Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Ζάχαρη και δίαιτα



Άσπονδοι εχθροί ή μήπως όχι;
Πόσες φορές ξεκινήσατε δίαιτα και το πρώτο πράγμα που περιορίσατε ήταν η ζάχαρη; Κι όμως ξέρατε πως δεν υπάρχουν τρόφιμα που να απαγορεύονται σε μία δίαιτα αδυνατίσματος;

Τα πάντα επιτρέπονται αρκεί να είναι σωστά προσαρμοσμένα στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Εξάλλου, μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη έχει περίπου 20 θερμίδες.

Το 1986, μία ανασκόπηση βιβλιογραφίας σχετικά με την ασφάλεια των σακχάρων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εκτός από τη συμβολή των σακχάρων στην τερηδόνα δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα σάκχαρα αποτελούν κίνδυνο για την υγεία, όταν καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Επιπλέον, το 2004 ο Αμερικανικός Σύλλογος Διαιτολόγων στην επίσημη θέση του σχετικά με τις γλυκαντικές ουσίες αναφέρει ότι οι καταναλωτές μπορούν να απολαμβάνουν με ασφάλεια μια σειρά θερμιδογόνων γλυκαντικών (ζάχαρη, φρουκτόζη κ.α.), όταν καταναλώνονται στα πλαίσια ενός διαιτολογίου που ακολουθεί τις γενικές διατροφικές οδηγίες του Συλλόγου.

Το Ινστιτούτο Ιατρικής των Η.Π.Α. επισημαίνει ότι η πρόσληψη υδατανθράκων για παιδιά και ενήλικες πρέπει να είναι τουλάχιστον 130 γραμμάρια ημερησίως, βάσει των μέσων ελάχιστων αναγκών του εγκεφάλου σε γλυκόζη.

Οι Διαιτητικές Συστάσεις Αναφοράς (Dietary Reference Intakes- DRI) για τους υδατάνθρακες και τα σάκχαρα συστήνουν ότι η πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων δεν πρέπει να ξεπερνά το 25% της συνολικής προσλαμβανόμενης ενέργειας, ώστε να μην καταλαμβάνουν τη θέση άλλων θρεπτικών συστατικών στο διαιτολόγιο.

Όταν οι βασικές διατροφικές ανάγκες καλύπτονται από τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, οι επιλογές του κάθε ανθρώπου μπορούν να κατευθύνονται από τις προσωπικές του προτιμήσεις, ώστε να καλύπτονται οι ενεργειακές του ανάγκες.

Σύμφωνα με αυτές τις οδηγίες, οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν τρόφιμα και ποτά με πρόσθετα γλυκαντικά, με ή χωρίς θερμίδες, ανάλογα με τις συνολικές ημερήσιες ενεργειακές (θερμιδικές) τους ανάγκες πάντα μέσα στο τρίπτυχο «Ισορροπία - Ποικιλία -Μέτρο».

Διαβάστε περισσότερα...

Πες μου τι τρως ... να σου πω ποιος είσαι



Επιλέγουμε φαγητά με βάση την ψυχολογία μας, σύμφωνα με έρευνα.

Γνωρίζατε ότι τα άτομα που αισθάνονται θυμό συνήθως επιλέγουν συμπαγείς τροφές, δύσκολες στην μάσηση, όπως είναι μία μπριζόλα, που πολλές φορές τους βοηθάνε, έστω παροδικά στην εκτόνωση του;

Πρόσφατες έρευνες απέδειξαν πως οι διατροφικές μας επιλογές φωτογραφίζουν τη διάθεση μας, που οδηγεί στο να διαλέγουμε συγκεκριμένες τροφές έναντι κάποιων άλλων, με σκοπό να ελέγξουμε, υπό μια έννοια τα εκάστοτε συναισθήματά μας.

Είναι πολλές οι φορές που χρησιμοποιούμε το φαγητό ως μέσο προκειμένου να αντιμετωπίσουμε, να ρυθμίσουμε ή ακόμα και να εξαλείψουμε τα δυσάρεστα συναισθήματα.

Τι μπορεί όμως να σημαίνει κάτι τέτοιο; Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σύνδεσμος μεμονωμένων τροφών με συγκεκριμένα συναισθήματα.

Τα άτομα με μελαγχολία ή με καταπιεσμένη ερωτική ζωή διαπιστώνεται πως καταφεύγουν στην κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως το σκέτο ψωμί, τα γλυκά ή τα μπισκότα.

Ως πιο πιθανός προτεινόμενος μεταβολικός μηχανισμός είναι αυτός σύμφωνα με τον οποίο τα φαγητά αυτά αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στο αίμα μας, μίας ορμόνης που σχετίζεται με την καλή διάθεση και συνεπώς το άτομο βρίσκει αυτό που αναζητά μέσα από την τροφή.

Μια δύσκολη συναισθηματική περίοδος αντιμετωπίζεται με τροφές που, καταναλώναμε στην παιδική μας ηλικία όπως τα παγωτά και οι κρέμες, που μας γυρίζουν σε στιγμές ξεγνοιασιάς.

Από την άλλη οι ιδιαίτερα αγχωμένοι άνθρωποι εμφανίζουν την τάση να επιλέγουν αλμυρά σνακ, όπως τα πατατάκια, ποπ κορν ξηρούς καρπούς. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι το stress ευθύνεται για την αυξημένη παραγωγή αδρεναλίνης από τα επινεφρίδια, υπεύθυνα, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς με την επιθυμία μας για αλμυρή τροφή.

Το σύνηθες στην εποχή μας αίσθημα της μοναξιάς βρίσκει την λύση του τεχνητα σε λιπαρές τροφές (παγωτά, γλυκά) που καλύπτουν το συναισθηματικό αυτό κενό με μια ευχάριστη και απαλή γεύση στο στόμα, ενώ κάποιος με έντονο το συναίσθημα της ζήλιας τείνει να γεμίζει το πιάτο του με ό,τι βρει μπροστά του, παλινδρομώντας στην παιδική του ηλικία όπου καλούνταν να συναγωνιστεί τα αδέλφια του στο τραπέζι.

Συμπερασματικά λοιπον συνάγεται πως αν η διατροφική μας συμπεριφορά προδίδει, έστω και κατά ένα ποσοστό τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας, τότε ίσως να μπορούσαμε να κατανοήσουμε το γιατί και το πώς, κάποιοι καταφέρνουν να είναι εγκρατείς ενώ άλλοι χάνουν τον έλεγχο καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες τροφής.

Φυσικά αποκρυπτογραφώντας το συμπεριφοριστικό και εσωτερικό ψυχικό εσωτερικό κόσμο, μας δίνεται η δυνατότητα να προσεγγίσουμε τη σωστή διαιτητική και ψυχολογική αγωγή με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Διαβάστε περισσότερα...

Χασμουρηθείτε είναι μεταδοτικό!



Πόσο εύκολα το «κολλάνε» οι άνθρωποι.

Στο πανεπιστήμιο Λιντς της Μεγάλης Βρετανίας και συγκεκριμένα στο τμήμα της ψυχολογίας προσπάθησαν να απαντήσουν στο ερώτημα: «Είναι πράγματι μεταδοτικό το χασμουρητό;»

Η επικεφαλής του τμήματος και λέκτορας της ψυχολογίας Catriona Morrison αποκάλυψε τα αποτελέσματα τα οποία ήταν εντυπωσιακά.

Το χασμουρητό όχι μόνο «κολλάει» το διπλανό μας αλλά αρκεί να πούμε τη λέξη ή να διαβάσουμε γι’ αυτό και να αρχίσουμε να χασμουριόμαστε.

Ενώ και οι άνθρωποι και τα ζώα χασμουριούνται μόνο στο ανθρώπινο είδος λειτουργεί μεταδοτικά.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου διαπίστωσαν πως πρόκειται για μια ψυχολογική αντίδραση, αφού ουσιαστικά χασμουριόμαστε γιατί συμπάσχουμε με τον άλλον που χασμουριέται.


Διαβάστε περισσότερα...

«Άνοιξε» η μύτη σας;



Συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε.

Αν η μύτη σας τρέχει αίμα μην πανικοβάλλεστε. Η αιμορραγία προκαλείται από λεπτεπίλεπτα αιμοφόρα αγγεία τα οποία σπάνε. Είναι τόσο απλό και συνηθισμένο. Πρέπει όμως να την αντιμετωπίσετε άμεσα και ψύχραιμα.

Τι πρέπει να κάνετε; Σκύψτε προς τα εμπρός και πιέστε τη μύτη σας με τα δάχτυλά σας ακριβώς κάτω από το κόκαλο, εκεί όπου ενώνεται με τα ρουθούνια. Κρατήστε την πιεσμένη για πέντε με δέκα λεπτά. Λίγος πάγος θα βοηθήσει στο να πάψει σύντομα η αιμορραγία.

Μην τραβήξετε το κεφάλι σας προς τα πίσω γιατί πιθανόν να καταπιείτε αίμα και να φτάσει ως τους πνεύμονες πνίγοντάς σας.

Αν μέσα σε είκοσι λεπτά με μισή ώρα η αιμορραγία δεν έχει σταματήσει, αν σας πιάσει πονοκέφαλος ή ζαλιστείτε, αν διαπιστώσετε πρόβλημα όρασης ή αν βουίζουν τα αυτιά σας, καλό θα είναι να τηλεφωνήσετε στο γιατρό σας.


Διαβάστε περισσότερα...

Ηράκλειο: Διανομή τροφίμων σε άπορους πολίτες




Οι δικαιούχοι ειδοποιούνται τηλεφωνικά από τους κοινωνικούς λειτουργούς της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης. Προκειμένου να παραλάβουν τα τρόφιμα, πρέπει να προσκομίσουν την αστυνομική τους ταυτότητα.

Διανομή τροφίμων πραγματοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή, 25 και 26 Αυγούστου, αντίστοιχα. Πρόκειται για μια νέα διήμερη διανομή τροφίμων που θα γίνει στο χώρο του Παντοπωλείου στην οδό Καζαντζάκη 6-8 από τις 9:30 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι στο Ηράκλειο, και την Παρασκευή 26 Αυγούστου τις ίδιες ώρες στις Μοίρες, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο πίσω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου.

Η διανομή τροφίμων αφορά μια σημαντική κοινωνική παρέμβαση που συνεχίζει η αιρετή περιφερειακή αρχή. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο στηρίζουν ενεργά η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, η Ιερά Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας, καθώς και 15 έμποροι-προμηθευτές και επιχειρηματίες τροφίμων.



Διαβάστε περισσότερα...

Επέκταση της χορήγησης του διατροφικού επιδόματος των νεφροπαθών στους μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων και μυελού των οστών

Αριθμ. Υ1/Γ.Π. οικ. 84391/27.06.2007 

ΦΕΚ Β 1165/11.7.2007 


Θέμα: Επέκταση της χορήγησης του διατροφικού επιδόματος των νεφροπαθών στους μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων και μυελού των οστών. 

ΟΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ -
ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Εχοντας υπόψη:

Τις διατάξεις:

1. Του ν. 2362/1995 (ΦΕΚ 247/1995 τ. Α') "Περί Δημοσίου Λογιστικού, ελέγχου των δαπανών του Κράτους και άλλες διατάξεις".

2. Του ν. 2646/1998 (ΦΕΚ 236/1998 τ. Α') "Ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και άλλες διατάξεις".

3. Του α.ν. 421/1937 (ΦΕΚ 2/1937 τ. Α') "Περί διαθέσεως εσόδων τινών υπέρ της Κοινωνικής Πρόνοιας".

4. Του ν. 2672/1998 (ΦΕΚ 290/1998, τ. Α') "Οικονομικοί πόροι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και άλλες διατάξεις).

5. Του ν. 3172/2003 (ΦΕΚ197/2003 τ.Α') "Οργάνωση και εκσυγχρονισμός των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και άλλες διατάξεις"

6. Του ν. 3370/2005 (ΦΕΚ176/2005 τ.Α') "Οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών δημόσιας υγείας και λοιπές διατάξεις"

7. Το άρθρο 90 του Κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Οργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 (ΦΕΚ 98 Α')

8. Το π.δ. 95/2000 (ΦΕΚ 76/10.3.2000 τ.Α') "Οργανισμός Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας" όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το π.δ. 299/2000 ΦΕΚ 240 Α).

9. Την υπ' αριθμ. Α2γ/5014/19.7.1982 (ΦΕΚ 591/1982 τ.Β') κοινή υπουργική απόφαση "Εγκριση εφαρμογής προγράμματος επιδότησης νεφροπαθών που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας

10. Την υπ' αριθμ. Γ4α/Φ225/161/3.2.1989 "Ενοποίηση προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με ειδικές ανάγκες"

11. Την υπ' αριθμ. Υ1/οικ.Γ.Π.οικ.105695/5.9.2006 ΦΕΚ 1300 τ.Β'/13.9.2006) κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών "Αύξηση του διατροφικού επιδόματος των Νεφροπαθών".

12. Την υπ' αριθμ. Π3α/Φ.18/Γ.Π.οικ.7513/22.1.2004 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Πρόνοιας "Αύξηση Προνοιακών Επιδομάτων που χορηγούνται σε άτομα με Αναπηρίες για τα έτη 2004, 2005, 2006 και 2007".

13. Την υπ' αριθμ. 37930/ΔΙΟΕ1264/(ΦΕΚ 1432/14.10.2005 τ.Β') απόφαση "Καθορισμός αρμοδιοτήτων των Υφυπουργών Οικονομίας και Οικονομικών", όπως τροποποιήθηκε με την υπ' αριθμ. 5733/179/9.2.2006 (ΦΕΚ 204 Β'), όμοια.

14. Την υπ' αριθμ. 30356/14.3.2006 (ΦΕΚ 311/τ.Β'/15.3.2006) κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης "Ανάθεση αρμοδιοτήτων στους Υφυπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αθανάσιο Γιαννόπουλο και Γεώργιο Κωνσταντόπουλο".

15. Το από 27.3.2006 ενημερωτικό σημείωμα της Δ/νσης Δημόσιας Υγιεινής στον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δ. Αβραμόπουλο.

16. Το από 2.6.2006 ενημερωτικό σημείωμα της Δ/νσης Δημόσιας Υγιεινής προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δ. Αβραμόπουλο.

17. Το υπ' αριθμ. 98/31.1.2007 έγγραφο του ΕΟΜ

18. Το από 29.1.2007 Υ.Σ. της Δ/νσης Δημόσιας Υγιεινής προς τη Δ/νση Οικονομικού.

19. Το από 4.7.2006 Υ.Σ. της Δ/νσης Δημόσιας Υγιεινής προς τον Υπουργό Υγείας.

20. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις αυτής της κοινής υπουργικής απόφασης προκαλείται δαπάνη για αντιμετώπιση της επέκτασης του διατροφικού επιδόματος των νεφροπαθών και στους μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος πνευμόνων και μυελού των οστών, ύψους περίπου 2.500.000 ευρώ για το τρέχον έτος και η οποία θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Φ.15/210, ΚΑΕ 2713) όπως αυτός ενισχύθηκε με το υπ' αριθμ. 2/7359/4.4.2007 του Γ.Λ.Κ.

Για το έτος 2008 και εφεξής η εν λόγω δαπάνη της επέκτασης του διατροφικού επιδόματος στους μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων και μυελού των οστών, θα αντιμετωπισθεί από πιστώσεις που εγγράφονται στους προϋπολογισμούς των Περιφερειών της Χώρας και το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα καλύπτει μόνο την αύξηση του διατροφικού επιδόματος, αποφασίζουμε:


Άρθρο 1 

1. Επεκτείνουμε από 1.1.2007 το διατροφικό επίδομα των νεφροπαθών και στους μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων και μυελού των οστών.

2. Για το οικονομικό έτος 2007 (από 1.1.2007 μέχρι 31.12.2007), η δαπάνη θα καλυφθεί από ο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενώ από το 2008 και εφεξής η δαπάνη θα αντιμετωπιστεί από πιστώσεις που εγγράφονται στους προϋπολογισμούς των Περιφερειών της Χώρας και μόνο η αύξηση θα καλύπτεται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Άρθρο 2 


Καταβολή μηνιαίου επιδόματος - Ύψος αυτού και ημερομηνία έναρξης 


Το μηνιαίο επίδομα θα καταβάλλεται είτε στον ίδιο τον μεταμοσχευμένο (όταν αυτός μπορεί να υπογράψει τον τίτλο εξόφλησης) είτε σε μέλος της φυσικής ή θετής οικογένειας του.

Το εν λόγω επίδομα θα διαμορφώνεται αντίστοιχα με το διατροφικό επίδομα των Νεφροπαθών και σύμφωνα πάντα με το κατώτερο προνοιακό επίδομα.

Το ύψος του χορηγουμένου με την απόφαση αυτή επιδόματος για το έτος 2007, ανέρχεται σε διακόσια εξήντα έξι (266) ευρώ μηνιαίως ανά άτομο.

Η ημερομηνία έναρξης καταβολής του επιδόματος σε όσους έχουν ήδη υποβληθεί σε μεταμόσχευση ορίζεται η 1η Ιανουαρίου 2007.

Για τους νέους δικαιούχους η καταβολή του επιδόματος θα γίνεται από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αιτήσεως στην αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Άρθρο 3 


Απαιτούμενα δικαιολογητικά 


Οι δικαιούχοι υποβάλλουν στη Δ/νση ή τμήμα Υγιεινής του οικείου νομού τα παρακάτω δικαιολογητικά:

1. Αίτηση του δικαιούχου ή του νόμιμου αντιπροσώπου του με τα απαραίτητα στοιχεία.

2. Γνωμάτευση ιατρού του Μεταμοσχευτικού Κέντρου όπου θα βεβαιώνεται ότι ο δικαιούχος έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση και το είδος αυτής. Η βεβαίωση αυτή θα υπογράφεται από τον υπεύθυνο του Μεταμοσχευτικού Κέντρου και θα θεωρείται από το Διοικητικό Δ/ντή του Ιδρύματος.


3. Βεβαίωση της οικείας Δημοτικής ή Κοινοτικής Αρχής στην οποία να βεβαιώνεται ότι ο δικαιούχος βρίσκεται στη ζωή και ότι αυτός που ενεργεί για λογαριασμό του είναι μέλος της οικογένειας στην οποία διαμένει.

Άρθρο 4

Τήρηση Μητρώων 


Οι Δ/νσεις και τα Τμήματα Υγιεινής των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και των Νομαρχιακών Τομέων πρέπει να τηρούν φακέλους και Μητρώα των δικαιούχων ώστε να εξασφαλίζεται απόλυτα η ενημέρωση των Υπηρεσιών για την εφαρμογή του προγράμματος ως εξής:

1. Ονοματεπώνυμο

2. Ονομα πατρός ή συζύγου

3. Ηλικία

4. Είδος μεταμόσχευσης

5. Συγγενική σχέση με τον αντιπρόσωπο

6. Τόπος καταγωγής

7. Δ/νση Κατοικίας

8. Μεταβολές

9. Απόφαση Νομάρχη με την οποία εγκρίθηκε η επιδότηση υποδιαιρούμενη στις ακόλουθες στήλες:

α. Αριθμός και χρονολογία

β. Ποσό εγκρινόμενης επιδότησης

γ. Ονοματεπώνυμο υπεύθυνου για την είσπραξη

Άρθρο 5

Τρόπος πληρωμής 


Για τη χορήγηση του διατροφικού επιδόματος στους μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων και μυελού των οστών ισχύουν οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης του διατροφικού επιδόματος των Νεφροπαθών όπως αναφέρονται και ορίζονται με τις ανωτέρω σχετικές κοινές υπουργικές αποφάσεις.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

Αθήνα, 27 Ιουνίου 2007

ΟΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Π. ΔΟΥΚΑΣ Α. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ 
Διαβάστε περισσότερα...

Φοβάστε το αεροπλάνο;



Ποιοι «υποφέρουν» περισσότερο.

Σημαντικό ποσοστό ανθρώπων φοβάται τα αεροπορικά ταξίδια, γεγονός που δημιουργεί συχνά εμπόδια στον προγραμματισμό των διακοπών τους αλλά και στη δυνατότητά τους να ταξιδέψουν γενικότερα.

Παράλληλα, για πολλούς εργαζόμενους οι μετακινήσεις και τα ταξίδια αποτελούν μέρος αλλά και απαίτηση των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων και έτσι αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες όταν πρέπει να ταξιδέψουν με αεροπλάνο και δεν μπορούν να το πραγματοποιήσουν.

Ο φόβος της έκθεσης και των συνεπειών στον επαγγελματικό χώρο είναι μεγάλος αλλά και ο φόβος της πτήσης ακόμη μεγαλύτερος για να μπορέσουν να τον διαχειριστούν και να τον αποκρύψουν.

Ο φόβος για το αεροπλάνο και τα αεροπορικά ταξίδια μπορεί να αποτελεί μια φοβία ή ένα συγκερασμό άλλων φοβιών, όπως της κλειστοφοβίας (ο φόβος για τους κλειστούς χώρους), της ακροφοβίας (ο φόβος του ύψους) ή της αγοραφοβίας.

Η φοβία για το αεροπλάνο εκδηλώνεται με πολύ έντονο φόβο ή πανικό ακόμη και πριν την επιβίβαση στο αεροπλάνο (πολλοί άνθρωποι και μόνο στη θέα του αεροπλάνου καταβάλλονται από έντονο άγχος), κατά την προσμονή του ταξιδιού ή και τον προγραμματισμό του (το άτομο μπορεί να βρίσκεται σε ένα διαρκή εκνευρισμό και σε μια αίσθηση φόβου στο «να φύγει»…).

Άλλα συμπτώματα κατά την εκδήλωση της φοβίας συμπεριλαμβάνουν τη ζαλάδα και τον ίλιγγο, την τάση για εμετό και στομαχικές διαταραχές και φυσικά την επιθυμία αποβίβασης και «απεγκλωβισμού» από το αεροπλάνο άμεσα προκειμένου να επέλθει έστω και μια παροδική ανακούφιση.

Το ταξίδι με το αεροπλάνο δημιουργεί μια αίσθηση απώλειας ελέγχου, γεγονός που κάνει πολλούς ανθρώπους να νιώθουν πολύ ευάλωτοι και αβοήθητοι. Παράλληλα, οι ίδιοι δεν γνωρίζουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το πώς λειτουργεί ένα αεροσκάφος, πώς στέκεται στον αέρα και δεν πέφτει, τι σημαίνουν οι διάφοροι θόρυβοι κατά τη διάρκεια της πτήσης, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να ανησυχούν χωρίς λόγο.

Για το λόγο αυτό πολλά προγράμματα αντιμετώπισης της φοβίας για τα αεροπορικά ταξίδια συμπεριλαμβάνουν στις δραστηριότητές τους βασική ενημέρωση και παροχή πληροφοριών σχετικά με τη μηχανική του αεροπλάνου και τη λειτουργία του κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Το ταξίδι με το αεροπλάνο πραγματοποιείται επίσης σε έναν κλειστό χώρο από τον οποίο δεν υπάρχει καμία διέξοδος διαφυγής εάν το άτομο το επιθυμήσει και έτσι αισθάνεται παγιδευμένο.

Σε αυτό τον κλειστό χώρο βρίσκεται επίσης «εγκλωβισμένο» αλλά «πολύ κοντά» με άτομα που δεν γνωρίζει και δεν εμπιστεύεται. Ένα ποσοστό ανθρώπων νιώθει πανικό στην αίσθηση ότι βρίσκεται τόσο ψηλά και τόσο μακριά από δικούς του ανθρώπους, ενώ αν ταξιδεύει με ένα δικό του άτομο τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα.

Τέλος, η φοβία για το αεροπλάνο μπορεί να προκύπτει και από άλλους φόβους που κυριεύουν το άτομο κατά τη διάρκεια της πτήσης, για παράδειγμα, το φόβο μιας ενδεχόμενης κρίσης πανικού ενώ βρίσκεται εγκλωβισμένο στο χώρο του αεροπλάνου και δεν μπορεί να διαφύγει, το φόβο της πτήσης πάνω από το νερό/ θάλασσα ή κατά τη διάρκεια της νύχτας, το φόβο ότι θα κάνει εμετό και θα εκτεθεί στα μάτια όλων χωρίς να μπορεί να κρυφτεί κοκ.

Και άλλα στοιχεία μπορεί να συμβάλλουν στη μεγέθυνση του φόβου όπως, η πτήση μέσα από τα σύννεφα, οι αναταράξεις, οι κακές καιρικές συνθήκες, κάποιο πιθανό λάθος των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, η σύγκρουση των αεροπλάνων στον αέρα, ο πολύς κόσμος στο αεροδρόμιο, η διαδικασία της απογείωσης ή της προσγείωσης συγκεκριμένα κ.ά.

Γεγονότα όπως είναι τα αεροπορικά δυστυχήματα, οι τρομοκρατικές επιθέσεις κλπ. επιδεινώνουν το φόβο για το αεροπλάνο, για αυτό και συχνά αναφέρεται ότι η μεγάλη έμφαση που δίνεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στα αεροπορικά δυστυχήματα και την τραγωδία που τα συνοδεύει δίνει επιλεκτικά την εικόνα ότι αυτό συμβαίνει συχνά, ενώ δεν προβάλλονται οι πολύ περισσότερες φορές που ένα αεροπλάνο δεν πέφτει και όλα πηγαίνουν πολύ καλά.

Πράγματι, στατιστικά δεδομένα αναφέρουν ότι η πιθανότητα ατυχήματος κατά τη διάρκεια ταξιδιού με αυτοκίνητο είναι κατά πολύ μεγαλύτερη απ’ ό, τι σε ένα ταξίδι με αεροπλάνο. Γενικά, οι άνθρωποι τείνουν να φοβούνται περισσότερο τέτοιες «καταστροφές», που δεν είναι συχνές, ενώ αντίθετα ανησυχούν λιγότερο για άλλα πιο πιθανά αλλά εξίσου απειλητικά γεγονότα. Φοβούνται μήπως γίνει ένας καταστροφικός σεισμός και θαφτούν ζωντανοί κάτω από τα ερείπια του σπιτιού τους, φοβούνται ένα ναυάγιο στο οποίο το πλοίο θα βυθιστεί και θα πνιγούν. Αυτού του είδους οι καταστροφές συγκινούν βέβαια με έναν ιδιαίτερο τρόπο, εντυπωσιάζουν και μας επηρεάζουν πολύ.

Τα στοιχεία της αδικίας, της ατυχίας, του ξαφνικού, του απρόσμενου έχουν μια καταλυτική επίδραση πάνω μας. Παράλληλα, πάντα σκεφτόμαστε ότι σε ένα μαζικό δράμα αυξάνονται πολύ οι πιθανότητες να βρεθούμε κι εμείς οι ίδιοι ανάμεσα στα θύματα.

Τραυματικές εμπειρίες που συνδέονται με ένα αεροπορικό ταξίδι μπορεί να θέτουν το υπόβαθρο για την εκδήλωση της φοβίας για τα αεροπορικά ταξίδια.

Για παράδειγμα, ένα αεροπορικό ταξίδι που συνδέεται άμεσα με έναν αιφνίδιο χωρισμό ή την απόλυση από μια θέση εργασίας ή έναν αιφνίδιο θάνατο μπορεί να ευαισθητοποιήσει το άτομο και να θέσει τις βάσεις για την εκδήλωση της φοβίας για τα αεροπορικά ταξίδια και τις μετακινήσεις γενικότερα. Σε πολλές περιπτώσεις επίσης, το άτομο μπορεί να φοβάται το αεροπλάνο, γιατί κάποιος στην οικογένειά του το φοβάται και εκδηλώνει έντονο άγχος και πανικό για τα αεροπορικά ταξίδια. Πράγματι, το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι αρκετά υψηλό.

Οι αγχώδεις άνθρωποι, βέβαια, σημειώνουν υψηλότερα ποσοστά εκδήλωσης άγχους γενικότερα και εκδηλώνουν σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό και φοβίες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις δηλαδή, μπορεί να μην έχουμε μια συγκεκριμένη φοβία για το αεροπλάνο και την πτήση, αλλά το άτομο να αγχώνεται ιδιαίτερα επειδή πρόκειται να ταξιδέψει, επειδή αλλάζει έστω και προσωρινά η ζωή του και μπαίνει σε κλίμα διακοπών, επειδή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα βρίσκεται αναγκαστικά σε ένα χώρο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, επειδή κατά τη διάρκεια της πτήσης μπορεί να υπάρχουν αναταράξεις κοκ.

Η αντιμετώπιση της φοβίας για τα αεροπορικά ταξίδια εξαρτάται από το βαθμό σοβαρότητας των συμπτωμάτων και το βαθμό στον οποίο επηρεάζουν τη λειτουργικότητα του ατόμου.

Μεγάλο ποσοστό των ατόμων που παρουσιάζουν αυτή τη φοβία καταφέρνουν με προσωπικές στρατηγικές, σκέψεις και στάσεις να περιορίσουν σημαντικά το άγχος που τους προκαλεί αυτόματα η σκέψη ή η πραγματοποίηση ενός αεροπορικού ταξιδιού. Ταυτόχρονα, υποστηρίζεται ότι ένας τρόπος αντιμετώπισης της φοβίας είναι η πραγματοποίηση αεροπορικών ταξιδιών ώστε το άτομο να εγκλιματίζεται στο φοβικό περιβάλλον και να το αντιμετωπίζει.

Στις περιπτώσεις όμως που το άτομο κρίνει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα είναι σημαντικό να αναζητήσει συμβουλευτική ή ψυχοθεραπευτική βοήθεια ώστε να ελέγξει τα συμπτώματα και να αντιμετωπίσει τις αρνητικές συνέπειες στην καθημερινότητά του.

Διαβάστε περισσότερα...

Η... όσφρηση κατά του καρκίνου του πνεύμονα



Οι σκύλοι μυρίζουν τη νόσο.

Ακόμα και στα πρώτα στάδιά του μπορούν οι σκύλοι να εκπαιδευτούν να οσφραίνονται τον καρκίνο του πνεύμονα, σύμφωνα με μελέτη Γερμανών γιατρών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το Ευρωπαϊκό Πνευμονολογικό Ίδρυμα.

Σκύλοι ανίχνευσαν την ύπαρξη καρκίνου στην αναπνοή 71 από 100 πασχόντων και αναγνώρισαν σωστά ότι 372 από τους 400 άλλους εθελοντές δεν έπασχαν από καρκίνο!

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εργάστηκαν με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και 220 εθελοντές, μεταξύ των οποίων κάποιοι πάσχοντες από καρκίνο του πνεύμονα, κάποιοι πάσχοντες από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και κάποιοι χωρίς προβλήματα στον πνεύμονα.

Παλαιότερες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι σκύλοι μπορούν επίσης να ανιχνεύσουν τον καρκίνο του δέρματος, του μαστού και του εντέρου.

Το τι ακριβώς οσφραίνονται οι σκύλοι είναι ασαφές, αλλά οι δοκιμές πέτυχαν ανεξάρτητα από το αν ο καρκινοπαθής ήταν καπνιστής ή έπασχε από ΧΑΠ.

«Υπάρχουν προφανώς επιπλέον ουσίες στην αναπνοή των πασχόντων από καρκίνο του πνεύμονα και η ευαισθησία που έχει στην όσφρηση ο σκύλος τού επιτρέπει να τον ανιχνεύει από το πρώιμο κιόλας στάδιο της νόσου», τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας.

Αυτή η μέθοδος ανίχνευσης του καρκίνου δια της όσφρησης βασίζεται στον εντοπισμό των αποκαλούμενων πτητικών οργανικών ενώσεων που συνδέονται με την παρουσία καρκίνου.

Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, παρά το γεγονός ότι έχουν δοκιμαστεί πολλές διαφορετικές τεχνικές που χρησιμοποιούν τεστ αναπνοής, είναι πολύ δύσκολο να αναπτυχθούν για χρήση σε νοσοκομεία γιατί οι ασθενείς δεν επιτρέπεται να καπνίσουν ή να φάνε πριν από το τεστ, η ανάλυση του δείγματος αναπνοής μπορεί να χρειαστεί πολύ χρόνο και επίσης υπάρχει μεγάλος κίνδυνος παρεμβάσεων.

Για τους λόγους αυτούς, δεν έχουν αναγνωριστεί πτητικές οργανικές ενώσεις που να συνδέονται μόνο με τον καρκίνο του πνεύμονα.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι πρώτες 1.000 μέρες του παιδιού είναι καθοριστικές



Η μητέρα πρέπει να προσέχει τη διατροφή του.

Η υγεία του μωρού καθορίζεται από την ημέρα της σύλληψης του, σύμφωνα με έρευνες δεκαετιών από τον καθηγητή David Barker και την ομάδα του στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.

Οι πρώτες 1.000 ημέρες συμπεριλαμβανομένης και της κύησης που διαρκεί εννέα μήνες, είναι καθοριστικές για την υγεία του παιδιού στην υπόλοιπη ζωή του.

Η περίοδος αυτή είναι καθοριστική για το αν ως ενήλικας θα παρουσιάσει διαβήτη ή θα υποστεί έμφραγμα, το βάρος του αλλά και το προσδόκιμο ζωής του.

Πολλά από τα προβλήματα που μπορούν να εμφανιστούν στο μέλλον, εξαρτώνται από την περίοδο που το παιδί βρίσκεται ακόμη στη μήτρα, αφού η διατροφή και γενικά ο τρόπος ζωής της μητέρας επηρεάζει το έμβρυο.

Οι επιστήμονες προτρέπουν τις γυναίκες να προσέχουν τι τρώνε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα να γίνουν μητέρες, τα μωρά τους να είναι υγιή.


Διαβάστε περισσότερα...

Αναστάτωση σε λούνα παρκ της Μεγάλης Βρετανίας




Παιδί με ειδικές ανάγκες έπεσε από το «σφυρί».

Επισκέφτηκε το λούνα παρκ για να περάσει ξέγνοιαστα και χαρούμενα, αλλά κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα του συνέβαινε εκεί! Ένα 12χρονο παιδί με ειδικές ανάγκες έπεσε από το «σφυρί» Excalibur 2 ενός λούνα παρκ στη Μεγάλη Βρετανία τη στιγμή που ήταν ανεβασμένο επάνω του.

Το παιδί αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, καθώς είχε υποστεί τραύματα. Ευτυχώς γι΄αυτό τα τραύματα δεν ήταν σοβαρά, αν και συνεχίζει να νοσηλεύεται. Μάρτυρας του περιστατικού είπε σε εφημερίδα ότι είδε το παιδί να κρεμιέται από το παιχνίδι λίγο πριν πέσει τελικά.

Η αστυνομία ερευνά την υπόθεση και για την ώρα δεν θέλει να κάνει κάποιο σχόλιο.

Το «σφυρί» είναι από τα αγαπημένα παιχνίδια όσων επισκέπτονται το λούνα παρκ, ενώ λειτουργεί εδώ και 10 χρόνια.



Διαβάστε περισσότερα...