Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

«Κλείνουν» το δρόμο των μαθητών για το σχολείο



Δύσκολη η μετάβαση για παιδιά δυσπρόσιτων περιοχών.

Με ΚΤΕΛ, ταξί, ακόμα και με στρατιωτικά οχήματα διασχίζουν ορεινές περιοχές και χιονισμένους δρόμους. Αυτή είναι η καθημερινότητα περίπου 200.000 μαθητών σε όλη την Ελλάδα για να φτάσουν στο σχολείο τους.

Με κατά πολύ μειωμένα τα κονδύλια, οι δήμοι, ο καθένας με τον τρόπο του, καλούνται να λύσουν τη σπαζοκεφαλιά της σύναψης συμβάσεων με οδηγούς λεωφορείων και ταξί.

Ο κίνδυνος χιλιάδες μαθητές να μην μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους, είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Χωρίς βέβαια να παραβλέπεται το γεγονός ότι ακόμα και τώρα που πραγματοποιούνται οι μεταφορές , οι δυσκολίες για τις οικογένειες είναι μεγάλες.

Όπως αναφέρει ο Τύπος της Κυριακής, από τους 196.785 μαθητές που δικαιούνται μεταφορά από τους δήμους, οι οικογένειες των 3.829 λαμβάνουν επίδομα μιας και δεν έχει βρεθεί κάποιο όχημα να τους μεταφέρει. Στον Έβρο, πολλοί γονείς αναγκάζονται να μεταφέρουν μόνοι τα παιδιά τους διακινδυνεύοντας τη ζωή τους στους παγωμένους δρόμους.

Γύρω στα 2.000 παιδιά στην επαρχία πηγαίνουν σε ειδικά σχολεία και ούτε το υπουργείο, ούτε οι περιφέρειες, ούτε οι δήμοι έχουν φροντίσει για την ύπαρξη συνοδού κατά τη μεταφορά των παιδιών. Έχει τύχει μάλιστα το παιδί να έχει τελειώσει νωρίτερα το σχολείο και να μην το γνωρίζουν οι γονείς και το ταξί να το έχει αφήσει στη μέση του πουθενά.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να αντιμετωπίσετε το νυχτερινό κλάμα του μωρού;



Συμβουλές για τους γονείς.

Πόσοι νέοι γονείς δεν έχουν περάσει αμέτρητες νύχτες άυπνοι εξαιτίας του κλάματος του μωρού; Ειδικά στις περιπτώσεις που τα αναφιλητά συνεχίσουν για ώρες, πολλά είναι τα ερωτήματα που βασανίζουν το μυαλό των νέων γονέων και τους προκαλούν ανησυχία. Ερωτήματα όπως αν πεινάει ή πονάει, αν ανησυχεί και αν κάτι το φοβίζει.

Η άμεση αντίδραση των γονέων, όταν θα ακούσουν τους λυγμούς θα είναι να τρέξουν στο δωμάτιο και να προσπαθήσουν να το καθησυχάσουν. Σύμφωνα ωστόσο με τους ειδικούς, αυτή δεν είναι πάντα η ενδεικνυόμενη συμπεριφορά.

Οι παρακάτω συμβουλές της αμερικανικής παιδιατρικής ένωσης μπορούν να φανούν αρκετά χρήσιμες στους γονείς για να ξέρουν πώς θα ανταποκριθούν στα κλάματα του παιδιού τους κατά τη διάρκεια της νύχτας:

- Μόλις ακούσετε το κλάμα του, μην ανταποκριθείτε αμέσως. Περιμένετε λίγα λεπτά. Εάν το κλάμα συνεχιστεί δώστε λίγο χρόνο. Μπορεί να μην είναι κάτι ανησυχητικό και να κλαίει μέσα στον ύπνο του.

- Πρέπει να του δίνετε την διαβεβαίωση ότι είστε δίπλα του. Ακόμη και να κλαίει κάντε την παρουσία σας αισθητή, όχι όμως αρχίζοντας τα παιχνίδια μαζί του.

- Όταν μπαίνετε στο δωμάτιο αποφύγετε να ανάψετε τα φώτα. Τα περισσότερα παιδιά τα χάνουν μετά τον ύπνο τους.

- Κάθε φορά που μπαίνετε στο δωμάτιό του, αρχικά, μείνετε λίγα μέτρα μακριά από το κρεβάτι του. Μπορείτε να καθησυχάσετε το παιδί σας και από αυτήν την απόσταση. Αρκεί να νιώθει ότι είστε εκεί κοντά του. Στην συνέχεια φροντίστε για ό,τι χρειάζεται ...

- Όταν το παιδί σας, σας φωνάζει, πρέπει να του υπενθυμίζεται με ευγενικό τρόπο ότι είναι η ώρα για ύπνο.


Διαβάστε περισσότερα...

Κουτσομπολέψτε, κάνει καλό!



Το κουτσομπολιό συμβάλλει στη μείωση του άγχους.

Σίγουρα το να ανήκει κανείς στην κατηγορία των κουτσομπόληδων δεν είναι και ό,τι πιο τιμητικό. Ωστόσο ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια έρχονται να μετριάσουν τον αρνητικό αντίκτυπο του χαρακτηρισμού αυτού καθώς όπως αποκαλύπτουν το κουτσομπολιό έχει και οφέλη.

Μεταξύ αυτών η μείωση του στρες, η αποτροπή της κακής συμπεριφοράς και η αποφυγή της εκμετάλλευσης των άλλων.

Οι Αμερικανοί ερευνητές διεξήγαγαν τέσσερα διαφορετικά πειράματα σε εκατοντάδες φοιτητές του πανεπιστημίου και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κουτσομπολιό παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της κοινωνικής τάξης.

Επίσης, διαπίστωσαν ότι το κουτσομπολιό μπορεί να είναι θεραπευτικό. Οι συμμετέχοντες στα πειράματα λόγου χάρη ένιωθαν ταχυκαρδία όταν έβλεπαν κάποιον να συμπεριφέρεται άσχημα, αλλά η αύξηση των παλμών της καρδιάς ήταν μικρότερη όταν μπορούσαν να πουν σε άλλους τι είχαν δει. Στην περίπτωση αυτή ένιωθαν καλύτερα και ηρεμούσαν.

Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι δεν πρέπει να νιώθουμε ενοχές όταν αποκαλύπτουμε σε τρίτους την κακή συμπεριφορά ενός γνωστού, ιδιαίτερα όταν με αυτή την πράξη μας βοηθάμε ώστε να μη γίνουν κι άλλοι αντικείμενα εκμετάλλευσης.


Διαβάστε περισσότερα...

Επιστρέφει ο εφιάλτης της γρίπης των πτηνών



Πέθανε κοριτσάκι πέντε ετών.

Ένα κοριτσάκι πέντε ετών και ο θείος του είναι τα δύο τελευταία θύματα της γρίπης των πτηνών, που φαίνεται να βρίσκεται και πάλι σε έξαρση, στη νοτιοανατολική Ασία.

Οι δύο Ινδονήσιοι, πέθαναν στις 7 και στις 16 Ιανουαρίου αντίστοιχα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από τη νόσο στη χώρα σε 152.

Η Ινδονησία είναι η παγκοσμίως η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τη γρίπη των πτηνών. Μεταξύ του 2003 και του 2011 είχαν αναφερθεί 184 κρούσματα σε ανθρώπους και 150 θάνατοι.

Σε ολόκληρο τον κόσμο ο ιός H5N1 έχει προκαλέσει το θάνατο σχεδόν 350 ανθρώπων από το 2003, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.


Διαβάστε περισσότερα...

Δώστε στο φαγητό το χρόνο που χρειάζεται



Το γρήγορο και κακής ποιότητας γεύμα επιβαρύνει υγεία και γραμμή
.
Πολλοί παραπονούνται ότι δεν έχουν τον χρόνο να καθίσουν στο τραπέζι να φάνε και αυτό τους κάνει να έχουν λιγότερο υγιεινές διατροφικές επιλογές.

Ο περιορισμός του ελεύθερου χρόνου τους, τους ωθεί να κάνουν επιλογές πρόχειρων και ανθυγιεινών γευμάτων. Αντίθετα όσοι συνήθως τρώνε μαζί με άλλα άτομα και αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στο φαγητό τους, έχουν καλύτερη συνολικά διατροφή, με αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.

Απεναντίας, όσοι τρώνε «στο πόδι», αγοράζοντας τα γεύματα τους από διάφορα fast food έχουν αυξημένη πρόσληψη σε κορεσμένα λιπαρά. Πρέπει όμως όσο πολυάσχολοι κι αν είμαστε, πάντα να βρίσκουμε τον χρόνο για να τρώμε κάπως φυσιολογικά και αν είναι δυνατό αυτό να γίνεται με φίλους μας ή με την οικογένειας μας.

Είναι λίγο δύσκολο για αρκετούς αυτό που προτείνεται , να όμως που πρέπει πάντα να βρίσκουμε χρόνο και γι’ αυτό, όπως κάνουμε και για κάθε σημαντική ασχολία μας. Στα σχολεία και στους χώρους εργασίας θα πρέπει πάντοτε να υπάρχουν προγραμματισμένα διαλείμματα για το κολατσιό μας και για κάθε τι που προάγει τις υγιεινές διατροφικές επιλογές μας.

Η επιλογή ενός υγιεινού σνακ είναι σαφέστατα προτιμότερη από το πρόχειρο φαγητό. Τα φρέσκα φρούτα, ένα κουλουράκι σουσαμένιο, ένα σάντουιτς με τυρί ή λίγο σπιτικό κέικ είναι σνακ που μπορούν εύκολα να μεταφερθούν στο γραφείο ή στο σχολείο.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νευρική ορθορεξία: Εμμονή με την υγιεινή διατροφή



Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Η νευρική ορθορεξία (orthorexia nervosa) δεν αποτελεί επίσημη ιατρική διάγνωση και δεν έχει καταχωρηθεί στο DSM-I, αν και έχει αναφερθεί από κάποιους ιατρούς. Ο όρος πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τον Steven Bratman το 1997, έναν Αμερικάνο ιατρό, για να περιγράψει μια διατροφική διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από υπερβολική προσήλωση στην επιλογή «υγιεινών» τροφίμων. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η εμμονή είναι τέτοια που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό υποσιτισμό ή ακόμα και θάνατο.

Ο ίδιος ο Bratman περιγράφει την ορθορεξία ως ανθυγιεινή εμμονή με τρόφιμα που ο ασθενής αντιλαμβάνεται ως υγιεινά – κατάλληλα. Συνήθως οι ασθενείς αποφεύγουν τρόφιμα που περιέχουν λιπαρά ή συντηρητικά, ζωικά τρόφιμα ή συστατικά που θεωρούν ανθυγιεινά.

Αν ο διατροφικός περιορισμός είναι πολύ σοβαρός, μπορεί να προκληθούν διατροφικές ελλείψεις ή υποσιτισμός. Η απίσχναση των ατόμων που ακολουθούν ανάλογο μοτίβο διατροφής, π.χ. ωμοφαγία, μπορεί να φτάσει στα επίπεδα της νευρικής ανορεξίας. Η ‘ανορεκτική ορθορεξία’ μπορεί να είναι το ίδιο επικίνδυνη με τη νευρική ανορεξία. Παρόλ’ αυτά βέβαια, το υποκείμενο κίνητρο είναι τελείως διαφορετικό στις δυο περιπτώσεις: ενώ ο ανορεξικός επιθυμεί να χάσει βάρος, ο ορθορεξικός επιθυμεί να αισθάνεται υγιής.

Διαγνωστικά κριτήρια

Οι Donini και συνεργάτες όρισαν την ορθορεξία ως μια «μανιακή εμμονή με υγιεινά τρόφιμα». Οι ασθενείς συχνά εκδηλώνουν συμπτώματα ψυχαναγκαστικής διαταραχής και υπερβάλλον ενδιαφέρον για «υγιεινά» διατροφικά μοτίβα. Ο Bratman έθεσε δυο ερωτήματα, ως ένα είδος πρωταρχικού αυτό-ελέγχου, ως απλά κριτήρια:

«Ενδιαφέρεσαι περισσότερο για την αξία αυτού που τρως, από την απόλαυση που λαμβάνεις τρώγοντάς το;» και «Μήπως η δίαιτά σου σ’ απομονώνει κοινωνικά;». Κατασκεύασε επίσης και ένα σχετικό τεστ:

• Περνάτε περισσότερες από 3 ώρες την ημέρα σκεπτόμενος τη διατροφή σας;
• Προγραμματίζετε τα γεύματά σας αρκετές μέρες πριν;
• Είναι η θρεπτική αξία του γεύματός σας περισσότερο σημαντική από την ευχαρίστηση της κατανάλωσής του;
• Μειώθηκε η ποιότητα της ζωής σας καθώς αυξήσατε την ποιότητα της διατροφής σας;
• Νιώθετε να βελτιώνεται η αυτοπεποίθησή σας όταν τρώτε υγιεινά;
• Έχετε σταματήσει να καταναλώνετε τρόφιμα που απολαμβάνατε άλλοτε, προκειμένου να καταναλώσετε τα ‘σωστά’ τρόφιμα;
• Η διατροφή σας δεν σας επιτρέπει εύκολα να φάτε έξω, και έτσι απομακρύνεστε από την οικογένεια και τους φίλους σας;
• Αισθάνεστε ένοχοι όταν ‘χαλάτε’ τη δίαιτά σας;
• Αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας και ότι έχετε τον πλήρη έλεγχο όταν τρώτε υγιεινά;
• Έχετε γίνει πιο αυστηροί με τον εαυτό σας πρόσφατα;

Αν υπάρχουν 4-5 θετικές απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις, τότε συνιστάται το άτομο να χαλαρώσει σχετικά με τη διατροφή του και να επισκεφθεί κάποιον ειδικό. Αν οι θετικές απαντήσεις είναι περισσότερες, τότε η ενασχόληση με τη σωστή διατροφή έχει φτάσει σε σημείο εμμονής.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν εμμονή με την υγιεινή διατροφή, απίσχναση και θάνατο από ασιτία. Τα ορθορεκτικά άτομα μπορεί να βιώνουν συγκεκριμένα συναισθήματα για διάφορα τρόφιμα. Τα τρόφιμα με συντηρητικά χαρακτηρίζονται ως «επικίνδυνα», τα βιομηχανοποιημένα ως ‘τεχνητά’ και τα βιολογικά ως «υγιεινά». Οι ασθενείς εμφανίζουν ισχυρή – μη ελεγχόμενη επιθυμία για φαγητό όταν νιώθουν νευρικοί, αναστατωμένοι, χαρούμενοι ή δυστυχισμένοι. Έρευνες υποστηρίζουν ότι η ορθορεξία απαντάται περισσότερο σε άντρες και ειδικά σ’ αυτούς με χαμηλό επίπεδο μόρφωσης / εκπαίδευσης.

Βιολογία

Οι Donini και συνεργάτες διατύπωσαν πρόσφατα τη νευρική ορθορεξία ως μια διατροφο-κεντρική εκδήλωση της ψυχαναγκαστικής διαταραχής, η οποία φαίνεται πως έχει βιολογικά αίτια. Παρόμοια, μπορούμε να υποθέσουμε ότι η ορθορεξία υποκινείται από κάποιους βιολογικούς παράγοντες, χωρίς ωστόσο να έχει αποδειχθεί – μέχρι στιγμής – κάτι τέτοιο ερευνητικά.

Αντιμετώπιση

Η θεραπευτική προσέγγιση ποικίλλει ανάλογα με την περίπτωση και το βαθμό παθολογίας. Για παράδειγμα, μπορεί μια ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση (π.χ. γνωσιακή συμπεριφοριστική) να είναι αποτελεσματική, αλλά μπορεί να χρειαστούν και επιπρόσθετες προσεγγίσεις, όπως η παροχή αντικαταθλιπτικών σκευασμάτων. Η αντιμετώπιση γενικά συγκλίνει προς αυτές της νευρικής ανορεξίας και της ιδεοληψίας-ψυχαναγκασμού.

Όπως όμως σημειώνουν οι ειδικοί, η ίδια η απόφαση και η δέσμευση του ατόμου ότι θα προσπαθήσει να αλλάξει τη διατροφική του συμπεριφορά, είναι περισσότερο σημαντική από τη μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί για να επιτευχθεί η αλλαγή.

Προϋπόθεση όμως για να συμβεί αυτό, είναι το ορθορεκτικό άτομο να αναγνωρίσει ότι ο τρόπος που σκέπτεται και ενεργεί αποτελεί πραγματικό εμπόδιο στη ζωή του και ότι ασκεί αρνητική επίδραση σε κάτι που θεωρεί ότι έχει πιο ουσιαστική αξία και νόημα, όπως π.χ. στη συντροφική του σχέση ή στην οικογένειά του.

Είναι σημαντικό η προσπάθεια να επικεντρωθεί σε εύκολους βραχυπρόθεσμους στόχους, όπως η σταδιακή μείωση ή λιγότερο συχνή εμφάνιση της εμμονής. Έτσι, το άτομο θα μάθει να αναγνωρίζει τα μικρά σημάδια βελτίωσης της διατροφικής του συμπεριφοράς, να ικανοποιείται με αυτά και να τα επιβραβεύει, ενώ παράλληλα θα αντλεί κουράγιο για τη συνέχιση της προσπάθειάς του, που και δύσκολη είναι και πολύ χρόνο απαιτεί.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το συγκινητικό γράμμα 12χρονου που νίκησε τον καρκίνο



Για όσους αναρωτιούνται ακόμα ποια είναι τα σημαντικά στη ζωή.

Ένα γράμμα για τη μάχη που έδωσε με τη ζωή και που έκανε τη μητέρα του να ξεσπάσει σε λυγμούς, έγραψε 12χρονο αγόρι στη Βρετανία. Οι γιατροί διέγνωσαν ότι ο Charlie Williams από το Boxford είχε όγκο στο κεφάλι όταν ήταν μόλις πέντε ετών. Έκτοτε, ο μικρός Charlie έδινε καθημερινά τη δική του μάχη.

Υπεβλήθη σε κρίσιμη επέμβαση διάρκειας επτά ωρών σε συνδυασμό με ραδιοθεραπεία που έκανε δύο φορές την ημέρα για πέντε εβδομάδες καθώς και χημειοθεραπεία κάθε έξι εβδομάδες για ένα χρόνο.

Μάλιστα αναγκάστηκε να χάσει και δύο χρόνια από το σχολείο εξαιτίας επιπλοκών στην υγεία του. Σήμερα, ο Charlie είναι καλά στην υγεία του και μπορεί όπως και όλα τα παιδιά της ηλικίας του να παίζει ποδόσφαιρο με τους συμμαθητές του και να κάνει βόλτες με το ποδήλατο του.

Το γράμμα του Charlie έδωσε στη δημοσιότητα η μητέρα του για να κάνει τα παιδιά και τους ανθρώπους γενικότερα που είτε είναι υγιείς ή αντιμετωπίζουν ένα οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, να αναθεωρήσουν τη στάση τους απέναντι στη ζωή.

Το γράμμα του αγοριού έχει ως εξής:


«Αυτή είναι η ιστορία ενώ αγοριού ονόματι Charlie που διαγνώστηκε ότι πάσχει από καρκίνο όταν ήταν μόλις πέντε ετών. Για την ακρίβεια ήταν η 5η μέρα του 5ου μήνα του 2005.

Το ακριβές όνομα μου είναι Charlie Williams. Θα μπορούσα να είχα πεθάνει μέχρι σήμερα. Πρόσφατα έμαθα ότι δεν θα πεθάνω.

Αναγκάστηκα να υποβληθώ σε θεραπείες όπως ραδιοθεραπεία που σημαίνει ότι έπρεπε να μπω σε ένα κυλινδρικό τούνελ για μισή ώρα, κάτι τρομακτικό για ένα 6χρονο παιδί που ήμουν τότε.

Υπoβλήθηκα σε χημειοθεραπείες και μεταγγίσεις αίματος. Οι βελόνες δεν είναι το πιο ωραίο πράγμα στον κόσμο και συνήθιζα να τρομοκρατούμαι στην ιδέα αλλά τώρα τις συνήθισα.

Νομίζετε ότι θα μπορούσατε να τα βγάλετε πέρα με όλη αυτή τη διαδικασία. Πως νομίζετε ότι θα σας άλλαζε σαν άνθρωπο;
Όταν είσαι άρρωστος και ξέρεις ότι υπάρχει η πιθανότητα να χάσεις όσα έχεις, τότε τα εκτιμάς.

Αντικείμενα όπως οι υπολογιστές ακόμα και τα μολύβια και τα στυλό αποκτούν ιδιαίτερη σημασία μια μέρα γιατί συνειδητοποιείς ότι χωρίς αυτά δεν θα μπορούσες να μορφωθείς.

Ένα απλό μολύβι μπορεί να μη σημαίνει τίποτα για ένα παιδί στο σχολείο μου αλλά για ένα παιδί σε ένα φτωχό χωριό στην Ουγκάντα μπορεί να σημαίνει την αρχή της εκπαίδευσης του και της μόρφωσης του.

Για όλα εσάς τα παιδιά που αγαπάτε τις σοκολάτες, τις τηγανητές πατάτες, τα λουκάνικα και πολλά άλλα, φανταστείτε να υπήρχαν μέρες που δεν θα μπορούσατε να βάλετε στο στόμα μας ούτε μια σταγόνα νερό.

Όταν ήμουν στο νοσοκομείο πήγαινα στο κυλικείο και έβλεπα τους ανθρώπους να τρώνε χωρίς εγώ να μπορώ να φάω το παραμικρό.

Τρεφόμουν με ένα σωληνάκι που είχα στη μύτη. Όσο για τους γονείς μπορεί να σας φαίνονται άδικοι ή να μην σας αφήνουν να κάνετε τα πράγματα που θέλετε αλλά πάντοτε θα σας βοηθούν.

Σας ταΐζουν, σας ντύνουν και σας προσφέρουν ένα σπίτι αλλά κυρίως σας βοηθούν όταν είστε πληγωμένοι.

Γνωρίζω από πρώτο χέρι τι περνούν οι γονείς όταν βλέπουν το παιδί τους να υποφέρει. Είμαι σίγουρος ότι όταν οι γιατροί διέγνωσαν όγκο στο κεφάλι, οι γονείς μου πίστευαν πως δεν θα τα κατάφερνα. Μπορείτε να φανταστείτε τους γονείς σας να ξέρουν ότι θα πεθάνετε;

Είμαι ένα κανονικό παιδί που είχε όμως ένα απαίσιο ταξίδι στην αρχή της παιδικής του ηλικίας. Αλλά έχω κερδίσει και κάτι από αυτό. Έχω γίνει πιο σοβαρός και σκεπτικός για τη ζωή. Με έκανε να συμπεριφέρομαι καλύτερα στο σχολείο και να δουλεύω πιο σκληρά. Ο καρκίνος με ανάγκασε να κάνω ένα βήμα πίσω και να κοιτάξω από το παράθυρο της ζωής τι βρίσκεται μπροστά μου».


Διαβάστε περισσότερα...

Αυξάνονται οι παράνομες αμβλώσεις παγκοσμίως



Αφρική και Νότια Αμερική έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά.

Το ποσοστό των αμβλώσεων που γίνονται παράνομα στον κόσμο συνεχώς αυξάνεται σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ινστιτούτου Γκουτμάχερ.

Το ποσοστό των «μη ιατρικών» αμβλώσεων σε όλον τον κόσμο από 44% το 1995 και 47% το 2003, έφτασε στο 49% το 2008.

Την ίδια στιγμή, το παγκόσμιο ποσοστό αμβλώσεων, το οποίο υπολογίζεται σύμφωνα με τον αριθμό των αμβλώσεων ανά 1.000 γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, μειώθηκε από 35 στις 1.000 το 1995 σε 28 το 2008.

Οι μη ιατρικές αμβλώσεις προκάλεσαν το θάνατο 220 γυναικών σε 100.000 επεμβάσεις το 2008. «Οι θάνατοι αυτοί καταγράφονται σχεδόν αποκλειστικά στις αναπτυσσόμενες χώρες», σύμφωνα με ανακοίνωση του ινστιτούτου που έχει έδρα τις ΗΠΑ και ειδικεύεται σε θέματα αναπαραγωγής και σεξουαλικότητας.

Ετησίως περίπου 8,5 εκατομμύρια γυναίκες σε αναπτυσσόμενες περιοχές υποφέρουν από τις επιπτώσεις των αμβλώσεων και τρία εκατομμύρια από αυτές δεν λαμβάνουν την παραμικρή ιατρική φροντίδα.

Οι νομοθεσίες για τις αμβλώσεις δε βοηθούν στη μείωση του αριθμού τους, το αντίθετο μάλιστα, αποκαλύπτει η μελέτη. Η Αφρική και η Νότια Αμερική που θεωρούνται ως οι πιο «αυστηρές», είναι οι περιοχές εκείνες με τα μεγαλύτερα ποσοστά αμβλώσεων. Ποσοστό 95 ως 97% των αμβλώσεων στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική δεν είναι ασφαλείς, επισημαίνεται στη μελέτη.

Με τον όρο μη ασφαλής άμβλωση οι επιστήμονες εννοούν τη διαδικασία διακοπής της εγκυμοσύνης που πραγματοποιείται από κάποιον που δεν έχει τα αναγκαία προσόντα ή σε ένα περιβάλλον που δεν πληροί τις απαραίτητες ιατρικές προϋποθέσεις ή και τα δύο.

Αντίθετα, στην δυτική Ευρώπη όπου οι αμβλώσεις είναι γενικά νόμιμες, το ποσοστό τους είναι 12 στις 1000. Όμως η μελέτη φέρνει στην επιφάνεια τις μεγάλες διαφοροποιήσεις στις περιοχές της Ευρώπης: στη δυτική και τη βόρεια Ευρώπη η αναλογία αμβλώσεων-εγκυμοσύνης είναι μικρή (12 και 17 στις 1.000) ενώ στην ανατολική Ευρώπη είναι σχεδόν τετραπλάσια (43 στις 1.000).


Διαβάστε περισσότερα...

Ελπίδες για θεραπεία της παιδικής μηνιγγίτιδας



Θετικές προσδοκίες δίνει ένα υπό δοκιμή εμβόλιο.

Ενθαρρυντικά ήταν τα αποτελέσματα από τη δοκιμή ενός νέου εμβολίου κατά της παιδικής μηνιγγίτιδας από Χιλιανούς ερευνητές, το οποίο θα μπορούσε να μειώσει τα περιστατικά θανάτων. Το σημερινό εμβόλιο προστατεύει μόνο από μερικά είδη βακτηρίων που προκαλούν τη θανατηφόρα νόσο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του πανεπιστημίου της Χιλής, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαρία-Έλενα Σαντολάγια το νέο εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά του τύπου Β της μηνιγγίτιδας, η οποία, σε όλες τις μορφές της, προκαλεί χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο κυρίως στα παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Με το νέο εμβόλιο, με την ονομασία «4CΜenB», οι επιστήμονες ανέλυσαν τη γενετική δομή χιλιάδων στελεχών του τύπου Β της νόσου και ανακάλυψαν κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ τους, που μπορούν να αποτελέσουν κοινό στόχο ενός εμβολίου.

Οι προηγούμενες δοκιμές σε μικρά παιδιά υπήρξαν ενθαρρυντικές, ενώ οι νέες δοκιμές από τους Χιλιανούς γιατρούς, που έγιναν σε νέους 11 έως 17 ετών, έδειξαν ότι το νέο εμβόλιο, σε δύο δόσεις, παρέχει προστασία σχεδόν 100%. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι πλέον μπορεί να εξεταστεί σοβαρά κατά πόσο το εμβόλιο πρέπει να αρχίσει να χρησιμοποιείται για εμβολιασμούς στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Η μηνιγγίτιδα Β αποτελεί μέχρι τώρα δύσκολο στόχο για τους επιστήμονες, καθώς προκαλείται από μια ομάδα χιλιάδων, οριακά διαφορετικών, στελεχών των νοσογόνων βακτηρίων, με συνέπεια να μην έχει καταστεί εφικτό να βρεθεί ένα και μόνο εμβόλιο που θα καλύπτει όλα τα στελέχη.

Έτσι, ενώ τέσσερα άλλα μείζονα στελέχη καλύπτονται από το τρέχον εμβόλιο, ο κίνδυνος από τον τύπο Β της μηνιγγίτιδας παραμένει. Η συγκεκριμένη μόλυνση, που προκαλεί φλεγμονή των μεμβρανών γύρω από το νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο, είναι υπεύθυνη για αρκετούς θανάτους κάθε χρόνο.

Όμως ο βακτηριολόγος δρ Μύρων Χριστοδουλίδης, που διδάσκει μοριακή μικροβιολογία στο πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, δήλωσε ότι δεν έχει ακόμα αποδειχτεί πλήρως πώς το νέο εμβόλιο καλύπτει όλη τη γκάμα των στελεχών της μηνιγγίτιδας Β. Όπως είπε, παραμένουν ακόμα αναπάντητα μερικά σημαντικά ερωτήματα, όπως έναντι πόσων στελεχών το νέο εμβόλιο προστατεύει τους ανθρώπους, πόσο διαρκεί αυτή η προστασία και κατά πόσο εμποδίζει το άτομο-φορέα να μολύνει άλλους, παρέχοντας έτσι έμμεση προστασία σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.


Διαβάστε περισσότερα...

Η κρίση μας αρρωσταίνει... κυριολεκτικά



Πανελλήνια έρευνα με δυσοίωνα αποτελέσματα αποκαλύπτει.

Η οικονομική κρίση έχει εγκατασταθεί μόνιμα πλέον στα σπίτια της πλειοψηφίας των Ελλήνων τα τελευταία 4 χρόνια, με κάθε τρόπο: ένας ακόμη άνεργος το μήνα, αφού η ανεργία έχει αυξηθεί κατακόρυφα και ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες, ένας ακόμη φόρος το μήνα, αύξηση εξόδων και μείωση των εσόδων του νοικοκυριού.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα έλεγε κανείς «την υγειά μας να έχουμε και όλα θα τα αντιμετωπίσουμε»… ωστόσο, πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet δείχνει πως η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα απειλείται από ένα μεγαλύτερο κίνδυνο… την κρίση στην υγεία των Ελλήνων.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ένα δείγμα συνολικά 26 489 ατόμων με δεδομένα από τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης μέχρι και σήμερα και τα αποτελέσματά της…. ανησυχητικά: Αυξάνονται οι Έλληνες που αποφεύγουν να επισκεφθούν το γιατρό ή τον οδοντίατρο ακόμη και εάν αντιλαμβάνονται πως είναι απαραίτητη μια τέτοια επίσκεψη.

Η αιτία; Όχι τόσο η οικονομική αδυναμία όσο η ταλαιπωρία που θα κοστίσει σε έναν ασθενή η αναμονή, η απόσταση και τελικά ζυγίζοντας το ψυχικό κόστος της προσπάθειας να αναζητήσει κανείς θεραπεία και του να θεραπευτεί, οδηγείται στο να παραμείνει στο σπίτι του περιμένοντας να βελτιωθεί από μόνη της η κατάσταση της υγείας του.

Θα σκεφτόταν κανείς πως η πρόσβαση των ασφαλισμένων στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων με πολύ χαμηλό κόστος θα ήταν μια κίνηση που θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση αυτής της συμπεριφοράς. Ωστόσο, η έρευνα έδειξε πως το μέτρο αυτό κάθε άλλο παρά αποτελεσματικό αποδεικνύεται εφόσον η πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες φαίνεται να έχει μειωθεί.

Το γεγονός αυτό αποδίδεται κυρίως στη μείωση των κονδυλίων στα νοσοκομεία κατά 40%, τη μείωση του προσωπικού και του απαραίτητου εξοπλισμού των νοσοκομείων αλλά και της αύξησης της αντιμετώπισης των ασθενών ως πελάτες ζητώντας ακόμη και σήμερα φακελάκια.

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία των Ελλήνων αντανακλούν ακόμη πιο δυσοίωνη την μελλοντική κατάσταση της Ελλάδας. Σύμφωνα με την έρευνα, τα ποσοστά αυτοκτονιών αυξήθηκαν κατά 17% από το 2007 μέχρι το 2009, ενώ από το 2009 μέχρι το 2010 ανεπίσημα δεδομένα δείχνουν πως η αύξηση αυτή έχει φτάσει στο 25%... και η απαισιοδοξία συνεχίζεται.

Παράλληλα με τα ποσοστά της ανεργίας, αυξάνονται και τα ποσοστά της βίας και μαζί τα ποσοστά των ατόμων που προσβάλλονται από τον ιό του AIDS αλλά και τα άτομα που κάνουν χρήση ουσιών. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι λοιμώξεις από τον ιό του AIDS αναμένεται να αυξηθούν κατά 52% το 2011 συγκριτικά με το 2010, ενώ η επίπτωση των ατόμων που κάνουν χρήση ουσιών αυξήθηκε κατά 20% το 2009.

Καιρός για δράση…


Τα δεδομένα των ερευνητών του πανεπιστημίου του Cambridge, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τόσο σε προσωπικό όσο και κοινωνικό επίπεδο. Εάν υποθέσουμε πως τη μεγαλύτερη δύναμη για αλλαγή σε μια χώρα, σε μια επιχείρηση και σε ένα σπίτι την κρύβουν οι ίδιοι οι άνθρωποι τότε ήρθε ο καιρός να ασχοληθούμε με αυτούς και όχι μόνο με τα χρήματα.

Η επένδυση χρημάτων στην υγεία μας ψυχική και σωματική, αποτελεί ίσως την πιο σημαντική οικονομική κίνηση, ώστε να αποτρέψουμε τα μελλοντικά υπέρογκα έξοδα περίθαλψης ως κράτος αλλά και να για να έχουμε τη δύναμη ώστε να βρίσκουμε αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματά μας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ευάλωτη η καρδιά των κοντών ανδρών



Το στρες στους ψηλούς είναι μειωμένο.

Οι ψηλοί άνδρες έχουν μικρότερες πιθανότητες, σε σχέση με τους κοντούς, να εμφανίσουν καρδιολογικό πρόβλημα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η διαπίστωση αυτή κατά τους επιστήμονες, δεν αποδεικνύει ότι το μεγάλο ύψος κατ' ανάγκη προστατεύει την καρδιά, καθώς μπορεί να υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες κινδύνου. Παρόλα αυτά, φαίνεται πως ίσως η απόσταση της καρδιάς των ψηλών ανδρών από ορισμένες αρτηρίες και αιμοφόρα αγγεία, αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα καθώς μειώνει το στρες που υφίσταται η καρδιά τους

Η νέα μελέτη δείχνει ότι -πέρα από τους κλασικούς παράγοντες κινδύνου για την καρδιά, όπως η παχυσαρκία, η πίεση του αίματος και ο διαβήτης- υπάρχουν και άλλες παράμετροι, όπως το ύψος, που θα έπρεπε να συνυπολογίζονται.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Λικ Τζόις της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, μελέτησαν 22.000 άτομα για 22 χρόνια κατά μέσο όρο, στη διάρκεια των οποίων περίπου το 7% εμφάνισαν καρδιολογικά προβλήματα. Όπως διαπιστώθηκε οι πιο ψηλοί άντρες είχαν 24% μικρότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με καρδιολογικό πρόβλημα, σε σχέση με τους πιο κοντούς.

Μια πιθανή εξήγηση, κατά τον Τζόις, είναι ότι οι παιδικές μολύνσεις ίσως εμπόδισαν την ανάπτυξη του ύψους ορισμένων ατόμων και παράλληλα συνέβαλαν στη σταδιακή δημιουργία πλακών στις αρτηρίες τους. Μπορεί όμως επίσης το ίδιο το ύψος να αποτελεί από μόνο του ένα αυτόνομο παράγοντα καρδιολογικού κινδύνου. Ένας ψηλότερος ανθρώπινος σκελετός πιθανώς διευκολύνει, ώστε το αίμα να κυκλοφορεί στην καρδιά με τρόπο που να προκαλεί μικρότερο στρες.


Διαβάστε περισσότερα...

Κάντε τζόκινγκ στην Αθήνα



Σε ποιούς χώρους της πρωτεύουσας μπορείτε να το χαρείτε.

Θέλετε να γυμναστείτε και έχετε χρόνο αλλά δεν υπάρχουν τα χρήματα για να πάτε στο γυμναστήριο; Η φύση είναι η λύση. Και μη σκεφτείτε το κρύο. Άλλωστε, το τρέξιμο και ειδικά μέσα στο πράσινο μόνο καλό κάνει στον οργανισμό σας.

Ακόμη και η τσιμεντούπολη της Αθήνας διαθέτει κάποια, λίγα, μέρη για να κάνετε εξάσκηση.

Για τζόκινγκ στον Εθνικό Κήπο

Ο Εθνικός Κήπος, δίπλα ακριβώς από τη Βουλή και σε απόσταση αναπνοή από το μετρό Συντάγματος είναι ότι πρέπει για τους λάτρεις του υπαίθριου αθλήματος. Άλλωστε, αυτός ο χώρος για πολλά χρόνια ήταν το προπονητήριο ακόμη και πρωταθλητών αντοχής στην Ελλάδα.

Για τρέξιμο στο Πεδίον του Άρεως

Το Πεδίον του Άρεως δημιουργήθηκε το 1934 με στόχο να τιμηθούν οι ήρωες της επανάστασης. Το Δεκέμβριο του 2010 έγινε η ανάπλασή του και έτσι τώρα αποτελεί μία ικανοποιητική όαση πρασίνου στην «καρδιά» της πρωτεύουσας.

Για τρέξιμο στο λόφο Φιλοπάππου

Αρκετή ανηφόρα και πολύ μεγάλη κατηφόρα. Πραγματικά ένας πράσινος χώρος μέσα στην πόλη, αρκεί φυσικά να το προσπαθήσετε καθώς υπάρχουν και κυκλικές διαδρομές αρκετά δύσκολες.

Εκτός από τα παραπάνω πάρκα, υπάρχει και το πάρκο του Αντώνη Τρίτση στο Καματερό, το άλσος Νέας Φιλαδέλφειας και πολλά ακόμη στην πρωτεύουσα. Μόνο που κάποια εξ’ αυτών χρειάζονται και προσοχή με δεδομένη την εγκληματικότητα που επικρατεί. Γι’ αυτό είναι καλύτερο να πηγαίνετε για τρέξιμο κυρίως τα πρωινά.


Διαβάστε περισσότερα...

Η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου στην Τουρκία



Σε 19χρονο που είχε υποστεί εγκαύματα.

Την πρώτη μεταμόσχευση προσώπου στην Τουρκία και την εικοστή παγκοσμίως, πραγματοποίησαν σήμερα Τούρκοι χειρουργοί.

Μία ιατρική ομάδα του πανεπιστημίου Ακντενιζ στην Αττάλεια μεταμόσχευσε το πρόσωπο ενός 45χρονου δότη σε έναν 19χρονο, το πρόσωπο του οποίου είχε υποστεί εγκαύματα από τη βρεφική του ηλικία.

Η πρώτη επιτυχημένη μερική μεταμόσχευση προσώπου πραγματοποιήθηκε στην Γαλλία το 2005 στην Γαλλίδα Ιζαμπέλ Ντινουάρ, της οποίας το πρόσωπο είχε παραμορφωθεί μετά την επίθεση σκύλου.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν «παιχνίδι» στο πρώτο στούντιο ηλεκτρονικής μουσικής στην Αθήνα



Γιορτάζει την έναρξη λειτουργίας του το Game of Life modular synthesis lab.

Με δωρεάν ώρες γνωριμίας γιορτάζει την έναρξη της λειτουργίας του το πρώτο modular στούντιο ηλεκτρονικής μουσικής στην Αθήνα. Το Game of Life modular synthesis lab, στο κέντρο της πόλης, είναι έτοιμο να υποδεχτεί δημιουργούς ηλεκτρονικής μουσικής, επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλλά και όλους όσοι δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στο συγκεκριμένο είδος.

Εστιάζοντας στις τεχνικές της modular σύνθεσης και έχοντας σαν πυρήνα ένα eurorack modular σύστημα πλαισιωμένο από drum machines, synthesizers, effect boxes, custom made electronics κ.α., το στούντιο είναι πλήρως εξοπλισμένο για να δώσει απεριόριστες δυνατότητες ηλεκτρονικού... «παιχνιδιού».

Στα πλαίσια αυτής της νέας προσπάθειας το Game of Life προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους στις Happy Knobbing Days και προσφέρει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2012 δωρεάν χρόνο γνωριμίας στο studio.

Game of Life
Οδ. Ανδρούτσου 4 (σταθμός μετρό Συγγρού-Φιξ)
11741, Αθήνα
Τηλ: 2109244790


Διαβάστε περισσότερα...

Προάγγελος απολύσεων στο Δημόσιο η Λευκή Βίβλος



Κινδυνεύουν υπάλληλοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Με έξοδο από το Δημόσιο κινδυνεύουν υπάλληλοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς θα πρέπει να αντικατασταθούν από εργαζομένους υψηλών προσόντων σύμφωνα με τη «Λευκή Βίβλο για τη διακυβέρνηση» που τέθηκε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε διαβούλευση.

Σε πρώτη φάση, όπως αναφέρουν τα «Νέα», προτείνεται να καταργηθούν άμεσα οι κενές οργανικές θέσεις των κατηγοριών αυτών και στη συνέχεια να μειωθεί το ποσοστό των θέσεων - 32% επί του συνόλου - που προορίζονται για εργαζόμενους υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Όλες οι αρμοδιότητες που σχετίζονται με τη διοίκηση του προσωπικού στο Δημόσιο θα μεταφερθούν σε έναν φορέα, που θα μπορούσε για παράδειγμα να είναι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Θα αναλάβει την κεντρική διαχείριση των υπαλλήλων και την αξιοποίησή τους βάσει των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων και στόχων, ενώ τα επιμέρους υπουργεία θα διατηρήσουν τη δυνατότητα κάποιων μικρότερης σημασίας επιλογών σχετικά με τους εργαζομένους τους.


Διαβάστε περισσότερα...

«Ευχαριστώ, αλλά θα προτιμούσα... μονόκλινο!»



Ιστορίες τρέλας με πρωταγωνιστές άστεγους.
«Δύσκολοι πελάτες» αποδεικνύονται οι άστεγοι του Ηρακλείου, για τη δημοτική Αρχή που επιχειρεί να τους βοηθήσει. Ο Δήμος Ηρακλείου προσπαθεί να εξασφαλίσει καταλύματα για τους αστέγους. Ωστόσο, δεν λεπίουν τα παρατράγουδα...
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που ανέφερε η αντιδήμαρχος, κ. Δέσποινα Συγγελάκη με πρωταγωνιστή έναν από τους λιγοστούς - μέχρι στιγμής - άστεγους Ηρακλειώτες.

Αφού λοιπόν, σύμφωνα πάντα με την αντιδήμαρχο, του έδωσαν φαγητό, έκανε ένα μπάνιο και ντύθηκε ζεστά, του υπέδειξαν τον χώρο όπου θα περνούσε το βράδυ του, μία από τις πιο κρύες νύχτες του χειμώνα. Εκείνος ζήτησε να δει το δωμάτιο. Όταν διαπίστωσε ότι υπήρχαν άλλα 4 κρεβάτια εκτός από το δικό του, αρνήθηκε να μείνει εκεί και ζήτησε ένα...μονόκλινο!

Οι υπεύθυνοι του Δήμου του απάντησαν ότι αυτό δεν ήταν εφικτό και τότε εκείνος τους ευχαρίστησε κι...έφυγε!


Διαβάστε περισσότερα...

Με νέο σύστημα η είσπραξη ΦΠΑ



Την αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού θέτει επί τάπητος το υπουργείο Οικονομικών.

Έρχεται νέο σύστημα είσπραξης και απόδοσης ΦΠΑ που προβλέπει τη δημιουργία ενός ειδικού τραπεζικού λογαριασμού ΦΠΑ για κάθε επιχειρηματία και ελεύθερο επαγγελματία.

Το μέτρο, σύμφωνα με το Έθνος, αναμένεται να περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δημιουργείται ένας ειδικός τραπεζικός λογαριασμός για κάθε επιτηδευματία ο οποίος θα «κινείται» αποκλειστικά και μόνο για τις εισπράξεις και πληρωμές ΦΠΑ. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι ο ΦΠΑ να εξοφλείται στην ώρα του.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών βάζει στο τραπέζι του διαλόγου με τα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ) όλα τα ανοιχτά θέματα στο μέτωπο της φορολογίας επανεξετάζοντας τη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, τους συντελεστές ΦΠΑ, τις φοροαπαλλαγές, την ενοποίηση των φόρων στα ακίνητα, καθώς και την αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, καλεί τα κόμματα να ξαναδούν ακόμη και τις φορολογικές ρυθμίσεις που έχουν ψηφισθεί τη τελευταία διετία.

Πιο αναλυτικά, το σχέδιο για τον ΦΠΑ προβλέπει τα ακόλουθα:

* Όλοι οι επιτηδευματίες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) θα υποχρεωθούν να τηρούν ειδικό τραπεζικό λογαριασμό ΦΠΑ.
* Όλες οι συναλλαγές ιδιωτών με επιχειρήσεις, εφ' όσον υπερβαίνουν το ποσό των 1.500 ευρώ, θα πρέπει να εξοφλούνται μέσω τραπεζών (με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες). Η τράπεζα θα διαχωρίζει το ποσό του ΦΠΑ και θα αποδίδει στον πελάτη της μόνο το καθαρό ποσό της συναλλαγής, καταθέτοντας τον ΦΠΑ στον ειδικό λογαριασμό ΦΠΑ.
* Ο επιτηδευματίας με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ θα καταβάλλει στον ειδικό τραπεζικό λογαριασμό ΦΠΑ το ποσό του φόρου που θα πρέπει να αποδώσει στο Δημόσιο για τις συναλλαγές που πραγματοποίησε τον προηγούμενο μήνα ή το προηγούμενο τρίμηνο.
* Ο ΦΠΑ τιμολογίων που εκδίδονται για συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών δεν θα θα αποτελεί προϊόν διακανονισμού. Συγκεκριμένα, δεν θα επιτρέπεται να συμπεριλαμβάνεται η αξία του ΦΠΑ σε οποιονδήποτε διακανονισμό εξόφλησης του τιμολογίου (επιταγές, συναλλαγματικές κ.λπ.) Ο λήπτης του φορολογικού στοιχείου θα είναι υποχρεωμένος να καταθέσει τον ΦΠΑ της συναλλαγής αυτής στον ειδικό επαγγελματικό λογαριασμό του εκδότη. Ετσι και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις τους και δεν θα υπάρχουν απώλειες ΦΠΑ από το κράτος. Βέβαια, το σχέδιο αυτό προϋποθέτει την άμεση διαβίβαση των φορολογικών στοιχείων. Από τη στιγμή που θα εκδίδεται το τιμολόγιο, η τράπεζα θα λαμβάνει γνώση και θα δεσμεύει ποσό που αντιστοιχεί στον ΦΠΑ από τον προσωπικό λογαριασμό του εκδότη και θα το μεταφέρει στον ειδικό λογαριασμό ΦΠΑ.

Για παράδειγμα, ένας έμπορος αγοράζει από τον προμηθευτή του εμπόρευμα αξίας 30.000 ευρώ και συμφωνούν η εξόφληση να γίνει με 6μηνες επιταγές. Στην περίπτωση αυτή, ο έμπορος μέσω του τραπεζικού λογαριασμού θα είναι υποχρεωμένος να πληρώσει απευθείας ολόκληρο το ποσό του ΦΠΑ της συναλλαγής που είχε με τον προμηθευτή του.


Διαβάστε περισσότερα...