Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Πρώτο βραβείο από τη Fiat στον Καλαματιανό Θ. Παππά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στο Τορίνο βραβεύτηκε πριν από λίγες μέρες ο Καλαματιανός μηχανικός Θάνος Παππάς, ο οποίος κατέλαβε την 1η θέση στο διαγωνισμό του προγράμματος "Our future mobility now" και της αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat με θέμα "Σχεδιασμός, μέλλον, προσβασιμότητα".

Ο Θάνος είχε μιλήσει παλιότερα στην "Ε", για ένα ανάλογο πρότζεκτ με αυτό του πρωτοποριακού οχήματος "Aiuto" που κέρδισε τον διαγωνισμό. Σκοπός της νικητήριας αυτής ιδέας είναι να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων με αναπηρίες και κινητικά προβλήματα.

Οι ιδέες των τριών νέων, του Θάνου, του Σεμπάστιαν και του Αντόνιο που κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις, μαζί με των υπόλοιπων διαγωνιζόμενων, υποβλήθηκαν στη σελίδα "Our Future Mobility Now" (OFMN) του Facebook. Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε από την ACEA με σκοπό τη διερεύνηση των θεμάτων που σχετίζονται με την κινητικότητα στο μέλλον και την αειφορία, έχοντας ως στόχο τη συμμετοχή νέων ανθρώπων απ' όλη την Ευρώπη.

Ο διαγωνισμός που υποστηρίχτηκε από την ACEA και τη Fiat αποτέλεσε μέρος του προγράμματος OFMN, για να ευαισθητοποιήσει τους νέους ανθρώπους γύρω από μία βασική πλευρά της κινητικότητας στο μέλλον: την προσβασιμότητα σε όλες τις μορφές της. Αυτό έγινε με στόχο την ανάδειξη και την χρησιμοποίηση των ταλέντων όλων αυτών των νέων ανθρώπων που έχουν πάθος με την κινητικότητα.

Το "Aiuto" είναι ένα μικρό ηλεκτροκίνητο όχημα πόλης που στόχο έχει να εξισώσει τα άτομα με αναπηρία με όλους τους υπόλοιπους στο κομμάτι της αυτονομίας και της δυνατότητας οδήγησης.

Μέσω ενός ημιαυτόνομου συστήματος οδήγησης, το όχημα μπορεί να υποβοηθά στην οδήγηση τους ανθρώπους με αναπηρίες διαφόρων ειδών (μειωμένη όραση, ακοή, κινητικά προβλήματα κ.α.), δίνοντάς τους πληροφορίες ανά πάσα στιγμή εκμεταλλευόμενο τις "δυνατές" αισθήσεις τους. Για παράδειγμα, σε έναν άνθρωπο με προβλήματα ακοής το όχημα δίνει περισσότερο οπτικά ερεθίσματα για τη θέση άλλων οχημάτων γύρω του και για την κατάσταση του οχήματός του. Επίσης, μέσω ειδικών αισθητήρων, το "Aiuto" μπορεί να διορθώσει πιθανές λανθασμένες επιλογές του οδηγού, αποφεύγοντας μικροατυχήματα. Εκτός από τα άτομα με αναπηρίες, μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο και σε ηλικιωμένους οδηγούς, με ασθενέστερες αισθήσεις και μειωμένα αντανακλαστικά.

Οι άνθρωποι με κινητικές δυσκολίες (παραπληγικοί, τετραπληγικοί κ.τ.λ.) εισέρχονται στο όχημα από το πλάι μαζί με το αναπηρικό αμαξίδιό τους, ενώ αν θέλουν, μπορούν να χειριστούν όλες τις λειτουργίες του οχήματος μέσω φωνητικών εντολών. Το "Aiuto" μπορεί επίσης να φιλοξενήσει 2 ακόμα επιβάτες στα πίσω καθίσματα, δίνοντας τους τη δυνατότητα να ψυχαγωγηθούν κατά τη διάρκεια της μετακίνησης τους, μέσω ενός εξελιγμένου συστήματος infortainment. Ετσι, ο οδηγός με αναπηρία, μπορεί εκμεταλλευόμενος την πρόοδο της τεχνολογίας, να μετακινηθεί με ασφάλεια με την οικογένεια ή τους φίλους του σε αστικό περιβάλλον, απολαμβάνοντας το ευρύχωρο εσωτερικό, την άνεση και την αυξημένη αυτονομία που του προσφέρει το όχημα, όπως εξηγεί ο Θάνος.

Ο Θάνος Παππάς με την ομάδα "Exarsis" συμμετέχουν ακόμη στο Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας, με την ελπίδα να διακριθούν, ώστε να καταφέρουν να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους για την κατασκευή οχημάτων ειδικού τύπου στην Ελλάδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.