Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Ποιοι διατηρούν το αφορολόγητο των 9000 ευρώ



Τέσσερις κατηγορίες πολιτών, μπορούν να διατηρήσουν το αφορολόγητο των 9000 ευρώ υπό μια βασική προϋπόθεση. Ότι το ετήσιο εισόδημά τους δεν θα υπερβεί τις 9000 ευρώ. Αν κάποιος ξεπεράσει αυτό το όριο, το αφορολόγητο ψαλιδίζεται.

Σύμφωνα με το fpress.gr , οι τέσσερις κατηγορίες που μπορούν να εξασφαλίσουν αφορολόγητο 9000 ευρώ είναι οι ακόλουθες:

1. Νέοι ηλικίας έως και 30 ετών
2. Οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών
3. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν:

• Άτομα που παρουσιάζουν αναπηρία 67% και πάνω από νοητική καθυστέρηση, φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση με βάση τη γνωμάτευση της οικείας πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, που εδρεύει σε κάθε νομό. (δεν λαμβάνεται υπόψη επαγγελματική ή ασφαλιστική αναπηρία)

• Τυφλοί που είναι γραμμένοι στο γενικό μητρώο τυφλών που τηρείται στην οικεία νομαρχία

• Νεφροπαθείς που τελούν υπό αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν κάνει μεταμόσχευση νεφρού καθώς και τα πρόσωπα που πάσχουν από μεσογειακή, δρεπανοκυταρρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία και κάνουν μεταγγίσεις αίματος.

• Ανάπηροι αξιωματικοί ή οπλίτες οι οποίοι με την ιδιότητα του ανάπηρου παίρνουν σύνταξη από το δημόσιο ταμείο ή αξιωματικοί οι οποίοι έχουν τεθεί σε κατάσταση πολεμικής διαθεσιμότητας ή αξιωματικοί που εξαιτίας πολεμικού τραύματος ή νοσήματος που επήλθε λόγω κακουχιών σε πολεμική περίοδο, βρίσκονται σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου.

• Θύματα πολέμου (είναι τα πρόσωπα που λαμβάνουν σύνταξη

4. Οι συνταξιούχοι ανεξαρτήτως ηλικίας με παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που το εισόδημα όσων ανήκουν σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες υπερβαίνει τα 9000 ευρώ; Ο νόμος προβλέπει ότι ο φόρος θα περιοριστεί σε τέτοια επίπεδα ώστε το καθαρό εισόδημα που θα απομείνει στον φορολογούμενο να μην πέφτει με τίποτα κάτω από τις 9000 ευρώ.

Δηλαδή, αν ένας νέος ηλικίας κάτω των 30 ετών εμφανίσει εισόδημα 9200 ευρώ, ο φόρος με βάση την κλίμακα (αν χρησιμοποιηθεί το αφορολόγητο των 5000 ευρώ) θα ήταν κανονικά 420 ευρώ. (4200 ευρώ επί 10%). Από τον συγκεκριμένο φορολογούμενο όμως θα αφαιρεθούν 200 ευρώ και όχι 420 προκειμένου το εισόδημά του να μην πέσει κάτω από τα 9000 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Εκατό ημέρες απομένουν για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου



Η αντίστροφη μέτρηση για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου άρχισε σήμερα, αφού απομένουν μόλις 100 ημέρες για την κορυφαία αγωνιστική εκδήλωση των αθλητών με αναπηρία. Η τελετή έναρξη των Παραολυμπιακών Αγώνων της βρετανικής πρωτεύουσας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Αυγούστου, με την Ελλάδα να δηλώνει πανέτοιμη για τη νέα πρόκληση που παρουσιάζεται στο δρόμο της. Πριν από τέσσερα χρόνια στο Πεκίνο, η χώρα μας είχε πανηγυρίσει 24 μετάλλια (5 χρυσά, 9 ασημένια, 10 χάλκινα) τέσσερα περισσότερα απ' όσα είχε κατακτήσει το 2004 στην Αθήνα (3 χρυσά, 13 ασημένια, 4 χάλκινα).

«Βρισκόμαστε μόλις 100 ημέρες πριν από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή ετοιμάζεται πυρετωδώς για το σπουδαίο αθλητικό γεγονός το οποίο αναδεικνύει τους κορυφαίους μας αθλητές και αθλήτριες. Βρισκόμαστε λίγες εβδομάδες πριν από την τελική ευθεία για την ανακοίνωση της ομάδας που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη διοργάνωση της βρετανικής πρωτεύουσας, αφού απομένουν διοργανώσεις μόνο στο στίβο και την κολύμβηση, από την οποία θα προκύψουν τα τελευταία ονόματα που θα προστεθούν στη λίστα. Βλέπουμε με ιδιαίτερη χαρά, ότι το πάθος όλων των αθλητών και αθλητριών μας για να βρεθούν στο Λονδίνο συνεχίζει να καίει, παρά τα όποια προβλήματα ταλανίζουν την κοινωνία μας. Το γεγονός ότι θα έχουμε εκπροσώπηση σε 9-10 αθλήματα μας γεμίζει αισιοδοξία ότι θα βρεθούμε ψηλά στον πίνακα των μεταλλίων όπως είχε και συμβεί και το 2008. Η ελληνική ψυχή θα μιλήσει και στο Λονδίνο, αναδεικνύοντας τη δουλειά που γίνεται στο χώρο του ελληνικού Παραολυμπιακού κινήματος. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ΟΠΑΠ ΑΕ που μας στηρίζει για τη συμμετοχή μας στους Αγώνες του Λονδίνου, αλλά και τις εταιρείες Rollmann, Procter & Gamble» και Adidas για την πολύτιμη βοήθειά τους», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΠΕ, Γιώργος Φουντουλάκης, με αφορμή τις 100 ημέρες που απομένουν για τους Αγώνες του Λονδίνου.

Στο BT Paralympic World Cup οι Μανέτας, Φυλαχτός & Ντομγκιόνι
Ευκαιρία για μια προπόνηση υψηλού επιπέδου ενόψει των Παραολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου θα έχουν αύριο τρεις αθλητές του στίβου. Οι Παναγιώτης Μανέτας, Μαρίνος Φυλαχτός και Δημήτρης Ντομγκιόνι θα λάβουν μέρος στο BTParalympicWorldCupπου θα πραγματοποιηθεί στο Μάντσεστερ με τη συμμετοχή μερικών εκ των κορυφαίων αθλητών του κόσμου.

Ο Μανέτας θα λάβει μέρος στα 100 και 200 μέτρα της κατηγορίας T36, ενώ ο Φυλαχτός θα αγωνιστεί στη δισκοβολία της κατηγορίας F42. Ακόμη ο Ντομγκιόνι θα έχει την ευκαιρία να συμμετέχει στον ακοντισμό της κατηγορίας F57.

Ο Φυλαχτός το 2010 είχε καταλάβει την 5η θέση στο δίσκο με επίδοση 39.36μ., ενώ πέρυσι η Ελλάδα είχε εκπροσωπηθεί μόνο στην κολύμβηση, με τον Παναγιώτη Χρηστάκη να ανεβαίνει στο τρίτο σκαλί του βάθρου των νικητών στα 200 μέτρα μικτής (SM6) με επίδοση 3:22.94. Στην ίδια διοργάνωση ο Νίκος Τσότρας ήταν 5ος στα 50μ. ελεύθερο (S7).


Διαβάστε περισσότερα...

Τους “θωρακίζουν” οι δυσκολίες



Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αθλητές-αθλήτριες με αναπηρίες στη Ρόδο, θα λάβουν μέρος κανονικά στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου, το οποίο θα γίνει 1-2 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ, με αποστολή όμως μικρότερη σε σχέση με άλλες φορές.

Το γεγονός ότι στον ΑΣ ΑμεΑ «Δωδεκάνησος» δεν υπάρχει πια γυμναστής, ενώ έχουν μειωθεί δραματικά και οι επιχορηγήσεις από την πολιτεία, κάνει ακόμη και τους πρωταθλητές να ψάχνουν χορηγίες, για τη συμμετοχή σε διοργανώσεις που θα τους δώσουν μια θέση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Ο Θανάσης Μπαράκας στο μήκος και το τριπλούν της κατηγορίας 11, όπως επίσης ο Γιώργος

Πρώτος στα 100 και 200μ. της κατηγορίας 12, έχουν τις περισσότερες πιθανότητες για μετάλλια στην Αθήνα, αλλά και συμμετοχή στη διοργάνωση της πρωτεύουσας της Αγγλίας. Σημειώνεται ότι είναι πολύ πιο δύσκολο για τους αθλητές ή τις αθλήτριες με αναπηρίες να κλείσουν μια θέση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στον στίβο, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες. Με βάση τη θέση τους στην παγκόσμια κατάταξη εξασφαλίζουν πολλές φορές ένα «εισιτήριο» έστω και δύσκολα. Ο Θανάσης Μπαράκας στο μήκος μάλιστα, είναι στο Νο 6 της παγκόσμιας κατάταξης, αλλά με επιδόσεις περσινές, θέλοντας ένα φετινό καλό ξεκίνημα.

Από κει και πέρα, ο Γιώργος Πρώτος θα επιδιώξει διακρίσεις, έχοντας τις δικές του πιθανότητες για το ταξίδι σε συνδυασμό και με την παρουσία στα διεθνή μίτινγκ. Πέραν των δύο παραπάνω, στο ΟΑΚΑ πρόκειται να βρεθούν για λογαριασμό του ΑΣ ΑμεΑ «Δωδεκάνησος» ο Πολύκαρπος Μποζούρης στα 100, 200μ. της κατηγορίας 46, ο Δημήτρης Μουσταφίδης στα 100μ. και τη σφαίρα της ίδιας κατηγορίας κι ο Νίκος Σκαρτάδος στα 100μ. και το ακόντιο της κατηγορίας 37. Ο Ρόδιος ολυμπιονίκης, Γιάννης Πρώτος αναμένεται να λάβει μέρος στα σπριντ, αλλά ανήκει στο δυναμικό των Αετών Αθηνών.

Εξαιτίας του ότι πλέον η βοήθεια είναι ελάχιστη, στην Αθήνα θα ταξιδέψουν αθλητές από τον «Δωδεκάνησος» ικανοί για καλές επιδόσεις, παρά τις δυσκολίες, ειδικά τα τελευταία χρόνια, οι οποίες όμως τους θωρακίζουν, για να συνεχίσουν σε υψηλό επίπεδο. Ο Θανάσης Μπαράκας κι ο Γιώργος Πρώτος ως γνωστό, υπό τις οδηγίες του προπονητή τους, Άκη Μίαρη θα συμμετάσχουν στο διεθνές μίτινγκ της Βαρκελώνης την ερχόμενη Κυριακή σαν… ζέσταμα πριν το ΟΑΚΑ. Αναλόγως των επιδόσεών τους στις δύο διοργανώσεις θ’ αποφασιστεί αν αξίζει κι άλλο ταξίδι στο εξωτερικό στη κατάκτηση πόντων προς το Λονδίνο. Ο Θανάσης Μπαράκας παράλληλα, επιθυμεί να ευχαριστήσει τις Οικοδομικές Επιχειρήσεις «Κάλλιστος & Βασίλης Διακογεωργίου» για τη χορηγία και την ενίσχυση που του παρέχουν.

Για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα:
Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ΑμεΑ θα διεξαχθεί σύμφωνα με τους κανονισμούς της Διεθνούς Επιτροπής Στίβου της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (IPC) 2011-2012 , αυτούς της WADA και την προκήρυξη.
Το ενδεικτικό πρόγραμμα αγώνων είναι το παρακάτω:
Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012: Αξιολόγηση Αθλητών
Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012: Αξιολόγηση αθλητών, Τεχνική Σύσκεψη
Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2012: Πρωινή και Απογευματινή Αγωνιστική Περίοδος
Σάββατο, 2 Ιουνίου 2012: Πρωινή και Απογευματινή Αγωνιστική Περίοδος
Κυριακή, 3 Ιουνίου 2021: Αναχώρηση Αποστολών

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι αθλητές-αθλήτριες των σωματείων ΑμεΑ που είναι μέλη της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ και έχουν δελτίο αθλητικής ιδιότητας.

Επίσης, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Μαρτίου 2010, ενημερώθηκαν οι σύλλογοι ότι στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα ατομικών αθλημάτων οι αθλητές-αθλήτριες που προέρχονται από κράτη μέλη της Ε.Ε, Κύπριοι και αποδεδειγμένα (με δημόσια έγγραφα) ομογενείς, όπως επίσης μέχρι δύο αλλοδαποί προερχόμενοι από χώρες εκτός Ε.Ε, οι οποίοι έχουν εγγραφεί/μετεγγραφεί στη δύναμη σωματείων-μελών της ΕΑΟΜ ΑμεΑ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό Εγγραφών –Μετεγγραφών της Ομοσπονδίας, αγωνίζονται εκτός συναγωνισμού.

Οι ηλικιακές κατηγορίες είναι οι παρακάτω:
Ανδρών & Γυναικών (Open)
Νέοι κάτω των 20 χρονών (U/20): γεννημένοι 1993 - 1994
Νέοι κάτω των 18 χρονών (U/18): γεννημένοι το 1995-1996
Νέοι κάτω των 16 χρονών (U/16): γεννημένοι το 1997-1998
Αθλητές-αθλήτριες που ανήκουν στις κατηγορίες U/20, U/18 και U/16 έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν να αγωνιστούν ή στην Open κατηγορία ή στην κατηγορία που ανήκουν, όχι όμως και στις δύο.


Πηγή: http://www.rodiaki.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα συμπληρώματα ασβεστίου απειλούν την καρδιά;

Τα συμπληρώματα ασβεστίου απειλούν την καρδιά;

Τι υποστηρίζουν Γερμανοί ερευνητές.

Γερμανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν συμπληρώματα ασβεστίου μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος. Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Heart, επισημαίνει ότι τα συμπληρώματα πρέπει να λαμβάνονται με σύνεση και ότι είναι προτιμότερο η ενίσχυση της διατροφής με ασβέστιο να γίνεται κυρίως μέσω της κατανάλωσης των κατάλληλων τροφίμων.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες από το Γερμανικό Κέντρο Αντικαρκινικής Έρευνας παρακολούθησαν 23.980 άτομα για περισσότερο από μια δεκαετία. Διαπίστωσαν ότι μεταξύ των ατόμων που λάμβαναν συμπληρώματα ασβεστίου ο κίνδυνος εμφράγματος ήταν κατά 86% υψηλότερος συγκριτικά με τα άτομα που δεν έπαιρναν συμπληρώματα ασβεστίου.

Πάντως οι ειδικοί σημειώνουν ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να διαπιστωθεί ο συσχετισμός ανάμεσα στα συμπληρώματα ασβεστίου και την υγεία της καρδιάς.

Σημειώνεται ότι το ασβέστιο συνήθως λαμβάνεται από μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους για την ενίσχυση της οστικής τους μάζας.


Διαβάστε περισσότερα...

Επαναλειτουργεί το κολυμβητήριο της Τούμπας



Το Δημοτικό Κολυμβητήριο Τούμπας επαναλειτουργεί από  την Δευτέρα, 21 Μαΐου 2012 και θα είναι ανοιχτό από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 09:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ.

Στα προγράμματα του κολυμβητηρίου μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι δημότες με απαραίτητη προσκόμιση ιατρικής γνωμάτευσης.

Στο Δημοτικό Κολυμβητήριο υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός και η κατάλληλη υποδομή για την άθληση των ΑμεΑ. Η χρήση του κολυμβητηρίου για άτομα με αναπηρία 67% και άνω είναι δωρεάν.

«Λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, αποφασίσαμε φέτος να μειωθεί το αντίτιμο σε ορισμένες υπηρεσίες-προγράμματα του κολυμβητηρίου, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή δημοτών στα προγράμματα που συνδυάζουν υγεία, άθληση και ψυχαγωγία καθώς και να διευρυνθεί η κατηγορία της δωρεάν συμμετοχής» ανέφερε η Αντιδήμαρχος Νεότητας- Αθλητισμού και Εθελοντών Μαρία Πασχαλίδου.



Διαβάστε περισσότερα...

Βρετανία: Βιονικό μάτι χαρίζει την όραση σε τυφλό!



Επανάσταση στον χώρο της ιατρικής προκαλεί η περίπτωση ενός τυφλού άνδρα, ο οποίος «ανέβλεψε» χάρη στην τοποθέτηση ενός βιονικού μοσχεύματος.

Ο Κρις Τζέιμς, καθ’ ολοκληρίαν τυφλός για πάνω από 20 χρόνια, είναι ο πρώτος ασθενής στη Βρετανία στον οποίο προσαρμόστηκε ένα ψηφιακό τσιπ παρόμοιο με εκείνα που χρησιμοποιούνται στις κάμερες των κινητών τηλεφώνων.

Μετά την επέμβαση, την οποία κατέγραψε ο φακός του Sky News, ο Κρις μπόρεσε να ανακτήσει –στοιχειωδώς- την όρασή του. Μόλις το τσιπ τέθηκε σε λειτουργία, ο Κρις μπόρεσε να δει για πρώτη φορά, έπειτα από 20 ολόκληρα χρόνια, τα περιγράμματα των αντικειμένων. Στην πραγματικότητα βλέπει περιγράμματα από μαύρους και λευκούς κόκκους.

Οι γιατροί, όμως, εκτιμούν ότι με τον καιρό -και καθώς ο εγκέφαλος θα «εκπαιδευτεί να βλέπει» από την αρχή- ο Κρις σταδιακά θα μπορεί να αναγνωρίζει πρόσωπα.

Ο ασθενής έχει θεαματική πρόοδο, όπως λένε οι ενθουσιασμένοι γιατροί.

Όσο για τον ίδιο, αναφέρει ότι πάντα πίστευε πως μια μέρα θα έβλεπε ξανά.

Τώρα, οι χειρουργοί των νοσοκομείων John Radcliffe και King's College στην Οξφόρδη δοκιμάζουν κλινικά το εμφύτευμα σε δώδεκα ασθενείς που πάσχουν από μελαχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια (retinitis pigmentosa). Αυτή η κληρονομική ασθένεια καταστρέφει τον αμφιβληστροειδή, που είναι και το σημείο του ματιού που επιτρέπει σε κάποιον να βλέπει και το οποίο μοιάζει με το φιλμ των παλιών φωτογραφικών μηχανών.

Αυτό που έκαναν οι χειρουργοί στην περίπτωση του Κρις ήταν να προσαρμόσουν το τσιπ κάτω από τον κατεστραμμένο αμφιβληστροειδή σε μια επέμβαση που διήρκεσε οκτώ ώρες.

Στη Βρετανία περίπου 25.000 οικογένειες αντιμετωπίζουν την εν λόγω ασθένεια, για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία. Όπως φαίνεται όμως, άρχισε να υπάρχει ελπίδα…

Παρακολουθήστε το βίντεο:






Διαβάστε περισσότερα...

Για το πρόγραμμα «Κατ' οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων»



Κριτικές παρατηρήσεις για την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, η οποία καθορίζει τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα.

Οπως είναι γνωστό, με την ένταξη της Γραμματείας Πρόνοιας στο υπουργείο Εργασίας ανατέθηκε σε αυτό και η υπηρεσία «Βοήθεια στο σπίτι», η οποία μετονομάστηκε σε υπηρεσία «Κατ' οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων». Η παροχή αυτή χαρακτηρίζεται ως επίδομα και συνδέεται άμεσα με το ασφαλιστικό σύστημα και τις εισφορές των ασφαλισμένων.

Μέχρι τώρα από τα στοιχεία που δίνει το υπουργείο ωφελούνται από το πρόγραμμα 60.000 ηλικιωμένοι και ΑμΕΑ, η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) τους υπολογίζει σε 80.000, ενώ οι σύλλογοι των εργαζομένων στο πρόγραμμα υπολογίζουν ότι ωφελούνται περίπου 120.000 και απασχολούνται περίπου 4.000 εργαζόμενοι.

Ενδεικτικό της περιορισμένης έκτασης του προγράμματος αποτελεί το γεγονός ότι ο πληθυσμός στην Ελλάδα με ηλικία άνω των 65 είναι 2.500.000, όπου κάτω από το όριο της φτώχειας ζει το 27%. Στην πραγματικότητα το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο υπολογίζοντας τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Πάνω από 1.000.000 από αυτούς ζουν εντελώς μόνοι.

Το υπουργείο Εργασίας ισχυρίζεται ότι θα διατηρηθεί και το προηγούμενο πρόγραμμα και ότι έχει εξασφαλίσει τη συγχρηματοδότησή του, όπως και του νέου προγράμματος από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Το δεδομένο είναι ότι το προηγούμενο πρόγραμμα τελειώνει τον Ιούνη του 2012 και το οποίο ήταν χρηματοδοτούμενο κατά 75% από την ΕΕ και κατά 25% από εθνικούς πόρους, ενώ στο νέο πρόγραμμα από τη νομοθεσία δεν προβλέπεται άλλη χρηματοδότηση πέραν των ασφαλιστικών εισφορών. Μάλιστα, η έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρει ότι δεν υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

Μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι το υπουργείο λέει ψέματα πως θα λειτουργήσουν προσθετικά τα 2 προγράμματα. Το πιθανότερο είναι ότι μέχρι να λειτουργήσει το νέο πρόγραμμα με τους νέους όρους και προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος, θα συνεχίσει να λειτουργεί το παλιό.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος «Κατ' οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» σε πρώτη φάση θα γίνει από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών, από το λογαριασμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και από 1/9/2012 θα παρακρατείται το 0,2% των εισφορών κύριας ασφάλισης για τη λειτουργία του προγράμματος και θα αφορά τους συνταξιοδοτούμενους μετά την 1/1/2015.

Τα κριτήρια που τέθηκαν από το υπουργείο Εργασίας για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα ουσιαστικά αφορούν ένα πολύ μικρό μέρος ηλικιωμένων και ΑμΕΑ στα όρια της εξαθλίωσης. Πρέπει να πληρούν όλα τα κριτήρια που το καθένα από αυτά αποτελεί ένα «φίλτρο» αποκλεισμού από το πρόγραμμα.
Για τους συνταξιούχους χωρίς αναπηρία

Πρώτη προϋπόθεση να είναι 78 χρόνων και πάνω όταν το προσδόκιμο επιβίωσης είναι 77 χρόνια για τους άντρες και 82 για τις γυναίκες.

Επιπλέον, να διαβιούν μόνοι τους ή με σύζυγο ή άλλο πρόσωπο, να μην μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν και να μην έχουν εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό μεγαλύτερο από αυτό της κλίμακας που προβλέπεται για την παροχή του ΕΚΑΣ.

Δηλαδή, είναι εύλογο το ερώτημα, πόσοι συνταξιούχοι πανελλαδικά μπορεί να βρεθούν και να συμπληρώνουν ταυτόχρονα όλες αυτές τις προϋποθέσεις;
Για τους συνταξιούχους με αναπηρία

Εντάσσονται στο πρόγραμμα όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και πάνω ανεξαρτήτως ηλικίας. Από αυτούς αποκλείονται όσοι παίρνουν επίδομα απόλυτης αναπηρίας ή εξωιδρυματικό επίδομα ή οποιοδήποτε άλλο επίδομα από τον ασφαλιστικό φορέα.

Με βάση τα παραπάνω σημαίνει ότι πρακτικά αποκλείονται όλοι όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και πάνω, καθώς και ένας αριθμός με ποσοστό αναπηρίας 67%, διότι παίρνουν επίδομα απόλυτης αναπηρίας.

Από τους υπόλοιπους συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας 67%-79%, αποκλείονται από το πρόγραμμα αυτοί που παίρνουν κάποιο άλλο επίδομα ή το εισόδημά τους είναι πάνω από την κλίμακα παροχής του ΕΚΑΣ.

Η εγκύκλιος του υπουργείου αναφέρει ότι «στην πρώτη φάση υλοποίησης του προγράμματος», χωρίς να προσδιορίζει το χρονικό διάστημα αυτής της φάσης, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί μόνο για την κατηγορία των συνταξιούχων με αναπηρία 67% και πάνω.

Μέχρι τώρα για την ένταξη στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» υπήρχαν ως κριτήρια επιλογής η ηλικία (65 χρόνων και πάνω), η οικογενειακή κατάσταση (ύπαρξη συζύγου, παιδιού ή ζούσε μόνος/η), το εισόδημα (είχαν τεθεί 3 κατηγορίες: 5.000 ευρώ, 8.000 ευρώ, 12.000 ευρώ), η ύπαρξη αναπηρίας (όλων των βαθμών αναπηρίας), τα οποία εφαρμόζονταν με σχετικά ελαστικό τρόπο. Κατά κανόνα γινόταν επιλογή με συνδυασμό κριτηρίων και όχι αν συμπλήρωναν όλα ταυτόχρονα τα κριτήρια. Π.χ. εάν υπήρχαν δύο ηλικιωμένοι 70 χρόνων με εισόδημα 8.000 ευρώ για μία θέση στο πρόγραμμα, θα επιλεγόταν αυτός που είχε κάποιο βαθμό αναπηρίας ή αυτός που δεν είχε οικογένεια. Π.χ. σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα κριτήρια, πρώτα κάλυπταν αυτούς που είχαν εισόδημα 5.000 ευρώ και μετά αυτούς με 8.000 ευρώ. Γινόταν προσπάθεια να εντάσσονται στο πρόγραμμα συνήθως περισσότερα άτομα σε βάρος βέβαια της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, π.χ. να παρέχονται υπηρεσίες 1 μέρα τη βδομάδα αντί 3 ή και παραπάνω, αναλόγως των αναγκών για τις οποίες εντάχθηκε κάποιος στο πρόγραμμα. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να εντάσσονταν στο πρόγραμμα και άτομα ηλικίας 65 χρόνων και πάνω ή άτομα που είχαν εισόδημα μεγαλύτερο από αυτό που προβλέπει η σημερινή εγκύκλιος του υπουργείου.

Το σημερινό πρόγραμμα έχει ως περιεχόμενο σύμφωνα με το νόμο:

α) Την καταπολέμηση της εξάρτησης ηλικιωμένων και αναπήρων με την οργάνωση και συστηματική παροχή υπηρεσιών κοινωνικής εργασίας, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, νοσηλευτικής φροντίδας, φυσικοθεραπείας, εργοθεραπείας και οικιακής βοήθειας.

β) Την ενημέρωση των εξυπηρετουμένων για τα δικαιώματά τους και την υποστήριξη κατά τις επαφές τους με τις αρμόδιες υπηρεσίες Υγείας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

γ) Τη διευκόλυνση των εξυπηρετουμένων για τη συμμετοχή τους σε πολιτιστικές, ψυχαγωγικές, κοινωνικές και θρησκευτικές δραστηριότητες.

Αντίστοιχο περιεχόμενο έχει και το προηγούμενο πρόγραμμα, «Βοήθεια στο σπίτι», ανεξάρτητα από το ότι στην πραγματικότητα είναι ένα υποκατάστατο τέτοιων υπηρεσιών.

Στο προηγούμενο πρόγραμμα με βάση τα κριτήρια γινόταν ένα είδος μοριοδότησης βάσει της οποίας καθοριζόταν η σειρά προτεραιότητας για την ένταξη. Στο σημερινό πρόγραμμα δεν υπάρχει μοριοδότηση, αλλά πρέπει ο ενδιαφερόμενος να συμπληρώνει όλες ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις της εγκυκλίου. Οσον αφορά στη διαδικασία, πριν απευθυνόταν ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος ή συγγενής του στην υπηρεσία του δήμου, προσκομίζοντας και τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Υπήρχε και η περίπτωση που οι ίδιες οι υπηρεσίες του δήμου να έβρισκαν άτομα για να ενταχθούν στο πρόγραμμα (ενημέρωση από τη γειτονιά κ.λπ.). Με το σημερινό πρόγραμμα ο ενδιαφερόμενος ή η οικογένειά του καταθέτει τα έγγραφα στην αρμόδια υπηρεσία του ΙΚΑ (όλων των ασφαλιστικών ταμείων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας), πιστοποιείται ότι πληροί τις προϋποθέσεις και ειδοποιείται για να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Αυτή η διαδικασία πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, προκειμένου να ελέγχεται ότι εξακολουθεί να πληροί τις προϋποθέσεις της εγκυκλίου.

Το σημερινό πρόγραμμα ανατίθεται έναντι αμοιβής ανά ωφελούμενο σε επιχειρήσεις των Δήμων και των Περιφερειών, σε ΝΠΔΔ, Ιδιωτικού Δικαίου κερδοσκοπικού ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ιδιωτικές επιχειρήσεις και Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Κοινωνικής Φροντίδας.

Είναι φανερό ότι το πρόγραμμα καλύπτει με υποτυπώδεις υπηρεσίες ένα ακόμα μικρότερο από πριν μέρος, το πιο εξαθλιωμένο, συνταξιούχων και ΑμΕΑ.

Μετατοπίζεται η χρηματοδότησή του στα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή στους ίδιους τους ασφαλισμένους και μάλιστα σε περίοδο που τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται σε πορεία κατάρρευσης.
Οι θέσεις του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ υποστηρίζει μια πολιτική με κρατικές και δωρεάν υπηρεσίες κοινωνικής και ιατρικής φροντίδας στο σπίτι, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες όλων των ηλικιωμένων, των αναπήρων, των χρονίως πασχόντων και όσων άλλων έχουν ανάγκη, χωρίς κανέναν αποκλεισμό και καμία οικονομική επιβάρυνση των ίδιων καθώς και των ασφαλιστικών ταμείων.

Πυρήνα αυτής της δραστηριότητας θεωρούμε το Κέντρο Υγείας (ΚΥ), στην πόλη και το χωριό, στο πλαίσιο του ενιαίου, καθολικού, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας - Πρόνοιας. Κάθε ΚΥ θα πρέπει να έχει αυτόνομη υπηρεσία κατ' οίκον νοσηλείας για την εξυπηρέτηση του πληθυσμού της περιοχής ευθύνης του στο επίπεδο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αυτή η υπηρεσία μπορεί και πρέπει με τη συμβολή των δήμων και άλλων μαζικών φορέων να εντοπίζει, καταγράφει και εκτιμά τις ανάγκες και τα άτομα που χρειάζονται βοήθεια.

Στόχος θα είναι η προσφορά ολοκληρωμένης, συστηματικής ιατροφαρμακευτικής - νοσηλευτικής και κοινωνικής φροντίδας και παρακολούθησης στο σπίτι για ηλικιωμένους, ασθενείς, ΑμΕΑ, αλλά και όλη την οικογένεια. Απαιτείται στενή σύνδεση, συνεργασία και συντονισμός αυτής της υπηρεσίας με τις νοσοκομειακές μονάδες, αλλά και τις άλλες υπηρεσίες του ΚΥ, όπως η κοινωνική υπηρεσία, οι οικογενειακοί γιατροί, οι υπηρεσίες σχολικής υγείας, Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας, τα εργαστήρια, τις υπηρεσίες των δήμων για την οικιακή βοήθεια κ.λπ. για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε ανάγκης για κατ' οίκον φροντίδα μπορεί να αντιμετωπίσει μία οικογένεια.

Οι υπηρεσίες αυτές θα λειτουργούν με διεπιστημονική - διεπαγγελματική ομάδα (γιατρός, νοσηλευτής, φυσικοθεραπευτής, ψυχολόγος, εργοθεραπευτής κ.λπ.). Υπηρεσίες κατ' οίκον νοσηλείας μπορεί να αναπτύξουν και νοσοκομεία που οι ασθενείς τους μπορεί να έχουν ανάγκη από εξειδικευμένη και σύνθετη νοσηλεία στο σπίτι (π.χ. ογκολογικοί ασθενείς).

Οι εξειδικευμένοι στόχοι πάλης μας που αφορούν στην ανάγκη για ιατρική - νοσηλευτική και κοινωνική βοήθεια στο σπίτι, εντάσσονται στο συνολικό πλαίσιο πάλης για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια.

Καταγραφή με κρατική ευθύνη και συμβολή των δήμων και δημόσιων υπηρεσιών Υγείας των ηλικιωμένων και ΑμΕΑ που έχουν ανάγκη κατ' οίκον βοήθειας και καταγραφή των συγκεκριμένων αναγκών τους.

Κρατική χρηματοδότηση για τη συνέχιση του κοινωνικού έργου (καθαριότητα, μαγείρεμα κ.λπ.) μέσα από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων. Μονιμοποίηση στο δήμο των εργαζομένων, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.Πρόσληψη και άλλων απαραίτητων ειδικοτήτων (οδηγοί, διοικητικοί κ.λπ.), αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός της αναγκαίας υποδομής. Αυτή η υπηρεσία μπορεί και πρέπει να καλύψει και άλλες ανάγκες βοήθειας στο σπίτι.

Δημιουργία δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών κατ' οίκον νοσηλείας σε Κέντρα Υγείας με κρατική χρηματοδότηση. Ενταξη των υγειονομικών του «Βοήθεια στο σπίτι» εκεί. Πλήρης και σταθερή εργασία με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Πρόσληψη όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων. Μέτρα Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας για τους εργαζόμενους και στις δύο υπηρεσίες.

Οι δύο υπηρεσίες (ιατρική - νοσηλευτική και κοινωνική βοήθεια στο σπίτι) θα συνεργάζονται - συντονίζουν τη δράση τους με τη συμβολή και των δήμων.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι γίνεται με τα προνοιακά επιδόματα;

Μίλησαν για προνοιακά επιδόματα.





Το θέμα της πληρωμής των προνοιακών επιδομάτων τέθηκε προς συζήτηση στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Αντώνη Μανιτάκη, με την διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο, Κώστα Ασκούνη.

Ο κ. Ασκούνης ενημέρωσε τον υπουργό ότι η διαδικασία αντιπαραβολής – λόγω της μη απογραφής 40.000 πρώην δικαιούχων - των αρχείων των δήμων και του Εθνικού Μητρώου ολοκληρώνεται τις αμέσως επόμενες μέρες.

Επίσης επισήμανε ότι δεν έχει ακόμη τεθεί σε πλήρη λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμής των δικαιούχων μέσω ΙΒΑΝ, το οποίο διαχειρίζεται η εταιρία "Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε." (ΔΙΑΣ).

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι για να πληρωθούν οι δικαιούχοι θα πρέπει να διατεθούν στους δήμους έγκαιρα και τα αναγκαία ποσά.

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι ήδη είναι σε στενή συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προκειμένου να εκταμιευτούν εγκαίρως τα κονδύλια.



------------------

Χωρίς προνοιακό επίδομα 200.000 ΑμεΑ για 3 μήνες!



Μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, και αν δεν υπάρξουν άλλα εμπόδια, προβλέπεται να πάρουν το προνοιακό τους επίδομα για το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου οι 200.000 δικαιούχοι, γεγονός που προκαλεί την έντονη αντίδραση της ΕΣΑμεΑ (Ελληνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία)...

Με επείγουσα επιστολή της μάλιστα προς το νέο υπουργό Εσωτερικών, Αντ. Μανιτάκη, η ΕΣΑμεΑ αξιώνει να καταβληθούν εντός του τρέχοντος μήνα τα προνοιακά επιδόματα αναφέροντας ότι «δεν ζητούμε τίποτα περισσότερο από το αυτονόητο, δηλαδή την επιβίωση των οικονομικά πιο αδύναμων πολιτών της χώρας» !

Για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης των προνοιακών επιδομάτων του διμήνου Μαρτίου-Απριλίου 2012 στις 200.000 δικαιούχους ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι... φρόντισε o απερχόμενος υφυπουργός Πρόνοιας, Μ. Μπόλαρης.

Τα χρήματα αναμένεται να πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς το αργότερο έως τις 15 Ιουνίου, με το πρόβλημα που προέκυψε σε 23 δήμους (που δεν μπορούσαν να εντάξουν στο σύστημά τους τα δεδομένα από την πρόσφατη απογραφή) να επιλύεται ήδη με τη βοήθεια ειδικών υπαλλήλων που εστάλησαν στους δήμους. Αυτοί θα εκπαιδεύσουν τους χειριστές των συστημάτων ώστε να αφαιρεθούν από τις ηλεκτρονικές λίστες οι 40.000 πρώην δικαιούχοι που δεν εμφανίστηκαν στην απογραφή, αλλά και να πληρώνονται στο εξής κανονικά όσοι δικαιούνται κάποιο προνοιακό επίδομα.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο απερχόμενος υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος, κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του υπουργείου στον καθηγητή, Κ. Κίττα, που ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Υγείας στη νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, εκτός από τους πρώην δικαιούχους, οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν να απογραφούν και ως εκ τούτου «κόπηκαν» από το σύστημα, υπάρχει περιθώριο να αφαιρεθούν στο μέλλον επιπλέον 40.000 άτομα τα οποία παίρνουν προνοιακό επίδομα χωρίς να δικαιούνται. Η αξιολόγησή τους θα γίνει από τις ειδικές επιτροπές που θα εξετάσουν ξεχωριστά κάθε περίπτωση. Στο μεταξύ, την έκδοση εγκυκλίου για τη γνωστοποίηση της νομιμότητας του νέου Κανονισμού Προσδιορισμού Βαθμού Αναπηρίας ζητεί η ΕΣΑμεΑ από το νέο υπουργό Εργασίας, Αν. Ρουπακιώτη. Σε επιστολή της η Συνομοσπονδία τονίζει ότι « οι γνωματεύσεις αναπηρίας που εκδίδονται από τις 4- 5 - 2012 θα πρέπει να συνάδουν με τα ποσοστά που καθορίζονται στο νέο Κανονισμού Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας.

Προστασία εξεταζομένων


Η αποστολή εγκυκλίου για τη γνωστοποίηση της νομιμότητας του νέου ΚΕΒΑ καθίσταται απαραίτητη ώστε να προστατευτούν οι εξεταζόμενοι από τυχόν πρόσθετη ταλαιπωρία σε περίπτωση που το αποδιδόμενο ποσοστό αναπηρίας αποκλίνει από το ποσοστό αναπηρίας που καθορίζεται με τον ισχύοντα νέο πίνακα. Μάλιστα, η ΕΣΑμεΑ επισημαίνει ότι οι γιατροί των Υγειονομικών Επιτροπών που αξιολογούν τα ΑμεΑ δεν έχουν γνώση για την έκδοση του νέου Κανονισμού Προσδιορισμού Βαθμού Αναπηρίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Έσωσε τα παιδάκια, αλλά πέθανε ο ίδιος



Η καλή πράξη ήταν μοιραία.

Ένας 25χρονος Βρετανός έχασε τη ζωή του στην προσπάθειά του να σώσει δύο παιδιά που κινδύνευαν να πνιγούν σε παραλία του Δυτικού Σάσεξ, στην Αγγλία.

Ο νεαρός βρισκόταν στην παραλία, όταν είδε από μακριά τα δύο παιδιά να καλούν σε βοήθεια. Το σωσίβιό τους είχε ξεφουσκώσει και προσπαθούσαν να κρατηθούν στην επιφάνεια.

Αμέσως έτρεξε να τα βοηθήσει και, πράγματι, κατάφερε να τα μεταφέρει σε πιο ρηχά νερά. Ωστόσο, ο ίδιος ένιωσε δυσφορία και έχασε τις αισθήσεις του.

Άλλοι λουόμενοι κάλεσαν ασθενοφόρο, αλλά ήταν πολύ αργά για τον 25χρονο. Τα ακριβή αίτια του θανάτου του δεν έχουν εξακριβωθεί, αλλά μάλλον πρόκειται για πνιγμό.


Διαβάστε περισσότερα...

Ικανοποίηση για τη δημιουργία ΚΕΠΑ στο Ρέθυμνο



Την ικανοποίησή του για το γεγονός της δημιουργίας Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας στο Ρέθυμνο, εκφράζει το Σωματείο ΑμεΑ του νομού Ρεθύμνου, που έδωσε μεγάλο αγώνα και διεκδίκησε δυναμικά τη δημιουργία ΚΕΠΑ.


Στην ανακοίνωση αναφέρει: «Με πείσμα, επιμονή και αγωνιστικότητα το σωματείο ατόμων με αναπηρία διεκδίκησε κέντρο πιστοποίησης αναπηρίας και στο Ρέθυμνο.

Οι συνεχείς πιέσεις μας προς το Υπουργείο εργασίας και τη διοίκηση του ΙΚΑ έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι από τις 7 Μαΐου λειτουργεί και στο Ρέθυμνο ΚΕΠΑ.

Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά κατατίθενται στις διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ στο Μασταμπά και οι υγειονομικές επιτροπές συνεδριάζουν στις υγειονομικές υπηρεσίες του στην οδό Μοάτσου.

Ακόμα σημαντικές θετικές αλλαγές στα ποσοστά αναπηρίας για πολλές κατηγορίες ΑμεΑ εμπεριέχει ο νέος αναμορφωμένος πίνακας προσδιορισμού βαθμού αναπηρίας ΦΕΚ 1506/ΤΒ’/4-5-2012 τον οποίο διεκδίκησε και πέτυχε η ΕΣΑμεΑ.

Υπενθυμίζεται ότι το Ρέθυμνο ήταν η μοναδική περιφ. Ενότητα της Κρήτης που δεν λειτουργούσε ΚΕΠΑ. Έτσι τα άτομα με αναπηρία του Ρεθύμνου χωρίς ταλαιπωρία, οικονομικό κόστος και χρονοβόρες διαδικασίες θα εξυπηρετούνται άμεσα στον τόπο τους.

Αργότερα στις επιδιώξεις του σωματείου είναι η στέγαση του εν λόγω κέντρου να μεταφερθεί σε χώρο άνετο, λειτουργικό, ισόγειο και προσβάσιμο στα ΑμεΑ.

Οι γιατροί που θα απαρτίζουν τις εν λόγω επιτροπές θα έρχονται από γειτονικούς νομούς και η ειδικότητά τους θα συνάδει με την αναπηρία του εξεταζομένου. Όταν κατατίθενται 15 αιτήσεις της ίδιας κατηγορίας αναπηρίας.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο σωματείο ΑμεΑ Μποάτσου 4, τηλ. 28310 56678 οι στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ».


Διαβάστε περισσότερα...

Αναγνώστρια συμμερίζεται τις δύσκολες συνθήκες των ΑμεΑ



Αφορά "Γολγοθάς" με την αλλαγή ελέγχου ατόμων με ειδικές ανάγκες απο τις επιτροπές του ΙΚΑ (ΕΟΠΥΥ).

Σε καταλαβαίνω απόλυτα γιατί ζω μια παρόμοια κατάσταση με την κόρη μου, όχι μόνο με το ΙΚΑ για διάφορες παροχές, αλλά και με το προνοιακό επίδομα.

Δυστυχώς δεν καταλαβαίνουν οι διάφοροι αρμόδιοι, από γιατρούς και υπαλλήλους μέχρι τον εκάστοτε υπουργό, ότι το σύστημα είναι τόσο αργοκίνητο και αναποτελεσματικό που πολλές φορές αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε από την τσέπη μας κάποιες εξετάσεις, φυσιοθεραπείες κλπ. Χώρια που δεν σκέφτονται ότι υπάρχουν ανάπηροι που δεν έχουν οικογένεια και πρέπει να τρέχουν μόνοι τους να μαζεύουν όλη αυτή τη χαρτούρα που ζητάνε οι διάφορες υπηρεσίες. Έλεος! Σε λίγο θα μας πουν να τους πετάμε στον καιάδα για να ξεμπερδεύουν κι αυτοί κι εμείς. Ντροπή κι αίσχος στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Κατά τ' άλλα είμαστε Ευρωπαίοι.

Επίσης πολλές φορές έχουμε ακούσει ότι άτομα με αναπηρία που διαπιστωμένα δεν πρόκειται να γίνουν καλά θα περνούν άπαξ από επιτροπή για να μην ξευτιλίζονται κάθε τρεις και λίγο για να αποδείξουν ότι "είναι ελέφαντες".

Πίστεψέ με μια φορά αγανάκτησα τόσο πολύ σε μια επιτροπή που τους είπα "Μπορείτε να κάνετε το παιδί μου καλά; Αν ναι τότε δεν θέλω τίποτε άλλο."

Φαντάζομαι ότι συμφωνείς μαζί μου και δυστυχώς μόνο όποιος το ζει μπορεί να το καταλάβει. Ελπίζω ότι κάποιος κάποια στιγμή θα καταλάβει τι περνούν οι άνθρωποι με αναπηρία και οι οικογένειές τους και θα διορθώσει τα πράγματα.

Υ.Γ. Άμα κάνεις την κίνηση να βγεις σε κάποιο κανάλι στην τηλεόραση, να δεις για πότε θα σε εξυπηρετήσουν κι ας είναι τα χαρτιά σου από ένα εξάμηνο πριν σφραγισμένα.

Αναγνώστρια


Διαβάστε περισσότερα...

Τα υπέρ και τα κατά του να κοιμόσαστε μαζί με το μωρό σας



Τα μωρά που κοιμούνται με τους γονείς τους μένουν ξύπνια για συντομότερα διαστήματα
.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα όταν το μωρό μας κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο με εμάς; Αν εσείς και ο σύντροφός σας εργάζεστε, το να κοιμάστε μαζί θα σας χαρίσει επιπλέον χρόνο με το μωρό σας. Η φροντίδα και η αίσθηση ότι σας έχει κοντά του μπορεί να δημιουργήσει μια πιο καλή σχέση με το μωρό σας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα μωρά που κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς τους θηλάζουν πιο πολύ και διακόπτουν λιγότερο τον ύπνο της μαμάς σε σχέση με τα μωρά που κοιμούνται μόνα τους. Οι μαμάδες που μοιράζονται το κρεβάτι τους με το μωρό τους θηλάζουν για πιο πολύ χρονικό διάστημα γιατί το βρίσκουν πιο εύκολο να θηλάσουν στο κρεβάτι από το να σηκωθούν για να ταΐσουν το μικρό τους.

Τα μωρά που κοιμούνται μαζί με τους γονείς τους μένουν ξύπνια για συντομότερα διαστήματα τη νύχτα από εκείνα που κοιμούνται μόνα τους και κλαίνε σημαντικά λιγότερο. Το να κοιμάστε δίπλα στο μωρό σας σας επιτρέπει να αντιδράστε γρήγορα όταν εκείνο γκρινιάζει ή κλαίει.

Μερικοί πιστεύουν ότι μωρά που κοιμούνται με τους γονείς τους γίνονται πιο ανεξάρτητα, πιο εξωστρεφή και έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ως παιδιά. Ως ενήλικες έχουν πιο πολλή αυτοεκτίμηση, αντιμετωπίζουν καλύτερα το στρες και είναι πιο καλοί στην εκδήλωση αισθημάτων σε σχέση με τους ενήλικες που κοιμόντουσαν μόνοι τους τα βράδια ως μωρά. Όπως και να έχει, ο τρόπος του ύπνου από μόνος του δεν μπορεί να καθορίσει τη ζωή και την προσωπικότητα του μωρού σας πραγματικά.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι κατά μέσο όρο τα μωρά που κοιμούνται με τους γονείς τους ξυπνάνε πιο σπάνια και ξανακοιμούνται πιο εύκολα από μωρά που κοιμούνται μόνα τους στο δωμάτιό τους. Παρ’ όλα αυτά, μερικά μωρά απλά ξανακοιμούνται πιο εύκολα από άλλα. Γι’ αυτό το λόγο είναι λάθος να πιστεύετε ότι το να κοιμάστε μαζί επηρεάζει το μωρό σας όταν μπορεί πλέον και κοιμάται όλη νύχτα χωρίς διακοπή.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του να κοιμάμαι μαζί με το μωρό μου;

Το να μοιράζεστε το κρεβάτι σας με ένα μωρό που γκρινιάζει, κλοτσάει και κουνιέται παίρνει λίγο χρόνο για να το συνηθίσετε και ίσως να μην κοιμάστε και τόσο καλά.

Αν το μωρό σας έχει συνηθίσει να κοιμάται δίπλα σας, μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα αν πρόκειται να κοιμηθεί σε κάποιο άλλο συγγενικό πρόσωπο ή την νταντά. Ανάλογα με το για πόσο καιρό το μωρό σας μοιραζόταν το δωμάτιο μαζί σας, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο μετά να το συνηθίσετε να κοιμάται στο δωμάτιό του.

Το να κοιμάστε μαζί με το μωρό μπορεί να επηρεάσει και την ερωτική σας ζωή. Το να κάνετε ξαφνικά έρωτα με τον σύντροφό σας όταν το μωρό σας βρίσκετε στο κρεβάτι σας πραγματικά δεν είναι εφικτό. Πολλοί γονείς βρίσκουν ένα άλλο δωμάτιο για να κάνουν έρωτα για να μην ενοχλήσουν το μωρό τους. Πολλές φορές όμως δεν θα αρέσει στον έναν από τους δύο (ή και στους δύο) να κάνετε τέτοιους συμβιβασμούς.

Κάποιοι γονείς ίσως να ανησυχούν και για έναν επιπλέον λόγο: μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet το 2004, η οποία αναφέρει ότι τα μωρά που μοιράζονται το κρεβάτι τους με τη μη καπνίστρια μητέρα τους όλη νύχτα τις πρώτες οκτώ εβδομάδες της ζωής τους έχουν, σε μικρό βαθμό, αυξημένες πιθανότητες να πεθάνουν από το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου.

Παρ’ όλα αυτά η UNICEF και άλλοι οργανισμοί συστήνουν να κοιμάστε μαζί με το μωρό σας, αρκεί αυτό να γίνεται σωστά και με ασφάλεια, τις πρώτες εβδομάδες ζωής του μικρού σας αφού έτσι διευκολύνεται ο θηλασμός.

Τι γίνεται αν εγώ πάω για ύπνο αργότερα από το παιδί μου;

Αν αναρωτιέστε πώς θα κοιμηθεί το μωρό σας ενώ εσείς δεν είστε ακόμη έτοιμοι να πάτε για ύπνο, δεν υπάρχει σωστή απάντηση.

Μερικοί γονείς ξαπλώνουν μαζί με το μωρό τους έως ότου αυτό αποκοιμηθεί και μετά σηκώνονται και συνεχίζουν το πρόγραμμά τους. Βέβαια, καλό θα ήταν να ελέγχετε το μωρό σας σε τακτά χρονικά διαστήματα, να χρησιμοποιήσετε προστατευτικά κάγκελα για να μην πέσει από το κρεβάτι, και να βάλετε μαξιλάρια στο πάτωμα, σε περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα.

Κάποιοι γονείς βάζουν για ύπνο το μωρό τους την ώρα που πάνε και αυτοί για ύπνο, ενώ άλλοι κοιμίζουν το μωρό τους σε μια καλαθούνα ή πορτμπεμπέ μέχρι να πάνε όλοι μαζί στο κρεβάτι.


Πηγή: http://www.mybabysworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται νέα παράταση για τα αυθαίρετα



Οι άδειες τσέπες «πάγωσαν» την τακτοποίηση.

Παράταση της προθεσμίας για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, η οποία λήγει στις 30 Ιουνίου, εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς η σφοδρή οικονομική κρίση και οι άδειες τσέπες των Ελλήνων έχουν περιορίσει αισθητά των αριθμό των αιτήσεων για ένταξη στη ρύθμιση.

Ενώ μέχρι τον Μάρτιο κατατίθεντο κατά μέσο όρο 3.500 δηλώσεις την ημέρα για την νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών, τις τελευταίες εβδομάδες μόλις που ξεπερνούν τις 500, ενώ υπάρχουν μέρες που καταγράφεται μικρότερος αριθμός.

Όπως αναφέρει το Έθνος, η πιο πιθανή ημερομηνία όπου θα πέσει η αυλαία της τακτοποίησης θα είναι η 30η Σεπτεμβρίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι χιλιάδες από τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που εντάχθηκαν στη ρύθμιση και πλήρωσαν κάποιες από τις δόσεις, τους τελευταίους μήνες έχουν κηρύξει… στάση πληρωμών λόγω έλλειψης ρευστού.



Διαβάστε περισσότερα...

Στεγαστικά για 50 χρόνια και φρένο στις πιστωτικές κάρτες



Oι τραπεζίτες έχουν στο συρτάρι τους σειρά από νέα προϊόντα.

Αντιμέτωποι με ένα νέο, τελείως διαφορετικό τοπίο θα βρεθούν οι πελάτες των τραπεζών, καθώς είναι ζήτημα χρόνου να αλλάξουν πλήρως τα δεδομένα σε δάνεια, κάρτες και καταθέσεις.

Ήδη οι τραπεζίτες έχουν στο συρτάρι τους σειρά από νέα προϊόντα, κυρίως δάνεια, τα οποία σχεδιάζουν να διαθέσουν αμέσως μόλις ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο προκειμένου να αντιμετωπίσουν την καλπάζουσα υπερχρέωση.

Μεγαλύτερη διάρκεια, έως και 50 χρόνια, δυνατότητα αποπληρωμής μόνο τόκων, δυνατότητα παράλειψης δόσεων και σειρά από άλλες διευκολύνσεις περιλαμβάνονται στα δάνεια νέας γενιάς. Ζητούμενο σε όλα αυτά τα προϊόντα είναι να διευκολυνθούν οι δανειολήπτες που βλέπουν να τους πνίγει η δόση των δανείων τους ενώ ταυτόχρονα τα εισοδήματά τους μειώνονται.

Ουσιαστικά, όπως αναφέρουν τα Νέα, στόχος των τραπεζών είναι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, η μηνιαία δόση για ένα μέσο στεγαστικό δάνειο να έρθει στα επίπεδα του ενοικίου. Έτσι επιδιώκουν να ανασχέσουν το κύμα των επισφαλειών που γιγαντώνεται μέρα με την ημέρα στη στεγαστική αλλά και την καταναλωτική πίστη. Ενδεικτικό είναι ότι σήμερα, ανάλογα με την τράπεζα, τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια ξεπερνούν το 10% του συνόλου, ενώ στα καταναλωτικά και στις πιστωτικές κάρτες οι επισφάλειες υπερβαίνουν το 25%.

Την ίδια στιγμή, ήδη το ψαλίδι στις αιτήσεις για κάρτες αλλά και καταναλωτικά δάνεια έχει φτάσει σε επίπεδα άνευ προηγουμένου. Πλέον οι τράπεζες αρνούνται να εκδώσουν πιστωτικές κάρτες, ακόμα και σε πελάτες τους με μόνιμη δουλειά και σταθερό εισόδημα.

Ακόμα και όταν το κάνουν, το όριο σπανίως ξεπερνά τα 1.000 ευρώ, όταν στο παρελθόν με άνεση ενέκριναν όρια των 3.000, 5.000 ή και 10.000 ευρώ. Επιπλέον, πολύ συχνά προχωρούν σε μείωση του πιστωτικού ορίου, ακόμα και στο μισό, στις υπάρχουσες κάρτες, ουσιαστικά δηλαδή μειώνοντας τη δυνατότητα δανεισμού των νοικοκυριών.

Παράλληλα, και ο τζίρος με πλαστικό χρήμα σημειώνει μείωση της τάξης του 30% και πλέον σε ετήσια βάση, καθώς από τη μία οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών δεν ξοδεύουν τόσα πολλά χρήματα και, από την άλλοι, πολλές κάρτες έχουν φτάσει στο όριο και οι κάτοχοί τους δεν μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν πλέον.

Αντίστοιχα, στα καταναλωτικά δάνεια, ακόμα και για αναχρηματοδοτήσεις οφειλών της τάξης των 10.000 - 15.000 ευρώ σχεδόν απαραίτητη είναι η ύπαρξη κάποιου περιουσιακού στοιχείου για προσημείωση, καθώς υπό άλλες συνθήκες τα δάνεια απλώς δεν εγκρίνονται.

Ενδεικτικό είναι ότι ήδη 8 στις 10 αιτήσεις καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων δεν φτάνουν ποτέ στο γκισέ είτε γιατί οι τράπεζες τις κόβουν είτε γιατί οι δανειολήπτες κάνουν πίσω βλέποντας τις προϋποθέσεις που πλέον επιβάλλουν οι τράπεζες.

Όπως αναφέρουν στελέχη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, το πάρτι δανεισμού που κράτησε μέχρι το 2007 ανήκει ολοκληρωτικά στο παρελθόν και, πλέον, οι χορηγήσεις θα γίνονται με πολύ αυστηρότερα κριτήρια.

Στο μέτωπο των καταθέσεων, τα υψηλά επιτόκια κυριαρχούν στο τοπίο προσφέροντας σημαντικές αποδόσεις, ακόμα και πάνω από το 5% σε εκείνους που εμπιστεύονται τα χρήματα τους στα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Προϋπόθεση: Απαραίτητη προϋπόθεση, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, για να προχωρήσουν τα σχέδιά τους και να πέσουν στην αγορά τα νέα προϊόντα, είναι να προχωρήσει η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.

Όπως εξηγούν, για να πάρει μπροστά ξανά η αγορά, αλλά και για να έχουν τη δυνατότητα νέων, μαζικών αναχρηματοδοτήσεων, οι τράπεζες θα πρέπει να μπορούν να λειτουργήσουν σε ένα πιο σταθερό περιβάλλον.

Και βέβαια, να διαθέτουν τα απαραίτητα κεφάλαια, ώστε να μπορέσουν να διαθέσουν κάποια από αυτά στην αγορά, είτε πρόκειται για επιχειρηματικά δάνεια, είτε για αναχρηματοδοτήσεις στεγαστικών και καταναλωτικών.



Διαβάστε περισσότερα...

Η Βρετανία θα κλείσει τα σύνορα για τους Έλληνες



Το Λονδίνο αναζητά τρόπους ελέγχου της μετανάστευσης.

Η Βρετανία επεξεργάζεται σχέδια για τον έλεγχο του αριθμού των Ελλήνων που μπορεί να θελήσουν να μεταναστεύσουν στη χώρα.

Όπως δήλωσε η βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, πολλοί θα χάσουν τη δουλειά τους και είναι πιθανό να αναζητήσουν την τύχη τους στη Βρετανία.

Η υπουργός τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αυξηθεί το μεταναστευτικό ρεύμα από την Ελλάδα προς τη Βρετανία.

Οι περιορισμοί που σχεδιάζουν οι Βρετανοί θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την υποχρέωση για έκδοση βίζας, αλλά και περιορισμούς όσον αφορά στα απαιτούμενα προσόντα για εύρεση εργασίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Είναι 18 μηνών, έχει κάνει 46 επεμβάσεις αλλά μπορεί πια να χαμογελά!




Συγκινεί η ιστορία της Amy Wolstenholme που έκανε τα πρώτα της βήματα χάρη στο προσθετικό πόδι που της τοποθέτησαν οι γιατροί.

Το αριστερό πόδι της μικρούλας έχει ακρωτηριαστεί στο γόνατο καθώς η μικρούλα πάσχει από μηνιγγίτιδα, και αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος για να μην εξαπλωθεί σε όλο της το σώμα.

«Το να βλέπω την πανέμορφη κόρη μου να κάνει τα πρώτα της βήματα ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα! Είμαι πολύ περήφανη για αυτήν! Είναι καταπληκτικό το γεγονός ότι έχει προσθετικό πόδι και μπορεί πλέον να παίζει στον κήπο με τον αδερφό της, ενώ πριν τον κοιτούσε ανήμπορη από το παράθυρο…» εξομολογείται η μητέρα της Amy, Jade.

H Jade ανακάλυψε ότι η κόρη της έχει μηνιγγίτιδα το 2010 ενώ ήταν μόλις 5 μηνών… Ενώ λοιπόν η μικρούλα κοιμόταν, η μητέρα της είδε πως όλο το κορμάκι της είχε γίνει μαύρο ενώ το δέρμα της είχε φουσκάλες…

Οι γιατροί δεν είχαν δώσει ελπίδες στην 23χρονη Jade ενώ είχαν συνδέσει την κόρη της με 16 διαφορετικά μηχανήματα.

Η μάνα της μικρής δε θα ξεχάσει ποτέ τα λόγια του γιατρού… «Πρέπει να με ακούσετε προσεκτικά όλοι. Η Amy έχει μηνιγγίτιδα και δεν ξέρουμε αν θα τα καταφέρει. Πρέπει να προετοιμαστούμε όλοι για τα χειρότερα…» της είχε πεί.

Τελικά μετά από παρότρυνση των γιατρών η Jade δέχθηκε να κόψουν το ένα πόδι της κόρης της καθώς υπήρχε ο κίνδυνος να εξαπλωθεί η αρρώστια και να πεθάνει….
«Η Amy έκανε αμέτρητες επεμβάσεις επειδή το δέρμα της ήταν μαύρο, επειδή της ακρωτηρίασαν το πόδι αλλά και δύο δάχτυλα του δεξιού χεριού της. Όμως τα κατάφερε….!» προσθέτει η μητέρα της.

Τώρα που η Amy είναι 18 μηνών και έχει κάνει 46 επεμβάσεις, είναι καλύτερα, το πολεμά και μπορεί να περπατά όπως άλλα παιδάκια της ηλικίας της!










Διαβάστε περισσότερα...

Ερευνα συνδέει το ροχαλητό με τον καρκίνο



Ένας επιπλέον λόγος για να μην ενοχλείτε το διπλανό σας.

Το ότι το ροχαλητό είναι εκνευριστικό είναι το μόνο σίγουρο. Πλέον όμως είμαστε βέβαιοι ότι κάνει κακό και στην υγεία, καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα, η άπνοια στη διάρκεια του ύπνου, μια διαταραχή δηλαδή που σχετίζεται με το ροχαλητό, αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο.

Όπως τονίζουν μάλιστα οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Wisconsin-Madison όσοι πάσχουν από έντονη μορφή άπνοιας έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από την ασθένεια.

Συγκεκριμένα, η έλλειψη οξυγόνου που χαρακτηρίζει όσους ροχαλίζουν δυνατά, ευνοεί την ανάπτυξη κακοηθών όγκων.

Τα ευρήματα αυτά βασίζονται σε στοιχεία από μελέτες ύπνου που διεξήχθησαν σε συνολικά 1.522 εθελοντές στη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών.

Την ογκογόνο δράση της ελλείψεως οξυγόνου, εξάλλου, έχουν επιβεβαιώσει και έρευνες σε ποντίκια.

«Η συνέπεια των ευρημάτων από τα πειράματα σε ζώα και από τις κλινικές μελέτες για τη συσχέτιση διαταραχής της αναπνοής και καρκίνου, είναι ιδιαίτερα έντονη», δήλωσε ο επικεφαλής της νέας μελέτης δρ Χαβιέ Νιέτο, από τη Σχολή Ιατρικής & Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Ουϊσκώνσιν.

«Η δική μας μελέτη, όμως, είναι η πρώτη που τεκμηριώνει συσχέτιση ανάμεσα στην διαταραχή της αναπνοής εξαιτίας του ροχαλητού και του αυξημένου κινδύνου θανάτου από τη νόσο».

Και συνέχισε: «Εάν τα ευρήματά μας επαληθευτούν από μελλοντικές μελέτες, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία της διαταραχής της αναπνοής σε ασθενείς με καρκίνο, πιθανώς θα παρατείνει την ζωή τους».

Τα νέα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο διεθνές συνέδριο της Αμερικανικής Θωρακικής Εταιρείας, που διεξάγεται στο Σαν Φρανσίσκο. Θα δημοσιευθούν επίσης στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Αναπνευστικής & Επείγουσας Ιατρικής».


Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγές στη διάθεση «κρύβουν» παθήσεις του θυρεοειδούς



Παρατηρείται αύξηση των παθήσεων τις τελευταίες δεκαετίες.

Εξέταση από ειδικό ενδοκρινολόγο πρέπει να γίνεται όταν παρατηρούνται συμπτώματα, όπως απώλεια ή αύξηση βάρους, αυξημένη όρεξη, εκνευρισμός, ευσυγκινησία, αίσθημα ταχυκαρδίας, αδυναμία, εύκολη κόπωση, υπνηλία, αίσθημα κρύου, βραδύτητα σκέψης και αύξηση της χοληστερίνης.

Τα παραπάνω ανέφεραν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας αναπληρωτής καθηγητής κ. Γιώργος Μαστοράκος και οι διευθυντές ενδοκρινολογικών μονάδων του ΕΣΥ κ. Ιωάννα Τζαβάρα - Αγγελοπούλου και Βαρβάρα Βλασσοπούλου, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα νοσημάτων του θυρεοειδούς αδένα.

Μελέτες

Επικαλούμενοι σειρά μελετών, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται αύξηση των παθήσεων του θυρεοειδούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Το γεγονός αυτό αποδίδεται, πιθανώς, στο περιβάλλον, το είδος των τροφών και τις ιονίζουσες ακτινοβολίες.

Η αύξηση συνδέεται, επίσης, όπως αναφέρει το Έθνος και με τη συχνότερη διάγνωση, η οποία επιτυγχάνεται σήμερα με την αυξημένη εγρήγορση ιατρών και πληθυσμού, σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα περισσότερων διαγνωστικών μέσων.

Οι θυρεοειδοπάθειες εξακολουθούν να αποτελούν συχνή αιτία νοσηρότητας στην Ελλάδα, ενώ ανιχνεύονται, πλέον, και στον παιδικό πληθυσμό, ειδικά όταν υπάρχει θετικό οικογενειακό ιστορικό.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα ζωικά λιπαρά βλάπτουν τη μνήμη



Τι κάνουν και πώς να τα αντικαταστήσετε.

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι η διατροφή που στηρίζεται σε ζωικά και τρανς λιπαρά ευθυνόταν για καρδιοπάθειες. Νέες έρευνες αποδεικνύουν ότι τα ζωικά λιπαρά, αλλά και το κόκκινο κρέας μπορεί να κάνουν κακό και στη γνωστική λειτουργία.
Επιστήμονες από το Brigham and Women’s Hospital (BWH) των ΗΠΑ κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μετά από έρευνα που έκαναν σε 6.000 ηλικιωμένες γυναίκες, για περίπου δύο χρόνια.

Οι επιστημόνες υπέβαλαν τις γυναίκες σε τεστ μνήμης και γνωστικές δοκιμασίες. Όσες κατανάλωναν συχνά κόκκινο κρέας και βούτυρο, λαρδί ή τηγανητά φαγητά, είχαν ασθενέστερη μνήμη από εκείνες που τρέφονταν κυρίως με λαχανικά, πουλερικά και φρούτα.

Τα αποτελέσματα εντυπωσίασαν τους γιατρούς, οι οποίοι θέλουν τώρα να εξετάσουν πιο ενδελεχώς τη σχέση ανάμεσα στη διατροφή και την εμφάνιση ασθενειών όπως η άνοια και η νόσος Αλτσχάιμερ.

Όσο για τις εναλλάκτικές λύσεις που μπορούν να τονώσουν το μυαλό και να θωρακίσουν την καρδιά μας, αυτές υπάρχουν στο σούπερ μάρκετ!

- Καταργήστε εντελώς το βούτυρο και χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο
- Φάτε αβοκάντο. Έχει όλα τα απαραίτητα φυτικά έλαια συν βιταμίνες και φυτικές ίνες.
- Καταναλώστε ξηρούς καρπούς αντί για σνακ με κορεσμένα λιπαρά.


Διαβάστε περισσότερα...

Αντισυλληπτικό για άνδρες



Ενα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία χαπιού η επιστημονική κοινότητα.

Ενα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία ενός αντισυλληπτικού χαπιού για άνδρες βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα μετά τον εντοπισμό ενός γονιδίου που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή υγιών σπερματοζωαρίων.

Ερευνητές του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, οι οποίοι πραγματοποίησαν έρευνα σε πειραματόζωα, εντόπισαν το γονίδιο Katnal1, το οποίο είναι απαραίτητο στα τελευταία στάδια της παραγωγής σπερματοζωαρίων.

Κατά συνέπεια, καταλήγουν οι ερευνητές στο άρθρο τους που αναδημοσιεύει η Καθημερινή, ένα φαρμακευτικό σκεύασμα που θα ανέστειλλε τη λειτουργία του συγκεκριμένου γονιδίου και θα εμπόδιζε τη δημιουργία των ανδρικών αναπαραγωγικών κυττάρων, θα μπορούσε να χορηγείται και ως «ανδρική αντισύλληψη».

Επί του παρόντος, οι άνδρες που δεν θέλουν να τεκνοποιήσουν μπορούν να επιλέξουν ως μέσο ελέγχου της γονιμότητας μόνο το προφυλακτικό και τη στείρωση.

Οι ερευνητές του Κέντρου Αναπαραγωγικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου αναζητούσαν τα αίτια της ανδρικής στειρότητας. Για τις ανάγκες της έρευνας μετέβαλαν, κατά τυχαίο τρόπο, το γονιδίωμα ποντικών προσπαθώντας να διαπιστώσουν ποια πειραματόζωα εμφάνιζαν στειρότητα.

Τελικά, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το γονίδιο που ευθυνόταν για την ατελή δημιουργία σπερματοζωαρίων και κατά συνέπεια τη στειρότητα ήταν το Katnal1. Πρόκειται για τη μονάδα του γενετικού κώδικα που ευθύνεται για τη δημιουργία μιας πρωτεΐνης απαραίτητης στα κύτταρα που βοηθούν στην ανάπτυξη των σπερματοζωαρίων.

Χωρίς τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη, η ανάπτυξη των σπερματοζωαρίων δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί και έτσι ο οργανισμός απορρίπτει τα ατελή κύτταρα.

Ακριβώς αυτή τη φυσική διαδικασία ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να αντιγράψουν οι ερευνητές παρασκευάζοντας ένα σκεύασμα που θα αναστέλλει τη λειτουργία του γονιδίου και κατά συνέπεια την παραγωγή σπερματοζωαρίων.

Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, το φάρμακο αυτό δεν πρέπει να προκαλεί μόνιμη ζημία στον μηχανισμό δημιουργίας των σπερματοζωαρίων.


Διαβάστε περισσότερα...