Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Διεθνής αναγνώριση



Οι Έλληνες αθλητές κι αθλήτριες με αναπηρία που έχουν ενεργοποιήσει την IPC Licence στα αθλήματα στίβου, κολύμβησης, άρσης βαρών σε πάγκο και σκοποβολής ανακοινώθηκαν χθες από την ΕΑΟΜ-ΑμεΑ. Ανάμεσα σ’ αυτούς που αφορούν τον στίβο συμπεριλαμβάνονται φυσικά ο Θανάσης Μαράκας του ΑΣ ΑμεΑ «Δωδεκάνησος» ,αλλά και ο Ιωάννης Πρώτος των Αετών Αθηνών, δύο Ρόδιοι κορυφαίοι αθλητές στο μήκος και στα σπριντ αντιστοίχως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας αθλητής που έχει license ,τα αποτελέσματα και οι επιδόσεις του αναγνωρίζονται από την IPC, έτσι ώστε να έχει πρόκριση σε κορυφαίες αθλητικές συναντήσεις ,μεταξύ αυτών και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες. Οι δύο αθλητές από τη Ρόδο έχουν ελπίδες βάσει των επιδόσεων και των μεταλλίων τον Γενάρη του 2011 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Νέας Ζηλανδίας, να βρεθούν στο Λονδίνο τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να αποκτήσει license θα πρέπει να καταθέσει μέσω της Ε.Α.ΟΜ.ΑμεΑ το ποσό των 15€, ενώ για τις ακριβείς διαδικασίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν στα τηλέφωνα της Ε.Α.ΟΜ.ΑμεΑ: 213.131.6297, 213.131.6185.

Αναλυτικά τα ονόματα των αθλητών-αθλητριών που έχουν την IPC Licence κι ανακοινώθηκαν από την ΕΑΟΜ-ΑμεΑ, είναι τα παρακάτω:
Μπαράκας Αθανάσιος, Μπίμπασης Κωνσταντίνος, Δαχτυλίδης Δαμιανός, Δημόγλου Αλεξάνδρα, Φερνάντες Τσε Χον, Φυλαχτός Μαρίνος, Γκιόρας Μάριος, Γούναρη Μάρθα, Καντζά Παρασκευή, Καραγιάννη Ανθή, Καραμηνάς Γεώργιος, Κωνσταντινίδης Αλέξανδρος-Μιχαήλ, Κοροκίδα Δήμητρα, Κωστάκης Γεώργιος, Κούτουλιας Χρήστος, Κυριακίδης Μιλτιάδης, Κυριακού Αθανάσιος, Λέτκας Ιωάννης, Μανέτας Παναγιώτης, Μαντούδη Ζωή, Ναλμπάντης Ηλίας, Νικολαΐδης Ευστράτιος, Ντοιμγκιόνι Ανγκίμ-Δημήτριος, Πασσάς Κωνσταντίνος, Πετρόπουλος Αναστάσιος, Πρωτονοτάριος Λουκάς-Ιωάννης, Πρώτος Ιωάννης, Σμαραγδή Στυλιανή, Σταμάτουλα Μαρία, Σταθελάκος Πασχάλης, Τσίου Αναστάσιος, Τσίβιλης Αθανάσιος, Βρυώνης Γεράσιμος, Ζησέκα Μόρφω, Ζησίδης Δημήτριος, Ζίσκα Ευαγγελία, Καλόγερος Παντελής, Τραπεζανίδης Χρήστος.


Διαβάστε περισσότερα...

Απασχόληση των αναπήρων σε εργασία



Από το Μάϊο του 2010 ως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2011, στην Εθνική Υπηρεσία απασχόλησης των Σέρβων πολιτών σε εργασία δηλώθηκαν 18,5 χιλιάδες άτομα με αναπηρία, από τα οποία δουλειά βρήκαν 5230 άτομα. Επίσης, πρέπει να πούμε ότι οι ανάπηροι πολέμου βρίσκουν δουλειά πολύ δύσκολα, λόγω της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκονται και εξαιτίας των προβλημάτων που έχουν με την υγεία τους. Για το θέμα γράφει η δημοσιογράφος Jelica Tapušković.

Επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας λένε ότι στη Σερβία το 80 τοις εκατό από τις 700 χιλιάδες δηλωμένων αναπήρων παραμένουν άνεργοι, καθώς και ότι μόνο 1 τοις εκατό αυτών διαθέτουν πτυχίο Πανεπιστημίου. Επίσης αναφέρεται ότι το 70 τοις εκατό των αναπήρων ζουν σχεδόν στο όριο της φτώχειας, και μόνο 13 τοις εκατό συντηρούνται από τη δουλειά τους. Από τις 23 Μαϊου του 2010 στη Σερβία τέθηκε σε ισχύ ο Νόμος που προβλέπει ότι οι εργοδότες στη χώρα έχουν την υποχρέωση να προσλάβουν και αναπήρους (σε αναλογία 50 προς 1, δηλαδή σε κάθε 50 εργαζόμενους πρέπει να προσληφθεί και ένας ανάπηρος), και, επίσης, προβλέπει τον προσδιορισμό ακριβούς αριθμού των αναπήρων που έχουν δηλωθεί μέχρι τώρα για απόκτηση δουλειάς, την κατάσταση της υγείας τους και την ικανότητά τους για δουλειά. Επίσης, ο ίδιος Νόμος προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι στην Εθνική Υπηρεσία απασχόληση σε εργασία πρέπει να προσφέρουν στους εργοδότες διάφορα τονωτικά μέτρα, για να τους παροτρύνουν να προσλάβουν τους αναπήρους.

Όμως, όλα αυτά δεν είναι αρκετά, επειδή για να απασχοληθεί ένας ανάπηρος σε εργασία χρειάζονται πολλές άλλες προσαρμογές, και, επίσης, χρειάζεται η δημιουργία καλύτερων προϋποθέσεων για την ανεμπόδιστη εργασία τους. Η κυρία Aleksandra Sretenović, παράγοντας της Εθνικής Υπηρεσίας απασχόλησης των πολιτών της Σερβίας σε εργασία, λέει ότι άλλο ένα πρόβλημα αποτελούν οι προκαταλήψεις σε βάρος των αναπήρων, πράγμα που είναι τελείως απαράδεκτο, επειδή η μέχρι σήμερα εμπειρία έδειξε πως οι ανάπηροι μπορούν να εκτελούν τα καθήκοντά τους στον τόπο εργασίας τους εξ ίσου όπως και όλοι οι άλλοι. Τέλος, η ίδια λέει ότι για να απασχοληθούν οι ανάπηροι σε εργασία, αυτοί πρέπει να περάσουν και ένα είδος εκπαίδευσης για τη διατέλεση του έργους τους σε ορισμένες επιχειρήσεις, πράγμα που αποτελεί πρόσθετο πρόβλημα, επειδή πολλοί από τους αναπήρους δεν έχουν το ανάλογο επίπεδο των γνώσεων και της επαγγελματικής κατάρτισης.



Διαβάστε περισσότερα...

Πρόστιμο 70.000 ευρώ στην Easy Jet για διακρίσεις σε βάρος των ΑμεΑ




Γαλλικό δικαστήριο επέβαλε στη βρετανική αεροπορική εταιρεία Easyjet χρηματικό πρόστιμο ύψους 70 000 ευρώ γιατί αρνήθηκε να επιβιβάσει σε αεροσκάφος της επιβάτες που αντιμετώπιζαν προβλήματα αναπηρίας.

Θύματα υπήρξαν τρεις επιβάτες, το 2008 και 2009 που τους αρνήθηκαν το δικαίωμα να επιβιβαστούν σε αεροπλάνο της Easy Jet από το γαλλικό αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκολ, γιατί ήταν σε αναπηρικό καροτσάκι και ασυνόδευτοι. Τους είπαν ότι χωρίς συνοδό, δεν θα υπήρχε κανείς να τους βοηθήσει σε περίπτωση έκτακτης εκκένωσης του αεροσκάφους και αρνήθηκαν να τους αποζημιώσουν

Κατά τη διάρκεια της δίκης ο κατήγορος είπε στο δικαστήριο πως το επιχειρηματικό μοντέλο και η επιθετική εμπορική πολιτική της Easy Jet που εστιάζει μόνο στην μείωση του κόστους ευθύνεται για τις διακρίσεις σε βάρος των ΑμΕΑ.
Το δικαστήριο ζήτησε να αποζημιωθούν με 2000 ευρώ ο καθένας από τους τρεις επιβάτες και επέβαλε πρόστιμο στην εταιρεία. 

Η Easy Jet αρνείται τις κατηγορίες και δηλώνει πως ίσως να ασκήσει έφεση.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι γνωρίζετε για τη βιταμίνη D;



Θα τη βρείτε στα αυγά, τον τόνο και τον σολωμό.

H βιταμίνη D είναι ένας όρος που περιλαμβάνει μία σειρά χημικών ενώσεων. Έχει ταξινομηθεί ταυτόχρονα στις λιποδιαλυτές βιταμίνες όσο και στις ορμόνες. Η φυσιολογικά ενεργή της μορφή είναι η καλσιτριόλη.

Η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλιακού φωτός μετατρέπει μία ένωση που υπάρχει στο δέρμα σε χοληκαλσιφερόλη η οποία απελευθερώνεται στο αίμα και τελικά μετατρέπεται στο ήπαρ και στα νεφρά στην ενεργό ορμόνη την καλσιτριόλη.

Ο ρόλος της βιταμίνης D:

H βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου στο έντερο και τους νεφρούς, βοηθώντας έτσι στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων ασβεστίου στο πλάσμα και κατ κατ’ επέκταση κανονικού μεταβολισμού των οστών. Επίσης, συμβάλλει στη ρύθμιση του μεταβολισμού του φωσφόρου, ενός άλλου σημαντικού ανόργανου συστατικού για τον σχηματισμό των οστών.

Εκτός από την κλασσική δράση της στο μεταβολισμό των οστών επιδρά επίσης στην ανάπτυξη του δέρματος και έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της ψωρίασης μίας χρόνιας δερματικής διαταραχής.

Έλλειψη βιταμίνης D: Παρατηρείται σε περίπτωση ανεπαρκούς πρόσληψης και προκαλεί ραχίτιδα στα παιδιά (δηλαδή ανεπαρκή μεταβολισμό ασβεστίου και δυσμορφίες των οστών) και οστεομαλακία στους ενήλικες δηλαδή μαλάκυνση των οστών συνοδευόμενη από μυϊκή αδυναμία.

Η τοξικότητα από βιταμίνη D εκδηλώνεται με υπερασβεστιναιμία, συνήθως λόγω υπερβολικής πρόσληψης που συμπεριλαμβάνει, νεφρικές βλάβες, καθυστέρηση στη σωματική και διανοητική ανάπτυξη των παιδιών.

Πηγές βιταμίνης D: Τα περισσότερα τρόφιμα δεν περιέχουν καθόλου βιταμίνη D. Tα έλαια από συκώτι ψαριών είναι καλές πηγές, ενώ μικρά ποσά βρίσκονται στα αυγά, τον τόνο και τον σολομό. Πολλά τρόφιμα εμπλουτίζονται με βιταμίνη D όπως το γάλα, η μαργαρίνη και τα δημητριακά πρωινού.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ύποπτος ζωικός ιός ανησυχεί την Βόρεια Ευρώπη



«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός μεταδίδεται στον άνθρωπο»
.
Ένας νέος ιός που επηρεάζει αρνιά, κατσίκες και βοοειδή και τους προκαλεί γενετικές δυσμορφίες, εντοπίστηκε πρόσφατα στην Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ολλανδικό υπουργείο Γεωργίας.

Ο ιός Σμάλενμπεργκ, που πήρε το όνομά του από τη γερμανική πόλη όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2011, έχει πλήξει 51 φάρμες στη Γερμανία, κυρίως στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία, σύμφωνα με το ινστιτούτο Φρίντριχ Λέφλερ.

Για πρώτη φορά σήμερα δύο γαλλικές επαρχίες, η Μοζέλ και η Μερτ-ε-Μοζέλ, ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν περιπτώσεις του ιού Σμάλενμπεργκ σε μία φάρμα εκτροφής αρνιών στη Λορένη, ενώ και άλλες ύποπτες περιπτώσεις αναλύονται.

Σύμφωνα με τον Γκέλινκ ο ιός που προκαλεί διάρροιες και πυρετό στα ενήλικα ζώα δεν μπορεί να μεταδοθεί απευθείας από το ένα ζώο στο άλλο. Όμως μπορεί να μεταδοθεί μέσω του πλακούντα μεαποτέλεσμα να γεννιούνται «νεκρά ζώα, ή ζώα με γενετικές δυσμορφίες τα οποία πεθαίνουν πολύ γρήγορα».

Προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο για τον ιό αυτό.

Ο Τζακ Λούιτεν, εκπρόσωπος της ολλανδικής ομοσπονδίας γεωργών και κτηνοτρόφων, διαβεβαίωσε ότι «μέχρι στιγμής υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ο ιός δεν μεταδίδεται στους ανθρώπους».


Διαβάστε περισσότερα...

Χάστε βάρος κάνοντας γιόγκα



«Γιόγκα» σημαίνει «συνένωση νου και σώματος».

Η γιόγκα είναι μία αρχαία πνευματική επιστήμη, η οποία αναπτύχθηκε στην Ινδία πάνω από πέντε χιλιάδες χρόνια πριν. Αν και για τους περισσότερους η έννοια είναι απόλυτα συνυφασμένη με τη φυσική πράξη, η πλήρης πρακτική σχετίζεται με όλες τις πτυχές του τρόπου ζωής ενός ατόμου, δηλαδή, τις διατροφικές συνήθειες, τη φυσική δραστηριότητα αλλά και την πνευματικότητα.

Στα σανσκριτικά ο όρος «γιόγκα» σημαίνει συνένωση, συνύπαρξη. Έτσι, στην ουσία της η γιόγκα πρεσβεύει την ένωση με τον εαυτό και το περιβάλλον γύρω μας.

Στην πράξη, η γιόγκα αποτελείται από ένα σύστημα ασκήσεων που ενθαρρύνουν και ενδυναμώνουν την ένωση του σώματος, του νου και του πνεύματος. Υπάρχουν διάφορα συστήματα γιόγκα – Hatha, Tantra, Ashtanga, Vinyasa, Power Yoga- τα οποία ποικίλουν ως προς το είδος και το αποτέλεσμα.

Άλλα εφαρμόζονται ως πρακτικές καταπολέμησης του στρες, ενώ άλλα για την ενδυνάμωση και τη φυσική ευεξία του σώματος. Για την απώλεια βάρους, συστήνονται τα πιο δυναμικά συστήματα, δηλαδή, η Ashtanga, Vinyasa, ή η Power Yoga.

Ναι, σωστά ακούσατε. Η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, όχι ίσως τόσο μέσω της παραδοσιακής οδού μέσω της οποίας συνδέει κανείς την άσκηση με την απώλεια βάρους.

Συνήθως, η απώλεια βάρους επιτυγχάνεται όταν η θερμιδική πρόσληψη ενός ατόμου (μέσω της κατανάλωσης τροφών και ποτών) είναι χαμηλότερη από τη θερμιδική του κατανάλωση (η ενέργεια που δαπανάται για τη διατήρησή μας στη ζωή, αλλά και κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας άσκησης).

Τα μαθήματα των πιο δυναμικών συστημάτων της γιόγκα διαρκούν συνήθως 90 λεπτά κατά τη διάρκεια των οποίων μπορείτε να κάψετε θερμίδες, να τονώσετε και να τεντώσετε τους μυς σας, να ενδυναμώσετε τα οστά σας και να απολαύσετε πολλαπλά καρδιαγγειακά οφέλη.

Επιπλέον, η λιγότερο προφανής μέθοδος μέσω της οποίας η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, είναι η ικανότητά της να ενισχύει την εστίαση ενός ατόμου στο εσωτερικό του, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην αύξηση της αντίληψης του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το σώμα του.

Έτσι, καθώς το άτομο ασκείται, η σωματική, ψυχολογική και συναισθηματική τάξη πραγμάτων αλλάζει με αποτέλεσμα να επηρεάζεται λιγότερο από τα ερεθίσματα του μοντέρνου τρόπου ζωής και να στηρίζεται περισσότερο σε ένα εσωτερικό σύστημα αξιολόγησης.

Με απλά λόγια, ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη μιας καλύτερης αντίληψης των εσωτερικών μηνυμάτων της πείνας και του κορεσμού, της διατροφικής συμπεριφοράς, αλλά και άλλων πρακτικών θεμάτων όπως είναι το μέγεθος της μερίδας και η προετοιμασία των γευμάτων.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Γκέιτς δωρίζει 750 εκατ. για την καταπολέμηση του Aids



«Οι δύσκολοι καιροί δεν είναι δικαιολογία για την μείωση της βοήθειας».

Ο πρόεδρος της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος έχει πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, δεσμεύτηκε σήμερα να δωρίσει επιπλέον 750 εκατομμύρια δολάρια στo Παγκόσμιο Ταμείο για την Καταπολέμηση του Aids και κάλεσε τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους ώστε να σώζονται ζωές.

«Περνάμε δύσκολους οικονομικά καιρούς, αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία για την μείωση της βοήθειας στους πιο φτωχούς του κόσμου», είπε στο Νταβός στη διάρκεια του 42ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Το Παγκόσμιο Ταμείο για την Καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας ανακοίνωσε πριν από δύο ημέρες ότι ο διευθυντής του Μισέλ Καζάτσκιν θα αποχωρήσει νωρίτερα μετά την κριτική που δέχτηκε για κακοδιαχείριση πόρων και περικοπές στη χρηματοδότηση.

Ο οργανισμός, ο οποίος εδρεύει στη Γενεύη, είναι υπεύθυνος για σχεδόν το ένα τέταρτο της παγκόσμιας χρηματοδότησης για την καταπολέμηση του HIV και του AIDS, καθώς και για το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης για την καταπολέμηση της φυματίωσης και της ελονοσίας.

Ωστόσο, έχει αναγκαστεί να κάνει περικοπές των πόρων του και τον περασμένο χρόνο ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2014 δεν θα προχωρήσει σε νέες δωρεές ή χρηματοδοτήσεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Κάντε δίαιτα χωρίς να πεινάτε



Πρόγραμμα διαχείρισης βάρους για άντρες και γυναίκες.

Διαθέσιμο και στην ελληνική αγορά είναι πλέον το πρόγραμμα διατροφής απώλειας βάρους Cambridge Weight Plan, οι ρίζες του οποίου ξεκινούν από το Πανεπιστήμιο του Cambridge το 1960 και τον καθηγητή Αλαν Χάουαρντ ο οποίος αφιέρωσε το ερευνητικό του έργο στη δημιουργία της «τέλειας δίαιτας» με βασικό στόχο την καταπολέμηση της παχυσαρκίας με ασφαλή και ανώδυνο τρόπο.

Οι βασικές αρχές του προγράμματος, στοχεύουν σε μια δίαιτα χωρίς παρενέργειες, χωρίς την αίσθηση της «πείνας», διατηρώντας ταυτόχρονα τα σωστά επίπεδα των πρωτεϊνών, υδατανθράκων και βιταμινών για τον οργανισμό αλλά και επιτυγχάνοντας το επιθυμητό αποτέλεσμα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και διασφαλίζοντας παράλληλα τη μακροπρόθεσμη διατήρηση του ιδανικού βάρους του ασθενή.

Το εν λόγω πρόγραμμα διατίθεται πλέον από επίσημο αντιπρόσωπο και στην Ελλάδα. H Cambridge Manufacturing Company ltd με έδρα το Corby στο Northants κατασκευάζει μια ολοκληρωμένη σειρά συμπληρωμάτων διατροφής που περιλαμβάνονται στην δίαιτα Cambridge Weight Plan τα οποία έχουν χρησιμοποιήσει με επιτυχία περισσότεροι από 25 εκατ. άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα προγράμματα διαχείρισης βάρους ξεκινούν από 415 θερμίδες την ημέρα έως 1500 θερμίδες την ημέρα και σε κάθε περίπτωση καλύπτουν το 100% των αναγκών του ανθρώπινου οργανισμού για βιταμίνες μέσα από ένα ευρύ φάσμα σε σούπες, shakes,κουάκερ και μπάρες.

Στην Ελλάδα το πρόγραμμα διατίθεται από διαπιστευμένους ανεξάρτητους συμβούλους τους Cambridge Weight Plan (www.cambridgeweightplan.gr) οι οποίοι συμβάλουν καθοριστικά στην επίτευξη του τελικού στόχου του ιδανικού βάρους μέσω ενός ασφαλούς και ανώδυνου προγράμματος.


Διαβάστε περισσότερα...

Γυμναστική για κάθε ηλικία



Προτάσεις ασκήσεων με βάση τις ιδιαιτερότητες της κάθε ηλικιακής ομάδας.

Πολλά και σημαντικά είναι τα οφέλη από τη γυμναστική. Μια καλή φυσικά κατάσταση είναι το μυστικό για μακροζωία και ευεξία. Επιπλέον, εξασκώντας το σώμα δυναμώνει και το πνεύμα, κάτι που μπορεί να δώσει λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητάς.

Ωστόσο, επειδή κάθε ηλικία έχει τις ιδιαιτερότητες της, οι ενδεδειγμένες ασκήσεις και είδη γυμναστικής είναι διαφορετικές ανάλογα την ηλικιακή κατηγορία.

Ακολουθούν προτάσεις ασκήσεων για όλες τις ηλικίες:

Από 20 έως 30 χρονών


Μπορείς να κάνεις τα πάντα. Καλό είναι όμως, να δώσεις έμφαση στην αερόβια γυμναστική, ατομική σε όργανα ή ομαδική (π.χ., αεροβικό χορό, πολεμικές τέχνες ή αερόμπικ κ.λ.π.). Είναι απαραίτητο επίσης, να κάνεις τακτικά ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης (π.χ. ελεύθερα βάρη, όργανα, trx), ασκήσεις ισορροπίας και ευλυγισίας (π.χ. yoga και pilates). Ιδανικό είναι να εναλλάσσονται συχνά οι ασκήσεις, οι μέθοδοι και τα προγράμματα, πάντα όμως πρέπει να εκτελούνται οι ασκήσεις με τη σωστή τεχνική, προοδευτικά αυξανόμενες και σε ένταση ανάλογη με τη φυσική κατάσταση του καθένα. Τουλάχιστον για την αρχή ένας έμπειρος γυμναστής μπορεί να σε κατευθύνει σωστά.

Από 30 έως 40


Δώσε έμφαση στη μυϊκή ενδυνάμωση με βάρη (ελεύθερα, μηχανές κ.ά.) και κάνε συχνά ασκήσεις αεροβικής, προτιμώντας το τρέξιμο ή το ελλειπτικό ή ομαδικά (π.χ. κυκλική προπόνηση, σουηδική γυμναστική ή power yoga). Οι στόχοι πρέπει να είναι εφικτοί και ποτέ μην προσπαθείς να πετύχεις πολλά σε μικρό χρονικό διάστημα, γιατί είτε θα απογοητευτείς, είτε θα τραυματιστείς. Ο συνδυασμός των ασκήσεων μυϊκής ενδυνάμωσης με αεροβική προπόνηση είναι το ιδανικό.

Από 40 έως 50


Αν ξεκινάς γυμναστική για πρώτη φορά ή έχεις καιρό να γυμναστείς, άρχισε με περπάτημα στο διάδρομο, ποδήλατο, ελαφριά βαράκια και ασκήσεις με το βάρος του σώματος. Δώσε έμφαση στην ποιότητα της γυμναστικής, δώσε ιδιαίτερη έμφαση στις λειτουργικές κινήσεις και στις ασκήσεις ισορροπίας. Εάν σου αρέσουν τα ομαδικά προγράμματα επίλεξε αυτά που εμπεριέχουν αρκετά διαλείμματα. Ιδανική άσκηση είναι με τη μέθοδο της λειτουργικής γυμναστικής που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει τη θέση που της αξίζει (π.χ. TRX-ιμάντες άσκησης)

Από 50 έως 60


Χρειάζεσαι κυρίως χαμηλής έντασης σωματικές δραστηριότητες χωρίς ιδιαίτερους κραδασμούς, όπως π.χ. περπάτημα, ποδήλατο και κολύμπι. Ιδανική είναι η άσκηση στο νερό. Εναλλακτικά, επίλεξε ένα είδος ήπιας αεροβικής γυμναστικής που δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις. Οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης με βαράκια και όργανα πρέπει να συμπληρώνουν την άσκησή σου, χρησιμοποιώντας όμως σχετικά λίγα κιλά με αρκετές επαναλήψεις, τουλάχιστον 12 σε κάθε σετ. Μην ξεχνάς να κάνεις διατατικές ασκήσεις ώστε να βελτιώσεις την κινητικότητα των αρθρώσεων σου. Αρκούν δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα.

Από 60 και πάνω


Αρχικά επιλέξτε ένα εύκολο πρόγραμμα, που δεν απαιτεί ιδιαίτερο κόπο. Ιδανικές ασκήσεις είναι οι διατάσεις, η yoga, η κολύμβηση και οι ασκήσεις στο νερό. Επίσης, ο συνδυασμός των ασκήσεων ισορροπίας με ασκήσεις ενδυνάμωσης, διατηρεί τη μυϊκή μάζα και βοηθά στην αποφυγή των πτώσεων. Εάν τώρα έχεις την οικονομική δυνατότητα, μπορείς να προσλάβεις έναν προσωπικό γυμναστή (πτυχιούχο πανεπιστημίου) για να σε επιβλέπει, να σε καθοδηγεί και να σε ενθαρρύνει. Μην υπερβάλεις, ασκήσου δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα και τις ενδιάμεσες ημέρες ξεκουράσου.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φάρμακο για ανοσοποιητικό «ατσάλι»



Στην καταπολέμηση μολύνσεων από ιούς στοχεύουν γάλλοι επιστήμονες.

Ενα φάρμακο που βοηθά το ανοσοποιητικό να είναι τόσο ενισχυμένο ώστε να καταπολεμά τις μολύνσεις από ιούς, όπως ο ιός της γρίπης, αναπτύσσουν επιστήμονες από το γαλλικό πανεπιστήμιο Aix Marseilles.

Όπως αναφέρουν, κατάφεραν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των κυττάρων που σκοτώνουν τους ιούς με φυσικό τρόπο, έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που κυκλοφορούν στο σώμα αναζητώντας όγκους και κύτταρα που έχουν μολυνθεί από ιούς.

Οι επιστήμονες εντόπισαν ένα αντίσωμα που αυξάνει τη φυσική ικανότητα αυτών των κυττάρων να αναγνωρίζουν και να εξουδετερώνουν μολυσμένα κύτταρα στον ανθρώπινο οργανισμό. Μάλιστα, φαίνεται ότι θα τους οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την καταπολέμηση ιών, όπως ο ιός της γρίπης, το κοινό κρυολόγημα κ.τ.λ.

Όπως αναφέρουν δε στην έκθεσή τους, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος ασθενών που έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία ή μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Αυτόν τον καιρό εργάζονται για την ανάπτυξη φαρμάκων για την αντιμετώπιση του καρκίνου και ιικών μολύνσεων στον άνθρωπο. «Φορτίζουμε το ανοσοποιητικό σύστημα όσο το δυνατόν περισσότερο» εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μωρό γεννήθηκε νεκρό και στεγνό από αίμα



Επανήλθε στη ζωή μετά από 25 λεπτά!

Ως ένα θαύμα περιγράφουν οι γονείς του μικρού Oliver όλα όσα έζησαν κατά τη γέννηση του παιδιού τους. Ο μικρός Oliver Morgan όσο ήταν στη μήτρα της μητέρας του εμφάνισε μια σπάνια ασθένεια και στράγγισε όλο το αίμα από το σώμα του. Η μητέρα του μπήκε στο νοσοκομείο όταν ένα βράδυ ξύπνησε πλημμυρισμένη στο αίμα και τελικά οι γιατροί της είπαν ότι από τη μήτρα της έφυγε όλο το αίμα του παιδιού της.


Ο μικρός γεννήθηκε χωρίς αίμα και ήταν μελανιασμένος όπως οι νεκροί. Επί 25 λεπτά οι γιατροί προσπαθούσαν να τον επαναφέρουν στη ζωή και όπως αναφέρει η SUN του έδωσαν οξυγόνο και του έκαναν μετάγγιση αίματος από τον ομφάλιο λώρο που δεν του τον είχαν κόψει ακόμη.


Μόλις ακούστηκε ο χτύπος της καρδιάς του οι γιατροί ξέσπασαν σε κλάματα.


Σήμερα ο μικρός είναι υγιής και μεγαλώνει με την οικογένεια του. Πολλοί μιλούν ακόμη για θαύμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Πως να ντύνετε τα παιδάκια όταν κάνει κρύο



Η ΕΜΥ είναι κατηγορηματική. Έρχεται κύμα ψύχους και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Ήδη οι βαλκανικές χώρες πλήττονται σφοδρά και το κύμα πλησιάζει και την Ελλάδα. Τι πρέπει να κάνουμε όμως για να προφυλάξουμε τα παιδιά μας από αυτόν τον χιονιά. Πάνε σχολείο, βγαίνουν έξω, παίζουν ιδρώνουν, ξαναμπαίνουν μετά κάπου ζεστά. Οι γονείς οφείλουν να ξέρουν πως πρέπει να ντύνουν τα παιδιά τους σε τέτοιες καιρικές συνθήκες, γιατί το κρύωμα και οι ασθένειες καραδοκούν...

Οι γονείς λοιπόν αναρωτιούνται (ειδικά οι νέοι γονείς) “πως να ντύσω το παιδί μου όταν έχει κρύο; Να το ντύσω βαριά; Να το ντύσω σαν ...κρεμμύδι; θα το προστατεύσω ή θα ιδρώνει και θα αρρωστήσει;”. Σας παρουσιάζουμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για το πως να ντύνετε τα παιδιά σας όπως η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) προτείνει:

- Ο πρώτος κανόνας που αναφέρουν είναι το απλό +1. Δηλαδή ότι και όσα ρούχα βάλουν οι μεγάλοι, τα παιδιά θα πρέπει να φορέσουν +1 ακόμη.

- Τα λίγα χοντρά ρούχα δεν προστατεύουν από το κρύο όσο τα πολλά και ελαφριά. Το κρύο φεύγει πιο εύκολα από ένα χοντρό ρούχο για παράδειγμα, ενώ τα πολλά και ελαφριά δημιουργούν στρώματα μόνωσης που απαγορεύουν στην θερμότητα από το κορμί να χαθεί.

- Έτσι ξεκινώντας από μέσα προς τα έξω μπορούμε να του φορέσουμε κατάσαρκα, ένα ή δυο (ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες) φανελάκι ή κοντομάνικο, και από πάνω το πουκαμισάκι του, ή την μπλουζίτσα του, το πουλοβεράκι του και μετά το μπουφάν του.

- Φυσικά προστατεύουμε πάντα τα άκρα του. Φροντίζουμε να βάλει ζεστές χοντρές κάλτσες και γάντια στα χεράκια του για να μην κρυώνουν. Επίσης το κασκόλ και το σκουφί που να προστατεύει και τα αυτιά, είναι απαραίτητο. Ειδικά τα αυτιά όχι τόσο για να μην κρυώσουν ή να πάθει ωτίτιδα (είναι λοίμωξη) αλλά για να μην παγώσουν (τα αυτιά).

Και ναι λοιπόν δεν είναι απαγορευτικό να βγάζουμε τα παιδιά μας έξω με το κρύο αρκεί να τα έχουμε ντύσει... με “έξυπνο” τρόπο και όχι με 10 μπλούζες χοντρές και 2 παντελόνια. Εξάλλου οι παιδίατροι συμφωνούν ότι τις μέρες που κάνει κρύο τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν όταν είναι συνέχεια σε κλειστούς χώρους παρά να βγουν έξω, αρκεί όπως είπαμε να έχουν ντυθεί με έξυπνο τρόπο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι οι ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από το δριμύ ψύχος. Ειδικά τα παιδάκια που είναι κάτω των 24 μηνών δεν πρέπει να κάθονται επί μακρόν και να εκτίθενται στο κρύο αφού δεν έχει τελειοποιηθεί το θερμορυθμιστικό σύστημα του οργανισμού τους και το λίπος στο κορμί τους δεν είναι αρκετό.


Διαβάστε περισσότερα...

Τρόικα: «κόψτε τα προνοιακά επιδόματα»!



Σταματημό δεν έχουν οι οδηγίες που δίνουν πλέον με προσβλητικό ύφος πια οι δανειστές μας. Στο στόχαστρο τους πλέον τα προνοιακά επιδόματα τα οποία ζητούν να «κουρευτούν» δεόντως προκειμένου να εξοικονομηθούν κονδύλια.

Ποιοι θα τα χάσουν;


Μόνο στα απαραίτητα επιδόματα και σε όσους τα έχουν μεγάλη ανάγκη ζητά η τρόικα να περιορισθεί η ελληνική κυβέρνηση. Γι αυτό και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τις τελευταίες ώρες κάνει υπολογισμούς για το ποιοι θα χάσουν και ποιοι θα κερδίσουν από αυτή τη διαδικασία.

Σήμερα περίπου 250.000 άνθρωποι λαμβάνουν προνοιακό επίδομα. Μετά την απογραφή των δικαιούχων που θα ξεκινήσει στην 1η Φεβρουαρίου με προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού στα ΚΕΠ, αναμένεται τα επιδόματα να κουρευτούν δραστικά.

Συγκεκριμένα πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπολογισμοί μιλούν για μείωση επιδομάτων κατά 30 με 40% σε όσους τα λάμβαναν μέχρι σήμερα.

Οι τροικανοί κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση, παρέδωσαν κείμενο… εντολών στους έλληνες υπουργούς στα αγγλικά που έλεγε ότι πρέπει να περικοπούν τα προνοιακά επιδόματα.



Το σχόλιό μας: Α) Ποιός θα το κρίνει ποια θα κοπούν; και Β) Τι θα γίνει με αυτούς που δεν θα έχουν πλέον επίδομα ή άλλη πηγή εισοδήματος;; 
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα προκήρυξη για τον «Εναλλακτικό Τουρισμό»



Αυξημένη χρηματοδότηση και ευνοϊκότεροι όροι για τους επενδυτές.

Σε νέα προκήρυξη για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναλλακτικός Τουρισμός», προχωρά το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του αρμοδίου υφυπουργού Πέτρου Αλιβιζάτου, που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Ο κ. Αλιβιζάτος αναφέρει ότι το υπουργείο «λαμβάνοντας υπόψη τη ραγδαία επιδείνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά» αποφάσισε στη νέα προκήρυξη το ποσοστό της δημόσιας χρηματοδότησης να είναι αυξημένο κατά 10%, ενώ θα περιλαμβάνονται και ευνοϊκότεροι όροι για τους υποψήφιους επενδυτές.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού ενημερώνει επίσης ότι η πράξη «Εναλλακτικός Τουρισμός για νέες επιχειρήσεις» προϋπολογισμού 8.000.000 ευρώ, θα προδημοσιευθεί για διαβούλευση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Η πράξη αποσκοπεί στην υλοποίηση επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού από νέες επιχειρήσεις που προτίθενται να δραστηριοποιηθούν στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, σημειώνει ο κ. Αλιβιζάτος, .

Το έγγραφο διαβιβάστηκε προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη σχετικά με τα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν στην Κρήτη, καθώς ο βουλευτής έχει καταγγείλει ότι όλα τα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης έχουν εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση.

Ο υφυπουργός σημειώνει, επιπλέον, ότι σημαντικά έργα υποδομών τουριστικού χαρακτήρα βρίσκονται σε φάση ωρίμανσης και προετοιμασίας για υποβολή στο ΕΣΠΑ από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και ότι πολλά είναι τα έργα που υλοποιούνται ή σχεδιάζονται στην Κρήτη, τα οποία λειτουργούν ενισχυτικά στην προσέλκυση επισκεπτών.


Διαβάστε περισσότερα...

Όλες οι αλλαγές στις φοροαπαλλαγές



Με ποια κριτήρια καταργούνται ή διατηρούνται
.
Μετά το μαχαίρι στα οφέλη από συγκεκριμένες φοροαπαλλαγές, με τη δραστική μείωση της έκπτωσης από το φόρο, που επιβλήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, στο επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο θα πρέπει να περιμένουμε την κατάργηση των περισσότερων από αυτές.

Παρ’ όλα αυτά, με τη σύμφωνη γνώμη και της Νέας Δημοκρατίας, φαίνεται πως θα διασωθούν συγκεκριμένες φοροαπαλλαγές... είτε συνολικά, είτε (που είναι και το πιο πιθανό) για συγκεκριμένες κατηγορίες του πληθυσμού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι προκρίνεται η λύση των a la carte εξαιρέσεων από το μαχαίρι σε αυτές τις εκπτώσεις. Δηλαδή, να καταργηθούν ή να μειωθούν ακόμα περισσότερο για τα υψηλά εισοδήματα, το όριο των οποίων δεν έχει καθοριστεί, και να διατηρηθούν για άλλες κατηγορίες φορολογουμένων, με κριτήρια όχι μόνο εισοδηματικά.

Ο καθορισμός των ευνοημένων ομάδων θα γίνεται και με άλλα κριτήρια, όπως δημογραφικά και κοινωνικά. Δηλαδή, δεν αναμένεται να χάσουν τα οφέλη άνεργοι, ανύπαντρες μητέρες, πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία άνω συγκεκριμένου ποσοστού. Και σε αυτή την περίπτωση, πάντως, προκύπτουν σημαντικά θέματα, που αφορούν στον έλεγχο όσων δηλώνουν συγκεκριμένα εισοδήματα και προσωπική κατάσταση... θέματα, που έχουν να κάνουν αποκλειστικά με το πώς (δεν) λειτουργούν οι μηχανισμοί για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Στόχος του συγκεκριμένου μέτρου είναι να εισπραχθούν περί τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τι ισχύει σήμερα;

Έκπτωση στο φόρο από το 10% των εξής κατηγοριών δαπανών:
- έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης,
- μισθώματα, που καταβάλλονται ετησίως για κύρια κατοικία του φορολογούμενου και της οικογένειάς του,
- δαπάνη για φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα,
- δεδουλευμένοι τόκοι δανείων για αγορά α΄ κατοικίας,
- δεδουλευμένοι τόκοι δανείων για αναστήλωση, επισκευή, συντήρηση ή εξωραϊσμό διατηρητέων κτισμάτων,
- ασφάλιστρα ζωής, ασθένειας, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας,
- διατροφή που καταβάλλεται από τον ένα σύζυγο στον άλλο,
- ποσά για δωρεές στο Δημόσιο, ΟΤΑ κ.λπ.
- αξία δωριζόμενων ιατρικών μηχανημάτων και ασθενοφόρων,
- ποσά, που καταβάλλονται λόγω δωρεάς προς τα κοινωφελή ιδρύματα, τα σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και χορηγούν υποτροφίες κ.λπ. καθώς και των ποσών που καταβάλλονται λόγω χορηγίας προς τα προς τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ημεδαπά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, εφόσον επιδιώκουν σκοπούς πολιτιστικούς,
- ποσά, που καταβάλλονται για ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου,
- εισφορές, που καταβάλλονται σε ταμεία ασφάλισης.


Διαβάστε περισσότερα...

Εκπτώσεις στα πρόστιμα των αυθαιρέτων



Διευκολύνσεις λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.

Εκπτώσεις στα πρόστιμα των αυθαιρέτων εξετάζει να κάνει το ΥΠΕΚΑ, για ορισμένες κοινωνικές ομάδες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με προσθήκη που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος σε περιοχές όπου δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης, το πρόστιμο υπολογίζεται με βάση την ελάχιστη τιμή σε επίπεδο Δήμου και εφόσον δεν έχει οριστεί ούτε αυτή, τότε σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, όταν η μέγιστη τιμή στο Δήμο δεν ξεπερνά τα 2.000 ευρώ.

Με άλλη προσθήκη, προβλέπεται ότι σε περιπτώσεις που έχει γίνει αυθαίρετα διαφορετική διαμερισμάτωση ορόφου σε σχέση με την οικοδομική άδεια, ο ιδιοκτήτης υπάγεται στο νόμο για την τακτοποίηση καταβάλλοντας εφάπαξ 500 ευρώ χωρίς την υποχρέωση καταβολής παραβόλου.

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Σηφουνάκης, δήλωσε ότι δεν προβλέπεται η περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των προστίμων γιατί αυτό συνδέεται με συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επεναξέτασης τους λόγω της ιδιαίτερης δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Αγροτικός συνεταιρισμός δωρίζει οικόπεδο σε Δήμο



Σκοπός η ανέγερση σχολείου.

Οικόπεδο και μάλιστα συνολικής έκτασης1.200 τ.μ. στο δήμο Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης μεταβίβασε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νέων Επιβατών προκειμένου να το χρησιμοποιήσει για κοινωφελείς σκοπούς.

Η μεταβίβαση έγινε μετά από ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης των μελών του συνεταιρισμού προκειμένου να ανεγερθεί σε τρία χρόνια σχολικό κτήριο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του δημοτικού διαμερίσματος Νέων Επιβατών.

Οι συμβολαιογραφικές πράξεις μεταξύ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νέων Επιβατών και του Δήμου Θερμαϊκού υπογράφηκαν, πράγμα που καθορίζει την πλήρη και οριστική μεταβίβαση οικοπέδου του Συνεταιρισμού για κοινωφελή σκοπό στο Δήμο.


Διαβάστε περισσότερα...

Διανομή τροφίμων σε απόρους της Θεσσαλονίκης



Θα δοθούν εκατοντάδες τόνοι ζυμαρικών και ρυζιού
.
Δωρεάν διανομή τροφίμων σε απόρους θα κάνει από τη Δευτέρα η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης. Τα μέλη της έχουν συγκεντρώσει και θα μοιράσουν 400 τόνους ζυμαρικά και 300 τόνους ρύζι.

Η δωρεάν διανομή τροφίμων θα πραγματοποιηθεί σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, συλλόγους πολυτέκνων, συλλόγους παλιννοστούντων και μονογονεϊκών οικογενειών.


Διαβάστε περισσότερα...