Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Εγκύκλιος: «Επισημάνσεις σχετικά με τη λειτουργία των Υγειονομικών Επιτροπών του ΚΕΠΑ»

Εγκύκλιος: «Επισημάνσεις σχετικά με τη λειτουργία των Υγειονομικών Επιτροπών του ΚΕΠΑ»

Σε συνέχεια της Φ80000/οικ.20497/1670/31-8-11 εγκυκλίου μας, εφιστάται η προσοχή σας στα παρακάτω θέματα:

Όπως προκύπτει από τη σαφή διατύπωση των διατάξεων της περ. γ του τελευταίου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 3863/2010 (Α΄ 115), οι Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕΠΑ είναι αρμόδιες για τον καθορισμό ποσοστού αναπηρίας, όχι μόνο για απονομή σύνταξης, αλλά και για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, τις οποίες δικαιούνται από την πολιτεία τα άτομα με αναπηρία.

Κατά συνέπεια, όλες οι περιπτώσεις που υπάγονται στην παραπάνω κατηγορία και εκρίνοντο μέχρι 31/8/11 από τις Υγειονομικές Επιτροπές των Νομαρχιών, από 1/9/11 υπάγονται στην αρμοδιότητα των Υγειονομικών Επιτροπών του ΚΕΠΑ.

Δεδομένης δε της ρητής αναφοράς στις διατάξεις της περ. γ του τελευταίου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 6, της παραπάνω ημερομηνίας, είναι σαφές ότι τυχόν κρίσεις Υγειονομικών Επιτροπών που εδρεύουν στις Νομαρχίες μετά την 1/9/11 επί περιπτώσεων που περιγράφονται παραπάνω, καθίστανται για το λόγο αυτό και μόνο άκυρες και, συνεπώς, δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι που παραπέμποντο μέχρι 31/8/11 στις Β/βάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές του άρθρου 165 του ν. 3528/07 (ΦΕΚ Α΄ 26), προκειμένου αυτές να γνωματεύσουν σύμφωνα με τις διατάξεις του ιδίου ως άνω άρθρου και νόμου, καθώς και του άρθρου 100 αυτού, περί του ιάσιμου ή μη της ασθένειάς τους, θα παραπέμπονται πλέον στις Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕΠΑ.


Για τις περιπτώσεις, πάντως, που σύμφωνα με τον Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων, η αρμοδιότητα κρίσης ανήκει στις ΑΣΥΕ, ΑΝΥΕ, ΑΑΥΕ, Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας, στις Επιτροπές Απαλλαγών και τις τριμελείς εξ ιατρών επιτροπές, αυτή εξακολουθεί να ισχύει σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3865/10 (ΦΕΚ Α΄120).

Τέλος, διευκρινίζεται ότι για τις παρεχόμενες από τις Υγειονομικές Επιτροπές υπηρεσίες κρίσης αναπηρίας, αποδίδεται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το ποσό των 46,14 ευρώ κατά περίπτωση, για μεν τη χορήγηση σύνταξης αναπηρίας από τον αντίστοιχο ασφαλιστικό φορέα, για δε την υπαγωγή στα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης, από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το παραπάνω ποσό θα καταβάλλεται από τους πολίτες μόνο στις περιπτώσεις που αυτοί προσφεύγουν στις Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕΠΑ για οποιαδήποτε άλλη περίπτωση πέραν των ανωτέρω, π.χ. ατέλειες, φορολογικές ελαφρύνσεις κλπ.

Εσωτ. Διανομή:

1. Γραφείο κ. Υπουργού

2. Γραφείο κ. Γεν. Γραμματέα

3. Γραφείο κ. Γεν. Δ/ντριας Κ.Α.

4. Γραφείο κ. Γεν. Δ/ντριας Διοικ. Υποστ.

5. Δ/νση Διοικ. Οργάνωσης Τμήμα Α΄

6. Ολες τις Δ/νσεις και Τμήματα της Γ.Γ.Κ.Α.

7.ΥΠΕΔΥΦΚΑ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ


Το κείμενο της εγκυκλίου υπάρχει κι εδώ.
Διαβάστε περισσότερα...

Αιμοδοσία την Κυριακή στην Κρήτη



Διαθέστε λίγο από το χρόνο σας και σώστε ζωές
.
Για περισσότερες από τρεις ώρες (10:00-13:30) θα διαρκέσει την Κυριακή 20 Νοεμβρίου η αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί στο δημαρχείο Γαζίου στην Κρήτη.

Η αιμοδοσία διοργανώνεται από τον Παγκρήτιο Σύνδεσμο Εθελοντών Αιμοδοτών «Αιματοκρήτης», το Σύλλογο Γυναικών δήμου Μαλεβιζίου «Μαλβαζία», το δήμο Μαλεβιζίου και άλλους τοπικούς φορείς.

Tην αιμοδοσία θα πραγματοποιήσει η μονάδα αιμοδοσίας του Βενιζέλειου Γενικού Νοσοκομείου.


Διαβάστε περισσότερα...

Εφεδρεία έως το 2014 και βλέπουμε



Αγωνία διαρκείας για τους δημοσίους υπάλληλους.

Οι 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι που θα βγουν φέτος σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας και (αναπόφευκτα) θα οδηγηθούν σε απόλυση είναι μόνο η αρχή του μαρτυρίου για όσους εργάζονται στο δημόσιο τομέα.

Υπό τις έντονες πιέσεις της τρόικα η κυβέρνηση θα πρέπει να επεκτείνει το μέτρο μέχρι τις παρυφές της κεντρικής διοίκησης έως το 2014 με στόχο να τεθούν εκτός εργασίας τουλάχιστον 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

Για φέτος έχει προγραμματιστεί να βγουν στην εφεδρεία, και σύμφωνα με το νόμο στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς θα υπαχθούν από το Δεκέμβρη, όσοι μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι έχουν 33 χρόνια προϋπηρεσίας και είναι άνω των 53 ετών.

Για δυο χρόνια πριν τη σύνταξή τους οι 25.000 περίπου υπάλληλοι αυτοί θα λαμβάνουν το 60% του βασικού τους μισθού ενώ θα καταργηθούν ταυτόχρονα οι οργανικές τους θέσεις.

Εκτός, όμως, από όσους οδηγηθούν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, άλλοι 4-5 χιλιάδες υπάλληλοι αορίστου χρόνου υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε 36 καταργούμενους ή συγχωνευόμενους οργανισμούς θα υπαχθούν στην εφεδρεία για ένα χρόνο το αργότερο έως τα τέλη Δεκεμβρίου και στη συνέχεια οι περισσότεροι από αυτούς μετά από αξιολόγηση του ΑΣΕΠ θα απολυθούν.


Διαβάστε περισσότερα...

Εξαίρεση πολυτέκνων από το ειδικό τέλος στα ακίνητα



Τον κώδωνα του κινδύνου για τη ρύθμιση κρούει η Δημοκρατική Συμμαχία.

Να ρυθμιστεί το ζήτημα της εξαίρεσης των πολυτέκνων από την καταβολή του ειδικού τέλους ακινήτων, ώστε όσοι απαλλάσσονται από το τέλος να μην το πληρώνουν και να μην περιμένουν εκ των υστέρων την επιστροφή των χρημάτων τους, αλλά και να ισχύσουν στο ακέραιο οι αρχικές δεσμεύσεις του υπουργού Οικονομικών, ζητά με κοινοβουλευτική του πρωτοβουλία ο βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, από τον υπουργό Οικονομικών και Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ειδικότερα, σε συνεργασία με την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, αναφέρει ότι «ο υπουργός των Οικονομικών αφού αρχικώς ανακοίνωσε την απαλλαγή των πολυτέκνων στη συνέχεια επέβαλε το ειδικό τέλος ακινήτων και σε αυτούς, εξαιρώντας μόνον όσους έχουν τέσσερα και άνω προστατευόμενα μέλη και με την προϋπόθεση το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσόν των 30.000 ευρώ».

Επιπροσθέτως, όπως καταγράφει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, «θα πρέπει το ακίνητο και να ιδιοκατοικείται, δηλαδή εάν ένας πολύτεκνος είχε ένα μικρό ακίνητο, που δεν χωρούσε η οικογένεια του και νοίκιασε μεγαλύτερο… και το δικό του το ενοικίασε σε τρίτο, αυτός θα πληρώσει το χαράτσι και δεν έχει απαλλαγή».

Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι «ήδη αποστέλλει, δια μέσου της ΔΕΗ, το χαράτσι των ακινήτων μαζί με τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, αξιώνοντας την πληρωμή του ακόμη και από τους λίγους πολυτέκνους οι οποίοι απαλλάσσονται από το νόμο».

Ακολούθως, αναφέρεται ότι «για την επιστροφή των χρημάτων που κατέβαλαν ενώ δεν τα όφειλαν, θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση και δικαιολογητικά στην ΔΟΥ και να αναμένουν εάν και πότε θα τους επιστραφούν».

Στο σημείο αυτό, τίθεται το ρητορικό ερώτημα εάν «είναι δυνατόν να υποχρεώνεται ο πολίτης και μάλιστα ο πολύτεκνος, να πληρώσει το χαράτσι ενώ απαλλάσσεται και να προσδοκά εάν και πότε θα του επιστραφούν τα χρήματα;».

Ως εκ τούτου, ο κ. Αυγενάκης ζητά την άμεση ρύθμιση του ζητήματος, ώστε όσοι απαλλάσσονται από το τέλος να μην το πληρώνουν και όχι να περιμένουν εκ των υστέρων την επιστροφή των χρημάτων τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλές για να διαλέξετε το κατάλληλο ποδήλατο



Tips για αρχάριους.

Θέλετε να ξεκινήσετε το ποδήλατο είτε για τις μετακινήσεις σας είτε για τις βόλτες σας; Θέλετε να γυμναστείτε ή να κάνετε κυριακάτικες βόλτες με φίλους; Όποιες και να είναι οι… προθέσεις σας, θα πρέπει να επιλέξετε προσεκτικά το ποδήλατό σας.

Πρώτα απ’ όλα, σκεφτείτε τι χρήση θα κάνετε κατά κύριο λόγο. Άλλο ποδήλατο θα αγοράσετε για την πόλη, άλλο για τις εκδρομές ή τα βουνά, κτλ. Θα λάβετε μέρος σε αγώνες, θα κάνετε βόλτες ή θα πηγαίνετε στη δουλειά; Σκοπεύετε να το βάζετε στα μέσα μαζικής μεταφοράς; Όλα αυτά θα σας οδηγήσουν στη σωστή κατηγορία ποδηλάτου, αφού υπάρχουν τα mountain bikes, τα street bikes, τα γνωστά πλέον «σπαστά» και πολλά άλλα.

Ορίστε τον προϋπολογισμό σας. Οι τιμές των ποδηλάτων έχουν τεράστιο εύρος, καλό είναι λοιπόν, να ξέρετε πόσα χρήματα θέλετε να ξοδέψετε πριν πάτε στο κατάστημα, για να διευκολυνθείτε και να περιορίσετε τις επιλογές.

Επισκεφθείτε ένα κατάστημα ποδηλατικού εξοπλισμού και ζητήστε από τον πωλητή να σας βοηθήσει. Το πιο σημαντικό που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αγοράζετε ποδήλατο είναι η σωστή εφαρμογή, το μέγεθος δηλαδή του σκελετού. Προτιμήστε σχέδια για τέλεια εφαρμογή και δοκιμάστε τα, έτσι ώστε να ταιριάζουν με τις αναλογίες σας. Τέλος, μάθετε για την εγγύηση του ποδηλάτου, για να είστε καλυμμένοι σε περίπτωση που κάτι χαλάσει και χρειαστεί επιδιόρθωση.

Κι επειδή για όλες τις γυναίκες το στιλ παίζει παντού ρόλο, υπάρχουν πολλά σχέδια ποδηλάτων για όλα τα γούστα, vintage, retro, πολύχρωμα ή girlie, σίγουρα υπάρχει εκεί έξω το κατάλληλο για εσάς!



Διαβάστε περισσότερα...

Θύματα κακοποίησης παιδιά από... μηνών έως 18 ετών!



Πάνω από 700 τα θύματα τους τελευταίους δέκα μήνες.

Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση στις 19 Νοεμβρίου, το Χαμόγελο του Παιδιού προχώρησε σε ένα θλιβερό απολογισμό σε ό,τι αφορά το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης στην χώρα μας.

Τους τελευταίους δέκα μήνες πάνω από 700 ανήλικα παιδιά σε όλη τη χώρα έχουν κακοποιηθεί σωματικά, σεξουαλικά, συναισθηματικά, με τα μισά από αυτά να έχουν υποστεί βαρύτατες βλάβες στην ψυχική και σωματική τους υγεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056, καταγράφηκαν συνολικά 369 καταγγελίες που αφορούσαν 711 περιστατικά κακοποίησης παιδιών ηλικίας από… μηνών έως και 18 ετών.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και μιλάνε για ένα αριθμό πολύ μεγαλύτερο απο αυτόν. Ένας στους τρεις Έλληνες δηλώνει ότι γνωρίζει περιστατικό κακοποίησης στο ευρύτερο περιβάλλον του, ωστόσο μόνον ένας στους 10 προχώρησε σε σχετική καταγγελία.

Τα πρόσφατα στοιχεία της Γραμμής δείχνουν ότι σε ποσοστό 92% θύτες είναι οι ίδιοι οι γονείς, οι οποίοι βασιζόμενοι στην αγάπη των παιδιών και στην εμπιστοσύνη που τα ίδια τους δείχνουν, εξασφαλίζουν την σιωπή τους.

Σε ό,τι αφορά δε την ηλικία των θυμάτων, το 72% ανήκει στην πιο τρυφερή κι ευαίσθητη φάση της ζωής τους, καθώς είναι ηλικίας μέχρι και 12 χρόνων. Σχετικά με το φύλο δεν προκύπτει ιδιαίτερη διαφοροποίηση: από τις 711 καταγγελίες που έγιναν, οι 301 αφορούσαν αγόρια, οι 306 κορίτσια ενώ σε 104 περιπτώσεις δεν προσδιορίστηκε το φύλο και η ηλικία.

Οι φετινές καταγγελίες αφορούσαν στο 51% περιπτώσεις σωματικής κακοποίησης, ενώ σε 291 περιστατικά δηλώθηκε εγκατάλειψη και παραμέληση των παιδιών. Για 21 παιδιά καταγγέλθηκε ότι αυτά εξωθούνται σε επαιτεία, με τα θύματα να είναι κατά κύριο λόγο ανήλικα κορίτσια. Για 20 παιδιά αναφέρθηκε ότι υφίστανται συναισθηματική και ψυχολογική κακοποίηση. Τέλος, δύο παιδιά -κορίτσια- καταγγέλθηκε ότι εξωθούνται σε πορνεία ενώ άλλα 13 παιδιά ότι κακοποιούνται σεξουαλικά.


Διαβάστε περισσότερα...

Το τζιν τόνικ με λεμόνι κάνει καλό



Γνωρίστε τα ιατρικά του οφέλη.

Είναι το μόνο ποτό με αλκοόλ που χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως θεραπεία στην ιατρική πριν γίνει δημοφιλές ως ένα κοινωνικό ποτό. To τζιν είναι ένα υγιεινό ποτό, εφόσον καταναλώνεται με μέτρο και δεν γίνεται πρόσμιξη με άλλο αλκοολούχο πότο (όπως ουίσκι, ρούμι, βότκα κλπ).

Πρώτον, κάθε μάρκα τζιν έχει διαφορετικά βότανα (βότανα και μπαχαρικά). Το μείγμα φυτικών ουσιών δημιουργεί τα αρώματα και τη γεύση, μοναδική για κάθε μάρκα τζιν . Τα περισσότερα βότανα, είναι φυσικά βιολογικά βότανα, πλούσια σε βιταμίνη C και γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Το Juniper είναι πάντα το βασικό συστατικό, άλλες ουσίες όπως ο κόλιανδρος, το φασκόμηλο, το μοσχοκάρυδο, το δεντρολίβανο, το κύμινο και η ρίζα αγγελικής μπορεί να περιλαμβάνονται στο τζιν.

Δεύτερον, είναι άρωμα. Κάθε μάρκα τζιν έχει το δικό του μοναδικό άρωμα του. Η διαφορά μεταξύ των εμπορικών ονομάτων Τζιν είναι τεράστια. Οι περισσότεροι καταναλωτές δεν το γνωρίζουν αυτό, δεδομένου ότι κατά πάσα πιθανότητα έχουν γευτεί μόνο μία ή δύο μάρκες τζιν.

Τρίτον, κάθε Τζιν είναι αποσταγμένο διαφορετικά. Τα καλύτερα τζιν είναι αποσταγμένα 3 έως 5 φορές για την αφαίρεση των προσμείξεων. Στη διαδικασία της απόσταξης, κάθε τζιν έχει μοναδική τυποποίηση, που του παρέχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Ας δούμε όμως ποια είναι τα ιατρικά του οφέλη:

- Ένα από τα πιο συνήθη οφέλη του τζιν, για την υγεία μας , είναι η καλύτερη φυσική θεραπεία της αρθρίτιδας. (Για αιώνες το χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο σε αντιφλεγμονώδεις συνταγές)

- Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι η μέτρια κατανάλωση του τζιν βοηθά στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και στην απώλεια βάρους. Αυτό με τη σειρά του, μας βοηθά στη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

- Είναι σημαντικό να αναφερθεί, ότι το τζιν έχει μια διουρητική δράση και βοηθά στην αποβολή περισσότερου νερού από ό,τι οποιοδήποτε άλλο αλκοολούχο ποτό.

'Ετσι λοιπόν ένα τζιν με τόνικ και πολύ λεμόνι κάθε βράδυ είναι ότι το καλύτερο για την υγεία μας.


Πηγή: http://iatropedia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Παγώστε» το χρόνο



Μείνετε για πάντα νέοι.

Όλοι θέλουμε να παρατείνουμε την νεανική εμφάνιση όσο περισσότερο μπορούμε. Οι διαθέσιμες μέθοδοι είναι πολλές ποια είναι όμως η πιο αποτελεσματική; Ο ιδανικότερος τρόπος για να εγκαταστήσετε ένα μόνιμο αποτέλεσμα προέρχεται εκ των έσω και αφορά την ισορροπημένη διατροφή. Υιοθετήστε 4 «καλές» διατροφικές συνήθειες και «σταματήστε το χρόνο».

• Βάλτε χρώμα στο πιάτο σας:

Εκτός από την αντιοξειδωτική τους δράση ενάντια στη γήρανση, τα καροτενοειδή ως πρόδρομη μορφή της βιταμίνης Α συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία της όρασης - ιδιαίτερα στο σκοτάδι και στην ομαλή ανάπτυξη. Πλούσιες πηγές καροτενοειδών αποτελούν τρόφιμα με έντονο πορτοκαλί, βαθύ κίτρινο και κόκκινο χρώμα όπως τα καρότα, οι ντομάτες και τα βερίκοκα αλλά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως τα χόρτα, το σπανάκι, το μαρούλι, και τα αντίδια.

• Κερδίστε την χαμένη σας ζωντάνια

Έρευνες έχουν δείξει πως ένα από τα κοινά χαρακτηριστικά των υπεραιωνόβιων ανθρώπων είναι η καλή φυσική κατάσταση. Η συστηματική δραστηριότητα καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής μπορεί να κρατήσει την καρδιά, τα οστά και τη διάθεσή μας ζωντανά και νεανικά. «Αποτοξινωθείτε» από το καθημερινό στρες κλείνοντας τον υπολογιστή σας και αυξάνοντας τη σωματική σας δραστηριότητα. Ξεκινήστε με δύο δεκάλεπτα μέτριας έντασης σωματικής δραστηριότητας (όπως το έντονο περπάτημα και το ποδήλατο) σε καθημερινή βάση και σταδιακά αυξήστε το στα 60 λεπτά ημερησίως.

• Εξοπλιστείτε καθημερινά με...Βιταμίνη C:

Η βιταμίνη C είναι μια από της πιο γνωστές βιταμίνες με αντιοξειδωτική δράση. Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού ενάντια στις μολύνσεις αλλά και το καθημερινό οξειδωτικό στρες που προκαλείται εξαιτίας των περιβαλλοντικών ρίπων και του καπνίσματος. Επιπλέον, βοηθά στη σύνθεση του κολλαγόνου συμβάλλοντας στη διατήρηση της νεανικότητας του δέρματος και της πυκνότητας των οστών, ενώ η σχέση της με την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου όταν καταναλώνεται μαζί με φυτικές πηγές του (σπανάκι, όσπρια κλπ) την καθιστά έναν απαραίτητο σύμμαχο ζωντάνιας για τις γυναίκες με έλλειψη σιδήρου. Τα φρεσκοκομμένα και ώριμα φρούτα και λαχανικά αποτελούν τις καλύτερες πηγές βιταμίνης C, εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξετε και 100% φυσικούς χυμούς εμπλουτισμένους με έξτρα βιταμίνη C που κυκλοφορούν στην αγορά.

• Βρείτε ένα σύμμαχο στο Φυλλικό οξύ (ή βιταμίνη Β9):

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το λάχανο, ο χυμός πορτοκαλιού και τα όσπρια όπως τα μαυρομάτικα φασόλια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυλλικό οξύ, το οποίο συμμετέχει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και έχει ισχυρή προστατευτική επίδραση ενάντια στα εγκεφαλικά επεισόδια. Σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Β12 συμβάλλει στην αντιμετώπιση και προλαμβάνει τη αναιμία, χαρίζοντας ζωντάνια στα άτομα με σιδηροπενική αναιμία.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κάρτα προνομίων για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη



Ειδικά προνόμια και μειωμένες τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης το υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ) και ο δήμος Αθηναίων έδωσαν την αιγίδα τους σε μια σπουδαία ενέργεια που αφορά τα άτομα με διαβήτη στη χώρα μας.

Πρόκειται για μια εκπτωτική κάρτα, που θα προσφέρει σε όλα τα άτομα με διαβήτη μειωμένες τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν ανάγκη, στοχεύοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Η κάρτα προνομίων για τα άτομα με διαβήτη, θα τεθεί σε ισχύ την 14η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη. Θα λειτουργεί με το σύστημα του barcode το οποίο είναι συμβατό με τα περισσότερα σημεία πώλησης της χώρας.

Η κάρτα προνομίων για τα άτομα με διαβήτη παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της ΕΛΟΔΙ, Δημήτρη Συκιώτη, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 10 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο Hilton, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη.

Στη Συνέντευξη Τύπου μίλησαν επίσης ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) κος Γιώργος Πατούλης και ο επιστημονικός συνεργάτης του Τομέα Οικονομικών Υγείας της ΕΣΔΥ κος Κώστας Αθανασάκης.

Με την κίνησή τους αυτή, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, προσφέρουν οικονομική ελάφρυνση στους διαβητικούς ασθενείς και δη σε αυτούς που πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ, οι οποίοι σε αντίθεση με τους ινσουλινοεξαρτώμενους ασθενείς, δεν έχουν πλήρη κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία για την αγορά των φαρμάκων.

Μελέτη, η οποία διεξήχθη πρόσφατα, από επιστήμονες του Τομέα Οικονομικών Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), δείχνει ότι με την πλήρη κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία των φαρμακευτικών σκευασμάτων, μεγαλύτερο ποσοστό των διαβητικών ασθενών θα ακολουθούσε «κατά γράμμα» τη θεραπεία.

Όπως εξήγησε ο κος Δημήτρης Συκιώτης, οι δικαιούχοι θα παραλαμβάνουν την κάρτα προνομίων με courier στο σπίτι τους, καταβάλλοντας μία συμβολική ετήσια συνδρομή της τάξεως των 3 ευρώ, η οποία θα καλύπτει τα έξοδα εκτύπωσης και πλαστικοποίησης της κάρτας. Στη συνέχεια, επιδεικνύοντας την κάρτα στα συμβεβλημένα καταστήματα, θα τους παρέχεται η έκπτωση που δικαιούνται βάσει της συμφωνίας με τις εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να ενημερώνονται για την κάρτα προνομίων από την ιστοσελίδα www. kartadiaviti.gr, την τηλεφωνική γραμμή 801 500 35 35, η οποία θα λειτουργεί καθημερινά, τις ιστοσελίδες της ΕΛΟΔΙ (www. elodi. org) και των συμβεβλημένων με το πρόγραμμα εταιρειών.

Επίσης, θα αναρτηθούν αφίσες στην είσοδο διαβητολογικών κέντρων και θα διανεμηθούν ενημερωτικά έντυπα στα διαβητολογικά ιατρεία. Παράλληλα, θα δημοσιευθούν καταχωρήσεις και αιτήσεις συμμετοχής στο περιοδικό «Σακχαρώδης Διαβήτης - Φροντίδα για Ολους».

Ένας στους δέκα Έλληνες πάσχει από διαβήτη

Περισσότεροι από 1.000.000 διαβητικοί διαβιούν στην Ελλάδα. Έχει υπολογιστεί ότι το ποσοστό των ελλήνων πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη αυξάνεται κάθε χρόνο με ποσοστό που αγγίζει το 4%.

Οι προβλέψεις των ειδικών είναι δυσοίωνες, καθώς ο αριθμός των διαβητικών ατόμων αυξάνεται παγκοσμίως με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Πριν από μία δεκαετία οι ειδικοί υπολόγιζαν ότι το 2025 ο αριθμός των διαβητικών επρόκειτο να ανέλθει σε 330 εκατομμύρια. Σήμερα ζουν σε όλο τον πλανήτη 285 εκατομμύρια διαβητικοί, και οι νέοι υπολογισμοί κάνουν λόγο για 470 - 480 εκατομμύρια άτομα το 2025.

Οι τέσσερις κανόνες για την πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη είναι η καθημερινή άσκηση, η σωστή διατροφή, η σταδιακή απώλεια βάρους και η διακοπή του καπνίσματος.

Ο διαβήτης σε αριθμούς:
- Περισσότερα από 285 εκατομμύρια άτομα με διαβήτη ζουν σήμερα παγκοσμίως

- Τα άτομα με διαβήτηθα αποτελούν το 8% του πληθυσμού παγκοσμίως έως το 2030

- Κάθε 10 δευτερόλεπτα, 2 άνθρωποι νοσούν από διαβήτη

- Κάθε 10 δευτερόλεπτα, 1 άνθρωπος χάνει τη ζωή του από αίτιο σχετικό με τον διαβήτη

- Ο διαβήτης είναι 4η αιτία θανάτου παγκοσμίως

- Οι ηλικίες 40 - 59 ετών είναι αυτές που «απειλούνται» περισσότερο από το Διαβήτη

Πέντε βήματα για τη μείωση του κινδύνου:
- Απώλεια 5% - 7% του σωματικού βάρους

- 150 λεπτά άσκηση την εβδομάδα (μισή ώρα κάθε μέρα)

- Μείωση του κορεσμένου (ζωικού) λίπους

- Αύξηση κατά τουλάχιστον 10% των φυτικών ινών της τροφής (με λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια)

- Μείωση των συνολικών θερμίδων που λαμβάνονται με το φαγητό


Διαβάστε περισσότερα...

«Σιδερένια» διατροφή



Επηρεάζει ο σίδηρος την απόδοση των αθλητών;

Ο σίδηρος είναι ένα από τα πλέον σημαντικά ιχνοστοιχεία για τον ανθρώπινο οργανισμό, αφού συμμετέχει στη δημιουργία της αιμοσφαιρίνης και ενζύμων υπεύθυνων για τη μεταφορά οξυγόνου στα όργανα και στους μυς.

Επιπλέον, ο σίδηρος συμβάλλει στην επιτέλεση των λειτουργιών των κυττάρων, στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού ενάντια στις λοιμώξεις, αλλά και στη φυσιολογική λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Η συνολική ποσότητα σιδήρου διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ο σίδηρος κατανέμεται στην αίμη του μορίου της αιμοσφαιρίνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Περίπου 1 γραμμάριο βρίσκεται αποθηκευμένο στο ήπαρ, στον σπλήνα και στον ερυθρό μυελό των οστών.

Οι κύριες μορφές σιδήρου στον ανθρώπινο οργανισμό είναι: ο αποθηκευμένος σίδηρος (ως φερριτίνη και αιμοσιδηρίνη), ο σίδηρος που βρίσκεται στην κυκλοφορία του αίματος δεσμευμένος πάνω στην τρανσφερίνη και τέλος, ο σίδηρος που μεταφέρει οξυγόνο μέσω της αιμοσφαιρίνης (στο αίμα) και της μυοσφαιρίνης (στους μύες).

Αιτίες έλλειψης σιδήρου


Η έλλειψη σιδήρου στους αθλητές, αποτελεί φαινόμενο που μπορεί να προκαλεί περιττή ανησυχία σε κάποιους, ενώ πολλοί άλλοι μπορεί να το αγνοούν.

Η αναιμία, λόγω έλλειψης διαιτητικού σιδήρου (σιδηροπενική αναιμία) εμφανίζεται πιο συχνά σε αθλητές αντοχής, σε νεαρές αθλήτριες και σε άτομα που ασκούνται τακτικά σε αερόβια αθλήματα παρατεταμένης διάρκειας και υψηλής έντασης. Οι απαιτήσεις των αθλητών σε σίδηρο είναι λίγο αυξημένες συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό, καθώς υπάρχει αυξημένη καταστροφή ερυθρών αιμοσφαιρίων σε καταστάσεις εντατικής άσκησης.

Επίσης, κάποιοι αθλητές τείνουν να μειώνουν την ενεργειακή τους πρόσληψη, είτε με σκοπό την απώλεια βάρους, είτε από φόβο αύξησης του βάρους τους.

Άλλες αιτίες εμφάνισης έλλειψης σιδήρου μπορεί να είναι οι χορτοφαγικές δίαιτες που είναι φτωχές σε σίδηρο και περιέχουν σίδηρο που δεν απορροφάται εύκολα (με χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα), οι προπονήσεις σε υψόμετρο, η απώλεια σιδήρου μέσω του ιδρώτα και των ούρων, η απώλεια αίματος λόγω της έμμηνης ρύσεως στις γυναίκες, η ενδοαγγειακή αιμόλυση και οι τραυματισμοί.

Ένα φαινόμενο που επίσης παρατηρείται στους δρομείς, είναι η καταστροφή ερυθρών αιμοσφαιρίων, όταν το αίμα περνάει από τα κάτω άκρα. Το έντονο χτύπημα του ποδιού στο έδαφος προκαλεί ουσιαστικά αιμόλυση. Το φαινόμενο λέγεται foot-strike hemolysis και προφανώς είναι αναπόφευκτο για τους δρομείς!

Ένας αθλητής με έλλειψη σιδήρου, πέρα από το γεγονός ότι μπορεί να έχει μείωση της αθλητικής απόδοσης, είναι πολύ πιθανό να αισθάνεται ευκολότερα κόπωση στην προπόνηση, αλλά και στην καθημερινότητά του, να εμφανίζει αδυναμία, δυσκολία στη θερμορρύθμιση, ακόμη και μειωμένη απόδοση στην πνευματική εργασία.

Οι ανάγκες σε σίδηρο στους αθλητές αντοχής και κυρίως στους δρομείς αποστάσεων είναι αυξημένες κατά 70%. Όσοι ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή ή είναι αιμοδότες θα πρέπει να στοχεύουν σε πρόσληψη σιδήρου πολύ πιο πάνω από τις συστάσεις. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οδηγίες του Αμερικάνικου Κολλεγίου Αθλητιατρικής οι συστάσεις για την πρόσληψη σιδήρου για τους άνδρες αθλητές είναι 8 mg την ημέρα και 18 mg την ημέρα για τις γυναίκες.

Απορρόφηση σιδήρου


Η καθημερινή πρόσληψη σιδήρου εξαρτάται από τη σύσταση του κάθε γεύματος και τη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου, δηλαδή από το βαθμό απορρόφησης του σιδήρου από τον οργανισμό. Τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά, περιέχουν αιμικό σίδηρο, που απορροφάται κατά 20- 50% . Από την άλλη πλευρά, τα λαχανικά, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια περιέχουν μη αιμικό σίδηρο, που απορροφάται σε ποσοστό 2-20%, έχει δηλαδή πιο περιορισμένη βιοδιαθεσιμότητα.

Η βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου επηρεάζεται επίσης από άλλα συστατικά των γευμάτων. Η βιταμίνη C είναι το πιο επιτυχημένο ενισχυτικό της απορρόφησης του σιδήρου. Από την άλλη πλευρά, τα δημητριακά τύπου bran, η πηκτίνη, το φυτικό οξύ που περιέχεται σε προϊόντα σόγιας, οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο κόκκινο κρασί, οι τανίνες του τσαγιού,το ασβέστιο που βρίσκεται στο γάλα και στο τυρί και η καφεΐνη, εμποδίζουν την απορρόφηση σιδήρου.

«Σιδερένια» διατροφή


• Βάλτε καθημερινά στη διατροφή σας μια καλή πηγή βιταμίνης C (πορτοκάλια, ακτινίδια, φράουλες, ντομάτες , μπρόκολο, λάχανο, πιπεριές, σπαράγγια) καθημερινά για να βοηθήσετε στην απορρόφηση σιδήρου. Έχει αποδειχτεί, ότι η κατανάλωση 100ml χυμού πορτοκαλιού τριπλασιάζει την απορρόφηση του σιδήρου.
• Φροντίστε να συνοδεύετε το κρέας, το ψάρι, τα θαλασσινά, αλλά και τα όσπριά σας με λίγο λεμόνι
• Καλό είναι να αποφεύγετε την κατανάλωση καφέ ή τσαγιού, παράλληλα με τα γεύματα ή αμέσως μετά. Καλό είναι να περιμένετε περίπου 2 ώρες μετά το γεύμα.
• Δεν πρέπει να ξεχνάτε πως κάποια αναψυκτικά και σοκολάτες περιέχουν καφεΐνη. Καλό είναι τέτοιου είδους αναψυκτικά και σοκολάτες να μην συνοδεύουν τα γεύματα.
• Είναι επίσης γνωστό, ότι το ασβέστιο ανταγωνίζεται τον σίδηρο στην απορρόφησή του από το γαστρεντερικό σύστημα. Καλό είναι να μην συνοδεύονται τα γεύματα που είναι πλούσια σε σίδηρο με τυρί ή γαλακτοκομικά.
• Τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο, με υψηλή βιοδιαθεσιμότητα, είναι το συκώτι, αλλά και το μοσχαρίσιο κρέας, καθώς επίσης και οι σαρδέλες. Επίσης, καλές πηγές σιδήρου είναι το σκούρο κρέας των πουλερικών, ο κρόκος του αυγού, οι γαρίδες και τα ψάρια.
• Υπάρχουν φυτικές τροφές που περιέχουν σίδηρο σε ικανοποιητική ποσότητα (οι φακές, τα μανιτάρια, οι αγκινάρες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αποξηραμένα φρούτα, οι πατάτες, ο αρακάς, το αβοκάντο, αλλά και το ψωμί ολικής άλεσης), όμως απορροφάται σε μικρότερο βαθμό. Πολύ συχνά, τα δημητριακά πρωινού, αλλά και διάφοροι χυμοί εμπλουτίζονται με σίδηρο και μετατρέπονται σε καλές πηγές σιδήρου.
• Εμπλουτίστε με καλές πηγές σιδήρου την διατροφή σας: ξερά φρούτα, καρύδια, αμύγδαλα και φύτρα σιταριού σαν γαρνιτούρα.

Συμπληρώματα


Για τη χορήγηση συμπληρωμάτων θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και να ενημερωθείτε από τον διαιτολόγο σας.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το φαγητό των «φτωχών» σύμμαχος της υγείας μας



Οι φακές είναι ευεργετικές και δεν παχαίνουν.

Οι φακές είναι ένα από τα πρώτα τρόφιμα που καλλιεργήθηκαν ποτέ. Καταναλώνονται από τους προϊστορικούς χρόνους και πιστεύεται ότι προέρχονται από την Κεντρική Ασία. Σε τοποθεσίες στη Μέση Ανατολή έχουν βρεθεί σπόροι φακής που χρονολογούνται 8.000 χρόνια πριν. Οι φακές αναφέρονται στη Βίβλο, τόσο ως το στοιχείο που διαπραγματευόταν ο Ιακώβ με τον Ησαύ για τα πρωτοτόκια, όσο και ως μέρος ενός ψωμιού που παρασκευάστηκε κατά τη βαβυλώνια αιχμαλωσία του εβραϊκού λαού.

Για χιλιετίες, οι φακές παραδοσιακά τρώγονταν με κριθάρι και σιτάρι, τα τρία είδη διατροφής που προέρχονται από τις ίδιες περιοχές και εξαπλώθηκαν σε όλη την Αφρική και την Ευρώπη, κατά τη διάρκεια μεταναστεύσεων και εξερευνήσεων πολιτιστικών φυλών.

Αρχικά, θεωρούντο το φαγητό των φτωχών. Αργότερα όμως, διαπιστώθηκε ότι τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωσή τους είναι σημαντικά, και ο ισχυρός, φυσικός συνδυασμός τους σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, και μέταλλα είναι ιδιαίτερα σημαντικός σε χορτοφαγικές δίαιτες.

Οι φακές, όπως και τα άλλα φασόλια, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες -παρέχουν 15 γραμμάρια ινών σε μόλις 1 φλιτζάνι- οι οποίες βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Επιπρόσθετα, συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς (προστασία από στεφανιαία και καρδιαγγειακή νόσο), όχι μόνο λόγω των φυτικών ινών, αλλά και λόγω των σημαντικών ποσοτήτων φυλλικού οξέος και μαγνησίου που περιέχουν.

Εκτός από τις ευεργετικές τους ιδιότητες στο πεπτικό σύστημα και στην καρδιά, είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη διαχείριση διαταραχών του σακχάρου, καθώς εμποδίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να αυξηθούν με ταχύ ρυθμό μετά από ένα γεύμα.

Ακόμα, αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεΐνών. Πενήντα γραμμάρια φακής περιέχουν όση πρωτεΐνη έχουν και 67 γραμμάρια βοείου κρέατος και περιέχουν σχεδόν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα, για να χρησιμοποιήσει τις πρωτεΐνες. Απουσιάζουν μόνο δύο, συνδυάζοντας όμως τις φακές με άλλα λαχανικά, όπως το καλαμπόκι και το σπανάκι, μπορούμε να πάρουμε μια πλήρη πρωτεΐνη.

Η περιεκτικότητά τους σε σίδηρο είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους νέους και τις έγκυες γυναίκες.

Τέλος να αναφέρουμε ότι το θερμιδικό κόστος όλης αυτής της διατροφής είναι μόλις 230 θερμίδες για ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι φακές έχουν σημαντική θέση σε αυτό που λέμε υγιεινή διατροφή. Και επειδή δεν απαιτούν την μακρόχρονη ενυδάτωση (μούλιασμα) που χρειάζονται τα περισσότερα αποξηραμένα όσπρια, είναι αρκετά εύκολο και να προετοιμαστούν. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη έμπνευση.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Stop στο κάπνισμα μέσα στο αυτοκίνητο



Τα επίπεδα τοξινών είναι 23 φορές υψηλότερα από ότι μέσα σε ένα μπαρ.

Η Βρετανική Ιατρική Ένωση κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση να απαγορεύσει το κάπνισμα μέσα στα αυτοκίνητα ώστε να προστατεύονται οι παθητικοί καπνιστές.

Η Ένωση επικαλείται στοιχεία από σχετικές επιστημονικές έρευνες σύμφωνα με τα οποία τα επίπεδα των τοξινών μέσα σε ένα αυτοκίνητο είναι έως και 23 φορές υψηλότερα από εκείνα μέσα σε ένα μπαρ όπου επιτρέπεται το κάπνισμα.

Σύμφωνα με την ιατρική ένωση ο καλύτερος τρόπος για την προστασία των παιδιών καθώς και των μη καπνιζόντων ενηλίκων θα είναι η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στο αυτοκίνητο, ακόμη κι αν στο όχημα δεν επιβαίνουν άλλοι. Προσθέτει επίσης ότι οι νέοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στο παθητικό κάπνισμα καθώς ο οργανισμός τους απορροφά περισσότερες τοξίνες και το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι λιγότερο ανεπτυγμένο.

Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης μίας σειράς παθήσεων, όπως το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου στα βρέφη και το άσθμα, ενώ επιδεινώνει και την λειτουργία των πνευμόνων.

Οι ηλικιωμένοι είναι επιρρεπείς στα αναπνευστικά προβλήματα τα οποία μπορεί να επιδεινωθούν από την εισπνοή του καπνού του τσιγάρου, προειδοποιούν οι γιατροί. Αυτές οι ευάλωτες ομάδες ενδέχεται να μην μπορούν να αρνηθούν την επιβίβαση σε οχήματα με καπνό, αναφέρει η Ένωση.

Σε καμία περιοχή της Αγγλίας δεν ισχύει μέχρι στιγμής η απαγόρευση, παρότι οι βουλευτές στη Βόρεια Ιρλανδία πρόκειται να συζητήσουν το θέμα.



Διαβάστε περισσότερα...

O ομφάλιος λώρος σημαντικός για την υγεία του παιδιού



Γι' αυτό θα πρέπει να καθυστερεί το κόψιμό του.

Οι γιατροί στα μαιευτήρια θα πρέπει να καθυστερούν λίγα λεπτά πριν κόψουν τον ομφάλιο λώρο του νεογέννητου μωρού, σύμφωνα με μία νέα σουηδική επιστημονική έρευνα.

Η μικρή καθυστέρηση θα συμβάλλει στην καλή μελλοντική υγεία του παιδιού καθώς μειώνεται ο κίνδυνος να πάσχει από αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου.

Περίπου ένα στα τέσσερα παιδιά προσχολικής ηλικίας πάσχουν διεθνώς από αναιμία εξαιτίας της έλλειψης σιδήρου, ενώ στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό είναι 3 - 7%.

Η συγκεκριμένη διαταραχή μπορεί να δημιουργήσει μη αναστρέψιμα προβλήματα στην ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου αν και ακόμα δεν υπάρχουν επίσημες ιατρικές οδηγίες για το πότε ακριβώς θα πρέπει να κοπεί ο ομφάλιος λώρος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα νήπια πρέπει να πάρουν την μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα αίματος και σιδήρου από τον πλακούντα της μητέρας, γι' αυτό τρία λεπτά αναμονής μετά τη γέννα, πριν κοπεί ο ομφάλιος λώρος, αυξάνει κατά το ένα τρίτο κατά μέσο όρο τον όγκο αίματος που λαμβάνει το μωρό.

Η καθυστέρηση στην αποκοπή του ομφάλιου λώρου δεν φαίνεται να έχει καμία παρενέργεια στην υγεία, παρά τις ανησυχίες ότι κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει ίκτερο στο νεογέννητο.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι για κάθε 20 μωρά στα οποία καθυστερεί το κόψιμο του λώρου, ένα από αυτά θα γλυτώσει την σιδηροπενική αναιμία. Γι' αυτό, εισηγούνται η καθυστέρηση να καθιερωθεί ως πρακτική στα μαιευτήρια, στις γέννες που δεν έχουν επιπλοκές.


Διαβάστε περισσότερα...

Με μέτρο το αλκοόλ όταν κάνουμε δίαιτα



Απαγορευτικά τα συνοδευτικά του.

Όλοι λίγο πολύ, φίλοι ή όχι του αλκοόλ απολαμβάνουμε μια έξοδο με φίλους και ένα ποτήρι κρασί ή κάποιο άλλο ποτό. Αυτό δεν είναι καθόλου κακό ούτε βλαβερό για την υγεία μας, αρκεί να γίνεται με μέτρο και σύνεση.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην κατανάλωση αλκοόλ, όταν ακολουθούμε κάποιο πρόγραμμα διατροφής για την απώλεια βάρους. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να προσέχουμε την ποσότητα και το είδος του ποτού που θα επιλέξουμε.

Οι περισσότεροι δίνουμε μεγάλη βάση στο να μην καταναλώνουμε λιπαρά και τηγανητά φαγητά, να αποφεύγουμε τα γλυκά και γενικά το τσιμπολόγημα, πολύ λίγοι είναι όμως αυτοί που γνωρίζουν ότι 1-2 ποτήρια αλκοόλ θα μας προσδώσουν αρκετές θερμίδες και μάλιστα «κενές», χωρίς καμία θρεπτική αξία, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων όπως ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα. Ένα γραμμάριο αλκοόλ μας δίνει 7 θερμίδες ενώ για παράδειγμα ένα γραμμάριο υδατάνθρακα παρέχει στον οργανισμό μας 4 θερμίδες.

Κάτι που πρέπει επίσης να επισημάνουμε είναι ότι συνήθως δεν πίνουμε ένα ποτό σκέτο αλλά το συνοδεύουμε με ξηρούς καρπούς, πατατάκια κ.α. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προσλαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες αλλά και να πίνουμε περισσότερο.

Αυτό που πρέπει λοιπόν να κάνουμε είναι να επιλέγουμε ένα ποτό με χαμηλή περιεκτικότητα αλκοόλης όπως κρασί ή μπύρα, να ελέγχουμε την ποσότητα που πίνουμε και να μην το συνοδεύουμε με κάτι από τα παραπάνω, παρά μόνο με μερικά στικ καρότο ή αγγούρι. Ένα καλό κόλπο είναι να εναλλάσσουμε το ποτό μας με ένα ποτήρι νερό, έτσι ώστε να μην ξεφεύγουμε στην ποσότητα.

Ένα ποτηράκι κρασί για τις γυναίκες και 2 για τους άνδρες κάθε άλλο παρά βλαβερό μπορεί να αποδειχτεί. Όπως όλα τα πράγματα έτσι και το αλκοόλ αν καταναλώνεται με μέτρο δεν μας επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα και μπορούμε να το απολαμβάνουμε χωρίς ενοχές.


Διαβάστε περισσότερα...

Γυμναστείτε ξοδεύοντας μόνο… θερμίδες



Βάλτε τα αθλητικά σας και αρχίστε το περπάτημα.

Αν σας βασανίζουν οι τύψεις επειδή δεν πήγατε στο γυμναστήριο μην το σκέφτεστε.

Τώρα μπορείτε να οριοθετήσετε μια διαδρομή μερικών χιλιομέτρων, να φορέσετε άνετα ρούχα και αθλητικά παπούτσια, να ανοίξετε την πόρτα του σπιτιού σας και να ξεκινήσετε να γυμνάζεστε!

Και όλα αυτά με έναν εύκολο και γνώριμο τρόπο, έναν τρόπο που έχετε μάθει από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωή σας, απλά γυμναστείτε περπατώντας!

Τριάντα λεπτά (μπορείτε και πιο πολύ αν υπάρχει η δυνατότητα και η διάθεση) είναι αρκετά!

Μάλιστα σε καθημερινή βάση είναι τεκμηριωμένο επαρκώς από την επιστήμη ότι μπορούν να κάνουν θαύματα τόσο στην υγεία μας όσο και στην εμφάνιση μας.

Ξεκινήστε τα πρώτα 5-10 λεπτά με χαλαρό ρυθμό για να «ζεσταθείτε» και έπειτα αυξήστε την ένταση ανάλογα με το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης, αλλά και τη διάθεσή σας.

Διατηρήστε ένα σταθερό ρυθμό βαδίσματος για τον χρόνο που απομένει και μη σταματήσετε καθόλου μέχρι το τέλος της απόστασης.

Αν θέλετε να δυσκολέψετε τα πράγματα και γιατί όχι να ανεβάσετε το επίπεδο της άσκησής σας, επιλέξτε ένα γρήγορο βηματισμό (όχι jogging) και ανηφορικές διαδρομές, ακόμη και σκάλες (για να σμιλέψετε ακόμη περισσότερο πόδια και γλουτούς).

Επιπλέον, ενισχύστε και το μυϊκό σύστημα του κορμού σας κινώντας τα άνω άκρα.

Κρατήστε τα χέρια σας ελαφρώς λυγισμένα, σφίγγοντας τα σε γροθιές και κινείστε τα μέχρι το ύψος του σαγονιού, χωρίς να τα απομακρύνετε από το επάνω μέρος του σώματος.

Ταυτόχρονα μαζέψτε την κοιλιά σας, χωρίς όμως να κρατάτε την αναπνοή και φανταστείτε ότι τραβάτε τον αφαλό προς τη σπονδυλική στήλη.

Με τον τρόπο αυτό θα ενεργοποιήσετε και θα ενισχύσετε τους κοιλιακούς σας, αλλά και τους μυς που εκτείνονται κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης.

Φροντίστε η αναπνοή σας να είναι φυσιολογική και σε καμία περίπτωση να μην λαχανιάζετε.

Τέλος, αφού ολοκληρώσετε το συνεχόμενο 30λεπτο περπάτημα, αφιερώστε 5-10 λεπτά (αντίστοιχα με το ζέσταμα) στην αποθεραπεία σας, εκτελώντας στατικές ασκήσεις διατάσεων των κύριων μυϊκών ομάδων.

Μην ξεχνάτε ότι οι διατάσεις θα πρέπει να είναι ήπιες, χωρίς πόνο και να εφαρμόζονται φτάνοντας τους μυς στο τέλος του διαθέσιμου εύρους τους, διατηρώντας αυτή τη θέση για 30 με 60 δευτερόλεπτα.

Έτσι απλά λοιπόν και μέσα σε 30 μόλις λεπτά, έχετε γυμνάσει τους μυς όλου του σώματος, συμπεριλαμβανομένης και της καρδιάς, χωρίς να έχετε κάνει κάποια ειδική προπόνηση και φυσικά χωρίς να σπαταλήσετε ούτε ένα cent!


Πηγή: http://www.antigiransi.com
Διαβάστε περισσότερα...

Χιλιάδες Έλληνες πάσχουν από τη «νόσο των καπνιστών»



Δεν ερμηνεύουν σωστά τα πρώτα συμπτώματα.

Ανησυχητικά στοιχεία για την εξάπλωση και τις επιπτώσεις της «νόσου των καπνιστών» έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας.

Σύμφωνα με αυτά, περισσότεροι από 600.000 Έλληνες (ποσοστό 8,4% των ενηλίκων καπνιστών) πάσχουν ήδη από τη νόσο, αλλά ο ένας στους δύο δεν το γνωρίζει, ενώ απ’ όσους το ξέρουν οι μισοί δεν κόβουν το κάπνισμα.

Επιπλέον, από τους ασθενείς που θα μεταφερθούν στο νοσοκομείο λόγω παρόξυνσης των συμπτωμάτων τους, το 7% θα πεθάνουν εντός 3 μηνών και το 50% θα χρειαστούν οξυγόνο στο σπίτι.

Ο ένας στους τρεις εξάλλου θα παρουσιάσει πάλι πρόβλημα εντός 3 μηνών από την εισαγωγή, με συνέπεια να ξαναμπεί στο νοσοκομείο, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 16.000 ασθενείς από 16 ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι χρειάστηκαν νοσηλεία λόγω της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.

Οι 1.133 από τους ασθενείς ήταν Έλληνες.

Στο γιατρό μετά τα 30

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), είναι απαραίτητο να απευθύνεται αμέσως στον γιατρό οποιοσδήποτε περνάει τα 30 τους χρόνια και παρουσιάζει έστω και ένα από τα συμπτώματα της ΧΑΠ.

Τα συμπτώματα αυτά είναι βήχας (οι ειδικοί τονίζουν πως είναι μύθος ο «τσιγαρόβηχας» - αποτελεί σύμπτωμα ύποπτο για ΧΑΠ), φλέγματα και δυσκολία στην αναπνοή όταν καταβάλλει κάποια προσπάθεια (προσπαθεί λ.χ. να ανέβει έναν όροφο με τα πόδια ή να περπατήσει γρήγορα στον δρόμο).

Όπως επισημαίνουν, τα συμπτώματα αυτά έχουν τόσο ύπουλη εμφάνιση, ώστε οι πάσχοντες για χρόνια τα θεωρούν - λανθασμένα - σαν μία φυσιολογική συνέπεια του καπνίσματος και της ηλικίας που αυξάνεται, με συνέπεια να μην πηγαίνουν στον πνευμονολόγο για να εξεταστούν.

Επακόλουθο αυτής της καθυστέρησης είναι να γίνεται η διάγνωση όταν η νόσος έχει εξελιχθεί, καταστρέφοντας τους βρόγχους.

Η καταστροφή είναι βαθμιαία και συνήθως προκαλεί σοβαρά συμπτώματα αφού πρώτα χάσει ο ασθενής το 50-60% των πνευμόνων του.

Έλεγχος κάθε χρόνο

Οι ειδικοί της ΕΠΕ επισημαίνουν πως οι καπνιστές πρέπει να κάνουν μία φορά τον χρόνο σπιρομέτρηση, για να διαπιστώνεται κατά πόσον έχει αρχίσει το κάπνισμα να προκαλεί βλάβες στους πνεύμονές τους.

Η σπιρομέτρηση είναι ουσιαστικά το φύσημα με δύναμη σε έναν σωλήνα, συνδεδεμένο με ειδικό μηχάνημα που καταγράφει πόσο δυνατά και επί πόση ώρα φυσάει ο ασθενής.

Σημειώνεται πως οι βλάβες στους πνεύμονες είναι μη αναστρέψιμες, καθώς και ότι πάνω από το 90% των κρουσμάτων της ΧΑΠ οφείλονται στο κάπνισμα.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Το χριστουγεννιάτικο bazaar της «Αρωγής»



Δώρα φτιαγμένα με αγάπη για την οικονομική ενίσχυση του κέντρου.

Τα παιδιά του Κέντρου Διημέρευσης ΑΜΕΑ «Αρωγή» του Δήμου Αχαρνών μαζί με το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Αρωγή» σας προσκαλούν στο ετήσιο φιλανθρωπικό χριστουγεννιάτικο bazaar που διοργανώνουν, με στόχο να ενισχυθεί η λειτουργία του Κέντρου.

Ελάτε να κάνετε τις εορταστικές σας αγορές και να ενισχύσετε τη λειτουργία του Κέντρου Διημέρευσης ΑΜΕΑ «Αρωγή» του Δήμου Αχαρνών (Μπόσκιζας & Πλαταιών).

Θα βρείτε δώρα φτιαγμένα με αγάπη από τα παιδιά του Κέντρου Διημέρευσης, καθώς και άλλα χριστουγεννιάτικα είδη!




Διαβάστε περισσότερα...