κατά τις τυφλότητας μπορεί να κερδηθεί με τα σύγχρονα όπλα της επιστήμης, αρκεί να ακολουθείται το τρίπτυχο πρόληψη - διάγνωση - θεραπεία. Το 80% από τα 245 εκατομμύρια ασθενών με πολύ χαμηλή όραση και τα 39 εκατομμύρια τυφλών θα μπορούσαν να προληφθούν, αντιμετωπιστούν ή θεραπευθούν.

Αυτό ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οφθαλμολογικών Εταιρειών και Διευθύντρια της Β' Οφθαλμολογικής Κλινικής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Τίνα Ξηρού, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης που εορτάζεται τη δεύτερη Πέμπτη κάθε Οκτώβρη, με σκοπό να «φωτίσει» το παγκόσμιο πρόβλημα της μερικής ή ολικής τυφλότητας, καθώς και τις θεραπευτικές λύσεις για την αποκατάσταση της όρασης.

Σε παθήσεις της ωχράς κηλίδας που μέχρι πρότινος οδηγούσαν στην τύφλωση, αναφέρθηκαν αναλυτικά οι επιστήμονες, καθώς όπως είπε ο Παναγιώτης Μητρόπουλος, διευθυντής Οφθαλμιατρείου Αθηνών, στις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Ελλάδα, σχεδόν το 70% των ασθενών που έχουν υποστεί σοβαρή απώλεια όρασης πάσχει από παθήσεις τις ωχράς κηλίδας.

Οι κυριότερες παθήσεις της ωχράς κηλίδας, σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, είναι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, κύρια αιτία τύφλωσης ατόμων άνω των 60 ετών, το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας, κύρια αιτία τύφλωσης ατόμων εργασιακής ηλικίας που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και το οίδημα οφειλόμενο σε θρόμβωση φλέβας αμφιβληστροειδούς πρόκειται για συχνή αγγειακή αιτία τύφλωσης ενηλίκων.

Αναφερόμενος στη θεραπεία των παθήσεων της ωχράς, ο κ. Μητρόπουλος είπε ότι την τελευταία 5ετία έχουν φέρει επανάσταση καινούργια φάρμακα. Εκεί που μέχρι πρότινος δεν υπήρχε θεραπευτική λύση ή τα αποτελέσματα των τότε θεραπειών ήταν φτωχά, σήμερα υπάρχει η ρανιμπιζουμάμπη που διατηρεί ή βελτιώνει την όραση στο 90% των ασθενών, με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας ή οίδημα οφειλόμενο σε θρόμβωση φλέβας αμφιβληστροειδούς. Η ρανιμπιζουμάμπη είναι εγκεκριμένη από τον ΕΟΦ για όλες τις παραπάνω ενδείξεις και αποζημιώνεται πλήρως από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως τονίστηκε και από τους δύο ομιλητές, σε κάθε ασθένεια, «κλειδί» για επιτυχημένη έκβαση είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση, αλλά στην Ελλάδα υστερούμε σημαντικά σε αυτά τα θέματα. Ασθενείς της τρίτης ηλικίας αλλά και οι διαβητικοί ασθενείς συχνά παραμελούν τον ετήσιο επανέλεγχο από οφθαλμίατρο, παρόλο που αυτός στις συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού είναι απαραίτητος. Έτσι, συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να σπεύδουν στον οφθαλμίατρο μόνο όταν η όρασή τους έχει μειωθεί σημαντικά. Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, ο πρώτος οφθαλμολογικός έλεγχος θα πρέπει να γίνεται στην ηλικία των τριών ετών, ενώ από 40 ετών και πάνω θα πρέπει να επισκεπτόμαστε τον οφθαλμίατρο μία φορά το χρόνο.


Διαβάστε περισσότερα...

Συναυλία για το Ιατρείο Αλληλεγγύης στο Ρέθυμνο



Απόψε στις 20:30.

Συναυλία για την ενίσχυση του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου πραγματοποιείται σήμερα στις 20:30, στο θέατρο «Ερωφίλη» στη Φορτέτζα, με τον Γιάννη Χαρούλη και τον Haig Yazdjian. Συμμετέχουν οι Γιάννης Ρομπογιαννάκης, Αντώνης Φραγκάκης, Δημήτρης Σιδέρης, Στέλιος Σηκάκης και ο Γιάννης Παπατζανής.

Το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου κάνει πράξη το «όλοι μαζί στα δύσκολα». Κάνει πράξη την αλληλεγγύη, μεταφράζοντας τη λέξη σε υγεία για τους ανασφάλιστους, σε εμβόλια για τα ανεμβολίαστα παιδιά, σε φάρμακα για τους χρόνιους πάσχοντες. Οι κοινωνικές ανάγκες αυξάνονται, οι ανασφάλιστοι πληθαίνουν, οι μη έχοντες γίνονται κανόνας.


Διαβάστε περισσότερα...

Σπ. Ζουμπουλίδης για τα μέτρα στα ΑΜΕΑ: Η Κυβέρνηση ζητά από αυτούς που θα έπρεπε να δέχονται αλληλεγγύη



Σφοδρότατη επίθεση κατά της Κυβέρνησης και της πολιτικής που εφαρμόζει σε καθημερινό πλέον επίπεδο, εξαπέλυσε την Παρασκευή το μέλος της Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Σπύρος Ζουμπουλίδης.

Ο κ. Ζουμπουλίδης επεσήμανε πως από τα νέα «φοροεισπρακτικά» μέτρα που επέβαλε η Κυβέρνηση, δεν πρόκειται να… γλιτώσει καμία κοινωνική ομάδα, ούτε ακόμα και η ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των ΑμεΑ.
Έτσι, σύμφωνα με τον Σπ. Ζουμπουλίδη, ενώ κανονικά θα έπρεπε η κοινωνία των ΑμεΑ να λαμβάνει επιδόματα αλληλεγγύης, αντιθέτως της ζητείται να τα καταβάλει…
Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ζουμπουλίδης: «η πιο ευάλωτη κοινωνική ομάδα της χώρας μας, τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), δεν εξαιρούνται από τα τελευταία, άθλια, αντικοινωνικά και βάρβαρα μέτρα που αποφάσισε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Τα συγκεκριμένα μέτρα, εξωθούν μια μεγάλη κοινωνική ομάδα του 10% της χώρας μας σε έναν σύγχρονο, σκληρό καιάδα και παρά τις προτάσεις μας και τις αντιδράσεις μας, βρισκόμαστε σε απόγνωση γιατί δεν εισακουγόμαστε από κανέναν.
Μας ζητούν φόρο αλληλεγγύης από τα πενιχρά προνοιακά επιδόματα που λαμβάνουν οι ΑμεΑ. Όταν την ίδια στιγμή, αυτή η ευάλωτη κοινωνική ομάδα είναι αυτή που πραγματικά χρειάζεται αλληλεγγύη.
Μια κοινωνική ομάδα η οποία δεν εξαιρείται καν από τον φόρο ακίνητης περιουσίας ενώ πολύ καλά γνωρίζουν, ότι αυτές οι οικογένειες δεν είναι σε καμία περίπτωση δυνατόν να ανταποκριθούν σε αυτόν τον φόρο.
Αυτήν την στιγμή, εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά με αναπηρία, βρίσκονται στα σπίτια φυλακές τους γιατί δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα εκατοντάδες σε ολόκληρη τη χώρα μας κέντρα ημερήσιας φροντίδας μιας και με απόφαση του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Οικονομικών, έχει διακοπεί η χρηματοδότησή τους.
Συρρικνώνουν την κοινωνική πρόνοια εντάσσοντάς με αυτόν την υγείας. Και όλα αυτά όταν η τρόικα δεν ζητάει την εφαρμογή αυτών των μέτρων.
Δεν πρόκειται να δεχτούμε όλα αυτά τα μέτρα χωρίς πρώτα να παλέψουμε για όλα αυτά που κερδίσαμε με σκληρούς αγώνες. Ήδη η Ομοσπονδία μας έχει προχωρήσει σε κινητοποιήσεις στο Υπουργείο Οικονομικών και θα συνεχίσουμε και με άλλες διαμαρτυρίες για να δείξουμε πόσο ανάλγητη είναι αυτή Κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών της».


Διαβάστε περισσότερα...

Απροσπέλαστα τα μνημεία της Θεσσαλονίκης



Σχεδόν απροσπέλαστα είναι τα σημαντικά βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης, ειδικά για τα άτομα με αναπηρίες, γεγονός που τους στερεί μεγάλο μέρος από την επισκεψιμότητά τους, ενώ αντίκειται και στις κοινωνικές υποχρεώσεις της ελεύθερης και ανεμπόδιστης πρόσβασης των πολιτών. «Η δυνατότητα φυσικής πρόσβασης και αντίληψης των μνημείων είναι κοινωνική υποχρέωση, οικονομική και πολιτική ανάγκη», όπως αναφέρουν οι αρχιτέκτονες Αριστοτέλης Νανιόπουλος, Παναγιώτης Τσαλής και Ελένη Παπανικολάου, που θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου «Προσπέλασις» στο συνέδριο «Δημόσιος χώρος... αναζητείται».

Το πρώτο συνέδριο με τίτλο «Δημόσιος χώρος… αναζητείται» διοργανώνεται στις 20 - 22 Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και τα Τμήματα Αρχιτεκτόνων των Πολυτεχνικών Σχολών των Πανεπιστημίων: Αριστοτέλειου, Πατρών, Θεσσαλίας, Δημοκρίτειου και Πολυτεχνείου Κρήτης. Η διοργάνωση περιλαμβάνει επιστημονικό συνέδριο με 124 εισηγήσεις, έκθεση βραβευμένου αρχιτεκτονικού έργου (100 συμμετοχές) και εργαστήρια σχεδιασμού προεπιλεγμένων δημόσιων χώρων από ομάδες φοιτητών αρχιτεκτονικών σχολών.

«Η αντιμετώπιση του ζητήματος της προσπελασιμότητας των μνημείων, όπως και του χώρου γενικότερα, ήταν μέχρι τώρα καθαρά αποσπασματική», αναφέρουν οι επιστήμονες.

Το «Προσπέλασις» υλοποιείται μέσα από τη συνεργασία της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και της Ερευνητικής Ομάδας Συστημάτων Μεταφοράς του ΑΠΘ, στοχεύοντας στην ανάπτυξη «πρότυπης μεθοδολογίας» βελτίωσης της προσβασιμότητας των βυζαντινών μνημείων της Θεσσαλονίκης, από τα εμποδιζόμενα στη μετακίνηση και αντίληψή τους άτομα.

20 μνημεία


Στην εργασία τους οι αρχιτέκτονες του ΑΠΘ ανέπτυξαν έξι λίστες ελέγχου που εφαρμόστηκαν σε 20 βυζαντινά μνημεία της πόλης και παρήχθησαν 20 εκθέσεις αξιολόγησης της προσβασιμότητάς τους. Στη συνέχεια διατυπώθηκαν εναλλακτικές προτάσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων, σε επίπεδο προμελέτης για τα 20 μνημεία, ενώ επιλέχθηκαν έξι, για τα οποία έγιναν οριστικές μελέτες και προγραμματίζονται παρεμβάσεις.

«Οι άνθρωποι με μειωμένη κινητική ικανότητα υπολογίζεται ότι αποτελούν περισσότερο από το 50% του συνολικού πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων ανθρώπων, των ανθρώπων με αναπηρία, των εγκύων, των ενηλίκων που συνοδεύουν τα πολύ μικρά παιδιά, των παιδιών, καθώς επίσης και των ανθρώπων που ωθούν ή που σύρουν χειράμαξες κ.λπ. Οι άνθρωποι με αναπηρία και οι άνθρωποι με μειωμένη κινητική ικανότητα γενικά, έχουν το δικαίωμα της πρόσβασης στους δημόσιους χώρους, ενώ το κράτος έχει το καθήκον να εγγυηθεί αυτό το δικαίωμα. Η συμμετοχή των ανθρώπων με αναπηρία σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής είναι πλέον καθιερωμένη κοινωνική απαίτηση, επειδή η κοινωνία μας φαίνεται ήδη να έχει ευαισθητοποιηθεί σε τέτοιου είδους προβλήματα, δεδομένου ότι έχει επεκταθεί σημαντικά η συνειδητοποίηση ότι είμαστε όλοι εν δυνάμει άτομα με αναπηρία. Είναι ακόμα οικονομική και πολιτική απαίτηση. Ο "Σχεδιασμός για όλους" διευκολύνει όχι μόνο τους ανθρώπους με περιορισμένη κινητικότητα, αλλά επίσης και ολόκληρο τον πληθυσμό. Η Ευρώπη και η χώρα μας πρέπει να αλλάξουν τη φιλοσοφία του σχεδιασμού όπου χρησιμοποιείται ο "μέσος άνθρωπος" σαν ένα εργονομικό πρότυπο, και πρέπει να υιοθετήσουν το "Σχεδιασμό για όλους", επεκτείνοντας το εργονομικό πρότυπο στις ομάδες πληθυσμών με αναπηρία. Η δυνατότητα πρόσβασης είναι μια βασική έννοια όπου εξετάζεται συνολικά το δομημένο περιβάλλον το οποίο περιλαμβάνει βεβαια και τους ανοιχτούς χώρους. Στην ευρωπαϊκή διακήρυξη παροχής της δυνατότητας πρόσβασης (CCPT 1996), οι συντάκτες προτείνουν ότι: πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης η οποία να επιτρέπει στους ανθρώπους να συμμετέχουν στις κοινωνικές και τις οικονομικές δραστηριότητες για τις οποίες προορίζεται το χτισμένο περιβάλλον», επισημαίνεται στην εισήγηση.

Έξι παρεμβάσεις


Οι επιστήμονες έπειτα από πολλές διαδικασίες επέλεξαν έξι μνημεία για την υλοποίηση παρεμβάσεων βελτίωσης της προσβασιμότητάς τους. Από τις εναλλακτικές που διατυπώθηκαν για καθένα από αυτά τα μνημεία, επελέγησαν οι πιο πρόσφορες και εφικτές, οι οποίες και μελετήθηκαν περαιτέρω.

Οι κύριες επεμβάσεις βελτίωσης της φυσικής προσβασιμότητας οι οποίες επιλέχθηκαν για καθένα από τα έξι μνημεία όπου θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις, είναι:

1. Άγιος Δημήτριος: Μετατροπή υφιστάμενων τουαλετών προκειμένου να δημιουργηθεί μία κατάλληλη για άτομα με αναπηρίες.

2. Αγία Σοφία: Τοποθέτηση ράμπας (ελαφρά κατασκευή) στην κύρια είσοδο και εργασίες συντήρησης της υπάρχουσας ράμπας στον αύλιο χώρο της.

3. Αχειροποίητος: Κατασκευή ράμπας στον προαύλιο χώρο.

4. Άγιος Νικόλαος Ορφανός: Κατασκευή ράμπας στον αύλιο χώρο του μνημείου και τοποθέτηση χειρολισθήρα στην κύρια σκάλα εισόδου.

5. Επταπύργιο: Κατασκευή ράμπας στη βόρεια πύλη εισόδου του μνημείου και δημιουργία διαδρόμου κύλισης λόγω ανωμαλιών του εδάφους.

6. Ροτόντα: Κατασκευή ράμπας στο περίστυλο και τοποθέτηση αναβατορίου κλίμακας στο εσωτερικό του μνημείου.

«Πέραν των επεμβάσεων οι οποίες αφορούν τη φυσική προσβασιμότητα, μελετήθηκαν επίσης επεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν προκειμένου τα έξι μνημεία να είναι προσβάσιμα και πλήρως αντιληπτά από άτομα με μειωμένη ικανότητα όρασης ή ακοής:

- Δημιουργία μοντέλου αφής για καθένα από τα μνημεία.

- Τοποθέτηση συστήματος ηχητικής και για κάποια από τα μνημεία οπτικής περιήγησης.

- Τοποθέτηση πινακίδων πληροφόρησης και στα έξι μνημεία.

Επιπλέον έχει μελετηθεί πιλοτικά η σήμανση της διαδρομής που συνδέει τρία μνημεία: Αγία Σοφία, Αχειροποίητος, Ροτόντα, με κύριο στόχο τη διευκόλυνση της μετακίνησης ατόμων με νοητική υστέρηση», τονίζουν οι αρχιτέκτονες.

Συμμετοχές


Μάλιστα, για την παραγωγή ενός αποτελέσματος υψηλής αισθητικής συμμετέχουν στο έργο δυο μεγάλοι καλλιτέχνες της ελληνικής διασποράς, ο Cris Gianakos και ο Constantin Xenakis οι οποίοι συνεργάζονται στενά με την ομάδα σχεδιασμού. Επίσης συμμετέχουν σε διάφορες φάσεις του σχεδιασμού και της υλοποίησης άτομα με αναπηρίες κι εξωτερικοί συνεργάτες ειδικοί στο «Σχεδιασμό για όλους».



Διαβάστε περισσότερα...

Απολύσεις και απαξίωση των Κέντρων Ψυχικής Υγείας



Ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ, προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με τις απολύσεις εργαζομένων στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας, και Ερευνών (Ε.Κ.Ε.Ψ.Υ.Ε.), κλείσιμο ειδικού σχολείου, ξενώνων «αποασυλοποίησης», κ.ά..

Πριν λίγες ημέρες απολύθηκαν από το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας, και Ερευνών (Ε.Κ.Ε.Ψ.Υ.Ε.) 58 εργαζόμενοι και ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για πάνω από δυο μήνες.

Αποτέλεσμα αυτών των απολύσεων είναι να κλείσουν οι ξενώνες αποασυλοποίησης, στη Λειβαδιά και στο Αιγάλεω, με αποτέλεσμα οι ασθενείς στη Λειβαδιά να στοιβαχτούν στον άλλο ξενώνα του ΕΚΕΨΥΕ που υπάρχει εκεί, και στο Αιγάλεω οι ασθενείς να μεταφερθούν πίσω στο ψυχιατρείο και σε μία Μ.Κ.Ο. Επίσης συγχωνεύτηκαν τα 2 ειδικά σχολεία του κέντρου, το Στουπάθειο και το κέντρο για παιδιά με αυτισμό, με μείωση μαθητών. Η συγχώνευση θα έχει αρνητικές επιδράσεις στα ίδια τα παιδιά γιατί οι μαθητές των 2 κέντρων έχουν διαφορετικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Την ίδια στιγμή μονάδες πρωτοβάθμιου χαρακτήρα της ψυχικής υγείας και πρώιμης διάγνωσης και παρέμβασης αλλά και επαγγελματικά εργαστήρια για ψυχικά πάσχοντες του, από τις πιο έμπειρες και παλιότερες της χώρας μας, αδυνατούν να λειτουργήσουν λόγω των απολύσεων και είναι ένα βήμα πριν την κατάργησή τους. Η ένταξη του ΕΚΕΨΥΕ στο καθεστώς της «εργασιακής εφεδρείας», δηλαδή της επιπλέον απόλυσης τουλάχιστον του 10% του προσωπικού, σημαίνει διάλυση των δομών αυτών και στάση παροχών υπηρεσιών του κράτους σε ένα άκρως απαραίτητο τομέα, τον οποίο η λαϊκή οικογένεια τον έχει ήδη χρυσοπληρώσει με τους φόρους, τις κρατήσεις, τα χαράτσια κλπ.

Τα προβλήματα αυτά στο ΕΚΕΨΥΕ είναι αποτέλεσμα της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, που στο όνομα της κρίσης περικόπτει βάναυσα δημόσιες κοινωνικές δαπάνες, συρρικνώνει δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες, θυσιάζει ακόμα και τις ανάγκες και τα δικαιώματα των παιδιών με ειδικές ανάγκες, των ψυχικά πασχόντων, προκειμένου να στηριχτεί η χρηματοδότηση του κεφαλαίου και η κερδοφορία των μονοπωλίων. Οι ελάχιστες και ανεπαρκείς αυτές δομές, οι χρήστες τους και οι εργαζόμενοι, είναι τα θύματα της καπιταλιστικής ανάπτυξης που στόχο έχει τη μέγιστη κερδοφορία με ισοπέδωση των λαϊκών αναγκών. Οι τελευταίες αυτές εξελίξεις είναι συνέχεια μιας συστηματικής πολιτικής που χρόνια τώρα συρρικνώνει τις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας, αλλάζει το χαρακτήρα του ΕΚΕΨΥΕ, δίνοντάς του επιχειρηματικά χαρακτηριστικά με τα διάφορα προγράμματα και το ΚΕΚ που λειτουργεί, με αποτέλεσμα γονείς ΑμΕΑ εξαναγκάζονται να πληρώνουν τεράστια ποσά για θεραπείες ή για την εκπαίδευση των παιδιών τους στα διάφορα ιδιωτικά κέντρα. Αρκετοί γονείς ιδιαίτερα των λαϊκών στρωμάτων, με μικρά, λεηλατημένα εισοδήματα από το κράτος και τους επιχειρηματίες, τα χαράτσια, υποαπασχολούμενοι, άνεργοι, ανασφάλιστοι, ουσιαστικά είναι αποκλεισμένοι από αυτές τις υπηρεσίες, αφού οι δημόσιες δεν αρκούν και τις ιδιωτικές δε μπορούν να τις πληρώσουν. Όλα αυτά γίνονται σε μία περίοδο που αυξάνεται η ανάγκη τέτοιων δημόσιων υπηρεσιών λόγω της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.

Η παραπάνω απαράδεκτη εγκληματική κατάσταση είναι απλώς ένα δείγμα του τι διαδραματίζεται σήμερα στους χώρους της υγείας, της πρόνοιας και της ειδικής αγωγής.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε άμεσα:
1. Να επαναπροσληφθούν όλοι οι απολυμένοι και να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι του ΕΚΕΨΥΕ και να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες σε πανελλαδικό επίπεδο με δωρεάν παροχή των υπηρεσιών σε όλους.
2. Να χρηματοδοτηθεί γενναία το κέντρο από τον κρατικό προϋπολογισμό για να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες με την επαναλειτουργία όλων των ξενώνων και μονάδων του ΕΚΕΨΥΕ, αλλά και να λειτουργήσουν κανονικά το Στουπάθειο ειδικό σχολείο και το κέντρο για τον αυτισμό στην Αγ. Παρασκευή με τις αναγκαίες επισκευές στο εγκαταλειμμένο κτίριο του κέντρου.


Οι βουλευτές
Μπάμπης Χαραλάμπους

Γιάννης Γκιόκας

Γιώργος Μαρίνος

Γιώργος Μαυρίκος

Αποστόλης Νάνος

Θανάσης Παφίλης

Γιάννης Πρωτούλης

Νίκος Παπακωνσταντίνου


Διαβάστε περισσότερα...

Στο επίκεντρο η υποβάθμιση των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ

Ερώτηση στη Βουλή με αντικείμενο τη λειτουργία των Κέντρων Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία κατέθεσε η Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη.



Η ερώτηση της κ. Βουλευτού απευθύνεται προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο οποίος καλείται να απαντήσει για το ποιοι είναι οι λόγοι, για τους οποίους αποφασίστηκε η συγχώνευση των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ με τα νοσοκομεία των περιοχών, όπου αυτά υπάρχουν, προκειμένου να λειτουργήσουν ως τμήματα αποκατάστασης.

Η σχετική απόφαση της Κυβέρνησης, έχει προκαλέσει την οργή των Ατόμων με Αναπηρία, καθώς η εξέλιξη αυτή δεν ανταποκρίνεται στους καταστατικούς στόχους ίδρυσης των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και στον σκοπό της αποϋδριματοποίησης των ΑμεΑ.
Η κ. Κεφαλογιάννη ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό, γιατί με την ένταξη των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ στα Νοσοκομεία, άλλαξαν, σύμφωνα με τις καταγγελίες των Συλλόγων ΑμεΑ, οι καταστατικοί στόχοι των κέντρων και τι προτίθεται να κάνει είτε για την απένταξη των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ από τα Νοσοκομεία είτε για την κανονική λειτουργία τους με βάση τους σκοπούς, για τους οποίους ιδρύθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Ερωτά επίσης τον κ. Υπουργό, τι προτίθεται να κάνει για την στελέχωση και την εύρυθμη λειτουργία του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ρεθύμνου αλλά και των αντίστοιχων κέντρων της χώρας σύμφωνα με τους καταστατικούς στόχους ίδρυσης τους.

Αναλυτικά, αναφέρει:
«Τα Κέντρα Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, ιδρύθηκαν για να παρέχουν τις σχετικές με τον τίτλος τους υπηρεσίες σε όλες τις ομάδες πληθυσμού με αναπηρία.
Ανάμεσα στα 23 που ιδρύθηκαν και κατασκευάστηκαν οι κτιριακές υποδομές τους, είναι και το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ρεθύμνου, το οποίο δημιουργήθηκε για να καλύπτει τις ανάγκες ολόκληρης της Κρήτης.

Τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ιδρύθηκαν προκειμένου να ανταποκριθούν στους εξής στόχους:
• Την έγκαιρη διάγνωση, τη συμβουλευτική στήριξη και αντιμετώπιση βιοψυχοκοινωνικών αναγκών των ΑμεΑ και των οικογενειών τους.
• Την παροχή υπηρεσιών και ανάπτυξη προγραμμάτων για την κοινωνική στήριξη των ΑΜΕΑ καθώς και την πληρέστερη και ισότιμη κοινωνική ένταξη σε διάφορα επίπεδα της καθημερινής ζωής (απασχόληση, αυτόνομη διαβίωση, άθληση, κ.α.).
• Την προεπαγγελματική κατάρτιση των ΑμεΑ , τη λειτουργική τους αποκατάσταση και την υποστήριξη για ένταξη στον κοινωνικό ιστό.
• Την έγκυρη πληροφόρηση και ενημέρωση των ΑμεΑ και των οικογενειών τους σε θέματα που συνδέονται με την αναπηρία.
• Την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για θέματα ΑμεΑ.
• Την παραπομπή των ΑμεΑ σε εξειδικευμένες υπηρεσίες σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο.
• Την ανάπτυξη μεθόδων, τεχνικών που βοηθούν στην επίλυση θεμάτων ΑμεΑ
• Την έρευνα για ανάπτυξη πολιτικών και προγραμμάτων για θέματα ΑμεΑ.
Όλοι οι παραπάνω στόχοι, ουσιαστικά δεν επετεύχθησαν ποτέ, γιατί ποτέ δεν στελεχώθηκαν επαρκώς και δεν λειτούργησαν κανονικά τα συγκεκριμένα κέντρα.

Στο Ρέθυμνο, το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια ακολούθησε συνεχή φθίνουσα πορεία, χωρίς ανθρώπινο δυναμικό, με σοβαρά διοικητικά ζητήματα να προκύπτουν και γενικότερα αντιμετωπίστηκε με αδιαφορία και απαξίωση.

Αντί λοιπόν να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την στελέχωση και την πλήρη λειτουργία του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ρεθύμνου αλλά και των υπολοίπων ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ της χώρας, αποφασίστηκε η συγχώνευση τους με τα νοσοκομεία των περιοχών, όπου αυτά υπάρχουν, προκειμένου να λειτουργήσουν ως τμήματα αποκατάστασης.
Η σχετική απόφαση της Κυβέρνησης, έχει προκαλέσει την οργή των Ατόμων με Αναπηρία, καθώς η εξέλιξη αυτή δεν ανταποκρίνεται στους καταστατικούς στόχους ίδρυσης των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και στον σκοπό της αποϊδριματοποίησης των ΑμεΑ.
Ζητούν την απένταξη των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ από τα Νοσοκομεία και την κανονική λειτουργία τους για το σκοπό που ιδρύθηκαν.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Γιατί με την ένταξη των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ στα Νοσοκομεία, άλλαξαν, σύμφωνα με τις καταγγελίες των Συλλόγων ΑμεΑ, οι καταστατικοί στόχοι των κέντρων και τι προτίθεται να κάνει είτε για την απένταξη των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ από τα Νοσοκομεία είτε για την κανονική λειτουργία τους με βάση τους σκοπούς, για τους οποίους ιδρύθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
Τι προτίθεται να κάνει για την στελέχωση και την εύρυθμη λειτουργία του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ρεθύμνου αλλά και των αντίστοιχων κέντρων της χώρας σύμφωνα με τους καταστατικούς στόχους ίδρυσης τους».



Διαβάστε περισσότερα...

Εξωσχολικές δραστηριότητες: Φτηνές λύσεις αναζητούν οι γονείς



Τη πιο φτηνή λύση αναζητούν πολλοί γονείς προκειμένου να συμμετέχουν και φέτος τα παιδιά τους στις διάφορες εξωσχολικές δραστηριότητες. Ωστόσο, το ενδιαφέρον για τα διάφορα προγράμματα που υλοποιούν οι δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης αλλά και ιδιωτικοί φορείς είναι μειωμένο παρότι οι τιμές έχουν πάρει την κατηφόρα.

«Οι γονείς πλέον προστρέχουν σε πιο φτηνές λύσεις. Έτσι,όσοι δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος σε ιδιωτικούς συλλόγους, στρέφονται πλέον στα προγράμματα των δήμων, καθώς είναι και πιο οικονομικά. Ενδιαφέρον εκδηλώνεται κυρίως για τα επιδοτούμενα προγράμματα, καθώς η φοίτηση των παιδιών είναι δωρεάν», αναφέρει στον «Α» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Κηδεμόνων νομού Θεσσαλονίκης, Γιώργος Θώμογλου, περιγράφοντας την εικόνα που έχει δημιουργηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης.

Δωρεάν υπηρεσίες


Ήδη στο δήμο Νεάπολης - Συκεών έχουν καλυφθεί οι 2.250 θέσεις (ποσοστό 70,80%) που παρέχονται δωρεάν μέσω του ΕΣΠΑ (πρόκειται για τα μεγαλύτερο ποσοστό κάλυψης δωρεάν θέσεων σε επίπεδο νομού Θεσσαλονίκης) και αφορούν όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες (αθλητικές, πολιτιστικές, χορευτικές, εικαστικές κ.ά.) των παιδιών. Συνολικά αναμένεται να λειτουργήσουν 6.167 τμήματα, δεδομένου ότι κάθε παιδί μπορεί να συμμετέχει σε παραπάνω από ένα τμήμα.

Ωστόσο, εκεί όπου δεν παρέχεται ανάλογη δυνατότητα, η ζήτηση είναι μειωμένη. Για παράδειγμα, στο δήμο Πυλαίας -Χορτιάτη, αν και οι εγγραφές ολοκληρώνονται αύριο, ωστόσο η συμμετοχή στα τμήματα (σκάκι, μπαλέτο, μοντέρνοι χοροί, θέατρο, ζωγραφική, μουσική προπαιδεία) δεν κρίνεται ικανοποιητική. Το κόστος συμμετοχής ανάλογα με το τμήμα κυμαίνεται από 200 έως 400 ευρώ το χρόνο, ενώ απαιτούνται 10 ευρώ επιπλέον για την εγγραφή.

Μείωση των εγγραφών καταγράφεται και στο δήμο Παύλου Μελά, αν και τα δίδακτρα φέτος είναι πιο φτηνά. Το κόστος συμμετοχής ξεκινάει από τα 15 ευρώ το μήνα και διαμορφώνεται ανάλογα με τη δραστηριότητα που θα επιλέξει το κάθε παιδί. Φέτος θα λειτουργήσουν τμήματα χορού, μουσικής, εικαστικών, θεάτρου και πληροφορικής, ωστόσο ειδικές εκπτώσεις θα γίνονται σε ανέργους, πολύτεκνους, τρίτεκνους (το ποσοστό θα καθοριστεί μέσα στις επόμενες ημέρες). «Οι γονείς είναι λίγο διστακτικοί και οι εγγραφές προς το παρόν είναι πεσμένες», επισημαίνει η Χρύσα Παπαδοπούλου, υπάλληλος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Παύλου Μελά «Ιρις», διευκρινίζοντας ότι 180 παιδάκια θα συμμετέχουν στα τμήματα εντελώς δωρεάν μέσω του ΕΣΠΑ.

Στο δήμο Θεσσαλονίκης το ενδιαφέρον για τα διάφορα τμήματα μπαλέτου, χιπ χοπ, μοντέρνου και σύγχρονου χορού, μουσικοκινητικής αγωγής και ρυθμικής γυμναστικής περιορίζεται προς το παρόν σε θεωρητικό επίπεδο, καθώς πολλοί γονείς διστάζουν να προχωρήσουν σε εγγραφές. «Υπάρχει μια δυσκολία στους γονείς και προσανατολιζόμαστε σε μείωση των τιμών», ανέφερε η δασκάλα χορού Πόλη Βόικου. Οι τιμές ξεκινούν από τα 30 ευρώ το μήνα και διαμορφώνονται ανάλογα με το τμήμα (π.χ. η συμμετοχή στο τμήμα μπαλέτου διαμορφώνεται στα 140 ευρώ το τρίμηνο), ωστόσο ειδική μέριμνα λαμβάνεται για πολύτεκνους και τρίτεκνους (έκπτωση 50%), όπως και για αδέρφια (έκπτωση 20%). Παράλληλα οι μικροί φίλοι μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα τένις με το κόστος να διαμορφώνεται στα 14 ευρώ τα 10 μαθήματα, όπως και μαθήματα κολύμβησης (κόστος συμμετοχής 20 ευρώ, ενώ η εγγραφή κοστίζει 10 ευρώ).

Εκτός δήμων


Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές σχολές χορού, εκεί το κόστος συμμετοχής διαμορφώνεται στα 45 ευρώ το μήνα, ενώ για την εγγραφή απαιτείται η καταβολή 15 ευρώ. Ήδη πάντως πολλές σχολές έχουν προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των τιμών λαμβάνοντας υπόψη τον παράγοντα της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα φέτος η φοίτηση στα διάφορα τμήματα να στοιχίζει έως και 10 ευρώ λιγότερο. Τέλος, στις ακαδημίες των μεγάλων ομάδων της Θεσσαλονίκης, το μηνιαίο κόστος συμμετοχής διαμορφώνεται στα 40 – 50 ευρώ για όλα τα αθλήματα. Ανάλογες τιμές ισχύουν και στις ερασιτεχνικές ομάδες.

Δυσκολεύονται να πληρώσουν παρά τις εκπτώσεις


Στο δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, αν και η μείωση των εγγραφών δεν είναι αισθητή, ωστόσο διαπιστώνονται δυσκολίες πληρωμής. «Αυτό που αντιμετωπίσαμε πέρσι με την οικονομική κρίση ήταν κάποιες δυσκολίες στην πληρωμή, ωστόσο με αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου δόθηκαν λύσεις», ανέφερε ο εντεταλμένος σύμβουλος Αγάπιος Παπαδόπουλος. Φέτος θα λειτουργήσουν αθλητικά τμήματα (ποδόσφαιρο, καλαθοσφαίριση,  πετοσφαίριση, τένις παιδιών, παιδική αεροβική, γυμναστική προσχολικής ηλικίας, στίβος, ενόργανη γυμναστική, τάε κβο ντο, μοντέρνος χορός) και πολιτιστικά όπως ζωγραφική, μπαλέτο, παραδοσιακοί χοροί, θεατρική αγωγή και κεραμική.

Το μηνιαίο κόστος συμμετοχής ξεκινάει από τα 13 ευρώ και φτάνει τα 25 ευρώ, ωστόσο έκπτωση 15% παρέχεται σε πολύτεκνες οικογένειες ,10% έκπτωση στα αδέρφια, ενώ σε περίπτωση που κάποιος συμμετέχει σε παραπάνω από ένα προγράμματα, το ποσοστό έκπτωσης ανά πρόγραμμα ανέρχεται σε 10%. Σε ό,τι αφορά το ωδείο, τα δίδακτρα κυμαίνονται στα 550 – 850 ευρώ το χρόνο, ενώ παρέχεται έκπτωση 10%. Εγγραφές πραγματοποιούνται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Στο δήμο Καλαμαριάς η παρακολούθηση στα προγράμματα που υλοποιούνται στις δημοτικές βιβλιοθήκες (σκάκι, ζωγραφική, θεατρικό παιχνίδι, παιδική χορωδία, φιλαρμονική κ.ά.) είναι δωρεάν, ενώ το μηναίο κόστος στα τμήματα κολύμβησης διαμορφώνεται στα 15 ευρώ και στα 10 ευρώ για το τάε κβο ντο και τη μουσικοκινητική αγωγή. Σε ό,τι αφορά τα εικαστικά τμήματα (αγγειοπλαστική, ζωγραφική, αγιογραφία, εργαστήριο φωτογραφίας, χειροτεχνία λαϊκής τέχνης, σκιτσογραφία), το κόστος ανάλογα με το πρόγραμμα κυμαίνεται από 15 – 44 ευρώ το μήνα. Ωστόσο, έκπτωση 25% παρέχεται σε ΑΜΕΑ, 20% σε κάθε δεύτερο μέλος της ίδιας οικογένειας και σε παιδιά πολυτέκνων (25% - 50%).


Διαβάστε περισσότερα...

Στις 25 Οκτωβρίου κλείνει ο ΟΚΑΝΑ στην Αθήνα



Σε ένα μήνα το ν/σ για το καθεστώς ένταξης των γιατρών στις ειδικότητες.

Στις 25 Οκτωβρίου κλείνει ο ΟΚΑΝΑ στην οδό Καποδιστρίου και στις 2 Νοεμβρίου το παράρτημά του στα Εξάρχεια, ενημέρωσε τη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η λίστα της ντροπής τελειώνει εδώ».

Στο πλαίσιο της παρέμβασής του κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανασυγκρότηση των προνοιακών δομών και την αναδιάρθρωση του ΕΣΥ, ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι σε ένα μήνα από σήμερα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αλλαγή του καθεστώτος ένταξης των ιατρών στις ειδικότητες, ώστε να εκλείψει η πολύχρονη αναμονή τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Αποκατάσταση καταγμάτων με υπέρηχους



Απλή και ανώδυνη μέθοδος.

Μια νέα τεχνική θεραπείας καταγμάτων με υπέρηχους εφαρμόζεται στην ορθοπεδική κλινική του Βασιλικού Νοσοκομείου της Γλασκώβης, προσφέροντας στον ασθενή ταχύτερη ανάρρωση.

Η μέθοδος είναι απλή και ανώδυνη επειδή οι υπέρηχοι δονούν τα κύτταρα στην περιοχή του κατάγματος, πράγμα που ενεργοποιεί και επιταχύνει την αναγέννηση του σπασμένου οστού. Η δόνηση των κυττάρων διευκολύνει την απομάκρυνση των βακτηρίων από την περιοχή του τραύματος και, παράλληλα, τη γέννηση νέων οστικών κυττάρων.

Προς το παρόν, πάντως, λόγω του υψηλού κόστους (περίπου 1.000 λίρες ανά ασθενή), οι υπέρηχοι χρησιμοποιούνται μόνο σε πολύπλοκα κατάγματα. Μελλοντικά αναμένεται να πέσει το κόστος και οι υπέρηχοι να χρησιμοποιούνται ακόμα και σε κατάγματα ρουτίνας.


Διαβάστε περισσότερα...

Η βιταμίνη Ε αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη



«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες.

Οι άνδρες που παίρνουν καθημερινά βιταμίνη Ε, είναι κατά 17% πιθανότερο να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη, σε σχέση με όσους δεν λαμβάνουν τέτοια διατροφικά συμπληρώματα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA) υπολόγισαν ότι σε χρονικό διάστημα μιας δεκαετίας ένας έως δύο ακόμα άνδρες, στους 100 που παίρνουν έξτρα βιταμίνη Ε, θα εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη.

Η νέα έρευνα, μεταξύ περίπου 35.000 ανδρών, έρχεται αμέσως ύστερα από μια άλλη μελέτη, που διαπίστωσε ότι η λήψη πολυβιταμινών κι άλλων διατροφικών συμπληρωμάτων από τις ηλικιωμένες γυναίκες, όχι μόνο δεν τις βοηθάει, αλλά αυξάνει ελαφρώς τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές δεν ξέρουν ακόμα με ποιο βιολογικό μηχανισμό η βιταμίνη Ε φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, ενώ, από την άλλη, δεν λείπουν και οι επιστήμονες, όπως ο δρ Νιλ Φλέσνερ του πανεπιστημίου του Τορόντο, που δεν έχουν πειστεί ότι όντως υπάρχει τέτοια σχέση μεταξύ της συγκεκριμένης βιταμίνης και της νόσου.

Στο παρελθόν, είχαν υπάρξει αντιφατικά συμπεράσματα, καθώς μερικές μελέτες δεν είχαν διαπιστώσει ότι η βιταμίνη Ε αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο, ενώ μια μάλιστα είχε συμπεράνει ότι μειώνει τελικά τον κίνδυνο.


Διαβάστε περισσότερα...