Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Άλλη μια σπείρα trafficking στο κέντρο της Αθήνας


Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, εγκληματική οργάνωση που εξωθούσε αλλοδαπές γυναίκες στην πορνεία μέσω ιστοσελίδας του διαδικτύου.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο και σπίτι στην Αθήνα, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν τα 4 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ανάμεσα τους είναι και μια 54χρονη.

Όπως διαπιστώθηκε ένας εκ των συλληφθέντων εντόπιζε, μέσω του διαδικτύου, αλλοδαπές γυναίκες, κανόνιζε τη μεταφορά τους στη χώρα μας και τις εγκαθιστούσε σε δωμάτια ξενοδοχείων. Στη συνέχεια, μέσω ιστοσελίδας του διαδικτύου που διατηρούσε και συντηρούσαν δύο ακόμη μέλη της οργάνωσης, κανόνιζε για λογαριασμό τους ερωτικά ραντεβού.



Διαβάστε περισσότερα...

Στα κοντέινερ εδώ και 15 χρόνια


Η σκουριασμένη πινακίδα του ΥΠΕΧΩΔΕ για τον οικισμό των σεισμόπληκτων στον Καποτά στο Μενίδι συμπληρώνει την εικόνα παραγκούπολης που έχει πάρει η προσωρινή, μετά τον σεισμό του '99 λύση διαμονής για τους πληγέντες. Δίπλα από το στρατόπεδο, σε απόσταση αναπνοής από την πόλη, πάνω από 4.000 άνθρωποι στην πλειονότητά τους οικογένειες, ζουν σε κοντέινερ, αρκετοί από τότε. Αφημένοι στην τύχη τους, στερούνται τα βασικά, με τελευταίο το ρεύμα, που είδαν να κόβει από δεκάδες σπίτια η ΔΕΗ, έχοντας την υποστήριξη του Δήμου Αχαρνών.

Ο δήμος θέλει την απεγκατάσταση του καταυλισμού, τον οποίο χαρακτηρίζει γκέτο. «Στα λυόμενα δεν μένουν σεισμοπαθείς, αλλά παλιννοστούντες, μετανάστες και αθίγγανοι», ισχυρίζεται και υπερθεματίζει την αναφορά της τοπικής αστυνομίας, που περιγράφει την περιοχή ως άντρο ανομίας, όπου γίνεται διακίνηση όπλων και ναρκωτικών.



Διαφορετική εικόνα παρουσιάζουν για τον καταυλισμό οι άνθρωποι που τον ζουν. Τους συναντήσαμε στις αυλές τους, για τις οποίες καμαρώνουν, περπατήσαμε στα δρομάκια του οικισμού, μας προσέφεραν φαγητό αν και δεν τoυς περισσεύει. Ο οικισμός δεν θύμιζε κάποιο σκοτεινό επικίνδυνο σοκάκι του κέντρου, αλλά χωριό, όπου όλοι γνωρίζουν τους πάντες, και παρά τις δυσκολίες, δεν λείπει το χαμόγελο. Μας μιλούν για τη δύσκολη καθημερινότητα στα κοντέινερ, την κρατική αδιαφορία και την επιθυμία τους να μπουν ξανά σ' ένα ζεστό σπίτι για να μείνουν.


Οι υπηρεσίες δεν πατάνε ποτέ - Ένα περίπτερο για... όλα στον καταυλισμό



Για να πας στον Καποτά, χρειάζεσαι αμάξι. Οι συγκοινωνίες περιορίζονται σε δύο λεωφορεία, με αραιά δρομολόγια, ενώ σύντομα θα καταργηθεί το ένα από αυτά. Μέσα στον καταυλισμό είδαμε τους δρόμους κομμένους στα δύο από τις λακκούβες και τα νερά των αποχετεύσεων. Οι κάδοι ήταν γεμάτοι, οι όποιες εγκαταστάσεις, από γήπεδα μέχρι παιδικές χαρές, ασυντήρητες. Όλα αυτά «γιατί οι υπηρεσίες δεν πατούν ποτέ εδώ. Έχουμε ενημερώσει ότι οι σωλήνες είναι τρύπιοι, ακόμα περιμένουμε». Όσο για το σκουπιδιάρικο «το βλέπουμε 1-2 φορές τη βδομάδα στην καλύτερη περίπτωση».



Οι κάτοικοι προσπαθούν από μόνοι τους να λύσουν τα προβλήματα. Αν κάποιος είναι οικοδόμος, μπαλώνει τις τρύπες από τη μούχλα στα κοντέινερ, αν κάποιος βρει ένα μεροκάματο, ο γείτονας θα του κρατήσει τα παιδιά. Τα καλώδια που συνδέουν τα κοντέινερ είναι το ρεύμα που δίνει το ένα στο άλλο, μετά την επίσκεψη της ΔΕΗ. «Δεν υπάρχουν δικά μου και δικά σου» λένε, αντιλαμβανόμενοι πως ενωμένοι μόνο θα καταφέρουν να επιβιώσουν.



Στον καταυλισμό υπάρχει όλο κι όλο ένα περίπτερο. Για τα βασικά ψώνια περιμένουν τον μανάβη με το φορτηγάκι, μιας κι είναι ο μόνος που τους επισκέπτεται. Αν πάλι υπάρχει ανάγκη, όπως για να τρέξουν σε νοσοκομείο, κάποιος βάζει αμάξι για τη μεταφορά. Δεν έχουν όλοι, γιατί δεν έχουν όλοι λεφτά για βενζίνη. Εννιά στους δέκα είναι άνεργοι, οι περισσότεροι παλιοί οικοδόμοι. Για διασκέδαση ούτε λόγος. «Τη βγάζουμε μέσα και μαζευόμαστε αν έχει κάποιος από μας γενέθλια».



Καθημερινή Οδύσσεια η διαμονή στα κοντέινερ

Αυτό που δεν στερούνται είναι ο πρωινός καφές. "Τώρα που 'φτιαξε ο καιρός, κάθεσαι κι έξω" λένε οι τρεις γειτόνισσες, μητέρες, Δέσποινα Σαββίδου, Πόπη Εσταφιάδου και Φένια Παπαδοπούλου, που κάθονται στην αυλή του δικού τους τετραγώνου από κοντέινερ. Η Δ. Σαββίδου μένει στον καταυλισμό από το '99. Μας δείχνει το παραχωρητήριο που είχαν δώσει στην οικογένειά της για το λυόμενο, όταν το σπίτι τους κατέρρευσε από τον σεισμό. Τότε ήταν 15 χρόνων, τώρα 30 με παιδί. «Νοικιάζαμε σπίτι στο Μενίδι. Ποτέ δεν είχαμε πολλά λεφτά, γιατί δεν είχαμε και σταθερά δύο μεροκάματα. Με τέσσερα παιδιά οι γονείς μας μπορούσαν να φροντίζουν για τα βασικά. Το σπίτι που νοικιάζαμε βγήκε κόκκινο, οπότε, στην αρχή οι σκηνές και μετά τα λυόμενα ήταν οι μόνες λύσεις. Δεν μπορέσαμε ποτέ να βάλουμε κάτι στην άκρη για να φύγουμε, επειδή ποτέ δεν είχαμε, όχι γιατί δεν θέλαμε». Θυμάται υποσχέσεις για δουλειές στους γονείς της και κληρώσεις για σπίτια που θα έπαιρναν και θα ξεπλήρωναν σταδιακά. Όλα έμειναν στο «θα».

Η ζωή μέσα στα κοντέινερ είναι εξίσου δύσκολη. «Μαμά κρυώνω, πότε θα πάμε σπίτι», ακούει από τα παιδάκια της συνέχεια η Φ. Παπαδοπούλου, που ζητούν το παλιό τους διαμέρισμα. Μούχλα, κρύο, βρύσες που χαλάνε διαρκώς, κατσαρίδες που έρχονται από τις χαλασμένες αποχετεύσεις είναι τα προβλήματα του δικού τους σπιτιού. Προβλήματα που είχαν ακούσει η Φ. Παπαδοπούλου κι ο άντρας της, αλλά δεν είχαν άλλη επιλογή και κατέφυγαν στον καταυλισμό, πρώτη φορά πριν εφτά χρόνια. Αρκετοί είναι οι άποροι, όπως και η οικογένεια της Φ. Παπαδοπούλου, και βρήκαν στέγη όταν κάποιος γνωστός τους χάρισε την "περιουσία" του, γιατί κατάφερε και βρήκε το "χρυσό" μεροκάματο που του έδωσε το εισιτήριο για μια άλλη ζωή. "Δεν είμαστε εγκληματίες, αλλά χτυπημένοι από τη φτώχεια".

"Εκτός καταυλισμού οι εγκληματίες" - Εθελόντρια: 8 χρόνια δεν έχω δει περιπολικό

Παρά τις δυσκολίες, ο κόσμος δεν το βάζει κάτω. Όσο δεν βρίσκεται λύση, συνεχίζει να ζει κανονικά και γι' αυτό κάνει οικογένειες, φτιάχνει τους κήπους του και τελευταία καλλιεργεί. «Μας λένε ότι είμαστε κακοί γονείς γιατί κάνουμε παιδιά σε αυτές τις συνθήκες. Λένε ότι είναι άρρωστα, ότι έχουν φυματίωση, αλλά αν ήταν έτσι, τότε μιλάμε για διπλή αδιαφορία, αφού δεν μας έβαλαν σε καραντίνα. Εμείς λέμε απλά ότι επιλέγουμε τη ζωή από τον θάνατο» είναι η απάντηση της Π. Εσταφιάδου στις κατηγορίες που δέχεται ο καταυλισμός και αναφέρει πως η παραβατικότητα στον Καποτά δεν διαφέρει από άλλες περιοχές. Η διαφορά, τονίζουν οι τρεις γυναίκες, είναι η απουσία της αστυνομίας. "Αυτό το ξέρουν κάποιοι έξω από τον καταυλισμό και το εκμεταλλεύονται. Όχι όμως δικοί μας. Ο ένας γνωρίζει τον άλλο, δεν θα πάει να τον κλέψει".

Την ίδια άποψη έχει και η Εύα Κωνστανταράκη, εθελόντρια, που κάνει εκπαιδευτικό θέατρο σε μαθητές και συμμετέχει στη διανομή τροφίμων και ρούχων. "Έρχομαι 8 χρόνια και δεν έχω πάθει ποτέ τίποτα. Ακούω για την παραβατικότητα, αλλά δεν μου έχει τύχει κάτι" τονίζει και προσθέτει ότι δεν έχει δει μία φορά να γίνεται περιπολία στον χώρο. Από το σχολείο, η εικόνα της βρίσκεται σε αντιστοιχία με το σύνολο των προβλημάτων. "Έχουμε πείνα. Τα παιδιά δεν έχουν ούτε γάλα να πιουν και όλη μέρα μένουν νηστικά" λέει και ξεκαθαρίζει: "οι άνθρωποι δεν έχουν ένα ευρώ στην τσέπη, αλλιώς θα είχαν φύγει".
Επισπεύδεται -με κάθε τρόπο- από τον Δήμο το "ξήλωμα"

Ο δήμος αντιμετωπίζει τον καταυλισμό σαν "παράσιτο" και όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές οι ενέργειες για το "ξήλωμα" επιταχύνονται. Στις 10 Φεβρουαρίου, η ΔΕΗ με την υποστήριξη του δημάρχου Αχαρνών, έκοψε το ρεύμα σε δεκάδες οικογένειες του Καταυλισμού Σεισμοπλήκτων Καποτά για απλήρωτες οφειλές. Ανάμεσά τους άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας, που χρειάζονται ρεύμα για το πιο απλό, όπως το να διατηρηθούν τα φάρμακα στο ψυγείο, μέχρι να λειτουργήσουν μηχανήματα. "Οι δύο αδερφές μου έχουν η καθεμία από τέσσερα παιδιά και το ένα με σοβαρό πρόβλημα υγείας. Το ένα είναι ανάπηρο από τροχαίο και το άλλο έχει γεννηθεί με αναπηρία 90%. Για το δεύτερο απαιτείται ένεση που συντηρείται στο ψυγείο. Το παιδί κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή όσο το σπίτι μένει χωρίς ρεύμα", είναι η κραυγή αγωνίας της Π. Εσταφιάδου. Η ωμότητα των επεμβάσεων περιγράφεται και σε μια επιστολή μαθητών, που λένε ότι σ' ένα από τα σπίτια που πήγε η ΔΕΗ θρηνούσαν νεκρό, το φέρετρο ήταν ακόμα εκεί, αλλά η δουλειά έγινε κανονικά: Το ρολόι αποσυνδέθηκε και στις αντιδράσεις των κατοίκων, η απάντηση ήρθε δια της παρουσίας των ΜΑΤ...

Κάτοικοι: "Να ζήσουμε αλλού, όχι να μας διώξουν"

"Θέλουμε να πληρώσουμε τις οφειλές στη ΔΕΗ. Ζητάμε να γίνει διακανονισμός που θα μπορέσουμε ν' ανταποκριθούμε" λένε οι κάτοικοι. Απέναντι στη σκληρότητα, διαλέγουν τη νομιμότητα. Λένε ακόμα ότι θέλουν να φύγουν, όχι όμως να εκδιωχθούν. "Να βρεθεί ένας τρόπος για να ζήσουμε σαν άνθρωποι". Από τη Δευτέρα έχει ξεκινήσει απογραφή από τον δήμο για να μεταφερθεί ο κόσμος του καταυλισμού. Καταγράφονται όλα τους τα υπάρχοντα για να δοθεί η ανάλογη βοήθεια, χωρίς όμως να υπάρχουν διευκρινίσεις, παρά αόριστες υποσχέσεις. "Μας είπαν για 20% οικονομική διευκόλυνση στην ενοικίαση σπιτιού. Δηλαδή, από τα 100 ευρώ μας λείπουν τα 20; Αυτό νομίζουν είναι το πρόβλημα;", αναρωτιούνται στον Καποτά. Και βεβαιώθηκαν για τις προθέσεις όταν "άρχισαν να μας ρωτούν κάθε πότε τρώμε κρέας. Αν δηλαδή τρώμε δύο μπριζόλες, δικαιούμαστε βοήθεια και αν μία όχι;".


Πηγή: http://www.avgi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απαλλάσσονται μισθοί και συντάξεις αναπήρων από την παρακράτηση φόρου


Ποιες είναι οι κατηγορίες που δεν υπόκεινται σε παρακράτηση. Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία.

Την απόφαση με την οποία απαλλάσσονται από την παρακράτηση φόρου ανάπηροι εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτή «απαλλάσσονται από το φόρο, μεταξύ άλλων κατηγοριών εισοδήματος από μισθωτή εργασία:

α) Η σύνταξη που καταβάλλεται σε ανάπηρους πολέμου και σε θύματα ή οικογένειες θυμάτων πολέμου, καθώς και σε ανάπηρους ειρηνικής περιόδου, στρατιωτικούς γενικά, που υπέστησαν βλάβη κατά την εκτέλεση της εργασίας τους,

β) Το εξωιδρυματικό επίδομα και κάθε συναφές ποσό που καταβάλλεται σε ειδικές κατηγορίες ατόμων με αναπηρίες,

γ) Οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε πρόσωπα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό (80%).

Όπως αναφέρεται, οι ανωτέρω διατάξεις ισχύουν, βάσει της παρ. 1 του άρθρου 72 του ιδίου ως άνω νόμου, για εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά. 

2. Περαιτέρω, με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 59 του ν.4172/2013, ορίζεται ότι εισόδημα που απαλλάσσεται από το φόρο δεν υπόκειται σε παρακράτηση.

3. Κατά συνέπεια, από το συνδυασμό των ανωτέρω διατάξεων συνάγεται ότι κατά την καταβολή συντάξεων σε ανάπηρους πολέμου, σε θύματα ή ομογένειες θυμάτων πολέμου, καθώς και σε ανάπηρους ειρηνικής περιόδου στρατιωτικούς γενικά (που έχουν υποστεί βλάβη κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους), όπως επίσης και κατά την χορήγηση του εξωιδρυματικού επιδόματος, αλλά και των λοιπών προνοιακών επιδομάτων σε ειδικές κατηγορίες ατόμων με αναπηρία που τα δικαιούνται, δεν θα πρέπει να παρακρατείται φόρος εισοδήματος. Περαιτέρω, από τις οικείες διατάξεις προκύπτει ότι δεν υφίσταται υποχρέωση παρακράτησης φόρου εισοδήματος και κατά την καταβολή μισθών, συντάξεων και πάγιας αντιμισθίας σε πρόσωπα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%, ανεξαρτήτως του είδους της αναπηρίας που παρουσιάζουν.

4. Διευκρινίζεται ότι προκειμένου για την απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος των μισθών, συντάξεων και της πάγιας αντιμισθίας που καταβάλλονται σε άτομα με αναπηρία τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό (80%). απαιτείται η προσκόμιση γνωμάτευσης της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.ΠΑ), με την οποία πιστοποιείται η ύπαρξη αναπηρίας του ενδιαφερόμενου.

Περαιτέρω, σημειώνεται ότι οι ήδη εκδοθείσες γνωματεύσεις πριν την 01.09.2011 (ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του ΚΕ.ΠΑ) από τις υγειονομικές επιτροπές των Νομαρχιών, μπορούν να χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση της υπόψη φορολογικής απαλλαγής επ' αόριστον, αν πρόκειται για επ' αόριστον κρίση, ή αλλιώς μέχρι την ημερομηνία που λήγει η ισχύς τους, εφόσον είχαν εκδοθεί σύμφωνα με όσα ίσχυαν στο σχετικό φορολογικό πλαίσιο κατά το χρόνο έκδοσής τους.

Εξάλλου, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος δε διαθέτει απόφαση υγειονομικής επιτροπής Νομαρχίας, ούτε γίνεται δεκτή η αίτηση του για εξέταση από τις επιτροπές του ΚΕ.Π.Α και εφόσον λαμβάνει σύνταξη από ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης επειδή παρουσιάζει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 80%, μπορεί, αντί των πιο πάνω αποφάσεων, να προσκομίσει βεβαίωση του εν λόγω ασφαλιστικού φορέα από την οποία να προκύπτει ότι συνταξιοδοτήθηκε λόγω αναπηρίας με ποσοστό τουλάχιστον 80%, ως και το χρονικό διάστημα που προβλέπεται ότι θα διαρκέσει η αναπηρία αυτή.

Επιπλέον, ο φορολογούμενος για την πιστοποίηση της ύπαρξης αναπηρίας μπορεί να προσκομίσει και γνωματεύσεις των Ανωτάτων Υγειονομικών Επιτροπών του Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε), του Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε), της Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.), της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, δεδομένου ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 3863/2010, οι εν λόγω Υγειονομικές Επιτροπές δεν έχουν καταργηθεί και εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους και μετά την 01.09.2011.

Επισημαίνεται ότι σε όλες τις ανωτέρω γνωματεύσεις, προκειμένου να γίνουν δεκτές για την εφαρμογή των διατάξεων της περ. ε' της παρ.2 του άρθρου 14 του ν.4172/2013, θα πρέπει να διαπιστώνεται και βεβαιώνεται ρητά το ποσοστό της αναπηρίας του προσώπου που αφορά, καθώς και το χρονικό διάστημα που προβλέπεται ότι θα διαρκέσει η εν λόγω αναπηρία, ενώ σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να καλύπτουν και το φορολογικό έτος για τα οποίο ο ενδιαφερόμενος αιτείται την εφαρμογή των οικείων διατάξεων. Σε περίπτωση που εκδίδονται ελλιπείς γνωματεύσεις, δεν Θα γίνονται δεκτές για την αναγνώριση της υπόψη απαλλαγής.

Τα πιο πάνω δικαιολογητικά προσκομίζονται στα αρμόδια πρόσωπα για την εκκαθάριση της μισθοδοσίας των ενδιαφερομένων, με σκοπό την απόδειξη της ιδιότητας αυτών ως ατόμων με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%, προκειμένου να τύχουν της προβλεπόμενης απαλλαγής από την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος στα καταβαλλόμενα ποσά μισθών, συντάξεων και πάγιας αντιμισθίας».


Πηγές: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Δεσμός διοργανώνει τη 2η Μαραθώνια Συλλογή Αγαθών


Καλεί όλους τους δρομείς, εθελοντές και συμμετέχοντες στον 9ο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια και να βοηθήσουν.




Ο Δεσμός, με τη στήριξη του 9ου Διεθνούς Μαραθωνίου «Μέγας Αλέξανδρος», συγκεντρώνει για δεύτερη χρονιά πάνες, βρεφικές τροφές μακράς διαρκείας και γάλατα εβαπορέ για να στηρίξει οργανισμούς που έχουν ανάγκη.

Σε σχετική ανακοίνωση, ο Δεσμός καλεί όλους τους δρομείς, εθελοντές και συμμετέχοντες στον 9ο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια και να βοηθήσουν.

Τα σημεία συγκέντρωσης αγαθών είναι: τις ημέρες του Registration (4-5 Απριλίου), στο Περίπτερο του Δεσμού στον Λευκό Πύργο, αλλά και την ημέρα του Μαραθωνίου (6 Απριλίου) στο σημείο τερματισμού.

Επιπλέον, κάθε στιγμή και στο γραφείο του Δεσμού (Δωδεκανήσου 23, στο Μέγαρο Μιχαηλίδη στον 5ο όροφο), καθημερινά μεταξύ 10:00-18:00 (τηλ. 2315 316700).

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της 1ης Μαραθώνιας Συλλογής Αγαθών στο πλαίσιο του περσινού 8ου Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», συλλέχθηκαν βρεφικά είδη για πέντε οργανισμούς του δικτύου και βοηθήθηκαν συνολικά 58 μικρά παιδιά και βρέφη.

Συνεχίζονται οι εγγραφές για τον αγώνα της 6ης Απριλίου

Παράλληλα, ο Δεσμός δέχεται εγγραφές δρομέων για τη Running Team, με την οποία θα τρέξει στον 9ο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» και στους Δρόμους Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000 μ. και 10.000 μ..

Η Οργανωτική Επιτροπή θα προσφέρει το ποσό των 5 ευρώ για κάθε εγγραφή που θα πραγματοποιηθεί μέσω των 19 συνεργαζόμενων φορέων του προγράμματος κοινωνικής ευθύνης (Δεσμός, Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος, Το Χαμόγελο του Παιδιού, Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος, Λάμψη, Μέλισσα, Αμυμώνη, ΕΛΕΠΑΠ, Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου, Hope Spot, A21 Campaign, Παιδικός Αντιρευματικός Αγώνας, Άσυλο του Παιδιού, Praksis, Περπατώ, Το Καταφύγιο Γυναίκας, ΠΑΣΠΑ Μακεδονίας - Θράκης, Ανοιχτή Αγκαλιά, Κέντρο ΑΜΕΑ «Ο Σωτήρ»), μέχρι τη λήξη των εγγραφών στις 19 Μαρτίου.

Ο 9ος Διεθνής Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος» διοργανώνεται από τον «Μ.Ε.Α.Σ. ΤΡΙΤΩΝ» σε συνεργασία με τους Δήμους Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Χαλκηδόνας και όλους τους Δήμους από τους οποίους διέρχεται η διαδρομή. Τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, της Ε.Ο.Ε., του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. και υποστηρίζεται από την Ε.Α.Σ. Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Θεσσαλονίκης και πλήθος θεσμικών υποστηρικτών και εθελοντικών φορέων.

Η διοργάνωση είναι ενταγμένη στις εκδηλώσεις που υποστηρίζονται από τον Οργανισμό «Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014».



Πηγή: http://voria.gr
Διαβάστε περισσότερα...

22ος ο Καλαράς στο Σότσι


Ο Μάκης Καλαράς ολοκλήρωσε τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι με την 22η θέση στο γιγαντιαίο σλάλομ sit ski.




Η αυλαία των Παραολυμπιακών Αγώνων πέφτει την Κυριακή (16/3) στο Σότσι, όμως για τον Μάκη Καλαρά έχει ξεκινήσει ήδη η αντίστροφη μέτρηση για τη διοργάνωση του 2018 στην Πεονγκτσάνγκ.

"Σκοπεύω από εδώ και πέρα να συνεχίσω να αγωνίζομαι και να πάρω μέρος σε πολλούς αγώνες, σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια κύπελλα, ώστε να βελτιώσω την κατάταξή μου και να μπορέσω να διεκδικήσω να είμαι και πάλι στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2018 στην Κορέα", εξήγησε ο μοναδικός αθλητής που μας εκπροσώπησε στο Σότσι.

Στο καλό του αγώνισμα, το γιγαντιαίο σλάλομ sit ski κατέλαβε την 22η θέση ανάμεσα σε 47 αθλητές. Ο χρόνος του ήταν τρία λεπτά και 37.60 δευτερόλεπτα. Εξήγησε πως κατέβηκε συντηρητικά το βουνό στο δεύτερο αγώνα, προκειμένου να καταφέρει να τερματίσει.

"Το Σότσι για εμένα ήταν μόνο η αρχή. Κατέγραψα πράγματα, απέκτησα σημαντικές εμπειρίες και πλέον ο Μάκης Καλαράς θα είναι τελείως διαφορετικός στις μελλοντικές διοργανώσεις", κατέληξε.



Διαβάστε περισσότερα...

Αέρας Ν. Υόρκης στους δρόμους της Αθήνας: Νησίδες προστασίας ΑμΕΑ, χρονόμετρο στα φανάρια και δέντρα παντού


Διαβάστε αναλυτικά μερικές από τις προτάσεις του συγκοινωνιολόγου Σταύρου Κωνσταντινίδη, για την ποιοτική αναβάθμιση των δρόμων της Αθήνας και την μεγαλύτερη ασφάλεια των πεζών. Πώς θα λυθεί το κυκλοφοριακό.

Εάν τα φανάρια για τα αυτοκίνητα στις διαβάσεις των πεζών βρίσκονταν στο ξεκίνημα των διαγραμμίσεων και όχι στο τέλος τους, τα οχήματα περιμένοντας να ανάψει το πράσινο δεν θα καταλάμβαναν το ζωτικό χώρο που προορίζεται για τους πεζούς. Αυτή είναι μία από τις απλές, ανέξοδες και κυρίως, άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις για την αντιμετώπιση των συγκοινωνιακών προβλημάτων των μεγαλουπόλεων, τις οποίες προτείνει ο συγκοινωνιολόγος Σταύρος Κωνσταντινίδης από το νέο του βιβλίο "Έξυπνοι δρόμοι για μία ανθρώπινη πόλη".

Το βιβλίο που παρουσιάστηκε την Τετάρτη 26/02 περιλαμβάνει 29 εικονογραφημένες προτάσεις - λύσεις για την αντιμετώπιση των πιο συχνών προβλημάτων των ελληνικών αστικών κέντρων που αφορούν στη κυκλοφορία των πεζών, την σηματοδότηση, τις διαβάσεις, την οδική ασφάλεια των σχολείων, την κινητικότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, τους ποδηλατόδρομους κ. ά., σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα".

"Οι χαμηλού κόστους προτάσεις δεν απαιτούν απαγορευτικούς προϋπολογισμούς, ενώ μπορούν να υλοποιηθούν από τις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων. Πόλεις όπως η Κοπεγχάγη, η Νέα Υόρκη ή το Παρίσι επανασχεδιάζονται τα τελευταία χρόνια, αφαιρώντας λωρίδες αυτοκινήτων και χώρους στάθμευσης", επισήμανε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Μερικές από τις προτάσεις του Σταύρου Κωνσταντινίδη:

* Φανάρι στη διάβαση: Συχνά στις διαβάσεις πεζών, ορισμένοι οδηγοί σταματούν τα αυτοκίνητά τους πάνω στις διαγραμμίσεις, εμποδίζοντας τους πεζούς που που κινούνται με πράσινο. Όμως εάν ο σηματοδότης τοποθετηθεί στην αρχή της πεζοδιάβασης, οι οδηγοί των αυτοκινήτων υποχρεώνονται να σταματούν πριν τη διάβαση.

* Χρονόμετρο σηματοδοτών: Η σωστή λειτουργία των σηματοδοτών και κυρίως, ο συντονισμός τους είναι κρίσιμης σημασίας για το οδικό δίκτυο. Σε πολλές χώρες του εξωτερικού χρησιμοποιούνται πρόσθετα βοηθήματα που συμβάλλουν στη μεγιστοποίηση της απόδοσης των φαναριών. Ένα από αυτά είναι το χρονόμετρο, με το οποίο οδηγοί και πεζοί υπολογίζουν με ασφάλεια το χρόνο που έχουν για να περάσουν.

* Ασφάλεια στα σχολεία: Τρεις παρεμβάσεις στις εισόδους των σχολείων αρκούν για να εξασφαλίσουν υψηλό επίπεδο ασφάλειας για τους μαθητές. Η μικρή οπισθοχώρηση της εισόδου αυξάνει το ζωτικό χώρο του πεζοδρομίου. Η τοποθέτηση υπερυψωμένης διάβασης πεζών με χρωματική διαφοροποίηση υποχρεώνει τους οδηγούς σε μείωση της ταχύτητας.

* Νησίδα για πεζούς: Η διέλευση ενός δρόμου διπλής κυκλοφορίας συχνά είναι δυσχερής και επικίνδυνη. Με την κατασκευή μιας ενδιάμεσης διαχωριστικής νησίδας αναβαθμίζεται αυτόματα το επίπεδο οδικής ασφάλειας, κατ' επέκταση η περιβαλλοντική ποιότητα του δρόμου. Οι πεζοί και ειδικά τα παιδιά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα χρησιμοποιούν τη νησίδα ως καταφύγιο προστασίας και θα διασχίζουν το δρόμο με μεγαλύτερη ασφάλεια.

* Τα δέντρα χωρούν παντού: Δρόμοι με στενά πεζοδρόμια και συνεχόμενη στάθμευση συνεχόμενη στάθμευση είναι η συνηθισμένη εικόνα σε όλες τις πόλεις. Με τη δημιουργία μικρών προεκτάσεων στα πεζοδρόμια και τη δενδροφύτευση σε αυτές, αλλάζει η εικόνα στους δρόμους. Παράλληλα, αναβαθμίζεται η λειτουργικότητα στην κίνηση των πεζών και οριοθετείται ο χώρος στάθμευσης των αυτοκινήτων. Η λύση θα μπορούσε να εφαρμοστεί στους περισσότερους δρόμους.



Πηγή: http://news247.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Κύριε υπουργέ, έχω και εγώ δικαιώματα»


Από τον αναγνώστη μας Αγγελή Αγγελή λάβαμε την παρακάτω ανοιχτή επιστολή-διαμαρτυρία προς τον υπουργό Δικαιοσύνης.


Οπως γράφει ο κ. Αγγελής

Κύριε υπουργέ,

Εκφράζοντας την απογοήτευσή μου και τη λύπη μου για την απαξιωτική και περιφρονητική συμπεριφορά σας σε έναν Ελληνα πολίτη και συνταξιούχο του ΟΣΕ, όπως εγώ, που πρόσφερα την εργατικότητά μου και την υπευθυνότητά μου με κινδύνους και θυσίες εργαζόμενος στον ΟΣΕ ως φύλακας εγκαταστάσεων πάνω από είκοσι έξι (26) χρόνια, καθ' όσον αρνηθήκατα και αρνείσθε παλαιότερα με την ιδιότητα του δικαστού (προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών και σήμερα με την ιδιότητα του υπουργού Δικαιοσύνης) να ενεργήσετε τα νόμιμα σύμφωνα με τα οποία θα δοθεί η δίκαιη λύση και στο δικό μου πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από το να ζητήσετε την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας που αφορά την ερμηνεία της αναπηρίας μου εξ αιτίας και της οποίας συνταξιοδοτήθηκα το 1984, αφού ΔΕΝ είναι ούτε δίκαιο ούτε λογικό ένα ποσοστό αναπηρίας μου, που προσδιορίστηκε με τελεσίδικη και αμετάκλητη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά και είναι 67%, να θεωρείται πως δεσμεύει μόνο την πολιτεία και τους οργανισμούς στο μέρος που αφορά τη φορολογική έκπτωση στο φόρο εισοδήματος και όχι και στις υπόλοιπες κατηγορίες, όπως υπολογισμό των προβλεπόμενων προσαυξήσεων και επιδομάτων στην καταβαλλόμενη σύνταξή μου από τον ασφαλιστικό φορέα ΤΑΠ-ΟΤΕ.

Επίσης ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΙ για την αδιάφορη εκ μέρους σας αντιμετώπισή μου στο ζήτημα που σας γνωστοποίησα με την από 24.10.2013 επιστολή μου που αφορά την κατάδηλη και κατάφωρη βαριά αμέλεια της δικαστίνας κ. Αλεξάνδρας Λιόλιου, που δίκασε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Λαμίας ως Εφετείο και εξέδωκε την υπ' αρ. 74/2013 απόφαση, με την οποία απέρριψε την έφεσή μου με ένα σκεπτικό που και η ίδια οουσιαστικά συνομολογεί την αμφιβολία της για την ορθότητα της απόφασης αυτής, γεγονός πρωτοφανές για ένα δικαστήριο, προκαλούσα, όμως, σε βάρος μου την ανεπανόρθωτη ζημιά που αφορά τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας μου σε ακίνητο που με αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία ανήκει σε μένα και στην αδελφή μου και τα οποία, δυστυχώς, ΔΕΝ έλαβε υπόψη της η ως άνω δικαστίνα ή τα ερμήνευσε εσφαλμένα, με αποτέλεσμα να με ζημιώσει.

Επειδή ΔΕΝ έχω την οικονομική δυνατότητα ούτε το κουράγιο, αφού είμαι πλέον ογδόντα (80) ετών, να προσφύγω στον Αρειο Πάγο με την παρούσα και πάλι ΖΗΤΩ να ασκήσετε τα δικαιώματά σας και τα καθήκοντά σας με τη λογική πως ο πολίτης ΔΕΝ έχει μόνο υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος, ήτοι να πληρώνει φόρους, χαράτσια, λογαριασμούς κ.λπ., αλλά και δικαιώματα που το κράτος υποχρεούται να αναγνωρίζει και να εκτελεί για λογαριασμό του πολίτη και ακόμα να υπολογίζουν τον πολίτη μόνο στην εκάστοτε προεκλογική περίοδο.

Επίσης πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τον πρώτο πρόβλημά μου, που αφορά το ποσοστό αναπηρίας μου, ότι το ποσοστό 67% κρίθηκε με την υπ' αρ. 3645/1999 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, επικυρωθείσα η απόφαση αυτή με την υπ' αρ. 768/2003 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά και την υπ' αριθμ. 157/2003 Πράξη του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά με την οποία Πράξη η ασκηθείσα αναίρεση από το Δημόσιο στο Συμβούλιο Επικρατείας τέθηκε στο Αρχείο.

Επειδή, λοιπόν, με την παρούσα ΖΗΤΩ να τοποθετηθείτε στα παραπάνω προβλήματά μου και να σκεφθείτε πως ΔΕΝ έχω πλέον καμία δυνατότητα οικονομική και βιολογική να προχωρήσω σε επί πλέον δικαστικές ενέργειες. Θα περιμένω τουλάχιστον να με δικαιώσετε στο ζήτημα της αναπηρίας μου και να αντιληφθείτε ότι ΔΕΝ είναι λογικό μια αναπηρία να έχει δύο ερμηνείες και να χωρίζεται σε δύο (2) κατηγορίες.

Θα περιμένω έγγραφη απάντησή σας».

Με τιμή

Αγγελής Αγγελής



Πηγή: http://www.enet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γέφυρα Ζωής για ιδιαίτερα παιδιά


Στην Ελλάδα της κρίσης και της κατήφειας, μια ομάδα γονιών και εθελοντών αποφάσισε να δώσει χαρά και διέξοδο σε παιδιά με αυτισμό και νοητική στέρηση. Με προσωπική δουλειά και χρηματοδότηση, η Γέφυρα Ζωής δημιούργησε στο Περιστέρι έναν πολυχώρο 200 τμ όπου τα παιδιά αλληλεπιδρούν, κοινωνικοποιούνται και μαθαίνουν πως να διαχειρίζονται την καθημερινότητά τους. Όπως όμως επισημαίνει στη συνέντευξή του στο Εnet ο πρόεδρος του Δ.Σ Διονύσης Γουράνιος, μέσα σε έξι μήνες η προσέλευση είναι μεγάλη και μόνη η στήριξη γονιών και εθελοντών δεν είναι αρκετή για να ανταποκριθεί στις αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις του, μοναδικού για την περιοχή κέντρου για παιδιά με ιδιαίτερες ανάγκες και ικανότητες.


"Η όλη πρωτοβουλία ξεκίνησε επειδή διαπιστώναμε ότι παιδιά με ειδικές ικανότητες, αυτισμό ή νοητική στέρηση μετά την επιστροφή από τα σχολεία τους έμεναν κλεισμένα στο σπίτι, βλέποντας τηλεόραση" λέει στο Enet ο Διονύσης Γουράνιος και σημειώνει: "έχει σημασία για τα παιδιά αυτά να βρίσκονται με άλλα, να γνωρίζονται, να κάνουν παρέα με άλλα παιδιά που βρίσκονται στο ανάλογο επίπεδο". Η Γέφυρα Ζωής, στους έξι μήνες λειτουργίας της, κατάφερε να συγκεντρώσει 25 εθελοντές, οι οποίοι ασχολούνται με τα 39 παιδιά που απασχολούνται καθημερινά από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

Το πρόγραμμα της Γέφυρας Ζωής προσαρμόζεται ανάλογα με το πρόγραμμα των εθελοτών αλλά αναμφίβολα προσφέρει ποικιλία δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων και καινοτόμες. Τα παιδιά διδάσκονται χορό, φωνητική και τραγούδι, θεατροθεραπεία, κάνουν εργοθεραπεία και λογοθεραπεία, ασχολούνται με ηλεκτρονικούς υπολογιστές (με παιχνίδια ειδικά σχεδιασμένα για ΑΜΕΑ) ενώ η ομάδα των νηπίων μαθαίνει μέσα από το διαδραστικό παιχνίδι. Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε και τμήμα γιόγκα, που μαθαίνει στα παιδιά τεχνικές αναπνοής ώστε να ελέγχουν την ενέργειά τους ενώ εθελοντές μαθαίνουν στα μεγαλύτερα παιδιά το πως να ψωνίζουν μόνα τους ή να μετακινούνται στην πόλη τους! Επίσης υπάρχει μέριμνα και για τους γονείς καθώς λειτουργεί τμήμα ψυχολογικής και συμβουλευτικής.

"Δυστυχώς, η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν αρκεί. Υπολογίζαμε ότι το κέντρο μας θα εξυπηρετεί 14 παιδιά σε ένα χρόνο αλλά σε μόλις έξι μήνες έχουμε ξεπεράσει τα 40, ο χώρος έχει αποδειχθεί μικρός και αναγκαζόμαστε να μοιράζουμε τα τμήματα για να καλύπτουμε όλες τις ανάγκες" τονίζει στο Enet ο κ.Γουράνιος σημειώνοντας ότι οι μόνοι πόροι της Γέφυρας Ζωής προκύπτουν από τους γονείς των παιδιών, το Δ.Σ που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων και συνταξιούχους που προσφέρουν από το υστέρημά τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα χαμηλοσυνταξιούχου που -συγκινημένος από την προσπάθεια που γίνεται- προσφέρει κάθε μήνα 50 ευρώ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ σημειώνοντας "δύναμή μας είναι οι καθημερινοί άνθρωποι- από πολιτικούς και δημοτικούς άρχοντες ακούσαμε μόνο λόγια μέχρι σήμερα και δεν είδαμε καμιά πράξη".

Η Γέφυρα Ζωής διαπιστώνει ότι ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να συνεχίσει το έργο της καθώς εκτός του Περιστερίου και των γύρω δήμων υπάρχει προσέλευση παιδιών ακόμη και από μακρινές περιοχές όπως το Κρυονέρι, το Παγκράτι και η Καλλιθέα. "Στόχος μας είναι να μας παραχωρηθεί ένας χώρος από την Περιφέρεια ώστε να μην πληρώνουμε ενοίκιο καθώς δεν λαμβάνουμε συμμετοχή από τις οικογένειες των παιδιών άρα δεν έχουμε έσοδα, μόνο έξοδα" σημειώνει ο κ.Γουράνιος απευθύνοντας έκκληση για εθελοντές όλων των ειδικοτήτων. " Η μόνη προϋπόθεση είναι να αγαπούν τα παιδιά, που όταν εισπράττουν αγάπη την επιστρέφουν στο πολλαπλάσιο" σημειώνει χαρακτηριστικά.

"Πρέπει να κοιτάξουμε επιτέλους την κοινωνική πολιτική" τονίζει ο πρόεδρος του Δ.Σ και συμπληρώνει : "οι ψυχές των παιδών δεν εξαγοράζονται με φωτογραφίες"

Περισσότερες πληροφορίες: http://gefyrazwhs.blogspot.gr
Εmail: gefyrazohs@yahoo.gr
Facebook: ΓΕΦΥΡΑ-ζωής
Τwitter:@gefyrazohs



Πηγή: http://www.enet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παρκάρω όπου γουστάρω


Το καλό μ' εμάς τους Έλληνες είναι ότι έχουμε σαφή επίγνωση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών μας. Δεν απαιτούμε μόνο να μας σέβονται, αλλά σεβόμαστε κι εμείς με τη σειρά μας το συμπολίτη μας. Νομοταγείς πολίτες ανέκαθεν,σταθμεύουμε το αυτοκίνητό μας μόνο εκεί που επιτρέπεται και δε δημιουργούμε προβλήματα στους πεζούς και ιδιαίτερα στα ΑΜΕΑ.




Για παρκάρισμα πάνω σε πεζοδρόμια, θέσεις αναπήρων, ή διαβάσεις, ούτε λόγος. Εμείς οι Έλληνες κάτι τέτοια τα κατακρίνουμε, μιας και θεωρούμε ότι είναι ενδείξεις απουσίας πολιτισμού. Τελικά, η ιδέα να μεγαλώσουμε τα πεζοδρόμια της πόλης χωρίς πρώτα να μεριμνήσουμε για το πού θα τοποθετηθούν όλα αυτά τα αυτοκίνητα, μάλλον δεν ήταν και πολύ πετυχημένη. Ίσως αν είχαμε ξεκινήσει την όλη διαδικασία με τη δημιουργία πάρκινγκ, τα πράγματα να ήταν πιο ανθρώπινα τώρα. Φαντάζομαι πως πρώτα φροντίζει ο γιατρός να δει, αν έχει τα απαραίτητα φάρμακα και μετά εγχειρίζει τον άρρωστο. Αλλιώς, εικόνες όπως αυτή, όπου ο οδηγός πάρκαρε και πάνω στο πεζοδρόμιο και πάνω σε διάβαση, θα είναι μόνιμες στην καθημερινότητά μας.



Διαβάστε περισσότερα...

Πιλοτική εγκατάσταση-λειτουργία ειδικού μηχανήματος για ΑμεA σε παραλίες του Ηρακλείου


Η πιλοτική εγκατάσταση και λειτουργία ενός ειδικού μηχανισμού που θα διευκολύνει την πρόσβαση ατόμων με κινητικά προβλήματα -ΑμEA- σε παραλίες του Ηρακλείου και της Κρήτης ευρύτερα, συζήτησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων, της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμEA Κρήτης , του Νομαρχιακού Σωματείου ΑμEA Ηρακλείου, και του Σωματείου «Δικαίωμα στη Ζωή». Πρόκειται, όπως ανέφεραν ο εκπρόσωποι των ΑμEA, για ένα μηχανισμό (παγκόσμια πατέντα) που έχει σχεδιαστεί από το Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών του Πανεπιστημίου Πατρών που θα επιτρέπει την αυτόνομη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στη θάλασσα χωρίς τη βοήθεια τρίτων.

Το θέμα της προσβασιμότητας των ΑμEA σε δημόσιους χώρους είχε συζητηθεί εξάλλου σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ανάπτυξης Κρήτης , η οποία ομόφωνα είχε αποφασίσει η εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου να κατατεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο προκειμένου να ψηφιστεί και να προχωρήσει η διαδικασία αγοράς του μηχανισμού, σε συνεργασία με τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης, τους δήμους και τα συλλογικά όργανα των ΑμEA.

Όπως επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης «Σε μία περίοδο κρίσης ως δημόσιος φορέας οφείλουμε να παίρνουμε πρωτοβουλίες που θα συμβάλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και θα διευκολύνουν την σκληρή καθημερινότητα των συμπολιτών μας ΑμEA. Η πρωτοβουλία αυτή έχει κοινωνικό, αναπτυξιακό χαρακτήρα, πάνω απ’ όλα όμως είναι δείγμα πολιτισμού σε κάθε σύγχρονη κοινωνία».

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων Χαράλαμπος Γερώνυμος δήλωσε: «είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τη Περιφέρεια Κρήτης για το κοινωνικό πρόσωπο που δείχνει έμπρακτα, με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας αλλά και τη ποιότητας ζωής των ΑμEA. Ειλικρινά δεν είμαστε απλά σύμφωνοι με την εξέλιξη του θέματος, αλλά ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί βλέπουμε ότι κάτι αλλάζει. Κοινωνία και δημόσιοι φορείς, η Αυτοδιοίκηση, είναι δίπλα μας, ενώ η τοποθέτηση-λειτουργία του ειδικού αυτού μηχανισμού στις παραλίες θα έχει και αναπτυξιακή διάσταση για τον τουρισμό μας καθώς πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με αναπηρία στην Ευρώπη αριθμούν περί τα 80.000.000».

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμEA Κρήτης και πρόεδρος του Νομαρχιακού Σωματείου ΑμEA Ηρακλείου κ. Βιδάκης ανέφερε ότι «Η Περιφέρεια Κρήτης, και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου στηρίζουν με συγκεκριμένες δράσεις τα ΑμEA γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα και μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε το έργο μας. Είμαστε σύμφωνοι με την πρωτοβουλία αυτή και θα συνεργαστούμε στενά για την επιτυχία του εγχειρήματος».



Διαβάστε περισσότερα...

Πρώτο βραβείο από τη Fiat στον Καλαματιανό Θ. Παππά


Στο Τορίνο βραβεύτηκε πριν από λίγες μέρες ο Καλαματιανός μηχανικός Θάνος Παππάς, ο οποίος κατέλαβε την 1η θέση στο διαγωνισμό του προγράμματος "Our future mobility now" και της αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat με θέμα "Σχεδιασμός, μέλλον, προσβασιμότητα".

Ο Θάνος είχε μιλήσει παλιότερα στην "Ε", για ένα ανάλογο πρότζεκτ με αυτό του πρωτοποριακού οχήματος "Aiuto" που κέρδισε τον διαγωνισμό. Σκοπός της νικητήριας αυτής ιδέας είναι να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων με αναπηρίες και κινητικά προβλήματα.

Οι ιδέες των τριών νέων, του Θάνου, του Σεμπάστιαν και του Αντόνιο που κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις, μαζί με των υπόλοιπων διαγωνιζόμενων, υποβλήθηκαν στη σελίδα "Our Future Mobility Now" (OFMN) του Facebook. Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε από την ACEA με σκοπό τη διερεύνηση των θεμάτων που σχετίζονται με την κινητικότητα στο μέλλον και την αειφορία, έχοντας ως στόχο τη συμμετοχή νέων ανθρώπων απ' όλη την Ευρώπη.

Ο διαγωνισμός που υποστηρίχτηκε από την ACEA και τη Fiat αποτέλεσε μέρος του προγράμματος OFMN, για να ευαισθητοποιήσει τους νέους ανθρώπους γύρω από μία βασική πλευρά της κινητικότητας στο μέλλον: την προσβασιμότητα σε όλες τις μορφές της. Αυτό έγινε με στόχο την ανάδειξη και την χρησιμοποίηση των ταλέντων όλων αυτών των νέων ανθρώπων που έχουν πάθος με την κινητικότητα.

Το "Aiuto" είναι ένα μικρό ηλεκτροκίνητο όχημα πόλης που στόχο έχει να εξισώσει τα άτομα με αναπηρία με όλους τους υπόλοιπους στο κομμάτι της αυτονομίας και της δυνατότητας οδήγησης.

Μέσω ενός ημιαυτόνομου συστήματος οδήγησης, το όχημα μπορεί να υποβοηθά στην οδήγηση τους ανθρώπους με αναπηρίες διαφόρων ειδών (μειωμένη όραση, ακοή, κινητικά προβλήματα κ.α.), δίνοντάς τους πληροφορίες ανά πάσα στιγμή εκμεταλλευόμενο τις "δυνατές" αισθήσεις τους. Για παράδειγμα, σε έναν άνθρωπο με προβλήματα ακοής το όχημα δίνει περισσότερο οπτικά ερεθίσματα για τη θέση άλλων οχημάτων γύρω του και για την κατάσταση του οχήματός του. Επίσης, μέσω ειδικών αισθητήρων, το "Aiuto" μπορεί να διορθώσει πιθανές λανθασμένες επιλογές του οδηγού, αποφεύγοντας μικροατυχήματα. Εκτός από τα άτομα με αναπηρίες, μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο και σε ηλικιωμένους οδηγούς, με ασθενέστερες αισθήσεις και μειωμένα αντανακλαστικά.

Οι άνθρωποι με κινητικές δυσκολίες (παραπληγικοί, τετραπληγικοί κ.τ.λ.) εισέρχονται στο όχημα από το πλάι μαζί με το αναπηρικό αμαξίδιό τους, ενώ αν θέλουν, μπορούν να χειριστούν όλες τις λειτουργίες του οχήματος μέσω φωνητικών εντολών. Το "Aiuto" μπορεί επίσης να φιλοξενήσει 2 ακόμα επιβάτες στα πίσω καθίσματα, δίνοντας τους τη δυνατότητα να ψυχαγωγηθούν κατά τη διάρκεια της μετακίνησης τους, μέσω ενός εξελιγμένου συστήματος infortainment. Ετσι, ο οδηγός με αναπηρία, μπορεί εκμεταλλευόμενος την πρόοδο της τεχνολογίας, να μετακινηθεί με ασφάλεια με την οικογένεια ή τους φίλους του σε αστικό περιβάλλον, απολαμβάνοντας το ευρύχωρο εσωτερικό, την άνεση και την αυξημένη αυτονομία που του προσφέρει το όχημα, όπως εξηγεί ο Θάνος.

Ο Θάνος Παππάς με την ομάδα "Exarsis" συμμετέχουν ακόμη στο Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας, με την ελπίδα να διακριθούν, ώστε να καταφέρουν να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους για την κατασκευή οχημάτων ειδικού τύπου στην Ελλάδα.



Διαβάστε περισσότερα...

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθησαν οι Αγώνες Αθλημάτων Σάλας «ΑθλοΠΑΙΔΕIΑΣ»!


Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθησαν οι Αγώνες Αθλημάτων Σάλας «ΑθλοΠΑΙΔΕΊΑΣ».
Καλαθοσφαίρισης, Χειροσφαίρισης και Πετοσφαίρισης Δημοτικών, Γυμνασίων, ΑΜΕΑ Αχαΐας με κεντρικό θέμα το «Ευ Αγωνίζεσθαι».

Οι αγώνες Καλαθοσφαίρισης πραγματοποιήθηκαν στις 16, 17, 18 και 19/12/2013 στην Πάτρα και το Αίγιο. Συμμετείχαν συνολικά 36 Δημοτικά Σχολεία και 31 Γυμνάσια με ομάδες αγοριών, κοριτσιών και μικτές. Οι μαθητικές συμμετοχές ξεπέρασαν τις 1050.

Οι αγώνες Χειροσφαίρισης πραγματοποιήθηκαν στις 27, 28, 29, 31/01/2014 και 03,04/02/2014 στην Πάτρα και την Κ. Αχαΐα. Συμμετείχαν συνολικά 29 Δημοτικά Σχολεία και 6 Γυμνάσια με ομάδες αγοριών, κοριτσιών και μεικτές. Οι μαθητικές συμμετοχές έφθασαν τις 524.

Οι Αγώνες Πετοσφαίρισης πραγματοποιήθηκαν στις 10, 12, 13, 14, 17, 18, 19 και 21/02/2014 στην Πάτρα, την Κ. Αχαΐα και το Αίγιο. Συμμετείχαν συνολικά 38 Δημοτικά Σχολεία και 35 Γυμνάσια με ομάδες αγοριών, κοριτσιών και μεικτές. Οι μαθητικές συμμετοχές έφθασαν τις 1487.

Η μορφή του πρωταθλήματος δεν είχε ανταγωνιστικό χαρακτήρα αλλά συμμετοχή, ενίσχυση της συνεργασίας των μαθητών και των σχολείων και γνωριμία με τους αθλητικούς χώρους που υπάρχουν στη γειτονιά τους και τους κανονισμούς του αθλήματος.

Η συμμετοχή και η ανταπόκριση των μαθητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής και Διευθυντών ήταν εντυπωσιακή – συνολικά έλαβαν μέρος πάνω από 3000 μαθητές - μαθήτριες. Αυτό μας δίνει το έναυσμα να προχωρήσουμε και σε συνεργασία με τις τοπικές ομοσπονδίες να διοργανώσουμε περισσότερες αθλητικές δραστηριότητες.

Έτσι υπηρετείται το όραμα των «Αγώνων ΑθλοΠΑΙΔΕIΑΣ» να δημιουργηθεί μια νέα κυρίαρχη αθλητική τάση στη ελληνική κοινωνία, τους «Δια Βίου Ασκούμενους» και να προκύψουν οι σωστοί αθλητές, προπονητές, διαιτητές, παράγοντες και φίλαθλοι, με προσήλωση στις υψηλές αξίες του αθλητισμού και του «Ευ Αγωνίζεσθαι».

Ευχαριστούμε για τη βοήθειά τους, τους κριτές και διαιτητές, και τους Ιατρούς που συνέβαλαν στην απρόσκοπτη τέλεση των αγώνων.

Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Δήμο Πατρέων για την παραχώρηση του Κλειστού Γυμναστηρίου Ροϊτίκων και της Αλεξιώτισσας, το Δήμο Δυτικής Αχαΐας για την παραχώρηση του Κλειστού Κ. Αχαΐας, το Δήμο Αιγιάλειας που μας διέθεσε το Κλειστό Γυμναστήριο Αιγίου, το Δ.Σ. του ΠΕΑΚ που μας διέθεσε το Κλειστό Γυμναστήριο (ΚΟΥΚΟΥΛΙ) και το Κεντρικό Γυμναστήριο (ΤΟΦΑΛΟΣ), τους παράγοντες της Ολυμπιάδας, του Απόλλωνα και της ΕΑΠ που επίσης μας παραχώρησαν τα αντίστοιχα Κλειστά Γυμναστήρια και μας φιλοξένησαν με τον καλύτερο τρόπο.











Διαβάστε περισσότερα...

Ποια ζώα θα αφήνατε έξω από τη δική σας «Κιβωτό του Νώε»


Ο άνθρωπος δεν αξιολογεί με τον ίδιο τρόπο όλα τα ζώα.

Οι τελευταίες αμερικανικές εκλογές κόστισαν 6 δισεκατομμύρια δολάρια. Περίπου το ίδιο ποσό ξοδεύουν οι Αμερικανοί για την προστασία των πεταλούδων (monarch butterflies).

Το συγκεκριμένο είδος πεταλούδας αποτελεί το «επίσημο έντομο» επτά διαφορετικών πολιτειών στις ΗΠΑ, γράφει ο Matt Sonika στο The Week. Ερευνητές ζήτησαν από χιλιάδες πολίτες των ΗΠΑ να αναφέρουν τις θα έδιναν ως δωρεά για την προστασία του συγκεκριμένου είδους πεταλούδας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας το συνολικό ποσό που ήταν διαθέσιμοι να προσφέρουν οι Αμερικανοί κυμαινόταν ανάμεσα σε 4,78 και 6,64 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Πώς όμως αποφασίζουμε τη νομισματική αξία ενός ζωικού είδους;», αναρωτιέται ο αρθρογράφος.

Οι άνθρωποι δε φαίνεται να θεωρούν «ίσης αξίας» όλους τους εκπροσώπους της άγριας Φύσης και η αντίληψή τους αυτή παίζει σημαντικό ρόλο σε ό,τι έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος.

Συνήθως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζεται σε μεγάλα ζώα, όπως ελέφαντες, λιοντάρια, πάντα κ.ά και άλλους εκπροσώπους των μεγάλων θηλαστικών, ενώ αφήνοντα «απ’ έξω» άλλα είδη.

Πολλά από αυτά είναι μικρά, γλοιώδη και άσχημα, όπως για παράδειγμα τα φίδια, τα αμφίβια και τα ψάρια. Δεν έχουν γίνει πολλές έρευνες γύρω από αυτά, συγκριτικά με αυτές που έχουν μελετήσει τη συμπεριφορά των πτηνών και των θηλαστικών, ενώ έχουν λιγότερες πιθανότητες να τύχουν προστασίας βάσει των νόμων για τα απειλούμενα με εξαφάνιση είδη.

Αυτή μάλιστα η «ταξινομική προκατάληψη», συνεχίζει ο αρθρογράφος, επηρεάζει την κοινή γνώμη, τη στάση των πολιτικών και τους επιστήμονες.

Όμως τι είναι αυτό που την προκαλεί;

Γιατί κάποιος φτάνει στο σημείο να αποφασίσει ότι θα πρέπει να ξοδέψει περισσότερα χρήματα, χρόνο και προσπάθεια για τη διάσωση των πάντα, αντί π.χ. για ένα είδος βατράχου;

Το πρώτο «εμπόδιο» που έχουν να αντιμετωπίσουν τα λιγότερο «γοητευτικά» ζωικά είδη είναι… η αισθητική. Η εμφάνισή τους.

Πολλά έντομα, φίδια, καρχαριοειδή κ.τ.λ. δεν είναι και τόσο… συμπαθητικά. «Όμως το να προστατεύουμε συμπαθητικά ζώα είναι ‘καταγεγραμμένο’ στον εγκέφαλό μας» γράφει ο ζωολόγος Nathan Yaussy στο Earth Times.

«Αυτό σημαίνει ότι τα ζώα που θυμίζουν μωρά, είναι αυτά που θέλουμε να σώζουμε. Έχουν μεγάλα μάτια, στρογγυλά κεφάλια και τα γενικότερα χαρακτηριστικά τους μας ‘βγάζουν προς τα έξω’ αυτή τη στάση και συμπεριφορά» προσθέτει.

Κάτι που στη συνέχεια «μεταφράζεται» σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

Ερευνητές έδειξαν στο πλαίσιο ενός πειράματος, σε ένα δείγμα ανθρώπων, μερικά φυλλάδια από έναν υποτιθέμενο περιβαλλοντικό οργανισμό, ζητώντας τους να βοηθήσουν στην προστασία ενός είδους νυχτερίδας στη μία περίπτωση, ή ενός πιθήκου στην άλλη.

Σε κάθε φυλλάδιο υπήρχε, είτε μια συμπαθητική φωτογραφία του συγκεκριμένου είδους, είτε μια φωτογραφία ενός άσχημου ζώου ή καθόλου φωτογραφία.

Και για τα δύο είδη ζώων οι άνθρωποι εμφανίστηκαν περισσότερο διαθέσιμοι να συνεισφέρουν χρηματικά, για την προστασία τους, όταν τα φυλλάδια είχαν επάνω τους «συμπαθητικές φωτογραφίες». Το ίδιο ίσχυε και για τα φυλλάδια χωρίς φωτογραφίες, όμως η κατάσταση ήταν κάπως διαφορετική όταν στα φυλλάδια χρησιμοποιούνταν άσχημες φωτογραφίες.

Φαίνεται λοιπόν ότι η εμφάνιση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στους ανθρώπους.

Κάτι που μας οδηγεί σε έναν ακόμη παράγοντα «αποτίμησης των ειδών», που δεν είναι άλλος από τον ανθρωπομορφισμό.

Οι άνθρωποι φαίνεται να προτιμούν περισσότερο τα ζώα που τους μοιάζουν σε εξωτερική εμφάνιση και συμπεριφορά, ή εμφανίζουν χαρακτηριστικά που μας προκαλούν θετικούς συνειρμούς.

Όταν ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν σε μια ομάδα εθελοντών φωτογραφίες από 40 διαφορετικά είδη και τους ζήτησαν να αξιολογήσουν τι τους άρεσε και τι όχι σε αυτά, διαπίστωσαν ότι υπήρχε μια σαφής σχέση ανάμεσα στην ομοιότητα και την προτίμησή τους, υποδηλώνοντας ότι οι άνθρωποι έχουν προδιάθεση να προτιμούν είδη που εμφανίζουν κοινά βιολογικά χαρακτηριστικά.

«Για να δράσουν, οι άνθρωποι πρέπει να ταυτιστούν με εκείνους που επιδιώκουν να προστατέψουν» ανέφερε η ψυχολόγος Jackie Abell.

Όσο πιο πολύ μας μοιάζουν τα ζώα και όσο πιο κοντά τα τοποθετούμε εμείς στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση του κόσμου γύρω μας, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να νιώσουμε ένα ηθικό καθήκον να τα προστατέψουμε.

Οι γυναίκες τείνουν να δείχνουν μεγαλύτερη συμπάθεια προς τα «αξιαγάπητα ζώα» σε σχέση με τους άντρες, και λιγότερη προς αυτά που θεωρούνται αηδιαστικά ή επικίνδυνα.

Δεν είναι όμως μόνο ψυχολογικοί οι λόγοι που μας κάνουν να δείχνουμε μια προτίμηση στα μεγάλα θηλαστικά σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη ζώων. Κάποια έχουν «αποτυπωθεί»
στη συλλογική μας συνείδηση, επειδή έτσι μας λένε διάφορες οργανώσεις προστασίας της άγριας Φύσης.

Υπό κατάλληλες συνθήκες, τα ζώα που συνήθως δεν τυγχάνουν της ίδιας προσοχής και προστασίας από τους ανθρώπους, θα μπορέσουν να έχουν το «μερίδιο φροντίδας» που τους αναλογεί.

Παρά τις προκαταλήψεις που υπάρχουν εναντίον τους, υπάρχει κάτι που λειτουργεί προς όφελός τους.

Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν οι άνθρωποι πληροφορούνται για ένα άσχημο ζώο που κινδυνεύει από εξαφάνιση, το βλέπουν πιο όμορφο απ’ ό,τι είναι και τείνουν να πιστεύουν ότι αξίζει της υποστήριξής τους.

Φαίνεται τελικά ότι η ομορφιά είναι όντως… υποκειμενική.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι... γυμνοί τουρίστες είναι η νέα «μόδα» του διαδικτύου


Από το Περού έως την Αυστραλία αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία κατακλύζονται από επισκέπτες χωρίς ρούχα!

Μια καινούρια «μόδα» εξαπλώνεται με ταχύτητα φωτός μέσω του διαδικτύου σε ολόκληρο τον κόσμο, με τους τουρίστες που επισκέπτονται τους πιο γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους, να φωτογραφίζονται σε αυτούς... γυμνοί!

Η αρχή φαίνεται να έγινε στο Μάτσου Πίτσου, τον αρχαιολογικό χώρο των Ίνκας στις κεντρικές Άνδεις, με τις αστυνομικές αρχές να συλλαμβάνουν δυο νεαρούς που έτρεχαν γυμνοί ανάμεσα στα αρχαία χαλάσματα.

Πρόκειται για τον 18χρονο Αυστραλό Liam Timothy και τον 30χρονο Νεοζηλανδό Topp Mathew Jared, που συνελήφθησαν, αλλά δεν παραδειγμάτισε τους... συνεχιστές της μόδας.

Η νέα τρέλα μεταδόθηκε αστραπιαία στο ίντερνετ κάτι που έχει ανησυχήσει τις αρχές του Περού, που βλέπουν ολοένα να αυξάνεται ο αριθμός των γυμνών τουριστών στο μνημείο...

Από το 2012 υπάρχει και σελίδα στο Facebook, που ονομάζεται Naked At Monuments και στην οποία απαθανατίζονται οι γυμνοί τουρίστες που επισκέφτηκαν διάφορες τοποθεσίες σε ολόκληρο τον κόσμο χωρίς να φοράνε ρούχα...






















Διαβάστε περισσότερα...

«Επιτυχία είναι να δουλεύεις πάνω σε αυτό που σου αρέσει»


Καμπάνια του υπουργείου Παιδείας για τα επαγγελματικά στερεότυπα.

«Επιτυχία είναι να δουλεύεις πάνω σε αυτό που σου αρέσει, σε αυτό που είσαι καλός». Αυτό είναι το «σλόγκαν- μήνυμα» του υπουργείου Παιδείας προς τους μαθητές της χώρας που αγωνιούν για το επαγγελματικό τους μέλλον.

Το μήνυμα αυτό συνοδεύεται από δύο σποτάκια που έχουν ως στόχο να δείξουν στους μαθητές ότι δεν είναι αναγκαίο να γίνεις δικηγόρος ή γιατρός.

Στο πρώτο εξ αυτών παρουσιάζεται ένας νεαρός που του αρέσει να μαστορεύει και αναρωτιέται «τώρα βέβαια γιατί μου λένε όλοι να γίνω δικηγόρος;». Το δεύτερο σποτάκι έχει πρωταγωνίστρια μια κοπέλα που της αρέσει να φτιάχνει ρούχα, να τα ράβει, να τα στενεύει και εκφράζει και αυτή την απορία «τώρα γιατί όλοι μου λένε να γίνω γιατρός;»

Τα δυο διαφημιστικά σποτάκια συνοδεύονται από το ακόλουθο μήνυμα:

«Κάθε παιδί έχει ταλέντα και έχει δικαίωμα να τα αξιοποιεί για να είναι ευτυχισμένο στη ζωή του γιατί επιτυχία είναι να δουλεύεις πάνω σε αυτό που σου αρέσει σε αυτό που είσαι καλός. Το υπουργείο Παιδείας έχει δρομολογήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για ένα εκπαιδευτικό σύστημα στο οποίο μπορείς να βρεις το δικό σου μονοπάτι και να βγεις στην αγορά εργασίας με δεξιότητες που θα σε κάνουν να πετύχεις σε αυτό που πραγματικά σου ταιριάζει σε αυτό που έχει προοπτική».

Με τα δυο αυτά διαφημιστικά μηνύματα το υπουργείο έχει ως στόχο να ωθήσει τους μαθητές να επιλέξουν ένα επάγγελμα που τους αρέσει πραγματικά.

Παράλληλα γίνεται μια προσπάθεια να αντιστραφεί το κοινωνικό στερεότυπο, που επικρατεί στις περισσότερες οικογένειες, οι οποίες επιθυμούν να δουν τα παιδιά τους γιατρούς και δικηγόρους, δυο επαγγέλματα με κοινωνική καταξίωση. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι δυο πρωταγωνιστές αναρωτιούνται γιατί να γίνουν δικηγόρος ή γιατρός

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επαγγελματική εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι υποβαθμισμένη και ελάχιστοι μαθητές επιλέγουν τα Επαγγελματικά Λύκεια.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι σε σύνολο 372.310 μαθητών που φοιτούσαν σε λύκεια όλων των τύπων μόνο οι 124.060 είχαν επιλέξει τα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ του υπουργείου Παιδείας, γεγονός που αποδεικνύει ότι 1 στους 3 μαθητές επιλέγει την επαγγελματική εκπαίδευση.






Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα κριτήρια εισαγωγής στις σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων


Οι φετινοί επιτυχόντες θα εγγραφούν στις σχολές το 2015-16.

Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε και φέτος να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές της Γ' λυκείου να εισαχθούν στις σχολές των Αξιωματικών και των Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι φετινοί επιτυχόντες πολίτες θα εγγραφούν στις σχολές κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015−2016.

Το newsbeast.gr προκειμένου να ενημερώσει του υποψηφίους παρουσιάζει τις προϋποθέσεις εισαγωγής όπως αυτές αναφέρονται στο δικτυακό τόπο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η Ελληνική Αστυνομία κατατάσσει στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων, σπουδαστές με το σύστημα των γενικών εξετάσεων και των ειδικών εισιτηρίων εξετάσεων, υποψηφίων εξωτερικού, με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις που ρυθμίζουν θέματα εισαγωγής σπουδαστών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και εφόσον οι υποψήφιοι κριθούν ικανοί κατά τις προκαταρκτικές εξετάσεις που διενεργούνται από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ή του Στρατού και έπειτα από αίτησή τους στο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας τους στις καθοριζόμενες από την προκήρυξη ημερομηνίες.

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν άνδρες και γυναίκες έλληνες πολίτες ή ομογενείς από τη Βόρειο Ήπειρο, την Κύπρο και την Τουρκία, που επιθυμούν να καταταγούν στην Ελληνική Αστυνομία ως Δόκιμοι Αστυφύλακες ή Υπαστυνόμοι και διαθέτουν τα ακόλουθα προσόντα:

- Δεν υπερβαίνουν το 26ο έτος της ηλικίας τους κατά την 31 Δεκεμβρίου του έτους διενέργειας των εξετάσεων.

- Είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών, που τους επιτρέπει τη συμμετοχή σε εξετάσεις για την εισαγωγή στα Α.Ε.Ι της χώρας.

- Έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση, διαπιστούμενη από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή Κατάταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις για τη σωματική ικανότητα υποψηφίων των Σχολών Στρατού Ξηράς, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Π.Δ.133/2002 (ΦΕΚ Α΄-109), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

- Έχουν σωματικά, ψυχικά και διανοητικά προσόντα, ανταποκρινόμενα στις απαιτήσεις του αστυνομικού έργου.

- Έχουν πίστη στο Σύνταγμα, αφοσίωση στην πατρίδα και δεν πρεσβεύουν θρησκευτικές δοξασίες, που εμποδίζουν την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

- Έχουν ανάστημα (άνδρες και γυναίκες) τουλάχιστον 1,70 μ. χωρίς υποδήματα.

- Δεν έχουν καταδικασθεί για τέλεση ή απόπειρα κακουργήματος ή των εγκλημάτων ανυποταξίας, λιποταξίας, προσβολών του πολιτεύματος, προδοσίας της χώρας, προσβολών κατά της πολιτειακής εξουσίας, κατά της ελεύθερης άσκησης των πολιτικών δικαιωμάτων, παραχάραξης, κιβδηλείας, πλαστογραφίας, ψευδορκίας, ψευδούς καταμήνυσης, ψευδούς ανώμοτης κατάθεσης, απιστίας περί την υπηρεσία, παράβασης καθήκοντος, ανθρωποκτονίας εκτός της προερχομένης από αμέλεια, κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, συκοφαντικής δυσφήμισης, κλοπής, υπεξαίρεσης, εκβίασης, απάτης, απιστίας, επαιτείας, αλητείας, δωροδοκίας, καταπίεσης, ναρκωτικών, ζωοκλοπής, ζωοκτονίας, λαθρεμπορίας ή οποιουδήποτε άλλου εγκλήματος από δόλο τελεσθέντος, για το οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 3 μηνών.

- Υποψήφιοι, οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί σε δίκη, μπορούν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις, αλλά δεν κατατάσσονται στο Σώμα, αν, μέχρι το χρόνο έκδοσης της διαταγής κατάταξης, δεν έχει εκδοθεί αμετάκλητη αθωωτική απόφαση.

Προκαταρκτικές εξετάσεις

Οι προκαταρκτικές εξετάσεις συνίστανται σε ψυχοτεχνική δοκιμασία στις υγειονομικές εξετάσεις και αθλητικές δοκιμασίες. Οι εξετάσεις αυτές είναι ενιαίες και κοινές για τους υποψηφίους και των δύο Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας.

Αθλήματα

Όσοι υποψήφιοι κρίνονται ικανοί στις ψυχοτεχνικές δοκιμασίες και υγειονομικές εξετάσεις παραπέμπονται στη συνέχεια στις αθλητικές επιτροπές για τον έλεγχο της αθλητικής επίδοσης. Οι υποψήφιοι δοκιμάζονται στα εξής αγωνίσματα:

α. Δρόμος 100 μ. σε χρόνο 16΄΄ (μία προσπάθεια).

β. Δρόμος 1000 μ. σε χρόνο 4΄ και 20΄΄ (μία προσπάθεια).

γ. Άλμα σε ύψος με φόρα τουλάχιστον 1,05 μ. (τρεις προσπάθειες).

δ. Άλμα σε μήκος με φόρα τουλάχιστον 3,60 μ. (τρεις προσπάθειες).

ε. Ρίψη σφαίρας (7,275 χλγ.) σε απόσταση τουλάχιστον 4,50 μ., ως μέσο όρο ρίψης με το δεξί και το αριστερό χέρι ανά προσπάθεια (τρεις προσπάθειες ανά χέρι).

Υποψήφιοι που δεν κρίνονται ικανοί σε κάποια από τις αθλητικές δοκιμασίες, αποκλείονται των περαιτέρω δοκιμασιών.

Επίσης, μη ικανοί κρίνονται και όσοι υποψήφιοι δεν έχουν το προβλεπόμενο ανάστημα, ύστερα από αναστημομέτρηση όλων των υποψηφίων που γίνεται από την ίδια επιτροπή πριν από τις αθλητικές δοκιμασίες.

Η φοίτηση στη σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας διαρκεί 8 εξάμηνα, ενώ η φοίτηση στη σχολή Αστυφυλάκων διαρκεί 5 εξάμηνα. Όσοι κατατάσσονται στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών και δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, υποβάλλονται στη βασική στρατιωτική εκπαίδευση νεοσυλλέκτωνστις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας μετά την ολοκλήρωση της οποίας δίνουν τον προβλεπόμενο όρκο και ο χρόνος υπηρεσίας στην Ελληνική Αστυνομία θεωρείται χρόνος εκπλήρωσης της στρατιωτικής υποχρέωσης.

Σε περίπτωση απόλυσης, αποβολής ή παραίτησης από την Ελληνική Αστυνομία, εκείνων που δεν έχουν συμπληρώσει το χρόνο στρατιωτικής υποχρέωσης, η υποχρέωση αυτή εκπληρώνεται στο ακέραιο στις Ένοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3421/2005 (ΦΕΚ Α΄-302) «Στρατολογία των Ελλήνων».

Οι σπουδαστές των σχολών κατά τη φοίτησή τους, αλλά και για τη βαθμολογική τους εξέλιξη, κατά τις οικείες διατάξεις, υποβάλλονται μόνο σε γραπτές εξετάσεις.

Επισημαίνεται, ότι οι κατατασσόμενοι, όταν αποφοιτήσουν από τη Σχολή Αστυφυλάκων, δύνανται να συμμετάσχουν στις εξετάσεις του υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων για πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για την εισαγωγή τους στη Σχολή Αξιωματικών, με ποσοστό που προβλέπεται κατά τις οικείες διατάξεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Φοροσαφάρι σε κέντρα διασκέδασης


Ανασφάλιστη εργασία και μη έκδοση αποδείξεων.

Σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και κέντρα διασκέδασης στην Αττική συνεχίστηκαν οι στοχευμένοι έλεγχοι από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Ειδικότερα, κλιμάκια αστυνομικών της ΥΠ.Ο.Α.Δ.Η.Ε., πραγματοποίησαν φορολογικούς ελέγχους καταστημάτων, στο πλαίσιο των οποίων διαπιστώθηκαν οι εξής παραβάσεις:

• Σε κέντρο διασκέδασης στο Ελληνικό Αττικής, διαπιστώθηκε η απασχόληση 45 εργαζομένων, εκ των οποίων ο ένας δεν είχε καταχωρηθεί στο Ειδικό Βιβλίο Καταχώρησης Νεοπροσλαμβανομένου Προσωπικού (Ε.Β.Κ.Ν.Π.). Επιπλέον, όλοι οι υπάλληλοι απασχολούνταν πέραν του δηλωθέντος ωραρίου.

• Σε ψησταριά στην περιοχή Γκύζη Αθηνών, διαπιστώθηκε η μη έκδοση δύο αποδείξεων λιανικών συναλλαγών.

• Σε αναψυκτήρο στην Αθήνα, διαπιστώθηκε η μη έκδοση μίας απόδειξης λιανικής συναλλαγής.

• Σε εστιατόριο στην Αθήνα, διαπιστώθηκε η μη έκδοση εννέα αποδείξεων λιανικών συναλλαγών.

Παράλληλα με τους ελέγχους ενημερώνονται και οι κατά τόπους Δ.Ο.Υ. και ΙΚΑ ΕΤΑΜ για την επιβολή των αντίστοιχων διοικητικών κυρώσεων.



Διαβάστε περισσότερα...

Τους θάβουν στα χωριά γιατί είναι πιο φθηνά!


Η οικονομική κρίση οδηγεί τους συγγενείς στην αναζήτηση οικονομικών νεκροταφείων.

Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει τους συγγενείς νεκρών να αναζητούν οικονομικά νεκροταφεία για να μεταφέρουν τα οστά των προσφιλών τους προσώπων.

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία» που αναφέρει ότι αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν να μεταφέρουν τα οστά των νεκρών από τα νεκροταφεία της Λάρισας σε νεκροταφεία χωριών και μικρότερων δήμων όπου η διατήρηση των οστών είναι πιο οικονομική και σε αρκετές περιπτώσεις δεν καταβάλλεται τέλος.

Σύμφωνα με το άρθρο της «Ελευθερίας» μέσα στο 2013 κατατέθηκαν 232 αιτήσεις μεταφοράς οστών από τα δυο νεκροταφεία της Λάρισας για τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι επικαλούνται συναισθηματικούς λόγους όμως από πίσω κρύβονται και οικονομικοί λόγοι. «Το αποτέλεσμα: Ενώ στα χωριά οι ζωντανοί λιγοστεύουν, τα νεκροταφεία γεμίζουν, με τους δημάρχους από τη μια να επεκτείνουν διαρκώς τους χώρους ταφής και φύλαξης των οστών και από την άλλη να σκέφτονται να επιβάλλουν τέλη διατήρησης για να ανακόψουν το ρεύμα της... μετά θάνατον παλιννόστησης».

Όσον αφορά το κόστος διατήρησης των οστών παραθέτουμε τιμές που ισχύουν στα νεκροταφεία της Θεσσαλονίκης. Στα Κοιμητήρια «Αναστάσεως του Κυρίου» το δικαίωµα ετήσιας φύλαξης οστών στο Οστεοφυλάκιο,
α) Για το πρώτο, δεύτερο και τρίτο έτος ανέρχεται σε 50 ευρώ
β) Για κάθε χρόνο πέραν της τριετίας το ποσό ανέρχεται σε 75 ευρώ
Πέραν του παραπάνω κόστους καταβάλλεται εφ’ άπαξ το ποσό των 50 ευρώ για την τιμή χρήσης του κιβωτίου οστών.

Στα κοιμητήρια Μαλακοπής, Ευαγγελίστριας και Αγ. Παρασκευής το δικαίωµα φύλαξης οστών σε οικογεν. τάφους για οστά δικαιούχων (εφ΄άπαξ) ανέρχεται σε 140,00 ευρώ. Στο ίδιο ποσό ανέρχεται και το δικαίωµα ετήσιας φύλαξης οστών, µη δικαιούχων σε οικογενειακούς τάφους (φιλοξενία υπαρχόντων). Το δικαίωμα οστεοφυλακίου για την ετήσια φύλαξη των οστών έχει οριστεί στα 65 ευρώ το έτος.

Αντίθετα στο Δήμο Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης η διατήρηση των οστών είναι αρκετά πιο οικονομική αφού ανέρχεται στα 15 ευρώ.

Όσον αφορά τη Λάρισα το δημοτικό συμβούλιο ελέω και της οικονομικής κρίσης προχώρησε σε σημαντική μείωση των τελών διατήρησης που φθάνει στο 66%. Το δημοτικό συμβούλιο τα τέλη διατήρησης των οστών στα επιτοίχια οστεοφυλάκια μεγαλυτέρων των κανονικών διαστάσεων και στα οστεοφυλάκια τύπου εικονοστασίου να διαμορφωθούν στο 1/3 των τιμών που ίσχυαν. Μετά από τη μείωση τα τέλη διαμορφώθηκαν ως εξής:

α) Νέο Κοιμητήριο: το τέλος διατήρησης των οστών στα επιτοίχια οστεοφυλάκια διαστάσεων πρόσοψης 0,60Χ1,15 να καθοριστεί στο ποσό των είκοσι επτά 27ευρώ ετησίως αντί των ογδόντα 80 ευρώ ετησίως και διαστάσεων πρόσοψης 2,50Χ1,25 στο ποσό των εκατό 100 ευρώ ετησίως αντί των τριακοσίων 300 ευρώ ετησίως, το δε τέλος φύλαξης των οστών στα οστεοφυλάκια τύπου εικονοστασίου να καθοριστεί στο ποσό των εκατόν τριάντα τριών 133 ευρώ ετησίως αντί των τετρακοσίων 400 ευρώ ετησίως
β) Παλαιό Κοιμητήριο: το τέλος διατήρησης οστών στα είκοσι (20) μεταλλικά και δύο (2) μαρμάρινα οστεοφυλάκια τύπου εικονοστασίου να καθοριστεί στο ποσό των πενήντα 50 ευρώ ετησίως αντί των εκατόν πενήντα 150 ευρώ.

Οι μεγάλες διαφορές στις τιμές που παρατηρούνται από νεκροταφείο σε νεκροταφείο ερμηνεύουν σε ένα βαθμό και την επιθυμία πολλών συγγενών να μεταφέρουν τα οστά των προσφιλών τους προσώπων σε δήμους όπου οι νεκροί δεν είχαν καμιά σχέση με την περιοχή.



Διαβάστε περισσότερα...

Αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο για τις απεργίες


Επανεξετάζονται οι συνδικαλιστικές άδειες.

Οι κανόνες ενός ιδιότυπου συνωμοτισμού, που επικράτησαν επί χρόνια γύρω από τα κακώς κείμενα (ίσως και για την πλειοψηφία) των συνδικαλιστικών οργανώσεων, κυρίως, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 και μετά, δεν βασίζονταν πάντα σ’ ένα απτό οικονομικό ή μισθολογικό αντάλλαγμα.

Αξιοποιώντας τα περιθώρια που έδιδε η νομοθεσία των αρχών της δεκαετίας του ’80, και τις γκρίζες συνδιαλλαγές επιχειρήσεων-σωματείων και αρμόδιων υπουργών, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες μπορούσαν να κατανέμουν, κατά το δοκούν, χιλιάδες εργατοώρες και ημέρες αδειών σε επιλεγμένους εργαζόμενους με το πρόσχημα των συνδικαλιστικών αδειών. Με αυτό τον τρόπο μόνο στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ το διοικητικό συμβούλιο μπορούσε να «δωρίσει» εκατοντάδες χιλιάδες ώρες εργασίας. Το πλεονέκτημα αυτό αποτελούσε πάγια τακτική και σε πολλές επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα. Κατά αυτόν τον τρόπο δημόσιοι υπάλληλοι έχοντας την πλήρη συναίνεση των εκπροσώπων τους μπορούσαν να απασχολούνται σε δεύτερη εργασία έχοντας έως 20 ημέρες το μήνα άδεια. Μια άδεια την οποία ουδέποτε αξιοποιούσαν για πραγματικές συνδικαλιστικές δραστηριότητες σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Αυτό το φαύλο καθεστώς των συνδικαλιστικών αδειών φαίνεται να παίρνει ένα τέλος με τη δρομολόγηση σύστασης επιτροπής η οποία θα εξετάσει τα πεδία των αλλαγών στις συνδικαλιστικές διατάξεις του νόμου 1264 / 1982 . Ένας νόμος στον οποίο είχε αποτυπωθεί η ιταλική νομοθετική εμπειρία της εποχής. Η τρόικα το έθεσε και το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας συμφώνησε να ανοίξει το θέμα με τρόπο που θα εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση με τη ΓΣΕΕ. Εκτός από την κατάργηση των συνδικαλιστικών αδειών που κατανέμονταν επί χρόνια από τα μεγάλα πρωτοβάθμια σωματεία ως μηχανισμοί της υπηρεσιακής εξουσίας προσώπων και παρατάξεων, υπό επανεξέταση τίθενται σχεδόν το σύνολο της συνδικαλιστικής νομοθεσίας με αιχμή, κυρίως, τα εξής πεδία:

α. Αλλαγή των διατάξεων για τη νομιμοποίηση των απεργιακών αποφάσεων. Σήμερα οι απεργίες μπορούν να προκηρυχθούν στις περισσότερες περιπτώσεις με αποφάσεις μόνο των διοικητικών ή των Γενικών Συμβουλίων των οργανώσεων. Με την προωθούμενη νέα διάταξη η προκήρυξη απεργίας για να είναι νόμιμη πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από το 50%+1 των μελών του συνδικάτου. Δηλαδή θα προϋποθέτει τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης και τη συμμετοχή των εργαζομένων στη λήψη της απόφασης καθώς, επίσης, μεγαλύτερο χρόνο προειδοποίησης και υποχρεωτικά στάδια διαβουλεύσεων ανάμεσα στα σωματεία και την εργοδοτική πλευρά. Πάντως η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό όχι μόνο απεργιακών και μάλιστα 24ωρων κινητοποιήσεων στην Ευρώπη αλλά ταυτοχρόνως και των πλέον αναποτελεσματικών και λιγότερο μαζικών.

β. Επαναφορά της δυνατότητας να μπορεί και η εργοδοτική πλευρά να κηρύσσει ανταπεργία -το περίφημο lock out- η οποία καταργήθηκε με τη νομοθεσία του 1982 παρόλο που ισχύει ακόμη σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

γ. Επανεξέταση του τρόπου και των πηγών χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Στην Ελλάδα, για τις τριτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες οργανώσεις - με εξαίρεση την ΟΤΟΕ (τράπεζες),υπερισχύει η κρατική χρηματοδότηση κι όχι η σωματειακή. Χρηματοδοτούνται ετησίως από το κράτος με ένα κονδύλι το οποίο παρακρατεί ο εργοδότης στον ιδιωτικό τομέα ως ποσοστό εισφοράς από τον μισθό των εργαζομένων. Υπό αυτήν την έννοια, η συνδικαλιστική συνδρομή είναι μια υποχρεωτική παρακράτηση για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα κι όχι εθελοντική προσφορά αλληλεγγύης. Το διαχρονικό αποτέλεσμα αυτής της στρέβλωσης είναι μια ιδιότυπη εξάρτηση των ίδιων των συνδικάτων από το κράτος και τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Οι υποστηρικτές αυτής της αλλαγής στον τρόπο χρηματοδότησης υπενθυμίζουν ότι σε άλλες χώρες και ειδικότερα στη Γερμανία όλα τα έξοδα των συνδικάτων συμπεριλαμβανομένων και των μισθών που καταβάλλονται στο προσωπικό και στη συνδικαλιστική ηγεσία καλύπτονται από συνδρομές μελών απευθείας.

Οι τριετίες

Mε ειδικό μισθολόγιο για την πρόσληψη μακροχρονίως ανέργων επιχείρησε το υπουργείο Εργασίας να αντιμετωπίσει τη μεγάλη πίεση που άσκησε η τρόικα για την κατάργηση των προσαυξήσεων που λαμβάνουν, μετά την πρώτη τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες, οι αμειβόμενοι με τα κατώτατα όρια στον ιδιωτικό τομέα. «Η μόνη υποχώρηση που μπορούμε να κάνουμε είναι να υπάρξει ένα μικρό discount στην περίπτωση πρόσληψης μακροχρονίως ανέργων» δήλωσε στέλεχος του υπουργείου που μετέχει στις διαπραγματεύσεις. Πάντως, έως αργά το βράδυ της Παρασκευής, δεν είχε γίνει σαφές εάν η τρόικα αποδεχόταν, ως αντίβαρο, τη μείωση των τριετιών μόνο για τους μακροχρόνια ανέργους. Οι συζητήσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη και αναμένονταν ότι θα ήταν ένα από τα θέματα που θα απασχολούσαν τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα έως και το παρά πέντε της επίτευξης μιας συμφωνίας με την τρόικα.



Διαβάστε περισσότερα...

Τριήμερη απεργία αποφάσισαν οι καθηγητές


Οι καθηγητές θα απεργήσουν στις 19, 20 και 21 Μαρτίου.

Τριήμερη απεργία αποφάσισαν οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ που συνεδρίασαν εκτάκτως στις 15 Μαρτίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρόεδροι διέκοψαν το μεσημέρι τη συνεδρίασή τους προκειμένου να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργάνωσε η ΟΛΜΕ για τα σεμινάρια των στελεχών εκπαίδευσης.

Οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ αποφάσισαν συμμετοχή στην 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 19-20 Μαρτίου καθώς και την πραγματοποίηση απεργίας στις 21 Μαρτίου, μια ημέρα πριν τη λήξη της διαθεσιμότητας των καθηγητών της τεχνικής εκπαίδευσης.



Διαβάστε περισσότερα...

Αναδρομικός φόρος 50% σε όσους πούλησαν σπίτι


Επιστρατεύουν νόμο που δεν υπάρχει.

Από άγνοια ή «άνωθεν εντολές» εφοριακοί υπάλληλοι στήνουν στο απόσπασμα όσους πούλησαν σπίτι και δεν φορολογήθηκαν ως εταιρείες!

Στο υπουργείο Οικονομικών ανακάλυψαν έναν άλλο τρόπο για να εισπράξουν: βάζουν ελεγκτές να επιβάλλουν φόρους και πρόστιμα σε ότι ακίνητο βλέπουν ότι πουλήθηκε την τελευταία δεκαετία σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα».

Αν και είναι ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης για αδιευκρίνιστους λόγους η πολιτική ηγεσία αποφεύγει να εκδώσει εδώ και χρόνια σαφείς γραπτές οδηγίες, παρά τα ερωτήματα που φτάνουν από τα κέντρα ελέγχου των φυσικών προσώπων.

Στη μανία τους να φορολογήσουν οι ελεγκτές βρίσκουν πάτημα σε μια ασαφή διάταξη που προϋπήρχε του Φόρου Υπεραξίας και δεν αφορούσε τα φυσικά πρόσωπα αλλά τα νομικά (επιχειρήσεις). Μέσα στη σύγχυση υποστηρίζουν ότι όσοι ιδιώτες πούλησαν σπίτια στο παρελθόν θα έπρεπε να είχαν δηλώσει στο Ε1 τα χρήματα που εισέπραξαν ως κέρδος από επιχείρηση και όχι ως χρηματικό εισόδημα από διάθεση περιουσιακών στοιχείων, όπως κάθε απλός πολίτης έκανε για να καλύψει μελλοντικά «πόθεν έσχες».



Διαβάστε περισσότερα...

Αγώνας δρόμου 5χλμ για την ειρήνη στο Ιράκ


Νικητής ο 24χρονος Παναγιώτης Δημόπουλος.

«Έτρεξα για την ειρήνη και για τους ανθρώπους που πέθαναν στο Ιράκ» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων λίγα λεπτά μετά τον τερματισμό στον αγώνα 5 χιλιομέτρων, ο νικητής Παναγιώτης Δημόπουλος, 24 χρονών από την Ηλιούπολη.

Κάτω από έναν ηλιόλουστο ουρανό, 275 δρομείς έλαβαν μέρος σήμερα το πρωί στο «Run for Peace: From Acropolis to Babylon» μια διαδρομή με εκκίνηση στον πεζόδρομο της Ερμού, κάνοντας το γύρο του λόφου της Ακρόπολης μέσω της Αποστόλου Παύλου.

Τον αγώνα διοργάνωσε η πρεσβεία της Δημοκρατίας του Ιράκ στην Αθήνα με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.), υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τα μισά έσοδα του οποίου θα διατεθούν υπέρ του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής (Παράρτημα Βούλας) και του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων.

«Συμμετείχα για την ειρήνη σε όλο τον κόσμο, στη χώρα μας και στον ίδιο μας τον εαυτό, ιδιαίτερα στις δύσκολες ώρες που περνάμε οι περισσότεροι» ανέφερε η Αθανασία Τζουμελέκα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μια από τις δυο γυναίκες που τερμάτισαν πρώτες στον αγώνα. Η Κατερίνα Σάπαρη , που έκοψε το νήμα μαζί με την κ. Τζουμελέκα, συμπλήρωσε πως ο αθλητισμός είναι ένα από τα «όπλα» μας για να διαδώσουμε το μήνυμα ώστε όλοι οι λαοί να ενωθούν, να γίνουν ένα.

Μια παρέα 16 ατόμων από το αθλητικό κέντρο «Χωράφας Περιστερίου» παίρνουν μέρος συχνά σε αγώνες δρόμου. Ο σημερινός όμως ήταν ξεχωριστός, όπως επισημαίνει ο Αναστάσιος Ντρίκος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, και μας παρακίνησε ο σκοπός του. «Ζητάμε το αυτονόητο. Ειρήνη και να σταματήσουν οι γενοκτονίες των λαών» τόνισε ο κ. Ντρίκος.

Ο Ντάριλ Νίλι, υπήκοος ΗΠΑ και εργαζόμενος στην Αθήνα, δεν το πολυσκέφτηκε να δηλώσει συμμετοχή. «Ήθελα να τρέξω για ένα καλό σκοπό. Η διαδρομή ήταν απαιτητική, αλλά ο καιρός θαυμάσιος» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα ορίστηκε 5 μόλις ημέρες πριν τον εορτασμό του Κουρδικού νέου έτους, του Newroz, που, όπως υπογραμμίζουν οι διοργανωτές, «γιορτάζεται η υπεροχή του καλού ενάντια στο κακό, το φως ενάντια στο σκότος και η ελευθερία ενάντια στη δικτατορία και τα δεσποτικά καθεστώτα. Πάνω από όλα, όμως, πρόκειται για τον εορτασμό της ειρηνικής συνύπαρξης των εθνών.»



Διαβάστε περισσότερα...

Πόσα megapixels είναι η ανάλυση του ανθρώπινου ματιού;


Έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν ότι ο αριθμός των megapixels δεν αρκεί από μόνος του για να κριθεί μια κάμερα καλύτερη από μια άλλη, ωστόσο (και δυστυχώς), ο μέσος καταναλωτής έμαθε να κοιτά πρώτα εκεί. Παρόλα αυτά, όλοι μας γνωρίζουμε ότι καμία κάμερα δεν μπορεί να αιχμαλωτίσει την εικόνα όπως την βλέπει στην πραγματικότητα το ανθρώπινο μάτι (τουλάχιστον μέχρι σήμερα) και τότε τίθεται το ερώτημα: Πόσα megapixels διαθέτει ο αισθητήρας του ανθρώπινου ματιού; Η απάντηση είναι 576MP, αλλά η ανάλυση της ομάδας Vsauce είναι αρκετά ενδιαφέρουσα!




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξαγριωμένος γάτος προκαλεί τρόμο σε οικογένεια


«Οχυρώθηκαν» σε υπνοδωμάτιο για να προστατεύουν από το κατοικίδιο.

Μια απίστευτη περιπέτεια με πρωταγωνιστή έναν ιδιόρρυθμο γάτο, έζησε μια οικογένεια στις ΗΠΑ, την Κυριακή.

Ο γάτος Lux επιτέθηκε σε ένα μωρό, αναγκάζοντας την οικογένεια να κλειστεί στην χκαι να καλέσει τον αριθμό έκτακτης βοήθειας, προκειμένου να αντιμετωπίσει το εξαγριωμένο ζώο!

Όλα ξεκίνησαν όταν το παιδί του Lee Palmer τράβηξε την ουρά του γάτου. Ο βάρους 10 κιλών Lux εξαγριώθηκε, έβγαλε νύχια και όρμησε στο μωρό, γρατζουνώντας το στο κεφάλι.

Ο Palmer κλώτσησε τη γάτα προκειμένου να προστατεύσει το παιδί και τότε ο Lux «ξέφυγε από τα όρια», όπως χαρακτηριστικά είπε ο άντρας στο τηλεφωνικό κέντρο.

Ο Lee Palmer μαζί με τη φιλενάδα του, το μωρό και το σκύλο τους, «οχυρώθηκαν» στο υπνοδωμάτιο προκειμένου να προστατευτούν από το ζώο. Ο γάτος ακούγονταν να γρυλίζει την ώρα που ο έντρομος Palmer καλούσε τον αριθμό έκτακτης ανάγκης.

Ένστολοι έφτασαν στο σπίτι και χρησιμοποίησαν μια παγίδα προκειμένου να πιάσουν τη γάτα. Ωστόσο, όσο παράδοξο και αν ακουστεί, η οικογένεια αποφάσισε να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στο γάτο.

Αρχικά θα επισκεφτούν κτηνίατρο ώστε να επιβεβαιώσουν ότι δεν υπάρχει φυσική αιτία πίσω από την επιθετικότητα του γάτου και κατόπιν ένας «κτηνίατρος-ψυχολόγος» θα επισκεφτεί τον 4χρονο γάτο!




Διαβάστε περισσότερα...