Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Αποκλείστηκαν από τη χιονοθύελλα και έβλεπαν ερωτικές ταινίες


Οι Αμερικανοί ζεστάθηκαν με «καυτά» θεάματα.

Τις προηγούμενες ημέρες οι ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, σαρώθηκαν από μια πρωτοφανή χιονοθύελλα που εγκλώβισε εκατομμύρια Αμερικανών στο σπίτι τους. Όμως, πώς άραγε περνούσαν τις μέρες και τις νύχτες τους οι εγκλωβισμένοι; Φαίνεται, όπως αναφέρουν αμερικανικά μίντια, ότι πέρασαν «παρέα» με «καυτές» νοσοκόμες παρά με ζεστό κακάο…

Κι αυτό γιατί η ιστοσελίδα με ερωτικό περιεχόμενο Pornhub, τις ημέρες εκείνες παρουσίασε ιδιαίτερη αύξηση των επισκέψεών της στις περιοχές που είχαν καλυφθεί από τόνους χιονιού.

Το σάιτ σημείωσε αύξηση της τάξεως του 9% στη Νέα Υόρκη και 21% στην Ουάσιγκτον, το περασμένο Σάββατο. Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας «σάρωσαν» και την Κυριακή με ποσοστό της τάξεως του 25%, με στοιχεία που δημοσίευσε το Pornhub.






Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

H Barbie απέκτησε καμπύλες


Η παγκοσμίως λατρεμένη κούκλα μπαίνει σε νέα εποχή.

Το εξώφυλλο του αμερικανικού περιοδικού Time κοσμεί η Barbie, η διαχρονικά αγαπημένη κούκλα των κοριτσιών όλου του κόσμου. Για πρώτη φορά, μετά από 56 χρόνια, η Barbie είναι διαφορετική αφού απέκτησε... καμπύλες!

H Barbie απέκτησε καμπύλες

Από τότε που «πλάστηκε», τον Μάρτιο του 1959, η Barbie δεν άλλαξε ποτέ παρουσιαστικό, δεν ξέφυγε ποτέ από τις άριστες αναλογίες της, οι οποίες, με πρώτο το ύψος, δεν ανταποκρίνονταν σε αυτές καμίας γυναίκας πάνω στη Γη.

Τώρα με τη νέα σειρά των Barbie Fashionistas ξεκινάει μια νέα εποχή. Εκτός από την κλασική Barbie, την ιστορική κούκλα που επινόησε η Αμερικανίδα Ρουθ Χάντλερ -η συνιδρύτρια της Mattel μαζί με τον σύζυγό της Έλιοτ- κυκλοφορούν πλέον άλλες τρεις που αν και φέρουν το ίδιο όνομα, είναι διαφορετικές, με την Barbie με τα μεγαλύτερα «πιασίματα» να κερδίζει τις εντυπώσεις και δικαιωματικά τον τίτλο της πιο ξεχωριστής.

Η ανατρεπτική αυτή αλλαγή στον τρόπο που παρουσιάζεται το γυναικείο σώμα έγινε χθες πρωτοσέλιδο στο περιοδικό Time.

«Η Barbie είναι η αντανάκλαση του κόσμου που βλέπουν γύρω τους τα μικρά κορίτσια. Η ικανότητά της να αλλάζει παράλληλα με τον χρόνο, παραμένοντας ταυτοχρόνως πιστή στο πνεύμα της, συμβάλλει τα μέγιστα στην καθιέρωσή της ως την πρώτη στην μόδα κούκλα στον κόσμο», εξήγησε ο Ρίτσαρντ Ντίκσον, διευθύνων σύμβουλος της Mattel, σε ανακοίνωσή του.

«Πιστεύουμε ότι έχουμε ευθύνη απέναντι στα κορίτσια και τους γονείς τους να δώσουμε μια πιο ευρεία αντανάκλαση της ομορφιάς», σημείωσε παράλληλα η αντιπρόεδρος και γενική διευθύντρια της Barbie Έβελιν Ματζόκο.

Η Mattel δεν είναι η πρώτη εταιρεία με κούκλες που σπάει τους κανόνες όσον αφορά την ιδανική γυναίκα. Στα τέλη του 2014 ο νεαρός γραφίστας από το Πίτσμπουργκ, ο Νίκολαϊ Λαμ, διέθεσε στην αγορά την Lammily, μια κούκλα «με κλασικές διαστάσεις ανθρώπινου σώματος». Επίσης το 2002 ο κατασκευαστής κούκλων Tonner Doll έπλασε την κούκλα Emme κατ' εικόνα της Αμερικανίδας μοντέλου με το ίδιο όνομα, η οποία φοράει ρούχα μεγέθους Νο46.

Μια έρευνα που είχαν κάνει σε κορίτσια ηλικίας 5 ως 8 ετών τρεις Βρετανοί ειδικοί, οι οποίοι δημοσιοποίησαν τα αποτελέσματά της τον Σεπτέμβριο του 2006, έδειξε ότι αυτά που έπαιζαν με Barbie είχαν μια λιγότερο θετική άποψη για το παρουσιαστικό τους από τα άλλα.

Αυτά φιλοδοξούσαν να αποκτήσουν ένα πιο λεπτό σώμα απ'ό,τι τα άλλα κορίτσια που δεν είχαν δει ποτέ τους Barbie. Η αλλαγή αυτή της κούκλας-μύθου έγινε δεκτή με εκατοντάδες ενθουσιώδη μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Mattel έχει ήδη κάνει πολλές προσπάθειες να ανοίξει τον κόσμο της Barbie στο διαφορετικό, χωρίς ωστόσο να έχει προχωρήσει ως τώρα σε τόσο μεγάλες αλλαγές. Το 1980 είχε κυκλοφορήσει η Black Barbie, μαύρη με μαλλί άφρο.

Οι νέες Barbie Fashionistas κυκλοφορούν εξάλλου και σε 7 διαφορετικούς τόνους του χρώματος του δέρματος.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έχουν στο σπίτι τους μωρά 3D πριν καν γεννηθούν


Νέα τεχνολογία τρισδιάστατων υπερηχογραφημάτων.

Μπορεί να φαίνεται λίγο παράξενο αλλά αυτά τα αντίγραφα μωρών είναι πραγματικά αγέννητα μωρά, όπως φαίνονται στην κοιλιά της μαμάς του. Οι μαμάδες και οι μπαμπάδες κάνουν 3D υπερηχογραφήματα των μωρών τους, πράγμα που επιτρέπει πλέον η τεχνολογία.

Στη συνέχεια τα βάζουν σε ένα πλαίσιο και δημιουργούν το πρώτο αναμνηστικό από το μωρό τους, το οποίο τοποθετούν σε διάφορα σημεία του σπιτιού ή το κρεμούν στον τοίχο.

Το κόστος γι’ αυτό σύμφωνα με την βρετανική Mirror είναι περίπου 150 λίρες. Αυτή η ιδέα ξεκίνησε από μια εταιρεία η οποία φτιάχνει και εκτός από το πρόσωπο του μωρού, ακόμη και ολόκληρο το μωρό. Ιδιοκτήτρια της εταιρείας είναι η 32χρονη Katie Kermode που αποφάσισε να την ιδρύσει μετά από δύο αποβολές που είχε, ενώ τώρα έχει έναν τρίχρονο γιο, τον Alfie και μια δίχρονη κόρη, την Sienna.

Η ίδια μιλώντας στην Mirror αποκάλυψε: «Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι λίγο περίεργο, αλλά πραγματικά ένα υπέροχο αναμνηστικό το οποίο αγαπάμε. Όταν απέβαλα στις δύο εγκυμοσύνες μου υποβλήθηκα σε θεραπεία γονιμότητας και τελικά έμεινα έγκυος στον Alfie. Αλλά δεν υπήρχε άλλος τρόπος παρά να περιμένουμε για 12 εβδομάδες για να δούμε ότι όλα ήταν εντάξει. Έκανα επίσης υπερηχογραφήματα και για μένα είναι τρομακτική εμπειρία η εγκυμοσύνη ειδικά αν παλεύεις για ένα παιδί. Είναι ωραίο να χαλαρώνεις και να απολαμβάνεις την εγκυμοσύνη σου και να διώχνεις το άγχος μακριά».

Όσον αφορά τα μωρά αναμνηστικά που μπορούν να φτιάξουν οι γονείς και αρχίζουν να διαδίδονται όλο και, σε περισσότερο, η Katie πρόσθεσε: «Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι η εμπειρία 3D παραμένει ξεχωριστή και να δώσουμε στους πελάτες μας ένα μοναδικό αναμνηστικό που δεν μπορούν να βρουν οπουδήποτε αλλού. Τα 3D είδωλα είναι ένας πραγματικά μοναδικός τρόπος για να μοιραστούν οι γονείς τον ενθουσιασμό για το νέο μωρό τους με την οικογένεια και τους φίλους και μέσα από τη σάρωση μπορούν να δουν σχεδόν πώς θα είναι πραγματικά το μωρό τους».








Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η δυναμική της κοινωνικής οικονομίας ως απάντηση στην κρίση


Συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο με πρωτοβουλία Κούλογλου και Κούνεβα.

Η ανάγκη υποστήριξης και ενίσχυσης των επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας υπογραμμίστηκε στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, που διοργάνωσε για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/ Βόρεια Πράσινη Αριστερά (GUE/NGL) χτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου και Κωνσταντίνας Κούνεβα.

Η διοργάνωση αποφασίστηκε να πραγματοποιείται κάθε χρόνο, κατά την τρέχουσα θητεία του Εευρωκοινοβουλίου (ως το 2019), με κύριο στόχο να υποστηρίξει τις προσπάθειες φορέων της κοινωνικής οικονομίας στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Το φόρουμ περιλάμβανε τέσσερα συνέδρια και εννιά θεματικά εργαστήρια, με τη συμμετοχή 250 εκπροσώπων κοινωνικών επιχειρήσεων, δικτύων και αλληλέγγυων οργανώσεων από ευρωπαϊκές χώρες.

Κατά τις εργασίες του φόρουμ, υπήρξε ανταλλαγή εμπειριών ανάμεσα στους εκπροσώπους της κοινωνικής οικονομίας, υπογραμμίστηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αναδείχθηκε η δυναμική του τομέα ως απάντηση στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, αποτελείται από συνεταιρισμούς, ενώσεις, κοινωνικές επιχειρήσεις και, όπως επισημάνθηκε, διέπεται από τις αρχές της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, της συνεργασίας, της αμοιβαιότητας, της αμοιβαίας βοήθειας και της βιωσιμότητας. Τονίστηκε δε ότι η κοινωνική οικονομία είναι μια πραγματική εναλλακτική οικονομία που ανταποκρίνεται με αποτελεσματικό τρόπο στις κοινωνικές ανάγκες δημιουργώντας μεγάλο αριθμό νέων θέσεων εργασίας και κοινωνικών σχέσεων στη βάση της δικαιοσύνης, της αμοιβαιότητας και της κοινωνικής συνοχής. Σύμφωνα με στοιχεία των διοργανωτών, η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία εκπροσωπεί περισσότερες από 14 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, δηλαδή ποσοστό 6,5% της συνολικής απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ως ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή δώσαμε βαρύτητα στο φόρουμ για να φέρει ιδέες και ώθηση στην ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και στην Ελλάδα που έχει καταστραφεί από τις πολιτικές λιτότητας, οι οποίες έχουν επιβληθεί στη χώρα. Η ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας είναι η απάντηση στην οικονομική κρίση και στην ηθική κρίση του καπιταλισμού καζίνο που μας έφερε ως εδώ», τόνισε κατά τη διάρκεια του φόρουμ ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου.

Η ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα παρατήρησε με τη σειρά της ότι «αυτό που μας ξεχωρίζει ως Αριστερά είναι ότι πιστεύουμε στην κρυμμένη φύση που βασίζεται στην αγάπη για τον άλλο, την αλληλεγγύη και το σεβασμό της φύσης. Τα υλικά της βαθιάς κοινωνικής αλληλεγγύης που ονειρευόμαστε, βρίσκονται γύρω μας και μέσα μας».

Η κοινωνική οικονομία απέδειξε ότι μπορούμε να αντισταθούμε στις πολιτικές λιτότητας και να δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης, κινητοποιώντας τους πολίτες σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, επισήμανε με τη σειρά του ο ευρωβουλευτής Μιγκέλ Ουρμπάν Κρέσπο. «Εμείς δεν αρκούμαστε στο να δεχτούμε και να ανεχτούμε το παρόν οικονομικό σύστημα» συμπλήρωσε «προσπαθούμε να δουλέψουμε για να προτείνουμε κάποια πρότυπα παραγωγής που θα είναι βιώσιμα, αειφόρα και θα λύσουν τα προβλήματα των λαών».

Η ευρωβουλευτής Μπάρμπαρα Σπινέλι, πρότεινε να δημιουργηθεί μια μορφή κοινωνικής οικονομίας που θα μπορεί να ενσωματώσει και τους πρόσφυγες και να τους απελευθερώσει από τις εργασιακές μορφές σκλαβιάς που βιώνουν.

O αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού οργανισμού Social Economy Europe, Αλέν Κουέρ, υπογράμμισε ότι η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία «δεν μπορεί και δεν θέλει να περιορίσει το πεδίο δραστηριότητάς της στην καταπολέμηση της φτώχειας. Είναι ένα μοντέλο άσκησης επιχειρηματικότητας, πιο διαφανής και πιο κοινωνικά δίκαιη που βασίζεται στην αλληλεγγύη και την ανεκτικότητα».

Ο καθηγητής στο Conservatoire National des Arts et Metiers του Παρισιού, Ζαν Λουί Λαβίλ, ανέδειξε δύο κινδύνους για το μέλλον της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας: να γίνει μια υποοικονομία που θα χρησιμοποιηθεί από την εξουσία ως φτηνή παροχή υπηρεσιών και να εμφανιστούν στο επίπεδο της κοινωνικής επιχειρηματικόητας «μορφές της δεύτερης γενιάς φιλελευθερισμού, όπως η κοινωνική φιλανθρωπία που θέλει να ρίξει στάχτη στα μάτια και να μας δείξει ότι μέσα στο νεοφιλελευθερισμό υπάρχει χώρος για κοινωνική οικονομία».

Ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης για την Εσωτερική Αγορά της Κομισιόν Μισέλ Κατινά, εξήγησε ότι η κοινωνική οικονομία αποτελεί για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτεραιότητα. Ένας στους τέσσερις επιχειρηματίες στην Ευρώπη δρα στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας, παρατήρησε, και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή έχει κάνει πιο ορατές τις επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας βελτιώνοντας το νομικό περιβάλλον και εφαρμόζοντας μέτρα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τις κοινωνικές επιχειρήσεις. Τον Οκτώβριο του 2016 αναμένεται να είναι έτοιμη η σχετική έκθεση ενώ τέσσερις γενικές διευθύνσεις εργάζονται με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση για τις κοινωνικές επιχειρήσεις.

Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό ταμείο σκοπεύει να διαθέσει 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ για μικροχρηματοδότηση της κοινωνικής οικονομίας για μια επταετία, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης για την Απασχόληση, Αν Μπραντς.

Κατά την ολοκλήρωση των εργασιών του φόρουμ αποφασίστηκε ότι η GUE/NGL θα προτείνει στο Ευρωκοινοβούλιο την ανακήρυξη του έτους 2018 ως έτους κοινωνικής οικονομίας, με στόχο την καλύτερη ενημέρωση των λαών για τον τομέα αυτό.

Το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο και η νέα εθνική στρατηγική

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, σε όλη την Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 950 Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις.

Όπως ορίζεται στον νόμο 4019/2011, κοινωνική οικονομία είναι «το σύνολο των οικονομικών, επιχειρηματικών, παραγωγικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, οι οποίες αναλαμβάνονται από νομικά πρόσωπα ή ενώσεις προσώπων, των οποίων ο καταστατικός σκοπός είναι η επιδίωξη του συλλογικού οφέλους και η εξυπηρέτηση γενικότερων κοινωνικών συμφερόντων». Ως φορέας της κοινωνικής οικονομίας έχει θεσπιστεί η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.).

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο συνεργάτης της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Γιάννης Μπάρκας, κατά το χτεσινό φόρουμ «το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο περιορίζει την κοινωνική οικονομία μόνο στις Κοιν.Σ.Επ., ενώ αντίθεται δεν αναγνωρίζονται οι συνεταιρισμοί εργαζομένων. Επίσης, το θεσμικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς είναι κατακερματισμένο».

Η νέα Εθνική Στρατηγική που το υπουργείο Εργασίας κατάρτισε και έχει αρχίσει να υλοποιεί κινείται σε τέσσερις άξονες: τις θεσμικές αλλαγές, τις δομές υποστήριξης, την οικονομική στήριξη και την πληροφόρηση. Οι θεσμικές αλλαγές αφορούν κυρίως στην αναθεώρηση του νόμου 4019 και στην εισαγωγή για πρώτη φορά στην ελληνική νομοθεσία των συνεταιρισμών εργαζομένων (ο νόμος θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στον Φεβρουάριο), καθώς και στη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τη μεταβίβαση εγκαταλειμμένων και πτωχευμένων επιχειρήσεων σε συνεταιρισμούς εργαζομένων.

Επίσης, το υπουργείο προχωρά στη δημιουργία των Περιφερειακών Κέντρων Στήριξης της Κοινωνικής Οικονομίας και στη σύσταση ανεξάρτητου Ινστιτούτου για την Κοινωνική Οικονομία. Στο πεδίο της οικονομικής στήριξης, ιδρύεται Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, στο πλαίσιο του οποίου θα προβλέπεται μικροχρηματοδότηση ή μεγαλύτερης κλίμακας χρηματοδότηση των σχημάτων της κοινωνικής οικονομίας από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Το Ταμείο αναμένεται να ανακοινωθεί και να τεθεί σε εφαρμογή εντός των επόμενων έξι μηνών.

Συνεταιριστική ανακύκλωση

Τον Νοέμβριο του 2013, 170 κάτοικοι της ανατολικής Πάτρας αποφάσισαν να συστήσουν μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση με σκοπό την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, δηλαδή στο σπίτι, το χώρο δουλειάς και το δημόσιο χώρο. Ο σκοπός τους, όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Τάσος Νικολαδάκης, εκ των ιδρυτών της επιχείρησης, είναι το όποιο όφελος προκύψει από τον διαχωρισμό και την πώληση των υλικών να επιστρέψει σε ποσοστό 60% σε αυτούς που ανακυκλώνουν με τη μορφή νέου εξοπλισμού για την ανακύκλωση ή για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών. Μόλις το 35% θα διατίθεται για την αμοιβή των εργαζομένων.

Σύμφωνα με στοιχεία του κ. Νικολαδάκη, η Πάτρα παράγει ετησίως 110.000 τόνους σκουπιδιών. Περίπου 11.000 τόνοι πέφτουν στους μπλε κάδους «και τελικά γίνεται ανάκτηση 3.500 τόνων ανακυκλώσιμου υλικού κακής ποιότητας». Τα υπόλοιπα πηγαίνουν στη χωματερή του Ξερόλακα «που έχει ήδη υπερβεί το επιτρεπόμενο ύψος κατά 50 μέτρα και αν καταρρεύσει κινδυνεύει η ίδια η πόλη». «Πιστεύουμε ότι το σύστημα του μπλε κάδου έχει φτάσει σε οριακή αποτυχία και την ίδια ώρα οι εργολάβοι οργανώνονται για να καρπωθούν το δημόσιο πλούτο που είναι τα σκουπίδια, μέσω της καύσης και των ΣΔΙΤ. Οπότε η μόνη ωφέλιμη διέξοδος προς όφελος των πολιτών για το ζήτημα είναι η διαλογή στην πηγή, η επαναχρησιμοποίηση και η μείωση της κατανάλωσης ρυπογόνων προϊόντων» συμπληρώνει ο ίδιος.

Η επιχείρηση «Ανακυκλώνω στην πηγή» κάνει ανακύκλωση χαρτιού, πλαστικού, αλουμινίου, μετάλλων και τώρα κυλινδρικών συσκευών σε εμπορικές επιχειρήσεις, πανεπιστήμιο, δημόσιες υπηρεσίες και γειτονιές της Πάτρας.

Η αρχή δεν ήταν εύκολη γι' αυτούς. «Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε ήταν το να ανατραπεί η απογοήτευση που επικρατεί για το συνεταιριστικό εγχείρημα. Επίσης, το ότι έπρεπε να οργανώσουμε τη συνεταιριστική επιχείρηση χωρίς προηγούμενο παράδειγμα και να ανακαλύψουμε την ανακύκλωση στην πηγή από μηδενικής βάσης. Και τρίτον για να γίνει ανακύκλωση στην πηγή χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός που ούτε το κράτος ούτε άλλος φορέας φαίνονται διατεθειμένοι να παράσχουν επιμένοντας στη λογική του ενός κάδου ανακύκλωσης».

Τα μέλη της Κοιν.Σ.Επ. «Ανακυκλώνω στην πηγή» έχουν κατορθώσει σε διάστημα δύο ετών να συλλέξουν 400 τόνους ανακυκλώσιμο υλικό με ένα φορτηγό, μία αποθήκη και εθελοντική δουλειά. «Αυτό το μέγεθος είναι συγκρίσιμο με τους 3.500 τόνους που μαζεύτηκαν από 8.500 μπλε κάδους, 24 φορτηγά και 60 εργαζομένους», καταλήγει ο κ. Νικολαδάκης.

Ο πρώτος βρεφονηπιακός σταθμός ΚΟΙΝΣΕΠ

Ήρθαν αντιμέτωπες με την απειλή της ανεργίας όταν ο ιδιοκτήτης του βρεφονηπιακού σταθμού στα Χανιά, όπου απασχολούνταν, αποφάσισε να κλείσει την επιχείρησή του. Όμως, έπειτα από προτροπή του αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα. Τέσσερις γυναίκες νηπιαγωγοί δημιούργησαν τον πρώτο βρεφονηπιακό σταθμό στην Ελλάδα που λειτουργεί ως κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση. «Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε, αντί να μπει λουκέτο στην επιχείρηση, να την αναγεννήσουμε για να συνεχίσουν να υπάρχουν τα παιδικά χαμόγελα», λένε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η Μαρία Χατζηδάκη και η Μαρία Καλλιβρετάκη, δύο από τις ιδρύτριες του σταθμού.

Η συνεταιριστική επιχείρηση «Σύγχρονη Αγωγή» λειτουργεί τα τελευταία δύο χρόνια και φέτος φιλοξενεί 26 παιδιά. «Η Σύγχρονη Αγωγή αναδεικνύει ότι υπάρχουν διέξοδοι παραγωγής και προσφοράς υπηρεσιών στην κοινωνία μέσα στην κρίση» εξηγούν. Όχι όμως χωρίς δυσκολίες. Η έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης δημιουργεί εμπόδια στη βιωσιμότητα των Κοιν.Σ.Επ. Η στήριξη όμως της τοπικής κοινωνίας και των φίλων ήταν αυτή που τους έδωσε δύναμη να συνεχίσουν.

Κατά την περίοδο λειτουργίας του ο βρεφονηπιακός σταθμός έχει διοργανώσει πλήθος δράσεων σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς και ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως τα Παιδικά Χωριά SOS, το Κέντρο Προστασίας Παιδιών και Εφήβων, η Κοινωνική Κουζίνα και οι Γιατροί του Κόσμου. «Βάση των αρχών μας είναι, τα παιδιά να μαθαίνουν την αλληλεγγύη μέσα από τις δράσεις μας, η οποία γεννά την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο» τονίζουν.

Άνεμος Ανανέωσης για το περιβάλλον

Η συνδυαστική προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και της πράσινης οικονομίας ήταν ο λόγος δημιουργίας της Κοιν.Σ.Επ «Άνεμος Ανανέωσης», που συστήθηκε από δέκα άτομα τον Οκτώβριο του 2014. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος και πρώην ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος, οι δράσεις της αφορούν στη στήριξη σε δήμους για να ενσωματώσουν πράσινες πολιτικές, η συμβουλευτική σε συνεταιρισμούς σε θέματα ενεργειακών δράσεων και η προώθηση της κοινωνικής ένταξης μεταναστών και προσφύγων μέσα από την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Στο πλαίσιο της τελευταίας δράσης προγραμματίζεται η δημιουργία ξενώνα στην Αθήνα για τη φιλοξενία 120 προσφύγων και μεταναστών, τον οποίο θα λειτουργούν οι κοινότητες προσφύγων και θα περιλαμβάνει δραστηριότητες εκπαίδευσης και τελικό στόχο την κοινωνική ενσωμάτωσή τους.

Επίσης, ο «Άνεμος Ανανέωσης» οργανώνει κάθε χρόνο το Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο του οποίου έχει ετοιμαστεί ένας κώδικας δεοντολογίας για τις Κοιν.Σ.Επ.. Ο κώδικας, που βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης, θα συνυπογράφεται από τις Κοιν.Σ.Επ. με στόχο να λειτουργεί ως μέσο πιστοποίησης και ελέγχου των κοινωνικών επιχειρήσεων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ντι Κάπριο και Πάπας Φραγκίσκος μαζί κατά της κλιματικής αλλαγής


Μία δεκαπεντάλεπτη συνάντηση είχε χθες το πρωί ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο με τονΠάπα Φραγκίσκο, στο Βατικανό.

Οι δυο τους συζήτησαν για την προστασία του περιβάλλοντος και την υπερθέρμανση του πλανήτη.



Σύμφωνα με το Ε! News, ο υποψήφιος για Όσκαρ ηθοποιός, μόλις έφτασε στο Βατικανό είπε στα ιταλικά: «Παναγιότατε, σας ευχαριστώ που μου με δεχτήκατε να μιλήσουμε» και φίλησε το δαχτυλίδι του Πάπα.

Ο ηθοποιός συνοδευόταν από τον πατέρα του, Τζορτζ Ντι Κάπριο και τον προεδρεύοντα του ιδρύματος Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Μιλούτιν Γκάτσμπι, αφού σκοπός της επίσκεψης ήταν να συζητήσει με τον Πάπα, τους τρόπους συνεργασίας μεταξύ του φιλανθρωπικού ιδρύματος και του Βατικανού για τα θέματα της κλιματικής αλλαγής.

Στη συνέχεια ο Ντι Κάπριο προσέφερε στον ποντίφικα ένα βιβλίο με έργα του 15ου αιώνα, του Ολλανδού ζωγράφου Ιερώνυμου Μπος και του έδειξε το τρίπτυχο του καλλιτέχνη με τίτλο «Ο Κήπος των Επίγειων Απολαύσεων», αντίγραφο του οποίου ήταν κρεμασμένο πάνω από το κρεβάτι του όταν ήταν παιδί. Το τρίπτυχο απεικονίζει στον αριστερό πίνακα τον επίγειο Παράδεισο, τον Άνθρωπο- Δέντρο στον κεντρικό και την μουσική Κόλαση στον δεξιό πίνακα. «Σαν παιδί δεν μπορούσα να καταλάβω το τι απεικόνιζε αυτό το έργο, αλλά μέσα από τα παιδικά μου μάτια έβλεπα ότι αντιπροσώπευε έναν πλανήτη, την ουτοπία που μας είχε δοθεί, τον υπερπληθυσμό, τις υπερβολές, και στο τρίτο φύλλο που βλέπουμε τον μαυρισμένο ουρανό, αντιπροσωπεύει για μένα αυτό που συμβαίνει στο περιβάλλον».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πεντάχρονη με αυτισμό μίλησε μετά από 3 χρόνια σιωπής


Ποια ήταν τα πρώτα της λόγια

Η 5χρονη Coco Bradford, από την Κορνουάλη, διαγνώστηκε με αυτισμό και για τελευταία φορά οι γονείς της την άκουσαν να μιλάει σε ηλικία δύο ετών. Από τότε και για τα τρία επόμενα χρόνια δεν ξαναμίλησε αλλά επικοινωνούσε με τους γονείς της μόνο με ζωγραφιές. Όμως προς ευχάριστη έκπληξη όλων η σιωπή της έσπασε πριν από λίγες μέρες όταν ζήτησε λίγο φρυγανισμένο ψωμί. Οι γονείς της μικρής δεν πίστευαν στα αυτιά τους «Ήταν μια πραγματικά μαγική στιγμή. Ήταν το πρώτο πράγμα που είπε μέσα σε τρία χρόνια. Τα λόγια της ήταν ακριβώς αυτά: «Θέλω περισσότερο φρυγανισμένο ψωμί παρακαλώ». Μόλις εκείνη το έλεγε εμείς σκεφτήκαμε «Ω Θεέ μου». Ήταν τόσο χαρούμενη, απλά χοροπηδούσε και έλεγε «Θέλω περισσότερη φρυγανιά» είπαν οι γονείς που είναι ενθουσιασμένη με την πρόοδο της μικρής Coco.

Όπως είπαν μιλώντας στη Daily Mail, όπως όλα τα παιδιά με αυτισμό έτσι και η κόρη τους έχει παλέψει πολύ για να επικοινωνεί με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Η Coco ξεκίνησε να μιλάει ξανά μετά από ένα ειδικό πρόγραμμα λογοθεραπείας που ονομάζεται Εφαρμοσμένη Ανάλυση της Συμπεριφοράς (ABA) τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Η οικογένεια που έχει άλλα τέσσερα παιδιά αναφέρει πόσο δύσκολα ήταν αυτά τα χρόνια της σιωπής της κόρης τους ενώ και τον λίγο καιρό που μίλησε στα δύο της έτη δεν έλεγε παρά δύο φράσεις. Σε ηλικία μάλιστα 26 μηνών σταμάτησε να ανταποκρίνεται ακόμη και όταν την φώναζαν με το όνομά της. Το πρόγραμμα θεραπείας της 5χρονης ξεκίνησε χάρη σε κάποια χρήματα που συγκέντρωσε η οικογένεια μέσα από μια φιλανθρωπική καμπάνια.

Οι άνθρωποι που την παρακολουθούν λένε πόσο ικανοποιημένοι είναι με αυτή την εξέλιξη και μάλιστα της αυθόρμητης ομιλίας καθώς περίμεναν καιρό να μιλήσει. Την επόμενη μέρα το κοριτσάκι ξαναμίλησε και χαιρέτησε το μπαμπά του μόλις γύρισε από τη δουλειά ενώ μέσα σε δύο μέρες εμφάνισε πολύ μεγάλη πρόοδο. Οι ευτυχισμένοι γονείς είναι ενθουσιασμένοι και απολαμβάνουν την καθημερινή βελτίωση της μικρής τους κόρης έχοντας πλέον περισσότερες ελπίδες να γίνεται όλο και καλύτερα.








Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αεροπλάνο περνάει ξυστά πάνω από λουόμενους


Πρόκειται για ένα βίντεο το οποίο πραγματικά παγώνει το αίμα όσων το παρακολουθούν, δεδομένου ότι δείχνει ένα αεροπλάνο το οποίο προσγειώνεται κυριολεκτικά πάνω από τα κεφάλια λουόμενων.

Το συγκεκριμένο στιγμιότυπο απαθανατίστηκε στο νησί του Άγιου Μαρτίνου και καταγράφει λεπτό προς λεπτό ένα αεροπλάνο, το οποίο, λίγο πριν προσγειωθεί στο διεθνές αεροδρόμιο Princess Juliana, περνάει ξυστά πάνω από ανυποψίαστους πολίτες που απολαμβάνουν το μπάνιο τους και παρακολουθούν το θέαμα με κομμένη την ανάσα.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε τι αλλάζει στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου


Με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία και μετά από εμπεριστατωμένη συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, καθώς και στην Ολομέλεια, υπερψηφίστηκε την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016, από την Ολομέλεια της Βουλής, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας: «Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις», το οποίο εισηγήθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, στο πλαίσιο του νομοθετικού έργο που προωθεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ.

Αρκετά άρθρα του Σχεδίου Νόμου έγιναν δεκτά χωρίς αρνητική τοποθέτηση από οποιοδήποτε κόμμα, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των άρθρων υπερψηφίστηκε με πολύ περισσότερες ψήφους από αυτές που έλαβε το Νομοσχέδιο επί της αρχής. Προηγήθηκε ένας κύκλος συζητήσεων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής με τη συμμετοχή και κοινωνικών φορέων, για πρώτη φορά σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ειδικότερα ρυθμίζονται τα παρακάτω:

- Καθιερώνεται ένα αντικειμενικό σύστημα μεταθέσεων των οπλιτών για όλους τους Κλάδους, με τη θέσπιση ενός διαφανούς συστήματος μοριοδότησης, που μπορεί να ελέγχεται από τους ίδιους τους οπλίτες αλλά και από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

- Η στρατιωτική θητεία συνδυάζεται και με την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Οι οπλίτες ιατροί θα μπορούν ταυτόχρονα να υπηρετούν τη θητεία τους, αλλά και να εκπληρώνουν την υποχρέωση αγροτικού ιατρού με την προβλεπόμενη από το Υπουργείο Υγείας αμοιβή. Αντίστοιχα θα μπορεί να γίνεται και για άλλες επιστημονικές ειδικότητες.

- Τακτοποιείται στρατολογικά, ποινικά και διοικητικά μεγάλος αριθμός ανυπότακτων, εφόσον έχουν ήδη ή πρόκειται να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Διαγράφονται τα πρόστιμα των 6.000 ευρώ και κλείνουν οι ποινικές υποθέσεις. Οι διατάξεις αυτές αφορούν και τους αντιρρησίες συνείδησης. Ειδικά για τους ανυπότακτους άνω των τριάντα πέντε ετών, μειώνεται ο χρόνος τον οποίο υποχρεωτικά πρέπει να υπηρετήσουν, προκειμένου να αποκτήσουν δικαίωμα εξαγοράς του υπολοίπου της θητείας.

- Με σειρά διατάξεων αντιμετωπίζονται θέματα μέριμνας υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Αφορούν κυρίως προσωπικό που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας στο οικογενειακό του περιβάλλον, αλλά αποκαθίστανται και αδικίες ή παραβλέψεις.

- Ρυθμίζεται η καταβολή του επιδόματος εξομάλυνσης και για τους γονείς που τελούν σε διάζευξη ή διάσταση ή είναι άγαμοι και καταβάλλουν διατροφή. Παύουν πλέον να αντιμετωπίζονται σαν να μην είχαν παιδιά. Η γονική ιδιότητα προφανώς συνεχίζει να υπάρχει και μετά από ένα διαζύγιο.

- Επεκτείνεται το ευεργέτημα της εργασιακής αποκατάστασης των μελών της οικογενείας του πεσόντος από ένα σε δύο άτομα.

- Αντιμετωπίζονται για πρώτη φορά ενιαία τα στελέχη του Στρατού Ξηράς και εξασφαλίζεται ισότητα στο δικαίωμα πρόσβασης και σίτισης σε όλες τις στρατιωτικές λέσχες.

- Θεσμοθετείται Γραφείο Στήριξης Οπλιτών, που υπάγεται απευθείας στους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων. Σκοπός του είναι κατ’ αρχήν η παροχή συναισθηματικής και ψυχολογικής στήριξης.

- Ρυθμίζονται θέματα εκπαίδευσης και λύνονται πρακτικά προβλήματα που υπήρχαν αλλά γίνονται και ουσιαστικές παρεμβάσεις. Για πρώτη φορά το μόνιμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων αντιμετωπίζεται ενιαία. Παρέχεται το δικαίωμα απόκτησης γνώσεων σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και στους υπαξιωματικούς.

- Δίνεται η ευκαιρία σε νεαρούς αξιωματικούς να μη σταματήσει η σταδιοδρομία τους στην ηλικία των είκοσι πέντε και των τριάντα ετών, με την επαναφορά των βαθμολογιών στην κλίμακα που ίσχυε από το 1996 για τα υποχρεωτικά στρατιωτικά σχολεία.

- Με σχετική τροπολογία του ΑΝΥΕΘΑ διευκολύνεται η ολοκλήρωση της ναυπήγησης των δύο πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όπως επιβάλλουν οι επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.

-Καθορίζεται ότι η φοίτηση στις σχολές Υπαξιωματικών είναι τριετής. Αναβαθμίζεται έτσι η εκπαίδευση στα ΑΣΣΥ.

Ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας κατά την εισαγωγική του ομιλία στην Ολομέλεια τόνισε ότι τα θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων αφορούν όλη την κοινωνία, «τόσο στο επίπεδο αποτροπής από εξωτερική απειλή, όσο και στο επίπεδο της οικονομικής ανασυγκρότησης, με βάση την αμυντική βιομηχανία, αλλά και στο επίπεδο της κοινωνικής προσφοράς σε δύσκολες συνθήκες, όπως είναι οι φυσικές καταστροφές, το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, η αλληλεγγύη στους αδίκως πάσχοντες και άλλα».

Και πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι αξιωματικοί, οι υπαξιωματικοί και οι οπλίτες, δεν είναι ούτε μπορεί ποτέ να θεωρηθούν κλειστός κύκλος. Ζουν μέσα στην κοινωνία, έχουν τα ίδια προβλήματα με τους άλλους πολίτες και ιδιαίτερα σε καιρό ειρήνης πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα εργασιακά και κοινωνικά.

Μπορούμε, όμως, με σχετική άνεση να ισχυριστούμε πως οι περισσότερες διατάξεις του νομοσχεδίου εντάσσονται σε αυτό που μπορεί να αποκληθεί “επανάσταση του αυτονόητου”. Παραδείγματος χάρη, η πρόσκληση φορέων στην Επιτροπή - και είναι η πρώτη φορά που προσκλήθηκαν φορείς σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας - αφ’ ενός ενίσχυσε τη δημοκρατικότητα των θεσμών, αφ’ ετέρου ανέδειξε τη στενή σύνδεση κοινωνίας και Ενόπλων Δυνάμεων».

Εξειδικεύοντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου ανέφερε:

«Έχουμε να κάνουμε με μια προσπάθεια ρύθμισης ζητημάτων που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο απασχολούν ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Σίγουρα αφορούν και ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου.

Στα πρώτα επτά άρθρα του νόμου καθιερώνεται ένα αντικειμενικό σύστημα μεταθέσεων των οπλιτών για όλους τους κλάδους. Τυποποιούνται οι διαδικασίες και εξαλείφονται οι δυνατότητες αυθαίρετων μεταθέσεων. Συγχρόνως, αυτές οι διατάξεις είναι μια ειλικρινής ομολογία ότι αυτό που είχαμε μέχρι τα σήμερα δεν ήταν αρκετό και πολλές φορές, ούτε σωστό ήταν, ούτε δίκαιο. Αυτό που, με ευθύνη πολιτικών σχηματισμών, πολιτικών προσώπων, φορέων εξουσίας, αλλά και παραγόντων επιρροής, συντηρήθηκε επί πολλές δεκαετίες εις βάρος του οπλίτη και της οικογένειάς του. Και είναι ενθαρρυντικό κατά την άποψή μου, ότι και κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή συμφωνήσαμε όλοι σε αυτό.

Πλέον οι μεταθέσεις των οπλιτών αποτελούν αντικείμενο νομοθετικής ρύθμισης. Θεσπίζεται ένα διαφανές σύστημα μοριοδότησης, που μπορεί να ελέγχεται από τους ίδιους τους οπλίτες, αλλά και από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Είναι μια προσπάθεια, ανάμεσα σε άλλες, η ελληνική πολιτεία να αφήσει πίσω ένα κομμάτι από τις πελατειακές σχέσεις και να αποσυμφορήσει συγχρόνως πολιτικά γραφεία από τέτοιου είδους αιτήματα.

Είναι, συγχρόνως, μια προσπάθεια αυτοκριτικής και αυτοκάθαρσης. Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι μiα προσπάθεια να απαγκιστρώσουμε την κάθε οικογένεια από το άγχος και την προσπάθεια να αναζητήσει, όταν έρθει η ώρα, τον «κατάλληλο» άνθρωπο και να σταματήσει μάλιστα μετά να ξεπληρώνει «γραμμάτια» για την καλή μετάθεση.

Ο κάθε οπλίτης θα μετατίθεται ανάλογα με τον αριθμό μορίων που συγκεντρώνει στη βάση τριών κριτηρίων: υπηρεσιακά κριτήρια, τα οποία αντιμετωπίζουν τις επιχειρησιακές ανάγκες, αλλά συγχρόνως επεκτείνονται και στις δεξιότητες και γνώσεις του οπλίτη, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, τα οποία είναι αυστηρά καθορισμένα και συμπληρώθηκαν -θα έλεγα- με δικές σας ορθές επισημάνσεις, αλλά και με προτάσεις της Συνομοσπονδίας, ιδιαίτερα των ατόμων με αναπηρία και τέλος αντικειμενικά κριτήρια, που σχετίζονται με τον βαθμό δυσκολίας κάθε μονάδας και που τα γενικά επιτελεία με δικές τους αποφάσεις θα καθορίσουν. Καμία παρέμβαση, καμία παράκαμψη της τυποποιημένης διαδικασίας δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή και αυτό κατά κύριο λόγο, όμως, αφορά την πολιτική βούληση».

Συνεχίζοντας ο ΑΝΥΕΘΑ τόνισε:

«Αρκούν όλα αυτά για να τελειώσει αυτό που ονομάζουμε στην καθομιλουμένη πια «βύσμα»; Ναι, εφ’ όσον συνοδεύεται και από την πολιτική βούληση. Σήμερα πρέπει να πάρουμε όλοι μια καθαρή θέση: Ή δηλώνουμε τη ρήξη με την προηγούμενη κατάσταση ή, αν και συμφωνούμε, στην ουσία εξακολουθούμε να παρέχουμε την ανοχή μας, να συνεχίζουμε με υποκριτικό τρόπο να καταγγέλλουμε τα ρουσφέτια, ενώ συγχρόνως εξακολουθούμε να αναζητούμε πελατειακές σχέσεις».

Με την παρούσα νομοθετική παρέμβαση (άρθρα 8 έως 10), όπως τόνισε ο ΑΝΥΕΘΑ γίνεται η αρχή για να παύσει πλέον η θητεία να αποτελεί εργασιακά ανενεργό χρόνο:

«Πιστεύουμε ότι ο συνδυασμός της θητείας και με την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, αλλά -όπου αυτό είναι δυνατό- και της κοινωνικής προσφοράς δεν είναι ένας ανέφικτος στόχος. Θα είναι προς όφελος του οπλίτη, προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων και προς όφελος της κοινωνίας.

Σε αυτά, οι οπλίτες ιατροί θα μπορούν ταυτόχρονα να υπηρετούν τη θητεία τους, αλλά και να εκπληρώνουν την υποχρέωση αγροτικού ιατρού με την προβλεπόμενη από το Υπουργείο Υγείας αμοιβή. Στις θέσεις αγροτικών ιατρών σε άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές που δεν μπορεί το Υπουργείο Υγείας να καλύψει θα τοποθετούνται οπλίτες ιατροί, εφόσον οι δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων το επιτρέπουν (…) Παρόμοια ρύθμιση είναι και αυτή που αφορά τους πτυχιούχους της Νομικής. Για τις υπόλοιπες εργασιακές και επιστημονικές ομάδες έχει προβλεφθεί εξουσιοδοτική διάταξη και θα επιβεβαιωθούν με αντίστοιχες ρυθμίσεις Προεδρικά Διατάγματα».

Με το άρθρο 12 τακτοποιείται στρατολογικά, ποινικά και διοικητικά μεγάλος αριθμός ανυπότακτων, εφόσον έχουν ήδη ή πρόκειται να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Το βασικό ευεργέτημα που παρέχει η ρύθμιση αυτή συνίσταται στην άρση των διοικητικών συνεπειών και συνεπώς στη διαγραφή του διοικητικού προστίμου των 6.000 ευρώ, αλλά και στην παύση των ποινικών διώξεων.

«Οι διατάξεις αυτές, τόνισε ο ΑΝΥΕΘΑ, αφορούν και τους αντιρρησίες συνείδησης. Με αυτή τη διάταξη αλλάζουμε τη λογική προσέγγισης των ανυπότακτων, οι οποίοι σήμερα είναι περίπου τριάντα χιλιάδες. Από τη λογική των αντικινήτρων περνάμε στην παροχή κινήτρων, ώστε να υπηρετήσουν αυτοί που είναι ανυπότακτοι, να αυξηθεί η στελέχωση των Ενόπλων Δυνάμεων, να απαλλαγούν όσοι υπηρετήσουν από τα όντως υψηλά πρόστιμα, τα οποία και επανεξετάζουμε. Βεβαίως, συγχρόνως θα απαλλαγούν τα στρατιωτικά δικαστήρια από ένα μεγάλο όγκο υποθέσεων που χρονίζουν.

Για τους ανυπότακτους άνω των τριάντα πέντε, μειώνουμε το χρόνο τον οποίο υποχρεωτικά πρέπει να υπηρετήσουν, προκειμένου να αποκτήσουν δικαίωμα εξαγοράς του υπολοίπου της θητείας τους. Γίνονται είκοσι από σαράντα ημέρες. Αυτό είναι ένα χρονικό διάστημα που επιτρέπει στον εργαζόμενο να πάρει την άδειά του και να τακτοποιήσει αυτήν την εκκρεμότητα. Λύνεται έτσι, κατά τη γνώμη μας, το πρόβλημα πολλών ανυπότακτων, κυρίως του εξωτερικού».

Ακολουθεί μiα σειρά διατάξεων μέριμνας υπέρ του προσωπικού. Αφορούν κυρίως προσωπικό που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας στο οικογενειακό του περιβάλλον, αλλά αποκαθίστανται και αδικίες ή παραβλέψεις του ισχύοντος πλαισίου.

Ειδικότερα, ρυθμίζεται η καταβολή του επιδόματος εξομάλυνσης και για τους γονείς που τελούν σε διάζευξη ή διάσταση ή είναι άγαμοι και καταβάλλουν διατροφή. Παύουν πλέον να αντιμετωπίζονται σαν να μην είχαν παιδιά. Η γονική ιδιότητα προφανώς συνεχίζει να υπάρχει και μετά από ένα διαζύγιο.

Επεκτείνεται το ευεργέτημα της εργασιακής αποκατάστασης των μελών της οικογενείας του πεσόντος από ένα σε δύο άτομα. Κωδικοποιούνται όλα τα είδη των αδειών σε μια απόφαση, με σκοπό το προσωπικό να ενημερώνεται εύκολα για τις άδειες που δικαιούται. Έτσι εξασφαλίζεται ασφάλεια δικαίου και διακλαδική ενιαία εφαρμογή ενός τόσο ευαίσθητου τομέα της εργασιακής υπόστασης του προσωπικού.

Αντιμετωπίζονται για πρώτη φορά ενιαία τα στελέχη του Στρατού Ξηράς. Εξασφαλίζεται ισότητα στο δικαίωμα πρόσβασης και σίτισης σε όλες τις στρατιωτικές λέσχες. Αυτή η ρύθμιση επεκτείνεται και στο πολιτικό προσωπικό και παύουν πλέον να υφίστανται αναιτιολόγητες διακρίσεις σε παροχές και μέριμνα.

Θεσμοθετείται Γραφείο Στήριξης Οπλιτών, που υπάγεται απευθείας στους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων. Σκοπός του είναι κατ’ αρχήν η παροχή συναισθηματικής και ψυχολογικής υποστήριξης στους οπλίτες. Συγχρόνως, όμως, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των Αρχηγών των Επιτελείων για την άμεση αξιολόγηση ζητημάτων σχετικά με τη διαβίωση των οπλιτών.

Το τελευταίο μέρος του νομοσχεδίου ρυθμίζει θέματα εκπαίδευσης. Λύνονται πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά γίνονται και ουσιαστικές παρεμβάσεις.

Για πρώτη φορά το μόνιμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων αντιμετωπίζεται ενιαία. Παρέχεται το δικαίωμα απόκτησης γνώσεων σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και στους υπαξιωματικούς σε αντικείμενα που συνδέονται με την άσκηση των καθηκόντων τους ή την ειδικότητά τους.

Κωδικοποιούνται διακλαδικά και για όλο το προσωπικό σε μία υπουργική απόφαση οι διαδικασίες επιλογής προσωπικού για εκπαίδευση σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εσωτερικού, αλλά και του εξωτερικού.

Ρυθμίζεται η συμπλήρωση των κενών που δημιουργούνται στις Στρατιωτικές Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή στην ΑΣΕΙ και την ΑΣΣΥ, είτε λόγω μη προσέλευσης επιτυχόντων είτε λόγω παραίτησης, απομάκρυνσης ή αποχώρησης για οποιονδήποτε λόγο. Η διαδικασία των επιλαχόντων θα έχει αυστηρά χρονικά περιθώρια, έτσι ώστε να μη δημιουργούμε προβλήματα και στη λειτουργία των Σχολών.

Καθορίζεται ότι η φοίτηση στις σχολές Υπαξιωματικών είναι τριετής. Αναβαθμίζεται έτσι η εκπαί

Σε ό,τι αφορά την επαναφορά των βαθμολογιών στην κλίμακα που ίσχυε από το 1996 για τα υποχρεωτικά στρατιωτικά σχολεία, ο ΑΝΥΕΘΑ σημείωσε:

«Υπήρξε ένας αρκετά μεγάλος ενδιάμεσος χρόνος για να ξαναδείτε τη ρύθμιση αυτή. Καταλαβαίνω και ως νομικός τα ζητήματα που ανέκυψαν και έχουν να κάνουν με τη φιλοσοφία του δικαίου, αλλά και τη θέση της αναδρομικότητας σε μια νομοθετική πρωτοβουλία. Γι’ αυτόν άλλωστε τον λόγο τροποποιήσαμε και τη μεταβατική διάταξη.

Δεν μπορώ, όμως, να καταλάβω τις αμφιβολίες που εγείρονται ως προς τη σκοπιμότητα αυτής της διάταξης. Δίνουμε την ευκαιρία σε νεαρούς αξιωματικούς να μη σταματήσει η σταδιοδρομία τους στην ηλικία των είκοσι πέντε και των τριάντα ετών. Τους επιτρέπουμε να έχουν όραμα και να προσφέρουν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν μπορεί να αφήνεις στάσιμο έναν αξιωματικό που έχει μπροστά του άλλα τριάντα χρόνια υπηρεσίας, επειδή δεν πέτυχε βαθμό άνω του δεκαεπτά σε ένα σχολείο διάρκειας έξι και εννιά μηνών. Δεν είναι καν, κατά τη γνώμη μας, αξιοκρατικό».

Ο ΑΝΥΕΘΑ αναφερόμενος στην τροπολογία που κατέθεσε και αφορά στην ολοκλήρωση της ναυπήγησης των δύο πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, επισήμανε:

«Για τα πλοία αυτά το ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη καταβάλει σχεδόν το 90% του τιμήματός τους, χωρίς όχι μόνο να τα έχει παραλάβει, αλλά χωρίς να βρίσκονται καν κοντά στην ολοκλήρωσή τους. Οι επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού επιβάλλουν την άμεση ολοκλήρωση της κατασκευής τους.

Με τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί ανάμεσα στο Πολεμικό Ναυτικό, την ιδιοκτησία και τους εργαζόμενους, που σήμερα καλούμαστε να κυρώσουμε, εξασφαλίζουμε την άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής υπό τον συντονισμό του Ναυτικού, την ολοκλήρωση της ναυπήγησης των πλοίων σε είκοσι εννιά μήνες, τον μικρό, αλλά κρίσιμο χρόνο για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί -και άλλα αρμόδια Υπουργεία- το ζήτημα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας. Συγχρόνως, το Πολεμικό Ναυτικό εξασφαλίζει την κάλυψη επιχειρησιακών του αναγκών και οι εργαζόμενοι εργασία αλλά και προοπτική από τους είκοσι εννέα μήνες και μετά».


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η συγκλονιστική διαμαρτυρία των Ελλήνων ποδοσφαιριστών για τους πρόσφυγες


Συγκινητικός και σοκαριστικός είναι ο τρόπος που επέλεξαν οι ποδοσφαιριστές της Λάρισας και του Αχαρναϊκού για να διαμαρτυρηθούν για τη συνεχόμενη τραγωδία στο Αιγαίο.

Μόλις ο διαιτητής σφύριξε την έναρξη του αγώνα οι 22 ποδοσφαιριστές, αντί να ξεκινήσουν το παιχνίδι, κάθισαν στον χλοοτάπητα για δύο λεπτά.

Όπως ήταν φυσικό, η συγκλονιστική διαμαρτυρία των ποδοσφαιριστών έκανε τους θεατές να τους δώσουν το πιο ζεστό χειροκρότημα.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πότε θα κλείσει το Σάββατο ο σταθμός του μετρό «Ευαγγελισμός»


Μετά από εντολή της αστυνομίας, κλείνει στις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου ο σταθμός του μετρό στον Ευαγγελισμό λόγω συγκέντρωσης της Χρυσής Αυγής.

Υπενθυμίζεται ότι η Χρυσή Αυγή διοργανώνει έξω από τη Λέσχη Αξιωματικών εκδήλωση μνήμης για τους Ήρωες, Έλληνες πεσόντες των Ιμίων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παραχωρούνται οι αθλητικές εγκαταστάσεις της Παιανίας


Θα αξιοποιηθούν από την ΕΟΠΕ, τον ΣΕΓΑΣ και τον δήμο της περιοχής.

Η παραχώρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων της Παιανίας «Σπίτι του βόλεϊ» και Κλειστό Στάδιο Στίβου στον Δήμο Παιανίας, τον ΣΕΓΑΣ και την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρισης, από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, συζητήθηκε στη σημερινή συνάντηση του υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή, με τον αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρο Φιλίππου και εκπροσώπους των φορέων.

Ο υφυπουργός πρότεινε, τη σύσταση μιας τετραμελούς επιτροπής ώστε να υπογραφεί το συντομότερο δυνατόν προγραμματική σύμβαση για την παραχώρηση του γηπέδου, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα και να μπορέσουν να ξαναλειτουργήσουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής κ.κ. Π. Φιλίππου και Σπ. Πάντζας ενημέρωσαν ότι η Περιφέρεια έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό της δαπάνη 500.000 ευρώ για τις εργασίες αποκατάστασης και επισκευής του γηπέδου.

Οι υπόλοιποι φορείς που συμμετείχαν στη συνάντηση δεσμεύθηκαν, ο καθένας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, να αναλάβουν την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σταδίων και ιδιαίτερα την ευθύνη φύλαξής τους αφού κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι οι φθορές που έχουν γίνει είναι αποτέλεσμα της έλλειψης φύλαξης των τελευταίων ετών.

Στόχος όλων των πλευρών είναι τόσο το «Σπίτι του Βόλεϊ» όσο και το Κλειστό Στάδιο Στίβου να είναι σε θέση να επαναλειτουργήσουν την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Σημειώνεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Παιανίας είχε παραχωρήσει δημοτική έκταση 60,419,40 τ.μ. στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για την κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων. Μια αθλητική υποδομή η οποία αποτέλεσε κόσμημα για τον ελληνικό αθλητισμό της οποίας το υψηλό κόστος συντήρησης και περιφρούρησης οδήγησε στη σημερινή, θλιβερή εικόνα της εγκατάλειψης και της ερήμωσης, με καταγεγραμμένα πολλά περιστατικά κλοπών και λεηλασίας των κτιρίων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το ασφαλιστικό δημιουργεί νέα διαμάχη στους κόλπους της δικαιοσύνης


Μέλη του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προτείνουν τη διακοπή των συνεδριάσεων στις 4 Φεβρουαρίου.

Νέα ένταση στους κόλπους της δικαιοσύνης με αφορμή το ασφαλιστικό. Με ανακοίνωση τους δυο μέλη του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προτείνουν τη διακοπή των συνεδριάσεων όλων των Δικαστηρίων της Χώρας στις 4 Φεβρουαρίου 2016 καθώς, όπως επισημαίνουν, το θέμα του ασφαλιστικού αφορά άμεσα και τον κλάδο τους. Επιπλέον, οι Πρόεδροι Πρωτοδικών Χριστόφορος Σεβαστίδης, Χαράλαμπος Σεβαστίδης τονίζουν ότι δεν πρέπει να παραβλέπουν και «την εξαιρετικά δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι δικηγόροι εξαιτίας του πολλαπλασιασμού των ασφαλιστικών τους εισφορών».

Με αιχμές για «την ηρεμία και τη σιγουριά με την οποία αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις οι δικαστικές ενώσεις» οι δυο δικαστές σε ανακοίνωση τους με αποδέκτες τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων καταγράφουν τις θέσεις τους σε μια προσπάθεια, όπως λένε «να εισφέρουμε στο διάλογο». Όπως αναφέρουν :

α) Μέχρι σήμερα ως μισθός βάσει του οποίου υπολογίζονταν η σύνταξη καθορίζονταν αυτός του χρόνου εξόδου από την υπηρεσία (άρθρο 9 παρ. 1 Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων), για δε τους ασφαλισμένους μετά την 1.1.1993 ο μέσος όρος της τελευταίας πενταετίας (άρθρο 28 ν. 2084/1992). Σήμερα με τους ν. 3865/2010 και 4336/2015 για τις συντάξιμες αποδοχές θα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των αποδοχών όλης της διάρκειας του εργασιακού βίου.

β) Το ποσοστό αναπλήρωσης για την 35ετία από το 80% που ήταν στο παρελθόν (άρθρο 9 παρ. 4 Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων) ανέρχεται σήμερα μόλις στο 45,85% και ενδέχεται να μειωθεί ακόμα περισσότερο. Η προοπτική περαιτέρω μείωσης των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ εμφανίζεται ως το πιο πιθανό σχέδιο.

γ) Με την υπ' αριθμό 122900/0092/ 27-10-2015 Υπουργική απόφαση αυξάνονται σταδιακά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των υπαλλήλων- λειτουργών του Δημοσίου, φθάνοντας το έτος 2022 στο 65ο έτος της ηλικίας, δηλαδή στο ανώτατο συνταγματικό όριο για τους Δικαστές και τους Εισαγγελείς μέχρι το βαθμό του Εφέτη.

δ) Σήμερα έχουν ήδη δημιουργηθεί Δικαστές τριών ταχυτήτων. Οι ασφαλισμένοι πριν την 1-1-1993 ασφαλίζονται υποχρεωτικά για την κύρια σύνταξη στο Δημόσιο αλλά και στο Ταμείο Νομικών. Οι ασφαλισμένοι μετά την 1-1-1993 που διορίστηκαν πριν την 1-1-2011 άσκησαν το δικαίωμα επιλογής μεταξύ ασφάλισης Δημοσίου και Ταμείου Νομικών, ενώ η τρίτη κατηγορία των νέων συναδέλφων που διορίστηκαν μετά την 1-1-2011 ασφαλίζονται μόνο στον Τομέα Ασφάλισης Νομικών του ΕΤΑΑ.

ε) Το εφάπαξ βοήθημα, που προέρχεται από εισφορές που παρακρατούνται υποχρεωτικά από το μισθό μας, έχει υποεξαπλασιαστεί σε σχέση με το 2004.

στ) Οι παροχές του ΕΟΠΥΥ, υποβαθμιζόμενες διαρκώς, οδηγούν πολλούς συναδέλφους να στραφούν στην ιδιωτική ασφάλιση.

Αν και το αίτημα των δυο δικαστών ,για διακοπή των συνεδριάσεων, απορρίφθηκε από τη πλειοψηφία των μελών του ΔΣ κατά την συνεδρίαση της 26ης Ιανουαρίου επανήλθαν εξηγώντας ότι «με έκπληξη διαπιστώσαμε ωστόσο την επόμενη ημέρα ότι όλες οι άλλες δικαστικές ενώσεις, καθώς και η Ένωση Συνταξιούχων Δικαστών και η Ένωση μελών του ΝΣΚ, πλην της δικής μας και της Ένωσης Εισαγγελέων, αποφάσισαν ανοιχτή συζήτηση για το ασφαλιστικό την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016.Ζητούμε λοιπόν εύλογα εξηγήσεις για την αιτία που μας απεκρύβη κατά την ημέρα συνεδρίασης του ΔΣ ότι είχε αναληφθεί τέτοια πρωτοβουλία και ποιος πήρε την ευθύνη να αρνηθεί την δική μας συμμετοχή».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λύση για αποζημίωση σε ασφαλισμένους της Ασπίς


Ικανοποίηση εκφράζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας.

Δικαίωμα για τη διεκδίκηση αποζημίωσης αποκτούν περίπου 150.000 ασφαλισμένοι της Ασπίς που δεν έχουν συμπεριληφθεί στον πίνακα που είχε ήδη καταρτίσει ο εκκαθαριστής, όπως ανακοίνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας ύστερα από συναντήσεις του προέδρου του Ι. Χατζηθεοδοσίου με τους θεσμικούς φορείς (επόπτη, εκκαθαριστή, ΤτΕ, και άλλους αρμοδίους).

Το Ε.Ε.Α. καλεί όσους ασφαλισμένους δεν βρίσκονται σήμερα στον πίνακα να έλθουν σε επαφή με τον Σύλλογο Ζημιωθέντων Ασπίς (τηλ. 210-6928655) και να ακολουθήσουν συλλογικά όπως τους υποδειχθεί τις διαδικασίες διεκδίκησης αποζημίωσης και ένταξης στην λίστα.

Την ικανοποίηση του για την εξέλιξη εξέφρασε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, τονίζοντας ότι αυτή αποκαθιστά χιλιάδες ανθρώπους που εκ παραδρομής μπορεί να βρέθηκαν εκτός λίστας και ταυτόχρονα στηρίζει την υπόσταση του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης και των συντελεστών της».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζουν την αποχή τους οι μηχανικοί


Στασινός: Το ασφαλιστικό σύστημα και οι επιστημονικοί κλάδοι θα καταρρεύσουν.

Συνεχίζεται από 1η Φεβρουαρίου έως 5 Φεβρουαρίου η απεργία – αποχή όλων των διπλωματούχων μηχανικών από την συμμετοχή τους σε τεχνικά συμβούλια έργων και μελετών καθώς και από το σύνολο των επιτροπών με τεχνικό αντικείμενο (π.χ. Επιτροπές Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, Αυθαιρέτων κλπ., περιλαμβανομένων και των Επιτροπών Δημοπράτησης), με δεδομένη τη συνέχεια των συζητήσεων για το νέο ασφαλιστικό που προτείνεται από την Κυβέρνηση. Ταυτόχρονα προωθείται κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τις επόμενες ημέρες κατά των προβλεπόμενων ρυθμίσεων που προτείνονται.

«Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης τη Δευτέρα, μετά τη συνάντηση των επιστημονικών φορέων με τον Πρωθυπουργό, για ελάφρυνση των νέων μηχανικών και γενικά των νέων επιστημόνων είναι άνευ περιεχομένου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, προεξοφλώντας ότι με βάση τις ισχύουσες προτάσεις, «το ασφαλιστικό σύστημα και οι επιστημονικοί κλάδοι θα καταρρεύσουν».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ, ακόμη και μετά τις εξαγγελίες για ελάφρυνση της συνταξιοδοτικής εισφοράς του 20% στο 14% για την πρώτη διετία και στο 17% για την επόμενη τριετία, οι εισφορές για έναν νεοεισερχόμενο μηχανικό εξακολουθούν να είναι υπέρμετρες, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΤΕΕ, καθώς η συνολική επιβάρυνση για εισφορές των μηχανικών σύμφωνα με το σχέδιο της Κυβέρνησης είναι 38,45%, οι οποίες μειώνονται στο 32,45 για την πρώτη διετία και στο 35,45% για την επόμενη τριετία. Και όλα αυτά χωρίς να συνυπολογίζεται η επιβάρυνση από τη φορολογία εισοδήματος (26% σήμερα, 29% του χρόνου, προκαταβολή φόρου 75%-100%) και οι άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις (τέλος επιτηδεύματος, έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, φορολογία ακινήτων κλπ).

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, ένας νεοεισερχόμενος στην αγορά μηχανικός ελεύθερος επαγγελματίας, κάτω της πενταετίας (νέος ασφαλισμένος μετά το 1993), στην 1η ασφαλιστική κατηγορία του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ πληρώνει σήμερα εισφορές 2.071,09 το χρόνο ή 172,59 ευρώ το μήνα.

Μετά τις εξαγγελίες/βελτιώσεις Κατρούγκαλου αυτός ο νέος μηχανικός με μηδενικό εισόδημα θα πληρώνει μόνο για ασφαλιστικές εισφορές τα δύο πρώτα χρόνια 1.945,74 το χρόνο ή 162,15 το μήνα, δηλαδή μείωση 6,44%, ή περίπου 10 ευρώ το μήνα. Όμως τα επόμενα τρία χρόνια, πάλι με μηδενικό εισόδημα, θα πληρώνει 2.114,53 ευρώ το χρόνο ή 176,21 το μήνα, δηλαδή αύξηση 2,05%.

Αν ο ίδιος νέος μηχανικός έχει ξεκινώντας εισόδημα 12000 ευρώ το χρόνο (ή 1000 ευρώ το μήνα) θα πληρώνει μόνο για ασφαλιστικές εισφορές τα δύο πρώτα χρόνια 4.014 ευρώ το χρόνο ή 334,50 ευρώ το μήνα, δηλαδή αύξηση 93,81% σε σχέση με σήμερα. Τα επόμενα τρία χρόνια, με το ίδιο εισόδημα, θα πληρώνει 4.374 ευρώ το χρόνο ή 364,50 ευρώ το μήνα, δηλαδή αύξηση 111,19% σε σχέση με σήμερα.

Αν ο ίδιος νέος μηχανικός έχει το «εξωφρενικό» για την παρούσα κατάσταση εισόδημα των 1500 ευρώ το μήνα (ή 18000 το χρόνο), θα πληρώνει μόνο για ασφαλιστικές εισφορές τα δύο πρώτα χρόνια 5.961 ευρώ το χρόνο ή 496,75 ευρώ το μήνα, δηλαδή αύξηση 187,82% σε σχέση με σήμερα. Τα επόμενα τρία χρόνια , με το ίδιο εισόδημα, θα πληρώνει 6.501 ευρώ το χρόνο ή 541,75 ευρώ το μήνα, δηλαδή αύξηση 213,89% σε σχέση με σήμερα.

Στα μεγαλύτερα εισοδήματα, όπου υπάρχουν σήμερα, οι αυξήσεις είναι αναλογικά μεγαλύτερες.

«Υποτίθεται ότι οι βελτιώσεις στόχευαν στην ελάφρυνση των νέων ασφαλισμένων. Όπως δείχνει η επεξεργασία των στοιχείων οι μόνοι που ελαφρύνονται κατά δέκα ευρώ το μήνα περίπου, τουλάχιστον στο χώρο των μηχανικών, είναι όσοι μηχανικοί δεν έχουν καθόλου εισόδημα και αυτό μόνο για την πρώτη διετία», δήλωσε ο κ. Στασινός. Επεσήμανε δε, ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν γίνεται έτσι βιώσιμο. Το αντίθετο συμβαίνει καθώς οδηγούνται στην κατάρρευση όλοι οι επιστημονικοί κλάδοι της χώρας. Το κράτος θα μείνει χωρίς ελεύθερους επαγγελματίες να φορολογήσει, το ασφαλιστικό θα μείνει χωρίς ασφαλισμένους αυταπασχολούμενους για να πληρώνουν εισφορές, η χώρα θα μείνει χωρίς επιστήμονες που υποστηρίζουν την πολιτεία και την κοινωνία στις εργασίες και στην καθημερινότητα».

«Είναι ώρα επιτέλους να κάτσουμε όλοι μαζί οι εκπρόσωποι των φορέων και του υπουργείου και να βάλουμε κάτω συγκεκριμένους αριθμούς που να βγάζουν αποτέλεσμα. Αυτό το σχέδιο νόμου όπως είναι δεν μπορεί να περάσει και θα αποτύχει στην πράξη», είπε.

Σύμφωνα με το ΤΕΕ, οι μηχανικοί, και όλοι οι τεχνικοί φορείς συντονίζονται με όλους τους επιστημονικούς φορείς της χώρας αλλά πλέον το μέτωπο ενάντια στο ασφαλιστικό συνεχώς διευρύνεται. Το ΤΕΕ και οι μηχανικοί συντονίζονται με όλους τους φορείς και τους κλάδους για την γενική απεργία της 4ης Φλεβάρη, προετοιμάζοντας πανελλαδική αποχή και μαζική κινητοποίηση για την ημέρα; της γενικής απεργίας, μαζί με όλους τους επιστημονικούς φορείς, τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πάνω από 300 τόνοι τσίπουρου κατασχέθηκαν στον Τύρναβο


Έλεγχος σε επιχείρηση από την οικονομική αστυνομία.

Έλεγχο σε επιχείρηση με αντικείμενο εργασιών το χονδρικό εμπόριο τυροκομικών προϊόντων και οίνων – ποτών, στον Τύρναβο Λάρισας πραγματοποίησε κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου βρέθηκαν στην αποθήκη της επιχείρησης 16 δεξαμενές χωρητικότητας από 300 έως 2.250 κιλά, που περιείχαν συνολικά 18.590 κιλά αποστάγματος (τσίπουρο) και σε υπό κατασκευή οινοποιείο εντοπίστηκαν εννέα δεξαμενές χωρητικότητας από 5.000 έως 25.000 κιλά, οποίες περιείχαν συνολικά 66.610 κιλά αποστάγματος (τσίπουρο).

Επιπλέον, στο αποστακτήριο βρέθηκαν τέσσερις λέβητες απόσταξης (διήμεροι αποσταγματοποιοί) και σε παρακείμενη αποθήκη 48 δεξαμενές χωρητικότητας από 300 έως 10.000 κιλά, οι οποίες περιείχαν συνολικά 219.323 κιλά αποστάγματος (τσίπουρο).

Από το Τελωνείο Λάρισας δεσμεύτηκαν συνολικά 304.483 κιλά τσίπουρο καθώς επίσης και τα βιβλία της επιχείρησης, προκειμένου να διαπιστωθεί το νόμιμο της κατοχής των ποσοτήτων του τσίπουρου, να εξακριβωθούν οι διαφυγόντες φόροι και να επιβληθούν τα σχετικά πρόστιμα, ενώ σχετικά δείγματα απεστάλησαν στην Χημική Υπηρεσία Λάρισας για να διαπιστωθεί η καταλληλότητα τους.

Για την υπόθεση ενημερώθηκε η εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χειροπέδες για πειραγμένα ταξίμετρα και ταμειακές


Συνελήφθησαν 11 οδηγοί ταξί στην Αττική.

Συνολικά 11 οδηγοί ταξί, οι οποίοι είχαν επέμβει στον μηχανισμό ένδειξης της αξίας της διαδρομής (ταξίμετρο) και στις ταμειακές μηχανές των οχημάτων, συνελήφθησαν χθες σε διάφορες περιοχές του Λεκανοπεδίου Αττικής (Σταθμό Υπεραστικών Λεωφορείων Κηφισού, Πειραιά, Καλλιθέα, Βουλιαγμένη, Ελληνικό).

Χρησιμοποιώντας ειδική συνδεσμολογία, διέκοπταν τη σύνδεση των ταξιμέτρων με τις ταμειακές μηχανές με αποτέλεσμα να μην εκδίδονται αποδείξεις και να διαφεύγουν της καταβολής του αναλογούντος φόρου.

Πέραν των ανωτέρω, συνελήφθη και ένας οδηγός Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου για υποκλοπή μεταφορικού έργου, το οποίο έχει ανατεθεί με νόμο σε άλλο φορέα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, με τις εις βάρος τους σχηματισθείσες δικογραφίες στους αρμόδιους εισαγγελείς.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κωμόπολη υποδέχεται το πρώτο μωρό μετά από 29 χρόνια


Ένα ιδιαίτερα χαρμόσυνο γεγονός.

Μια μικρή πόλη στη βόρεια Ιταλία γιορτάζει την άφιξη του πρώτου παιδιού μετά από 29 χρόνια! Ο δήμαρχος της Ostana, που βρίσκεται στα όρη της περιοχής του Πιεμόντε, αναφέρει ότι «είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα» για αυτή τη μικρή κοινότητα, ο πληθυσμός της οποίας κατρακυλά τα τελευταία 100 χρόνια.

Ο Πάμπλο, γεννήθηκε σε μαιευτήριο στο Τορίνο την περασμένη εβδομάδα και ανεβάζει το αριθμό του πληθυσμού στα 85 άτομα αν και οι μισοί από αυτούς ζουν μόνιμα σε αυτό τον τόπο. Σύμφωνα με τον τοπικό άρχοντα Giacomo Lombardo, γράφει η La Stampa, τη δεκαετία του ’90 τουλάχιστον στην Ostana ζούσαν πάνω από 1000 κάτοικοι, ενώ ήδη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο αριθμός γεννήσεων είχε αρχίσει να φθίνει. «Η πραγματική μείωση άρχισε το 1975 με 17 γεννήσεις μωρών ανάμεσα στα 1976 και 1987, οπότε και γεννήθηκε το τελευταίο μωρό μέχρι τον Πάμπλο», λέει.

Η κοινότητα προσπαθεί να αναπτύξει την περιοχή ώστε να κρατήσει τους κατοίκους της, αποφεύγοντας την μετανάστευση. Οι γονείς του Πάμπλο, Silvia και Jose, σκόπευαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό πριν από πέντε χρόνια αλλά όταν τους πρότειναν εργασία στον τόπο τους, αναθεώρησαν.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταγραφή των αναγκών τους ζητά από τους δήμους το υπουργείο Εσωτερικών


Σε ποιες κατηγορίες προσωπικού αναφέρεται η εγκύκλιος του υφυπουργού.

Τον προγραμματισμό των αναγκών τους για προσλήψεις τακτικού προσωπικού, το 2016, ζητεί από τους δήμους και τις περιφέρειες το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Με εγκύκλιο του υφυπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Μπαλάφα, δίνεται στους ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού προθεσμία έως τις 29 Φεβρουαρίου, για να υποβάλλουν στο υπουργείο εγγράφως, μέσω των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, τις ανάγκες τους σχετικά με τη στελέχωση των υπηρεσιών τους, λαμβάνοντας υπόψη τη σχέση μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις.

Ο προγραμματισμός αφορά προσλήψεις και διορισμούς εξειδικευμένου μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου εκπαιδευτικών κατηγοριών ΠΕ (πανεπιστημιακή) και ΤΕ (τεχνολογική), όπως πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, οικονομολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, κτηνίατροι, επόπτες δημόσιας υγείας, βρεφονηπιοκόμοι κ.λπ. Υπενθυμίζεται, ότι οι προσλήψεις τακτικού προσωπικού των εκπαιδευτικών βαθμίδων ΥΕ (υποχρεωτική) και ΔΕ (δευτεροβάθμια) όλων των κλάδων και ειδικοτήτων των ΟΤΑ έχουν «παγώσει» έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι για τα αιτήματα θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας σε σύνολο το πολύ έως 10 θέσεων ανά φορέα και, ως εκ τούτου, οι θέσεις θα πρέπει να υποβληθούν ιεραρχημένες ως προς την αναγκαιότητά τους σε κλάδους και ειδικότητες τομέων και υπηρεσιών που χρήζουν άμεσης ενίσχυσης σε προσωπικό. Δεν πρέπει να περιληφθούν θέσεις, για την κάλυψη των οποίων έχει εκδοθεί προκήρυξη από το ΑΣΕΠ, ανεξαρτήτως εάν έχουν εκδοθεί ή όχι τα οριστικά αποτελέσματά τους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξένοι στρατιώτες βίασαν παιδιά στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία


Στοματικό σεξ με αντάλλαγμα νερό και μπισκότα.

Μεγάλη ανησυχία εξέφρασε σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν μετά τις νέες κατηγορίες που διατυπώθηκαν για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από ξένους στρατιώτες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Τα εγκλήματα αυτά διαπράχθηκαν ως επί το πλείστον το 2014, αλλά αποκαλύφθηκαν μόλις τις τελευταίες εβδομάδες, πρόσθεσε ο ίδιος σε ανακοίνωση που εξέδωσε από τη Γενεύη.

Ο ΟΗΕ επισήμανε ότι οι κατηγορίες αφορούν μέλη αποσπασμάτων της Γεωργίας, της Γαλλίας και άλλης μιας ευρωπαϊκής χώρας που δεν κατονομάστηκε και πρόσθεσε ότι ενημερώθηκαν οι αρχές των χωρών αυτών όπως και η ΕΕ και διεξάγουν έρευνα.

Μια ομάδα του ΟΗΕ στην Κεντροαφρικανική Ένωση μίλησε με πολλά κορίτσια που είχαν καταγγείλει ότι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά ή έπεσαν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης από ξένους στρατιώτες.

Τέσσερα από αυτά τα κορίτσια, τα οποία ήταν ηλικίας 14 ως 16 ετών όταν έπεσαν θύματα, κατηγορούν στρατιωτικούς που ανήκαν σε αποσπάσματα χωρών που μετέχουν στη δύναμη της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (Eufor-RCA).

Τα τρία από αυτά δήλωσαν ότι πιστεύουν πως οι δράστες ήταν μέλη του αποσπάσματος της Eufor από τη Γεωργία.

Η ομάδα του ΟΗΕ μίλησε επίσης με δύο αδέλφια, ένα κορίτσι και ένα αγόρι που ήταν ηλικίας 7 και 9 ετών αντίστοιχα το 2014 και φέρεται ότι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από μέλη των γαλλικών δυνάμεων Sangaris.

Το κοριτσάκι είπε ότι έκανε στοματικό σεξ σε Γάλλους στρατιώτες με αντάλλαγμα ένα μπουκάλι νερό και ένα πακέτο μπισκότα. Επίσης είπε, όπως και ο 9χρονος αδελφός της, ότι κι άλλα παιδιά κακοποιήθηκαν σεξουαλικά επανειλημμένως και ότι σε αυτό εμπλέκονται πολλοί Γάλλοι στρατιώτες.

Οι έξι αυτές καταγγελίες κατά ξένων στρατιωτικών που δεν ανήκουν σε δύναμη του ΟΗΕ έγιναν από ανηλίκους στην περιοχή γύρω ή μέσα στον καταυλισμό εκτοπισμένων ανθρώπων που βρίσκεται στο Μπόκο, κοντά στο αεροδρόμιο του Μπανγκί.

Εξάλλου ήδη από τις αρχές του μήνα, ο ΟΗΕ έχει ανακοινώσει ότι ξεκίνησε έρευνα για νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση που διατυπώθηκαν κατά των στρατιωτών τριών χωρών που μετέχουν στη δική του Αποστολή στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (Minusca). Τα θύματα είναι 4 κοριτσάκια.

«Πρόκειται για εξαιρετικά σοβαρές κατηγορίες και είναι πάρα πολύ σημαντικό οι περιπτώσεις αυτές να ερευνηθούν επειγόντως και σε βάθος», υπογραμμίζει ο Χουσέιν στην ανακοίνωσή του. «Υπερβολικά πολλά εγκλήματα αυτού του είδους παραμένουν ατιμώρητα, με τους δράστες τους να χαίρουν πλήρους ατιμωρησίας», πρόσθεσε.

Τον περασμένο μήνα, μια ανεξάρτητη επιτροπή κατηγόρησε τον ΟΗΕ και τις υπηρεσίες του για κάκιστη διαχείριση των κατηγοριών για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών το 2013 και το 2014 σε βάρος μελών διεθνών ειρηνευτικών δυνάμεων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Νέες κατηγορίες προέκυψαν επίσης, σύμφωνα με τις μαρτυρίες ανηλίκων σε αξιωματούχους του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κατά στρατιωτών «χωρών που συμβάλλουν με στρατιώτες» στις ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών. Περαιτέρω στοιχεία θα δοθούν αργότερα σήμερα στη δημοσιότητα στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ρούπερτ Κόλβιλ.

«Αυτό που είναι καταφανώς σαφές στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία είναι ότι τα πράγματα είναι ανεξέλεγκτα. Δεν ξέρω τον ακριβή αριθμό των αποσπασμάτων που εμπλέκονται, γύρω στα 10, του ΟΗΕ και μη, πράγμα που είναι πραγματικά σοκαριστικό», δήλωσε ο Κόλβιλ σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Αυτό δείχνει ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με τους στρατούς, με τις στρατιωτικές δυνάμεις και ότι για οποιονδήποτε λόγο δεν γίνονται αρκετά για να σταματήσει», σημείωσε. Το υπουργείο Άμυνας της Γεωργίας δήλωσε ότι θα ερευνήσει τις κατηγορίες το ταχύτερο δυνατό.

Η ΕΕ επίσης σημείωσε από την πλευρά της ότι ακολουθεί μια πολιτική μηδενικής ανοχής όσον αφορά την ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά και την εγκληματική δραστηριότητα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...