Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016

Το ασφαλιστικό δημιουργεί νέα διαμάχη στους κόλπους της δικαιοσύνης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μέλη του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προτείνουν τη διακοπή των συνεδριάσεων στις 4 Φεβρουαρίου.

Νέα ένταση στους κόλπους της δικαιοσύνης με αφορμή το ασφαλιστικό. Με ανακοίνωση τους δυο μέλη του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προτείνουν τη διακοπή των συνεδριάσεων όλων των Δικαστηρίων της Χώρας στις 4 Φεβρουαρίου 2016 καθώς, όπως επισημαίνουν, το θέμα του ασφαλιστικού αφορά άμεσα και τον κλάδο τους. Επιπλέον, οι Πρόεδροι Πρωτοδικών Χριστόφορος Σεβαστίδης, Χαράλαμπος Σεβαστίδης τονίζουν ότι δεν πρέπει να παραβλέπουν και «την εξαιρετικά δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι δικηγόροι εξαιτίας του πολλαπλασιασμού των ασφαλιστικών τους εισφορών».

Με αιχμές για «την ηρεμία και τη σιγουριά με την οποία αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις οι δικαστικές ενώσεις» οι δυο δικαστές σε ανακοίνωση τους με αποδέκτες τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων καταγράφουν τις θέσεις τους σε μια προσπάθεια, όπως λένε «να εισφέρουμε στο διάλογο». Όπως αναφέρουν :

α) Μέχρι σήμερα ως μισθός βάσει του οποίου υπολογίζονταν η σύνταξη καθορίζονταν αυτός του χρόνου εξόδου από την υπηρεσία (άρθρο 9 παρ. 1 Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων), για δε τους ασφαλισμένους μετά την 1.1.1993 ο μέσος όρος της τελευταίας πενταετίας (άρθρο 28 ν. 2084/1992). Σήμερα με τους ν. 3865/2010 και 4336/2015 για τις συντάξιμες αποδοχές θα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των αποδοχών όλης της διάρκειας του εργασιακού βίου.

β) Το ποσοστό αναπλήρωσης για την 35ετία από το 80% που ήταν στο παρελθόν (άρθρο 9 παρ. 4 Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων) ανέρχεται σήμερα μόλις στο 45,85% και ενδέχεται να μειωθεί ακόμα περισσότερο. Η προοπτική περαιτέρω μείωσης των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ εμφανίζεται ως το πιο πιθανό σχέδιο.

γ) Με την υπ' αριθμό 122900/0092/ 27-10-2015 Υπουργική απόφαση αυξάνονται σταδιακά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των υπαλλήλων- λειτουργών του Δημοσίου, φθάνοντας το έτος 2022 στο 65ο έτος της ηλικίας, δηλαδή στο ανώτατο συνταγματικό όριο για τους Δικαστές και τους Εισαγγελείς μέχρι το βαθμό του Εφέτη.

δ) Σήμερα έχουν ήδη δημιουργηθεί Δικαστές τριών ταχυτήτων. Οι ασφαλισμένοι πριν την 1-1-1993 ασφαλίζονται υποχρεωτικά για την κύρια σύνταξη στο Δημόσιο αλλά και στο Ταμείο Νομικών. Οι ασφαλισμένοι μετά την 1-1-1993 που διορίστηκαν πριν την 1-1-2011 άσκησαν το δικαίωμα επιλογής μεταξύ ασφάλισης Δημοσίου και Ταμείου Νομικών, ενώ η τρίτη κατηγορία των νέων συναδέλφων που διορίστηκαν μετά την 1-1-2011 ασφαλίζονται μόνο στον Τομέα Ασφάλισης Νομικών του ΕΤΑΑ.

ε) Το εφάπαξ βοήθημα, που προέρχεται από εισφορές που παρακρατούνται υποχρεωτικά από το μισθό μας, έχει υποεξαπλασιαστεί σε σχέση με το 2004.

στ) Οι παροχές του ΕΟΠΥΥ, υποβαθμιζόμενες διαρκώς, οδηγούν πολλούς συναδέλφους να στραφούν στην ιδιωτική ασφάλιση.

Αν και το αίτημα των δυο δικαστών ,για διακοπή των συνεδριάσεων, απορρίφθηκε από τη πλειοψηφία των μελών του ΔΣ κατά την συνεδρίαση της 26ης Ιανουαρίου επανήλθαν εξηγώντας ότι «με έκπληξη διαπιστώσαμε ωστόσο την επόμενη ημέρα ότι όλες οι άλλες δικαστικές ενώσεις, καθώς και η Ένωση Συνταξιούχων Δικαστών και η Ένωση μελών του ΝΣΚ, πλην της δικής μας και της Ένωσης Εισαγγελέων, αποφάσισαν ανοιχτή συζήτηση για το ασφαλιστικό την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016.Ζητούμε λοιπόν εύλογα εξηγήσεις για την αιτία που μας απεκρύβη κατά την ημέρα συνεδρίασης του ΔΣ ότι είχε αναληφθεί τέτοια πρωτοβουλία και ποιος πήρε την ευθύνη να αρνηθεί την δική μας συμμετοχή».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.