Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Τέλος η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ στην Ολλανδία



Πρωτοποριακό μέτρο σε μία χώρα που καταναλώνει 1 δισ. λίτρα μπύρας το χρόνο.

Ένα πρωτοποριακό μέτρο προωθεί η κυβέρνηση της Ολλανδία ως τιμωρία για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Συγκεκριμένα, οι οδηγοί που θα πιάνονται να οδηγούν έχοντας στο αίμα τους υψηλότερα επίπεδα αλκοόλ από τα προβλεπόμενα θα είναι υποχρεωμένοι να τοποθετούν στο αυτοκίνητό τους ένα «αλκοολόμετρο», το οποίο θα κλειδώνει τη μηχανή του αυτοκινήτου την επόμενη φορά που θα επιχειρήσουν να οδηγήσουν μεθυσμένοι.

Το νέο μέτρο θα ισχύσει από την 1η Δεκεμβρίου εγκαίρως δηλαδή για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που ο κόσμος συνηθίζει να «τα τσούζει» λίγο παραπάνω.

Σύμφωνα με τα ολλανδικά ΜΜΕ κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους 200 άνθρωποι εξαιτίας της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Η ετήσια κατανάλωση μπύρας στην Ολλανδία είναι 1 δισεκατομμύριο λίτρα!


Διαβάστε περισσότερα...

Πληροφορική και παιχνίδι για τους πάσχοντες από άνοια



Συνδυασμός νοητικής και σωματικής άσκησης.

Τα κατάλληλα παιχνίδια στο διαδίκτυο μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των ηλικιωμένων αλλά και των ατόμων που πάσχουν από ήπια άνοια.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Μνήμες μακράς διάρκειας», που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη χώρα μας υλοποιείται στη Θεσσαλονίκη, δίνει αυτή τη δυνατότητα καθώς αποτελεί μια ολοκληρωμένη τεχνολογική πλατφόρμα που συνδυάζει τις πιο σύγχρονες νοητικές ασκήσεις με τη σωματική δραστηριότητα.

«Ο συνδυασμός νοητικής άσκησης με σωματική δραστηριότητα παρέχει αποτελεσματική προστασία ενάντια στη νοητική έκπτωση της μεγάλης ηλικίας, βελτιώνοντας έτσι ενεργά την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων» ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής ιατρικής πληροφορικής στο ΑΠΘ και συντονιστής του προγράμματος Παναγιώτης Μπαμίδης.

Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε πριν δύο χρόνια, ωστόσο, το πειραματικό, πρακτικό στάδιο υλοποιείται από τον περασμένο Οκτώβριο.

«Τα πρώτα στατιστικά δεδομένα που προέκυψαν από νευροψυχολογικά τεστ των ατόμων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, δείχνουν ότι η συγκεκριμένη μη φαρμακολογική παρέμβαση πρόληψης της άνοιας είχε εντυπωσιακά ποιοτικά αποτελέσματα τόσο στις συγκεκριμένες εγκεφαλικές λειτουργίες, που επηρεάζονται από το γήρας, όσο και στην ψυχολογική κατάσταση των συμμετεχόντων. Παρατηρήθηκε έτσι ήδη μία βελτίωση της τάξης του 12% στις λειτουργίες προσοχής, στις εκτελεστικές λειτουργίες, στη γλώσσα, στην ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών, στις οπτικο-χωρικές ικανότητες των ατόμων, αλλά και στην μνήμη εργασίας, μετά την παρακολούθηση του προγράμματος. Το ποσοστό αυτό βελτίωσης είναι σημαντικό, αλλά το σημαντικότερο ποσοστό επιτυχίας αφορά στην ψυχολογική κατάσταση των ηλικιωμένων του προγράμματος, στους οποίους παρατηρήθηκε ότι βελτίωσαν το δείκτη της κατάθλιψή τους κατά 50%», κατέληξε ο κ Μπαμίδης.

Η τεχνολογική πλατφόρμα περιλαμβάνει πρωτόκολλα ασκήσεων για την ισορροπία, την ενδυνάμωση μυών, την αεροβική άσκηση κλπ, αλλά και ασκήσεις του νου, οι οποίες ενισχύουν την παρατηρητικότητα, τη μνήμη, τις αισθήσεις. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης των ηλικιωμένων διαρκεί 8-10 εβδομάδες και περιλαμβάνει σωματικές ασκήσεις 3-5 φορές την εβδομάδα, καθώς και νοητικές ασκήσεις 4-5 φορές εβδομαδιαίως.

Οι υπηρεσίες του προγράμματος μπορούν να εγκατασταθούν σε ιδιωτικές κατοικίες, σε κέντρα ημερήσιας φροντίδας, σε ενοριακά κέντρα, ή τυπικές ιατρικές δομές, επιτρέποντας τη φυσική και νοητική άσκηση κάτω από εξατομικευμένη επιτήρηση, χωρίς ατυχήματα.


Διαβάστε περισσότερα...

Επέκταση μειωμένου ωραρίου εργασίας σε υπαλλήλους του Δημόσιου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. (α' και β' βαθμού) οι οποίοι είναι άτομα με αναπηρία ή έχουν παιδιά με αναπηρία

Ελληνική Δημοκρατία – Υπουργείο Εσωτερικών – Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης – Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Οργάνωσης & Διαδικασιών – Διεύθυνση Απλούστευσης Διαδικασιών & Παραγωγικότητας – Τμήμα Συνθηκών Εργασίας & Παραγωγικότητας

ΠΡΟΣ:
1. Υπουργεία-Δ/νσεις Διοικητικού
2. Γενικές & Ειδικές Γραμματείες Υπουργείων – Δ/νσεις Διοικητικού
3. Περιφέρεις – Δ/νσεις Διοίκησης
4. Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές
5. Noμαρχιακές Αυτοδιοικήσεις – Δ/νσεις Διοικητικού
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1. Δ/νση Οργάνωσης & Λειτουργίας Ο.Τ.Α. Υπουργείου Εσωτερικών
2. Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμΕΑ)

ΘΕΜΑ: «Επέκταση μειωμένου ωραρίου εργασίας σε υπαλλήλους του Δημόσιου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. (α’ και β’ βαθμού) οι οποίοι είναι άτομα με αναπηρία ή έχουν παιδιά με αναπηρία (παρ. 8, άρθρου 30 του Ν. 3731/2008)»

Σας πληροφορούμε ότι με τις διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου 30 του Ν. 3731/2008 (ΦΕΚ 263/Α) «Αναδιοργάνωση της δημοτικής αστυνομίας και ρυθμίσεις λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών» επέρχονται οι εξής αλλαγές στις διατάξεις των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 16 του Ν. 2527/1997 (ΦΕΚ 206/Α) όσον αφορά τη χρήση μειωμένου ωραρίου από υπαλλήλους του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α. που είναι άτομα με αναπηρία ή έχουν παιδιά με αναπηρία:

α) Επεκτείνεται το μειωμένο ωράριο εργασίας κατά μία (1) ώρα την ημέρα σε όλους τους τακτικούς και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλους του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α., οι οποίοι έχουν αναπηρία σε ποσοστό 67 % και άνω.

β) Επεκτείνεται το μειωμένο ωράριο εργασίας κατά μία (1) ώρα την ημέρα στους τακτικούς και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλους του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α. που είναι νεφροπαθείς τελικού σταδίου.

γ) Καθορίζεται ως ποσοστό αναπηρίας (πνευματικής, ψυχικής ή σωματικής) των παιδιών των τακτικών υπαλλήλων και υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α., το 67% και άνω αντί του προβλεπόμενου μέχρι σήμερα ορίου άνω του 67%, προκειμένου οι υπάλληλοι αυτοί να έχουν μειωμένο ωράριο εργασίας κατά μία ώρα την ημέρα.

Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 16 του Ν. 2527/1997.

Τα Υπουργεία παρακαλούνται να κοινοποιήσουν την εγκύκλιο αυτή στα Ν.Π.Δ.Δ που εποπτεύουν και η Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Ο.Τ.Α. του Υπουργείου Εσωτερικών τους Ο.Τ.Α α΄ βαθμού.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Εσωτερική διανομή:
1. Γραφείο κ. Υπουργού
2. Γραφείο κ. Υφυπουργού
3. Γραφείο κ. Γενικού Γραμματέα
4. Γραφείο Προϊσταμένης Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής Οργάνωσης και Διαδικασιών
5. Διεύθυνση Διοικητικού

Πληροφορίες: Θ. Γκόλφη
Τηλέφωνο: 213-1313130
Fax: 213-1313175
e-mail: fenia.golfi@ypes.gov.gr
Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2009
Α.Π.: ΔΙΑΔΠ/Φ.Β.3./3569
Διαβάστε περισσότερα...

«Μαθαίνοντας να ζούμε με τη Διπολική Διαταραχή»



Η ελληνική έκδοση του οδηγού για την αντιμετώπιση της ψυχικής ασθένειας.

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του οδηγού «Μαθαίνοντας να ζούμε με τη Διπολική Διαταραχή» πραγματοποιήθηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (ΣΟΨΥ).

Σκοπός του οδηγού είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους που επηρεάζει η διπολική διαταραχή και να τους δείξει τη σωστή κατεύθυνση. Δεν προσποιείται ότι υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος ζωής με διπολική διαταραχή. Ούτε διερευνά διεξοδικά τα αίτια και την ιατρική αντιμετώπιση της κατάστασης. Αυτό στο οποίο στοχεύει είναι, μέσα από τη «διαβούλευση» με τους ασθενείς, τους φροντιστές, τα μέλη των οικογενειών και τους επαγγελματίες φροντίδας υγείας, να προσφέρει πρακτικές οδηγίες που η εμπειρία έχει αποδείξει ότι όντως βοηθούν στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων που επηρεάζει η διπολική διαταραχή.

Η σημασία του οδηγού μεγιστοποιείται αν λάβουμε υπόψη ότι, η διπολική διαταραχή είναι από τις πιο συχνές ψυχικές ασθένειες. Προσβάλλει το 3 – 5% όλων των ενηλίκων στον κόσμο.

Στη δημιουργία του, που αποτελεί μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία, συνέβαλλαν 10 από τις πιο σημαντικές ευρωπαϊκές οργανώσεις για την Ψυχική Υγεία και συμμετείχαν συμβουλευτικά 16 διακεκριμένες προσωπικότητες με εμπειρία γύρω από την ασθένεια.

Ο οδηγός επισημαίνει τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης μέσα από απλές ερωτήσεις για τον έλεγχο των συμπτωμάτων. Για τους περισσότερους, η πάθηση επιμένει για πολλά χρόνια. Μπορεί να διαρκέσει μια ζωή, άλλοτε θα υποχωρεί, άλλοτε θα επανέρχεται μήνες ή ακόμη και χρόνια αργότερα. Η ζωή με τη διπολική διαταραχή μπορεί συχνά να γίνεται σκληρή.

Η διπολική διαταραχή προκαλεί σοβαρές διακυμάνσεις στη συναισθηματική διάθεση, από βαθιά δυστυχία, έως έντονη ευφορία ή μεικτές καταστάσεις στις οποίες η φοβερή ενέργεια συνδυάζεται με συναισθήματα απελπισίας και θλίψης. Το αποτέλεσμα αυτών των διακυμάνσεων είναι να διαταράσσεται η συμπεριφορά του ασθενή και επομένως οι σχέσεις του με το περιβάλλον και να προκαλούνται σοβαροί περιορισμοί στην επίδοση στο σχολείο ή την εργασία.

Ο οδηγός στέλνει επίσης ένα αισιόδοξο μήνυμα σχετικά με το ότι όταν διαγνωσθεί η διπολική διαταραχή, μπορούν να αντιμετωπιστούν όλες αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις. Υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες που μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο τις σοβαρές μεταβολές της συναισθηματικής διάθεσης. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στους ασθενείς και στην οικογένειά τους να αναδιοργανώσουν τη ζωή τους, με αποτελεσματικό και επιτυχημένο τρόπο.

Με δεδομένο ότι η αναδιοργάνωση της ζωής μπορεί να αποτελεί τόσο μεγάλη πρόκληση, όσο η ίδια η αντιμετώπιση της νόσου, ο οδηγός υποδεικνύει την ανάγκη να αναπτυχθούν νέες δεξιότητες και να γίνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής. Μπορεί να μην είναι πάντοτε εύκολο, αλλά η ζωή με διπολική διαταραχή δε σημαίνει ότι χρειάζεται να εγκαταλειφθούν οι προσωπικοί στόχοι και οι φιλοδοξίες. Κανένα άτομο με διπολική διαταραχή δεν πρέπει να καθορίζεται από την ασθένειά του και μόνο. Δυστυχώς, η διπολική διαταραχή περιβάλλεται κι αυτή όπως οι περισσότερες ψυχικές διαταραχές από το «κοινωνικό στίγμα» που μπορεί να οδηγήσει σε άδικες διακρίσεις, περιθωριοποίηση και απομόνωση. Η αντιμετώπιση της προκατάληψης χρειάζεται θάρρος και επιμονή.

Την επιστημονική επιμέλεια της ελληνικής έκδοσης του οδηγού είχε η κυρία Μαρίνα Οικονόμου-Λαλιώτη, επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΣΟΨΥ και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της έκδοσης.

Στην ομιλία της η κυρία Οικονόμου τόνισε μεταξύ άλλων: «Από την παρουσίαση του Οδηγού στα ΜΜΕ, προκύπτει το συμπέρασμα ότι με σωστές οδηγίες και κατάλληλη αντιμετώπιση, η ζωή με διπολική διαταραχή μπορεί να είναι μια κανονική ζωή» και υπογράμμισε ότι «Ο οδηγός αυτοβοήθειας «Μαθαίνοντας να ζούμε με τη Διπολική Διαταραχή» είναι ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει το άτομο με διπολική διαταραχή να κατανοήσει την ασθένεια και να εκπαιδευτεί σε αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισής της, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να λειτουργήσει και ως ένα ενημερωτικό εγχειρίδιο για τις οικογένειές τους».


Διαβάστε περισσότερα...

Έχετε ανοιχτόχρωμο δέρμα;



Ενδεχομένως χρειάζεστε επιπλέον βιταμίνη D.

Άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο δέρμα που είναι ευάλωτοι σε ηλιακά εγκαύματα μπορεί ενδεχομένως να χρειάζονται συμπληρώματα για να εξασφαλίσουν ότι λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D, δήλωσαν ειδικοί.

Φαίνεται ότι οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο δέρμα, αν και όχι με έλλειψη, μπορεί ενδεχομένως να έχουν χαμηλότερα επίπεδα της αναγκαίας βιταμίνης που παράγει το σώμα μας από την έκθεση στον ήλιο.

Ερευνητική ομάδα δηλώνει ότι ακόμα και με αρκετή έκθεση στον ήλιο άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο χρώμα δέρματος μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα παραγωγής αρκετής βιταμίνης D.

Η μεγάλη έκθεση στον ήλιο προκαλεί καρκίνο του δέρματος. Για αυτόν τον λόγο η αύξηση της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία δεν αποτελεί τρόπο απόκτησης υψηλότερων επιπέδων βιταμίνης D στον πληθυσμό με ανοιχτόχρωμο δέρμα, δήλωσαν οι ερευνητές. Ωστόσο η λήψη συμπληρωμάτων θα μπορούσε να είναι.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 1.200 ανθρώπους. Από αυτούς 730 φάνηκε να έχουν χαμηλότερα από τα επιθυμητά επίπεδα βιταμίνης D και πολλοί από αυτούς ήταν άνθρωποι με πολύ χλωμό δέρμα και φακίδες.

Συμπληρώματα ήδη συνιστώνται για ομάδες που αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο έλλειψης, όπως ηλικιωμένοι, παιδιά, έγκυες, γυναίκες που θηλάζουν, άνθρωποι που καλύπτονται ολοσχερώς με ρούχα και άνθρωποι που αποφεύγουν τον ήλιο. Με βάση τα τελευταία ευρήματα φαίνεται ότι άνθρωποι με χλωμό δέρμα θα πρέπει να προστεθούν στη λίστα.

Η βιταμίνη D είναι σημαντική για υγιή οστά και δόντια

Επίπεδο χαμηλότερο από 25nmol/L στο αίμα αποτελεί έλλειψη, αλλά ειδικοί όλο και περισσότερο πιστεύουν ότι χαμηλότερο από 60nmol/L είναι κάτω του επιθυμητού και μπορεί επίσης να προκαλεί βλάβη στην υγεία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D με βραχεία έκθεση στον ήλιο (10 έως 15 λεπτά την ημέρα). Μικρή ποσότητα επίσης προέρχεται από διατροφή με τροφές όπως τα ιχθυέλαια και τα γαλακτοκομικά.

Ωστόσο άνθρωποι με χλωμό δέρμα δεν φαίνεται να μπορούν να λαμβάνουν αρκετή, σύμφωνα με την Καθηγήτρια Julia Newton-Bishop, του πανεπιστημίου Leeds.

Κατά ένα μέρος, αιτία μπορεί να είναι ότι άνθρωποι που καίγονται εύκολα έχουν περισσότερες πιθανότητες να καλυφτούν και να αποφύγουν τον ήλιο.

Ωστόσο ορισμένοι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο δέρμα φαίνεται επίσης να είναι λιγότερο ικανοί να παράγουν και να επεξεργάζονται τη βιταμίνη D στον οργανισμό, ανεξάρτητα από τη διάρκεια έκθεσης στον ήλιο.

Ο καθηγητής Newton-Bishop δήλωσε ότι είναι πολύ δύσκολο να δώσουμε εύκολες συμβουλές που θα μπορούν όλοι να ακολουθήσουν. Ωστόσο πρόσθεσε, οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο δέρμα που καίγεται εύκολα δεν μπορούν να παράγουν αρκετή βιταμίνη D από το ηλιακό φως και μπορεί ενδεχομένως να χρειαστεί η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D.

Διαβάστε περισσότερα...

Τα οφέλη από τη συντροφιά ενός ζώου



Τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα κατοικίδια.

Οι άνθρωποι πάντα επιθυμούσαν να περιθάλπουν ζώα. Στη σύγχρονη κοινωνία συνεχίζεται η δέσμευση ανθρώπων προς τη φροντίδα των ζώων. Σε ένα κλίμα συνεχών αλλαγών στις αξίες, ορισμένοι άνθρωποι δίνουν σημαντική σημασία στο ρόλο των κατοικίδιων στη ζωή τους. Αλλά ποια είναι τα οφέλη στον άνθρωπο από τη συντροφιά ενός ζώου;

Τα ζώα ως σύντροφοι


Η αξιόπιστη και ανιδιοτελής συντροφιά που προσφέρει ένα κατοικίδιο μπορεί να δώσει σε κάποιον μεγάλη ικανοποίηση. Οι σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και ζώων δεν απαιτούν την ίδια προσπάθεια όπως οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, ενώ η ανταμοιβή είναι η αγάπη, η ευγνωμοσύνη, η διασκέδαση και η συντροφιά.

Το χάϊδεμα ενός ζώου φέρνει ανακούφιση στο αφεντικό όπως και ανακούφιση από τις απαιτήσεις των ανθρώπινων σχέσεων.

Ο μοντέρνος τρόπος ζωής μπορεί να οδηγήσει σε μοναξιά, απομόνωση και αίσθημα αδυναμίας.

Τα ζώα συντροφιάς βοηθούν να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα. Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων, σύμφωνα με διεθνή μελέτη, είναι λιγότερο πιθανό να αναφέρουν αισθήματα μοναξιάς σε σχέση με όσους δεν έχουν κάποιο κατοικίδιο, ενώ ποσοστό 58% των ιδιοκτητών δηλώνουν ότι συνάντησαν και απέκτησαν φίλους μέσω του ζώου.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ενισχύεται η κοινωνική επαφή αν τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν μαζί τους ένα ζώο. Τα ζώα καταργούν τα εμπόδια.

Τα ζώα ως μέλη οικογένειας


Τα ζώα είναι κάτι περισσότερο από σύντροφοι μόνο. Υπάρχουν άνθρωποι που ζητούν να επιστρέψουν στα βασικά, να απλοποιήσουν τη ζωή τους και να ξαναποκτήσουν παραδοσιακές αξίες. Τα κατοικίδια είναι στενά συνδεδεμένα με τέτοιους στόχους. Έρευνα στην Αυστραλία έδειξε ότι ποσοστό 91% των ιδιοκτητών αναφέρει πως αισθάνεται πολύ κοντά στα ζώα του, σχεδόν όσο κοντά αισθάνεται και με την οικογένειά του.

Τα ζώα συντροφιάς μπορούν να επηρεάσουν θετικά την ανάπτυξη των παιδιών. Έρευνες έχουν δείξει βελτιωμένες κοινωνικές δεξιότητες και αυτοπεποίθηση σε παιδιά που έχουν ζώα. Τα παιδιά αυτά έχουν και περιορισμένες πιθανότητες για εγκληματική συμπεριφορά, αργότερα στη ζωή τους.

Τα παιδιά μπορούν να μάθουν να είναι υπεύθυνα, να μεταχειρίζονται κάτι ευγενικά, τη συμπεριφορά των ζώων και το θάνατο. Οι γονείς μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα ζώα για να διδάξουν στα παιδιά τους. Είναι καλό για τα παιδιά να μάθουν να νοιάζονται για κάποιον άλλο εκτός από τον εαυτό τους.

Τα ζώα σαν βοηθοί


Τα ζώα μας χρησιμεύουν με πολλούς τρόπους - όχι μόνο για συντροφιά αλλά και για δουλειά ή θεραπεία.

Έχουν αποδειχτεί πολύτιμα σε πολλούς ρόλους. Χρησιμεύουν ως οδηγοί τυφλών, βοηθοί ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα και βοηθοί αστυνομικών ή τελωνειακών υπαλλήλων. Σκυλιά βοηθάνε τους βοσκούς, άλογα τους ανθρώπους περιορισμένης κινητικότητας, ενώ οι γάτες βοηθούν στον έλεγχο των βλαβερών εντόμων. Ζώα συντροφιάς βοηθούν αρρώστους, φυλακισμένους, ανθρώπους με ψυχικές διαταραχές.

Αυξημένη κοινωνική αξία των ζώων


Στο σύγχρονο τρόπο ζωής φαίνεται αυξημένη η ανασφάλεια, τα αισθήματα απώλειας ελέγχου και αυτοπεποίθησης, ενώ παράλληλα αυξάνεται η μοναξιά και το στρες.

Η αντιμετώπιση του στρες έχει γίνει σημαντικός στόχος στην καθημερινότητά μας. Τα ζώα αποτελούν μια θεραπευτική διέξοδο στη μείωση του στρες. Οι ιδιοκτήτες ζώων, σε γενικές γραμμές, έχουν υψηλότερα επίπεδα αυτοπεποίθησης σε σχέση με όσους δεν έχουν κάποιο κατοικίδιο.

Τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει σε σπίτι όπου υπήρχε κάποιο ζώο, εμφανίζουν καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες και αισθήματα συμπόνιας σε σχέση με τα παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς ζώο. Τα ζώα μπορεί να προσφέρουν ασφάλεια, να αποτελέσουν έμπιστο σύντροφο και πολύτιμη συντροφιά.

Διαβάστε περισσότερα...

Ποιες ουσίες προστατεύουν από το Αλτσχάιμερ



Οι βιταμίνες Β6 και Β12, το φολικό οξύ, η καφεΐνη και ο κρόκος.

Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα μελετών οι βιταμίνες Β6 και Β12, το φολικό οξύ αλλά και η καφεΐνη φαίνεται πως ελαττώνουν την ατροφία του εγκεφάλου και προστατεύουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ο κρόκος Κοζάνης αναστέλλει τη δράση του ενζύμου ακετυλοχολιστεράση, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και κατά συνέπεια προστατεύει από την Αλτσχάιμερ.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αρχίσει στη Γ’ Νευρολογική Κλινική του ΑΠΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου μελέτη σε ανθρώπους με ήπια άνοια στους οποίους θα χορηγείται κρόκος παράλληλα με τη ριβαστιγμίνη, δηλαδή το φάρμακο που κυκλοφορεί σε μορφή αυτοκόλλητου.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ. Όσον αφορά τη φαρμακευτική θεραπεία της πάθησης η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ, Μάγδα Τσολάκη, ανέφερε ότι τα φάρμακα που κυκλοφορούν σήμερα και καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου και βοηθούν τους ασθενείς με άνοια στα πρώτα και μεσαία στάδια χωρίς να αυξάνουν την επιβίωση, είναι οι αναστολείς (ντονεπεζίλη, ριβαστιγμίνη και γκαλανταμίνη) καθώς και η μεμαντίνη. Κυκλοφορούν δύο νέες μορφές αυτών των φαρμάκων, το διασπειρόμενο δισκίο ντονεπεζίλης και το αυτοκόλλητο της ριβαστιγμίνης.

Το 2010 είχαν ερευνηθεί ή βρίσκονταν υπό διερεύνηση η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα 400 διαφορετικών θεραπειών σε 858 κλινικές μελέτες παγκοσμίως.

H γενετική θεραπευτική και τα στελεχιαία κύτταρα κερδίζουν επίσης έδαφος. Στην Ελλάδα και μάλιστα στο Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ελέγχονται προδιαθεσικά γονίδια, αλλά και μεταλλάξεις στο DNA ασθενών και παιδιών ασθενών, που είναι υπεύθυνες για την εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ.


Διαβάστε περισσότερα...

Γίνετε fit με τις δουλειές του σπιτιού



Εκμεταλλευτείτε τον χρόνο!
Σας φαίνεται υπερβολικός ο ισχυρισμός ότι η αύξηση της κίνησης μέσα στο σπίτι μπορεί να συμβάλλει στον έλεγχο ακόμη και στην απώλεια του βάρους μας;

Τα τελευταία χρόνια πολλές είναι οι έρευνες που αποδεικνύουν ότι η παχυσαρκία σχετίζεται περισσότερο με την έλλειψη κίνησης παρά με την αύξηση πρόσληψης τροφής.

Μικρές αλλαγές, μεγάλα οφέλη


• Σήκω από τον καναπέ! Οτιδήποτε χρειάζεσαι μπορείς να το κάνεις μόνος σου. Πήγαινε στην κουζίνα να φτιάξεις τον καφέ σου, στρώσε τραπέζι και σέρβιρε εσύ, κάνε έναν έλεγχο στην ντουλάπα και τα συρτάρια σου.
• Κλείσε την τηλεόραση, βάλε τα αγαπημένα σου τραγούδια και χόρεψε. Μισή ώρα χορού είναι αρκετή για να φτάσεις τον στόχο σου. Βελτιώνεται η διάθεσή σου και δαπανάς 200 περίπου θερμίδες.
• Κάνε εσύ τις δουλειές στο σπίτι. Πλύνε τα πιάτα, ξεσκόνισε, βάλε ηλεκτρική σκούπα, σφουγγάρισε τις σκάλες ή το μπαλκόνι και τον διάδρομο του ορόφου σου, πλύνε εσύ το αυτοκίνητό σου. Σε μισή ώρα καθαρίζοντας το σπίτι θα καταναλώσεις περίπου 150 θερμίδες ενώ πλένοντας το αυτοκίνητο κοντά στις 190 θερμίδες.
• Χρησιμοποίησε τις σκάλες, όχι το ασανσέρ: Χρησιμοποιώντας κάποιος τις σκάλες αντί του ασανσέρ μπορεί να έχει απώλεια ενός κιλού έπειτα από έξι μήνες. Στην αρχή δοκίμασε να ανεβαίνεις και τα κατεβαίνεις έναν όροφο και σταδιακά μάθε να χρησιμοποιείς το ασανσέρ μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο.
• Φύτεψε λουλούδια στο μπαλκόνι και ασχολήσου με αυτά. Πότιζέ τα εσύ, άλλαζε τους γλάστρες καθώς μεγαλώνουν, κλάδευέ τα. Αν έχεις περισσότερο χρόνο ασχολήσου και με τα φυτά του κοινόχρηστου χώρου τις πολυκατοικίας σου.
• Επιδιόρθωσε μικροφθορές στα έπιπλα, φτιάξε μόνος τα μερεμέτια. Πάρε ένα καναρίνι ή παπαγαλάκι. Φρόντιζέ το. Μια ώρα την ημέρα αν ασχοληθείς με κάτι από τα παραπάνω εκτός της ευχαρίστησης που θα νιώσεις θα έχεις και μια απώλεια της τάξης των 200 θερμίδων.

Ένα βήμα πιο πέρα


Σκέψου πόσες φορές τρως κάτι μπροστά στην τηλεόραση. Τις περισσότερες φορές ένα γλυκό ή ένα snack σε φορτώνει με άχρηστες θερμίδες. Σου προσφέρει λίγα λεπτά ευχαρίστησης και πολλές ώρες κακής διάθεσης.

Αν αποφασίσεις την ώρα των ειδήσεων ή του αγαπημένου σου σήριαλ αντί να βουλιάζεις στον καναπέ σου να κάνεις ποδήλατο ή step έχεις προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα. Σαρανταπέντε λεπτά ποδήλατο ή step σε κάνουν να δαπανήσεις από 250 - 400 θερμίδες, ανάλογα την ένταση. Γιατί να μην εκμεταλλευτείς αυτό τον χρόνο;

Διαβάστε περισσότερα...

Η αυτοεκτίμηση μετά τα σαράντα



Ένα κρίσιμο στάδιο στη ζωή του ανθρώπου.

Αν και πολλά έχουν γραφτεί για την αυτοεκτίμηση και την καλλιέργειά της κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, λίγα είναι γνωστά για τις ψυχολογικές διεργασίες που συντελούνται μετά την ηλικία των 40 ετών.

Είναι γνωστή σε όλους η 'κρίση ηλικίας', που ταλανίζει τους ανυποψίαστους μεσήλικες με τα συνοδευτικά καταθλιπτικά ή μεγαλομανιακά επεισόδια. Όμως δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς η φόρτιση, που συνοδεύει τη συνειδητοποίηση του περάσματος μιας διχοτομικής γραμμής, που χωρίζει τη ζωή στα δύο και την κατανόηση πως τα υπολειπόμενα χρόνια είναι στατιστικώς λιγότερα από αυτά, που προηγήθηκαν. Η σειρά των αναμμένων κεριών του Καβάφη αυξάνεται εξαιρετικά γρήγορα και ο αναστοχασμός είναι απαραίτητος για την ομαλή προσαρμογή του ατόμου.

Δυστυχώς οι άνθρωποι που προσεγγίζουν το κρίσιμο αυτό μεταίχμιο πρέπει να αντιμετωπίσουν αρκετές σκληρές παραδοχές:

Υπάρχουν χιλιάδες συνάνθρωποι, που δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν αυτή την ηλικία, και επομένως η δυνατότητα συνέχισης της ύπαρξής μας πρέπει να θεωρείται δώρο.

Ό,τι δεν έχει επιτευχθεί σε προηγούμενες ηλικίες, μπορεί να επαναληφθεί και να βιωθεί μόνο ως παρωδία. Κάθε εξελικτική περίοδος έχει τις δικές της ανάγκες και απαιτήσεις και η οπισθοδρόμηση για τη λύση καθηλώσεων και αγκυλώσεων του παρελθόντος, επιτυγχάνεται μόνο μέσω ψυχοθεραπείας. Αν για παράδειγμα κάποιος δεν έχει ζήσει τους μεγάλους έρωτες κατά την εφηβεία και δεν έχει παραφρονήσει για την καρδιά μιας ή ενός ιδεατού συντρόφου, θα γελοιοποιηθεί, εάν το επιχειρήσει στα πενήντα.

Εάν δεν έχει επιτευχθεί η συμφιλίωση με τα φαντάσματα του παρελθόντος στα σαράντα, τα χρόνια που έπονται θα είναι οδυνηρά. Η συνέχιση της πορείας προϋποθέτει την εναργή ενατένιση των σχέσεων με τα πρόσωπα, που μας καθόρισαν κατά τα προηγούμενα στάδια, τη νοερή συνομιλία με αυτά, τον επαναπροσδιορισμό με καθαρή, απολογητική σκέψη των δεδομένων και τη συναισθηματική αποκατάστασή τους με αρωγό την εμπειρία και τον κριτικό λόγο. Οι πράξεις του παρελθόντος δεν παραγράφονται, αλλά όσο υπάρχει η δυνατότητα, μπορούν να επαναδιαπραγματευθούν.

Καθώς η ηλικία προχωρά, μειώνονται οι επιλογές, τα γνωστικά σχήματα γίνονται πιο άκαμπτα, και οι αυτοαξιολογήσεις δριμύτερες. Οι πιθανότητες είναι πολωτικές: είτε αναμετρώντας τα πεπραγμένα, θεωρούμε ότι καλώς πολιτευθήκαμε και οδηγούμαστε ήρεμα προς την κορύφωση της ολοκλήρωσης, είτε διαπιστώνουμε ότι δράσαμε σαν να είμαστε κάποιοι άλλοι, οπότε η μέση ηλικία είναι η έσχατη ευκαιρία αλλαγής.

Μετά τα σαράντα οι κοινωνικοί ρόλοι έχουν παγιωθεί, η ταυτότητα του εγώ έχει σταθεροποιηθεί, οι σεξουαλικές επιλογές έχουν αποκτήσει ωριμότητα και η θέση στην κοινωνία έχει καθοριστεί. Συχνά, όμως, ανεξέλεγκτα γεγονότα αλλοιώνουν την αυτοαντίληψη και την κοσμοθεωρία γενικότερα: αρρώστιες αγαπημένων προσώπων, θάνατοι γονέων – για πολλούς η απώλεια της μητέρας ισοδυναμεί με την αναντικατάστατη έλλειψη του ανθρώπου, που περισσότερο από όλους τους είχε αγαπήσει- προβλήματα παιδιών, ξαφνικά διαζύγια, αποξένωση αγαπημένων φίλων κλπ. Οι εσχατολογικές αυτές καταστάσεις είναι εκείνες, που καθορίζουν την αξία, που αποδίδουμε στον εαυτό, γιατί τελικά η αυτοεκτίμηση δεν είναι παρά η σχέση που έχουμε με το θάνατο.

Κατά τα χρόνια που ακολουθούν, το σώμα δεν θα έχει τις ίδιες βιολογικές δυνατότητες και η στωική αποδοχή αυτής της διαπίστωσης σε μια κοινωνία, που θέτει αξιακά πρότυπα ισχύος, ρώμης και επιθυμητής εξωτερικής εμφάνισης, είναι βασική. Ο φόβος της επικείμενης γήρανσης συνδέεται με πλήθος ψυχολογικών προβλημάτων και κυρίως με την κατάθλιψη. Οι αλλαγές στον οργανισμό με την πάροδο της ηλικίας μπορούν να ταξινομηθούν σε μεταβολές στο γνωστικό τομέα, στην προσωπικότητα και στην προσαρμογή.

Όσον αφορά τον πρώτο, παρατηρείται αδυναμία πρόσκτησης νέας γνώσης, η οποία όμως δεν ισχύει, εφόσον τα καινούρια ερεθίσματα αναφέρονται σε δεξιότητες, που ήδη κατείχε το άτομο. Για παράδειγμα, μια νέα πληροφορία για το επάγγελμα αποθηκεύεται πολύ πιο άνετα σε σύγκριση με ένα εντελώς καινοφανές ερέθισμα. Τελευταίες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η απώλεια της μνήμης είναι επιλεκτική (τα άτομα ξεχνούν συμβάντα και πληροφορίες που δεν τους ενδιαφέρουν) και δεν αφορά τη μακροπρόθεσμη, αλλά τη βραχυπρόθεσμη μνήμη.

Τα νέα γι’ αυτούς ερεθίσματα πρέπει να παρουσιάζονται με ολοένα και πιο αργούς ρυθμούς, ενώ οι ασκήσεις απομνημόνευσης, το διάβασμα και η ενεργός συμμετοχή σε δραστηριότητες αποτρέπουν την εμφάνιση του φαινομένου. Η απώλεια γνώσης είναι παθολογική κατάσταση και μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες, αλλά στους νέους αποδίδεται στο άγχος και την κούραση, ενώ στους μεγαλύτερους στην ηλικία.

Αν και τα σημάδια της γήρανσης είναι ευκόλως διαπιστώσιμα (ρυτίδες, φθίση, απώλεια μνημονικής ικανότητας, κούραση) τα αντίδωρα της ενηλικίωσης δεν εκτιμώνται με την ίδια άνεση: Αυξημένη κρίση, παγιωμένοι και τελειοποιημένοι νοητικοί χάρτες για εκατοντάδες ενδεχόμενα, αυτοματοποιημένοι και αποτελεσματικοί χειρισμοί πιθανοτήτων, ικανότητα πρόβλεψης των μελλοντικών δράσεων, αυξημένη συναισθηματική νοημοσύνη, βαθεία επεξεργασία των πληροφοριών, έλεγχος των ενορμήσεων, εξισορρόπηση των αμυνών, αρραγές οπλοστάσιο έναλλακτικού ρεπερτορίου συμπεριφορών, ρεαλιστικές προσδοκίες.

Η αυτοεκτίμηση εξαρτάται από την κοινωνική σύγκριση, από τη δυνατότητα ελέγχου των γεγονότων της ζωής και από την αυτοαξιολόγηση, τη διαφορά δηλαδή μεταξύ του ιδεατού και πραγματικού εαυτού. Επιπλέον, συσχετίζεται με την αποτελεσματικότητα και τη θέληση για ανάληψη ευθυνών. Έρευνες δείχνουν ότι διατηρείται υψηλή μέχρι τα εξήντα, και μάλιστα ο ρυθμός αύξησής της είναι πολύ ταχύτερος από αυτόν των νεαρότερων ηλικιών.

Κατά την τρίτη ηλικία η αυτοεκτίμηση πλήττεται, εξαιτίας παραγόντων, όπως η συνταξιοδότηση, τα προβλήματα υγείας, το σύνδρομο της άδειας φωλιάς, η απαξίωση των ηλικιωμένων από το κοινωνικό σύστημα. Πάντως, αρκετοί ερευνητές πιστεύουν ότι η σημασία της υψηλής αυτοεκτίμησης έχει υπερεκτιμηθεί, δεδομένου ότι δεν συνδέεται πάντα με την ευτυχία και δεν παρουσιάζει σταθερότητα κατά τη διάρκεια του βίου.

Η προαναφερθείσα κοινωνική σύγκριση αναφέρεται στη βιολογική κατάσταση, την οικονομική άνεση, το κοινωνικό status, την απόκτηση παιδιών και τη δημιουργία σταθερής οικογένειας. Όλες οι έρευνες συγκλίνουν επίσης στη διαπίστωση ότι η ποσότητα και ποιότητα των κοινωνικών δικτύων και σχέσεων καθορίζουν το βαθμό της αυτοεκτίμησης.

Η μέση ηλικία είναι συνυφασμένη με την επιτυχία στους παραπάνω τομείς, με την κατάκτηση υψηλόβαθμων θέσεων, με τη διεύρυνση του κύκλου των γνωστών, με την επαγγελματική σταθερότητα και την οικογενειακή νηνεμία, με την εξασφάλιση πόρων για καλή υγειονομική περίθαλψη, με την ευχέρεια αποκόμισης ποικίλων εμπειριών, με τη δυνατότητα ταξιδιών και με την επέκταση των επιλογών σε χόμπυ και ενδιαφέρουσες ασχολίες. Η κοινωνική σύγκριση έχει νόημα μόνο όταν αφορά άτομα παρόμοιας ηλικίας, επειδή διαφορετικά τα αποτελέσματα είναι εκ προοιμίου κίβδηλα. Δεν έχει νόημα για παράδειγμα η αντιπαραβολή των φυσικών ιδιοτήτων ενός δεκαοχτάρη με κάποιον στα πενήντα.

Η αυτοεκτίμηση των ατόμων άνω των σαράντα δεν συμβιβάζεται με υποκατάστατα ποιότητας. Απαιτεί τα δεδουλευμένα και αναιρεί τα ισχύοντα, αν δεν ικανοποιούν τα κριτήρια, τα οποία πια εκπορεύονται εκ των έσω και είναι πολύ πιο απαιτητικά σε σύγκριση με νεαρότερες ηλικίες.

Υπό τις σημερινές συνθήκες η αύξηση των διαζυγίων, οι μετασχηματισμοί της πυρηνικής οικογένειας, η ανεργία ατόμων μεγάλης ηλικίας, η οικονομική κρίση, τα ευδαιμονιστικά πρότυπα, η έκπτωση του κράτους πρόνοιας, η είσοδος στην εποχή της διακινδύνευσης, η περιρρέουσα αστάθεια, η ανενδοίαστη περιθωριοποίηση των μειονεκτούντων, η εξαθλίωση των οικονομικά αδυνάμων, επιδεινώνουν περισσότερο την αίσθηση ελέγχου, που είναι απαραίτητο συστατικό της αυτοεκτίμησης και θέτουν εν αμφιβόλω αξίες, που παλαιότερα αποτελούσαν εγγύηση για την εύρωστη αυτοεικόνα. Οι διακύβευση και οι κλυδωνισμοί απαιτούν ευελιξία, προσαρμοστικότητα και διάθεση για ρίσκο, ιδιότητες που η κοινωνία απλόχερα αναγνωρίζει στους νέους και όχι σε άτομα, που κουβαλούν την ευθύνη κι άλλων μελών μιας οικογένειας.

Η εσωστρέφεια αυξάνεται, καθώς κάποιος οδεύει προς την τρίτη ηλικία, αλλά ταυτόχρονα μειώνεται ο νευρωτισμός. Σύμφωνα με τη θεωρία της απόσυρσης καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν αποστερούνται μεγάλου μέρους των κοινωνικών τους ρόλων, αλλά και η ίδια η κοινωνία τους περιθωριοποιεί (κυρίως για λόγους που σχετίζονται με την παραγωγή και την οικονομία). Κοινωνικά αίτια αναγκάζουν τους ηλικιωμένους να αποδεχτούν ρόλους εξάρτησης (από την οικογένεια, την κρατική μέριμνα, το σύστημα πρόνοιας και περίθαλψης), που πολλές φορές είναι γενεσιουργοί παράγοντες κατάθλιψης.

Αν το ζητούμενο για τον άνθρωπο είναι η διασφάλιση της ευτυχίας-μιας φευγαλέας κατάστασης, κατά την οποία όλες οι εσωτερικές δυνάμεις και ανάγκες βρίσκονται σε ισορροπία-η αυτοεκτίμηση είναι απλά μία πρόφαση ή ένα δώρο της συγκυρίας, για να ξεφύγουμε από τη ναρκισσιστική και νευρωτική ενασχόληση με το εγώ. Γιατί από την ηλικία των σαράντα και έπειτα όλοι πια γνωρίζουν, έχοντας επιβιώσει από συναισθηματικές μάχες και πολέμους ψυχικούς, ότι το μόνο αντίδοτο στην υπαρξιακή μοναξιά είναι η προσφορά προς την ανθρωπότητα και η αγάπη.

Διαβάστε περισσότερα...

Νέα πρωτοποριακή υπηρεσία για κλήση ταξί



Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών από το «taxiplon».

Μια νέα πρωτοποριακή υπηρεσία για τους οδηγούς και τους επιβάτες των ΤΑΞΙ, είναι πλέον διαθέσιμη. Πρόκειται για το σύστημα «taxiplon». Το «taxiplon» λειτουργεί μέσω του Ίντερνετ και των νέων συσκευών tablets και smartphones και προσφέρει υπηρεσίες πληροφοριών και κλήσεων για του οδηγούς και εταιρίες ΤΑΞΙ.

Για τον επιβάτη, η χρήση της νέας υπηρεσίας «taxiplon» αντιστοιχεί σε αμεσότητα, ασφάλεια, ενημέρωση. Ο επιβάτης μπορεί να επικοινωνεί με το ΤΑΞΙ χωρίς κόστος χρησιμοποιώντας το Internet ή ένα κινητό νέας γενιάς και μέσα σε λίγα λεπτά ο οδηγός βρίσκεται κοντά του. Ταξιδεύοντας σε ένα όχημα« taxiplon», έχει επιπλέον οφέλη καθώς μπορεί να ενημερωθεί για αφίξεις και αναχωρήσεις πτήσεων και πλοίων, καθώς και συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και αγώνες.

Ο σύγχρονος αυτοκινητιστής χρησιμοποιώντας το νέο «taxiplon», απολαμβάνει μία νέα σειρά υπηρεσιών που διευκολύνουν τη διαχείριση της δουλειάς του, μεταξύ άλλων αυτόματες ειδοποιήσεις και ιστορικό, διαχείριση ραντεβού, ηλεκτρονική γραμματεία, σύστημα GPS, χρήσιμες πληροφορίες για δρομολόγια πτήσεων, πλοίων και τραίνων, αλλά και εκδηλώσεις στην πόλη. Ο οδηγός μπορεί επίσης να ειδοποιήσει τους συναδέλφους του για περιστατικά στο δρόμο, ατυχήματα, κίνηση ή άλλα απρόοπτα, ενώ με το ειδικό κουμπί SOS μπορεί να τους καλέσει σε βοήθεια σε περίπτωση κινδύνου.

Η υπηρεσία «taxiplon» αλλάζει τα δεδομένα στη σχέση επιβάτη – οδηγού, καθώς μεταμορφώνει το ταξί από ένα απλό μέσο μετακίνησης, σε φορέα σύνδεσης του επιβάτη με την πόλη του.

Για περισσότερες πληροφορίες για το «taxiplon», επισκεφτείτε την ιστοσελίδα taxiplon.com.




Το σχόλιό μας: Μια σύγχρονη λύση που θα βοηθήσει και άτομα με προβλήματα ακοής να καλέσουν ένα ταξί μέσω κινητού (υποστηρίζει android και apple phones).
Διαβάστε περισσότερα...

Η κοτόσουπα δυναμώνει τον οργανισμό



Ιδιαίτερα ευεργετική για την καρδιά
.
Τίποτα δεν είναι πιο αναζωογονητικό από ένα πιάτο κοτόσουπα, όταν αισθάνεστε αδιάθετοι.

Μην περιμένετε, όμως, ν’ αρρωστήσετε για να την απολαύσετε.

Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry υποστηρίζει ότι τρώγοντας συχνά κοτόσουπα, θα σας βοηθήσει να κρατήσετε τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης υπό έλεγχο.

Οι πρωτεΐνες κολλαγόνου που βρίσκονται στο κρέας και την πέτσα εμποδίζουν την παραγωγή των ενζύμων μετατροπής της αγγειοτενσίνης, ουσιών που στενεύουν τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνουν την πίεση.

Διαβάστε περισσότερα...

Πέντε τροφές για υγιή εγγόνια!



Δημιουργήστε υγιεινά πιάτα και σνακς.

Το πιο όμορφο παιδί της γειτονιάς πιθανότατα φέρει το όνομά σας, αφού πρόκειται για το εγγονάκι σας! Και δεν θα μπορούσατε παρά να περνάτε άφθονο χρόνο μαζί του, χρόνος που μέσα σε όλα τα άλλα περιλαμβάνει και την προετοιμασία των γευμάτων και των σνακ της ημέρας.

Και κοιτώντας ένα μικροσκοπικό πλασματάκι ίσως απορείτε με την αυξημένη όρεξή του. Η αλήθεια είναι πως χρειάζεται αρκετή ενέργεια για να αναπτυχθεί αλλά και για να αναπληρώσει όση χάνει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Άλλωστε τα χιλιόμετρα που «τρέχετε» από πίσω του θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με έναν πραγματικό αγώνα δρόμου!

Πώς θα σας φαινόταν αν αρχίζατε να περνάτε λίγο ακόμη χρόνο μαζί τρώγοντας; Ξέρετε πως υπάρχουν τροφές που μπορούν να κάνουν το παιδάκι σας «μεγαλύτερο» και εσάς υγιέστερους;

Ποιες είναι άραγε οι καλύτερες επιλογές;

Αυγά: τα παρεξηγημένα

Μπορεί να έχουν δυσφημιστεί κατά καιρούς επειδή περιέχουν διαιτητική χοληστερόλη. Όμως τα αυγά κάνουν δυναμικό comeback στη διατροφή μας. Περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, πολύτιμη τόσο στην παιδική όσο και στις μεγαλύτερες ηλικίες. Η αυξημένη χοληστερόλη του αυγού εξισορροπείται από τη σημαντική ποσότητα λεκιθίνης που περιέχει, η οποία αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα της αθηροσκλήρωσης. Επίσης, η χολίνη του κρόκου συμβάλλει στην αποβολή της επιπλέον χοληστερόλης από το συκώτι. Μία ποσότητα της τάξης των 3-4 αυγών την εβδομάδα θεωρείται ασφαλής. Συνδυάστε τα με λαχανικά, σε μορφή αυγοσαλάτας ή καταναλώστε τα μέσα σε μπαγκέτα ολικής άλεσης.

Γάλα: η προφανής επιλογή

Καθώς αποτελεί την πρώτη μας τροφή, όλοι αναγνωρίζουμε την αξία του. Περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, συστατικά απαραίτητα για την καλή υγεία των οστών. Αρκετές μελέτες επίσης το έχουν συσχετίσει με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, και τη μεγαλύτερη απώλεια βάρους! Και αν αποζητάτε μια πιο γλυκιά γεύση, μπορείτε να φτιάξετε ευφάνταστα επιδόρπια γιαουρτιού με μέλι, ανάλατους ξηρούς καρπούς και κανέλλα, θρεπτικό ρυζόγαλο, ή προσθέστε σε ένα μπλέντερ φρούτα, γάλα χαμηλό σε λιπαρά και παγάκια δημιουργώντας δροσερά και υγιεινά milkshakes!

Φρούτα & Λαχανικά: η ασπίδα προστασίας

Βάλτε χρώμα στη διατροφή σας καταναλώνοντας αρκετά και διαφορετικά φρούτα και λαχανικά. Έτσι θα προσλάβετε την απαραίτητη ποικιλία βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσετε τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν θα βοηθήσουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και στο γρηγορότερο κορεσμό. Αν κάποια μέρα τα φρέσκα φρούτα δεν είναι διαθέσιμα αντικαταστήστε τα με χυμό. Εμπλουτισμένοι χυμοί που κυκλοφορούν στο εμπόριο μπορούν να προμηθεύσουν τον οργανισμό σας με ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες θρεπτικών συστατικών.

Ψάρια: τα πολύτιμα

Αποτελούν κύρια πηγή ω-3 λιπαρών που είναι απαραίτητα για όλες τις ηλικίες. Μελέτες έχουν συνδέσει τα ω-3 λιπαρά οξέα με βελτιωμένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, μειωμένη αρτηριακή πίεση, προστασία ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο, καλύτερη ανάπτυξη, βελτιωμένη συμπεριφορά και διάθεση! Και αν ο μικρός σας γευσιγνώστης είναι ιδιαίτερα απαιτητικός προσθέστε τα σε πολύχρωμες σαλάτες, σε ψωμάκι ολικής αλέσεως ή σε σούπες ή ακόμη μπορείτε να τα απολαύσετε σε έναν εμπλουτισμένο χυμό πορτοκάλι.

Όσπρια: η υπερδύναμη

Ξέρετε, πρωτεΐνη δεν περιέχει μόνο στο κρέας. Τα όσπρια αποτελούν εξαιρετική εναλλακτική πηγή, ενώ ταυτόχρονα σας εφοδιάζουν με φυτικές ίνες και με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ο συνδυασμός τους μάλιστα με δημητριακά (π.χ. φακές με ρύζι, ρεβίθια με ψωμί) δίνει ως αποτέλεσμα πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας! Εντάξτε τα λοιπόν στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα και επωφεληθείτε τόσο εσείς όσο και το εγγονάκι σας. Ακόμα και το καλοκαίρι μπορείτε να τα καταναλώσετε ως σαλάτα, για παράδειγμα μαυρομάτικα φασόλια με φρέσκο κρεμμύδι και μαϊντανό ή μια φακοσαλάτα με ντομάτα, πιπεριά και κρεμμύδι.

Ήρθε η ώρα να επιστρατεύσετε τη φαντασία σας, να δημιουργήσετε υγιεινά πιάτα και σνακς που θα ενισχύσουν τον οργανισμό και των δυό σας!

Διαβάστε περισσότερα...

Πατάτες: διατροφική αξία σε καιρούς οικονομικής κρίσης



Καταναλώστε με μέτρο σε εβδομαδιαία βάση.

Οι πατάτες καταναλώνονται ευρύτατα από το κοινό σε ποικίλες χώρες. Η κατανάλωσή τους οφείλει να τις τοποθετεί στο καθημερινό πιάτο σαν συνοδευτική τροφή και όχι ως κύριο γεύμα.

Μια πρόσφατη ανασκόπηση των επιστημονικών δεδομένων σχετικά με την ικανότητα κορεσμού των τροφίμων ανέδειξε πως τρόφιμα με χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα, όπως οι πατάτες, εμφανίζουν αυξημένη ικανότητα κορεσμού σε σχέση με τρόφιμα αυξημένης ενεργειακής πυκνότητας, όπως ένα γλυκό. Επιπρόσθετα, αν οι πατάτες καταναλωθούν σε συνδυασμό με μια λογική ποσότητα πρωτεΐνης, η οποία διαθέτει την υψηλότερη ικανότητα κορεσμού, τότε το αποτέλεσμα μεγιστοποιείται.

Με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα δεδομένα, οι γυναίκες καταναλώνουν κατά μέσο όρο μικρότερες ποσότητες πατάτας από τους άνδρες, ενώ οι ενήλικες γενικότερα φαίνεται να καταναλώνουν κατά μέσο όρο περίπου 100 γρ. ανά ημέρα. Τα παιδιά ηλικίας 11 – 18 ετών καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες από τους ενήλικες με τη μορφή των τσιπς, των τηγανιτών και των ψητών πατατών.

Τις μεγαλύτερες ποσότητες σε αυτή τη μορφή τις καταναλώνουν τα αγόρια ηλικίας 11 – 18 ετών. Αν όμως διερευνηθεί η κατανάλωση των πατατών σε άλλες μορφές όπως βραστές, μαγειρευτές και πατατοσαλάτες, τότε μεγαλύτερη κατανάλωση εμφανίζουν τα κορίτσια ηλικίας 11 – 18 ετών.

Οι πατάτες αποτελούν πηγή ενέργειας με τη μορφή του αμύλου και βρίθουν διάφορων άλλων θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνης C, σιδήρου, φυλικού οξέος, βιταμινών του συμπλέγματος Β (θειαμίνη και Β6), μαγνησίου και ψευδαργύρου.

Στη φυσική τους μορφή αποδίδουν χαμηλά ποσά ενέργειας και με δεδομένη τη μη χρησιμοποίηση λίπους κατά το μαγείρεμά τους μπορούν να μειώσουν την ενεργειακή πυκνότητα του γεύματος. Οι πατάτες διατροφικά ανήκουν στην ομάδα τροφών του αμύλου και άρα δεν κατηγοριοποιούνται στην κατηγορία των λαχανικών. Μπορούν να βοηθήσουν τους καταναλωτές να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες σε ορισμένα μικροθρεπτικά συστατικά όπως το κάλιο.

Η ενέργεια που προσφέρουν οι πατάτες εντοπίζεται στη 0,7 θερμίδα / γρ. Το γεγονός αυτό οφείλεται στη μεγάλη τους περιεκτικότητα σε νερό και στη μηδενική τους περιεκτικότητα σε λιπαρά. Η απώλεια βάρους που υφίστανται οι πατάτες κατά το ψήσιμο δημιουργεί την εντύπωση πως έχουν υψηλή ενεργειακή πυκνότητα σαν τρόφιμο.

Έτσι, αναφερόμενοι με όρους ενεργειακής απόδοσης, 100 γρ. μαγειρεμένης πατάτας αντιστοιχούν σε 180 γρ. ωμής πατάτας. Τα υψηλότερα ποσά ενέργειας αποδίδουν οι τηγανιτές πατάτες εξαιτίας του ελαίου που απορροφούν. Έτσι τα 100 γρ. τηγανιτής πατάτας περιέχουν 21.3 γρ. λίπους και αποδίδουν 324 θερμίδες.

Για να μειωθεί η ποσότητα του λίπους που απορροφάται η νοικοκυρά θα μπορούσε να κόψει τις πατάτες σε πιο χοντρά κομμάτια. Με αυτό τον τρόπο η ίδια ποσότητα των 100 γρ. θα μπορούσε να περιέχει 10.2 γρ. λίπους και να αποδίδει 234 θερμίδες. Επιπρόσθετα, αν η διαδικασία του τηγανίσματος αντικατασταθεί από το ψήσιμο στο φούρνο, τότε τα 100 γρ. πατάτας απορροφούν 4.2 γρ. λίπους και αποδίδουν 162 θερμίδες.

Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που περιέχουν οι πατάτες μπορεί να συγκριθεί με αυτή του σκουρόχρωμου ρυζιού, των ραπανιών και των σπαραγγιών. Το ξεφλούδισμα της πατάτας θα έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των φυτικών ινών που περιέχει. Άρα είναι προτιμότερο να καταναλώνονται μαζί με το φλοιό τους. Οι μαγειρεμένες και οι κρύες μαγειρεμένες πατάτες περιέχουν αξιοσημείωτες ποσότητες ανθεκτικού αμύλου το οποίο είναι άλλη μια μορφή φυτικής ίνας και βοηθά στην ομαλότερη λειτουργία του εντέρου.

Η κύρια βιταμίνη της πατάτας είναι η βιταμίνη C. Κυριαρχεί η πεποίθηση πως η βιταμίνη αυτή βρίσκεται στη φλούδα της πατάτας και πως η διαδικασία του ξεφλουδίσματος θα αφαιρέσει το μεγαλύτερο μέρος της πολύτιμης αυτής βιταμίνης. Τα επιστημονικά δεδομένα όμως καταδεικνύουν μια άλλη πραγματικότητα. Για την ακρίβεια το ξεφλούδισμα αφαιρεί μόνο το 10% του ασκορβικού οξέος (βιταμίνη C) της πατάτας. Το μαγείρεμα αφαιρεί ορισμένη ποσότητα βιταμίνης C της πατάτας, ενώ το βράσιμο έχει παρόμοια αποτελέσματα αφού μέρος της υδατοδιαλυτής αυτής βιταμίνης διαφεύγει στο νερό.

Αν κάποιος θέλει να διατηρήσει τη μέγιστη δυνατή ποσότητα της βιταμίνης κατά το μαγείρεμα, τότε καλό θα ήταν να μην αφαιρέσει τη φλούδα από την πατάτα. Η διαδικασία μαγειρέματος που αφαιρεί τη μεγαλύτερη ποσότητα της βιταμίνης αυτής από την πατάτα είναι το βράσιμο, ενώ εκείνη που έχει τις μικρότερες απώλειες είναι το μαγείρεμα στο φούρνο μικροκυμάτων. Παρόμοια δεδομένα ισχύουν και για το κάλιο που περιέχει η πατάτα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι φυτοχημικές ουσίες που περιέχουν οι πατάτες. Οι πιο χαρακτηριστικές είναι τα καροτενοειδή, ανάλογα με την ποικιλία και το χρώμα της πατάτας. Οι ξανθοφύλλες είναι τα κυρίαρχα καροτενοειδή στις πατάτες.

Οι πατάτες με έντονα κίτρινη σάρκα περιέχουν κυρίως λουτεΐνη, β-καροτένιο, ζεαξανθίνη και βιολαξανθίνη, ουσίες οι οποίες είναι ευεργετικές για την ανθρώπινη όραση. Επίσης περιέχουν πολυφαινόλες, κυρίως φαινολικά οξέα. Η κυρίαρχη πολυφαινόλη στις πατάτες είναι το χλωρογενικό οξύ με έντονες αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Οι πατάτες περιέχουν επίσης σίδηρο. Μπορεί η ποσότητά του να μην είναι τόσο υψηλή όσο στα ζωικά τρόφιμα, αλλά ο συγκεκριμένος μη-αιμικός (φυτικής προέλευσης) σίδηρος μπορεί να συνεισφέρει στην κάλυψη του 7% της καθημερινής πρόσληψης σιδήρου. Αν συνυπολογιστεί και η μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C που περιέχουν οι πατάτες, τότε η βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου στον οργανισμό αυξάνεται. Μαζί με τα καρύδια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι πατάτες μπορούν να συνεισφέρουν στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε μαγνήσιο που τόσο χρειάζονται τα οστά, οι μύες και τα νεύρα.

Ανακεφαλαιώνοντας, οι πατάτες αποτελούν ένα φθηνό τρόφιμο το οποίο μπορεί κάλλιστα να συμπεριληφθεί στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο ενός υγιή ενήλικα. Διαθέτουν μια πληθώρα μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών τα οποία επιτελούν ποικίλες ευεργετικές λειτουργίες για τον οργανισμό. Όπως όλα τα αμυλούχα τρόφιμα θα ήταν καλό να καταναλώνονται με μέτρο σε εβδομαδιαία βάση.

Διαβάστε περισσότερα...

Ασπράδι αυγού για τα εγκαύματα



Σπιτικά γιατροσόφια.

Τα ασπράδια των αβγών είναι φάρμακο. Και μάλιστα θαυματουργό. Μπορεί να θεραπεύσει, με τον καλύτερο και πιο ανώδυνο τρόπο τα εγκαύματα.

Ένας νεαρός ψεκάζοντας το γρασίδι του με φυτοφάρμακα θέλησε να ελέγξει τη στάθμη του βαρελιού για να δει πόσο υπάρχει ακόμη. Άνοιξε το καπάκι και άναψε τον αναπτήρα του, αμέσως τον τυλίξανε οι φλόγες από τις αναθυμιάσεις του φυτοφάρμακου. Πήδηξε από την καρότσα του φορτηγού του ουρλιάζοντας.

Μια γειτόνισσά του ακούγοντας τις φωνές και βλέποντας το περιστατικό έτρεξε από το σπίτι της με μια ντουζίνα αυγά φωνάζοντας «φέρτε μου αβγά!».

Τα έσπασε, διαχωρίζοντας το ασπράδι από τον κρόκο. Κατόπιν τα άπλωσε στο πρόσωπο του άτυχου νέου. Όταν το ασθενοφόρο κατέφθασε και οι νοσοκόμοι είδαν τον ασθενή ρώτησαν ποιος το έκανε αυτό.

Όλοι δείξανε την γειτόνισσα που είχε αναλάβει πρωτοβουλία. Την συγχαρήκανε και της είπανε «του σώσατε το πρόσωπο». Προς το τέλος του καλοκαιριού ο νεαρός επισκέφτηκε την γειτόνισσά του με ένα μπουκέτο λουλούδια.
Το πρόσωπό του ήταν σαν μικρού παιδιού.

Θαυματουργή επίδραση στα καψίματα

Θυμηθείτε αυτή την θεραπεία για καψίματα η οποία διδάσκεται στους νέους πυροσβέστες. Πρώτα ψεκάστε κρύο νερό στην καμένη περιοχή μέχρι η θερμότητα να μειωθεί και το κάψιμο ιστού να σταματήσει.

Κατόπιν, απλώστε ασπράδια στην καμένη περιοχή.

Μια γυναίκα έκαψε ένα μεγάλο μέρος του χεριού της με βραστό νερό. Παρόλο τον πόνο έβαλε το χέρι της κάτω από κρύο νερό, χώρισε δύο ασπράδια, τα ανακάτεψε ελαφρά και βούτηξε το χέρι της στο μίγμα.

Τα ασπράδια στεγνώσανε στο χέρι της και σχηματίσανε μια προστατευτική κρούστα. Αργότερα έμαθε ότι τα ασπράδια περιέχουν φυσικό κολλαγόνο και συνέχισε να εναποθέτει χτυπημένο ασπράδι στην περιοχή.

Μέχρι το απόγευμα δεν ένοιωθε πόνο και την επόμενη μέρα με δυσκολία μπορούσες να δεις σημάδι καθώς το δέρμα αποκτούσε το κανονικό του χρώμα.

Η καμένη περιοχή είχε τελείως αναγεννηθεί χάρη στο κολλαγόνο των ασπραδιών, ένα πλακούντα πλήρη σε βιταμίνες. Αυτή η πληροφορία μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη στον καθένα μας.

Διαβάστε περισσότερα...

Θλίψη για τον Steve Jobs - Έφυγε από την επάρατη νόσο

Πέθανε ο ιδρυτής της Apple



«Έφυγε» τη νύχτα.

Αναμφίβολα θα αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην καθημερινή μας ζωή. Στη μνήμη του Steve Jobs, που έχασε τη νύχτα τη μάχη για τη ζωή, λουλούδια άρχισαν να αφήνονται μπροστά από ένα Apple Store στο κέντρο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία.

«H λάμψη του Steve, το πάθος και η ενέργειά του ήταν η πηγή των αμέτρητων καινοτομιών που εμπλουτίζουν και βελτιώνουν τη ζωή όλων μας. Ο κόσμος μας είναι ασύγκριτα καλύτερος, χάρη στον Steve», αναφέρει η Apple σε ανακοίνωσή της για το θάνατο του συνιδρυτή της.




-----------


Ποιος ήταν ο Steve Jobs.



Θλίψη για το θάνατο του ιδρυτή της Apple.

Στα 56 του χρόνια ο Steve Jobs απεβίωσε έπειτα από πολυετή μάχη με τον καρκίνο στο πάγκρεας, αφήνοντας έναν κόσμο «ασύγκριτα καλύτερο, χάρη σ' αυτόν», όπως αναφέρει η Apple στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το θάνατο του άνδρα που την έφερε στην κορυφή.

Ο θάνατος του Steve Jobs είναι «πρώτο θέμα» σε όλο τον κόσμο: «ηγήθηκε μιας επανάστασης στα κινητά και τους υπολογιστές», γράφει το CNN. «Περισσότερο από κάθε άλλο ηγέτη, ήταν αδύνατο να τον ξεχωρίσεις από την εταιρεία του», λέει το BBC καθώς πράγματι η πορεία του Jobs ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτή της Apple και η επιστροφή του σ’ αυτή, έπειτα από περίπου μία δεκαετία απομάκρυνσης, έδωσε το σήμα για την ανάκαμψή και την κυριαρχία της.

Έχει χαρακτηριστεί το «παιδί θαύμα» της Σίλικον Βάλεϊ, κάτι πολύ λογικό αν διατρέξει κανείς το «βιογραφικό» του: Apple I και II και Macintosh, iMac, iPod, iPhone, iPad είναι μεταξύ των καινοτομιών που λάνσαρε ο Jobs και αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Το 2010 οι Financial Times τον ανακηρύσσουν «Πρόσωπο της χρονιάς». Την ίδια εποχή o δικτυακός τόπος MarketWatch τον ανακήρυξε «διευθύνοντα σύμβουλο της δεκαετίας», τίτλος που του είχε δοθεί το 2009 και από το Fortune.

Σε ό,τι αφορά την Apple, χάρη στη μεγάλη επιτυχία του iPad, τα οικονομικά της μεγέθη ξεπέρασαν αυτά της Microsoft και έγινε το Μάιο του 2010 η δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία.

Την ώρα που η Apple βρίσκεται στο δρόμο για την κορυφή, ο Steve Jobs αρχίζει να δίνει τη δική του μάχη με τον καρκίνο του παγκρέατος. Το πρώτο εξάμηνο του 2009 χρειάζεται να λείψει με αναρρωτική άδεια. Το ίδιο συμβαίνει στις αρχές του 2011, όταν υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση. Τον Αύγουστο αναγκάζεται να παραιτηθεί. «Στην Apple έκανα μερικούς από τους πιο καλούς φίλους στη ζωή μου και σας ευχαριστώ όλους για τα τόσα χρόνια που μπόρεσα να εργαστώ μαζί σας», γράφει κλείνοντας την επιστολή της παραίτησής του και υπογράφει: «Στιβ».

Σχεδόν δύο μήνες μετά, μόλις στα 56 χρόνια του, ο Steve Jobs χάνει ίσως για πρώτη φορά μία μάχη, που είναι όμως η πιο σημαντική: τη μάχη για τη ζωή.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

-----------

«Η καινοτομία είναι η διέξοδος»

Συνέντευξη του Steve Jobs λίγο πριν επιστρέψει στην Apple.

Άρρηκτα συνδεδεμένες ήταν οι πορείες της Apple και του Steve Jobs- με το «διάλειμμα» μίας δεκαετίας, κατά το οποίο ο Jobs ίδρυσε τη NexT και αγόρασε την Pixar. Χρειάστηκε η επιστροφή του για να επιστρέψει και η Apple στο δρόμο προς την κορυφή.

Σε συνέντευξη που δόθηκε το 1996, λίγο πριν την επιστροφή του, ο Steve Jobs που έχασε τη νύχτα τη μάχη για τη ζωή, μίλησε για την Apple που εκείνη την εποχή είχε «βαλτώσει»:

«Η Apple είναι μία εταιρεία που βασίστηκε στην καινοτομία, όταν έφυγα πριν από δέκα χρόνια ήταν δέκα χρόνια μπροστά. Το πρόβλημα είναι πως έμεινε στάσιμη, κατά τη γνώμη μου διέξοδος είναι η καινοτομία», έλεγε τότε.

Δείτε το βίντεο



-----------


Η πορεία του Steve Jobs από το γκαράζ των γονιών του ως την κορυφή

Στιγμές από τη ζωή του.

«Ο κόσμος έμαθε για το θάνατό του από μία συσκευή που ο ίδιος εφηύρε» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα για το θάνατο του Steve Jobs, μία φράση που περιγράφει ακριβώς ποια ήταν η επιτυχία του συνιδρυτή της Apple ο οποίος έχασε τη νύχτα τη μάχη για τη ζωή.

Η αφετηρία του από το γκαράζ των γονιών του, όπου ίδρυσε την Apple μαζί με τον Στίβεν Βόσνιακ, είχε κατάληξη στην κορυφή.

Δείτε βίντεο με φωτογραφίες του Steve Jobs. Η ομιλία του είναι από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ το 2005.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr

-----------


«Ήμασταν συνεργάτες, ανταγωνιστές και φίλοι για τη μισή μας ζωή»



Συντετριμμένος ο Μπιλ Γκέιτς για το θάνατο του Στιβ Τζομπς.
«Πολλές γενιές θα βιώσουν την επιρροή του Στιβ Τζομπς», δήλωσε ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς μετά την ανακοίνωση του θανάτου του ιδρυτή της Apple. «Ο κόσμος βλέπει σπάνια ανθρώπους με τέτοια επιρροή», τόνισε ο Γκέιτς κάνοντας μία μικρή αναδρομή στη γνωριμία τους. 

«Ο Στιβ και εγώ συναντηθήκαμε πριν από σχεδόν 30 χρόνια, ήμασταν συνεργάτες, ανταγωνιστές και φίλοι για τη μισή μας ζωή. Ο Στιβ θα μού λείψει παρά πολύ», είπε.





-----------


Λουλούδια και κεριά στη μνήμη του Jobs


Περαστικοί λένε αντίο έξω από το κατάστημα του Σόχο.
Λάτρεις της Apple άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από τα καταστήματα της εταιρίας στη Νέα Υόρκη όπου αφήνουν λουλούδια και κεριά στη μνήμη του Jobs.

Έξω από το κατάστημα του Σόχο, στην καρδιά του Μανχάταν, συγκεντρώνονταν οι πιο πιστοί φίλοι των προϊόντων της καλιφορνέζικης εταιρίας, όπως και περαστικοί.

Στη σελίδα υποδοχής της Apple αναρτήθηκε μια μαυρόασπρη φωτογραφία του Jobs αμέσως μετά την ανακοίνωση του θανάτου του, ενώ η μηχανή αναζήτησης Google θέτει σε λειτουργία ένα σύνδεσμο που οδηγεί κατευθείαν στην ιστοσελίδα της Apple. Το υπόλοιπο της ιστοσελίδας και κυρίως το διαδικτυακό κατάστημα, είναι προσβάσιμο μέσω ενός μενού.

Στη φωτογραφία που δημοσιεύει η Apple, ο συνιδρυτής της φοράει τα χαρακτηριστικά μικρά στρογγυλά γυαλιά του και το ζιβάγκο του, και υπάρχει η φράση « Steve Jobs 1955-2011».

Στη σελίδα της Google, κάτω από τη γραμμή που προορίζεται για αναζήτηση στο internet μια απλή αναφορά «Steve Jobs 1955-2011» στέλνει τον χρήστη απευθείας στη σελίδα υποδοχής της Apple.

«Η Apple έχασε έναν οραματιστή και έναν ιδιοφυή δημιουργό και ο κόσμος έχασε έναν απίστευτο άνθρωπο. Ο Στιβ αφήνει πίσω του μια εταιρία που μόνο αυτός μπορούσε να έχει δημιουργήσει και το πνεύμα του θα είναι πάντα το θεμέλιο της Apple», έγραψε ο επικεφαλής της εταιρείας Τιμ Κουκ, σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμά του προς τους εργαζόμενους του ομίλου.











-----------

«Ο κόσμος έμαθε το θάνατό του από μια μηχανή που ο ίδιος εφηύρε»




Λυπημένος ο Μπαράκ Ομπάμα για το θάνατο του Steve Jobs
«O Steve ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αμερικανούς πρωτοπόρους, αρκετά γενναίος για να σκέφτεται διαφορετικά, αρκετά τολμηρός για να πιστεύει ότι μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο και αρκετά ταλαντούχος για να το κάνει πράξη. Η Μισέλ και εγώ έχουμε λυπηθεί ιδιαίτερα με την ανακοίνωση του θανάτου του» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για το θάνατο του συνιδρυτή της Apple.

«Οικοδομώντας μια από τις πιο πετυχημένες επιχειρήσεις του πλανήτη όταν ξεκίνησε από το γκαράζ του, αποτέλεσε το παράδειγμα της αμερικανικής ευφυΐας» προσθέτει στην ανακοίνωση.

«Προσωποποιώντας τους υπολογιστές και βάζοντας το διαδίκτυο στις τσέπες μας, ο Jobs έφερε την επανάσταση στην πληροφορία, όχι μόνο να είναι προσβάσιμη αλλά και διαισθητική και ψυχαγωγική», τονίζει ο Ομπάμα ο οποίος πρόσφατα είχε πει ότι ο Τζομπς προσωπικά τού έδωσε μια ταμπλέτα πληροφορικής ipad, πριν από την κυκλοφoρία της στην αγορά.

Αναφερόμενος στο στούντιο Pixar που ίδρυσε ο Jobs ο Ομπάμα υπογράμμισε ότι «έδωσε χαρά σε εκατομμύρια παιδιά και μεγάλους».

«Ο Steve αρεσκόταν να λέει ότι ζούσε την κάθε ημέρα σαν να είναι η τελευταία. Και επειδή αυτό έκανε, άλλαξε τη ζωή μας, επανακαθόρισε ολόκληρους οικονομικούς τομείς και κατόρθωσε ένα από τα πιο σπάνια επιτεύγματα στην ανθρώπινη ιστορία: άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ο καθένας μας βλέπει τον κόσμο», πρόσθεσε ο Ομπάμα.

«Ο κόσμος έχασε έναν οραματιστή. Και δεν υπάρχει καλύτερος φόρος τιμής στην επιτυχία του Steve από το γεγονός ότι η πλειοψηφία του κόσμου έμαθε το θάνατό του από μια μηχανή που ο ίδιος εφηύρε. Η σκέψη της Μισέλ και η δική μου είναι στη γυναίκα του Λορίν, την οικογένειά του και όλους όσοι τον αγαπούσαν», καταλήγει η ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

-----------

«Το να είμαι ο πλουσιότερος άνθρωπος στο νεκροταφείο δεν με ενδιαφέρει»



Αποφθέγματα του ανθρώπου που σημάδεψε για πάντα την εξέλιξη της τεχνολογίας.
Ο Mr Apple, Steve Jobs έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών. Διαβάστε μερικές από τις απόψεις του πάνω στη ζωή αλλά και την δουλειά του:

-Φτιάξαμε τα κουμπιά πάνω στην οθόνη να φαίνονται τόσο όμορφα που θα θέλετε να τα γλείψετε.

-Έχει περισσότερη πλάκα να είσαι πειρατής παρά να καταταγείς στο ναυτικό.

-Η δημιουργικότητα απλά ενώνει πράγματα. Όταν ρωτάς δημιουργικούς ανθρώπους πώς έκαναν κάτι, νιώθουν λίγη ενοχή. Γιατί δεν το έκαναν, απλά είδαν κάτι. Τους φαινόταν προφανές μετά από λίγο. Κι αυτό γιατί ήταν ικανοί να συνδέσουν τις εμπειρίες που είχαν και να συνθέσουν νέα πράγματα. Κι ο λόγος που ήταν ικανοί να το κάνουν αυτό ήταν ότι είχαν περισσότερες εμπειρίες ή είχαν σκεφθεί περισσότερο τις εμπειρίες τους απ΄ότι άλλοι άνθρωποι.

-Το να είμαι ο πλουσιότερος άνθρωπος στο νεκροταφείο δεν με ενδιαφέρει. Πηγαίνοντας για ύπνο το βράδυ να λέω ότι κάναμε κάτι υπέροχο σήμερα… αυτό είναι που με ενδιαφέρει.

-Το μόνο πρόβλημα με τη Microsoft είναι ότι δεν έχουν γούστο. Δεν έχουν καθόλου γούστο. Και το λέω με την έννοια ότι δεν έχουν original ιδέες, δεν βάζουν κουλτούρα στα προϊόντα τους.

-Όταν ήμουν 17 διάβασα μία άποψη: «αν ζεις την κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία σου, κάποια στιγμή θα έχεις δίκιο». Μου έκανε εντύπωση και από τότε, τα τελευταία 33 χρόνια, κοιτάζομαι κάθε πρωί στον καθρέπτη και αναρωτιέμαι «αν σήμερα ήταν η τελευταία μέρα της ζωή μου, θα έκανα αυτό που πρόκειται να κάνω σήμερα;» Και όποτε η απάντηση είναι «όχι» για πολλές μέρες σερί, τότε ξέρω ότι κάτι πρέπει να αλλάξει.

Διαβάστε κι άλλα αποφθέγματα του Steve Jobs εδώ.



-----------

Ο Παράδεισος έκανε αναβάθμιση



Η ζωή του Steve Jobs με ημερομηνίες.
Θλίψη σε όλο τον κόσμο προκαλεί ο πρόωρος θάνατος του ιδρυτή της Apple Steve Jobs, που έχασε τη νύχτα τη μάχη για τη ζωή. Πέρα από τις ανακοινώσεις των ηγετών όλου του κόσμου, οι αυθόρμητες εκδηλώσεις ανθρώπων σε πολλές χώρες, που αφήνουν λίγα λουλούδια στη μνήμη του, δείχνουν το μέγεθος της επιτυχίας του και το βαθμό που οι ιδέες και οι εφευρέσεις του έφτασαν σε εκατομμύρια σπίτια και έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. 

Ο πρωτοπόρος της τεχνολογίας έφυγε από τη ζωή σήμερα σε ηλικία 56 ετών ενώ τον Αύγουστο είχε παραιτηθεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας για λόγους υγείας. 

24 Φεβρουαρίου 1955
Ο Steven Paul Jobs γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο από τους Joanne Carole Schieble και Abdulfattah Jandali. Το ανύπαντρο ζευγάρι τον έδωσε για υιοθεσία και έτσι οι Paul και Clara Jobs γίνονται οι θετοί γονείς του. 

1961
Η οικογένεια μετακομίζει στο Mountain View της Καλιφόρνια, που αργότερα θα γίνει γνωστό ως Silicon Valley.

1968
Ο Jobs τηλεφωνεί στον Bill Hewlett της Hewlett-Packard, ψάχνοντας για ανταλλακτικά για την κατασκευή ενός μετρητή συχνότητας. Ο Hewlett του δίνει ό,τι χρειάζεται καθώς και την ευκαιρία για πρακτική άσκηση στην εταιρεία εκείνο το καλοκαίρι.

1970
Συναντά τον μελλοντικό συνιδρυτή της Apple,Steve Wozniak, μέσω ενός φίλου. Το 2006 στη αυτοβιογραφία του Wozniak, «iWoz», ο ίδιος σημειώνει ότι οι δύο τους «κόλλησαν» αμέσως, παρά την τετραετή διαφορά ηλικίας τους.

1972
Αποφοιτά από το Homestead High School στο Cupertino της Καλιφόρνια και εγγράφεται στο Reed College στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, μέχρι που αποφασίζει να παρατήσει τις σπουδές ένα εξάμηνο αργότερα. Συνέχισε ωστόσο να παρακολουθεί τα μαθήματα που τον ενδιέφεραν, όπως η καλλιγραφία, παρόλο που δεν έπαιρνε βαθμούς. 

1974
Κάνει ένα σύντομο πέρασμα ως μηχανικός στην Atari. Εργαζόμενος στη νυχτερινή βάρδια, φωνάζει τον Wozniak για να καταφέρουν μαζί να περιορίσουν το hardware που απαιτείται για μία πρωτότυπη έκδοση του παιχνιδιού Pong, το οποίο αργότερα κυκλοφόρησε ως Breakout. Το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς ο Jobs αφήνει την Atari για να ταξιδέψει στην Ινδία και τελικά να επιστρέψει στην Καλιφόρνια για να ζήσει σε μια κοινότητα.

1976
Ιδρύει την Apple Computer με τον Wozniak και τον Ronald Wayne. Την ίδια χρονιά, η εταιρεία πουλά το Apple I, με τη μορφή κιτ, προς 666,66 δολάρια. 

3 Ιανουαρίου 1977
Η Apple διευρύνει τη μετοχική της βάση

5 Ιουνίου 1977
Κυκλοφορεί το Apple II, ο πρώτος εμπορικά διαθέσιμος προσωπικός υπολογιστής, σε μια πλαστική θήκη με έγχρωμα γραφικά, και ο πρώτος επιτυχημένος προσωπικός υπολογιστής της Apple.

12 Δεκεμβρίου 1980
Η Apple μπαίνει στο χρηματιστήριο με αξία 200 εκατ. δολάρια.

24 Ιανουαρίου 1984
Το διαφημιστικό αξίας 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων του «1984», σε σκηνοθεσία Ridley Scott, μεταδίδεται κατά την διάρκεια του Super Bowl XVIII, παρουσιάζοντας το Macintosh, ο οποίος γίνεται ο πρώτος εμπορικά επιτυχημένος μικρός υπολογιστής με γραφική διεπαφή.

12 Σεπτεμβρίου 1985
Ο Jobs παραιτείται από πρόεδρος της Apple, λέγοντας κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου: «Έχω σκεφτεί πολύ και ήρθε η ώρα για μένα να συνεχίσω με τη ζωή μου. Είναι προφανές ότι έχω να κάνω κάτι. Είμαι 30 ετών». Έτσι πολύ σύντομα ιδρύει την NeXT Computer (που αργότερα γίνεται NeXT Software), την οποία χρηματοδοτεί πουλώντας τις αξίας 70 εκατομμυρίων δολαρίων μετοχές του της Apple. Ένα «διαπροσωπικό» NeXT workstation, με ενσωματωμένη θύρα Ethernet, χρησιμοποιείται από τον Tim Berners-Lee στο CERN για να γίνει ο πρώτος server του World Wide Web. 

3 Φεβρουαρίου 1986
Για 10 εκατ. δολάρια αγοράζει το τμήμα GraphicsGraphics Group της Lucasfilm που αργότερα γίνεται η γνωστή Pixar Animation Studios.

1988
Η NeXT Computer κυκλοφορεί τον πρώτο της υπολογιστή.

1993
Η NeXT παύει να ασχολείται με hardware και μπαίνει στο χώρο των λογισμικών. Η εταιρεία μετονομάζεται σε NeXT Software, Inc

29 Νοεμβρίου 1995
Γίνεται πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pixar. Το ίδιο έτος ο Jobs εκτοξεύει την Pixar μετά την επιτυχία «Toy Story». Η ταινία είναι η πρώτη ταινία που φτιάχτηκε εξ ολοκλήρου ε ηλεκτρονικό υπολογιστή και κερδίζει 192 εκατομμύρια δολάρια στο box office 

10η Δεκεμβρίου 1996
Επιστρέφει στην Apple, ως σύμβουλος, αφού αγοράζει την NexT για 429 εκατομμύρια δολάρια.

9 Ιουλίου 1997
Αναλαμβάνει προσωρινά τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου 

6 Αυγούστου 1997
Ανακοινώνει επενδύσεις ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Microsoft, σε συνδυασμό με εταιρική σχέση σχετικά με το Microsoft Office και τον Internet Explorer για τον Mac.

10 Νοεμβρίου 1997
Εισάγει το Apple Store, το οποίο επιτρέπει στους καταναλωτές την online παραγγελία προϊόντων της Apple 

8 Ιανουαρίου 1998
Η Apple επιστρέφει στην κερδοφορία.

6 Μαΐου 1998
Εισάγει το iMac, το οποίο γίνεται εμπορικά διαθέσιμο τον Αύγουστο.

5 Ιανουαρίου 2000
Αφήνει τον χαρακτηρισμό «προσωρινός» από τον τίτλο του CEO στη Macworld Expo, αστειευόμενος ότι θα χρησιμοποιεί τον τίτλο «iCEO», ως φόρο τιμής στην ονομασία προϊόντων της εταιρείας. Λαμβάνει 1 δολάριο ως ετήσιες αποδοχές. Πολύ σύντομα παύει τα έργα Newton και OpenDoc και αλλάζει τους όρους αδειοδότησης ώστε να κάνει το κόστος απαγορευτικό για Mac-cloning. Οι τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν στη NeXT τελικά εξελίσσονται σε προϊόντα της Apple, όπως το Mac OS.

9 Ιανουαρίου 2001
Εισάγει το iTunes, αρχικά αποκλειστικά για τους χρήστες Mac. «Το iTunes είναι μίλια μπροστά από κάθε άλλη εφαρμογή jukebox και ελπίζουμε ότι έχει ένα δραματικά απλούστερο περιβάλλον χρήσης, φέρνοντας ακόμα περισσότερους ανθρώπους στην ψηφιακή επανάσταση της μουσικής».

24 Μαρτίου 2001
Η Apple κυκλοφορεί την πρώτη έκδοση του Mac OS X, με την κωδική ονομασία Cheetah.

19 Μαΐου 2001
Ανοίγει το πρώτο κατάστημα της Apple στο Tysons Corner, Va, και Glendale, στην Καλιφόρνια. Ο σχεδιασμός τόσο του καταστήματος όσο και των μεθόδων πώλησης αποδείχθηκε εξαιρετικά δημοφιλής. Η Apple διατηρεί 330 καταστήματα σε όλο τον κόσμο μέχρι τον Ιούλιο του 2011.

23 Οκτωβρίου, 2001
Εισάγει το iPod. «Με το iPod, η Apple δημιουργεί μία εντελώς νέα κατηγορία ψηφιακού music player που σας επιτρέπει να θέσετε ολόκληρη τη μουσική συλλογή σας στην τσέπη σας και να την ακούσετε όπου κι αν πάτε ... με το iPod, το να ακούτε μουσική δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο». Η Apple είχε διαθέσει περισσότερα από 300 εκατομμύρια iPods μέχρι τον Οκτώβριο του 2011.

17 Ιουλίου 2002
Η Apple παρουσιάζει το πρώτο συμβατό με Windows iPod στο Macworld.

28 Απριλίου 2003
Ανοίγει το iTunes Music Store στις Ηνωμένες Πολιτείες από το οποίο πωλήθηκαν 10.000 εκατομμύρια τραγούδια, μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 2010. 

16 Οκτωβρίου 2003
Ανακοινώνεται η συμβατότητα του iTunes με τα Windows.

1 Αυγούστου 2004
Ο Jobs υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση καρκινικού όγκου στο πάγκρεας.

11 Ιανουαρίου 2005
Η Apple παρουσιάζει το iPod Shuffle. Είναι μικρότερο και ελαφρύτερο από ένα πακέτο τσίχλας και κοστίζει λιγότερο από 100 δολάρια. 

6 Ιουνίου 2005
Στο WWDC, ανακοινώνεται η μετάβαση από τους IBM επεξεργαστές στους διπύρηνους της Intel στο νέο MacBook Pro και iMac της Apple.

7 Σεπτεμβρίου 2005
Παρουσίαση του iPod Nano: «Το iPod Nano αποτελεί τη μεγαλύτερη επανάσταση από το αρχικό iPod. Είναι ένα πλήρως εξοπλισμένο iPod σε απίστευτα μικρό μέγεθος και αυτό πρόκειται να αλλάξει τους κανόνες για το σύνολο της αγοράς στην “φορητή” μουσική».

12 Οκτωβρίου 2005
Το iPod διαθέτει υποστήριξη βίντεο: «Αυτό είναι το καλύτερο music player που έχει υπάρξει, είναι 30 % πιο λεπτό και διαθέτει 50%περισσότερη χωρητικότητα στην ίδια τιμή ενώ έχετε και την δυνατότητα να δείτε και βίντεο».

13 Ιανουαρίου 2006
Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς της Apple ξεπερνά της Dell.

25 Ιανουαρίου 2006
Η Disney αγοράζει την Pixar για 7,4 δισ. δολάρια,

2 Φεβρουαρίου 2006
Το iTunes πωλεί το δισεκατομμυριοστό τραγούδι του.

9 Ιανουαρίου 2007
Εισάγεται το iPhone, ένα επαναστατικό προϊόν πρωτοποριακό έναντι οποιουδήποτε άλλου κινητού τηλεφώνου. Η Apple κατείχε το 19,1% των smartphone της αγοράς μέχρι τον Αύγουστο 2011 ενώ είχαν πωληθεί 108 εκατομμύρια iPhones σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι τον Μάρτιο του 2011.

5 Σεπτεμβρίου 2007
Εισάγεται το iPod Touch

15 Ιανουαρίου 2008
Εισάγει το App Store ως μια ενημερωμένη έκδοση του iTunes. Επίσης, παρουσιάζονται τα MacBook Air. Από το App Store είχαν γίνει 18 δισεκατομμύρια downloads μέχρι τις 4 Οκτωβρίου του 2011.

9 Ιουνίου 2008
Παρουσιάζεται το MobileMe, ένα είδος πρωταρχικής cloud υπηρεσίας της Apple

14 Ιανουαρίου 2009
Ο Jobs παίρνει άδεια 6 μηνών για λόγους υγείας 

27 Ιανουαρίου 2010
Παρουσιάζεται το iPad. Η Apple πουλάει 500.000 iPads κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας διάθεσής τους στην αγορά και κυριαρχεί στο 84% της αγοράς ταμπλετών μέχρι το τέλος του έτους, με τα εκτιμώμενα τεμάχια να φτάνουν τα 12,9 εκατομμύρια μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2010 και τα 25 εκατομμύρια μέχρι τον Ιούνιο του 2011. Τον ίδιο μήνα, η εταιρία γνωστοποιεί ότι έχει πουλήσει 200 ​​εκατομμύρια iOS συσκευές.

17 Ιανουαρίου 2011
Παίρνει άδεια για λόγους υγείας από τη θέση του CEO, σχεδόν δύο χρόνια μετά την εξάμηνη διακοπή που είχε πάρει για να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος.

15 Φεβρουαρίου 2011
Εγκαινιάζει μια συνδρομητική υπηρεσία μέσω του App Store: «Η φιλοσοφία μας είναι απλή - όταν η Apple φέρνει ένα νέο συνδρομητή στην εφαρμογή, η Apple κερδίζει μερίδιο 30%, όταν ο εκδότης φέρνει ένα υφιστάμενο ή νέο συνδρομητή με στην εφαρμογή, ο εκδότης κερδίζει το 100% και η Apple δεν κερδίζει τίποτα». 

2 Μαρτίου του 2011
Ο Jobs εμφανίζεται στην παρουσίαση του iPad 2 σε εκδήλωση στο κέντρο του Σαν Φρανσίσκο, στην οποία η είσοδος επιτρεπόταν μόνο με πρόσκληση. Είναι η πρώτη δημόσια εμφάνισή του σε εκδήλωση της εταιρείας μετά την ανακοίνωση της τρίτης ιατρικής άδειάς του τον Ιανουάριο.

6 Ιουνίου 2011
Μιλά στο συνέδριο Worldwide Developers της Apple κι αυτή είναι η τελευταία δημόσια εμφάνιση του σε εκδήλωση της εταιρείας.

9 Αυγούστου 2011
Η Apple γίνεται η πολυτιμότερη εταιρεία των ΗΠΑ, όσον αφορά την κεφαλαιοποίησή της, με 337.170.000.000 δολάρια. 

24 Αυγούστου 2011
Παραιτείται από CEO της Apple και παίρνει τη θέση του πρόεδρου του Διοικητικού Συμβουλίου



-----------
Διαβάστε περισσότερα...